FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SKIBENE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SKIBENE"

Transkript

1 FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SKIBENE PROGRAM - DETALJER OM SKIBENE

2 PROGRAM 2016 Lørdag - søndag juli Skibene samles i Nyborg. Mandag 25. juli Afgang fra Nyborg kl. 9:30 Start på 1. sejlads til Kerteminde Ankomst Kerteminde kl. ca Tirsdag 26. juli Afgang fra Kerteminde kl. 7:30 Start på 2. sejlads mod Middelfart Ankomst Middelfart kl. ca Onsdag den 27. juli Afgang fra Middelfart kl. 9:30 Start på 3. sejlads mod Assens Ankomst Assens kl. ca. 16 Torsdag den 28. juli Afgang Assens kl. 7:30 Start på 4. sejlads mod Marstal Ankomst Marstal kl. ca Fredag den 29. juli Afgang fra Marstal kl. 9:30 Start på 5. sejlads mod Svendborg Ankomst Svendborg kl Afslutning på årets Fyn Rundt præmier og festmiddag.

3 ARON af Svendborg Tomastet skonnert Byggeår: 1906 i Marstal. Længde: 30 m. Sejlareal: 320 m2 Den smukke skonnert Aron er et af feltets bedste sejlere. Kristian Lund er ejer og skipper og har siden 1968 gennempløjet farvandene med sin skonnert, lastet med tyske gæster. I 2013 blev der lavet en meget smuk og gribende film om Aron og Kristian Lund der har ejet skibet i 46 år. Sejler som privatejet charterskib, blandt andet med en trofast kundekreds i Tyskland. AMRIT Jagt. Byggeår: Længde: 12,95 m. Sejlareal: 150 m2 AMRIT er bygget på Nørregaard og Petersens værft i Dyrehaven ved Nyborg Fartøjet var et typisk dansk fiskefartøj fra omkring 1. Verdenskrig. Det blev bygget med dam og hjælpeskrue og blev formentlig bygget til garnfiskeri. Efter en lang og omtumlet tilværelse er Amrit nu restaureret som en klassisk dansk rundgattet jagt - resultatet er imponerende! Endnu mere imponerende bliver det, når man finder ud af, at stort set alt er lavet af én mand. Skibet er nu privatejet lystbåd. ANNA ELISE Hajkutter, byggeår:1932, længde med bovspryd: 25 m sejlareal: 240 m2. Anna Elise er bygget hos Christoffersen i Nordby på Fanø til snurrevodsfiskeri i Nordsøen. I dag er hun rigget som sine ældre søstre, der var bygget udelukkende til sejl. Anna Elise kan genkendes på lyden af sin gamle Hundested-glødehovedmotor. Skibet ejes af bådforeningen af 12. april Igennem sejlads, vedligeholdelsesarbejder og foreningens øvrige aktiviteter arbejder foreningen for at udbrede kendskab til og engagement i den sejlende kulturarv. Foreningen udgøres af andelshavere og støtte-medlemmer. ANNA Jagt. Byggeår: Længde: 11,74 m. Sejlareal: 100m2 Dæksbåden ANNA blev bygget som motorpaket til sejlads mellem Stevns og København. Senere benyttede man også en lastbil, så ANNA kunne få friske varer at sælge uden selv at foretage sørejsen til Stevns. I 1962 blev ANNA, på grund af en ny bro, lukket inde ved sin plads ved Børsbroen, og den fik monteret et aluminiumshus på dækket, så handlen med smør og ost kunne foregå herfra. ANNA, som OSTEBÅDEN hedder, kom igen ud at sejle i 2013 som privat lystfartøj. Og den lugter IKKE af ost!

4 ATALANTA Tysk lodsskonnert. Byggeår: Længde: 36 m, sejlareal: 334 m². Atalanta er bygget på Peter værftet i Wewelsfleth og brugt som lodsskonnert fra Cuxhaven i Elbens flodmunding. I 1930 blev skibet ombygget til yacht med motor og ny aptering. En donation fra Warburg -Bank i1995 har gjort det muligt, at en foreningen driver skibet og tager gaster med ombord. I 2001 afsluttedes en otte års restaurering - og skibet holdt 100 års fødselsdag. ATENE Svenskejet tomastet skonnert. Længde: 31,3 m, sejlareal: 261,3 m2. Skibet er bygget i 1909 på Ring Andersens træskibsværft i Svendborg til en reder på Strynø. Blev solgt til Norge i 1917 og siden til Sverige. Skibet har sejlet fragt indtil 1960 erne, hvor skibet blev ombygget til lystskib og fik sit nuværende navn, Atene. I 1980 blev Atene købt af en almennyttig forening, m/s Atene. Skibet fungerer i dag som foreningens skoleskib med formålet at bevare og udvikle sejltraditionen for befolkningen. Hun sejler hvert år fra april til oktober i nordiske farvande. AVENTURA Galease. Byggeår: Længde 19,50 m. Sejlareal: 200 m2. AVENTURA blev bygget som rundgattet, sejlførende ålekvase i 1914 på Chr. Christensens værft i Kolding. Skibet var specielt konstrueret med god lasteevne til opkøb af ål i Norge, Danmark og de Baltiske lande samt transport af levende ål til England, Holland og Belgien, datidens køletransport. AVENTURA er nu privatejet og under restaurering og tilbageføring til det oprindelige udseende. Sejler i dag charter- og marsvineture med udgangspunkt i Middelfart. BOLETTE Jagt Byggeår: 1939 Længde: 12,84 m. Sejlareal: 160 m2 BOLETTE er oprindeligt bygget som fiskefartøj i Skagen i 1939 på Brdr. Nippers Værft. BOLETTE er i dag registreret som fritidsfartøj.

5 BRITA LETH AF ÅRHUS Tomastet skonnert. Bygget i Svendborg i 1911 som fragtskib i nordeuropæisk fart. Længde 30 m. Sejlareal: 420 m2 Brita Leth er et af de mest velholdte skibe i feltet. Hun er også velsejlende, altid i skarp konkurrence med Aron. Brita har en lang og broget historie; blandt andet sank hun ved Samsø i Under krigen smuglede hun flygtninge til Sverige, i den fart holder Britta Leth rekorden med 176 flygtning sejlet over på én gang. Sejler i dag som privatejet charterskib. BONA GRATIA Længde: 18.2 m. Bygget i Frederikshavn i 1903 på Nikolai Olsens værft som sejlførende snurrevodskutter med sejl og 4 hk hjælpemotor. Skibet blev brugt til fiskeri indtil 1959, hvor det blev købt og dermed reddet af to håndværkere fra Troense. De to Troense-folk indledte en restaurering med henblik på at bruge skibet som lystfartøj. Presset af arbejdsbyrden og store restaureringsudgifter solgte de skibet i Den nye ejerkreds, som kaldte sig Kompagniet, har sejlet med skibet indtil 2012, hvor det blev solgt til Foreningen Bona Gratia for 1 kr. Foreningens formål er at bevare og sejle skibet. Forenagterskonnerten CONSTANTIA Længde: 23,05 m, sejlareal: 305 m² Bygget i Marstal 1908 og sejlede fra i fragtfart under svensk flag. I 1988 blev hun købt af Hakon Malmborg, som tog initiativ til Stiftelsen Solna-skuden og at anvende hende som skoleskib. Skibet blev renoveret fra 1991 og omdøbt til Constantia med hentydning til skibet i Dan Anderssons digt Jungman Jansson. Constantia ejes nu af Stiftelsen Solna-skuden, anvendes som skoleskib og har hjemmehavn i Huvudsta i Solna, og har 400 unge mennesker med ud at sejle hvert år. Og hun er en rigtig god sejler DE TO SØSKENDE Længde: 11,2 m, sejlareal: 69,9 m2. Er bygget i 1910 som en jagtrigget bæltbåd på Nyborg Bådebyggeri til handels- og fragtsejlads til og fra Agersø i Storebælt, lastevne 15 tons. Har fra sejlet fragt til og fra øen, herefter som lystfiskerfartøj frem til Samme år overtog Skibsbevaringsfonden skibet, der nu er ført tilbage til dets oprindelige udseende i I 1996 overtog Foreningen til jagten DE TO SØSKENDES bevarelse, under Lillebælt Smakkelaug, skibet. Udnævnt til Historisk Monument i 2010.

6 ELBE V - det hvide skib i forgrunden Skonnert. Byggeår: Længde: 37 m. Sejlareal: 360 m2. Lodsskonnert Elbe V er bygget i 1883 og har krydset Atlanten mange gange og rundede endda i 1937 Kap Horn. Skibet endte i San Fransisco, men blev fundet af en flok entusiastiske tyskere, der fik det sejlet hjem og restaureret til fordums stolthed. Et fantastisk skib med en lang, spændende og omtumlet historie. Er kendt for sine fantastiske sejlegenskaber. Billedet er taget ved starten på Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe nord for Storebæltsbroen ELSA MARGRETHE Ketch - snurrevodskutter Byggeår: 1926 Længde: 16,10 m. Sejlareal: 200 m2 Elsa Margrethe er let genkendelig på den høje rig - og viser sig da også ofte forrest i feltet. ELSA MARGRETHE er bygget i Esbjerg til fiskeskipper Niels Chr. Simonsen til snurrevodsfiskeri i Nordsøen. Elsa Margrethe var et missions skib, og fiskede derfor ikke om søndagen. Er i dag privatejet. EMANUEL Jagt. Byggeår: Længde: 17.60m. Sejlareal: 214m2 EMANUEL er et utroligt velsejlende skib. Det blev bygget på Rødvig Skibs-og bådebyggeri i 1902 til skipper L. Nielsen, Rødvig. I de første mange år blev skibet anvendt til at sejle fersk kød til Norge. Emanuel har sejlet i 32 år med unge mennesker, og der har været rigtig mange med, der kommer stadig nogle af dem ombord og fortæller om deres tid med Emanuel. I år 2013 blev der oprettet en forening, som købte skibet. I dag er Emanuel et forenings skib, og sejler på togter med medlemmer i de danske farvande.

7 FIONIA Galease. Byggeår: Længde: 20,31 m. FIONIA blev bygget hos skibsbygmester Kofoed i Fakse Ladeplads i 1904 med navnet MARY. I 2001 blev skibet solgt og ombygget til chartersejlads med skonnertrigning. Som mange andre blev krisen for tung for ejerne. Til skibets store held blev hun købt at Ørbæk Bryggeri, som nu sørger for, at hun stadig sejler, og vi andre kan glæde os over, at endnu et smukt skib er reddet fra forfald. I 2013 fik skibet navnet FIONIA og sejler som charterskib. FREIA Tomastet skonnert, længde: 32,30 m, sejlareal: 320 m2. FREIA er bygget i Rønne på Bornholm i Skibet var det mindste af 10 smukke klipperbyggede sejlskibe af stål, som Bornholms Maskinfabrik byggede omkring århundredeskiftet. Freia var hjemmehørende i Rønne i 75 år. I 1921 fik skibet sin første 25 HK encylindrede maskine. I 1972 solgtes skibet til Californien og førte Panama-flag i mange år. I 1987 kom Freia tilbage under danske flag, med hjemmehavn i Svendborg. Freia sejler i dag charter ud fra Svendborg. FREYA aus den sieben inseln Længde: 9,60 m, Sejl areal: 62 m². Byggeår: Freya er en kopi af en lodskutter, Bristol Channel Pilot Cutter, en relativt lille kutter med klassiske linjer. Lodskutterne sejlede op til århundredeskiftet på vestkysten af England navnlig i Bristol-kanalen. De kommer fra Falmouth Working Boats - familien, der havde stor udbredelse i engelsk kystfiskeri; fartøjerne er meget sødygtige og har forholdsvis gode egenskaber på kryds. FULTON af Marstal 3-mastet slettop skonnert. Byggeår: 1915 i Marstal. Længde 38 m. Sejlareal: 450 m2 Fulton er bygget i Marstal i 1915 til den hårde sejlads på New Foundland. Vinter på Nord Atlanten er barskt, men New Foundlands farten var en af de sidste ruter, som sejlskibene var presset til i konkurrencen med dampskibene. Fultons nyere historie som skib for udsatte unge er nok kendt af de fleste. Sejler i dag primært som lejrskoleskib og kan bookes privat og til firmature.

8 FYLLA Tremastet skonnert. Bygget i 1922 i Nyborg. Længde: 42 m. Den solidt byggede FYLLA har en lang fortid med sejlads ved Grønland. I midten af 1970 erne blev Fylla købt af Fyns Amt og som et beskæftigelsesprojekt ført tilbage til sin oprindelige skikkelse. Siden har skibet hver sommer været travlt beskæftiget med at sejle lejrskoletogter for skoler og institutioner. Fylla ejes i dag af Ærø-, Faaborg-Midtfyn- og Svendborg Kommune. Flere og flere skoleklasser kommer på togt med Fylla, og derved kommer de også helt tæt på den sejlende danske kulturarv. GRØNNE ERNA Ketch - snurrevodskutter. Byggeår: 1908 i Esbjerg Længde: 17,25 m. Sejlareal: 200 m2 Grønne Erna er bygget som snurrevodskutter i Esbjerg i Egentlig hed hun Erna - men da ejerne valgte ganske atypisk at male hende grøn, ja så blev hun til Grønne Erna. Grønne Erna har oplevet et langt liv i fiskeriet, at blive beskudt under Anden Verdenskrig - hvor skibet også sejlede nødhjælp - og meget andet. Siden 1970erne har hun været foreningsejet, og bliver i dag flittigt brugt til privat sejlads af anpartsejerne. GULDBORGSUND Jagt. Byggeår: Længde:11 meter, sejlareal: 86 m2. Bygget på Læsø på O. Dolmers værft i 1905 til snurrevodsfiskeri, og er af den såkaldte haj-type. Den var en af de første hajer, som med sin motor selv sejlede sit snurrevod ud. I 1981 blev kutteren taget ud af fiskeriet og ombygget til fritidsformål. For få år siden blev GULDBORGSUND solgt og fik ny hjemhavn i København. Den ny ejer har gennemført en omfattende istandsættelse og oprigning. I dag sejler Gulborgsund som familie- og lystbåd, som ofte lånes ud til unge sejlskibssømænd.

9 HAVET af Helsingør Topsejlsgalease. Byggeår: 1954 i Holbæk. Længde med bovspryd: 37.5 m. Sejlareal: ca. 600 m2. Galeasen Havet er et af de sidst byggede solide danske træskibe. Oprindeligt bygget til fragtfart, men Havet sejler i dag - hele året rundt - med gæster, der har lyst til en oplevelse til søs. Havet er i dag privatejet af et ægtepar Henning er skipper, og Alice er bedstemand og står for den fantastiske forplejning ombord. I dag er galeasen HAVET godkendt af Søfartsstyrelsen til sejlads med 46 passagerer. Skibet har base i Svendborg og kan lejes til alle former for arrangementer. HAVGASSEN Galease bygget i 1898 hos Rasmus Møller i Faaborg. Havgassen blev bygget som kvase, altså et skib med dam, indrettet til sejlads med levende torsk til Norge. I 1964 blev hun udrangeret og ombygget til lystfartøj. Senere har hun været både socialpædagogisk skibsprojekt og charterskib. Der er siden foretaget store istandsættelsesarbejder og skibet fremstår i dag blandt Danmarks fint bevaret sejlførende skibe. HJALM Galease. Byggeår: 1901 Længde: 27,9 m. Sejlareal: 275m2 Hjalm er bygget til indenrigs fragtfart. Da hun var fuldstændigt udtjent i kommerciel fart, blev hun købt af Holbæk Kommune og som et beskæftigelsesprojekt rigget op og sat i fart som lejrskoleskib. Da kommunen senere opgav det, blev hun i sidste øjeblik inden et salg til udlandet erhvervet af en forening i Holbæk. Skibet sejler nu charter og ferieture stadigt med hjemhavn i Holbæk og er en pryd for by og havn. JENS KROGH Skibet er bygget i 1899 i Frederikshavn som snurrevodskutter og er rigget som galease. Skibet sejlede som fiskekutter indtil Her blev det købt af en nystartet FDF kreds, og efter et større restaurerings- og ombygingsarbejde blev den oprindelige rigning genskabt. I dage sejler Jens Krogh som øvelses- og skoleskib for FDF Aalborg Søkreds på weekendture fra april til oktober og sommertogter i juni, juli og august.

10 JOHANNE af Nakskov Tomastet skonnert Bygget i 1895 i Svendborg Længde: 35 m. Sejlareal: 316 m2 Johanne er en meget velholdt og velsejlende to-mastet skonnert, bygget til indenrigsfragtfart. Det er ægteparret Bertil og Karin, der har sejlet skibet sammen i en menneskealder - beskæftiget i charterfarten, med såvel dag- som ugeture i danske og svenske farvande. Om vinteren sejler de fisketure. K&M Længde inkl. bovspryd: 13,6m Rig: Kutter Byggeår: 1997, Kent, UK Hjemhavn:Värmdö, Stockholm K&M er bygget som en kopi af fiskekutteren Secret, der er typisk for den engelske østkyst. KAROLINE SVANE Skibet var oprindeligt bygget som skonnert, men har i de senere år været rigget som galease. Karoline Svane er bygget i Humlebæk i 1885 til transport af levende fisk i dam. Sejlareal 138 m2. Det var et af landets mest langstrakte restaureringsprojekter, idet arbejdet har strukket sig over mere end 35 år. Der er udført omfattende restaureringsarbejder på skroget, og skibet vil fremover fremstå som motorgalease med styrehus. LILLA DAN af Svendborg Tomastet topsejlsskonnert. Bygget i 1951 i Svendborg Længde 25 m. Sejlareal 280 m2 Lilla Dan er bygget som skoleskib til J. Lauritzens Søfartsskole i Kogtved i Svendborg. Om bord fik eleverne den første fornemmelse for sømandslivet. Da udvikling gjorde skibet overflødigt for skolen, valgte rederiet heldigvis at beholde Lilla Dan, og skibet anvendes nu til charter- og tursejlads. Sejler sædvanligvis charterskib men benyttes de næste fire år som Legeskib i et samarbejde mellem Lauritzen Fonden og Gerlev idrætsskole.

11 LOTTE BRINCH Sejlareal: 70 m2. Lotte Brinch er en kutter, som i 40 år har ernæret en fiskerfamilie. Lotte Brinch er bygget i år 1920 i Vesterø på I. O Dolmer værftet. I 1963 blev det solgt til en familie i Frederikshavn, som ombyggede det til fritidskib og navngav det Lotte Brinch. Lotte Brinch har i dag en støtteforening, som hedder Lotte Brinchs Venner, der har til formål at vedligeholde og sejle med skibet. Lotte Brinch er hjemhørende i Nyhavn. MARTHA af Vejle Tomastet skonnert. Bygget i Vejle i Længe: 20 m. Sejlareal: 325 m2 Skonnerten Martha er bygget i Vejle, hvor den også er hjemmehørende i dag. Martha er Danmarks største foreningsejede skib; en stor kreds af Marthanere holder skibet sejlende. MARTHA blev bygget til indenrigsfart - og sejlede under forskellige redere. Hun har sejlet med korn, gødning, træ, sten og meget andet mellem danske, norske, svenske, baltiske, polske og tyske havne. Den første maskine blev installeret i MIRA 2-mastet skonnert. Byggeår: Længde: 27,50 m. Sejlareal: 270 m2. Skonnerten Mira er kendt som en hurtig sejler i let luft. Mira er bygget hos Rasmus Møller i Faaborg til indenrigs fragtsejlads. Dette formål tjente hun til i sig selv en præstation. Herefter blev hun rigget op igen og er restaureret fra bunden flere gange siden. I dag ligger Mira fast i København, hvor skibet er en del af De Forenede Sejlskibe - der kan chartres til fester, firmature mv. MITTE Jagt. Byggeår: Længde: 12 m. Sejlareal: 100 m2 Mitte er bygget på Michael Kiersgaards værft i Troense Det er en kopi af en dansk jagt, bygget som lystfartøj og nedskaleret i størrelse. Mitte har blandt andet sejlet som pædagogisk skibsprojekt på Middelhavet i en periode i de første år. Mitte har været i de nuværende ejeres hænder siden 2008, og skibet har i den periode gennemgået en gennemgribende istandsættelse og renovering.

12 MULLER Jagt Byggeår: 1977 Længde: 10 m. Sejlareal: Muller er bygget på Michael Kiersgaards værft i Troense i Det er en kopi af en dansk jagt, bygget som lystfartøj. Der blev bygget en række af disse kopier af danske jagter, og kendetegnende for dem er, at de alle er nedskaleret i størrelse. Muller er en aktiv deltager af sejladserne for gamle skibe, især omkring hjemhavnen Troense på Taasinge. NOATUN Længde: 20,5 inkl bovspryd, sejlareal: ca 210 m2. Galease. Noatun er bygget som fiskefartøj i Frederiksund 1936 for en fiskeskipper i Esbjerg. I dag er Noatun hjemmehørende i Thisted og bruges flittigt af foreningen omkring skibet. Med de smukke ydre linier og den høje rig, er skibet en pryd for Thisted som minde om fiskefartøjerne - med tilnavnet hajkuttere - sådan som de tidligere så ud. PALNATOKE Galease Byggeår: 1894 Længde: 16,07 m. Palnatoke er bygget som fragtskib og blev senere som så mange af de andre småskibe stenfiskerfartøj. Som sådan var hun hjemmehørende i Bogense da en privatmand i 1960 erne forelskede sig i hende. Han riggede den op som galease, og lige siden har den været lystfartøj eller charterskib for skiftende ejere. SLUPPEN RUTH Bygget: Svinør, Norge i Længde: 20,2 m, sejlareal:153,6. Blev bygget til skudefarten mellem Nordjylland og Sydnorge. Ejes af Nationalmuseet - der har gennemrenoveret skibet. RUTH stod færdig og tilrigget i bevidst ført tilbage til den form, det havde i 1898 med sejl efter de gamle sejltegninger. Intet styrehus, ingen maskine, ingen el, ingen bekvemmeligheder - og sejl og tovværk i naturmaterialer. Hun sejler stadig udelukkende for sejl - uden maskine. Skibet sejles og vedligeholdes af en gruppe frivillige.

13 SKIBLADNER II Galease. Byggeår: Længde: 18,33 m. Sejlareal: 240 m2 SKIBLADNER II blev bygget i Odense hos skibsbygmester Niels Frederik Hansen. Ejes af FDF Søkorps i København. Hun var et af de allerførtse skibe, der blev bragt Under sejl påny da søspejderne købte hende først i 1960 erne. Skibladner II har for nylig gennemgået en fuldstændig foryngelseskur og er et smukt og velholdt skib. VALKYRIEN Jagt. Byggeår: 1921, længde: 14,70 m., sejlareal: 150 m2. Valkyrien er bygget i 1921 i Bandholm. Valkyrien blev bygget til fragtsejlads, sejlads med sand, stenfiskeri mv. Omkring 1980 var Valkyren udslidt og blev kondemneret. Nuværende ejer, Peter Leth, fandt hende og nu - tyve år og en ufattelig mængde arbejde senere - er hun nu ny, frisk og sund. I 2006 blev Valkyrien godkendt til chartersejlads og har nu hjemhavn i Hobro. VALKYRIEN af Höganäs Galease, sejlareal: 200, længde: 14,08 m I 1935 blev Valkyrien af Höganes bygget som et fiskefartøj/ålekvase i Nyborg af C. Jensen & sønner. Skibet sejlede i fiske/fragtfart indtil I sommeren 1998 erhvervede foreningen Galeasen Valkyrien skibet fra Danmark - og gennemførte en gennemgribende renovering og ombygning. Kullens Skutseglare har idag omkring 130 medlemmer i forskellige aldre - og et meget varierende program, der passer til alle både nye og erfarne.

14 VEGA Galease. Byggeår: Længde: 14,42 m. VEGA er bygget på Christoffersens værft i Assens i 1902 til I. Jensen i Bøjden. Skibet var fra starten bygget som rent sejlskib med galeaserig og uden motor. Det er bygget med dam til opbevaring og transport af levende fisk. I dag er hun af sine nuværende ejere blevet smukt tilbageført til sine unge dage. Skibet fungerer i dag som privat fritidsfartøj. VIKING Jagt. Byggeår: Længde: 13,81 m. Sejlareal: 150 m2. Viking er en såkaldt toldkrydsjagt, bygget til toldvisitation af skibe, der sejlede igennem de danske farvande. Efter Krydstoldvæsenets nedlæggelse i 1904 endte Viking som lystjagt i Svendborg. Mølle Marie ejede og sejlede skibet i flere årtier. Ved hendes død overtog Svendborg Museum skibet og det passes i dag af et skibslaug. I sommerhalvåret er Viking fortøjet ved Sejlskibsbroen ved Det Gule Pakhus i Svendborg Havn. WESTKUST 3-mastet skonnert Byggeår: 1932 Længde: 28,50 m Tremast skonnert Westkust er bygget i 1932 i Sjötorp i Sverige som fragtskib. Siden 1986 har hun været ejet af en forening i Orust og primært anvendt til sejlads med unge mennesker.

15 HJÆLPE-SKIBENE NAKSKOV HAVN no. 1 Havnebugserbåd Byggeår: 1914 Længde: 12,31 m. Motor: GARDNER på 150 hk med et pæletræk på 2 ton. NAKSKOV HAVN 1 er bygget på Nakskov Træskibsværft 1914 med byggenr. 4, som motorbugserbåd til havnevæsenet i Nakskov i CRUM Svenske Crum er bygget som mini ekspeditionsfartøj til arktisk sejlads. Skibet er udrustet til næsten alt og sejler blandt andet som lægeskib/brandslukningsskib og med dykkere ombord for Volvo Ocean Race og som dommerskib for Americas Cup. Crum har i flere år sejlet med på Fyn Rundt som kombineret presseskib og som beredskabsskib som ekstra sikkerhed, hvis nogen skal akut i land. PIA dommerbåd Motorfartøj. Byggeår: Længde: 15,62 m. Maskinkraft: 2 x 250 HK. PIA er Marstal Navigationsskoles øvelsesskib. Marstal Navigationsskole uddanner navigatører til handelsflåden. PIA er opkaldt efter tidl. Industriminister Pia Gjellerup, som reddede skolen fra lukning og sørgede for, at det blev muligt for skolen at anskaffe skibet.

16 DET SKER I HVER HAVN - fra kl. 13 Enmands-Cirkus på galeasen HAVET med skibsakrobat. Reberbane hvor der slås reb. Sejlmagerværksted, hvor børn kan lære at splejse, lave knob og stik og synge sømandssange. Smedje åbent værksted. Dansk Skytteforening med mobilt skydetelt. Legeskibmatroserne underholder med sømandslege. Der bliver fortalt om skibene, efterhånden som de ankommer. STØT DANMARKS SEJLENDE KULTURARV Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe er en god lejlighed til at opleve den sejlende kulturarv - under sejl, og på nært hold se, hvordan de smukke gamle skibe samler danskernes maritime rødder og formidler vores søfartshistorie. Sømandsfaget formidles fra hånd til hånd og fra person til person, når gæster og gaster lærer at håndtere sejl, tovværk og værktøj efter god sømandsskik. Mange af skibene, der deltager på Fyn Rundt, har allerede rundet 100 år, og er gode eksempler på den sejlende kulturarv, som Folketingets bevillinger til Skibsbevaringsfonden er med til at sikre for eftertiden. Brug skibene - til charter, til ferier og til endagsture - på den måde støtter du skibene og får samtidig en uforglemmelig oplevelse. Med venlig hilsen Foreningen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe

FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SKIBENE 2019 PROGRAM - DETALJER OM SKIBENE

FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SKIBENE 2019 PROGRAM - DETALJER OM SKIBENE FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SKIBENE 2019 PROGRAM - DETALJER OM SKIBENE Program 2019 Lørdag søndag den 20. 21. juli Skibene samles i Bogense. Mandag den 22. juli Afgang Bogense kl. 10.00 Start

Læs mere

Bevar de gamle skibe i Danmark

Bevar de gamle skibe i Danmark Bevar de gamle skibe i Danmark Idéen til TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN opstod i pinsen 1971 i Roskilde, hvor 27 ældre træskibe lå i havnen i anledning af Vikingeskibshallens udstilling Under sejl på ny. Her

Læs mere

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge 36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge Den traditionsrige sejlads, Fyn Rundt for bevaringsværdige Sejlskibe løber af stabelen i næste uge. Med de sidste tilmeldinger er Fyn Rundt nu oppe på 36

Læs mere

LILLA DAN Togtplan 2016

LILLA DAN Togtplan 2016 ! LILLA DAN Togtplan 2016 Hvad med en anderledes og aktiv ferie? Oplev det danske ørige eller den svenske skærgård ombord på skonnerten Lilla Dan. 65 års aktiv drift for J. Lauritzen A/S! Rederiet J. Lauritzen

Læs mere

Træskibsstævne juni 2017 PROGRAM. #søsatteeventyr #visitmariagerfjord #hobro

Træskibsstævne juni 2017 PROGRAM. #søsatteeventyr #visitmariagerfjord #hobro Eventyr Søsatte Træskibsstævne 1. - 4. juni 2017 PROGRAM #søsatteeventyr #visitmariagerfjord #hobro Velkommen til Danmarks smukkeste fjord Af Borgmester Mogens Jespersen (V), Mariagerfjord Kommune Det

Læs mere

LILLA DAN Togtplan 2018

LILLA DAN Togtplan 2018 LILLA DAN Togtplan 2018 Oplev de danske farvande ombord på skonnerten Lilla Dan - eller deltag på kapsejladserne Fyn Rundt og Limfjorden Rundt 67 års aktiv drift for J. Lauritzen A/S! Rederiet J. Lauritzen

Læs mere

LILLA DAN Togtplan 2015

LILLA DAN Togtplan 2015 ! LILLA DAN Togtplan 2015 Hvad med en anderledes og aktiv ferie? Oplev det danske ørige eller den svenske skærgård ombord på skonnerten Lilla Dan. 64 års aktiv drift for J. Lauritzen A/S! Rederiet J. Lauritzen

Læs mere

LILLA DAN Togtplan 2017

LILLA DAN Togtplan 2017 ! LILLA DAN Togtplan 2017 Hvad med en anderledes og aktiv ferie? Oplev den norske og svenske skærgård ombord på skonnerten Lilla Dan - eller deltag på kapsejladserne med 35 og 30 års jubilæum for Fyn Rundt

Læs mere

1911 ombygget til galease BRT 20 NRT 16 Dybde midtsskib 4,8 feet

1911 ombygget til galease BRT 20 NRT 16 Dybde midtsskib 4,8 feet P-båd OWTP HAABET P.148 BRT 19 NRT 11, Længde 48,0 feet, