Viborg Stiftsmuseum december Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober Specialklasser. analyse > proces > udvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Specialklasser. analyse > proces > udvikling"

Transkript

1 Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse oktober 2010 Specialklasser

2 Lidt om undersøgelsen

3 Tre afrapporteringer Sprogskole-elever Specialklasseelever Metodiske erfaringer

4 Projektets overordnede mål > Målet med undersøgelsesprojektet er overordnet at indhente en nuanceret viden om specialgruppernes forudsætninger, forventninger og udbytte i forbindelse med deres brug af museet som et uformelt læringsmiljø. Herunder: > Hvordan museets tilbud kan målrettes mod at indgå som en naturlig del af en mere helhedsorienteret undervisning, der også omfatter andre natur og kulturinstitutioner. > Hvordan museet, som uformelt læringsmiljø, kan give lærerne mulighed for større variation i undervisningen. > Hvordan museets udstillingstilbud kan imødekomme skolernes og specialundervisningens krav om, at elever og kursister skal opnå viden om centrale temaer indenfor dansk, historie og samfunds og kulturforståelse. > Hvordan museet bedst tilrettelægger konkrete forløb, rettet mod marginaliserede grupper.

5 Undersøgelsesmål > At afdække professionelle mål med brugergruppernes besøg på udstillingen: Hvad er læringsmålene set fra sprogskole og specialskole? > At forstå de forskellige brugergruppers forudsætninger for besøg på museet: Sprogligt, kulturelt, mm. > At forstå potentialerne i museumsformidlingen i et professionelt perspektiv, set i relation til brugergrupperne. > At levere dybdegående indsigt i de forskellige brugergruppers forventning, oplevelse og tilegnelse af ny viden (eller erfaring), på baggrund af et besøg på museet i regi af skole eller sprogcenter.

6 Museet som uformelt læringsmiljø Hovedresultater

7 Læringsmål med et museumsbesøg fra specialskolerne > Skolerne har ikke klart definerede faglige læringsmål med besøg på museet. > Social træning med eleverne fylder meget i planlægning af udflugter ogsåtil museerne. > Skolerne udtrykker villighed til at integrere museumsbesøg i højere grad i undervisningen, hvor det er muligt. > Praktiske, økonomiske og strukturelle forhold er dog en barriere. > Specialklasselærerne har i almindelighed et defensivt udgangspunkt for turene: Succeskriteret er ofte, at turen forløber uden problemer.

8 Specialklasseelevernes forudsætninger for besøg > Specialklasseeleverne har generelt mod på nye udfordringer både på museet og på Naturskolen. > Eleverne er glade, nysgerrige og interesserede i at omstille sig til museets rammer. > Nye læringsrum som f.eks. museet, stimulerer eleverne positivt. > De enkelte elever har unikke udfordringer både fagligt og socialt, men kan med enkle midler imødekommes som gruppe i formidlingen på museet.

9 Potentialer i museumsformidlingen i forhold til målgruppen > Museet udgør et nyt læringsrum, som adskiller sig fra det kendte klasseværelse. > Eleverne har dermed mulighed for at bryde med vante begrænsninger i læringen, og fastfrosne roller i relation til lærere og klassekammerater. > Kontakt med genstande fordrer andre typer læring. > Museets historiske miljøer tilbyder en rumlig oplevelse, som modtages positivt.

10 Specialklasselevernes udbytte af besøget > Jf. observationer og opfølgende interviews er elevernes udbytte størst, når de gives mulighed for at demonstrere deres potentiale på egen hånd. > Således fungerer formidlingstiltagene bedst, hvor lærerindblandingen er lavest. > De testede aktiviteter gav åbenlyst en merværdi til besøget, og demonstrerede et klart potentiale i at arbejde videre med aktiviteter rettet mod målgruppen. > Aktiviteterne fungerede bedst, hvor eleverne fik oplevelsen af at styre tid og tempo, inden for visse rammer. > Det viste sig ligeledes essentielt, at give umiddelbar feedback på aktiviteterne.

11 Detailresultater

12 Undersøgelsens forløb Ekspertinterviews med specialklasselærere Observation af elever på Naturskolen Viborg Interviews og observation på Viborg Stifts Museum

13 Deltagere i undersøgelsen Og deres forudsætninger for museumsbesøg

14 Deltagerne i undersøgelsen Nordre skole > I alt 9 elever i alderen år. > I alt tre piger og 6 drenge. > Deltagerne er interviewet i hold af 2 & 3. > Eleverne har tidligere besøgt museet, men ikke udstillingen Familien i det 20. århundrede. Rødkærsbro skole > I alt 11 elever i alderen 9 14 år. > I alt én pige og 10 drenge. > Deltagerne er interviewet i hold af 2 & 3. > Eleverne har tidligere besøgt museet, men ikke udstillingen Familien i det 20. århundrede.

15 Specialklasseeleverne Jf. Ekspertinterviews med lærere > Specialklasseeleverne er i den daglige undervisning stillet overfor forskellige udfordringer, f.eks. læse og skrivevanskeligheder og koncentrationsbesvær. > Specialklasseeleverne har generelt brug for meget struktur i hverdagen, og når de er på udflugt: > Konkrete forløb i forbindelse med besøg. > De praktiske ting skal fungere, og stressende overraskelser undgås. > Eleverne har brug for pauser, især spisepauser. > Eleverne har brug for at kunne forberede museumsbesøg i klasserne, og gerne følge op på det oplevede.

16 Indledende observation Observation af specialklasseelever på Naturskolen i Viborg: > Deltagerne har generelt stort mod på udfordringerne på Naturskolen. > Deltagerne demonstrerer vilje til samarbejde med lærer og kammerater. > Korte forløb og umiddelbar payoff, stimulerer deltagerne til at engagere sig yderligere i aktiviteterne. > Konkurrenceelementer giver eleverne mulighed for at bevise sig over for sig selv, formidleren og de andre deltagere. Det er sekundært, om man vinder eller taber. > Aktiviteter med meget bevægelse fungerer tilsyneladende bedst. > Dagen på Naturskolen fungerede godt, uden nogen form for lærerindblanding.

17 Skolernes motivation for faglige udflugter

18 Ekspertinterviews med lærerne > Interviews med i alt fem lærere fra Nordre og Rødkærsbro skoler. > Ekspertinterviewene havde til formål: > At forstå baggrund og motivationen for brug af udflugter generelt og museumsudflugter specifikt i specialklasserne. > At afdække lærernes oplevelse af museerne som læringsmiljø. > At indhente viden og inspiration til brug for udvikling af undersøgelsens metodiske setup.

19 Baggrund for udflugter generelt ifølge lærerne > Udflugter er oplagte dannelses og selvtillidsrejser for eleverne. > Udflugter er velegnede til social træning. Eleverne flyttes ud af de beskyttede rammer og klasseværelsets falske tryghed. > Udflugter udgør et brud med hverdagen. > Udflugter tilbyder andre vinkler på læring end klasseværelset. > Udflugter til kulturinstitutioner introducerer alternativ social habitus for mange af eleverne.

20 Læringsmål med museumsudflugter ifølge lærerne > Det primære mål med museumsudflugten er ofte social træning. > Museerne adskiller sig dog fra andre udflugtsmuligheder ved at tilbyde dannelse og indsigt. > Museumsudflugter skal introducere museerne som institutioner: Her kan man få gode oplevelser. > Skolerne har ofte ikke klart definerede læringsmål med udflugterne: Ofte er skolernes dannelsespligt samt et håb om at skabe nysgerrighed hos eleverne, mål for udflugten.

21 Museer som læringsmiljø ifølge lærerne > Et museumsbesøg kan aktivere andre sanser end synet. > Anderledes rammer for læring kan aktivere og motivere eleverne. > Museerne kan tilbyde opdateret faglig viden og kompetente formidlere. > Museerne kan tilbyde et brud med hverdagen og en anderledes oplevelse. > Museerne er eksponent for dannelse. > Museerne kan præsentere noget autentisk, som ikke kan opleves I en bog.

22 En god udflugtsoplevelse? ifølge skolerne Når der ikke er noget der går galt. Når de har fået morgenmad, og har taget deres piller. Som regel bliver det godt, når vi har haft mulighed for at forberede besøget. Når de har fået en totaloplevelse. Så fortæller de løs bagefter. Når eleverne har haft hænderne i noget. Når de virkelig føler, at de har gjort noget.

23 Elevernes besøg på Viborg Stiftsmuseum

24 Udstillingen: Familien i det tyvende århundrede > Familien i det 20. århundrede fortæller om de store forandringer, der er sket i vores hjem i de sidste generationer. > I begyndelsen af århundredet var hjemmet en vigtig arbejdsplads og en produktionsenhed. Ved århundredets slutning var kernefamilien i alt væsentligt kun bundet sammen af følelser, fritid og forbrug. > Udstillingen er karakteriseret ved at de enkelte interiører ikke er gemt væk bag afspærringer og i montrer, men de besøgende kan gå rundt i historien. > Den åbne udstilling appellerer i særlig grad til målgrupperne i undersøgelsen, ved at have en højere grad af sanselighed.

25 Interviewforløbet > Introduktion til forløbet > Introduktion til udstillingen Familien i det 20. århundrede. > Konkrete opgaver i forbindelse med udstillingen. > Besøg i udstillingen på egen hånd, med digitalkamera til dokumentation af styrker og svagheder. Observation af deltagerne. > Interview om oplevelsen.

26 Mødet med udstillingen

27

28 Mødet med udstillingens tematik og opbygning > For de yngste forstås temaet primært som udstilling af historiske genstande. > De ældste elever ser familien som omdrejningspunkt i en historisk udvikling. > Det står overvejende klart for alle, at udstillingen er opbygget som et kronologisk forløb. > Ekstremerne 1910 og 1990 står dog betydeligt klarest for børnene. > Udstillingens historiske miljøer modtages især godt. > Generelt er der dog store forskelle på oplevelsen og forståelsen inden for de forskellige alderstrin. > Udstillingen opleves som relevant for elevernes egne aldersgrupper, men også som en fælles familieudflugt.

29 Mødet med udstillingen > Eleverne fascineres (positivt og negativt) af de historiske miljøer I udstillingen. > Materialet I udstillingens montrer har ikke samme fascinationskraft hos hverken de yngste eller ældste. > Eleverne interesserer sig meget for udstillingens ekstremer: De taler meget om de ældste miljøer (1910) og de yngste (1990). Måske fordi de har svært ved at rumme hele det nuancerede historiske forløb.

30 Positive nøgleord for mødet med udstillingen Hygge Konkrete miljøer og genstande Genkendelse Ny viden Hverdagslivet Cola og popcorn Hippierne Interessante genstande Noget jeg ikke vidste

31 Positive nøgleord > Konkrete miljøer og genstande: Udstillingen har en stor styrke I de konkrete genstande, som gør ny viden meget håndgribelig for specialklasseeleverne. > Genkendelse: Børnene har meget ud af genkende genstande, og forholde dem til eget liv. > Ny viden: Deltagerne genkender en del på udstillingen, og bruger det som afsæt til at få ny viden.

32

33

34

35

36 Det var spændende at se hvor lidt udviklede de var. (om 1910 udstillingen.) Det var helt hvidt. Helt koldt. Sådan er det ikke hjemme hos os (om 1990 udstillingen.) Sådan noget LEGO har jeg også derhjemme. Det var vildt, at de selv havde lavet den der flyver. Jeg kunne godt li at man måtte gå ind i deres stue.

37 Negative nøgleord for mødet med udstillingen Manglende genkendelse Mangel på identifikation Tekster Afstand til det udstillede

38 Negative nøgleord > Manglende genkendelse: Generelt er udstillingens styrke, at de udstillede genstande er meget håndgibelige og genkendelige. Modsat opleves mijøer og genstande, som ikke umiddelbart kan genkendes, som kedelige. > Mangel på identifikation: Identifikation er en driver for engagement i udstillingen. Manglende identifikation med genstande og miljøer, får eleverne til at opgive. > Tekster: For meget tekst opleves negativt af specialklasserne. > Afstand til det udstillede: En styrke ved udstillingen, er miljøerne, som man kan bevæge sig i er udstillngen er afskærmet, og det oplevesnegativt hos de fleste.

39

40

41

42 Hvorfor måtte man ikke røre ved tøjet? Hvorfor måtte vi ikke gå derind? (om 1990 udstillingen.) Montrerne var bare for kedelige. Den der stue med symaskinen. De må godt nok have kedet sig, dem der boede der.

43 Udstillingen: Barrierer og potentialer Potentialer > Udstillingen udgør et anderledes læringsrum, som modtages positivt af eleverne. > Eleverne er især begejstrede over udstillingens historiske miljøer. > Det ligger således et stort potentiale I at udnytte de rumlige oplevelser for specialklasseeleverne. Barrierer > Det er svært for de yngste at forstå familien som tema på udstillingen. > Eleverne reagerer negativt på 1990 ermiljøet, pga. utilgængelighed. > Montrerne tilbyder primært viden for øjet, og det appellerer ikke I samme grad til eleverne.

44 Lærernes rolle ifbm. besøget > Det er individuelt, hvordan lærerne positionerer sig I forhold til besøgene på Viborg Stifts Museum. > Ofte er lærerne dog bevidst eller ubevidst tydeligt er til stede I forbindelse med besøget: > Gennem aktiv deltagelse i besøg og aktiviteter. > Gennem markering af et rum, hvor bestemte regler skal følges og en bestemt opførsel er tilladelig. > Gennem italesættelse af elevernes begrænsninger, eller ved at tale på elevernes vegne. > Det er tydeligt I forbindelse med undersøgelsen, at jo mere tilstedeværende en lærer er, jo mere hæmmer det eleverne i deres udfoldelse i forbindelse med aktiviteter. > Dermed berøves eleverne muligheden for at deltage i et ægte uformelt læringsmiljø.

45 Formidlingstiltag

46 Formidlingstiltag på udstillingen > Test af to forskellige formidlingstiltag: 1. Genstandsplacering: > Placering af genstande i udstillingens forskellige historiske miljøer. > Gennemført i varierede udgaver af alle specialklassebørnene. 2. Tidens oplagstavle: > Besvarelse af opgaver med rod i udstillingselementet tidens opslagstavle. > Gennemført af de ældste elever.

47 Formidlingstiltag: Genstandsplacering > Viborg Stiftsmuseum ser det som sin opgave at stille museets uformelle læringsrum til rådighed og give eleverne en mulighed for at få et større kendskab til dansk historie og dermed til det samfund, de integrerer sig i. > Derfor var det ikke intentionen at teste elevernes viden og dygtighed i forhold til det 20. århundredes historie, men derimod at give eleverne en positiv og refleksiv oplevelse. > Formidlingsopgaven bestod i, at eleverne efter at have studeret udstillingens interiører skulle placere en række genstande på deres rette sted I udstillingen. > Der blev på de fire hold arbejdet med forskellige modeller afhængig af størrelsen på holdene og elevernes alder. > Eleverne fik I alle variationer umiddelbar feedback på deres svar. > Formålet med opgaven var at få eleverne til at reflektere over udviklingen i familie og samfundsstrukturerne i Danmark i det 20. århundrede.

48 Genstandsplacering 9 11 år Styrker > Genstande i hånden. > Flere elever i fokus. > Umiddelbar feedback på øvelsen. > God mulighed for at stille nysgerrige spørgsmål. > Godt niveau i udfordringen for de 8 11 årige. Udfordringer > Ventetid når det ikke er ens tur (ifølge eleverne). > Store krav til formidleren om at ramme elevernes niveau, koncentration og specialinteresser. Eleverne fik hver en genstand, og kunne byde ind, når gruppen nåede til et udstillingsmiljø, som passede med genstanden.

49 Genstandsplacering år Styrker > Sjovt at blive aktiveret på museet. > Godt at få noget i hånden. Eleverne blev placeret i et historisk miljø, og kunne byde ind, når en præsenteret genstand passede med deres miljø. Udfordringer > Passiv øvelse, hvor eleverne var placeret i de enkelte udstillingsafsnit > Svært at få feedback og at få besvaret spørgsmål, når eleverne er placeret langt fra museumsformidleren. > Oplevet lav sværhedsgrad i aktiviteten (stemmer ikke overens med det observerede). > For meget ventetid i øvelsen (ifølge eleverne). > Store krav til formidleren om at ramme elevernes niveau, koncentration og specialinteresser.

50 Formidlingstiltag: Tidens opslagstavle > De ældste elever i undersøgelsen, fik desuden en opgave i tilknytning til Tidens opslagstavle. > Opgaven bestod i, at eleverne to og to skulle svare på to tre spørgsmål ad gangen om forskellige emner, såsom transport, mad, legetøj, tøj, underholdning mv. > Opgaverne blev uddelt af en centralt placeret formidler, og skulle afleveres igen til formidleren. > Spørgsmålene skulle understøtte elevernes oplevelse af, hvordan familielivet og samfundsstrukturerne udviklede sig i det 20. århundrede. > Opgaven sigtede mod at være overskuelig og samtidig sikre en hurtig respons på elevernes arbejde, så der hele tiden var et mål, der kunne motivere eleverne.

51 Tidens opslagstavle år Styrker > Vi lærte en masse. > Gruppearbejdet var positivt eleverne kunne støtte hinanden. > Opgaverne motiverer eleverne til at finde løsninger i stedet for at se begrænsninger (læsevanskeligheder osv.) > Aktiviteten gav umiddelbar feedback fra museumsformidleren. > Aktiviteten fordrede fysisk bevægelse i museet. > Eleverne kunne selv styre, hvornår der var pauser og ophold. Udfordringer > Tekstopgaverne kræver læsefærdighed eller mindst en i gruppen som er god til at læse. > Opgaveteksten svarede ikke altid til teksten i udstillingen. > Opgaverne gik entydigt på montreudstillingerne eleverne interesserer sig generelt mere for miljøerne. > Lærerindblanding i grupperne var med til at begrænse eleverne i opgaveløsningen.

52 Jeg synes det er kedeligt, hvis der bare hænger nogle billeder på en væg, som man skal kigge på Jeg synes det har været godt i dag, for jeg har fået meget ny viden med herfra Jeg synes det er sjovt, at lave noget sammen i grupper Det var kedeligt, det med glasrammerne. Hvorfor var der ikke mere med rummene? Er det her sådan en test, hvor lærerne får det du skriver ned om os? Jeg synes det var spændende at se, hvordan familier boede den gang

53 Formidlingstiltag opsummeret > Eleverne styrer tid og forløb inden for visse rammer. > Berøring med genstande. > Aktivering af flere sanser. > Bevægelse. > Umiddelbar feedback. > Empatisk formidling. > Udfordringer frem for begrænsninger. > Ventetid. > Læring med øjnene, frem for kroppen. > Lærerindblanding i formidlingsaktiviteterne.

54 Anex Analyse Rentemestervej København NV

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Sprogskolen. analyse > proces > udvikling

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Sprogskolen. analyse > proces > udvikling Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse oktober 2010 Sprogskolen Lidt om undersøgelsen Tre afrapporteringer Sprogskoleelever Specialklasseelever Metodiske erfaringer Projektets overordnede mål > Målet med

Læs mere

Viborg Stiftsmuseum februar Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse februar Metodiske erfaringer. analyse > proces > udvikling

Viborg Stiftsmuseum februar Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse februar Metodiske erfaringer. analyse > proces > udvikling Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse februar 2011 Metodiske erfaringer Lidt om undersøgelsen Tre afrapporteringer Sprogskole-elever Specialklasseelever Metodiske erfaringer Projektets overordnede mål

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Film (spilletid: 2 min.)

Film (spilletid: 2 min.) Film (spilletid: 2 min.) Film: Tænk. Hvis det er dig Aarhus Universitet har lavet en film om starten på et muligt studieliv på universitetet. Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om filmen og

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Skolereformen sætter for alvor fokus på mere og bedre idræt, motion og bevægelse i skoledagen. Krop & Kompetencer er et kompetenceløft,

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Læringsgrundlag Forskning (jvf. bl.a. Ole Henrik Hansen) viser at en struktureret tilgang til at arbejde med læring har en gavnlig effekt. 3 forhold der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Dette er en hjælp til dig der gerne vil bringe mapop ind i din læringsmålstyrede undervisning. Vi tager udgangspunkt i Læringsmålstyret

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale

Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling for udøvere af Den motiverende samtale University College Lillebælt Forebyggelsescentret Langeland Kommune Projekt Forløbspartner i Langeland og Svendborg kommune Det mobile sundhedscenter Faaborg Midtfyn Kommune Selvevalueringsguide til kompetenceudvikling

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn

Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Stærke børnefællesskaber - om trivsel og læring for alle børn Konference for Undervisningsministeriets samarbejdskommuner 12. maj 2015 Uddannelseskonsulent Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Agenda

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

KATJA MØLGAARD CHRISTENSEN, A070028 LASSE DOBRITZ DUUSGAARD, A070040

KATJA MØLGAARD CHRISTENSEN, A070028 LASSE DOBRITZ DUUSGAARD, A070040 Indledning i den danske folkeskole er et begreb, der får en del opmærksomhed både i medierne og fra pædagogisk såvel som social- og uddannelsespolitisk side. I folkeskolelovens 3 stk. 2 står der at Til

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet

Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet Opsummering af de studerendes evalueringer af praktikophold Uddannelsen i medicin, Syddansk Universitet Neurologisk afdeling, Odense Universitetshospital, Odense 1. Sep 2012-31. Aug 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2010

BRUGERUNDERSØGELSE 2010 Almenklasse beelser: 61 Svarprocent: 73 BRUGERUNDERSØGELSE 2010 Om rapporten Varde Kommune har i januar og februar 2010 gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt forældre med børn i skole. Denne rapport

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

Natur og natur fænomener:

Natur og natur fænomener: Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Børn:14 storegruppebørn 5-6 år Deltagende voksne: Mai-Britt og Camilla Tidsramme:

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Læring, der giver mening

Læring, der giver mening Læring, der giver mening Anerkendende tilgang som vej til fastholdelse på en erhvervsuddannelse som klinikassistent Hanne Hvid Sodemann Tandlæge, Master i Sundhedsantropologi Skolen for Klinikassistenter,

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 25. januar 30. marts 2016

Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 25. januar 30. marts 2016 Resultater af test og evaluering af Stress Graph i Psykiatriens hverdagstestere Testperiode: 25. januar 30. marts 2016 April 2016 1. Baggrund Virksomheden Sumondo ønskede at få testet monitoreringsløsningen

Læs mere

ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL?

ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL? ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL? Download link til rapport Helle Holt 1. marts 2016 www.sfi.dk Hvad er et ressourceforløb? Indsatsen er tværfaglig og helhedsorienteret

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Træningen Træningstilbuddet foregår primært i et privat fitnesscenter, men kan også foregå ude enten i form af ture i skoven eller lignende. Det

Læs mere

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014

Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 Talentstrategi i Holbæk Kommune - kort udgave, 7. november 2014 KULTUR & FRITID Hvorfor talentstrategi? Formålet med talentstrategien er at skabe de optimale vilkår for den enkelte, så talentet stimuleres

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Hedegårdsskolen 2015

Hedegårdsskolen 2015 Hedegårdsskolen 2015 Ny udskoling - 3 linjer Med linjerne får Hedegårdsskolen en udskoling, der bliver endnu mere målrettet til den enkelte elev. Vi udbyder derfor de tre spændende linjer, som du kan læse

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Motorik og sprog regler

Motorik og sprog regler Motorik og sprog regler Introduktion Regler indrammer børns liv i dagpleje og vuggestue, og skaber et trygt og rart miljø. Men regler er ikke bare regler. De er en del af den pædagogiske praksis, fordi

Læs mere

De fysiske rammer 146

De fysiske rammer 146 146 De fysiske rammer Indretning og læringsmiljø De fysiske rammer Beskrevet med input fra leder Joan Straarup og souschef Lis Tulstrup Petersen, Tuen, Rebild Kommune BAGGRUND Kort om metoden Indretningen

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Udendørs bevægelse alene og med andre Hvordan går det med mine forandringer?

Udendørs bevægelse alene og med andre Hvordan går det med mine forandringer? 9. MØDEGANG Bevægelse Udendørs bevægelse alene og med andre Hvordan går det med mine forandringer? At arbejde med bevægelse i en hverdagsramme At blive bevidst om forskellene på at gå alene og sammen med

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD www.frivillignet.dk kolofon Rapporten er udgivet af Frivillignet, Dansk Flygtningehjælp. Rapporten

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag.

Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag. Studieplan for grundforløbet 2012-2013, hh1.ag, økonomilinien. På økonomilinien er der særligt fokus på økonomiske og matematisk fag. Indhold: 1. Overordnet plan for grundforløbet Tema 1: Kulturelt område

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Oplæg om ensomhed blandt ældre

Oplæg om ensomhed blandt ældre Oplæg om ensomhed blandt ældre 1 Ensomhed blandt ældre myter og fakta 2 Hvordan kan man identificere ensomhed? 3 Hvordan kan man italesætte ensomhed? 4 Hvordan kan man handle på ensomhed? 5 Opsamling Ensomhed

Læs mere

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI HVAD ER FIT? FIT er et dialog- og evalueringsredskab udviklet af Scott Miller og Berry L. Duncan Består af 2 skema med hver 4 spørgsmål: ORS Outcome

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2010

BRUGERUNDERSØGELSE 2010 6.-9. klasse Antal besvarelser: 131 Svarprocent: 96 BRUGERUNDERSØGELSE 2010 Om rapporten Varde Kommune har i januar og februar 2010 gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt forældre med børn i skole.

Læs mere

Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016

Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016 Dato 300316 Dok.nr. 47245-16 Sagsnr. 15-7239 Ref. siko Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016 På mødet den 15. marts 2016 blev der gruppevis debatteret følgende emner: trivsel, læring

Læs mere

Hvordan kan vi forstå unges motivation i udskolingen og arbejde med at skabe den? v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU

Hvordan kan vi forstå unges motivation i udskolingen og arbejde med at skabe den? v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Hvordan kan vi forstå unges motivation i udskolingen og arbejde med at skabe den? v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Oplægget idag Motivation i krise eller

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011

Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Tallerupskolens skolebestyrelses årsberetning 2010/2011 Indledning I august 2011 startede Tallerupskolens nye skolebestyrelse på arbejdet. Det var en bestyrelse, som bestod af en del nye medlemmer og så

Læs mere

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang På jagt efter historiske spor i Den Fynske Landsby 3.- 4.årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud på samme måde, som mange landsbyer gjorde på Fyn i 1800-tallet. Her

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

It-mentor-projektet i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune. Et opkvalificeringsforløb for årgangsteam med fokus didaktik og it

It-mentor-projektet i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune. Et opkvalificeringsforløb for årgangsteam med fokus didaktik og it It-mentor-projektet i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune Et opkvalificeringsforløb for årgangsteam med fokus didaktik og it Præsentation Christina Harting, Projektleder, ansat i Center for Skoler, Institutioner

Læs mere

Rybners Gymnasium STX

Rybners Gymnasium STX Datarapportering Elevtrivselsundersøgelse 203 Rybners Gymnasium STX Udarbejdet af ASPEKT R&D Rybners Gymnasium - STX Elevtrivselsundersøgelse 203 Undersøgelsen på Rybners Gymnasium, STX Der har deltaget

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser

Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser Nærværende rapport er en udarbejdelse af statistisk materiale, der er dannet på baggrund af spørgeskemaer vedr. inklusion, besvaret af ledere, lærere

Læs mere

Christiansø Skole Christiansø Skole - forældretilfredshed April 2016 1

Christiansø Skole Christiansø Skole - forældretilfredshed April 2016 1 Christiansø Skole 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 6 5 4 3 2 1 0 God skole Tryg ved at God God og Godt og sende mit barn information ligeværdig tillidsfuldt dialog samarbejde

Læs mere

Gudrun Gjesing Lene Hummelshøj Qvist Tine Ørskov Dall. Krop og læring i indskolingen hvorfor? hvordan? sådan!

Gudrun Gjesing Lene Hummelshøj Qvist Tine Ørskov Dall. Krop og læring i indskolingen hvorfor? hvordan? sådan! Gudrun Gjesing Lene Hummelshøj Qvist Tine Ørskov Dall Krop og læring i indskolingen hvorfor? hvordan? sådan! Gudrun Gjesing, Lene Hummelshøj Qvist og Tine Ørskov Dall Krop og læring i indskolingen hvorfor?

Læs mere

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø I første del af agenturets projekt om elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø blev begrebet inkluderende elevvurderinger

Læs mere

Principper for udeliv i dagtilbud

Principper for udeliv i dagtilbud Principper for udeliv i dagtilbud UDDANNELSE OG ARBEJDSMARKED Indhold - Indledning - Mål - Principper for udeliv - Særligt for naturbørnehaver 2. udgave - oktober 2014 Vedtaget af Børne- og Skoleudvalget

Læs mere

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16

En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø. Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 En vurdering af undervisning og undervisningsmiljø Aalborg Studenterkursus skoleåret 2015/16 udarbejdet af Søren Kveiborg 25. januar 2016 Indledning Nærværende rapport samler resultaterne fra undersøgelser

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL FORÆLDRE TIL ELEVER I SKOLER (INKL. SPECIALKLASSER)

SPØRGESKEMA TIL FORÆLDRE TIL ELEVER I SKOLER (INKL. SPECIALKLASSER) Okt. 2011 SPØRGESKEMA TIL FORÆLDRE TIL ELEVER I SKOLER (INKL. SPECIALKLASSER) Det er valgfrit for kommunen, om de spørgsmål, der står med fed skrift, medtages i undersøgelsen. Dvs. følgende spørgsmål er

Læs mere

LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling. Fase 8 Vi følger op på tiltag hvordan går det med eleven? Forberedelse

LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling. Fase 8 Vi følger op på tiltag hvordan går det med eleven? Forberedelse Fase 8 Vi følger op på tiltag hvordan går det med eleven? Forberedelse Fase 7 Vi gennemfører tiltag, der skal støtte elevens trivsel og udvikling Fase 1 Hvilken observeret adfærd er vi bekymrede for? Fase

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

1. PLACER JER EFTER KARAKTERTRÆK

1. PLACER JER EFTER KARAKTERTRÆK 1. PLACER JER EFTER KARAKTERTRÆK Beskrivelse Eleverne stiller sig foran underviseren. Underviseren læser en opgave højt fra arbejdsarket. Når opgaven er læst op, skal eleverne løse opgaven ved at samarbejde

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Gnisten 2011/2012 Generel info om SFO Gnisten SFO Gnisten er en skolefritidsordning, der er beliggende på Kalbyrisskolen i Næstved. Vi har ca. 160 børn i alderen 5 til

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse.

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Indhold 1 Mobning er et udbredt problem 2 Tegn på dit barn bliver mobbet 3 Vær opmærksom

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk

FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk FORÆLDRESAMARBEJDE DER VIRKER Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk www.life-lab.dk Forskningsdesign Kvalitativ undersøgelse Best practice, institutioner udvalgt på positive kriterier 3 deltagende

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Østerby Skole

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Østerby Skole Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-9 klasser på December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen trivsel 7 33

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Højmarkskolen

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Højmarkskolen Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-10 klasser på Højmarkskolen December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen

Læs mere