1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag?"

Transkript

1 Deltagende sogne; Søndre, Vindinge-Vor Frue, Aagerup-Hvedstrup-Kirkerup, Syv, Jyllinge, Gundsømagle, Himmelev, Domsognet, Skt. Jørgensbjerg, Svogerslev Efter spisning, indledning og sang bød Kaj Bollmann velkommen på arbejdsgruppens vegne, og introducerede til aftenens program. Han understregede, at kirkegårdene udgør en betydelig del af folkekirkens økonomi og at der er fokus på at forbedre indtægtsdækningen og billiggøre driften blandt andet gennem samarbejde. Samtidig er kirkegårdene et folkeligt følsomt emne, men samtidig ændrer befolkningens livsformer sig i mere mobil retning og begravelsesvanerne er under forandring. Alt dette er forudsætning for, at der sker en udvikling i de kommende år. Det er også baggrunden for, at aftenens program er anderledes end de tre foregående tema-aftner, idet der er to eksterne oplæg, som skal klæde os på til samtalen: 1) Kommitteret Finn Langager fra Kirkeministeriet om a. Samarbejde om kirkegårdsdrift b. Et kig i krystalkuglen: visioner for fremtidens kirkegårde 2) Martin Lunde Hansen fra Roskilde Kirkegårde (Herefter i referatet forkortet RK) om RKs rolle som tilbyder af entreprise-aftaler i provstiet Herefter gik vi i gang med 1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag? Jyllinge: Sognet har knap beboere, hvoraf knap er medl. af folkekirken Har to fuldtidsansatte gravere+ 3 mdr. sommermedhjælp. Graver har ikke kirketjeneste. Meget pasningskrævende urnehave. Kirkegårdens omsætning er knap 1 mio. kr. Indtægterne udgør 38 %. Store udgifter på maskineri og vedligeholdelse af samme. Menighedsrådet har drøftelser om pasningsniveau: Behøver vi at have AAA+++ på alle områder. Men der er ingen løsninger endnu. Overvejer at indhente tilbud fra RK om delprojekter, og evt. om totalløsning. Domsognet: giver bolden videre til bestyrelsen for RK, da ansvaret for driften ligger her: Der er 3 kirkegårde til indb. RK har entreprenørarbejde for 7 sogne. Vor Frue-Vindinge: indbyggere. Dobbeltsognet har to modeller: Vindinge har entreret med RK, også om administrationen. Der er også initiativer til fælles indkøb med RK. Vor Frue har en nyansat graver. Mhr. valgte ikke at udlicitere med den begrundelse, at det er vigtigt for lokalsamfundet i Vor Frue at have en person på kirkegården, da der ellers ikke er folk omkring kirken. Gundsømagle: 2600 indbyggere. Gået fra graver på fuld tid + medhjælper via udlicitering i 2 år til privat firma til nu aftale med RK, som der er tilfredshed med.

2 Skt. Jørgensbjerg: har 2 kirkegårde, i alt 5 hektar. 5 helårsstillinger + 2 sommerstillinger, hvoraf den ene er ændret til en læreplads + skånejob. Har ikke samarbejde med RK. Har heller ikke overvejet selv at tage opgaver ind for andre på entreprenørbasis ligesom RK. Har Ca. 150 nedsættelser om året. Himmelev: Ca indbyggere. Har 1 graver + 1 medhjælper på fuld tid. Graver har også kirketjeneste. Får assistance fra RK til udførelse af specifikke opgaver. Tilrettelæggelse af driften på kirkegården står overfor at skulle evalueres. Jord er anskaffet til udvidelse af kirkegård, da den eksisterende kapacitet ikke opfylder behovet i sognet. Syv Sogn: Ca indbyggere heraf ca folkekirke-medlemmer. Har haft 80 % stilling incl. kirketjeneste. Gav problemer med ferieafløsning mm. Roskilde kirkegårde har overtaget driften. Kirketjenerfunktion varetages ad hoc. Maskiner indgået i Roskilde kirkegårdes maskinparker. Enkelte savner at have egen graver, men det fungerer tilfredsstillende. Administrationen køres af sognet selv. RK har givet god hjælp. Ågerup-kirkerup-Hvedstrup: 3 selvstændige sogne med ét menighedsråd. 3 kirker og 3 kirkegårde lagt sammen. Der har været samarbejde mellem graverne om afløsning i mange år. Menighedsrådssammenlægning har samlet administrationen hos kordegnen. Stadig 3 gravere, med i alt 2,85 stilling. Gensidig vikariering, som fungerer godt. Overenskomsterne har skabt problemer: FAKK vil have belønnet fleksibilitet i lokalløn. Utilsigtet følgevirkning af samarbejde. Overvejelser over plejestandard. Vi har ikke fået fastlagt og gennemført en standard. Ågerup har 2100 medlemmer af folkekirken, og kirkegården er i god brug. De to små kirkegårde har % overkapacitet, og det vil blive værre. Vi er nødt til at overveje nu, hvad vi gør, måske er perspektivet at lukke en af kirkegårdene. Svogerslev: indbyggere. Samarbejde med RK siden Årsagen var, at det var svært at få besat stillinger. Det administrative er senere også overgået til RK. Vi har ingen ulemper konstateret. Der er en fast mand ude 1½ dag om ugen, plus tlf. kontakt. Standarden er tilfresstillende.fordele: fast mand, der kan sit kram. Vi har en overgartner at klage til, hvis der er problemer. Store ting klares hurtigt med et team, der sendes ud (grandækning f.eks.). Ingen spildtid, ingen maskinudgifter. Søndre Sogn: indbyggere. Indgår i RKs bestyrelse. Sognet udskilt i 1964 omkring Gl. Vor Frue Kirke. Det er aldrig dokumenteret hvad der er sket omkring kirkegårdene i den forbindelse Provsten refererede fra de fraværende sogne, Gadstrup og Snoldelev. De har begge traditionel landsbygraverfunktion og er formentlig ikke interesserede i ændringer lige nu. Ørsted-Dåstrup har udliciteret drift og administration til RK. 2. Oplæg v/ Kommitteret Finn Langager, Kirkeministeriet: (Ref. V. Kaj Bollmann) Hovedoverskriften kunne være: Det er faktisk kun fantasi og jura, der sætter grænser! Ministeriet rådgiver gerne.

3 Regelgrundlag: Kap. 8 i menighedsrådsloven. Hovedbestemmelsen om samarbejde: 42 A. Begravelsesvæsenet er en af de opgaver, der kan samarbejdes om. Der skal være en vedtægt, der skal sendes ind til orientering og offentliggørelse (altså ikke godkendelse!). Alle godkendte samarbejdsaftaler ligger på Kirkeministeriets hjemmeside under ministeriet. Krav til vedtægt: - Deltagerkreds - Samarbejdet omhandler - Finansiering - Tilsyn - Deltagelse - Løsning af uenigheder - Enkelte andre sager Ret ubureaukratisk. Omfang af samarbejde om kirkegårdsdrift: På hjemmesiden er der kun 15 samarbejdsaftaler om kirkegårdssamarbejde siden 2007 efter 42 A. De fleste handler om fælles bestyrelse. Måske er årsagen til det begrænsede antal, at entreprenørmodellen var der forud for bestyrelsesmodellen. Entreprenørmodellen anvendes adskillige steder. Fordele ved samarbejde: - Stordriftsfordele: rationel og effektiv udnyttelse af maskiner, besparelser ved fælles indkøb, ensartethed i forhold til effektivitet og ressourceniveau. Samme vedligeholdelsesniveau - Ulemper: det enkelte menighedsråd mister ejerskab. Man vil ikke så gerne afgive ejerskab. Samarbejde med dispensation: 43 i menighedsrådsloven åbner mulighed for samarbejdsprojekter med dispensation fra gældende regler fra ministeriet, hvis man ønsker modeller, der ikke er lovhjemmel til. Ingen eksempler vedr. kirkegårde, men en del eksempler vedr. fælles personaleledelse i et større områder. 43 er relevant for provstisamarbejde, hvor menighedsrådene vælger provstiet som ramme. Det kan ske ved 2/3 flertal i budgetsamrådet. En provstibaseret model kræver ikke i sig selv dispensation. Provstiudvalget kan overtage personalespørgsmål. 44: åbner mulighed for tilskud til samarbejde fra Kirkeministeriet; men det er næppe sandsynligt at der ydes tilskud til kirkegårdssamarbejde.. Samarbejde mellem provstier er ligeledes muligt, f.eks. om krematoriedrift. Brugs- og bestyrelsesloven. Netop på kirkegårdsområdet har vi yderligere samarbejdsregler i brugs- og bestyrelsesloven: 1 stk 4 er en Skal-bestemmelse: hvis flere kirkegårde ejer en kirkegård, skal de have fælles bestyrelse. 3: Kirkeministeriet kan godkende en bestyrelsesordning udskilt fra menighedsrådene. Var særlig relevant i forhold til de kommunale kirkegårde, men også brugt i enkelte andre tilfælde, f.eks. i RK.

4 I praksis er der to overordnede modeller for kirkegårdssamarbejde: Entreprenørmodel, hvor RK er eksempel brugt i mange sammenhænge på en velfungerende model, men Haslev var ude allerede tidligere, og der er andre gode eksempler. Bestyrelsesmodel, hvor der er mange forskellige typer. I Fredericia er der fælles bestyrelse for 7 kirkegårde. Bestyrelsen står for driften.. Her er der kun fantasien, der sætter grænsen. Endelig er der mange steder uformelle samarbejdsordninger om fælles medarbejdere, vikariering og investering i maskiner. Krystalkuglen: fremtiden. Ingen tvivl om, at hovedtemaet i fremtiden er økonomien. Udviklingen blev sat i gang af den Grønne Betænknings store og grundige afsnit om kirkegårde, udarbejdet af et underudvalg, som bl.a. opgjorde omkostninger ved kirkegårdsdriften i Danmark. I 2005-priser var det samlet 1,2 mia. kr., hvoraf de 836 mio. kr. hentes fra ligningen. Brugerbetalingen er under 400 mio., altså ca.35 %. I forbindelse med Driftsstyringsprojektet blev der indsamlet nøgletal fra nogle repræsentative kirkegårde, og de viste bl.a., at gravarealerne kun udgør mellem 10 og 35 % af de samlede arealer. Så indtægterne skal hentes fra en lille del af det samlede areal, hvilket er problematisk. Kremeringsprocenten vokser mærkbart fra 67 % i 1990 til 77 % i Effekt: de store kistebegravelsesarealer står ubrugte hen. Det er relevant at tænke i samarbejde i stedet for at udvide hver enkelt kirkegård. Men det giver udfordringer til de ansvarlige for den tiloversblevne jord. Den er sjældent nem at sælge pga. beliggenhed og fordomme. Men det er ikke umuligt. Heller ikke at ændre vedligeholdelsesstandarden på ubrugte arealer. Det er heller ikke umuligt at nedlægge kirkegårde. Det er et lokalt anliggende. Men ligesom kirkelukninger diskuteres, kan kirkegårdslukninger også komme seriøst på dagsordenen. Den umiddelbare fremtid handler om at bringe bedre balance i driften, fra til i det mindste 50-50, altså nedbringe andelen af ligningsmidler. Der skal være en langt bedre omkostningsdækning gennem brugerbetalingen, hvilket de nye regler om fastsættelse af omkostningsbestemte takster tilsigter. Men det kan forstærke udviklingen i retning af kremering, mener nogle. Det er dog næppe sandsynligt, at det er økonomien, der afgør folks begravelsesvaner. Den øgede mobilitet kan få flere til at vælge vedligeholdelsesaftaler. Indgåelse af legataftaler ser ikke ud til at falde væsentligt. Hvilke redskaber har menighedsråd og bestyrelser: Driftsstyringsprojektet indeholder instrumenter: - Udarbejde plejeplaner som kan give klaring over driften o Hvad har vi o Hvad vil vi o Hvordan gør vi - Man kan gå ind og udforme standarder. - Der er ingen centrale initiativer på området i en overskuelig fremtid. Det er fortsat et lokalt anliggende at arbejde sammen, at tage kirkegårde ud af drift osv. - Der er mange muligheder for at styre udviklingen i en positiv retning. Noget af det har en lang tidshorisont, men det er et område, hvor der er meget at hente. Spørgerunde efter oplægget

5 Neden for er stikordsagtigt angivet spørgsmålstemaer og hovedpointer i svar fra Finn Langager - Hvordan er fleksibiliteten i samarbejdsordninger f.eks. med tilgang af nye sogne og inddragelse af nye sogne i bestyrelsen?: Kan sagtens lade sig gøre. Der skal blot indskrives regler for det i vedtægten. Typisk 1-2 repræsentanter i bestyrelsen for hvert sogn, men ikke så mange, at det bliver uarbejdsdygtigt. - Finansiering?: F.eks. ved at hvert sogn skyder en lige del ind, men man kan også placere hele økonomien i ét sogn. - Kan man fraskrive sig ejerskab af en kirkegård i et samarbejde?: Nej, men ejeren har kun ansvar for samme andel som de andre. I samarbejde om drift kan man lægge udgiften over på provstiudvalget. - Omfanget af retten til at blive begravet i eget sogn?: Alle har ret til at blive begravet. Er der ikke kirkegård eller plads, skal der findes plads på en anden kirkegård. Men der er ikke pligt til at have alle former for gravsteder eller et hvilket som helst antal gravsteder. Man kan godt koncentrere nogle typer til visse kirkegårde, eller samarbejde om at udnytte kapacitet f.eks. på urnegravsteder.. - Samarbejde på provstiplan?: Budgetsamrådet i et provsti kan med 2/3 flertal beslutte at lægge kirkegårdsdrift sammen, at styre udnyttelse af kapacitet mv. I Kalundborg Provsti har budgetsamrådet gennemført en budgettildeling til kirkegårdene i forhold til priser ved entreprenørsamarbejde. Man kan dog ikke nedlægge kirkegårde ved kvalificeret flertal på budgetsamråd. Men man kan jo altid presse via budgettet. Kalundborg: Budgetstyring fra budgetsamråd. Det kunne man i princippet inden for et kirkegårdsfællesskab med fælles bestyrelse, men det ville næppe være en farbar vej at gøre det hen over hovedet på et deltagende sogn. - Er det ikke svært at nedlægge kirkegårde, når der er ret til begravelse i eget sogn?: Jo, men ikke umuligt. Retten forudsætter jo, at der er en kirkegård, og det er der i dag ikke i alle sogne. Medarbejderregler o.l. skal følges hvis man skal ændre og samarbejde. - Skal alle have alt? Nej, men det er juridisk en lidt kompliceret sag. Det kræver udvikling i to retninger: 1) at retten til begravelse ikke er knyttet så tæt til eget sogn, og 2) at man åbner for udensogns begravelser i sognene i højere omfang end i dag. - Kirkegårdstakster er offentlige gebyrer. De må ikke overstige de faktiske udgifter. 3. Hvad kan Roskilde Kirkegårde tilbyde som entreprenør for sognene? Kort gennemgang ved Martin Lunde Hansen Indholdet af oplægget er opsummeret i uddelt artikel: Samarbejde om kirkegårdsdrift på Roskildeegnen, som skal udkomme i fagtidsskrift. Her blot nogle få hovedlinjer. Fordele ved samarbejde o Bedre koordinering af personale, opgaver, ferie, kurser o Bedre udnyttelse af maskinpark o Større rabatter ved indkøb og maskinpark o Bistand og rådgivning ved planlægning o Anlægsopgaver uden entreprenør o Fælles personaleledelse og administration. o Bedre arbejdsmiljø for medarbejdere

6 o Bedre uddannelsesmuligheder o Ensartede takster o Bedre udnyttelse af ligningsmidler Niveauerne: - De politiske beslutninger: mål, visioner, planer, standarder o.l. ligger i menighedsrådet - Det taktisk-administrative niveau: hvordan udfører vi beslutningerne ligger hos kirkegårdsledelsen - Driften ligger hos medarbejderne. RKs samarbejdsform: - Samarbejdsaftale - Opgavebeskrivelse: hvilke opgaver skal vi løse på kirkegård og i administration - Aftale vedr. maskiner og redskaber - Prisberegninger Martin Lunde Hansen stillede undervejs bl.a. det spørgsmål, om vi skal producere noget andet end begravelser på de 75 % af jorden, der ikke er gravsteder på? Jf. tendensen i skovbruget til, at hoved produktionen er naturoplevelser! 4. Temaer til café-bordsdrøftelse 1. Samarbejde om drift 2. Visioner og planlægning i fremtiden 3. Økonomistyring 5. Opsummering fra café-bordene Tema 1: Samarbejde om drift Hvad mister man ved samarbejde/fælles drift følgende blev nævnt: - Kærlighed og omsorg til den lokale kirkegård, historien - Muligheden for kombistillinger med andre fag det kan være svært at få kirketjenesten besat - Man mister den faste person på kirkegården, det lokale ansigt, den stedkendte, nærhedsprincippet, det kirkedannende Fordele ved samarbejde/fælles drift følgende blev nævnt: - Man sparer moms - Leveringssikkerhed og økonomi. Jo, der er klare besparelse på maskiner osv., også set fra provstiets vinkel - Det er nemmere at fastsætte standarder og niveauer - Man slipper for en række arbejdsgiverproblemer lokalt, som kan være svære pga. nærheden - Man kan bedre komme uden om kirkegårdsudvidelser. - Nemmere at forholde sig realistisk til kvalitet og standard - Mobiliteten og tilflytterne gør, at det lokale ansigt ikke mere er så vigtigt - RK kan godt have en person på, der er så fast, at vedkommende får lokal tilknytning - Hurtigt og effektivt ved store opgaver, hvor man kan sætte team på.

7 Ensartethed - Det er svært at rekruttere kvalificerede gravere i dag. Nemmere at gå til ekstern entreprenør med kritik. - Ferieafløsning mm. er ikke mere menighedsrådets problem - Større kvalitet i arbejdet for medarbejderne Tema 2: Visioner og planer Hvad er forventningerne til fremtidens kirkegårde? - Økonomien vil komme til at styre udviklingen på mange punkter - Anlæg med rimelig priser for pasning, standardpasning for rimelig pris. - Variation og mangfoldighed i tilbud og alle kirkegårde skal ikke have de samme tilbud. Variation i tilbud i forskellige prislag. Det skal være plejenemt pga. mobiliteten i befolkningen - Overskuelige arbejdsopgaver, rationel drift - Skovkirkegårde i kommunens regi? Ikke indviet sted?? (RK har allerede skovafdeling). - Pladser til folk fra andre trossamfund i særlige afsnit. - Stigning i antallet af spredninger over åbent hav - Frilæggelse af kistegravområder til andre formål: frilæggelse, urnegravsteder eller anden ændret status. Kombinerede urne- og kistegravsteder - Forskellige ideer med urnehaver - Omlægning af gamle kirkegårde med mange ledige gravsteder - Ikke alle kan i fremtiden forvente plads på den kirkegård, de ønsker, med alle typer tilbud. - Der skal ske begrænsning af udvidelser og accepteres omlægninger ved samarbejde. Antallet af pladser skal tilpasses udviklingen i befolkningstallet - Adskillelse af stat og kirke vil kunne medføre kommunale kirkegårde - Økonomien vil styre fremtiden i højere grad. Svært at forudse efterspørgsel. - Det vil blive mere almindeligt at vælge gravsted hvor børnene bor. - Der kan spares gangarealer i urnehaver - Det er ikke så enkelt at forudse udviklingen i folks forventninger Tema 3: Økonomistyring - Det vil blive en nødvendig diskussion i provstiet, om vi skal ændre de værdital for kirkegårde, der er i den nuværende budgetmodel. I Vejle-modellen gives der værdital for hver grav uanset brug. Måske mere rimeligt at tildele i forhold til gravsteder i brug; men i Vejle har man ikke kunnet skaffe facts. Det er vi i gang med her. Men der er forskellige holdninger til det. Nogen ønsker at tænke helt omvendt - Forskellige delelementer kan måske indgå: græsarealer, fliser, asfalt, pladser i brug, hensyn til friareal, offentlig park, vedligeholdelsespligt på præstegårdshave - I Kalundborg Provsti tildeles der så vidt vides med et maximum ud fra, hvad det koster at bruge entreprenørmodel - Der er enighed om, at der må sættes stop for udvidelser af kirkegårde i provstiet, fordi vi samlet set allerede har en betydelig overkapacitet. - Bestemmelsen om ret til gravplads i det sogn man bor i, er ikke fuldt gældende, den kan modificeres, fordi alle ikke skal have alle former.

