COMMUNITYUDVIKLING OG -REHABILITERING CUR-METODEN I PSYKOTRAUMATOLOGISK INTERVENTION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "COMMUNITYUDVIKLING OG -REHABILITERING CUR-METODEN I PSYKOTRAUMATOLOGISK INTERVENTION"

Transkript

1 86 Psyke & Logos, 2002, 23, COMMUNITYUDVIKLING OG -REHABILITERING CUR-METODEN I PSYKOTRAUMATOLOGISK INTERVENTION Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner I artiklen præsenteres et igangværende udviklingsprojekt med mindre butikker på Nørrebro, der sætter ind over for traumatiske oplevelser. I et forsøg på at etablere community-psykologi som en pragmatisk konstruktionistisk metodologi diskuteres en række grundbegreber, der er relevante for psykosocial intervention. Med udgangspunkt i projektet, argumenteres for en psykotraumatologi, der er baseret på begreber om subjektivitet, bevidning og community-psykologi. Vi har udviklet en traumeforståelse, hvor voldsomme hændelser forstås som særligt organiserede semiotiske sammenhænge, hvis konsekvens er, at personer frarøves muligheden for gensvar altså for-/handling. Og, måske væsentligst, at interventionens genstand og rationale skal bestemmes som dialog i personens aktuelle fællesskab. Artiklens fremstilling af subjektivitet skaber begreber for professionel intervention. Ved at efterstræbe en metodologi i forhold til posttraumatiske belastningsreaktioner bevæger vi os fra begreber om genstanden til begreber om mål og midler i praksis. Subjektivitet analyseres som unikke udførelser af de grænseflader, hvor forskelligrettede diskurser mødes, og konstituerer en metodologi, der undersøger subjektivitet som»liminal«aktivitet. Introduktion Af ejeren, i en af de mange én-persons-butikker på Nørrebro, får vi at vide, hvordan et indbrud i butikkens opstartsfase for en periode fratog ejeren lysten til at komme på arbejde, gav hjertebanken og vejrtrækningsproblemer, skepsis over for kunder og andre mennesker. Kort sagt gav symptomer, der generelt genkendes som psykologiske krisereaktioner. Den traditionelle psykoterapeutiske indsats ville i den situation typisk kunne indeholde psykologiske samtaler, de-sensitiviseringsøvelser og eventuelt eksponering, der alle ville afspejle, at individet er den enhed, en praktisk psykologi skal rette sig mod. Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby og Bolette Weber Ulfeldt er specialeskrivende i psykologi og har startet og udviklet CUR-projektet på Nørrebro. Peter Berliner er lektor i psykologi ved Københavns Universitet og Director ved The University of Copenhagen Centre for Multi-Ethnic Traumatic Stress Study and Practice.

2 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 87 Artiklen vil præsentere en arbejdsmodel, der udfordrer denne antagelse. Ejerens situation er ikke blot historien om en enkelt persons reaktion over for en voldsom hændelse, men også historien om en række oplevelser som alle de butiksdrivende i lokalmiljøet kender til, og som de hver for sig og sammen foretager sig noget over for. Ejeren fortæller f.eks., hvordan kvinden, i den nu lukkede kjolebutik nær ved, ringede for at advare, når særlig tyvagtige kunder havde været dér. Eller at ejerens ægtefælle tager med på de tidspunkter, hvor butikken er udsat (f.eks. når folk skal hjem fra morgenværtshus). Og det er også historien om, hvordan alle sådanne dagligdags forholdsregler og håndteringer er generelle måder at håndtere noget, som arbejdet i butikker i storbyen angiveligt medfører. I denne artikel kommer vi med et bud på, hvordan og på hvilket psykologisk grundlag man kan arbejde professionelt med de psykologiske følger af voldsomme hændelser i nærmiljøer, og hvordan opmærksomheden på eksisterende ressourcer og på arbejdslivets indlejring i geografiske og sociale nærmiljøer kan inddrages. Vi vil præsentere, hvordan vi har iværksat en community-psykologisk indsats over for de psykologiske eftervirkninger af voldsomme hændelser på Nørrebro i København. Som en måde at beskrive hvad interventionen baserer sig på, har vi udviklet 4 analytiske akser, der sætter fokus på dilemmaer, der stiller metodologiske, praktiske og teoretiske fordringer for en sådan communitypsykologi: Akse 1: Integration mellem eksklusion og inklusion. Akse 2: Lokalisering mellem laboratorie og det naturlige miljø. Akse 3: Genstand-middel-relationer mellem instru-mentalitet og kommunitaritet. Akse 4: Ekspertisesystemer mellem professionalisering og kvalificering. Psykotraumatologisk beskæftiger vi os med begreber, der får os til at interessere os for, hvordan personer fremviser sammenhæng mellem den voldsomme hændelse og de andre betydningsfulde praksisser, der udgør deres liv, for på den måde at bevæge os fra en individualiseret forståelse af traumatisering til en socialpsykologisk teori om traumatisk stress. Fremstillingen af subjektivitet vil bidrage til at skabe begreber, der kan understøtte professionel intervention. En metodologi, der tager afsæt i en community-psykologisk indsats over for posttraumatiske belastningsreaktioner, flytter fokus fra begreber om genstanden til begreber om mål og midler i praksis. Med baggrund i disse antagelser om traumatologi og subjektivitet består den terapeutiske proces i dette community-psykologiske projekt i at arbejde med to bevidningsprocesser det dobbelte bevidningskredsløb en metode udviklet til Nørrebroprojektet.

3 88 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner Artiklen falder i to dele. I del 1 præsenteres Nørrebroprojektet og CURmetodens udformning og rationale. Del 2 trækker rammerne op for en teori om traumer og traumatisering med særligt fokus på subjektivitet. Herefter sættes pointerne fra teorien i forhold til praksis (Nørrebroprojektet) i en beskrivelse af CUR-metodens konkrete tiltag. Med det sættes særlig fokus på betydningsfulde fællesskaber og det dobbelte bevidningskredsløb. Artiklen afrundes med et kort oprids af nogle af de problemer, som knytter sig til de gængse teorier om traumatisering, der har motiveret vores overvejelser. Undervejs i artiklen vil der indgå citater og kommentarer hentet fra den indledende fortælling fra en handelsdrivende i en lille forretning på Nørrebro. DEL I Nørrebroprojektet For at kunne diskutere community-baseret indsats i forhold til dens praktiske konsekvenser vil en kort præsentation af projektet være nødvendig. Med en øget professionel opmærksomhed på og offentlig debat om psykologiske reaktioner på voldsomme hændelser vil vi her tage udgangspunkt i, at voldsomme hændelser er noget, som man hver især og fælles tager stilling til i dagligdagen. Den organisering, som projektet skal føje sig ind i og skal udvikle, er Nørrebro Handelsforening. Den skal styrkes, dvs. konstrueres praktisk som en potent, lokal struktur, der kan være med til at skabe en indre sammenhæng i lokalmiljøet. Sammenhængen, vi indtræder i, er strukturelt allerede givet gennem Handelsforeningen, men hviler yderligere på en udbredt selvfortælling om det at arbejde på Nørrebro. Som vores ovennævnte informant sagde:»det er et brændpunkt Nørrebro. Det er en bestemt mentalitet.«med den opmærksomhed, der i dag er på medarbejderressourcer og på udviklingen af dem, er de mindre handelsdrivende fanget i et særligt paradoks: På den ene side er de mindre virksomheder mindre fleksible mht. medarbejdere, da de i høj grad er afhængige af disse, på den anden side har de langt færre økonomiske og praktiske midler til at støtte og uddanne dem. Når der med projektet bliver skabt netværk mellem de mindre virksomheder i stedet for ressourcekrævende tiltag inden for den enkelte virksomhed, bliver det økonomisk muligt for de mindre virksomheder at intervenere over for psykologiske reaktioner og dermed at pleje medarbejderressourcerne. CUR-metoden er en indsats over for de psykologiske konsekvenser af voldsomme hændelser. Indsatsen er organiseret community-psykologisk og falder i tre tempi:

