BILAG 11 Designafprøvning feltnoter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILAG 11 Designafprøvning feltnoter"

Transkript

1 BILAG 11 Designafprøvning feltnoter GRUPPE A = 3-mands gruppen GRUPPE B = 2-mands gruppen Efter introduktionen præsenterer de fem deltagere sig nogle med korte andre med lange præsentationer. Flere præsenterer sig med personlige fortællinger, der beskriver deres (for flere) langevarige forhold og forankring Østerbro. Øvelse 1 fordomme, udfordringer og ønsker Fordomme Deltagerne bruger mange personlige historier og erfaringer til at forankre de fordomme, som fremhæves i løbet af øvelsens start. Det forekommer os interessant at alle fremhævede fordomme på sin vis er udtryk for en muligvis generel opfattelse af Østerbro og samtidig en decideret udfordring, omring området (i flere af de fremhævede fordomme). Deltagerne synes at føle et behov for at skabe belæg for eller argumentere og forsvare deres forståelse af fordommene ud fra egne erfaringer i byen. Dialogen i de to grupper særligt gruppe B synes at være venskabelig. Den mundtlige diskussion i begge grupper generer og italesætter åbenlyst mange erfaringer og følelser omkring området. Der eksisterer generelt en stor sympati og forståelse for områdets mangfoldighed blandt gruppe B, som videre forklarer at de ikke føler sig utrygge i området. De giver dog udtryk for, at fordommene omkring prostitution og kriminalitet i området er berettiget, da området for ganske nylig var ramt af omfattende sociale udfordringer. Udfordringer Vi fik en folder med information om et borgermøde, men jeg kan jo ikke tage af sted med Adrian udtaler Camilla i forbindelse med kortlægningen af udfordringer, da vi påtager os rollen som børnepassere. Camilla giver udtryk for, at hun med sin lille søn ikke har mulighed for at engagere sig i almindelige borgermøder.

2 I anden del af øvelsen oplever gruppe A en række vanskeligheder ved at komme i gang med at italesætte udfordringerne ved Østerbro. De synes at have foregrebet øvelsen omkring fremhævningen af udfordringer ved forrige øvelse om fordomme. Sune indgår og hjælper dem i gang. Deres fokus er meget centreret omkring områdets prostituerede og misbrugere som et mindre flatterende aspekt i bybilledet. Der er fokus på de konkrete fysiske udfordringer, men der er ikke fokus på udfordringer, der hindrer løsninger af disse problematikker. Gruppen fokuserer overvejende på en række strukturelle udfordringer i Området, såsom den manglende skole i området og en generel mangel op indkøbsmuligheder og familielejeboliger. Imidlertid er det lettere for den anden gruppe at få hul på diskussionerne under denne øvelse. Her bliver der jævnligt refereret til personlige oplevelser og lokale erfaringer, omkring oplevede udfordringer i området og de løser opgaven hurtigt og effektivt. I løbet af øvelsen begynder gruppe A at tale om glæden og interessen i aktiviteterne på særligt Østre Plads, der betragtes som en positiv udvikling i området. Ønsker Gruppe A har let ved at arbejde med og finde frem til ønskerne til Østerbro. Der er en god energi og alle tre deltagere i gruppen er ivrige efter at byde ind. Deres ark bliver hurtigt fyldt med ideer til aktiviteter og udviklinger. Ligesom i gruppe A, er diskussionerne i gruppe B præget af stor energi. I ønskernes til Østerbro, opstår der et overvejende fokus på at skabe steder, der tager hensyn til områdets store mangfoldighed. Alle fem deltagere virker generelt til at have løsnet op i løbet af øvelserne, og alle snakker mere eller mindre frit fra leveren. I løbet af denne sidste del af øvelsen ser vi os nødsaget til at presse på, for at sikre os at deltagerne ikke overskrider tidsplanen i for stort et omfang. Fællespræsentation Hver gruppe præsenterer hver deres tre udvalgte fordomme, udfordringer og ønsker til området. Til stor overraskelse for begge grupper, virker deltagerne generelt meget enige under præsentationen. Under præsentationen af gruppernes ønsker, opstår der en stigende energi blandt deltagerne. De har svært ved at begrænse sig til blot tre ønsker og der er højt humør blandt deltagerne.

3 Øvelse 2 - dérive på Østerbro Grupperne vender tilbage til Drivhuset efter deres dérive efter at have brugt hele tidsrammen for øvelsen. Gruppe B er første gruppe til at ankomme, og Martin og Katrine begynder hurtigt at dele deres erfaringer og billeder med os. Kort tid efter ankommer gruppe A og alle deltagere er meget ivrige efter at forklare om deres fund på turen. Alle er de friske og glade, og meget ivrige efter at vise deres billeder og forklare om deres tur. Grupperne virker til at have fundet mange steder, taget mange billeder og generelt haft mange tanker omkring af stederne, som de kan tage videre til anden del af øvelsen. Camilla vælger dog at forlade selskabet, da hendes søn er blevet syg. Christian A. fra kernegruppen dukker op er til stede i kort tid. Han forsøger at få deltagerne til at møde op til et kommende arrangement i Drivhuset. Han forlader og hurtigt selskabet, og grupperne fortsætter med at diskutere sig frem til tre billeder, som de oplever som de bedste. I den fælles diskussion omkring billederne, opstår der en smule uenighed undervejs. Dog formår deltagerne at nå til enighed, i en god og produktiv diskussion. Billede 1 Parkeringspladsen bag Odense Musikkonservatorium - Mulighed for at lave koncert med de studerende fra konservatoriet. - Gruppen finder det oplagt at kontakte Konservatoriet og måske Musikskolen for at eleverne skal optræde og spille koncerter. - Billede 2 (Midlertidige) aktiviteter i Sankt Jørgens Parken (førstevalg) - Gruppen ønsker at skabe liv i parken og imødekomme byens forskelligartede behov o Der skal laves en skaterbane for de større børn o Der skal laves park til mindre børn o Forældre skal holde opsyn med børnene i parken

4 o Fokus er at trække resten af Odense til Østerbro for at aflive fordommene om Østerbro. Billede 3 Graffitimuren ved Jernbanestien med som udendørsareal - Der skal skabes et historisk fokus omkring historien om Østerbro, gennem Jernbanestien som tidligere arbejdsareal. - Området kan bruges som udendørs areal med bænke, borde, grill og mere. Gruppe A vælger billedet, som de har taget af Sankt Jørgens Park. Umiddelbart efter præsenterer gruppe B deres idéer: GRUPPE B Billede 1 Den gamle COOP-hal - Når hallen bliver revet ned, skal den tomme plads anvendes til bebyggelsen af familielejeboliger Billede 2 Mellem Jernbanestien (der udvikles med Områdefornyelsen) og COOP-området - Området skal benyttes som udeareal Billede 3 (førstevalg) Den gamle ridesti (sidste stykke sti fra den oprinde Rytterkasserne, hestene gik for at græsse) - Der skal skabes et historisk fokus omkring området - Der skal opstilles skilte med gamle fotos og information om stedet o Projektet betragtes som simpelt og realiserbart. På sigt skal der opstilles flere skilte og billeder, for at sikre den langsigtede anvendelse af området. Den gamle ridesti skal skabe en større glæde ved at bo på Østerbro, gennem et fokus på det positive og det historiske aspekt ved bydelen. - Området skal kaste lys på Østerbros potentiale, så folk kan få øjnene op for, at det ikke kun er sociale udfordringer der præger Østerbro.

5 - De kalder idéen Kend dit lokalområde Vinderidéen Gruppe B vælger at fortsætte arbejdet med ideerne omkring den gamle ridesti. Øvelse 3 Idegenerering Sankt Jørgen Parken Idegenereringen omkring muligheder ved Sankt Jørgens Parken, er præget af en stor iderighed og undervejs i diskussionen opstår der mange forslag til aktiviteter i parken. Nogle deltagere tænker langsigtet og kommer med forslag der har med en længere udviklingsperiode at gøre. Andre er mere begrænset af en realistisk tilgang, og forholder sig primært til kortsigtede udviklingsforslag, der ikke kræver lige så stort engagement og ressourcer. Nogle tænker i permanente løsninger - andre i midlertidighed. En overvejende del af deltagernes forslag kredser om at skabe flere arrangementer, mere liv til området og en bedre samhørighed mellem borgerne. Samtidig er flere forslag rettet mod at skabe tilbud der appellerer til alle behov og som imødekommer mangfoldigheden i området. Undervejs bliver der generelt trukket på lokale erfaringer og historier fra området. Diskussionen er præget af en god energi og flere af deltagerne supplerer løbende. Især Martin synes at fange de andre deltageres ideer. Han lader sig inspirere af de andre deltagere, og forsøger løbende at kvalificere og bygge videre på disse. Idegenereringen Der skal bygges en skaterpark - Der skal bygges en skaterpark, med ryet som byens bedste. - Der skal skiltes og markedsføres på Områdefornyelsen på Østerbros Facebook-side. I den forbindelse reflekterer deltagerne over, om brugerne af skaterparken kender den, og reflekterer videre over, hvorvidt de nuværende brugere egentlig ønsker et større kendskab til skaterparken, da den kan risikere at blive for benyttet (overrendt). Der skal være tiltag for unge mennesker - Der skal være et bredt udbud at arrangementer til folk, der for eksempel gerne vil lære på at skate.

6 Der skal være musikarrangementer i parken og gerne en masse koncerter med elever fra det lokale musikkonservatorium - De klassiske studerende synes for deltagerne oplagt, da de kan optræde uden at bruge strøm. Men deltagerne er ikke sikre på og lidt uenige om, hvorvidt de klassiske konservatoriestuderende vil spille i parken. Man skal starte et sted siger Anne som argument for, at man selvfølgelig kan spørge dem. De påpeger i den forbindelse, at det er vigtigt at kendskabet til projektet bliver spredt. Teater er også en mulighed - Ideen om teaterforestillinger fremstår for deltagerne simpel og de påpeger at der ikke er brug for fast scene, så det kan tilpasses stedet. o Der er ikke brug for lyssætning eller rekvisitter. o En af deltagerne påpeger at hun er del af amatørteatertrup, som måske vil komme og give en optræden i parken. o Det påpeges, at der er flere amatørteatertrupper i Odense. o Ideen med scenen er er midlertidig. o Der udtrykkes en stor forståelse for projektets lette afvikling som mulig aktivitet, som deltagerne faktisk selv kan realiseres. De ikke viser dog sig at arbejde videre denne tanke, da deres fokus først og fremmest er at sprede kendskab til Østerbro før de udvikler aktiviteter. De tænker meget i muligheder - Snakken falder på det økonomiske aspekt ved projektet og snakken falder på Østre Plads-Puljen. Deltagerne virker opsatte på at søge midler til en projektet. Der skal afholdes fodboldturneringer i parken - Der er en stor græsplæne der kan stilles til rådighed. o Der opstår lidt tvivl omkring det eksisterende foreningsliv i området, og hvorvidt det overhovedet er eksisterende. Der påpeges her en mulighed for at eftersøge foreningslivet på Østerbros Facebookside samt muligheder for at skaffe frivillige til at arrangere det sammen med. Der skal laves en Bytte stauter-dag - Østerbro har haver og kolonihaver, her kan ejerne bytte blomster.

7 Deltagerne fremhæver her en nødvendighed af, at lokalsamfundet støtter op om aktiviteterne - kommunen må også støtte op omkring det: o så man eksempelvis ikke skal betale dyr leje for lån af et lokale/hal, men derimod arbejde med eksempelvis differentieret lejeaftaler - Deltagerne påpeger at der er folk og interesse på Østerbro til at stifte noget o Men påpeger samtidig nødvendigheden af frivillighed i projekterne. Den gamle ridesti: Østerbros historiske nedslag: Kend dit lokalområde Igen bliver der trukket på deltagernes erfaringer og kendskab til området. Fokus er her, at fortælle historien om Østerbro - særligt med henblik på at skabe et mere positivt kendskab til området. Der bliver jævnligt refereret til de samme fordomme, problemer og ønsker, fremhævet omkring Østerbro. Mange er enige, og deltagernes ideer er generelt meget konkrete og håndfaste. Der virker dog ikke til at være nær så mange ideer og inputs på banen, som under den anden gruppes udvalgte billede og mange ideer er relaterede til, hvad deltagerne i forvejen kender til. Idegenereringen Forhandling om, hvad Østerbro skal være kendt for foregår uden decideret slutresultat. Dog foreslåd det, at der skal laves en Østerbro Marguerite-rute og en rundvisning med god fortællerguide. Det historiske Østerbro - begge inspireret fra Møntergårdens byvandring med fokus på kriminalitet. Kate begynder i løbet af anden del af øvelsen at fremgå lidt fraværende - begynder at tage ihpone i brug og vi begynder at oveveje, at designafprøvningen har varet for længe. - Der er stort fokus på brugen af Facebook i forhold til at berette om Østerbro, muligheder, historie og aktiviteter. Sidstnævnte skal formidles gennem et kort som skal suppleres med en ruteplaner - Der skal laves en Planet-sti en Rute med fokus på planeterne og solsystemet o Her skal der placeres en række planeter med en bestemt afstand fra hinanden, som afspejler afstanden mellem hver planet i solsystemet. Ved hver planet, skal der fremkomme en information om Østerbro.

8 Forslaget er inspireret af Google planet-sti, som blandt andet ligger i Lemvig - Se dit lokalområde med nye øjne - Der skal opstilles infoplader med inspiration, der kommer områdets dårlige ry til gode. Der skal arrangeres et orienteringsløb for skoler i historieundervisning. Dette kan også ske på cykel. Der fremhæves ønske om et større link mellem Østerbros Facebook-side og Områdefornyelsens hjemmeside - Der skal være en infokalender på hjemmesiden o Infoen skal være nemt, hurtigt, tilgængeligt synes deltagerne. - Der skal laves en ruteplaner så man kan finde Østerbro. Deltagerne synes dels at foregribe øvelse fire igennem deres refleksioner om, hvordan ideerne kan udleves og hvordan kommunen og lokalområdet kan tænkes ind i projekterne. Øvelse 4 Projektkvalificering Deltagerne er blevet enige om, at et bedre kendskab til området er en fornøden og vigtig indsats i området, og at initiativet går forud for den anden gruppes idé. Derudover er deltagerne enige om, at der er behov for en bedre markedsføring af området, der bringer flere positive sider af Østerbro i spil. Der opstår pludselig en spontan idé midt i kvalificeringen omkring en kanoklub, hvor det er muligt at købe en andel i en kano. Dog virker det til, at gruppens tålmodighed er ved at slippe op, og det er generelt vanskeligt at få deltagerne til at konkretisere ideerne yderligere. Nogle deltagere formår at reflektere over realiseringsmulighederne gennem deres netværk, men generelt virker det til at deltagerne føler at øvelsen er for abstrakt. Mange har svært ved at finde ud af hvor de skal starte, hvor de skal søge penge og hvem der overhovedet har pengene. Generelt virker det til, at de har svært ved at se dem selv som medudviklere på projektet, på trods af det høje engagement og den store iderighed i de øvrige øvelser. En udfordring som er på tale over flere omgange, er vedligeholdelsen af projektet, som synes uoverskuelig blandt deltagerne. Dette virker meget

9 uoverskueligt og abstrakt i gruppen, og det virker generelt til at have svært ved at overskue driften og projektet forløb på den lange bane. Denne afmattelse synes ikke at blive bedre af at samtlige deltagere begynder at rette fokus mod os og senere at hive deres smartphones frem. Især da deltagerne begynder at reflektere over Østerbros Facebook side. Flere gange undervejs i øvelsen, udtrykker deltagerne at øvelsen er svær at forholde sig til og Anne forklarer at øvelsen er abstrakt. Kvalificeringen Det er svært for deltagerne at holde fokus. Deltagerne bruger tid på at finde og kortlægge Østerbros Facebook side, da snakken falder på markedsføringen af området. Her udtrykker Martin en tvivl om hvorvidt området hedder ØstERbro eller ØstREbro. Efter begyndelsesvanskeligheder påbegynder de at undersøge netværksmuligheder. - Martin er i familie Rasmus Dalberg, der har startet Det Historiske Hus og derfor har erfaring med historiske kulturudvikling. - Kate har en veninde, der kan lave hjemmesider og som eventuelt kan være behjælpelig i en bedre promovering af Østerbro. - Deltagerne virker generelt ikke til at føle sig kompetente: o De blot er borgere o Er kommunen med? o Økonomien hvad med den? o Deltagerne har svært ved den abstrakte opgave og vi overvejer, om deltagerne har valgt et for svært fokus at udvikle på eller om dagen simpelthen har været for lang. De begynder at betragte kommunen som samarbejdspartner i projektet, men mister gentagne gange opmærksomheden. Der opstår en lettere uenighed om hvorvidt der skal fokuseres på hjemmeside eller skilteløsning. Til sidst viser deltagerne sig for trætte og vi siger tak for i dag. Afrunding:

10 Alle virker generelt meget positivt stemte og inspirerede af at have deltaget. Nogle forklarer, at de har fået et syn på Østerbro, og at øvelserne har sat nogle tanker i gang. Katrine forklarer, at hun har fået en interesse for at deltage i kernegruppen.

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar.

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Bordet rundt Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Efter tur giver eleverne deres svar på arket, og giver pen og papir videre

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Social og Sundhedsskoler Dette projekt er et samarbejde

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Drejebogen - en workshopafviklers bedste ven

Drejebogen - en workshopafviklers bedste ven Drejebogen - en workshopafviklers bedste ven Workshopgruppen på Ungdommens Folkemøde 2018 har udviklet et simpelt drejebogs-format, som i stadeholdere kan bruge til planlægning og afvikling af jeres workshop.

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Facebookstrategi for IFS-foreninger

Facebookstrategi for IFS-foreninger Facebookstrategi for IFS-foreninger MÅLGRUPPE Nuværende og potentielle brugere af IFS-foreningen i lokalområdet. Dvs. mennesker med psykiske vanskeligheder, som også har interesse i idræt og har en Facebook-konto.

Læs mere

Social Medie. Strategi B2C BILAG

Social Medie. Strategi B2C BILAG Social Medie Strategi For ikke- B2C virksomheder BILAG Indholdsfortegnelse Bilag 1 Søgeresultater på B2B, B2B og B2G side 3 Bilag 2 Vero Moda side 5 Bilag 3 Sephora side 6 Bilag 4 Coca Cola side 8 Bilag

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Kulturpakker - en kulturel løftestang

Kulturpakker - en kulturel løftestang Kulturpakker - en kulturel løftestang Evaluering af Kulturpakker 2011-12 Nærværende evaluering er skrevet ud fra besvarelser maj 2012 fra kulturpakkekontakter og skoleledere i Haderslev, Kalundborg og

Læs mere

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til MX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens Dag-arrangement. Manualen er delt op tre i afsnit om henholdsvis

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING TEMA: GRUPPEDANNELSE. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier. Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM

TAKEAWAY TEACHING TEMA: GRUPPEDANNELSE. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier. Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: GRUPPEDANNELSE Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT undertema: Gruppedannelse, Rose Alba Broberg, CUDiM og Ekstern Lektor

Læs mere

Løb og eksistentielle samtaler

Løb og eksistentielle samtaler Drejebog: Løb og eksistentielle samtaler Løb, podcastlytning og samtaler om livet Forberedelsestid: Kræver et minimum af forberedelse ud over pr. Udgifter: Indkøb af øl/vand Varighed: Ca. 1 time Person-ressourcer:

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar Kommuneperspektiv

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar Kommuneperspektiv Kommuneperspektiv Inddragelse skal være konkret og tage udgangspunkt i borgeres særlige kompetencer Kommunen skal ikke inddrage på politik og strateginiveau, men være gode til at dele inddragelsen op i

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Guide til markedsføring af lokale foreningsevents

Guide til markedsføring af lokale foreningsevents Guide til markedsføring af lokale foreningsevents Hvorfor denne guide? Formålet med denne guide er at give jer som forening og frivillige nogle konkrete idéer til, hvordan I markedsfører jeres lokale foreningsevent

Læs mere

Brønshøj-Husum Borgerpanel

Brønshøj-Husum Borgerpanel Brønshøj-Husum Lokaudvalg Brønshøj-Husum Borgerpanel RESULTATER - BYDELSPLAN Indholdsfortegnelse Generelt om undersøgelsen... 2 Husum Bypark... 3 Husumparken... 6 Bellahøj Friluftsscene... 8 Brønshøj Vandtårn...

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Hvor stor en procentdel af projektets samlede budget udgør ovenstående beløb? 70 %

Hvor stor en procentdel af projektets samlede budget udgør ovenstående beløb? 70 % Journalnummer (udfyldes af Vordingborg Kommune) 1. Projektets titel Erhvervsmesse 2015 i Køng-Lundby 2. Beløb der søges finansieret af LUP-puljen Hvilket beløb søges fra LUP-puljen: ca. 32.000 kr. Hvor

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Hvorfor? Fordi det skal være sjovt at drømme, udvikle og samarbejde

Hvorfor? Fordi det skal være sjovt at drømme, udvikle og samarbejde Det var jo bare en drømmeagtig idé til at starte med. Men så snakkede vi lidt mere om det og pludselig havde vi en plan om en grillhytte, lavet i fællesskab. Klask! For hvem? For borgere, lokalråd, foreninger

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

PRØVE I PRAKTIKKEN FYRAFTENSMØDE OM PRØVEN I PRAKTIKKEN

PRØVE I PRAKTIKKEN FYRAFTENSMØDE OM PRØVEN I PRAKTIKKEN PRØVE I PRAKTIKKEN INDHOLD Status på prøveerfaringer Summegruppe Regler og rammer for prøven Forskelle på rollen som vejleder og som eksaminator Prøvens forløb DRØFT MED DEM SOM SIDDER VED SIDEN AF DIG.

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med?

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? STØTTET AF TILMELD DIG TIL COOL CAMP 2016 - EN CAMP FOR SØSKENDE TIL KRÆFTRAMTE Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? Cool Camp er en camp for 20 søskende til kræftramte

Læs mere

MED PÅ EN LYTTER. En undersøgelse af KulturCosmos, maj 2017.

MED PÅ EN LYTTER. En undersøgelse af KulturCosmos, maj 2017. MED PÅ EN LYTTER En undersøgelse af KulturCosmos, maj 2017. Formål Undersøgelsen har til formål at styrke KulturCosmos både internt og eksternt. Det er ønsket at invitere foreningens medlemmer og kulturhusets

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

OKF Sikker By. Sammen om Byen besvarelse til Økonomiforvaltningen

OKF Sikker By. Sammen om Byen besvarelse til Økonomiforvaltningen OKF Sikker By Brønshøj-Husum Lokaludvalg Kobbelvænget 65 2700 Brønshøj Telefon 3881 1049 Direkte telefon 26771049 E-mail kch@okf.kk.dk EAN nummer 5798009800176 Sammen om Byen besvarelse til Økonomiforvaltningen

Læs mere

Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia?

Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia? Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia? Tror du som de fleste andre, at det vil kræve 'helt vildt meget' at få mere overskud i dit liv? Det er ikke tilfældet, det er faktisk enkelt.

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

Det handler ikke om, hvor langt I springer men hvordan I udfører springet

Det handler ikke om, hvor langt I springer men hvordan I udfører springet S k o le o g fo re n in g s liv i b e v æ g e ls e Det handler ikke om, hvor langt I springer men hvordan I udfører springet Idrætsforeningen stiller faciliteter og en pensioneret, rutineret og gratis

Læs mere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere Velkomst af nye aktivitetsdeltagere I kan byde børn og unge velkommen i Ungdommens Røde Kors fede fællesskab på mange forskellige måder. Der er ikke noget, der nødvendigvis er rigtigt eller forkert, så

Læs mere

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse Mænds Mødesteder i naturen Projektbeskrivelse Forum for Mænds Sundhed, September 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 FORMÅL... 4 MÅLGRUPPE... 4 NATUROPLEVELSESPAKKERNE... 4 PROJEKTETS MÅL... 5 FORMIDLING

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

STATUS PROJEKT: EGNSUNIKKE PRODUKTER & SERVICES NATURPARK ÅMOSEN SEPTEMBER 2018

STATUS PROJEKT: EGNSUNIKKE PRODUKTER & SERVICES NATURPARK ÅMOSEN SEPTEMBER 2018 STATUS PROJEKT: EGNSUNIKKE PRODUKTER & SERVICES NATURPARK ÅMOSEN SEPTEMBER 2018 - STATUS PÅ EUP - HVILKE FORVENTNINGER ER DER? - STATUS PÅ OPLEVELSER & L ÆKKERIER Aktivitet Status - Kick - off * afholdt

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Dialogkort om skolens forældresamarbejde

Dialogkort om skolens forældresamarbejde Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Dialogkort om skolens forældresamarbejde Dato December 2017 Udviklet for Undervisningsministeriet Udviklet af Professionshøjskolen

Læs mere

Nyhedsbrev 2/6 2015 Sctknud-gym.dk Besøg os på Facebook Rektors klumme Kære læser Sommerferien nærmer sig, og den særlige eksamensstemning har indfundet sig på skolen. Vi kan se tilbage på et skoleår med

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Fremtiden for udsatte boligområder. Opsamling på inspirationsdag med CFBU's interessenter

Fremtiden for udsatte boligområder. Opsamling på inspirationsdag med CFBU's interessenter Fremtiden for udsatte boligområder Opsamling på inspirationsdag med CFBU's interessenter Fremtiden for udsatte boligområder Opsamling på inspirationsdag med CFBU's interessenter Mette Fabricius Madsen

Læs mere

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning Af Nanna Winbladh, naturvejleder i Kolding Kommune OutdoorMums er efterfødselstræning i naturen kombineret med naturvejledning. Hver torsdag formiddag

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Koncept 3, Skan og find det usete

Koncept 3, Skan og find det usete Koncept 3, Skan og find det usete Hvis en hjemmeside først optræder på side 10 i google søgeresultat er den praksis usynlig fordi meget få brugere bladrer om på side 10 i et søgeresultat. Tilsvarende er

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Spejder: Fartpiloter. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Trin 4. Udfordring.

Spejder: Fartpiloter. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Trin 4. Udfordring. Spejder: Fartpiloter Formål Spejderne skal gå på jagt i fart og udfordre det, man kan med sin egen krop. Samtidig skal de finde ud af, hvordan de kan bevæge sig på forskellige måder, både til lands og

Læs mere

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne.

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Har du eller en i din familie et handicap? Har du brug for mere

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

Rudme-modellen : fra idemøder til kaffeklubber. En metode til kickstart af innovativ kultur i enhver landsby. v/ Ryslinge Innovationshøjskole

Rudme-modellen : fra idemøder til kaffeklubber. En metode til kickstart af innovativ kultur i enhver landsby. v/ Ryslinge Innovationshøjskole Rudme-modellen : fra idemøder til kaffeklubber En metode til kickstart af innovativ kultur i enhver landsby v/ Ryslinge Innovationshøjskole RUDME-MODELLEN - introduktion I den lille landsby Rudme har man

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Sønderslev Klimaudfordring

Sønderslev Klimaudfordring Sønderslev Klimaudfordring Antal spillere: Ca. 10 Alder: Fra 12 år Varighed: 1-2 timer. Aftales inden spillets start. Indhold Spilleregler Bykort (spilleplade) 10 stk. boligkort 10 stk. personkort Liste

Læs mere

Netværk - din genvej til nye kunder!

Netværk - din genvej til nye kunder! Netværk - din genvej til nye kunder! Byens Netværk 23.01.09. Tekst og foto: Christina Bennetzen En tidlig januarmorgen går en lille gruppe af Byens Netværks medlemmer i netværkstræningslejr. Vi møder op

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - KLØVERHUSET Perspektiver og anbefalinger til Kløverhuset et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - KLØVERHUSET Perspektiver og anbefalinger til Kløverhuset et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - KLØVERHUSET Perspektiver og anbefalinger til Kløverhuset et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, maj 2015 Indhold Forløb, baggrund & Introduktion

Læs mere

Hvidovre Markedsfest

Hvidovre Markedsfest Hvidovre Markedsfest Agenda Introduktion Hvidovre Markedsfest vision og mission Hvidovre Markedsfest kerneværdier Aktivitetsfelter Markedsføring Ansvarsområder Introduktion Hvidovre Markedsfest er for

Læs mere

Roskilde 360 det hele ældre menneske

Roskilde 360 det hele ældre menneske Roskilde 360 det hele ældre menneske Pilotprojektet er udarbejdet som løsning på byrådets 2 innovationsspørgsmål: 1) Hvordan kan Roskilde Kommune, som organisation i samarbejde med lokalsamfundets øvrige

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel?

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? Projekt Social balance i Værebro Park 30. april 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? eventuelle udfordringer

Læs mere

MODUL 1 / AKTIVITET 1 STAFETLEG EN MANGFOLDIGHED AF IDRÆTTER

MODUL 1 / AKTIVITET 1 STAFETLEG EN MANGFOLDIGHED AF IDRÆTTER Lærerark MODUL 1 / AKTIVITET 1 STAFETLEG EN MANGFOLDIGHED AF IDRÆTTER Varighed: ca. 15 min. inkl. introduktion og opsamling Formål: At aktivere elevernes forforståelse i forhold til idrætsdyrkelse generelt

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

De tre nye projektpionere vil ryste områdets unge sammen

De tre nye projektpionere vil ryste områdets unge sammen De tre nye projektpionere vil ryste områdets unge sammen Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Tre unge iværksættere har sat sig et mål: De vil samle Greves unge og sætte gang i nogle aktiviteter,

Læs mere

SKAB IDÉER. Et spil om lokalt iværksætteri

SKAB IDÉER. Et spil om lokalt iværksætteri SKAB IDÉER Et spil om lokalt iværksætteri SPILMANUAL FOR DIG, DER SÆTTER SPILLET I GANG GENERELT Spillet består af en spilmanual, en spilleplade og 13 øvelseskort. Derudover har du denne spilmanual, som

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år.

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år. 1 Budgettale 2014 Lige nu henter forældre i hele Odense deres børn. På gangene møder de andre forældre og frustrerede medarbejdere. Og de undrer sig. Hvorfor skal vi nu fyre på børnenes område igen? Det

Læs mere

De frivilliges dag. Referat fra en aktiv dag. Til inspiration for andre. Kontakt evt.:

De frivilliges dag. Referat fra en aktiv dag. Til inspiration for andre. Kontakt evt.: De frivilliges dag Referat fra en aktiv dag Til inspiration for andre Kontakt evt.: osternykirkeweb@gmail.com Formål med dagen var at få fokus på frivillighed Dagen var arrangeret af ministeriet for by,

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Hvidovre Midsommermarked

Hvidovre Midsommermarked Hvidovre Midsommermarked Agenda Introduktion Hvidovre Midsommermarked vision og mission Hvidovre Midsommermarked kerneværdier Aktivitetsfelter Markedsføring Ansvarsområder Introduktion Hvidovre Midsommermarked

Læs mere

Input fra omgivelser. Målet med øvelsen er:

Input fra omgivelser. Målet med øvelsen er: Input fra omgivelser Med denne øvelse får du mulighed for at blive klogere på dine styrker i form af input fra nære kolleger og andre personer i din omgangskreds, der på hver deres måde har unik og værdifuld

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Idékatalog til BMX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til BMX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til BMX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Klædt på til. Hjertestier

Klædt på til. Hjertestier Klædt på til Hjertestier Kort om hjertestier En hjertesti er en afmærket motionsrute, hvor der langs ruten er opsat skilte med Hjerteforeningens logo. Stien kan anvendes hele døgnet og af alle. Mange lokalforeninger

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Kolonihaver. Åndehul for den moderne bybo

Kolonihaver. Åndehul for den moderne bybo Kolonihaver Åndehul for den moderne bybo Vi har brug for flere kolonihaver Solen skinner, fuglene synger og kaffekopperne klirrer. De ældre får sig en sludder hen over havelågen, og børnene leger. Intet

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Velkommen til kontaktforældreworkshoppen Sådan kan jeg være med til at gøre Risingskolen endnu bedre end den er i forvejen

Velkommen til kontaktforældreworkshoppen Sådan kan jeg være med til at gøre Risingskolen endnu bedre end den er i forvejen Velkommen til kontaktforældreworkshoppen Sådan kan jeg være med til at gøre Risingskolen endnu bedre end den er i forvejen Risingskolen den 8. oktober 2015 Aftenens program 18.30 18.50: Introduktion til

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

Bliv frivillig hos Selvhjælp Sydvest

Bliv frivillig hos Selvhjælp Sydvest Bliv frivillig hos Selvhjælp Sydvest Bliv frivillig i Selvhjælp Sydvest og gør en forskel! Kunne du tænke dig at arbejde med mennesker, der står i en vanskelig livssituation? I Selvhjælp Sydvest arbejder

Læs mere

Rum for idræt, spil, leg og bevægelse på Vesterbro: Børn og familier fortæller

Rum for idræt, spil, leg og bevægelse på Vesterbro: Børn og familier fortæller Rum for idræt, spil, leg og bevægelse på Vesterbro: Børn og familier fortæller Birgitte Justiniano Christina Klyhs Albeck Venka Simovska Forskningsprogrammet for Miljø - og Sundhedspædagogik, DPU, Aarhus

Læs mere

Referat af mødet: Bevar Rolfsted Skole 10. juni kl. 19-21.30

Referat af mødet: Bevar Rolfsted Skole 10. juni kl. 19-21.30 Referat af mødet: Bevar Rolfsted Skole 10. juni kl. 19-21.30 Da Faaborg-Midtfyn kommune skal spare penge i fremtiden, er der blevet udarbejdet et sparekatalog, som blev offentliggjort i maj måned. Af sparekataloget

Læs mere