8 Opsamling af aftenens arbejde ved Kaj Bollmann KB konstaterede i opsamlingen, at vi blev en hel del klogere i aftenens løb. Ikke mindst gav Finn Langagers gennemgang en betydelig opdatering af vores fælles informationsniveau, som vi kan have gavn af i den videre udvikling på dette område i provstiet. Og oplægget fra Martin Lunde Hansen gav et godt overblik over tilbuddet fra RK. F.eks. var der en hel del, som de færreste af os var klar over omkring omfanget af rettighederne til at blive begravet på sognets kirkegård og mulighederne for en mere fleksibel anvendelse af provstiets gravstedskapacitet. Det ser således ud til, at det ikke er brud på den enkelte borgers rettigheder at blive henvist til begravelse på et nabosogns kirkegård, hvis den lokale kirkegård ikke har plads eller har den pågældende type gravsteder. Vi er enige om, at fremtiden indebærer, at der skal være et varieret tilbud til brugerne i provstiet/kommunen; men det indebærer ikke, at alle kirkegårde skal tilbyde alt. Til gengæld må fleksibiliteten så kunne gå begge veje: Samarbejde mellem kirkegårde om kapacitetsudnyttelse og tilbud må også indebærer frihed til at blive begravet på andre kirkegårde i kommunen end den i eget sogn uden stor merudgift. Mht. driftssamarbejde synes det her i provstiet oplagt at arbejde videre med entreprenørmodellen ud fra Roskilde Kirkegårde. Den er i gang, den fungerer tilsyneladende efter hensigten. Men det udelukker ikke andre former for samarbejde, f.eks. den som er under udvikling i Ågerup-Kirkerup- Hvedstrup om et lokalt samarbejde mellem flere sogne. Og det udelukker heller ikke kombinationer, hvor RK går ind og løser enkeltopgaver. Der er således basis for en spændende udvikling i provstiet i de kommende år. Driftssamarbejdet stiller os over for en afklaring af menighedsrådenes rolle: bliver det i fremtiden menighedsrådene eller kirkegårdsfællesskabet, som bliver arbejdsgivere på kirkegården og besluttende omkring udviklingen. På længere sigt bliver den lokale forankring udfordret af mobiliteten i befolkningen lige så meget som af kirkegårdsøkonomien. Temaet omkring kirkegårdsafdelinger for andre trossamfund, spredning på havet, skovkirkegårde og andre nye begravelsesformer er det givet, at det bliver et tema for provstiet som fællesskab, for de opgaver kan kirkegårdene ikke klare hver for sig. Omkring budgetstyringen synes der at være stemning for, at den model, der er kørt i de seneste år og også i denne omgang, skal tages op til revision, uden at der dog er en klar holdning til, hvad retningen revisionen skal gå i. Det vil blive tema på næste budgetsamråd. Der syntes i hvert fald at være en overvejende stemning for, at den nuværende gravstedskapacitet i provstiet er så stor, at man med anvendelse af den fleksibilitet, der er mulig, kan undgå yderligere kirkegårdsudvidelser, og der er åbenhed over for at drøfte, om der er kirkegårde i provstiet, der på langt sigt skal lægges i mølpose eller direkte nedlægges. Ref. v/ Kaj Bollmann suppleret af de øvrige arbejdsgruppemedlemmer

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Vedtægt. for. Them og Brande kirkegårde. Silkeborg kommune. under. Silkeborg provsti. Århus Stift

Vedtægt. for. Them og Brande kirkegårde. Silkeborg kommune. under. Silkeborg provsti. Århus Stift Vedtægt for Them og Brande kirkegårde i Silkeborg kommune under Silkeborg provsti i Århus Stift A Kirkegårdens bestyrelsesforhold. 1 Kirkegårdene ejes af henholdsvis Them og Brande kirker og bestyres af

Læs mere

Man kan samarbejde om rigtig meget - fra et enkeltstående arrangement til fælles medarbejdere og aktiviteter. Og det kan føre mange fordele med sig.

Man kan samarbejde om rigtig meget - fra et enkeltstående arrangement til fælles medarbejdere og aktiviteter. Og det kan føre mange fordele med sig. SATS PÅ SAMARBEJDE Samarbejde mellem kirker er en udbredt måde at skabe mere værdi lokalt. Samarbejdet kan være tilrettelagt på en lang række forskellige måder, og det varierer i forhold til, hvad samarbejdet

Læs mere

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejder mellem menighedsråd m.v.) 1 I lov om menighedsråd, jf. lovbekendtgørelse nr. 79 af 2. februar 2009,

Læs mere

Referat af ekstraordinært organisationsbestyrelsesmøde i Lejerbo, Køge onsdag, den 22. juni 2011, i Søparkens Fælleshus, Nylandsvej, Køge.

Referat af ekstraordinært organisationsbestyrelsesmøde i Lejerbo, Køge onsdag, den 22. juni 2011, i Søparkens Fælleshus, Nylandsvej, Køge. Organisationsbestyrelsesmøde 22. juni 2011 Referat af ekstraordinært organisationsbestyrelsesmøde i Lejerbo, Køge onsdag, den 22. juni 2011, i Søparkens Fælleshus, Nylandsvej, Køge. Til stede var organisationsbestyrelsesmedlemmerne,

Læs mere

Afbud fra Børge Dahslund Anne-Sophie Olander Christiansen deltog fra kl. 17:50 (konfirmandtræf)

Afbud fra Børge Dahslund Anne-Sophie Olander Christiansen deltog fra kl. 17:50 (konfirmandtræf) Referat for: Roskilde Domprovstiudvalg PU møde 2. februar 2016. Kl. 17:00-20:00 Mødested: Domprovstegården Afbud fra Børge Dahslund Anne-Sophie Olander Christiansen deltog fra kl. 17:50 (konfirmandtræf)

Læs mere

VEDTÆGT. for A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD. Kirkegården ejes af Munkebo kirke og bestyres af Munkebo menighedsråd.

VEDTÆGT. for A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD. Kirkegården ejes af Munkebo kirke og bestyres af Munkebo menighedsråd. VEDTÆGT for Kirkegård: Munkebo Kommune: Kerteminde Provsti: Kerteminde Fyens Stift A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD Kirkegården ejes af Munkebo kirke og bestyres af Munkebo menighedsråd. 1 2 1. Kirkegårdens

Læs mere

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. 1 Kirkegården ejes af Kærum kirke og bestyres af Kærum menighedsråd.

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. 1 Kirkegården ejes af Kærum kirke og bestyres af Kærum menighedsråd. VEDTÆGT for Kirkegård: Kærum Provsti: Assens Kommune: Assens Stift: Fyens A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold 1 Kirkegården ejes af Kærum kirke og bestyres af Kærum menighedsråd. 2 Kirkegårdens drift forestås

Læs mere

Kirkegårdstakster. Folkekirkens kirkegårde i Horsens Provsti

Kirkegårdstakster. Folkekirkens kirkegårde i Horsens Provsti Kirkegårdstakster Folkekirkens kirkegårde i Horsens Provsti Enhver har ret til at blive begravet på kirkegården i det sogn, hvor man bor. Man kan også blive begravet på en anden kirkegård, hvis man har

Læs mere

VEDTÆGT. for. X-Købing Kirkegård Ringsted-Sorø Provsti Ringsted Kommune Roskilde Stift

VEDTÆGT. for. X-Købing Kirkegård Ringsted-Sorø Provsti Ringsted Kommune Roskilde Stift Forslag til vedtægt for kirkegård med graver Ringsted kommune.doc VEDTÆGT for X-Købing Kirkegård Ringsted-Sorø Provsti Ringsted Kommune Roskilde Stift A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegården ejes

Læs mere

KIRKEGÅRDSVEDTÆGT. for A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD. Kirkegården ejes af Ørbæk kirke og bestyres af Ørbæk menighedsråd.

KIRKEGÅRDSVEDTÆGT. for A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD. Kirkegården ejes af Ørbæk kirke og bestyres af Ørbæk menighedsråd. KIRKEGÅRDSVEDTÆGT for Kirkegård: Ørbæk Kommune: Nyborg Provsti: Nyborg Fyens Stift A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD 1 Kirkegården ejes af Ørbæk kirke og bestyres af Ørbæk menighedsråd. 2 Kirkegårdens

Læs mere

Traditionen tro, vil jeg gerne bede Jer om at rejse jer. og hver især lade tankerne gå til dem, som er døde siden sidste generalforsamling

Traditionen tro, vil jeg gerne bede Jer om at rejse jer. og hver især lade tankerne gå til dem, som er døde siden sidste generalforsamling Generalforsamling 2012 mundtlig beretning Traditionen tro, vil jeg gerne bede Jer om at rejse jer og hver især lade tankerne gå til dem, som er døde siden sidste generalforsamling og for dem alle udtale

Læs mere

Viborg Kirkegård. Entreprenørmodellen! Der afregnes på timelønsbasis fra vi kører hjemmefra, til vi er hjemme igen. Vi har maskiner med.

Viborg Kirkegård. Entreprenørmodellen! Der afregnes på timelønsbasis fra vi kører hjemmefra, til vi er hjemme igen. Vi har maskiner med. Viborg Kirkegård Beliggende i Viborg midtby Central kirkegård for 5 sogne 21 medarbejdere i alt inkl. kontor Samarbejder med 5 bysogne om Viborg kirkegård, Og 2 udenbys menighedsråd omkring driften af

Læs mere

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegården ejes af Vinding Sogn kirke og bestyres af Vinding Sogns menighedsråd.

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegården ejes af Vinding Sogn kirke og bestyres af Vinding Sogns menighedsråd. VEDTÆGT for Kirkegård: Vinding Sogn Provsti: Vejle Kommune: Vejle Stift: Haderslev A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold 1 Kirkegården ejes af Vinding Sogn kirke og bestyres af Vinding Sogns menighedsråd.

Læs mere

Vedtægt for Den Private Børnehave Troldehulen Bistrup

Vedtægt for Den Private Børnehave Troldehulen Bistrup Vedtægt for Den Private Børnehave Troldehulen Bistrup 1 Forankring Privat institutionen Foreningen Troldehulen Bistrup er driftsherre og arbejdsgiver for Den Private Børnehave Troldehulen Bistrup og drives

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Baggrund Provstiudvalget ønsker med visionen at sikrer bedre sammenhæng, så det man støtter økonomisk, også fremadrettet sikrer folkekirkens liv

Baggrund Provstiudvalget ønsker med visionen at sikrer bedre sammenhæng, så det man støtter økonomisk, også fremadrettet sikrer folkekirkens liv Provstiudvalget i Viborg Østre Provsti Baggrund Provstiudvalget ønsker med visionen at sikrer bedre sammenhæng, så det man støtter økonomisk, også fremadrettet sikrer folkekirkens liv Vision Visionen gælder

Læs mere

1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag?

1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag? 19.01.2011 1 Efter indledning og spisning bød Kirsten Pilgaard velkommen på arbejdsgruppens vegne og Pia Bille introducerede til aftenens program. Herefter gik vi gang med 1. punkt på programmet: Hvad

Læs mere

Vester Hassing Kirkegård, Aalborg Nordre Provsti. Aalborg Kommune, Aalborg stift

Vester Hassing Kirkegård, Aalborg Nordre Provsti. Aalborg Kommune, Aalborg stift Aalborg Nordre Provsti AALBORG STIFT VEDTÆGT for Vester Hassing Kirkegård, Aalborg Nordre Provsti Aalborg Kommune, Aalborg stift A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD Kirkegården ejes af Vester Hassing Kirke

Læs mere

E N V E J L E D N I N G F O R M E N I G H E D S R Å D

E N V E J L E D N I N G F O R M E N I G H E D S R Å D FLEKSJOB OG SKÅNEJOB E N V E J L E D N I N G F O R M E N I G H E D S R Å D OGSÅ MULIGE I FOLKEKIRKEN 2 Udgivet af Kirkeministeriet 2001 T RY K B o rch Try k G R A F I S K DESIGN Design Factory PAPIR A

Læs mere

Vedtægt. for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 (lovbekendtgørelse nr. 611 af 6. juni 2007 42a og 43a) om

Vedtægt. for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 (lovbekendtgørelse nr. 611 af 6. juni 2007 42a og 43a) om Vedtægt for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 (lovbekendtgørelse nr. 611 af 6. juni 2007 42a og 43a) om Folkekirkens Skoletjeneste i Frederikshavn Provsti Frederikshavn

Læs mere

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegårdene ejes af Ølby, Asp ogfousing kirker og bestyres af Ølby-Asp-Fousing menighedsråd.

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegårdene ejes af Ølby, Asp ogfousing kirker og bestyres af Ølby-Asp-Fousing menighedsråd. VEDTÆGT for Kirkegård: Ølby-Asp-Fousing Provsti: Struer Kommune: Struer Stift: Viborg A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold Kirkegårdene ejes af Ølby, Asp ogfousing kirker og bestyres af Ølby-Asp-Fousing

Læs mere

VEDTÆGT. for. Kirkegårdene ejes af Haraldsted og Allindemagle kirker og bestyres af Haraldsted- Allindemagle menighedsråd.

VEDTÆGT. for. Kirkegårdene ejes af Haraldsted og Allindemagle kirker og bestyres af Haraldsted- Allindemagle menighedsråd. VEDTÆGT for Kirkegård: Haraldsted og Allindemagle Kirkegårde Kommune: Ringsted Provsti: Ringsted-Sorø Stift: Roskilde A. Kirkegårdenes bestyrelsesforhold Kirkegårdene ejes af Haraldsted og Allindemagle

Læs mere

Af de 82 selvevalueringsskemaer vedrører 18 temaet mobile installationer, heraf er 1 er indsamlet under pilottesten.

Af de 82 selvevalueringsskemaer vedrører 18 temaet mobile installationer, heraf er 1 er indsamlet under pilottesten. Notat NIRAS Konsulenterne A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Lokale- & Anlægsfonden MOBILE INSTALLATIONER Telefon 8732 3334 Fax 8732 3333 E-mail niraskon@niraskon.dk CVR-nr. 20940395 Notat

Læs mere

Kirkegårdstakster for Skanderborg provsti

Kirkegårdstakster for Skanderborg provsti Kirkegårdstakster for Skanderborg provsti Omkostningsbaserede kirkegårdstakster (Følgende gælder for alle aftaler indgået fra den 1. januar 2011) Kirkegårdstakster skal fremover følge de statslige regler

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald

Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald NR 40779 I RELATION TIL FKB: 2676 praktisk kirketjeneste Annette Kappelgaard 2009 Undervisningsministeriet. 13. november 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Ansatte på særlige vilkår

Ansatte på særlige vilkår Ansatte på særlige vilkår vejledning til tillidsrepræsentanter Her kan du læse nærmere om lovgivningen og aftalerne om ansatte på særlige vilkår 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til tillidsrepræsentanter

Læs mere

Forsøgsordning i folkekirken

Forsøgsordning i folkekirken Forsøgsordning i folkekirken Distriktsforeningen for Herning Nordre og Søndre Provsti 31. januar 2018 Flemming Vium Nielsen, politisk chef Landsforeningens perspektiv: Fleksibilitet Enkle regler og procedurer

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Således også med efteruddannelseskurser til voksne, i arbejdsmarkedsuddannelserne

Således også med efteruddannelseskurser til voksne, i arbejdsmarkedsuddannelserne Indledning v. Jørgen Brogaard Nielsen, Undervisningsministeriet Om amukvalitet og kvalitetsarbejde. Verdens første evaluering: Skabelsesberetningen, om aftenen på den 6 dag: Gud så alt, hvad han havde

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

1 Gennemgang og drøftelse af tidligere planlagte vedligeholdelsesopgaver og

1 Gennemgang og drøftelse af tidligere planlagte vedligeholdelsesopgaver og Indkaldelse/ referat Mødeart Mødedato/ tidspkt. Mødested Deltagere Menighedsrådsmøde Sct. Hans Kirke Dagsorden Tirsdag d. 26.02.13 Kl. 19.30-22.00 Sven Madsen, John Berwick, Martin Ringsmose, Claus Weber,

Læs mere

enighedsrå d Først i 1903 kom der en lov om menighedsråd, der skulle oprettes i alle landets sogne. Loven trådte i kraft i januar 1904.

enighedsrå d Først i 1903 kom der en lov om menighedsråd, der skulle oprettes i alle landets sogne. Loven trådte i kraft i januar 1904. M enighedsrå d Hvad er et menighedsråd? Et menighedsråd er den danske folkekirkes mindste demokratiske enhed, og i Danmark er der omkring 2.000 menighedsråd, som bestyrer landets sognekirker I 1856 blev

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune. Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00

Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune. Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00 Indledning Vi har på vegne af Silkeborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Gødvad Plejecenter.

Læs mere

V E D T Æ G T. for A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD. Kirkegården ejes af Bredballe kirke og bestyres af Bredballe kirkes menighedsråd

V E D T Æ G T. for A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD. Kirkegården ejes af Bredballe kirke og bestyres af Bredballe kirkes menighedsråd V E D T Æ G T for Bredballe kirkegård Vejle provsti, Vejle kommune i Haderslev stift. A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD Kirkegården ejes af Bredballe kirke og bestyres af Bredballe kirkes menighedsråd

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste?

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? DM Dansk Magisterforening Et værktøj til DM Offentligs tillidsrepræsentanter til medlemsdiskussion og til forhandling med ledelsen 1 Materialet søger

Læs mere

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Præsentation v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Viborg Stift strækker sig fra Aggersborg i nord til Blåhøj i syd og fra Fjaltring i vest til Hammershøj

Læs mere

VEDTÆGT. for Ø. Brønderslev kirkegård, Brønderslev provsti, Brønderslev kommune, Aalborg stift A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD

VEDTÆGT. for Ø. Brønderslev kirkegård, Brønderslev provsti, Brønderslev kommune, Aalborg stift A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD Brønderslev Provsti AALBORG STIFT VEDTÆGT for Ø. Brønderslev kirkegård, Brønderslev provsti, Brønderslev kommune, Aalborg stift A. KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD Kirkegården ejes af Ø. Brønderslev kirke

Læs mere

2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til

2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til 2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, 103937/12 Fremsat den 10. oktober 2012 af

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 6. september 2011. Kl. 19.30 Mødested: Bøvling præstegård

Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 6. september 2011. Kl. 19.30 Mødested: Bøvling præstegård Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 6. september 2011. Kl. 19.30 Mødested: Bøvling præstegård BUDGETSAMRÅD Mødepunkt 1 Redegørelse for de økonomiske forhold i provstiet. Provsten redegjorde for de

Læs mere

1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag?

1. punkt på programmet: Hvad gør vi i dag? 13.04.2011 1 Deltagende sogne; Søndre, Vindinge-Vor Frue, Aagerup-Hvedstrup-Kirkerup, Ørsted-Dåstrup og Syv, Jyllinge, Himmelev, Domsognet, Svogerslev kom senere Efter indledning og sang bød Kirsten Pilgaard

Læs mere

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Indledning... 1 1. To virkeligheder mødes... 1 2. Åbne og gennemsigtige procedurer omkring forskningsbaseret rådgivning... 2 Den gode Proces... 3 1 Ad hoc

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold.

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold. Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev september 2012 Årets bredde-idrætsforening Bestyrelsen i HIR har fundet årets bredde idrætsforening. Der var indkommet 13 meget fornemme og velbegrundede indstillinger til

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 12. juni 2012. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret

Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 12. juni 2012. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 12. juni 2012. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret Offentlig Mødepunkt 1 Godkendelse af protokol Godkendt 2 Orientering ved personalekonsulenten Dette punkt udgår,

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 8. december 2015. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina Reese Tonnesen

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 8. december 2015. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina Reese Tonnesen Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 8. december 2015. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret Fraværende: Bettina Reese Tonnesen Mødepunkt Beslutning 1 Godkendelse af protokol Godkendt. 2 Besigtelse

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget. Til stede: Afbud fra: Dagsorden: Referat af mødet den 7. december 2009

Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget. Til stede: Afbud fra: Dagsorden: Referat af mødet den 7. december 2009 Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget Referat af mødet den 7. december 2009 Ref: HS Dato: 11. januar 2010 Til stede: Afbud fra: Carl-Vilhelm Rasmussen, NRGI (Dansk Energi) Bjarne H Jensen, Naturgas

Læs mere

Notat. vedr. Forskelle samt fordele og ulemper. ved henholdsvis. Jobcenter. Pilot-jobcenter

Notat. vedr. Forskelle samt fordele og ulemper. ved henholdsvis. Jobcenter. Pilot-jobcenter Notat vedr. Forskelle samt fordele og ulemper ved henholdsvis Jobcenter & Pilot-jobcenter Udarbejdet af Fokusgruppen Social- og Arbejdsmarked Indledning I den fremtidige kommunestruktur flytter den statslige

Læs mere

Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K

Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 25.1.2015 Høringssvar til lovforslag om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Nødebo og Gadevang kirkegårde. Vejledning ved dødsfald

Nødebo og Gadevang kirkegårde. Vejledning ved dødsfald Nødebo og Gadevang kirkegårde Vejledning ved dødsfald Nødebo-Gadevang Menighedsråd April 2016 Ved et dødsfald er der midt i sorgen mange praktiske ting, der skal tages vare på i forbindelse med bisættelse

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

Beslutningsreferat fra ekstraordinær generalforsamling afholdt. Poul gav følgende information:

Beslutningsreferat fra ekstraordinær generalforsamling afholdt. Poul gav følgende information: Beslutningsreferat fra ekstraordinær generalforsamling afholdt tirsdag den 8. juni 1993. Punkt 1 : Per Ludvigsen valgtes til dirigent Punkt 2 : Poul gav følgende information: * på et bestyrelsesmøde i

Læs mere

Notat. Beboerdemokrati

Notat. Beboerdemokrati Notat Beboerdemokrati For de fleste, som bor alment, er beboerdemokratiet - det at beboerne har indflydelse på dagligdagen i deres boligområde og også på udviklingen heraf - den naturligste ting i verden.

Læs mere

De gule sedler, der blev afleveret: Hvordan er det gode menighedsrådsmedlem?

De gule sedler, der blev afleveret: Hvordan er det gode menighedsrådsmedlem? De gule sedler, der blev afleveret: Hvordan er det gode menighedsrådsmedlem? Interesseret i arbejdet. God samarbejdspartner. Kan fatte sig i korthed Åben omkring ressourcer, tid mål og evner Aktiv og interesseret

Læs mere

Selvevalueringsrapport Ærø Efterskole for skoleåret 08/09. (godkendt på bestyrelsesmøde 18. juni 2009 jævnfør bestyrelsens protokol side 182)

Selvevalueringsrapport Ærø Efterskole for skoleåret 08/09. (godkendt på bestyrelsesmøde 18. juni 2009 jævnfør bestyrelsens protokol side 182) Selvevalueringsrapport Ærø Efterskole for skoleåret 08/09. (godkendt på bestyrelsesmøde 18. juni 2009 jævnfør bestyrelsens protokol side 182) Evaluering af evalueringskulturen på Ærø Efterskole. Hvordan

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Børneuniverset. Sydgaden 59, Snejbjerg Bjarne Mikkelsen. Mia Mortensen. Joan Dahl Nørgaard

Uanmeldt tilsyn. Børneuniverset. Sydgaden 59, Snejbjerg Bjarne Mikkelsen. Mia Mortensen. Joan Dahl Nørgaard TILSYNSENHEDEN HERNING KOMMUNE Uanmeldt tilsyn Dagtilbud i Børn og unge forvaltningen Dato: 07-05-2015 Tilbud: Adresse: Leder: Tilsynsførende: Tilsynsførende: Børneuniverset Sydgaden 59, Snejbjerg Bjarne

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 7. oktober 2014. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina R. Tonnesen

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 7. oktober 2014. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina R. Tonnesen Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 7. oktober 2014. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret Fraværende: Bettina R. Tonnesen Mødepunkt 1 Godkendelse af protokol Godkendt 2 Besigtigelse af mandskabsfaciliteterne

Læs mere

VEDTÆGT. for. Provsti: Kalundborg. Stift: A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold

VEDTÆGT. for. Provsti: Kalundborg. Stift: A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold VEDTÆGT for Kirkegård: Bregninge -Bjergsted- Alleshave Provsti: Kalundborg Kommune: Kalundborg Stift: Roskilde A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold Kirkegården ejes af den på stedet værende kirke og bestyres

Læs mere

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt:

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt: Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev juni 2015 Vi har indgået en samarbejdsaftale med Haderslev Kommune Det er nu et par måneder siden vi sidst har givet lyd fra os men det betyder bestemt ikke at vi har ligget

Læs mere

Referat for: Aabenraa Provstiudvalg PU møde 13. april 2010. Kl. 17,00 Mødested: Provstikontoret

Referat for: Aabenraa Provstiudvalg PU møde 13. april 2010. Kl. 17,00 Mødested: Provstikontoret Referat for: Aabenraa Provstiudvalg PU møde 13. april 2010. Kl. 17,00 Mødested: Provstikontoret Mødepunkt Beslutning 1 Godkendelse af dagsorden 2 Referat fra sidste møde Sag: PU møder 2009 (417) Referat

Læs mere

Referat for: Frederikshavn Provstiudvalg PU møde 3. februar 2010. Kl. 14.00 Mødested: Hejslets forretning i Frederikshavn

Referat for: Frederikshavn Provstiudvalg PU møde 3. februar 2010. Kl. 14.00 Mødested: Hejslets forretning i Frederikshavn Referat for: Frederikshavn Provstiudvalg PU møde 3. februar 2010. Kl. 14.00 Mødested: Hejslets forretning i Frederikshavn Mødepunkt 1 Referat Sag: PU-møde (290) Referatet godkendt og underskrevet. Referat

Læs mere

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik INDSATSER PRINCIPPER OVERORDNET POLITIK Godkendt af Samsø Kommunes kommunalbestyrelse 26.4.2016 Værdighedspolitik I Samsø Kommune ønsker vi, at alle borgere skal have mulighed for en værdig alderdom. For

Læs mere

Effektivitet i lederteam!

Effektivitet i lederteam! Effektivitet i lederteam! En tur til Norge Norsk Forskningsprojekt Ledergruppen som fænomen i organisationen Aktiviteter Konkrete aktiviteter, handlinger og processer som ledergruppen bedriver i daglige

Læs mere

Forslag om forsøg med mikrolån i Aalborg.

Forslag om forsøg med mikrolån i Aalborg. Punkt 4. Forslag om forsøg med mikrolån i Aalborg. 2014-4855. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets drøftelse en model for, hvordan mikrolån kan etableres i Aalborg

Læs mere

Referat af debatmøde på Bornholm den 22. februar 2006

Referat af debatmøde på Bornholm den 22. februar 2006 Dato: 23. februar 2006 Referat af debatmøde på Bornholm den 22. februar 2006 Ordstyrer: Provst Gotfred Larsen bød velkommen til de ca. 60 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Sang. Formanden for

Læs mere

Vedtægt for Sønder Broby Kirkegård

Vedtægt for Sønder Broby Kirkegård 1 Vedtægt for Sønder Broby Kirkegård A: KIRKEGÅRDENS BESTYRELSESFORHOLD 1. Kirkegården ejes af Sønder Broby Kirke og bestyres af Sønder Broby menighedsråd. 2. Kirkegårdens daglige drift varetages af den

Læs mere

Effektivisering i øget samarbejde mellem kommuner

Effektivisering i øget samarbejde mellem kommuner Effektivisering i øget samarbejde mellem kommuner TØF 29. April 2013 Oplæg v/ Manager Andreas Østergaard Poulsen, BDO BDO KORT FORTALT Vi er markedsledende inden for revision, økonomisk rådgivning og serviceydelser

Læs mere

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013:

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Samarbejdet i bestyrelsen. Vi har afholdt 6 bestyrelsesmøder i 2012 med deltagelse af alle medlemmer. Herudover deltager bestyrelsesmedlemmerne i mange

Læs mere

1. Dialog med Esben Vognsen og Erik Petersen. Bilag: Ref.: Div. drøftelser vedr. byggeri af Rådhus, Sundhedscenter og midlertidige boliger.

1. Dialog med Esben Vognsen og Erik Petersen. Bilag: Ref.: Div. drøftelser vedr. byggeri af Rådhus, Sundhedscenter og midlertidige boliger. Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 5, Mandag d. 08.04.2013. Medlemmer Funktion: Tid: Mandag d. 8. april 2013 kl. 9.00. Deltagere: Sille Jantzen Formand Sted: Mødelokale 140, Stenløse Rådhus

Læs mere

Velkommen til de fremmødte medlemmer 57 (29 vandværker) Velkommen til kolleger fra de andre regioner og fra sekretariatet.

Velkommen til de fremmødte medlemmer 57 (29 vandværker) Velkommen til kolleger fra de andre regioner og fra sekretariatet. Bestyrelsens beretning 2013 Velkommen til de fremmødte medlemmer 57 (29 vandværker) Velkommen til kolleger fra de andre regioner og fra sekretariatet. 2012 har været lidt af et år m.h.t. udfordringer i

Læs mere

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle Navn Adresse By E-mail Repræsenterer du et udvalg, forening, råd eller bestyrelse? Hvilket fagområde vil du indgive hørinssvar til? Høringssvar - skriv eller kopier dit/jeres høringssvar ind her Vi vil

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Notat. Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Kopi: til: Århus Kommune. Den 5.

Notat. Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Kopi: til: Århus Kommune. Den 5. Notat Emne: Til: Kopi: til: Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området Udvalget for Sundhed og Omsorg Den 5. juni 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Bilag:

Læs mere

Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen

Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen De nyetablerede vandforsyningsselskaber står overfor en række udfordringer. Et helt centralt spørgsmål er, hvordan medarbejdernes ansættelsesvilkår

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Samlet for Teknik- og Miljøudvalget 2.600 5.200 5.200 5.200

Samlet for Teknik- og Miljøudvalget 2.600 5.200 5.200 5.200 PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2012-2015 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2012 2013 2014 2015 A C O V Teknik-

Læs mere

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Bilag 5 Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Midtvejsevaluering (medio 2011) Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet igangsattes i marts 2010

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret januar 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

et meget bedre samspil med arbejdsmarkedets parter end regeringen har lagt op til i det nuværende udspil.

et meget bedre samspil med arbejdsmarkedets parter end regeringen har lagt op til i det nuværende udspil. PDM 'HWPDQK UHU«Det man hører er man selv siger de hvert 10. minut i radioen. En ny jingle af den slags, der ikke er til at slippe af med, når man først har fået den i hovedet. Det man hører er man selv.

Læs mere

TILSYNSRAPPORT: Der har ikke tidligere været tilsyn. Tilbuddet er fra august, 2012.

TILSYNSRAPPORT: Der har ikke tidligere været tilsyn. Tilbuddet er fra august, 2012. Center for Særlig Social Indsats Den: 11. december, 2014 Acadre: 14/25865 TILSYNSRAPPORT: Tilbuddets navn Center For Job og Oplevelse Højvangen 11 3060 Espergærde Afd.: Vinkeldamsvej Leder: Karsten Grubert

Læs mere

I dette notat diskuteres forskellige muligheder i Københavns Kommunes administrative implementering af de såkaldte akutjobs.

I dette notat diskuteres forskellige muligheder i Københavns Kommunes administrative implementering af de såkaldte akutjobs. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen NOTAT 07-11-2012 BILAG 1 Administration af akutjob i Københavns Kommune I dette notat diskuteres forskellige muligheder

Læs mere

ORGANISATIONSPLAN OG FORRETNINGSGANGE... 3 1. GRUNDLAGET FOR REGION SJÆLLANDS VIRKE...

ORGANISATIONSPLAN OG FORRETNINGSGANGE... 3 1. GRUNDLAGET FOR REGION SJÆLLANDS VIRKE... Indholdsfortegnelse ORGANISATIONSPLAN OG FORRETNINGSGANGE... 3 1. GRUNDLAGET FOR REGION SJÆLLANDS VIRKE... 4 1.1 REGIONENS HOVEDOPGAVER... 4 1.2 REGION SJÆLLANDS VISION... 4 1.3 DE GRUNDLÆGGENDE ORGANISATORISKE

Læs mere

Grundejerforeningen Villabyen Hindholm

Grundejerforeningen Villabyen Hindholm Referat fra generalforsamlingen onsdag den 26. marts 2014 Formanden Mark Schiller bød velkommen til den ordinære generalforsamling 2014. Formanden gik derefter over til første punkt på dagsorden, valg

Læs mere

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegårdene ejes af Tolstrup-Stenum- Thise Ø. Hjermitslev menighedsråd

VEDTÆGT. for. A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold. Kirkegårdene ejes af Tolstrup-Stenum- Thise Ø. Hjermitslev menighedsråd VEDTÆGT for Kirkegårdene i: Tolstrup Stenum Thise og Ø. Hjermitslev Provsti: Brønderslev Dronninglund Kommune: Brønderslev - Dronninglund Stift: Aalborg A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold Kirkegårdene

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

Etablering af kommunale fleksjob med få arbejdstimer

Etablering af kommunale fleksjob med få arbejdstimer 7. november 2013 Etablering af kommunale fleksjob med få arbejdstimer Resumé Efter 18 måneder på ledighedsydelse har mange fleksjobvisiterede mistet troen på at komme i job og samtidig modtager kommunen

Læs mere

Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune

Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune Indledning og formål I RealDania og Mandag Morgens store fremtidsscenarium for Danmark - Der bli`r et yndigt land 2050 - beskrives fremtiden

Læs mere

FOA: Teknik- og servicesektoren. Mundtlig bere t n i n g

FOA: Teknik- og servicesektoren. Mundtlig bere t n i n g FOA: Teknik- og servicesektoren Mundtlig bere t n i n g Grafisk tilrettelæggelse af omslag: Joe Anderson Forsidefoto: Niels Åge Skovbo Layout og indhold: Teknik- og servicesektoren Oplag: 300 Tryk: FOAs

Læs mere

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL Ledelsesplan 2012 LedNytTUBA 28. november 2011 JKL TUBAs idégrundlag og historie TUBA er en landsdækkende rådgivning for unge fra alkoholfamilier. Med udgangspunkt i et kristent menneskesyn, der fremhæver

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg. DFA Konference 20. juni 2014

De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg. DFA Konference 20. juni 2014 De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg DFA Konference 20. juni 2014 JURIDISKE UDFORDRINGER Strukturelle juridiske udfordringer ved salg af landbrugsselskaber Juridiske forhold der strukturelt

Læs mere