Det siger medlemmerne af FOA om vold, mobning og chikane

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det siger medlemmerne af FOA om vold, mobning og chikane"

Transkript

1 FOA Kampagne og Analyse 22. december 2009 Det siger medlemmerne af FOA om vold, mobning og chikane FOA har i perioden december 2009 gennemført en undersøgelse om vold, mobning og chikane via forbundets elektroniske medlemspanel medlemmer har deltaget fuldt ud i undersøgelsen. Det svarer til 61 % af de medlemmer, der blev inviteret. Dette notat vedrører svarene på spørgsmålene om vold, mobning og chikane. Resultaterne er: ¼ af medlemmerne i undersøgelsen har inden for det seneste år været udsat for vold, mobning eller chikane, mens de var på arbejde. 1 Andelen er højere blandt de medlemmer, der arbejder i behandlingspsykiatrien (på sygehusene) og på plejehjem/plejecentre. Knapt halvdelen af medlemmerne i undersøgelsen udtaler, at én eller flere af deres kolleger har været udsat for vold, mobning eller chikane inden for det seneste år. ¾ af de medlemmer, der blev udsat for vold, mobning eller chikane, svarer, at det er klienter, patienter eller beboere, der har udsat dem for vold mv. Næsten ¼ har svaret, at de er blevet udsat for vold, mobning eller chikane af deres kolleger, mens 1 ud af 6 udpeger deres leder som ophavsperson. 1 ud af 10 nævner, at de er blevet udsat for vold, mobning eller chikane af pårørende. Et par procent peger på kunder eller andre som dem, der har udsat dem for vold mv. Knapt halvdelen af de medlemmer, der har været udsat for vold, mobning eller chikane, giver udtryk for, at de efter episoden/episoderne har fået tilstrækkelig støtte og opbakning fra deres nærmeste leder. Kollegastøtten bedømmes bedre næsten 3 ud 4 har svaret, at den har været tilstrækkelig. 1 ud af 6 af de medlemmer, der har været udsat for vold, mobning eller chikane det seneste år, har været sygemeldt på den baggrund. 1 ud af 10 af de medlemmer, der har været udsat for vold, mobning eller chikane, har forladt eller skiftet job eller arbejdsfunktion som følge af vold mv. på arbejdspladsen. Andre 3 ud af 10 i denne gruppe har overvejet at skifte job af den grund. 1 Forbundet gennemførte i starten af 2008 en medlemsundersøgelse via medlemspanelet, hvor medlemmerne blev spurgt, om de inden for det seneste år havde været udsat for vold, truende adfærd eller trusler på deres arbejdsplads. 32 % af medlemmerne svarede ja til dette. Pga. den ændrede afgrænsning af vold mv. kan svarene ikke umiddelbart sammenlignes. Det kan derfor ikke uden videre udledes, at andelen af medlemmer, der udsættes for vold mv., er faldet. Medlemmerne er både i 2008 og nu blevet spurgt, hvad de opfatter som vold. Bortset fra, at der nu er en lidt højere andel af medlemmerne, der markerer, at de opfatter krænkelser og mobning som vold, er der dog næsten ingen forskel på, hvad medlemmerne betragtede som vold i 2008 og deres opfattelse nu.

2 2 4 ud af 10 medlemmer vurderer, at der er stor risiko eller nogen risiko for, at de bliver udsat for vold, mobning eller chikane på deres arbejdsplads. Knapt halvdelen af medlemmerne har svaret ja til, at deres arbejdsplads har instrueret dem i, hvad de skal gøre, hvis der bliver udøvet vold, mobning eller chikane mod dem. 6 ud af 10 medlemmer svarer nej til, at der er en regel på deres arbejdsplads om, at nogle typer af vold (vold begået af patienter/klienter/beboere) ikke må anmeldes til politiet. Mere end 1 ud af 3 ved ikke, om der er en sådan regel. Der er således kun ganske få (3 %), som svarer ja til, at der er en regel om, at den type vold ikke anmeldes til politiet af deres arbejdsplads. Heller ikke holdningen på arbejdspladsen ser ud til at være nogen stor barriere for politianmeldelse. Mere end 4 ud af 10 medlemmer er usikre på, om personalepolitikken på deres arbejde indeholder et afsnit om vold. Knapt halvdelen svarer ja til spørgsmålet, og godt 10 % svarer nej. Medlemspanelet blev stillet samme spørgsmål i 2008, og sammenlignet med dengang er der flere medlemmer nu, som er omfattet af en personalepolitik med et afsnit om vold. De sikkerhedsrepræsentanter, der har medvirket i undersøgelsen, er blevet spurgt, om alle tilfælde af vold, mobning eller chikane bliver registreret på deres arbejdsplads. Det siger halvdelen ja til. ¼ svarer nej, og det sidste fjerdedel har ikke kunnet svare på spørgsmålet. Næsten 2/3 af medlemmerne har mulighed for at få psykologhjælp eller anden behandling, hvis de bliver udsat for vold, mobning eller chikane i deres arbejde. Næsten alle de øvrige medlemmer er usikre på, om de har en sådan mulighed. Medlemmerne er blevet spurgt, om de mener, at der inden for det seneste år er blevet mere opmærksomhed om vold, mobning og chikane på deres arbejdsplads. ¼ mener ja. Mere end halvdelen synes, at der er samme opmærksomhed som tidligere, mens et par procent vurderer, at opmærksomheden er blevet ringere. Næsten 1 ud af 5 har ikke kunnet tage stilling til spørgsmålet. En del medlemmer har skrevet uddybende kommentarer om vold, mobning og chikane. Mange af disse medlemmer gør opmærksomhed for behovet for kurser/træning i konflikthåndtering; mere tid til voldelige/udadreagerende patienter/beboere og behovet for åbenhed om og synliggørelse af både vold mv. fra borgere og mobning mv. fra kolleger. Spørgsmål og svar er gengivet i det følgende.

3 3 Figur 1. Har du inden for de seneste 12 måneder personligt været udsat for vold, mobning eller chikane, mens du var på arbejde? (Andel af medlemmerne, der har svaret ja) 70% 64% 60% 50% 48% 41% 41% 40% 30% 22% 20% 22% 25% 20% 9% 10% 10% 5% 0% Hjemmeplejen Plejehjem/plejecenter Rådhus eller folkeskole (ikke SFO) Daginstitution/SFO eller lignende Dagplejen Sygehus (somatisk) Handicapinstitution eller lignende Behandlingspsykiatrien Socialpsykiatrien Andet, skriv gerne hvad: I alt Antal ja - og nej -svar i alt: Anmærkning: Der foreligger forholdsvis få svar fra handicapinstitutioner eller lign. (34) og socialpsykiatrien (67), så andelene på disse områder er forbundet med ret stor usikkerhed. Figur 1 viser, at 25 % af medlemmerne i undersøgelsen oplyser, at de har været udsat for vold, mobning eller chikane i det seneste år. Disse medlemmer er blevet spurgt, hvor mange episoder der har været tale om gennemsnittet er 25. Ser man bort fra de (28) medlemmer, som angiver, at de har været udsat 100 gange eller mere, falder det gennemsnitlige antal episoder til 13.

4 4 Figur 2 nedenfor viser, hvilke former for vold mv. den pågældende fjerdedel af medlemmerne har været udsat for. Figur 2. Former for vold mv., som medlemmer udsat for vold, mobning eller chikane har været ude for de seneste 12 måneder 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 70% 57% 51% 47% 41% 39% 27% 26% 29% 15% 1% Slag Spark Skub Spyt Kast med genstande Trusler Truende adfærd Bid Kvælningsforsøg Krænkelser Mobning Antal svar: 460 (medlemmer, der har svaret, at de har været udsat for vold, mobning eller chikane inden for de seneste 12 måneder). Figuren viser den andel, der har været ude for slag mv. én eller flere gange. Det ses af figur 2, at truende adfærd ligger øverst på listen, når man ser på, hvilke former for vold mv. medlemmerne bliver udsat for: 7 ud af 10 har været ude for det. Herefter følger trusler (6 ud af 10), mens halvdelen af medlemmerne har oplevet at blive slået. Næsten halvdelen har været udsat for krænkelser og 4 ud af 10 for mobning og skub. Bilagstabellerne 1-11 viser hyppigheden af de forskellige former for vold, mobning og chikane.

5 5 Tabel 1. Hvem udsatte dig for vold, mobning eller chikane, mens du var på arbejde? (sæt evt. flere krydser) Kolleger % Patienter/klienter/beboere % Pårørende 47 10% Kunder (fx badegæster, buspassagerer ol.) 8 2% Elever (hvis du fx arbejder på en skole) 12 3% Leder 76 17% Andre (skriv gerne hvem) 13 3% Ønsker ikke at svare 5 1% I alt % Tabel 1 viser, hvem der har udsat medlemmerne i undersøgelsen for vold, mobning og chikane. Det ses, at patienter/klienter/beboere er topscorere. Herefter følger kolleger, ledere og pårørende. Medlemmerne har kunnet uddybe, hvilke andre der har udsat dem for vold mv. Af de 13 medlemmer, det drejer sig om jf. tabel 1 ovenfor - nævner flere børn, kolleger og leder. En enkelt nævner forældre og en anden indbrudstyve. Ser man på de medlemmer, hvor deres kolleger eller en leder er på listen over de personer, som har udsat dem for vold, mobning og chikane, fremgår det, at mobning vejer relativt tungere end i den gruppe af medlemmer, der er blevet forulempet af patienter/klienter eller pårørende. Tabel 2. Hvordan vurderer du din risiko for at blive udsat for vold, mobning eller chikane på din arbejdsplads? Ingen risiko 144 8% Lille risiko % Nogen risiko % Stor risiko % Ved ikke 41 2% I alt % Det ses af tabel 2 ovenfor, at 4 ud af 10 medlemmer vurderer, at der er nogen eller stor risiko for, at de bliver udsat for vold, mobning eller chikane på deres arbejdsplads.

6 6 Medlemmerne er blevet spurgt, om den eller de episoder, hvor de blev udsat for vold, mobning eller chikane, blev anmeldt til politiet mv. Svarene fremgår af figur 3 nedenfor. Figur 3. Blev de(n) episode(r), hvor du blev udsat for vold, mobning eller chikane anmeldt til politiet, arbejdsskadeforsikringen, Erstatningsnævnet eller andre? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 92% 94% 80% 6% 2% 16% 4% 1% 5% Politiet Arbejdsskadeforsikringen Erstatningsnævnet 71% 21% 9% Andre Ja Nej Ved ikke/husker ikke Antal svar: 447. Det ses af figur 3, at 1 ud af 5 har svaret, at den eller de episoder, de har været ude for, blev anmeldt til andre (end politiet, arbejdsskadeforsikringen eller Erstatningsnævnet). Medlemmerne har haft mulighed for at uddybe deres svar, og mange nævner sikkerhedsorganisationen på deres arbejdsplads i den forbindelse. 16 % eller 1 ud af 6 har svaret, at der er sket anmeldelse til arbejdsskadeforsikringen. 6 % har oplyst, at episoden/episoderne er anmeldt til politiet, mens kun 1 % har nævnt Erstatningsnævnet.

