DISCOVERY DRIVEN INNOVATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DISCOVERY DRIVEN INNOVATION"

Transkript

1 SIDE 1 MORTEN HEJLESEN DISCOVERY DRIVEN INNOVATION INTRODUKTION TIL DISCOVERY DRIVEN INNOVATION 1/2

2 SIDE 2 DISCOVERY DRIVEN INNOVATION Banebrydende forretningsidéer opstår, når forskellige perspektiver brydes på en ny og uventet måde. Fokuseres der på én bestemt kilde til innovation, bliver de kreative kombinationer perspektivløse. Derfor handler innovation om at udforske og orkestrere flere innovationskilder på én gang og lade dem mødes i målrettede kreative processer. Discovery Driven Innovation er en ekspedition ud på grænsen af det kendte, hvor inspiration fra nyopdagede perspektiver skaber grundlag for forretningskoncepter og vækst. Helte, skurke og de udstødte i innovationsarbejdet Modefænomener går og kommer inden for innovation. På den ene side er det befriende, at gamle vaner udfordres. Det renser luften og giver ny energi. På den anden side er der en risiko for, at gamle metoder for hurtigt erklæres for forældede, så velfungerende principper og gode idéer forlades for hurtigt. Innovationsarbejdet får på den måde sine helte og skurke. Og mens kampen bølger mellem rivaliserende idéer, er der områder, som bliver udstødt og forsvinder i glemslens tåger. Frem for stædigt at fastholde én synsvinkel er tiden er moden til at genforene perspektiver og skabe en samlet forståelsesramme for innovation. Inden for de senere år er der trådt nye helte ind på scenen. Én af de prominente helte er brugerdrevet innovation. Brugerdrevet innovation fejres som en ny metode til at skabe mere træfsikre resultater på baggrund af etnografisk udforskning af brugeres livsverden og behov. I virkeligheden er der tale om en gammel helt i ny forklædning, der blandt andet har oprindelse i en skandinavisk tradition for participatory design og nordamerikansk usercentred design. Systematisk arbejde med brugerdrevet innovation i erhvervslivet er dog et relativt nyt fænomen. Bølgen af brugerdrevet innovation er ikke mindst hjulpet på vej af offentlige støtteprogrammer og en massiv medieopmærksomhed. Helten har haft følgesvende i forskellige variationer. Eksempelvis designorienteret innovation, som blandt andet er inspireret af metoder udviklet af den amerikanske designvirksomhed IDEO. Innovatører skal tænke og arbejde som designere er parolen. Forskelle og ligheder findes inden for den brugerdrevne tænkning, men fundamentalt argumenteres der for, at dyb indsigt i brugernes behov er det rette perspektiv at anlægge for at kunne skabe markedsorienteret innovation. Enhver god historie kræver en skurk. Et modstykke til den gode helt, der kan opstilles som skræmmebillede. Inden for innovation er skurken i mange tilfælde blevet udnævnt til at være teknologidrevet innovation. En innovationsafdeling, der fokuserer på teknologi, gør sig skyldig i at se bort fra brugernes egentlige behov. Ny teknologi presses bevidstløst ud på markedet uden en reel efterspørgsel. I sin mest simple form bliver det til en kamp mellem market pull og technology push. Spørgsmålet er, om teknologi eller brugere skal sætte dagsorden.

3 SIDE 3 Kampen ender som regel med, at én af siderne kommer til at dominere. Hvad end det er ingeniøren, designeren eller antropologens perspektiv. Men i kampens hede opstår der andre uhensigtsmæssige skred. Når helten og skurken kæmper, tiltrækker de sig al opmærksomheden og på sidelinjen står perspektiver, som behandles stedmoderligt og forsvinder ud af rampelyset. Inden for strategisk planlægning findes en velfunderet værktøjskasse med metoder og redskaber, som trækkes frem når strategiplaner skal formuleres, og det organisatoriske udgangspunkt skal kortlægges. Hele dette velafprøvede grundlag har en tendens til at forsvinde ud af synsfeltet. Påstanden er, at langt den overvejende del af innovationsarbejdet handler om enten teknologi eller brugere og så bliver forretningsperspektiverne så at sige klistret på som et lidt støvet appendiks til innovationsprocessen i form af udarbejdelse af forretningsplaner og validering af forretningsmodeller. Men uden værktøjerne fra den strategiske planlægning er der overhængende risiko for at skabe løsninger, der ikke korresponderer med organisatoriske kompetencer eller blot imiterer allerede kendte forretningsmodeller. At kunne bryde gængse spilleregler i branchen, definere nye konkurrenceparametre og at designe nye forretningsmodeller er en velafprøvet vej til at skabe øget vækst. Denne spændende værktøjskasse får alt for tit lov til at blive stående som en række oversete redskaber mens ingeniører, designere og antropologer kæmper om at stjæle opmærksomhed. Resultatet er samtidig, at der opstår uhensigtsmæssige barrierer mellem strategiudvikling og innovation. Sproget der tales, er forskelligt. Samlet set er der behov for at sætte en ny dagsorden. Ikke en radikal ny dagsorden, men en dagsorden der samler det bedste fra alle perspektiverne, så de forskellige kilder til innovation bearbejdes parallelt og integreres i en holistisk innovationsproces. Målet er ikke at genopfinde innovation fra bunden og starte forfra, men derimod at respektere og kombinere perspektiver. På den måde er det ikke gammel vin på nye flasker, men nærmere en velsmagende cocktail, der får gode basisingredienser til at spille sammen i en nytænkende helhed. Discovery Driven Innovation er ikke buzz men solid viden og erfaring. Orkestrering af multiple perspektiver og kompetencer Når der er behov for at integrere multiple perspektiver og arbejde systematisk og disciplineret med at skabe kreative bud på fremtidige forretningsmodeller, skyldes det en lang række faktorer. Den teknologiske udviklings verden af eksponentielle udviklingskurver i kombination med globaliseringskræfter og socioøkonomiske omvæltninger sætter konkurrencefordele og traditionelle succesfaktorer under et massivt pres. Tidligere brancheskel udviskes og konkurrencefordele etableres gennem værdinetværk og navigation i konstante brancheglidninger.

4 SIDE 4 Tag for eksempel Danmarks største televirksomhed TDC. Fra stabile branchevilkår og en beskyttet monopolsituation oplever TDC alle ovenstående faktorer hver eneste dag. Strukturelle udfordringer i form af kundernes skifte væk fra fastnettelefoni mod mobiltelefoni, faldende markedsvækst inden for bredbåndsområdet og prispres skabt af konkurrenter på alle fronter fører til faldende toplinje. Konkurrenter dukker op fra uventede kanter, når virksomheder som Skype og hurtigt voksende mobiltelefoniudbydere laver overraskende entréer i branchen og vender op og ned på traditionelle forretningsmodeller. I det farvand må TDC konstant kunne fastholde fokus på kerneforretningen og samtidig udforske nye muligheder for vækst. En klar succes tegnes med TDC Play, der blev lanceret i TDC Play er en radikalt nytænkende forretningsmodel, der fastholder kunder, øger deres tilfredshed og skaber nye partnerskaber og omvæltninger langt ind i musikbranchen. Med abonnement til TDC tilbydes kunderne ubegrænset adgang til over 1 million sange, som frit kan downloades og afspilles på computer eller mobiltelefon. Vel at mærke så længe man betaler sit telefonabonnement. Musikbranchen tilbydes en ny salgskanal, som samtidig skaber merværdi for TDC. Hele forretningsmodellen baserer sig på digital distribution, der sker til meget lave marginalomkostninger, hvilket gør distributionen næsten gratis og holder omkostningsniveauet nede. Den smarte forretningsmodel og udnyttelse af nye teknologier er samtidig et svar på brugerbehov under forandring. Nye generationer har mere differentierede og nicheorienterede musikbehov, bruger aktivt musiksmag som livsstilsmarkør og er vant til at bemestre mange digitale kanaler på én gang og finde deres favoritmusik på nettet. Derfor spiller brug af nye sociale medier en vigtig rolle i konceptet. I begyndelsen havde idéen til TDC Play alle odds mod sig. Idéen var radikal for TDC og krævende i forhold til at skabe samarbejdsrelationer med musikbranchen, der i forvejen var under pres. Kun i kraft af en insisterende musikchef, Søren Tvilsted, og en musikinteresseret direktør, Jens Alder, blev projektet sat i søen. En nytænkende forretningsmodel var med andre ord tæt på at blive ignoreret. De hårde fødselsvilkår viser, hvor vigtigt det er at arbejde disciplineret med innovation, for at styrke modtagelighed overfor fremmedartede idéer. Men samtidig har processen, da den blev sat på skinner, været båret af et stærkt fokus på at kombinere forretningsperspektiver med teknologiske muligheder og systematisk afdækning af brugerbehov. At udforske ét af perspektiverne alene havde næppe ført til den succes, som TDC Play er blevet i dag. I løbet af den første måned hentede kunderne så mange album og singler, at det svarer til en tredobling af volumen på det danske marked for musik.

5 Skærmbillede fra TDC Play SIDE 5

6 SIDE 6 Samlet set er TDC Play et skoleeksempel på at drive en innovationsproces gennem udforskning og kombination af parallelle perspektiver. Den grundlæggende filosofi bag Discovery Driven Innovation er at integrere og samle frem for at fokusere ensidigt på ét perspektiv. Det betyder også, at det er en mere kompleks proces, der kræver et større overblik. Ledelse af innovationsprocesser kan i den forbindelse bedst beskrives som en formålsrettet orkestrering af multiple perspektiver, hvor det gælder om såvel at give plads til faglige perspektiver som at udfordre, når et perspektiv dominerer uforholdsmæssigt. Samtidig viser historien også, at der i arbejdet med innovation er betydelige interne organisatoriske barrierer, som skal håndteres. Derfor kan en grundig forståelse for det rette procesdesign, naturligvis ikke stå alene men må kombineres med en samlet innovationsstrategi, der definerer rammerne for arbejdet med innovation. En usædvanligt slidt metafor er, at innovation bør være som et velspillende jazzorkester og ikke som et symfoniorkester med en diktatorisk dirigent. Ikke alene er metaforen dårlig og karakteristikken forkert. Den kan med fordel vendes på hovedet. De bedste innovationsprocesser handler - som i symfoniorkesteret - om at skabe fælles udfoldelsesrum på baggrund af veldefinerede rammer og lade dirigenten orkestrere en klangpalette med plads til dialog og den enkelte musikers evner. Mange videnskilder og kompetencer spiller sammen. Når jazz er dårligst, forsvinder halvgamle melodier fra standardrepertoiret i et orgie af intetsigende virtuoserier og selvtilstrækkelige solopræstationer. Det svarer til risikoen for at blive betaget af brugerdrevet innovation men blind overfor uventede teknologiske muligheder. Derfor må innovationsprocessen baserer sig på fælles grundprincipper, som definerer et frugtbart udgangspunkt for at skabe nye løsninger. De fem grundprincipper bag succesfuld innovation Sigtet med metoden til Discovery Driven Innovation er at skabe en helhedsorienteret proces for de tidlige faser af innovationsarbejdet. Resultatet er veldefinerede og validerede forretningskoncepter, der er klar til målrettet implementering. Udgangspunktet for selve processen er et sæt af grundprincipper, som sikrer at alle perspektiver bliver sat i spil og definerer klare rammer for arbejdet. For det første skal der arbejdes kreativt og vidensbaseret. En fundamental fejltagelse er, at innovation begynder med indsamling af gode idéer eller kreative brainstorms. Når der selv i større danske virksomheder etableres konsensus om, at et IT-system til indsamling af medarbejdernes idéer kan skabe fundamentet for fremtidig vækst, er det betænkeligt. Udgangspunktet for målrettet og disciplineret innovation er ikke enkeltstående idéer, men derimod rå viden og konkrete observationer ud fra en klar formulering af fokus for arbejdsindsatsen. Det er råmaterialet, der indgår som brændstof i kreative processer.

7 SIDE 7 Kreativ & vidensbaseret Konventionsudfordrende & grænsesøgende Tværfaglig & krydsfunktionel Visuel & eksperimenterende Iterativ & læringsorienteret De fem grundprincipper bag Discovery Driven Innovation

8 SIDE 8 Der er afgørende forskel på at arbejde vidensbaseret frem for erfaringsbaseret. Uden systematisk undersøgelsesarbejde og konkret viden, baseres arbejdet på formodninger og antagelser. Det kan føre til gode resultater. Spontane idéer opstår i lyse øjeblikke. Men der er stor sandsynlighed for, at formodninger enten ikke er troværdige, eller at antagelser fungerer som mentale skyklapper, der gør det vanskeligt at se nye perspektiver. Hvis innovation baseres på fakta og provokerer antagelser øges træfsikkerheden markant. Viden er fundamentet for kreativ udfoldelse. Et eksempel på kreativ og vidensbaseret innovation er Bankdata og 14 af landets pengeinstitutters arbejde med at udvikle en ny vision for fremtidens virtuelle bank, hvor der blev skabt interaktion mellem mange videnskilder på én gang. Målet var at tage et eksisterende produkt, netbanken, og skabe grobund for et kvantespring mod et nytænkende og kundeorienteret bankunivers. På den ene side blev sektorspecifikke forhold og nye forretningsprincipper undersøgt for at danne solid viden om tendenser i branchen. På den anden side blev der arbejdet med metodisk scanning af centrale teknologiske innovationspotentialer ud fra en kortlægning af eksisterende og kommende teknologier. Lige fra fremtidens semantiske internet, der giver mulighed for smartere og lettere navigation gennem kobling af forskellige datakilder, til sammensmeltning mellem digitale og fysiske infrastrukturer, der skaber helt nye oplevelsesformer i både den virtuelle og den virkelige verden. Samtidig blev der gennemført antropologiske dybdestudier af fremtidens bankkunde, og deres kommende behov blev kortlagt, så nye løsninger adresserede konkrete problemstillinger, latente behov og fremtidige forventninger. Dybdestudier blev suppleret af en repræsentativ survey, der fokuserede på nye medievaner og kundernes forhold til deres bank. Alt sammen orkestreret i en målrettet proces, der skal bane vejen for, at fremtidens netbank ikke er en passiv selvbetjeningskanal, men snarere et aktivt netværksorienteret knudepunkt, der bygger på relationer og viden om kunderne og deres unikke behov. Det andet grundprincip for Discovery Driven Innovation er, at processen er en tværfaglig og krydsfunktionel opgave. For at skabe dynamik og interaktion mellem forskellige synsvinkler skal alle perspektiver sættes i spil. Det er ikke en opgave for antropologen, designeren, økonomen eller ingeniøren alene. Ej heller for medarbejderne i én enkelt afdeling. For at skabe resultater er der behov for en teambaseret proces, hvor der skabes fælles samtalerum ud fra demokratiske og antihierarkiske principper. Det betyder ikke, at det er retningsløst, men chefen må for en stund acceptere, at hans eller hendes stemme tæller ligeværdigt med andres. Ligeledes er det heller ikke en fase- eller funktionsopdelt opgave, hvor bolden kastes mellem deltagere. Interaktion er centralt - præcis som det var tilfældet for Bankdatas arbejde. Her sad bankdirektører, bankrådgivere og IT-folk ved samme bord for at arbejde med den indsamlede viden.

9 Teknologiscanning i forbindelse med projektet Fremtidens Virtuelle Bank SIDE 9

10 SIDE 10 For det tredje må innovationsprocessen være iterativ og læringsorienteret. Innovation er kombination af forskellige idéfragmenter, der gradvis konvergerer til koncepter, der atter mødes af nye idéer. Naturligvis skal forretningskoncepterne fastlåses på et tidspunkt, men at udsætte tidspunktet til sidste øjeblik gør det muligt løbende at inddrage ny læring. Nogle gange gør denne læring, at koncepter må revideres fundamentalt og gennemkørsel af flere feedbackloops øger muligheden for at undgå fejltagelser, mens udviklingsomkostningerne stadig er lave. Ikke mindst bør der løbende inddrages feedback fra de kommende kunder og brugere af de løsningsmuligheder, der udvikles. Søgegiganten Google har eksempelvis etableret Google Labs, hvor nye idéer lanceres til afprøvning før de er færdige. Informationerne der indsamles når rigtige mennesker bruger produkterne er uvurderlige i arbejdet med færdigudvikling. På samme måde er der nærmest gået mode i at lancere internettjenester i betaudgaver, hvor der løbende justeres i funktionalitet og design på baggrund af brugernes løbende respons. Det fjerde grundprincip er at skabe processer, der er visuelt orienterede og eksperimenterende. I arbejdet med at udvikle koncepter for fremtidens netbank blev der løbende brugt visualiseringer og skitser, ligesom resultater blev omdannet til prototyper. På den måde skabes der bedre vilkår for at forestille sig fremtidige løsninger. Hurtigt udarbejdede prototyper og mock-ups giver mulighed for at eksperimentere med forskellige løsninger. Således hænger eksperimenter tæt sammen med en læringsorienteret tilgang. Innovationsprocessen kan arbejde med demonstratorer og anskueliggørelser uden produktet behøver at fungere til perfektion. Samtidig løsnes man fra en skiftlighed og kan arbejde med alle sanser og forskellige læringsstile. Det gælder også eksempelvis i arbejdet med forretningsmodeller, hvor visualisering af komplekse økonomiske sammenhænge gør det muligt at skabe en fælles dialog og overblik, der let går tabt i tunge regneark. Pointen blev i forhold til fremtidens netbank understreget af det faktum, at alle netbanker faktisk bygger på en regnearkslignende præsentationsform. Netbanken ligner netop en kedelig kontoudskrift. Dette stod i stærk kontrast til flere brugergruppers mere visuelt orienterede læringsstil, hvor dialog, farver og figurer var foretrukne kommunikationsformer. For det femte må de tidlige faser af innovationsarbejdet være konventionsudfordrende og grænsesøgende. Forandringsbølger etableres ikke ved et trylleslag, men gennem et gradvis voksende momentum. Derfor er det centralt at fange de svage signaler, som tiltager i styrke og skaber udviklingsskred og potentiale for nytænkning. Nogle signaler er klare og utvetydige, så som demografiske forskydninger med voksende ældrebyrde til følge, mens andre kræver øvelse at tyde. Ved at komme ud i grænseområderne og periferien kan nye tendenser spottes. Først og fremmest kræver det, at konventioner udfordres. Både organisationer og individer opbygger simple tommelfingerregler, som letter navigation i hverdagen. Men konventioner undertrykker også det nye gennem selektiv perception og simple rationaliseringsprocesser.

11 SIDE 11 Når TDC eksempelvis samarbejder med Innovation Lab drejer det sig i vid udstrækning om at forbinde en stor organisation med anderledes tænkende øjne og ører, der kan spotte nye tendenser. Gennem kortlægning af teknologiske tendenser via Innovation Labs netværk og en lang række kilder sikres det, at der systematisk indsamles viden fra periferien af TDC s forretningsområder. Inspiration, svage signaler og trends overleveres flere gange årligt, ligesom der arbejdes med hurtigt at skabe radikale forretningskoncepter og visualiseringer, der udfordrer TDC på en produktiv måde. Pointen i Discovery Driven Innovation er at iagttage og forstå verden gennem mange perspektiver og at skabe kreativt samspil ved at koble mennesker med forskellige synsvinkler. Det vil skabe produktive og konstruktive konflikter, når verdensbilleder kolliderer og slår gnister, der kan bruges til at udforme innovative idéer. Risikoen ved at kombinere perspektiverne er naturligvis, at man forelsker sig i analysen og graver sig ned i de mange perspektiver. Her spiller lederen igen en central rolle for at sikre den rette dybde, så den indsamlede viden bliver aktivt brugt til at skabe resultater og ikke støver til i skrivebordsskuffen. På den måde drives innovation af nysgerrighed, forundring og udforskningstrang frem for allerede velkendte succesformler. Vækst skabes næppe gennem dårlige efterligninger af konkurrenternes produkter i det lange løb. De fem grundprincipper er fundamentet for at udforme processer målrettet konkrete problemstillinger. Principperne skal naturligvis anvendes med nænsomhed. Det kan ikke forventes at udenforstående med det samme kan affinde sig med disse spilleregler, hvis det strider mod organisationens kultur. At forstå principperne er i sig selv en læringsproces, der for nogle organisationers vedkommende vil udfordre vanetænkning og grundlæggende værdier. Ligeledes er det klart, at forskellige problemstillinger kræver forskellig vægtning af perspektiver. Discovery Driven Innovation i strategisk perspektiv Når der er behov at skabe innovation ud fra multiple perspektiver, er der som nævnt flere forklaringer. I makroperspektiv er det klart, at det moderne samfund ændrer sig med en historisk set unik hastighed, dybde og intensitet. Omvæltninger skaber nye behov og muligheder, der åbner rum til nye løsninger og produkter. I mikroperspektiv træder det tydeligt frem, at fremtidens spørgsmål ikke kan besvares med fortidens svar. Kun få brancher oplever statiske markedsvilkår og formår at etablere naturlige monopoler. Selv guldminer og oliekilder tørrer ud over tid, så kravet om kontinuerlig fornyelse er markant. Ikke alene må man forny sig virksomheder skal også skabe vækst. Manglende vækst vil umiddelbart afspejle sig i virksomhedens markedsværdi gennem en nedadgående kursspiral. Udfordringen bliver ikke mindre af det faktum, at en virksomhed må overstige markedets historisk betingede forventning til fremtidig vækst for at levere afkast til investorerne.

12 SIDE 12 Når markedet fastsætter værdien af en virksomhed tilbagediskonteres fremtidige betalingsstrømme. Det indebærer, at den forventede vækst allerede er indkalkuleret i kursniveauet. Som en manglende parade mod den boksepude, der netop er ramt, vil vækstforventningerne altså slå tilbage på virksomheden som intensiverede vækstkrav. Kun gennem konstant accelererende vækst belønnes investorer med en forrentning over markedsniveauet. At forventningerne kan være vanskelige at indfri ses tydeligt ved et historisk tilbageblik. Chris Zook foretog i 2001 en repræsentativ undersøgelse af virksomheder, der viste, at kun 13 % af virksomhederne havde formået at levere konstant vækst over en tiårig periode. Udvides tidsperspektivet viser det sig, at der snarere er tale om en kamp for blot at overleve på markedet frem for en kamp for fastholdelse af væksten. I et strategisk perspektiv står Discovery Driven Innovation derfor som et centralt punkt på dagsordenen i bestræbelserne på at forny sig og skabe vækst på samme tid. Det betyder ikke, at velfungerende forretningsmodeller skal smides ud til fordel for radikalt nye produkter. Slet ikke. Men i det lange løb er det et ultimativt krav, at virksomheder er i stand til kontinuerligt at forbedre og nytænke sig selv. Inden for den strategiske planlægning anvendes begrebet dynamiske kapabiliteter af blandt andet David Teece om netop denne evne. Teece peger på, at dynamiske kapabiliteter handler om en virksomheds evne til organisatorisk læring, innovation og forandring og dens kapacitet til at orkestrere ressourcer og kompetencer. Virksomheder, der besidder dynamiske kapabiliteter, vil således kunne udvikle sig gennem en kontinuerlig metamorfose og kan derfor beskrives som ambidekstrale. Det vil sige, at de på samme tid formår at udnytte eksisterende ressourcer samt at udforske nye forretningsmuligheder, så vækst fastholdes til trods for turbulente omverdensforhold. De fleste virksomheder har forstået, at innovation i sidste instans handler om overlevelse og lægger vægt på udvikling af deres innovationskompetencer. Det betyder, at konkurrencen ikke alene foregår på nye produkter og forretningsmodeller, men tilmed på virksomheders innovationskompetencer i sig selv. Det gælder om at skabe den bedste innovationsmaskine. Det hele sker i en selvforstærkende spiral, der accelererer konstant. Derfor kan man ikke længere nøjes med én kilde til innovation. Brugerfokus er ikke svaret alene. Teknologiudvikling risikerer at ramme forbi markedet. Forretningsmodeller støver til, hvis de gøres til en regnearksøvelse. Så lyt ikke til dem, der hævder, at innovation af forretningsmodellen er den nye åbenbaring. Eller dem, der får et saligt smil på læben, når de taler om brugernes latente behov. For slet ikke at nævne dem, som kan tale timevis om teknologiske spidsfindigheder. Det betyder ikke, de er overflødige. De skal alle inviteres med, så perspektiver mødes og kompetencer orkestreres i arbejdet med at udnytte fremtidens vækstmuligheder. Dette er den første artikel af to, der præsenter tænkningen bag Discovery Driven Innovation. Den anden artikel præsenterer flere detaljer og de forskellige grundlæggende trin og værktøjer i innovationsarbejdet

13 SIDE Innovation Lab A/S Materialet må ikke kopieres, videregives eller på anden måde distribueres uden forudgående aftale med Innovation Lab. Innovation Lab A/S Finlandsgade Århus N Tlf. (+45) info@innovationlab.dk

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj Indledning SOPU bestræber sig på at være den erhvervsskole i Danmark, hvor medarbejderne giver eleverne og kursisterne et uddannelsestilbud, hvor

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr.

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr. Nr. 5 2009 Tema: Individuel kompetenceudvikling, et tigerspring. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker Det er et must, at man som leder skal arbejde med individuel kompetenceudvikling for sine medarbejdere.

Læs mere

imo-learn MOVED BY LEARNING

imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn MOVED BY LEARNING Lær inkorporeret læring at kende, lær imo-learn at kende imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn omdefinerer den måde, vi lærer på, og sikrer en revolutionerende ny læringsoplevelse.

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Morten Pedersen Energisparerådet 16. April 2015 Trin 1: Kortlægning af erhvervslivets energiforbrug (Viegand & Maagøe januar 2015) Trin 2: Kortlægning af energisparepotentialer

Læs mere

Gode testresultater er ikke forudsigelige

Gode testresultater er ikke forudsigelige Gode testresultater er ikke forudsigelige Selv om testresultater ikke er helt sikre, er nogen viden bedre end ingen viden, mener evalueringsprofessor. Peter Dahler-Larsen argumenterer her for vidensbaseret

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

PRÆSENTERER. Et stærkt personligt udviklingsprogram i naturlig ledelse

PRÆSENTERER. Et stærkt personligt udviklingsprogram i naturlig ledelse WOLFWAY v. Preben Werther PRÆSENTERER FULL CIRCLE Et stærkt personligt udviklingsprogram i naturlig ledelse Hvorfor FULL CIRCLE? Full Circle programmet adresserer de grundlæggende forudsætninger for personlig

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Trends og design for skilteteknik

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Trends og design for skilteteknik Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Trends og design for skilteteknik Indholdsfortegnelse 2 Forord Trine Kromann har deltaget den indledende fase og venligst bidraget med

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops.

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops. FASE 4: IDÉ I skal nu bruge jeres viden fra opdagelsesrejsen og tematiseringen som brændstof til at få nye ideer, der giver jer svaret på jeres innovationsspørgsmål. I de foregående faser fik I med stor

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Mini-guide til Den Gode Fortælling

Mini-guide til Den Gode Fortælling Mini-guide til Den Gode Fortælling version 1.0 maj 2012 Storytelling er et power- redskab, hvad enten du vil nå ud til nye donorer, styrke relationen til loyale støtter, rekruttere frivillige eller simpelthen

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

HUB FOR DESIGN & LEG

HUB FOR DESIGN & LEG RESPEKT FOR LEGEN I SIG SELV HUB FOR DESIGN & LEG ÅBENHED OVER FOR DET NYE OG UAFPRØVEDE LEGEUDVIKLING MED HØJ FAGLIGHED FRIHED OG FLEKSIBILITET MOTIVATION OG ENGAGEMENT 10 INDSIGTER OM DEN DANSKE TILGANG

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi

FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi 1 FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi Vi lever i idéernes verden. Den verden, hvor drivkraften grundlæggende er at kunne skabe idéer og omsætte

Læs mere

Kompetencestrategi for Nota 2009-2012

Kompetencestrategi for Nota 2009-2012 Kompetencestrategi for Nota 2009-2012 Formålet med denne strategi er at sikre, at Notas ansatte besidder de kompetencer, der er nødvendige, for at Nota kan opfylde de mål, der er beskrevet i den overordnede

Læs mere

INNOVATØR. Vejle. London. Fyn. Lokalt. Roskilde UDDANNELSEN II. 16. november. 1. - 3. december. 11. januar. 2. februar. 3. marts

INNOVATØR. Vejle. London. Fyn. Lokalt. Roskilde UDDANNELSEN II. 16. november. 1. - 3. december. 11. januar. 2. februar. 3. marts INNOVATØR UDDANNELSEN II Vejle 16. november London 1. - 3. december Fyn 11. januar Lokalt 2. februar Roskilde 3. marts 1. MODUL - VEJLE Tirsdag den 16. november 2010. Kl. 10.00-17.00. Deltagerne præsenteres

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering D. 1. juli 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere

Læs mere

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende.

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. I denne powerpoint finder du som leder eller personaleansvarlig forskellige slides og øvelser, du kan bruge til at sætte spot på sygefraværet

Læs mere

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale.

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale. FASE 3: TEMA I tematiseringen skal I skabe overblik over det materiale, I har indsamlet på opdagelserne. I står til slut med en række temaer, der giver jer indsigt i jeres innovationsspørgsmål. Det skal

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Arbejdsgruppemøde de den 10. oktober 2008 LYS & LYD PROJEKT

Arbejdsgruppemøde de den 10. oktober 2008 LYS & LYD PROJEKT Arbejdsgruppemøde de den 10. oktober 2008 LYS & LYD PROJEKT Styregruppe Woco Workshop Metropolis 1 arb.gr møde 7. aug 08 Eventmøder Kulturerhverv workshop 12. sep 08 Arbejdswebside 2 arb.gr møde 10. okt

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen

SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen Kenneth & Mary Gerken (2005) SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen den 09-03-2012 kl. 8:31 Søren Moldrup side 1 af 5 sider 1. Dramaet i socialkonstruktionisme En dramatisk transformation finder sted i idéernes

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S KAN et - Sat på spidsen i Simulatorhallen 1 Artiklen udspringer af en intern nysgerrighed og fascination af simulatorhallen som et

Læs mere

Nyhedsbrev for september 2008

Nyhedsbrev for september 2008 Nyhedsbrev for september 2008 Indhold i denne udgave Coaching eller mentoring 1 Når vi arbejder med forandring 2 Er det rart at arbejde? 4 Gode kollegaer er vigtigere end god løn 4 Vi bliver konstant forstyrret

Læs mere

Bestyrelsens rolle i det strategiske arbejde

Bestyrelsens rolle i det strategiske arbejde Bestyrelsens rolle i det strategiske arbejde Af specialkonsulent Søren Svendgaard, Videncentret for Landbrug, 2014 Denne artikel beskriver, hvordan en professionel bestyrelse kan involvere sig i landbrugsvirksomhedens

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar

Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Fremtidens folkeskole Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Skal Danmark opretholde velfærden i fremtiden, så skal

Læs mere

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Forandringstempoet er højt Erhvervslivet ændrer sig i disse år, og forandringstempoet er højt. Digitalisering

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

9. KONKLUSION... 119

9. KONKLUSION... 119 9. KONKLUSION... 119 9.1 REFLEKSIONER OVER PROJEKTETS FUNDAMENT... 119 9.2 WWW-SØGEVÆRKTØJER... 119 9.3 EGNE ERFARINGER MED MARKEDSFØRING PÅ WWW... 120 9.4 UNDERSØGELSE AF VIRKSOMHEDERNES INTERNATIONALISERING

Læs mere

Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan?

Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Samarbejdsdrevet innovation i offentlig-private partnerskaber: Hvorfor og hvordan? Jacob Torfing Affaldsdage 2013 10. oktober Hvorfor offentlig innovation? Den gode: Innovation gør det muligt at indfri

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

the power to cooperate facilitate accelerate

the power to cooperate facilitate accelerate Kom godt i gang på nettet Samarbejde med perspektiver Samarbejdet med kan starte med et besøg på vores hjemmesider. Her kan I hente yderligere information og tilmelde jer det program, der passer bedst

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

NYE TIDER NYE STRATEGIER

NYE TIDER NYE STRATEGIER NYE TIDER NYE STRATEGIER Få ny retning og fremdrift gennem en handlingsorienteret strategiproces Teknologisk Institut, Center for Teknologisk Partnerskab NYE TIDER NYE STRATEGIER Nye tider skaber et naturligt

Læs mere

It i skolen. Dorthe Carlsen (dca@ucsyd.dk) Univeristy College Syddanmark, 12. maj 2011

It i skolen. Dorthe Carlsen (dca@ucsyd.dk) Univeristy College Syddanmark, 12. maj 2011 It i skolen Mere it i skolen. Men hvorfor og hvordan? Oplægget sætter spot på it som en del af skolens hverdag som en udfordring og som et potentiale og kaster et blik dels på de it-baserede læremidler

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Sæt strøm på dit kvarter

Sæt strøm på dit kvarter Sæt strøm på dit kvarter Tværgående erfaringer Denne artikel går på tværs af de mange cases, der er blevet indsamlet under projektet: Sæt strøm på dit kvarter. Læs om borgernes og planlæggernes nye roller

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE?

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? - FORÅR 2016 STUDIEVALG 2016 Hvad afgør dit studievalg? Det spurgte vi brugerne på Studentum i Danmark, Sverige, Norge og Finland om i vinteren 2016. 6.568 brugere deltog

Læs mere

Innovation og læring. Steen Elsborg LDI - Læringsdrevet Innovation Mobil: 22362919 E-mail: se@ldi.dk Hj side: www.ldi.dk

Innovation og læring. Steen Elsborg LDI - Læringsdrevet Innovation Mobil: 22362919 E-mail: se@ldi.dk Hj side: www.ldi.dk Innovation og læring Steen Elsborg LDI - Læringsdrevet Innovation Mobil: 22362919 E-mail: se@ldi.dk Hj side: www.ldi.dk Innovation og læring - vores fælles projekt til udforskning! Hvordan skaber vi læring

Læs mere

PRÆSTATIONERNE I CENTRUM HOS UDBETALING DANMARK. Vi kalder det toppræstationer med arbejdsglæde. Lilian Mogensen, koncerndirektør i ATP

PRÆSTATIONERNE I CENTRUM HOS UDBETALING DANMARK. Vi kalder det toppræstationer med arbejdsglæde. Lilian Mogensen, koncerndirektør i ATP PRÆSTATIONERNE I CENTRUM HOS UDBETALING DANMARK I Udbetaling Danmark arbejder man systematisk med præstationsledelse, hvilket har bidraget til en gennemgribende effektivisering af virksomheden. I 2015

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Fremtidens Skole i Rudersdal Kommune Oplæg til gennemførelse af involverende Skolestrukturdebat

Fremtidens Skole i Rudersdal Kommune Oplæg til gennemførelse af involverende Skolestrukturdebat OPERATE/10.08.10 Side 1 af 1 Fremtidens Skole i Rudersdal Kommune Oplæg til gennemførelse af involverende Skolestrukturdebat 1. Udgangspunktet Kommunens visioner for skoleområdet er ambitiøse. Kommunen

Læs mere

Cykel Design Kost Motion

Cykel Design Kost Motion Introduktion til cykelforløb Cykel Design Kost Motion Det er sjovt at lære og virkeligheden er den største motivationskilde Begejstring, læring og innovation Undervisningskonceptet Folkeskolen Cykler er

Læs mere

Sammendrag af seminaret

Sammendrag af seminaret Sammendrag af seminaret Metier inviterede til seminar om innovation og porteføljestyring 3 centrale statements fra seminaret: Poor Coordination and control of multiple initiatives in organisation er en

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN DIREKTIONENS STRATEGIPLAN INDLEDNING Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2015 og 2016. Direktionen har arbejdet med emnet hen over efteråret for at afklare

Læs mere

Oplev Vækst. Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013

Oplev Vækst. Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013 Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013 ULLA TOFTE PROGRAM Cand. mag. i historie, debattør, skribent. Derudover er Ulla medlem af Det Kongelige Teaters bestyrelse, medlem af bestyrelsen for

Læs mere

LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV

LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV Indhold Indledning... 1 Forståelsen af social arv som begreb... 1 Social arv som nedarvede sociale afvigelser... 2 Arv af relativt uddannelsesniveau eller chanceulighed er en

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014 Ekstra Nyhedsbrev fra Januar 2014 Diplomforløb i innovation, værktøjskasse og blive-klogere-sammen arrangementer Velkommen til denne ekstraudgave af s nyhedsbrev! Grunden til at vi beder om din opmærksomhed

Læs mere

AUTHENTIC LEADERSHIP PROGRAMMES WORTH FOLLOWING INTENSIVE. en intensiv indføring i centrale Stifinderværktøjer og indsigter

AUTHENTIC LEADERSHIP PROGRAMMES WORTH FOLLOWING INTENSIVE. en intensiv indføring i centrale Stifinderværktøjer og indsigter AUTHENTIC LEADERSHIP PROGRAMMES WORTH FOLLOWING I INTENSIVE en intensiv indføring i centrale Stifinderværktøjer og indsigter 2 INTENSIVE STÅR DU OVER FOR ET MÅL - KARRIEREMÆSSIGT SÅVEL SOM PERSONLIGT -

Læs mere

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune Ejendomsstrategi Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune I Silkeborg Kommune vil vi give vores ejendomme større værdi for fællesskabet. Vi ønsker, at Silkeborg Kommunes bygninger skal bruges mere og

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Samarbejdsdrevet Innovation

Samarbejdsdrevet Innovation Samarbejdsdrevet Innovation Jacob Torfing Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland Bodø, 4. Marts, 2014 Fokus på offentlig innovation Innovation har længe været set som kilde til økonomisk vækst

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Hvordan designes en forretningsplan

Hvordan designes en forretningsplan LENNART SVENSTRUP Hvordan designes en forretningsplan LENNART@KYOEVAENGET.DK 2010 Der findes mange forskellige indgangsvinkler og beskrivelser af forretningsplaner. Vigtigt er det at forretningsplanen

Læs mere

4 Godt arbejde er centralt

4 Godt arbejde er centralt 4 Godt arbejde er centralt Medarbejdernes gode arbejde er det, der muliggør udvikling i virksomhederne. Cevea har i gentagende analyser påpeget, at gode virksomheder klarer sig bedre end deres konkurrenter

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

HVORDAN KAN DESIGNPROCESSEN UNDERSTØTTE UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJEHJEM?

HVORDAN KAN DESIGNPROCESSEN UNDERSTØTTE UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJEHJEM? HVORDAN KAN DESIGNPROCESSEN UNDERSTØTTE UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJEHJEM? PROCES- & YDELSESBESKRIVELSE Nærværende udkast til en proces- & ydelsesbeskrivelse er udarbejdet på baggrund af et møde mellem

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

kreativitetslaboratoriet

kreativitetslaboratoriet kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform 55067_krealab.indd 1 29/08/07 10:20:16 Den Kreative Platform er kernen i Kreativitetslaboratoriet Den Kreative Platform er en metafor for et sted, hvor deltagerne

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation

En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Lean virksomhed Få et hurtigt overblik over Lean En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Af Egon Kjær Jensen og Ann Møller Svendsen www.leanakademiet.dk - t: 70277909

Læs mere

Medarbejderens guide til profitabel kreativitet

Medarbejderens guide til profitabel kreativitet Ulrik Merrild Medarbejderens guide til profitabel kreativitet INNOVATION SÅDAN! Ulrik Merrild INNOVATION SÅDAN! INNOVATION SÅDAN! Medarbejderens guide til profitabel kreativitet 1. udgave, 1. oplag 2011

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i 1 Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i mit daglige arbejde, men de tre som jeg har valgt at

Læs mere