Indholdsplan 2013 / 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsplan 2013 / 2014"

Transkript

1 1 Indholdsplan 2013 / 2014

2 2 SKOLENS GRUNDLAG Skolens formål Institutionen er oprettet af KFUMs Idrætsforbund i Danmark, og har til formål at drive en idrætsefterskole inden for rammerne af de gældende regler om frie kostskoler. I den udstrækning, det kan forenes med skolevirksomheden, benyttes institutionens anlæg fortrinsvis som et idræts- og ledercenter for KFUMs Idrætsforbund i Danmark samt øvrige KFUM og KFUK organisationer. Hellebjergs mission Vi udvikler hele mennesker Hellebjergs vision - Vi skal vælges af elever og forældre, fordi vi o har et højt fagligt niveau og forbereder eleverne til det videre uddannelsessystem o er en moderne, dynamisk, innovativ og attraktiv efterskole og idrætsskole med gode faciliteter - Vi skal være kendte for at fremme o sundhed set i et bredt perspektiv o etiske og menneskelige kvaliteter med udgangspunkt i vores grundholdning - Vi skal tiltrække de bedste medarbejdere - Vi skal være blandt de foretrukne samarbejdspartnere, når det handler om o idrætsudvikling o ungdomspædagogik Skolens værdigrundlag Hellebjerg Idrætsungdomsskole er en nutidig og åben kristen efterskole, der arbejder på Den danske Folkekirkes grundlag, og har følgende værdier: fællesskab og demokrati ansvarlighed dannelse og læring faglig dygtiggørelse idrætslig og kreativ udfoldelse hvor skolen arbejder for elevernes udvikling og uddannelse, således at der sigtes mod det hele menneske. Udgangspunktet Alle frie skoler i Danmark herunder også efterskoler er blevet til, fordi en række mennesker har villet noget med disse skoler.

3 3 er oprettet af en kreds af mennesker, der som udgangspunkt har den danske folkekirke, og samtidig er meget aktive i KFUMs Idrætsforbund. Derfor er skolens repræsentantskab også i dag sammensat af folk hovedsagelig fra folkekirkelige organisationer, hvor tolv personer er udpeget af KFUMs Idrætsforbund, to udpeget af Indre Mission i Danmark, to udpeget af KFUM og KFUK i Danmark, otte udpeget af Vennekredsen for og endelig udpeger Juelsminde menighedsråd et medlem. Af efterskolelovens 1 fremgår, at de frie kostskoler, såvel som folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler som håndarbejdsskoler tilbyder undervisning og samvær på kurser, hvis hovedsigte er livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse. Et godt alternativ På vil man opleve en helt speciel skoleform, hvor begreber som ansvarsbevidsthed, ligeværdighed, tolerance, tillid, ærlighed, fællesskab og frihed får et virkeligt indhold. Her færdes elever og medarbejdere mellem hinanden i alle døgnets timer, hvilket giver helt andre muligheder for undervisning, oplevelser og fællesskab. Her vil man opleve en kvalificeret, engageret og vedkommende undervisning, som giver gode muligheder for personlig udvikling og modning. Kostskolemiljøet kræver, at den enkelte forstår at tage hensyn til helheden. Vi arbejder ud fra mottoet "Frihed under ansvar". Skolen er en blanding af tradition og fornyelse. Vi tilstræber, at vi til stadighed skal være i udvikling. Men samtidig ønsker vi at fastholde vore gode traditioner, der er skabt igennem årtiers skolearbejde. Skolen ønsker at være dynamisk og at leve op til de krav samfundet, forældrene og eleverne stiller til skolen. I dag fremtræder vi som en moderne og veludbygget skole, der kan leve op til fremtidens udfordringer. I årenes løb har det flere gange været nødvendigt med udbygning og nybyggeri. I dag råder skolen derfor over tidssvarende og veludstyrede faglokaler, gode idrætsfaciliteter samt gode faciliteter i øvrigt til brug i undervisning og fritid. Det mener vi med værdigrundlaget Vi ønsker ud fra et kristent livssyn at tilbyde undervisning og samvær til unge fra alle samfundslag og miljøer. Livet på skolen vil naturligt være præget af dette tilhørsforhold, f.eks. deltager alle i fælles morgenandagt og aftensang, ligesom det er naturligt, at vi arrangerer og deltager i nogle gudstjenester. Men i øvrigt er vi åbne over for ting, som rører sig i tiden og blandt unge; og som de mennesker vi er, ønsker vi at gå ind i en dialog om disse ting. Vi ønsker ikke at gøre eleverne til kopi af os, men vi ønsker at komme dem i møde med kvalificerede synspunkter om, hvad det er at være menneske. Det hører med til den menneskelige udvikling, at man gerne i års alderen vil opnå selvstændighed og personlig frihed. På Hellebjerg ønsker vi at skabe et miljø, hvori denne udvikling til personlig frihed, selvstændighed og tolerance over for hinanden og fællesskabet kan foregå.

4 4 I rigtig mange af skolens aktiviteter arbejdes i større og mindre fællesskaber. Fællesskabet er vigtig i denne udvikling - et forpligtende fællesskab, hvor vi lærer eleverne det vigtige i fællesskabets spilleregler, og det ansvar der følger med. Vi arbejder også med det individuelle i forhold til fællesskabet. Dette sker på bo-afsnittet, i familiegruppen og linjeholdet for at nævne nogle få. På skolen etableres et elevråd - Hellebjerg Idrætsforening. Her udnytter vi bl.a. muligheden for at lære eleverne om foreningslivets virke og demokrati. Der arbejdes med begrebet i den daglige kontakt til eleverne, i timerne indflydelse på indhold og arbejdsformer der arbejdes med at motivere eleverne til meningsdannelse og argumentation og i planlægningen af aktiviteter. Vi ønsker, at eleverne på Hellebjerg får en undervisning af høj faglig kvalitet og således, at der også gives plads til eksperimenter! Desuden at undervisningen foregår, så der stilles krav til den enkelte elev under hensyntagen til den enkelte elevs niveau. Med krav til den enkelte elev samt hensyntagen til den enkelte elev menes: at eleven udvikles til at tage ansvar i undervisningen at eleven mødes individuelt, og at der stilles krav i forhold til den enkelte Vi ønsker, at eleverne får et skoleforløb, hvor idrætten har en væsentlig placering i den enkelte elevs ugeprogram. Hermed menes: at der tilrettelægges forløb for den enkelte elev, både teoretisk og praktisk at der skal være gode muligheder for den spontane idrætsudfoldelse i fritiden Vi ønsker at udfordre og inspirere den enkelte elev i sit linjefag, og samtidig give så bred en vifte af idrætstilbud som muligt, hvor der med mellemrum gives plads til nye og alternative idrætsdiscipliner. Herudover vil vi uddanne og inspirere til træner- og lederfunktion samt motivere til fortsat idrætsaktivitet på en sådan måde, at elevernes idrætslige og menneskelige adfærd og udvikling fremmes.

5 5 Livsoplysning, folkeoplysning og demokratisk dannelse Hellebjergs fortolkning af hovedsigtet Vi tilbyder eleverne en dagligdag med udfordringer og oplevelse, der er medvirkende til at øve elevernes ansvarlighed. Eleverne tilegner sig en udvidet erfaringshorisont, i kraft af at de er hjemmefra og skal lære at vise hensyn og tage ansvar. Kvaliteten i skolens samlede tilbud underbygges af gode fysiske rammer samt engagerede og kvalificerede medarbejdere. Samværet på er præget af gensidigt respekt og eleverne indgår i et forpligtende fællesskab, hvor samarbejde, den frie udfoldelse og ansvar står centralt. Livsoplysning Skolen udøver en værdibaseret ideologi. Nærhed, åbenhed, engagement og frihed under ansvar danner grundlaget for denne værdibaserede ideologi. Et fundament som tilstræbes at efterleve i hele skolens indhold. Efterskolelivet giver mulighed for en form for levepædagogik, hvor medarbejdere kan være sammen med elever i mange aspekter af menneskets hverdag og dermed livet. Dette samvær giver mulighed for samtaler om det at være menneske i verden og livet generelt. Livsoplysning finder sted på det personlige plan, det bygger på egne erfaringer, empati, refleksion og forståelse for andre menneskers liv og vilkår. Vi arbejder aktivt med livsoplysning på daglige samlinger, i familiegruppen og i samtaler mellem eleven og familielæreren/faglærere Folkelig oplysning Vores værdigrundlag og målsætning udtrykker skolens betragtninger om folkelig oplysning. På møder eleverne Folkelig oplysning, når de i undervisning og samvær får indsigt i og forståelse for de vilkår, der knytter mennesker sammen igennem kultur, historie og tradition. Det sker bl.a. i skolefagene, på daglige samlinger og i samarbejdet mellem skolen og foreningslivet. Demokratisk dannelse På Hellebjerg møder eleverne Demokratisk dannelse, når de i samværet med andre mennesker lærer at anerkende demokratiske spilleregler herunder respekt for forskellighed. Den demokratiske dannelse finder sted, når eleverne styrker deres kompetence til at være aktivt opsøgende og tage kritisk stilling med henblik på at kunne deltage som demokratiske medborgere.

6 6 Målet med arbejdet er betinget af potentialet i elevflokken. Ægte demokratiske bevægelser skal være funderet i elevers reelle ønsker og behov. Vi ønsker at lytte til elevernes behov og forventer dermed også at eleverne lytter til skolens behov og krav. Her skabes grundlaget for en dynamik, hvor man kan opnå indflydelse og medbestemmelse, hvis man samtidigt er ansvarlig bevidst. Vi arbejder aktivt med demokratisk dannelse i skolens elevråd, i skolefagene og i familiegruppen. Pædagogisk tilrettelagt samvær undervisning Undervisning En kursusuge består af mindst 5 hele undervisningsdage, hvor der undervises mindst 21 timer eksklusiv pauser. En hel undervisningsdag består af undervisning, pædagogisk tilrettelagt samvær eller begge dele i mindst to af flg. tre tidsrum: formiddag, eftermiddag og aften. Pædagogisk tilrettelagt samvær Herved forstås planlagte, målrettede og fremadskridende aktiviteter. Eksempler på pædagogisk tilrettelagt samvær Fællesmøder Familiegruppemøder Motion Rengøring Forældremøder og familiedage Skolen og lærerne er ansvarlig både for undervisning og for det pædagogisk tilrettelagte samvær, også selvom det i praksis kan være styret af eleverne. Af indholdsplanen fremgår det ved hver enkelt aktivitet om der er tale om pædagogisk tilrettelagt samvær eller undervisning.

7 7 SAMVÆRET Hverdagen Der er i vores dagsprogram ud over undervisningen rig lejlighed til aktiviteter og samvær. Eksempelvis formiddag, eftermiddag og aften, hvor eleverne kan være sammen og bruge f.eks. gymnastiksalen, idrætshallen, værksteder og opholdsrum. Endelig vil der være arrangementer, som enten skolen eller eleverne selv har programsat. Men der er også pligter, som eleverne må gå ind i, fordi skolen også er et hjem, eksempelvis skal eleverne renholde deres værelse og nogle af vores fællesarealer. Regler Med så mange mennesker sammen i skole/hjem/arbejdsplads må der nødvendigvis være visse retningslinjer for samværet. Vi har nogle regler, som er absolut faste, men dertil kommer en del praktiske anvisninger, som gerne skulle få dagligdagen til at forløbe gnidningsløst. Men det er ikke reglerne, som skaber et godt samvær. Skal vi have det rart med hinanden, må det bero på hjælpsomhed, åbenhed, tryghed, ærlighed og tillid til hinanden! Denne grundindstilling er en vigtig fællesnævner under alle regler og anvisninger! Vi har tillid til, at de nødvendige regler, som på forhånd er fastlagt, og de aftaler, vi træffer i løbet af skoleåret, også overholdes! Derfor har vi den forventning til eleverne, at når de har valgt et ophold på HELLEBJERG, vil de også være med til at yde en indsats for et godt og sundt miljø for eleven selv og sine kammerater. Vi ønsker ikke at lave en liste over, hvad eleverne skal, og hvad de ikke må, men har forsøgt at sammenfatte de faste rammer for samværet i følgende: Omgang med hash, narkotika, øl og spiritus er ikke tilladt på skolen, på ture ud fra skolen eller rejser til og fra skolen. Ingen form for mobning vil blive tolereret, ligesom det ikke er tilladt at ryge eller at dyrke sex. Omgåelse af disse regler kan medføre bortvisning.

8 8 ELEVERNE Skolens elevgruppe optager 186 elever fordelt med 76 piger og 110 drenge. Skolen er åben for alle elever, der er idrætsinteresserede og ikke vil modarbejde skolens grundlag. Skolen tilbyder undervisning på 9. og/eller 10. klassetrin. Eleverne kommer fra hele landet, dog med en overrepræsentation fra Horsens, Hedensted og Vejle kommuner. Optagelsesprocedure Når skolen har modtaget elevens ansøgningsblanket via hjemmesiden, bekræfter skolen modtagelsen. Godt et år før skolestart modtager ansøgeren enten en optagelse samt en anmodning om at indbetale et depositumbeløb eller en forespørgsel om, hvorvidt ansøgeren stadig er interesseret i et ophold på (venteliste). Sidstnævnte modtager medio juni et ventelistenummer, og vor erfaring siger, at der skal bruges mange fra denne liste inden skolestarten i august det efterfølgende skoleår. Eleverne optages i den rækkefølge de henvender sig til skolen, og fordeles på følgende linjer: Badminton, fodbold, golf og håndbold. Optagelse af bogligt resursesvage elever Hellebjerg er ikke en efterskole, der giver specialundervisning, men kan i enkelte tilfælde give støtteundervisning. Hjemmet tager kontakt til skolen, således de specielle faglige problemer afdækkes med henblik på handling. I særlige tilfælde kan der laves skema for den enkelte elev, der levner plads til eksempelvis praktisk arbejde, praktik eller lignende.

9 9 HOLDDANNELSE Familiegruppe Piger og drenge bor blandet på skolen. Dog er hver familiegruppe bestående af enten piger eller drenge. Eleverne bor på 2-sengsværelser på 8 forskellige bo-afsnit. Bo-afsnittene er igen opdelt i 22 familiegrupper, hvor der er tilknyttet en familielærer. En familiegruppe består af 8, 10 eller 12 elever. Til hvert bo-afsnit/familiegruppe er der et lille opholdsrum med te-køkken. Familielæreren har den daglige kontakt til sin gruppe og forsøger at sikre, at alle har det godt, og at det sociale og praktiske fungerer omkring eleven. Familielæreren følger op på oprydning og rengøring på værelset samt sikre, at værelsets praktiske opgaver bliver løst tilfredsstillende. Det vil primært være familielæreren, der i begyndelsen af skoleåret har kontakten til forældrene. Linjefag Linjefagene er sammensat af elever fra såvel 9. som 10. årgang ud fra deres valg af linjeidræt. Eleverne er kønsopdelte i holdidrætterne (fodbold og håndbold) og blandet i de individuelle idrætsgrene (badminton og golf). ØKONOMI Skolepenge Skolepengene er prisen for 42 ugers undervisning, kost og logi samt nødvendige undervisningsmaterialer, træningsdragt, t-shirt, shorts, T-shirt til gymnastik, ekskursioner og skitur. Udover skolepengene skal der kun betales for forbrugsmaterialer i kreativt værksted og skolefoto. Til nedbringelse af skolepengene ansøges der om statsstøtte. Ansøgningsskema vil blive tilsendt fra skolen. Egenbetalingen bliver opkrævet i 11 rater fra august til juni. Elevbetaling Prisen for skoleåret 2013/14 er 42 uger á kr. Herfra skal trækkes statsstøtten, der er indkomst bestemt.

10 10 LÆRERNE Formål For at sikre en dynamisk skole/organisation, skal fagteamstrukturen være en bærende og synlig faktor i dagligdagen. Samarbejdet skal være med til at skabe indsigt og forståelse, så der opnås helhed og sammenhæng mellem værdier, mål og handlinger. Ligeledes skal samarbejdet danne grobund for læring og udvikling i lærergruppen, teamene samt hos den enkelte. På Hellebjerg skal vi møde eleverne i et ligeværdigt fællesskab, hvor lærerne er tydelige og troværdige. Vi skal inddrage eleverne i et fællesskab, hvor de får opgaver og medansvar, og vi skal give dem brugbare færdigheder, som er til gavn for dem selv og andre Når vi vil tiltrække de bedste medarbejdere, så mener vi bl.a. at det er høj faglighed, og der skal være plads til eksperimenter. Med høj faglig kvalitet menes: at lærerne er veluddannede, og at viden er ajourført. Det betyder, at der skal planlægges uddannelse for den enkelte lærer, således at der sikres et fagligt relevant efteruddannelses-forløb i lærergruppen generelt, og således at den enkelte lærer bliver rustet til nye tiltag. Med plads til eksperimenter menes: at der i undervisningen gives rum for pædagogisk nytænkning. Familielæreren og faglæreren Det er væsentligt, at familielæreren og de forskellige faglærere sammen med den enkelte elev er i løbende dialog omkring den faglige såvel som den sociale udvikling. Specifikke mål i forhold til eleverne opnå et bredt kendskab til den enkelte elev opnå et fælles ansvar for opdragelsen af eleverne udvikle en hensigtsmæssig praksis på basisholdet over for enkelte elever udvikle faglige kompetente dialoger med elever at udnytte den øgede mulighed for differentiering Specifikke mål i forhold til lærersamarbejdet at øge samarbejdet med henblik på udnyttelse af alles ressourcer at åbne for nye samarbejder at udvikle både faglighed og tværfaglighed på grundlag af faglighed at udvikle en kvalificeret refleksion og evaluering af undervisningsforløbene at skabe større klarhed og gennemsigtighed i skolen

11 11 at højne det pædagogiske diskussionsniveau at være platform for yderligere udviklingsarbejder at skabe mulighed for supervision / faglig optik / historiefortælling /

12 12 SKOLEVEJLEDNING Formål at den enkelte elev får et bredt kendskab til uddannelses- og erhvervsmuligheder efter endt grundskoleforløb. Ligeledes er det målet, at eleven får et godt kendskab til egne evner og øvrige forudsætninger for derigennem mere kvalificeret at kunne træffe egne valg på området. Vejledningsansvarlige Vejledningen foretages af skolens vejledere: Erik Kobbelgaard, Henrik Lauenstein, Kirsten Østergaard og afdelingsleder Finn Kristensen. Organisering Vejledningen på skolen har såvel kollektive som individuelle aktiviteter, ligesom der er elementer, der er målrettet hhv. 9. og 10. klasse (se vejledningsaktiviteter). Hvad angår den individuelle vejledning har hver vejleder ansvaret for ca. 1/4 af eleverne. Vejledningssamtaler Samtalerne er ikke obligatoriske for alle elever, men er primært tiltænkt elever, der er uafklarede hvad angår kommende valg af ungdomsuddannelse samt elever, hvor vejlederne skønner, at der kan være faglige eller andre mangler i forbindelse med gennemførelsen af den ønskede ungdomsuddannelse. Der vil dog altid være et tilbud for alle elever om samtaler med en vejleder. Praktik Vi har ingen obligatorisk praktik, men er behjælpelige med at formidle praktik, hvis eleven ønsker dette. Praktikken skal primært afvikles i uge 42 eller 7 med mindre at der er tale om en praktik som er led i en eventuel uddannelsesaftale. Militærpraktik kan formidles, hvis en militær uddannelse indgår som en del af Uddannelsesplanen. Faglig opfølgning I samarbejde med familielærerne forestår vejlederne den faglige opfølgning over for elever og forældre. Det er vejlederens opgave at koordinere denne indsats. Diverse Skolens vejledere deltager i efter- og videreuddannelse samt samarbejde med øvrige aktører. På forældremøder i efteråret er der en gennemgang af skolens vejledningsaktiviteter, procedure i forbindelse med tilmelding til ungdomsuddannelserne samt ungdomsuddannelsernes opbygning.

13 13 Vejledningsaktiviteter Præsentation af ungdomsuddannelserne i efterårets løb. Foregår på fællesmøder for hele elevgruppen Individuelle samtaler (se under Vejledningssamtaler og Årsplan ). Projektuge, hvor brobygning i en ungdomsuddannelse og selvvalgt opgave er en mulighed for 10. klasseeleverne. Praktik kan indgå som en brobygningsaktivitet. Mulighed for frivillig erhvervspraktik for alle. Skal primært afvikles i uge 42 eller uge 7, men i særlige tilfælde kan der også etableres aftaler på andre tidspunkter. Mulighed for militærpraktik, hvis militær uddannelse fremgår som en mulighed i elevens uddannelsesplan. Introduktion af elektroniske vejledningsmuligheder, f. eks. Eleverne opfordres til at benyttes sig af åbent hus-arrangementer på relevante uddannelsesinstitutioner i deres nærområde med henblik på valg af ungdomsuddannelse. Elevens udfærdigelse af uddannelsesplanen, som samtidig er tilmelding til ungdomsuddannelse. Dette sker med baggrund i en gruppevis introduktion, hvorefter den enkelte elev i samarbejde med forældre og vejleder færdiggør dette. Besøg af tidligere elever, der på et fællesmøde fortæller om at gå på en ungdomsuddannelse og specielt om overgangen fra efterskole til ungdomsuddannelse. Årsplan for 2013/14 Uge 44-45: Vejledningssamtaler for 9. klasse Uge 46: Brobygning og selvvalgt opgave Uge 47-48: Vejledningssamtaler for 10. klasse Uge 3-5: Uge 19: Færdiggørelse af de individuelle uddannelsesplaner samt tilmelding til ungdomsuddannelse for kommende skoleår Udslusning. Information om overgangen fra Hellebjerg elev til ungdomsuddannelse.

14 14 SKOLE OG HJEM SAMARBEJDET På nye elevers dag i marts måned før skolestart, møder forældrene og eleven familielæreren. Det samme sker på ankomstdagen, hvorfor familielæreren oftest bliver den person der har den største kontakt til hjemmet. På forældredagen i efteråret gennemfører familielæreren en skole/hjem-samtale, ud fra de stikord og karaktere som faglærerne har skrevet om eleven. Formålet med disse samtaler er en afstemning af forventninger, og opfølgning på trivsel både socialt, fagligt og idrætsligt. I januar/februar gennemføres der en skole/hjem-samtale, hvor fokus er det faglige specielt målrettet elevens valg af ungdomsuddannelse og dermed parathedsvurdering. Denne samtale gennemføres med familielæreren, og der afsættes normalt 20 minutter til samtalen. Herudover har familielæreren ofte telefonisk kontakt med forældrene i familiegruppen, det gælder almindelig udveksling af oplevelser, og specielt hvis der er problemer omkring eleven.

15 15 UNDERVISNINGEN ÅRSAKTIVITETER Årsplanen og ferier Skoleåret indeholder 42 uger og følger i det store træk Undervisningsministeriets forslag til ferier. I uge 42 er skolen lukket, hvor der er efterårsferie. Juleferien er afhængig af, hvordan kalenderen ser ud i den perioden, men typisk afsluttes undervisningen fredag før den 24. december, og starter igen 13 dage efter. I uge 7 holder vi vinterferie. Sommerferien begynder efter de mundtlige prøver er afsluttet, typisk den sidste fredag i juni. Almindelige uger Ud af skoleårets 42 uger afvikles det almindelige skema sammenlagt i 27 af disse uger for 9. årgangs vedkommende og 30 uger for 10. årgang. Resten består af forskellige andre tiltag: introduktionsdage, lejrskole, idrætsarrangementer, emne-/projektuger, prøver, afslutningsdage og meget andet. I en almindelig uge møder eleverne søndag inden kl og har fri fredag kl Man er altid velkommen til at blive på skolen i weekenderne. Weekender Vi opererer med 3 forskellige former for weekender. Almindelige weekender, hvor eleverne frit kan vælge at blive på skolen eller tage hjem eller med en kammerat hjem. Obligatoriske weekender, hvor eleverne skal blive på skolen og følge arrangementet eksempelvis gymnastikopvisning eller Hellebjerg-iade. Udvidede weekender, hvor vi har forlænget weekenden med mandagen. Denne forlængelse indebærer, at der er obligatorisk undervisning eller samvær den følgende lørdag. I de almindelige weekender er der indlagt 10 weekender med forskellige temaer eksempelvis håndboldweekend, bryllups -weekend og søskende weekend. De øvrige weekender er eleverne selv med til at planlægge. Der vil også være tid til at lave lektier i weekenderne. Formålet med temaweekenderne er at give eleverne mulighed for at fordybe sig i et bestemt emne eller fag.

16 16 DAGSPROGRAM Stå op, praktiske opgaver, sengeredning og udluftning Morgenmad (indgang ml. kl ) Morgenandagt lektion Formiddagspause lektion Middag (se plan v/spisesal) lektion lektion Eftermiddagspause ONSDAG Hultime lektion Rengøring/familiesamling Aftensmad (se plan v/spisesal) FREDAG Studietime Middag lektion Aftensang Rengøring + værelsestjek Afslutning i fællessalen Aftenkaffe Alle til værelset, oprydning på værelse og fællesområder Alle skal være i seng

17 17 Ugentlig og daglige rengøring *pædagogisk tilrettelagt samvær Eleverne skal dagligt holde orden på deres værelser. Midt på ugen skal eleverne gøre rent på værelserne og områderne. De arbejder sammen med deres værelseskammerat om henholdsvis værelset og tekøkkenet/badeværelset. Familielæreren er sammen med deres egen gruppe og lærer eleverne de grundlæggende forhold i forbindelse med rengøringen. Endvidere vil der være hovedrengøring to gange om året til jul og i afslutningsugen. Studietime *pædagogisk tilrettelagt samvær Der er dagligt studietime ml , hvor eleverne opholder sig på værelset. Hensigten med studietimen er at drosle ned. Tiden er også til lektie og forberedelse til kommende undervisningstimer. Vagtlærerne fordeler sig på bo-områderne og hjælper og snakker med eleverne. Efter studietimen tilbydes også lektiecafé, hvor en lærer er tilstede og hjælper eleverne med deres lektie. Introduktionsdagene *pædagogisk tilrettelagt samvær Formål: At lette overgangen fra hjem til Hellebjerg At give tryghed i det at være et nyt sted At få eleverne integreret på skolen så hurtigt som muligt. I løbet at de første to dage på Hellebjerg laves et specielt program der tager udgangspunkt i overstående formål. Indholdet i dagene er eksempelvis: Livet på Hellebjerg Aktiviteter der tager udgangspunkt i at lære hinanden at kende Cykeltur i nærmeste omegn (Juelsminde by) Introduktion til de boglige fag Introduktion til linjefagene Lejrskole *pædagogisk tilrettelagt samvær/undervisning I den anden skoleuge tager vi på lejrskole i Bjerre Herred. Det er en tre-dages tur hvor eleverne bevæger sig rundt på cykel i Juelsmindehalvøen. Overnatningerne er på campingpladser eller spejderhytter, hvor overnatningen er enten i telt eller hytter, for at lære hinanden at kende i en anden sammenhæng end den daglige undervisning. Klyngerne (familiegrupper) og deres lærere planlægger forløbet, lige fra planlægning af cykelrute, over aktiviteter til måltider.

18 18 Små prøvefag *undervisning I 9. klasse har eleverne små prøvefag: Biologi, geografi, historie, kristendomskundskab og samfundsfag. Disse fag har ikke et stort ugentlig timetal, hvorfor det kan være svært at skabe kontinuitet ved f.eks. større emner, hvorfor vi har valgt at disse fag får nogle flere sammenhængende timer. Vedr. fagindholdet henvises til de enkelte fags fagbeskrivelser. Efterskolernes Dag *pædagogisk tilrettelagt samvær Sidste søndag i september måned afholder vi som landets øvrige efterskoler Efterskolernes Dag fra kl til Dagen er obligatorisk for eleverne, og i en periode viser de gæsterne rundt på skolen og i en anden periode deltager de i deres linjefag. Fællesaftner *pædagogisk tilrettelagt samvær Fællesaftner dækker over forskellige arrangementer. Både arrangementer, hvor forældrene er inviteret og arrangementer kun for eleverne. Disse arrangementer vil oftest afholdes om aftenen og der er mødepligt til disse arrangementer. Vi bestræber os på at give eleverne oplevelser, som de ikke umiddelbart ville få. Julemåneden *pædagogisk tilrettelagt samvær I julemåneden prøver vi at holde flere traditioner i hævd, med bl.a. Vi synger julen ind, adventskransen tændes under morgenandagten, går Luciaoptog, en julehyggeaften hos familielæreren, og den sidste aften inden ferien afholdes julefest med bl.a. stor julemiddag og andre juleaktiviteter. Den sidste dag inden juleferien afslutter vi i kirken med en gudstjeneste. Julemarked *pædagogisk tilrettelagt samvær/undervisning Juletid er gavetid og på Hellebjerg tænker vi ikke kun på vores egen gave under træet. Vi tænker også på de mennesker og især de børn, der har svære levevilkår. Traditionen tro holder vi julemarked på Hellebjerg hvert år, hvor hele overskuddet går til støtteprojekter som SOS Børnebyerne, Dansk Børnefond, Fremtidsbørn gennem Danmission, Folkekirkens Nødhjælp og/eller Danmarksindsamlingen. Et fælles projekt *pædagogisk tilrettelagt samvær/undervisning Julemarkedet finder sted en lørdag eftermiddag, men inden selve dagen deltager alle elever i forberedelserne. Det kan være, de er med til at fremstille gevinster til vores tombola eller er en del af Hellebjergservice, hvor vi laver serviceydelser for folk og virksomheder i Juelsminde og omegn. På dagen står eleven måske i tombola eller en salgsbod. Det kan også være, eleven er en del af bandet, der sørger for juleunderholdningen eller giver sit bidrag ved hjælpe i en helt anden opgave. Uanset hvad man laver på dagen, vil indsatsen gå til et godt formål, og eleven kan være med til at sørge for, at pengene eksempelvis sendes afsted til diverse støtteprojekter rundt om i verden. Afslutningsdagene *pædagogisk tilrettelagt samvær I den sidste uge har vi to temadage, hvor der fokuseres på det sociale og på en række samarbejdsøvelser.

19 19 EMNEUGER Idrætsemneuge *undervisning Idrætsemneugen løber af stablen hvert år i løbet af efteråret en uge i idrættens tegn, hvor der vil være meget fokus på elevens linjeidræt, hvorfor eleverne vil få lidt flere idrætstimer end på en normal uge. I ugens løb vil der også være fokus på individuelle samtaler med eleverne. Samtalerne afholdes af de enkelte linjelærere, og de vil tage udgangspunkt i elevernes indsats og udbytte på linjeholdene samt resultaterne fra deres fysiske tests. Ugen er dog ikke kun praktisk idræt. Eleverne får enkelte teori-moduler samt et gennemgående tema, som fx Kost & sundhed, hvor du bliver lidt klogere på sammenhængen mellem deres idrætspræstation, og det de spiser og drikker. Projektopgaven i 9. klasse *undervisning Under henvisning til folkeskolelovens 13, stk. 5 udarbejder eleverne på 9. klassetrin enkeltvis eller gruppevis som en del af undervisningen en obligatorisk projektopgave. Formålet er at videreudvikle projektarbejdsformen og give eleven mulighed for at få en bredere vurdering af sit arbejde med et tværgående emne med problemstilling og for at tage udgangspunkt i egne behov og forudsætninger. Selvvalgt opgave og brobygning i 10. klasse *undervisning Elever på Hellebjerg First kan frit vælge mellem en uge i brobygning eller en projektuge med eksperimenterende naturfag. Hvis de vælger brobygning kommer de til at følge undervisningen på en til to forskellige ungdomsuddannelser. De har også muligheden for at vælge at besøge en ungdomsuddannelse og komme et par dage i praktik. De ungdomsuddannelser, de kan besøge, vil primært være beliggende i Horsens-området. Reglerne siger nemlig, at de skal bo på skolen, mens de er i brobygning, så derfor er det ikke sikkert, de kommer på den skole, hvor de måske kommer til at gå efter Hellebjerg. Eleverne kan vælge mellem at komme på gymnasiet, HF, handelsskolen, landbrugsskole, teknisk skole og social- og sundhedsskolen. Selvvalgt opgave I forbindelse med brobygningsugen skal eleverne arbejde med den selvvalgte opgave. Her kommer de til at undersøge fremtidige jobønsker og se nærmere på, hvilken eller hvilke ungdomsuddannelser, der passer sig bedst, når de skal i gang med at realisere deres drømme.

20 20 Formålet med den selvvalgte opgave er, at den skal hjælpe eleverne i deres afklaring med hensyn til valg af kommende uddannelse og job. Det kan være, de finder ud af, at den uddannelse og det job, de har beskæftiget sig med i opgaven, viser sig virkelig at være noget for dem, men det kan også være, at de skal i gang med en hel anden fremtid. Elevernes selvvalgte opgave vil blive vurderet af en lærer, der samtidig skal godkende gennemførelsen af opgaven. Skilejrskole *undervisning Fælles ture er med til at skabe et godt sammenhold blandt eleverne, så derfor, en gang om året, som regel i januar, tager skolen på skitur med alle elever og så vidt muligt hele lærerpersonalet. Turen er de senere år gået til Østrig. Formålet er, at eleverne stilles over for andre udfordringer end dem, den daglige undervisning tilbyder. Her tænkes også på udfordringer af personlig karakter, idet mange af eleverne for første gang via skolen får denne oplevelse. Her er chancen for at udfolde sig, også på det personlige plan, idet skiundervisningen, er holdopdelt efter den enkelte elev niveau. Terminsprøver Vi afholder skriftlige terminsprøver i alle de prøveforberedende fag. Formålet er give eleven mulighed for at prøve sig selv af i prøvesituationen samt for at se på hvilket niveau, eleven befinder sig. Resultaterne af prøverne bruges også i forbindelse med forældresamtaler bl.a. med henblik på en kommende uddannelse. Også i Hellebjerg First afholdes der terminsprøver i fagene dansk, matematik og engelsk. Gymnastikdage/uge *undervisning Gymnastikdagene er det tidspunkt, hvor vi har tid til at gå mere i dybden med alle de ting, vi har planlagt at have med i vores opvisningsprogram. Det er en uge hvor eleverne bliver presset fysisk såvel som mentalt, de skal lære meget nyt og det kræver stor koncentration og samarbejde fra deres side. Gymnastikdagene er også det tidspunkt, hvor vi pudser de sidste ting af til vores opvisning, så den enkelte kan se det fælles mål, således det bliver nogle gode opvisninger. Prøveugerne I tiden med skriftlige prøver, skal eleverne på 9. årgang ud over prøvetiden deltage i et specielt tilrettelagt undervisningsforløb, hvor det primært er udarbejdelse af selvstændige prøveoplæg til de mundtlige prøver i dansk, engelsk og tysk. I de mundtlige prøveuger bliver dagene tilrettelagt med to tidspunkter, hvor eleverne forbereder sig til deres prøver. I disse perioder går lærere rundt som konsulenter, og hjælper hvor der er behov for det. Herudover skal eleven deltage i mindst én daglig lærerstyret aktivitet f.eks. idræt og værkstedsarbejde.

21 21 FAGUDBUD 9. årgang På Hellebjerg tager vi udgangspunkt i Undervisningsministeriets obligatoriske prøvefag for 9. klasse. For at leve op til disse krav har 9.-klasses-elever på Hellebjerg flg. obligatoriske fag: Obligatoriske fag Biologi Dansk Engelsk Fysik/kemi Geografi Historie Kristendomskundskab Matematik Samfundsfag Atletik/Gymnastik Idrætslinje I alt Prøvefag Tysk 1 lektion 6 lektioner 3 lektioner 3 lektioner 1 lektion 1 lektion 2 lektioner 4 lektioner 2 lektioner 2 lektioner 8 lektioner 33 lektioner 4 lektioner Biologi, dansk, engelsk, fysik/kemi, geografi, historie, kristendomskundskab, matematik, samfundsfag og tysk er prøveforberedende fag. 10. årgang (Hellebjerg First) Obligatoriske fag Fagkurser Hellebjergfaget Atletik/Gymnastik Idrætslinje I alt 18 lektioner 4 lektioner 2 lektioner 8 lektioner 32 lektioner

22 22 Om kurserne på Hellebjerg First Kurserne varer tre uger og består af 18 lektioner i alt. Der gives karakter i kurserne dansk, matematik, engelsk, tysk og fysik/kemi og disse noteres på et Hellebjergbevis, som eleven modtager ved opholdets afslutning. Året inddeles i ti perioder med tre kurser i hver. Ind imellem disse kurser er der placeret projekt- og emneuger. I den første periode arbejdes der med obligatoriske kurser i fagene dansk, engelsk og matematik. De næste mange måneder undervises der i de valgte kurser (som præsenteres efterfølgende). De sidste to perioder holdes fri til kurser, der viser sig ud fra jeres valg at være ekstra populære. Der skal vælges 10 kurser i dansk, mindst 5 kurser i matematik, mindst 4 kurser i engelsk og højst 4 Andre kurser. Evaluering og vurdering Under afviklingen af de enkelte kurser evalueres elevens udbytte og dennes faglige niveau. Det kan ske på flere måder afhængig af kursets indhold og undervisningsformen. Evalueringsformerne kan være større eller mindre skriftlige opgaver, mundtlige fremlæggelser, logbogsføring, samtaler, prøver/test eller fremstilling af produkter. Det er på baggrund af disse evalueringer, at elevens faglighed i kursets emneområde vurderes med en karakter.

23 23 Om niveauerne Niveauangivelserne fortæller noget om kursets sværhedsgrad og om hensigtsmæssige forudsætninger (forkundskaber). Bemærk: Et kursus kan dække over ét eller flere niveauer Det fremgår af kursusbeskrivelsen. Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Du vil typisk ikke have forhåndskendskab til emneområdet. Der arbejdes med grundlæggende viden om emnet. Der arbejdes med enkle og basale øvelser. Stofmængden er overskuelig. Du har typisk et grundlæggende forhåndskendskab til emneområdet. Der arbejdes med flere og varierede tilgange til emnet, og den basale viden udbygges. Der arbejdes med at opbygge fortrolighed med emnets elementer. Stofmængden er større end ved Niveau 1. Du har typisk et godt forhåndskendskab til emneområdet. Der arbejdes med mere krævende opgaver, der udvikler nuancerede tilgange til emneområdet. Stofmængden er større end i Niveau 1 og Niveau 2.

24 24 Kursusbeskrivelser på Hellebjerg-First Dansk Generelt om danskkurserne Gennem valg af danskkurser opfordrer vi til at sikre, at eleven får tilgodeset både fagets skriftlige og mundtlige områder, og at der vælges, så eleven også får forbedret nogle af sine mindre stærke sider af danskfaget. Det første danskkursus er et grundkursus, som er obligatorisk for alle FIRST-elever. Derudover skal der vælge 8 danskkurser. Obligatorisk kursus Genrekendskab, layout og studieteknik Ikke niveaudelt Dette kursus er obligatorisk. Du får en grundlæggende viden om de forskellige genrers kendetegn indenfor de fire hovedgrupper: fiktion, journalistik, opinion og de personlige. Du får en introduktion til grundlæggende layout indenfor de forskellige genrer, og vi vil udvikle skriftsproget grammatisk og kreativt. Du vil blive præsenteret for forskellige studieteknikker, der vil hjælpe dig i årets danskkurser samt i din videre ungdomsuddannelse. 1 Layout og tekstforbedring Niveau Med et bedre sprog og en god layout bliver kommunikationen bedre. Du lærer at gøre dine tekster klar til udgivelse/aflevering. Der arbejdes med korrekturlæsning af egne og andres tekster, sprogforståelse, sproglig korrekthed, grammatik og tegnsætning. Du lærer om layout og om forskellig layout til forskellige teksttyper. Og du lærer om, hvad der er en god layout af dine egne tekster og opgaver. 2 Billedbogen og intertekstualitet Niveau Kurset tager udgangspunkt i arbejdet med små billedbøger/-romaner. Vi skal se på det skriftlige indhold, billedsiden og den måde intertekstualiteten bliver brugt. 3 Et nutidigt forfatterskab Niveau 3 Arbejdet tager udgangspunkt i en nyere dansk forfatter. Vi arbejder med analyse af forskellige tekster, hvor der fokuseres på forfatterens sprog- og skrivestil. 4 Litterær analyse i skriftlig form Niveau 3 Vi arbejder med traditionel analyse af noveller. Her arbejder vi bare med at gøre analysen skriftlig (kendt på STX som analyse som skriftlig genre ). 5 Værklæsning en krimi Niveau 2 Hvad kendertegner en krimi? Hvad skaber spændingen?

25 25 Vi læser en spændende kriminalroman og analyserer den set i lyset af krimigenrens virkemidler. Vi ser en tv-krimi og sammenligner de filmtekniske og sproglige virkemidler, der anvendes til at skabe spænding. Romanen læses inden kursets start. 6 Grammatik Niveau 3 Grundlaget for at kunne udtrykke sig korrekt først og fremmest skriftligt - er, at man har et kendskab til den grammatik, som det danske sprog bygger på. Du vil i forløbet arbejde med og repetere den elementære danske grammatik. 7 Kortfilm Niveau Hvad er en god kortfilm? Vi arbejder med de filmtekniske virkemidler. Vi ser forskellige kortfilm og arbejder med analyse og fortolkning heraf. 8 Altid online Niveau Du lærer at analysere websites og kommunikation på nettet. Vi tager udgangspunkt i de digitale kommunikationsformer, der optræder i dit liv, og du får mulighed for en kritisk stillingtagen til dem og deres påvirkning af dit liv. Vi sætter endvidere fokus på det sociale og identitetsskabende aspekt af den digitale kommunikation. 9 Filmens univers Niveau Hvordan oplever du en film? Hvad er en god filmoplevelse? Med udgangspunkt i en dansk film skal vi arbejde med filmtekniske virkemidler, filmens historie, hensigt og budskab og finde ud af, hvordan man får en god filmoplevelse. 10 Reklamens magt Niveau Vi analyserer trykte reklamer og tv-reklamer, og vi forholder os til reklamens hensigt og indvirkning på vores forbrugsvaner. Forholder du dig kritisk til reklamer? 11 L.O.C. og de syv dødssynder Niveau Vi analyserer L.O.C.s rap-tekster fra albummet XXXCouture/Melankolia ud fra de syv dødssynder. Vi analyserer de tilhørende musikvideoer og inddrager andre tekster og udgivelser, der handler om de syv dødssynder. Emnet vil give os en større forståelse for den tid, vi lever i. 12 Rap-billeder Niveau Du får kendskab til og indsigt i rap-genren, dens historie, udvikling og udtryksform. Der arbejdes med analyse og fortolkning af rap-tekster. Musikvideoen, der er lavet til rapteksten, analyseres og fortolkes. Genrernes udtryksformer sammenlignes.

26 26 13 Journalistik Niveau 2 Ud fra læsning og analyse af mange forskellige artikelgenrer, får du et bredt kendskab til avisens genrer. På kurset får du en introduktion til journalistikkens grundbegreber, som du skal bruge som udgangspunkt for at skrive dine egne artikler i flere af avisens genrer. Analyse af pressefotos indgår i arbejdet. 14 Det Moderne Gennembrud Niveau 2 Vi fordyber os i tekster og billeder fra den litterære periode Det Moderne Gennembrud og får derigennem indblik i tiden fra ca Vi fortolker og analyserer noveller, romanuddrag og kunstbilleder. 15 Eksistentialisme et filosofisk kursus Niveau 3 Hvad vil det sige at være menneske? Hvordan påvirker vores valg og frie vilje vores liv? Gennem læsning og analyse af litterære tekster samt fagtekster med filosofisk og psykologisk indhold, vil vi komme med nogle bud på svar på disse eksistentielle spørgsmål. 16 Danmark og danskhed fra romantikken til nu Niveau 2-3 Vi arbejder med tekster fra romantikken til nu. Vi får indsigt i romantikken som periode, dens historiske tid og forfattere. Vi analyserer og fortolker forskellige genrer (lyrik, noveller og billeder) fra romantikken til nutidige tekster med fokus på Danmark og danskhed dengang og nu. Noget, som også litteraturen kan give et bidrag til at belyse. 17 Den tid, vi lever i Niveau 3 Vi læser eksempler fra den helt nye litteratur i forskellige genrer: lyrik, noveller og kortprosa. Ud fra analyse af teksterne og forfatterportrætter vil vi forsøge at lave en karakteristik af den tid, vi lever i. 18 Værklæsning dansk roman Niveau Kurset tager udgangspunkt i arbejdet med en nyere dansk roman. Vi skal desuden læse kortere tekster og pejle os ind på forfatterens skrivemåde, virkemidler og temavalg. 19 Grammatik Niveau 2 Grundlaget for at kunne udtrykke sig korrekt først og fremmest skriftligt - er, at man har et kendskab til den grammatik, som det danske sprog bygger på. Du vil i forløbet arbejde med og få repeteret den elementære danske grammatik. Derudover vil visse dele af det grammatiske stof blive uddybet. 20 Modtagerrettet kommunikation Niveau 1 Du lærer at skrive i et formelt sprog til en helt konkret modtager. Du lærer blandt andet, hvordan du skriver en jobansøgning, et brev til kommunen eller en henvendelse til dit forsikringsselskab. Vi lægger vægt på afsender-modtager-forholdet samt det formelle og korrekte sprog.

27 27 21 Værklæsning Ægte brøker Niveau 3 Med udgangspunkt i en nutidig ungdomsbog med et meget aktuelt tema lærer du at arbejde med en større mængde tekst og få omsat det til et analysearbejde, der så skal komme til udtryk i form af forskellige produkter og samtale om bogens indhold. Hovedværket læses inden forløbet starter. 22 Fra folkeeventyr til fantasy Niveau 2-3 Du får et historisk rids over udviklingen fra folkeeventyr til fantasy. Der arbejdes med eventyrtekster, både folkeeventyr fra forskellige lande og moderne tekster med eventyrpræg. Teksterne strækker sig fra H. C. Andersen til nyere forfattere. Folkeeventyrene er fortrinsvis fra de nordiske lande, men eventyr fra andre lande er også repræsenteret. Eleverne udformer deres eget eventyr. 23 Essay Niveau 2-3 Kurset sætter fokus på genren essay, hvor vi arbejder med både essaylæsning og essayskrivning. Vi analyserer og fortolker forskellige essay. 24 Reality Niveau Kurset sætter fokus på reality-genren. Vi vil tage afsæt i nogle af de mest sete programmer. Og vi ser nærmere på, hvilke virkemidler genren anvender og hvilke effekter, de har. Vi forholder os kritisk til den måde medierne i realitygenren fremstiller personer og livssituationer på og på mediekulturens betydning i vores samfund. Engelsk Generelt om engelskkurserne Eleven skal vælge mindst 3 engelskkurser (ud over det obligatoriske kursus). Det første kursusforløb i faget er et kursus, som er obligatorisk for alle FIRST-elever. Obligatorisk kursus Study Course Niveau Bliv bedre til at læse, forstå og bearbejde korte og lette tekster, så du kan bruge det i fremlæggelser og skriftligt arbejde. Vi arbejder med læsning af forskellige genrer indenfor faglitteratur og skønlitteratur samt læsemetoder som at skimme og nærlæse. Desuden er notatteknik, analyse og fortolkning en vigtig del af kurset. Vi træner disse færdigheder både mundtligt og skriftligt, individuelt, parvist og i grupper.

28 28 25 Hot Topics Niveau 1-2 Vi åbner vinduet til verden omkring os, læser og lytter til kortere aktuelle nyheder fra online aviser, BBC, CNN osv. Der arbejdes med emner som f.eks. sport, musik, krige og naturkatastrofer. Vi diskuterer, producerer egne nyhedsudsendelser, skriver avisartikler mm. Der arbejdes fortrinsvis parvis og i grupper. 26 Hot Topics Niveau 3 Find din indre journalist. Vi åbner vinduet til verden omkring os, læser og lytter til længere og mere avancerede aktuelle nyheder fra online aviser, BBC, CNN osv. Der arbejdes med emner som f.eks. sport, musik, politik, krig, naturkatastrofer. Vi diskuterer, laver debatoplæg, producerer egne nyhedsudsendelser, skriver avisartikler, laver interviews. Der arbejdes fortrinsvis parvist og i grupper. 27 Discrimination Niveau 1-2 Vi belyser diskrimination bredt gennem film, musik, læsning af tekster om race, religion, handicaps mm. Der diskuteres emner som f.eks. raceadskillelse, integration, kønsroller - før, nu og i fremtiden. Vi arbejder også skriftligt, individuelt og i mindre grupper, med at udtrykke viden og holdninger i ord, musik og billeder. 28 Discrimination Niveau 2-3 Vi belyser diskrimination bredt gennem film, musik, læsning af længere og mere avancerede tekster om race, religion, handicaps m.m. Der diskuteres emner som f.eks. raceadskillelse, integration og kønsroller - før, nu og i fremtiden. Vi arbejder også skriftligt med at udtrykke viden og holdninger i ord, musik og billeder. Individuelt og parvis laver vi interviews og oplæg til gruppevise debatter. 29 Making A Difference Niveau 1-2 Hvad skal der til for at gøre en forskel? Vi læser korte og lettere tekster og ser filmklip for at belyse, hvordan nogle markante mennesker har gjort eller gør en forskel inden for f.eks. sport, musik, mode, opfindelse, menneskerettigheder og videnskab. Der arbejdes også skriftligt med bl.a. individuelt at lave en biografi om en person, som - du synes - har gjort eller gør en forskel. 30 Making A Difference Niveau 3 Hvad skal der til for at gøre en forskel? Vi læser længere og svære tekster, ser filmklip for at belyse, hvordan nogle markante mennesker har gjort eller gør en forskel inden for f.eks. sport, musik, mode, opfindelser, menneskerettigheder og videnskab. Der arbejdes også skriftligt med bl.a. individuelt at lave en biografi om en person, som har gjort eller gør en forskel, som har påvirket eller påvirker verden i dag. 31 Get Serious Niveau 3 Time to get serious. Der arbejdes med samfundsrelevante emner såsom demokrati, miljø og politik i forskellige engelsksprogede lande. Vi vil læse og lytte til udfordrende engelske

29 29 materialer, som danner udgangspunkt for de efterfølgende diskussion. Der vil være stor opmærksomhed på sproget og dets nuancer via diskussionerne. Der arbejdes i både små grupper og større enheder. 32 Basic Grammar Niveau 1-2 Tid til at få styr på den engelske grammatik. Der arbejdes med de basale færdigheder vedrørende hjælpeverber, regelmæssige/uregelmæssige verber, kongruens og ikke mindst anvendelse af forholdsord. Der vil ligeledes være ordbogsøvelser, som bruges på egne tekster. Vi vil arbejde i små grupper, men ligeledes lægge vægt på kortlægning af den enkeltes fejltyper. 33 Advanced Grammar Niveau 3 I dette kursusforløb vil vi arbejde med den mere avancerede grammatik for dig, der skal videre på STX/HHX m.v., og som har styr på den basale grammatik. Via øvelser og selvproducerede tekststykker vil vi arbejde med ordklasser - specielt biord, tillægsord og forholdsord samt sætningsanalyse og anvendelse af tegnsætning. Der vil i forløbet være små skriftlige opgaver. 34 Crime and Punishment Niveau 2-3 Forbrydelse betaler sig ikke - men her er et kursus, der gør. Gennem originaltekster og andre medier vil vi arbejde med videns-søgning og på baggrund af dette diskutere forbrydelse og straf i USA/England og sammenholde med danske forhold. Vi vil bl.a. arbejde i mindre grupper, som vil danne rammen for debatter og argumentation for og imod dødsstraf. Der vil i undervisningen blive anvendt forskellige medier, herunder film/filmklip. 35 Youth Niveau 1-2 Der arbejdes på dette kursus med lettilgængelige temaer så som musik og popidoler, sport og sportsstjerner samt rejser ud i den store engelsktalende verden. Via bl.a. internettet vil vi sætte fokus på ungdomskultur i forskellige lande og sammenligne med den danske samt det at være ung i en verden, hvor alt er muligt. Der vil være små gruppeprojekter undervejs i forløbet samt fremlæggelser af disse med stor opmærksomhed på den sproglige formåen for den enkelte elev. 36 Youth Niveau 2-3 Der arbejdes med udfordrende materiale om emner som: identitet, barndom, teenageliv, fremtid, uddannelse m.m.. Vi tager udgangspunkt i materiale såsom skønlitteratur, faglitteratur, nyheder og film. Vi vil sætte tingene på spidsen og diskutere/argumentere og tage stilling. 37 English around The World Niveau 2-3 Lær om lande, der har engelsk som officielt sprog. På dette kursus arbejdes med historie, kultur, samfundsforhold m.m. i andre engelsktalende lande end USA og England. Der vil være indhold af både skriftlig og mundtlig karakter. Der arbejdes både individuelt og i grupper.

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole 10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole Udvikling med tradition Demokrati, ledelse og samfund Brobygning til ungdomsuddannelser Internationalt islæt Idræt, natur og friluftsliv Stærk faglighed Brenderup

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN

10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN KLASSE 16/17 10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN INTROTUR Efter skolestart afholdes introdage og en introtur med overnatning, så I kan lære hinanden at kende. SKOLEREJSER Alle elever har mulighed for at deltage

Læs mere

ENDRUPSKOLEN INDSKOLINGEN

ENDRUPSKOLEN INDSKOLINGEN ENDRUPSKOLEN INDSKOLINGEN Indholdsfortegnelse Indledning ----------------------------------------------------------- 3 Værdigrundlag...3 Vi er fokuserede og udadrettede...3 Vi er ambitiøse og fornyende...3

Læs mere

Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger.

Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger. Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger. Alle arbejder vi sammen efter følgende formål og værdier: Sct.

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering Frihed og folkestyre Danmarks Privatskoleforening Undersøgelsesværktøj Selvevaluering Her og nu situation Evaluering Undersøgelsesværktøj. Skolens arbejde med frihed og folkestyre. Kapitel 5. Mulige indfaldsvinkler

Læs mere

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde.

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde. Indledning: I forbindelse med Espebo Børnecenters ansøgning om at blive privatiseret under De Frie Børnehaver og Fritidshjem, ønsker vi at benytte lejligheden til at orientere om de forhold, som vi finder

Læs mere

Undervisning på folkehøjskoler

Undervisning på folkehøjskoler Undervisning på folkehøjskoler På folkehøjskoler er der krav til undervisningens omfang, placering og brede almene indhold. Med denne vejledning vil ministeriet tydeliggøre, hvad kravene betyder i praksis.

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund 2016-17. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund 2016-17. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2016-17 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KLASSE - DIT VALG! Hvad skal du efter 9. klasse? Der er mange muligheder, og valget kan være svært. Dronninglund

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

BALLEGUIDE 2011/12 OM SKOLEN OG HVERDAGEN

BALLEGUIDE 2011/12 OM SKOLEN OG HVERDAGEN BALLEGUIDE 2011/12 OM SKOLEN OG HVERDAGEN Ballevej 57 7182 Bredsten Kontor tlf. 75 88 12 05 Lærerværelse tlf. 20 91 85 99 Ledelse, Dorthe og Jan Fredsted 20 45 25 05 info@balle-efterskole.dk www.balle-efterskole.dk

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2015-16 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Natur/Teknik Matematik Dansk Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Når vi når prøverne, skal alle være noget så langt, som arbejdsmoralen og kompetencer kan bære én. Af den årsag har

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved. Bøgholt og Miniinstitutionerne - Afdeling Sirius

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved. Bøgholt og Miniinstitutionerne - Afdeling Sirius Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved Bøgholt og Miniinstitutionerne - Afdeling Sirius 18. juni 2012. Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Bøgholt

Læs mere

Velkommen til Birkerød Skole

Velkommen til Birkerød Skole Infomøde 8. dec. 2015 Velkommen til Birkerød Skole Information om start i Førskole-SFO og børnehaveklasse INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...... 3 Organisering... 4 Mantra... 4 Førskole-SFO....... 6 Børnehaveklasser....

Læs mere

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynets form Mit andet år som skolens tilsynsførende har i sin form lignet sidste år. Men ud over fokus på undervisningen og skolens samlede

Læs mere

Indhold. 1. Velkommen til Middelfart Gymnasium og HF. 2. Introduktionskurset. 3. Værkstedsundervisning. 4. NF og KS. 5. Musik og billedkunst

Indhold. 1. Velkommen til Middelfart Gymnasium og HF. 2. Introduktionskurset. 3. Værkstedsundervisning. 4. NF og KS. 5. Musik og billedkunst Information om hf Indhold 1. Velkommen til Middelfart Gymnasium og HF 2. Introduktionskurset 3. Værkstedsundervisning 4. NF og KS 5. Musik og billedkunst 6. Niveaudeling i matematik og engelsk 7. Idræt

Læs mere

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. Kompasset- hop ombord i fremtidens skole. udvikling trivsel

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. Kompasset- hop ombord i fremtidens skole. udvikling trivsel udvikling trivsel Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Kompasset - udskoling på Vestre Skole faglighed KOMPASSET projekter Kompasset- hop ombord i fremtidens skole Vi

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Alt hvad der er værd at vide om UCS10!

Alt hvad der er værd at vide om UCS10! Alt hvad der er værd at vide om UCS10! Brobygning Den obligatoriske brobygning i uge 48 retter sig mod to forskellige ungdomsuddannelser, hvoraf den ene skal være en erhvervsuddannelse herunder HTX og

Læs mere

Der er i lærergruppen i forhold til den samlede evaluering og skolens 5. års evalueringsplan i 2013 fokus på følgende 3 områder:

Der er i lærergruppen i forhold til den samlede evaluering og skolens 5. års evalueringsplan i 2013 fokus på følgende 3 områder: Evaluering 2013 Der er i lærergruppen i forhold til den samlede evaluering og skolens 5. års evalueringsplan i 2013 fokus på følgende 3 områder: Evaluering, karakterer, udtalelser De praktisk-musiske fag

Læs mere

SKOLEN PÅ SØNDERAGER. 10. klasse 2016-2017. SPS10 - SKOLETILBUD 1617 - CBL [Jan 2016] Side 1 af 11

SKOLEN PÅ SØNDERAGER. 10. klasse 2016-2017. SPS10 - SKOLETILBUD 1617 - CBL [Jan 2016] Side 1 af 11 SPS10 - SKOLETILBUD 1617 - CBL [Jan 2016] Side 1 af 11 Indhold Hvad er 10. klasse... 3 Hvad med økonomien, når man skifter skole?... 3 Skoleårets indhold... 4 Målsætning... 4 Forløb... 4 Fag... 4 En obligatorisk

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12 Side 1 af 12 VELKOMMEN TIL SKOVVANGSKOLENS SFO Skovvangskolens SFO (skole-fritids-ordning) er rammen om børnenes fritidsliv på Skovvangskolen. Børnene har mulighed for et aktivt fritidsliv efter skoletid,

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber Ude-hjemme-organisering af læring På Buskelundskolen har vi valgt at organisere os på en måde, hvor skoledagen er opdelt i hjemmetid og uderum for at kunne understøtte elevens læring bedst. Det er pædagogens

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Velkommen til skoleåret 2016/2017

Velkommen til skoleåret 2016/2017 Velkommen til skoleåret 2016/2017 E F T E R S K O L E N LINDENBORG Borrevejlevej 26, Lejre 4000 Roskilde Telefon 49 12 10 40 E-mail: kontoret@efterskolen.dk 1 Indhold INDLEDNING... 3 KONTAKT TIL SKOLEN...

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6. VALGFAG 2013/14 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3 Billedkunst 4 Drama 5 Hjemkundskab 6 Håndarbejde 7 Musik - stjerne for en aften 8 Sløjd 9 Sport &

Læs mere

ML - CONSULT. Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700

ML - CONSULT. Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700 Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700 Skoleleder: Michael Kjær. Hjemmeside: www.ugelboellefriskole.dk Email:info@ugelboellefriskole.dk CVR.nr. 32819087

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår. SORØ PRIVATSKOLE Information om kommende skoleår 1 Kære elever og forældre, Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Læs mere

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole SKOLEREFORM 2014 FILM OM SKOLEREFORMEN https://publisher.qbrick.com/embed.aspx?mid=9991a52e SKOLEREFORMENS FORMÅL Folkeskolereformen skal gøre en god folkeskole bedre. Vi skal bygge videre på folkeskolens

Læs mere

En stærk start med 10. klasse. - Høj faglighed og fedt studiemiljø

En stærk start med 10. klasse. - Høj faglighed og fedt studiemiljø En stærk start med 10. klasse - Høj faglighed og fedt studiemiljø Aalborg Kommunes 10. Klassecenter giver dig en stærk start på din videre uddannelse. På Seminarieskolen og Tech College tilbyder vi dig

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft.

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft. Indskolingen Faglighed med kreativitet. Vi lægger stor vægt på forskellige arbejds- og samarbejdsformer for at eleverne kan agere i det kreative læringsmiljø. Kreativ undervisning kan eksempelvis være

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk

Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk Årsplan for 7. klasse Skoleåret 2014/2015 efterår Fag: Dansk Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 Mandag start Velkommen i 7. kl. Årsplan introduceres, mål, indhold og visioner for

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Trivsel. Mål og indholdsplan for SFO Kollerup Skole 2010 / 2011. Mål: Tegn: Handling:

Trivsel. Mål og indholdsplan for SFO Kollerup Skole 2010 / 2011. Mål: Tegn: Handling: Trivsel. Mål og indholdsplan for SFO Kollerup Skole 2010 / 2011. Trivsel er en forudsætning for udvikling. At børn oplever overskuelighed, tryghed og frihed til selv at vælge. At kunne indgå i sociale

Læs mere

Værd at vide. Information om praktiske oplysninger for kommende elever på Dalum Landbrugsskole, afdeling Korinth

Værd at vide. Information om praktiske oplysninger for kommende elever på Dalum Landbrugsskole, afdeling Korinth Værd at vide Information om praktiske oplysninger for kommende elever på Dalum Landbrugsskole, afdeling Korinth Velkommen Kære nye elev. Hjertelig velkommen til Dalum Landbrugsskole, afd. Korinth. Vi

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Roskilde Kommune vil være ordentligt forberedt. Derfor gennemfører alle kommunens folkeskoler i 2013-2014 en række forsøg. Forsøgene evalueres første gang i

Læs mere

Årsplan. Grindsted Privatskole 2014/15

Årsplan. Grindsted Privatskole 2014/15 Årsplan Grindsted Privatskole 2014/15 Kære elever i 9. klasse Velkommen til endnu et skoleår - og ligeledes en ny skolereform. Årsplan engelsk 9. klasse Trine Persson Skoleåret 9. klasse kommer i høj grad

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2014 Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2014 Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2014 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

10. klassecentret Esbjerg Kommune. Ribe Bramming Esbjerg. En ny start på din videre uddannelse

10. klassecentret Esbjerg Kommune. Ribe Bramming Esbjerg. En ny start på din videre uddannelse 10. klassecentret Esbjerg Kommune Ribe Bramming Esbjerg En ny start på din videre uddannelse 10. klassetilbuddet i Esbjerg Kommune i skoleåret 2014/2015 Nyt miljø Nye fag Nye Lærere Nye kammerater Nye

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Dansk A - toårigt hf, juni 2010

Dansk A - toårigt hf, juni 2010 Dansk A - toårigt hf, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. I arbejdet med dansk sprog og dansksprogede tekster i en mangfoldighed af

Læs mere

Skolestart På Abildgårdskolen

Skolestart På Abildgårdskolen Skolestart På Abildgårdskolen 2014/2015 Lidt om Abildgårdskolen Når I vælger Abildgårdskolen til jeres barn vælger I samtidig: En skole med ca. 640 elever med baggrund i mange forskellige kulturer. En

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

MELLEMTRINNET 4. 6. årgang

MELLEMTRINNET 4. 6. årgang MELLEMTRINNET 4. 6. årgang Kære elever og forældre. Velkommen til Bryrup Skole. Skolen er inddelt i tre områder indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Skolens lærere har valgt, hvilket alderstrin

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

Undervisning i fagene

Undervisning i fagene Undervisning i fagene Almindelige bemærkninger til lovændringer der vedrører undervisning i fagene 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne for 1.-9. klassetrin foreslås

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00. Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60. vestermarkskolen@svendborg.

Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00. Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60. vestermarkskolen@svendborg. Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00 Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60 vestermarkskolen@svendborg.dk www.vester-markskolen.dk Vestermarkskolen Vestermarkskolen

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål Lærere (http://ffm.emu.dk/) En årsplan er et planlægningsredskab

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet Studieplan 2013/14 HH3I IBC Handelsgymnasiet Indholdsfortegnelse Indledning 3 Undervisningsforløb 4 5. og 6 semester. Studieretningsforløb 4 5. og 6. semester illustreret på en tidslinje 5 Studieturen

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Kvalitetsrapport. Faglighed, der giver eleven en basisviden, som kan danne grundlag for videre læring

Kvalitetsrapport. Faglighed, der giver eleven en basisviden, som kan danne grundlag for videre læring Skolens navn: Kjellerup Skole Pædagogiske processer: Skolens værdigrundlag/målsætning: Skolens målsætning Kjellerup Skole - På vej... Kvalitetsrapport Vedtagne principper: Pædagogiske principper På Kjellerup

Læs mere

Årsplan for 9.y 2014-2015- HE Uge: Dansk: Materialer: FællesMål: 33-39

Årsplan for 9.y 2014-2015- HE Uge: Dansk: Materialer: FællesMål: 33-39 Uge: Dansk: Materialer: FællesMål: 33-39 Roman Dig og mig ved daggry af Sanne Munk Jensen Sagprosa avislæsning Artikelskrivning Uge 36 skolerejse Uge 39 fordybelsesuge Desuden er der årsprøver den 18.

Læs mere

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Evalueringsgenstanden: Bestyrelsen for Unge Hjem - Efterskolen i Århus besluttede på sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 2006, at evalueringsgenstanden

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys.

Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys. Oktober 2014 Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys. Indledning... 1 Ens og dog forskelligt... 1 Samarbejdet frem mod dette skoleår... 2 Lærerudskiftninger... 2 Nye skemaer... 2 Nyt

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Den gode inklusion. DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt. Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning

Den gode inklusion. DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt. Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning Den gode inklusion DATO 3. december 2012 SAGSNR. Kontakt Sagsansvarlig: Fagcenter Småbørn og Undervisning Kalundborg Kommune 4400 Kalundborg www.kalundborg.dk Telefon, omstilling: 59 53 44 00 1/12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse Periode Fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering/Opfølgning Uge 33-36 Individ Fællesskab. - beskrive, hvordan det enkelte menneske indgår i forskellige grupper og fællesskaber. - give eksempler på, hvordan

Læs mere

anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012

anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012 Et anderledes skoleår 10. klasse 2011-2012 INTRO KONTAKTLÆRER EVALUERING REJSE FEST MOTION RESPEKT VEJLEDNING HUMOR HJÆLP & STØTTE OSO VENNER MØDEPLIGT AFKLARING BROBYGNING LEKTIER PRØVER OBLIGATORISKE

Læs mere

Medborgerskab... 6 Fælles samling Stamhold... 7

Medborgerskab... 6 Fælles samling Stamhold... 7 Indholdsfortegnelse Skolens formål... 3 Skolens værdigrundlag... 3 Skolens pædagogiske linje... 3 Eleverne... 4 Individuelle elevplaner... 4 Lærerne... 4 Skema 2018/19... 5 Undervisningen... 5 Obligatoriske

Læs mere

Årsplan for gruppe 3 2013-14

Årsplan for gruppe 3 2013-14 Årsplan Denne årsplan er udarbejdet med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles mål for Folkeskolen. Jeg har taget udgangspunkt i trinmålene efter 5. eller 6. årgang. Årsplanen er endvidere udarbejdet

Læs mere

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. udvikling trivsel

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. udvikling trivsel Kompasset - udskoling på Vestre Skole faglighed udvikling trivsel KOMPASSET projekter Vi kvalificerer til fremtiden På Vestre Skole ønsker vi at kvalificere vores elever bedst muligt til det samfund, de

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Gymnasiet Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Undersøgelser peger på, at danske unge nok har en stor viden om demokratiske processer, men at denne viden ikke nødvendigvis omsættes

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Vejledning til individuelle undervisningsplaner

Vejledning til individuelle undervisningsplaner Vejledning til individuelle undervisningsplaner Den individuelle undervisningsplans baggrund Den individuelle undervisningsplan tager sit juridiske udgangspunkt i folkeskoleloven og dens ultimative krav

Læs mere

FAGLIG UDVIKLING PERSONLIG UDVIKLING SOCIALE KOMPETENCER KLAR TIL UNGDOMS- UDDANNELSE. Skoleåret afsluttes med 10. klasses-prøven.

FAGLIG UDVIKLING PERSONLIG UDVIKLING SOCIALE KOMPETENCER KLAR TIL UNGDOMS- UDDANNELSE. Skoleåret afsluttes med 10. klasses-prøven. Fysik/kemi Samfundsfag FAGLIG UDVIKLING PERSONLIG UDVIKLING SOCIALE KOMPETENCER KLAR TIL UNGDOMS- UDDANNELSE Idræt Skoleåret afsluttes med 10. klasses-prøven Faglig og personlig udvikling Vi løfter vores

Læs mere

! Årsplan Team Vega 2014 / 2015

! Årsplan Team Vega 2014 / 2015 Årsplan Team Vega 2014 / 2015 Sådan vil vi have det i indskolingen de øvrige underviseres mål, at jeres barn skal være glad for at gå i skole. Vores læringsmål er: Hvis man vil behandle & undervise børn

Læs mere

Indholdsplan 2014 / 2015

Indholdsplan 2014 / 2015 1 Indholdsplan 2014 / 2015 2 SKOLENS GRUNDLAG Skolens formål Institutionen er oprettet af KFUMs Idrætsforbund i Danmark, og har til formål at drive en idrætsefterskole inden for rammerne af de gældende

Læs mere

Mere undervisning i dansk og matematik

Mere undervisning i dansk og matematik Mere undervisning i dansk og matematik Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører mere undervisning i dansk og matematik: 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne

Læs mere