7 7 Tabel 3. Synes du, at du fik tilstrækkelig støtte og opbakning fra din nærmeste leder på dit arbejde, da du blev udsat for vold, mobning eller chikane? Ja, i høj grad % Ja, i nogen grad % Nej, kun i ringe grad 89 20% Nej, slet ikke 80 18% Ved ikke 13 3% Min nærmeste leder på min arbejdsplads ved slet ikke, at jeg er blevet udsat for vold, mobning eller chikane % I alt % Tabel 4. Synes du, at du fik tilstrækkelig støtte og opbakning fra dine nærmeste kollegaer, da du blev udsat for vold, mobning eller chikane? Ja, i høj grad % Ja, i nogen grad % Nej, kun i ringe grad 72 16% Nej, slet ikke 31 7% Ved ikke 8 2% Mine nærmeste kollegaer på min arbejdsplads ved slet ikke, at jeg er blevet udsat for vold, mobning eller chikane. 14 3% I alt % Det ses af tabellerne 3 og 4 ovenfor, at relativt flere medlemmer synes, at de i høj grad eller i nogen grad fik tilstrækkelig støtte og opbakning fra deres kolleger end fra deres leder, da de blev udsat for vold, mobning og chikane andelene er hhv. 73 % og 48 %. Svarene tyder også på, at der er episoder, som medlemmerne fortæller deres kolleger, men ikke deres leder om. Medlemmerne har kunnet uddybe, hvordan deres leder reagerede. Det har næsten 200 medlemmer benyttet sig af. Der er stor spændvidde i medlemmernes beretninger mange føler sig bakket op, men der er desværre også en del, som føler sig svigtet af lederen. Endelig er der også medlemmer, som nævner, at det er lederen, der fx mobber. Her kommer et par citater: Det var godt at få sat ord på, og vi tog det op på et møde, hvor vi gennemgik borgeren. Det viste sig, at der var andre, som havde været ude for det samme, men ikke havde turdet sige det. Der udfyldes voldsskemaer for hver episode. Leder indkalder til samtale eller jeg beder selv om en snak. Sikkerhedsgruppen vurderer og samlede voldsepisoder registreres og sendes til områdeleder. Kontaktede hende de første gange, men hun kunne og ville ingenting gøre, det hørte med til jobbet, og jeg var selv ude om det. Så til sidst gjorde jeg ikke noget.

8 8 Leder skrev mail til mig og spurgte hvordan jeg havde det. Efter jeg havde sendt skadesanmeldelse. Ville vende tilbage til det ved næste personalemøde, men glemte det. Tabel 5. Har du inden for de seneste 12 måneder været sygemeldt pga. vold, mobning eller chikane på din arbejdsplads? Ja 69 16% Nej % I alt % Tabel 5 viser, at 1 ud 6 af de medlemmer, som er blevet udsat for vold, mobning eller chikane, oplyser, at de har været sygemeldt på den baggrund. Disse (69) medlemmer er blevet spurgt, hvor mange gange sygedage de har haft af den grund. Gennemsnittet er 43 dage det trækkes op af fem medlemmer med ½-1 års fravær. Tabel 6. Har du inden for de seneste 12 måneder forladt eller skiftet job/arbejdsfunktion som følge af vold, mobning eller chikane på din arbejdsplads? Ja 51 11% Nej % I alt % Anmærkning: Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der har været udsat for vold, mobning eller chikane inden for de seneste 12 måneder. Tabel 7. Har du inden for de seneste 12 måneder overvejet at skifte job på grund af vold, mobning eller chikane på din arbejdsplads? Ja % Nej % I alt % Anmærkning: Spørgsmålet er ikke stillet til de medlemmer, der jf. tabel 5 har forladt deres job/arbejdsfunktion inden for de seneste 12 måneder. Tabel 8. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har én eller flere af dine kolleger været udsat for vold, mobning eller chikane, mens de var på arbejde? Ja % Nej % Ved ikke % I alt %

9 9 Tabel 9. Har din arbejdsplads instrueret dig i, hvad du skal gøre, hvis du står i en situation, hvor der bliver udøvet vold, mobning eller chikane imod dig? Ja % Nej % Ved ikke 153 8% I alt % Figur 4. Har din arbejdsplads instrueret dig i, hvad du skal gøre, hvis du står i en situation, hvor der bliver udøvet vold, mobning eller chikane imod dig? (Andel, der har svaret ja til spørgsmålet) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 57% 60% 45% 41% Hjemmeplejen Plejehjem/plejecenter Rådhus eller folkeskole (ikke SFO) Daginstitution/SFO eller lignende Dagplejen 24% 45% 39% Sygehus (somatisk) Handicapinstitution eller lignende 88% 84% Socialpsykiatrien Behandlingspsykiatrien Andet, skriv gerne hvad: 51% Jeg er ikke i arbejde for tiden 24% 48% I alt Figur 4 ovenfor viser, i hvilket omfang medlemmerne på de enkelte arbejdsområder er instrueret i, hvad de skal gøre, hvis der bliver udøvet vold, mobning eller chikane imod dem. Det fremgår, at der er relativt flest af de medlemmer, der arbejder i psykiatrien, som har fået en sådan instruktion (tæt på 9 ud af 10 i behandlingspsykiatrien). Som det fremgik af figur 1, er det også medlemmerne i behandlingspsykiatrien, der er mest udsat for vold mv.

10 10 Tabel 10. Er der på din arbejdsplads en regel om, at nogle typer af vold (fx vold begået af patienter/klienter/beboere) ikke må anmeldes til politiet? Ja 56 3% Nej % Ved ikke % I alt % Tabel 11. Er der på din arbejdsplads en holdning blandt medarbejdere og ledelse om, at vold ikke skal anmeldes til politiet? Ja 49 4% Nej % Ved ikke % I alt % Anmærkning: Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer, som har svaret nej til, at der er en regel på deres arbejdsplads om, at vold ikke anmeldes til politiet. Tabellerne 10 og 11 peger i retning af, at hverken regler eller holdninger på arbejdspladserne står i vejen for, at vold kan anmeldes til politiet. Der er dog nogen usikkerhed blandt medlemmerne om spørgsmålene. Tabel 12. Har du, igennem din arbejdsplads, mulighed for at få psykolog-hjælp eller anden behandling, hvis du udsættes for vold, mobning eller chikane i dit arbejde? Ja % Nej 79 4% Ved ikke % I alt % Tabel 13. Indeholder personalepolitikken på dit arbejde et afsnit om vold? Ja % Nej % Ved ikke % I alt % Tabel 13 ovenfor viser, at der hersker ret stor usikkerhed blandt medlemmerne om, hvor vidt personalepolitikken på deres arbejdsplads indeholder et afsnit om vold. Mere end 4 ud af 10 er således usikre på det. Andre 4 ud af 10 svarer ja til spørgsmålet, mens de sidste 1 ud af 8 medlemmer svarer nej.

11 11 Tabel 14. Bliver alle tilfælde af vold, mobning og chikane registreret på din arbejdsplads? Ja 86 51% Nej 45 27% Ved ikke 38 22% I alt % Anmærkning: Spørgsmålet er kun stillet til de medvirkende sikkerhedsrepræsentanter. Det ses af tabel 14 ovenfor, at halvdelen af de sikkerhedsrepræsentanter, der har deltaget i undersøgelsen, mener, at alle tilfælde af vold mv. bliver registreret på deres arbejdsplads. Lidt mere end ¼ mener ikke, at det sker, og lidt under ¼ ved ikke, om det sker. Tabel 15. Hvis du ser tilbage på de seneste tolv måneder, vil du så sige, at der er blevet mere opmærksomhed om vold, mobning og chikane på din arbejdsplads? Ja, der er mere opmærksomhed om vold mv. end tidligere % Der er samme opmærksomhed om vold mv. som tidligere % Nej, der er mindre opmærksomhed om vold mv. end tidligere 47 3% Ved ikke % I alt % Tabel 15 peger i retning af, at der er noget mere opmærksomhed om vold, mobning og chikane end for et år siden. Tabel 16. Hvad opfatter du som vold på arbejdspladsen? (sæt gerne flere krydser) Slag % Spark % Skub % Spyt % Kast med genstande % Trusler % Krænkelser % Truende adfærd % Mobning % Bid % Kvælningsforsøg % Andet, uddyb gerne: 97 5% I alt % Tabel 16 ovenfor peger i retning af, at begrebet vold er delvist åbent for fortolkning. Mellem 8 og 9 ud af 10 medlemmer betegner slag, spark og kvælningsforsøg som vold, men det gælder dog ikke alle. Af de nævnte former for forulempelser ligger mobning længst nede mht., hvor stor en del af medlemmerne der anser det for vold (59 %).

12 12 Som det fremgår af tabel 16, har 97 medlemmer peget på, at der er andre ting end slag mv., som de opfatter som vold på arbejdspladsen. De fleste af disse medlemmer har uddybet deres svar. Mange nævner verbale overgreb (fx at blive kaldt de værste ting af især patienter/beboere), chikane og psykisk terror som noget, de også opfatter som vold nævner sexchikane, en enkelt racisme. Medlemmerne giver også eksempler på anonyme trusselsbreve eller trusler mod deres familie. De giver også eksempler på fysiske handlinger, der ikke er nævnt på listen i tabel 16 fx at blive spændt ben for, revet i håret, nevet mv. Forebyggelse og håndtering af vold mv. Spørgsmålene til FOAs medlemspanel om vold, mobning og chikane blev stillet samtidig med tre åbne spørgsmål, hvor medlemmerne blev bedt om at anvise forslag til velfærdsforbedringer på de områder, hvor de arbejder. En del medlemmer har benyttet lejligheden til at give kommentarer og forslag vedr. vold, mobning og chikane. Kurser i konflikthåndtering går igen som et forslag, og det fremgår også, at en del medlemmer er på arbejdspladser, hvor alle har fået redskaber til at håndtere konflikter. Også kurser i selvforsvar, ikke-voldelig kommunikation mv. efterspørges. Et medlem foreslår en idébank, hvor man kan hente nyttige redskaber. Flere fremhæver det som meget vigtigt, at arbejdspladsen har en voldspolitik og en handleplan for, hvad man gør, når en medarbejder udsættes for vold mv. Mange lægger også afgørende vægt på åbenhed, så den vold mv., der foregår, er synlig. Hvis det er lederen, der mobber el. lign, skal der være en anden eller andre, som medarbejderen kan henvende sig til ét medlem foreslår en slags hotline. En del medlemmer, som arbejder med demente eller psykiatriske patienter, peger på, at mere tid og bedre normeringer ville kunne forebygge en del af vold, som patienter og beboere udøver. Overfaldsalarmer og flere andre hjælpemidler (loftlifte mv.) efterlyses også. Her er et citat: Vi kunne med sikkerhed nedsætte volden, hvis vi havde bedre tid, og kunne vente med at udføre personlig pleje, til patienten var motiveret, og hvis vi havde bedre tid til at tale med dem om, hvad der skal ske. Vi ville også kunne nedsætte volden, hvis vi var flere til at hjælpe holde i hånd (så hånden ikke kunne slå), det har ofte en god virkning at holde i hånden en tid, før vi går i gang.

13 13 Metode Undersøgelsen er gennemført via forbundets elektroniske medlemspanel MedlemsPulsen. Undersøgelsen vedrørte både vold, mobning og chikane og tre spørgsmål om et yderligere emne. Deltagerne i panelet er sammensat af medlemmer, der har meldt sig til panelet via forbundets hjemmeside og tilfældigt udvalgte medlemmer, som er hvervet for at sikre en bred repræsentation fra forbundets sektorer mv. Medlemspanelet er dog ikke fuldt repræsentativt, der er bl.a. en overvægt af medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren og en undervægt af unge medlemmer. Analysen i dette notat er udført på data, der er vægtet for sektortilhørsforhold. Undersøgelsen er gennemført i perioden december Der blev udsendt én påmindelse til medlemmerne i indsamlingsperioden medlemmer blev inviteret til undersøgelsen, heraf har eller 61 % svaret på samtlige spørgsmål, de er blevet stillet. Svarprocenten i undersøgelsen er tilfredsstillende; den ligger på linje med svarprocenten i flere andre undersøgelser via medlemspanelet.

14 14 Bilag Bilagstabel 1. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Slag Ja, en enkelt gang 69 15% Ja, 2-5 gange 92 20% Ja, 6-10 gange 36 8% Ja, mere end 10 gange 38 8% Nej % I alt % Bilagstabel 2. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Spark Ja, en enkelt gang 40 9% Ja, 2-5 gange 51 11% Ja, 6-10 gange 19 4% Ja, mere end 10 gange 14 3% Nej % I alt % Bilagstabel 3. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Skub Ja, en enkelt gang 54 12% Ja, 2-5 gange 76 17% Ja, 6-10 gange 25 6% Ja, mere end 10 gange 31 7% Nej % I alt %

15 15 Bilagstabel 4. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Spyt Ja, en enkelt gang 56 12% Ja, 2-5 gange 43 9% Ja, 6-10 gange 15 3% Ja, mere end 10 gange 7 2% Nej % I alt % Bilagstabel 5. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Kast med genstande Ja, en enkelt gang 52 11% Ja, 2-5 gange 54 12% Ja, 6-10 gange 16 3% Ja, mere end 10 gange 11 3% Nej % I alt % Bilagstabel 6. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Trusler Ja, en enkelt gang 58 13% Ja, 2-5 gange % Ja, 6-10 gange 39 9% Ja, mere end 10 gange 61 13% Nej % I alt % Bilagstabel 7. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Truende adfærd Ja, en enkelt gang 68 15% Ja, 2-5 gange % Ja, 6-10 gange 51 11% Ja, mere end 10 gange 87 19% Nej % I alt %

16 16 Bilagstabel 8. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Bid Ja, en enkelt gang 32 7% Ja, 2-5 gange 20 5% Ja, 6-10 gange 6 1% Ja, mere end 10 gange 11 2% Nej % I alt % Bilagstabel 9. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Kvælningsforsøg Ja, en enkelt gang 4 1% Ja, 2-5 gange 1 0% Ja, 6-10 gange 0 0% Ja, mere end 10 gange 0 0% Nej % I alt % Bilagstabel 10. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Krænkelser Ja, en enkelt gang 45 10% Ja, 2-5 gange 82 18% Ja, 6-10 gange 24 5% Ja, mere end 10 gange 64 14% Nej % I alt % Bilagstabel 11. Hvis du kigger tilbage på de seneste 12 måneder: Har du - i dit arbejde - været udsat for: - Mobning Ja, en enkelt gang 40 9% Ja, 2-5 gange 85 18% Ja, 6-10 gange 23 5% Ja, mere end 10 gange 36 8% Nej % I alt %

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 28. februar 2011 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA undersøgte i januar 2011 medlemmernes oplevelser med mobning på arbejdspladsen. Undersøgelsen belyser,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen FOA Fag og Arbejde Sektion for Analyse og Kommunaløkonomi 24. april 2008 Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen Dette papir indeholder resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt FOAs medlemmer

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde FOA Kampagne & Analyse Oktober 2009 Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde Denne undersøgelse er gennemført blandt FOA-medlemmer tilmeldt forbundets elektroniske medlemspanel, MedlemsPulsen, i perioden

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E Vold på arbejdspladsen en undersøgelse af vold blandt FOAs medlemmer 2008 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion...2 2. Hvad er vold og trusler?...3 3. Hvert 3. FOA-medlem udsættes

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser FOA Kampagne og Analyse 14.05.13 FOA har i perioden 22.03. 2013 08.04. 2013 gennemført en undersøgelse om udviklingen på FOA-faggruppernes

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om brugen af vikarer på deres arbejdsplads

Det siger medlemmerne af FOA om brugen af vikarer på deres arbejdsplads FOA Kampagne og Analyse Maj 2011 Det siger medlemmerne af FOA om brugen af vikarer på deres arbejdsplads FOA har i perioden 29. april- 11. maj 2011 gennemført en undersøgelse om brugen af vikarer via forbundets

Læs mere

1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte

1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte 1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte Denne rapport er udarbejdet på baggrund af resultaterne fra en elektronisk spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Det siger medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor om velfærdsteknologi

Det siger medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor om velfærdsteknologi FOA Kampagne og Analyse 9. december 2009 Det siger medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor om velfærdsteknologi FOA har i perioden 24. november 2009 til 2. december 2009 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Arbejdstempo og stress

Arbejdstempo og stress 14. januar 2016 Arbejdstempo og stress Hvert femte FOA-medlem føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Andelen har været stigende de sidste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

Seksuel chikane blandt FOAs medlemmer

Seksuel chikane blandt FOAs medlemmer 29. april 2014 Seksuel chikane blandt FOAs medlemmer FOA har i perioden 24. januar 2. februar gennemført en undersøgelse af seksuel chikane på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel. 2.186

Læs mere

Frivilligt arbejde på plejehjem

Frivilligt arbejde på plejehjem 12. november 2013 Frivilligt arbejde på plejehjem Frivilligt arbejde er udbredt på landets plejehjem, og der bliver mere og mere af det. Det er nogle af konklusionerne i FOAs undersøgelse af frivillighed

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres pension

Det siger FOAs medlemmer om deres pension FOA Kampagne og Analyse 5. januar 2009 Det siger FOAs medlemmer om deres pension FOA har i perioden 28. oktober 2008 til 6. november 2008 gennemført et rundspørge om pension via forbundets elektroniske

Læs mere

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde FOA Kampagne og Analyse 21. april 2009 Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde Forbundet har i perioden 1.-14. april 2009 gennemført en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere. 16. marts 2016 Ledelse Ifølge FOAs medlemmer er den vigtigste lederegenskab, at den nærmeste leder har føling med, hvad der rører sig blandt medarbejderne. Det mener 60 procent af FOAs medlemmer. Det viser

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø. FOA Kampagne og Analyse 30. september 2010

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø. FOA Kampagne og Analyse 30. september 2010 Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø FOA Kampagne og Analyse 30. september 2010 1 1 Resumé... 4 2 Indledning... 6 2.1 Formål... 6 2.2 Tidspunkt for undersøgelsen og metode... 6 2.3 Sammenligning

Læs mere

Det siger medlemmer af FOA om job i udlandet

Det siger medlemmer af FOA om job i udlandet FOA Kampagne og Analyse Januar 2013 Det siger medlemmer af FOA om job i udlandet FOA har i perioden i perioden 6.-13. november 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om

Læs mere

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse 1 Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse Over 8 ud af 10 af FOAs medlemmer mener, at FOA har nogen eller stor indflydelse på løn- og ansættelsesvilkår. Til gengæld

Læs mere

Analysesektionen 18. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om vikarer, frokostpauser, uddannelse og seniorstillinger

Analysesektionen 18. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om vikarer, frokostpauser, uddannelse og seniorstillinger Analysesektionen 18. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om vikarer, frokostpauser, uddannelse og seniorstillinger FOAs medlemmer i Medlemspulsen er blevet stillet en række spørgsmål om vikarer og om

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om sommerens debat om deres arbejde

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om sommerens debat om deres arbejde FOA Kampagne og Analyse 26. august 2010 Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om sommerens debat om deres arbejde FOA har i perioden 13.-23. august 2010 gennemført en undersøgelse om sommerens debat om

Læs mere

Det siger medlemmerne om FOAs Ti bud på velfærd

Det siger medlemmerne om FOAs Ti bud på velfærd Det siger medlemmerne om FOAs Ti bud på velfærd FOA Kampagne og Analyse 29. januar 2010 FOA har i perioden 15.-25. januar 2010 gennemført en undersøgelse om medlemmernes holdning til Ti bud på velfærd

Læs mere

Oplevelsen af dokumentation og registrering blandt FOAs medlemmer

Oplevelsen af dokumentation og registrering blandt FOAs medlemmer Oplevelsen af dokumentation og registrering blandt FOAs medlemmer 5. januar 2015 1 Hovedkonklusioner 1 1 Hovedkonklusioner Tidsforbrug: Et FOA-medlem bruger gennemsnitligt 37 minutter på dokumentation

Læs mere

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads. 16. januar 2014 Vold i psykiatrien FOA har i dagene 3.-12. januar 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om vold blandt medlemmer, der arbejder i psykiatrien. 792 medvirkende oplyste, at de arbejder

Læs mere

Ensomhed i ældreplejen

Ensomhed i ældreplejen 17. december 2015 Ensomhed i ældreplejen 3 ud af 4 medlemmer af FOA ansat i hjemmeplejen eller på plejehjem møder dagligt eller ugentligt ensomme ældre i forbindelse med deres arbejde, og en tredjedel

Læs mere

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet 5. marts 2015 Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse, der viste, at hver sjette FOA-medlem inden for de seneste 12 måneder har været udsat for mobning, mens

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om stress

Det siger FOAs medlemmer om stress FOA Kampagne og Analyse 31. januar 2012 Det siger FOAs medlemmer om stress FOA har i juni 2012 undersøgt medlemmernes arbejdsmiljø, herunder stress. Dette notat belyser, hvor mange af medlemmerne, der

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Formål

1 Indledning. 1.1 Formål 1 Indledning 1.1 Formål Rapporten hvilken oplevelse FOAs medlemmer har mht. arbejdspres. Data kommer fra undersøgelsen Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø fra 2010, der belyste arbejdsmiljøet

Læs mere

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere FOA Kampagne og Analyse September 2012 Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere FOA har i perioden 28. august - 6. september 2012 gennemført

Læs mere

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. 04-11-2015 Vold i psykiatrien 2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Det viser en undersøgelse,

Læs mere

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene 4. juni 2015 Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene FOA har i maj 2015 spurgt en række medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren, der arbejder i hjemmeplejen eller på et plejehjem/plejecenter eller

Læs mere

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Vold i psykiatrien Vold i psykiatrien 2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Det viser en ny

Læs mere

Ligestilling. 29. april 2015

Ligestilling. 29. april 2015 29. april 2015 Ligestilling FOA har i perioden fra den 19. til 28. januar 2015 gennemført en undersøgelse blandt erhvervsaktive medlemmer af FOAs medlemspanel samt 4.002 tilfældigt udvalgte medlemmer fra

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om spisepauser

Det siger FOAs medlemmer om spisepauser FOA Kampagne og Analyse 19. april 2012 Det siger FOAs medlemmer om spisepauser FOA har i perioden 12. marts til 23. marts gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om spise-/frokostpauser.

Læs mere

Forekomst af vold og trusler blandt sygeplejersker

Forekomst af vold og trusler blandt sygeplejersker Louise Kryspin Sørensen Oktober 2015 Forekomst af vold og trusler blandt sygeplejersker - 14% af de regionalt og 9% af de kommunalt har oplevet slag, spark, bid eller benspænd de seneste 12 måneder. Denne

Læs mere

VOLD, MOBNING OG CHIKANE

VOLD, MOBNING OG CHIKANE VOLD, MOBNING OG CHIKANE Retningslinjer om vold, mobning og chikane ved Esbjerg Kommune Ifølge aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne mellem KL og KTO, skal der aftales retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage 1 Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage FOA har i perioden 1. - 10. november 2013 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring FOA Kampagne & Analyse 29. oktober 2009 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring Denne undersøgelse er gennemført på forbundets elektroniske medlemspanel i oktober måned

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOAs lederpanel om udviklingen på deres ledelsesområde

Det siger medlemmerne af FOAs lederpanel om udviklingen på deres ledelsesområde FOA Kampagne og Analyse Maj 2011 Det siger medlemmerne af FOAs lederpanel om udviklingen på deres ledelsesområde FOA har i perioden 1.-13. marts 2011 gennemført en undersøgelse om besparelser, ledelsesstruktur

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn FOA, Analysesektionen 8. november 2007 Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn Dette notat er udarbejdet på baggrund af svarene i en medlemsundersøgelse, som FOA har gennemført via

Læs mere

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene. 22. januar 2015 Alenearbejde FOA har i perioden fra d. 23. oktober til d. 2. november 2014 gennemført en undersøgelse om alenearbejde blandt erhvervsaktive medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel.

Læs mere

Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp

Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp FOA Kampagne og Analyse 19. maj 2010 Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp FOA har i perioden 4.-10. maj 2010 gennemført en undersøgelse om førstehjælp og andre emner via forbundets

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA Kampagne og Analyse 3. maj 2012 Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA har i perioden 28. november 2011 til 5.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om tid til deres arbejdsopgaver

Det siger FOAs medlemmer om tid til deres arbejdsopgaver FOA, Analysesektionen 5. november 2007 Det siger FOAs medlemmer om tid til deres arbejdsopgaver Dette notat er udarbejdet på baggrund af svarene i en medlemsundersøgelse, som FOA har gennemført via forbundets

Læs mere

Vold og arbejdet med demente

Vold og arbejdet med demente 22. december 2016 Vold og arbejdet med demente 45 procent af de ansatte på plejecentre er udsat for vold fra demente mindst én gang om måneden. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge Juli 2011 FOA undersøgte i juni 2011 medlemmernes oplevelse af arbejdet med psykisk syge og deres oplevelse udviklingen

Læs mere

Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud

Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud FOA Kampagne og Analyse 14. juni 2012 Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud FOA har i perioden 15.-29. marts 2012 gennemført en elektronisk spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i hjemmeplejen om arbejdet hos demente borgere

Det siger FOAs medlemmer i hjemmeplejen om arbejdet hos demente borgere FOA Kampagne og Analyse 31. januar 2012 Det siger FOAs medlemmer i hjemmeplejen om arbejdet hos demente borgere FOA har i perioden 13.-20. december 2011 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om Facebook

Det siger FOAs medlemmer om Facebook FOA Kampagne og Analyse 12. september 2013 Det siger FOAs medlemmer om Facebook FOA har i perioden d 6.-18. august foretaget en undersøgelse om medlemmernes brug af Facebook via forbundets elektroniske

Læs mere

Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser

Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser 10. marts 2015 Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse blandt FOAs medlemmer om frivilligt arbejde på arbejdspladsen. Spørgsmålene om frivilligt arbejde blev

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed FOA har i perioden 30. marts til 11. april 2012 gennemført en undersøgelse af medlemmernes faglige stolthed via forbundets

Læs mere

Krænkende adfærd overfor borgere

Krænkende adfærd overfor borgere 13. marts 2014 Krænkende adfærd overfor borgere FOA har i perioden d. 1.-11. november 2013 foretaget en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om krænkende adfærd overfor borgere. Svarprocenten

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om arbejdstid

Det siger medlemmerne af FOA om arbejdstid FOA Kampagne og Analyse November 2010 Det siger medlemmerne af FOA om arbejdstid FOA har i november 2010 gennemført en medlemsundersøgelse om en række emner, herunder arbejdstid. 1.884 medlemmer af forbundets

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om hverdagsrehabilitering

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om hverdagsrehabilitering FOA Kampagne og Analyse Februar 2013 Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om hverdagsrehabilitering FOA har i perioden 5.-13. februar 2013 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA Kampagne og Analyse 12. juni 2013 Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA har i perioden 26. april-6. maj 2013 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske

Læs mere

Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er:

Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er: FOA Kampagne & Analyse September 2010 Det siger FOAs medlemmer om frokost og madordninger på deres arbejdsplads FOA gennemførte i perioden 25. august til 2. september 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse.

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Indhold 1 Mobning er et udbredt problem 2 Tegn på dit barn bliver mobbet 3 Vær opmærksom

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt FOAs medlemmer

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt FOAs medlemmer Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt FOAs medlemmer FOA Kampagne og Analyse 24. april 2009 Denne undersøgelse er gennemført blandt forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 31. marts 8. april 2009.

Læs mere

Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere

Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere FOA Kampagne og Analyse Februar 12 Undersøgelse blandt FOA-medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren om erfaringer med selvmord og selvmordforsøg blandt borgere FOA har i perioden fra 13.-. december 12

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 8. december 2015 Vold og trusler på arbejdspladsen En tredjedel af FOAs medlemmer er inden for de seneste 12 måneder blevet udsat for trusler om vold på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Praktiserende læger Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Unge med særlige behov og seksualitet. v. Kim Steimle Rasmussen, SUMH Mette Gundersen, Sex & Samfund

Unge med særlige behov og seksualitet. v. Kim Steimle Rasmussen, SUMH Mette Gundersen, Sex & Samfund Unge med særlige behov og seksualitet v. Kim Steimle Rasmussen, SUMH Mette Gundersen, Sex & Samfund Program Introduktion Særlige temaer og problematikker Case del 1: Charlotte onanerer i timen Case del

Læs mere

Medlemsundersøgelse om frynsegoder på arbejdspladsen. Hovedkonklusioner fra undersøgelsen. FOA Kampagne & Analyse November 2008

Medlemsundersøgelse om frynsegoder på arbejdspladsen. Hovedkonklusioner fra undersøgelsen. FOA Kampagne & Analyse November 2008 FOA Kampagne & Analyse November 2008 Medlemsundersøgelse om frynsegoder på arbejdspladsen FOA har i oktober måned 2008 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om blandt andet frynsegoder via forbundets elektroniske

Læs mere

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden. 18. juni 2014 Uro blandt børn FOA har i perioden 21. til 31. marts 2014 gennemført en undersøgelse om uro blandt børn i dagpleje, vuggestue og børnehave. De omtalte spørgsmål i dette notat var en del af

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer FOA Kampagne og Analyse December 2010 FOA - Fag og Arbejde gennemførte i november 2010 en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om

Læs mere

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen 13. november 2015 Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt 4.524 erhvervsaktive medlemmer af FOAs

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere 13. november 2014 Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere FOA har i perioden 1.-14. oktober 2014 gennemført en undersøgelse blandt omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter om vold og

Læs mere

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om bistand til vedligeholdelse og drift af ældre borgeres høreapparater

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om bistand til vedligeholdelse og drift af ældre borgeres høreapparater FOA Kampagne og Analyse Februar 2013 Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om bistand til vedligeholdelse og drift af ældre borgeres høreapparater FOA har i perioden 6.-13. november 2012

Læs mere

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer. Alenearbejde blandt FOAs medlemmer Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer 2015. Alle sektorer. 6. november 2015 1 2 Indhold Resumé... 3 Læsevejledning... 3 Hovedkonklusioner...

Læs mere

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 8. juli 2016 FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 3 ud af 4 af FOAs medlemmer er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø generelt er godt. Hver tiende er til gengæld helt uenige. Det viser

Læs mere

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer 19. december 2014 Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer Svar indsamlet fra FOA-medlemmer i oktober 2013 viser, at frivilligt arbejde er mest udbredt på plejehjem/plejecentre

Læs mere

Resumé. Vold som Kommunikationsmiddel Socialt Udviklingscenter SUS

Resumé. Vold som Kommunikationsmiddel Socialt Udviklingscenter SUS 1 Resumé Undersøgelsen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse og omfatter studerende på sidste studieår inden for pædagoguddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen samt sygeplejeuddannelsen.

Læs mere

Ledermedlemmerne er i gennemsnit leder for 42 medarbejdere, og 1 ud af 5 ledermedlemmer er også leder for andre ledere.

Ledermedlemmerne er i gennemsnit leder for 42 medarbejdere, og 1 ud af 5 ledermedlemmer er også leder for andre ledere. 2. december 2015 Lederuddannelse FOA gennemførte i august 2015 en undersøgelse blandt FOA-medlemmer med lederansvar (ledermedlemmer). 2.088 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen, hvoraf 518 medlemmer

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker)

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker) FOA Kampagne og Analyse April 2013 Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker) FOA har i perioden 22. marts - 8. april

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

Delpolitik om Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd

Delpolitik om Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd Delpolitik om Forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd 1. Mål med politikken Delpolitik om forebyggelse af uhensigtsmæssig adfærd (herefter forebyggelsespolitikken) skal bidrage til at forebygge chikane,

Læs mere

FOA undersøgte i december 2010, hvilke opgaver medlemmerne fra Social- og sundhedssektoren har i forbindelse med medicingivning til demente.

FOA undersøgte i december 2010, hvilke opgaver medlemmerne fra Social- og sundhedssektoren har i forbindelse med medicingivning til demente. Det siger FOAs medlemmer om medicinering af demente FOA undersøgte i december 2010, hvilke opgaver medlemmerne fra Social- og sundhedssektoren har i forbindelse med medicingivning til demente. FOA Kampagne

Læs mere

Spørgeskema. Det er vigtigt, at alle etiske regler overholdes, når man bruger skemaet:

Spørgeskema. Det er vigtigt, at alle etiske regler overholdes, når man bruger skemaet: Spørgeskema Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering og kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Når medarbejderne har udfyldt spørgeskemaerne, samles skemaerne

Læs mere

Demente i ældreplejen

Demente i ældreplejen 24. september 2014 Demente i ældreplejen FOA har i perioden fra den 11. til den 22. september gennemført en undersøgelse blandt 786 medlemmer i ældreplejen om deres arbejde med demente. Kun medlemmer af

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Samlet set har 85 procent af FOAs medlemmer oplevet, at der er sket forringelser på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Forringelserne

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Tosprogede børn i dagtilbud

Tosprogede børn i dagtilbud 26. januar 2016 Tosprogede børn i dagtilbud 4 ud af 5 medlemmer i dagtilbud har inden for de seneste to år haft tosprogede børn i deres børnegruppe. Blandt disse medlemmer er hver tredje helt eller delvist

Læs mere

Lokal Handlingsplan mod mobning

Lokal Handlingsplan mod mobning Lokal Handlingsplan mod mobning Arbejdsplads XX tilslutter sig den fælles definition på mobning 1 : Det er mobning, når en eller flere personer gentagne gange og over længere tid udsætter en anden person

Læs mere

Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynets tilsynspraksis med psykisk arbejdsmiljø. Morten Hareskov-Jensen Tilsynsførende

Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynets tilsynspraksis med psykisk arbejdsmiljø. Morten Hareskov-Jensen Tilsynsførende Arbejdstilsynet Arbejdstilsynets tilsynspraksis med psykisk arbejdsmiljø Morten Hareskov-Jensen Tilsynsførende Hvem er vi? Myndighed der regulerer efter arbejdsmiljøloven Ca. 700 medarbejdere på landsplan

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 8% (/0) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse,

Læs mere

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter. 12. december 2016 Palliativt arbejde I perioden 25. november til 6. december 2016 har FOA gennemført en undersøgelse af medlemmernes erfaringer med pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere. Målgruppen

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 6 Spørgeskemaet Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 9. maj 2014 Psykiske lidelser på arbejdspladsen FOA har i perioden 21.-31. marts 2014 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om bl.a. holdningen til kolleger med alvorlige

Læs mere