MØDREGRUPPEN. Frederik Berg Olsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MØDREGRUPPEN. Frederik Berg Olsen"

Transkript

1 Frederik Berg Olsen MØDREGRUPPEN I mødregruppen var der ingen, der var for fine til at tale om, hvordan det gik barnet, familielivet, underlivet og sexlivet. Et spil om falske smil, virkelighedens ondskab og at dolke hinanden i ryggen.

2 Indhold Spillet består af: 2 sæt roller (et til hver spildel), 2 scenarieark(disse), 1 biperson (inkl. flowchart og spiltips) Spillet varer mellem 2-3 timer. Kolofon Idé, tekst og design: Frederik Berg Olsen Tak til... Mette Finderup og Johannes Busted Larsen og alle andre der har hjulpet med spillet. Kontakt frederik@naturalbornholmers.dk. Tel: Spillerne er mødre som mødes for første gang i deres mødregruppe. I en mødregruppe diskuterer nybagte mødre deres problemer med barn, mand og sig selv og så er det også lidt en kaffeklub. Det er en slags støttegruppe. Synops Denne mødregruppe er dog anderledes. I stedet for at diskutere problemer, er der mere tale om en konkurrence om at være den bedste mor, have det mest problemfrie barn og have styr på sin krop, karriere og mand. Det hele er selvfølgelig løgn for alle undtagen én. For denne ene er det sådan, det er. Hun er slank, sexet og hendes mand er sikkert også fantastisk. I begyndelsen er der tilknyttet en sundhedsplejerske (spilleder), som sørger for at tingene går, som de skal. Sundhedsplejersken er kun med til det første møde de resterende møder skal gruppen styre selv. Da de skal være alene første gang, åbnes der op for posen med ubehageligheder. På det første møde pyntede de alle (undtagen Nadia) på sandheden for ikke at tabe ansigt og status overfor de andre. En af mødrene bryder isen, og taler om et sandt problem. Det sætter en sand lavine igang, og alle mødrene får afløb for deres frustrationer og kan endelig ånde lettede op. Undtagen den ene mor (Nadia). Hun fortæller ikke om nogle problemer, da hun ikke har nogen. De andre tror, at hun lyver for at opnå status, ligesom de selv tidligere har gjort. De andre spillere kommer med små nedrige bemærkninger til hende, som gradvist bliver værre og værre. Til sidst tangerer det til mobning. Scenariet slutter, når hun vælger at sige fra og forlade mødregruppen.

3 Ny Horror Mødregruppen er et horror-scenarie; men ikke horror i gængs eller klassisk forstand. I ny horror er realismen i højsædet væk er alle monstre, seriemordere, blod og spat. Den grundlæggende idé er, at der er nok horror i virkeligheden. I mødregruppen er denne realisme i højsædet, og forhåbentlig er den mindst lige så skræmmende. For horror er en kropslig ting. Man kan mærke, hvornår det er ubehageligt. Den form for horror jeg vil fremkalde, er den, hvor maven krummer sig sammen, og man føler en form for desperation, en trang til at komme væk eller svare grimt igen. Lidt ligesom en slåskamp eller skænderi. Mødregruppen handler om mobning, og bruger mobning til at få horror-delen til at virke. Den ene mobbede person (Nadia) vil gradvist opleve, at distancen mellem spiller og spilperson bliver udvisket. Det bliver personligt. Det gør ondt i maven. De øvrige spillere (som mobber) skal, når spillet er slut, gerne stå tilbage med en dårlig smag i munden. Det er svært for den ene person at stå imod et koordineret angreb, fra alle de andre spillere. Samtidig er det ikke noget Nadias spiller forventer. Tema Spillerne får to karakterark. Et til første møde og et nyt til andet møde. Det første ark er blot simple fakta, lidt instruktioner og en fødselshistorie. Det næste ark indeholder en såkaldt tagcloud af ord og sætninger, som spilleren kan bruge til at definere sin karakter. Nadias er det eneste som har positive egenskaber stående, de øvrige personers er negative. Det er ikke meningen at spilleren skal opfylde alle, men mere bruge dem som inspiration. Bagsiden af karakterarket indeholder kamouflerede instrukser samt inspiration til problemer, der kan opstå efter fødslen. Teknik Du har et ark med en biperson, sundhedsplejersken, som også indeholder en oversigt over spillets forløb. Alt det du skal vide for at forberede og spillede spillet står også på arket. Jeg forestiller mig, at scenariet udspilles så live som muligt. Når spillet er slut, er det vigtigt, at spillerne kommer ordentligt ud af deres roller, da det kan være en hård oplevelse (især for Nadias spiller). Viser spilleren tegn på, at det er for hårdt, så tag en pause og snak med spilleren og stop evt. spillet. Det kan selvfølgelig være svært at vurdere, men stol på din intuition.

4 Fødsels ABC Her er samlet en del af de ord, begreber og andre ting, som enhver mor ved om fødsler og graviditet. Det kan også være en god idé at tale med en som har været gravid for nylig. Graviditet En graviditet varer uger. Typisk bliver kvinden igangsat i uge 41, da barnet ellers risikerer at blive for stort. Gravide tæller generelt mere i uger end måneder. Epiduralblokade en lokalbedøvelse i den nederste del af rygmarven. Sikrer smertefri fødsel. Episotomi klip i mellemkødet mod anus for at undgå at kvinden flækker når barnet fødes. Tang & sugekop redskaber som bruges under fødslen for at få barnet ud. Bruges kun ved problemer. Fostervand Det vand som babyen svømmer rundt i før fødslen. Når vandet går, skal det helst ikke være grønt, da det er tegn på at barnet er stresset. Den grønne farve er affaldsstoffer. Det er det der fosser ud, når vandet går. Termin Den dato kvinden er sat til at føde. Plukveer får kvinden i perioden op til fødslen. Plukveer er livmoderen der øver sig. Udvidelsesveer Veer kvinden får i starten af fødslen. Veerne får livmoderen til at åbne sig. Presseveer Disse veer kommer til sidst. De hjælper med at få barnet ud og signalerer at kvinden skal begynde at presse. Åbning For at barnet kan komme ud, skal livmoderhalsen være åbnet 10 cm. Når udvidelsesveerne står på, udvider livmoderhalsen sig ca 1 cm i timen. Nogle taler om fingre istedet. CTG Står for Cardio-Toko-Grafi. Måler barnets hjerteaktivitet og livmoderens sammentrækninger (veer). Også kendt som at køre en strimmel. Apgar-tal Et pointsystem til at vurdere den nyfødtes tilstand. Hjerteslag, vejrtrækningen, muskelspænding, reflekser og hudfarve. Der gives mellem 0-2 point. Skalaen går fra Jo højere desto bedre. På internettet findes en del sider med yderligere information om graviditet og fødsler. Se fx netbaby.dk, min-graviditet.dk eller netsundhedsplejerske.dk/

5 Sundhedsplejersken (spilleder)

6 Flow Første møde Her mødes mødrene for første gang. De skal præsentere sig selv samt fortælle deres fødselshistorie, som er på deres første karakterark. De skal også aftale hvor næste møde holdes. Pause? Din rolle Du er mødelederen. Du skal sørge for, at alle får sagt noget. Start med at præsentere, hvad en mødregruppe er for en størrelse, hvem du er (sundhedsplejerske), og hvad planen er for mødet. Hvordan sundhedsplejersken er som person er op til dig, men hun kunne være hård og no-nonsense-agtig eller forstående og blød. Det er ikke så vigtigt, da du kun er med i første møde. Efterfølgende er du blot spillederen, der sørger for at spillet bliver spillet. Andet møde Mødrene mødes igen, denne gang uden sundhedsplejersken(dig). De får nye karakterark. De bør begynde at tale om diverse dårligdomme og så småt være efter Nadia. Dette skal gerne eskalere. Her kan du hjælpe dem på rette vej. Afslutning & debriefing Der ikke nogen decideret slutning. Spillet er slut når enten at Nadias spiller siger fra, eller at Nadia stopper legen. Det er meget vigtigt at spillet lige bliver talt igennem. Sørg især for at alle skilles som gode venner og ingen tager spillet med ud af døren. Gode spørgsmål kan være svære at svare på. Det er ikke meningen at du skal være ekspert på området. Stil istedet spørgsmålet videre til de andre i mødregruppen det er jo en slags støttegruppe. Om de så svarer rigtigt, er knap så vigtigt i denne sammenhæng. Spilledertips Udnævn dele af spillokalet til at være en stue, et køkken og et soveværelse (hvor babyerne ligger og sover). Babyerne spiller ikke nogen aktiv rolle i scenariet. Hvis du eller spillerne vil inddrage dem, så er det fint, men fokus er på mødrene. Ikke alle har prøvet at føde eller været i en mødregruppe. Derfor er den en god idé, før spillet starter, at starte tage en snak med spillerne, om hvad de forestiller sig eller har hørt/oplevet om fødsler, mødregrupper og graviditet. Som opvarmning kunne i lege gravide. Tag en pude på maven. Vralt rundt, lav vejrtrækningsøvelser, og lev jer ind i, hvordan det rent fysisk er at være højgravid. Det er ok, hvis det bliver sjovt og spillerne griner.

7 Nadia

8 Fakta Nadia er på barsel fra en stilling som kunstindkøber på et galleri. Mødte sin mand i USA, da hun tog sin uddannelse derover. De blev forelskede, gift og flyttede til Danmark lige før, det blev besværligt at komme ind i landet. Michael underviser på CBS i økonomi. 31 år gammel og tidligere model. Ninja blev født for 3 uger siden. Du skal begynde i mødregruppe. Det er første gang i skal mødes. Mødet holdes privat, men der er en sundhedsplejerske til stede. Din rolle skal noget særligt. Du skal sammen med de andre konkurrere om at fremstå som den bedste mor. Få mest status blandt de andre i mødregruppen. Du er den perfekte mor og din mand er ligeså perfekt. For ikke at tale om dit barn. Jeg var til jordemoderen 4 dage før min termin. Jeg var blevet undersøgt af hende hver uge i den sidste måned, da jeg havde haft nogle problemer i starten af min graviditet. Men nu var alt var som det skulle, og hun sagde, at nu var det bare at vente på fødslen. Hjem og vente. Det føltes som om, jeg snart skulle have min menstruation, selvom jeg havde lidt mere ondt end de foregående dage. Jeg sov dårligt den nat. Overvejede kort at tage på sygehuset, men vidste også godt, at de sikkert ville sende mig hjem igen. Om morgenen da min mand stod op, var han dog mere bekymret, så vi tog på hospitalet. Den vagthavende jordemoder undersøgte mig, og til min store overraskelse havde jeg åbnet mig 4 fingre! Jeg kunne ikke få det helt til at passe, at jeg havde veer, men det havde jeg. Efterfølgende blev jeg undersøgt hver time, og hver time havde jeg åbnet mig en finger mere. Da jeg var oppe på 10 cm, besluttede jordemoderen at prikke fostervandet. Så kunne jeg mærke veerne. Nu gjorde det rigtig ondt. Jeg fik besked på at vente med at presse, selvom jeg mest af alt havde lyst til at få det overstået. Da pressetrangen endelig fik overtaget, måtte jeg presse 12 gange før hovedet kom ud. En presseve senere kom min dejlige datter ud. Min lille mulatpige på g og 51 cm. Hun blev lagt på mit bryst, mens jeg skulle presse moderkagen ud, hvilket gik problemfrit. Navlestrengen blev klippet af en pavestolt nybagt farmand.

9 Sidsel

10 Fakta Sidsel er AD er på et forlag, hvor hun er ansvarlig for det grafiske udtryk på forlagets forskellige magasiner. Er gift med Thomas som er medejer af bureauet, men de arbejder hver for sig. Begge har meget travlt med deres karrierer. Tirsdag morgen skulle jeg bøje mig ned for at samle noget op fra gulvet. Shit sagde jeg stille til mig selv. Jeg troede jeg havde tisset i bukserne. Sagde til min mand, at han bare skulle tage på arbejde, det var nok ikke vandet der var gået. Benægtelsesstadiet? Det tror jeg nok. Det var vandet som gik. Da han var kørt kom der mere og mere fostervand, så jeg ringede til min mor. Hun kom med det samme, og vi ringede til hospitalet. Selvfølgelig sagde de, at jeg skulle tage den med ro, og ringe igen, hvis jeg fik veer. Det gjorde jeg. Sidsel er 34 år gammel. Viktor blev født for 6 uger siden. Du skal begynde i mødregruppe. Det er første gang i skal mødes. Mødet holdes privat, men der er en sundhedsplejerske til stede. Din rolle skal noget særligt. Du skal sammen med de andre konkurrere om at fremstå som den bedste mor. Få mest status blandt de andre i mødregruppen. Du er den perfekte mor og din mand er ligeså perfekt. For ikke at tale om dit barn. Vi tog af sted til fødegangen. Jeg havde veer med et minuts mellemrum, men det var overhovedet ikke smertefuldt. Jeg kunne godt have troet, at det var noget helt andet noget jeg havde spist fx. Heldigvis var min mor mere overbevist. Da vi var på hospitalet, ringede vi til min mand, som ville skynde sig derud. Jeg blev ført ind til undersøgelse. Jordemoderen sagde, at jeg havde åbnet mig 6 cm, og at det bare var om at komme op på fødegangen. På fødegangen fik jeg en epidural med det samme. Efter det sad vi der bare. Der skete ingenting. Eneste tegn på at jeg stadig havde veer, var på skærmen som jeg var tilkoblet. Vi fik snakket om alt muligt mellem himmel og jord. Efter et stykke tid fik jeg besked om at lægge mig tilrette, og så skulle jeg presse, for jeg havde åbnet mig 10 cm. Det var ikke mange pres jeg fik lavet, før han var ude. I starten ville han ikke trække vejret, men så med et stak han i et krafthyl. Jeg lettede næsten fra sengen. Da de så kom med miraklet, var det helt magisk. Det var som om, jeg havde kendt ham hele mit liv gram og 49 cm lang.

