DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14"

Transkript

1 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved Irene Jarnved har de sidste år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer - brug dem bevidst og med omtanke. Indlæringsmekanismer Positiv forstærkning: At tilføre hunden noget behageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd Negativ straf: At fjerne noget behageligt fra hunden for at mindske sandsynligheden for gentagelse af adfærd Positiv straf: At tilføre hunden noget ubehageligt for at mindske sandsynligheden for gentagelse af adfærd Negativ forstærkning: At fjerne noget ubehageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd

2 Vi skal vide hvad vi vil have ud af vores træning, vi skal arbejde bevidst med nogle indlæringsmekanismer.. Hvis vi ikke ved det, så ved hunden det heller ikke.. Vi arbejder mest med positiv forstærkning, og det er når vi anvender belønningen. Når noget er positivt så tilfører vi hunden noget, så noget er negativt så fjerner vi.. Negativ straf.. Vi bruger det alle sammen, negativ straf kan være når vi står med godbidden og vi fjerner den når hunden ikke udfører den ønskede handling. Vi tager noget væk fordi vi ønsker at mindske en handling.. Når vi alligevel giver godbidden når hunden har gjort noget den ikke skulle, så forstærker vi negativ adfærd. Hunden skal opleve straffen ubehageligt, ellers er det ikke straf.. Hvis man er fysisk afstraffende, overskrider man alle etiske grænser.. Positiv straf er i den lette ende og dette har mange gradueringer. Negativ forstærkning hænger altid sammen med positiv straf. Eks: Hvis jeg vil have hunden til at gå ved siden af mig, så tilfører jeg positiv straf ved at rykke i hunden, når jeg så lader være med at rykke i snoren, og den går pænt så er det negativ forstærkning.. Ved brugen af disse principper i indlæringen, så kan man pege fingeren indad.. Husk at der altid er en grund til at hunden reagerer som vi har bedt den om.. Vi bruger det grønne så meget som muligt Vi bruger det røde så lidt som muligt Operant indlæring: Hunden kender ikke øvelsen Man stiller sig og venter, når man fx gerne vil have til at sætte sig.. Når hunden sætter sig og har gjort det tilpas mange gange, så begynder man at sætte kommandoen på.. Guidet operant indlæring: Man viser typisk med hånden at man vil have hunden til at sætte sig.. Når den sætter sig så får den godbidden. Man kan guide hunden, og når den har udført handlingen så sætter den sig.. Det er vigtigt at godbidden bliver i lommen, indtil hunden har gjort den ønskede handling. = UDFØRT ADFÆRD (Jeg får den til at gøre noget)

3 Klassisk betingning.: Hunden har en følelse omkring enhver situation.. Glad, sjovt, spændende, stress, usikkerhed er alt sammen følelser hjernen registrerer.. Hele set- uppet omkring udførelsen af handlingen bestemmer hvilken følelse hunden har.. Når vi arbejder med jagt hunden så arbejder vi med noget som hunden genetisk set er lavet til. Vi trykker på de knapper som hunden er født med, uligt dem der fx træner agility.. Resultatet er at vi ofte får en hund der er stresset.. Vi laver en masse sjovt med hunden, og vi laver en masse sjov med hvalpen, så får stress niveauet lige en ekstra tak når hunden bliver lidt ældre.. Eksempelvis med en hund der piber. Piberet handler om stress. = UDLØST ADFÆRD Følelsestræning : - Vi arbejder på en udløst følelse og ikke en udført øvelse, når vi arbejder med jagt/apportering. - Derfor kræver indlæringen meget omtanke og ingen fejl i indlæringsfasen. - Tænk i hjernevask, hvor hunden (fra nu af) aldrig oplever muligheden for et valg. - Et valg giver hunden en oplagt mulighed for at vælge fra, når den får muligheden for det.. (Kald fx aldrig på din hvalp uden du er 10000% sikker på at den kommer, ellers oplever den at have muligheden for at have et valg) Det er vigtigt at gøre tingene straight, både for hvalpen og for den voksne hund.. Vi indskrænker hundens muligheder.. Den skal vælge os fremfor noget der løber..

4 Godbidder ja tak: - Giver indikation af om stressniveauet er ok eller blokeret. - Holder stressniveauet nede i blandt andet ro på post - Ekstra motivation for hunden til at samarbejde - Kræver omtanke og timing at anvende korrekt. - Vid, hvad du vil forstærke inden du forstærker.. Det kan ikke anbefales at bruge godbidder i forbindelse med apportering. Men man skal anvende dem med omtanke. Godbidder bruges altid på ro på post.. Det skal være lige så hyggeligt at være her hos mig som det kan være at løbe rundt sammen med alle de andre hvalpe.. Når hvalpen spiser så holder vi gang i spytproduktionen, og så holder vi gang i fordøjelsen.. Når hunden stresser, så holder den ikke gang i disse funktioner.. Vi kan med godbidder holde stressniveauet lige under grænsen for for meget. Vi kan ved en fejl komme til at træne stress på post i stedet for ro på post, ved at forstærke med godbidder hos en helt spændt hund der sidder for tæt på en stressor.. En stressor kan være andre hunde, der apporterer, eller laver andre øvelser. Så skal vi have hunden længere væk.. Godbidder der ikke bliver brugt rigtigt, gør ondt værre.. Hvis ikke vi ser det vi vil se hos hunden, så skal godbidden ryge tilbage i lommen eller posen.. De skal kun have en godbid for det der skal forstærkes.. I forhold til det at fodre sin hund inden man træner, så skal man gøre sig nogle overvejelser.. Hvis det er en hund der er kronisk sulten og man vælger at undlade at fodre den, kan hunden få en følelse af sult som gør at den arbejder langt mindre effektivt.. Den vil ikke koncentrere sig om arbejdet, kun om at få skaffet noget spiseligt.

5 Begrænsning eller straf: Eks. Hvis hunden sendes ud på en dirigering, og der kommer en hare over sporet - Begrænsning kan være nødvendigt for at undgå fiasko og er udelukkende en forhindring for hunden. - Straf bør ikke finde sted i en indlæringssituation hunden kender ikke alternativet og mister motivationen og lyst til samarbejdet. vil hunden sætte efter haren, det virker mest logisk.. Hvis jeg straffer hunden sætter jeg hundens og mit samarbejde over styr, så gør hunden kun noget for at undgå at der sker noget ubehageligt.. Vi skal ikke være voldsomme overfor hunden En begrænsning kan være at man sætter hunden i bilen igen, eller stiller sig foran hunden for at forhindre en uhensigtsmæssig adfærd. Hvis man ved at hunden er i situation den med sikkerhed kan håndtere, altså situationen er indlært, kan begrænsningen sættes.. Ikke hvis hunden er i en indlæring.. Succes får vi ved at bygge på hunden, skab indlæringssystemer som hunden forstår.. Når vi i lydighedstræningen sætter hundene på en lang række, så forstærker vi en masse uhensigtsmæssig adfærd. Det er nok ikke muligt at komme igennem en jagthundetræning uden at anvende positiv straf, men det skal være så lidt som overhovedet muligt.. - Tænk kreativt og positivt - Forstærk ikke rigtig og forkert handling udført samtidig - Pas på med dobbeltsignaler også når du forstærker positivt - Forstærk det for hunden sværeste delmål - Undlad at forstærke hvis årsagen udebliver Pas på med at gå for hurtigt frem, vent hellere med at stille hunden til den er 6 år, så har den bevist sit værd på en helt anderledes solid måde.. Sørg for at differentiere hundene udfra den type hunden er, således at stressniveauet mindskes.. Følelsen bag indlæringen skal være god..

6 Man skal aldrig reparere på en øvelse.. Hvis hunden lægger dummyen, så skal den ikke opfordres til at samle op.. Så skal øvelsen afbrydes, og man starter forfra.. Man skal lave øvelsen anderledes hvis noget ikke går som det skal.. Når vi udfører en bevægelse og en kommando samtidig så er det dobbeltsignaler. Skil signaler ad.. Hånden kan komme ned i en dirigeringsøvelse hvor vi anviser hunden retningen den skal løbe i, stemmen fortæller at nu skal den løbe.. Hvis vi skal lære hunden dæk, skal vi ikke anvende kommandoen før hunden ligger.. Når vi siger dyyygtiig og giver godbidder samtidig, skaber vi en forventning om noget at spise.. Dygtig skal være en positiv forstærkning, og godbidden skal være en positiv forstærkning, det er vigtigt at skille tingene af.. Variabel forstærkning, man kan give hunden noget positivt på forskellig måde.. En positiv stemme kan sagtens stå alene uden godbidden.. Man skifter strategi når noget ikke virker.. Konklusion: Alle handlinger giver hunden erfaringer og skal ses som indlæring også de uhensigtsmæssige. Lad IKKE hunden begå fejl i indlæringen med tanke på at rette op på eller tilpasse senere hen.. FOREBYG i stedet.. Typiske årsager til fejlindlæring: Ofte korrekte metoder, men - Manglende tålmodighed/forceret indlæring - Manglende forståelser for hunden og dens udvikling - For tilfældig indlæring - Træning uden reelle og seriøst, planlagte delmål. Det kan være fint at give sine kursister lektier i form af at de skal tænke delmål for sit arbejde med hunden..

7 Stress - forebyg for enhver pris Kontroller stressniveauet bevidst igennem øvelser Forebyg et uhensigtsmæssigt og måske forventet, forhøjet stressniveau Byg ikke indlæringen på reparation det vil være et alt for stort sats Klassisk betingning = nem at tricke og svær at håndtere Øvelser kan være udløste.. Tag hvalpen ud af bilen, gå m og sæt jer ned.. Ingen øvelser, ro, ro, ro, ro, ro Sidde der nogle minutter og rejse sig, gå tilbage til bilen.. Hvalpen skal være i snor - 1 m lang, helt tæt på.. Når hvalpen er i ro, så går jeg tilbage til bilen.. Man foretager sig INTET. Man skal arbejde forebyggende.. Det vil sige at hunden aldrig får en dummy når vi arbejder med ro på post.. Husk at arbejde i elementer - ikke to ting på en gang.. Når vi skaber en alternativ verden, så har hvalpen et valg.. Hunden vil kæmpe for det alternative valg.. Det er SÅ nemt at tricke et højt stress niveau, men det er så svært at træne den anden vej.. Forebyggelse af forhøjet stressniveau: Kræver tålmodighed og rygrad. - oddsene er gode Helbredelse af forhøjet stressniveau - kræver mere end dobbelt tålmodighed og rygrad - oddsene er dårlige.. Her viser Irene Jarnved et billede af hund der sidder og kigger på due der går foran på stien.. Kropssproget hos føreren er lettere foroverbøjet, og forstærkning af at hunden sidder stille ved at stå og sige dygtig

8 Ro på post hos hvalpen er alfa og omega.. Man forstærker det at hunden sidder helt stille.. Man skal udelukkende arbejde med følelse af ro, en følelse der IKKE er stress.. Hvis man ikke træner ro, vil man få et stressniveau der ligger langt over normalt. Hunden skal ikke have det den er motiveret for.. Træn ro i stedet.. Eks; hvis hunden super gerne vil ud af bilen.. Så træn ro ved at bede den sidde stille, rose, lukke bilen igen - og ca 2 min efter kan hunden komme ud.. Hjernevask hunden i forhold til det den gerne vil.. Eks; Kaningård, hvor hunden ser de små pelsdyr hver eneste dag, så vil de efterhånden ikke være tændt på dem.. Man kan træne det samme med eksemplevis dummyer.. Tag en dummy og læg den så hunden kan se den men ikke nå den.. Når hunden mister interessen, så tag dummyen væk igen.. Man skal også være meget bevidst om sit eget kropssprog i forbindelse med træning af ro på post.. VI skal forholde os roligt, ikke fægte med arme og ben. Og så skal vi ikke repetere en fejl.. Udfør kun handlinger du ved der kan lykkes.. Når vi giver hunden fri efter en øvelse, så skal vi sende hunden væk fra øvelsen. Og vi skal stoppen mens træningen er en succes Man skal lære at læse hunde, således at stress niveauet holdes nede.. Helbredelse er nødvendigt, hvis: - Hundens genetiske ramme ikke er stor nok - Træningen har været forceret og hund har ikke forstået det forrige delmål. - Hunden har været for ung/umoden til til delmålenes sværhedsgrad - Der har været konflikter det stresser.

9 Mange hunde er stressede når de ankommer til træningen.. De er vant til at der skal ske noget sjovt når vi træner.. Man kan imødegå dette ved at ejer kommer en rum tid før de andre, eller evt. Parkerer et helt andet sted. Når man er nået til punktet hvor hunden er ankommet uden stress, så kan man begynde at nærme sig træningen.. Tidsperspektivet kan være helt op til 2 år.. Hvis vi har en hund som rent genetisk ikke har en stor stress ramme, forstået på den måde at forældrene har været nogle stressede hunde, så er vi nødt til at lave lappeløsninger. Vi kan ikke forvente at hunden kan lære det.. Vi oplever det med også med hunde der ikke har potentialet til det at gå på prøver, og der skal man være ærlig overfor føreren og fortælle at hunden måske ikke egner sig til det man som fører har gjort sig forestillinger om at hunden skal kunne kunne.. Konflikter er meget stressende for unghundene.. Hvis vi laver konflikter med hunden i den alder mister vi meget på den lange bane.. Det bedste råd kan være at lave ro og fx ikke melde til prøver overhovedet.. Skræk scenariet: Hunden piber Diagnosticer følgende. - Er adfærden udført/tillært/møntet på ejeren, så eder er tale om en dårlig vane/mønster? (kan være forhøjet stressniveau) - Er adfærden udløst af omgivelserne, så der er tale om stress? (er forhøjet stressniveau) - Hvordan er piberiet håndteret? Ignoreret eller håndtering? Eller reel forstærkning? - Hvor længe har problemet stået på? - Hvor gammel var hunden, da piberiet startede? Vigtigt at man er helt rolig som fører. Hvis hunden synes det er voldsomt spændende at der nu ligger en fasan lidt længere ovre, er det bedste at øge afstanden.. Hellere 20 m for langt væk end 1 meter for tæt på..

10 Vi skal være bevidste om hvad det er vi forstærker når der er lidt lyd på hunden., og vi foretager os en handling i forhold til det.. Hvis piberet er møntet på ejeren kan man anvende positiv straf i form af at sige STOP og det er det hårdeste straf.. Man kan også vælge at ignorere og så belønne når den bliver rolig. Apportering baglænskædning Minimer risiko for fiasko og start øvelsen bagfra - Samle op - Holde roligt (- tygge og rulle i munden og vender det ) - Aflevere på signal Først herefter sætter afstand og forstyrrelse på øvelsen Man starter med at lære hvalpen at aflevere.. Hvorfor skal vi give hunden anledning til at lave problemer for os og den selv ved at kaste noget 10 m ude.. Hvis hunden fortsætter og vi råber NEEEJ eller føj, så er der risiko for at hunden spytter ud fordi den tror at vi skælder ud, og så bliver hunden meget forvirret af at vi skælder ud over at den kommer hjem uden bytte.. Man skal opsætte 2 regler: 1. Du er tæt på mig og 2. Du bærer noget.. Jeg arbejder på delmålet aflevering.. Er ligeglad med knaldapport osv. Hunden vælger selv at den skal være tæt på, for det er den vænnet til.. Man skal være fokuseret på målet om 2 år hvor vi vil have at den skal hente vildt.

11 Vi kan vælge hvad vi vil have og så forstærke det.. Fx om hunden skal have 2 eller 4 ben på jorden.. Først senere i forløbet beder vi den om at sidde, for på den måde sikrer vi at hvalpen ikke knaldapporterer Hvalpen skal tilbyde adfærden. Dvs at man siger slip når hvalpen slipper.. Efterhånden vil man have hjernevasket den således at den slipper når man siger slip.. Hvis hvalpen reelt set tygger i dummy eller vildt i indlæringssituationen, så skal man begynde at kigge på stress niveauet.. En stor del af de hunde, der tygger, har indlært apportering via kastning er ofte meget stressede i situationen, og det kan være formålstjeneligt at træne via baglænskædning Signaler til apportering: - + apport - + Slip - + Positiv forstærkning - Ikke sige Nej - Ikke sige hold fast - Ikke sige ja ja ja så tag den da - Div. konflikter og straf.. Vi kan ikke motivere hunden til at samle op, vi skal skabe følelsen af glæde, således får vi en hund der synes dette er meningen med selve livet. Man kan udnytte en situation hvor hunden er glad, fx når man kommer hjem fra arbejde, hvor man så giver hunden en dummy, for at den skal associerer denne følelse af glæde med dummyen.

12 Vigtigt at huske på 2 pkt.s reglen om at hunden skal være tæt på, og den skal have noget i munden. Hvor er det vi giver den positive forstærkning.. Det skal vi tænke meget over. Hvis ikke hunden har motivationen eller lysten til fx dummyen, kan man lege det frem i den.. Problemløsning når det ikke går som planlagt.. - En stor del af problemerne er stressrelateret - Får hunden hensigtsmæssig indlæring på træningspladsen - Er der skiftet strategi i indlæringen omkring problemøvelsen - Er der pres på ejeren i forhold til præstation/prøver etc. - Knirker forholdet imellem hund og ejer.. Det der kan være hensigtsmæssigt at tale med føreren om regler i hjemmet, hvis de har problemer med at komme på træningspladsen i forbindelse med stress.. Vi skal have handlinger fra hunden som er udløst af en handling vi ønsker. Vi skal give ejerene redskaber til hvordan de kan sætte grænser for hunden i hjemmet.. Man kan med fordel give kursisterne en seddel med hjem hvorpå de får specifikke opgaver i forholdt til deres hund.. Delmål til træningen, eller træning af selvvalgte regler i hjemmet.. Mange af problemerne hos kursisterne er baseret på uvidenhed.. Vi kan afhjælpe på forskellige måder. Nogle laver decideret teoriundervisning, andre underviser efter temaer.. Jo længere tid man har haft et uheldigt mønster med sin hund, jo sværere er det at ændre det..

13 En strategiændring kunne være at få hunden til at gå fri ved fod ved højre side, i stedet for venstre hvor man har de dårlige vaner.. Man skal som fører være villig til at stille prøverne på pause i år, indtil problematikkerne er aflært.. Hunden skal trænes til resultater, ikke opdrages.. Hunden: - Tålmodighed, så hunden kan skifte uhensigtsmæssigt mønster ud med hensigtsmæssigt. - Hjælp hunden med at skifte omgivelser - Villighed til at revidere hundens potentiale/slutmål. Man kan godt stille spørgsmålet til kursisterne; Hvad har du selv bidraget med her? Det er vigtigt at man siger fra over for kursister der ikke indgår i et samarbejde i forhold til deres hund.. Og når man har gjort det vil der som regel komme noget godt ud af det.. Man skal spørge sig selv om det er problem adfærd, eller problematisk normal adfærd. En labrador der udviser aggressivitet har problem adfærd, mens en labrador der stikker af ved vandkanten har en problematisk normal adfærd.. Husk der er forskel på om en hund er aggressiv eller om den er udfarende. En hund der bider en anden så der er blod, er aggressiv. En der ryger frem og knurrer er udfarende, og giver signal om at gå væk.. Når en voksen hund knurrer af en hvalp, skal man fjerne hvalpen, således at man undgår tillidsbrud i hvalpens naive adfærd. Den voksne hund skal have lov til at sige fra, uden i øvrigt ellers at gøre udfald mod hvalpen.

14 Mange problematikker er situationsbestemte. Man skal derfor være opmærksom på skiftet af situationen. Evt. kan en kursist opfordres til at træne på træningspladsen på tidspunkter hvor holdet ikke træner.. Man kan stå med en hund med et kæmpepotentiale, og hvor noget er gået galt i træningen, så må man gå tilbage, og forsøge at tage problematikken op derfra.. Ejeren: - Planlægning, der følges nøje giv tid. - Tålmodighed - Drop frustationer - Ingen konflikter - Slip kontrollen og lad hunden udvikle sig. - Lad være med at sætte hunden i de situationer hvor handlingen er uhensigtsmæssig.. Hvis vi giver hunden anledning til at finde sit gamle mønster frem, så gør den det.. Klikker indlæring Hvorfor klikker? - Lærer hunden at tænke kreativt - Speeder indlæringen op ved god timing - En unik og ny lyd - Skaber en positiv forventning - Anvendes som ny indlæring eller reparation

15 Hunden skal tage initiativet. Der skal være succes i træningen. Hvis hunden ikke er motiveret, så indtræffer handlingen ikke og der kan ikke klikkes for succes. Hunden der bliver lokket til øvelsen med en godbid bruger længere tid på indlæring, fremfor hunden der tænker selv og er kreativt.. Hundene lærer at den adfærd de belønnes for i det sekund klikkeren lyder, er den ønskede adfærd. Eksempelvis hunden der skal lære at dutte til en flaske.. Så skal man ikke klikke lige efter duttet, eller lige før, da det så bliver det hunden indlærer. Man skal klikke lige i det øjeblik hunden berører flasken. Hvis vores timing ikke er præcis når vi træner, så kan det gøre ondt være.. Det er meget målrettet træning. Betingning af klikkeren: - Hunden skal associere klik og positiv forstærkning - Beting via hjernevask eller øvelse - Hunden skal altid have en godbid efter klik!!! Man kan også give hunden et klik og en godbid, uanset hvilken adfærd hunden udviser. Efterhånden kan man så som træner målrette træning mere og mere.. Da klikket er ment som, er; det du gør lige nu og her, det er rigtigt.. Når den har fået et klik en del gange, så kan man begynde at sende den i en retning, så vil hunden via sine veludviklede kreative egenskaber selv finde ud af hvad det er vi vil have dem til.. Primære og sekundære forstærkninger: Klikket og godbidden.. Godbidden fylder mere i hundens hoved end klikkeren. Når man arbejder med godbidden arbejder man med feed for position Man skal vælge hvor man vil give sin godbid.. VI fodrer den der hvor tingene sker, det lærer hunden også.. Den bliver stående indtil vi kommer med godbidden..

16 Man kan lave et target som hjælp til træningen.. Fx et håndklæde der kan lægges. Når hunden så tilbyder adfærd i forhold til at den sætter sig på håndklædet, så har man opnået succes.. Godbidden skal så gives når hunden er på target, og derefter øges afstanden.. Man har så hjernevasket hunden således at hunden bliver på tæppet Ved siden af target øvelsen kan man træne sit øvelsen.. Når hunden har lært øvelserne så anvender man ikke klikkeren længere.. Igen er det vigtigt at adskille øvelserne Øvelserne kan samles tilslut for det færdige resultat Hvis vi har øvelser der ikke sidder helt skarpt, vil klikkeren være meget anvendelig.. Dog kun hos hunde og fører der virkeligt har lært at bruge klikker. Når vi skal skifte strategi, fordi noget er gået galt, gælder dem om at vende hele mønsteret på hovedet, så ikke hunden genkender detaljerne. Vi skal skabe et andet billede, ved nyindlæring.. Ved en hund der piber, kan det være meget problematisk at anvende klikker.. Vi kan ikke ved hvilken følelse hunden har anvendt. Når det er noget der er følelsesudløst, kan det være problematisk at anvende klikkeren.. Når man arbejder med klikkertræning, sætter man ikke signaler på.. Man skal klikke mens hunden ikke begår en fejl.. Legen er slut når der begås en fejl Når man træner apportering med klikker, så er det ved slip man klikker.. Hvis man klikker ude ved fuglen, så vil hunden være mere optaget af at komme hjem og få en godbid, fremfor at tage fuglen i munden og returnere.. Når hunden tygger i noget, har den et for højt stress niveau.. Ved apporteringsøvelsen bygger vi på hundens motivation.. Når hunden ved hvad øvelsen går ud på så sættes apportsignalet på.. Det er vigtigt at vi skynder os langsomt..

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Indlæringsmekanismer Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Positiv forstærkning: At tilføre hunden noget behageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd. Kan være belønning eller

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk BRUGSPRØVEN Det kan være at du allerede er i gang med at træne din flat, for på nuværende tidspunkt er det vist for alvor gået op for dig hvor aktiv en flat er, og hvor mange numre den kan finde på at

Læs mere

Introduktion til Shaping og brugen af klikker.

Introduktion til Shaping og brugen af klikker. Introduktion til Shaping og brugen af klikker. Af Klikkerinstruktør Sussan Svane Jensen Efter at jeg har taget hul på serien om træning af tricks, har jeg fået flere opfordringer om at lave en artikel

Læs mere

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande.

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Introduktion til rondering. Indledning Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Oplæring af en hund i denne disciplin

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Straf og forstærkning (belønning) deles op i positive og negative. Negativ betyder, at noget forsvinder - positiv betyder, at der kommer noget.

Straf og forstærkning (belønning) deles op i positive og negative. Negativ betyder, at noget forsvinder - positiv betyder, at der kommer noget. Om basis indlæring Copyright 2011 Rikke Marstrup Mollerup Ting skrevet med Ting kursiv, skrevet er der med ingen kursiv, kilde på! findes der ingen kilde på Intro om overordnede begreber Indlæring hos

Læs mere

Renner. din hvalp - 8 lektioner

Renner. din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 O 9:08 Side 1 Renner pdrag din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 2 Renner In Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 3 Indledning Ligesom vaccinationer eller

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Gode råd før en prøve i klasse 1

Gode råd før en prøve i klasse 1 Det er en god idé at gå til prøve i ÅHF så tit man kan. Både hund og fører får en masse erfaring, så unødvendige fejl kan udgås.!1 En hel del fejl, vi ser til prøverne, er førerfejl, altså fejl som hunden

Læs mere

Kriterieplan for: Bringselmelding

Kriterieplan for: Bringselmelding Skrevet af: Helle Lund Pedersen, DcH Vestfyn, september 2010 Forudsætninger: Dette er en kriterieplan for selve bringselmeldingen, og ikke for træningen i at søge, løbemønster, blindsslag etc. Det forudsættes,

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Kommunikation mellem dig og din hest

Kommunikation mellem dig og din hest Kommunikation mellem dig og din hest Heste og mennesker er to meget forskellige arter. Heste er flugtdyr, går på fire ben, har sidestillede øjne, er planteædere og kommunikerer primært ved hjælp af kropssprog.

Læs mere

Træning med målbilleder

Træning med målbilleder Træning med målbilleder Om indlæring i henhold til bøgerne ALMEN LYDIGHED og Grundlæggende KONKURRENCELYDIGHED Dansk oversættelse Kirsten Christoffersen Sammensat af Inki Sjösten SRI Publication AB 2014

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Når hunden er aggressiv

Når hunden er aggressiv Når hunden er aggressiv Selvom det af og til kan virke sådan, er der ingen hunde der er ondskabsfulde, men der er hunde som farlige. Det kan være generelt eller i isolerede situationer. Hunde indeholder

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Uddannelsesplanlægning

Uddannelsesplanlægning Uddannelsesplanlægning 2016 To simple principper 1. Undgå at hunden laver fejl 2. Lær hunden præcis den adfærd, som du ønsker 1 Udfordringen To overordnede krav til vores undervisning: 1. Planlægge, tilrettelægge

Læs mere

Få den jagtkammerat du fortjener

Få den jagtkammerat du fortjener Få den jagtkammerat du fortjener ROLF ANDERSEN 1 forlaget INDBLIK FÅ DEN JAGTKAMMERAT DU FORTJENER FÅ DEN JAGTKAMMERAT DU FORTJENER Copyright 2012 Rolf Andersen All rights reserved Udgivet 2012 af forlaget

Læs mere

1. lektion Begynderklassetræning 3 forår Danstrup Hegn Præsentation

1. lektion Begynderklassetræning 3 forår Danstrup Hegn Præsentation 1. lektion Begynderklassetræning 3 forår 2016 - Danstrup Hegn Præsentation Fælles info om træningen Dagens træning Hilse og kender hunden sit navn Sit på fløjten, Plads og Lineføring 1 2 3 4 5 6 7 8 P3

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Øvelse: DcH B-klasse fremadsendelse

Øvelse: DcH B-klasse fremadsendelse Beskriv øvelsen: På signal fra dommeren gør hundeføreren og hund klar på et anvist startsted. Dette startsted er markeret af en port af 2 markeringspinde opsat med 3 skridt imellem. Føreren placerer sig

Læs mere

Opdragelse af hunden 1

Opdragelse af hunden 1 Opdragelse af hunden 1 Det er vigtigt, at du giver din hund en god opdragelse, så hundens samliv med dig og den øvrige familie kan udvikle sig harmonisk og blive til glæde for alle parter. Nedenfor fi

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

DANSK MÜNSTERLÄNDER KLUB

DANSK MÜNSTERLÄNDER KLUB DANSK MÜNSTERLÄNDER KLUB INTRODUKTIONSFOLDER TIL KURSISTER I DMK KØBENHAVNS-OMRÅDET Træning i DMK København - en introduktion til kursister 2 DMK KØBENHAVN DMK KØBENHAVN 3 VELKOMMEN I DMK KØBENHAVN HVAD

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt Følg Rikkes kamp for at tabe 30 kilo Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt at sige nej til mad På trods af alle gode intentioner og et solidt team af eksperter i ryggen, har tallet på vægten ikke

Læs mere

Keith Mathews 2015. Keith Mathews Træningssystem

Keith Mathews 2015. Keith Mathews Træningssystem Keith Mathews 2015 Sammenfattet af Elisabeth Johansen - Redigeret af Pia Holm Nielsen og Pia Bielefeldt Foto af Pia Bielefeldt og videoklip af Pia Holm Nielsen Region Nordsjælland havde i samarbejde med

Læs mere

Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line.

Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line. Hvalpekonkurrence Øvelse 1, lineføring Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line. Dommeren kan kommandere: fremad gå venstre om højre om omkring, 3 skridt fremad og

Læs mere

Mogens Eliasen: "HjerneGymnastik for Kvikke Hunde" Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse

Mogens Eliasen: HjerneGymnastik for Kvikke Hunde Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse 1 Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse Introduktion Hunde strækker sig, når de rejser sig op og gør klar til at bevæge sig De sætter forbenene så langt frem, som de kan nå, sænker

Læs mere

DGI Fører og Hund samarbejde

DGI Fører og Hund samarbejde DGI Fører og Hund samarbejde konkurrenceprogram FH 2 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Tak fordi du valgte PetSafe. Når du bruger vores produkter konsekvent, får du en artigere hund på kortere tid end med andet træningsværktøj. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Racespecifikke forskelle 2016

Racespecifikke forskelle 2016 Racespecifikke forskelle 2016 Spaniels Cocker spaniel Springer spaniel Jagt hunderacer Stående (kontinentale) Ruhåret hønsehund Langhåret hønsehund Korthåret hønsehund Gammel dansk hønsehund Kleiner münsterländer

Læs mere

Retriever training. Calmness leads to reward. Keith Mathews, Irland

Retriever training. Calmness leads to reward. Keith Mathews, Irland Retriever training Calmness leads to reward Keith Mathews, Irland Fjeldsted Skov Kro er rammen om erfaringsudvekslingsdagen, som TU afholder i 2012. Smukt koldt vejr og mange glade hundemennesker. Keith

Læs mere

nr.1 å rgang: 16 Undgå frygt hos hvalpen TEMA Superkræfter Klikpunkt LEG Forebyggelse og behandling Når du behøver det!

nr.1 å rgang: 16 Undgå frygt hos hvalpen TEMA Superkræfter Klikpunkt LEG Forebyggelse og behandling Når du behøver det! nr.1 å rgang: 16 Et fag- og aktivitetsmagasin for hundeejere Undgå frygt hos hvalpen Forebyggelse og behandling Superkræfter Når du behøver det! Klikpunkt Et nyt begreb TEMA LEG Kom i gang med legen! Vi

Læs mere

Fik du den jagtkammerat du fortjente?

Fik du den jagtkammerat du fortjente? ROLF ANDERSEN Fik du den jagtkammerat du fortjente? en genopretningsbog forlaget INDBLIK Af samme forfatter: Få den hund, du fortjener (People s Press 2009) Få den jagtkammerat du fortjener (forlaget INDBLIK

Læs mere

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted Bilag 35 Indlæring Feltet Genstande Ros og godbid Kommando Synsretning mindskes Størrelse og alder Nedgravede Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted En stor del af indlæringen har oftest allerede fundet

Læs mere

Hundetricks. Over 40 tricks til sjov for dig og din hund. Sjov aktivering af din kloge hund. Mary Ray Justine Harding

Hundetricks. Over 40 tricks til sjov for dig og din hund. Sjov aktivering af din kloge hund. Mary Ray Justine Harding Over 40 tricks til sjov for dig og din hund Overrask Udbyg Sjov Træningsinstruktioner familie og venner med din hunds mentale og fysiske evner forholdet til din hund træning med moderne metoder skridt-for-skridt,

Læs mere

Spanielskolens hvalpetræning 2-10 måneder.

Spanielskolens hvalpetræning 2-10 måneder. Indledning s hvalpetræning 2-10 måneder. Spaniels er lærenemme; men især FT spaniels er ekstrem lærenemme i de jagtlige discipliner. Derfor er ens fejlmargen for indlæring med disse hunde ekstrem lille.

Læs mere

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Introduktion Pludselige lyde er en hyppig årsag til uro og utryghed hos en stor del af hundene og kattene i Danmark. Problemet er ikke bare

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk TILLYKKE MED DIN/JERES NYE FLATCOAT! Raceledelsen for Flatcoated retriever, vil hermed ønske tillykke med den nye hvalp. I daglig tale kaldet: en "Flat". Vi håber ikke det kommer som en overraskelse, men

Læs mere

Pisken kan give dig noget energi på kort sigt, men den energi er kostbar i det lange løb.

Pisken kan give dig noget energi på kort sigt, men den energi er kostbar i det lange løb. Øvelse - Motivation Når du er i gang med dit vægttab, kommer du til at være meget fokuseret på, om din vægt går nedad. Din vægt får dermed en stor rolle for din motivation. Det er meget motiverende, når

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Ny hvalp Gode vaner Alene hjemme Den første nat

Ny hvalp Gode vaner Alene hjemme Den første nat Ny hvalp Gode vaner Når man får en ny hvalp i huset, er det af afgørende betydning, at man giver den rigtige behandling fra starten. Glæden ved samværet bliver meget større, når man har en velopdragen

Læs mere

FOREDRAG MED KEITH MATTHEWS THE DOG GURU Lørdag d. 4. februar 2012 i på Ejby Skovkro, Fyn. med temaet CALMNESS LEADS TO REWARD

FOREDRAG MED KEITH MATTHEWS THE DOG GURU Lørdag d. 4. februar 2012 i på Ejby Skovkro, Fyn. med temaet CALMNESS LEADS TO REWARD FOREDRAG MED KEITH MATTHEWS THE DOG GURU Lørdag d. 4. februar 2012 i på Ejby Skovkro, Fyn med temaet CALMNESS LEADS TO REWARD Frit refereret og kommenteret af Elisabeth Johansen Filosofi Valg af hvalp

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Øvelsesbeskrivelser for SLH. Sunds Lydige Hunde

Øvelsesbeskrivelser for SLH. Sunds Lydige Hunde Øvelsesbeskrivelser for SLH. Sunds Lydige Hunde Øvelsesbeskrivelserne er kopieret fra DKK (Dansk Kennel Klub) Regler for lydighedstræning Hunden trænes alle 13 træningsaftener af samme fører, som skal

Læs mere

Konfliktadfærd hos heste

Konfliktadfærd hos heste Konfliktadfærd hos heste Pjecen fortæller, hvad man som hesteejer skal være opmærksom på, når hesten udviser konfliktadfærd, hvad det betyder, at hesten viser konfliktadfærd, og hvordan man løser situationen.

Læs mere

Dommervejledning. for. Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubs. Tollerjagtprøve

Dommervejledning. for. Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubs. Tollerjagtprøve Dommervejledning for Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubs Tollerjagtprøve Indholdsfortegnelse Skema til dommervejledning... 3 Tabel 1: Vejledende skema for bedømmelse af fejl og mangler i hundearbejdet

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde Konkurrenceprogram FH HB Hvalpe (3-10 mdr.) Begynder 2003 Bedømmelseskriterier: Side 1 af 13 sider Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 4. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Leders Leder k s a k b a & samarbejde

Leders Leder k s a k b a & samarbejde Lederskab & samarbejde 24 september 2012 Kreds 71 Grenaa 24. september 2012 Kreds 71 Grenaa Vivi Gilsager Indhold: Hvalpens udvikling Drifter Lederskab 0-2 uge Den vegetative fase 3 uge Overgangsfasen

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Danmarks civile Hundeførerforening

Danmarks civile Hundeførerforening Danmarks civile Hundeførerforening Odder DcH er en hundesportsforening for ALLE. Vi skeler ikke til racer, stor som lille. Uanset om det er en blanding eller en stambogsført hund, er alle velkomne. Dog

Læs mere

Motivation. Indledning. Alt er muligt

Motivation. Indledning. Alt er muligt Motivation Indledning Alt er muligt Motivation er en flyvsk størrelse. Nogle gange kan den få hjertet til at banke og blodet til at bruse. Den kan holde dig søvnløs om natten og giver dig lysten til planlægge

Læs mere

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Et meget homogent hvalpekuld på 9 hvalpe. Alle hvalpe virkede sunde og raske. Alle hvalpe var glade, sociale og tillidsfulde. Der er ingen tvivl om,

Læs mere

Grunduddannelse Redningshund

Grunduddannelse Redningshund i redningsberedskabet 5. del, afsnit 14, side 1 Grunduddannelse Redningshund Formål Formålet med uddannelsen er, at sætte fører og hund i stand til at færdes sikkert i et indsatsområde samt finde og påvise

Læs mere

1. træning Daverød Dam. Indledende bemærkninger

1. træning Daverød Dam. Indledende bemærkninger 1. træning Daverød Dam Indledende bemærkninger Fælles info om træningen Vandapportering A D B Træningen består af en øvelse med træner og to selvtræningsøvelser. Vi starter med at gennemgå selvtræningsøvelserne

Læs mere

Spanielskolens hvalpetræning 2-10 måneder.

Spanielskolens hvalpetræning 2-10 måneder. Indledning s hvalpetræning 2-10 måneder. FT spaniels er ekstrem lærenemme i de jagtlige discipliner og ens fejlmargen for indlæring skal ligeledes være ekstrem lille. Første gang du laver en træningsfejl

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Motorisk Imitation Emotioner. Hvis potentialet for indlevelse mangler helt eller er meget svagt fungerende, kan diagnosen autisme kobles på barnet.

Motorisk Imitation Emotioner. Hvis potentialet for indlevelse mangler helt eller er meget svagt fungerende, kan diagnosen autisme kobles på barnet. Medfødt dt potentiale Vi er forskellige Frustation Prader-Willis syndrom adfærdsproblemer Hjernen udvikles hos fosteret på baggrund af genetiske dispositioner, derfor fødes mennesker med forskellige udviklingsmuligheder

Læs mere

Træningsvejledning WWW.SPORTDOG.COM

Træningsvejledning WWW.SPORTDOG.COM Træningsvejledning WWW.SPORTDOG.COM Tak fordi du valgte SportDOG. Dette produkt kan hjælpe med at træne din hund effektivt og sikkert, når det er anvendt korrekt. For at sikre din fulde tilfredshed med

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning.

VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning. Dansk Retriever Klub. VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning. Indledning. B-prøver afholdes normalt uden for den egentlige

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

LEG. med din hund. - masser af sjove lege

LEG. med din hund. - masser af sjove lege ISBN-978-87-7857-702-3 Christina Sondermann SABINE BRUNS MARCUS WOLFF HUNDE- FRISBEE Fra den første skive til freestyle LEG med din hund - masser af sjove lege Fællesaktiviteter menneske og hund glæder

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen

Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen Positivt lederskab skaber succes med hunden Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen Af Vivi Gilsager Lederskab er et begreb, vi ofte anvender i

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

Øvelsesbeskrivelser for SLH. Sunds Lydige Hunde

Øvelsesbeskrivelser for SLH. Sunds Lydige Hunde Øvelsesbeskrivelser for SLH. Sunds Lydige Hunde Øvelsesbeskrivelserne er kopieret fra DKK (Dansk Kennel Klub) Regler for lydighedstræning Hunden trænes alle 13 træningsaftener af samme fører, som skal

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Velkommen til Gullestrup Skole!

Velkommen til Gullestrup Skole! Velkommen til Gullestrup Skole! Gullestrup Skole er en PALS-skole. Skolen er blevet PALS-skole i september måned 2010. PALS blev introduceret for første gang i Danmark i 2008, så det er et forholdsvist

Læs mere

Identitet og adfærd. Uddannelses forbundet Modul 1

Identitet og adfærd. Uddannelses forbundet Modul 1 Identitet og adfærd Uddannelses forbundet Modul 1 2017 Meget, meget lidt om hjernen. Hvorfor nye ting er klamme - Motorvejen Hjernen er plastisk den ændre sig og videreudvikler sig hele tiden Forbindelser

Læs mere

Guide. mental u-vending. Sådan laver du en. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil

Guide. mental u-vending. Sådan laver du en. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan laver du en mental u-vending 12 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil Mental u-vending

Læs mere

BEGYNDERPRØVER ABC. DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC

BEGYNDERPRØVER ABC. DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVER ABC BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC I programmet er kun ABC prøven beskrevet. Begynderprøve B skal udføres og bedømmes som beskrevet i Begynderprøve ABC gruppe B. Begynderprøve

Læs mere

E-klassen. A-klassen. Jette Nybo Andersen

E-klassen. A-klassen. Jette Nybo Andersen E-klassen E1 For den ny oprykkede E-hund der endnu ikke har deltaget i E-konkurrence. Målet er at gøre hund og fører konkurrenceklar med god forståelse for øvelserne. Præcision fra start. Fokus på træningen

Læs mere

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd mellem dyr og mennesker At bide er en naturlig og sund hundeadfærd At bide er mange ting og ganske misforstået! Bid: Dybe sår, knuste knogler, blod Markering: Overfladiske skrammer forårsaget af at man

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Håndtering av problemskabende adfærd

Håndtering av problemskabende adfærd Håndtering av problemskabende adfærd et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Program Definition Teori Menneskesyn Ansvarsprincippet Kontrolprincippet Metode Kravtilpasning Affektive

Læs mere

Træningsvejledning. Fjernspraytræningsenheden med vibration

Træningsvejledning. Fjernspraytræningsenheden med vibration Træningsvejledning Fjernspraytræningsenheden med vibration Mange tak, fordi du har valgt at købe et PetSafe produkt. Du og dit kæledyr fortjener et venskab, der består af mindeværdige øjeblikke og fælles

Læs mere

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet At lære mere om hinanden og få deltagerne til at snakke sammen. 6 eller flere Papir Blyant eller kuglepen Før aktiviteten skal du vælge 3 personer og bede

Læs mere

WEBINAR 5 TRIN I PILATES, der styrker dit helbred

WEBINAR 5 TRIN I PILATES, der styrker dit helbred WEBINAR 5 TRIN I PILATES, der styrker dit helbred ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG Side 1 Mange accepterer at have ondt i ryggen, som om det er en naturlig ting at have. Det BØR det ikke være. Vores krop er

Læs mere

Workingtest - råd og vink ved tilrettelægning

Workingtest - råd og vink ved tilrettelægning Workingtest - råd og vink ved tilrettelægning Indledning En Working Test (WT) afholdes med det formål at vurdere brugsegenskaberne for de deltagende retrievere. Retrieveren er jægerens uundværlige hjælp

Læs mere

KURSUSPROGRAM FOR KREDS 4

KURSUSPROGRAM FOR KREDS 4 KURSUSPROGRAM FOR KREDS 4 2014 Kursusplan for 2014 i kreds 4. Så er uddannelsesudvalgets kursusplan for 2014 kommet på plads. TRÆNERWEEKENDEN ER DESVÆRRE BLEVET AFLYST!!! Alt var ellers klappet og tilrettelagt,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde 1 Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde Kære alle, Vi vil gerne invitere Danmarks hundefolk til et eksklusivt ophold på vores dejlige ø under afslappede former, hvor I samtidig selv kan bestemme hvor aktiv

Læs mere