Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget"

Transkript

1 7. april 2010 FM 2010/96 Bemærkninger til lovforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger til forslaget Tobaksrygningens helbreds- og sundhedsskadelige virkninger er almindeligt kendt og veldokumenteret gennem videnskabelige undersøgelser. Med landstingsforordning nr. 5 af 3. november 1994 om tobak og sikring af røgfrie miljøer, samt mærkning af tobaksvarer, blev sundhedsvæsenets bestræbelser på at mindske de skadelige virkninger af tobak for første gang reguleret ved en landstingsforordning. I 1998 skete der en opstramning af reglerne om rygeforbud, og i 2000 skærpedes disse regler ved vedtagelsen af en ny landstingforordning. Med vedtagelsen af den seneste landstingsforordning fra 2004 blev reglerne vedrørende røgfrie miljøer yderligere skærpet. Hvor der tidligere var tvivl om rygereglerne i offentlige bygninger, fastlægger forordningen, at rygning ikke er tilladt i de bygninger, der er omfattet af forordningen. Landstingsforordningen har medvirket til, at der i dag er langt større bevidsthed om rygningens skadevirkninger, og der udvises i dag generelt større hensyn til børn og ikke-rygere. De mange forebyggende tiltag og kampagner har ligeledes medvirket til, at der også i mange virksomheder er formuleret en rygepolitik, og at der i private hjem skabes røgfrie miljøer, specielt omkring små børn. I Folkesundhedsprogrammet Inuuneritta - Landsstyrets strategier og målsætninger for folkesundheden er det målsat, at: - færre bliver rygere - flere holder op med at ryge - gøre Grønland røgfrit for ikke-rygere - højst 40 % af befolkningen er rygere i 2012 Paarisa understøtter løbende Folkesundhedsprogrammet Inuuneritta. Særligt laver Paarisa, i samarbejde med offentlige og private arbejdspladser, sundhedspædagogiske aktiviteter inden for råd og vejledning om rygepolitik på arbejdspladser og i hjemmene, information om rygevaner, rygningens sundhedsskadelige virkninger, passiv rygning m.v. Hvert år gennemfører Paarisa en skolekonkurrence for folkeskolens mellemste og ældste trin om at blive årets Røgfrie Klasse. Paarisa markerer WHO's anti-tobaksdag

2 den 31. maj og udgiver løbende informationsmaterialer om forebyggelse af passiv rygning blandt småbørns forældre, børn og unge. Endelig uddanner Paarisa rygestopinstruktører, der kan afholde rygestopkurser rundt i landet. Statens Institut for Folkesundhed gennemførte i en befolkningsundersøgelse i Grønland. Af denne fremgår det, at tobaksrelateret kræft i luftveje og lunger er den hyppigste kræftform i Grønland, og at andelen af dødsfald forårsaget af rygning og passiv rygning skønnes at udgøre mere end hvert fjerde dødsfald. I var 6 ud af 10 grønlændere rygere. Dette er en reduktion i forhold til 1993, hvor næsten 8 ud af 10 røg. Gruppen af aldrig rygere er steget fra 11% til 13%, og gruppen af eks-rygere er steget fra 11% til 23%. I samme periode er antallet af cigaretter, som den enkelte ryger, faldet fra 12,9 cigaretter pr. dag i 1993 til 11,1 cigaretter pr. dag i 2005 for mænd, mens tallet for kvinder er faldet fra 9,6 cigaretter pr. dag i 1993 til 7,7 cigaretter pr. dag i Det største fald i antallet af rygere skete i perioden 1993 til 1999, og antallet har herefter ikke ændret sig væsentligt. Grønland deltager i WHO s internationale undersøgelse Health Behaviour in School-aged Children om sundhedsadfærd blandt skoleelever i alderen 11 år til 17 år. Den seneste undersøgelse fra 2006 viser, at 40% af de adspurgte elever aldrig har prøvet at ryge, og at den samlede andel, der har prøvet at ryge, har været faldende gennem årene. Undersøgelsen viser dog samtidig, at halvdelen af de ældste skoleelever ryger hver dag. Opgørelser fra Skattestyrelsen viser, at der er i perioden er sket en reduktion i både det samlede forbrug og forbruget pr. indbygger over 14 år. Herudover er skatteprovenuet faldet markant fra 2007 til Der er i samfundet en generel tendens til en reduktion af tobaksforbruget, og denne var særlig markant efter indførelsen af den seneste afgiftsstigning pr. 19. oktober 2007.

3 Kilde: Skattestyrelsen 2009 Kilde: Skattestyrelsen 2009

4 2. Forslagets hovedpunkter På Landstingets møder efteråret 2007 og foråret 2008 drøftedes 4 forslag til begrænsning af rygning i det offentlige rum (EM 2007/129 og 169 og FM 2008/28 og 38). Debatten viste en klar erkendelse af rygningens skadelige virkninger og Landstinget besluttede, at der skulle gennemføres et forbud mod indendørs rygning i offentlige rum. Landstinget vedtog som FM 2008/28 følgende ændrede beslutningsforslag: Forslag til landstingsbeslutning om at der pr indføres total rygeforbud i alle offentlige rum, alle indendørs områder, hvor offentligheden har adgang, såsom restauranter, cafeer, forretninger, transportmidler mm. Dette gælder desuden for private virksomheder og arbejdspladser med mere end 10 ansatte. (Landsstyret) På grund af det stigende antal tilfælde af tuberkulose her i Grønland, og det høje tal for lungekræft og luftvejsinfektioner, ønsker Landsstyret, at der indføres rygeforbud mod rygning på alle offentlige steder, herunder restauranter, cafeer, værtshuse m.m. Dette betyder, at de nuværende regler om rygerum i offentlige bygninger og skibsfart ophæves. Der ønskes indført regler om rygeforbud i restauranter, cafeer, værtshuse samt forretninger. Endelig ønskes der indført rygeforbud i private virksomheder, med mere end 10 ansatte. Begrundelsen for skillelinjen ved 10 ansatte er, at virksomheder med mindre end 10 ansatte i følge loven ikke er forpligtet til at oprette et sikkerhedsudvalg. Landsstyret ønsker ikke at indføre rygeforbud på institutioner, der fungerer som voksne personers hjem. Det tidligere Landsstyre har ikke forud for udskrivelsen af valget til Landstinget i foråret 2009 implementeret det tidligere Landstings beslutning. Naalakkersuisut ønsker med nærværende forslag til lov om forbud mod rygning at implementere det tidligere Landstings beslutning om indførelsen af totalt rygeforbud. Med nærværende forslag til Inatsisartutlov om forbud mod rygning gennemføres en selvstændig regulering af adgangen til rygning af tobak inden døre. Forslaget gennemfører et generelt forbud mod at ryge indendørs og afskaffer adgangen til etablering af indendørs rygerum samt muligheden for lejlighedsvis tilladelse til indendørs rygning.

5 Forslaget omfatter alle offentlige arbejdspladser samt private arbejdspladser, der beskæftiger over 10 ansatte. Endvidere omfatter forslaget en række lokaliteter i det offentlige rum, hvor personer opholder sig og færdes som led i et sædvanligt og virksomt liv. For institutioner for børn og unge skærpes rygeforbuddet til også at omfatte institutionens udendørsarealer. I private hjem, der anvendes til dagpleje må der ikke ryges indendørs, når der passes børn, og det er ikke tilladt at ryge i lokaler, der primært anvendes som børnenes lege og opholdsrum. På døgninstitutioner for voksne kan personer over 18 år ryge på det værelse eller i den bolig, der tjener som den pågældendes private hjem. 3. Gældende ret Med Landstingsforordning nr. 5 af 3. november 1994 om tobak og sikring af røgfrie miljøer, samt mærkning af tobaksvarer, blev området for første gang reguleret. I 1998, 2000 og 2004 skete der en opstramning af reglerne om rygeforbud. Området er i dag reguleret ved Landstingsforordning nr. 10 af 14. november 2004 om tobak og sikring af røgfrie miljøer, samt mærkning af tobaksvarer. 4. De økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige Forslaget er umiddelbart udgiftsneutralt i forhold til sundhedsvæsenets budget. På grundlag af de erfaringer Sverige, Norge, Irland og Island har haft med et totalforbud, må det forventes, at sundhedsvæsenets udgifter til rygerelaterede sygdomme vil falde over tid. Det må forventes, at forslaget vil medvirke til at fastholde faldet i forbruget af tobak, og dermed også til at videreføre det allerede konstaterede fald i afgiftsprovenu, jf. grafisk fremstilling ovenfor i afsnit 1 om forholdet mellem tobaksforbrug og afgiftsprovenu. Det er ikke muligt at komme med et skøn over, hvor stort forbruget kan forventes at falde. I forhold til afgiftsprovenuet vil et fald i tobaksforbruget på 1%, give et fald på 2 mio. kr. årligt i afgiftsprovenuet til Landskassen. Ønsker det offentlige at etablere udendørs rygefaciliteter, skal kommunen ansøges om tildeling af nyt areal. Muligheden for etablering kan således afhænge af kommunens eventuelle godkendelse. Arealtildeling til en udendørs rygefaciliteter skal overholde gældende kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner.