11 Sofie

12 Fakta Sofie går i skole på pædagogseminariet. Mikkel, Sofies kæreste, arbejder med IT og spiller fodbold i fritiden. Sofie er bedste veninder med Mette, som hun går i skole med. Sofie og Mette besluttede sig for at blive gravide samtidig, så de kunne følge hinanden. Sofie er 24 år gammel. Emilia blev født for 4 uger siden. Du skal begynde i mødregruppe. Det er første gang i skal mødes. Mødet holdes privat, men der er en sundhedsplejerske til stede. Din rolle skal noget særligt. Du skal sammen med de andre konkurrere om at fremstå som den bedste mor. Få mest status blandt de andre i mødregruppen. Du er den perfekte mor og din mand er ligeså perfekt. For ikke at tale om dit barn. Vi var inde til igangsættelse i uge 41, hvor jeg fik lagt en stikpille op. Min bedste veninde, Mette, havde født to uger før, så jeg vidste lidt, hvad jeg kunne forvente. Men der skete ingenting, så vi blev bedt om at komme igen næste morgen. Vi var der 8:30 præcis. Jeg blev undersøgt 3 cm åbnet, så den anden stikpille blev droppet. I stedet for tog de vandet. Det voldte vist den jordemorstuderende lidt problemer, så hæklenålen blev droppet til fordel for en fingertut med modhager. Kl. 9:45 fossede 1 1/2-2 liter fostervand. Der var ret meget, og det væltede lidt ud over gulvet. Så gik der lang tid før der skete noget. Der kom først et par veer efter et par timer. Kl. 11:30 blev jeg kørt til fødegangen, hvor vi får sat en CTG på, som skulle blive på indtil jeg havde født. Efter en time bliver min epidural bestilt der vil gå ca. en halv time. En time senere kommer narkoselægen endelig. Han brugte mindst en time på at lægge epiduralen, mens jeg oksede med mine veer. Han måtte gøre det i to forsøg for at kunne lægge den perfekt. Kl. 15 var epiduralen på plads, jeg har åbnet mig 6 cm mere, så nu er jeg på 9 cm. 16:10 er der ingen kant mere, og jeg begynder at presse. Det er svært at mærke, hvornår der skal presses. Jordemoderen sætter fingrene op og beder mig presse dem ud, og det hjælper helt vildt. Kl 16:30 får jeg ve-drop, da veerne ikke er helt lange nok. 16:40 beder jordemoderen mig om at mærke ved åbningen, og jeg kan mærke hovedet sidde der. Det er en mærkelig fornemmelse, for epiduralen virkede ikke der. 10 minutter efter kommer bebsen ud, jeg trækker selv det sidste stykke ud. Det er svært, da den er meget fedtet. Det er en pige. Selvom han havde ønsket sig en dreng er han helt væk i hende. Jeg bristede kun meget lidt i hver skamlæbe, så heldigvis fik jeg kun et enkelt sting. Hun vejede gram og var 54 cm lang.

13 Mette

14 Fakta Mette er studerende på pædagogseminariet. Hendes kæreste Klaus arbejder med salg i en dykkerforretning og går meget op i fodbold. Mette er bedste veninder med Sofie, som hun også studerer sammen med. Sammen aftalte Mette og Sofie at blive gravide. Mette er 25 år gammel. Elisabeth blev født for 4 uger siden. Jeg havde en fornemmelse af at være klar til at føde, da der var to uger igen. Lidt over midnat sev der lidt fostervand, og vi tog til hospitalet for at blive undersøgt. Jeg var kun 1 cm åben. Mine veer føltes mere som en murren i maven, og jeg spiste endda frokost med min bedste veninde, mens vi vågede over min fødsel. Hun var også gravid. Vi var sat i samme uge, men åbenbart skulle jeg være først. Ved midnatstid skulle vi på hospitalet for at få antibiotika, og da der heldigvis var en fødestue ledig, fik vi lov til at blive natten over. Veerne var gået i gang, men der var stadig 7-10 minutter i mellem, lidt som menstruation. Jeg fik en panodil, noget varmt på lænden og Klaus i sengen ved siden af. Du skal begynde i mødregruppe. Det er første gang i skal mødes. Mødet holdes privat, men der er en sundhedsplejerske til stede. Din rolle skal noget særligt. Du skal sammen med de andre konkurrere om at fremstå som den bedste mor. Få mest status blandt de andre i mødregruppen. Du er den perfekte mor og din mand er ligeså perfekt. For ikke at tale om dit barn. Plukkeveerne holdt mig halvvågen, og så sover man bare ikke så godt på et hospital som derhjemme. Kl 3:22 mærkede jeg et hårdt smæld nederst i maven. Jeg tænkte, at det var babyen der sparkede, men så kunne jeg mærke at vandet væltede ud af mig. Det lignede nærmest mudder. Jeg tilkaldte sygeplejersken. Det der med, at veerne i starten kommer med lidt mellemrum, og ikke er helt så kraftige: Ikke med mig! De bankede derudaf med kun 1 minut imellem. Jeg blev kørt på fødegangen, og da de undersøgte mig, havde jeg åbnet mig 5 cm. Kort efter kom presseveerne. Jeg forsøgte at signalere, at jeg havde brug for en epidural, men der var ikke tid. For kort tid efter sagde det smut, og så var hovedet ude. Det gjorde ubeskriveligt ondt, og jeg tror også at jeg flækkede dernede. Jeg var ved at besvime, da resten af baby kom ud. Klistret, snasket og glat som en ål. Det var det smukkeste jeg nogensinde havde set og så tudede jeg af lykke g og 53 cm lang. Eneste bet var, at de blev nødt til at tilkalde en overlæge for at finde ud af, hvordan det skulle se ud, da jeg skulle syes.

15 Louise

16 Fakta Louise er udlært maler og et tilknyttet et større entreprenørfirma. Hendes kæreste Anders er journalist på en tabloid-avis og bruger en del tid på poker. De mødte hinanden i byen og blev gravide kort efter. Louise er 27 år gammel. Timon blev født for 5 uger siden Nøj, hvor var jeg træt af at være gravid, da jeg var i uge 39. Hele ugen havde jeg haft nogle ret hidsige plukkeveer og jag i skeden. Maven var sløv og træg, og tisse-marien var hævet til dobbelt størrelse, og alt var galt. Kl. 3:43 fredag nat vågner jeg ved, at min mave gør rigtig nas. En mere skarp smerte end normalt. Jeg får akkurat vendt mig, da vandet går. Det føltes som et plop, og ud fosser det. Heldigvis havde jeg trusseindlæg på og lagt tisseunderlag på sengen. Jeg kanter mig ud på toilettet. Mine trusser sejler i noget lyserødt slimet snask. Jeg får bakset dem af, samtidig med at jeg tisser løs og maven løsner sig. Da den første ve rammer mig, er det af sted med os. Du skal begynde i mødregruppe. Det er første gang i skal mødes. Mødet holdes privat, men der er en sundhedsplejerske til stede. Din rolle skal noget særligt. Du skal sammen med de andre konkurrere om at fremstå som den bedste mor. Få mest status blandt de andre i mødregruppen. Du er den perfekte mor og din mand er ligeså perfekt. For ikke at tale om dit barn. Kl. 5 rammer vi fødegangen, jeg bliver undersøgt kun 1 cm åben, livmoderhalsen er udslettet. Jeg får sat CTG en på, der viser svage men tiltagende veer. 20%, 30%, 40% osv. Da de fjerner CTG en, er jeg på 50%, og det gør ondt som bare satan. Fødestuen bliver gjort klar med vandkar. Vandet tager ligesom toppen. Så er det, at veerne begynder at blive rigtig ubehagelige. Jeg har åbnet mig 4 cm, klokken er ca 6. Veerne er stadig slemme, og jeg får svært ved at trække vejret ordentligt. Når jeg presser, kan jeg mærke, at babyen presser sine ben op i mine ribben. Ikke særlig rart. Jeg presser, og jeg kan mærke, hvordan hovedet presser sig ned og ud. Pres! siger hun, og jeg presser igen og jordemoderen gelejder babyen op til mig. Det er en dreng! Han er smurt ind i fosterfedt og kigger intenst på mig. Jeg holder vejret. Han ligger bare og stirrer, og så kommer de første livskraftige skrig fra ham. Han er født kl. 7:19 lørdag. Far klipper navnestrengen. Jeg får lov til at sidde lidt med ham et øjeblik, hvorefter jeg skal op. Navlesnoren hænger og dingler mellem mine ben. Det er klamt. Jeg føder moderkagen, der er flot og hel, og vi bliver overladt til os selv og vores lille søn. Han er 50 cm lang og vejer g.

17 Caroline

18 Fakta Caroline er selvstændig indretningsarkitekt. Hun har specialiseret sig i en særlig indretningsfilosofi fra Kina; Feng-shui. På et selvudviklingskursus mødte Caroline sin mand, Per. Per er HR-konsulent for en større dansk virksomhed Vi havde besluttet os for en hjemmefødsel. Vi var ganske klar over, at der var en vis risiko forbundet med det, men valgte at gøre det alligevel. Ens eget hjem er bare helt anderledes end en kold og steril fødegang, og tanken om en helt naturlig fødsel tiltalte os også selvom vi valgte ting som epiduralblokade fra vi er nok ikke de første, som har født uden bedøvelse. Min konsultationsjordemoder var indforstået med dette, og havde lovet os, at hun nok skulle være der, når det blev tid. Caroline er 29. Malthe blev født for 4 uger siden. Du skal begynde i mødregruppe. Det er første gang i skal mødes. Mødet holdes privat, men der er en sundhedsplejerske til stede. Din rolle skal noget særligt. Du skal sammen med de andre konkurrere om at fremstå som den bedste mor. Få mest status blandt de andre i mødregruppen. Du er den perfekte mor og din mand er ligeså perfekt. For ikke at tale om dit barn. Da fødslen så småt går i gang, er det bare det helt rigtige. Ikke noget jag med transport, blot et telefonopkald til hospitalet, og så ville jordemoderen komme. Da veerne begynder at blive regelmæssige ringer jeg efter hende; jeg fik en ve kl. 16:46 og igen kl. 16:52. Blot tre minutter efter kommer den næste, og jeg synes de har ændret karakter. Det begynder at gøre ondt og jeg skal koncentrere mig om at trække vejret. Min mand hjælper med at få lagt afdækning på sengen og gøre det hyggeligt med lys og afslapningsmusik. Det beroliger mig og tanken om ikke at kunne få en epiduralblokade svinder bort. Kort tid efter træder jordemoderen ind ad døren, og nærmest som på kommando begynder presseveerne. En sten falder fra mit hjerte jeg har ikke lyst til at føde alene. Hun undersøger mig og jeg er fuldt udvidet. Kl kommer Malthe til verden uden at det gjorde nævneværdigt ondt. De sidste fem minutter hjælper jordemoderen mig med at holde igen, så jeg slipper uden en skramme. Han vejede gram og var 52 cm lang.

19 Fleksibel Flittig Effektiv Energisk Praktisk Høflig Indsigtsfuld Venlig Føler sig elsket Optimistisk Selvsikker Diplomatisk Hører til Er vokset med opgaven Nadia Kreativ Åben om følelser Fuld af sjov Har overskud i hverdagen Raffineret Generøs Fredelig Hjælpsom Har lyst til livet Vil det bedste Empatisk

20 Siden sidst... Du har så meget at fortælle. Først og fremmest så går det rigtig godt med Ninja. Hun sover igennem om natten og de gange hvor hun vågner, er Michael flink til at stå op, så jeg du kan blive udhvilet. Det er også gået fint med at amme, du har vænnet dig til det, og der er nok mælk, uden at det skal løbe ud hele tiden. Og når hun er vågen ligger hun og smiler til jer. Dine forældre har været gode til at finde en balance mellem at give jer fred og hjælpe til. Der er også kommet gang i jeres sexliv. Michael er god til at lade det foregå i dit tempo, så det hverken bliver anspændt eller for hurtigt. Og så kan du godt lide at komme. Han får dig virkelig til at føle dig som en kvinde igen. Derudover er han god til at hjælpe til med alt; tøjvask, madlavning og alle de her små praktiske ting. Den anden dag løb du tilfældigt ind i din gamle agent fra New York, som måske vil bruge dig til et nyt job du havde ikke lige forestillet dig at tage din modelkarriere op igen men det er da fristende. Og maven er helt forsvundet. Du ser stort set ud som du gjorde før, brysterne er bare blevet dobbelt så store; hvilket Michael er ganske tilfreds med. I har desuden talt om at han vil tage en del af jeres fælles barsel, så du kan komme tilbage på galleriet og få gang i din karriere igen.

21 Konkurrencemindet Dominant Hævngerrig Forfængelig Prætentiøs Vildledende Seriøs Overfladisk Har gode gener Narcissistisk Skeptisk Fordømmende Ved bedre Lytter ikke Sidsel Arrogant Sætter trumf på Dogmatisk Jaloux Kritisk Bedrevidende Man skal ikke komme her Hævder sig selv Forklarer hvad andre mener Kontrollerende

22 Mødretips Det følgende er forslag til hvordan livet som nybagt mor kan være svært. Du er velkommen til selv at supplere. Din krop Søvnmangel Sexproblemer Småblødninger Brystspændinger Underlivet hænger Mælk løber ud Luft i skeden Mælk løber ikke til Blodige brystvorter Plastikoperation? Din mand Vil bolle hele tiden Tager ikke sin tørn Spiller konstant computer Forstår dig ikke Utro? Dit barn Sover ikke Ingen spiserytme Gråd Flaskebarn? Dit liv Ammehjerne Nul karriere Bedsteforældre Formiddags-tv Social død? Du skal nu til det andet møde i mødregruppen. Denne gang er det uden sundhedsplejersken. I skal klare det hele selv, selv finde ud af, hvad I skal tale om og har kun hinanden at støtte jer til. Men der er også noget andet... Du har ikke været helt ærlig. I virkeligheden går det ikke så strålende, som du gav udtryk for ved første møde i mødregruppen. Hvedebrødsdagene er slut. Virkeligheden som mor presser på og har presset på i et stykke tid. Du havde bare ikke lyst til at vise det til det første møde. For alt går ikke helt så glat som det skulle. I begyndelsen var det selvfølgelig svært og der var en hel del nye ting man skulle tage stilling til, men I blev båret oppe af euforien af, at lige være blevet forældre. Du vil ikke være den eneste, der åbner op for sluserne. De andre skal også. Du vil ikke være den eneste, der blotter dig og viser dit inderste inde. Hvor dårligt det egentlig går. Men du har brug for at få talt ud. Hvis en af de andre vil spille hellig og vil føre sig frem på bekostning af os andre, så skal vi nok få sandheden frem koste hvad det vil om det så skal tvinges ud af hende. Det kan ikke passe, at de andre ikke også har problemer. Og hvis der er nogen der påstår, at de ikke har det, og lyver os direkte op i ansigtet, så skal vi nok få hende ned med nakken du kan godt huske folkeskolen, og hvordan man gjorde dengang. Der er ingen blomster, der ikke kan visne.

23 Besidderisk Skeptisk Kritisk Negativ Hysterisk Skyldfølelse Fordømmende Selvoptaget Manipulerende Martyr Deprimeret Moraliserende Kan ikke overskue det To slår hårdere end en Vælger den lette vej Fremhæver andres fejl Det er sikkert selvforskyldt Sofie Demonstrativ Humørsyg Indirekte Stædig Bærer nag Ser ikke egne fejl Dit barn er bedre Passiv-agressiv

24 Mødretips Det følgende er forslag til hvordan livet som nybagt mor kan være svært. Du er velkommen til selv at supplere. Din krop Søvnmangel Sexproblemer Småblødninger Brystspændinger Underlivet hænger Mælk løber ud Luft i skeden Mælk løber ikke til Blodige brystvorter Plastikoperation? Din mand Vil bolle hele tiden Tager ikke sin tørn Spiller konstant computer Forstår dig ikke Utro? Dit barn Sover ikke Ingen spiserytme Gråd Flaskebarn? Dit liv Ammehjerne Nul karriere Bedsteforældre Formiddags-tv Social død? Du skal nu til det andet møde i mødregruppen. Denne gang er det uden sundhedsplejersken. I skal klare det hele selv, selv finde ud af, hvad I skal tale om og har kun hinanden at støtte jer til. Men der er også noget andet... Du har ikke været helt ærlig. I virkeligheden går det ikke så strålende, som du gav udtryk for ved første møde i mødregruppen. Hvedebrødsdagene er slut. Virkeligheden som mor presser på og har presset på i et stykke tid. Du havde bare ikke lyst til at vise det til det første møde. For alt går ikke helt så glat som det skulle. I begyndelsen var det selvfølgelig svært og der var en hel del nye ting man skulle tage stilling til, men I blev båret oppe af euforien af, at lige være blevet forældre. Du vil ikke være den eneste, der åbner op for sluserne. De andre skal også. Du vil ikke være den eneste, der blotter dig og viser dit inderste inde. Hvor dårligt det egentlig går. Men du har brug for at få talt ud. Hvis en af de andre vil spille hellig og vil føre sig frem på bekostning af os andre, så skal vi nok få sandheden frem koste hvad det vil om det så skal tvinges ud af hende. Det kan ikke passe, at de andre ikke også har problemer. Og hvis der er nogen der påstår, at de ikke har det, og lyver os direkte op i ansigtet, så skal vi nok få hende ned med nakken du kan godt huske folkeskolen, og hvordan man gjorde dengang. Der er ingen blomster, der ikke kan visne.

25 Stædig Udisciplineret Selvhævdende Impulsiv Fordømmende Overfladisk Besidderisk Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os Du skal ikke tro du kan lære os noget Du skal ikke bilde dig ind at du duer til noget Selvdestruktiv Du skal ikke tro du er noget Mette Du skal ikke tro du kan noget Selvoptaget Hævngerrig Forfængelig Selvbevidst Du skal ikke le ad os Du skal ikke tro du er mere end os Påståelig

26 Mødretips Det følgende er forslag til hvordan livet som nybagt mor kan være svært. Du er velkommen til selv at supplere. Din krop Søvnmangel Sexproblemer Småblødninger Brystspændinger Underlivet hænger Mælk løber ud Luft i skeden Mælk løber ikke til Blodige brystvorter Plastikoperation? Din mand Vil bolle hele tiden Tager ikke sin tørn Spiller konstant computer Forstår dig ikke Utro? Dit barn Sover ikke Ingen spiserytme Gråd Flaskebarn? Dit liv Ammehjerne Nul karriere Bedsteforældre Formiddags-tv Social død? Du skal nu til det andet møde i mødregruppen. Denne gang er det uden sundhedsplejersken. I skal klare det hele selv, selv finde ud af, hvad I skal tale om og har kun hinanden at støtte jer til. Men der er også noget andet... Du har ikke været helt ærlig. I virkeligheden går det ikke så strålende, som du gav udtryk for ved første møde i mødregruppen. Hvedebrødsdagene er slut. Virkeligheden som mor presser på og har presset på i et stykke tid. Du havde bare ikke lyst til at vise det til det første møde. For alt går ikke helt så glat som det skulle. I begyndelsen var det selvfølgelig svært og der var en hel del nye ting man skulle tage stilling til, men I blev båret oppe af euforien af, at lige være blevet forældre. Du vil ikke være den eneste, der åbner op for sluserne. De andre skal også. Du vil ikke være den eneste, der blotter dig og viser dit inderste inde. Hvor dårligt det egentlig går. Men du har brug for at få talt ud. Hvis en af de andre vil spille hellig og vil føre sig frem på bekostning af os andre, så skal vi nok få sandheden frem koste hvad det vil om det så skal tvinges ud af hende. Det kan ikke passe, at de andre ikke også har problemer. Og hvis der er nogen der påstår, at de ikke har det, og lyver os direkte op i ansigtet, så skal vi nok få hende ned med nakken du kan godt huske folkeskolen, og hvordan man gjorde dengang. Der er ingen blomster, der ikke kan visne.

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Patientinformation februar 2011 Bornholms Hospital Bornholms Hospital Igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen Man skal have en god grund til at sætte fødslen i gang. Det er der forskellige årsager

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Fødselssmerter kan lindres...

Fødselssmerter kan lindres... Fødselssmerter kan lindres... Indhold Vand 3 Massage 3 Morfin 4 Lattergas 5 Steriltvandspapler 6 Akupunktur 7 Epidural 8 Pudendus 10 Fødselssmerter kan lindres Der er ikke to fødsler, der er ens. Ligesom

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK FØDSEL FAMILIEN MOR Anne Bach, 35 år, indehaver af butikken Thelittlethings.dk FAR Kasper Steensen, 36 år, finance analyst. BØRN Karen, 2½ år og lillebror, 3 uger. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden 1 FORÆLDRE SAMMEN En brugsbog til jer, der forbereder jer på at blive fædre og mødre. Den stiller jer nogle af de mange spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke om på vej til at få barn

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødegangen på Aalborg Universitetshospital Nord og fødegangene på Sygehus

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt.

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt. I 2013 da jeg smed p-pillerne, var jeg en ung kvinde på 26, der havde været sammen med min kæreste i næsten 5 år. Min kæreste var dengang 29 år og var færdiguddannet. Vi havde længe snakket om at det ville

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

"Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt"

Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt "Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt" Landsholdsspiller i håndbold Rikke Nielsen fortæller om at blive kræftsyg, samtidig med, at hun (uventet) blev mor til en datter med Downs syndrom Af Lene

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far?

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? Opgaver til Far Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? OPGAVE 2 Instruktion: Kig på billedet på forsiden

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Skal bleen af så lad den blive på

Skal bleen af så lad den blive på Skal bleen af så lad den blive på Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at barnet er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvornår ved du, at dit barn er parat, og hvordan

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

på rundtur i mors mave Charlotte Kroløkke, Ph.D. & Lektor Syddansk Universitet charlottekro@litcul.sdu.dk 12.09.2009

på rundtur i mors mave Charlotte Kroløkke, Ph.D. & Lektor Syddansk Universitet charlottekro@litcul.sdu.dk 12.09.2009 på rundtur i mors mave Charlotte Kroløkke, Ph.D. & Lektor Syddansk Universitet charlottekro@litcul.sdu.dk 12.09.2009 fra medicinsk diagnosticering til underholdning når alt bliver oplevelse Det skal være

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn.

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn. Bilag 3 Interview med Mia. Mia er kærester med Martin og sammen har de datteren Mette. Kata: Jeg stiller spørgsmålene, og hedder Katariina Sofie: Jeg hedder Sofie, og jeg vil supplere Katariina. Kata:

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 1 Historien om Speedy En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 2 Hejsa Tamara. Ja, jeg synes lige jeg ville skrive og fortælle dig lidt om

Læs mere

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham.

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham. Tobias og Tragedien Manuskript 1. Int. Venteværelse Dag træder ind i et fremmed venteværelse. Han kigger sig undrende omkring. I rummet er der mange døre. Over dørene hænger skilte. På dem står der navnene

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere