Gentofte-Plan 20 Gentofte-Plan samler kommunens budget, kommuneplanlægning og kvalitetskontrakt i ét dokument. 12 Gentofte-Plan 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gentofte-Plan 20 Gentofte-Plan samler kommunens budget, kommuneplanlægning og kvalitetskontrakt i ét dokument. 12 Gentofte-Plan 2012"

Transkript

1 Gentofte-Plan 212

2 Titel: Gentofte-Plan 212 Udarbejdelse: Gentofte Kommune, 211 Layout: Operate A/S Tryk: Bording A/S Oplag: 375 stk Forsidefoto: Dan Turèlls Plads I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summerer til totalen.

3 Gentofte-Plan 212 INDLEDNING... 5 VISION OG STRATEGI... 8 TVÆRGÅENDE POLITIKKER OG STRATEGIER... 2 GENERELLE FORUDSÆTNINGER OG RAMMER < < Kommunens økonomi, 37 < < forudsætninger, 45 < < Befolkningsprognose , 48 < < Planlægningsforudsætninger, 51 < < Styring i Gentofte Kommune, 58 MÅL OG ØKONOMI... 6 < < Teknik og Miljø, 61 < < Idræt og Fritid, 67 < < Kultur og Bibliotek, 72 < < Skole og Fritid, 77 < < Dagtilbud for småbørn, 83 < < Forebyggelse og Sundhedsfremme for børn og unge, 87 < < Sociale institutioner for børn og unge, 93 < < Arbejdsmarked og overførselsindkomster, 99 < < Borgere med handicap, sindslidende og socialt udsatte, 14 < < Pleje og omsorg, 18 < < Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering, 113 < < Politisk ledelse, administration og udlejningsejendomme, 118 < < Beredskab Gentofte, 123 INVESTERINGSOVERSIGT BEMÆRKNINGER TIL INVESTERINGSOVERSIGT BILAG: BUDGETAFTALE

4

5 Gentofte-Plan 212 Indledning 5 Indledning Målområder Gentofte-Plan 212 Kommuneplanlægning Kvalitetskontrakt Gentofte- Plan Gentofte-Planen samler kommunens budget, kvalitetskontrakt og kommuneplanlægning i et dokument Målområder er en afgrænsning af kommunens aktiviteter og budget i naturligt sammenhængende grupper. Målområderne er beskrevet i afsnittene Mål og økonomi der findes 13 målområder. < < Teknik og Miljø < < Idræt og Fritid < < Kultur og Bibliotek < < Skole og Fritid < < Dagtilbud for småbørn < < Forebyggelse og sundhedsfremme for børn og unge < < Sociale institutioner for børn og unge < < Arbejdsmarked og overførselsindkomster < < Borgere med handicap, sindslidende og socialt udsatte < < Pleje og omsorg < < Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering < < Politisk ledelse, administration og udlejningsejendomme < < Beredskab Gentofte Gentofte-Plan er Gentofte Kommunes strategiske styringsværktøj og er en samling af, Kvalitetskontrakt og Strategi for kommuneplanlægningen/kommuneplan. Formålet med Gentofte-Plan er at angive retningen for kommunens samlede udvikling og at fastlægge de økonomiske rammer. Det giver sammenhæng, helhed og synlighed af strategien for Kommunalbestyrelse, borgere og administration, når Kommunalbestyrelsens strategi og indsatser er tilgængelige ét sted. Derudover understøtter den fælles proces med Gentofte-Plan Kommunalbestyrelsens ønske om effektiv opgaveløsning i høj kvalitet, idet processen om Gentofte-Plan integrerer og samordner arbejdet med, Strategi for kommuneplanlægningen/kommuneplan og Kvalitetskontrakt i en enstrenget proces. Herved opnås synergi, effektivitet og kvalitet til glæde og gavn for borgere, brugere og samarbejdspartnere. Gentofte-Plan 212 indeholder Kommunalbestyrelsens overordnede indsatser og prioriteringer. Indsatsområder kan gælde på tværs af hele organisationen eller være målrettet i forhold til et målområde. Gentofte-Plan vedtages årligt af Kommunalbestyrelsen. Det sker i oktober måned.

6 6 Indledning Gentofte-Plan 212 Lovkrav Om Kvalitetskontrakter Med loven om kvalitetskontrakter pålægges kommunalbestyrelsen at udarbejde en kvalitetskontrakt for udvikling af kvaliteten i den kommunale opgavevaretagelse. I kvalitetskontrakten skal kommunalbestyrelsen opstille kvantificerbare mål for hvert serviceområde i kommunen, og skal hvert år senest samtidig med vedtagelsen af årsbudgettet redegøre for, hvordan kommunalbestyrelsen følger op på de opstillede mål. Endvidere pålægger loven kommunalbestyrelserne og regionsrådene inden udgangen af funktionsperiodens første år at udarbejde en udbudsstrategi Målene i kvalitetskontrakten indgår i Gentofte-Plan 212. Om kommuneplan Kommunalbestyrelsen skal i første halvdel af deres valgperiode offentliggøre en kommuneplanstrategi. Strategien skal indeholde kommunalbestyrelsens vurdering og strategi for udviklingen i kommunen samt en beslutning om, hvordan kommuneplanen skal revideres. Efter den offentlige høring kan Kommunalbestyrelsen udarbejde et forslag til kommuneplan, som er den sammenfattende plan for arealanvendelse og bebyggelsesforholdene i kommunen. Den endelige kommuneplan 29 blev vedtaget sammen med Gentofte-Plan 29. I Gentofte-Plan 212 indgår Strategi for kommuneplanlægningen 212, som efter høring danner grundlag for udarbejdelse af ny Kommuneplan 213. Om Lovkrav Gentofte-Plan 212 lever op til de lovkrav, der er for budget, kvalitetskontrakter og kommuneplanlægning. Ifølge Planloven skal Kommunalbestyrelsen i den første del af valgperioden udarbejde en strategi og pege på indsatsområder for kommunen. Hvert år skal Kommunalbestyrelsen også vedtage et budget, der prioriterer kommunens økonomi. Kommunen skal endvidere for hvert serviceområde opstille kvantificerbare mål for udviklingen af kvaliteten. Disse mål udgør kommunens kvalitetskontrakt. Kommunalbestyrelsen skal hvert år senest 15. oktober vedtage en samlet prioritering af kommunens økonomi for det kommende år samt en økonomisk ramme for den efterfølgende tre-års-periode. tet skal offentliggøres.

7 Gentofte-Plan 212 Indledning 7 Gentofte-Plan samler kommuneplanlægning, budget og kvalitetskontrakt i ét dokument Læsevejledning Gentofte-Plan 212 består af to hæfter: hoveddokumentet Gentofte-Plan 212 og Gentofte-Plan Økonomioversigter. Gentofte-Plan 212 indeholder Kommunalbestyrelsens vision og strategi for Gentofte Kommune. I afsnittet Tværgående politikker og strategier er der en kort beskrivelse af Kommunalbestyrelsens politikker og strategier på en række tværgående områder. Kommunalbestyrelsens mål for de forskellige målområder er beskrevet i afsnittene under Mål og økonomi. De indeholder visioner, mål og beskrivelse af service og aktiviteter for målområdet sammen med den økonomiske ramme og budgetgrundlaget i form af nøgletal for det pågældende område. Målene til kvalitetskontrakten indgår sammen med de øvrige mål i beskrivelsen af det enkelte målområde. Herved skabes sammenhæng mellem kommunens eksisterende arbejde med målsætninger og lovens krav til kvalitetskontrakten. Formuleringen af fremadrettede strategier og mål tager udgangspunkt i et fælles grundlag om forudsætninger og rammer, som gælder for hele kommunen. Fælles forudsætninger og rammer er bl.a. befolkningsprognose, udvikling i priser, økonomiaftalen og andre overordnede økonomiske, styrings- og planlægningsmæssige forudsætninger. Afsnittet Generelle forudsætninger og rammer indeholder derfor et samlet overblik over kommunens økonomi og de overordnede budget og planlægningsforudsætninger for Gentofte-Plan 212. Endelig kan kommunens samlede investeringsprogram ses sidst i Gentofte-Plan 212. I hæftet Gentofte-Plan 212 Økonomioversigter er samlet en række økonomiske oversigter med specifikation af kommunens budget samt oversigter over takster. Kommuneplan 29 gælder også i 212. Kommunalbestyrelsen skal i første halvdel af valgperioden (21 211) tage stilling til om kommuneplanen skal fornys. Kommuneplan 29 blev vedtaget med Gentofte- Plan 29 og er optrykt i et særskilt hæfte. Her fremgår den vedtagne Kommuneplan 29 med hovedstruktur, rammer for lokalplanlægningen og redegørelse.

8 Gentofte Kommune er en grøn kommune med skove, parker og udsigt til Øresund med strande og hyggelige havnemiljøer. Vision og strategi Vision for Gentofte Kommune Gentofte et godt sted at bo, leve og arbejde. Gentofte Kommune vil fortsat være kendt for: < < Det høje serviceniveau, en lav beskatning og en sund økonomi og at være den veldrevne kommune, der har kvalitet, effektivitet og fornyelse for øje, når opgaverne løses. < < At borgerne tilbydes den bedste kvalitet i service og ydelser. < < At være den grønne kommune med skove, parker, mange grønne anlæg og udsigt til Øresund med strande og aktive, hyggelige havnemiljøer. < < At gode fysiske rammer og højt fagligt niveau er omdrejningspunkter for kommunens service. < < At være en attraktiv arbejdsplads med dygtige ledere og ansatte, der har gode betingelser for at udføre deres arbejde.

9 Gentofte-Plan 212 Vision og strategi 9 Udmøntning af vision og politikformulering i Gentofte-Plan 212 Kommunalbestyrelsen arbejder til stadighed på at nuancere og virkeliggøre visionen for Gentofte Kommune. Kommunalbestyrelsen har som led i dette arbejdet med en række politikområder for at udvikle nye ideer og målsætninger på områderne til Gentofte- Plan 212. Kommunalbestyrelsen udvalgte på et fælles seminar fem politikområder, som efterfølgende blev drøftet i en række arbejdsgrupper nedsat på tværs af partier og udvalg. De fem politikområder blev udvalgt fra en længere liste med en række potentielle emner herunder økonomisk politik, perspektivplan for handicapområdet, beskæftigelsesindsatsen og kultur. De fem politikområder var: < < Sundhed, forebyggelse og miljø < < Gentofte som kulturby < < Fremtidens ældre < < Ungelivet < < Dagtilbudsområdet De tværgående grupper afrapporterede deres ideer på et seminar for den samlede kommunalbestyrelse, hvor gruppernes arbejde blev drøftet. Resultatet af drøftelserne var en række ideer, tanker og mulige forslag til målsætninger, som er indgået i drøftelserne frem mod vedtagelsen af budgettet og formuleringen af en budgetaftale med 17 af kommunalbestyrelsens 19 medlemmer. aftalen er indarbejdet i Gentofte-Plan 212. De enkelte ændringsforslag fremgår af bilaget til Gentofte-Plan 212. Udover den konkrete budgetaftale for 212 har politikformuleringsprocessen dannet baggrund for en række politiske drøftelser, som fortsætter i 212 her kan nævnes arbejdet med at udnytte kommunens status som frikommune (særligt på ungeområdet), kulturområdet og strategien for kommuneplanlægningen. Frikommuneforsøget beskrives neden for. Arbejdet med strategi for kommuneplanlægning og kommuneplan beskrives i et efterfølgende afsnit.

10 1 Vision og strategi Gentofte-Plan 212 Frikommune Gentofte Kommune er sammen med Gladsaxe Kommune udvalgt til at indgå i Frikommuneforsøget. Som del af finanslovsaftalen for 211 blev det aftalt, at der skal ske en yderligere indsats for afbureaukratisering i kommunerne. Derfor blev der fra 212 igangsat et fireårigt forsøg med 9 frikommuner. Den siddende regering fastholder frikommuneforsøget. På grund af regeringsskiftet starter den del af frikommuneforsøget, som kræver lovændringer først fra sommeren 212, når den nødvendige lovgivning er på plads. Frikommuneforsøget skal give ny inspiration til den fremtidige statslige regulering af den kommunale opgaveløsning, ligesom det også skal inspirere kommunerne til nye interne organiserings- og ledelsesformer. Frikommuneforsøget er en mulighed for at gå videre, end det er muligt med udfordringsretten der kun dækker enkeltstående forenklinger. Frikommuneforsøget skal flytte grænser. Der kan gives mulighed for, at frikommunerne kan opfylde lovgivningens formål ved at gøre tingene anderledes, end det i dag kræves, ligesom der kan gives mulighed for, at frikommunerne kan fravige lovgivningens indholdsmæssige krav. Frikommuneforsøget skal endvidere sætte fokus på: < < Udvikling og afprøvning af helt nye måder at styre og tilrettelægge den kommunale service på med henblik på en bedre arbejdstilrettelæggelse og ressourceanvendelse. < < Et opgør med unødvendige proceskrav og dokumentation baseret på sædvane. < < Øget rum for politisk ledelse og prioritering med fokus på borgernes behov. < < Øget fagligt handlerum for den enkelte medarbejder til at iværksætte innovative og effektive indsatser i samarbejdet med borgeren. Frikommuneforsøget sigter således mod at styrke det kommunale selvstyre. Gennem et større lokalt råderum i tilrettelæggelsen af opgavevaretagelsen, bliver det muligt at yde en mere fleksibel borgerservice, der er tilpasset lokale forhold. Gentofte og Gladsaxe kommuner har formuleret et frikommuneforsøg, der som udgangspunkt har tre spor: et ungespor, et psykiatrispor og et administrations- og regelforenklingsspor.

11 Gentofte-Plan 212 Vision og strategi 11 Øvrige tværgående indsatsområder Udover de fem ovenstående temaer fra politikformuleringsgrupperne, frikommuneforsøget og kommuneplansstrategien er der fem øvrige indsatsområder fra tidligere år, som stadig er i fokus for kommunalbestyrelsens arbejde. Nogle af disse indsatsområder har givet sig udslag i tværgående politikker og strategier, mens andre er mere overordnede fokusområder. Centralt i hele kommunens arbejde står Service i Udvikling der dækker over arbejdet med at skabe nye måder at levere service på, der sikrer, at kommunen også i fremtiden kan levere service i høj kvalitet for færre ressourcer. Service i Udvikling står fortsat som den vigtigste ledelsesmæssige opgave i de kommende år. Service i Udvikling fokuserer på, at organisationen udvikler og innoverer sin service og tænker nyt. De øvrige indsatsområder skal ses i lyset af Service i Udvikling. Borger- og brugerinddragelse har igennem en årrække været et indsatsområde for Gentofte Kommune. Borger- og brugerinddragelse tager mange former, som alle har det til fælles, at kvaliteten af den leverede service forbedres. Det kan være gennem traditionelle høringer på planområdet eller gennem brugerdreven innovation. Et nyt aspekt af borger- og brugerinddragelse er den stigende inddragelse af frivillige i opgaveløsningen. Gentofte Kommune vil fortsætte denne udvikling og søge at inddrage frivillige i højere grad og på flere områder for at forbedre servicen til borgerne. Digitalisering har ligeledes været et indsatsområde gennem en årrække. Fremmest i digitaliseringsindsatsen står kommunens prisvindende selvbetjeningsløsning Genvej, der skal være borgernes foretrukne og digitale indgang til det offentlige. Borgeren skal i Genvej kunne betjene sig selv i en og samme service døgnet rundt. Digitalisering ses som en vigtig del af arbejdet med at udvikle og forbedre den kommunale service både gennem Genvej og gennem en stigende anvendelse af velfærdsteknologi. Gentofte Kommunes visioner for arbejdet med digitalisering er beskrevet i Den Digitale Strategi som findes i afsnittet med tværgående politikker og strategier. Et konkret eksempel på udviklingen af den kommunale service er det tværgående fokus på sundhedsfremme og forebyggelse. Ved at arbejde med sundhed i alle sine opgaver, kan kommunen fremme den ressource sundhed udgør for borgerne. Gentofte Kommunes visioner om sundhedsfremme er beskrevet i Sundhedspolitikken, som findes i afsnittet med tværgående politikker og strategier. Motivation og inspiration til at bevægelse og idræt indgår som en integreret del af hverdagens aktiviteter

12 12 Vision og strategi Gentofte-Plan 212 For at kunne løfte den store udfordring med konstant at forbedre og udvikle den kommunale service er det nødvendigt, at Gentofte Kommune både nu og i fremtiden kan fastholde, udvikle og rekruttere de rette medarbejdere og skal derfor både indad til og udad til være kendt for at være en attraktiv arbejdsplads. Arbejdet med at fastholde kommunen som en attraktiv arbejdsplads forankres i HR-strategien, som har været rammen for udvikling af personalepolitikker, fælles ledelsesudvikling, kompetenceudvikling, udviklings af modeller til fremme af trivsel og arbejdsglæde og gennemførelse af trivselsdialoger på alle arbejdspladser. Strategi for kommuneplanlægningen på vej mod Kommuneplan 213 Gentofte et godt sted at leve, bo og arbejde Hovedvisionen Gentofte et godt sted at leve, bo og arbejde profilerer kommunen, og kommunen vil fortsat være kendt for et højt serviceniveau, en lav beskatning, en sund økonomi og som en veldreven miljøbevidst grøn kommune i bevægelse, der har kvalitet, effektivitet og fornyelse for øje, når opgaverne løses. For borgere og virksomheder giver Gentofte Kommunes centrale beliggenhed mange muligheder. Kommunens attraktion er nærheden til by, skov, søer, strand og hav, det rige kulturliv samt fritidsmulighederne, de gode indkøbsstrøg og de sociale forhold. Det er en ramme, som Kommunalbestyrelsen fortsat vil sikre er til stede. Det er Kommunalbestyrelsens mål, at kommunen skal bevares og udvikles som en smuk kommune til glæde for borgernes livskvalitet her og nu og til glæde for kommende generationer. Gentofte Kommunes vision og strategi for den fysiske planlægning er en del af Gentofte-Plan, der udmøntes og realiseres gennem kommuneplanen. Udarbejdelse af kommuneplanen indgår som en integreret del af Gentofte-Plan og den årlige evaluering, herunder at der i første halvdel af valgperioden på fire år skal vedtages en strategi for kommuneplanlægningen, der skal danne grundlag for den efterfølgende kommuneplanrevision. Kommunalbestyrelsen har derfor som en del af Gentofte-Plan 212 udarbejdet en strategi for kommuneplanlægningen, der indeholder Kommunalbestyrelsens strategi for udviklingen, oplysninger om den planlægning, der er gennemført, siden Kommuneplan 29 blev vedtaget, og en beslutning om, hvordan kommuneplanen vil blive revideret. Strategien for kommuneplanlægningen sendes i høring i mindst 8 uger og efter høringsperiodens udløb igangsættes arbejdet med forslag til Kommuneplan 213, der vil indgå som en selvstændig del af næste års Gentofte-Plan. Der vil blive udarbejdet en fuld revision af den gældende Kommuneplan 29, med særlig vægt på fokusområderne i Kommuneplanstrategi 212.

13 Gentofte-Plan 212 Vision og strategi 13 Vangede bydelscenter er blevet renoveret med nyindretning af Dan Turèlls Plads Eksisterende og nye fokusområder I Kommuneplan 29 var der fokus på grøn struktur, planer for kommunens bydele og kulturarv. Kulturarven er fuldt implementeret som begreb i kommuneplanen, ligesom den grønne struktur er indtænkt på strategisk niveau, der efterfølgende har udmøntet sig i Grøn Strukturplan. De regionale retningslinjer fra Regionplan 25 blev indarbejdet i Kommuneplan 29, men en række regionplanretningslinjer bortfalder først, når de statslige vand- og naturplaner træder i kraft i Kommuneplan 213. I Forslag til Kommuneplan 213 vil der fortsat blive sat fokus på den grønne struktur, bydelsplanlægning og kulturarv samt en række emner, der indgår i Landsplanredegørelse 21. Landsplanredegørelsen lægger op til, at planmyndighederne inden for samme geografiske område skal tænke deres planlægning sammen, så den ses som en del af en større sammenhæng. Trafik, natur og klima- og miljømæssige forhold går på tværs af grænserne, og det må planlægningen derfor også. For hovedstadsområdet lægges der i landsplanredegørelsen vægt på, at kommunernes planlægning forholder sig til mere miljøvenlig trafik, tættere byer, tæt byggeri ved stationerne, grønne områder samt afbalanceret, regional vækst. Herudover tilføjes nye fokusområder som Byens rum bevægelse, æstetik og arkitekturpolitik, trafikale udfordringer, detailhandel, klimaforandringer og bæredygtig udvikling.

14 14 Vision og strategi Gentofte-Plan 212 Grøn Strukturplan som løftestang til sundhed og trivsel Udviklingen af den grønne struktur i Gentofte skal fastholdes og styrkes ved at implementere den grønne strukturplan i Kommuneplan 213, og ved konkret at udmønte Grøn Strukturplan i handleplaner for den overordnede grønne planlægning og med potentielle udviklingsmuligheder i forhold til klimatilpasning, naturindhold, naturoplevelse, kulturarv, friluftsliv, sundhed og rekreation i hverdagen. Planer for kommunens bydele Borger- og brugerinddragelsen prioriteres højt, og der er en lang tradition for, at forskellige planer bliver til i et tæt samarbejde mellem borgerne og Gentofte Kommune. I den kommende planperiode vil kommunen videreudvikle samarbejdet, så visionerne for den enkelte bydel kan blive en platform for de forskellige udviklingstræk, der bidrager til billedet af Gentofte. Bydelsplanlægningen skal medvirke til at fastlægge en fælles strategi for kvalitet i bymiljøet samt udfoldelsesmuligheder for borgerne, som vil blive afspejlet i den konkrete planlægning. Det er intentionen, at bydelscentrene skal udvikles og forskønnes i arkitektonisk samklang med omgivelserne. I tilknytning hertil er der sat penge af til at plante træer, opsætte inventar og udforme anlæg til fremme af bevægelse i bydelscentrene. I Vangede bydelscenter er der gennemført et projekt med en ny udformning af bydelscenteret og en ny indretning af Dan Turèlls Plads med skulptur, bænk og beplantning. Kulturarven Der er i Kommuneplan 29 udpeget og afgrænset kulturmiljøer, som afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling gennem tiden, og der er udpeget historiske vejforløb, bevaringsværdige bygninger og bymiljøer i kommunen. Kulturarven er et værdifuldt aktiv Kulturarven er et værdifuldt aktiv for kommunen, og visionen er at få udløst det fulde potentiale i kulturarven, så denne væsentlige samfundsressource kommer til at bidrage optimalt til kommunens kulturelle, sociale og økonomiske udvikling på et bæredygtigt grundlag. Som et eksempel på inddragelse af kulturarven i det moderne byliv kan nævnes Københavns befæstning, som løber igennem ni kommuner i en ring omkring København. Det militære kulturlandskab er repræsenteret med betydningsfulde og markante anlæg i Gentofte Kommune, som skal sikres og aktiveres i det moderne byrum. Målet er at revitalisere det samlede befæstningsanlæg og gøre de forskellige dele tilgængelige for offentligheden: I Gentofte drejer det sig især om Garderhøj Fort, Nordre Oversvømmelse inklusiv Hvidørebækken samt Charlottenlund Fort. Arbejdet med at synliggøre og istandsætte Befæstningen og skabe mulighed for fysisk aktivitet og oplevelser fortsætter i de kommende år i samarbejde med de øvrige kommuner, Realdania, Kulturarvstyrelsen og Naturstyrelsen.

15 Gentofte-Plan 212 Vision og strategi 15 Byens rum bevægelse, æstetik og arkitekturpolitik Med udgangspunkt i Kommunes Sundhedspolitik, Trafikpolitik og Idræts- og bevægelsespolitik samt Grøn Strukturplan er visionen at sikre gode muligheder for at fremme en sund og aktiv livsstil blandt borgerne i kommunen. Muligheden for at integrere fysisk aktivitet i det offentlige rum har stor betydning, og målet er, at en bred og sammenhængende indsats i hele kommunen skal forbedre borgernes sundhed. Kommunen har endvidere en intention om at arbejde intensivt med forebyggelse og sundhedsfremme for blandt andet at skabe trivsel og forebygge livsstilssygdomme blandt borgerne. For at opfylde dette har kommunen vedtaget at inddrage forebyggelse og sundhedsfremme i alle kommunens opgaver, hvilket bl.a. udmønter sig ved, at motivation og inspiration til at bevægelse og idræt skal indgå som en integreret del af hverdagens aktiviteter. Gentofte Kommune har gode forhold for fysisk udfoldelse For at sikre en forankring for en sund livsstil skal der være gode forhold for fysisk udfoldelse, som kan understøttes med sundhedsfremmende aktiviteter. Herunder en nærhed til udfoldelsesmuligheder, flere grønne stiforbindelser, der kan skabe bedre sammenhæng i og på tværs af bydelene og en forbedring af forholdene for gående og cyklende trafikanter. Gentofte Kommune deltager endvidere i flere projekter med bl.a. nabokommunerne om bedre tilgængelighed på stisystemer og cykelpendlerruter på tværs af kommunegrænser og arbejder aktivt for en cykelstrategi for Københavns Befæstning, med det formål at gøre det samlede fortidsminde mere tilgængeligt. Flere eksisterende byrum og grønne områder ønskes taget i brug, og som mulige forslag til bevægelsesprojekter kan bl.a. nævnes aktivitetsløjper til gang/løb/cykling/rulleskøjtning, der forbinder grønne og rekreative områder, omdannelse af p-pladser udenfor arbejdstid til leg og bevægelse og etablering af sansehaver til både børn, ældre og handicappede. Gentofte Kommune vil arbejde for, at der skabes de bedst mulige rammer for at skabe liv i byens rum. Gentoftes borgere har mulighed for en bred vifte af kultur- og fritidsfaciliteter både i kommunale og andre offentlige og private faciliteter og anlæg, og herudover har byens rum en central rolle for livet i kommunen og som et omdrejningspunkt for det sociale liv. Byrummene skal derfor være imødekommende, karakterfulde og tilgængelige for alle. De offentlige byrum omfatter pladser, veje, stier og grønne områder og skal udnyttes bedst muligt til de forskellige formål. Der skal være velindrettede arealer til sikker afvikling af trafik for både bilister, cyklister og fodgængere, og der skal være områder til forskellige former for eks. leg og bevægelse, idræt, rekreation og fordybelse, udfoldelse af kunst og andre kulturelle formål. Borgerne skal opleve en aktiv, smuk og levende kommune, og dette kan bl.a. ske ved at indpasse mere sportsprægede ungdomsaktiviteter og motionsredskaber til voksne på nogle legepladser, så alle generationer kan røre sig, samt kultur- og arkitekturruter gennem kommunen.

16 16 Vision og strategi Gentofte-Plan 212 Gentofte Kommune har mange herlighedsværdier, og arkitektonisk kvalitet spiller en stor rolle for oplevelsen af de fysiske omgivelser. Kommunens arkitekturpolitik skal først og fremmest bevare og skabe en smuk kommune med frodige villakvarterer, bygninger af høj arkitektonisk kvalitet, en attraktiv kyststrækning, parker og grønne områder. Byens rum og pladser skal indrettes til forskellige former for ophold og rekreation med en arkitektonisk helhed med omgivelserne og udføres med en høj æstetisk kvalitet i valg af belægninger, belysning, andet byudstyr og beplantning. Trafikale udfordringer Indpendling og udpendling er forholdsvis stor, og det viser, at Gentofte ligger meget centralt i hovedstadsregionen i forhold til arbejdskraft og arbejdspladser og ikke mindst infrastrukturmæssigt som en del af et internationalt byområde i Øresundsregionen. Der er samtidig en nærhed til mange forskellige tilbud lige uden for kommunegrænsen, hvilket er en del af livskvaliteten ved at bo midt i en storbyregion. En af udfordringerne ved at være en del af hovedstadsregionen er den trafikale belastning og dermed opgaven med at få samtænkt både den private og offentlige transport i ønsket om en bedre håndtering heraf. Udviklingen i hovedstadsregionen sætter trafikken under pres, og det skaber behov for rammer, der kan sikre gode transportforhold både for cyklister, biler og den kollektive trafik, så det er let at komme på arbejde, uden at man skal bruge unødig meget tid på transport. Gentofte Kommunes trafikpolitik skal både ses i sammenhæng med den planlægning, der foregår i andre myndigheders regi, ikke mindst inden for det regionale trafiksamarbejde, og i forhold til den øvrige kommunale planlæg Gentofte Kommune ønsker gode transportforhold for både cyklister, biler og den kollektive trafik

17 Gentofte-Plan 212 Vision og strategi 17 ning. Gentofte Kommune vil fortsat indgå i en dialog omkring udviklingen af den kollektive trafik, da væksten i biltrafikken og nabokommunernes retningslinjer for trafikafvikling, trængselszoner og parkering kan indebære en påvirkning og et parkeringspres på vejnettet i Gentofte. Ringbyvisionens betydning for Gentofte Kommune Fingerplan 27 giver mulighed for, at der i fremtiden kan etableres en letbane/metro langs Ring 3 fra Lundtofte til Avedøre Holme. Siden 1947 har Fingerplanen udgjort det bærende planlægningsredskab i hovedstadsområdet, men ændrede bosætningsmønstre og erhvervslokalisering vest for København har skabt et stigende behov for at kunne bevæge sig på tværs af fingrene. Trafikløsningen lægger op til, at der skabes en ny, bæredygtig Ringbyvision for byerne langs Ring 3. Visionen peger fremad på den samlede udvikling af hovedstadsregionen og har fokus på det grønne, det sociale og det mangfoldige i moderne byer. Ringbyvisionen kan ses som et bybånd, der ikke alene knytter fingrene i fingerplanen sammen, men også forbinder hele Øresundsregionen og danner basis for en virkelig gennemgribende byfornyelse af rigtig mange arealer, som i de senere år har mistet den betydning og brug, de havde i tidligere tiders industrisamfund. Letbanen vil gå fra Lundtofte til Avedøre Holme og derefter over Øresundsbroen til Malmö og op langs den svenske kyst tilbage til Hesingør og retur til Lundtofte. Med etablering af en eventuel letbane, bringes et par områder i Gentofte Kommune i spil. Letbanens standsningssted mellem Lyngby Station og Buddinge Station vil afkaste nyt stationsnært kerneområde (6 m fra en station) i Gentofte Kommune ved bl.a. erhvervsområderne Grusbakken/Sandtoften og Nybrovej/ Knæbjerget (og på en del af den fredede Gammelmosen). Der vil ligeledes blive standsningssted på Buddinge Station, som også afkaster stationsnært kerneområde i Gentofte Kommune. Et stationsnært kerneområde giver planlægningsmæssig mulighed for en fortætning og højere bebyggelsesprocent, men Ringbyvisionen kan her også være med til at sikre den regionale grønne og blå struktur på tværs af kommunegrænserne, bl.a. gennem et samarbejde om etablering af sammenhængende stiforløb. Gentofte Kommune ønsker at fremme brugen af de grønne områder med udvikling af et tværkommunalt stinet og sikre og udvikle attraktive og lettilgængelige grønne områder. Ovenstående standsningssteder kan på sigt medføre en større kollektiv trafikdækning med krydsningspunkt til det øvrige banesystem og busser. Letbanen kan ligeledes være med til at skabe en højere fremkommelighed til og fra arbejdssteder langs Ring 3 for borgere, erhvervsliv og pendlere i Gentofte Kommune.

18 18 Vision og strategi Gentofte-Plan 212 Handelsstrøgene skal have et rart og livligt bymiljø med en arkitektonisk kvalitet i gadebilledet Detailhandel Detailhandelsstrukturen skal efter planloven fremme et varieret butiksudbud, og de enkelte bydelscentre og lokalcentre skal have en god dagligvareforsyning og forsyning af udvalgsvarer. De enkelte centre skal understøttes med tilstrækkelige rammer for etablering af ny detailhandel, og der skal skabes attraktive byrum, så der bidrages til et godt byliv med et varieret udbud og en tilstedeværelse af offentlig service. I 27 blev planlovens detailhandelsbestemmelser revideret, ligesom der i efteråret 28 blev udstedt et landsplandirektiv "Om beliggenheden af bymidter, bydelscentre og aflastningsområder mv. til detailhandel i hovedstadsområdet". Kommunerne i hovedstadsområdet er stadig omfattet af landsplandirektivet, men der er varslet en ændring inden for den nærmeste fremtid, og de nye bestemmelser vil indgå i den videre kommuneplanlægning. Der er lagt op til, at en ændring af loven kan give mulighed for at planlægge for flytning af butikker, der er større end planlovens maksimale butiksstørrelser og allerede ligger i bymidten til en anden placering i bymidten. Eksempelvis kan der være tale om, at et utidssvarende butikscenter, der allerede ligger i bymidten, kan rives ned og genopføres samme sted, eller flyttes til en anden placering i bymidten. Det er i den eksisterende kommuneplan fastlagt, at der lægges vægt på en fortsat udvikling af detailhandelen i kommunens bydelscentre og lokalcentre. Målet er, at handelsstrøgene har et rart og livligt bymiljø med en arkitektonisk kvalitet i gadebilledet, herunder også, at der bliver en klar linje og en sammenhæng i det offentlige byudstyr.

19 Gentofte-Plan 212 Vision og strategi 19 I tilknytning hertil kan der som led i bydelsplanlægningen sættes fokus på en fortsat forskønnelse af byrummene, bl.a. gennem indretning af attraktive byrum, der også tager sigte på at støtte og forbedre detailhandelens muligheder. Klimaforandringer og bæredygtig udvikling Klimaplanlægningen skal sikre, at kommunen også fremover tager sin del af ansvaret for at opfylde de internationale CO2 sparemål, og at kommunen kan leve op til at være klimakommune med de muligheder, der er for at mindske klimaændringerne og sikre et godt miljø. Kommunen har forpligtet sig til at reducere CO2 udledningen med 2 procent om året frem til 225 og har derfor vedtaget forslag til Gentofte Kommunes Klimaplan 21 22, samt en klimatilpasningsstrategi. Strategien indeholder en række initiativer, der skal udmøntes i den fremtidige byplanlægning ved at søge at fremme reduktionen af CO2 og konsekvenserne af fremtidige klimaændringer. For at skabe bæredygtige byområder skal der i planlægningen tages højde for de klimaforandringer, som drivhuseffekten forventes at medføre. Kommunen vil sætte gang i endnu flere projekter til gavn for klimaet og arbejder målrettet på at reducere udslippet ved at mindske energiforbruget i kommunens bygninger og påvirke trafikbelastningen. Ifølge planloven skal kommunen offentliggøre en strategi for bæredygtig udvikling inden udgangen af 211. Strategi for bæredygtig udvikling var i offentlig høring i efteråret 211. Kommuneplanstrategien omfatter generelle, planmæssige målsætninger som baggrund for udarbejdelsen af Kommuneplan 213, mens Strategi for bæredygtig udvikling indeholder målsætninger for konkrete miljømæssige tiltag, der danner baggrund for udarbejdelse af handlingsplaner for en bæredygtig udvikling. Kommuneplanen skal udformes, så den vil medvirke til en virkeliggørelse af strategi for bæredygtig udvikling. I Strategi for bæredygtig udvikling er der ud over en overordnet vision beskrevet mål og handlinger i forhold til bæredygtig byudvikling og byomdannelse. Visionen er, at der tænkes helhedsorienteret i planlægningen, at der sættes fokus på bæredygtige tiltag i planlægningen af byens udvikling, og at der tænkes langsigtet ved nybyggeri og byfornyelse, så der kan arbejdes hen mod en bæredygtig by med et lavere ressourceforbrug og en reduceret miljøbelastning. Strategien føres ud i livet gennem de årlige handleplaner.

20 Arkitektonisk kvalitet spiller en stor rolle for oplevelsen af de fysiske omgivelser Tværgående politikker og strategier Dette afsnit indeholder en kort beskrivelse af tværgående politikker og strategier, som tidligere er vedtaget af kommunalbestyrelsen. Afsnittet skal give overblik gennem et kort resume af politikkerne. De tværgående politikker og strategier er rammesættende for målformuleringen i afsnittene om mål og økonomi. Afsnittet indeholder kun de tværgående politikker, dvs. de politikker som omhandler mere end et målområde, som f.eks. Børne- og Ungepolitikken. Sektorpolitikker mv. er ikke medtaget.

21 Gentofte-Plan 212 tværgående politikker og strategier 21 Idræts- og bevægelsespolitik Idræts- og bevægelsespolitikken er kommunens grundlag for samarbejde med idrætsforeninger, institutioner, idrætsanlæg, oplysningsforbund og de selvorganiserede aktive idrætsudøvere uden for foreningslivet. Politikken er udarbejdet i samarbejde med borgere, institutioner og foreninger. Idræts- og bevægelsespolitikken blev vedtaget i 25 sammen med mål og indsatsområder for perioden I 29 blev der udarbejdet nye mål og indsatsområder for perioden I samme anledning blev visionen udvidet med yderligere et punkt. Overordnet vision Visionen beskriver Gentofte Kommunes fremtidsplaner og retning for politikken. Visionen følger kommuneplanens 12-årlige rytme og løber derfor indtil 216, hvor den vil blive taget op til revision. < < Gentofte Kommune vil styrke rammerne for de alsidige og mangfoldige idræts- og bevægelsestilbud, som findes i foreninger, institutioner og selvorganiserede aktiviteter. < < Gentofte Kommune vil motivere og inspirere borgerne og institutionerne til, at bevægelse indgår som en integreret del af dagligdagens aktiviteter. Visionen er overordnet og fælles for de fire målgrupper i idræts- og bevægelsespolitikken. Hver målgruppe er defineret og beskrevet, og der er formuleret specifikke målsætninger, som løber over fire år. Målgrupperne er eliteidræt, foreningsidræt, bevægelses- og motionsidræt og idræt, bevægelse og motion for særlige målgrupper. Opstillingen af disse målgrupper skal sikre, at alle borgere i alle aldre er omfattet af idræts- og bevægelsespolitikken. Eliteidræt Eliteidræt er defineret som ikke-kommerciel topidræt organiseret i lokale foreninger. Målgruppen udgør ca. 15 foreninger og anslået 4 aktive, hvor ca. 15 er under 18 år. Foreningsidræt Foreningsidræt er defineret som breddeidræt, hvor idræt og motion er organiseret gennem almindeligt medlemskab i de lokale foreninger. Målgruppen udgør ca. 6 foreninger og 23. aktive, heraf ca. 12. under 18 år. Omkring 4 forskellige foreningsorganiserede idrætsgrene er repræsenteret. Bevægelse og motionsidræt Bevægelse og motionsidræt er defineret som borgeres idræts- og motionsaktiviteter uden for organiserede foreninger og omfatter både bevægelsesaktiviteter i institutioner, selvorganiseret motion og markedsbestemte tilbud i f.eks. oplysningsforbund og fitnesscentre. På landsplan anslås omkring 4 procent af befolkningen at dyrke regelmæssig selvorganiseret motion. Gentofte Kommunes borgere vurderes som minimum at være lige så aktive. Idræt, bevægelse og motion for særlige målgrupper Særlige målgrupper er defineret som projektforløb eller kommunale initiativer, hvor idræt og motion bliver en central aktivitet, men hvor indsatsen anvendes i forebyggende øjemed. Det kan være en indsats rettet mod særlige aldersgrupper, generel sundhedsfremme og/eller social integration. < < Gentofte Kommune vil udmærke sig ved et mangfoldigt idrætsmiljø, der rummer gode faciliteter og vilkår for både motionstilbud, foreningsidræt og foreningsbaseret eliteidræt. < < Borgerne skal, uanset alder, have mulighed for at iværksætte og deltage i aktiviteter, der kan give et sundt og aktivt liv med idræt, motion og bevægelse. Idræts- og bevægelsespolitikken skal give kommunens borgere, uanset alder, mulighed for aktivt at deltage i et sundt og aktivt liv med motion og bevægelse

22 22 tværgående politikker og strategier Gentofte-Plan 212 Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitikken skal medvirke til at sikre og højne kvaliteten i børn og unges dagligdag. Den skal danne grundlag for en fælles indsats og en vedvarende dialog, hvor alle involverede har mulighed for at bidrage med idéer og holdninger til realiseringen af det gode børne- og ungeliv i Gentofte Kommune. I 24 vedtog kommunalbestyrelsen Børne- og Ungepolitikken baseret på fem centrale værdier, der er grundlæggende for måden vi arbejder og samarbejder med børn og unge på i Gentofte Kommune: Mit ansvar Børn og unge skal have ansvar og medbestemmelse. De skal mødes med klare rammer og forventninger, og de skal lære at indgå i forpligtende fællesskaber. Min udvikling Børn og unge har ret til en alsidig udvikling, og de skal gives de bedste muligheder for at udtrykke og udvikle sig. Mine voksne Børne og unge har brug for synlige og tydelige voksne, og deres opdragelse og udvikling er et fælles ansvar for alle voksne, der omgiver dem. Mine muligheder Børn og unge skal opleve forskellighed som en styrke, og de skal stimuleres både intellektuelt, kulturelt og menneskeligt. Min sundhed Sunde børn og unge leger, lære og lever bedre. Sundhedsfremme og forebyggelse skal sikre de bedste vilkår for både børn og unge. Gennem årene er Børne- og Ungepolitikken blevet realiseret gennem en række projekter, der på hver deres måde bidrager til det gode børneog ungeliv. Nogle projekter er store og omfattende, andre er små. Nogle projekter når ud til en bred målgruppe, og samtidig er der plads til mere eksklusive og eksperimenterende tiltag. Fælles for alle projekter, som støttes gennem Børne- og Ungepolitikken, er, at de har et udviklingsperspektiv, og flere projekter har derfor også medvirket til at ændre den eksisterende praksis. Børne- og Ungepolitikkens midler går ikke til drift eller til aktiviteter, som må forventes at være en del af almindelig pædagogisk praksis i Gentofte Kommune. Projekterne er en vigtig del af arbejdet med systematisk at synliggøre og konkretisere politikkens værdier. De gør det mere overskueligt og håndgribeligt at integrere Børne- og Ungepolitikken i det daglige arbejde. Børne- og Ungepolitikkens styregruppe arbejder målrettet med at styrke det tværfaglige samarbejde om målgruppen. Der fokuseres på at understøtte kendskabet til politikkens indhold samt muligheden for at få sparring og økonomisk støtte til egne projekter. Det er enkelt at ansøge om midler i Børne- og Ungepolitikken, og sagsbehandlingen er imødekommende, kort og fleksibel. Det betyder, at Børne- og Ungepolitikken kan følge med udviklingen og reagere hurtigt på aktuelle udfordringer og behov i arbejdet med børn og unge. Den tætte dialog med ansøgerne prioriteres ud fra den betragtning, at udviklingen og realiseringen af Børne- og Ungepolitikken skal ske på tværs af de kommunale opgaveområder og i tæt samarbejde med dem, der i hverdagen engagerer sig i arbejdet med børn og unge i Gentofte Kommune. Yderligere oplysninger Læs om Børne- og Ungepolitikken på

23 Gentofte-Plan 212 tværgående politikker og strategier 23 Arkitekturpolitik Formålet med arkitekturpolitikken er først og fremmest at bevare og skabe en smuk kommune. Gentofte Kommune har mange herlighedsværdier. Frodige villakvarterer, travle bycentre, bygninger af høj arkitektonisk kvalitet, en attraktiv kyststrækning, parker og grønne områder, der gennem en aktiv arkitekturpolitik skal bevares og styrkes. En konsekvent gennemført arkitekturpolitik skal sikre Gentofte Kommune et helstøbt bybillede til gavn for borgernes livskvalitet hér og nu og til glæde for de kommende generationer. Arkitektonisk kvalitet spiller en stor rolle for oplevelsen af de fysiske omgivelser. Der er tale om arkitektonisk kvalitet, når det kunstneriske og det funktionelle går op i en højere enhed, når materialer, konstruktion, form og rum kombineres til en æstetisk og sammenhængende helhed. Bygninger, bebyggelser og grønne områder skal være smukke, spændende og oplevelsesrige. Arkitekturen skal være af så høj kvalitet, at den er værd at bevare for eftertiden. Der skal tænkes på omgivelserne, på indpasningen i bebyggelsen og i kvarteret. Arkitektonisk kvalitet er ikke et statisk begreb, men må vurderes i forhold til sin tid og sine forudsætninger. Det behøver ikke blot være et spørgsmål om økonomi. Det er i høj grad også et spørgsmål om kreativitet og visioner. Det er kommunalbestyrelsens målsætning, som ejer og forvalter, bygherre, myndighed og støttegiver at sikre, at arkitektoniske kvalitetskrav tilgodeses i videst muligt omfang. Kommunen som planmyndighed Det er et mål, med præcise men samtidig fleksible rammer, at fastlægge de overordnede arkitektoniske retningslinjer for kommunens udvikling. Arkitekturen skal derfor tilgodeses ved kommune- og lokalplanlægning. Kommunen som bygningsmyndighed Det er et mål, at arkitektonisk vurdering indgår i myndighedsbehandlingen. Rådgivning og vejledning af bygherrer og borgere medvirker til at opnå gode arkitektoniske løsninger. Kommunen som bygherre Det er et mål, at den arkitektoniske kvalitet tilgodeses i bygge- og anlægssager fra programoplæg til udførelse. Dette skal ske gennem faglig dialog med projekternes medvirkende og i valget af, og samarbejde med, fagligt højt kvalificerede rådgivere, entreprenører og håndværkere. Kommunen som forvalter Det er et mål at sikre de arkitektoniske kvaliteter ved drift og vedligeholdelse af kommunens ejendomme og anlæg samt sikre at det visuelle indtryk af gadebilledet er af høj kvalitet. Yderligere oplysninger Der kan læses mere om arkitektur og arkitekturpolitik på kommunens hjemmeside: På Atlas over bygninger og bymiljøer kan der findes oplysninger om bevaringsværdierne i kommunen: Gentofte atlas over bygninger og bymiljøer Et af målene i Arkitekturpolitikken er at sikre de arkitektoniske kvaliteter ved drift og vedligeholdelse af kommunens ejendomme

24 24 tværgående politikker og strategier Gentofte-Plan 211 Strategi for bæredygtigudvikling og klima Gentofte Kommune vedtog i 211 Strategi for en bæredygtig udvikling som fastlægger de overordnede mål og rammer for kommunens indsats for en mere bæredygtig udvikling af kommunen. Det er tredje gang, kommunen udarbejder en 4-årig strategi for en mere bæredygtig udvikling. Den første strategi Udvikling og miljø i Gentofte fra 24 fastsatte rammerne for en pionerlignende indsats med fokus på at feje for egen dør, dvs. reducere miljøbelastningen fra kommunens egen drift f.eks. gennem miljøledelse, energirenovering af kommunens ejendomme og udfasning af pesticider. Den anden strategi Gentofte en grøn kommune fra 27 omfattede også kommunens blå og grønne ressource, klimaet blev en helt central dagsorden, og gennem kampagner begyndte kommunen at arbejde for at fremme en mere bæredygtig udvikling af kommunen som helhed. Samtidig blev arbejdet lagt i fastere rammer gennem årlige politisk vedtagne handleplaner med konkrete initiativer. Med Strategi for en bæredygtig udvikling sætter kommunen i endnu højere grad fokus på at inddrage borgere, virksomheder og interesseorganisationer i et tæt samarbejde om en mere bæredygtig udvikling af kommunen. Strategien udmøntes dels gennem sektorplaner på en lang række områder, og dels gennem årlige Agenda 21-handleplaner med særligt fokus på det adfærdsmæssige og borgerrettede aktiviteter. Hvad er bæredygtighed? Brundtlandrapporten introducerede i 1987 begrebet bæredygtig udvikling med definitionen: en udvikling som opfylder de nuværende generationers behov uden at bringe de fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare. Bæredygtig udvikling har tre dimensioner: Samfundsmæssig nytteværdi, økonomisk bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed. Helt kort sagt handler bæredygtighed om at levere samfundets kerneydelser bedre og billigere og med mindre belastning af miljøet. Strategi for en bæredygtig udvikling omfatter visioner, strategier og mål indenfor følgende 4 indsatsområder fastlagt af planloven: Miljøbelastning og ressourceforbrug Reduceret ressourceforbrug og mindsket miljøbelastning skal sikre en bedre miljøtilstand nu og i fremtiden. Bæredygtig byudvikling og byomdannelse En bæredygtig byudvikling og byomdannelse skal inddrages i byplanlægning og sektorplanlægning. Grønne områder og rekreative værdier Parker, skove, søer, moser og havet bidrager til en attraktiv kommune driften af grønne anlæg skal ske med størst mulig hensyntagen til natur, jord og grundvand. Inddragelse af borgere og erhvervsliv Kommunen kan ikke skabe en bæredygtig udvikling på egen hånd. Arbejdet for en bæredygtig udvikling skal ske sammen med borgere, virksomheder og interesseorganisationer, så der sikres en bred forankring og et bredt engagement omkring kommunens indsats. Indsatsen for en bæredygtig udvikling er tæt forbundet med kommunens klimaindsats, og den borgerrettede klimaindsats er en naturlig del af de årlige Agenda 21-handleplaner Klimaindsats Gentofte Kommune vil være en miljø- og klimavenlig kommune og tage sin del af ansvaret for, at Danmark lever op til de internationale forpligtelser i forhold til at reducere CO ² - udslippet globalt. Derfor vedtog kommunen i 21 Klimaplan for Gentofte Kommune som beskriver kommunens målsætninger på klimaområdet, nemlig: 1. At reducere CO ² -udledningen fra Gentofte Kommune som geografisk enhed med 12 % i år 22 forhold til år At nedsætte CO ² -udledningen fra Gentofte Kommunes egen drift med 2 % om året fra At øge anvendelsen af vedvarende energi i kommunen 4. At fremme tilpasningen til klimaforandringerne via strategi for klimatilpasning 5. At øge bevidstheden om klima og klimaforandringer hos borgere, erhverv og ansatte i Gentofte Kommune 6. At fremme bæredygtig transport både internt i kommunens drift, hos borgere og erhverv i kommunen

25 Gentofte-Plan 211 tværgående politikker og strategier 25 De konkrete indsatser, som skal sikre, at målene nås, fremgår af klimaplanens 6 tilhørende delplaner, som er: Delplan 1: Kortlægning af CO -udledning i ² Gentofte Kommune Indeholder en kortlægning for basisåret 28 af udledningen af CO ² for Gentofte Kommunes egen drift og for Gentofte Kommune som geografisk område. Kortlægningen foretages årligt i planperioden, så effekten af indsatsen kan følges. Delplan 2: Energihandlingsplan for kommunens bygninger Energihandlingsplanen for kommunens bygninger , som omfatter tre primære indsatsområder: el-besparelser, varmeforsyning og incitamentsordning. Gentofte Kommune reducerer sit CO ² -udslip Delplan 3: Udbygningsplan for fjernvarme i Gentofte Kommune Fjernvarmeområdet udvides frem mod 23, og produktionen af fjernvarmen baseres løbende på en højere grad af vedvarende energi. Delplan 4: Handleplan for Agenda 21 De årlige Agenda 21-handleplaner omfatter initiativer, som skal påvirke adfærd og livsstil hos både borgere, virksomheder og ansatte i kommunen. Delplan 5: Klimatilpasningsstrategi Klimatilpasningsstrategien fastlægger, hvordan bygninger, kloakledninger, grønne områder, veje mv. kan indrettes, så de kan modstå klimaforandringerne. Strategien indarbejdes løbende i sektor- og handleplaner. Delplan 6: Katalog over supplerende klimainitiativer Kataloget indeholder ideer til supplerende klimainitiativer, som, i det omfang ressourcerne er tilrådighed, kan tages op på sigt og medvirke til yderligere reduktion i CO ² -udledningen. De 3 dimensioner i bæredygtighedsbegrebet Samfundsmæssig nytteværdi handler om løbende at udvikle velfærd og kerneydelser, så de stadig mere effektivt og kvalificeret kan leveres til borgerne. Økonomisk bæredygtighed betyder, at udviklingen skal ske på en økonomisk optimal måde, så kerneydelserne kan leveres stadig billigere, og der bliver rum for ny udvikling og nye initiativer. Miljømæssig bæredygtighed betyder, at udviklingen skal ske på en sådan måde, at ressourceforbrug og miljøbelastning ikke giver problemer for kommende generationer.

26 26 tværgående politikker og strategier Gentofte-Plan 211 Digital strategi Det digitale samfund Gentofte Kommune fortsætter det ambitiøse arbejde med at digitalisere de områder af den kommunale virksomhed, hvor der er en servicemæssig og effektiviseringsmæssig gevinst at høste. Den digitale strategi sætter derfor rammer for ny udvikling ved at sætte fokus på: < < De gode erfaringer så vi udnytter viden optimalt < < At skabe reel forandring vha digitalisering fx skabe mulighed for bedre og mere selvbetjening, hvor det er muligt < < Øget service for borgerne fx ved at udnytte potentialet endnu mere på Genvej < < Organisationens og de politiske beslutningstageres anvendelse og udvikling af digitale værktøjer i opgaveløsningen, så der sker en øget effektivisering og professionalisering, og < < Kommunens digitale samspil med kommunens borgere og samarbejdsparter, herunder andre kommuner om smarte og effektive løsninger. Gentofte Kommune vil med sin digitale strategi udnytte de digitale muligheder til at sikre en optimal og effektiv service og en aktiv inddragelse af borgere og brugere. Gentofte Kommunes digitale strategi har derfor som mål at anvende: 1. IT til at skabe integrerede og effektive ydelser og processer med udgangspunkt i borgernes og brugernes behov. 2. de digitale muligheder til at gøre kommunen til borgerens foretrukne indgang til den offentlige service, og derved skabe digital selvbetjening der hvor det giver god mening 3. de digitale interaktive muligheder til at styrke samarbejdet og dialogen med borgere, brugere og samarbejdspartnere. 4. IT til at udvikle, effektivisere og professionalisere vores opgaveløsning og beslutningsprocesser. 5. IT til videndeling, kvalitetssikring og Best Practice. For at opfylde disse mål vil forvaltningen: a. Fokusere på systematisk og løbende at nyttiggøre og forbedre de digitale muligheder. b. Arbejde systematisk med at smidiggøre IT- og informationsarkitektur med fokus på integration og genanvendelse af data. c. Indgå i og påvirke fællesoffentlige digitale samarbejder, herunder kommunale samarbejdsfora. d. Anvende digitale dialog- og evalueringsprocesser, eksempelvis på gentofte.dk. e. Fokusere på bred forankring og ejerskab til de digitale initiativer i kommunen. Gentofte Kommunes digitale indsatsområder udvikles over tid i takt med politiske udviklingsønsker og udviklingstendenser i samfundet generelt. Derfor er det nødvendigt på én gang at have et langsigtet fokus, som vision, mål og midler angiver, og samtidig kunne være fleksibel i forhold til de konkrete initiativer, der igangsættes. Indenfor ovenstående rammer, bliver der i de kommende år igangsat konkrete projekter på skoleområdet og på Social og Sundhedsområdet med særligt fokus på udvikling af velfærdsteknologi Administrationen udarbejder konkrete projektbeskrivelser og business cases for alle projekter, der igangsættes under den digitale strategi, så det sikres at det fulde digitaliseringspotentiale udnyttes.

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Gentofte Plan 2008. Diu. Forslag

Gentofte Plan 2008. Diu. Forslag Gentofte Plan 2008 Diu Forslag VISION OG TVÆRGÅENDE INDSATSOMRÅDER INDLEDNING 1 VISION OG TVÆRGÅENDE INDSATSOMRÅDER 4 TVÆRGÅENDE POLITIKKER OG STRATEGIER 10 GENERELLE FORUDSÆTNINGER OG RAMMER 21 MÅL OG

Læs mere

Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen

Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen 14/2013 Tracéet langs Helsingørmotorvejen Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen Status Plannavn bydel Dato for forslagets vedtagelse i kommunalbestyrelsen Vedtaget Kommuneplantillæg

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx 7. oktober 2011 Sagsnr. 194816 Brevid. 1340268 Ref. TIGC Dir. tlf. 46 31 40 95 tinagc@roskilde.dk Ungepolitik Vision Roskilde Kommune ønsker en stærk, engageret ungdomskultur

Læs mere

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE 1 Odense Kommune Bystrategisk Stab Oktober 2014 Indledning De almene boliger

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune Kultur for alle Kulturpolitik for Glostrup Kommune Et rigt lokalt kulturliv er: mangfoldighed fælleskab identitetsdannende frivillighed læring udfoldelse leg inddragelse tradition kreativitet oplevelser

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

FORSLAG TIL GENTOFTE-PLAN 2009 - INDLEDNING

FORSLAG TIL GENTOFTE-PLAN 2009 - INDLEDNING FORSLAG TIL GENTOFTE-PLAN 2009 - INDLEDNING Gentofte-Plan 2009 Gentofte-Planen samler kommunens budget, servicestrategi og kommuneplanlægning i et dokument Gentofte-Plan er Gentofte Kommunes strategiske

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Baggrund Integrationspolitikken skal være med til at understøtte Jammerbugt Kommunes overordnede vision

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Lemvig kommune. Handicap & Psykiatripolitik. Handicap- og Psykiatripolitik, Lemvig Kommune

Lemvig kommune. Handicap & Psykiatripolitik. Handicap- og Psykiatripolitik, Lemvig Kommune Lemvig kommune Handicap & Psykiatripolitik Side 1 af 14 sider Indholdsfortegnelse Indledning....3 Målgruppe....4 Formål...5 Værdier.5 Indsatsområder.6 Hvordan føres politikken ud i livet..6 Indsatsområder

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

Handicap og psykiatripolitik

Handicap og psykiatripolitik Handicap og psykiatripolitik Vedtaget i Byrådet i oktober 2008 Forord Handicap- og Psykiatripolitik er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i den første valgperiode i den nye Middelfart

Læs mere

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 BILAG 2 Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 Oversigten følger rækkefølgen i udkastet til planstrategi. Sidetalshenvisninger refererer til udkastet. Understreget

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Fælles politikkoncept i Odense Kommune Vision: (Hvor skal vi hen? Meget langt sigte) - Fælles

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Kommissorium for det særlige udvalg vedrørende Skanderborg by, inkl. Sølund, jf. Byrådets Udviklingsstrategi 2014-2017

Kommissorium for det særlige udvalg vedrørende Skanderborg by, inkl. Sølund, jf. Byrådets Udviklingsstrategi 2014-2017 Kommissorium for det særlige udvalg vedrørende Skanderborg by, inkl. Sølund, jf. Byrådets Udviklingsstrategi 2014-2017 Dato: 9. april 2015 Sagsnr.: 14/83874 1. Rammen for udvalgets arbejde Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Allerød Kommune Job- og personprofil for planchefen

Allerød Kommune Job- og personprofil for planchefen Allerød Kommune Job- og personprofil for planchefen Om Allerød Kommune Allerød Kommune har i dag ca. 25.000 indbyggere, og flere er på vej. Kommunen ligger centralt i Nordsjælland, og har en veludviklet

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Budgetaftalen 2015 og 2016

Budgetaftalen 2015 og 2016 Budgetaftalen 2015 og 2016 Gentofte Kommune skal fortsat være et godt sted at bo, leve og arbejde. Et bredt samarbejde i kommunalbestyrelsen gør det muligt, at Gentofte Kommune kan gennemføre den nødvendige

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

arkitekturpolitik for Ballerup Kommune

arkitekturpolitik for Ballerup Kommune arkitekturpolitik for Ballerup Kommune indhold 3 5 6 12 13 14 15 16 17 18 vision og idégrundlag arkitektoniske indsatsområder byens rum boligområder erhvervsområder landskaber og grønne områder bevaringsværdier

Læs mere

Planlægning af den offentlige belysning

Planlægning af den offentlige belysning Planlægning af den offentlige belysning Belysningsplan for Frederiksberg Kommune. Af Allan Ruberg alr@hansen-henneberg.dk Offentlig udendørs belysning etableres og drives, som navnet antyder, til gavn

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune Gladsaxe er en moderne og velfungerende bykommune. Vi vil udnytte Gladsaxes muligheder for vækst til at udvikle vores position som en moderne

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben Mødedato 03. marts 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Erhvervs-

Læs mere

Side 1 Handleplan 2013 for Grøn Plan

Side 1 Handleplan 2013 for Grøn Plan Side 1 Handleplan for Grøn Plan Med denne handleplan beskriver vi de handlinger, aktiviteter eller initiativer vi på baggrund af Ballerup Kommunes Grønne Plan vil igangsætte i. Baggrund Kommunalbestyrelsen

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur Samlet detailhandelsstruktur Ved nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1989 blev Regionplan 1989 for hovedstadsområdet fastlagt som en fælles ramme for de 5 amters videre regionplanlægning. Den trafikale og

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7 Region Midtjylland Skitse til Den regionale Udviklingsplan Bilag til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007 Punkt nr. 7 FORELØBIG SKITSE TIL DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN FOR REGION MIDTJYLLAND 1 FORELØBIG

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Odense Kommunes. Mennesket før handicappet - et liv på egne præmisser

Odense Kommunes. Mennesket før handicappet - et liv på egne præmisser Odense Kommunes Handicappolitik Mennesket før handicappet - et liv på egne præmisser Odense Kommunes Handicappolitik Odense Kommunes Handicappolitik Mennesket før handicappet et liv på egne præmisser Udgivet

Læs mere

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 -

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 - Næstved Kommunes Ældrepolitik - 1 - Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 ÆLDREOMRÅDET... 3 1.2 PROCES FOR ÆLDREPOLITIK... 3 2. OVERORDNEDE PEJLEMÆRKER FOR ÆLDREPOLITIKKEN... 4 2.1 MISSIONEN... 4

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur og Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur og Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur og Fritid Handleplan for Udvikling af gode rammer for fysisk aktivitet Indledning: Denne handleplan for udvikling af rammer for fysisk aktivitet bygger på den politisk godkendte

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Hvordan planlægger vi med størst hensyntagen til omgivelserne? Offentlig høring 2. december 2015 til 13. januar 2016 Målsætning Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Nyt indhold i forslag til Kommuneplan 13

Nyt indhold i forslag til Kommuneplan 13 Notat Nyt indhold i forslag til Kommuneplan 13 Forslag til Kommuneplan 13 viderefører i betydeligt omfang indholdet i den nuværende Kommuneplan 09. Det nye indhold i forslaget til Kommuneplan 13 bygger

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T:

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T: Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede Agenda 21 strategi 2020-24 Forslag Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Forord Hedensted Kommune ønsker en bæredygtig vækst og velfærd. Det gør vi blandt andet ved

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2009-2021 BIND 7. Kommuneplan 2009-2021 Rammer for Høng planområde RAMMER

KOMMUNEPLAN 2009-2021 BIND 7. Kommuneplan 2009-2021 Rammer for Høng planområde RAMMER KOMMUNEPLAN 2009-2021 BIND 7 Kommuneplan 2009-2021 Rammer for Høng planområde RAMMER Indholdsfortegnelse Lokale forhold og rammer introduktion Rammer -Rammer for Høng planområde -Høng by (H1) - rammer

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Præsentation Screening Scoping Miljørapport Sammenfattende redegørelse Overvågning ved Maria Christensen 1 Præsentation Maria Christensen, Biolog, NIRAS Ansat i Høje-Taastrup Kommune fra 1998 til september

Læs mere

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge Butikker på Vestergade mod gadekæret. Gaden udgør den nordlige grænse af projektområdet. Materialet er bygget op i to dele: 1 Helsinge

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

BORGERMØDE OM ALLERØD KOMMUNES UDVIKLING DEBAT- OG INFORMATIONSMATERIALE OM: - BOLIG- OG BEFOLKNINGSUDVIKLING

BORGERMØDE OM ALLERØD KOMMUNES UDVIKLING DEBAT- OG INFORMATIONSMATERIALE OM: - BOLIG- OG BEFOLKNINGSUDVIKLING BORGERMØDE OM ALLERØD KOMMUNES UDVIKLING DEBAT- OG INFORMATIONSMATERIALE OM: - BOLIG- OG BEFOLKNINGSUDVIKLING - DEN KOMMUNALE KERNEVELFÆRD BØRN, SKOLE OG ÆLDREOMRÅDET - UDVIKLING AF HANDEL OG KULTUR I

Læs mere

Udkast til. Byrådets. 2020-strategi. Fremtidens. Fredensborg Kommune en attraktiv kommune midt i mulighederne

Udkast til. Byrådets. 2020-strategi. Fremtidens. Fredensborg Kommune en attraktiv kommune midt i mulighederne Fremtidens Fredensborg Kommune en attraktiv kommune midt i mulighederne Udkast til Byrådets 2020-strategi Byrådets 2020-strategi - 02 STRATEGI Forord Fredensborg Kommune er en attraktiv bosætningskommune

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Ungepolitik 2010-2015

Ungepolitik 2010-2015 Ungepolitik 2010-2015 Forord Det skal være sundt, sjovt og trygt at være ung i Hørsholm! Det er visionen for et godt ungdomsliv i Hørsholm Kommune. Kommunalbestyrelsen har vedtaget Hørsholm Kommunes nye

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

Idéer og input fra dialogmøder

Idéer og input fra dialogmøder Idéer og input fra dialogmøder december 2014. På fire dialogmøder i efteråret 2014 mødtes borgere, erhvervsliv, foreninger og politikere for at fylde den nye visionen ud med konkrete eksempler på de mange

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING I min tale til Kommunalbestyrelsens 1. behandling af budgettet var mit hovedbudskab, at det kunne blive vanskeligt, at nå frem til et

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. Punkt 7. Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. 2010-41658. Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling fremsender til byrådets orientering status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Læs mere

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 HANDICAPPOLITIK Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 Produktion og Layout: Tryk: Oplag: Eksemplarer af folderen

Læs mere

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandelsplan Kommuneplantillæg nr. 5 Sydfalster Kommune 2003 Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandel/butiksstruktur i Sydfalster Kommune REDEGØRELSE Indledning I 1997 vedtog Folketinget en ændring af

Læs mere