6 Godkender kommunen ansøgningen om tildeling af nyt areal, skal udgifterne til etableringen afholdes af det offentlige. Etablering af en udendørs rygefacilitet skal overholde bygningsreglementets krav til bygninger, herunder krav til afstandsforhold m.v. Udgifterne til etableringen afhænger af, hvordan den udendørs rygefacilitet etableres. Gennemsnitsprisen for bygninger fra 5 m 2, der er etableret på løst fundament ligger omkring kr pr. m 2. Hertil kommer udgifter til inventar som affaldsbeholdere, lukkede beholdere til cigaretskod, bænke m.v. og eventuel installering af belysning, der tilsammen skønnes at ligge i intervallet kr Er der på en institution, der tjener som bolig for personer på fortrinsvis over 18 år, behov for yderligere tiltag til sikring af personalet og øvrige beboere mod passiv rygning udover f.eks. udluftning og lukning af døren til beboerens værelse, kan der etableres lokal, mekanisk ventilering i fornødent omfang. Institutionen skal i henhold til bygningsreglementet ansøge bygningsmyndighederne om tilladelse til etablering af lokal, mekanisk ventilering. Udgifterne til etablering skønnes at ligge omkring kr De økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet, private institutioner og private foreninger og klubber m.v. Der må forventes en reduktion i antallet af rygere og dermed et fald i den enkelte rygers forbrug. Dette vil betyde et fald i tobaksforbruget og dermed også et fald i salget af tobak. Det er ikke muligt at komme med et skøn på, hvor meget tobaksforbruget i Grønland eventuelt vil falde og de økonomiske konsekvenser for erhvervslivet i den forbindelse. Det skal dog til sammenligning nævnes, at forbruget af cigaretter i Danmark i årene er faldet fra til cigaretter om året i gennemsnit pr. indbygger. Salget af cigaretter er i samme periode faldet fra til cigaretter om året i gennemsnit pr. indbygger. Den danske rygelov trådte i kraft den 15. august Ønsker erhvervslivet, de private institutioner, foreninger, klubber m.v. at gøre brug af muligheden for etablering af udendørs rygefaciliteter, skal kommunen ansøges om tildeling af nyt areal. Muligheden for etablering kan således afhænge af kommunens eventuelle godkendelse. Arealtildelingen til en udendørs rygefaciliteter skal overholde gældende kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner.

7 Godkender kommunen ansøgningen om tildeling af nyt areal, skal udgifterne til etableringen afholdes af erhvervslivet, de private institutioner, foreninger, klubber m.v. Etablering af en udendørs rygefacilitet skal overholde bygningsreglementets krav til bygninger, herunder krav til afstandsforhold m.v. Udgifterne til etableringen afhænger af, hvordan den udendørs rygefacilitet etableres. Gennemsnitsprisen for bygninger fra 5m2, der er etableret på løst fundament ligger omkring kr pr. m2. Hertil kommer udgifter til inventar som affaldsbeholdere, lukkede beholdere til cigaretskod, bænke m.v. og eventuel installering af belysning, der tilsammen skønnes at ligge i intervallet kr Etablering af en udendørs rygefacilitet som tilbygning til den eksisterende bygning skønnes ikke at afvige væsentligt fra gennemsnitsprisen på kr pr. m2. Er der på en privat institution, der tjener som bolig for personer på fortrinsvis over 18 år, behov for yderligere tiltag til sikring af personalet og øvrige beboere mod passiv rygning udover f.eks. udluftning og lukning af døren til beboerens værelse, kan der etableres lokal, mekanisk ventilering i fornødent omfang. Institutionen skal i henhold til bygningsreglementet ansøge bygningsmyndighederne om tilladelse til etablering af lokal, mekanisk ventilering. Udgifterne skønnes at ligge omkring kr De økonomiske og administrative konsekvenser for borgerne, herunder særligt private dagplejemødre Ønsker en privat dagplejemor at gøre brug af muligheden for etablering af udendørs rygefaciliteter, skal kommunen ansøges om tildeling af nyt areal. Muligheden for etableringen kan således afhænge af kommunens eventuelle godkendelse. Arealtildelingen til en udendørs rygefaciliteter skal overholde gældende kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner. Godkender kommunen ansøgningen om tildeling af nyt areal, skal udgifterne til etableringen afholdes af den private dagplejemor. Etableringen af en udendørs rygefacilitet skal overholde bygningsreglementets krav til bygninger, herunder krav til afstandsforhold m.v. Udgifterne til etableringen afhænger af, hvordan den udendørs rygefacilitet etableres. Gennemsnitsprisen for bygninger fra 5m2, der er etableret på løst fundament ligger omkring kr pr. m2. Hertil kommer udgifter til inventar som affaldsbeholdere, lukkede beholdere til cigaretskod, bænke m.v. og eventuel installering af belysning, der tilsammen skønnes at ligge i intervallet kr

8 Det er ikke tilladt for dagplejemødre at ryge i lokaler, der primært anvendes som børnenes lege- og opholdsrum. Bor en dagplejemor således f.eks. i en 1 eller 2 værelses lejlighed, kan forslaget få konsekvenser for den enkelte dagplejemoders muligheder for at fortsætte som dagplejemor, hvis dagplejemoderen ikke ryger udendørs. Forslaget har ikke nogen umiddelbare administrative og økonomiske konsekvenser for borgerne generelt i Grønland. 7. De miljø- og naturmæssige konsekvenser Forslaget vurderes ikke at medføre væsentlige miljø- og naturmæssige konsekvenser. 8. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre Forslaget påvirker ikke forholdet til Rigsfællesskabet eller medvirker til øget selvstyre. 9. Høring af myndigheder og organisationer m.v. Forslaget har været sendt til høring hos følgende: Formandens Departement, Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Departementet for Finanser, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked, Departementet for Sociale Anliggender, Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø, Råstofdirektoratet, Selvstyre ejede virksomheder, Arbejdstilsynet i Grønland, Landslægeembedet, Paarisa, Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, Alkohol- og Narkotikarådet, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Arbejdstilsynet, Rigsombudsmanden i Grønland, Politimesteren i Grønland, Borgerrådet i Pituffik, KANUKOKA, Qaasuitsup Kommunia, Qeqqata Kommunia, Kommuneqarfik Sermersooq, Kummune Kujalleq, Grønlands Arbejdsgiverforening, Arbejdsgiverforeningen NUSUKA, KNAPK, SIK, PPK, IMAK, PIP, AK, ASG, Diabetes forening i Aasiaat, Diabetes foreningen i Qaqortoq, Patientforeningen i Grønland, Gigtforeningen i Nuuk, Kræftens Bekæmpelse, Grønlands Lungeforening, Forening for Parkinsons sygdom, Foreningen for sindslidende og deres pårørende m.v.. Følgende har afgivet høringssvar:

9 Formandens Departement: Departementet for Finanser: Departementet for Finansers bemærkninger er indarbejdet i forslaget. Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked: Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke: Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke stiller forslag om, at der gives mulighed for indendørs rygning i særligt indrettede rygerum Der blev ved landstingets behandling af beslutningsforslaget om forbud mod rygning foråret 2008 stillet beslutningsforslag om, at landsstyret skulle sikre, at der indrettes særlige rygeområder på offentlige steder, såsom caféer, restauranter o.lign. (FM2008/38). Beslutningsforslaget blev ikke vedtaget. Naalakkersuistut har taget forslagene til landstingsbeslutningerne til efterretning, og har derfor også udarbejdet lovforslaget i overensstemmelse med landstingsbeslutningerne i efteråret 2007 og foråret Forslaget om mulighed for indendørs rygning i særligt indrettede rygerum er derfor ikke indarbejdet i lovforslaget. Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke stiller herudover forslag om, at der skal være mulighed for lejlighedsvis at give tilladelse til indendørs rygning ved særligt festlige lejligheder, og at ledelsen på vokseninstitutioner ikke skal kunne bestemme, at beboerne ikke må ryge, når der er personale tilstede. Formålet med lovforslaget er at fremme befolkningens sundhed og forebygge, at personer ufrivilligt udsættes for de skadelige følger af passiv rygning. De ovennævnte forslag er med baggrund i lovforslagets formål ikke indarbejdet i lovforslaget. Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirkes øvrige bemærkninger er indarbejdet i forslaget. Råstofdirektoratet:

10 Råstofdirektoratet stiller forslag om at forbuddet mod rygning bør udvides til at gælde ved ind- og udgange. Lovforslaget finder anvendelse på indendørs lokaliteter, hvortil offentligheden har adgang, jfr. 2, stk. 1. nr. 5. Som eksempler på indendørs lokaliteter, hvortil offentligheden har adgang, nævnes i bemærkningerne til bestemmelsen indgangspartier, elevatorer, trappeopgange, korridorer, toiletter og alle rum, hvor folk passerer eller opholder sig. Det er Departementets for Sundheds holdning, at der med 2, stk. 1, nr. 5 er taget højde for ind- og udgange på lokaliteter, hvortil offentligheden har adgang. Tele-Post: Landslægeembedet: Paarisa: Paarisa stiller forslag om, at de nuværende regler om salg og mærkning af tobaksvarer i landstingsforordning nr. 10 af 14. november 2004 om tobak og sikring af røgfrie miljøer samt mærkning af tobaksvarer sammenskrives med nærværende forslag til Inatsisartutlov om forbud mod rygning. Det er lovens centrale tema at indføre et totalt forbud mod indendørs rygning. Det er Departementet for Sundheds ønske at fastholde det centrale tema i en selvstændig regulering af adgangen til at ryge indendørs. Paarisas forslag er derfor ikke indarbejdet i loven. Arbejdstilsynet: Politimesteren i Grønland: Politimesteren anbefaler, at tilsynet med overholdelsen af loven som i Danmark varetages af bl.a. Arbejdstilsynet. Den gældende lovgivning om røgfrie miljøer indeholder ikke bestemmelser om tilsyn, og der er ikke fundet anledning til at etablere et selvstændigt tilsyn i lovforslaget.

11 Såfremt et sådant behov måtte opstå, er Naalakkersuisut i lovforslaget bemyndiget til at fastsætte regler om tilsyn. Herudover består der allerede i dag en tilsynsforpligtelse for kommunerne og Grønlands Selvstyre overfor de institutioner, der er omfattet af denne lov. Hvor der ikke er fastsat andet i henhold til gældende lov, påhviler den umiddelbare tilsynsforpligtelse med institutionen dennes ejer, f.eks. en kommune. Det overordnede tilsyn med lovgivningens overholdelse påhviler Naalakkersuisut. KANUKOKA: Grønlands Arbejdsgiver forening (GA): GA har følgende bemærkninger. - Afgrænsningen af private foreninger i forhold til jagtklubber, marineforeninger, billardklubber m.v. bør nærmere afgrænses. Departementet har særligt defineret og afgrænset private foreninger og klubber, herunder jagtklubber, marineforeninger og billardklubber i lovforslagets 2, stk. 1, nr Det ønskes nærmere belyst om hotelværelser, skibskahytter, taxaer m.m. hører ind under definitionen offentlige rum. Departementet har særligt defineret og afgrænset hotelværelser og skibskahytter i lovforslagets 2, stk. 1, nr. 10. Taxaer er omfattet af lovforslagets 2, stk. 1, nr Der ønskes en klar definition for arbejdspladser med mere end 10 ansatte Arbejdspladser med mere end 10 ansatte er nærmere defineret og uddybet i bemærkningerne til 2, stk. 1, nr Der stilles spørgsmål ved om taxachauffører må ryge, når der ikke er kunder Det er i bemærkningerne til 2, stk. 1, nr. 7 beskrevet, at forbuddet mod indendørs rygning i busser, taxaer og andre kollektive trafiksystemer også gælder, når føreren holder pause og i tidsrum, hvor der ikke er kunder eller passagerer.

12 - Det ønskes nærmere belyst, hvilken myndighed der skal administrere og fortolke lovgivningen Departementet for Sundhed er som lovgivende myndighed den fortolkende og administrative myndighed. - Rapporteringsformen ved gæsters overtrædelse af lovens forbud til myndigheder bør beskrives. Overtrædelse af lovens forbud mod rygning er i lovforslagets 10 sanktioneret ved bøde. Gæsters overtrædelse af lovens forbud skal derfor anmeldes til politiet. - GA fremhæver en række praktiske forhold, der vil gøre det vanskeligt at etablere udendørs rygefaciliteter, og foreslår at der gives tilladelse til at etablere indendørs rygefaciliteter og/eller mulighed for sammenbygning med eksisterende bygning. Departementet har i lovforslagets 3, stk. 3 givet værtshuse, natklubber og natrestaurationer mulighed for at etablere udendørs rygefaciliteter som en tilbygning til den eksisterende bygning. - GA fremhæver praktiske problemer med at håndhæve rygeforbuddet, når gæster skal modtage og aflevere overtøj i garderoben, når de skal udendørs for at ryge. De praktiske problemer i garderoberne er imødekommet med værtshuses, natklubbers og natrestaurationers mulighed for at etablere udendørs rygefaciliteter som en tilbygning til den eksisterende bygning, jfr. lovforslagets 3, stk Der bør være mulighed for at etablere indendørs rygefaciliteter på skibe hjemhørende i Grønland. Ønsket er ikke imødekommet. - Restauratøren bør ikke kunne pålægges bødeansvar, når kunder overtræder lovens forbud mod rygning, hvis det kan dokumenteres, at restauratøren har instrueret sine ansatte om håndhævelsen af rygeforbuddet, og der er truffet foranstaltninger til håndhævelsen af rygeforbuddet, f.eks. ved ansættelse af dørmænd. En restauratør er ansvarlig for at påse, at rygning ikke sker i strid med loven, og vil derfor være forpligtet til at sende kunder, der overtræder rygeforbudde,t udenfor, og om fornødent anmelde dem til politiet for overtrædelse af loven.

13 SIK: PKK: IMAK: AK: Diabetesforenignen i Qaqortoq: Kræftens Bekæmpelse: Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser Til 1 Formålet med loven er at fremme befolkningens sundhed og forebygge, at personer ufrivilligt udsættes for de skadelige følger af passiv rygning af tobak. Formålet og baggrunden er indgående beskrevet i de Almindelige bemærkninger til forslaget, hvortil henvises. Der er ikke med forslaget tilsigtet eller ønsket nogen krænkelse af rygere. Hensynet til folkesundheden og personer, der har valgt ikke at ryge tobak indebærer et behov for at begrænse passiv rygning.

14 Tobak omfatter varer fremstillet af tobaksplanten (Nicotiana). Ved passiv rygning forstås indånding af den blandingsluft, der opstår, når røgen fra cigaretter, piber, cigarer, vandpiber, cerutter, cigarillos og lignende blandes med og forurener den omgivende luft. Til 2 Lovens anvendelsesområde omfatter den helt overvejende majoritet af de lokaliteter, hvor personer opholder sig og færdes som led i et sædvanligt og virksomt liv. Nr. 1 - Offentlige arbejdspladser. Bestemmelsen omfatter alle lokaliteter, der tjener til eller anvendes som en arbejdsplads for personer ansat og aflønnet af Grønlands Selvstyre, Inatsisartut, Naalakkersuisut, kommunerne og underliggende styrelser, institutioner m.v. Nr. 2 Offentligt ejede aktie- og anpartsselskaber. Bestemmelse omfatter aktie- og anpartsselskaber, hvor Grønlands Selvstyre ejer 50 % eller derover af selskabets aktier eller anparter. Nr. 3 - Private virksomheder, der beskæftiger 10 ansatte eller derover. Inatsisartut har ved beslutning om gennemførelse af skærpede regler om rygning besluttet, at reguleringen skal omfatte private virksomheder, der beskæftiger 10 ansatte eller derover. Der er herved lagt vægt på, at virksomheder, der beskæftiger 10 ansatte eller derover er forpligtet til at organisere virksomhedens arbejde for sikkerhed og sundhed, og at de ansatte skal vælge en sikkerhedsrepræsentant, jf. lovbekendtgørelse nr af 26. oktober 2005 om arbejdsmiljø i Grønland. Sikkerhedsrepræsentanten og den på virksomheden etablerede sikkerhedsgruppe kan medvirke til at påse overholdelse af bestemmelserne i denne landstingslov om forbud mod rygning, og kan oplyse om muligheden for rygestopkurser. Alle ansatte, inkl. deltidsansatte, der ikke er virksomheds- eller arbejdsledere, skal medregnes ved opgørelsen af virksomhedens ansatte. Ved kontorer og i butikker skal kun medregnes ansatte, der er beskæftiget mindst 10 timer om ugen. Timetallet regnes som et gennemsnit målt over tre måneder. Vikarer, der arbejder som afløsere, skal også medregnes ved opgørelsen af virksomhedens ansatte. Ansatte, der både er beskæftiget i udlandet og i hjemmevirksomheden, tæller med som ansatte i hjemmevirksomheden.

15 I sæsonbetonede virksomheder, som fx visse restauranter og butikker, der kun har åbent i korte perioder af året, gælder forbuddet mod rygning, hvis der inden for et år er mindst 10 ansatte, der samtidig er beskæftiget i virksomheden i mindst tre måneder. For virksomheder, der beskæftiger mindre end 10 ansatte er det Naalakkersuisut s forventning, at den øgede fokus på de skadelige følger af rygning og passiv rygning medfører, at virksomheden og de ansatte finder en ordning, der sikrer, at de ansatte ikke udsættes for passiv rygning. Nr. 4 Uddannelsesinstitutioner, børneinstitutioner, herunder dagplejere samt døgninstitutioner, plejehjem, kollegier for studerende og institutioner, der kan sidestilles hermed. Bestemmelsen omfatter blandt andet vuggestuer, dagplejere, børnehaver, folkeskoler og friskoler, fritidshjem og skolepasningsordninger, efterskoler og lignende, uanset om disse drives på privat eller offentligt grundlag. Bestemmelsen omfatter tillige institutioner, der tilbyder undervisning eller prøve i folkeskolens afsluttende afgangsfag. Bestemmelsen omfatter endvidere døgninstitutioner, psykiatriske institutioner, plejehjem, kollegier for studerende m.v. Bestemmelsen omfatter såvel offentlige som private institutioner. Bestemmelsen omfatter institutioner, der tilbyder uddannelse efter afslutning af folkeskolen, blandt andet Universitetet, Teknisk universitet og gymnasium i Sisimiut, gymnasier, handelsskoler, tekniske skoler, Jern og Metalskolen i Nuuk, Søfartsuddannelsen i Paamiut levnedsmiddelskolen i Narsaq, ATI-Maniitsoq m.fl. Der er ikke med eksemplificeringen foretaget nogen udtømmende opregning af de omfattede institutioner og skoler. Nr. 5 - Indendørs lokaliteter, hvortil offentligheden har adgang. Bestemmelsen vedrører alle indendørs lokaliteter, hvortil offentligheden har adgang. Det afgørende er ikke, om det er en privat eller en offentligt ejet lokalitet, men derimod om der er umiddelbar adgang for offentligheden, såvel gratis som mod betaling. Eksempler på sådanne steder er: 1) Offentlige ekspeditionslokaler, som f.eks. posthuse, borgerservice og private ekspeditionslokaler, som f.eks. butikker, butikscentre, banker og rejsebureauer. 2) Kirker, kulturhuse, museer, vestibuler/foyerer, bankolokaler, biblioteker, idrætsklubber, sportshaller, undervisningslokaler, venteværelser, ventesale og andre rum, hvor folk opholder sig.

16 3) Indgangspartier, elevatorer, trappeopgange, korridorer, toiletter og alle rum, hvor folk passerer eller opholder sig. Der er ikke med eksemplificeringen foretaget nogen udtømmende opregning af indendørs lokaliteter, hvortil offentligheden har adgang. Nr. 6 Private foreninger og klubber, herunder jagtklubber, marineforeninger og billardklubber. Bestemmelsen vedrører alle private foreninger og klubber, der opfylder de almindelige kriterier for foreninger. Det er uden betydning, om der er krav om medlemskab, eller om der skal betales kontingent for at være medlem. Det afgørende er, om foreningen eller klubben opfylder de almindelige kriterier for foreninger. Bestemmelsen omfatter ikke private sammenkomster. Nr. 7 Kollektive transportmidler og taxaer. Bestemmelsen omfatter busser og tilsvarende kollektive trafiksystemer samt taxaer. Der må ikke ryges indendørs i hverken busser, taxaer eller andre kollektive trafiksystemer. Dette gælder også, når føreren holder pause og i tidsrum, hvor der ikke er kunder eller passagerer. Flytransport henregnes ikke til den kollektive trafik, men rygning i flyvemaskiner er i dag forbudt på indenrigs- og udenrigsruter af hensyn til flysikkerheden. Vedrørende skibe henvises til bemærkningerne til 2, stk. 2. Nr. 8 - Restauranter, cafeer og andre offentlige serveringssteder. Bestemmelsen omfatter lokaliteter med servering af mad og drikkevarer, og hvor der er indrettet faciliteter til brug for indtagelse af mad og drikkevarer. Bestemmelsen omfatter hele den pågældende lokalitet, herunder områder, der ikke er tilgængelige for gæster. Bestemmelsen indebærer, at forslaget finder anvendelse på arbejdspladser med mindre end 10 ansatte indenfor restaurationsbranchen. Nr. 9 Offentligt ejede lokaler. Bestemmelsen omfatter lokaler, som det offentlige ejer. Det er uden betydning, om der er offentlig adgang til lokalerne. Det afgørende er, om det offentlige ejer lokalerne. Som eksempel kan nævnes selskabslokaler i offentlige beboelsesejendomme. Her vil det efter loven ikke være tilladt at ryge indendørs.

17 Nr Hotelværelser, skibskahytter, hotellejligheder, værelser på vandrehjem og lignende lokaliteter, der er udlejet til overnatning. Bestemmelsen omfatter lokaliteter, der er udlejet til overnatning. Som eksempel kan nævnes hotelværelser, skibskahytter, hotellejligheder, værelser på vandrehjem og lignende lokaliteter. Her vil det efter loven ikke være tilladt at ryge indendørs. Til stk. 2 skal der ved skibe forstås fritidsfartøjer, herunder sejlbåde og motorbåde, passagerskibe, fiskeskibe på 15 meter eller derover, lastskibe på 15 meter eller derover, erhvervsfartøjer under 15 meter, mindre erhvervsfartøjer og kystredningsfartøjer. Opremsningen er ikke udtømmende. Stk. 3 angiver, at forslaget ikke finder anvendelse på forsvarsområdet ved Pituffik, som omfattet af forsvarsaftalen mellem regeringerne i Grønland, Danmark og Amerikas forenede stater. Til 3 Indenfor lovens anvendelsesområde gælder et generelt forbud mod at ryge tobak indendørs. Inden for lovens anvendelsesområde er indendørs rygning alene tilladt, hvor det positivt fremgår af lovens øvrige bestemmelser. Bestemmelsen indebærer, at den tidligere gældende mulighed for at etablere indendørs rygerum bortfalder, ligesom den tidligere mulighed for lejlighedsvis tilladelse til indendørs rygning ved særligt festlige lejligheder bortfalder. Der kan etableres udendørs rygefaciliteter. Omkostninger til etablering og drift afholdes af den, der træffer beslutning om etablering af udendørs rygefacilitet. Udendørs rygefaciliteter er defineret som en fysisk adskilt facilitet, der ikke er sammenbygget med andre bygninger. Udendørs rygefaciliteter skal etableres som uisolerede åbne pavilloner, der yder en umiddelbar beskyttelse mod vind og nedbør. Udendørs rygefaciliteter kan f.eks. ikke indrettes med vand, varme, udskænkning, underholdning, servering eller lignende. Udendørs rygefaciliteter kan ikke etableres som en egentlig lukket bygning. I så fald er der ikke tale om en udendørs rygefacilitet. Der vil herefter skulle foretages en selvstændig vurdering af, om den pågældende lokalitet er omfattet af lovens anvendelsesområde og bestemmelserne heri. Der skal i den udendørs rygefacilitet være opstillet lukkede beholdere til cigaretskod således, at cigaretskodderne ikke er til gene for andre, og forbipasserende ikke kan samle efterladte cigaretskodder op.

18 Værtshuse, natklubber og natrestaurationer har mulighed for at etablere en udendørs rygefacilitet som en tilbygning til den eksisterende bygning. De øvrige krav til udendørs rygefaciliteter i 3, stk. 2 skal opfyldes. Bestemmelsen indebærer, at der kan etableres udendørs rygefaciliteter på skibe. Ønsker det offentlige, erhvervslivet, de private institutioner, foreninger, klubber, private dagplejemødre m.v. at etablere udendørs rygefaciliteter, skal kommunen ansøges om tildeling af nyt areal. Muligheden for etablering kan således afhænge af kommunens eventuelle godkendelse. Til 4 Bestemmelsen skærper forbuddet mod indendørs rygning og inddrager tillige institutionens udendørsarealer. Udendørsarealet omfatter det til institutionen hørende område, således som det er beskrevet i arealtildelingen. Bestemmelsen foretager ikke nogen afgræsning af de personer, der er omfattet af bestemmelsen. Bestemmelsen omfatter elever og personale såvel som andre personer, der opholder sig på udendørsarealet, f.eks. forældre eller besøgende. Børn og unge under 15 år kan ikke foranstaltes med bøde for overtrædelse af loven, jf. herved 16 i Kriminallov for Grønland om den kriminelle lavalder. Ryger børn og unge under 15 år i strid med bestemmelsen, kan det resultere i disciplinære reaktioner efter de for institutionen i øvrigt gældende ordensregler. Der kan etableres udendørs rygefaciliteter på institutionens udendørsarealer, men alene for institutionens personale. Beslutning om og placering af udendørs rygefacilitet skal ske under størst mulig hensyn til institutionens børn og unge. F.eks. kan der ikke opstilles udendørs rygefaciliteter på legeområder eller udendørs opholdsområder for børn og unge. Ønsker institutionen at etablere udendørs rygefaciliteter, skal kommunen om fornødent ansøges om tildeling af nyt areal. Muligheden for etablering kan således afhænge af kommunens eventuelle godkendelse. Til 5 Det generelle forbud mod indendørs rygning afstemmes med et rimeligt hensyn til de personer, som af den ene eller anden grund har bolig på en offentlig eller privat institution, og hvor der samtidig opholder sig andre beboere og ansat personale. På vokseninstitutioner fraviges det generelle forbud mod rygning indendørs. Der er herved lagt vægt på, at der er tale om voksne personer, der bør have adgang til at ryge i deres private hjem, hvis de måtte ønske det.

19 Bestemmelsen vedrører institutioner, der tjener til bolig for personer fortrinsvis over 18 år. Institutioner, der tjener som bolig både for personer under 18 år og for personer over 18 år, er således også omfattet af bestemmelsen. I institutioner, hvor det er tilladt at ryge indendørs, skal institutionens ledelse effektivt sikre, at personale og andre beboere ikke udsættes for passiv rygning. Hvorledes effektiv sikring tilvejebringes beror på en konkret vurdering. Det er åbenbart, at det værelse eller den private bolig, hvor der ryges, skal kunne aflukkes i forhold til institutionens øvrige indendørs områder. Herudover kan institutionen påbyde udluftning af de enkelte værelser efter rygning. Er der behov for yderligere sikring til beskyttelse af personale og øvrige beboere, kan der etableres lokal, mekanisk ventilering i fornødent omfang. Institutionens ledelse skal inddrage personale og en eventuel sikkerhedsorganisation i beslutninger til effektiv sikring mod passiv rygning. Til 6 Af hensyn til de ansatte, der yder en serviceydelse til en borger i dennes private bolig, er det i denne bestemmelse fastsat, at det som en forudsætning for en offentlig serviceydelse i form af personlig og praktisk hjælp vil kunne pålægges en beboer, der modtager en sådan serviceydelse, ikke at ryge i det tidsrum, hvor personalet opholder sig i boligen. Det forudsættes med bestemmelsen, at det stilles som et vilkår for den konkrete afgørelse om tildeling af personlig og praktisk hjælp, at beboeren ikke må ryge i det tidsrum, hvor personalet opholder sig dér. Hvis der ikke ved afgørelsen om tildeling af personlig og praktisk hjælp er fastsat et vilkår om rygeforbud, mens hjælpen modtages, vil der ikke som en forudsætning for ydelsens levering kunne stilles krav om, at beboeren ikke må ryge. Bestemmelsen omfatter serviceydelser i form af rengøring, pleje, behandling m.v. i eget hjem, der er planlagt med beboeren. Bestemmelsen finder ikke anvendelse i det omfang, der er tale om behov for akut hjælp. Til 7 Bestemmelsen omfatter private hjem, der anvendes som led i pasning af ikkeskolesøgende børn mod vederlag (dagpleje). Bestemmelsen finder anvendelse på dagpleje, uanset om denne er godkendt af kommunalbestyrelsen, eller der er givet meddelelse til kommunalbestyrelsen herom. Bestemmelsen finder anvendelse, uanset om vederlaget erlægges kontant eller på anden vis.

20 Bestemmelsen omfatter ikke lejlighedsvis pasning af børn, f.eks. pasning af børnebørn eller enkeltstående tilfælde af babysitning, selv om der måtte blive erlagt en gave eller mindre betaling i denne anledning. Udtrykket når der passes børn i 1. pkt. skal forstås bredt som tidsrummet fra modtagelsen af det første barn til afhentning af det sidste barn. Det omfatter dermed tillige de tidsrum, hvor f.eks. alle børn måtte sove i barnevogn udenfor. Forbuddet mod rygning i lege- og opholdsrum i 2. pkt. er ikke betinget af børnenes tilstedeværelse. Dette indebærer et totalforbud mod rygning i de pågældende rum, også om aftenen og i weekender og ferieperioder m.v. Forbuddet gælder fra tidspunktet, hvor dagplejegerningen optages og indtil det tidspunkt, hvor hvervet indstilles helt. Til 8 Den stedlige leder er forpligtet til skriftligt at pålægge lønmodtagerne at sørge for, at rygning ikke sker i strid med loven. Den stedlige leder, der tillader rygning i strid med bestemmelserne i landstingsloven, kan idømmes bøde efter 10 i loven. En lønmodtager, der ryger indendørs på sin arbejdsplads og som herved handler i strid med lovens bestemmelser, vil kunne idømmes bøde i medfør af forslagets 10 på samme måde som andre personer, der handler i strid med loven. De almindelige ansættelsesretlige misligholdelsesbeføjelser finder anvendelse, hvis en lønmodtager ikke overholder forbuddet mod rygning eller et skriftligt pålæg fra sin arbejdsgiver, jfr. stk. 1. En arbejdsgiver vil således kunne sikre efterlevelse af lovgivningen i kraft af muligheden for, inden for de relevante ansættelsesretlige rammer, at drage konsekvenser af en lønmodtagers misligholdelse af ansættelsesaftalen. Hvilke misligholdelsesbeføjelser, f.eks. mundtlig eller skriftlig advarsel, henstilling/påtale eller eventuelt bortvisning, der kan blive tale om at anvende, afhænger af en konkret vurdering af den misligholdelse, der kan henføres til lønmodtageren. Bestemmelsen udgør således ikke en ændring af reguleringen af forholdet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Til 9 I de situationer hvor rygning er tilladt indendørs, påhviler det som udgangspunkt institutionens ledelse at sikre en effektiv beskyttelse mod passiv rygning. Der kan imidlertid være anledning til, i henhold til stk. 1, at fastsætte bindende regler, der

21 definerer kravene til en effektiv beskyttelse og ikke mindst til, at der afsættes de fornødne midler hertil. Omkostninger som følge af bindende regler, herunder f.eks. krav om bygningsmæssige foranstaltninger, vil skulle afholdes af den, der har rådighed over ejendommen, dvs. bygningens ejer eller en eventuel lejer. Den gældende lovgivning om røgfrie miljøer indeholder ikke bestemmelser om tilsyn, og der er ikke fundet anledning til at etablere et selvstændigt tilsyn i forslaget. Såfremt et sådant behov måtte opstå, er Naalakkersuisut i stk. 2 bemyndiget til at fastsætte regler herom. Der består allerede i dag en tilsynsforpligtelse for kommunerne og Grønlands Selvstyre overfor de institutioner, der er omfattet af denne lov. Hvor der ikke er fastsat andet i henhold til gældende lov, påhviler den umiddelbare tilsynsforpligtelse med institutionen dennes ejer, f.eks. en kommune. Det overordnede tilsyn med lovgivningens overholdelse påhviler Naalakkersuisut. Som eksempel på en konkret regulering af tilsynsfunktionen kan nævnes, at kommunalbestyrelsen fører tilsyn med kommunale og private dagplejeordninger i private hjem, jf. Landstingsforordning nr. 10 af 5. december 2008 om pædagogisk udviklende dagtilbud til børn i førskolealderen. Kommunalbestyrelsen skal som led heri tillige føre tilsyn med overholdelse af bestemmelserne i nærværende lov. Naalakkersuisut er bemyndiget til ganske undtagelsesvis at fastsætte regler, der tillader indendørs rygning af hensyn til skærmede psykisk syge patienter under indlæggelse på sygehuse og af hensyn til anstaltsanbragte i Grønland. Ved skærmede psykisk syge patienter forstås patienter, der er tvangsfikseret eller afskåret fra andre patienter på egen stue. Ved anstaltsanbragte forstås indsatte i Grønlands anstalter. Det forudsættes, at de fysiske forhold på det enkelte sygehus og på den enkelte anstalt giver mulighed for at ryge indendørs, og uden at øvrige patienter på sygehuset udsættes for risiko for passiv rygning. Til 10 Efter bestemmelsens stk. 1 kan der idømmes bøde for overtrædelse af 3, stk. 1, 4, stk. 1, 6, 7 og 8, stk. 1. Begrebet overtrædelse i 10 skal forstås udvidende. Begrebet anvendes som en samlet betegnelse for de situationer, hvor en handling eller undladelse ikke er i overensstemmelse med bestemmelser, der kan foranstaltes.

22 For overtrædelse der begås af en arbejdsgiver, institution m.v., forudsættes et bødeniveau i førstegangstilfælde på kr. I andengangs- og tredjegangstilfælde forudsættes et bødeniveau på kr. og kr. For overtrædelse, der begås af den enkelte ryger, forudsættes et bødeniveau i førstegangstilfælde på 500 kr. I andengangs- og tredjegangstilfælde forudsættes et bødeniveau på kr. og kr. De forudsatte bødeniveauer er vejledende og kan af domstolene fraviges i op- eller nedadgående retning. Stk. 2 fastslår, at private såvel som offentligretlige juridiske personer kan ifalde et kriminalretligt ansvar for overtrædelse af lovens bestemmelser og dermed idømmes bøde. Stk. 3 sikrer, at bestemmelser udstedt i medfør af denne lov kan indeholder regler om kriminalretlige sanktioner for overtrædelser begået af såvel naturlige som juridiske personer. Stk. 4 sikrer, at bøder idømt efter denne lov eller efter bestemmelser udstedt i medfør af loven, tilfalder Landskassen. Til 11 Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. oktober 2010.

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 23. september 2004 EM 2004/32 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Tobaksrygningens helbreds- og sundhedsskadelige virkninger er almindeligt kendt. På trods af denne

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut pålægges at

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. april 2010 FM 2010/119 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Dette forslag til Inatsisartutforordning fremlægges for at give førtidspensionister bedre økonomiske

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 22. september 2009 EM 2009/91 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Forslagets baggrund: Almindelige bemærkninger Det daværende landsråd vedtog i 1978 landsrådsvedtægt af 4. april 1978 om uddannelsesstøtte

Læs mere

2007 RYGEPOLITIK GODE RÅD OM. Rygepolitik. Udgivet af DANSK ERHVERV

2007 RYGEPOLITIK GODE RÅD OM. Rygepolitik. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Rygepolitik 2007 RYGEPOLITIK Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Der må ikke ryges indendørs på danske arbejdspladser 3 Arbejdslokale for en person 3 Rygerum og rygekabiner 4 Rygepolitik

Læs mere

Lov om røgfri miljøer

Lov om røgfri miljøer LOV nr 512 af 06/06/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 07-06-2007 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Senere ændringer til forskriften LBK nr 731 af 21/06/2007 LBK nr 903 af 12/07/2007 LBK nr 1020 af 21/10/2008

Læs mere

Bestemmelse om røgfri miljø på Norddjurs kommunes arbejdspladser m.v.

Bestemmelse om røgfri miljø på Norddjurs kommunes arbejdspladser m.v. RYGEPOLITIK GODKENDT Bestemmelser om røgfri miljø på Norddjurs kommunens arbejdspladser I medfør af Lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer 5, stk. 1, og den af kommunalbestyrelsen i møde den 6.

Læs mere

Strategi for forebyggelse af rygning 2012-2013. Departementet for Sundhed

Strategi for forebyggelse af rygning 2012-2013. Departementet for Sundhed Strategi for forebyggelse af rygning 2012-2013 Departementet for Sundhed Forord Rygning er en af de allerstørste trusler mod vores sundhed. Rygning øger risikoen for alvorlig sygdom, nedsat livskvalitet

Læs mere

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. januar 2015 FM 2015/92 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobportal på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs,

Læs mere

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM2015/165. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM2015/165 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Ændringerne foretages ud fra et ønske om at øge mulighederne for at søge mobilitetsfremmeydelser. For at

Læs mere

Forslag. Lov om elektroniske cigaretter m.v. 1)2)

Forslag. Lov om elektroniske cigaretter m.v. 1)2) Til lovforslag nr. L 144 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. maj 2016 Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. 1)2) Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

31. maj 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

31. maj 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 31. maj 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx.xx.2012 FM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Efter at Grønlands Hjemmestyre overtog sundhedsområdet fra Den Danske Stat den 1. januar 1992, har Sundhedsvæsenets

Læs mere

Fremtidens rygeregler regeringens forslag

Fremtidens rygeregler regeringens forslag Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 382 Offentligt Nye rygeregler regeringens udspil Marts 2006 Fremtidens rygeregler regeringens forslag Regeringen vil forebygge, at nogen udsættes for passiv rygning

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

21. august 2015 EM 2015/161. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

21. august 2015 EM 2015/161. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. august 2015 EM 2015/161 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af Landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger

Læs mere

Region Midtjylland. Rygepolitik i Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17

Region Midtjylland. Rygepolitik i Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17 Region Midtjylland Rygepolitik i Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17 Forslag til Rygepolitik for Region Midtjylland Folketinget har den 29. maj vedtaget en lov

Læs mere

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

26. januar 2015 FM 2015/80. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 26. januar 2015 FM 2015/80 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Inatsisartut vedtog på forårssamlingen 2002 en omlægning af havneafgiften for krydstogtskibe

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

17. maj 2016 EM 2016/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

17. maj 2016 EM 2016/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 17. maj 2016 EM 2016/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Naalakkersuisut og den danske regering nedsatte i 2013 en arbejdsgruppe, der inden for rammerne af selvstyreordningen

Læs mere

4. december 2015 FM 2016/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

4. december 2015 FM 2016/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 4. december 2015 FM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at der efter ikrafttrædelse af den gældende inatsisartutlov på området, som

Læs mere

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2017/141. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 14-03-2017 FM 2017/141 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at Inatsisartut i efteråret 2016 vedtog beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

Kapitel 1 Formål og definitioner. Kapitel 2 De kommunale biblioteker

Kapitel 1 Formål og definitioner. Kapitel 2 De kommunale biblioteker Inatsisartutlov nr. 8 af 8. juni 2014 om biblioteksvæsenet Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Biblioteksvæsenet skal fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved vederlagsfrit at stille bøger,

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. maj 2019 EM2019/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Ved EM 2018 vedtog Inatsisartut pkt. 106, Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at

Læs mere

Monitorering af rygevaner, 2004 Frekvenstabeller Alle respondenter

Monitorering af rygevaner, 2004 Frekvenstabeller Alle respondenter Monitorering af rygevaner, 2004 Frekvenstabeller Alle respondenter 1. Alder? 13-14 år 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år eller ældre 131 2,9 292 6,4 662 14,5 832 18,2 766 16,7

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder. Kapitel 1. Lovens formål. Formål og anvendelsesområde

Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder. Kapitel 1. Lovens formål. Formål og anvendelsesområde Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder Kapitel 1 Lovens formål Formål og anvendelsesområde 1. Loven har til formål at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd og

Læs mere

25. juli 2011 EM 2011/103. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

25. juli 2011 EM 2011/103. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 25. juli 2011 EM 2011/103 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyret nedsatte i 1993 Landbrugsrådet med det formål, at rådet skulle være rådgivende for Landsstyret

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for at fremlægge et ændringsforslag til lejeforordningen er Landstingets vedtagelse af Atassut s beslutningsforslag,

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger 30. april 2012 FM 2012/43 Bemærkninger til Lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre en strukturtilpasning for den del af den kystnære flådekomponent, som udøver

Læs mere

15. september 2006 EM 2006/46. Rettelsesblad erstatter Landsstyrets forslag af 2. august 2006

15. september 2006 EM 2006/46. Rettelsesblad erstatter Landsstyrets forslag af 2. august 2006 15. september 2006 EM 2006/46 Rettelsesblad erstatter Landsstyrets forslag af 2. august 2006 Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx 2006 om ændring af landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer

Forslag. Lov om ændring af lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer Lovforslag nr. L 108 Folketinget 2009-10 Fremsat den 21. januar 2010 af ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen) Forslag til Lov om ændring af lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer

Læs mere

29. marts 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. marts 2019 EM2019/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. marts 2019 EM2019/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning På efterårssamlingen 2018 blev der stillet et beslutningsforslag om, at ordensreglerne i bilag 4 til landstingsforordning

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Center for forebyggelse. Evaluering af lov om røgfri miljøer i offentlige lokaler

Sundhedsstyrelsen Center for forebyggelse. Evaluering af lov om røgfri miljøer i offentlige lokaler Sundhedsstyrelsen Center for forebyggelse Evaluering af lov om røgfri miljøer i offentlige lokaler December 2002 Indhold Side 1. Indledning... 1 1.1. Baggrund og formål... 1 1.2. Evalueringens målgruppe

Læs mere

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet.

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet. Forslag til rygepolitik Indhold: Situationen Krav til rygepolitikken Hvordan aftales rygepolitikken? Forskellige forslag til rygepolitik for: 1. Små værtshuse og udskænkningssteder (under 40m 2 ) 2. Serveringssteder

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xxx 201x om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke. Bemærkninger til lovforslaget. Generelle bemærkninger

Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xxx 201x om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke. Bemærkninger til lovforslaget. Generelle bemærkninger Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xxx 201x om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke. Bemærkninger til lovforslaget Generelle bemærkninger 1. Indledning 1.1.baggrund for forslaget Naalakkersuisut

Læs mere

Grønlands Hjemmestyre, den 27. marts 2006. Hans Enoksen / Aleqa Hammond. Bemærkninger til forslag Betænkning (2. behandling)

Grønlands Hjemmestyre, den 27. marts 2006. Hans Enoksen / Aleqa Hammond. Bemærkninger til forslag Betænkning (2. behandling) Landstingsforordning nr. 1 af 27. marts 2006 om ændring af landstingsforordning om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption (Forlængelse af forældreorloven) 1 I landstingsforordning nr.

Læs mere

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978, om Arbejds og Socialvæsenet i Grønland

Læs mere

Forslag l nye ordensreglementer i Rødovre Kommune

Forslag l nye ordensreglementer i Rødovre Kommune Juni 2015 RØDOVRE KOMMUNE - Teknisk Forvaltning Forslag l nye ordensreglementer i Rødovre Kommune Visualisering, Stadionparken Indhold Baggrund for forslaget 3 Forslaget 5 Rødovre Rådhus 6 Schweidalsparken

Læs mere

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM2014/128 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

Er du...? Mand ,0% Kvinde ,0% Total ,0% Alder

Er du...? Mand ,0% Kvinde ,0% Total ,0% Alder Er du...? Mand 2172 48,0% Kvinde 2351 52,0% Alder 15-19 år 351 7,8% 20-29 år 631 14,0% 30-39 år 760 16,8% 40-49 år 816 18,0% 50-59 år 725 16,0% 60-69 år 782 17,3% 70+ 458 10,1% Region Hovedstaden 1343

Læs mere

IKKE-RYGERE. Unge i Grønland der ikke ryger 100% 80% 60% 2006 2010 20% 40% 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år

IKKE-RYGERE. Unge i Grønland der ikke ryger 100% 80% 60% 2006 2010 20% 40% 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år IKKE-RYGERE 100% Unge i Grønland der ikke ryger 80% 60% 40% 2006 2010 20% 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år Kilde: HBSC Greenland undersøgelsen 2010 RYGERE 100% Unge i Grønland, der har prøvet at

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser) 1 I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget

BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget 23. april 2016 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx afxx. xxxx 2016 om ændring af inatsisartutlov om erhvervsfremme tillandbaserede erhverv. (Støtte til

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

4. maj 2017 EM 2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

4. maj 2017 EM 2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 4. maj 2017 EM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Baggrunden for forslaget er, at Inatsisartut i efteråret 2016 vedtog Forslag til Inatsisartutbeslutning om at

Læs mere

Sociale ydelser. Socialstatistik. Modtagere af midlertidige indkomsterstattende ydelser: 2009-2014

Sociale ydelser. Socialstatistik. Modtagere af midlertidige indkomsterstattende ydelser: 2009-2014 Socialstatistik Sociale ydelser Modtagere af midlertidige indkomsterstattende ydelser: 2009-2014 Modtagere af midlertidige indkomsterstattende ydelser Indhold 1. Indledning... 3 2. Modtagere af midlertidige

Læs mere

Tobaksrøg, 2011. Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, 2011. Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Region Privat eller offentlig (q5) Hvem bor du sammen med? (q7) Børn i husstanden (q8) Mand Kvinde 15-19 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70+ Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland,

Læs mere

1. Kan kompetencen til rygepolitik uddelegeres til forældrebestyrelserne i daginstitutioner?

1. Kan kompetencen til rygepolitik uddelegeres til forældrebestyrelserne i daginstitutioner? Notat 12. januar 2016 Sagsbeh.:JARE01 J.nr.: 00.01.00-A00-29-14 HR-afdelingen Redegørelse til Magistraten vedr. ny rygepolitik Magistraten udsatte sagen i møde den 11. januar 2016, idet forvaltningen blev

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutslov nr. xx af xx.xx.2015 om SIKUKI Nuuk Harbour A/S og anlæg af havn ved Nuuk. Fremsat af formanden for Naalakkersuisut Afgivet

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 6. oktober 2010 EM 2010/15 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Den gældende forretningsorden er udarbejdet i 1999 med udgangspunkt i landstingslov nr. 11 af 20. oktober 1988

Læs mere

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 6. november 2017 FM 2018/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1. Den overordnede baggrund for forslaget Den overordnede baggrund for ændringsforslaget er et ønske fra

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for unge FORORD Nu skal du læse en historie om et muligt forbud mod energi drikke. Nogle mener, at energidrikke er sundhedsfarlige og derfor

Læs mere

5. november 2015 EM2015/164 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

5. november 2015 EM2015/164 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 5. november 2015 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse.

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Indledning Sundhedsprofil for Region og Kommuner 2013 er den tredje sundhedsprofil udgivet af Forskningscenteret for Forebyggelse og Sundhed, Region

Læs mere

6. maj 2016 FM2016/54 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

6. maj 2016 FM2016/54 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende : Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut til EM2016 omdeler en redegørelse, som gennemgår lovgivningens regler om tilknytningskrav til det

Læs mere

Der skal være sæt et kryds pr. spørgsmål i feltet ved det rigtige

Der skal være sæt et kryds pr. spørgsmål i feltet ved det rigtige KAPITEL 3: QUIZ Der skal være sæt et kryds pr. spørgsmål i feltet ved det rigtige svar. PROBLEMET MED ENERGIDRIKKENE Hvorfor sender befolkningen repræsentanter til Nuuk? Det kun er de klogeste, der må

Læs mere

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. januar 2015 FM 2015/108 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 13. januar 2011 FM 2011/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Formålet med forslaget er at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne i Inatsisartutloven om indhentning

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 0 - KVINDE 1275 100,0% Alder 15-19 år 120 9,4% 20-29 år 115 9,0% 30-39 år 242 19,0% 40-49 år 222 17,4% 50-59 år 205 16,1% 60-69 år 177 13,9% 70+ år 193 15,2% Region Hovedstaden 372 29,1% Sjælland

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. september 2009 EM 2009/92 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Baggrunden for forordningsforslaget I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning blev pædagogisk-psykologisk

Læs mere

1. april 2016 FM2016/27. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

1. april 2016 FM2016/27. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 1. april 2016 FM2016/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 20 af 3. december 2012 om erhvervsfremme til landbaserede erhverv har til formål at styrke

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 1230 100,0% KVINDE 0 - Alder 15-19 år 126 10,3% 20-29 år 140 11,4% 30-39 år 223 18,1% 40-49 år 229 18,6% 50-59 år 206 16,7% 60-69 år 172 14,0% 70+ år 134 10,9% Region Hovedstaden 388 31,6% Sjælland

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 1230 49,1% KVINDE 1275 50,9% Alder 15-19 år 246 9,8% 20-29 år 255 10,2% 30-39 år 465 18,6% 40-49 år 451 18,0% 50-59 år 411 16,4% 60-69 år 349 13,9% 70+ år 328 13,1% Region Hovedstaden 760 30,3%

Læs mere

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Hvad er sundhed?...2 Tegn på sundhed...2 Sundhed i forhold til livsstil....4 Bilag...7 1 Indledning Der skal gøres rede for hvad der forstås ved

Læs mere

14. september 2007 EM 2007/51. Landsstyret fremsætter hermed følgende beslutningsforslag i henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden:

14. september 2007 EM 2007/51. Landsstyret fremsætter hermed følgende beslutningsforslag i henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden: 14. september 2007 EM 2007/51 Landsstyret fremsætter hermed følgende beslutningsforslag i henhold til 32 i Landstingets Forretningsorden: Forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse

Læs mere

Rygeforbuddet omfatter ikke elektroniske cigaretter, der afgiver damp. Notatet indeholder anbefalinger fra HR.

Rygeforbuddet omfatter ikke elektroniske cigaretter, der afgiver damp. Notatet indeholder anbefalinger fra HR. Ændring af Lov om røgfrie miljøer Kondition Som et led i regeringens indsat for at bekæmpe rygning blandt unge og dermed beskytte børn og unge mod de sundhedsskadelige konsekvenser rygning og passiv rygning

Læs mere

Landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap.

Landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap. Side 1 af 5 Landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap. I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978 om Arbejds- og Socialvæsenet i Grønland fastsættes:

Læs mere

Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om civile foranstaltninger mod smitsomme sygdomme. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om civile foranstaltninger mod smitsomme sygdomme. Almindelige bemærkninger EM 2001 / 38 Bemærkninger til forslag til landstingsforordning om civile foranstaltninger mod smitsomme sygdomme 1. Forordningsforslagets baggrund Almindelige bemærkninger I lov nr. 275 af 27. maj 1950

Læs mere

3. august 2006 EM 2006/47. Forslag. til. (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.)

3. august 2006 EM 2006/47. Forslag. til. (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.) 3. august 2006 EM 2006/47 Dok.: MKO40577 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven for Grønland (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.) 1 I færdselslov for Grønland

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 189 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 20. maj 2010 Forslag til Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring:

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring: Arbejdstilsynet UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Tilskud til mindre, private virksomheders udarbejdelse af ansøgning m.v. om støtte) I lov nr. 87 af 30. januar 2007

Læs mere

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 30. januar 2015 FM 2015/98 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk

Læs mere

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM 2015/164 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Overordnet baggrund for forslaget Inatsisartutlov nr. 13 af 22. november 2011 om den gymnasiale uddannelse

Læs mere

Evaluering af loven om røgfri miljøer

Evaluering af loven om røgfri miljøer Evaluering af loven om røgfri miljøer Lov nr. 512 af 6. juni 2007 2009 Evaluering af loven om røgfri miljøer - lov nr. 512 af 6. juni 2007 Udarbejdet af Anne Kristine Aarestrup, Tina Drud Due og Knud Juel,

Læs mere

Landstingslov nr. 11 af 11. november 2000 om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke

Landstingslov nr. 11 af 11. november 2000 om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke Landstingslov nr. 11 af 11. november 2000 om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke Kapitel 1. Definitioner 1. Ved "alkoholholdige drikke" forstås i denne lov alle drikke, der indeholder alkohol.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 2015/1 LSF 27 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin. Arbejdsskadestyrelsen, j.nr. 20014-0000283 Fremsat den 7. oktober 2015 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

Ordensregler for Marie Kruses Skoles GYMNASIUM

Ordensregler for Marie Kruses Skoles GYMNASIUM Ordensregler for Marie Kruses Skoles GYMNASIUM Ordensreglerne gælder med virkning fra 1. maj 2005. De har deres baggrund i gældende love og bekendtgørelser for gymnasiet, herunder 3 i Bekendtgørelse om

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

V E D R Ø R E N D E H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L I N A T S I S A R T U T L O V O M F Ø R T I D S P E N S I O N

V E D R Ø R E N D E H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L I N A T S I S A R T U T L O V O M F Ø R T I D S P E N S I O N Naalakkersuisut Departementet for Familie og Justitsvæsen iian@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8

Læs mere

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Arbejdsløsheden i Grønland er voksende, og til trods for at størstedelen af de arbejdsløse er ufaglærte, ansætter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Rygepolitik i Socialforvaltningen

Rygepolitik i Socialforvaltningen Socialforvaltningen Rygepolitik i Socialforvaltningen VELKOMMEN TIL EN RØGFRI KOMMUNE I december 2005 vedtog Borgerrepræsentationen en ny rygepolitik for Københavns Kommune. Formålet med politikken var

Læs mere

RYGELOVEN OG PASSIV RØG

RYGELOVEN OG PASSIV RØG 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 3: RYGELOVEN OG PASSIV RØG for og imod regler for rygning www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Kapitlet gennemgår den gældende lov for det røgfri

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed 1 of 14 21/09/2010 12:30 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Område og begreber mv. Selvforskyldt ledighed ved udeblivelse fra samtaler eller aktiviteter,

Læs mere

24. maj 2016 EM2016/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

24. maj 2016 EM2016/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 24. maj 2016 EM2016/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning KNI A/S virksomhed er reguleret i landstingsforordning nr. 4 af 6. juni 1997 som ændret ved landstingsforordning

Læs mere

Modtagere af sociale ydelser 2013

Modtagere af sociale ydelser 2013 Modtagere af sociale ydelser 2013 Socialstatistik 2014:1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Modtagere af sociale ydelser i perioden 2011-2013... 4 3. Lovgrundlag... 11 4. Datagrundlag og behandling... 15 5.

Læs mere

Tabel 5.2.2 Rygevaner blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper. Procent

Tabel 5.2.2 Rygevaner blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper. Procent Kapitel 5.2 Rygning 5.2 Rygning Rygning er en af de forebyggelige risikofaktorer, der betyder mest for dødeligheden i Danmark. Således er rygning en medvirkende årsag til knap 14.000 dødsfald om året,

Læs mere

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2012 EM 2012/84 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formålet med forslaget er at indsætte bestemmelse om gebyrer i fiskeriloven. Indføringen er reelt set ikke ny,

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) 23. november 2009 EM 2009/120 Ændringsforslag Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) Fremsat af Naalakkersuisut til 2. behandling.

Læs mere

Landstingslov nr. 12 af 12. november 2001 om næringsvirksomhed i Grønland Historisk

Landstingslov nr. 12 af 12. november 2001 om næringsvirksomhed i Grønland Historisk Landstingslov nr. 12 af 12. november 2001 om næringsvirksomhed i Grønland Historisk Kapitel 1. Anvendelsesområde 1. Loven gælder for næringsvirksomhed eller udbud af arbejde af en vis varighed, der drives

Læs mere

4. marts 2016 FM 2016/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

4. marts 2016 FM 2016/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 4. marts 2016 FM 2016/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under forårssamlingen 2015 et ændringsforslag til et beslutningsforslag (FM 2015/41).

Læs mere

Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser

Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser Landstingets Formandskab har på sit møde den 25. april 2007 anmodet om en retlig vurdering af spørgsmålet, hvorvidt

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 20 af 3. december 2012 om erhvervsfremme til landbaserede erhverv har til formål at styrke udviklingen af det grønlandske

Læs mere

Forslag. til. (Aromastoffer, aldersgrænser for salg af tobak og udstilling af tobaksvarer på tobaksudsalgssteder)

Forslag. til. (Aromastoffer, aldersgrænser for salg af tobak og udstilling af tobaksvarer på tobaksudsalgssteder) L 139 (som fremsat): Forslag til ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer, lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 16 år og lov om forbud mod tobaksreklame

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

13. november EM2015/125 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende

13. november EM2015/125 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om slædehunde samt hunde og kattehold (Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst & Landbrug)

Læs mere