Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget"

Transkript

1 Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: Onsdag den 04. februar 2015 Mødetidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:45 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten Westergaard (C) Katrine Vendelbo Dencker (O) Mette Lene Jensen (V) Peter Poulsen (A) Jan Ryberg (L) Deltagere: Henrik Møller (A) Fraværende: Peter Poulsen Sagsoversigt Side 00. Godkendelse af indkaldt stedfortræder Godkendelse af dagsorden Handlingsplan for sundhedsområdet orientering Idékatalog - fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter Dansk Boldspil Union Tour Idræts- og fritidspolitik - status Lukket - Årets skulderklap fra Nordea-Fonden Foreningslivet og Den Åbne Skole - Status Forundersøgelser af idrætsfaciliteter - Nordre Strandvej - orientering Sager til behandling på kommende møder Meddelelser/eventuelt...26 Bilagsliste...27

2 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Godkendelse af indkaldt stedfortræder Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/2478 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Indledning/Baggrund Hvis et udvalgsmedlem har lovligt forfald, kan et andet byrådsmedlem indkaldes som stedfortræder. Udvalgsformand og udvalgssekretær underrettes om afbuddet, og årsagen til fraværet oplyses, da det skal fremgå af referatet af mødet. Hvis der ønskes en stedfortræder til mødet, skal udvalgsmedlemmer selv indkalde et andet byrådsmedlem som stedfortræder. Dette skal ske efter aftale med den pågældendes valggruppe. Sagsfremstilling Peter Poulsen (A) har meldt afbud på grund af ferie. Henrik Møller (A) deltager i stedet. Indstilling Udvalgsformanden indstiller, 1. at det godkendes, at Peter Poulsen (A) har lovligt forfald 2. at det godkendes, at Henrik Møller (A) er indkaldt som rette stedfortræder for Peter Poulsen (A). Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Indstillingerne godkendt.

3 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/28857 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Dagsordenen godkendt.

4 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Handlingsplan for sundhedsområdet orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/1186 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Handlingsplan sundhed 2015 SIF.pdf Udkast til uddybning af handlingsplan for Sundhed 2015.pdf Indledning/Baggrund Budgetområde 410/621 understøtter sundhedsindsatser, der tager udgangspunkt i forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering til alle borgere, med specielt fokus på kroniske syge og de socialt udsatte borgere, som kan have behov for særlig støtte til at kunne ændre adfærd i en sundere retning. Team sundheds handlingsplan for 2015 tager udgangspunkt i den borgerrettede og patientrettede forebyggelse. Under punktet præsenteres de sundhedsindsatser der omfatter den borgerrettede forebyggelse. Definition af borgerrettet forebyggelse: Borgerrettet forebyggelse har til formål at medvirke til, at sygdomme og ulykker ikke opstår. Det sker ved, at kommuner etablerer indsatser, der retter sig mod faktorerne kost, overvægt, rygning, alkohol, fysisk aktivitet og mental sundhed. Områdeleder Ida Kock Møller fra Center for Sundhed og Omsorg deltager under punktet. Retsgrundlag Sundhedsloven 119. Relation til vision og tværgående politikker Punktet relaterer sig til Helsingør Kommunes vision med fokus på Tidlig indsats og til Helsingør Kommunes Sundhedspolitik et fælles anliggende for hele kommunen Sagsfremstilling Styringsparametre som udgangspunkt for team sundheds handlingsplan 2015 Team Sundheds udvalgte sundhedstemaer og konkrete handlingsplan for 2015, tager afsæt i nedenstående otte styringsparametre. Styringsparametrene, sundhedstemaerne og de konkrete indsatser i handlingsplanen 2015 uddybes kort på udvalgsmødet den 4. februar Helsingør Kommunes Visioner og mål Center for Sundhed og Omsorgs strategikort Sundhedsloven Helsingør Kommunes Sundhedsprofil 2013 Sundhedsaftalen indgået med Region Hovedstaden (politisk godkendt) Fælles kommunale Rammepapir kommunernes fælles opgave udvikling af det nære sundhedsvæsen (politisk godkendt) Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker herunder Helsingør Kommunes implementeringsplan (politisk godkendt ) Helsingør Kommunes Sundhedspolitisk (politisk godkendt)

5 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 5 Prioritering af aktuelle Sundhedstemaer De konkrete sundhedsindsatser i Handlingsplanen for 2015 er udviklet med udgangspunkt i fire overordnede sundhedstemaer, som team sundhed har defineret. De valgte temaer vurderes, at have en høj grad af indflydelse på at opnå størst mulig effekt af kommunens sundhedsindsatser og er defineret ud fra team sundheds faglige erfaringer, styringsparametrene, nationale fokusområder og evidensbaseret viden. For at kunne understøtte de fire temaer, er der formuleret målsætninger, der angiver retningslinjer for de konkrete sundhedsindsatser. 1. Tværgående samarbejde og udvikling Målsætninger: Borgeren oplever sammenhæng i indsatsen. Borgeren tilbydes relevante tilbud i rette tid. Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: Livsstil for Familier Jump4fun & Cool 2befit (tilbud til overvægtige børn) Opsporende samtale (Alkohol) Fastholdelsesstrategi (lokale tilbud til borgerne for at fastholde nye vaner) 2. Principper for rekruttering Målsætninger: Borgeren bliver involveret i udviklingen af vores tilbud og tilbuddene tager udgangspunkt i deres behov. Vi differentierer vores tilbud i forhold til at nå udsatte borgere. Vi kommunikerer vores tilbud til borgeren direkte og i øjenhøjde. Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: Samarbejde med fagforbund og virksomheder LÆR AT TACKLE kurserne Rygestopkurser Mandemotion på virksomheder Livsstil for familier 3. Borgerens fastholdelse af opnåede resultater Målsætninger:

6 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 6 Borgeren oplever at der arbejdes med fastholdelse gennem hele forløbet/kurset. Efter endt forløb/kursus udarbejdes sammen med borgeren en plan for fastholdelse. Udvikling af fastholdelsesaktiviteter i lokalsamfundet i samarbejde med foreninger, fritidsliv, idræt med flere. Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: Fastholdelsesprojekt/workshop Motions- og mødested LÆR AT TACKLE kurserne Forløbsprogrammer Livsstil for familier Tackling- undervisningsmaterialer til skolerne Rygestopkurser 4. Medarbejderne som Sundhedsambassadører Målsætninger: Alle relevante frontmedarbejdere skal kende, informere og kunne henvise til kommunes sundhedstilbud. Derved for borgeren relevant information og vejledning om sundhed i kontakt med kommunale frontmedarbejdere. Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: Kommunikationsplan for formidling af sundhedstilbud til borgerne Strategi for medarbejderne som sundhedsambassadører En samlet oversigt over handlingsplanen 2105 samt en kort uddybning af de enkelte sundhedsindsatser er vedhæftet som bilag. Økonomi/Personaleforhold Indsatserne i team sundheds handlingsplan 2015 er budgetteret ud fra budgetområde 410, der hører under Sundhed- Idræt- og Fritidsudvalget og budgetområde 621 som hører under Socialudvalget. Der er i 2015 afsat kr. til den borgerrettede forebyggelse og kr. til den patientrettede forebyggelse. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed og Omsorg indstiller at orientering foretages. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen

7 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 7 Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Orientering foretaget.

8 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Idékatalog - fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/14563 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Idékatalog - De levende steder- vs.1.pdf Indledning/Baggrund Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget behandlede i deres møde den 4. februar 2015 proces og tidsplan for nyt idékatalog for fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter. Udvalget besluttede, at rykke tidsplanen, således at 1. udgave af idékataloget forelægges udvalget i februar mødet med henblik på, at udvalgets supplerende bemærkninger kan indarbejdes. Endvidere besluttede udvalget, at idékataloget sideløbende sendes i høring i Idrætsrådet og Idræts- og Fritidsforum, samt at der indhentes forslag via annoncering. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling har udarbejdet 1. udgave af idékataloget som forelægges udvalget. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Idræts- og Fritidspolitikken Sagsfremstilling Anlægsønsker på idræts- og fritidsområdet opstår på forskellig vis, oftest gennem ansøgninger fra foreninger eller som led i en kommunal strategi med henblik på at skabe tidsvarende rammer for et aktivt idræts- og fritidsliv. Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget modtager fra foreningslivet løbende forslag til nye idræts- og fritidsfaciliteter, ønsker om vedligeholdelse eller modernisering af eksisterende faciliteter samt ansøgninger med konkrete anlægsprojekter. Udvalget har ønsket, at samle alle henvendelser vedr. fremtidens idræts- og faciliteter i et idékatalog, således at det benyttes som inspirationsmateriale ved udvalgets indledende budgetdrøftelser. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling har indarbejdet anlægsprojekter baseret på ansøgninger fra foreningslivet samt mulige udviklingsprojekter baseret på undersøgelser af danskernes idræts- og fritidsvaner i idékataloget. 1. udgave af idékataloget forelægges udvalget med henblik på, at udvalgets supplerende bemærkninger kan indarbejdes. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Idékataloget sendes sideløbende til høring i Idrætsrådet og Idræts- og Fritidsforum. Indstilling

9 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 9 Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, 1. at 1. udgave af idékataloget drøftes. 2. at udvalgets supplerende bemærkninger indarbejdes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Ad 1: Drøftet. Ad 2: Udvalget havde følgende bemærkninger til idékataloget: Kataloget sendes i høring. I næste udgave af idékataloget indarbejdes vedligeholdelsesplan Faktabokse tilføjes Billeder tilføjes til alle forslag Oversigt over eksisterende anlæg tilføjes

10 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Dansk Boldspil Union Tour 2016 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/27626 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Helsingør 2015.pdf Indledning/Baggrund Dansk Boldspil Union (DBU) har siden 2011 afviklet DM i streetfodbold for årige med indledende stævner i byer rundt om i landet. I sommeren 2014 var Helsingør Kommune værtsby for DBU Tour, der udover et af de indledende stævner også tilbød VM i straffespark samt transmissioner fra udvalgte kampe fra VM i Brasilien på storskærm. DBU planlægger igen i 2015 en tur rundt i Danmark, men da der ikke er nogen slutrunde for A-landsholdet i sommeren 2015, vil turen tage udgangspunkt i fodboldens talenter lokale såvel som nationale. Flere af Danmarks U-landsholds deltager i diverse slutrunder henover sommeren, og særligt U21-landsholdets deltagelse i EM være i fokus i forbindelse med DBU Tour Der er ikke tilstrækkelig TV-dækning fra ungdomslandsholdenes slutrunder, hvorfor TV2 og transmission på storskærmen ikke en del af DBU Tour TV2 og storskærm er til gengæld med igen i 2016, og hvis Helsingør Kommune vælger at være værtsby i 2015, vil Helsingør Kommune have førsteret til at være med i 2016, hvor tour en knytter sig an til EM slutrunden i Frankrig. DBU har forhørt sig om, hvor vidt Helsingør Kommune ønsker at indgå som partner i DBU Tour 2015, hvor der i stil med 2014 atter lægges op til et samarbejde med erhvervslivet/handelen i byen omkring markedsføring m.v. DBU Tour 2015 afvikles i perioden medio maj-ultimo juni. Helsingør Kommune vil have mulighed for at vælge mellem én eller to afviklingsdage, og skal i givet fald også vælge mellem DM i streetfodbold eller VM i straffespark. Markedføringsgebyret for en afviklingsdag er ,- og for to afviklingsdage ,-. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling anslår desuden, at der skal afsættes ,- til diverse udgifter i forbindelse med selve afviklingen af eventen. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Helsingør Kommunes Idræts- og Fritidspolitik Helsingør Kommunes Vision 2020 Besøgende skal have glæde af områdets unikke historie, kultur og natur. Helsingør Kommune skal tilbyde og profilere sig på årlige events, der definerer kommunen og en åben, levende by. Sagsfremstilling DBU Tour kører ud på de danske landeveje igen i 2015 for 5. år i træk. Der har siden starten været afviklet næsten 100 streetstævner i alt med ca deltagere/år. I 2014 havde tour en mere end besøgende.

11 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 11 DBU regner i 2015 med at besøge 9-11 byer i rundt om i Danmark med 2 dage i hver by. Helsingør Kommune bliver en del af det officielle DBU Street DM for årige. Der er indledende stævner i de 9-11 byer tour en kommer rundt til med stort finalestævne i København. VM i straffe der var med som aktivitet for første gang i 2014 bliver også en del af DBU Tour Også her er der indledende stævner i alle byerne undervejs, og DBU regner med, at med mere end 2000 deltagere i alt fordelt på alle værtsbyerne. Målgruppen er alle mellem år. Finalen mellem de lokale vindere afvikles ligeledes i København i forbindelse med DBU Street DM finalestævnet. Helsingør Kommune vil som værtsby deltage i en tværgående konkurrence mellem værtsbyerne i forskellige fodboldrelaterede aktiviteter eksempelvis: Hvor mange gange kan overlæggeren rammes på 100 forsøg. Præmien til vinderbyen kan være en storskærm, en multibane eller en koncert. Flere byer der var en del af DBU Tour 2014 har givet udtryk for at to dage i 2015 kan være i overkanten. Der er som sagt ingen slutrunde for A-landsholdet, hvorfor TV2 og storskærmstransmission heller ikke er en del af turen i DBU har derfor besluttet, at der i forbindelse med DBU Tour 2015 vil være mulighed for at vælge mellem en eller to afviklingsdage. I tilfælde af, at Helsingør Kommune skulle vælge at nøjes med en afviklingsdag, skal der også vælges mellem DM i Streetfodbold og VM i straffe, ligesom det vil betyde, at Helsingør Kommune kun kan påregne at få en afviklingsdag i forbindelse med et eventuelt værtsskab i forbindelse med DBU Tour Eksempel på en Tour dag Kl Åbning af Borgmester eller lokal kendis Alle fodboldforlystelser og konkurrencer åbner Afvikling af partneraktivitet og konkurrencer U15 DM i Street starter Kl U18 DM i Street starter Finaler i U15 DM i Street Kl Oplæg om Helsingør Kommunes talentudvikling ved Helsingør Talent og Elite Kl Finaler U18 DM i Street Uddeling af præmier på dagsaktiviteter

12 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 12 Kl Tak for i dag 2. Hvad får Helsingør Kommunen ud af at indgå et samarbejde med DBU Fem timers eventafvikling med fodboldaktiviteter Medieopmærksomhed, + 9 skrevne artikler pr. by i 2014 Deltagelse i bykonkurrence på tværs af værtsbyer Omtale på alle DBU s platforme Markedsføring i form af flyers og plakater Brug af DBU Tour logo i al egen markedsføring Officiel status af værtsby på DBU Tour DBU på Tour forventes afviklet på Axeltorv i Helsingør. Placeringen skal ses i samspil med udvikling af detailhandelen og bykernen, herunder Axeltorv. DBU på Tours henvender sig bredt til byens borgere, og vil give rig mulighed for samvær, leg og konkurrence på tværs af alder, køn og kulturelle skel. 3. Praktiske forpligtigelser for Helsingør Kommune som værtsby: Booking af plads på mindst centralt i byen Strøm på eventpladsen Parkering til tre lastbiler i umiddelbar nærhed af afviklingen Invitere lokal personlighed til åbning af arrangementet Indhente nødvendige tilladelser fra myndigheder og andre involverede Oprydning, afmærkning og logistik i forhold til tilskuere Adgang til strøm og vand Toiletter og renovation Samaritter 4. Markedsføring (deltagere og publikum): Stort fokus på Facebook Byerne inddrages offline Klubber inviteres Lokal mediedækning 5. Erfaringer 2014 Erfaringerne fra arrangementet i 2014 viste, at det var transmissionerne fra VM i Brasilien på storskærm, der trak ekstra besøgende til Axeltorv. Storskærmen var det folkelige islæt, der appellerede til den almindelige borger, og var som sådan med til at gøre arrangementet til andet og mere end et isoleret sportsstævne for en forholdsvis snæver målgruppe. Deltagerne i hhv. DM i Streetfodbold og VM i straffe blev ikke hængende efter endt aktivitet, og bidrog derfor heller ikke til arrangementet udover deres deltagelse i de to konkurrencer. De næringsdrivende cafeer og forretninger der ligger rundt om Axeltorv oplevede ikke en mærkbar forøgelse af besøgstallet i de to dage arrangementet varede. Kun i forbindelse med

13 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 13 transmissionerne på storskærm kunne cafeerne konstatere flere gæster dog ikke markant flere end der ville være kommet på en almindelig god sommeraften. Økonomi/Personaleforhold Det koster kr. i markedsføringsbidrag til DBU for én afviklingsdag og ,- for to afviklingsdag i forbindelse med DBU Tour Dertil kommer en anslået udgift på kr. for indretning af Axeltorv/skiltning, afspærring, forplejning til hjælpere m.m. Den samlede udgift på kr. kan finasieres via Udvalgspuljen. Budget Udvalgspulje Godkendte ansøgninger: HH-Floorball event på tværs af Øresund Saldo Ansøgninger endnu ikke godkendt: DBU Tour Saldo i tilfælde af godkendelse af indkomne ansøgninger Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller: at Helsingør Kommune ikke ansøger om værtsskab i forbindelse med DBU Tour Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Indstillingen godkendt.

14 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Idræts- og fritidspolitik - status Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/28386 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Idræts- og fritidspolitik med ændringer (5).pdf Indledning/Baggrund Den 24. september 2012 godkendte Byrådet den nuværende Idræts- og Fritidspolitik. Politikken er et resultat er en proces, hvor paraplyorganisationer, foreningsledere, børne- og ungeinstitutioner, selvorganiserede samt ildsjæle gennem temamøder og dialogmøder har haft mulighed for at komme med konkret input i form af holdninger og ideer til politikken. Politikken inddrager de lovbestemte retningslinjer fra den reviderede folkeoplysningslov. Helsingør Kommunes idræts- og fritidspolitik sætter retning for, hvordan kommunen vil arbejde med at udvikle og understøtte attraktive og mangfoldige tilbud om aktiviteter på idræts-og fritidsområdet i tæt samarbejde med institutions- og skoleområdet. Ud fra idrætsog fritidspolitikken udarbejdes efterfølgende handlingsplaner for konkrete aktiviteter til udmøntning af politikken. Handlingsplanerne er helt centralt for politikkens virke. Konkretiseringen af politikken skal føre til opfyldelse af målsætningerne og politikkens formål. Politikken er kommunens grundlag for samarbejdet med foreninger, institutioner, oplysningsforbund og de selvorganiserede aktører. Med politikken er der skabt en synlig og overordnet ramme for udvikling på området i de kommende år. Det er et redskab for kommunalpolitikere og medarbejdere i det daglige arbejde til at realisere visioner og konkrete indsatser. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling fremlægger sagen med henblik på, om der kan arbejdes ud fra den eksisterende idræts- og fritidspolitik. Retsgrundlag Folkeoplysningsloven Relation til vision og tværgående politikker Idræts- og fritidspolitikken bygger på og understøtter kommunens vision og visionselementer om at: vi bidrager til størst mulig livskvalitet for borgerne borgere indgår i og bidrager til fællesskabet vi skal tilbyde og profilere os på unikke fritidsaktiviteter, kulturelle oplevelser samt årlige events, der definere kommunen alle skal opleve, at der er nem adgang til at være aktiv med gode muligheder for et sundt liv Sagsfremstilling Helsingør Kommunes idræts- og fritidspolitik tager som førnævnt udgangspunkt i Helsingør Kommunes vision om, at Helsingør bidrager til størst mulig livskvalitet for borgere. Politikken er bygget op om et formål, der er udmøntet i en række fokusområder med

15 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 15 tilhørende målsætninger, tværgående samarbejder samt lovmæssige retningslinjer for området. Idræts- og fritidspolitikkens formål er at arbejde for et aktivt og mangfoldigt forenings- og fritidsliv, hvor alle borgere uanset udgangspunkt, har mulighed for at opleve glæde, talentudvikling, fordybelse, fællesskab, bevægelse, demokrati og aktivt medborgerskab. Det er vigtigt med et stærkt tværgående og helhedsorienteret samarbejde for at skabe et helstøbt fritidsliv. Det fodrer kommunens ressourcer sættes i spil både på tværs af fritidslivets aktører, men også i forhold til borgere, institutioner, kommune og erhvervsliv. Idræts- og fritidspolitikken skal være med til at understøtte og udvikle det tværgående arbejde i politikkens syv fokusområder. Fokusområderne skal ses i en sammenhæng, eftersom de på hver deres måde, men især sammen, medvirker til at realisere politikkens formål om at arbejde for et aktivt og mangfoldigt forenings- og fritidsliv for kommunens borgere. Idræts- og fritidspolitikken bygger på syv tværgående målsætninger på tværs af fokusområder: Synliggøre vores foreningsliv for alle borgere. Arbejde for at de kommunale og selvejende idræts- og fritidsfaciliteter udnyttes optimalt. Understøtte og styrke de fysiske rammer for forenings- og institutionslivet samt de selvorganiserede borgere. Profilere Helsingør som en attraktiv idræts- og fritidskommune med regionale, nationale og internationale begivenheder og events. Skabe en platform for videndeling i idræts- og fritidslivet. Lette de administrative krav til idræts- og fritidslivet. Synliggøre og videreudvikle tilskudsordninger for foreningslivet. Herudover er der 7 fokusområder: Det frivillige børne- og ungearbejde. Andre foreninger, kulturelle og sociale foreninger, m.fl. Idræt og bevægelse i skole og institution. Foreningsidræt. Eliteidræt og talentudvikling. Den selvorganiserede idræts- og fritidsaktivitet. Den folkeoplysende voksenundervisning. For hvert fokusområde er der opstillet nogle målsætninger. Ud fra idræts- og fritidspolitikken udarbejdes efterfølgende handlingsplaner for konkrete aktiviteter til udmøntning af politikken. Handlingsplanerne er helt centralt for politikkens virke. Konkretiseringen af politikken skal føre til opfyldelse af målsætningerne og politikkens formål. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling udarbejder handlingsplanerne i samarbejdet med Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget samt idræts- og fritidslivets aktører. Udover fokusområderne indgår andre områder, som går på tværs af politikken og som er selvstændigt beskrevet: Tværgående målsætninger.

16 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 16 Brugerinddragelse. Rammer for fritidslivet. Information og begivenheder. Samspil og projekter på tværs. Idræts- og fritidspolitikken følger byrådsperioden. Af bilag fremgår Helsingør Kommunes idræts- og fritidspolitik. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, 1. at den eksisterende Idræts- og Fritidspolitik godkendes som arbejdsramme. 2. at handlingsplanerne lægges frem i forbindelse med udvalgets budgetbehandling. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Katrine Vendelbo Dencker Ib Kirkegaard (O) deltog i stedet for Katrine Vendelbo Dencker (O). Ad. 1 Indstillingen godkendt med følgende ændringer, som ønskes indarbejdet i Idræts- og Fritidspolitikken: a. Handicapidræt og ældremotion. Efter behandling i Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget, sendes ændringen til høring i Handicaprådet og Ældrerådet. b. Under afsnittet Idræt og bevægelse i skole og institution skal der stå, at samtlige daginstitutioner certificeres som idrætsinstitutioner fra Ad. 2 Indstillingen godkendt. Supplerende sagsfremstilling På udvalgets møde den 14. januar 2015 blev den revideret idræts- og fritidspolitik fremlagt til godkendelse. Udvalget ønskede følgende ændringer teksten. a. Handicapidræt og ældremotion. Efter behandling i Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget, sendes ændringen til høring i Handicaprådet og Ældrerådet. b. Under afsnittet Idræt og bevægelse i skole og institution skal der stå, at samtlige daginstitutioner certificeres som idrætsinstitutioner fra 2015.

17 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 17 Center for Kultur, Idræt og Byudvikling har indarbejdet ændringerne. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, at den endelige politik godkendes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Indstillingen godkendt med bemærkning om, at ændringen, jf. punkt a, også sendes til høring i Integrationsrådet.

18 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Lukket - Årets skulderklap fra Nordea-Fonden Lukket sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/25838 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

19 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Foreningslivet og Den Åbne Skole - Status Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/897 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Indledning/Baggrund Den nye folkeskolereform, der trådte i kraft den 1. august 2014, lægger op til en anderledes og mere sammenhængende skoledag for eleverne. Det overordnede formål med reformen er at give folkeskolen et fagligt løft. Et af midlerne til at nå dette er at præsentere eleverne for en ny og anderledes skoledag, hvor understøttende undervisning bliver et nyt element. Eleverne skal være fysisk aktive i minimum 45 minutter om dagen. Dette skal bl.a. ske ved, at skolerne i højere grad skal åbne sig over for det omgivende samfund ved bl.a. at inddrage lokale idrætsforeninger og andre lokale foreninger i skolens hverdag. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling har igangsat forskellige initiativer, som inddrager foreningslivet samt folkeskolerne i kommunen. Retsgrundlag Lov nr. 51 Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag) Aftalereform vedr. folkeskolen af 13. juni Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling har afholdt dialogmøde med foreningslivet i i august 2014 med henblik på muligheder for foreningslivets inddragelse i skolernes hverdag. 50 foreninger deltog i dialogmødet. På dialogmødet anbefalede foreningslivet bl.a., at kommunen skal understøtte det forpligtende samarbejde mellem skoler og foreninger i form af formaliserede samarbejdsaftaler. At Helsingør Kommune stiller med ressourcer, hjælp, kommunikation samt etablerer en medieplatform til gavn for både skole og foreningsliv. Idrætsrådet bakker op omkring foreningslivets anbefalinger om samarbejdet. Centret har på baggrund heraf etableret en hjemmeside fra 8. december Hjemmesiden er en del af Den Åbne Skole, hvor kommunens skoler åbner op for samarbejde med lokalsamfundet og erhvervslivet, så eleverne kan få praktiske erfaringer og oplevelser koblet på læringen i skoletiden. På hjemmesiden kan foreninger tilbyde deres erfaringer og aktiviteter og finde sammen med skolerne. Hjemmesiden er et online-katalog, hvor skolerne kan finde samarbejdspartere, der er

20 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 20 interesserede i at strikke et interessant læringsforløb sammen. På nuværende tidspunkt er det primært idrætsforeninger, kulturelle institutioner og aftensskoler, som nu allerede har flere tilbud til skolerne på portalen. Centret har motiveret flere foreninger til at tilbyde læringsaktiviteter via skoleplus.nu portalen. Det forventes, at cirka 20 foreninger tilbyder læringsaktiviteter til skolerne inden udgangen af skoleåret 2014/2015. Følgende foreninger og aftensskoler tilbyder kortere eller længerevarende læringsaktiviteter på hjemmesiden: Helsingør Tennis Klub Espergærde Tennis Klub Helsingør Judo Klub Borsholm Håndbold Øresundskystens Rideklub LOF Øresund Helsingør Idrætsforening - HIF Atletik Helsingør Floorball Team Snekkersten IF Fodbold Helsingør Håndbold På kommunens skoler er der endvidere indgået forskellige samarbejdsaftaler med foreninger, som på nuværende tidspunkt ikke tilbyder deres læringsaktivitet på sitet. De enkelte samarbejdsaftaler mellem skoler og foreninger tager udgangspunkt i DIF og DGI s inspirationsmateriale vedr. konkret samarbejde på de enkelte skoler. Centret har kendskab til at bl.a. Hornbæk IF s afdelinger (bordtennis, badminton, golf, karate og gymnastik), Hamlet Rugby, HIF Gymnastik, Helsingør Gymnastik Forening Kronborg gymnasterne, Kronborg Knights samt Espergærde IF Fodbold inddrages i skolernes hverdag: De konkrete samarbejdsaftaler understøtter elevernes daglige motion og bevægelse. På alle folkeskolens klassetrin skal motion og bevægelse indgå i et omfang, der i gennemsnit svarer til cirka 45 minutter dagligt i løbet af den længere og varierede skoledag. Det primære samarbejde foregår i den almindelige undervisning samt i forbindelse med idrætsdage. Samarbejdet skal også bidrage til, at eleverne lærer mere og styrker deres kendskab til foreningsliv og samfund. Det er den enkelte skoleledelse, der beslutter, hvordan foreningslivet inddrages i skolens hverdag. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling oplyser, at der i centret er afsat personalemæssige ressourcer til at koordinere samarbejdsformen, som lokale skoler og det lokale foreningsliv måtte finde frem til. Næste trin i koordineringen af det forpligtende samarbejde mellem skoler og foreninger er at arbejde hen imod at kunne udbyde kurser for frivillige i foreninger- ledere og trænere, der skal arbejde i forbindelse med åben skole samt modeller for, hvordan foreningsrepræsentanter indgår i skolebestyrelsesarbejde. Danmarks Idrætsforbunds elektronisk Matchmaking værktøj integreres i kommunens skoleplus.nu portal. Et værktøj som understøtter, at foreninger og skoler nemt kan få

21 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 21 adgang til viden om hinanden. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Orientering foretaget.

22 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Forundersøgelser af idrætsfaciliteter - Nordre Strandvej - orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/27947 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Tidsplan for forundersøgelser af idrætsfaciliteter - Nordre Strandvej Indledning/Baggrund Byrådet afsatte 1,0 mio. kr. til idrætsfaciliteter Teknisk Museum og Stadion, Ndr. Strandvej - Forundersøgelser ved budgetvedtagelsen Forundersøgelsen er påbegyndt, og arbejdet varetages af Center for Økonomi og Ejendomme. Retsgrundlag Gældende planforhold. Relation til vision og tværgående politikker Sagen understøtter visionen om Helsingør som en levende by, herunder med et bredt udbud af moderne idrætsfaciliteter, der i samspil med naturskønne omgivelser udgør en attraktion for såvel turismen som Helsingør Kommunes nuværende og fremtidige nye borgere. Sagsfremstilling Formålet med forundersøgelsen er at afdække forudsætninger og begrænsninger samt muligheder for en fremtidig udvikling af en række idrætsfaciliteter. De nuværende idrætsanlæg er beliggende på begge sider af Nordre Strandvej; et mindre areal øst for vandsiden, og på modsatte side på et større åbent naturareal afgrænset mod vest af Nordsjællands lokalbane og mod nord af fredskoven omkring det tidligere fæstningsanlæg Lappestensbatteriet. På nuværende tidspunkt omfatter idrætsfaciliteterne på vandsiden en badmintonhal og flere udendørs tennisbaner. På vestsiden ligger kommunens stadion med tilhørende mindre tribuner på begge langsider, en dobbelthal med indendørs tennisbaner og bagerst en hal for Salonskytteforeningen. Der har gennem en længere årrække pågået drøftelser om opgradering og udbygning af områdets nuværende faciliteter. Sideløbende er der blevet fremsat et mere vidtgående forslag om en byudvikling af området, der forudsætter en flytning af samtlige idrætsfaciliteter til Helsingør Idrætspark. Endvidere har der været overvejelser om at inddrage den tomme bygning, der tidligere husede Teknisk Museum i nogle løsningsforslag. Bygningen er forfalden og delvis nedbrudt, og ligger på en del af Lappestensbatteriet. Den udgår af nærværende sag, da der ikke er mulighed for at anvende bygning og areal til andet end kulturformål iht. eksisterende og kommende plangrundlag. Herudover er det blevet afklaret, at arealet er omfattet forskellige fredningsforhold, fortidsmindebeskyttelseslinjer, strandbeskyttelseslinjer og skovbeskyttelseslinjer, der ligeledes hindrer en fremtidig anvendelse af bygningen til idrætsformål. Den løbende debat om løsningsforslag for området har de seneste år taget afsæt í et notat, som beskriver et antal scenarier et for hvert enkelt idrætsanlæg. Notatets overordnede

23 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 23 scenarier indeholder brugernes ønsker og behov, der i forhold til forskellige forudsætninger er anført som underpunkter. Center for Økonomi og Ejendomme har i samarbejde med Center for Kultur, Idræt og Byudvikling valgt at se de enkelte scenarier, således at der skabes indbyrdes sammenhæng mellem faciliteterne. Hermed tilvejebringes et sammenhængende grundlag for undersøgelse af de enkelte elementers muligheder med henblik på at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for de fremtidige idrætsfaciliteter. Det betyder, at nedenstående scenarier bliver lagt til grund for forundersøgelserne: 1. Stadions beliggenhed fastholdes og anlæggene opgraderes, således at den lever op til DBU s krav for afvikling af superliga- og øverste divisionskampe. 2. Tennishallerne udvides med to supplerende haller inkl. udvidelse af klub- og omklædningsfaciliteter. De udendørs tennisbaner flyttes fra strandsiden over i forbindelse med tennishallerne. Det undersøges samtidigt, hvorvidt der er mulighed for at tilføje de i alt fire tennishaller med endnu en hal til badminton. Hermed frigøres den gamle badmintonhal på strandsiden. Det vil skabe mulighed for at rømme strandsidens idrætsarealer helt og åbne op for byudvikling af det samlede areal. 3. Alle idrætsfaciliteter flyttes til Helsingør Idrætspark i området omkring Helsingør- Hallerne. Tids- og aktivitetsplan vedlægges som bilag. Økonomi/Personaleforhold Byrådet har i budget bevilliget 1,0 mio. kr. til forundersøgelse af Idrætsfaciliteter Nordre Strandvej. Rådighedsbeløbet er frigivet. Projektet er bemandet med medarbejdere fra Center for Kultur, Idræt og Byudvikling og Center for Økonomi og Ejendomme. Projektledelsen varetages af Center for Økonomi og Ejendomme, der således har ansvaret for projektets fremdrift. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Økonomi og Ejendomme indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Orientering foretaget.

24 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Sager til behandling på kommende møder Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/28860 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Indledning/Baggrund Emne Stadionundersøgelse Ndr. Strandvej/Gl. Hellebækvej Møde løbende Helsingør Tennis Talentcenter Marts 2015 Vi cykler på arbejde Juni 2015 Udvalgsbesøg fra Helsingborg Børne-og ungdomsorganisationernes Fællesråd Rideklubberne Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Folkeoplysningens Samråd Ikke fastlagt Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Sager til kommende møder: Studietur (marts-mødet) Sportsevent på Axeltorv Status for FIT DEAL

25 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side Meddelelser/eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/28858 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Beslutninger Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget den Ikke til stede: Peter Poulsen Henrik Møller (A) deltog i stedet for Peter Poulsen (A). Betina Svinggaard: Rundtur til faciliteter Fra maj måned - fx kl datoer planlægges. Morten Westergaard: DIF konference i Brøndby i marts måned. Program sendes ud.

26 Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato Side 26 Bilagsliste 2. Handlingsplan for sundhedsområdet orientering 1. Handlingsplan sundhed 2015 SIF.pdf (11526/15) 2. Udkast til uddybning af handlingsplan for Sundhed 2015.pdf (11548/15) 3. Idékatalog - fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter 1. Idékatalog - De levende steder- vs.1.pdf (12939/15) 4. Dansk Boldspil Union Tour Helsingør 2015.pdf (164714/14) 5. Idræts- og fritidspolitik - status 1. Idræts- og fritidspolitik med ændringer (5).pdf (13790/15) 8. Forundersøgelser af idrætsfaciliteter - Nordre Strandvej - orientering 1. Tidsplan for forundersøgelser af idrætsfaciliteter - Nordre Strandvej (12582/15)

27 Bilag: 2.1. Handlingsplan sundhed 2015 SIF.pdf Udvalg: Sundheds-, Idrà ts- og Fritidsudvalget Mødedato: 04. februar Kl. 15:00 Adgang: à ben Bilagsnr: 11526/15

28 Handlingsplan Team Sundhed 2015 Aktivitetsporteføjle team sundhed 2015 Patientrettet forebyggelse: Budgetområde 621 Afprøvning af velfærdsteknologiske løsninger Løbende kompetenceudvikling af undervisere/ trænere på forløbsprogrammer Forløbsprogram for Hjertekar sygdomme. Videreudvikling og evaluering Forløbsprogram for lænderyglidelser. Udvikling og beskrivelse af koncept samt pilotafprøvning Kræftrehabilitering. Evaluering og udbygning/ tilpasning af programmet Løbende kvalitetssikring, evaluering og dokumentation af forløbsprogrammer Udvikling af forløbsprogram for etniske minoriteter Tidlig opsporing af borgere med KOL i samarbejde med Nordsjællands Hospital og Halsnæs Kommune Fælles Sundhedshus - udvikling og kortlægning Afklaring af indhold og funktioner og tværsektoriel synergi Valg af placering (i samarbejde med bl.a. Center for Kultur, Idræt og Byudvikling) Areal og rumfordeling (i samarbejde med Center for Ejendomme og ekstern arkitekt) Økonomi og finansiering (i samarbejde med Økonomi og Center for Ejendomme samt eksterne leverandører) Beskrive organisation, ledelse og drift Kommunale samarbejder på tværs Borgerrettet Forebyggelse: Budgetområde 410 Patientuddannelse (Lær at tackle) Kroniske smerter, Kronisk sygdom og Angst og depression Patientuddannelse - udvikling af netværksgrupper Patientuddannelse udvikling af nyt LÆR AT TACKLE Job og sygdom kursus Patientuddannelse licens Livsstil for mænd (Kortuddannede og arbejdpladser) Behovsafdækning, udvikling, afprøvning Etniske kvinder i svømmehallen Projektbeskrivelse - indsatser i boligområderne - Livstil for mænd i boligområrderne (3. kvartal) - Strukturelt sundhedstiltag for børn og unge i boligområderne - En beskæftigelse og sundhedsindsats i boligområderne - Udringning i Vapnagaard med henblik på rekruttering til rygestopkurser - Rygestopkurser i boligområderne Rygstopkurser for voksne Rygestopkurser for unge på skoler og ungdomsuddannelser (forebyggelse og rygestop) Rygestopbasen - synliggørelse af resultater Livsstil for unge med overvægt. Afdækning, beskrivelse og evt. pilotafprøvning Livsstilskursus for familier med overvægt (undervisere, materialer, evaluering) Hold Jump4Fun: Et helhedsorienteret bevægelsestilbud til 6-16 årige Cool2B-FIT: Et kost- og aktivitetsprogram til overvægtige og inaktive 7-15 årige Kompetenceudvikling - opsporende samtale / Alkohol Motions- og mødested / Frivillige tilknyttet det eksisterende Motions- & Mødested Kampagner og Events: Vi cykler til arbejde (Budget EPO) Oplæg til lokal "Vi cykler til arbejde" kampagne til udmøntning i 2016 (klar til SIF i juni 2015) Helsingør Messen International Lunge - dag Diabetesdag Tværkommunale alkoholkampagen (uge 40) Men's health week Influenza kampagnen Solkampagnen Udvikling: Strategi for fastholdelse af borgernes opnåede resultater (idé-katalog) Indsatser i Sundhedsaftalen / fælles implementeringsplan Ungdomsmodtagelsen/afdækning (Seksuel sundhed) Strategi for frontmedarbejderne som sundhedsambassadører Revideret oplæg til FIT-Fleksible Individuelle Tilbud Kommunikationsplan (websites, facebook, nyhedsbreve, presse, APPs m.m.) Nudgestudie i Helsingør - samarbejde med innovationslinjen på DTU 2 x årlige kuser for borgere i brug af hjertestartere Implementering af forebyggelsespakkerne / tovholderfunktion Diverse: Tackling Sundby netværk Sundhed.dk Strandgade 48 / indkøb af inventar Praksiskonsulent / Jan Christensen Opdatering af Sundhedsberedsskabsplanen Aktiviteter som team sundhed har andel i (uden for driftsbudget 410) Udvikling af sundhedstilbud til borgere med psykiske lidelser i samarbejd med SSI. Afdækning & dialog Ledelsesinformation somatik/psykiatri Samarbejde på tværs i kommunen om overvægtige børn og unge (workshop) Forbyggende indsatser for seniorer med etnisk minoritetsbaggrund Arbejdsgruppe Digitalisering/velfærdsteknologi Arbejdsgruppe / udvikling af mobilitetsplan Sekretariat for styregruppen Sundhed på tværs Sekretariat for fagligt forum Cykel-Tek Bydelsmødre Evaluering og afslutning af RSS-test i de forebyggende hjemmebesøg Evalueringsstøtte til Triage og tidlig opsporing i hjemmeplejen Evaluering: Hjerneskadesamråd Projekt KOM Evaluering af Forflytninger 2 til janaur 2015 Team Sundhed - Center for Sundhedog Omsorg

29 Bilag: 2.2. Udkast til uddybning af handlingsplan for Sundhed 2015.pdf Udvalg: Sundheds-, Idrà ts- og Fritidsudvalget Mødedato: 04. februar Kl. 15:00 Adgang: à ben Bilagsnr: 11548/15

30 Handlingsplan 2015 Team sundhed Uddybning af de konkrete sundhedsindsatser 1

31 Indhold... 1 Handlingsplan Styringsparametre som udgangspunkt for sundheds handlingsplan Prioritering af Sundhedsudfordringer... 5 Udviklingsprojekter... 6 Strategi for fastholdelse af borgerens opnåede resultater... 6 Strategi for frontmedarbejdere som sundhedsambassadører... 7 Løbende kompetenceudvikling af undervisere/ trænere på forløbsprogrammer... 7 Forløbsprogram for Hjertekar sygdomme. Videreudvikling og evaluering... 7 Forløbsprogram for lænderyglidelser. Udvikling og beskrivelse af koncept samt pilotafprøvning... 8 Kræftrehabilitering. Evaluering og udbygning/ tilpasning af programmet.. 8 Løbende kvalitetssikring, evaluering og dokumentation af forløbsprogrammer... 8 Udvikling af forløbsprogram for etniske minoriteter... 9 Tidlig opsporing af borgere med KOL i samarbejde med Nordsjællands Hospital og Halsnæs Kommune... 9 Fælles sundhedshus... 9 Projektbeskrivelse: Indsatser for boligområderne (Helsingør Syd) Kompetenceudvikling Opsporende samtale om alkohol Ungdomsmodtagelsen/afdækning (Seksuel sundhed) Revideret oplæg til FIT- Fleksible Individuelle Tilbud Udvikling af Lokal Vi cykler til arbejde kampagne Rygestopbasen Synliggørelse af resultater Nudgetstudie i Helsingør i samarbejde med DTU Kurser og aktiviteter for borgerne Patientuddannelse: Afholdelse af Lær at tackle kurser Patientuddannelse: Udvikling og afprøvning af Lær at tackle job og sygdom Patientuddannelse: Udvikling af netværksgrupper

32 International Lungedag Udendørs Motions- og Mødested Rygestopkurser for voksne Rygestopkurser (Rygeforebyggelse) for unge på skoler og ungdomsuddannelser Livsstil for familier Livsstil for unge med overvægt Livsstil for mænd på arbejdspladser med mange kortuddannede Jump4fun COOL2BFIT Tackling Kampagner og events Verdens Diabetesdag Tværkommunal alkohol kampagne (uge 40) Vi cykler til arbejde kampagne 2015 i samarbejde med Cyklistforbundet. 18 Men s Health Week 2015, uge Influenzakampagne Helsingør Messen Solkampagne Strategiske indsatser der fremmer forebyggelsesarbejdet Implementering af forebyggelsespakkerne/koordinerende funktion Implementering af Sundhedsaftalen Sund By Netværket Kommunikationsplan med fokus på beskrivelse af kanaler Handlingsplan 2015 Budgetområde 410/621 understøtter sundhedsindsatser, der tager udgangspunkt i forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering til alle borgere, med specielt fokus på kroniske syge og de socialt udsatte borgere, som kan have behov for særlig støtte til at kunne ændre adfærd i en sundere retning. Kommunernes sundhedsfremme- og forebyggelsesopgaver gælder både den borgerrettede og den patientrettede forebyggelse. Den borgerrettede forebyggelse har til formål 3

33 at undgå, at sygdom opstår, mens den patientrettede indsats skal medvirke til at hindre, at sygdom udvikler sig yderligere, og at der opstår komplikationer i forbindelse med sygdom. Team sundheds handlingsplan for 2015 tager udgangspunkt i den borgerrettede og patientrettede forebyggelse. Styringsparametre som udgangspunkt for sundheds handlingsplan 2015 Team Sundheds udvalgte sundhedstemaer/udfordringer og konkrete handlingsplan for 2015, tager afsæt i nedenstående otte styringsparametre. 1. Helsingør Kommunes Visioner og mål Der er taget udgangspunkt i Tidlig indsats som er en af kommunens tre særlige kendetegn. Helsingør Kommune skal sikre borgernes mulighed for at være selvhjulpne og evne til at tage ansvar for eget liv, så længe at der er forsvarligt. Det kræver at alle har nem adgang til at leve et sundt og aktivt liv, samtidig med, at kommunen hjælper til med forebyggelses og tidlige indsatser, når det er nødvendigt. 2. Center for Sundhed og Omsorgs strategikort Center for Sundhed og Omsorg sætter i 2015 fokus på sammenhængende indsatser, den aktive borger og fremtidens sundhed og omsorg. 4

34 3. Sundhedsloven Kommunerne har med Sundhedsloven fået hovedansvaret for at skabe sunde rammer og etablere forebyggende tilbud for borgerne. En vigtig begrundelse for at placere dette ansvar i kommunen er, at det er der, borgerne bor og lever. Forebyggelse og sundhedsfremme foregår bedst i de miljøer, hvor borgerne færdes. Nærheden til borgerne giver derfor gode muligheder for at påvirke og følge deres sundhed. 119 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens opgaver i forhold til borgerne at skabe rammer for sund levevis. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen etablerer forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne 4. Helsingør Kommunes Sundhedsprofil 2013 Sundhedsprofilen indeholder detaljeret information om sundhed, sygelighed og sundhedsadfærd i Helsingør kommune 5. Sundhedsaftalen indgået med Region Hovedstaden (politisk godkendt) Sundhedsaftalen for tager afsæt i fælles kommunale politiske visioner og strategiske målsætninger for sundhedsområdet. Udgangspunktet for vision og målsætninger er det fælleskommunale rammepapir "Kommunernes fælles opgave - udviklingen af det nære sundhedsvæsen". 6. Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker herunder Helsingør Kommunes implementeringsplan (politisk godkendt ) Sundhedsstyrelsen har i udgivet 11 forebyggelsespakker. Forebyggelsespakkerne er et vidensbaseret værktøj til kommunerne med sundhedsfaglige anbefalinger, der kan bidrage til at prioritere og kvalitetsudvikle det kommunale sundhedsfremmende forebyggelsesarbejde. I Helsingør kommunes implementeringsplan er der prioriteret syv af forebyggelsespakkerne. Det drejer sig om Tobak, Alkohol, Fysisk aktivitet, Mental sundhed, Overvægt, Mad & Måltider og Stoffer. 7. Fælles kommunale Rammepapir kommunernes fælles opgave udvikling af det nære sundhedsvæsen (politisk godkendt) Som opfølgning på Kommunernes Landsforenings Det nære sundhedsvæsen har de 29 kommuner i hovedstadsregionen valgt at arbejde med rammepapirer med fælles indsatser, som styrker det nære sundhedsvæsen. 8. Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker herunder Helsingør Kommunes implementeringsplan (politisk godkendt) Sundhedsstyrelsen har i udgivet 11 forebyggelsespakker. Forebyggelsespakkerne er et vidensbaseret værktøj til kommunerne med sundhedsfaglige anbefalinger, der kan bidrage til at prioritere og kvalitetsudvikle det kommunale sundhedsfremmende forebyggelsesarbejde. I Helsingør kommunes implementeringsplan er der prioriteret syv af forebyggelsespakkerne. Det drejer sig om Tobak, Alkohol, Fysisk aktivitet, Mental sundhed, Overvægt, Mad & Måltider og Stoffer. 9. Helsingør Kommunes Sundhedspolitisk (politisk godkendt) Sundhedspolitikken og implementering af indsatser, der understøtter sundhed, er et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune. Derfor lægger Sundhedspolitikken op til samarbejde på tværs af centre med henblik på at opnå de bedste betingelser for sundhed og trivsel i kommunen. Sundhedspolitikken tager afsæt i tre store udfordringer, nemlig at der bliver flere ældre og kronisk syge borgere, at den sociale ulighed i sundhed vokser, og at en usund livsstil med fysisk inaktivitet, rygning, alkohol og overvægt fortsat udgør en sundhedsmæssig trussel for borgerne i Helsingør Kommune. Prioritering af Sundhedsudfordringer De konkrete sundhedsindsatser i Handlingsplanen for 2015 er udviklet med udgangspunkt i fire overordnede sundhedstemaer/udfordringer, som team Sundhed har defineret. De valgte temaer vurderes, at have en høj grad af indflydelse på at opnå størst mulig effekt af kommunens sundhedsindsatser og er defineret ud fra team sundheds faglige erfaringer, styringsparametrene, nationale fokusområder og evidensbaseret viden. For at kunne understøtte de fire temaer er der forumleret målsætninger, der angiver retningslinjer for de konkrete sundhedsindsatser. 1. Tværgående samarbejde og udvikling Målsætninger: - Borgeren oplever sammenhæng i indsatsen - Borgeren tilbydes relevante tilbud i rette tid Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: - Livsstil for Familier - Jump4fun & Cool2befit (tilbud til overvægtige børn) 5

35 - Opsporende samtale (Alkohol) - Fastholdelsesstrategi (lokale tilbud til borgerne for at fastholde nye vaner) 2. Principper for rekruttering Målsætninger: - Borgeren bliver involveret i udviklingen af vores tilbud og tilbuddene tager udgangspunkt i deres behov - Vi differentierer vores tilbud i forhold til at nå udsatte borgere - Vi kommunikerer vores tilbud til borgeren direkte og i øjenhøjde Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: - Samarbejde med fagforbund og virksomheder - LÆR AT TACKLE kurserne - Rygestopkurser - Mandemotion på virksomheder - Livsstil for familier 3. Borgerens fastholdelse af opnåede resultater Målsætninger: - Borgeren oplever at der arbejdes med fastholdelse gennem hele forløbet/kurset - Efter endt forløb/kursus udarbejdes sammen med borgeren en plan for fastholdelse - Udvikling af fastholdelsesaktiviteter i lokalsamfundet i samarbejde med foreninger, fritidsliv, idræt med flere Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: - Fastholdelsesprojekt/workshop - Motions- og mødested - LÆR AT TACKLE kurserne - Forløbsprogrammer - Livsstil for familier - Tackling- undervisningsmaterialer til skolerne - Rygestopkurser 4. Medarbejderne som Sundhedsambassadører Målsætninger: - Alle relevante frontmedarbejdere skal kende, informere og kunne henvise til kommunes sundhedstilbud. Derved for borgeren relevant information og vejledning om sundhed i kontakt med kommunale frontmedarbejdere Eksempler på konkrete indsatser i handlingsplanen, der understøtter målsætningen: - Kommunikationsplan for formidling af sundhedstilbud til borgerne - Strategi for medarbejderne som sundhedsambassadører Udviklingsprojekter Strategi for fastholdelse af borgerens opnåede resultater For at styrke og fastholde de resultater, som borgere opnår gennem et kommunalt rehabiliteringsforløb, er der i løbet af de sidste år igangsat en række aktiviteter som f.eks. KOL Netværk, fodbold fitness, selvtræning m.m. For yderligere at styrke denne indsats, afholdes der i foråret 2015 en workshop på tværs af centre og med deltagelse af lokale foreninger, idrætsforeninger m.v.. Formålet er at udvikle nye idéer og at få et samlet overblik over de fastholdelsesaktiviteter, der findes i kommunen. Herud over undersøges muligeden for at afprøve nye velfærdsteknologiske løsninger til fastholdelse af resultater af en rehabiliteringsindsats, herunder tilbud til ressourcestærke borgere, der kan træne selv (og derfor ikke skal have tilbudt et 12 ugers træningsprogram). Aktiviteter: Tværsektoriel workshop på tværs af centre og lokale foreninger Afprøvning af velfærdsteknologiske løsninger Oprettelse af nyt hockey fitness hold 6

36 Videreførelse af fodbold fitness Videreførelse af KOL Netværk Strategi for frontmedarbejdere som sundhedsambassadører I Center for Sundhed og Omsorgs strategikort for er et af fokusområderne Fremtidens sundhed og Omsorg og herunder Vi er sundhedsambassadører og kan vejlede borgerne. Dette fokusområde har vi arbejdet med i Handlingsplanen for 2015 og et af de 4 overordnede mål for handlingsplan 2015 er derfor Medarbejderne som sundhedsambassadører. Der skal derfor udarbejdes en strategi for frontmedarbejdere som sundhedsambassadører for Helsingør Kommune. Målet er, at alle relevante frontmedarbejdere skal kende, informere og kunne henvise til kommunes sundhedstilbud og motivere til sundhedsfremmende livsstil og fastholdelse heraf. Derved får borgeren relevant information og vejledning om sundhed i kontakt med kommunale frontmedarbejdere. Strategien skal indarbejde anbefalinger fra forebyggelsespakkerne (f.eks. den opsporende samtale om alkohol) og kommunikationsplanen for Sundhed. Mulige frontmedarbejdere som skal indgå i projektet: SOSU-medarbejdere, Jobkonsulenter, Pædagoger. Aktiviteter: Endnu ikke fastlagt. Løbende kompetenceudvikling af undervisere/ trænere på forløbsprogrammer For at kunne gennemføre planlægningssamtaler og undervisning/ træning på forløbsprogrammerne, skal de tilknyttede kommunale fagpersoner som minimum have gennemført et sundhedspædagogisk kompetenceudviklingsforløb, et studiebesøg på hospitalsspecialafdeling samt et sygdomsspecifikt undervisningsforløb. Herudover skal de deltage løbende i en række arbejds- og evalueringsmøder. Der er i alt tilknyttet en koordinator, ca. 8 sygeplejersker fra hjemmeplejen og ca. 12 terapeuter fra Helsingør Rehabilitering og træningscenter til forløbsprogrammerne KOL, type 2 diabetes, hjertekar sygdomme, kræft og ryg-lændelidelser. Fagpersonerne frikøbes fra driften til kompetenceudvikling og arbejdsmøder. Aktiviteter: Fortsat kompetenceudvikling og brush up kurser til KOL og diabetesteams Fortsat kompetenceudvikling af hjerteteam Fortsat kompetenceudvikling af kræftteam Kompetenceudvikling af nyt lænderyg-team Kompetenceudvikling, koordinator Forløbsprogram for Hjertekar sygdomme. Videreudvikling og evaluering Der er i 2014 gennemført et pilot rehabiliteringsforløb for borgere med hjerte-kar sygdomme. Forløbet skal, på baggrund af en evaluering, justeres i Vi får meget få henvisninger fra hospitalerne. Der igangsættes derfor en dialog med Nordsjællands Hospital mhp. at aftale rolle og ansvarsfordeling samt indholdet af den kommunale hjerterehabilitering. 7

37 Aktiviteter: Evaluering og justering af hjerterehabiliteringsforløb Gennemførelse af yderligere -2 hjerterehabiliteringsforløb i 2015 (er betalt gennem driftsaftalen) Dialogmøder med hospital og kommuner i Planområde Nord (Fælles Gods regi). Forløbsprogram for lænderyglidelser. Udvikling og beskrivelse af koncept samt pilotafprøvning Der er i 2014 igangsat et udviklingsarbejde vedr. Forløbsprogram for lænderyglidelser i et tæt samarbejde med Helsingør Rehabilitering og Træningscenter. Det færdige koncept forventes klar til pilotafprøvning den 1. april Pilotforløbet skal evalueres og justeres. Der planlægges afholdt yderligere 2 lænderygforløb i Aktiviteter: Beskrivelse af koncept, udvikling af manualer, patientfoldere, informationsmateriale m.m. Gennemførelse af 1 pilotforløb med efterfølgende evaluering og justering Gennemførelse af yderligere 2 forløb i 2015 Kræftrehabilitering. Evaluering og udbygning/ tilpasning af programmet Der er i 2014 gennemført 2 kræftrehabiliteringsforløb i et tæt samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, som har været ansvarlig for gennemførelsen af patientundervisning og cafémøderne. For at styrke rekrutteringen til kræftforløbene har der i 2014 været gennemført en informationsindsats over for hospital, almen praksis og offentligheden. Det har medført et øget antal henvisninger. Region Hovedstadens implementeringsplan for Forløbsprogram for kræft og palliation blev officielt godkendt i november Der forventes derfor øget opmærksomhed og flere henvisninger i Der planlægges en justering og udvikling af konceptet, så det er i tråd med anbefalingerne i Regionens implementeringsplan, herunder skal der ske en hjemtagning af patientundervisningen. Muligheden for at udbygge med aktiviteter over for børn i kræftramte familier samt øvrige pårørende skal ligeledes undersøges. Aktiviteter: Justering og tilpasning af kræftkonceptet Gennemførelse af 4 rehabiliteringsforløb Løbende evaluering og justering. Oprettelse af pårørendegrupper til kræftramte familier Løbende kvalitetssikring, evaluering og dokumentation af forløbsprogrammer Ansvaret for udvikling, planlægning og evaluering samt kvalitetssikring af forløbsprogrammerne er forankret i Sundhed, medens driften af programmerne gennemføres på træningscenter Poppelgården. 8

38 I takt med at der indhentes erfaringer og resultater med organisering, koordinering og implementering af den fleksible model på tværs af diagnoser vil der blive gennemført en fortsat videreudvikling og tilpasning af modellen. Det skal bl.a. undersøges, hvordan der fortsat kan ske en differentiering af indsatserne, så gruppen af udsatte borgere i højere grad kan rekrutteres til og fastholdes i forløbsprogrammerne. Den løbende kvalitetssikring, evaluering og dokumentation af forløbsprogrammerne omfatter nedenstående aktiviteter. Aktiviteter: Faglig opdatering af materialer, arbejdsprocedurer m.v. Tilpasning/ justering af model. Udformning af kvalitetsstandarder, herunder støtte til udformning af nye formularer Dialog og arbejdsmøder med koordinator på Poppelgården Kvartalsvise status- og fremdriftsmøder med ledelsen på Poppelgården Løbende evaluering samt møder med underviser- og trænerteams Udarbejdelse/ justering af evalueringsmodeller/ materialer Indtastning af data i regional kroniker database. Udvikling af forløbsprogram for etniske minoriteter Der er i december 2014 gennemført en undersøgelse af de praktiserende lægers behov for at kunne henvise etniske minoritetsborgere til et type 2 diabetes forløbsprogram. Målgruppen er borgere, der ikke taler og forstår dansk, og som derfor ikke kan følge et almindeligt diabetesforløb. Resultaterne fra undersøgelsen vil danne baggrund for udvikling af et diabetes forløb til denne målgruppe. Aktiviteter: Udvikling af koncept i samarbejde med brugere og relevante samarbejdspartnere Gennemførelse af et pilotforløb i foråret 2015 Evaluering og justering af koncept Gennemførelse af yderligere 1 forløb i Tidlig opsporing af borgere med KOL i samarbejde med Nordsjællands Hospital og Halsnæs Kommune Der er indledt et samarbejde med Nordsjællands Hospital mhp. at udforme et forskningsprojekt om tidlig opsporing af borgere med KOL. Dette arbejde forventes at munde ud i en ansøgning om forskningsmidler fra Center for Tværsektoriel Forskning i maj 2015 og en igangsættelse af projektet i efterår Fælles sundhedshus Som led i Hospitals- og psykiatriplan 2020 er det besluttet, at etablere et fælles kommunalt og regionalt sundhedshus i Helsingør for at skabe et mere entydigt og sammenhængende sundhedsvæsen for borgere og patienter og imødegå udfordringerne på sundhedsområdet, der bl.a. fremgår af Helsingør Kommunes sundhedsprofil. Formålet er, at: 9

39 Øge livskvalitet og adgang til sundhedstilbud Øge lighed i sundhed Skabe sammenhængende patientforløb Sikre tidlig opsporing Det skal ske ved at samarbejde tværsektorielt og afprøve nye samarbejdsformer, der kan give bedre ressourceudnyttelse og mere fleksibilitet i opgaveløsning. Sundhedshuset skal have plads til mange aktører og funktioner. Projektet er forankret i en tværsektoriel styregruppe med repræsentanter fra: Regionen, Nordsjællands Hospital, PLO, Psykiatrien samt Hørsholm-, Gribskov- og Fredensborg Kommune. Samarbejdet afklares i fire spor: 1. Et regionalt spor: Hvor regionen internt drøfter indhold og muligheder. 2. Et tværfagligt spor internt i Helsingør Kommune: Hvor det kvalificeres, hvilke funktioner, der ønskes med i et sundhedshus, hvordan det tværfaglige samarbejde kan ske mv. 3. Et fælles spor for Helsingør kommune og regionen: Den tværsektorielle styregruppe arbejder ud fra det fælles kommissorium med at fremlægge et samlet politisk oplæg til: Indhold og funktioner, arealbehov, placering, økonomi samt overordnet forslag til samarbejde, organisation og ledelse. 4. Et tværkommunalt spor: Sammen med Hørsholm-, Gribskov- og Fredensborg Kommune drøftes løbende evt. mulige samarbejdsflader set i lyset af et kommende sundhedshus. Aktiviteter: Konkretisering af fagligt indhold og funktioner i sundhedshuset Overordnet anslå arealbehov Beskrive mulige scenarier for finansiering, ejerforhold, nybyg/ombyg mv. Kvalificere beslutning for mulig placering Beskrive muligheder for en fælles organisation, økonomi og ledelse Drøftelse af evt. mulige fælleskommunale samarbejder i forbindelse med etablering af sundhedshuset Projektbeskrivelse: Indsatser for boligområderne (Helsingør Syd) Der skal udarbejdes en projektbeskrivelse, der beskriver indsatser, der skal forbedre udsattes sundhed og dermed fremme social lighed i Helsingør Kommune i 2015 og Den færdige projektbeskrivelse forventes færdig 1. maj I udarbejdelsen af projektbeskrivelsen samt i indsatsen vil både decentrale aktører samt borgerinddragelse være i fokus. Formålet er at styrke sundhedsindsatsen i udsatte boligområder. Der er udvalgt 4 indsatsområder, der vil blive fokuseret på. Målet er, at vi kan iværksætte nogle indsatser, hvor vi fra starten indtænker drift og forankring, så indsatserne får en mere blivende karakter end satelitindsatser. Derudover er vi tovholdere på at afholde møder 4 gange i året, for Team sundhed og boligsociale medarbejdere fra Tibberup parken, Vapnagaard og Nøjsomhed. Målet med disse møder er at opdatere hinanden, samt iværksætte aktiviteter på tværs af Helsingør Kommune og boligområderne, hvor sundhed er målet. Aktiviteter: Udarbejdelse af projektbeskrivelse og indsatser Afholdelse af 4 kvartalsmøder Iværksættelse af aktiviteter inden for: Livsstil for mænd i boligområderne Strukturelt sundhedstiltag for børn og unge i boligområderne 10

40 Beskæftigelse og sundhed i boligområderne Rygestopkurser i boligområderne Udringning i Vapnagaard med henblik på rekruttering til rygestopkurser Være medarrangør af Lunge dagen og Diabetesdagen som afholdes i mindst ét boligområde Kompetenceudvikling Opsporende samtale om alkohol I Forebyggelsespakken om alkohol lyder en af anbefalingerne på Systematisk tidlig opsporing ved front personale. Center for Sundhed og Omsorg har på bagrund af det igangsat et samarbejde med Center for Rusmidler, omkring udvikling af et koncept til uddannelse af relevant frontpersonale. Formålet er via frontpersonale tidligere at kunne opsporer borgere og/eller familier med overforbrug og alkoholproblemer. Aktiviteter: Udvikling af koncept Pilotafprøvning af koncept Evaluering og stillingtagen til fremtidig drift Ungdomsmodtagelsen/afdækning (Seksuel sundhed) På baggrund af en politisk henvendelse fra formanden for SIF om, at oprette en Ungdomsmodtagelse i Helsingør Kommune. Der skal afholdes et informationsmøde om Ungdomsmodtagelsen for relevante aktører.. Formålet med mødet er, at synliggøre hvad en ungdomsmodtagelse er og kan tilbyde. Mødet afrundes med, at der debatteres mellem de inviteres relevante aktører og beslutningstagere, om det er et tilbud der skal arbejdes videre på, at etablere i Helsingør kommune. Aktiviteter: Planlægning af møde Udvælgelse og Invitation af relevante deltager Afholdelse af arrangement Evaluering og opfølgning på arrangementet Stillingtagen til etablering af en Ungdomsmodtagelse i Helsingør. Revideret oplæg til FIT- Fleksible Individuelle Tilbud På baggrund af FIT pilotprojektet 2014 udarbejdes en drejebog, der skal give et bud på hvad en FIT-model 2015 anbefales, at indeholde og som kan tilbydes borger i ressourceforløb. Formålet med at lave en drejebog er, at få etablere en model FIT-2015 der kan sættes i drift. Aktiviteter: Udvikling af drejebog Konsulent bistand til kommende projektleder Indgå som faglig ressourceperson (underviser) 11

41 Udvikling af Lokal Vi cykler til arbejde kampagne I de seneste år har der været en faldende tilslutning til Vi Cykler Til Arbejde kampagnen over hele landet. Også Helsingør Kommune har oplevet den faldende tilslutning fra kommunale og private arbejdspladser fra 1300 deltagere i 2011 til 800 deltagere i På denne baggrund skal på foranledning af Sundheds- Idræts- og Fritidsudvalget udarbejdes et oplæg til en ny lokal kampagne, som kan støtte bedre op om cyklismen i kommunen fra Aktiviteter: Nedsætte arbejdsgruppe med deltagere fra SO, TKM, KIB og EPO og Cyklistforbundets lokalafdeling i Helsingør Brugerinvolveringsproces i samarbejde med EPO Udarbejde et nyt lokalt kampagnekoncept Sagsfremstilling med forslag til kampagnestrategi for 2016 Rygestopbasen Synliggørelse af resultater Rygestopbasen er et gratis tilbud til rygestopenheder, der ønsker en ekstern evaluering og dokumentation af deres rygestopaktiviteter. Formålet med, at afsætte tid til indtastning i Rygestopbasen er, at vi som rygestopenhed, kan modtage en rapport, der kan synliggøre hvilke målgrupper vi når/ikke når, succesrater mm. Rapporten kan efterfølgende bruges som et redskab til, at skabe bedre og mere målrettede tilbud til borgerne. Aktiviteter: Indtastning i Rygestopbasen Deltagelse på workshop omkring rygestopbasen Gennemgang og evaluering af rapportens resultater På baggrund af rapportens evt. synliggjort behov, udvikles eller tilpasses nuværende tilbud. Afprøve evt. nye ideer. Nudgetstudie i Helsingør i samarbejde med DTU Nærmere beskrivelse følger. Kurser og aktiviteter for borgerne Patientuddannelse: Afholdelse af Lær at tackle kurser Lær at tackle kurserne afholdes for at styrke borgernes evne til at håndtere dagligdagen og symptomer på smerter og sygdom for dermed at opnå en forbedret helbredstilstand, sundhedsadfærd og livskvalitet. På kurserne tilegner borgerne sig redskaber til at mestre sygdom og hverdagen med de problemer, som sygdommen eller smerterne giver. Der foretages en evaluering efter hvert kursus. Kurserne afholdes i et samarbejde med Fredensborg Kommune, som Helsingør Kommune deler abonnement med. Kurserne afholdes skiftevis i Helsingør (Strandgade 48, 3000 Helsingør) og Fredensborg (Frivilligcenter Fredensborg (Teglgårdsvej 423A, 3050 Humlebæk). Der er tilknyttet seks frivillige instruktører til Helsingør og Fredensborg Kommune. Aktiviteter: Afholdelse af et lær at tackle kronisk sygdom 12

42 Afholdelse af to lær at tackle angst og depression Afholdelse af et lær at tackle kroniske smerter Et større infomøde, hvor der informeres samt rekrutteres til kurserne samt rekruttering af nye frivillige instruktører Pleje af de frivillige instruktører i form af sommerfrokost og julefrokost MUS samtaler en gang om året med instruktørerne Løbende rekruttering til kurser, fx 2 årlige instruktørbesøg på apoteker Effektmål til Centeraftale: 80 % af de borgere, der har gennemført et lær at tackle angst og depressionskursus skal være enige i eller i høj grad enig i, at de er blevet bedre til at håndtere deres symptomer på angst og depression. 70 % af de borgere, der har gennemført et lær at tackle kroniske smerter kursus eller et lær at tackle kronisk sygdom kursus, skal være enige i eller i høj grad enig i, at de er blevet bedre til at håndtere deres symptomer (fx smerte, ubehag, træthed og vanskelige følelser) Patientuddannelse: Udvikling og afprøvning af Lær at tackle job og sygdom Fra 2015 tilføjes endnu et kursus, lær at tackle job og sygdom, som udbydes af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Kommunernes Landsforening. Kursets formål er at styrke deltagernes evne til at håndtere sygdom med henblik på at komme hurtigere tilbage i arbejde og fastholde det. Deltagerne tilegner sig redskaber til at mestre stress og symptomer som træthed, smerter og nedtrykthed samt redskaber til at tackle udfordringer på jobbet, når man dagligt mærker symptomer. Fra maj vil der blive foretaget en effektevaluering af kurset ved Aarhus Universitetshospital og Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SIF). Der er uddannet tre instruktører til at varetage kurset job og sygdom og i marts uddannes endnu en instruktør. Kurset tilbydes i et samarbejde med Center for Job og Uddannelse, hvor henholdsvis områdeleder Jan Henriksen og Tina Madsen bliver tilknyttet rekruttering til kurserne. Aktiviteter: Opstart af samarbejde med Jobcenter Afholdelse af informationsmøde for jobkonsulenter i Jobcentret Samtaler med 40 kursister, hvor de informeres om den videnskabelige evaluering af kurset Afholdelse af mindst to kurser inden juli 2015 Deltagelse i evaluering af kurset Patientuddannelse: Udvikling af netværksgrupper Opstart af netværksmøder i samarbejde med Frivilligcenter Helsingør. Aktiviteter: Evaluering af netværksmøder efter kronisk smertekursus afsluttet i december 2014 Opstart af, at netværksmøder tilbydes efter hvert lær at tackle kursus Dialogmøder med Frivilligcenter Helsingør og koordinatorer Afholdelse af lær at tackle kroniske smerter netværkskurser International Lungedag 2015 Nærmere beskrivelse følger 13

43 Udendørs Motions- og Mødested I 2014 blev der etableret et Motions- og Mødested i Egebæksvangskoven i Espergærde. Stedet består af 11 motions- og træningsredskaber. Der er knyttet flere frivillige til dette sted, som står til rådighed i instruktion af redskaberne. Tovholderfunktionen for de frivillige er placeret i SO. Der planlægges etablering af endnu et Motions- og Mødested i Helsingør Kommune. SO er ansvarlig for etableringen heraf. Rygestopkurser for voksne Rygning er tema i SST s Forebyggelsespakker. En af anbefalinger fra tobakstemaet lyder: Reaktive tilbud for alle borgere. Her anbefales det kommunerne løbende, at tilbyde rygestopkurser. Formålet med kurserne er at medvirke til, at styrke borgernes muligheder for et vellykket rygestop og efterfølgende fastholdelse. På kurserne får deltagerne afklaring om motivation og rygeprofil, viden om afhængighed, helbred og nikotinerstatning, samt redskaber til håndtering af abstinenser, risikosituationer og fastholdelse. Kurserne afholdes i Helsingør (Strandgade 48, 3000 Helsingør) eller hvor der er deltager nok til at starte et hold. Kommunens virksomheder har mulighed for, at rekvirere rygestopkursus der kan afholdes på virksomheden. Aktiviteter: Afholdelse af Klassisk rygestop kurser (Fortrinsvis til motiverede borgere) Afholdelse af Kom og Kvit kurser (Fortrinsvis til borger der mangler motivation eller endnu ikke er klar til at sætte en stopdato) Rekrutteringsarbejde Rygestop events (Kuliltemåling) med henblik på rekruttering og synliggørelse Infomøder om motivation og hvad rygestopkurser kan. Samarbejde med boligområderne Nøjsomhed, Vapnagaard og Tibberupparken om rygestopaktiviteter, der gerne skal resulterer i lokale rygestopkurser eksempelvis på tyrkisk eller arabisk. (Se handlingsplanen: Indsatser for boligområderne) Deltage i SST Storryger kampagne i ugerne 12 & 13 samt 46 & 47 (Forebyggelsespakkerne Understøtte nationale kampagner og information ) Indtastning af data fra rygestopholdene til Rygestop basen Koordinering af kurser med undervisere og evt. samarbejdspartnere Synliggørelse og kommunikation via af kommune og Stop-linjens hjemmeside, flyers, mm. Rygestopkurser (Rygeforebyggelse) for unge på skoler og ungdomsuddannelser Forebyggelsespakken om tobak anbefaler videre: Systematisk undervisning og forældremøder samt Reaktive rygestoptilbud for alle borgere). På baggrund af ovennævnte samt efterspørgslen fra skolerne, tilbydes rygestopkurser målrettet unge. Kurserne kan stå alene eller tilbydes som opfølgning på opsøgende eller forbyggende arrangementer og events. Kurset tager udgangspunkt i kræftens Bekæmpelses konceptrygestop for unge, og forsøges tilpasset til de enkelte skolers og elevers behov, for variable antal møder og tidsinterval. Formålet er at styrke unges mulighed for tidligt, at kunne stoppe et rygeforløb, og medvirke til fastholdelse af et rygestop. Formålet med dialogoplæg er at medvirke til at flere unge får rygedebut. Aktiviteter: Events og kuliltemåling til rekruttering og vidensdeling på skoler Rekruttering 14

44 Afholdelse af rygestopkurser for elever på o Ungdomsuddannelser o Folkeskoler Forebyggende dialogoplæg om rygning Dialogoplæg som optakt til efterfølgende rygestopkurser for eleverne. Samarbejde med boligsociale medarbejdere om aktiviteter målrettet unge i boligområderne. Der er foreløbig planlagt: Vandpibetema Livsstil for familier med overvægt Formålet med Livsstil for familier er at øge medvirkende familiers trivsel og påvirke livsstilen i en sundere retning allerede inden, børnene bliver overvægtige. Tilbud til såvel førskolebørn som skolebørn med moderat overvægt er anbefalet i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke Overvægt. Kurset tilbydes familier med børn i alderen 3-9 år. Livsstil for familier består af 3 moduler, som samlet set varer i halvandet år. På kurset arbejdes med målsætninger for en sundere livsstil, ændring af vaner, sund mad og mere fysisk aktivitet i hverdagen. Metodemæssigt arbejdes med kognitiv coaching, mindfulness og positiv psykologi. Projektet er udviklet i en tværfaglig gruppe og drives i samarbejde med Sundhedstjenesten. Første hold familier startede i august Projektet videreføres i 2015 med henblik på drift i Aktiviteter: Hold 2 afslutter modul 2 i marts 2015 Hold 3 fortsætter på modul 2 i marts 2015 Færdiggøre evalueringsrapport for hold 1 forår 2015 Færdiggøre evaluering for hold ultimo 2015 Rekruttere hold 4, som starter forår 2015, når hold er samlet Rekruttere hold 5, som starter efterår 2015, når hold er samlet Udgive et månedligt elektronisk nyhedsbrev om livsstil Etablere møde om drift Sagsfremstilling med evalueringsresultater Forløbene dokumenteres og evalueres løbende med henblik på, at projektet kan sættes i drift fra Livsstil for unge med overvægt Formålet med livsstil for unge er at øge trivslen og forebygge mere overvægt hos unge, som allerede er overvægtige. Aldersgruppe +16. Hvis muligt fremme et vægttab med små skridt. Metodemæssigt læner vi os op ad Livsstil for familier med kognitiv coaching som omdrejningspunkt. Forløbet skal udvikles og beskrives. Vi forventer et kortere forløb end for livsstil for familier. Indsatsen skal gennemføres i samarbejde med Sundhedstjenesten, som har flere børn og unge i pipeline til ovennævnte indsats. 15

45 Aktiviteter: Nedsætte arbejdsgruppe Afgrænse opgaven Beskrive udfordringen med afsæt i professionelle, som omgås de unge Interviewe brugerne/de unge Udvikle koncept/projektbeskrivelse Udarbejde drejebog Afprøve forløb Evaluere Livsstil for mænd på arbejdspladser med mange kortuddannede Formålet med livsstil for mænd på arbejdspladser er at øge trivslen og forebygge mere overvægt og livsstilssygdomme hos kort uddannede mænd. Aldersgruppe +30/40. Hvis muligt fremme et vægttab med små skridt. Metodemæssigt læner vi os op ad Livsstil for familier med kognitiv coaching som omdrejningspunkt. Forløbet skal udvikles og beskrives. Vi forventer et kortere forløb end for livsstil for familier. Indsatsen skal gennemføres i samarbejde med virksomheder med mange kortuddannede evt. med Jobcenter. Aktiviteter: Nedsætte arbejdsgruppe Afgrænse opgave/finde virksomheder Beskrive udfordringen med afsæt i arbejdspladser Interviewe brugerne/mændene Udvikle koncept/projektbeskrivelse Udarbejde drejebog Afprøve forløb Evaluere Jump4fun DGI Nordsjælland, Julemærkehjemmene, Nordsjællands Hospital Hillerød og idrætsforeninger i Nordsjælland samarbejder om at skabe flere idrætstilbud til overvægtige børn i alderen 6 til 16 år. I Helsingør Kommune er allerede etableret et hold for overvægtige børn, Jump4fun hold, i Judoklubben. Svømmeklubben i Helsingør arbejder på et få et hold, og det samme gør Kronborg Gymnasterne. Helsingør Kommune har gennem Team Sundhed valgt at understøtte driften af holdene i Helsingør Kommune gennem en tre-årsperiode fra 1. januar 2015 til 1. januar Indsatsen skal drives i et samarbejde med Sundhedstjenesten og DS. Aktiviteter: Indgå samarbejde med Jump4fun Finansiere 3 hold i løbet af 2015 Informere om Jump4fun holdene med henblik på rekruttering Bidrage til rekrutteringen (gennem sundhedsplejersker og skoler) Samarbejde om evalueringen 16

46 COOL2BFIT COOL2BFIT er et kost- og aktivitetsprogram til overvægtige og inaktive børn i alderen 7 15 år. COOL2BFIT har til formål at reducere overvægt og forbedre de deltagende børns almene sundhedstilstand via en livsstilsændring. Programmet består af en helhedsorienteret indsats med fokus på fysisk træning, løbende målinger af sundhedsparametre, individuelt tilpasset kostvejledning og madlavningsaftener. Programmet er den del af Sund Skole Nettet og udviklingsarbejdet har været finansieret af Rockwool Fonden.Indsatsen skal drives i et samarbejde med Sundhedstjenesten og DS. Aktiviteter: Indgå samarbejde med COOL2BFIT Finansiere 2 hold (fra efterår 2015) Informere om Jump4fun holdene med henblik på rekruttering Bidrage til rekrutteringen (gennem sundhedsplejersker og skoler) Samarbejde om evalueringen Tackling Arbejdet med Tackling understøttes af anbefalinger i Forebyggelsespakker Alkohol og Rygning: Undervisning i grundskolen. Tackling er et undervisningsmateriale til 7 og 8 klasserne. Materialet kombinerer træning af personlige kompetencer med undervisning om tobak, alkohol og illegale stoffer. Formålet med at tilbyde Tackling til eleverne i 7. og 8. klasserne er, at udskyde alkohol debut og mindske antallet af unge der begynder at ryge. Aktiviteter: - Deltage ved SSPK lokaludvalgsmøde med skolernes SSPK-lærer og informere om materialet. - Håndtering af skolernes bestillinger - Afholde forebyggelses oplæg i folkeskolerne om alkohol og rygning Kampagner og events Verdens Diabetesdag Diabetesforeningen afholder årligt Verdens Diabetesdag den 14. november, for at sætte fokus på diabetes. I et samarbejde med den lokale Diabetesforening i Helsingør, har der været afholdt arrangementer på denne dag. I år har Diabetesforeningen i Helsingør planlagt et større arrangement i Helsingør end tidligere år. SO deltager igen i år i Verdens Diabetesdag med henblik på tidlige opsporing og forebyggelse. Aktiviteter: Samarbejde om planlægning af Diabetesdagen med Diabetesforeningen i Helsingør Kommune Planlægning af aktiviteter på Diabetesdagen, bl.a. i Boligområderne Afholdelse af Diabetesdagen 17

47 Tværkommunal alkohol kampagne (uge 40) I forebyggelsespakken om Alkohol er anbefalingen: Nationale informationskampagner. På baggrund af anbefalingen og en tværkommunal workshop helt tilbage fra 2011 hvor byrådspolitikere fra kommunerne Gribskov, Allerød, Helsingør, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal mødtes omkring Sundhedsprofilens tal. Tallene fra sundhedsprofilen viste bl.a., at de nordsjællandske kommuner var særligt udfordret i forhold til borgernes alkoholforbrug. Siden 2011 har Helsingør kommune derfor i samarbejde med kommuner Gribskov, Allerød, Fredensborg og Hørsholm samarbejdet om en tværkommunal alkohol event. Formålet med samarbejdet er, at skabe en mere lokal synlighed omkring alkohol ved, at udarbejde og afvikle en fælles aktivitet eller event, der kan understøtte Sundhedsstyrelsens uge 40 alkoholkampagne der afvikles hvert år i uge 40. Aktiviteter: Udviklings- og planlægningsmøder til dette års uge 40 kampagne Afholdelse/udførsel af planlagte event/aktivitet Opfølgning og evaluering af arrangement og forløb Vi cykler til arbejde kampagne 2015 i samarbejde med Cyklistforbundet Kampagnen gennemføres med det formål at øge sundheden, mindske forureningen og nedsætte trængslen i trafikken. Nogle virksomheder ser også en mulighed for at styrke fællesskabet på arbejdspladsen. Kampagnen arrangeres af Dansk Cyklistforbund. Helsingør kommune bakker op om kampagnen med en egen informationsindsats og kampagneaktiviteter i Aktiviteter: Nedsætte arbejdsgruppe med deltagere fra SO, TKM, KIB og EPO og Cyklistforbundets lokalafdeling i Helsingør Ansøge om økonomiske midler Gennemføre intern og ekstern kommunikation Gennemføre lokale aktiviteter Evt. lokal konkurrence og præmieoverrækkelse Udarbejde evalueringsnotat Men s Health Week 2015, uge 24 Formålet med Men s Health Week 2015 (MHW) er at sætte fokus på mænds sundhed med henblik på, at få manden til at lytte til kroppens signaler og gå til lægen ved tegn på sygdom. Kampagnen handler også om at øge mændenes viden om egen sundhed og inspirere manden til at deltage i aktiviteter, som forebygger sygdomme og fremmer sundhed og trivsel. Det overvejes at fortsætte kampagnen i 2015 i samme spor som 2014, således at målgruppen i 2015 også er kortuddannede mænd i aldersgruppen år, og primært mænd, der bor alene, det det er i den gruppe af mænd, vi finder mange med begyndende livsstilssygdomme. Aktiviteter: Nedsætte arbejdsgruppe Udarbejde mødeplan med patientforeninger Udarbejde plan for sundhedstjek/eller andet i uge 24 i samarbejde med patientforeninger 18

48 Udarbejde drejebog for kontakt til virksomheder og andre Udarbejde en kampagneplan og en kommunikationsplan Gennemføre uge 24 Udarbejde et evalueringsnotat Influenzakampagne Formålet med den nationale influenza-kampagne er, at risikogrupper lader sig vaccinere mod influenza i perioden, hvor der er en gratis vaccination. Risikogrupperne er ældre, kronisk syge og gravide. Statens Serum Institut anslår, at personer dør hvert år som følge af komplikationer til influenza. Influenza koster samtidig mange sygedage og indlæggelser blandt risikogrupperne, og dermed også betydelige udgifter til behandling og pleje. Aktiviteter: Opbakning til den nationale kampagne med lokal presse, information og udsendelse af materiale. Helsingør Messen 2015 Nærmere beskrivelse følger Solkampagne Nærmere beskrivelse følger Strategiske indsatser der fremmer forebyggelsesarbejdet Implementering af forebyggelsespakkerne/koordinerende funktion Formålet med Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker er at bidrage til at prioritere og kvalitetsudvikle det kommunale sundhedsfremmende forebyggelsesarbejde. Der er udgivet 11 forebyggelsespakker og for denne første implementeringsplan for er udvalgt og prioriteret 7 pakker: Fysisk aktivitet, Alkohol, Tobak, Mental sundhed, Mad og Måltider, Overvægt og Stoffer. De enkelte anbefalinger i de 7 pakker er fordelt mellem centrene BUF, DS, JU, KIB, ØE, EPO, SSI, TMK og SO. Center for Sundhed og Omsorg har foruden ansvaret for at implementere anbefalinger også en koordinerende og rådgivende funktion overfor de andre centre. Målet for implementeringsplanen for er, at ingen anbefalinger på grundniveau ikke er implementeret. Det vil sige alle anbefalinger skal være enten fuldt implementeret eller delvist implementeret. Hvis anbefalinger på grundniveau ikke er implementeret, skal der foreligge en faglig begrundelse herfor. Aktiviteter: Center for Sundhed og Omsorg arbejder med implementering af egne anbefalinger gennem handlingsplan Den koordinerende og rådgivende funktion består i at bidrage de andre centre med faglig sparring, hvilket foregår løbende gennem året og på eventuelle fællesmøder mellem flere centre. Derudover foretages evaluering af målet for implementeringsplanen (planlagt juni 2015, december 2015 og december 2016). 19

49 Implementeringen skal ske gennem de eksisterende rammer eller gennem driftsønsker for Implementering af Sundhedsaftalen Som noget nyt arbejdes der med årlige implementeringsplaner for den nye Sundhedsaftale gældende for alle 29 kommuner i Region Hovedstaden. Der skal kommunalt og regionalt arbejdes med en indledende prioritering over de kommende fire år af Sundhedsaftalens indsatser og implementeringsplanerne skal udarbejdes i et rul, der passer med de kommunale budgetprocesser. Sundhedsaftalens implementeringsplan for 2015 og 2016 udarbejdes sideløbende. Det er dog ikke muligt, at få implementeringsplanen for 2015 inddraget i de kommunale budgetprocesser for året Sundhedsaftalens implementeringsplan 2015 godkendes på Sundhedskoordinationsudvalget mødet i januar 2015 og godkendes i Kommunekontaktrådet Hovedstaden den 23. februar Økonomi: Regeringen og Kommunernes Landsforening har i aftale om kommunernes økonomi for 2015 afsat 350 mio. kr. i 2015 og frem, til et løft af den nære sundhedsfremmende og forebyggende kommunale sundhedsindsats og til implementering af de nye Sundhedsaftaler. I budgettet for 2015 blev det besluttet, at kr. af Helsingør kommunes andel skulle lægges i kommunekassen som en opsparing til det videre arbejde med Sundhedshuset. I Sundhedsaftalen fremgår det, at der er indsatser, der allerede forventes igangsat og implementeret i Derfor anbefaler udvalget, at der ud af de kr. gives en tillægsbevilling på kr. til budgetområde 621 i , til finansiering af ovennævnte aktiviteter i implementeringsplanen. Se ligeledes vedhæftet bilag i sagen. Sund By Netværket Helsingør kommune er medlem af Sund By Netværket et landsdækkende fagligt netværk bestående af 57 kommuner og en region. Sund By Netværket arbejder for at understøtte det danske folkesundhedsarbejde ved at skabe synergi i samarbejdet mellem kommuner, regioner og nationale aktører på folkesundhedsområdet. Formålet med Sund By medlemskabet er, at Helsingør Kommune løbende få ny viden, bliver inspireret og få erfaringer fra andre kommuners arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme via deltagelse i temagruppernes arbejde og konferencer afholdt i Sund By Netværket. Medlemskabet medvirker til, at vi i Helsingør kan øge kvaliteten i kommunens forebyggelses tilbud, ved eksempelvis at kunne gøre brug af andre kommuners erfaringer, og derved ikke selv bruge ressourcer på, at opfinde den dybe tallerken. Aktiviteter: Kommunens koordinator i Sund By Deltagelse ved relevante konference og Netværksdage Deltagelse i temagrupper: o Kost og fysisk aktivitet (Tove) o Tobak (Lone) o Alkohol (Lone) o Beskæftigelse og sundhed (Lone) 20

50 o Mental sundhed (Rikke) Kommunikationsplan med fokus på beskrivelse af kanaler Kommunikationsplan 2015 har til formål at understøtte Team Sundhed i at arbejde effektivt, struktureret og systematisk med kommunikation, således at kommunikationen bliver effektiv og sundhedsbudskaberne får størst mulig gennemslag i forhold til interessenter og målgrupper. Planen skal samtidig være med til at understøtte de prioriterede udfordringer, som er beskrevet i Team Sundheds handlingsplan for Det drejer sig om: 1) Differentierede indsatser, som tager højde for den enkelte målgruppes behov og ressourcer 2) Tværgående samarbejde og udvikling til gavn for borgeren 3) Principper for rekruttering 4) Borgerens fastholdelse af opnåede resultater 5) Medarbejderne som sundhedsambassadør Det skal undersøges, hvorledes EPO og BID kan bidrage til udarbejdelsen af kommunikationsplanen. Kommunikationsplanen vil være overordnet og et redskabet i arbejdet med sundhed. Aktiviteter: Nedsætte arbejdsgruppe og beskrive opgaven Kortlægge udfordringer (styrker og svagheder) i nuværende kommunikationen Afdække særlige interessenters behov Udarbejde kanaloversigt (vurdere kanalernes egnethed i forhold til forskellige typer af indsatser og i forhold til udfordringerne i handlingsplanen (se ovenfor) Slutprodukt med forslag til plan 21

51 Bilag: 3.1. Idà katalog - De levende steder- vs.1.pdf Udvalg: Sundheds-, Idrà ts- og Fritidsudvalget Mødedato: 04. februar Kl. 15:00 Adgang: à ben Bilagsnr: 12939/15

52 DE LEVENDE STEDER Idékatalog til fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter 1

53 Udgiver: Helsingør Kommune Idékatalog for fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter 1. udgave Udarbejdelse: Center for Kultur, Idræt og Byudvikling Team Idræt, Fritid og Frivillighed Stengade 72, 3000 Helsingør Grafik, kort og foto: Materiale indsendt fra foreninger i Helsingør Kommune Kommunens kort- og billeddatabase Forside: Idrottsoasen, Helsingborg Foto: Fredrik Berggren Fotos benyttet ifølge licensvilkår hos Creative Common Licenses 2

54 Forord Nye idrætsvaner og fritidsaktiviteter samt nye organisationsformer på idræts- og fritidsområdet skaber nye muligheder for udnyttelsen af fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter. Behov for - og ønsker om nye faciliteter opstår på forskelligvis, oftest gennem ansøgninger fra foreninger eller som et led i en kommunal strategi med henblik på at skabe tidsvarende rammer for et aktivt idræts- og fritidsliv. Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget har besluttet, at udarbejde et idekatalog over fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter, som bredt samler ønsker og behov baseret på ansøgninger fra foreningslivet. Idékataloget indeholder ligeledes forslag til nye typer af faciliteter baseret på undersøgelser af danskernes idræts- og fritidsvaner samt kommunens vision Helsingør Kommune februar

55 Omklædningsfaciliteter Tikøb Idrætsanlæg Tikøb Idrætsforening oplever store udfordringer med omklædningsfaciliteter på Tikøb Idrætsanlæg. Klubhuset rummer i dag kun 2 omklædningsrum og ofte er der 2-4 fodboldkampe på samme aften, hvilket svarer til at 4 til 8 hold skal klæde om. Der har været en tilgang af medlemmer i fodboldafdelingen og oprettelse af pigehold giver større udfordringer, da drenge og pigehold ikke kan klæde om sammen eller i umiddelbart forlængelse af hinandens spilletider. K lubben vurderer, at det er muligt, at dele det ene omklædning op i 2 og have et fælles baderum, men dette vil ikke løse problemet, når det gælder pigeholdene. Klubben har fremsendt plantegning. Foreningslivets ønsker og behov 4

56 Udvidelse af kapacitet i Helsingør Svømmehal Det er de seneste år blevet tydeligt, at den nuværende kapacitet i Helsingør Svømmehal sætter en generel begrænsning for udviklingen af vandsporten i Helsingør Kommune, hvad enten det er vandtid til den almindelige borger, bredden eller vandtid til eliten. Udfordringerne opsummeres således ved, at de forskellige klubber: Ikke kan nedbringe ventelisten til undervisningsafdelingen for børn. Ikke kan tilbyde yderligere voksenhold - vi ved at efterspørgslen er stærkt stigende. Ikke kan tilbyde konkurrencesvømmere en bedre træningssituation med et fornuftigt forhold mellem træning og restitution. Ikke kan udvikle konkurrenceafdeling - der er stor interesse og evner fra de yngste årgange da der er væsentlige begrænsninger. Derfor ønskes et nyt supplerende bassin der vil give bedre forhold samt muligheden for alle vandsportsklubber at udvikle og forbedre udbuddet til borgerne i kommunen. Fakta: Svømmehallen: Foreninger: Projektøkonomi: Helsingør Svømmehal benyttes udover den offentlige svømmetid for kommunens borgere til skole- og institutionssvømning, pensionistsvømning samt svømmesportsaktiviteter i foreningsregi. Helsingør Svømmeklub, svømmeklubben The Sport Society, Triatlonklubben Trinord, Sportsdykkerklubben Aquanaut, Helsingør Handicap Svømmeklub. Der foreligger ansøgning fra Helsingør Svømmeklub med tilhørende inspirationshæfte fra DISH (Danske Idrætssvømmehaller) med et eksempel på en nøglefærdig langbanesvømmehal. Pris 35,0 mio. kr. 5 Foreningslivets ønsker og behov

57 Gymnastik- og tennishal Hornbæk Idrætsanlæg Fonden Hornbækhallen, Hornbæk Gymnastik Forening og Hornbæk Tennisklub har fremsendt en ansøgning samt et konkret anlægsprojekt på etablering af en ny Multihal på Hornbæk Idrætsanlæg. Multihallen tænkes primært benyttet til indendørs tennis og gymnastik. Multihallen opføres som en Råhus-hal med specialgulv og springgrav samt ny teknologi, der gør det forholdsvis fleksibelt og nemt, at omstille hallen fra gymnastik aktiviteter til tennistræning og omvendt. Multihallen kan også benyttes til eksempelvis badminton. Multihallen er jf. tegningerne arkitektonisk udformet, så den ikke fremstår som én stor bygning, men er opdelt i mindre enheder. Alligevel benyttes den som én samlet multihal. Multihallen placeres således, at den eksisterende omklædningsbygning/klubhus kan være bindeled mellem Hornbækhallen og Multihallen. Med over medlemmer i Hornbæk IF danner idrætsanlægget en naturlig ramme om Hornbækborgernes fritidsliv. Dog oplever gymnastik- og tennisklubben i vinterhalvåret en nedgang i antallet af aktive medlemmer grundet manglende faciliteter. Fakta: Om klubben: Idrætsanlægget: Projektøkonomi: Hornbæk IF Gymnastik og Hornbæk IF Tennis har til sammen 650 medlemmer, hvoraf 250 er under 25 år. Der samarbejdes om Den åbne Skole (skolereform) samt om ældremotion med frivillighedsområdet. Hornbækhallen ejes af Fonden Hornbækhallen, mens klubhus og udendørsbaner er kommunale. Den samlede drift finansieres af Helsingør Kommune, idet hallen modtager 100 % lokalerefusion for foreningernes brug af hallen. Tegnestuen Hornbæk har med specificerede priser beregnet opførelsen af en Multihal til en sammenlagt pris på 7,4 mio. kr. Foreningslivets ønsker og behov 6

58 Ny Tennishal Ndr. Strandvej Helsingør Tennisklub ønsker mulighed for flere indendørsbaner, således at klubbens aktiviteter i højere grad kan ske over hele året. Træningskapaciteten reduceres betydeligt i vinterhalvåret, hvilket medfører ventelister særligt til vintertræningen. Der foreligger derfor et konkret projekt fra tennisklubben, hvor der er forslag om etablering af en ekstra tennishal med to indendørsbaner ved siden af den eksisterende tennishal, hvor der ligeledes er to baner. I projektet, som det foreligger fra Tennisklubben, er der forudsat en ombygning af den eksisterende hal, så forbedrede klubfaciliteter kan indeholdes. Endvidere er der i projektet et konkret forslag om flytning af udendørsbanerne til Sommariva banen på landsiden af Ndr. Strandvej, således klubbens aktiviteter er samlet ét sted. Det skal bemærkes, at der i budget 2015 er afsat midler til en undersøgelse af fremtidige scenarier for udnyttelse af idrætsarealerne på Nordre Strandvej samt eventuel flytning af faciliteter til Helsingør Idrætspark. Tennisklubbens projekt indgår i undersøgelsen. Fakta: Om klubben: Helsingør Tennis Klub har 320 medlemmer, hvoraf 250 er under 25 år. Klubben samarbejder med Idrætslinjen og Helsingør Eliteidræts Akademi om talentudvikling samt Den åbne Skole (skolereform). Tennishallen: Opført og finansieret af Helsingør Tennisklub (1982). Ejerskab og drift overtaget af Helsingør Kommune (1990) Projektøkonomi: Tennisklubben har beregnet en flytning af udendørsbaner til 3,9 mio. kr. og opførelse af ny tennishal til 12,5 mio. kr. (2012 priser) 7 Foreningslivets ønsker og behov

59 Nyt kajakhus Helsingør Nordhavn I forbindelse med omlægning af Helsingør Nordhavn er der afsat areal til nyt klubhus til Kajakklub Krogen. Der har i mange år været et ønske om, at etablere et nyt klubhus og skabe bedre rammer for sporten og klublivet. Kajakklubben Krogen har udarbejdet et skitseprojekt, som rummer forslag til indretning, der imødekommer klubbens behov i forhold til omklædningsrum med bad, toiletter og sauna og træningsrum. Der ønskes også klubrum med tilhørende køkken og møderum/kontor samt toiletter. Et tilhørende bådhus skal indrettes til ca. 170 kajakker og er en ikke-isoleret bygning. Det skal bemærkes, at der i forbindelse med ombygningen af Helsingør Nordhavn foregår drøftelser med de klubber, der er bosiddende på havnen omkring udnyttelse af eksisterende faciliteter til fælles brug. Kajakklubbens aktiviteter og behov er tænkt ind i drøftelserne. Fakta: Om klubben: Klubhus: Projektøkonomi: Kajakklubben Krogen har omkring 200 medlemmer, hvoraf størsteparten er over 25 år. Nuværende klubhis er kommunalt ejet og udvalgets omkostninger til bl.a. ejendomsskat er kr ,- Kajakklubben har sammen med arkitektgruppen Holbæk A/S udarbejdet et selvstændigt projekt, hvor den samlede anlægssum angives til ca. 7,6 mio. kr. Foreningslivets ønsker og behov 8

60 Tilskuerfaciliteter og Klubhus amerikansk fodbold Kronborg Knights har hjemmebane på Løvdalsvej og har senest fået etableret et lysanlæg med støtte fra Helsingør Kommune. Foreningen har gennem længere tid ønsket sig et klubhus så klubliv og foreningslivet kan få en god ramme. Derudover ønsker foreningen, at der etableres tribuner eller tilskuerfaciliteter så deres træning og turneringsaktivitet bliver mere tilskuervenlig. Der foreligger ikke et konkret projekt Klubhus svømmeklubben The Sport Society The Sport Society er en svømmeklub i rivende udvikling med et medlemstal på ca Klubbens primære aktivitet er professionel svømmeundervisning, som foregår i Helsingør Svømmehal. På aktivitetsprogrammet indgår også havsvømning og andre motionsbaserede aktiviteter, der har til formål at tilbyde kommunens borgere en sundere livsstil. Klubbens medlemmer ønsker et samlingssted i form af et klubhus/lokale i stil med de lokaler som Helsingør Svømmeklub har i tilknytning til svømmehallen. Et klubhus skulle bl.a. bruges til følgende aktiviteter: Skabe sociale relationer blandt vores medlemmer Afholdes af kurser/foredrag omkring ernæring, idrætsskader, idrætspsykologi, m.m. Trænerkurser Sociale arrangementer i mangfoldighedstegn (på tværs af kulturer) Værested for børn og unge før og efter deres træning Samt mange andre muligheder Vi forstiller os et klubhus i størrelsesorden m 2, indeholdende køkken, kontor, rengøringsrum, toiletter samt alrum. Der foreligger ikke et konkret budget Klubhus Dansk Civil Hundeførerforening DCH Helsingør er hjemmehørende i Skibstrup og klubbens aktiviteter i form af hundetræning foregår på en græsmark på Gørlundevej, hvor der opstillet træningsremdier.. Klubben har et mindre klubhus i umiddelbar nærhed af træningsbanen, som efter klubbens skøn er for lille til at afholde møder og trænersamlinger. Klubben har startet et projekt klubhus og har indsamlet ca kr. Grundet myndighedskrav til eksempelvis handicapadgang, opfyldelse af BR10 m.v. vil et nyt klubhus have karaktér af en hytte eller lignende. Det betyder, at klubhusprojektet vil koste ca kr. ifølge klubbens henvendelse. Klubben forespørger om mulighed for kommunalt tilskud. 9 Foreningslivets ønsker og behov

61 Multibaner - Idrætsanlæg For at skabe let adgang til at være fysisk aktiv og skabe sociale fællesskaber rummer etablering af multibaner på kommunens idrætsanlæg muligheder for at spille og lege mange forskellige boldspil. Foreninger og familier med tilknytning til klubbernes medlemmer samt borgere, der selv organiserer deres fritidsaktivitet får på en nem og fleksibel måde adgang til at være aktiv før, under og efter de klassiske foreningsaktiviteter. Multibanerne er i tråd med Idræts- og Fritidspolitikken samt Sundhedspolitikken, hvor der blandt andet sættes fokus på aktive uderum og social lighed i sundhed. I Helsingør Idrætspark har Helsingør Håndbold og Helsingør IF Fodbold uafhængigt af hinanden ønsket en Multibane placeret i tilknytning til Helsingørhallerne. 10

62 Træningspavilloner For at skabe let adgang til at være fysisk aktiv og skabe sociale fællesskaber rummer etablering af træningspavilloner i udvalgte nærområder muligheder for let adgang til motion og fysisk aktivitet. Skoler, institutioner, organiserede og selvorganiserede idrætsudøvere i alle aldersgrupper kan benytte faciliteterne. Træningspavillonerne kan danne rammen om spontan og uformel idræt i form af kredsløbstræning, styrketræning samt træning af motorik og balance. Multibanerne er i tråd med Idræts- og Fritidspolitikken samt Sundhedspolitikken, hvor der blandt andet sættes fokus på aktive uderum og social lighed i sundhed. 11

63 Pumptrack I Helsingør Kommune er der rig mulighed for at benytte naturen til at være fysisk aktiv. Det er et område som er i vækst med flere borgere, der cykler mountainbike, dyrker trail running, orienteringsløb etc. Et fælles kendetegn for mange af de borgere der bruger naturen, skov og strande, er at de er selvorganiserede og de benytter ikke de almindelige faciliteter, som kommunen kan stille til rådighed. Der er for nyligt blevet skabt nogle cykeludfordringsbaner/pumptracks der tiltaler en meget bred aldersgruppe og kan være med til at træne færdigheder, lokke folk ud i naturen og være et supplement til cyklisterne. En pumptrack vil være for cyklister hvad Multiparken er for skatere og rulleskøjteløbere. 12

64 Bilag: 4.1. Helsingà r 2015.pdf Udvalg: Sundheds-, Idrà ts- og Fritidsudvalget Mødedato: 04. februar Kl. 15:00 Adgang: à ben Bilagsnr: /14

65 DBU TOUR 2015 Helsingør & DBU Brøndby, 26. november 2014 Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

66 DBU Tour 2015 Talenter Årets tur tager udgangspunkt i fodboldens talenter, og bygger på U-landsholdenes deltagelse i slutrunder henover sommeren i særdeleshed U21-landsholdets deltagelse i EM. Som altid ønsker vi at bringe fodbolden i øjenhøjde med befolkningen. Vi vil skabe aktiviteter i centrum af byerne og give alle mulighed for at opleve glæden ved fodbold. Vi skaber en fest i de største byer med musik, aktiviteter og gode oplevelser, til glæde for både deltagere og besøgende. Det er en fantastisk mulighed for byerne, for at skabe liv i centrum og aktivere borgerne. Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

67 Historien DBU Tour Fem år i træk Cirka 4000 deltagere per år Næsten 100 afviklinger Mere end besøgende i 2014 Kommentarer fra Facebook Jeg synes at det var et super godt og vel organiseret stævne, med fede præmier I SKAL lave det her hvert år! Mega fedt :) Håber virkelig konceptet fortsætter hvert år for det var sgu sjovt at deltage Hej drenge! Tusinde tak for et fantastisk arrangement! Den ros skal I have! Håber det er noget som I vil køre årligt, da det jo er deltagernes øjne var en stor succes Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

68 Videoen fra 2014 Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

69 DBU Tour 2015 Platform Byer Medier Partnere Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

70 DBU Tour 2015 Tidsplan VM i Straffe til Fanzonen Street og Straffe afviklinger starter A-landskamp Danmark-Serbien Finaler i Street og Straffe MAJ JUNI JULI U17 piger elite U19 herre elite U17 piger slutrunde U19 piger elite U19 herre slutrunde U19 piger slutrunde U21 gruppespil U21 Finaler Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

71 DBU Tour 2015 Tourplan Start medio maj Landsdækkende i 9 til 11 byer afviklinger i alt (maj juli) Planlægges med fokus på de vigtigste byer i Danmark Centrale torve/parker i værtsbyerne Afsluttes med U21 EM slutrunden Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

72 DBU Tour 2015 Aktiviteter DM i Street VM i Straffe Talenter By konkurrence Fodboldaktiviteter Online aktivering Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

73 DBU Tour 2015 DM i Street Officielle DM i streetfodbold for årige Indledende stævner i hele landet Finale i København 10 byer / 20 hold pr by / 72 hold finalen (2014 tal) Afholdes for 5 år. i træk i 2015 Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

74 DBU Tour 2015 VM i Straffe Verdenspræmiere i 2014 International bevågenhed Indledende stævner i hele landet deltagere (2014 tal) God stemning, glade deltagere, tilskuervenlig Målgruppe: årige Lokale vindere i 10 byer, verdensmester i København Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

75 Finaler i VM i Straffe Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

76 DBU Tour 2015 By konkurrence Tværgående konkurrence mellem byerne Lokal mediebevågenhed For eksempel: Hvor mange gange kan overlæggeren rammes på 100 forsøg Præmier til byerne eksempelvis: - Multibane - Koncert - Storskærm Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

77 DBU Tour 2015 Fodboldaktiviteter Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

78 DBU Tour 2015 Markedsføring Facebook Stort fokus på Facebook Byerne inddrages offline Klubber inviteres Lokal mediedækning Værts byer. Fodbold klubber Lokale medier Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

79 DBU Tour 2015 Eksempel på en Tour dag Kl. 10 Åbning af Borgmester eller lokal kendis Alle fodboldforlystelser og konkurrencer åbner Afvikling af partneraktivitet og konkurrencer U15 DM i Street starter Kl. 12 U18 DM i Street starter Finaler i U15 DM i Street Kl. 13 Oplæg fra lokalt talent eller træner Kl. 14 Finaler U18 DM i Street Uddeling af præmier på dagsaktiviteter Kl. 15 Tak for i dag Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

80 DBU Tour 2015 Danmarks mest fodboldfaglige eventkompetence Fodbold er vores DNA Erfarne projektledere Event-crew rekrutteret via fodboldskoletrænere Fodbold Danmark elsker at få besøg af DBU Mulighed for tilpasning i den enkelte by, inden for rammerne Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

81 Leverancer til værtsbyer Fem timers eventafvikling med fodboldaktiviteter Medieopmærksomhed, +9 skrevne artikler pr. by i 2014 Deltagelse i bykonkurrence på tværs af værtsbyer Omtale på alle DBU s platforme Markedsføring i form af flyers og plakater Brug af DBU Tour logo i al egen markedsføring Officiel status af værtsby på DBU Tour Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

82 Forpligtigelser værtsbyer Indhente nødvendige tilladelser Booking af central plads i byen på datoer hvor byen er åben Strøm på eventpladsen Parkering af tre lastbiler i umiddelbar nærhed af afviklingen Invitere lokal personlighed til åbning af arrangementet Sørge for detalje oprydning på pladsen Evt. mobile toiletter såfremt dette kræves Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

83 DBU Tour 2015 Oprids og økonomi Periode - medio maj til ultimo juni DM i Streetfodbold / VM i Straffe Lokale talenter Status af officiel tour by Kommunikeres på DBU platforme Pris: ex moms pr. afviklingsdag Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

84 DBU Tour 2016 Der bygges i 2015 op mod touren for 2016 DBU brander delvist med Vejen mod Frankrig Italesættes at talenter ventes at deltage i 2016 Kontinuitet i forhold til byer og partnere Storskærmsvisninger af kampe fra Frankrig Fokus på Danmarks formodede deltagelse DM i Street og EM i Straffe Byer fra 2015 tour er garanteret plads i 2016 Fastlåst pris: ex moms pr. afviklingsdag Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 16. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:20 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Onsdag den 04. februar 2015 Mødetidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:45 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Idræts- og fritidspolitik i Helsingør Kommune

Idræts- og fritidspolitik i Helsingør Kommune Idræts- og fritidspolitik i Helsingør Kommune Idræts- og fritidspolitikken for Helsingør Kommune er udarbejdet af Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab Grafik: P. Sørensen, Uddannelseshuset Foto:

Læs mere

DBU TOUR Helsingør & DBU Brøndby, 26. november 2014 Dansk Boldspil-Union - DBU A/S

DBU TOUR Helsingør & DBU Brøndby, 26. november 2014 Dansk Boldspil-Union - DBU A/S DBU TOUR 2015 Helsingør & DBU Brøndby, 26. november 2014 Talenter Årets tur tager udgangspunkt i fodboldens talenter, og bygger på U-landsholdenes deltagelse i slutrunder henover sommeren i særdeleshed

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4)

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4) Referat Udvalg for Tryghed og : Fredag den 21. august 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 10:00 Mødested: Abildtræet Bemærkninger: Mødested: Fritidsklubben Abiltræet, Abildgaardsvej 45C Medlemmer:

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Folkeoplysningsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 15. december 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 068 mødelokale på Rådhuset Sonja Fladstrand, Anette Eriksen, Karin Gudbergsen,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: Tirsdag den 09. december 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens

Læs mere

De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning

De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning Oktober 2007 Jr. nr. 1.2007.31 AKA/TDU/FKJ De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning Udarbejdet af Anne Kristine Aarestrup, Tina Drud Due og Finn Kamper-Jørgensen Kortlægningen blev udarbejdet

Læs mere

Special Olympics Idrætsfestival 2018

Special Olympics Idrætsfestival 2018 Special Olympics Idrætsfestival 2018 Helsingør Kommune som værtsby for Special Olympics Idrætsfestival 2018 21-10-2014 Idræts- og Fritidskoordinator Jens Højberg Baggrund: Helsingør Kommune har gennem

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. Punkt 7. Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. 2010-41658. Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling fremsender til byrådets orientering status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: Onsdag den 13. maj 2015 Mødetidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Sundhedsindsats i boligområder.

Sundhedsindsats i boligområder. Punkt 5. Sundhedsindsats i boligområder. 2014-14947. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at der etableres et team til en forstærket sundhedsindsats i

Læs mere

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 INDHOLD AT NYDE LIVET ER SUNDT s 5 1. EN LANGSIGTET VISION s 7 2. KØBENHAVNERNES SUNDHED 2015 s 9 Vi lever længere, men s 9 Vi har ikke lige muligheder s 10 Flere

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Rådhuset Rådhusholmen 10 2670 Greve Telefon 43 97 97 97 Telefax 43 97 90 90 raadhus@greve.dk

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK for Glostrup Kommune 2012-2016 Center for Kultur og Idræt Glostrup Kommune FORORD Rammerne for denne Folkeoplysningspolitik er folkeoplysningsloven og det aktive medborgerskab. Folkeoplysningspolitikken

Læs mere

Submission #28 Roskilde Kommune http://roskilde.dk/node/2414/submission/11202 Side 1 af 1 10-01-2017 Formandens navn Mads Damgaard Telefon 21918563 Email mada@dbu.dk Forening eller forbund DBU Ansøgers

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013:

Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Formandens beretning på repræsentantskabsmødet 2013: Samarbejdet i bestyrelsen. Vi har afholdt 6 bestyrelsesmøder i 2012 med deltagelse af alle medlemmer. Herudover deltager bestyrelsesmedlemmerne i mange

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx 7. oktober 2011 Sagsnr. 194816 Brevid. 1340268 Ref. TIGC Dir. tlf. 46 31 40 95 tinagc@roskilde.dk Ungepolitik Vision Roskilde Kommune ønsker en stærk, engageret ungdomskultur

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen )

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen ) PARTNERSKABSAFTALE Indgået mellem Danmarks Idrætsforbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby (følgende benævnt DIF ) og Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg (følgende benævnt Kommunen

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016

Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016 Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016 Vision - en sund og livsglad kommune! Tønder Kommunes vision for sundhedspolitikken er: Tønder Kommune vil være kendt for en nyskabende og livsglad tilgang

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 18. august 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:50 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Inviterede: Steen Kieler, Atrium Arkitekter,

Læs mere

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 11. marts 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten

Læs mere

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Følgende sager behandles på mødet Meddelelser 2 Budget 2009-2012 - opstart i fagudvalgene 3 Strategioplæg på Beskæftigelses- og Erhvervsområdet

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF

EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF En fælles strategi for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF Mange københavnere er syge eller har andre sundhedsmæssige problemer. Nogle

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Referat. Forebyggelsesrådet

Referat. Forebyggelsesrådet Referat 8. marts 2016, kl. 13:00 Stortrommen Rådhuset, Fredensborg Kommune Egevangen 3B, Kokkedal Fraværende: Helle Lassen Trine Zørn Til stede: Finn Kamper-Jørgensen Lis Kofoed Jørgen Simonsen Henrik

Læs mere

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2014

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2014 Aftalestyring Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2014 Varde Kommunes overordnede vision Vi vil opleves som et sted - med et hav af muligheder, og plads til fyrtårne - hvor det gode

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 8:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: Ungdomsskolen, Lundbækvej 5, 2665 Vallensbæk Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen

Læs mere

Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen.

Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen. Punkt 5. Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen. 2012-48804. Forvaltningen indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig udvikling

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes Budgetområ debeskrivelse, Budgetområ de Sundhedsfremme 1. Indledning Kommunen er en del af det samlede sundhedsvæsen og har ansvaret for den borgerrettede forebyggelse og dele af den patientrettede forebyggelse

Læs mere

Hovedgård Hallen et aktivt samlingssted for hele byen

Hovedgård Hallen et aktivt samlingssted for hele byen Hovedgård Hallen et aktivt samlingssted for hele byen Foto: BOGO Projektbeskrivelse I Hovedgård ønsker vi at udvikle Hovedgård Hallen til et aktivt og imødekommende samlingssted for alle byens borgere

Læs mere

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen UDSKRIFT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30 Tandklinikken på Marienlystskolen Mødedeltagere: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 28 Forslag til etablering af sundhedscenter i Hvidovre Kommune 529535 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben Mødedato 03. marts 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Erhvervs-

Læs mere

Handlingsplan 2015. Team sundhed. Uddybning af de konkrete sundhedsindsatser

Handlingsplan 2015. Team sundhed. Uddybning af de konkrete sundhedsindsatser Handlingsplan 2015 Team sundhed Uddybning af de konkrete sundhedsindsatser 1 Indhold... 1 Handlingsplan 2015... 3 Styringsparametre som udgangspunkt for sundheds handlingsplan 2015.. 4 Prioritering af

Læs mere

Masterplan for implementering af folkeskolereformen

Masterplan for implementering af folkeskolereformen 1 Masterplan for implementering af folkeskolereformen 08-12-2014 Masterplan for implementering af folkeskolereformen Indhold Masterplan for implementering af folkeskolereformen... 1 1. Baggrund... 1 2.

Læs mere

Referat Forenings- og Fritidsudvalget

Referat Forenings- og Fritidsudvalget Referat : Torsdag den 05. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Medlemmer: Anders Glargaard (Undervisningsområdet) Karsten Bernstein (Undervisningsområdet)

Læs mere

Masterplan for implementering af folkeskolereformen

Masterplan for implementering af folkeskolereformen 1 Masterplan for implementering af folkeskolereformen 11-02-2014 Masterplan for implementering af folkeskolereformen Indhold Masterplan for implementering af folkeskolereformen... 1 1. Baggrund... 1 2.

Læs mere

Fundraising strategi Fondsgruppen 2015

Fundraising strategi Fondsgruppen 2015 Hovedbestyrelsesmøde den 19. juni 2015 Bilag 8.1 Fundraising strategi Fondsgruppen 2015 Senest opdateret 04.06.2015 1 Introduktion Denne fundraising strategi er en forlængelse og fortsættelse af strategiarbejdet

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 SUNDHEDSPOLITIK 2016-2019 2 Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 1. Sunde måltider og gode vaner 8 2. Mere

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Idrætspolitik Svendborg Kommune 2017-2022 Udkast 1404 2016

Idrætspolitik Svendborg Kommune 2017-2022 Udkast 1404 2016 FORORD Svendborg Kommune er karakteriseret ved at have et stærkt idræts- og foreningsliv, der udgøres af både frivillige og professionelle af bredde og elite. For Svendborg Byråd er det vigtigt at udtrykke

Læs mere

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1 SLAGELSE KOMMUNE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK 2012-2014 1 Forord Foreningslivet er noget ganske særligt i det danske samfund. De grundlæggende værdier i folkeoplysningen er demokrati og fællesskab.

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Center for Sundhed & Pleje. Status på projekter og indsatser. Januar 2015

Center for Sundhed & Pleje. Status på projekter og indsatser. Januar 2015 Center for Sundhed & Pleje Status på projekter og indsatser Januar 2015 Center for Sundhed & Pleje Chef Centerstab Sundhedsfremme og forebyggelse Træning og Aktivitet Køkken Sygepleje Pleje Visitation

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Onsdag den 2. april 2014 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 405 mødelokale på Rådhuset Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen Berth, Erdal

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Folkeoplysningsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 6. oktober 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 068 mødelokale på Rådhuset Sonja Fladstrand, Anette Eriksen, Karin Gudbergsen,

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET. den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET. den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Jernved Idrætsforening søger fritagelse om indfrielse af pantebrev... 4 3 Prioritering

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og : Mandag den 05. september 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:15 Sluttidspunkt: Kl. 16:40 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens

Læs mere

Referat fra møde i Ældrerådet mandag den 24. november 2014, kl. 10.00-12.00.

Referat fra møde i Ældrerådet mandag den 24. november 2014, kl. 10.00-12.00. Center for Sundhed og Omsorg Ældrerådet Referat fra møde i Ældrerådet mandag den 24. november 2014, kl. 10.00-12.00. Mødet afholdes i Det Røde Værelse. Deltagere: Anje Holmstad, Per Thordal, Jette Lützhøft,

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur og Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur og Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur og Fritid Handleplan for Udvikling af gode rammer for fysisk aktivitet Indledning: Denne handleplan for udvikling af rammer for fysisk aktivitet bygger på den politisk godkendte

Læs mere

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt SAMMEN om det sunde liv Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt Vi skal gøre mere og lidt til Overvægt er et stigende folkesundhedsproblem. Det gælder også i Nyborg Kommune, hvor

Læs mere

Fokusgruppe om idrætsfaciliteter

Fokusgruppe om idrætsfaciliteter "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om idrætsfaciliteter En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik i tæt dialog

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG Strategien for sund mad og drikke er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018. Byrådet har i sundhedspolitikken

Læs mere

Sagsnr. 2013083548 4488 9344

Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Dato 22. august 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 3 2. Krav...

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V)

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V) Sundhedsudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 02/2007 Sted : Rådhuset Grenaa. Mødelokale 2 Dato : 13. marts 2007 Start kl. : 12.00 Slut kl. : Sundhedsudvalget Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A)

Læs mere

Fritidsudvalget. Referat fra møde Onsdag den 13. august 2014 kl. 16.00 i F6

Fritidsudvalget. Referat fra møde Onsdag den 13. august 2014 kl. 16.00 i F6 Fritidsudvalget Referat fra møde Onsdag den 13. august 2014 kl. 16.00 i F6 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Morten Skovgaard (V) Anne-Lise Kuhre (A) Kenneth Jensen (A) Kristian Moberg (V) Lars Jepsen-Sølvhøj

Læs mere

Referat. Mødedato: 12. marts 2013. Mødelokale: Mødelokale 1, Danavej 15, 6520 Toftlund. Starttidspunkt for møde: 09:00.

Referat. Mødedato: 12. marts 2013. Mødelokale: Mødelokale 1, Danavej 15, 6520 Toftlund. Starttidspunkt for møde: 09:00. Mødedato: 12. marts 2013 Mødelokale: Mødelokale 1, Danavej 15, 6520 Toftlund Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 12. marts 2013 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Dagsorden og referat 3 2 Orientering

Læs mere

Medborgerskabspolitik status Oversigt over indsatser der understøtter ma lene

Medborgerskabspolitik status Oversigt over indsatser der understøtter ma lene Medborgerskabspolitik status Oversigt over indsatser der understøtter ma lene OBS! Oversigten gælder særlige indsatser: dvs. projekter eller indsatser, ud over almindelige driftopgaver/kerneopgaver. Center

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Demens rette indsats til rette tid 05 Ældre Initiativer for målopnåelse kan iværksættes indenfor det eksisterende budget. Der vil blive sat fokus på dette gennem samarbejde med følgende interessenter:

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Bilag 3c KONTRAKT OM BOLIGSOCIALT SAMARBEJDE PÅ BISPEBJERG SUNDHED 12. DECEMBER 2013. Sagsnr. 2013-0228210 Dokumentnr.

Bilag 3c KONTRAKT OM BOLIGSOCIALT SAMARBEJDE PÅ BISPEBJERG SUNDHED 12. DECEMBER 2013. Sagsnr. 2013-0228210 Dokumentnr. Bilag 3c KONTRAKT OM BOLIGSOCIALT SAMARBEJDE PÅ BISPEBJERG SUNDHED 12. DECEMBER 2013 Sagsnr. 2013-0228210 Dokumentnr. 2013-0228210-1 2 Indhold Overordnet om indsatsområdet -... 3 Brobygning til sundhedstilbud

Læs mere

Hvor sætter vi ind? Visionen for sundhedsindsatsen er:

Hvor sætter vi ind? Visionen for sundhedsindsatsen er: Sunde borgere nære tilbud Greve Kommunes Sundhedspolitik 2013-2016 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvor sætter vi ind?... 4 Tema 1: Sunde borgere, der trives... 5 Tema 2: Den vigtige indsats - når vi er

Læs mere