Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet"

Transkript

1 Dato: 23. maj 2012 Brevid: Region Sjælland Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet Forslag til tiltag inden for en række specialer på hhv. hoved- og regionsfunktionsniveau samt status for hjemtag

2 Indledning Region Sjælland har som overordnet mål, at kunne tilbyde behandling til 95 % af regionens patienter på egne sygehuse. Denne målsætning udfordres imidlertid af en række hensyn og faktorer, som Region Sjælland ikke har en direkte indflydelse på. En lovgivning, der giver patienter ret til frit at vælge et behandlingssted, ventetider til behandling, der skal honoreres inden for en fastsat tidsfrist, en specialeplan, som fastsætter krav til behandlingsniveau og Sundhedsstyrelsens endelig godkendelse af behandlingssteder til at varetage specialiserede funktioner. For at imødegå et stort udenregionalt forbrug har Region Sjælland taget en række styringsredskaber i brug, der kan medvirke til at påvirke patientstrømmen og dermed reducere i det udenregionale forbrug. Samtidig har Regionsrådet løbende taget initiativ til at øge egenkapaciteten i regionens samlede sygehusvæsen med fokus på at styrke den faglige profil, kvaliteten og konditionerne for sammenhængende patientforløb. Sygehus- og specialeplan, fastligger i sin helhed samling af funktioner, rokadeplaner og den endelige tidshorisont, hvormed Region Sjælland får opbygget tilstrækkelig kapacitet og kompetencer til selv at kunne udføre en række af de specialiserede funktioner. Det langstrakte sigte er samling af de specialiserede funktioner på det kommende Universitetssygehus i Køge frem mod I den mellemliggende fase har Region Sjælland engageret sig med hhv. Region Hovedstaden og Region Syddanmark dels for at sikre regionens patienter den specialiserede behandling og dels for at understøtte Region Sjælland i sin opbygning og hjemtagning af de specialiserede funktioner. Regionsrådet har nu besluttet at fremskynde sin oprindelige strategi for at øge kapaciteten og kvaliteten i Region Sjællands sygehusvæsen, med særligt fokus på de specialiserede funktioner. Regeringens forslag til en patientrettighed, der skal sikre hurtige og effektive undersøgelsesforløb og en forventet afklaret diagnose inden for 4 uger samt en differentieret ventetid til behandling forventes ikke at få betydning for den strategi der ligger til grund for den styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet. Overordnede tiltag Den styrkede fremdrift skal forfølge samme strategi som hidtil med fokus på de erfaringer, der allerede er opnået ved at kæde kapacitetsudvidelse sammen med styrkelse af de specialiserede funktioner, fortsat udvikling af det faglige samarbejde med hhv. offentlige og private sygehuse og en fortsat modernisering af produktionsapparatet, attraktive arbejdspladser og en stigende produktivitet.

3 Fysisk kapacitetsudvidelse Region Sjælland har en strukturel udfordring i forhold til fysisk kapacitet frem mod, at Universitetssygehuset i Køge står færdigt. Med generhvervelsen af sygeplejeskolen i Roskilde og frigørelse af produktionsenheden på Slagelse Sygehus i forbindelse med sammenlægning af ØNH afdelingerne på Køge Sygehus, kan der skabes basis for en større kapacitetsudvidelse. Denne kapacitetsudvidelse realiseres fra udgangen af indeværende år og frem mod midten af 2013, og vil i forlængelse af interne rokader mellem afdelinger frigøre areal og faciliteter, der skal anvendes til produktionsudvidelse inden for en række specialer. Fælles visitationer: Etablering af fælles enheder for modtagelse af henvisninger og visitation til sygehusbehandling vil medvirke til at understøtte sammenhængende patientforløb, optimal udnyttelse af regionens samlede undersøgelses- og behandlingskapacitet på alle behandlingsniveauer og tilsvarende viderehenvisning til strategiske samarbejdsaftaler. Effektivisering og udvidelse af åbningstider: På en række områder har man ved hjælp af LEAN principper opnået en bedre udnyttelse af den eksisterende kapacitet blandt andet ved at identificere og eliminere flaskehalse. Disse erfaringer skal udbredes til andre områder. Særligt har LEAN været i fokus på afdelinger, der direkte har indflydelse på aktivitet og produktion. Hvert af de skitserede initiativer vil i sin endelige udformning blive screenet for LEAN potentiale, for at sikre optimal udnyttelse af det samlede produktionsapparat. Fokus er i denne sammenhæng også rettet mod udvidelse af åbningstiderne. Strategiske samarbejdsaftaler: Region Sjælland har indgået en række samarbejdsaftaler med hhv. offentlige og private sygehuse for at kompensere for en generelt for lille behandlingskapacitet i regionen. Muligheder for fortsat at indgå aftaler med private sygehuse skal i den fremadrettede strategi udvikles til bredere samarbejdsaftaler, der kan supplere de allerede eksisterende samarbejdsaftaler og hvor hensynet til geografisk nærhed skal medtages. Region Sjælland har for nuværende aftalt med hhv. Region Hovedstaden og Region Syddanmark en reduceret DRG afregning på udvalgte og afgrænsede behandlingsområder. Målrettede aftaler med praktiserende speciallæger: Speciallægeoverenskomsten giver muligheder for at 20 % af speciallægens årsomsætning kan fastsættes af regionen til målrettede behandlingsområder. Udnyttelse af denne mulighed åbner op for aftaler med de praktiserende speciallæger på udvalgte områder, hvor Region Sjælland mangler behandlingskapacitet. Der er identificeret en række områder, der skal drøftes nærmere med de respektive sygehusafdelinger, hvorefter en egentlig forhandling med speciallægerne kan påbegyndes. Udvidelse af aktiviteten: Der er fra regionens start arbejdet med hjemtagelsesprojekter. Hjemtagelsesprojekter indarbejdes i takstmodellen, idet der sker en opjustering af både udgifts- og aktivitetssiden.

4 Forud for vedtagelse af den nye specialplan, er hjemtag primært sket på hovedfunktionsniveau (tidligere basisniveau) og har haft til formål dels at optimere sygehusdriften og visionen om at 95 % af sygehusbehandlinger skal foregå i eget sygehusvæsen dels at bidrage til budgetoverholdelse på det samlede sundhedsområde, idet hjemtagelsesprojekter realiseres til en udgift lavere end 100 % drg-takst. Hjemtagning af behandlinger er todimensionel: hjemtagning af behandlinger, hvor det udenregionale forbrug skyldes lange ventetider i eget sygehusvæsen, vil kræve en udvidelse af kapaciteten på regionens eksisterende behandlingstilbud. hjemtagning af specialiserede behandlinger, der tager afsæt i specialeplanen, skal sikre at regionens behandlingstilbud bliver mere specialiseret og skal udvide bredden i regionens samlede behandlingstilbud. Hjemtagning af specialiserede funktioner kræver opbygning af faglig ekspertise i et givent speciale, men indebærer også behov for udvidelse af den fysiske kapacitet. Dertil kommer at hjemtagning af specialiserede behandlinger kræver godkendelse fra Sundhedsstyrelsen, og herunder skal en række krav relateret til patientvolumen, specialistkompetencer samt adgang til en række samarbejdende specialer, opfyldes. Handlingsplan: Administrationen har gennemgået en række initiativer, der alle skal medvirke til at styrke fremdriften i kapacitet og kvalitet. Konkret er nedenfor gennemgået de specialer, hvor der vurderes at være mulighed for at sætte yderligere fremdrift i hjemtagning og udvidelse af regionens kapacitet på hhv. hoved- og regionsfunktionsniveau. Beskrivelsen er opdelt pr. speciale, og tager udgangspunkt i: - Det nuværende aktivitetsniveau indenfor og udenfor regionen - De eksisterende fysiske rammer og placering af afdelinger - Den forventede økonomiske ramme inkl. fysisk kapacitetsudvidelse, anlægsudgifter og /eller apparaturanskaffelser. - Tidshorisont, herunder tidsmæssig afhængighed mellem de enkelte projekter ifht. flytning og rokader.

5 1 Non malign smertebehandling Baggrund: Behandling af non- maligne smerter er en specialiseret funktion på regionsfunktionsniveau og varetages i dag på det regionale center på Køge Sygehus i et udbygget samarbejde med Holbæk Sygehus. Et patientforløb udløser i gennemsnit 10 ambulante besøg og i det samlede patientforløb indgår der både individuelle besøg og holdundervisning. Behandlingen er en tværfaglig og koordineret indsats med kompetencer som: speciallæge i anæstesiologi, smertesygeplejerske, klinisk psykolog og fysioterapeut. Indenregionalt behandles der omkring 700 patienter om året Udenregionalt behandles der ca. 375 patienter om året på offentlige og private sygehuse. Derudover er der forventeligt et vist volumen af ubehandlede patienter, som vil tage i mod behandling, når tilbuddet findes i regionen. Mulige tiltag: På basis af det store udenregionale forbrug og en antagelse om underbehandling på non malign smertebehandling, er der behov for at udvide kapacitet og aktiviteten i Region Sjælland. Da Region Sjælland i dag kun tilbyder specialiseret non-malign smertebehandling på Holbæk og Køge Sygehuse, vil der være basis for at etablere et behandlingstilbud i den sydlige del af Region Sjælland. Næstved Sygehus vil være den lokalitet, der geografisk kan skabe et nærtilbud til den sydlige del af regionen. Etablering af et non-malignt tilbud på Næstved Sygehus skal etableres i et formaliseret samarbejde med regionscentret i Køge. Rekruttering af kvalificeret personale særligt anæstesiologiske speciallæger kan være en udfordring. Derfor skal der i overvejelserne om etablering af tilbud på Næstved Sygehus indgå mulighederne for et strategisk samarbejde med en privat udbyder på sundhedsydelser. Samarbejdet skal understøtte både drift og udvikling under behørigt hensyn til regionens allerede eksisterende tilbud. Muligheden for at øge den eksisterende behandlingskapacitet er til stede gennem udvidelse af behandlingsaktiviteten på henholdsvis Køge og Holbæk sygehuse. Tidshorisont: Ultimo 2012 Ultimo 2012 kan forudsætningerne for etablering af et behandlingstilbud på Næstved Sygehus være en realitet. En udbygning af aktiviteten på hhv. Holbæk og Køge Sygehuse kan ske inden for de eksisterende fysiske rammer. Indgåelse af et offentligt privat samarbejde forudsætter annoncering i henhold til Tilbudsloven og der skal afsættes en tidsramme på omkring 6 måneder til gennemførelse af et udbud.

6 Økonomi: Der er i Budget 2012 afsat 1 mio. kr. til non-malign smertebehandling. Yderligere finansiering skal ske ved at hjemtage non-malign smertebehandling fra den udenregionale aktivitet svarende til ca. 4.5 mio. DRG værdi fra andre offentlige og private sygehuse. Derudover udbygges den palliative indsats udgående fra Næstved Sygehus med 3 mio. kr. for at styrke tilbuddene i den syd-østlige del af regionen i henhold til Regionsrådets beslutning af 3. maj 2012 som følge af den reducerede sengedagstakst i forbindelse med udvidelse af den eksisterende hospicekapacitet. Antal patienter fra Region Sjælland fordelt på behandlingssted og år i Behandlingssted Antal patienter DRG værdi * Antal patienter DRG værdi* Region Sjælland 705 7, ,1 Udenregionale, offentlige sygehuse 255 3, ,9 Private sygehuse 120 1, ,6 I alt , ,6 * DRG værdi i mio. kr. Kilde: e-sundhed. Ca. 50 % af det udenregionale forbrug på andre offentlige sygehuse er patienter med behov for den højt specialiserede behandling. Disse patienter er ikke potentielle for hjemtagning. Den højt specialiserede behandling varetages på Rigshospitalet og OUH. Et hjemtag skal primært rettes mod de private sygehuse og mod de ca. 50 % af aktiviteten, der udføres på andre offentlige hospitaler i Region Hovedstaden. Dertil kommer et antal ubehandlede patienter, som grundet utilstrækkelige behandlingstilbud, fremover vil figurere i ovenstående datatræk.

7 2 Urologi Baggrund: Urologisk behandling varetages i dag to steder i Region Sjælland Roskilde og Næstved Sygehuse. Roskilde Sygehus har hjemtaget en del af de specialiserede funktioner, men mangler fortsat fysisk kapacitet til at kunne fuldføre hele hjemtaget. En del af løsningen på de fysiske kapacitetsproblemer sker gennem generhvervelse og ombygning af Sygeplejeskolen på Roskilde Sygehus. Region Sjælland har på det urologiske område et stort udenregionalt forbrug på grund af for lille kapacitet i eget sundhedsvæsen. I oktober 2011 indgik Region Sjælland en samarbejdsaftale på hovedfunktionsniveau med privathospitalet Aleris Hamlet, for at afhjælpe kapacitetsproblemerne og dermed have en mulighed for at styre og påvirke patientstrømmen. Dertil kommer et udenregionalt forbrug i Region Hovedstaden på det højt specialiserede niveau. Mulige tiltag: Roskilde Sygehus er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at udføre en række specialiserede funktioner som nyrecancer, ESWL behandling(nyrestensknusning), kikkertundersøgelse af nyrebækkenet samt etablering af dialyseadgang. Forudsat der etableres ekstra ambulant kapacitet svarende til 2 3 ambulatorielokaler samt udflytning af ambulatorielokaler i sengeafsnittet, vil urologisk afdeling kunne gennemføre de planlagte hjemtag af regionsfunktioner inden for de eksisterende, fysiske rammer. Næstved Sygehus Næstved Sygehus kan hjemtage en række urologiske behandlinger, herunder visse børneurologiske ydelser på hovedfunktionsniveau. En stor del af den aktivitet udføres i dag på en privat samarbejdsaftale med Aleris Hamlet. Fælles visitation: For at optimere udnyttelsen af de regionale behandlingstilbud, er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal udarbejde et koncept for en fælles visitation på det urologiske område. Det forventes, at en sådan visitation kan være i drift pr. 1. september Etableringsomkostninger for fælles visitation er endnu ikke beregnet. Tidshorisont: Primo 2013 og frem til medio 2014 Roskilde Sygehus: Hjemtag af de sidste specialiserede funktioner sker med generhvervelsen og ombygning af sygeplejeskolen, for at kunne få skabt de nødvendige ambulatoriefaciliteter. Dermed forventes det, at den urologiske kapacitet kan udvides primo 2013.

8 Næstved Sygehus: I første omgang kan der gennemføres et hjemtag af udenregionale urologiske behandlinger på hovedfunktionsniveau ved at forbedre kapacitetsudnyttelsen svarende til 80 ekstra operationslejer om året. Første etape af en udvidelse af den eksisterende kapacitet, forventes gennemført primo Yderligere hjemtag forventes gennemført medio Det forventes skønsmæssigt, at produktionen kan øges med ekstra 20 mio. kr. DRG værdi. Denne aktivitet fordrer 160 operationslejer ekstra årligt. Disse skal tilvejebringes gennem mere effektiv udnyttelse af operationslejerne og ved udvidelse af åbningstiderne samt en ombygning af operationsfaciliteter i Fællesambulatoriet svarende til anlægsudgifter på 4.0 mio. kr. Økonomi: Roskilde Sygehus: Med generhvervelse af sygeplejeskolen i Roskilde forventes det, at det fulde hjemtag af urologiske regionsfunktioner, kan gennemføres på nyrecancer, ESWL og nefroskopier svarende til en årlig aktivitet på 5.4 mio. DRG værdi. samt 3.8 mio. DRG værdi til dialyseadgange. Næstved Sygehus: Første hjemtag af hovedfunktioner er beregnet ud fra en aktivitet på de private samarbejdssygehuse til 9.6 mio. DRG værdi. Næste hjemtag er beregnet til ca. 20 mio. DRG værdi. Næstved Sygehus har anslået anlægsudgifter svarende til 4.0 mio. kr. i Fællesambulatoriet og 3.5 mio. kr. til ombygning og indretning af ekstra senge- og ambulatorieetage. Sygehus Anlægsudgifter Aktivitet i DRG 100 % DRG værdi Apparatur Roskilde Sygehus * 9.2 mio. kr. Operationsrobot** regionsfunktioner Næstved Sygehus 7.5 mio. kr mio. kr. hovedfunktioner I alt 7.5 mio. kr mio. kr. *udgifter til generhvervelse og ombygning af sygeplejeskolen på Roskilde Sygehus er ikke medregnet i denne sammenhæng, da udgiften er overordnet i forhold til en række specialer. ** Anskaffelse af operationsrobot vil kunne anvendes i forbindelse med urologiske indgreb. Se særskilt sag vedr. apparaturindkøb.

9 3 Neurologi Baggrund: Specialet neurologi omfatter diagnostik og medicinsk behandling, specialiseret genoptræning og palliation af patienter med sygdomme i hjerne, rygmarv, nerver og muskler. Sygdommene kan være medfødte eller erhvervede som følge af blodpropper, hjerneblødning, infektioner, tumores eller traumer. Neurologi varetages på 3 af regionens sygehuse: Roskilde, Holbæk og Næstved Sygehuse. Klinisk Neurofysiologi er et fagområde inden for neurologi og omfatter undersøgelse af nerve- og muskelfunktionerne og anvendes i et diagnostisk øjemed. Mulige tiltag: Roskilde Sygehus, neurologi: I henhold til specialeplanen er Roskilde Sygehus godkendt til at varetage 26 regionsfunktioner og 1 højt specialiseret funktion. Der er hjemtaget behandling af patienter med multipel sclerose fra Region Hovedstaden på en aktivitet på ambulante besøg årligt til en DRG værdi på ca mio. kr. Der udestår fortsat et hjemtag af regionsfunktioner på en DRG værdi på ca. 29 mio. kr. Dette realiseres i forbindelse med generhvervelse og ombygning af sygeplejeskolen. Roskilde Sygehus, neurofysiologi: Der er etableret fælles visitation for området, som varetages af neurologisk afdeling Roskilde Sygehus. Der udføres assistentbaserede neurofysiologiske undersøgelser på Næstved, Holbæk og Nyk. F. Sygehuse under lægefaglig supervision fra Roskilde Sygehus. Alle undersøgelser beskrives af speciallæger på Roskilde Sygehus. Tidshorisont: medio 2013 ultimo 2013 Roskilde - Holbæk Sygehuse: Med generhvervelse og ombygning af sygeplejeskolen i Roskilde kan den neurologiske funktion på Roskilde Sygehus udvides medio Økonomi: Roskilde Sygehus: Et hjemtag af de sidste regionsfunktioner kan tilvejebringes, når den fornødne fysiske kapacitet er etableret. Det planlagte hjemtag er estimeret til ca. 29 mio. kr. DRG værdi.

10 Sygehus Roskilde Sygehus I alt Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur 29 mio. kr. regionsfunktioner 29 mio.kr.

11 4 Neurorehabilitering Baggrund: Neurorehabilitering er en behandling, der skal tilbydes voksne patienter med erhvervet hjerneskade i et tværsektorielt samarbejde mellem regioner og kommuner jf. Sundhedsstyrelsen forløbsprogram af I dag varetages Neurorehabilitering af fase 2 patienter på flere af regionens neurologiske afdelinger inkl. på hjerneskadecentret i Vordingborg, hvor der er 10 sengepladser. Region Sjælland er godkendt til at varetage Neurorehabilitering på hoved- og regionsfunktionsniveau, mens den højt specialiserede behandling varetages på Hammel Neurocenter (Region Midtjylland)og Traumecentrer på Hvidovre Hospital (Region Hovedstaden) Det er vurderingen, at der er behov for en udvidelse af det eksisterende tilbud i regionen mhp. muligt hjemtagning, og at der endvidere generelt er en underkapacitet på området, idet en del af denne patientgruppe ikke tilbydes rette behandlingstilbud. Mulige tiltag: Muligheden for at udvide den eksisterende sengekapaciteten i Vordingborg med 2 sengepladser er overvejet. Men da der er tale om en begrænset udvidelse af kapaciteten sammenholdt med de forbundne estimerede anlægsudgifter er det vurderingen, at en permanent udvidelse bør vente til, samlet flytning af funktionen til Næstved Sygehus kan ske i Der foreligger endnu ikke en økonomisk beregning for samling af funktionen på Næstved Sygehus, men der forventes at skulle foretages en anlægsmæssig tilpasning af lokaliteterne. Økonomi: Der foreligger endnu ikke beregning af økonomi for drift eller anlæg. Det vurderes, at der vil være mulighed for at hjemtage patienter fra den udenregionale behandling. Tidshorisont: 2016 Forventet samlet flytning og udvidelse af funktionen i 2016.

12 5 Øjensygdomme Baggrund: Region Sjælland har samlet behandling af øjensygdomme på Næstved og Roskilde Sygehuse. Den akutte funktion varetages udelukkende på Næstved Sygehus. Begge afdelinger er godkendte af Sundhedsstyrelsen til at varetage specialiserede funktioner. Begge øjenafdelinger har store udfordringer med at skabe tilstrækkelig fysisk kapacitet til at kunne hjemtage alle de specialiserede funktioner. Derudover har Region Sjælland overenskomstaftaler gennem sygesikringen med 24 praktiserende speciallæger i øjensygdomme til varetagelse af en række mindre specialiserede øjensygdomme. Region Sjælland har indgået en såkaldt 3 aftale på behandling af grå stær operationer årligt i en 4-årig periode. Kvoten er fordelt mellem 6 af regionens øjenlæger. Muligheden for at indgå yderligere aftale på behandling af grå stær eller andre behandlinger skal søges forhandlet inden for aftalen i speciallægernes overenskomst. Derudover har Region Sjælland et stort udenregionalt forbrug på behandling af grå stær. Der er konkret et hjemtagningspotentiale på operationer, der repræsenterer en DRG værdi på 6.4 mio. kr. Der udføres i dag sammenlagt 3000 grå stær operationer på hhv. Roskilde og Næstved Sygehuse. Denne aktivitet bør opretholdes af hensyn til uddannelsesforpligtelsen og dermed muligheden for at kunne rekruttere øjenlæger til praksissektoren. Mulige tiltag Roskilde Sygehus: Øjenafdelingen har markant lange ventetider på en række øjensygdomme for at kunne honorere Sundhedsstyrelsens krav om at behandle en række mere specifikke øjensygdomme som våd AMD og diabetisk retinopati samt retinale veneokklusioner. Disse patienter kræver en livslang kontrolperiode hver 3. måned. Derved mangler der kapacitet til at varetage de godkendte regionsfunktioner. Med generhvervelse af sygeplejeskolen vil der kunne ske en rokade blandt flere afdelinger og dermed vil der kunne skabes plads til regionsfunktioner som højdeskelen og behandling af grøn stær. Højdeskelen er anslået til 1.2 mio. DRG værdi og behandling af grøn stær til 2.0 mio. DRG værdi. Næstved Sygehus: Øjenafdelingen er godkendt til en række specialiserede funktioner, men grundet fysiske kapacitetsproblemer, er der fortsat et vist udenregionalt forbrug på disse funktioner. En udvidelse af øjenafdelingens fysiske kapacitet skal vurderes nærmere.

13 Tidshorisont: medio 2013 og medio 2014 Roskilde Sygehus: En udbygning af den eksisterende øjenkapacitet fordrer en større rokade internt på Roskilde Sygehus, hvor generhvervelse og ombygning af sygeplejeskolen er omdrejningspunktet. Det må forventes, at der medio 2013 vil kunne være ekstra faciliteter til rådighed for øjenafdelingen. Næstved Sygehus: Det forventes, at de nødvendige om- og tilbygninger af øjenafdelingen kan gennemføres medio I mellemtiden skal begge øjenafdelinger sætte ekstra fokus på hjemtag af de specialiserede funktioner. Kapacitet skabes ved at løfte yderligere aktivitet til de praktiserende øjenlæger bl.a. inden for aftalen. Økonomi: Roskilde Sygehus: Hjemtag af regionsfunktioner som højdeskelen og behandling af grøn stær er anslået til hhv. 1.2 mio. DRG værdi og 2.0 mio. DRG værdi. Herudover er afdelingen blevet tilført ekstra 1 mio. kr. til kontrol af Anti-VEGF behandlinger. Indretning af pavillon, der frigøres med den rokade en generhvervelse af sygeplejeskolen afstedkommer, vil medføre udgifter alene til nyt apparatur på ca. 5 mio. kr. og en indretning m.v. til ca. 1 mio. kr. Næstved Sygehus: Hjemtag af de specialiserede funktioner er under beregning af Sygehus Syd. Hjemtagning forudsætter indretning af yderligere operationsstue, som vil kræve ombygning, overdækning, ventilationsanlæg, operationsmikroskop samt en række øvrige anskaffelser til en samlet værdi på 7 mio. kr. Sygehus Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur Roskilde Sygehus 1 mio. kr. 3.2 mio. kr. 5 mio. kr. regionsfunktioner Næstved Sygehus 5 mio. kr. Under beregning 2 mio. kr. I alt 6 mio. kr. 7 mio. kr. Da ovenstående først kan gennemføres i 2013 og 2014, er apparatur- og afledte anlægsudgifter ikke med i særskilt sag om apparaturanskaffelser.

14 6 Karkirurgi Baggrund: Karkirurgi overordnet er en regionsfunktion, der udelukkende udføres på Slagelse Sygehus. Karkirurgi er en del af den kirurgiske afdeling. Karkirurgi skal i henhold til sygehusplanen flyttes til Køge Sygehus i Karkirurgisk afdeling udskilles fra den kirurgiske funktion til en selvstændig enhed, når ØNH flytter til Køge medio Mulige tiltag Anlæggelse af dialyseadgang er en regionsfunktion, der er godkendt til at blive udført på urologisk afdeling i Roskilde. Denne funktion overvejes flyttet til karkirurgisk afdeling, der også har godkendelse til at udføre opgaven. På regionsfunktionsniveau planlægger karkirurgisk afdeling med et hjemtag af aktivitet på ca. 10 mio. DRG værdi bestående af endovaskulære indgreb på 850 forundersøgelser og kontroller, 29 PTA behandlinger, 73 åbne operationer. Sideløbende hjemtages diagnostiske undersøgelser på 103 MR angiografier og 303 distale trykmålinger. Variceoperationer er en hovedfunktion, der kun i meget begrænset omfang udføres på regionens sygehuse. Hovedparten behandles i speciallægepraksis. I 2011 blev der i speciallægepraksis opereret patienter for varicer til et samlet honorar på 18 mio. kr. Region Sjælland har desuden et forbrug på variceoperationer på private aftalesygehuse på ca. 3 mio. kr. årligt. På sigt er der basis for at hjemtage den akutte funktion i karkirurgien samt den mere specialiserede karkirurgi. Disse opgaver udføres i dag primært på OUH. Denne aktivitet er anslået til ca. 22 mio. DRG værdi. Tidshorisont: medio 2012 Det fulde hjemtag af endovaskulære indgreb skal ske etapevis og forventes påbegyndt 1. maj Hjemtag af variceoperationer fra private aftalesygehuse kan forventes påbegyndt efterår 2012 ved ombygning af 3 tidligere anvendte fødestuer. Hjemtag af dialyseadgange afventer et pågående arbejde i regionalt regi. En flytning af denne funktion vil ikke påvirke den beregnede kapacitet.

15 Økonomi: Et hjemtag af de endovaskulære indgreb udgør en samlet DRG værdi på 10 mio. kr. årligt. Det forudsættes, at der i den forbindelse sker en udskiftning af ineffektiv CT scanner, hvilket vil optimere kapacitetsudnyttelsen yderligere. Et hjemtag af variceoperationer vil udgøre 6.0 mio. kr. i DRG værdi årligt. Et endeligt hjemtag af hele den akutte funktion og de mere specialiserede opgaver er dokumenteret til 22 mio. kr. i DRG værdi årligt. De nødvendige investeringer til de endovaskulære indgreb er foretaget qua de målrettede indsatser i Der er allerede bevilget 4.8 mio. kr. til ombygning af fødestuer. Slagelse Sygehus Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur Endovaskulære indgreb 10.0 mio. kr. CT scanner* regionsfunktioner Varicer 6.0 mio. kr. hovedfunktion Akutte funktioner 22.0 mio. kr. regionsfunktioner I alt 38.0 mio. kr. *Se særskilt sag vedr. apparaturanskaffelser

16 7 Kirurgi Baggrund: Kirurgisk behandling af mave tarm sygdomme varetages på Nyk. F., Slagelse, Holbæk, Roskilde og Køge Sygehuse. Den egentlige cancerkirugi i mave tarm regionen varetages udelukkende på Roskilde og Slagelse Sygehuse. I 2011 er der udenregionalt, på det mave tarm kirurgiske område (ekskl. OUH og RH), behandlet ca. 150 patienter til en DRG værdi på knapt 12 mio. Inkluderes behandlingerne på OUH og RH i samme periode, er der behandlet for knapt 24 mio. DRG værdi. udenregionalt. Behandling på OUH og RH er primært højt specialiserede eller regionsfunktioner, som Region Sjælland ikke er godkendte til at varetage jf. specialeplanen. Mulige tiltag: Køge/Roskilde Sygehus: Køge Sygehus er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at varetage en række specialiserede operationer. Et endeligt hjemtag er endnu ikke gennemført, men der varetages allerede flere af de specialiserede indgreb på Køge Sygehus i dag. Der udestår et hjemtag af regionsfunktioner på ca. 11 mio. DRG værdi. Der er primært tale om patienter med inflammatoriske tarmsygdomme, refluxoperationer og større analkirurgiske indgreb. En oversigt og plan for det endelige hjemtag af regionsfunktionerne til Køge Sygehus er under udarbejdelse af Sygehusledelsen. Tidsplan: afventer Økonomi: Sygehus Køge Sygehus I alt Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur 11 mio. kr. regionsfunktioner 11 mio. kr.

17 8 Ortopædkirurgi, inkl. håndkirurgi og rygkirurgi Baggrund: Ortopædkirurgi varetages på alle regionens sygehuse dog undtaget Roskilde Sygehus. Region Sjælland har sideløbende hermed en stor ortopædkirurgisk aktivitet på Garantiklinikken i Faxe. Pr 1. september 2012 flyttes Garantiklinikken til Ringsted Sygehus og dermed er der skabt basis for at udvide aktiviteten fra knapt 2000 operative indgreb om året til ca operative indgreb på årsbasis. Region Sjælland er godkendt til en række specialiserede funktioner, hvor Slagelse Sygehus har specialistfunktionen på håndkirurgi, Køge Sygehus på rygkirurgi og idrætskirurgi og Holbæk Sygehus på skulder- og børneortopædi. Alle sygehuse undtagen Næstved har akut funktion. Næstved Sygehus fungerer som et elektivt center. Køge Sygehus varetager den rygkirurgiske funktion, herunder den fælles visitationsopgave for rygbehandling generelt. For ortopædkirurgi er der etableret en fælles enhed for modtagelse af henvisninger og den videre visitation for hele regionen, herunder også Garantiklinikken. Den fælles Enhed er fysisk placeret på Næstved Sygehus. Mulige tiltag: Region Sjælland har for lille en kapacitet til at imødekomme den stigende efterspørgsel på ortopædkirurgiske behandlinger generelt. Region Sjælland har derfor private samarbejdsaftaler på en række ortopædkirurgiske behandlinger inkl. på ryg- og håndkirurgi. Derudover planlægger regionen at indgå samarbejdsaftale med Glostrup Hospital om behandling af rygpatienter på hhv. hoved- og regionsfunktionsniveau. På en række ortopædkirurgiske behandlingsområder har Region Sjælland indgået aftale med Gentofte Hospital til en afregningstakst på 70 % af DRG værdien. Region Sjællands udenregionale aktivitet på offentlige og private sygehuse var i 2011 på ca. 275 mio. DRG værdi eller svarende til 1/3 af den samlede aktivitet. Der er således et betydeligt hjemtagelsespotentiale i ortopædkirurgi. De private samarbejdsaftaler tilbydes de patienter, som ønsker kort ventetid til behandling og hvor Region Sjælland ikke kan imødekomme den efterspørgsel. De private samarbejdsaftaler indgås efter udbud og aftalerne ligger prismæssigt væsentligt under de nationale aftaletakster.

18 Patienter, der henvises til en privat samarbejdsaftale, er alle patienter der potentielt kan hjemtages så snart Region Sjælland har tilstrækkelig kapacitet til at behandle de henviste patienter inden for de lovgivningsmæssige ventetider. Aktiviteten på private sygehuse i 2011 var svarende til 117 mio. DRG værdi. Tidsplan: 2013 Rygkirurgi: Køge Sygehus hjemtog i rygkirurgiske operationer. Der er ansøgt og bevilget et yderligere hjemtag på i alt 300 operationer med fuld indfasning i Region Sjælland forventer hermed at være selvforsynende på rygkirurgi i Håndkirurgi og sårbehandling: Ombygning af ambulatoriefaciliteter i ØNH afdelingen på Slagelse Sygehus til 3 ambulante operationsstuer dedikeret den håndkirurgiske funktion. Kan forventes ombygget ultimo Ortopædkirurgi: Nyk. F. Sygehus planlægger et hjemtag på hovedfunktionsniveau på 120 hoftealloplastikker og yderligere 320 andre ortopædkirurgiske operationer. Et hjemtag skal primært gennemføres ved bedre udnyttelse af senge og operationslejer. Der planlægges således med yderligere 2 ekstra operationsstuer pr. uge, 7 senge og 2.5 ambulatoriedage om ugen. Yderligere hjemtag af ortopædkirurgiske behandlinger på hovedfunktionsniveau skal søges aftalt med Nyk. F., Slagelse og Næstved Sygehuse og kan igangsættes så snart den fornødne kapacitet er tilvejebragt. Økonomi: Rygkirurgi: Det aktuelle hjemtag betyder en baseline korrektion på 16.2 mio. kr. i 2012 og på 28 mio. kr. i 2013 beregnet i 100 % DRG værdi og dermed er Region Sjælland forventeligt selvforsynende. Håndkirurgi og sårbehandling: Meraktivitet er vurderet til 14.9 mio. DRG værdi. Ombygning: 10 mio. kr. Samling af den ortopædkirurgiske sårbehandling på Slagelse Sygehus forventes at være udgiftsneutral, idet der kun vil blive tale om en omflytning af ressourcer mellem de involverede afdelinger. Samling af sårbehandling skal mere ses som et generelt kvalitetsløft. Øvrig ortopædkirurgi: Et hjemtag til Nyk. F. svarende til 120 hoftealloplastikker og 320 øvrige operationer er vurderet til 12.6 mio. DRG værdi. En samling af håndkirurgi i Slagelse vil skabe ekstra kapacitet på Næstved Sygehus til brug for mere artroskopisk kirurgi i skulder og knæ samt forfodskirurgi. Denne aktivitet er endnu ikke beregnet.

19 Sygehus Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur Køge Sygehus Rygkirurgi 28 mio. kr. regionsfunktioner Slagelse Sygehus Håndkirurgi og 10 mio. kr mio. kr. Regionsfunktions- og hovedfunktioner sårbehandling Næstved Sygehus Hovedfunktioner Nyk. F. Sygehus 12.6 mio. kr. hovedfunktioner I alt: 55.5 mio. kr. ekskl. den ekstra aktivitet på Næstved Sygehus

20 9 Hæmatologi Baggrund: I henhold til sygehus- og specialeplanen skal hele den hæmatologiske funktion samles på Roskilde Sygehus og sidenhen flyttes til det nyetablerede Universitetssygehus i Køge. Såvel den ambulante som den stationære behandling foregår i dag på hhv. Næstved og Roskilde Sygehuse. Derudover er der udenregional behandlingsaktivitet relateret til den højt specialiserede behandling, primært i Region Hovedstaden. Mulige tiltag: Det vurderes, at der er basis for at hjemtage specialiserede funktioner som f.eks. behandling af akut leukæmi. Denne behandling er en regionsfunktion og varetages i dag på Rigshospitalet og Herlev Hospitaler. Et hjemtag af akut leukæmi kræver ansøgning og godkendelse fra Sundhedsstyrelsen, men kravene fra Sundhedsstyrelsen vurderes at være opfyldt, idet den fornødne lægefaglige ekspertise mv. er til stede på hæmatologisk afdeling i Roskilde. Tidshorisont: 2013 Den endelige sammenlægning af den hæmatologiske funktion er under tilrettelæggelse. Den fysiske kapacitet på Roskilde Sygehus skabes ved at udflytte og samle hele den ambulante aktivitet samt kontorer og administrative funktioner i den generhvervede sygeplejeskole. Dette vil skabe muligheder for at udvide med den fornødne sengekapacitet i den eksisterende sengeafdeling. Økonomi: De afledte driftsmæssige og organisatoriske konsekvenser afklares i planlægningsgruppen. Et hjemtag af akut leukæmi er anslået til ca. 22 mio. DRG værdi 10 Klinisk molekylærbiologisk funktion Baggrund: Etablering af en klinisk molekylær biologisk enhed skal ses som en del af den hæmatologiske regionsfunktion på Roskilde Sygehus. Denne enhed skal varetage opgaven med udførelse af en række af de meget dyre molekylærbiologiske ydelser Region Sjælland i dag køber på OUH eller Rigshospitalet. Mulige tiltag: Der vurderes at være grundlag for at kunne hjemtage en række af de meget dyre molekylærbiologiske ydelser fra henholdsvis OUH og Rigshospitalet.

21 Tidshorisont: Etablering afventer til den fornødne plads på Roskilde Sygehus kan tilvejebringes. Økonomi: I budgetsagen indgår der udgifter til nødvendigt apparatur til etablering af den molekylærbiologiske enhed. Apparaturet finansieres gennem den regionale apparaturpulje, hvor det nødvendige beløb er reserveret. Der fremlægges en konkret anlægssag senere. 11 Klinisk immunologi stamcellehåndtering Baggrund: Produktion af stamceller er en specialiseret funktion som Region Sjælland er godkendt til at udføre i klinisk immunologisk sammenhæng. Stamcellehåndtering udføres i dag på Rigshospitalet. Mulige tiltag: Der vurderes at være mulighed for at hjemtage stamcelleproduktion til Næstved Sygehus. Hjemtag af stamcellehåndtering skal være med til at styrke de faglige miljøer, herunder forbedre mulighederne for at rekruttere speciallæger og skal ses som en yderligere styrkelse af den hæmatologiske funktion på Roskilde Sygehus. Tidshorisont: Det forventes gennemført primo 2013 Økonomi: Samlet anlægsudgifter til laboratoriefaciliteter er anslået til 5.0 mio. kr. og indgår som en del af den samlede hæmatologiske strategi. Sygehus Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur Roskilde Sygehus * Hjemtag af akut leukæmi 22 mio. kr. regionsfunktion Næstved Sygehus 5 mio. kr. 1.2 mio. kr. *Anlægsudgifter til etablering af klinisk molekylærbiologisk enhed er endnu ikke klarlagt.

22 12 Kardiologi Baggrund: Hjerte-karsygdomme er karakteriseret ved høj forekomst, ofte med et akut sygdomsbillede og høj dødelighed. Hjerte-karsygdomme er en af de største grupper af kroniske sygdomme og 40 % af alle akutte indlæggelser skyldes hjerte-karsygdomme. Hurtig behandling af hjerte-karsygdomme er essentielt for et godt behandlingsresultat. I praksis kan en lægehelikopter kun afkorte transporttiden ved store hjerteinfarkter (blodprop i hjertet) hvis afstanden til PCI centeret er meget lang. Det viser den nyligt publicerede rapport om Akut Lægehelikopteren med base i Region Sjælland der dokumenterer, at der reddes flere liv ved at afkorte afstanden til PCI-centret hvilket vil sige Roskilde Sygehus frem for at transportere patienterne med helikopter til Rigshospitalet. Behandling af hjerte-karsygdomme på hovedfunktionsniveau omfatter: monitorering, diagnostik, akut og elektiv behandling af patienter med hjertesygdom, herunder stillingtagen til videre udredning og behandling på det specialiserede niveau. Kardiologi på hovedfunktionsniveau varetages på alle regionens sygehuse. Den specialiserede kardiologi (regionsfunktion) er samlet på Kardiologisk afdeling på Roskilde Sygehus og indbefatter foruden udredning og behandling af patienter på hovedfunktionsniveau også undersøgelse af hjertets kranspulsårer (KAG) med eventuel ballonudvidelse (PCI) i et formaliseret samarbejde med et højt specialiseret hjertecenter Rigshospitalet. KAG og PCI behandling udføres kun på de elektive patienter på Roskilde Sygehus. Den akutte behandling udføres på Rigshospitalet. Patienter med hjerteinsufficiens eller hjerterytmeforstyrrelser kan i en række tilfælde behandles med pacemaker eller med en lille hjertestarter implanteret til hjertet (ICD). Såvel anlæggelse af pacemaker som ICD er i henhold til specialeplanen en regionsfunktion som Roskilde Sygehus er tildelt. Status for hjemtag: Udbygning og hjemtag af kardiologiske behandlinger er inddelt i 4 faser. Fase I: er gennemført. Fase II: er gennemført I november 2010 blev den specialiserede funktion på Roskilde Sygehus iværksat og der blev hjemtaget 900 KAG/PCI behandlinger, 35 anlæggelser af pacemakere og 75 anlæggelser af ICD.

23 Der udestår dog fortsat et problem med Sundhedsstyrelsen i forhold til at varetage ICD anlæggelse. Sundhedsstyrelsen har endnu ikke, trods flere henvendelser og i mod alle forventninger, givet endelig accept til et formaliseret samarbejde med OUH. I henhold til specialevejledningen er Roskilde Sygehus tildelt denne funktion forudsat det sker i et formaliseret samarbejde i dette tilfælde med OUH. Den afsatte bevilling til anlæggelse af ICD er aktuelt konverteret til andre behandlinger som eks. v. KAG. Fase III: Hjemtag af yderligere 500 KAG, hvoraf der vil være indikation for udførelse af PCI hos ca. 125 af de patienter. Fase IV: Udvidelse af den specialiserede funktion til også at omfatte de højt specialiserede behandlinger som akut KAG/PCI. Dette kræver ansøgning om godkendelse fra Sundhedsstyrelsen og et formaliseret samarbejde med Rigshospitalet. Økonomi: En gennemførelse af fase III vil kun kunne gennemføres ved en yderligere udnyttelse af de eksisterende fysiske rammer ved udvidelse af åbningstiden. En fysisk udvidelse af Kardiologisk afdeling med 1 sengeplads, 3 ambulatorierum, 1 kontor og 1 sekretærplads skal søges løst ved de rokader en generhvervelse af Sygeplejeskolen medfører. Fase IV kræver ansøgning om godkendelse fra Sundhedsstyrelsen. Det skønnes, at et hjemtag af de akutte funktioner vil svare til ca KAG/PCI om året til en DRG værdi på 49 mio. kr. Sygehus Anlægsudgifter Aktivitet i 100 % DRG værdi Apparatur Roskilde Sygehus 49 mio. kr. Angio CT-scanner* regionsfunktion *Se særskilt sag om apparaturanskaffelser

24 13 Onkologi stråleterapi Baggrund: I henhold til specialeplanen skal den kliniske onkologi, herunder strålebehandling frem mod 2020 samles på det kommende Universitetssygehus i Køge. I perioden frem til 2020 gennemføres der en fortsat udbygning af den kliniske onkologi på Næstved Sygehus. Stråleterapien i Næstved er godkendt som regionsfunktion i et formaliseret samarbejde med Rigshospitalet. Samarbejdsaftalen gælder i perioden Det overordnede ansvar for stråleterapien i Næstved under driftsaftalens løbetid er klinikchefen og den ansvarlige cheffysiker på Rigshospitalet. Status for den stråleterapeutiske kapacitet og funktion: Pr. 1. maj 2012 er der 3 acceleratorer med Rapid Arch-technology i funktion på Næstved Sygehus. Der er aftalt særlige visitationsretningslinjer for samarbejdet mellem Rigshospitalet og Næstved Sygehus for perioden 1. maj 2012 til 31. august 2012 for at sikre patienter visiteres til behandling i Næstved. Der arbejdes p. t. på at få udarbejdet de fremadrettede visitationsretningslinjer, der skal gælde fra 1. september Hjemtag 2012 og 2013 Strålebehandling af prostatakræft og endetarmskræft er en regionsfunktion og hjemtages, når den 3. stråleaccelerator tages i brug pr. 1. maj Hjemtaget er planlagt til at omfatte.5000 behandlinger til en samlet DRG værdi inkl. de afledte udgifter til scanninger, medicin m.v. på 19,5 mio. kr. Der planlægges med yderligere hjemtag, når den 3. acceleratorer er kørt i sikker drift. Pr. 1. april 2013 planlægges der således med et hjemtag på 7000 strålebehandlinger af brystkræftopereret patienter til en samlet DRG værdi isoleret til strålebehandlingen på 25 mio. kr. Der er ikke indeholdt udgifter til scanninger, medicin og øvrige afledte udgifter i behandlingen. Denne aktivitet tilvejebringes ved at udvide åbningstiderne på 2 af de 3 acceleratorer til kl. 22:00.

25 Fremadrettede hjemtag: Stråleterapien i Næstved planlægges udbygget med yderligere 2 acceleratorer til i alt 5 frem mod Denne udbygning søges gennemført som et OPP projekt. Hjemtaget, der er planlagt til medio 2014, vil rette sig mod et fortsat udenregionalt forbrug på regionsfunktionsniveau svarende til en DRG værdi på mio. kr., heraf skønnes de 26 mio. kr. at være relateret til regionsfunktioner (bl.a. hoved/hals cancer) som Region Sjælland ikke har søgt Sundhedsstyrelsens godkendelse til at varetage, idet den eksisterende strålekapacitet ikke tillod dette. Der skal således i forbindelse med anskaffelse af 2 ekstra stråleacceleratorer søges Sundhedsstyrelsen om godkendelse til at varetage de resterende regionsfunktioner. Der forventes i de kommende år en udvikling med præcisions-strålebehandling af lunge og lever metastaser som i en vis udstrækning vil erstatte den eksisterende kirurgiske behandling af sådanne metastaser, der i dag foregår på højt specialiseret niveau på udenregionale kirurgiske og thoraxkirurgiske afdelinger. Med anskaffelse af nye acceleratorer vil der forventeligt kunne hjemtages behandling for yderligere mio. kr. En udbygning af stråleterapien med 2 acceleratorer vil derfor samlet set indebære et hjemtag til en DRG værdi på ca mio. kr. En yderligere fordel ved udvidelsen til 5 acceleratorer er, at det skaber en behandlingsvolumen som udvikler funktionen i Næstved fra at være en satellitfunktion til at være et selvstændigt center på niveau med lignende centre i Vejle og Aalborg. Dermed øges mulighederne for at tiltrække specialiseret arbejdskraft, hvorved mulighederne for at udføre behandling på et specialiseret og højt kvalificeret niveau øges yderligere.

26 14. Allergiudredning: Baggrund: Allergi er i dens forskellige former en folkesygdom. Andelen af befolkningen med symptomer på allergi forventes at passere 50 % inden for de nærmeste år. Særligt er årgangene efter 1960 ramt af allergi i en eller anden form og tendensen til spontant svind er ringe. Den samlede andel af patienter med allergi vil derfor over tid være stødt stigende. De fleste patienter kan klare deres allergisymptomer med håndkøbsmedicin, men for en lille andel er symptomerne svære og invaliderende nærmende sig det livstruende. Udredning og behandling af allergi varetages i Region Sjælland på flere niveauer: hos den alment praktiserende læge, praktiserende speciallæger samt på hoved- og regionsfunktionsniveau på de lungemedicinske/allergologiske afsnit på regionens medicinske afdelinger. Den højt specialiserede behandling varetages på hhv. OUH og Gentofte Hospitaler. Den medicinske afdeling på Roskilde Sygehus er godkendt til regionsfunktion og behandler patienter med svær astma med behov for immunterapi (desensibilisering), komplicerede allergiske tilstande, provokationsundersøgelser (bistik, lægemiddelallergi m.v.) Mulige tiltag: Næstved Sygehus: For at imødekomme underkapaciteten på allergologisk udredning og behandling i den sydlige del af regionen, udvides funktionen på Næstved Sygehus. Økonomi: Der er behov for en nærmere planlægning af initiativet, der primært bygger på en dokumenteret udenregional aktivitet svarende til ca. 4.7 mio. DRG værdi omåret. Et hjemtag skønnes til ca. 3.0 mio. DRG værdi og finansieres gennem hjemtag af udenregional aktivitet.

27 15 Samarbejdsaftale med privathospital Resume Som led i strategien for Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet foreslås det at Region Sjælland søger at indgå en bred samarbejdsaftale med et privathospital. Samarbejdsaftalen skal supplere de aftaler Region Sjælland har med offentlige og private parter på sundhedsområdet. Målet er at understøtte både drift og udvikling af regionens eget sundhedsvæsen gennem Offentligt Privat Samarbejde. Samarbejdet skal endvidere tage hensyn til geografisk nærhed. Mulige tiltag Region Sjælland arbejder målrettet på at kunne tilbyde borgerne den bedst mulige kvalitet og service inden for regionens eget sundhedsvæsen og på et fornuftigt økonomisk grundlag. I det omfang at regionen ikke selv kan tilbyde undersøgelse eller behandling, enten fordi der er tale om specialiseret behandling som regionen ikke har tilladelse til at lave, eller fordi det endnu ikke har været muligt at opbygge eller udbygge funktionerne hos os selv, samarbejder regionen med offentlige og private parter. Samarbejdet om det specialiserede område samler sig om Region Hovedstaden og Syddanmark og på hovedfunktion har vi i henhold til bl.a. den nye aftale med Region Hovedstaden en fælles interesse i at afsøge mulighederne for et tættere samarbejde. Det indgår allerede i samarbejdet med Region Hovedstaden og Syddanmark, at regionerne skal bistå Regions Sjælland med at udvikle og hjemtage især specialiseret behandling. Hidtil har den dominerende form for samarbejde med privathospitaler været kapacitetsaftaler. Her har regionen konkurrenceudsat udvalgte opgaver og udvalgt en samarbejdspartner efter pris og kvalitet. Typisk indgås der aftale med et privathospital om at udføre bestemte patientforløb, typisk hovedfunktioner indeholdende et operativt indgreb. I et af de gennemførte udbud har indgået oplæring af regionsansat personale og forskningssamarbejde, nemlig aftalen fra 2009 med Hamlet om fedmeoperationer. Selv med et udbygget samarbejde med Region Hovedstaden kan der dog fortsat vise sig at være behov for kapacitetsaftaler med private, også hvis der fokuseres på at Region Sjælland i dag, selv med de nuværende kapacitetsaftaler, fortsat har et betydeligt forbrug på privathospitaler som følge af det udvidede frie sygehusvalg. Der er tale om mange forskellige undersøgelser og behandlinger som hidtil ikke har været konkurrenceudsat og hvor patienterne behandles efter de generelle aftaler Danske Regioner indgår på regionernes vegne. Det foreslås nu at nytænke samarbejdet med private partnere på sundhedsområdet, så der fortsat er fokus på kvalitet og pris, men så der ud over enkle kapacitetsaftaler kommer mere fokus på udvikling og så samarbejdet fleksibelt kan bredes ud til andre områder. Rammerne for et kommende offentligt privat samarbejde bør give mulighed for at få afprøvet løsninger på forskelligartede opgaver og hvor der er målrettet arbejdes med at begge parter vinder på innovation, videndeling, kompetenceudvikling, forskning osv. til gavn for den

28 private partners erhvervspotentiale, regionens sundhedsvæsen og i sidste ende brugerne i form af højere kvalitet og effektivitet. Det er inden for de rammer at mulighederne for samarbejde med en eller flere, eventuelt en sammenslutning af private partnere skal ses. Følgende punkter repræsenterer eksempler på nogle af de udfordringer regionen har og hvor regionen gerne ser at private fremlægger overvejelser om løsninger: Kapacitetsaftaler på større udvalgte områder hvor regionen ikke kan behandle inden for en måned (hvor regionen ikke har andre aftaler). Kapacitetsaftaler på de mange små områder der ikke kan behandles i regionen inden en måned (hvor regionen ikke har andre aftaler) som det kendes fra forsikringsselskaberne. Klippekort, hvor en regional afdeling i en periode kan henvise patienter til en privat partner for at afvikle en flaskehals eller lignende. Rekruttering og vikardækning af personale, herunder delte ansættelser mv. Produktion af sundhedsydelser på regionens sygehuse, typisk udnyttelse af ledigkapacitet i dagtid, men også f.eks. uden for dagarbejdstid. Drift af sygehusafsnit eller afdelinger. Samarbejde om opbygning og udvikling af specialiserede funktioner (hvor regionen ikke har andre aftaler). Bemanding af klinikker i almen praksis/regionsklinikker. Samarbejde om en mulig fremtidig lægevagt. Samarbejde om uddannelse. Samarbejde om forskning. Samarbejde om udvikling af produktionsplanlægning og service. En samarbejdsaftale af denne type, vil der ikke være mange privathospitaler der kan løfte. Derfor er der behov for at arbejde med alternativer til konkurrence på pris og på modeller der sikre regional tilstedeværelse. Det kan være forretningsprincip om åben bog og forudsætninger om samarbejde med lokale partnere eller underleverandører. Under alle omstændigheder er indkøb af sundhedsydelser omfattet af tilbudslovens bestemmelser om annoncering. Det betyder at der skal køres en normal annonceringsproces som regionen selvfølgelig selv tilrettelægger fx om vi vil køre en proces med forhandling med egnede leverandører, men pga. tilbudsloven og kontraktens forventede (store) størrelse, som medfører at den har grænseoverskridende effekt, vil den altså skulle annonceres på sædvanlig vis.

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt N O T A T Bidrag til ministerens besvarelse af spørgsmål 30, som folketingets Sundheds og Ældreudvalg

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Lungesygdomme. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Lungesygdomme. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Lungesygdomme. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. lungesygdomme 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Generelle betragtninger SFR ortopædkirurgi har behandlet det fremsendte administrative forslag til revision

Generelle betragtninger SFR ortopædkirurgi har behandlet det fremsendte administrative forslag til revision Gentofte og Herlev Hospital Kvalitet og Udvikling Region Hovedstaden Att. Svend Hartling Kildegårdsvej 28 2900 Hellerup Direkte +45 3867 7228 Web www.gentoftehospital.dk EAN-nr: 5798001496827 Dato: 14.

Læs mere

Udmøntningsplan for kræftinitiativer i "Jo før jo bedre"

Udmøntningsplan for kræftinitiativer i Jo før jo bedre Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Danske Regioner Februar 2015 Udmøntningsplan for kræftinitiativer i "Jo før jo bedre" Baggrund Med regeringens sundhedsstrategi "Jo før jo bedre", der indgår i aftalen

Læs mere

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien.

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien. Bilag 1 Økonomisk vurdering på det efterspørgselsstyrede område I det følgende gives en status på budgetvurderingen på det efterspørgselsstyrede område. Det omhandler følgende områder: Meraktivitet på

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oftalmologi. Dato: Maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oftalmologi. Dato: Maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oftalmologi Dato: Maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark/ vedr. specialet Oftalmologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Klinisk Onkologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Status. Køge Sygehus Flytning af Audiologisk Klinik fra Roskilde til Køge 2014

Status. Køge Sygehus Flytning af Audiologisk Klinik fra Roskilde til Køge 2014 Strukturændringer afledt af sygehusplan, specialeplan og psykiatriplan september OBS! Initiativer i regi af Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet omfattes af særskilt kvartalsvis status Aktivitet Køge

Læs mere

Sygehusprofiler 2012-2020

Sygehusprofiler 2012-2020 Dato: 3. juli 2012 Brevid: 1797711 Sygehusprofiler 2012-2020 Den vedtagne sygehusplan 2010 er baseret på en sygehusstruktur bestående af akutsygehuse i henholdsvis Holbæk, Slagelse, Nykøbing Falster og

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Neurologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Neurologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Neurologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. speciale Neurologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. speciale Ortopædkirurgi 1 1 Generelle overvejelser i

Læs mere

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m.

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m. Dato: 5. august 2016 Brevid: 3017538 Opfølgning på Økonomi - og handlingsplanen 2016-2018 I Økonomi og handlingsplanen indgår en række budgetinitiativer, der blev fastlagt i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Diagnostisk radiologi. Dato: Maj 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Diagnostisk radiologi. Dato: Maj 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Diagnostisk radiologi Dato: Maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Diagnostisk radiologi 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007.

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. NOTAT Dato: 9. maj 2007 Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan

Læs mere

01.04.2015 N O T A T. A. Generelle forhold for flere specialer.

01.04.2015 N O T A T. A. Generelle forhold for flere specialer. N O T A T 01.04.2015 Specialeaftale og tro & loveerklæring for multipel sklerose under specialet: neurologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold

Læs mere

Baggrundsnotat om specialeplanlægningen

Baggrundsnotat om specialeplanlægningen Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Baggrundsnotat om specialeplanlægningen Sundhedsstyrelsen udsendte i november/december 2008

Læs mere

SCENARIE 4: NÆST VED, ROSKILDE, HOLBÆK OG NYKØBING F.

SCENARIE 4: NÆST VED, ROSKILDE, HOLBÆK OG NYKØBING F. : NÆST VED, ROSKILDE, HOLBÆK OG NYKØBING F. Scenarie 4 består af en sygehusstruktur med 4 akutsygehuse i Næstved, Roskilde, Holbæk og Nykøbing F. - hvoraf Næstved også er hovedsygehus - samt 2 nærsygehuse

Læs mere

SCENARIE 1: ROSKILDE, KØGE, SL AGELSE OG NYKØBING F.

SCENARIE 1: ROSKILDE, KØGE, SL AGELSE OG NYKØBING F. : ROSKILDE, KØGE, SL AGELSE OG NYKØBING F. Scenarie 1 består af en sygehusstruktur med 4 akutsygehuse i Roskilde, Køge, Slagelse og Nykøbing F. - hvoraf Roskilde også er hovedsygehus - samt 2 nærsygehuse

Læs mere

Hvad fremtiden bringer - om fremtidssikring af et sygehusvæsen i Region Sjælland. v. formand Steen Bach Nielsen

Hvad fremtiden bringer - om fremtidssikring af et sygehusvæsen i Region Sjælland. v. formand Steen Bach Nielsen Hvad fremtiden bringer - om fremtidssikring af et sygehusvæsen i Region Sjælland v. formand Steen Bach Nielsen 5 regioner Region Nordjylland 0,6 millioner borgere Region Midtjylland 1,2 millioner borgere

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Bilag 4 Samarbejde om specialiserede funktioner

Bilag 4 Samarbejde om specialiserede funktioner Bilag 4 Samarbejde om specialiserede funktioner Heri beskrives Region Sjællands samarbejde om specialiserede funktioner. A. Region Sjællands samarbejde med Region Hovedstaden Region Sjælland og Region

Læs mere

Notat til FU om den månedlige overholdelse af standardforløbstider, August 2015

Notat til FU om den månedlige overholdelse af standardforløbstider, August 2015 Dato: 27-07- 2015 Brevid: 2465835 Notat til FU om den månedlige overholdelse af standardforløbstider, August 2015 Som opfølgning på de nationale krav til overholdelse af standardforløbstider for kræft-

Læs mere

Kvalitetsmål ventetid ved første kontakt

Kvalitetsmål ventetid ved første kontakt Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 14/18262 Dato: 1. maj 2014 Udarbejdet af: Hanne Staghøj Markussen E-mail: hsm@rsyd.dk Telefon: 20460627 Version: 1.0 Notat

Læs mere

Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland

Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland 2009 2012 En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan 2009, vil for perioden 2009 2012 resultere i en række profiler

Læs mere

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi !!" # $ # %&$ Jf. Hospitalsplan for Region Midtjylland vil der være reumatologisk speciallægedækning på samtlige hospitaler med fælles akutmodtagelse, enten i form af en egentlig afdeling/funktion eller

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oto-rhino-laryngologi. Dato: 15. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oto-rhino-laryngologi. Dato: 15. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Oto-rhino-laryngologi Dato: 15. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Oto-rhino-laryngologi 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Notat Status på kræftpakker

Notat Status på kræftpakker Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 19. januar 11 Udarbejdet af: Morten Jakobsen E-mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631365 1. Baggrund Notat

Læs mere

Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Tand-, mund- og kæbekirurgi

Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Tand-, mund- og kæbekirurgi Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Tand-, mund- og kæbekirurgi Dato: Den 18. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Tand-, Mund- og kæbekirurgi 1 1 Generelle

Læs mere

Sygehusplanen beskriver en ny struktur med udgangspunkt i en overordnet politisk målsætning

Sygehusplanen beskriver en ny struktur med udgangspunkt i en overordnet politisk målsætning Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596236 Kapitel til sundhedsplan - regionens sygehusvæsen Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links

Læs mere

Revideret specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin (version til ansøgning) 1. juni 2015 Revideret specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Anæstesiologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Anæstesiologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Anæstesiologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Anæstesiologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 111 Offentligt 16. december 2010 Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Ventelisteundersøgelse

Læs mere

Notat. Reumatologisk kapacitet og ventetider i Region Midtjylland

Notat. Reumatologisk kapacitet og ventetider i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Notat Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Reumatologisk kapacitet og ventetider i Region

Læs mere

Massiv kvalitetsforbedring i dansk kræftbehandling

Massiv kvalitetsforbedring i dansk kræftbehandling Massiv kvalitetsforbedring i dansk kræftbehandling Der var for nogle år tilbage behov for et væsentligt kvalitetsløft i dansk kræftbehandling, i det behandlingen desværre var præget af meget lange patientforløb

Læs mere

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m.

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m. Dato: 17. maj 2016 Brevid: 2963538 Opfølgning på Økonomi- og handlingsplan 2016-2018 I Økonomi og handlingsplanen indgår en række budgetinitiativer, der blev fastlagt i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Forslag til principper for takststyringsmodel 2008 i Region Midtjylland

Forslag til principper for takststyringsmodel 2008 i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsstaben Sundhedsøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Forslag til principper for takststyringsmodel 2008 i Region Midtjylland

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Region/privat udbyder: Region Syddanmark/OUH Dato: 08-01-2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser.

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. ! ""# $ % $ &'% Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. Med Hospitalsplan for Region Midtjylland er det besluttet, at der

Læs mere

Klik for at redigere i master. Kort om privathospitaler

Klik for at redigere i master. Kort om privathospitaler Klik for at redigere i master Kort om privathospitaler Februar 2016 Hvorfor privathospitaler? Et sundhedsvæsen med mere konkurrence vil bidrage til at sikre højere kvalitet og patienttilfredshed og give

Læs mere

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3359 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Anja Stentoft Reilev E mail: Anja.Stentoft.Reilevn@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 5146 9456 Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Kardiologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Kardiologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Kardiologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. kardiologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold til specialet

Læs mere

Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 2006

Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 2006 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontor: Sundhedsdokumentation Nøgletal for Sundhedssektoren Juni 26 Lavere ventetid til behandling Ventetiden er fra juli 22 til juli faldet med 2 procent fra 27 til 21

Læs mere

Status på hjerteområdet i Region Syddanmark

Status på hjerteområdet i Region Syddanmark Notat Status på hjerteområdet i Region Syddanmark Baggrund På baggrund af Sundhedsstyrelsens krav til aktivitetsgrundlag for hjertecentre vedtog regionsrådet den 31. maj 2010 at hjemtage hjertekirurgi

Læs mere

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer.

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5425 Web www.regionh.dk Dato 14. august 2008 Journal

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk immunologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk immunologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk immunologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Klinisk Immunologi 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Reumatologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Reumatologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Reumatologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. reumatologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold til

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Plastikkirurgi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Plastikkirurgi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Plastikkirurgi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. plastikkirurgi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Op og ned i den private sundhedsbranche. MedComs Koordinationsgruppemøde, 28. april 2016 Sekretariatschef Jesper Luthman

Op og ned i den private sundhedsbranche. MedComs Koordinationsgruppemøde, 28. april 2016 Sekretariatschef Jesper Luthman Op og ned i den private sundhedsbranche MedComs Koordinationsgruppemøde, 28. april 2016 Sekretariatschef Jesper Luthman Mine punkter til i dag Sætte scenen for den private branche Hvem er vi? Lidt baggrundstal

Læs mere

Specialeaftale og tro & loveerklæring for søvnapnø under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning

Specialeaftale og tro & loveerklæring for søvnapnø under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning N O T A T 01.09.2015 Specialeaftale og tro & loveerklæring for søvnapnø under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold for flere specialer. 1. Betegnelsen

Læs mere

Notat vedr. kapaciteten på hjerteområdet

Notat vedr. kapaciteten på hjerteområdet Notat vedr. kapaciteten på hjerteområdet Der henvises flere og flere patienter til regionernes hjerteafdelinger på grund af demografien med flere ældre samt det øgede fokus på hjerteområdet. Presset på

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S.

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011.

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011. Revisionen af snitfladekataloget er gennemført i 2011, af Arbejdsgruppen: Marianne Thomsen, Sydvestjysk Sygehus. Marianne Bjerg, Odense Universitetshospital. Niels Espensen, OUH Svendborg. Anne Mette Dalgaard,

Læs mere

1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker

1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker OrOrientering om arbejdet med kræftpakker Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0007 www.regionmidtjylland.dk 1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker

Læs mere

Specialeansøgning. Region: Region Syddanmark Vedr. speciale: Geriatri. Dato: MAJ 2009. Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr.

Specialeansøgning. Region: Region Syddanmark Vedr. speciale: Geriatri. Dato: MAJ 2009. Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Specialeansøgning Region: Region Syddanmark Vedr. speciale: Geriatri Dato: MAJ 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. geriatri 1 1 Generelle overvejelser i forhold til specialet (max 3-4 sider)

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Dine rettigheder og valgmuligheder... 3. Frit sygehusvalg... 4

Dine rettigheder og valgmuligheder... 3. Frit sygehusvalg... 4 Sygehusvalg Gældende 1. januar 31. august 2013 Pjecen indeholder Dine rettigheder og valgmuligheder... 3 Frit sygehusvalg... 4 Udvidet frit sygehusvalg... 5 Mere end 2 måneder Behandling på sygehus...

Læs mere

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan N O T A T Vedr. Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan Region Syddanmark har den 3. juli 2008 sendt Gennemførelsesplan: Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed i offentlig høring. Ifølge

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi. Tirsdag den 28. maj 2013

Vederlagsfri fysioterapi. Tirsdag den 28. maj 2013 Vederlagsfri fysioterapi Tirsdag den 28. maj 2013 Resume 1989: 22 mio.kr. i overskud. 1990 erne: Ordningen vokser og vokser Overflytning i 2008. KL ønskede at overtage hele opgaven. Aktion om behandlingskrævende

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag om neurologi og neurorehablitering HMU, Hospitalsenhed Midt

Høringssvar vedr. forslag om neurologi og neurorehablitering HMU, Hospitalsenhed Midt Hospitalsenhed Midt HMU Heibergs Allé 6 Postboks 130 DK-8800 Viborg www.hospitalsenhedmidt.dk Høringssvar vedr. forslag om neurologi og neurorehablitering HMU, Hospitalsenhed Midt Sammenfatning HMU bakker

Læs mere

Budgetaftalen 2013. Årsmødet 19.-20. november 2012 På Hotel Maribo Søpark

Budgetaftalen 2013. Årsmødet 19.-20. november 2012 På Hotel Maribo Søpark Budgetaftalen 2013 Årsmødet 19.-20. november 2012 På Hotel Maribo Søpark Budget 2013 Nu runder budgettet i Region Sjælland 17 mia. kr. Budgetloven indebærer sanktioner ved mer-og mindre forbrug. Ikke samme

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2015 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Baggrund Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer, afhængig

Læs mere

Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2009

Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2009 Status for pakkeforløb på kræftområdet april 2009 Danske Regioner udarbejder løbende en samlet status for implementering af pakkeforløbene på kræftområdet. Statusopgørelserne udarbejdes på baggrund af

Læs mere

SCENARIE 2: KØGE, HOLBÆK, SLAGELSE OG NYKØBING F.

SCENARIE 2: KØGE, HOLBÆK, SLAGELSE OG NYKØBING F. : KØGE, HOLBÆK, SLAGELSE OG NYKØBING F. Scenarie 2 består af en sygehusstruktur med 4 akutsygehuse i Køge, Holbæk, Slagelse og Nykøbing F. - hvoraf Køge også er hovedsygehus - samt 2 nærsygehuse i henholdsvis

Læs mere

«Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet

«Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet Region Sjælland «Styrket fremdrift i kapacitet og kvalitet Forslag til tiltag inden for en række specialer på hhv. hoved- og regionsfunktionsniveau Indledning Region Sjælland har som overordnet mål, at

Læs mere

Notat om sygehusbetjeningen i Roskilde Kommune

Notat om sygehusbetjeningen i Roskilde Kommune Velfærdssekretariatet Sagsnr. 48807 Brevid. 2325896 Ref. STPE Dir. tlf. 46 31 77 14 Steentp@roskilde.dk Notat om sygehusbetjeningen i Roskilde Kommune 3. maj 2016 Aktuelle tiltag på Roskilde Sygehus Som

Læs mere

Implementering af specialiserede funktioner i Region Sjælland proces, indhold og tidsplan.

Implementering af specialiserede funktioner i Region Sjælland proces, indhold og tidsplan. Implementering af specialiserede funktioner i Region Sjælland proces, indhold og tidsplan. I forlængelse af Sundhedsstyrelsens godkendelse af de ansøgte specialiserede funktioner skal udarbejdes en implementeringsplan

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 13. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis Punkt 15. Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis 2014-38341 Ældre- og Handicapudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Familie- og Socialudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne:

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne: TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i intern medicin: kardiologi Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Arbejds- og miljømedicin. Dato: 18. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Arbejds- og miljømedicin. Dato: 18. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Arbejds- og miljømedicin Dato: 18. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Arbejds- og miljømedicin 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne. Evalueringsrapport

Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne. Evalueringsrapport Satspuljebevilling 2014-15 til nedbringelse af ventelisterne på Sclerosehospitalerne Evalueringsrapport Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Bevillingen hvordan blev den brugt?... 4 Samarbejde med kommunerne...

Læs mere

NOTAT November Status på brugen af private hospitaler og klinikker. Aftaletyper med private leverandører

NOTAT November Status på brugen af private hospitaler og klinikker. Aftaletyper med private leverandører NOTAT November 2015 Status på brugen af private hospitaler og klinikker Aftaletyper med private leverandører Overordnet set er samarbejdet med private hospitaler og klinikker reguleret via to typer af

Læs mere

UCSJ forbedrer uddannelsesdækningen i Region Sjælland

UCSJ forbedrer uddannelsesdækningen i Region Sjælland UCSJ forbedrer uddannelsesdækningen i Region Sjælland UCSJ ønsker at styrke udviklingen i Region Sjælland. Derfor har bestyrelsen besluttet en ny struktur for udbuddet af uddannelser i regionen, der skal

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Region Midtjylland Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 24. september 2008 Punkt nr. 31 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Syddanmark Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Dansk Neurologisk Selskab

Dansk Neurologisk Selskab Danish Neurological Society Sundhedsstyrelsen Enhed for Uddannelse og Autorisation Att.: Kontorchef, overlæge Eva Hammershøy Islands Brygge 67 2300 København S E-mail: efua@sst.dk Fællessekretariatet Esplanaden

Læs mere

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Til: Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50

Læs mere

Sundhedsstyregruppen. Notat om den fremtidige neuro-rehabiliteringsindsats i Region Midtjylland

Sundhedsstyregruppen. Notat om den fremtidige neuro-rehabiliteringsindsats i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsstyregruppen Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om den fremtidige neuro-rehabiliteringsindsats i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven 2010/1 LSF 46 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 29. oktober 2010 af Pia Christmas Møller (UFG) Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Specialiseret

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Dato: Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning begreber, principper og krav, som er tilgængelig

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

Fremtidig organisering i Sygehus Sønderjylland

Fremtidig organisering i Sygehus Sønderjylland Fremtidig organisering i Sygehus Sønderjylland Præsentations indhold Baggrund for centerdannelse Centre ved Sygehus Sønderjylland Standardiserede Tidsstyrede Patientforløb Akut- og Forløbspakker Det videre

Læs mere

aarhus arkitekterne a/s - 16. december 2011 1 KØGE SYGEHUS Udvidelse af Akutafdelingen KØGE SYGEHUS

aarhus arkitekterne a/s - 16. december 2011 1 KØGE SYGEHUS Udvidelse af Akutafdelingen KØGE SYGEHUS aarhus arkitekterne a/s - 16. december 2011 1 Udvidelse af Akutafdelingen Region Sjælland - Køge Sygehus Udvidelse af Akutafdelingen på Køge Sygehus Der må i årene fremover og indtil 2020, hvor det nye

Læs mere

Forretningsudvalget har efterspurgt en redegørelse om erfarede ventetider, differentierede ventetider og udredningsret.

Forretningsudvalget har efterspurgt en redegørelse om erfarede ventetider, differentierede ventetider og udredningsret. NOTAT Notat om ventetid i sygehusvæsenet Forretningsudvalget har efterspurgt en redegørelse om erfarede ventetider, differentierede ventetider og udredningsret. Hovedparten af sygehuspatienterne behandles

Læs mere

Besluttet i budget 2019 Konsekvens

Besluttet i budget 2019 Konsekvens Besluttet i budget 2019 Konsekvens Lukning af urologisk Med forslaget nedlægges urologisk afdeling på (urinvejskirurgisk) afdeling på Regionshospitalet Viborg Regionshospitalet Viborg, og aktiviteten flyttes

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Gynækologi og obstetrik. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Gynækologi og obstetrik. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Gynækologi og obstetrik Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Gynækologi og Obstetrik 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Tilstedeværelse af specialet patologisk anatomi og cytologi er imidlertid ikke påkrævet på matrikler med fælles akutmodtagelser.

Tilstedeværelse af specialet patologisk anatomi og cytologi er imidlertid ikke påkrævet på matrikler med fælles akutmodtagelser. !!" # $ # %&$ Med akutplan for Region Midtjylland er det fastlagt, at der skal være fælles akutmodtagelser 5 steder i regionen på Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Randers, Regionshospitalet

Læs mere

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg.

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 12. september 2014 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme Nedenfor er nøgletallene

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

INDHOLD. Indledning 2

INDHOLD. Indledning 2 INDHOLD Indledning 2 Tabel 1: Anmeldelser fordelt på dækningsområder 4 Tabel 2: på udvalgte områder 5 Tabel 3: på offentlige hospitaler 7 Tabel 4: fordelt på private hospitaler 8 Tabel 5: fordelt på afgørelsestyper

Læs mere

SCENARIE 3: RINGSTED, ROSKILDE OG NYKØBING F.

SCENARIE 3: RINGSTED, ROSKILDE OG NYKØBING F. : RINGSTED, ROSKILDE OG NYKØBING F. Scenarie 3 består af en sygehusstruktur med 3 akutsygehuse i Ringsted, Roskilde og Nykøbing F. - hvoraf Ringsted også er hovedsygehus - samt 4 nærsygehuse i henholdsvis

Læs mere

Supplerende bilag 2 til punkt 2 - regionsrådets møde den 22. juni 2011

Supplerende bilag 2 til punkt 2 - regionsrådets møde den 22. juni 2011 Supplerende bilag 2 til punkt 2 - regionsrådets møde den 22. juni 2011 Til Sekretariatet for hospitalsplanlægning, Viborg d. 10.06.2011 Hospitalsledelsen, Neurologisk afdelingsledelse, Formanden for Det

Læs mere