4 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 89 Det første handler om information, både den, vi skal have, og den, vi vil give. Vi måtte have viden om det community (nærmiljø, lokalsamfund), vi skal arbejde i og foretog en assessment i form af en spørgeskemaundersøgelse og en række uddybende åbne interviews. Data fra disse interviews der gav god viden gennem anekdoter og historier om lokalmiljøets mere og mindre spektakulære hændelser samt data fra nærpolitiets opgørelse over røveri, gav viden om den sammenhæng, indsatsen skal passes ind i. Den viden, vi vil give i en form for psykoedukativ indsats drejer sig såvel generelt om traumatisering som specifikt om projektet. Dannelsen og kvalificeringen af en ressourcegruppe er projektets andet tempi. Gruppen består af personer, der arbejder på Nørrebro, og som tidligere har været udsat for voldsomme hændelser. Pointen i at kalde gruppen»ressourcegruppe«ligger i den sociale betydning, det har at være en ressource for andre og ikke et offer. Dette er med til at understrege et positivt udviklingspotentiale (som i øvrigt er et særligt træk ved community-psykologisk arbejde). Tredje tempi er indsatsen mht. efterbearbejdning af voldsomme hændelser. Denne beredskabsmæssige del, konsultationen, består af en arbejdsplads-debriefing og af en feedback-bearbejdning. Debriefingen på den berørte arbejdsplads skal fremme den velbeskrevne 1 effekt, at reaktioner og oplevelser bliver formuleret i en normaliserende ramme. Medarbejderne får forståelse af hinandens perspektiv og bliver et fællesskab. Debriefingen iværksættes, når en arbejdsplads kontakter os kort tid efter en voldsom hændelse. Feedback-bearbejdningen med ressourcegruppen foregår efterfølgende, ifald én eller flere af personerne fra arbejdspladsen ønsker at bearbejde hændelsen yderligere. Anvendelsen af ressourcegruppen og feedback-bearbejdningen er projektets omdrejningspunkter. Community-psykologi Denne måde at arbejde med traumatisering og bredere set kompetenceudvikling og rehabilitering er community-psykologisk. Community-psykologi er en særlig terapeutisk intervention, der forsøger at smelte et klinisk behandlingsperspektiv sammen med et socialpsykologisk perspektiv på lokalmiljøers støttende og helbredende ressourcer. Ved at holde fast i, at konsultationen er en terapeutisk proces, og at den overskrider individniveauet med begrebet om»person-in-context«, søger interventionen at gøre allerede eksisterende ressourcer i lokalfællesskabet tilgængelige for fælles engagement i at skabe forandring (Orford 1992). 1 Om end diskuterede.

5 90 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner Det er denne tilgængeliggørelse, der er et centralt aspekt ved communitypsykologi. Wiking og Berliner (2001) lægger op til dette, når de skriver:»denna kritik handlat dock inte om att mer traditionell uppfattelse lägger för liten vikt på personligheten i förhällende till omgivningens betydelse. Kritiken handlar om att det läggs för liten vikt på utviklingsmöjligheterna i helheten person-in-context, dvs på möjligheterna för att skapa föränringar i det konkreta livssammanhanget.«(side 665) I forlængelse af den ovenfor beskrevne måde at forstå traumatisering på, kan vi bestemme community-psykologi som et forsøg på at etablere det socio-materielle fællesskab, hvor mulige og nødvendige måder at fremføre subjektivitet på kan blive genkendt som medlemskort. Med det udgangspunkt er det muligt at kvalificere de opgaver, en community-psykologisk indsats må tage stilling til, nemlig på den ene side at sigte efter at støtte fremvisning af subjektivitet (der bliver genkendt af vigtige fællesskaber) og på den anden side at være med til at skabe de fællesskaber, der genkender disse subjekter. Det er der, hvor de to opgaver krydser og kombineres, at betegnelsen community-psykologi får sin berettigelse som en særlig interventionsform. Community-psykologi er at arbejde med lokale fællesskaber, gerne i form af støtte til ressourcer, som er at finde der i forvejen. At fokusere på disse allerede eksisterende sociale organiseringer kan give blik for, at kompetenceudvikling kan foretages ved at styrke de sociale strukturer. Som en nærmere teoretisk bestemmelse af community-psykologi vil vi argumentere for 4 akser eller 4 dilemmaer, der er væsentlige for en analyse af community-psykologisk praksis. For at gøre dimensioneringen på akserne tydelig har vi formuleret dem dikotomisk, selvom de ikke skarpt kan opdeles i to sider, men snarere belyser problematikker, der skal afvejes. akse 1: integration eksklusivt inklusivt Skabelsen af et fællesskab gennem inklusion af medlemmer og opretholdelse af fællesskabets praksis og grænser er altid samtidigt en konstruktion af den anden, der ikke hører til i fællesskabet (Foucault 1982). For at beskrive fællesskabende intervention må vi derfor beskrive de teknikker, der bliver brugt til at skabe integration og samhørighed som processer, der også ekskluderer og marginaliserer. Denne problematik er ofte særdeles kompleks i en praktisk indsats. Vi har allerede været inde på, at det er relevant for os at tage stilling til Nørrebro Handelsforening som en allerede eksisterende strukturering af fællesskaber, og det indebærer at tage stilling til de måder, den in- og ekskluderer. Foreningen repræsenterer jo ikke Nørrebro, men de handelsdrivende, der har valgt at være medlem. Nogle er medlemmer, og nogle er ik-

6 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 91 ke, tillige er der bestemte grupper (af ikke-medlemmer), der udpeges som potentielle problemskabere for bydelen (se Når vi skal undersøge intervention, må vi derfor se på, hvordan ekskluderende diskurser (at skille nogen ud som anderledes) kan have den produktive effekt at skabe et stærkt identitetsstyrkende fællesskab indadtil. Konstruktionen af de tyvagtige kunder som beskrevet i indledningen, konstruktionen af et de andre, er netop en måde for ejeren og kollegaen at skabe en samhørighed (opmærksomheden på denne dobbelthed gør det i øvrigt muligt at forholde sig til en drøm om at skabe inkluderende diskurser, der overskrider det aktuelle fællesskab og gør døren høj og porten vid for nye fremvisninger af subjektivitet). I Nørrebroprojektet står vi med den udfordring, at vi skal etablere ressourcegruppen som en indadtil sammenhængende gruppe, men at den samtidigt skal kunne kommunikere ud over sig selv og lukke sig op over for nye deltagere. Vi må arbejde med at skabe en diskurs i ressourcegruppen, der gør det muligt for den hele tiden at overskride egne grænser. akse 2: Lokalisering laboratorie miljø Når ressourcerne i personens kontekst er et afgørende punkt for community-psykologi, er det vigtigt at præcisere, på hvilken måde denne kontekst gøres tilgængelig. En intervention, der arbejder på at indlejre fremførelsen af subjektivitet i betydningsfulde sammenhænge (kontekstualisering), må undersøges ud fra den aktuelle lokalitet, hvor denne indlejring skal foregå. En opmærksomhed på lokaliseringen kan bruges til at skelne mellem, om indsatsen foregår i et»laboratorium«, en afskærmet enhed, eksempelvis en klinik, eller om det er en indsats, der finder sted i relation til de rammer og praksisser, der udgør problemets økologi. At dimensionere indsatsen langs denne akse viser, at lokaliseringen hænger sammen med forskellige muligheder for intervention. En væsentlig del af rationalet i at etablere en lokal psykologi er at imødekomme den økologiske validitet, altså at betragte personer i den økologi, hvori deres liv udspiller sig. Derved kan man få øje på allerede eksisterende strukturer, der kan understøttes og skabe forandringer. Det er forankringen i betydningsfulde, praktisk formidlede fællesskaber, der er det afgørende for at kunne kalde indsatsen community-baseret. En sådan forankring er mulig at opnå med udgangspunkt i flere forskellige lokale kontekster, både i klinikken og i miljøet men ikke på samme måde. Med Nørrebroprojektets to bevidningskredsløb har vi forsøgt at kombinere forskellige typer lokalisering og altså placering på denne 2. akse: Dels har vi det mere traditionelle terapeutiske rum, hvor spørgsmålet er, hvorvidt og hvordan det overskrides, dvs. hvordan der skabes betydninger i/for klientens øvrige liv. Vi har imødekommet det ved at lade det være et ikke-professionelt team af folk fra nærmiljøet, som kommer til at danne gruppen, og dermed legitimere og anerkende traumatiseret subjektivitets-

7 92 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner udførelse. På den måde bliver der i terapirummet tråde ind og ud til de sociale arenaer i nærmiljøet, og der lukkes op for, at det lige så meget er disse arenaer, der bliver forandret. Dels har vi den anden type lokalisering projektet etablerer ved at arbejde med de måder, Nørrebro Handelsforening og lokalmiljøet får synliggjort og integreret de traumeramte. Det er en lokalisering, der består i at gøre gruppen til en ressource, ikke bare for medlemmerne, men for lokalmiljøet som helhed. At arbejde med at gøre nærmiljøet aktivt over for vold og overgreb ved at synliggøre gruppens arbejde vil få indflydelse på, hvordan subjektivitetsfremførelser i gruppen kan blive socialt betydningssat. Deltagerne får mulighed for adgang til betydningsfulde fællesskaber, og dermed arbejdes der i og med det miljø, hvor personerne skal leve med deres traumatiske stress. akse 3: Genstand-middel-relationer instru-mentalitet kommunitaritet Er community-psykologis interesse i fællesskaber en traditionel terapeutisk interesse i ordentlige virkemidler? Er fidusen ved at interessere sig for fællesskaber den, at de er effektive redskaber til at skabe bestemte subjektiviteter? Altså: Er fællesskabet instrumentalt i forhold til subjektivitet? Eller er det genstanden for indsatsen? Er fællesskabet den mindste enhed i interventionen, og er subjektivitetsfremførelser måder at forandre fællesskabets funktion og struktur på? Er det fællesskabets praksis, dets mål og midler, der skal være genstand for forandringer? Den type spørgsmål til fællesskabets funktion i det professionelle program peger på, at det ikke er så entydigt, hvordan community-psykologis grundbegreb fællesskab skal forstås: som et psykologisk redskab eller som genstanden for forandring? De to synsvinkler peger på forskellige interventionsstrategier. Med den første interventionsstrategi hvor fællesskabet er et redskab for den terapeutiske indsats rettet mod individer beskæftiger man sig eksempelvis med den måde, fællesskabet betinger individets adfærd på. Én tradition inden for community-psykologien, med rødder i en behavioristisk inspireret socialpsykologi (repræsentere af bl.a. Jim Orford 1992), kan beskrives inden for denne ramme. Denne strategi begrunder også reflekterende teams i individualterapi, når teamets opgave er at anerkende eller reflektere klientens historie (som det for eksempel ses hos Seikkula 1996, 1999). Den anden interventionsstrategi hvor fællesskabet er den mindste enhed for analyse og intervention vil f.eks. tage et helt»familiesystem«i terapi ud fra en struktur-funktionalistisk tanke om, at problemet består i dynamikker i fællesskabet (Watslavich, Bevelas og Jackson 1967). Den kan også komme til udtryk ved at formulere hele fællesskabets visioner og drømme som tilhørende fællesskabet og ikke dets enkelte medlemmer

8 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 93 (som det sker i»imagine Chicago«se Cooperider og Whitney 1999). Meget forenklet kan det udtrykkes sådan; en instru-mentalistisk tilgang til fællesskaber vil skabe bestemte måder at udføre subjektivitet på ved hjælp af fællesskabet, mens den kommunitaristiske tilgang vil skabe fællesskaber (på bestemte måder) ved hjælp af subjektivitets-fremførelse. Denne akse fordrer altså en stillingtagen til, hvem der er målet for interventionen. Er det hele fællesskaber, der skal have hjælp til empowerment, men som i øvrigt selv instrumentaliserer, praktiserer og sanktionerer bestemte subjektpositioner, eller er det enkeltpersoner, som skal få det bedre gennem forbindelse til og indlejring i praksisfællesskaber? I projektet på Nørrebro bliver ressourcegruppen brugt til at påvirke subjektiviteter, men samtidig bliver enkeltpersoners og enkeltbutikkers problemer betragtet som lokalsamfundets, og projektet vil udvikle netop de ressourcer, der findes der. Samtidig med at gruppen og lokalsamfundet skal være vores midler til at hjælpe individerne, vil vi bruge individerne og produktionen af subjektivitet til at udvikle kompetencer i lokalsamfundet. Netop det at arbejde med begge disse muligheder er pointen i og begrundelsen for at arbejde med de to bevidningskredsløb. akse 4: ekspertisesystemer professionalisering kvalificering Et centralt formål i projektet har været at udbygge Nørrebro Handelsforening som en struktur, der selv kan tage sig af de røveriofre, der er i lokalmiljøet. Interventionen skal altså både gøre ressourcerne tilgængelige, samtidig med at den skal gøre os overflødige gennem opbyggelse af kompetence i lokalmiljøet. Professionaliseringen, som vi jo repræsenterer, er vores udgangspunkt, samtidigt med at vi skal bevæge os væk fra det. Meningen med, at det er folk fra lokalmiljøet selv, der deltager, og at det opbygges som Nørrebro Handelsforenings tilbud til sine medlemmer, er, at de strukturer, der er i lokalmiljøet skal styrkes, og at styrkelsen skal foregå gennem en organisering eller re-konstruktion. Dilemmaet består altså i hvilket er et dilemma ved community-psykologi generelt på den ene side at tage udgangspunkt i de i forvejen eksisterende strukturer, muligheder og interaktionsfora, der udgør et lokalmiljø. Og på den anden side en professionel indsats, der tilføjer noget nyt og andet. Ét af de centrale formål med Nørrebroprojektet er kompetenceudvikling. Ved at organisere indsatsen med deltagere fra nærmiljøet er det meningen, at Handelsforeningen gradvist selv skal kunne varetage de funktioner, vi påtager os i starten. Målet er, at organiseringen af efterbearbejdningen skal kunne overtages af de lokale selv, og at vi, som de professionelle, gradvist skal gøres overflødige.

9 94 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner Opsummerende om community psychologi I det næste vil vi argumentere for en teori om psykotraumatologi (traumatisk stress), der er knyttet til den ovenstående diskussion af communitypsykologi. Argumentationen tager afsæt i det, der kan siges at være kernen i community-psykologi, nemlig et forsøg på at etablere et socio-materielt fællesskab, hvor mulige og nødvendige måder at fremføre subjektivitet på kan blive genkendt som medlemskort. Gennem en teoretisk bestemmelse af subjektivitet bliver det muligt yderligere at kvalificere de opgaver, en community-psykologisk indsats må tage stilling til. På den ene side at sigte mod at støtte fremvisning af subjektivitet, der bliver genkendt af vigtige fællesskaber, og på den anden side at være med til at skabe de fællesskaber, der genkender disse subjektiviteter. Det er der, hvor de to opgaver krydses og kombineres, at betegnelsen community-psykologi får sin berettigelse som en særegen interventionsform. DEL II En teori om traumatisk stress Community-psykologien er én af de tre hjørnesten i Nørrebroprojektet. De almene bestemmelser af dels traumatisk stress og dels subjektivitet udgør de to andre. Som det blev nævnt i introduktionen, har en af de grundliggende bevægelser i projektet været at gå fra at betragte individer til at betragte communities, dvs. sociale fællesskaber som udgangspunktet for en intervention over for traumatisk stress. En udbredt måde (inden for psykologisk teoridannelse) til at bevæge sig væk fra et snævert fokus på individet er at opsøge sociologisk og etnologisk litteratur. Begreber om kultur, social orden og diskurs synes at love den eftertragtede overskridelse af individet som endelig kategori. Begreber om diskursive formationer, betydningssystemer, sociale strukturer, praksis, narrativer og kultur har alle den fælles egenskab, at de betegner en socio-materiel koreografi. De bruges til at analysere systematiske sammenhænge i denne koreografi som et træk ved historiske og materielle udviklingslinier, der opretholdes ved og fortløbende skaber subjektpositioner. At inddrage et begreb om»diskurs«som grundbegreb i en forståelse af posttraumatiske belastningsreaktioner er tilsvarende et forsøg på at finde et alternativ til en forståelse baseret på intrapsykiske mønstre. En faldgrube for anvendelsen af diskursbegrebet synes at være forbindelsen mellem disse diskurser og subjektets oplevelse og handlinger, da de ofte bliver tematiseres, som at diskurser udgør, bæres af eller integreres i individer. Dermed går pointen med at betegne den socio-materielle koreografi tabt.

10 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 95 Med den måde begrebet bliver brugt på i det følgende, lægger vi os op ad John Laws (1994) begreb om ordningsrationaliteter modes of ordering. Med dette begreb kan vi analysere lokale udførelser af subjektivitet og de ordningsforsøg, de konstituerer sig i 2. Introduktionen af dette diskursbegreb til forståelse af traumatisk stress åbner for en bevægelse i en anden retning end Horowitz psykodynamiske model (1999) eller Harveys (1996) opdeling af traumatisering i person-, hændelses- og omverdensfaktorer. I en radikalt semiotiserende ramme, som både Latour (1996) og Løvlie (1992) foreslår, kan vi begribe udpegningen af voldsomme hændelser som fremførelse af en bestemt ordning af praksis, som en lokal ontologi. Det vil sige at vold, overgreb, røveri og katastrofer fremstår som en diskursiv ordning i form af semiotiske struktureringer. Deri ligger i og for sig også, at hændelsen overhovedet er psykologisk relevant, fordi det giver mulighed for at betragte, hvordan den involverer personer i at iscenesætte diskurser og handle i forhold til og dermed være med til at skabe et netværk, der udpeger bestemte betydninger af konkrete handlinger. En forklaring på, at voldsomme hændelser bliver særligt organiserede betydningssammenhænge, kan tilnærmes vha. Asplunds (1987) begreb»anti-hændelser«. Anti-hændelser henviser til en proces, hvor en hændelse omgæres med så meget ukonkrethed, og hvor socialiteten erstattes af en så stor diskretion, at personen kommer i en situation, hvor hun frarøves muligheden for gensvar altså for forhandling og handling 3. Traumatisering forstået som en særegen forstyrrelse af den sociale responsivitet, kan man arbejde med ved at bevæge sig fra en individualiserende forståelse af traumatisk stress til en socialpsykologisk individ-overskridende traumeteori (Høffding Refby 2001). I denne forståelse er det bruddet på den sociale orden, der får den traumatiserende handling og efterreaktionen til lokalkulturelt at fremstå uigenkendelige og dermed me- 2 Laws sigte er at arbejde videre med et foucaultiansk diskursbegreb, men udvide det i retning af symbolsk interaktionisme. I læsningen af Laws studier er det derfor vigtigt at lægge mærke til, hvordan han lægger afstand fra en mere strukturalistisk brug af»diskurs«,»system«, eller»struktur«idet det bliver et situeret, interaktionistisk perspektiv, han anlægger. Det er altså for det første et radikalt situeret perspektiv. For det andet er ordning en proces, hvor forskelligartede aktanter forsøges holdt samlet i at fremvise (=performe) en bestemt orden. Det er et netværk af semiotiske relationer, der udgør et fænomen (se også Latour 1996). Et objekt, et fænomen, en sandhed etc. er en ordningsproces, hvor heterogene aktanter kontinuerligt allieres omkring en bestemt fremvisning. For det tredje er»ordning«ikke»orden«. Netværk stræber mod at fremvise en bestemt orden, og er kun i denne betydning orden. Verden består, i Laws»performative turn«, af ordningsforsøg, men ikke af nogen orden. For det fjerde bliver den grad af mønster, der fremvises, dvs. den udstrækning, hvori der optræder kontinuitet i egenskaber eller genstande over tid eller over afstande, tilskrevet fremvisningernes rekursivitet, tilskrevet»the recursive but incomplete performance«(law 1994: 101). 3 Asplund nævner selv nutidens henrettelser som eksempel.

11 96 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner ningsløse. I dette perspektiv bliver undgåelsesadfærd en kollektiv adfærd, og påtrængende genoplevelsesreaktioner kan forstås ud fra en fastlåsning forårsaget af, at begivenheden ikke transformeres i forhandling og handling. Meningsløsheden er en konsekvens af det sociale-semiotiske tomrum, traumeoplevelsen henvises til, og hvori den, der fremviser traumatisk stressreaktioner, må leve, fordi begivenheden ikke passer ind i de eksisterende narrativer, der udgør det lokale praksisfællesskab. En væsentlig pointe er, at personers problemer kan betragtes som en konsekvens af fællesskabets coping med den traumatiserende handling. Når problemet er manglende meningsfuld dialog, er interventionens mål, genstand og rationale at styrke en meningsgivende dialog i personens aktuelle fællesskab. Dette forsøg på at etablere en social kontekstualitet kræver dog en yderligere opmærksomhed, således at subjektiviteten ikke blot reduceres til en personalisering af sociale processer. Det skal undgås, at narrativitet blot anvendes til at beskrive den måde, interaktioner og oplevelser udleves på. Narrationer må også beskrives som en særlig psykologisk bedrift hvilket fører til en diskussion af begrebet om subjektivitet. Subjektivitet Det er vigtigt at skelne mellem en psykologisk analyse og en kultursociologisk analyse, der undersøger det sociale livs ordnethed som en konstruktion af betydningssystemer. Begrænsningen i den kultursociologiske analyse er, at subjektivitet bliver sat lig med en subjektposition. Dermed bliver subjektivitet reduceret til en subjektivering af de sociale processer, og det bliver vanskeligt at tematisere, hvordan realiseringen af disse diskurser udtrykker en unik subjektivitet. For at gøre det er det nødvendigt at orientere sig mod udviklingen af et begreb om subjektivitet. En vej frem består i at iagttage de punkter, hvor forskellige betydningssystemer diskurser forstyrrer eller modsiger hinanden, dvs. hvor deres forklaringskraft bryder sammen, eller hvor diskurserne fremstår uoverensstemmende og problematiske for de involverede 4. For eksempel når ejeren af den lille butik på Nørrebro skal forholde sig til at skulle sælge, og således set være afhængig af et godt forhold til kunderne, samtidig med at hun er opmærksom på, at det netop kan være kunderne, der skaber problemer:»det er som regel de kunder man har mest tillid til, og som man har taget sig mest af. Jeg har taget mange kunder, på den måde, i at stjæle. Man mister lidt af sin tiltro til mennesker. Man kan ikke stole på nogen!«. 4 Pointen i at ville iagttage netop disse punkter i den socio-historico-materielle praksis er for så vidt ikke ny. Både Morten Nissens studier (2000) og Dorte-Marie Søndergaards studier af køn (1996) tager netop det op som det udfordrende og det legitimerende for en akademisk psykologi.

12 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 97 Dette er interessant, fordi det markerer et omdrejningspunkt for en række aktiviteter. De involverede personer søger gennem aktiviteterne at skabe en sammenhæng mellem diskurserne. Michael White (1995) beskriver dette på følgende måde: a single story cannot live us in any complete sense because there isn t any story that is free of ambiguity and contradictions, and that can handle all the contingencies of life. We really work hard to resolve or make sense out of these contradictions and ambiguities, and of our experience of these contingencies (side 15). Citatet påpeger, at fortællinger (og diskurser) ikke i sig selv markerer en realisering af subjektivitet. De forskellige fortællinger og diskurser, der vises, skabes og praktiseres i en situation, kan modsige både sig selv og hinanden. Det kræver en indsats at få dem til at fungere sammen. Analysen af traumatisering som fremførelse (performances) af sammenhænge, dvs. de momenter i praksis, hvor de forskellige diskurser forholdes til hinanden, vil vi definere som subjektivitet. Dermed kommer analysen til at handle om noget andet og mere end diskurser. For at analysere subjektivitet som en unik udførelse af disse grænseflader mellem forskellige diskurser må vi udvikle en metodologi, der er i stand til at undersøge subjektivitet som en liminal aktivitet. Hvis vi altså ikke skal nøjes med at sige, at det i sig selv er traumatiserende at være positioneret i en voldsom situation, men belyse hvordan og hvorfor, må vi inddrage denne almene bestemmelse af subjektivitet. Vi må inddrage betragtninger over den måde, der skabes sammenhæng på mellem de subjektpositioner, som de forskellige diskurser udpeger. Dermed undersøger vi den aktivitet, der består i at forhandle og kæmpe om at genkende sig selv i skæringspunktet mellem flere diskurser (positioneringer). De forsøg på subjektivitet, som den posttraumatiske belastningsreaktion er udtryk for, kan vi nu undersøge som bestræbelser på at fremføre en livssammenhæng (subjektivitet), som en forbindelse mellem betydningsfulde diskurser. Traumatisk stress ses da som en situation, hvor det er bemærkelsesværdigt svært at skabe denne forbindelse, fordi den voldsomme hændelse er en så radikalt anderledes praksis, at subjektiviteten heri og i andre betydningsfulde praksisser støder sammen med og afviser hinanden. Dermed bliver en fremførelse af disse forbindelser svær, dvs. subjektiviteten bliver usammenhængende og socialt meningsløs (unaccountable). De posttraumatiske belastningsreaktioner kan ses som udtryk for, at fremførelser af betydningsbærende forbindelser er blevet socialt utilgængelige dvs. at de ikke genkendes i og af de betydningsfulde fællesskaber. Når begrebet om subjektivitet, og refleksioner over det, bliver relevante, er det som et element i den community-psykologiske intervention nødvendigt for netop at reflektere interventionen som en community-psykolo-

13 98 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner gisk intervention. At tage udgangspunkt i subjektivitet som netop den praktiske fremførelse af det at være en person giver adgang til at kunne engagere sig i intervention som den samtidige konstruktion af subjektivitet og af fællesskaber af communities. At projektet på Nørrebro er baseret på et begreb om subjektivitet til fordel for personlighed, selv-skemata, kerne-selv eller personlighedstræk er ikke tilfældigt, men en måde, hvorpå man kan formulere sig ind i det store skift i den post-70 er kritik, som er blevet ført frem af teorier, der privilegerer social proces. Det er teoretikere som Peter L. Berger og Thomas Luckmann (1966), Michel Foucault (1980), Kenneth J. Gergen (1997), Jerome Bruner (1990), etc., der udgør dette kritiske, post- eller anti-moderne turn to language (måske mere dækkende turn to semiotics efter Latour 1996). Disse forfattere arbejder gennemgående (og nogle gange eksklusivt og repetetivt) med at analysere og dekonstruere undertrykkelse af mulige livsformer som et indbygget aspekt af den ideologi og praksis, der former den moderne epoke. Den kritiske vending er en vending væk fra universalisme og dehistoriserende essentialisme i de positivistiske og strukturalistiske diskurser. Det projekt, vi har præsenteret, er derfor udarbejdet ud fra en tradition, der har mistet fascinationen af det modernistiske paradigme i retning af, hvad det vil sige at være en person. Den gradvise anerkendelse af den frigørende magt i prioriteringen af heterogenitet, diskontinuitet, multiplicitet og de-individualisering har været motiverende for professionelle forsøg på at gen-åbne semiotiske rum, som ellers ville blive afvist som usande eller uigenkendelige (unaccountabel) 5. Den genåbning af marginaliserede eller undertrykte diskurser og dekonstruktionen af den dominerende diskurs er en metode, der har potentiale til at blive mere end blot en akademisk disciplin. En måde at bringe denne genealogi ind i det terapeutiske møde i Nørrebroprojektet på, har været at arbejde med den post-strukturalistiske narrative terapi, som Michael White (1995) har udviklet, som hovedmetoden i ressourcegruppens feedback-bearbejdning. Den måde, vi her har skrevet om subjektivitet på; som fremførelse af genkendelighed eller rettere, som fremførelser, der genkendes som subjektivitet, medfører et behov for også at afklare og inddrage et handlingsbegreb. Problemet med at integrere et marxistisk handlingsbegreb i begrebet om subjektivitet er, at det i traditionel forstand tilskrives individer forud for den empiriske undersøgelse. Dermed bliver handling til individers handlinger, formet til at passe individet ind i de samfundsmæssige strukturer; for nu at tage den helt traditionelle udgave. Handlinger bliver det led i det teoretiske system, der forbinder to allerede eksisterende kategorier: Sam- 5 Det er fra denne ide, kritikken af socialkonstruktionismen som værdinihilisme sandsynligvis stammer. Misforståelsen består i at forveksle den konstruktionistiske interesse for sociale processer med en etisk liberalisme i form af everything goes.

14 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 99 fund og Individ; og dermed ikke alene konstitueres disse to enheder præempirisk og universelt paradoksalt nok adskilles de også analytisk. Subjektivitetsbegrebet hænger, snarere end med et sådant handlingsbegreb, sammen med et begreb om agency. Agency er den valør, der handles med på samme måde som magt i Foucaults (1980) genealogi: In fact it is already one of the prime effects of power that certain bodies, certain gestures, certain discourses, certain desires, come to be identified and constituted as individuals. The individual, that is, is not the vis-a-vis of power; it is, I believe, one of it s prime effects. (side 98) Fokuseringen på agency som kernen i subjektivitetsbegrebet har gjort det muligt at arbejde med et mere beskedent program (stærkt inspireret af AktantNetværksTeorien), idet det har været muligt at analysere, hvordan der i aktuelle, lokale tilfælde tilskrives agency af og til de involverede aktanter. Det bliver en psykologisk analyse i det øjeblik, det bliver muligt at analysere, hvordan agency praktisk konstituerer subjektivitet. Begrebet peger på, hvordan der bliver genkendt agency som subjektivitet, som netop et aspekt af praksis, dvs. hvordan agency fordeles og forhandles i og med praksisfællesskabets fortløbende strukturering. Subjektivitet er på den måde ikke en anden måde at tale om subjekter på, men en måde at understrege netop -ivitet, at lade subjektet træde tilbage til fordel for den agency, der bliver et aspekt af praksis, der bliver en af de måder, der etableres i praksis. Dermed bliver det også en måde at søge andre veje at gå, for at give et personlighedspsykologisk grundbegreb status i det praktiske arbejde på, en skitse til at lede efter et grundlæggende anderledes begreb om udgangspunktet for en personlighedspsykologi. Vi spørger hverken for at vide, hvad subjektivitet altid nødvendigvis må være, eller til hvad andre vigtige personer genkender som subjektivitet; Nørrebroprojektet arbejder med at spørge til, hvilke konsekvenser ikke-/genkendelse har. Den måde at betragte social indlejring på er en måde at positionere sig anti-essentialistisk til spørgsmålet om et personlighedspsykologisk grundbegreb på, idet begrebet om subjektivitet ikke rejser interesse for, hvad der universelt konstituerer personer som et allerede givet aspekt ved individualitet. Begrebet om agency bliver interessant i det øjeblik, det kan bruges i en bestemmelse af, hvem der grammatisk i en bred betydning tilskrives handlestatus som en konsekvens af den sociale genkendelse. Det er netop denne akt, denne begivenhed, hvor der skabes social genkendelighed, og altså muligheden for konstitution af subjektivitet, som arbejdet i ressourcegruppen giver mulighed for. Det er her, der skal etableres den type interaktion, der praktisk, aktuelt fremfører agency som et indeks for subjektivitet. Denne måde at bestemme og reflektere grundbegreber som praktiske opnåelser på ligger i forlængelse af den pragmatiske konstruktionisme,

15 100 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner som refleksionerne her føjer sig ind i. Det pragmatiske består ikke i at advokere for at bruge en konstruktionisme, når den passer ind i en formålsbestemt eklekticisme. Snarere er det en konsekvent forfølgelse af Thomastheoremets diktum, at hvis noget får status af virkelighed i en konkret lokal interaktion, hvis for eksempel subjektivitet genkendes i ressourcegruppen, så er det virkeligt i de konsekvenser det får lokalt, så er vedkommende i den henseende subjekt. Med interessen for genkendende fællesskaber som træk ved den professionelle intervention bliver også en klarlæggelse af community-begrebet væsentligt. For er et community en geografisk eller en interaktionel enhed? Er det Nørrebro, eller er det handelsforeningen og medlemmerne? Og mod hvilke af disse to væsensforskellige type enheder skal man rette interventionen? Nørrebroprojektet har praktisk skulle foretage den skelnen på i hvert fald to måder: For det første har arbejdet bestået i at gøre en geografisk enhed til en interaktionel enhed, altså arbejdet med at gøre Nørrebro som lokalområde til en psykologisk ressource, til et støttende lokalmiljø. Samtidig har projektet vist, at adskillelsen mellem de to community-begreber ikke har været tilstrækkeligt klar, og at der har manglet overvejelser over forskellen. Selvom projektet er foregået i samarbejde med Nørrebro Handelsforening som et tilbud til foreningens medlemmer, og som sådan har kunnet forudsætte en hvis grad af interaktionelt fællesskab, har problemet stadig bestået i, at indsatsen har sat lighedstegn mellem den allerede eksisterende geografiske enhed Nørrebro og et allerede eksisterende interaktionelt fællesskab. Målet med overhovedet at skabe interaktion i lokalområder har dermed stået i skyggen af målet med at gøre interaktionerne mere støttende for udsatte handelsdrivende. Community-begrebets betydning, rejst på denne måde, befordrer altså spørgsmål om, hvorvidt projektets erklærede praktiske formål afspejler de metodiske kategorier. Betydningsfulde fællesskaber Et socialt forankret subjektivitetsbegreb ser deltagelse i fællesskaber som en fortløbende produktion af mening. At gøre traumatisk stress og subjektivitet til en bestræbelse på og et resultat af et forsøg på at opnå social genkendelse 6, knytter sig til at spørgsmålet om, hvordan fremførelse af subjektivitet er forankret i socio-materielle fællesskaber. Dette spørgsmål drejer sig om, hvordan den specifikke fremførelse forpligter over for fællesskaber og hvordan den begrundes i fællesskaber. 6 For en gennemgang af begrebet om social genkendelighed, accountability kan henvises til diskussioner af dne etnometodologiske tradition, eksempelvis Layder (1994).

16 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 101 Med et begreb om fællesskabende subjektivitet kan traumatisering ses i lyset af, hvordan subjektivitet fremvises som sammenhænge mellem den voldsomme hændelse og andre hændelser. Vi kan dermed spørge om, hvordan denne fremvisning forholder sig til betydningsfulde fællesskaber og, hvordan den er forpligtet i forhold til og begrundet i fællesskaber. Vi kan også spørge om, hvorledes subjektivitetskonstruktionen giver adgang til betydningsfulde fællesskaber, dvs. hvordan den aktuelle fremvisning af forbindelser til den voldsomme hændelse i praksis giver medlemskab i vigtige fællesskaber. Når ejeren af en butik på Nørrebro fremfører, at»sådan er verden«i forbindelse med tyveri, så indskrives hændelsen ind i en udbredt diskurs blandt de handelsdrivende, nemlig at hvis ikke man som individ kan klare vilkårene, så skal man som individ flytte sig ud af faget. Dette træk kan forstås som fremførelse af en subjektivitet, der er genkendelig for fællesskabet. Det er en bestemt måde at forholde sig på til de betingelser, der stilles til arbejdslivet en måde, der kan fremføres sammenhængende med de diskurser, der afgrænser lokalfællesskabet. Bevidningskredsløb Den ovenfor beskrevne teori om, at det er i den sociale genkendelse, vi bliver til som subjekter (og at det er for at opnå denne genkendelighed, at vi fremfører konkret subjektivitet), er i Nørrebroprojektet omsat til praksis ved at arbejde med bevidningsprocesser. Feedback-bearbejdning er det centrale fokus i CUR-metoden. Den foregår som en narrativ session, hvor deltagerne beretter om ubehagelige oplevelser. Beretningen der er en konkret subjektivitetsfremførelse bliver lyttet til af ressourcegruppen. Efterfølgende bliver ressourcegruppen opfordret til at snakke om, hvad de blev optaget og berørt af ved det, de hørte. På den måde genspejles eller bevidnes klientens historie fra andre positioner og bæres videre ind i andre betydningsfulde sammenhænge. Dette bevirker, at historien bliver gjort socialt genkendelig. Når klientens historie bevidnes, bliver den subjektivitet, der fremføres, set som genkendelig og meningsfuld. Klientens historie får dermed et liv ved at blive forankret i et fællesskab. Men dette er stadig kun det ene af de to bevidningskredsløb, der sættes i gang i projektet. Det drejer sig om relationen mellem medlemmer i ressourcegruppen. Det andet kredsløb drejer sig om udvekslingen mellem gruppen og det omgivende lokalsamfund. Ved at gøre gruppens arbejde og projektets forløb synligt gøres overvejelser om overgreb og vold tilgængelige for det lokalsamfund, det foregår i, på samme måde som MATU-projektet skaber synlighed omkring udadreagerende unge mænd i Grønland (Berliner 2001). Interventionen består i at skabe andre diskurser og andre

17 102 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner typer praksis over for traumatisk stress og vold, således at lokalsamfundet kan være støttende for sine medlemmer. At projektet succes er baseret på begge disse kredsløb afspejler sig i dets formål, nemlig at: deltagerne får styrket oplevelsen af sig selv; udvikle støttende og forebyggende lokale fællesskaber; skabe opmærksomhed om psykisk arbejdsmiljø i forhold til trusler; og styrke Nørrebro Handelsforening som ressource for medlemmerne. Hvad angår det første bevidningskredsløb, skal der skabes en deltagelsessammenhæng, hvor den pågældende person kan tale om voldsomme hændelser og genkendes i og med denne omtalen. Dermed kan der fremføres den ovenfor nævnte type liminal subjektivitet, dvs. en udførelse af sammenhænge mellem diskurser. Deltagelsen i gruppen kan give en subjektposition, der kan udføres sammenhængende med positioner i andre kontekster. Hvad angår det andet bevidningskredsløb, skal vi være med til at forvandle ofre til personer, der bærer vidnesbyrd om nærmiljøet på måder, der ellers ikke er tilgængelige. Bevidning bliver på den måde en indsats over for de psykologiske følger af voldsomme hændelser: Fortællingerne rækker ud til fællesskaber og skaber en genkendelse af subjektivitet. Fortællingerne skaber udvekslingsforhold, der integrerer subjektivitet i lokale fællesskaber. Det er i disse processer, at fællesskaberne re-member. Hvis det for de ramte lykkes at skabe en identitet i lokalmiljøet, f.eks. som nogen, der ved noget, som få kender til, så markerer det en ny adgang til lokalmiljøet. Den ramte kan dermed både styrke bevidstheden om det lokalt forankrede fællesskab, og dette fællesskab kan da give grundlag for udførelsen af en subjektivitet, der er socialt værdsat. Diskussion Nørrebroprojektets community-psykologiske indsats over for de psykologiske eftervirkninger af voldsomme hændelser har givet os anledning til at reflektere over det psykologiske grundbegreb subjektivitet og de psykologiske reaktioner ved traumatisk stress. Endvidere har det åbnet for konkrete overvejelser over den interventionsmæssige organisering af communitypsykologi. Nørrebroprojektet giver baggrund for både overvejelser over det teoretiske grundlag og overvejelser over den interventionsramme, vi arbejder med. Hvad angår sidstnævnte, den psykosociale intervention, har projektet anlagt en community-psykologisk ramme, der kombinerer den kliniske indsats med en socialpsykologisk og sociologisk opmærksomhed på be-

18 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 103 tydningen af vigtige fællesskaber. Bevidning, der er blevet præsenteret som et centralt begreb i Nørrebroprojektet, er en rekursiv psykologisk proces, som involverer udforskningen af subjektivitet og af et fællesskab, der ser, genkender og anerkender udførelsen. Bevidning er som sådan både en almen psykologisk proces og en psykoterapeutisk teknik. Hvor inddragelsen af bevidning kan siges at være en praktisk rettet teoretisk begrebsovervejelse, så har begrebet om det dobbelte bevidningskredsløb snarere været en praktisk organisering, der stiller teoretiske fordringer. Projektet har gjort det muligt at udvikle fire analytiske akser: Integration, lokalisering, genstand-middel-relationer og ekspertsystemer. Akserne reflekterer både almene dilemmaer i community-psykologisk indsats generelt, og konkrete betingelser for det aktuelle indsatsprogram. Det er vores håb, at de analytiske greb, akserne åbner for (som for os primært har fungeret som evalueringsredskaber), vil kunne anvendes i udformningen af nye projekter. Vedrørende det teoretiske grundlag har vi argumenteret for et subjektivitetsbegreb, som hviler på de handlinger, der foregår i koordinationen af forskelligrettede samtidige diskurser. Med hensyn til traumatisering har det overordnede argument bestået i, at personens traumatisering består i at have været vidne til noget voldsomt uden praktisk at kunne frembære vidnesbyrd om det til betydningsfulde fællesskaber. Først når dette bliver muligt, kan vedkommende forankre også denne subjektpositionering til andre. Posttraumatiske belastningsreaktioner (ICD-10, F43.1) og de teoretiske modeller, der er udviklet til at forstå dem, baserer sig på en række præmisser om, hvad subjektivitet er; hvordan den bevæges af ydre hændelser; hvordan den engagerer personen i hendes relationer til andre mennesker; og hvad den professionelle intervention er og bør være. Det er især den psykodynamiske og den kognitive model, der er dominerende på feltet (Horowitz, 1999). Der er i hvert fald tre problemer med disse teorier, nemlig; at de er vævet ind i en modernistisk skelnen mellem et psykologisk ydre og et psykologisk indre; en præmis, der ikke diskuteres, og som kan problematiseres ud fra nyere teoridannelser inden for poststrukturalisme og konstruktionisme. F.eks. antyder en udbredt brug af en sammenligning af traumet med et sår, dvs. et påført hul, der skal heles, en uklar relation mellem de sociale omgivelser og personen. at individualitet som et givet livsvilkår for det psykiske fremstår som en uargumenteret antagelse. Når der eksempelvis forskes både i traumets natur og i social støtte, analyseres disse faktorer som ikke-personbundne variable. De søges dernæst forbundet, f.eks. gennem teorier om copingstrategier, der igen tilskrives individer. Dette ses hos Schaefer og Moos (1998), når de skriver: Social ressources may enable individuals

19 104 Jacob A. Cornett, Mirjam Høffding Refby, Bolette Weber Ulfeldt og Peter Berliner to muster effective coping strategies and to redefine an event in a more positive light. (side 109; vores understregning). at der anvendes et uklart kontekstbegreb. Der argumenteres ganske vist for at tage hensyn til konteksten, men resultatet bliver ofte blot, at symptomer skal ses i sammenhæng med den præmorbide personlighed eller epidemiologisk med udbredelsen af tilsvarende symptomer i en given population. Det er altså stadig en udpegning af individets indrestyrede adfærd som det centrale (se også Høffding Refby 2001). Et væsentligt mål i en konstruktionistisk psykotraumatologi bliver således at indkredse et subjektivitetsbegreb, der ikke begrunder sig i en containermetaforik, men som begriber dette som en proces i et betydningsbærende fællesskab. REFERENCER ASPLUND, J. (1987): Det sociala livets elementäre former. Korpen, Stockholm. BERGER, P.L. (1966): Den samfundsskabte virkelighed. Lindhardt og Ringhof, København. BERLINER, P. (2001):»Transkulturel psykologi. Fra tværkulturel til communitypsykologi«psyke & Logos 22 (1). Dansk psykologisk forlag, København (s ). BERLINER, P., HAKESBERG, S., WIKING, M. & HEIMANN, J. (2001):»Community-psykologi«. Socialpsykiatri 5. Videnscenter for socialpsykiatri, København (s ). BRUNER, J. (1990): Acts of Meaning. Harvard University Press, Cambridge. COOPERIDER, D.L. & WHITNEY, D. (1999):»When Stories Have Wings. How Relational Responsibility Opens New Options for Action«. I: McNamee, S. og Gergen, K.J.: Relational Responsibility. Resources for Sustainable Dialogue. Sage, Thousand Oaks. DREIER, O. (1998a):»Personal Trajectories of Participation across Contexts of Social Practice«. Outlines (1). Dansk psykologisk Forlag, København (s. 5-32). DREIER, O. (1998b):»Terapeutisk kompetence i en problematisk praksis«. Psyke & Logos 2 (19). Dansk psykologisk Forlag, København. DREIER, O. (in press):»psychotherapy in Clients Trajectories across Contexts«i Mattingly, C.& Garro, L. (eds): Narratives and the Cultural Construction of Illness and Healing. University og California Press, Berkeley. FOUCAULT, M. (1980): Power/Knowledge. Selected Interviews and other Writings Pantheon Books, New York. FOUCAULT, M. (1982):»The Subject and Power«I: Dreyfuss & Rabinow (eds): Michel Foucault Beyond Structuralism and Hermeneutics. Chicago University Press, Chicago. GERGEN, KJ. (1997): Virkelighed og relationer. Dansk psykologisk Forlag, København. HARVEY, M.R. (1996):»An Ecological View of Psychological Trauma and Trauma Recovery«. Journal of Traumatic Stress 9(1), (s. 3-23). HEIMANN, J. & BERLINER, P. (2001):»Fællesskabs-psykologi«. Psykolog Nyt (12) (s. 8-13).

20 Communityudvikling og -rehabilitering. CUR-metoden i psykotraumatologisk intervention 105 HERMAN, J.L. (1995): I voldens kølvand. Om psykiske traumer og deres heling. Hans Reitzel, København. HOROWITZ, M.J (1990):»A Model of Mourning: Change in Schemas og Self and Other«. I: Essential Papers on Posttraumatic Stress Disorder. New York University Press, New York og London. HØJHOLT, C. (2000):»Børns udvikling og deltagelse en teoretisk udfordring«. Nordiske Udkast (28). Dansk psykologisk Forlag, København (s ). LATOUR, B. (1996):»Om aktør-netværksteori: Nogle få afklaringer og mere end nogle få forviklinger«. Philosophia 25 (3-4). U.f., u.s. (s ). LAW, J. (1994): Organizing Modernity. Blackwell, Oxford. LAYDER, D. (1994): Understanding Social Theory. London: Sage. LØVLIE, L. (1992):»Postmodernism and Subjectivity«I: Kvale, S. (ed): Psychology and Postmodernism. Sage, London, Thousand Oaks og New Delhi. NISSEN, M. (2000): Hinsides frihed og villighed. Tredje nordiske symposium om samspillet mellem praksis og forskning i socialt arbejde. Muligheder og barrierer DSH, Århus (s ). ORFORD, J. (1992): Community Psychology. Theory and Practice. Wiley, Chichester. REFBY, H.M. (2001)»En ny kontekstualitet: Hvem ejer symptomerne individet eller fællesskabet«, Psyke & Logos 22(1). Dansk psykologisk Forlag, København (s ). SCHAEFER, J.A. & MOOS, R.H. (1998):»The Context for Posttraumatic Growth: Life Crisis, Individual and Social resources, and Coping«I: Tedeschi, R.G., Park, C.L. & Calhoun, L.G. (Eds.): Postraumatic Growth. SEIKKULA, J. (1996):»Frän specific metod till öppen dialog mellan olika stämmor i systemet«. Fokus på familien 3 (24). Universitetsforlaget, Oslo (s ). SEIKKULA, J. (1999):»Fra forvirring til klarhet åpen samtale skaper nytt språk for psykotisk pasient«. Fokus på familien 3 (27). Universitetsforlaget, Oslo (s ). SØNDERGAARD, D.M. (1996): Tegnet på kroppen. Museum Tusculanum, København. TERR, L.C (1991) Childhood Traumas:»An outline and Overview«i Essential Papers on Posttraumatic Stress Disorder. New York University Press, New York og London. WATSLAVICH, P., BEVELAS, J.B.& JACKSON, D.D. (1967): Pragmatics of Human Communication. A study of Interactional Patterns, Pathologies, and Paradoxes. WW Norton, New York og London. WHITE, M. (1995): Re-authoring Lives: Interviews & Essays«Dulwich Centre Publ., Adelaide. WHITE, M. (1997): Narratives of Therapists Lives. Dulwich Centre Publ., Adelaide. WIKING, M.G. & BERLINER, P. (2001)»Psykologiskt Trauma ur ett Ekologisk Community-psykologiskt perspektiv«. Psyke & Logos 22(2). Dansk psykologisk forlag, København.

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK.

UNDERVISERE PÅ FORLØBET. Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. UNDERVISERE PÅ FORLØBET Karina Solsø, ledelses- og organisationskonsulent og Pernille Thorup, afdelingschef, begge ved COK. De to undervisere har sammen skrevet bogen Ledelse i kompleksitet - en introduktion

Læs mere

Personlighedstests set i forhold til forskellige paradigmer - Hvorfor denne skepsis?

Personlighedstests set i forhold til forskellige paradigmer - Hvorfor denne skepsis? Personlighedstests set i forhold til forskellige paradigmer - Hvorfor denne skepsis? Oplæg v/lasse Meinert Jensen Ph.d.-studerende, Cand. Psych. Institut for Psykologi Københavns Universitet Øster Farimagsgade

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen

SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen Kenneth & Mary Gerken (2005) SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen den 09-03-2012 kl. 8:31 Søren Moldrup side 1 af 5 sider 1. Dramaet i socialkonstruktionisme En dramatisk transformation finder sted i idéernes

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave Den gode overgang fra dagpleje og vuggestue til børnehave Barnet skal ikke føle, at det er et andet barn, fordi det begynder i børnehave. Barnet er stadig det samme barn. Det er vigtigt at blive mødt på

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring IDENTITETSDANNELSE - en pædagogisk udfordring DAGENS PROGRAM I. Identitet i et systemisk og narrativt perspektiv II. III. Vigtigheden af at forholde sig til identitet i en pædagogisk kontekst Identitetsopbyggende

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet

Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet 1 Catharina Juul Kristensen, lektor ved Institut for samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi, RUC. Indledning I dette

Læs mere

Den socialpædagogiske. kernefaglighed

Den socialpædagogiske. kernefaglighed Den socialpædagogiske kernefaglighed 2 Kan noget så dansk som en fagforening gøre noget så udansk som at blære sig? Ja, når det handler om vores medlemmers faglighed Vi organiserer velfærdssamfundets fremmeste

Læs mere

Banalitetens paradoks

Banalitetens paradoks MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k D e c e m b e r 2 0 1 2 Banalitetens paradoks Af Jonas Grønbæk

Læs mere

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention

nikolaj stegeager Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention nikolaj stegeager erik laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring UdvikLing intervention Nikolaj Stegeager og Erik Laursen (red.) Organisationer i bevægelse Læring udvikling intervention Nikolaj

Læs mere

Ressourcedansk. Indledning

Ressourcedansk. Indledning Interview # 5 SPROG Vi er vant til at tale om ydelser, høringer, aktivering af borgeren og så videre. Den går ikke længere. De ord refererer til et system og en tænkning, som vi arbejder hårdt på at ændre.

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 6 Spørgeskemaet Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering

Læs mere

Kvalitet i dagplejen i Tønder Kommune

Kvalitet i dagplejen i Tønder Kommune Kvalitet i dagplejen i Tønder Kommune et udviklingsprojekt med fokus på social relationsdannelse Specialkonsulent Anette Schulz, Videncenter for Sundhedsfremme, UC Syd 1 Indholdsfortegnelse BAGGRUND...

Læs mere

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark

Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark KAPITEL 1 Visioner, missioner og værdigrundlag i de 50 største virksomheder i Danmark Kapitel 1. Visioner, missioner og værdigrundlag... Virksomheder har brug for gode visioner. Strategisk ledelseskommunikation

Læs mere

Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel

Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel Højskolepædagogik set fra en gymnasielærers synsvinkel Kommentarer af gymnasielærer, Kasper Lezuik Hansen til det Udviklingspapir, der er udarbejdet som resultat af Højskolepædagogisk udviklingsprojekt

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet SPOT Unge holder fokus med tilværelsespsykologien 28. oktober 2014 Ordene tilhører Anders, en ung på Katrinebjerg. Anders forbehold overfor kompetencehjulet er efterhånden forsvundet, og han bruger i dag

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

- Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede?

- Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede? Synopsis i Etik, Normativitet og Dannelse. Modul 4 kan. pæd. fil. DPU. AU. - Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede? 1 Indhold: Indledning side 3 Indhold

Læs mere

RO OG DISCIPLIN. Når elever og lærere vil have. Af Jakob Bjerre, afdelingsleder

RO OG DISCIPLIN. Når elever og lærere vil have. Af Jakob Bjerre, afdelingsleder Når elever og lærere vil have RO OG DISCIPLIN Af Jakob Bjerre, afdelingsleder Vi er nødt til at gøre noget, sagde flere lærere til mig for snart 6 år siden. Vi er nødt til at skabe ro og få forandret elevernes

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER Motivation og mestring Dette e-læringsforløb indeholder en gennemgang af, hvad det er, der opretholder og reducerer motivationen hos enkeltelever og klasser. Deltagerne gøres opmærksom på aktuelle teorier,

Læs mere

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland!1 Indholdsfortegnelse 1. Præambel 3 2. Varighed og titel 4

Læs mere

Tale-/hørekonsulenters bidrag til styrkelse af inklusionsprocesser. 17.september 2015

Tale-/hørekonsulenters bidrag til styrkelse af inklusionsprocesser. 17.september 2015 Tale-/hørekonsulenters bidrag til styrkelse af inklusionsprocesser 17.september 2015 Rammen for mit oplæg Fokus på jeres egen læring Inklusion: individet i fællesskabet Inklusion kræver en anderledes tænkning/praksis/kultur

Læs mere

Etisk forventningskatalog

Etisk forventningskatalog LOS De private sociale tilbud Etisk forventningskatalog Gældende for samtlige af LOS medlemmer LOS 24-02-2015 Indhold Indledning... 3 Formål med LOS etiske forventningskatalog... 3 Værdigrundlag... 3 Professionalisme...

Læs mere

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen den 28/4-15 Præsentation af Mælkevejen Mælkevejen er en daginstitution i Frederikshavn Kommune for børn mellem 0 6 år. Vi ønsker først og fremmest, at

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom!

Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom! Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom! Fortællinger skaber en ramme at forstå både fortidige, nutidige og fremtidige begivenheder i. Vi skal starte med at arbejde med sprogets delelementer.

Læs mere

De pædagogiske pejlemærker

De pædagogiske pejlemærker De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker På de næste sider præsenteres 10 pejlemærker for det pædagogiske arbejde i skoler og daginstitutioner i Sorø Kommune. Med pejlemærkerne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemstilling... 2 Problemformulering... 2 Socialkognitiv karriereteori - SCCT... 3 Nøglebegreb 1 - Tro på egen formåen... 3 Nøglebegreb 2 - Forventninger til udbyttet...

Læs mere

Greve Kommune. Forældreinddragelse. - Forældre som medspillere i inklusionsindsatsen. En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen

Greve Kommune. Forældreinddragelse. - Forældre som medspillere i inklusionsindsatsen. En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen Greve Kommune Forældreinddragelse - Forældre som medspillere i inklusionsindsatsen En håndsrækning fra inklusionsværktøjskassen Indhold Indhold...2 Hvorfor have fokus på forældresamarbejdet?...3 Relationen

Læs mere

Spørgeskema. Det er vigtigt, at alle etiske regler overholdes, når man bruger skemaet:

Spørgeskema. Det er vigtigt, at alle etiske regler overholdes, når man bruger skemaet: Spørgeskema Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering og kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Når medarbejderne har udfyldt spørgeskemaerne, samles skemaerne

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering

En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering Fortællinger om personlige, fag-personlige og organisatoriske erfaringer med recovery og recovery-orientering Internationalt og nationalt Vidensmæssig

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Den motiverende samtale i grupper

Den motiverende samtale i grupper REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale i grupper Oplæg for temagruppen Sunde Arbejdspladser, Vejle, marts 2016 Malene Andersen og Tina Haren 1 Program Tilgang og teknik

Læs mere

Hvilke betydninger tillægger voksne en ADHD diagnose. Maja Lundemark Andersen, socialrådgiver, cand.scient.soc og ph.d.

Hvilke betydninger tillægger voksne en ADHD diagnose. Maja Lundemark Andersen, socialrådgiver, cand.scient.soc og ph.d. Hvilke betydninger tillægger voksne en ADHD diagnose Maja Lundemark Andersen, socialrådgiver, cand.scient.soc og ph.d. Afhandlingens drivkraft ADHD som sociologisk forskningsområde Forskning og praksis

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

Metadon fortsat den modvillige hjælp?

Metadon fortsat den modvillige hjælp? STOF nr. 3, 2004 TEMA Modsætninger Metadon fortsat den modvillige hjælp? Narkotikapolitikkens og behandlingssystemets forhold til metadon og behandling er ikke uden indbyggede modsætninger. Metadonbrugeres

Læs mere

Hvad er kreativitet? Kan man lære at være kreativ? To eksempler på kreative former for mesterlære

Hvad er kreativitet? Kan man lære at være kreativ? To eksempler på kreative former for mesterlære Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Kapitel 2: Kapitel 3: Kapitel 4: Kapitel 5: Kapitel 6: Hvad er kreativitet? Kan man lære at være kreativ? To eksempler på kreative former for mesterlære Tættere på betingelser

Læs mere

Rammerne for udvikling af lokalsamfund stedets betydning forskellige kapitalformer - integrerende entreprenører

Rammerne for udvikling af lokalsamfund stedets betydning forskellige kapitalformer - integrerende entreprenører Rammerne for udvikling af lokalsamfund stedets betydning forskellige kapitalformer - integrerende entreprenører Resume af Hanne Tanvig, Skov og Landskab, Københavns Universitet spændende oplæg på Ildsjælekonferencen

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

Der har været fokus på følgende områder:

Der har været fokus på følgende områder: Indledning Projekt Flerkulturel rummelighed i skolen er et udviklingsprojekt, der har haft til formål at skabe bevidsthed om, hvad der fremmer den flerkulturelle rummelighed i samfundet generelt og i folkeskolens

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S KAN et - Sat på spidsen i Simulatorhallen 1 Artiklen udspringer af en intern nysgerrighed og fascination af simulatorhallen som et

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Personalepolitisk grundlag

Personalepolitisk grundlag Personalepolitisk grundlag Baggrund Køge Kommune er rammen om en mangfoldighed af opgaver og fagligheder, som ledes af ét byråd valgt af kommunens borgere. Vi er én arbejdsplads med meget forskellige arbejdsvilkår

Læs mere

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Uddannelse for læringsvejledere i Herlev Kommune 20. Marts 2015, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, Program for Læring og Didaktik,

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

KU den 2.12.2013 Mette Trangbæk Hammer narrativledelse.org

KU den 2.12.2013 Mette Trangbæk Hammer narrativledelse.org Vores veje ind i (narrativ) ledelse... Arbejdets kerneydelse er vigtigste kontekst Individet Det fælles Frihed Forretning Fokus og temaer Fokus på narrativ ledelse: på mikroniveau, i et organisatorisk/

Læs mere

Fra problem til fortælling Narrative samtaler. www.dispuk.dk anetteholmgren@dispuk.dk

Fra problem til fortælling Narrative samtaler. www.dispuk.dk anetteholmgren@dispuk.dk Fra problem til fortælling Narrative samtaler www.dispuk.dk anetteholmgren@dispuk.dk Denne dag er ambitiøs Forskellene (post-strukturalistisk filosofi) Fortællingen (Narrativ teori) Traumet (Hukommelse

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Resume af ph.d. afhandling Baggrund Patienter opfattes i stigende grad som ressourcestærke borgere,

Læs mere

Sproget skaber verden

Sproget skaber verden Sproget skaber verden Gennem den måde, vi taler om og med børn og unge, er vi med til at skabe de fortællinger, de lever deres liv igennem Sproget skaber verden Hvorfor fokus på D I S P U K fortællinger?

Læs mere

Denne side er købt på www.ebog.dk og er omfattet af lov om ophavsret. Uanset evt. aftale med Copy-Dan er det ikke tilladt at kopiere eller indscanne

Denne side er købt på www.ebog.dk og er omfattet af lov om ophavsret. Uanset evt. aftale med Copy-Dan er det ikke tilladt at kopiere eller indscanne Ulla Søgaard Mønsterbrud - teorier, forskning og eksempler BILLESØ & BALTZER Mønsterbrud - teorier, forskning og eksempler 2004 Billesø & Baltzer, Værløse Forfatter: Ulla Søgaard Omslag: Frank Eriksen

Læs mere

UUVF Samba 2 konferencen. Workshop 7 Vejledning i fællesskaber

UUVF Samba 2 konferencen. Workshop 7 Vejledning i fællesskaber UUVF Samba 2 konferencen d. 30.10.2013 Workshop 7 Vejledning i fællesskaber v/ Rita Buhl ribu@viauc.dk 1 Vejledning i fællesskaber er et nyere begreb udviklet i ph.d. afhandlingen Vejledning i fællesskaber

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Det erfaringsbaserede læringsperspektiv. Kurt Lewin's læringsmodel

Det erfaringsbaserede læringsperspektiv. Kurt Lewin's læringsmodel Denne omformulering af det kendte Søren Kierkegaard citat Livet må forstås baglæns, men må leves forlæns sætter fokus på læring som et livsvilkår eller en del af det at være menneske. (Bateson 2000). Man

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 11 KAPITEL 1 AT TÆNKE SOCIALPSYKOLOGISK... 13

INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 11 KAPITEL 1 AT TÆNKE SOCIALPSYKOLOGISK... 13 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 11 KAPITEL 1 AT TÆNKE SOCIALPSYKOLOGISK... 13 KAPITEL 2 HANDLINGER OG MENINGSSKABELSE I HVERDAGSLIVET... 28 Fortolkning og meningsskabelse i hverdagslivet... 29 Det sociale

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Hvilken betydning har national identitet, sprog, kultur og traditioner for børn og unges udvikling, læring og selvforståelse? Hvordan kan pædagogisk

Hvilken betydning har national identitet, sprog, kultur og traditioner for børn og unges udvikling, læring og selvforståelse? Hvordan kan pædagogisk Hvilken betydning har national identitet, sprog, kultur og traditioner for børn og unges udvikling, læring og selvforståelse? Hvordan kan pædagogisk antropologi som metode implementeres i de videregående

Læs mere

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv Notat SEGES P/S Koncern Digital Datadreven informationsformidling, personas og personalisering Ansvarlig JUPO Oprettet 17-03-2016 Projekt: 7464, Digitale relationer og datadreven informationsformidling

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

AT FARE VILD SAMMEN Introduktion til community psykologi

AT FARE VILD SAMMEN Introduktion til community psykologi AT FARE VILD SAMMEN Introduktion til community psykologi Tilegnet deltagerne i projekt MATU. Peter Berliner Stephen Hakesberg Mirjam Høffding Refby AT FARE VILD SAMMEN Introduktion til community psykologi

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - at finde sige selv og den rigtige plads i samfundet Kathrine Vognsen Cand.mag i Læring og forandringsprocesser Institut for Læring og

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Anette Lund, HC Andersen Børnehospital

Anette Lund, HC Andersen Børnehospital FAMILIE AMILIE-CENTRERET SYGEPLEJE 1 Undervisning sygeplejerskeuddannelsen Valgmodul 13 D. 30 august 2011 Anette Lund, HC Andersen Børnehospital INDHOLD Hvorfor tale om familiecentreret sygepleje Baggrund

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Sproglig udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Sprogbrug 8 Læringsområde Lydlig opmærksomhed 10

Læs mere

Innovation og læring. Steen Elsborg LDI - Læringsdrevet Innovation Mobil: 22362919 E-mail: se@ldi.dk Hj side: www.ldi.dk

Innovation og læring. Steen Elsborg LDI - Læringsdrevet Innovation Mobil: 22362919 E-mail: se@ldi.dk Hj side: www.ldi.dk Innovation og læring Steen Elsborg LDI - Læringsdrevet Innovation Mobil: 22362919 E-mail: se@ldi.dk Hj side: www.ldi.dk Innovation og læring - vores fælles projekt til udforskning! Hvordan skaber vi læring

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Socialpædagogisk kernefaglighed

Socialpædagogisk kernefaglighed Socialpædagogisk kernefaglighed WEBSEMINAR Socialpædagogernes Landsforbund 20. august 2015 v. Bent Madsen www.inklusionsakademiet.dk SOCIALPÆDAGOGISK KERNEFAGLIGHED - otte grundtemaer KENDETEGN VED KERNEFAGLIGHEDEN

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere