Øget miljøbevidsthed Reduceret miljøbelastning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Øget miljøbevidsthed Reduceret miljøbelastning"

Transkript

1 Øget miljøbevidsthed Reduceret miljøbelastning Inspiration til at arbejde med miljøledelse i skolen

2 Inspirationskatalog Inspirationskataloget giver tips og gode ideer til arbejdet med miljøledelse. Ideerne er indsamlet fra århusianske skolers indsendte miljøhandlingsplaner. I kan bruge inspirationskataloget som en hjælp til at gennemføre og planlægge miljøledelse på skolen. Send gerne kommentarer og endnu flere ideer, der kan kvalificere miljøledelsesarbejdet til Anne Dissing Rasmussen, Skoler i Aarhus Kommune, der viser, at de har en systematisk tilgang til at øge miljøbevidstheden og reducere miljøbelastningen, tildeles et grønt diplom det grønne håndtryk. Figur/logo Hvorfor dette inspirationskatalog? Miljøledelse er en systematisk tilgang til at øge miljøbevidstheden og reducere miljøbeslutningen. Fordele ved miljøledelse Besparelser (vand, el, varme, papir, afgifter for affald). Indsatser gennem ansvarlige miljøhandlinger skåner miljøet. Udvikling af miljøbevidsthed og engagement hos elever og medarbejdere. Med inspirationskataloget ønsker Børn og Unge at give ideer til aktive miljøhandlinger, som involverer alle deltagere i skolens hverdag: børn, forældre, lærere, ledelse samt teknisk og administrativt personale. Inspiration I kan skabe opmærksomhed på miljøhandlinger gennem samtale, debat, kampagner, konkurrencer, synliggørelse af registreret forbrug på plakater, som I hænger op på synlige steder, på hjemmesiden, på skolebiblioteket ved indgangen til skolen mv. I kan arbejde med miljøhandlinger gennem forskellige områder fx: El. Spar på el, sluk lyset, sluk pc skærmen, når I forlader skærmen i mere end 10 minutter. Papir. Spar på papiret, print på begge sider af papiret. Brug fejlprint til tegnepapir eller kladdepapir. Vand. Spar på vandet. Tjek at der ikke er utætheder i vandforsyninger ved toiletter og haner. Brug postevand i stedet for flaskevand. Varme. Luft ud, tør luft er hurtigere at varme op end fugtig luft og forhindrer skimmelsvamp. Indkøb. Vælg miljø- og klimarigtige indkøb. Overvej miljøbelastninger ved varens produktion, varens brug, transport og bortskaffelse af varen. Indkøbsaftaler er udformet efter Statens og kommunernes grønne indkøbsguider; brug indkøbsaftalerne. Forbrug. Undgå unødigt forbrug og spild. Reparer og genbrug, hvor det kan lade sig gøre. Mad. Brug sæsonens frugt og grønt. Spis med hensyn til CO2-pyramiden. Undgå spild. Varm kogevand i elkedlen. Brug emballage, der skåner miljø. Vask. Fyld maskinen op. Vask ved lave temperaturer. Brug miljøskånsomt vaskepulver eller undlad helt vaskepulver hvis der er rester af rengøringsmidler i vasketøjet.

3 Inspirationskatalog Grønthåndtryk Affald. Sorter affald i papir, plast og metal. Konkurrencer. Motiverer og skaber opmærksomhed. Synlighed. Vis registrering af forbrug, besparelser, resultater af vaner og handlinger gennem søjlediagrammer, udstillinger, tal, symboler. Nedenfor er indsat gode ideer som allerede nu fungerer på aahusianske skoler. Lad jer inspirere til at udvikle jeres egne gode vaner og handlinger i arbejdet med at sikre miljøet. Handlinger Alt affald sorteres. Vi sorterer papir, plastik, sølvpapir. Vi har sat beholdere op på strategisk udvalgte steder, så det ikke er besværligt at sortere affald. Smiley-ordning. J L K Rengøringspersonalet uddeler hver dag smileys for kvalitet af rengøring i klasserne. Den gyldne kost. En gang om måneden uddeles den gyldne kost til den klasse som har ryddet og rengjort klassen bedst til rengøring. Rengøringspersonalet står for overrækkelsen. Til lejligheden er lavet en sang, om smileys og den gyldne kost, som synges. Udluftning i klasserne hvert frikvarter. Oprydning og fejning i klasserne hver dag. Oprydningsdage for hele skolen. Oprettelse af Emma Gad for fotokopiering. 1) Indstil jeres pc er til at printe på begge sider 2) Klasselister med antal elever hænges op ved kopimaskinen 3) Plakater med oplysninger om ressourcebrug ved papirfremstilling. Opsætning af stærekasser sikrer, at stærene er med til at regulere antallet af biller og andre insekter på og omkring boldbanerne. Hvordan med undervisningen? Alle klassers årsplaner inddrager emner, der styrker elevernes miljøbevidsthed. Alle klasser har hvert år mindst et emne, hvori der indgår miljøspørgsmål. Spotkampagner, kurser, plakater der sætter fokus på ressourceforbrug. 5. klasserne arbejder hvert år med emnet Vandets vej: grundvand drikkevand spildevand. 4. klasserne arbejder hvert år med emnet Affald : forbrænding - genbrugsplads losseplads. Hjemkundskab arbejder med årstidens frugt og grønt. Miljøuge. Skolens miljøhandlinger sættes under lup. Klassevis konkurreres om at udvikle og gøre brug af gode miljøhandlinger. Fx affaldssortering, sluk for strømmen, cykle i skole, god rengøring mv. Lokal læseplan for undervisning i miljøspørgsmål. Lokal oversigt over tilbud og læringsmiljøer i lokalområdet (fx med et kort). Klasserne rydder på skift op på fællesarealer og udearealer.

4 Inspirationskatalog Grønthåndtryk Hvordan med organiseringen? MED behandler miljøspørgsmål 1-4 gange årligt. Miljøledelse er delt i en teknisk og en pædagogisk del, hvor adm. Leder har det overordnede ansvar. Evaluering af miljøledelsesplan sker årligt. Nedsættelse af miljøudviklingsgruppe, hvor lærere, TAP, ledelse, elevrådsrepræsentanter deltager. Miljøgruppens opgave er at iværksætte og følge op på handlingsplaner for administrative, pædagogiske og tekniske aktiviteter. Teknisk servicepersonale laver opgørelser over reparationer og forbrug af ressourcer. Tallene synliggøres gennem grafer, søjlediagrammer, tabeller mv. SFO leder er ansvarlig for den pædagogiske dimension i SFO. Der laves en plan for oprydning af klasser, kantine, udearealer, nærområde. Evt. organiseret gennem en miljøpatrulje. Koste og fejebakker skal være i hvert klasselokale. Hvordan med det tekniske? Vedr. nyindkøb af computere, hårde hvidevarer og andet elforbrugende udstyr kan det med fordel overvejes at elbesparende udstyr prioriteres i forhold til kommunens indkøbsaftale. (Center for Energibesparelser har udarbejdet en indkøbsvejledning) Synliggøre skolens forbrug af el, vand og varme for såvel styregruppen som resten af skolen. Evt. på intranettet. Såfremt der stadig er 1-skylstoiletter på skolen kan de med fordel udskiftes til 2-skyl. Bør drøftes med Byg inden igangsætning pga. afløbsforholdene. Overveje berøringsfri armaturer. Ved udskiftning af lysarmaturer, bør der etableres lysstyring. Sluk for ventilationsanlægget enten manuelt eller automatisk, når der ikke er behov. Monter automatisk sluk af computere efter brug. Udskifte cirkulationspumper til A-mærkede pumper. I øvrigt følg Aarhus Kommunes krav og anbefalinger i Miljø- og energirigtigt byggeri

5 Her kan du finde undervisningsmateriale og inspiration levevilkaar/forbrug_ressourcer_og_miljoe/index.html pub?catid=2561&catpage=3 Hjemmesiden viser skolernes vand-, varme- og elforbrug. Brugernavn: åkårhus Password: åkårhus Undervisningsmateriale vedrørende vand-, varme og elforbrug som retter sig mod 3. til 6. klasse. Lær om affald, genbrug og miljø. Test din viden, lav en affaldsplan, print plakater og meget andet. For 5 forskellige alderstrin og med inspirationsmateriale for lærere og pædagoger. Skoletjenesten i Danmarks Naturfredningsforening med undervisningsmaterialer fx Klimakaravanen, Kanon natur insekter, Vandtjek, fuglekort m.m. Læs om og book klimaundervisning i skoven med en naturvejleder eller book et besøg på forbrændingen i Lisbjerg. Undervisning om affald og varme. Natursamarbejdet er et økologisk besøgslandbrug. I 2010 flyttede Natursamarbejdet ind i et nybyggede hus, som er økologisk og lavenergiklasse 1 (det første af den slags i Århus Kommune). Her er mulighed for at se og undervise om lavenergihuse. Her kan du finde undervisningsmateriale og inspiration forbrug, ressourcer og miljø Teori, praksis og forskning om læring og didaktik i udeskole. Hjemmeside bl.a. med database over ude-undervisningsforløb, skovavis og skovbibliotek. Oversigt over og præsentation af uformelle læringsmiljøer i Århus Kommune. Her kan du finde information om miljøundervisning Skoler kan få hjælp til elbesparelser: Skolekampagne, kampagnemateriale, værktøjskasse og undervisningsmaterialer.

6 schools/getcreative_da.htm Skolernes EnergiForum arbejder på at gøre det let at lave god og spændende energiundervisning. Her på hjemmesiden vil de seneste tilbud altid være at finde. Hvis du vil have besked om nye tilbud, kan du tilmelde dig som energilærer. Skolernes EnergiForum er en del af Energitjenesten. Miljøedderkoppen giver en hurtig indgang til et stort antal hjemmesider af kvalitet til oplysning og undervisning. Det er et krav, at siderne er på dansk og så gode og tilgængelige, at de kan bruges af større skoleelever. Miljøedderkoppen indeholder korte indgangstekster for hvert afsnit, og en kort omtale af de links, vi henviser til. Grønt flag grøn skole. Danida og Udenrigsministeriets tilbud om undervisningsforløb, spil og oplysninger om miljø mv. Velkommen til Natur og Miljø for grundskolen. På disse EMU-sider kan du finde inspiration og vejledning til din miljøundervisning. Det er mere sandsynligt, at dagens teenagere under deres livs forløb, vil opleve effekterne af klimaændringen langt mere end vi gør nu - og de vil blive tvunget til at tage problemet op. Det er vigtigt, at vi gør dem bekendte med, hvad vi ved i dag, så de bliver gjort opmærksomme på årsagerne til klimaændringen, og forstår, hvad de kan gøre for at begrænse den.

Keynotes 2012 Indledning side 2

Keynotes 2012 Indledning side 2 Keynotes 2012 Indledning side 2 Keynotes 2012 Indledning side 3 Indledning Baggrund En virksomhed med /Den Grønne Nøgle signalerer til omgivelserne, at der gøres en indsats for at passe på miljøet. HORESTA

Læs mere

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed 1.0 Indledning Grønt Flag Grøn Erhvervsskole (GFGE) er et af Friluftsrådets programmer, som er støttet af Undervisningsministeriet

Læs mere

Idékatalog - klima, energi og miljø

Idékatalog - klima, energi og miljø Idékatalog - klima, energi og miljø Resultatet af afdelingsbestyrelsernes arbejde på fælleskonferencen 2008 Klima-, energi- og miljøprojekter i Boligforeningen 3B I weekenden den 7.-9. november 2008 holdt

Læs mere

Randers Kommune. Vejledning i miljøstyring

Randers Kommune. Vejledning i miljøstyring Randers Kommune Vejledning i miljøstyring Randers Kommune, januar 2000 Forord Randers Kommune har igennem de sidste tre-fire år vedtaget og gennemført en række miljøpolitiske tiltag, der i dag placerer

Læs mere

Store forandringer starter i det små

Store forandringer starter i det små FOA: Teknik- og Servicesektor F O A F A G O G A R B E J D E Store forandringer starter i det små Vi er startet vil du være med? Gør en indsats for vores klima! Klimaet berører os alle Teknik- og Servicesektoren

Læs mere

Sådan kommer I de dårlige undskyldninger til livs

Sådan kommer I de dårlige undskyldninger til livs Guide til Elsparefondens medarbejderkampagne Sådan kommer I de dårlige undskyldninger til livs Jeg troede, der var en anden, der gjorde det Følg kampagneguiden og hjælp kollegerne med at spare på strømmen

Læs mere

Bilag 1: Interviewguides Dette bilag indeholder interviewguides til interview med henholdsvis leder, lærer og elever.

Bilag 1: Interviewguides Dette bilag indeholder interviewguides til interview med henholdsvis leder, lærer og elever. Bilag Indhold Bilag... 50 Bilag 1: Interviewguides... 51 Interviewguide leder... 51 Interviewguide lærer... 51 Interviewguide elever... 52 Bilag 2: Forældre accept... 53 Forældre accept Vestre Skole...

Læs mere

Handlingsplan 2008-2011 for udvikling af energiforbruget i

Handlingsplan 2008-2011 for udvikling af energiforbruget i Handlingsplan 2008-2011 for udvikling af energiforbruget i Indholdsfortegnelse: Status...3 Kurveknækkeraftale med Elsparefonden...4 Målsætning for udvikling af energiforbruget i perioden 2008-2011...4

Læs mere

Nordvangskolen Virksomhedsplan 2011-12

Nordvangskolen Virksomhedsplan 2011-12 Nordvangskolen Virksomhedsplan 2011-12 Indhold 2 Forord 3 Hvem er vi 5 Evaluering af indsatsområder for 2010/11 12 Indsatsområder SFO 17 Indsatsområder for 2011/12 18 Fastholdelse og videreudvikling af

Læs mere

Miljøkortlægning i storkøkkener

Miljøkortlægning i storkøkkener Miljøkortlægning i storkøkkener erfaringer og resultater fra 14 mindre institutionskøkkener Redigeret af Mette Elsig og Tine Skriver StorKøkkenCentret Fødevaredirektoratet Miljøkortlægning i storkøkkener

Læs mere

Sådan sparer skoler energi. Et energispare- OG pædagogisk udviklingsprojekt. Side 1 af 55

Sådan sparer skoler energi. Et energispare- OG pædagogisk udviklingsprojekt. Side 1 af 55 Sådan sparer skoler energi Et energispare- OG pædagogisk udviklingsprojekt Side 1 af 55 Udarbejdet gennem modelprojektet SKUB i energibesparelser Projektgennemførelse Aalborg Universitet Projektledelse:

Læs mere

Sundhedspolitik 2008. Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse www.furesoe.dk

Sundhedspolitik 2008. Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse www.furesoe.dk Social & Sundhed Sundhedspolitik 2008 Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse www.furesoe.dk Oplag: 7.000 Udgivet: August 2008 Redaktion: Sundhed & Forebyggelse Billeder: Colourbox m.fl. Tryk: Bendt Wikke

Læs mere

Klima og energi i nyt perspektiv: Politik og strategi 2020

Klima og energi i nyt perspektiv: Politik og strategi 2020 Klima og energi i nyt perspektiv: Politik og strategi 2020 Vedtaget af Byrådet den 26. september 2011 2 Indholdsfortegnelse: Klima og energi i Fredensborg Kommune Klima- og Energipolitik... 04 Klima- og

Læs mere

oversigt over 25 handlekort

oversigt over 25 handlekort oversigt over 25 handlekort Drøftet Vi er i gang Nu kører det 1 Nabohjælp den: den: den: 2 Smilets sted den: den: den: 3 Grønt diplom den: den: den: 4 Walking tapas kom på besøg den: den: den: 5 Vand med

Læs mere

10 gode miljøhistorier

10 gode miljøhistorier 10 gode miljøhistorier INdHoLd Indhold SIdE 4-5 SIdE 6-7 SIdE 8-9 SIdE 10-11 SIdE 12-13 SIdE 14-15 SIdE 16-17 SIdE 18-19 SIdE 20-21 SIdE 22-23 2 forord 10 gode miljøhistorier Inspiration og initiativ.

Læs mere

Grønt Regnskab 2012 GENTOFTE KOMMUNE

Grønt Regnskab 2012 GENTOFTE KOMMUNE Grønt Regnskab 2012 GENTOFTE KOMMUNE Indholdsfortegnelse Forord...3 Bæredygtighed...4 Klimamad og byttemarked...5 Klimaambassadører...6 Klimaambassadører...7 Klimatilpasning...8 Fjernvarme og energitjek...9

Læs mere

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE:

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: - GLÆDE OG RESPEKT FOR HELE GUDS SKABERVÆRK - KLIMA-, MILJØ- OG NATURHENSYN - GLOBAL RETFÆRDIGHED

Læs mere

AKTIVITETSFORSLAG til læreren

AKTIVITETSFORSLAG til læreren Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø Tlf. 3525 9200 info@rodekors.dk AKTIVITETSFORSLAG til læreren Vi har samlet en række forslag til klasseaktiviteter i forbindelse med en emneuge om Afrika. Aktiviteternes

Læs mere

Guide til PowerPoint præsentation Indhold: 1. Link til animationsvideo: 2. Forklarende tekst til PowerPoint præsentation:

Guide til PowerPoint præsentation Indhold: 1. Link til animationsvideo: 2. Forklarende tekst til PowerPoint præsentation: GÅBUS-materialet er til skolebrug og består af seks dele, der kan hjælpe jer med at synliggøre projektet GÅBUS for skolens potentielle brugere. Del 1-4 er udviklet med et særligt fokus på anvendelse til

Læs mere

avisen NR. 1 MARTS 2014

avisen NR. 1 MARTS 2014 TIL VIRKSOMHEDER I ALBERTSLUND KOMMUNE avisen NR. 1 MARTS 2014 Miljøtilsynsplan 2014-2017 side 2 Den nye genbrugsstation i Albertslund er åbnet og klar til brug side 4 Miljøtilsynsplan 2014-2017 Ny tilsynsbekendtgørelse

Læs mere

JAg ten På den gemte energi energi. den gemte. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. energi! Guide til adfærdskampagne

JAg ten På den gemte energi energi. den gemte. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. energi! Guide til adfærdskampagne JAg ten På den JAg ten gemte På Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde! Guide til adfærdskampagne Indhold 1Få ledelsens opbakning side 4 2Sæt mål Side 5 Spar penge med gode vaner! Spar 5-10

Læs mere

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.50

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.50 Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.50 Velkomst og deltagerpræsentation v/britta og Dana Del 1 Go energi i boligselskaberne

Læs mere

AlmenVejledning. Synliggørelse af energiforbruget i almene boliger

AlmenVejledning. Synliggørelse af energiforbruget i almene boliger AlmenVejledning Synliggørelse af energiforbruget i almene boliger Program Projektering Udførelse Drift Innovation og læring Synliggørelse af energiforbruget i almene boliger - 4 forsøg med synliggørelse

Læs mere

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.30

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.30 Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.30 14:30-14:40 14:40-15:15 15:15 15:45 15:45-16:00 Velkomst og deltagerpræsentation

Læs mere

GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET. Agenda 21-plan for 2012 2015

GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET. Agenda 21-plan for 2012 2015 GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET Agenda 21-plan for 2012 2015 Grøn hverdag og livskvalitet Agenda 21-plan for 2012 2015 Vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation den 24. januar 2013 Udgiver: Københavns Kommune

Læs mere

Citation for published version (APA): Christensen, L., Mikkelsen, B. E., & Jeppesen, Z. (2002). Mad til børn i daginstitutioner og skoler.

Citation for published version (APA): Christensen, L., Mikkelsen, B. E., & Jeppesen, Z. (2002). Mad til børn i daginstitutioner og skoler. Aalborg Universitet Mad til børn i daginstitutioner og skoler Christensen, L; Mikkelsen, Bent Egberg; Jeppesen, Z Publication date: 2002 Document Version Pre-print (ofte en tidlig version) Link to publication

Læs mere

Gladsaxe nedsætter CO 2 -udledning. CO2-handlingsplan 2010-2020. gladsaxe.dk. Gladsaxe Kommune Forsyningsafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg

Gladsaxe nedsætter CO 2 -udledning. CO2-handlingsplan 2010-2020. gladsaxe.dk. Gladsaxe Kommune Forsyningsafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg gladsaxe.dk Gladsaxe nedsætter CO 2 -udledning Gladsaxe Kommune Forsyningsafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg gladsaxe.dk/klima E-mail: klima@gladsaxe.dk CO2-handlingsplan 2010-2020 GLADSAXE KOMMUNE By-

Læs mere

TEENAGERE & Et undervisningskoncept for folkeskolens ældste klasser ELFORBRUG LÆRERVEJLEDNING

TEENAGERE & Et undervisningskoncept for folkeskolens ældste klasser ELFORBRUG LÆRERVEJLEDNING 1 TEENAGERE & Et undervisningskoncept for folkeskolens ældste klasser ELFORBRUG LÆRERVEJLEDNING 2 Forord Denne vejledning er en del af et undervisningskoncept om teenagere og elforbrug som har til formål

Læs mere

TEENAGERE & Et undervisningskoncept for folkeskolens ældste klasser ELFORBRUG LÆRERVEJLEDNING

TEENAGERE & Et undervisningskoncept for folkeskolens ældste klasser ELFORBRUG LÆRERVEJLEDNING 1 TEENAGERE & Et undervisningskoncept for folkeskolens ældste klasser ELFORBRUG LÆRERVEJLEDNING 2 Forord Denne vejledning er en del af et undervisningskoncept om teenagere og elforbrug som har til formål

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere