DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14"

Transkript

1 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved Irene Jarnved har de sidste år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer - brug dem bevidst og med omtanke. Indlæringsmekanismer Positiv forstærkning: At tilføre hunden noget behageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd Negativ straf: At fjerne noget behageligt fra hunden for at mindske sandsynligheden for gentagelse af adfærd Positiv straf: At tilføre hunden noget ubehageligt for at mindske sandsynligheden for gentagelse af adfærd Negativ forstærkning: At fjerne noget ubehageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd

2 Vi skal vide hvad vi vil have ud af vores træning, vi skal arbejde bevidst med nogle indlæringsmekanismer.. Hvis vi ikke ved det, så ved hunden det heller ikke.. Vi arbejder mest med positiv forstærkning, og det er når vi anvender belønningen. Når noget er positivt så tilfører vi hunden noget, så noget er negativt så fjerner vi.. Negativ straf.. Vi bruger det alle sammen, negativ straf kan være når vi står med godbidden og vi fjerner den når hunden ikke udfører den ønskede handling. Vi tager noget væk fordi vi ønsker at mindske en handling.. Når vi alligevel giver godbidden når hunden har gjort noget den ikke skulle, så forstærker vi negativ adfærd. Hunden skal opleve straffen ubehageligt, ellers er det ikke straf.. Hvis man er fysisk afstraffende, overskrider man alle etiske grænser.. Positiv straf er i den lette ende og dette har mange gradueringer. Negativ forstærkning hænger altid sammen med positiv straf. Eks: Hvis jeg vil have hunden til at gå ved siden af mig, så tilfører jeg positiv straf ved at rykke i hunden, når jeg så lader være med at rykke i snoren, og den går pænt så er det negativ forstærkning.. Ved brugen af disse principper i indlæringen, så kan man pege fingeren indad.. Husk at der altid er en grund til at hunden reagerer som vi har bedt den om.. Vi bruger det grønne så meget som muligt Vi bruger det røde så lidt som muligt Operant indlæring: Hunden kender ikke øvelsen Man stiller sig og venter, når man fx gerne vil have til at sætte sig.. Når hunden sætter sig og har gjort det tilpas mange gange, så begynder man at sætte kommandoen på.. Guidet operant indlæring: Man viser typisk med hånden at man vil have hunden til at sætte sig.. Når den sætter sig så får den godbidden. Man kan guide hunden, og når den har udført handlingen så sætter den sig.. Det er vigtigt at godbidden bliver i lommen, indtil hunden har gjort den ønskede handling. = UDFØRT ADFÆRD (Jeg får den til at gøre noget)

3 Klassisk betingning.: Hunden har en følelse omkring enhver situation.. Glad, sjovt, spændende, stress, usikkerhed er alt sammen følelser hjernen registrerer.. Hele set- uppet omkring udførelsen af handlingen bestemmer hvilken følelse hunden har.. Når vi arbejder med jagt hunden så arbejder vi med noget som hunden genetisk set er lavet til. Vi trykker på de knapper som hunden er født med, uligt dem der fx træner agility.. Resultatet er at vi ofte får en hund der er stresset.. Vi laver en masse sjovt med hunden, og vi laver en masse sjov med hvalpen, så får stress niveauet lige en ekstra tak når hunden bliver lidt ældre.. Eksempelvis med en hund der piber. Piberet handler om stress. = UDLØST ADFÆRD Følelsestræning : - Vi arbejder på en udløst følelse og ikke en udført øvelse, når vi arbejder med jagt/apportering. - Derfor kræver indlæringen meget omtanke og ingen fejl i indlæringsfasen. - Tænk i hjernevask, hvor hunden (fra nu af) aldrig oplever muligheden for et valg. - Et valg giver hunden en oplagt mulighed for at vælge fra, når den får muligheden for det.. (Kald fx aldrig på din hvalp uden du er 10000% sikker på at den kommer, ellers oplever den at have muligheden for at have et valg) Det er vigtigt at gøre tingene straight, både for hvalpen og for den voksne hund.. Vi indskrænker hundens muligheder.. Den skal vælge os fremfor noget der løber..

4 Godbidder ja tak: - Giver indikation af om stressniveauet er ok eller blokeret. - Holder stressniveauet nede i blandt andet ro på post - Ekstra motivation for hunden til at samarbejde - Kræver omtanke og timing at anvende korrekt. - Vid, hvad du vil forstærke inden du forstærker.. Det kan ikke anbefales at bruge godbidder i forbindelse med apportering. Men man skal anvende dem med omtanke. Godbidder bruges altid på ro på post.. Det skal være lige så hyggeligt at være her hos mig som det kan være at løbe rundt sammen med alle de andre hvalpe.. Når hvalpen spiser så holder vi gang i spytproduktionen, og så holder vi gang i fordøjelsen.. Når hunden stresser, så holder den ikke gang i disse funktioner.. Vi kan med godbidder holde stressniveauet lige under grænsen for for meget. Vi kan ved en fejl komme til at træne stress på post i stedet for ro på post, ved at forstærke med godbidder hos en helt spændt hund der sidder for tæt på en stressor.. En stressor kan være andre hunde, der apporterer, eller laver andre øvelser. Så skal vi have hunden længere væk.. Godbidder der ikke bliver brugt rigtigt, gør ondt værre.. Hvis ikke vi ser det vi vil se hos hunden, så skal godbidden ryge tilbage i lommen eller posen.. De skal kun have en godbid for det der skal forstærkes.. I forhold til det at fodre sin hund inden man træner, så skal man gøre sig nogle overvejelser.. Hvis det er en hund der er kronisk sulten og man vælger at undlade at fodre den, kan hunden få en følelse af sult som gør at den arbejder langt mindre effektivt.. Den vil ikke koncentrere sig om arbejdet, kun om at få skaffet noget spiseligt.

5 Begrænsning eller straf: Eks. Hvis hunden sendes ud på en dirigering, og der kommer en hare over sporet - Begrænsning kan være nødvendigt for at undgå fiasko og er udelukkende en forhindring for hunden. - Straf bør ikke finde sted i en indlæringssituation hunden kender ikke alternativet og mister motivationen og lyst til samarbejdet. vil hunden sætte efter haren, det virker mest logisk.. Hvis jeg straffer hunden sætter jeg hundens og mit samarbejde over styr, så gør hunden kun noget for at undgå at der sker noget ubehageligt.. Vi skal ikke være voldsomme overfor hunden En begrænsning kan være at man sætter hunden i bilen igen, eller stiller sig foran hunden for at forhindre en uhensigtsmæssig adfærd. Hvis man ved at hunden er i situation den med sikkerhed kan håndtere, altså situationen er indlært, kan begrænsningen sættes.. Ikke hvis hunden er i en indlæring.. Succes får vi ved at bygge på hunden, skab indlæringssystemer som hunden forstår.. Når vi i lydighedstræningen sætter hundene på en lang række, så forstærker vi en masse uhensigtsmæssig adfærd. Det er nok ikke muligt at komme igennem en jagthundetræning uden at anvende positiv straf, men det skal være så lidt som overhovedet muligt.. - Tænk kreativt og positivt - Forstærk ikke rigtig og forkert handling udført samtidig - Pas på med dobbeltsignaler også når du forstærker positivt - Forstærk det for hunden sværeste delmål - Undlad at forstærke hvis årsagen udebliver Pas på med at gå for hurtigt frem, vent hellere med at stille hunden til den er 6 år, så har den bevist sit værd på en helt anderledes solid måde.. Sørg for at differentiere hundene udfra den type hunden er, således at stressniveauet mindskes.. Følelsen bag indlæringen skal være god..

6 Man skal aldrig reparere på en øvelse.. Hvis hunden lægger dummyen, så skal den ikke opfordres til at samle op.. Så skal øvelsen afbrydes, og man starter forfra.. Man skal lave øvelsen anderledes hvis noget ikke går som det skal.. Når vi udfører en bevægelse og en kommando samtidig så er det dobbeltsignaler. Skil signaler ad.. Hånden kan komme ned i en dirigeringsøvelse hvor vi anviser hunden retningen den skal løbe i, stemmen fortæller at nu skal den løbe.. Hvis vi skal lære hunden dæk, skal vi ikke anvende kommandoen før hunden ligger.. Når vi siger dyyygtiig og giver godbidder samtidig, skaber vi en forventning om noget at spise.. Dygtig skal være en positiv forstærkning, og godbidden skal være en positiv forstærkning, det er vigtigt at skille tingene af.. Variabel forstærkning, man kan give hunden noget positivt på forskellig måde.. En positiv stemme kan sagtens stå alene uden godbidden.. Man skifter strategi når noget ikke virker.. Konklusion: Alle handlinger giver hunden erfaringer og skal ses som indlæring også de uhensigtsmæssige. Lad IKKE hunden begå fejl i indlæringen med tanke på at rette op på eller tilpasse senere hen.. FOREBYG i stedet.. Typiske årsager til fejlindlæring: Ofte korrekte metoder, men - Manglende tålmodighed/forceret indlæring - Manglende forståelser for hunden og dens udvikling - For tilfældig indlæring - Træning uden reelle og seriøst, planlagte delmål. Det kan være fint at give sine kursister lektier i form af at de skal tænke delmål for sit arbejde med hunden..

7 Stress - forebyg for enhver pris Kontroller stressniveauet bevidst igennem øvelser Forebyg et uhensigtsmæssigt og måske forventet, forhøjet stressniveau Byg ikke indlæringen på reparation det vil være et alt for stort sats Klassisk betingning = nem at tricke og svær at håndtere Øvelser kan være udløste.. Tag hvalpen ud af bilen, gå m og sæt jer ned.. Ingen øvelser, ro, ro, ro, ro, ro Sidde der nogle minutter og rejse sig, gå tilbage til bilen.. Hvalpen skal være i snor - 1 m lang, helt tæt på.. Når hvalpen er i ro, så går jeg tilbage til bilen.. Man foretager sig INTET. Man skal arbejde forebyggende.. Det vil sige at hunden aldrig får en dummy når vi arbejder med ro på post.. Husk at arbejde i elementer - ikke to ting på en gang.. Når vi skaber en alternativ verden, så har hvalpen et valg.. Hunden vil kæmpe for det alternative valg.. Det er SÅ nemt at tricke et højt stress niveau, men det er så svært at træne den anden vej.. Forebyggelse af forhøjet stressniveau: Kræver tålmodighed og rygrad. - oddsene er gode Helbredelse af forhøjet stressniveau - kræver mere end dobbelt tålmodighed og rygrad - oddsene er dårlige.. Her viser Irene Jarnved et billede af hund der sidder og kigger på due der går foran på stien.. Kropssproget hos føreren er lettere foroverbøjet, og forstærkning af at hunden sidder stille ved at stå og sige dygtig

8 Ro på post hos hvalpen er alfa og omega.. Man forstærker det at hunden sidder helt stille.. Man skal udelukkende arbejde med følelse af ro, en følelse der IKKE er stress.. Hvis man ikke træner ro, vil man få et stressniveau der ligger langt over normalt. Hunden skal ikke have det den er motiveret for.. Træn ro i stedet.. Eks; hvis hunden super gerne vil ud af bilen.. Så træn ro ved at bede den sidde stille, rose, lukke bilen igen - og ca 2 min efter kan hunden komme ud.. Hjernevask hunden i forhold til det den gerne vil.. Eks; Kaningård, hvor hunden ser de små pelsdyr hver eneste dag, så vil de efterhånden ikke være tændt på dem.. Man kan træne det samme med eksemplevis dummyer.. Tag en dummy og læg den så hunden kan se den men ikke nå den.. Når hunden mister interessen, så tag dummyen væk igen.. Man skal også være meget bevidst om sit eget kropssprog i forbindelse med træning af ro på post.. VI skal forholde os roligt, ikke fægte med arme og ben. Og så skal vi ikke repetere en fejl.. Udfør kun handlinger du ved der kan lykkes.. Når vi giver hunden fri efter en øvelse, så skal vi sende hunden væk fra øvelsen. Og vi skal stoppen mens træningen er en succes Man skal lære at læse hunde, således at stress niveauet holdes nede.. Helbredelse er nødvendigt, hvis: - Hundens genetiske ramme ikke er stor nok - Træningen har været forceret og hund har ikke forstået det forrige delmål. - Hunden har været for ung/umoden til til delmålenes sværhedsgrad - Der har været konflikter det stresser.

9 Mange hunde er stressede når de ankommer til træningen.. De er vant til at der skal ske noget sjovt når vi træner.. Man kan imødegå dette ved at ejer kommer en rum tid før de andre, eller evt. Parkerer et helt andet sted. Når man er nået til punktet hvor hunden er ankommet uden stress, så kan man begynde at nærme sig træningen.. Tidsperspektivet kan være helt op til 2 år.. Hvis vi har en hund som rent genetisk ikke har en stor stress ramme, forstået på den måde at forældrene har været nogle stressede hunde, så er vi nødt til at lave lappeløsninger. Vi kan ikke forvente at hunden kan lære det.. Vi oplever det med også med hunde der ikke har potentialet til det at gå på prøver, og der skal man være ærlig overfor føreren og fortælle at hunden måske ikke egner sig til det man som fører har gjort sig forestillinger om at hunden skal kunne kunne.. Konflikter er meget stressende for unghundene.. Hvis vi laver konflikter med hunden i den alder mister vi meget på den lange bane.. Det bedste råd kan være at lave ro og fx ikke melde til prøver overhovedet.. Skræk scenariet: Hunden piber Diagnosticer følgende. - Er adfærden udført/tillært/møntet på ejeren, så eder er tale om en dårlig vane/mønster? (kan være forhøjet stressniveau) - Er adfærden udløst af omgivelserne, så der er tale om stress? (er forhøjet stressniveau) - Hvordan er piberiet håndteret? Ignoreret eller håndtering? Eller reel forstærkning? - Hvor længe har problemet stået på? - Hvor gammel var hunden, da piberiet startede? Vigtigt at man er helt rolig som fører. Hvis hunden synes det er voldsomt spændende at der nu ligger en fasan lidt længere ovre, er det bedste at øge afstanden.. Hellere 20 m for langt væk end 1 meter for tæt på..

10 Vi skal være bevidste om hvad det er vi forstærker når der er lidt lyd på hunden., og vi foretager os en handling i forhold til det.. Hvis piberet er møntet på ejeren kan man anvende positiv straf i form af at sige STOP og det er det hårdeste straf.. Man kan også vælge at ignorere og så belønne når den bliver rolig. Apportering baglænskædning Minimer risiko for fiasko og start øvelsen bagfra - Samle op - Holde roligt (- tygge og rulle i munden og vender det ) - Aflevere på signal Først herefter sætter afstand og forstyrrelse på øvelsen Man starter med at lære hvalpen at aflevere.. Hvorfor skal vi give hunden anledning til at lave problemer for os og den selv ved at kaste noget 10 m ude.. Hvis hunden fortsætter og vi råber NEEEJ eller føj, så er der risiko for at hunden spytter ud fordi den tror at vi skælder ud, og så bliver hunden meget forvirret af at vi skælder ud over at den kommer hjem uden bytte.. Man skal opsætte 2 regler: 1. Du er tæt på mig og 2. Du bærer noget.. Jeg arbejder på delmålet aflevering.. Er ligeglad med knaldapport osv. Hunden vælger selv at den skal være tæt på, for det er den vænnet til.. Man skal være fokuseret på målet om 2 år hvor vi vil have at den skal hente vildt.

11 Vi kan vælge hvad vi vil have og så forstærke det.. Fx om hunden skal have 2 eller 4 ben på jorden.. Først senere i forløbet beder vi den om at sidde, for på den måde sikrer vi at hvalpen ikke knaldapporterer Hvalpen skal tilbyde adfærden. Dvs at man siger slip når hvalpen slipper.. Efterhånden vil man have hjernevasket den således at den slipper når man siger slip.. Hvis hvalpen reelt set tygger i dummy eller vildt i indlæringssituationen, så skal man begynde at kigge på stress niveauet.. En stor del af de hunde, der tygger, har indlært apportering via kastning er ofte meget stressede i situationen, og det kan være formålstjeneligt at træne via baglænskædning Signaler til apportering: - + apport - + Slip - + Positiv forstærkning - Ikke sige Nej - Ikke sige hold fast - Ikke sige ja ja ja så tag den da - Div. konflikter og straf.. Vi kan ikke motivere hunden til at samle op, vi skal skabe følelsen af glæde, således får vi en hund der synes dette er meningen med selve livet. Man kan udnytte en situation hvor hunden er glad, fx når man kommer hjem fra arbejde, hvor man så giver hunden en dummy, for at den skal associerer denne følelse af glæde med dummyen.

12 Vigtigt at huske på 2 pkt.s reglen om at hunden skal være tæt på, og den skal have noget i munden. Hvor er det vi giver den positive forstærkning.. Det skal vi tænke meget over. Hvis ikke hunden har motivationen eller lysten til fx dummyen, kan man lege det frem i den.. Problemløsning når det ikke går som planlagt.. - En stor del af problemerne er stressrelateret - Får hunden hensigtsmæssig indlæring på træningspladsen - Er der skiftet strategi i indlæringen omkring problemøvelsen - Er der pres på ejeren i forhold til præstation/prøver etc. - Knirker forholdet imellem hund og ejer.. Det der kan være hensigtsmæssigt at tale med føreren om regler i hjemmet, hvis de har problemer med at komme på træningspladsen i forbindelse med stress.. Vi skal have handlinger fra hunden som er udløst af en handling vi ønsker. Vi skal give ejerene redskaber til hvordan de kan sætte grænser for hunden i hjemmet.. Man kan med fordel give kursisterne en seddel med hjem hvorpå de får specifikke opgaver i forholdt til deres hund.. Delmål til træningen, eller træning af selvvalgte regler i hjemmet.. Mange af problemerne hos kursisterne er baseret på uvidenhed.. Vi kan afhjælpe på forskellige måder. Nogle laver decideret teoriundervisning, andre underviser efter temaer.. Jo længere tid man har haft et uheldigt mønster med sin hund, jo sværere er det at ændre det..

13 En strategiændring kunne være at få hunden til at gå fri ved fod ved højre side, i stedet for venstre hvor man har de dårlige vaner.. Man skal som fører være villig til at stille prøverne på pause i år, indtil problematikkerne er aflært.. Hunden skal trænes til resultater, ikke opdrages.. Hunden: - Tålmodighed, så hunden kan skifte uhensigtsmæssigt mønster ud med hensigtsmæssigt. - Hjælp hunden med at skifte omgivelser - Villighed til at revidere hundens potentiale/slutmål. Man kan godt stille spørgsmålet til kursisterne; Hvad har du selv bidraget med her? Det er vigtigt at man siger fra over for kursister der ikke indgår i et samarbejde i forhold til deres hund.. Og når man har gjort det vil der som regel komme noget godt ud af det.. Man skal spørge sig selv om det er problem adfærd, eller problematisk normal adfærd. En labrador der udviser aggressivitet har problem adfærd, mens en labrador der stikker af ved vandkanten har en problematisk normal adfærd.. Husk der er forskel på om en hund er aggressiv eller om den er udfarende. En hund der bider en anden så der er blod, er aggressiv. En der ryger frem og knurrer er udfarende, og giver signal om at gå væk.. Når en voksen hund knurrer af en hvalp, skal man fjerne hvalpen, således at man undgår tillidsbrud i hvalpens naive adfærd. Den voksne hund skal have lov til at sige fra, uden i øvrigt ellers at gøre udfald mod hvalpen.

14 Mange problematikker er situationsbestemte. Man skal derfor være opmærksom på skiftet af situationen. Evt. kan en kursist opfordres til at træne på træningspladsen på tidspunkter hvor holdet ikke træner.. Man kan stå med en hund med et kæmpepotentiale, og hvor noget er gået galt i træningen, så må man gå tilbage, og forsøge at tage problematikken op derfra.. Ejeren: - Planlægning, der følges nøje giv tid. - Tålmodighed - Drop frustationer - Ingen konflikter - Slip kontrollen og lad hunden udvikle sig. - Lad være med at sætte hunden i de situationer hvor handlingen er uhensigtsmæssig.. Hvis vi giver hunden anledning til at finde sit gamle mønster frem, så gør den det.. Klikker indlæring Hvorfor klikker? - Lærer hunden at tænke kreativt - Speeder indlæringen op ved god timing - En unik og ny lyd - Skaber en positiv forventning - Anvendes som ny indlæring eller reparation

15 Hunden skal tage initiativet. Der skal være succes i træningen. Hvis hunden ikke er motiveret, så indtræffer handlingen ikke og der kan ikke klikkes for succes. Hunden der bliver lokket til øvelsen med en godbid bruger længere tid på indlæring, fremfor hunden der tænker selv og er kreativt.. Hundene lærer at den adfærd de belønnes for i det sekund klikkeren lyder, er den ønskede adfærd. Eksempelvis hunden der skal lære at dutte til en flaske.. Så skal man ikke klikke lige efter duttet, eller lige før, da det så bliver det hunden indlærer. Man skal klikke lige i det øjeblik hunden berører flasken. Hvis vores timing ikke er præcis når vi træner, så kan det gøre ondt være.. Det er meget målrettet træning. Betingning af klikkeren: - Hunden skal associere klik og positiv forstærkning - Beting via hjernevask eller øvelse - Hunden skal altid have en godbid efter klik!!! Man kan også give hunden et klik og en godbid, uanset hvilken adfærd hunden udviser. Efterhånden kan man så som træner målrette træning mere og mere.. Da klikket er ment som, er; det du gør lige nu og her, det er rigtigt.. Når den har fået et klik en del gange, så kan man begynde at sende den i en retning, så vil hunden via sine veludviklede kreative egenskaber selv finde ud af hvad det er vi vil have dem til.. Primære og sekundære forstærkninger: Klikket og godbidden.. Godbidden fylder mere i hundens hoved end klikkeren. Når man arbejder med godbidden arbejder man med feed for position Man skal vælge hvor man vil give sin godbid.. VI fodrer den der hvor tingene sker, det lærer hunden også.. Den bliver stående indtil vi kommer med godbidden..

16 Man kan lave et target som hjælp til træningen.. Fx et håndklæde der kan lægges. Når hunden så tilbyder adfærd i forhold til at den sætter sig på håndklædet, så har man opnået succes.. Godbidden skal så gives når hunden er på target, og derefter øges afstanden.. Man har så hjernevasket hunden således at hunden bliver på tæppet Ved siden af target øvelsen kan man træne sit øvelsen.. Når hunden har lært øvelserne så anvender man ikke klikkeren længere.. Igen er det vigtigt at adskille øvelserne Øvelserne kan samles tilslut for det færdige resultat Hvis vi har øvelser der ikke sidder helt skarpt, vil klikkeren være meget anvendelig.. Dog kun hos hunde og fører der virkeligt har lært at bruge klikker. Når vi skal skifte strategi, fordi noget er gået galt, gælder dem om at vende hele mønsteret på hovedet, så ikke hunden genkender detaljerne. Vi skal skabe et andet billede, ved nyindlæring.. Ved en hund der piber, kan det være meget problematisk at anvende klikker.. Vi kan ikke ved hvilken følelse hunden har anvendt. Når det er noget der er følelsesudløst, kan det være problematisk at anvende klikkeren.. Når man arbejder med klikkertræning, sætter man ikke signaler på.. Man skal klikke mens hunden ikke begår en fejl.. Legen er slut når der begås en fejl Når man træner apportering med klikker, så er det ved slip man klikker.. Hvis man klikker ude ved fuglen, så vil hunden være mere optaget af at komme hjem og få en godbid, fremfor at tage fuglen i munden og returnere.. Når hunden tygger i noget, har den et for højt stress niveau.. Ved apporteringsøvelsen bygger vi på hundens motivation.. Når hunden ved hvad øvelsen går ud på så sættes apportsignalet på.. Det er vigtigt at vi skynder os langsomt..

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Kommunikation mellem dig og din hest

Kommunikation mellem dig og din hest Kommunikation mellem dig og din hest Heste og mennesker er to meget forskellige arter. Heste er flugtdyr, går på fire ben, har sidestillede øjne, er planteædere og kommunikerer primært ved hjælp af kropssprog.

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Grunduddannelse Redningshund

Grunduddannelse Redningshund i redningsberedskabet 5. del, afsnit 14, side 1 Grunduddannelse Redningshund Formål Formålet med uddannelsen er, at sætte fører og hund i stand til at færdes sikkert i et indsatsområde samt finde og påvise

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd mellem dyr og mennesker At bide er en naturlig og sund hundeadfærd At bide er mange ting og ganske misforstået! Bid: Dybe sår, knuste knogler, blod Markering: Overfladiske skrammer forårsaget af at man

Læs mere

LEG. med din hund. - masser af sjove lege

LEG. med din hund. - masser af sjove lege ISBN-978-87-7857-702-3 Christina Sondermann SABINE BRUNS MARCUS WOLFF HUNDE- FRISBEE Fra den første skive til freestyle LEG med din hund - masser af sjove lege Fællesaktiviteter menneske og hund glæder

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

KURSUSPROGRAM FOR KREDS 4

KURSUSPROGRAM FOR KREDS 4 KURSUSPROGRAM FOR KREDS 4 2014 Kursusplan for 2014 i kreds 4. Så er uddannelsesudvalgets kursusplan for 2014 kommet på plads. TRÆNERWEEKENDEN ER DESVÆRRE BLEVET AFLYST!!! Alt var ellers klappet og tilrettelagt,

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde

Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde 1 Aktiv weekend på Ærø med jeres hunde Kære alle, Vi vil gerne invitere Danmarks hundefolk til et eksklusivt ophold på vores dejlige ø under afslappede former, hvor I samtidig selv kan bestemme hvor aktiv

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

Schweiss arbejde. Steen Stenild. Træning af blodspor. Indhold: Spanielskolen - www.tacora.dk. Hunden. Sporet/færten. Træningen.

Schweiss arbejde. Steen Stenild. Træning af blodspor. Indhold: Spanielskolen - www.tacora.dk. Hunden. Sporet/færten. Træningen. Schweiss arbejde Træning af blodspor Indhold: Hunden Sporet/færten Steen Stenild Træningen Sporlægningen Opstarten At gå spor info Hunden Alle racer kan anvendes Det handler om Hundens Drivkraft og Motivation:

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Grunduddannelse Redningshund Optagelsestest

Grunduddannelse Redningshund Optagelsestest i redningsberedskabet 5. del, afsnit 13, side 1 Grunduddannelse Redningshund Optagelsestest Formål Optagelsestesten har til formål at bedømme hundens trænbarhed samt om hundens karaktertræk er anvendelige

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Den første tid med hunden

Den første tid med hunden Den første tid med hunden 1 Tillykke med din nye hund. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et nyt hjem, især hvis den er hvalp og kommer lige fra sin moder og sine kuldsøskende. Nedenfor

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

OPHOLDSSTEDET SKARBYVEJ

OPHOLDSSTEDET SKARBYVEJ for socialt belastede unge i alderen 12-18 år ucceshistorier De unge på karbyvej har mere end rigeligt at slås med. På trods af det kæmper vi os i fællesskab til den ene succes efter den anden. Vi er stolte,

Læs mere

Forebyg stress af Bjarne Toftegård

Forebyg stress af Bjarne Toftegård Forebyg stress af Bjarne Toftegård Hej, jeg hedder Bjarne Toftegård. Jeg hjælper mennesker med at forebygge stress, så de får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred. At forebygge

Læs mere

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet PRAKTISKE OPLYSNINGER 1. Hvalpen har fået 2 x ormekur 5 og 7 uger gammel. 2. Hvalpen bliver undersøgt og vaccineret af dyrlæge

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Instruktør og holdbeskrivelse, Himmerlandsgården 2015

Instruktør og holdbeskrivelse, Himmerlandsgården 2015 E-klassen E1 Kursusindhold: jer og jeres hund Vi arbejder med de problemer I har med E- programmet Praktik og lidt teori Sætte hunden og én selv i den rette stemning Dele øvelser i momenter Spor, rundering,

Læs mere

Konflikthåndtering uden konfrontation

Konflikthåndtering uden konfrontation Konflikthåndtering uden konfrontation - en rogivende tilgang Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Konflikter Konflikter handler tit om løsningers vekselspil - Jeg har ett problem som jeg løser - Min

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen De medfødte egenskaber Hesten er fra naturens side meget godmodig og tillidsfuld. Den er også meget følsom og modtagelig for belønning og ros.

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Eksamensangst, farvel og tak!

Eksamensangst, farvel og tak! Eksamensangst, farvel og tak! Eksamensangst eller præstationsangst har eksisteret siden mennesket første gang skulle stå på et forhøjning foran andre. De fleste studerende accepterer bare at eksamensangst

Læs mere

Forslag til problemløsningsøvelser

Forslag til problemløsningsøvelser Forslag til problemløsningsøvelser Fra naturens side er hunde egnet til bevægelse og fødesøgning 12 14 timer i døgnet, hvor de bliver naturligt stimuleret. Hundene elsker at blive udfordret og få lov at

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Gældende bestemmelser Afsnit H. Brugshunderådets kursusvirksomhed

Gældende bestemmelser Afsnit H. Brugshunderådets kursusvirksomhed Afsnit H. Brugshunderådets kursusvirksomhed Maj 2010 1 af 16 Indledning Brugshunderådet tilbyder følgende kurser: Træner- og figurantkurser Disse kurser retter sig mod kredsenes trænere, figuranter og

Læs mere

HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT

HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT HVALPEN SKAL SOCIALISERES KORT FORTALT www.dyrefondet.dk ... HVALPEN SKAL SOCIALISERES Foto: Dorte Schmidt HVALPEN SKAL socialiseres De første 16 uger i en hvalps liv er den vigtigste periode overhovedet,

Læs mere

Konflikter og konflikttrapper

Konflikter og konflikttrapper Konflikter og konflikttrapper Konflikter er både udgangspunkt for forandring og for problemer i hverdagen. Derfor er det godt at kende lidt til de mekanismer, der kan hjælpe os til at få grundstenene i

Læs mere

Saml brikkerne - forebyg trusler og vold

Saml brikkerne - forebyg trusler og vold Saml brikkerne - forebyg trusler og vold Til dig, der arbejder alene i borgerens hjem Vold og trusler kan forebygges Medarbejdere, der arbejder i borgerens hjem, skal ikke udsættes for trusler og vold.

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

N r. 3 4. Få det bedre med at gå til tandlæge

N r. 3 4. Få det bedre med at gå til tandlæge N r. 3 4 Få det bedre med at gå til tandlæge Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er

Læs mere

Fri og smertefri bevægelse

Fri og smertefri bevægelse Fri og smertefri bevægelse - din genvej ud af smerterne En lidt anderledes forklaring på hvorfor du har ondt og hvordan du bliver smertefri Introduktion En mindre skade på mit knæ, gav mig for nylig anledning

Læs mere

Formidling og kommunikation for ledere - MBK A/S

Formidling og kommunikation for ledere - MBK A/S Kan andre forstå, hvad du mener? Kan du få dem med på dine ideer? Kan du overbevise dem? Har du gennemslagskraft? Som leder, chef, souschef eller projektleder skal du kunne tage initiativ, fortolke, sætte

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Velkommen til DcH Harlev - en afdeling under Dansk Civile Hundeførerforening

Velkommen til DcH Harlev - en afdeling under Dansk Civile Hundeførerforening Velkommen til DcH Harlev - en afdeling under Dansk Civile Hundeførerforening Dch-Harlev vil med denne information byde velkommen til nye medlemmer. Heri får du nogle oplysninger om foreningen, træningen,

Læs mere

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Ejeroplysninger: Dato: Navn: Adresse: Telefon: Hvor mange medlemmer består familien af: Skriv navne og alder på alle: Har du haft hund før? Ja hvilken race? Har du andre

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

Om forfatteren 8 Kig nogle af de bedste svømmere i verden over skuldrene 10 Forord 12. KAPITEL 1 Du skal træne for at lave en god eksamen 14

Om forfatteren 8 Kig nogle af de bedste svømmere i verden over skuldrene 10 Forord 12. KAPITEL 1 Du skal træne for at lave en god eksamen 14 Indholdsfortegnelse Om forfatteren 8 Kig nogle af de bedste svømmere i verden over skuldrene 10 Forord 12 KAPITEL 1 Du skal træne for at lave en god eksamen 14 Sådan bruger du bogen 14 KAPITEL 2 Sådan

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

Til den nye hundeejer august 2013

Til den nye hundeejer august 2013 Til den nye hundeejer august 2013 Kære hundeejer tillykke med din nye hvalp DcH Bjerringbro har pr. 1. januar 2014 rullende indslusning på vores hvalpehold, det vil sige at vi optager nye hvalpe alle lige

Læs mere

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er mere fintfølende og

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE.

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE. VISUALISERING & LIVSKVALITET Lær at lindre ÇLær ubehag og smerte Ç 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE Rosinante HVaD er VisuaLisering? Visualisering er en psykologisk teknik,

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Social færdigheds test.

Social færdigheds test. Social færdigheds test. Spørgeskemaet består af en række spørgsmål som du kan se nedenfor. Læs dem og besvar dem et af gangen ved at give dig en karakter mellem 0 og 10, hvor 0 = Passer slet ikke 10 =

Læs mere

Forudsigelige regler og rutiner

Forudsigelige regler og rutiner 1 Forudsigelige regler og rutiner Der findes vidt forskellige opdragelsesstile, der spænder lige fra det meget strikse med kæft trit og retning til det helt laissez faire, hvor alt er tilladt. Man kan

Læs mere

PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed

PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed IHI Open School www.ihi.org/patientsikkerhed PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed (1 time) Dette modul er en introduktion til emnet "menneskelige faktorer": Hvordan indarbejdes viden om menneskelig

Læs mere

Velkommen til træning i Kreds 65. ... stedet hvor brugshundefolk mødes

Velkommen til træning i Kreds 65. ... stedet hvor brugshundefolk mødes Velkommen til træning i Kreds 65... stedet hvor brugshundefolk mødes Velkommen i kreds 65 Kreds 65 er en forening under Schæferhundeklubben for Danmark. Schæferhundeklubben for Danmark er Danmarks største

Læs mere

Gestaltmetodikken og stress

Gestaltmetodikken og stress Gestaltmetodikken og stress Samtaler med John Ewans Porting om Gestalt, af journalist Simon Bordal Hansen Stress er en kompleks tilstand, som kan udvikle sig til en regulær krise. Og derfor kan det godt

Læs mere

PRØVEKRITIK. Dm Falster - Kontinentale 13.10.2013

PRØVEKRITIK. Dm Falster - Kontinentale 13.10.2013 Hals Bondens Bono DK09937/2010 Svend W. Larsen 0002 Bono slippes i roer i god vind. Arbejder energisk. Søget er passende stort og velanlagt, udnytter den svage vind udmærket, støttet af fører. Farten er

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder.

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. FORSVARETS PERSONELTJENESTE LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. MARTS 2013 FØR SAMTALEN

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Hvad er stress? skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb

Hvad er stress?  skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb Hvad er stress? Kender du til at gå rundt om dig selv og sige, at du har travlt og ikke kan nå alt det, du skal og gerne vil?! Bliver du mere fortravlet over at skulle holde fri?! Når vi stresser eller

Læs mere

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg Konflikthåndtering - Inspiration fra en anden kultur Af Else Tranberg I oktober måned deltog to konsulenter fra Cubion i et seminar i Kenya. Temaet var tilgange til konfliktarbejde og konflikthåndtering.

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Hvem er vi? Thomas Phillipsen Født i Esbjerg Tidligere sergent i Militærpolitiet Uddannet psykolog (cand.psych.) ved Aarhus Universitet Konsulentvirksomhed med speciale i håndtering

Læs mere

VEJLE den 6. november 2014

VEJLE den 6. november 2014 VEJLE den 6. november 2014 Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D. Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 1 retten til at blive elsket uden at skulle gøre noget for

Læs mere

Grundkursus i ID - spor

Grundkursus i ID - spor Grundkursus i ID - spor Træning af blodspor/schweiss Spanielskolen Steen Stenild Dagens program 9,30 Præsentation og indledning Hundens lugtesans Fært og færtforhold Grundtræning teori 10,30 Grundtræning

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere