NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI"

Transkript

1 NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Kryptosammensætninger og skabsafledninger i virkeligheden og i ordbøgerne Pia Jarvad Kilde: Nordiske Studier i Leksikografi 3, 1995, s Rapport fra Konferanse om leksikografi i Norden, Reykjavík juni 1995 URL: Nordisk forening for leksikografi Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre Nordiske studier i leksikografi (1-5) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 Pia Jarvad Kryptosammensætninger og skabsafledninger i virkeligheden og i ordbøgerne In the paper I discuss the borderline between compounding and derivation exemplified by new words as skabsbøsse 'closet queen', teflonpolitiker 'teflon politician' and eurokrat 'Eurocrat', økotrend 'ecological trend'. I suggest the terms kryptosammensætning ( crypto-compound) and skabsafledning (pseudo-derivation) for the results of a word formation created by highly productive elements which are traditionally regarded as affixes or roots but have a function as roots or affixes. The two types are described in present day vocabulary and compared with the treatment of them in two dictionaries. 1 Indledning Titlen her er ikke helt gennemskuelig, og jeg vil derfor begynde med at definere de to nye termer som jeg opererer med, nemlig kryptosammensætning og skabsafledning. Jeg har i min bog Nye ord- hvorfor og hvordan? (Jarvad 1995), beskrevet kryptosammensætningerne og skabsafledningerne. Jeg vil her noget kortere karakterisere og bekrive disse i den virkelighed som kommer til udtryk i dannelsen af nye ord, hvorefter jeg vil se på behandlingen af dem i ordbøger. I den traditionelle morfologi, som den fx kommer til udtryk i Dæmonernes port (Hansen 1977: 10), i Elementær dansk grammatik (Diderichsen 1971: 19f.), i Ordlaging og ordelement i norsk (Leira 1992:16ff.) og i Att bilda ord (Thorell 1981:6ff.), tages der udgangspunkt i morfemet som den bærende størrelse som er defineret som mindste enhed med semantisk indhold eller grammatisk betydning. Der skelnes mellem frie morfemer og bundne morfemer. Ud fra morfemet defineres rod, leksem, eller stamme som det også kaldes, bøjningsmorfem, afledning med brug af præfiks og suffiks, sammensætning med brug af rødder. Selvom det ikke er nyt for læserne her, så vil jeg dog alligevel definere de grundliggende typer morfemer i orddannelsen: Rod En rod kan ikke opdeles i mindre dele med selvstændig betydning, en rod er et frit morfem, kan stå alene, og en rod har en betydning som fx er angivet i en ordbog. Eksempler er angst, rod, spring!, ikke. Rødder er modtagelig for flektion og derivation, og med rødder som udgangspunkt kan der dannes komposition. Affiks Et affiks (også kaldet afledningsmorfem) kan heller ikke opdeles i mindre dele med selvstændig betydning. Affikserne kan opdeles i to efter deres distribution: forrest i ordet er det præfikser, fx ulykke= præfikset u +roden lykke. Står de bagerst er det suffikser, godhed = roden god + suffikset hed. Et affiks er bundet til en rod eller et leksem, dvs. man kan ikke danne et nyt ord af to affikser, *uagtig. Betydningen er af en anden karakter end betydningen af rødder, betydningen kan være at negere!eksemet, Nordiske studier i leksikografi III, Nordiskforening for leksikografi.

3 222 Pia Jarvad ændre!eksemets ordklasse eller lignende. Ved hjælp af præfikser og suffikser kan man danne nye ord. Fleksiv Fleksiver, bøjningsendelser, angiver det grammatiske indhold. Betydningen er mindre konkret, fx at e har indholdet flertal i mure, og -te angiver udsagnsord i datid i spiste. Ved at bøje ord danner man ikke nye ord, men nye ordformer af!eksemet. Fleksiverne er som affikserne bundne til et leksem, men adskiller sig yderligere fra affikserne ved at der er et begrænset, fast antal af dem, fx kan flertal angives ved -e: hus-huse; -er: hul-huller; -r: pige-piger;-: mus-mus; -a: stratum-strata; -i: kontokonti; -s: hotdog-hotdogs, men ikke flere. Leksem (Stamme) Et leksem kan være en rod, en sammensætning (som består af mindst to rødder), og det kan være en afledning (som består af mindst en rod med mindst et præfiks eller suffiks). Et leksem og herunder en rod kan bøjes til forskellige ordformer, og et leksem og herunder en rod kan være udgangspunkt for at danne nye sammensætninger eller nye afledninger. 2 Overgangsformer I det følgende vil jeg fokusere på overgangsformer mellem afledning og sammensætning. Nye ord er fx heterofil, biopat,femidom, elektrofoni, bifil, eurokrat, kronolekt, kvadrofoni. I analysen viser de sig at være ord uden rødder, idet de er dannet af et præfiks og et suffiks; og det kan man ikke, fordi et af kendetegnene for præfiks og suffiks er at de er bundne morfemer, bundne til en rod. En række ord som godt kan stå alene, får ved brug i sammensætning en anden betydning, fx skabsbøsse, skabssocialist, numsevenlig, teflonpolitiker, grydeklar, herregårdsbil, voldspakke. De har ved en umiddelbar analyse to rødder, men den ene af rødderne har i flere henseender karakter af et affiks. Dannelser som biopat og skabssocialist har givet anledning til at diskutere grænsen mellem affikser og rødder for dermed at påvise at grænsen er svær at trække, fordi visse affikser i mange henseender fungerer som rødder og omvendt. Det sker hos fx Gudiksen (1994: 13ff.) og Katamba (1993:292ff.). I moderne orddannelse som den giver sig udtryk i dannelsen af nye ord, der etablerer sig, er en stor del dannet netop i grænselandet mellem affiks og rod. Et vigtigt kriterium i den traditionelle analyse af ordene er om morfemet er frit eller bundet, mindre vigtigt er betydningen eller morfemernes produktivitet og distribution. Hvis man inddrager betydning, produktivitet og distribution mere, kan man måske beskrive den moderne orddannelse bedre. Jeg vil derfor regne med to typer rødder og to typer affikser: Rødder: a) Der er frie rødder, dvs. rødder som har en fast betydning som fx angivet i en ordbog, som kan stå alene, og som kan indgå i orddannelsen. Frie rødder er fx hest, rock, wok. b) Der er bundne rødder, dvs. rødder som har en betydning af samme faste karakter som den frie rod, som er bundet til et andet element der gør at de to tilsammen udgør et

4 Kryptosammensætninger og skabsafledninger Affikser: leksem. De bundne rødder har en mulighed for at overgå til frie rødder over en tid, evt. i forbindelse med den enkelte bundne rods produktivitet. Distributionen i ordmassen er fri, dvs. kan både være forled og efterled. De kan substitueres med en fri rod, fx neo- og nystalinisme. Det er eksempler som disse: krono- og -lekt som i kronolekt, i princippet er der ikke noget til hinder for dannelsen af lektografi 'læren om sproglige varianter'. Disse rødder kalder jeg kryptorødder. a) Der er frie affikser, dvs. affikser som er stærkt produktive, som har en billedlig, indskrænket, degenereret eller vagere betydning end når de optræder som en fri rod, og betydningen angiver en retning eller tendens til det som leksemet betyder. Ofte er det et enkelt ord der er udgangspunkt for analogidannelser. De er stærkt produktive, især med hinanden. De kan ikke have svagtryk som det bundne affiks kan have, og de har trykfordeling som sammensætningen. De kan enten være forled eller efterled. Dem kalder jeg skabsaffikser. Det er eksempler som -venlig i numsevenlig. b) Der er bundne affikser, dvs. affikser som har en ukonkret betydning, som angiver en retning eller tendens til den betydning som leksemet har, eller angiver ordklasse, og de kan ikke optræde uden en rod eller stamme. Bundne affikser overgår ikke til at blive frie affikser eller til at blive rødder. De er enten forled eller efterled. De kaldes affikser. Det er eksempler som -lig i venlig eller be- som i bebrille. Der er altså fire elementer som kan benyttes i dannelsen af nye ord. De nye ord kan, alt efter hvad de er dannet af, karakteriseres som sammensætninger, der består af frie rødder, afledninger som er fri rod og affiks, kryptosammensætninger som er ord dannet med brug af kryptorødder, og skabsafledninger som er ord dannet med brug af skabsaffikser. 3 Kryptosammensætninger Kryptosammensætninger er ord dannet med brug af bundne rødder, dvs. af rødder som har en betydning af samme faste karakter som den frie rod, men som er bundet til et andet element der gør at de to tilsammen udgør et leksem. Disse bundne rødder kaldes herefter kryptorødder. Orddelen krypto er af latinsk-græsk oprindelse, og det betyder 'hemmelig, i det skjulte', og disse ordsammenstillinger med brug af bundne rødder er netop i det skjulte at betragte som sammensætninger, selvom de er bundne til noget andet på samme måde som affikserne. Det andet element som en kryptorod sammensættes med, kan også være en kryptorod, som fx bio + naut, bio +pat, og det kan være en fri rod som fx bio + gas, bio + industri. Kryptorødder kan i nogle tilfælde være forled eller efterled, fx er fon førsteled i fonotek, og efterled i videofon. Kryptorødder har mulighed for at overgå til frie rødder over en tid, evt. i forbindelse med den enkelte kryptorods produktivitet. Det er ved at ske med det højproduktive øko-.

5 224 Pia Jarvad Man kan skelne mellem tre slags kryptorødder: 3.1 Kryptorødder dannet ved forkortelse. Disse har samme faste betydning som de uforkortede ord, de er stærkt produktive, og de kan indgå i dannelser med egentlige rødder, med andre kryptorødcler og med affikser. De kan være både førsteled og andetled, som fx info: grønsagsinfo, infocenter, infofax, infomappe, infomøde, infotainment, infotek, infoteria, infotopia (det sidste betyder 'informationsutopi'). Som selvstændigt ord er det registreret første gang i Det højproduktive øko- betyder her 'økologisk', jeg medregner ikke øko- i betydningen 'økonomisk' her. Der er mange eksempler: økobonde, økogris 'gris fra økologisk drevet landbrug', økokatastrofe, 'økologisk katastrofe', økolandbrug 'landbrug som drives efter et økologisk princip og som kontrolleres herfor', økolog 'landmand som dyrker økologisk landbrug', økomuseum 'museum om sammenhæng mellem landskaber, dyr, planter, bygninger og redskaber og de mennesker, der har levet og lever i en egn', Økomælk, økosfære, økoteologi, økoturisme 'økologisk turisme, det at holde ferie i uberørt natur, fx i regnskove og naturreservater'. Kryptoroden øko- er i sin betydning efterhånden så afsvækket at det bruges ikke sjældent blot som et plusord, som fx økotrend, som i annoncer om tøj blot betegner modetøj lavet af naturprodukter som bomuld, hør. 3.2 Den anden type kryptorødder er dannet med udgangspunkt i en slutdel af et andet ord. I ordet femidom 'præservativ for kvinder' er førsteleddet femi- fra latin, og det betyder 'kvinde-', som man kender det i lidt ældre ord som feminologi, feminologisk, og fra et dansk ugeblad Femina. Andetleddet -dom er taget fra ordet kondom, men i kondom har -dom ingen selvstændig betydning; kondom er if. Gyldendals Fremmedordbog dannet efter opfinderen af kondomet, englænderen Con ton. Ved dannelsen af ordet femidom får -dom tillagt en betydning, nemlig 'præservativ'. Endelsen -dom har med denne proces mulighed for at danne nye ord, og -dom kan i første omgang anses for et nyt suffiks, og kan eventuelt senere overgå til kryptorod. Ligeledes kan det være rimeligt at betragte -arium som en kryptorod. Den er også opstået ved analogi efter gamle ord som akvarium, herbarium 'samling af pressede blomster', og nye ord er atomarium, deljinarium, dokumentarium, det registrerede navn Eksperimentarium, lapidarium 'samling af bevaringsværdige gravsten', planetarium, rosarium, solarium, sælarium, teletarium 'center for æterbårne medier, som tv-programmer, lydbånd'. Tilfældige dannelser er fx polarium 'julemandens center ved Polarcirklen', imaginatarium 'oplevelsescenter'. Produktiviteten og selvstændigheden af -arium og andre kryptorødder viser sig også ved at det kan kombineres ikke blot med ord og orddele af latinsk-græsk oprindelse, men også med danske. I alle ordene har -arium en fast leksikalsk betydning, nemlig 'sted, hvor det som førsteleddet angiver, er samlet og evt. udstillet'. I ordene kan -arium udskiftes med den frie rod center, fx delfincenter, rosencenter, og navnet (det registrerede varemærke Eksperimentarium ville nok have heddet Center for Eksperimenter, hvis det var opstået og navngivet i den periode hvor ordet center var mest

6 Kryptosammensætninger og skabsafledninger populært). Et ord med lignende betydning er -land, som i badeland, chokoland, køkkenland, tæppeland, vandland. Med efterleddet -tek er der i de sidste tyve år dukket en del nye ord op. Efterleddet -tek, som i de gamle ord, der danner mønster for de nye, betyder 'samling', fx bibliotek, glyptotek, kartotek. Nyere ord er mediatek ( l 966),fonotek ( 1959), videotek ( 1971 ). Førsteleddet angiver hvad samlingen består af. Kryptoroden -tek er blevet stærkt produktivt og bruges ikke kun med fremmede førsteled, men også med hjemlige, fxfilmotek, helsetek, klippotek, legetek, spisetek, vinotek, whiskytek. I mange af disse nye ord betegner -tek ikke kun samlinger af det som førsteleddet angiver, men også et sted, hvor det som førsteleddet angiver, foregår, fx legetek og klippotek. 3.3 Den tredje type kryptorødder er hvad der traditionelt kaldes præfikser og suffikser af græsklatinsk materiale. Det er typen der kaldes "neo-classical compound" hos fx Bauer (1988:38) og Katamba (1993:323),og altså regnes til sammensætning, mens det hos Thorell (1981 :23) omtales som orddannelse på græsk-latinsk basis og regnet som afledning. En del af disse præ- og suffikser har som kryptorødder en friere funktion. De har samme faste betydning som en rod, kan i mange tilfælde udskiftes med en rod, fx neo- og ny-kapitalisme, og kan i visse tilfælde optræde alene, men de er oftest bundet til en anden kryptorod eller en egentlig rod. Her er et par eksempler: etno- betyder 'folke-, etnisk-, racemæssig'. Det betegner hvad der vedrører folkeslagene, fx etnobort 'bort på tøj med fremmedartet mønstre eller farver', etnobotaniker, etnocentrisme, etnogruppe, etnokulturel, etnomagnetisme 'det at være tiltrukket af etniske kvarterer', etnopolitik, etnowestem, etnozaologi, etnoøkologi. Det er på vej frem mod en stor produktivitet. Kryptoroden -fil angiver at det er en person som elsker eller ynder det som førsteleddet angiver, som i gamle ord som frankofil 'ynder af det franske', anglofil 'ynder af det engelske'. Kryptoroden -fil er i dag betydningsmæssigt belastet af at det har været brugt til betegnelser for sexuelt afvigere, som fx bifil, homofil, pædofil, nekrofil, og kan i ellers neutrale ord som amerofil 'elsker af amerikansk kultur', negrofil 'elsker af negre og negerkultur' give 'frække' associationer. Krypto- som lægger navn til typen, betyder 'hemmelig' som i kryptografere, kryptografering 'det at sætte koder på noget så det forbliver hemmeligt'. Skautrup (1968:252) har det med under de ikkeproduktive præfikser og oplyser at dannelserne er mere tilfældige. Det er nu på vej frem, med fx kryptonazist, kryptoreligiøs, kryptovitalist, kryptokatolicisme, og som man kunne høre i en tv-udsendelse i Danmarks Radio : "kryptofascistiske kneb". Kryptoroden meta- udtrykker at andetleddet forholdes der til på en abstrakt, spekulativ, teoretisk måde som fx i ordene metabevidsthed, metafiktion, metakommunikation, metakunst, metaleksikografi, metamagisk, metaniveau, metaplan, metaprodukt, metaroman. I nye forbindelser angiver meta- ofte at andetleddet forholdes der til på en pseudoagtig måde, fx er "en metamorsom vittighed" en 'søgt, kunstig vittighed', og ordet metanyhed er brugt om pressens evne til at skabe de begivenheder pressen omtaler.

7 226 Pia Jarvad 4 Skabsafledninger Herefter går vi over til beskrivelsen af den anden type i grænselandet, nemlig det jeg kaldte skabsafledninger. Orddelene -syndrom og -effekt, som jeg herefter kalder skabsaffikser, sammen med de ord som de sammensættes med, er ud fra en gængs betragtning resultat af en orddannelse bestående af to ord, to rødder, og dermed ligner de slående sammensætninger, men de er dog alligevel noget andet. Skabsaffikser er nemlig uhyre produktive, altså de er i stand til at danne nye lejlighedsdannelser i et overordentligt stort antal, og resultatet, de nye ord, som herefter følgeligt kaldes skabsafledninger, har ofte karakter af modeord. Det er yderligere karakteristisk for dannelsen af disse nye ord at de har en "moder", altså et udgangsord hvorfra den særlige betydning stammer, som skabsaffikset har eller får når det bliver produktivt. Denne moder er udgangspunktet for forståelsen af betydningen af nye skabsafledninger. Skaberi Grunden til at jeg har valgt ordet skabsafledning som betegnelse for det nye ord, og skabsaffiks som betegnelse for orddelen, er naturligvis at orddelen skabs- selv er et sådant og at det er et prominent eksempel: Brugen af skabs- som i skabsaffiks er nærmest eksploderet inden for de sidste år, fx skabsgrundtvigianer, skabskommunist, skabskonservativ, skabsmor, skabsryger, skabsseer, skabssocialdemokrat, skabssocialist, skabsunionist.

8 Kryptosammensætninger og skabsafledninger Alle ordene har en fælles moder, nemlig ordet skabsbøsse som kendes tilbage fra 1978, men som nok først i midten af 1980'erne bliver gængs. Skabsbøsse er en fordanskning af engelsk closet homosexual eller det mere slangprægede closet queen, og på engelsk betyder closet som navneord 'skab, kammer' udover at det betyder wc. Men som adjektiv betyder det 'hemmelig, privat', og det er den betydning der er overført til den danske orddel skab i ordet skabsbøsse; en skabsbøsse er således en bøsse som holder sin homoseksualitet hemmelig. Denne betydning går igen i brugen af skabs- som skabsaffiks. En skabsunionist er en person som i al hemmelighed er tilhænger af unionen, en skabsseer er en person som hemmeligt ser fjernsyn, og et skabsaffiks er en rod som i al hemmelighed er et affiks osv. Indholdsmæssigt har skabsaffikser en anden, enten udvidet eller indskrænket eller en billedlig betydning i forhold til ordet når det står alene. I visse tilfælde kan man tale om at skabsaffikset blot signalerer en vag betydning i en retning af grundordets betydning. Det er også karakteristisk at forløbet fra skabsaffikset opstår til at det eksploderer er uhyre kort: for skabs- drejede det sig om at moderordet skabsbøsse dukker op i 1978 og bliver almindelig i midten af 1980'erne og de nye skabs-ord springer ud af skabet i slutningen af 1980'erne. Nogle skabsaffikser kan kun være førsteled, andre kun andetled, og mange af dem kan både være førsteled og andetled. Skabsaffikser bruges gerne sammen, man kunne nærmest tale om indavl. Skabsaffikserne er bundne således at de kræver at indgå i dannelse med en anden orddel, og får den for skabsaffikset særlige betydning. Det er disse karakteristika der gør at skabsaffikserne ligner affikser mere end de ligner rødder. Dette svarer også til hvad der er sket tidligere, nemlig en orddels overgang fra at være rod til at blive et affiks, og således er fx den gamle afledning -dom, som i dag næppe mere er produktiv, men som man kender i nutidige ord som alderdom, mødom, sygdom, det samme ord som grundordet dom. Man kunne sige at karakteristikken af en orddel som et skabsaffiks er en beskrivelse af orddelens nuværende status, på et senere tidspunkt kan det overgå til at være et egentligt affiks. Her er nogle eksempler på skabsaffikser med udvidet eller indskrænket betydning i forhold til grundordet: budget- bruges som skabsaffiks med betydningen 'billig-, lavpris-, discount-', og betydningen ligger langt fra grundordets betydning, som i en fremmedordbog er angivet som 'overslag over indtægter og udgifter i en periode' og som kendes i ordet budgetkonto 'konto til faste udgifter med det formål at udjævne sæsonmæssigt store betalinger'. Her er et par eksempler: budgetklasse, budgetpriser, budgetferie. -kult betyder i ordbogssammenhæng enten 'religiøs dyrkelse af noget' eller 'ærbødig dyrkelse eller tilbedelse af en person eller et princip'. men i ord som efterretningskult, narkokult, nøgenkult, orgasmekult, personlighedskult er betydningen udvidet til at omfatte også noget som ikke er positivt vurderet, og indskrænket til at ordet i bred almindelighed betyder blot 'dyrkelse'. -pleje har tidligere nøje haft sammenhæng med mennesker, fx er der i Nudansk Ordbog (1992) disse eksempler på brugen af pleje: "patienten får en god pleje, sætte, være i pleje, pleje søges til 2 små børn", men i dag er brugen af ordet udvidet

9 228 Pia Jarvad til således at bruges som i disse eksempler: citypleje, debitorpleje, erhvervspleje, formuepleje, imagepleje, investeringspleje, kropspleje, kundepleje, landsskabspleje, medarbejderpleje, naturpleje, personalepleje, sorgpleje, talentpleje, tankepleje, vandløbspleje, vælgerpleje, økonomipleje. Andre skabsaffikser har billedlig og holdningsmæssig afvigende betydning af grundordet som fx amatør- hvor den glade amatør, der med samme sind taber eller vinder, er passe; som skabsaffiks betyder amatør- 'dårlig, ubehjælpsomt' som i ordene amatørmarxisme, amatørpolitiker, amatørsmugler, amatørvideo. Førsteleddet baifods- bruges om noget som er elementært, primitivt, i fx baifodsforskning, baifodsjournalistik. Sidsteleddet -bjerg som skabsaffiks betyder 'større (an)sarnling af det som førsteleddet angiver', fx affaldsbjerg,fiskebjerg, flæskebjerg, margarinebjerg, pulverbjerg, overskudsbjerg, smørbjerg, uddannelsesbjerg, æblebjerg, ægbjerg. Synonymt hermed er -pukkel, fx adjunktpukkel, arbejdsløshedspukkel, ansøgerpukkel, bogpukkel, boligpukkel, digterpukkel, fjerkræpukkel,fridagspukkel, godspukkel, kaffepukkel, mælkepukkel, svinepukkel, æblepukkel, ørredpukkel. Et andet synonym -sø, bruges kun om samlinger i flydende form, fx vinsø, mælkesø, skummetmælksø, whiskysø. Andre af samme type er -bank, fx jobbank, jordbank, sædbank, videnbank og bur- med betydningen 'som har dårlige livsvilkår', fx burhøne, burbarn, burlilje. Skabsaffikset dåse- bruges til at angive at andetleddet er færdiglavet, er kunstigt, er standard, som i dåselatter, dåsemusik, dåsesoftware. Skabsaffikset -eksplosion bruges i ord som løneksplosion, kundskabseksplosion, informationseksplosion, uddannelseseksplosion, videneksplosion. Førsteleddet garage- angiver at det som andetleddet betyder, er 'lille, evt. på amatørbasis, udført under primitive, vanskelige forhold', som i ordene garageband, garageforlag. Som skabsaffiks betyder -jungle 'uoverskuelig, uigennemskuelig samling af det som førsteleddet angiver', fx skattejungle, fradragsjungle, cirkulærejungle, køkkenudstyrsjungle, lovjungle, uddannelsesjungle. Som skabsaffiks betyder -loft 'øverste grænse for det som førsteleddet betyder', fx skatteloft, akkordloft, udlånsloft, indtægtsloft, kreditloft, personaleloft, låneloft. I politisk sammenhæng bruges -pakke, fx helhedspakke, infopakke, krisepakke, påskepakke, ungdomspakke, væiftspakke, ligesom -tank, der også har politikernes særlige bevågenhed, fx hjernetank, tænketank. Skabsaffikser kan have en afsvækket betydning, evt. blot med en vag hentydning til grundordet. Det gælder fx brugen af -bevidst i ord som rygbevidst, klassebevidst, fodbevidst, kønsrollebevidst, forureningsbevidst, kvalitetsbevidst, kropsbevidst, boligbevidst, kvindebevidst, miljøbevidst, forbrugerbevidst, prisbevidst, og -ideologi har afsvækket sin betydning til nærmest at svare til '-ide, samling af ideer', fx masseideologi, saglighedsideologi, beatideologi, kønsideologi, statsideologi, samfundsideologi. Andetleddet -strategi svarer omtrent til 'plan', fx udviklingsstrategi, karrierestrategi, kulturstrategi, ledelsesstrategi, markedsføringsstrategi, nichestrategi, personlighedsstrategi, planlægningsstrategi, produktstrategi, salgsstrategi, virksomhedsstrategi. Andre af samme type er fx -orienteret som i anvendelsesorienteret, billedorienteret, emneorienteret, forbrugerorienteret, fattigdomsorienteret, individorienteret, markedsorienteret, personorienteret, projektorienteret; -rettet: erhvervsrettet, fremtidsrettet, publikums-

10 Kryptosammensætninger og skabsafledninger rettet; -rzgtzg: børnerigtig, brugsrigtig, energirigtig, ernæringsrigtig, fodrigtig, forbrugerrigtig, miljørigtig, prisrigtig; -venlig: allergivenlig, børnevenlig, handicapvenlig, kropsvenlig, miljøvenlig, naturvenlig. 5 Kryptosammensætninger og skabsafledninger i ordbøger I gennemgangen af virkelighedens kryptosammensætninger og skabsafledninger har jeg nævnt de mere udbredte og prominente. Jeg vil nu se på hvordan de er behandlet i to ordbøger, nemlig Nudansk Ordbog, udgaven fra 1992, og Blinkenberg & Høybye: Dansk Fransk Ordbog (1991). Nudansk Ordbog er en ensproget modersmålsordbog, dens modtagergruppe er ifølge den selv bred, ja nærmest altfavnende, nemlig til alle der arbejder med det danske sprog i hjemmet, på ethvert kontor, i skoler og læreanstalter. I sit anlæg er den både en aktiv ordbog med henblik på produktion af dansk tekst og en passiv ordbog til forståelse af dansk tekst. If. Svensen (1987: 10) er betydningsangivelser i modersmålsordbøger ved den passive brug af ordbogen central, mens den er af sekundær betydning for brugeren ved aktiv produktion. Da kryptosammensætninger og skabsafledninger repræsenterer et kerneområde i nyordsproduktionen, og de også i almindelighed bruges i en for grundordet afvigende betydning skulle der være grund til at antage at de også er fyldigt repræsenteret. Dansk-Fransk Ordbog (199l:V) er en tosprogsordbog for studerende, korrespondenter, tolke, fagfolk, altså en knap så bred målgruppe med en større baggrund end Nudansk Ordbog. Den er primært for danske brugere som skal kommunikere på fransk, altså er den aktive brug af ordbogen i centrum, selv om det oplyses at den også er et hjælpemiddel for franskkyndige udlændinge som studerer dansk og som derved vil benytte den til passiv brug. Det primære i tosprogsordbogen er at give ækvivalenter på målsproget til kildesprogets ord og udtryk. Sandsynligvis har den enkelte skabsafledning og den enkelte kryptosammensætning som fx rosarium, garageforlag ikke helt samme betydning i en tosprogsordbog, derimod er det vitalt med en angivelse af brugen af forled og efterled når de benyttes på en afvigende måde i forhold til grundordet, med angivelse af den tilhørende ækvivalent. Det er jo ikke nødvendigvis sådan at selv om fransk har ækvivalenterne aquarium, delphinarium, solarium, terrarium til dansk akvarium, delfinarium, solarium, terrarium så er resten også parallelle, fx svarer sælarium til et længere udtryk, bassin aux phoques, dokumentarium til pro gramme documentaire. I indledningen til ordbogen oplyses der således at der medtages opslagsord som er ord i gængs forstand, derudover optages præfikser, fx gen- som i genhuse, suffikser, fx -løs som i barnløs, førsteled i en sammensætning, som krigs-, sidsteled i en sammensætning, som -bank, fx blodbank. 5.1 Kryptosammensætninger I Nudansk Ordbog er -fil, -tek og krypto- med som opslagsord. Det er angivet, at de har status som præfiks eller suffiks, en terminologisk oplysning som er i overensstemmelse med traditionen. Derudover gives oplysninger om brug og betydning efterfulgt af eksempler. Kryptorødderne meta- og øko- er ikke med, men ordbogen har dog medtaget centrale kryptosammensætninger og behandlet dem som enkeltstående leksikaliserede sammensæt-

11 230 Pia Jarvad ninger på alfabetisk plads. Det drejer sig om metakritik 'kritik af kritik' og Økolog, økosystem. Kryptorødderne -arium, etno- og info- er ikke med i ordbogen. Det samme mønster ses i Dansk-Fransk Ordbog. Her er det krypto- og øko- der er med som opslagsord; de har status som præfikser og på alfabetisk plads er yderligere sammensætninger som kryptokalvinist, kryptokatolik, økofeminisme, økofeminist, økopacifi.sme, økosystem. Derimod er en række kryptosammensætninger med på alfabetisk plads, og dermed behandlet som enkeltstående leksikaliserede sammensætninger i Dansk-Fransk Ordbog som i Nudansk Ordbog. Således er etno- repræsenteret ved opslagsordet etnolingvistik, meta- med metasprog, metasproglig, -arium med delfinarium, dokumentarium, solarium, sælarium på alfabetisk plads, ligesom -fil er repræsenteret med bifil, homofil og pædofil. 5.2 Skabsafledninger I Nudansk Ordbog er visse skabsafledninger angivet: Det drejer sig om opslagsordet bank hvor der oplyses: "[... ] (overf.) om sted, hvor noget samles og distribueres, blodbank, sædbank", og under opslagsordet eksplosion: "[... ] ( overf.) meget hurtig udvikling, voldsom forøgelse", men her er ikke angivet eksempler på brugen. Under opslagsordetjungle står der: "[... ] i sammensætn. om hvad der er svært at finde ud af, fx asfaltjungle om storby" og ved opslagsordet venlig: "[... ] som 2. led i sammensætn. i betydn. 'til fordel for', fx fodvenlig (om fodtøj),forbrugervenlig." I en række tilfælde er denne slags oplysninger ikke angivet, derimod er kun moderordet for det produktive skabsaffiks medtaget som opslagsord. Det drejer sig om barfodslæge 'sundhedsplejer i Kina, der tager sig af elementære sygdomme i landområderne', burhøne 'høne, der bliver holdt i et snævert bur', dåselatter 'latter optaget på lydbånd'. Under opslagsordene orienteret og strategi antydes en mulighed for at brugeren kan indtolke en brug som skabsaffiks: "[... ] (overf.) være godt orienteret i et emne; være amerikansk orienteret[... ]:); have amerikanske sympatier";"[... ] planlægning af militære operationer; også i alm.: taktik". For skabsaffikserne amatør-, -bevidst, -bjerg, budget-, -effekt, garage-, -ideologi, kult-, -land, -loft, -pakke, -pleje, -rigtig, skabs-, -syndrom, -tank er der ingen oplysninger. I Dansk-Fransk Ordbog er der i flere tilfælde angivet muligheden for at bruge et opslagsord som skabsaffiks. Det gælder bank hvor der står"[... ] (produktivt 2. led i sammensætning) blodbank, databank, sædbank"; bevidst med betydningsangivelse på fransk og med eksemplerne klasse-, krops-, pris-; -orienteret med eksemplerneforbrugerorienteret, mi~jøorienteret, resultatorienteret og venlig med eksemplerne arbejder-, dansk-, kommunist-, Dreyfus-, tysk-. Også i Dansk-Fransk Ordbog er i en række tilfælde denne type oplysninger ikke angivet, derimod er kun moderordet for det produktive skabsaffiks medtaget som selvstændigt opslagsord. Det drejer sig om barfodslæge, dåselatter, befolkningseksplosion (som gemmer sig under opslagsordet eksplosion) og skattejungle. Under loft antydes en mulighed for at brugeren kan indtolke en brug som skabsaffiks ved oplysningen "tig" med eksemplet "lægge loft over priserne", og på alfabetisk plads finder man skatteloft, kreditloft, udlånsloft, men ikke fx indtægtsloft, akkordloft. Imidlertid er langt de fleste skabsaffikser ikke med, fx budget-, bur-, garage-, kult- eller skabs-. Det fremgår således at i disse to ordbøger er der mangelfulde oplysninger om yderst

12 Kryptosammensætninger og skabsafledninger produktive nyere og nye orddele. Kun ganske få bliver således behandlet som det de er, og hovedparten af ord dannet ved brug af skabsafledninger og kryptosammensætninger opfattes som leksikaliserede enkeltord. Litteratur Bauer, Laurie 1988: /ntroducing Linguistic Morphology. Edinburgh: Edinburgh University Press. Blinkenberg, A./P. Høybye 1991: Dansk-Fransk Ordbog. København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck. Briiel, S. m.fl. 1993: Fremmedordbog. 11. udg. København: Gyldendal. Diderichsen, Paul 1971: Elementær dansk grammatik. 3. udg. København: Gyldendal. Gudiksen, Asgerd 1993: Suffikset -vom i de danske dialekter. I: Danske Folkemål, 1993, 3-248, København. Hansen, Erik 1977: Dæmonernes port. København: Hans Reitzel. Jarvad, Pia 1995: Nye ord-hvorfor og hvordan? København: Gyldendal. Katamba, F. 1993: Morphology. London: The Macmillan Press Ltd. Leira, V. 1992: Ordlaging og ordelement i norsk. Oslo: Det Norske Samlaget. Nudansk Ordbog København: Politikens Forlag. Skautrup, P. 1968: Det danske Sprogs Historie, bd. 4. København: Gyldendal. Svensen, Bo 1987: Handbok i lexikografi. Stockholm: Esselte. Thore!!, Olof 1981: Svensk ordbildningsliira. Stockholm: Esselte.

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Forfatter: Anmeldt værk: Asgerd Gudiksen Pia Jarvad: Nye ord hvorfor og hvordan? Gyldendal, København 1994. 346 s. Kilde: Udgivet af: URL: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 21, 1996,

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Det danske sprogs stilling i grænselandet Knud Fanø Sprog i Norden, 1986, s. 69-73 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språksekretariat

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10 Sprogtip 2010 Indholdsfortegnelse Hvordan skriver man citater? 4 De mest benyttede ord i dansk 6 Tillægsordenes bøjning 8 Gradbøjning af tillægsord 10 Ordklasser 12 Køb himbær hos kømanden 14 Spørg om

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Forfatter: Anmeldt værk: Kilde: Udgivet af: URL: Asgerd Gudiksen Pia Jarvad: Nye ord. Ordbog over nye ord i dansk 1955-1998. Gyldendal, København 1999. 1084 s. NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori

Læs mere

Semantikopgave Ved Tobias Scavenius

Semantikopgave Ved Tobias Scavenius Semantikopgave Ved Tobias Scavenius Opgaveformulering Undersøg hvordan verbet bære er beskrevet semantisk i DDO, sammenhold beskrivelsen med Ruus beskrivelse i Kognitiv semantik på dansk. Undersøg hvordan

Læs mere

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben-

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- Recensies 163 Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- 164 TijdSchrift voor Skandinavistiek havn 1998. [Delvist illustreret] ISBN 87-12-03081-3. Stig Toftgaard Andersen: Talemåder

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

Kenneth Duelund. Guppyer

Kenneth Duelund. Guppyer Kenneth Duelund Guppyer If you are bored with raising the easier types of fish such as discus or African cichlids, switch over to guppies and I guarantee you won t ever be bored with your fish again! Stan

Læs mere

Danske tegnsprogsordbøger En oversigt over eksisterende ordbøger over dansk tegnsprog, sammenholdt med projektet Ordbog over Dansk Tegnsprog.

Danske tegnsprogsordbøger En oversigt over eksisterende ordbøger over dansk tegnsprog, sammenholdt med projektet Ordbog over Dansk Tegnsprog. Danske tegnsprogsordbøger En oversigt over eksisterende ordbøger over dansk tegnsprog, sammenholdt med projektet Ordbog over Dansk Tegnsprog. Af Thomas Troelsgård. Projektet Ordbog over Dansk Tegnsprog

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Samarbejde mellem modersmålslærerforeningerne i Norden Lise Ettrup og Inger Madsen Sprog i Norden, 1979, s. 91-96 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen

Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Som psoriasispatient, og desværre en af dem der har en meget aggressiv form, brænder jeg efter at indvie dig i mine betragtninger vedrørende den debat

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16

Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16 LexicoNordica Titel: Forfatter: Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16 Christian Becker-Christensen Kilde: LexicoNordica

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Dansk under engelsk-amerikansk fortryllelse? Else Bojsen Sprog i Norden, 1989, s. 39-46 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språksekretariat

Læs mere

Sproglig udredning af tosprogede elever

Sproglig udredning af tosprogede elever folkeskolen.dk september 1 /5 Sproglig udredning af tosprogede elever Er Ali et specialklassebarn, eller er han en dreng med læsevanskeligheder? For at afgøre det spørgsmål er det nødvendigt at undersøge

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

..." EAN: 5798000793989

... EAN: 5798000793989 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 20. december 2012 Sagsnr: 2012-010999 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s LexicoNordica Titel: Forfatter: Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s. 375-378 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/lexn/issue/archive LexicoNordica

Læs mere

Karin Jaentsch. Regnbuen. - En differentieret tysk grammatik. Forlaget Andrico

Karin Jaentsch. Regnbuen. - En differentieret tysk grammatik. Forlaget Andrico Karin Jaentsch Regnbuen - En differentieret tysk grammatik Forlaget Andrico 1 Regnbuen - En differentieret tysk grammatik 1. udgave, 3. oplag, 2011 1998 by Forlaget Andrico og forfatteren Layout og illustrator,

Læs mere

Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Lidt om færøsk sprogrøgt Kaj T. Larsen Sprog i Norden, 1975, s. 53-56 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk Sprognævn Betingelser

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

Ordbogssamarbejde i Norden

Ordbogssamarbejde i Norden Tema: Lyst og mod til det nordiske i dansk Af Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Ordbogssamarbejde i Norden En forudsætning for bedre sprogforståelse i Norden

Læs mere

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Sproglig udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Sprogbrug 8 Læringsområde Lydlig opmærksomhed 10

Læs mere

God citatskik og plagiat i tekster. vejledende retningslinjer

God citatskik og plagiat i tekster. vejledende retningslinjer Udkast. 16. december 2005 God citatskik og plagiat i tekster vejledende retningslinjer 1. Forord...2 2. God citatskik...2 2.1. Reglerne...2 2.2. Afgrænsningen af god citatskik...3 Hvad er et lovligt citat?...3

Læs mere

HELHED I BØRN OG UNGES LIV

HELHED I BØRN OG UNGES LIV HELHED I BØRN OG UNGES LIV Børn og unge har mange talenter og mange forskellige former for intelligens, som skal tilgodeses. Det kræver et godt samarbejde mellem alle, der har med dem at gøre i hverdagen.

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Læsetræning 2B. Margaret Maggs & Jørgen Brenting. - læs og forstå. illustration: Birgitte Flarup

Læsetræning 2B. Margaret Maggs & Jørgen Brenting. - læs og forstå. illustration: Birgitte Flarup Læsetræning 2B - læs og forstå Margaret Maggs & Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til udskrivning på egen printer. Ved at købe adgang til

Læs mere

Information om. Historieopgaven i 1hf

Information om. Historieopgaven i 1hf 2016 Information om Historieopgaven i 1hf Indhold HISTORIEOPGAVEN 3 FORMÅLET MED HISTORIEOPGAVEN 3 TIDSPLAN OG OMFANG 3 OPGAVENS INDHOLD 3 TITELFORSIDEN 4 INDHOLDSFORTEGNELSEN 4 INDLEDNINGEN 4 BRØDTEKSTEN

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Sprog i Norden. Titel: Status for grønlandsk. Forfatter: Mimi Karlsen. Kilde: Sprog i Norden, 2012, s. 1-5 [i hæftet: s.

Sprog i Norden. Titel: Status for grønlandsk. Forfatter: Mimi Karlsen. Kilde: Sprog i Norden, 2012, s. 1-5 [i hæftet: s. Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Status for grønlandsk Mimi Karlsen Sprog i Norden, 2012, s. 1-5 [i hæftet: s. 9-14] http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk Sprognævn

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling i al planlægning

Læs mere

Muslimen i medierne Af Nis Peter Nissen

Muslimen i medierne Af Nis Peter Nissen Muslimen i medierne Af Nis Peter Nissen Tonen overfor muslimer er hård især i medierne. Men tonen er ikke på nær et par markante undtagelser - blevet hårdere i de sidste ti år. Det viser en systematisk

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Læseplan med del- og slutmål for faget dansk på Bøvling Friskole

Læseplan med del- og slutmål for faget dansk på Bøvling Friskole Efter 2. klasse prioriteres følgende højt: Sproglig opmærksomhed Bogstavindlæring/repetition Angrebsteknikker til stavning/læsning stavelsesdeling (prikke vokaler) morfemdeling (deling efter ordets stamme)

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Replik til Kirsten Rasks anmeldelse af RO 2012 (bragt i NyS 44) Forfatter: Anita Ågerup Jervelund og Jørgen Nørby Jensen Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier 45, 2013, s. 141-145 Udgivet af: URL:

Læs mere

Ravnshøj Skole. 30. oktober 2014. Til Børne- og Ungdomsudvalget Frederikshavn Kommune. Høringssvar vedr. nye navne på børneområdet.

Ravnshøj Skole. 30. oktober 2014. Til Børne- og Ungdomsudvalget Frederikshavn Kommune. Høringssvar vedr. nye navne på børneområdet. Ravnshøj Skole 30. oktober 2014 Til Børne- og Ungdomsudvalget Frederikshavn Kommune Høringssvar vedr. nye navne på børneområdet. Bestyrelsen tager udvalgets forslag til efterretning. På bestyrelsens vegne

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg. Klage over skjult reklame for Forsvaret i programmet OBS sendt på DR1

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg. Klage over skjult reklame for Forsvaret i programmet OBS sendt på DR1 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att. Hanne Bolbjerg RADIO- OG TV-NÆVNET Mediesekretariatet 30. april 2009 Sagsnr: 2009-003348 Lill-Jana Vandmose Larsen Fuldmægtig, cand. jur. lvl@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Af Karin Guldbæk-Ahvo For mange andre nordboer er det meget svært at finde ud af, om danskerne taler om lager, læger, lejr,

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16

Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16 Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16 Først og fremmest mange tak for invitationen her til SSWs traditionsrige nytårsreception. Det glæder mig meget at få lejlighed til at præsentere mig selv og fortælle

Læs mere

Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 8. februar 2015 kl. 10.00. Salmer: 401/385/599/312//319/439/399/388

Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 8. februar 2015 kl. 10.00. Salmer: 401/385/599/312//319/439/399/388 1 Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 8. februar 2015 kl. 10.00. Salmer: 401/385/599/312//319/439/399/388 Åbningshilsen 8. søndag før påske. Søndag Seksagesima, 60 dage cirka til påske, to måneder til

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag JO HERMANN Latinsk grammatik på dansk Akademisk Forlag Latinsk grammatik på dansk 2. udgave, 2. 4. oplag, 2. 2011 Jo Hermann og Akademisk Forlag, et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab

Læs mere

2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr).

2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr). 2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr). Salmer: 268-87- (273)/ 274- (473)- 80 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Jesus sagde:»og der skal ske tegn

Læs mere

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske 24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved Radio- og tv-nævnet 8. maj 2012 Sagsnr.: 2012-00248 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk Direkte tlf.: 3373 3334

Læs mere

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Jazzens veje fra New Orleans. Om jazzhistorie, legender og traditioner

Jazzens veje fra New Orleans. Om jazzhistorie, legender og traditioner Jazzens veje fra New Orleans Om jazzhistorie, legender og traditioner Jazzens veje fra New Orleans Om jazzhistorie, legender og traditioner Knud Knudsen Udgivet af Historiestudiet, Aalborg Universitet

Læs mere

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd.

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd. $'9(1786'20,1, En prædiken af Ragnar Boyesen Jeg Jesus, har sendt min engel for at vidne for jer om disse ting i menighederne; jeg er Davids rodskud og ætling, jeg er den strålende morgenstjerne. Og Ånden

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2. De fire tekstkriterier 3. Strukturen i kapitlerne 4. Sproglig vejledning 6

Indholdsfortegnelse. Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2. De fire tekstkriterier 3. Strukturen i kapitlerne 4. Sproglig vejledning 6 LÆRERVEJLEDNING: Tæt på genrer og sprog Indholdsfortegnelse Hvad er tekstlingvistik og funktionel grammatik? 2 De fire tekstkriterier 3 Strukturen i kapitlerne 4 Målovervejelser: Brug af logbog og portfolio

Læs mere

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET METTE WINCKELMANN We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. december 2011 29. januar 2012 kan du og din klasse opleve We Have A Body en soloudstilling

Læs mere

UDSTILLING PÅ UNGSKUET/LANDSSKUET GENNEM 50 ÅR

UDSTILLING PÅ UNGSKUET/LANDSSKUET GENNEM 50 ÅR UDSTILLING PÅ UNGSKUET/LANDSSKUET GENNEM 50 ÅR - et tilbageblik v. John Engsig I det følgende vil jeg forsøge at give et tilbageblik over nogle af mine oplevelser omkring udstilling af får på Ungskuet/Landsskuet

Læs mere

Prædiken søndag seksagesima

Prædiken søndag seksagesima Prædiken søndag seksagesima Salmer: DDS 403: "Denne er dagen, som Herren har gjort" DDS 20: "Jeg ser dit kunstværk" DDS 320: "Midt iblandt os er Guds rige" // DDS 156: "Guds rige lignes ved et frø" DDS

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale.

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale. FASE 3: TEMA I tematiseringen skal I skabe overblik over det materiale, I har indsamlet på opdagelserne. I står til slut med en række temaer, der giver jer indsigt i jeres innovationsspørgsmål. Det skal

Læs mere

Uddrag af foredrag i DKK Kreds 6 med DKK s formand Jørgen Hindse. Artiklen er bearbejdet til brug for Islandshunden af Jørgen Metzdorff.

Uddrag af foredrag i DKK Kreds 6 med DKK s formand Jørgen Hindse. Artiklen er bearbejdet til brug for Islandshunden af Jørgen Metzdorff. Ret og vrang Uddrag af foredrag i DKK Kreds 6 med DKK s formand Jørgen Hindse. Artiklen er bearbejdet til brug for Islandshunden af Jørgen Metzdorff. Det, at man køber noget der ser helt anderledes ud

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Christian Hansen: Filosofien i hverdagen. Christian Hansen og forlaget Klim, 2005

Christian Hansen: Filosofien i hverdagen. Christian Hansen og forlaget Klim, 2005 Christian Hansen: Filosofien i hverdagen Christian Hansen og forlaget Klim, 2005 Omslagslayout: Joyce Grosswiler Sats: Klim: Clearface 10,5 samt Futura Tryk: Narayana Press, Gylling Indbinding: Damms Bogbinderi,

Læs mere

INDVIELSE. i Egypten. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

INDVIELSE. i Egypten. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 INDVIELSE i Egypten Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 INDVIELSE i Egypten Af Erik Ansvang Indviet i Egypten Den traditionelle egyptologi afviser kategorisk, at pyramider og templer fungerede som en

Læs mere

Hvad virker i undervisning

Hvad virker i undervisning www.folkeskolen.dk maj 2006 1 / 5 Hvad virker i undervisning Af Per Fibæk Laursen Vi ved faktisk en hel del om, hvad der virker i undervisning. Altså om hvad det er for kvaliteter i undervisningen, der

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd A-B om lungekræftbehandling og diagnostik. Torsdag den 4. november 2010 kl. 14.30 i SUU

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd A-B om lungekræftbehandling og diagnostik. Torsdag den 4. november 2010 kl. 14.30 i SUU Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling) SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 120 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: SUU m.fl. Samråd A-B om lungekræftbehandling

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Uddybelse af idéer: Nobelprisen i litteratur - Et seminar om litterær kvalitet De fleste læsere kan fornemme, genkende og identificere litterær

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse:

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Uddannelse

Læs mere

sproget.dk en internetportal for det danske sprog

sproget.dk en internetportal for det danske sprog sproget.dk en internetportal for det danske sprog Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævn Lars Trap-Jensen, Det Danske Sprog- og Litteratuselskab 1 Baggrunden 2003 Sprog på spil 2005 Ekstrabevilling 2006

Læs mere

Undervisningsmateriale - Rapport

Undervisningsmateriale - Rapport Kom/IT Undervisningsmateriale - Rapport Klasse 1.7 Mathias Saxe H. Jensen 10-05-2011 Side 1 af 10 Indhold Forside... 1 Indledning... 3 Problemstilling... 3 Målgruppe... 3 Problemformulering... 4 Kommunikationsplan...

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forbrug af kød

Markedsanalyse. Danskernes forbrug af kød Markedsanalyse 1. marts 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forbrug af kød Myte: Danskerne spiser mest kød i verden De beregninger,

Læs mere

Førarbejde. Diskuter og arbejd i små grupper. Hvornår bliver du stresset? -hvorfor? Hvordan kan du blive mindre stresset?

Førarbejde. Diskuter og arbejd i små grupper. Hvornår bliver du stresset? -hvorfor? Hvordan kan du blive mindre stresset? Førarbejde Diskuter og arbejd i små grupper Hvad er stress? - hvordan føles det? Hvornår bliver du stresset? -hvorfor? Hvordan kan du blive mindre stresset? Skriv i skemaet Situation (hvor / hvornår )

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Nogle ord om lovgivning og færøsk sprog Jóhan Hendrik W. Poulsen Sprog i Norden, 1981, s. 29-33 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk

Læs mere

BOSÆTNING 2012. Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune

BOSÆTNING 2012. Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 7: Spørgeskemabaseret analyse Alderssegmenter: De 17-29 årige og de 30-39 årige BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

1. Retningslinjer for navne og navngivning

1. Retningslinjer for navne og navngivning Notat Afdeling/enhed HR og kommunikation, Vejle Oprettelsesdato 28-nov-2013 Udarbejdet af Nina Skriver Dahl Journalnummer Dokumentnavn 330636.Retningslinjer for navngivning (endelig).docx Dokumentnummer

Læs mere