Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? ET UNDERVISNINGSMATERIALE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? ET UNDERVISNINGSMATERIALE"

Transkript

1 Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? ET UNDERVISNINGSMATERIALE

2 INDHOLD Lærervejledning Undervisningsmateriale Om filmen Kort synopsis Lang synopsis Om undervisningsmaterialet Guidelines til elevarket Elevark Genrebeskrivelse: Den personlige dokumentarfilm Filmanalyse: Mig og min far hvem fanden gider klappe? Tematik: Alkoholmisbrug og tabu Andre øvelser i forlængelse af filmen

3 UNDERVISNINGSMATERIALE Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse. Grundskolefag: Dansk, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning, understøttende undervisning.. Materialetyper: dokumentarfilm + dertilhørende undervisningsmateriale. Emneord: Alkoholisme, misbrug, tabu, familierelationer, dysfunktionelle familier, inklusion, normalitetsbegreb, forældreroller, ansvar, skam, skæve eksistenser, dokumentarfilm, genre, analyse.

4 OM FILMEN Med lige dele humor og alvor stiller dokumentarfilmen Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? skarpt på folk med alkoholproblemer og deres pårørende, set gennem en datters kærlige blik på sin alkoholiserede far. Filmen er rettet mod folkeskolens overbygning, og dens primære formål er at bryde det stadigt eksisterende tabu: at vokse op i et alkoholiseret hjem. Filmen giver et råt og ærligt indblik i datteren Kathrines forsøg på at rumme en far, der ikke altid er lige let at rumme. Den er fyldt med kærlighed og humor, men også forvirring, frustrationer og svære beslutninger. Kathrines åbenhed om emnet gør filmen yderst velegnet som instrument for debat både i plenum og som oplæg til individuelle opgaver, der giver rum for fortrolighed. For hvad gør man, når ens voksne far har tisset i sengen, fordi han er for fuld? Og hvordan kan man selv få lov til at træde i karakter som voksen, når ens far opfører sig som et lille umuligt barn? Ved at invitere til denne form for varmhjertede, hudløst ærlige, sårbare men også humoristiske dialog kan filmen være med til at modvirke stigmatisering af unge med problemer på hjemmefronten. Skam og følelsen af at stå alene med sine problemer er gennemgående for mange børn og unge af alkoholikere. Det er en hård virkelighed at befinde sig i, og det kan være rigtigt svært at involvere andre i problemerne, hvis man ikke ved, hvordan man egentlig sætter ord på det, man oplever. Eller endnu vigtigere: hvis man føler, at det ikke er ok at tale om. Med filmen om Kathrine og hendes far kan vi forhåbentlig være med til at løsne op for et tabu og sikre os, at andre i Kathrines situation får lettere ved at tale om deres oplevelser, så færre vil føle sig alene om det.

5 KORT SYNOPSIS Med et kærligt blik og en rystende hånd træder den nu voksne Kathrine på ny ind i sin fars dybt alkoholiserede verden. En verden af kaos, skidne madrasser, glemte nætter i kolde snedriver og angsten for at far aldrig vender hjem igen. Men også en verden fuld af små underfundige jokes og store drømme om et bedre liv. Og undervejs sker så det utænkelige: Efter 20 års alkoholmisbrug går Kathrines far på antabus! Pludselig øjner Kathrine chancen for at få den far, hun i mange år ikke rigtig har haft. Og Palle ser muligheden for en ny chance i livet - og griber den.

6 LANG SYNOPSIS Da vi møder Kathrine i starten af filmen, er hun 29 år, uddannet cand. mag fra Københavns Universitet og arbejder til dagligt som tv-tilrettelægger. Og så er hun en af de mange, der er vokset op i et misbrugshjem med en kærlig, men også alkoholiseret og småtosset far. I mange år har Kathrine, som mange andre børn af misbrugere, forsøgt at vende realiteterne ryggen. Hun har ikke snakket om problemerne derhjemme. Hun har ladet som om, alt var i den skønneste orden. Men for tre år siden beslutter Kathrine sig for at pege kameraet mod sin egen far. Ikke for at redde ham eller bebrejde ham, men måske nærmere i et forsøg på at finde en måde at rumme ham på. Slut med fortielser, slut med flugt - nu skal sandheden ses i øjnene. Med et kærligt blik og en rystende hånd træder Kathrine på ny ind i sin fars alkoholiserede verden en verden hun kender så godt. En verden af kaos, skidne madrasser og glemte nætter i kolde snedriver. Men også en verden fuld af små jokes og store drømme om et bedre liv. Det filmmateriale, som Kathrine og hendes far gennem tre år har skabt sammen, er helt unikt fyldt med varme, kærlighed, humor og kriser. Vi er inviteret med hele vejen. Og undervejs sker så det utænkelige: Efter 20 års alkoholmisbrug går Kathrines far på antabus! Pludselig øjner Kathrine chancen for at få den far, hun i mange år ikke rigtig har haft. Og Palle ser muligheden for en ny chance i livet - og tager den. Men hvordan finder man hinanden igen? Og hvordan kommer man i ro med sin fortid i en sådan grad, at man er i stand til at komme videre i sit liv hver for sig, men samtidig med hinanden i det? Gennem Kathrines ærlige, famlende og kærlige blik toner konturerne af et rigtigt hjem langsomt frem blandt alt rodet hjemme hos Palle, og mens Palle bliver bedre, bliver Kathrine gravid med sin kæreste. Den ultimative second chance: "Far, du skal være morfar".

7 OM UNDERVISNINGSMATERIALET Arbejdet i klassesammenhæng med dokumentarfilmen Mig og Min Far hvem fanden gider klappe? kan inkludere en række fagspecifikke trinmål for faget dansk, samfundsfag og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Udover at researche på, behandle og diskutere filmens relevante og aktuelle tematikker, er det i særlig grad oplagt at arbejde med filmanalyse og genrebeskrivelse. Endelig er dokumentarfilmen velegnet som inspiration til skriveopgaver og helt praktiske øvelser inden for filmproduktion. Faglige mål Dansk Sætte ord på oplevelser og tanker, erfaringer og følelser. Vise indsigt i og kunne anvende et bredt udsnit af genrer. Fortolke, vurdere og perspektivere tekster og andre udtryksformer ud fra umiddelbar oplevelse som analytisk forståelse. Træne genfortælling og analyse samt få inspiration til meddigtning. Behandle et universelt tema. Fremlægge og referere en oplevelse samt styrke ordforråd og begrebsdannelse. Iagttage, vurdere og udarbejde medieproduktioner. Vurdere og perspektivere værdier og værdiforestillinger i andres udsagn samt i tekster og andre udtryksformer.

8 OM UNDERVISNINGSMATERIALET Samfundsfag Få indsigt i andre livsvilkår. Få større viden om alkoholisme og misbrug. Diskutere begreber som familierelationer og tabu. Se sig til viden i fagbøger, aviser, opslagsværker og på internettet. Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Få indsigt i pårørende til alkoholikere og familieliv. Reflektere over begreber såsom ensomhed, ansvarlighed og handlemuligheder. Udforske hvordan kulturelle og sociale faktorer påvirker livsstil og adfærd inden for misbrug. Udvikle idéer til et sundere liv og et sundere samfund med større lighed i sundhed. Analysere hvordan sociale forhold påvirker sundhed.

9 GUIDELINES TIL ELEVARKET Elevarket, som er at finde bagerst i dette dokument, indeholder spørgsmål og opgaver til fagene dansk, samfundsfag og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Elevarket beskæftiger sig med tre hovedområder: 1. Genrebeskrivelse: Den personlige dokumentarfilm, 2. Filmanalyse: Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? og 3. Tematik: Alkoholmisbrug og tabu. Et 4. område beskæftiger sig med filmen på et mere praktisk niveau inden for henholdsvis det skrevne sprog og filmproduktion. I det følgende findes guidelines til arbejdet med Elevarket i klassesammenhæng. 1. Genrebeskrivelse: Den personlige dokumentarfilm Elevarkets første del består af en kort introtekst til dokumentarfilm som begreb samt en række spørgsmål, der med udgangspunkt i den konkrete film forholder sig til dokumentarfilm som genre og især til den personlige dokumentarfilm. På Filmcentralens hjemmeside under Undervisningsmateriale, findes supplerende information om dokumentarfilmens forskellige fortælleformer og undergenrer, herunder følgende definition af den personlige dokumentarfilm: Instruktøren er ofte selv synlig i filmen måske handler den endda om ham/hende selv. Filmen minder lidt om en spillefilm med særlige effekter. Filmen handler om en meget personlig historie. Vi kommer meget tæt på det private.

10 GUIDELINES TIL ELEVARKET Guidelines til at tale om filmen som personlig dokumentar: Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? er en filmtitel, der afslører, at der her er tale om en dybt personlig film, og at filmens instruktør filmer sin egen far. Kathrine er både instruktør og fotograf og spiller samtidig en bærende rolle i filmen, hvis emne kredser om noget meget personligt: forholdet mellem far og datter. Kathrine bruger kameraet som mellemmand for at nærme sig en far, hun i mange år har forsøgt at undgå, fordi det har været for svært at leve med hans alkoholmisbrug. Med kameraet som 'undskyldning' for at ses, finder både far og datter et tiltrængt frirum, hvor de kan sameksistere. Kameraet og Kathrines tilstedevær i Palles liv, får fortællingen til at tage en uventet drejning: Palle går på antabus! På den måde er filmskaberen selv en aktiv medspiller i handlingens udvikling og påvirker virkeligheden, mens den udspiller sig. Uden Kathrine og kameraet er det ikke sandsynligt, at Palle var stoppet med at drikke. Der kan derfor med fordel lægges op til en debat om, hvor meget eller hvor lidt man må / skal / kan blande sig i virkeligheden, når man laver film, hvor meget man kan styre den - og hvad det betyder for den færdige film, såvel som for det emne, filmen berører, når man selv er en aktiv medspiller i sin egen historie.

11 GUIDELINES TIL ELEVARKET 2. Filmanalyse: Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? Elevarkets anden del beskæftiger sig med filmanalyse og består af en række spørgsmål og opgaver, som både kan løses individuelt, i grupper og i klassesammenhæng. Guidelines til besvarelse af hvert enkelt spørgsmål i filmanalysen: 2.1 Se synopsis. 2.2 Filmens dramaturgiske forløb kan analyseres efter berettermodellen. Hovedpunkterne er: 1. Vendepunkt: Palle går på antabus. Point of no return: Palle skal være morfar. 2. Vendepunkt: Palle græder / får endelig en indsigt og tager ejerskab over eget liv. 2.3 Billederne, der er taget før Kathrines mor forlod Palle, fortæller om en tryg barndom: En kernefamilie bestående af far, mor og barn, glade ferieminder og et tæt far og datter forhold.

12 GUIDELINES TIL ELEVARKET 2.4 Palle er på sit laveste, første gang man møder ham i filmen. Men man fornemmer også, at han har en interessant historie med sig. Han har blandt andet været lærer og træner og har spillet en hel del fodbold på topniveau. Han er en intelligent mand og har masser af humor. Palle er i bund og grund en stærk karakter, en mand fuld af ære og stolthed, en mand som væltede undervejs i livet, men aldrig slap grebet helt, aldrig mistede håbet om at ting kan være anderledes, aldrig slap troen på egne talenter. Palle begyndte at drikke, da Kathrines mor gik fra ham i 1988, og selvom det ikke er særlig velovervejet, vælger han alligevel at holde op med at drikke, fordi han kan mærke, at hans datter interesserer sig for ham og er bekymret for ham. Han føler sig set. 2.5 Set udefra har Kathrine godt styr på sit liv. Hun bor i en lækker lejlighed på Frederiksberg sammen med sin kæreste, der er en god og solid støtte. Men bag det pæne og succesfulde ydre gemmer der sig en lille pige, der har svært ved at blive voksen. En pige, der griner i stedet for at græde, og som tager alt for meget ansvar for sin alkoholiserede far - når altså hun ikke vender ham ryggen. Dette er årsagen til, at hun har opholdt sig i udlandet i så mange år, for det har simpelthen været for svært for hende at leve sit eget liv, når far var lige i nærheden. Det er en klassisk problematik, som mange børn af alkoholikere kan nikke genkendende til. 2.6 Til trods for at det er Kathrine, man følger hele vejen igennem filmen, og det er hende, der fortæller historien gennem kameraet, er det alligevel Palle, som er hovedkarakteren. Han gennemgår den største udvikling, og det er primært hans kamp, vi følger. Men det er vigtigt at pointere, at også Kathrine udvikler sig undervejs. Man kan måske også snakke om selve relationen som en art bærende karakter.

13 GUIDELINES TIL ELEVARKET 2.7 Når man sammenligner Palle og Kathrines lejligheder, bliver det tydeligt, i hvor stor kontrast de står til hinanden. Palle lever i et helt ubeskriveligt rod, nærmest et helt livs rod har ophobet sig i lejligheden. Der er mørkt og klaustrofobisk i modsætning til Kathrines lejlighed, som er lys og ryddelig. På samme måde som Palle og Kathrine udvikler sig i løbet af filmen, ses også en udvikling i deres hjem. Palle får langsomt ryddet op på sin egen facon, man aner pludselig konturerne af et levet liv, og til sidst får han tilmed også en ny madras. Kathrine vælger at skifte lejligheden ud med et hus, hvor hun kan bygge rede med sin kæreste og deres lille baby, skabe en ny familie og frigøre sig fra sin far i helt bogstavelig forstand. 2.8 Selvom Palles alkoholmisbrug er omdrejningspunktet i filmen, er værtshusmiljøet bevidst ikke blevet skildret. Filmen tager i høj grad fat i alt det, man normalt ikke ser eller taler om, og det er ikke vigtigt at skildre værtshusmiljøet for at forstå, at Palle drikker. Samtidig lægger filmen op til en universel fortælling om to mennesker, som kæmper en brav kamp for at hele en ødelagt og usund relation. En historie, som lige så godt kunne handle om en anden forælder fra en dysfunktionel familie end lige netop en alkoholiker. Derfor er filmens omdrejningspunkt og fokus ikke alkoholen og de rum, der normalt knyttes til alkohol - baren, bodegaen, bænken - men derimod de rum, som Palle og Kathrine deler. 2.9 Palles madras er et symbol på hans massive alkoholmisbrug og fortæller om det hårde liv, han har levet de sidste mange år. Samtidig symboliserer madrassens rejse Palles egen udvikling i filmen.

14 GUIDELINES TIL ELEVARKET 2.10 Igennem filmen opleves et helt særligt samspil mellem Palle og Kathrine. Deres forhold er fuld af varme og kærlighed, og de hygger sig i hinandens selskab. Samtidig mærkes det store svigt, som Kathrine har oplevet og fortsat oplever, og alle de usagte ting imellem dem. Selvom de hygger sig, er det tydeligvis også svært for dem at være sammen. I størstedelen af filmen er deres roller byttet om. Kathrine agerer voksen, og Palle minder mest af alt om et utilregneligt barn. Det er tydeligt at se, hvordan et barn i et misbrugshjem fra en tidlig alder har lært at tage sig af den voksne og tilsidesætte egne behov. Men hen mod slutningen begynder rollerne at vende, da Palle træder i karakter som far, og Kathrine begynder at tage ansvar for sit eget liv og selv skaber sig en familie Når man sammenligner skænderiet i starten af filmen med telefonsamtalen i slutningen, bliver det tydeligt, i hvor høj grad deres forhold har udviklet sig i løbet af de tre år, optagelserne har fundet sted. De er ikke blot kommet på talefod igen, de har også fået en mere stabil og sund relation, hvor de hver især tager ansvar for eget liv. Fra at være fulde af vrede og skuffelse og bebrejdelse, er der nu en gensidig tillid, humor og varme at spore i stemmerne.

15 GUIDELINES TIL ELEVARKET 2.12 Filmen adskiller sig fra andre film om samme emne på en lang række områder heriblandt: Humor og værdighed imellem karaktererne. A happy ending. Handlingen udspiller sig lige nu og her i virkelighedens nutid, mens den folder sig ud. Ingen flashbacks, ingen interviews der skal fortælle, hvad der skete i fortiden. Datter filmer sin egen far Der er flere årsager til, hvorfor det lykkes for Palle og Kathrine at få et godt forhold til hinanden (igen). Kathrine vælger at se på sin far uden bebrejdelse, med et inkluderende, kærligt og ikke fordømmende blik, som får ham til at føle sig tryg og set. Måske spiller det også ind på Palles beslutning om at gå på antabus, at han bliver opmærksom på sin egen rolle som far og som menneske, når kameraet peges mod ham. Han får simpelthen lyst til at være en bedre far og tager en beslutning, som han ikke tidligere har været i stand til Filmens rå og umiddelbare stil bliver brugt som aktivt fortællegreb og er tro mod det sted, både Kathrine og Palle befinder sig lidt famlende, til tider rystet, til tider roligt, og altid ærligt og inkluderende. Et kameraarbejde, der finder ro i takt med, at deres egen ro indfinder sig. Vi ser mikroports (mikrofoner) i billedet, vi ser datter rette på far, vi ser Palle tage kameraet, når Kathrine skal ringe til sin faster, og vi ser Kathrine stille kameraet fra sig og træde ind foran linsen, når situationen kræver det. Filmen handler på mange måder om inklusion, og dens form og metode ligger fint i tråd med og understøtter denne tematik.

16 GUIDELINES TIL ELEVARKET 3. Tematik: Alkoholmisbrug og tabu Elevarkets tredje del behandler filmens overordnede tematik: at bryde med det tabu, at det er svært at tale om de ting, der gør ondt - i dette tilfælde alkoholisme i familien. Her lægges der derfor op til en fælles snak i klassen, sammen med underviseren, om emnet alkoholmisbrug som tabu. Snakken kan med fordel tage udgangspunkt i de fremsatte spørgsmål. Enkelte af punkterne egner sig ligeledes til individuelle opgaver, som fx nedfældning af 10 tillægsord om den gode forælder eller en skriftlig fremstilling af en situation, man selv forbinder med tabu, evt. som supplement til debat i plenum. Guidelines til at tale om tabuer: En klassesnak om tabuer - med udgangspunkt i filmen - kan med fordel diskutere, hvordan man kan forsøge at komme et tabu til livs. Kathrine prøver med filmen Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? at pege på noget, hun i mange år ikke turde tale om, fordi det netop var et tabu: alkoholmisbrug i familien. Det gør hun ved at vise, hvordan virkeligheden er bag facaden. Hun kigger på ham med et kærligt, ærligt og ikke fordømmende blik og i kraft af dette sårbare og inkluderende blik, og en stædig insisteren på, at der er en far derinde bag rod, alkohol og forfald, træder Palle pludselig i karakter.

17 GUIDELINES TIL ELEVARKET Man kan med fordel diskutere, hvad det helt konkret er, filmen forsøger i forhold til tabuet 'alkohol i familien'? Lykkes det? Hvad kan vi selv gøre hver især for at gøre det lettere at sameksistere uden at være bange for at berøre tabubelagte emner? Filmen giver et råt for usødet indblik i, hvad det vil sige at være alkoholiker såvel som pårørende, fortalt af dem selv på deres egen måde i deres eget univers. Sammen udgør Palle og Kathrine en konstellation, der med humor og varme formår at blotlægge og udfordre en række dogmer i forholdet mellem misbruger og medafhængig - men i høj grad også bare i forholdet mellem to mennesker, der holder af hinanden og forsøger at rumme hinanden på trods af alt det, der truer med at skille dem ad. På samme måde som kameraet i filmen fungerer som Kathrines allierede, og kan agere mellemmand mellem far og datter, kan den færdige film måske fungere som en tryg katalysator for klassen til at skabe et frirum og åbne op for en mere personlig snak om eventuelle familieproblemer blandt eleverne selv. En overbygning til debatten om tabu kunne også være en diskussion om social arv, om hvordan kulturelle og sociale faktorer påvirker livstil, om hvordan man kan sikre sig en større lighed i sundhed, og en diskussion af idéer til et sundere liv og samfund. Der kan med fordel også trækkes overordnede linjer til en mere generel snak om etik, om hvordan vi bliver bedre til at rumme hinanden på trods af fejl og mangler, om hvordan større tolerance kan medføre nye måder at se hinanden på - både i filmens univers og i eksempelvis en skoleklasse. 4. Andre øvelser i forlængelse af filmen Elevarkets fjerde og sidste del indeholder forslag til andre velegnede øvelser i arbejdet med filmen, inddelt i to kategorier; henholdsvis det skrevne sprog og filmproduktion.

18 Mig og Min Far - hvem fanden gider klappe? ELEVARK

19 ELEVARK Mig og Min Far hvem fanden gider klappe? 1. Genrebeskrivelse: Den personlige dokumentarfilm Begrebet dokumentarfilm spænder over mange forskellige typer film. Man kan sige, at de har til fælles at repræsentere virkeligheden, men det der adskiller dem, er måden at tale om virkeligheden på. Dokumentarfilmen Mig og Min Far hvem fanden gider klappe? er en personlig dokumentarfilm en genre som er blevet mere og mere udbredt de seneste 15 år. I arbejdet med nedenstående spørgsmål kan du hente inspiration i hæftet Fat om dokumentarfilm på dfi.dk. Forklar hvad dokumentar er. Hvordan adskiller dokumentarfilm sig fra fiktionsfilm? Hvilke grundformer findes der indenfor dokumentar? Beskriv hvad der kendetegner den personlige dokumentarfilm? Hvorfor placerer filmen Mig og Min Far sig indenfor den personlige fortælleform? Hvad fortæller titlen om filmen? Hvad bruger Kathrine kameraet til?

20 ELEVARK 2. Filmanalyse: Mig og Min Far hvem fanden gider klappe? At analysere en dokumentarfilm minder på mange måder om at analysere en roman eller novelle. Men fordi filmmediet består af levende billeder, er det vigtigt også at forholde sig til de filmiske virkemidler og ikke blot indholdet. Film spiller nemlig i høj grad på æstetiske virkemidler og musik for at skabe bestemte følelser og stemninger hos publikum. I arbejdet med nedenstående spørgsmål er det derfor vigtigt, at holde sig for øje, hvordan samspillet er mellem form, virkemidler og indhold. Giv et kort handlingsreferat af filmen. Lav en dramaturgisk analyse af filmen ud fra berettermodellen. Fokuser hovedsageligt på filmens hovedpunkter (1. vendepunkt, point of no return og 2. vendepunkt) Se nærmere på billederne fra fortiden. Hvad fortæller de om Kathrines tidlige barndom? Lav en personkarakteristik af Palle. Hvem er han? Hvorfor drikker han? Hvorfor går han på antabus? Lav en personkarakteristik af Kathrine. Hvem er hun? Hvorfor har hun boet i udlandet i mange år? Hvorfor begynder hun at filme sin far? Hvem af dem er hovedpersonen? Hvorfor? Lav en miljøkarakteristik af henholdsvis Palle og Kathrines lejlighed og de steder, de færdes. Værtshusmiljøet er bevidst ikke skildret i filmen. Diskutér hvorfor. Hvad er Palles madras et symbol på? Beskriv forholdet mellem Palle og Kathrine. Hvem er den voksne af de to? Sammenhold skænderiet i starten af filmen med telefonsamtalen i slutningen af filmen. Hvad fortæller det, om den måde deres forhold har udviklet sig på i løbet af filmen?

21 ELEVARK Hvordan adskiller filmen sig fra andre film om samme emne? Hvorfor tror du det lykkes for Palle og Kathrine at få et godt forhold til hinanden igen? Undersøg filmens æstetiske virkemidler. Hvordan bruges framing, kameravinkler, musik og klip til at underbygge fortællingen? Tematik: Alkoholmisbrug og tabu Filmens hovedtema er alkoholmisbrug, som er et yderst tabuiseret emne. Det er enormt svært at tale om for alle involverede parter men især for de børn, der vokser op (eller er vokset op) i alkoholiserede hjem. Det mærker man allerede fra filmens første frame, hvor et skilt oplyser: Denne film er optaget over tre og fortæller om det, jeg ikke turde tale om som barn. I det nedenstående lægges der hovedsageligt op til en fælles snak i klassen, sammen med underviseren, om emnet alkoholmisbrug som tabu. Forklar hvad tabu betyder. Fortæl om en situation, du forbinder med tabu. Er der andre familieproblemer, du forestiller dig, man kan holde for sig selv? Hvorfor tror du alkoholmisbrug er tabu?

22 ELEVARK Hvordan ser en alkoholiker ud? Kan en alkoholiker se anderledes ud end Palle? Hvorfor/hvorfor ikke? Kender du selv nogen, der drikker? Hvad er en god forælder? Nævn minimum 10 tillægsord. Hvorfor tror du, at Kathrine aldrig tidligere har fortalt om problemerne derhjemme? Hvorfor er det vigtigt at tale om de problemer, man kan opleve derhjemme? Gå på nettet og undersøg hvor man kan få hjælp, hvis man selv er barn af en alkoholiker eller kender én som er. Hvad ville du gøre, hvis Kathrine var din klassekammerat? Kunne denne film lige så godt handle om en stofmisbruger eller en psykisk syg. Hvorfor/hvorfor ikke? Hvilke øvrige temaer oplever du, at filmen behandler? 4. Andre øvelser i forlængelse af filmen Det skrevne sprog Vælg en af fire genrer: Skriv et essay om en oplevelse med en misbruger eller en pårørende til en misbruger. Skriv et digt, der bedst beskriver den følelse, man kan få, når man føler sig utryg derhjemme. Skriv en artikel om social arv? Hvad er det, og hvordan kan man bekæmpe negativ social arv? Skriv en anmeldelse af dokumentarfilmen Mig og Min Far hvem fanden gider klappe?

23 ELEVARK Filmproduktion Vælg én af tre øvelser. Brug din mobiltelefon til at filme med, eller lån et kamera af skolen. Gå sammen i grupper af 2-4. Lav et 3 minutters interview med din sidekammerat om et tabuiseret emne. Hvordan får man hinanden til at åbne op? Lav en vox pop med folk på gaden. Hvad synes de er tabu? Og hvorfor? Film en fiktiv familiesituation, der tager udgangspunkt i et tabuiseret emne, fra tre forskellige synsvinkler. Hvad betyder det for fortællingen, når der fx er henholdsvis morens, farens og barnets perspektiv?

Lærervejledning. En anderledes dreng - et undervisningsmateriale. Indhold: Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Lærervejledning. En anderledes dreng - et undervisningsmateriale. Indhold: Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse En anderledes dreng - et undervisningsmateriale Lærervejledning Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse Grundskolefag: Dansk, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning, understøttende undervisning

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I SKOLE Inspiration til forældre KÆRE FORÆLDER Vi ønsker med dette materiale at give inspiration til dig, som har et donorbarn, der starter i skole. Mangfoldigheden i familier med donorbørn er

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks FORESTILLINGEN OM DEN LYKKELIGE LUDER Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks Kære lærer Tak fordi du har valgt at se Forestillingen om den Lykkelige Luder med dine elever.

Læs mere

Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN

Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN 1 KLASSETRIN: 3. -7. klasse VELEGNET TIL FAGENE: Dansk, Idræt, Musik og Drama. MEDVIRKENDE // PERFORMERE: Lars Gregersen Camila Sarrazin Filippa

Læs mere

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen Inderst Inde Et manuskript af 8.B, Herningsholmskolen 3. Gennemskrivning, juni 2009 1 SC. 1 FLASHBACK - MØRKT RUM Intromusik Irakiske oprørssoldater terrorisrer private hjem, Lejla er fanget i mængden,

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Individ og fællesskab

Individ og fællesskab INDIVIDUALITET I DET SENMODERNE SAMFUND Individ og fællesskab - AF HENNY KVIST OG JÓRUN CHRISTOPHERSEN I forholdet mellem begreberne individ og fællesskab gælder det til alle tider om at finde en god balance,

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208 Når man får et barn, bliver man tilbudt at komme i mødregruppe. En mødregruppe er en forsamling på 4-5-6 nybagte mødre, der sammen med deres babyer mødes med jævne mellemrum i private hjem. Der er meget

Læs mere

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet:

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Odense gågaden - En hjemløs råber efter mig føler mig lidt utilpas hvad vil han. han ville bare snakke så jeg

Læs mere

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Stinne Bergholdts historie indgyder håb. Hendes æggestokke blev frosset ned, da hun fik konstateret kræft som 27-årig. I dag har hun tre børn. Af Susanne Johansson,

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning.

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. Brugervejledning Kære bruger Her præsenteres et filmisk casebaseret undervisningsmateriale om mobning og trivsel i skolen. De to film er blevet til på baggrund af virkelige historier og hændelser, som

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater udarbejdet af Susanne Hansson 2013 Forforståelse Spot på ord Grupper Målet med denne ordleg er at sætte spot på nogle væsentlige

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen Alting starter et sted Hvis alle undervisere vidste, hvilken betydning børnehaveklasselederen kan have for børnenes senere succes i skolen med læsning

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Tak for livet du har skabt og skænket os, lad os gavmildt dele det med hinanden. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Tak for livet du har skabt og skænket os, lad os gavmildt dele det med hinanden. Amen 1. trin. II 29. maj 2016 Toreby 9, Sundkirken 10 Salmer: 806 Nu er det Åndens Vågn op 745 30 Op, alle folk 30 555 Jeg ved et 672 Jeg ved på hvem O kristelighed 321 358 Lad dit rige 724 Solen stråler Jesus

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Du skal skrive en fortælling med titlen:

Du skal skrive en fortælling med titlen: Du skal skrive en fortælling med titlen: 1 DRENGEN, DER IKKE KUNNE FINDE HJEM Du må selv finde på handlingen i fortællingen, men der er nogle elementer du SKAL forholde dig til. 1) Drengen har et mål nemlig

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Dendagmi nt eks t f i kens t emme AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 3. 4. k l as s e Undervisningsforløb 3.-4. klasse Den dag min tekst fik en stemme Et undervisningsforløb med drama som fortolkningsmetode

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN.

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN. De tre muskelterer Det begyndte med, at solen stod op som en stor blodappelsin. Jeg stod midt på prærien med en rygende seksløber i hver hånd. Jeg havde allerede gennemhullet et bundt indajanere på krigsstien

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen Inge Brink Nielsen, konsulent og underviser i kommunikation og konfliktløsning, advanced trainee i Problemløsning, certificeret træner i Ikke voldelig Kommunikation, gymnasielærer på deltid, herunder mentor

Læs mere

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden?

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden? Notat Til Efterskoleforeningen Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Tilbageblik på efterskoleopholdet Indledning I dette notat beskriver EVA hvordan et efterskoleophold kan påvirke unge med flygtninge-,

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Værnær AfAnniThus hol t Mål gr uppe: 7. 9. k l as s e Vær nær! Tekster i arbejdet: Ispigen fra Ispigen og andre fortællinger af Bent Haller. Det er ikke nemt fra De andre af Anna Grue Målgruppe 7.-9. klasse

Læs mere

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia 8.A, Esbjerg Real Skole 2.gennemskrivning, september 2008. Scene 1 Bedste veninder mandag. (VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng)

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

Inklusion. hvad er det????

Inklusion. hvad er det???? 1 Inklusion. hvad er det???? Inklusion starter derhjemme ved spisebordet med sproget, et inkluderende sprog, når vi taler om de andre børn i institutionen. I som forældre har en betydelig rolle i inklusionsarbejdet.

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

mange tusindlapper til dem, der lider langt borte. Men de fleste af os oplever det som mere krævende at være tilgængelig og til støtte og hjælp for

mange tusindlapper til dem, der lider langt borte. Men de fleste af os oplever det som mere krævende at være tilgængelig og til støtte og hjælp for FORORD Baggrunden for de artikler, der er samlet i denne bog, er en tragedie, som ramte mennesker langt borte. I nytåret 2005 sad vi lamslåede foran fjernsynsapparaterne og så, hvordan tsunamikatastrofen

Læs mere

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring Indledende niveau - ALKOHOL DIALOG SIGER.DK HVAD SIGE D OM DU ALKOHOL? Indledende niveau Indledende niveau Indledende niveau Vores klasse... 20 Festen... 24 Alkoholdialog.dk 1919 19 Alkoholdialog.dk Vores

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide - at det kan tage meget lang tid at sørge - at din sorg skal sørges væk ved bl.a. at græde, og ved at tale om, hvor ked du er af det, med dem, du er tryg

Læs mere

Vær ærlig overfor dig selv nu. Det her er din chance for at ændre livets tilstand.

Vær ærlig overfor dig selv nu. Det her er din chance for at ændre livets tilstand. Livshjulet? Livshjulet er et stykke selvudviklingsværktøj som har eksisteret i mange, mange år. Livshjulet er et meget simpelt stykke værktøj, som kan give dig en god ide om, hvordan dit liv fungerer lige

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Hemmeligheden (Endelig gennemskrivning, januar 2012) 7.1, Helsinge Realskole (Jonathan T. Rasmussen & Caroline T. Pag) Opdiggtet historie.

Hemmeligheden (Endelig gennemskrivning, januar 2012) 7.1, Helsinge Realskole (Jonathan T. Rasmussen & Caroline T. Pag) Opdiggtet historie. Hemmeligheden (Endelig gennemskrivning, januar 2012) Af 7.1, Helsinge Realskole (Jonathan T. Rasmussen & Caroline T. Pag) Opdiggtet historie. SC. 1 INT. S VÆRELSE [PLEASEINSERT\PRERENDERUNICODE{ÂĂŞ}INTOPREAMBLE]

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere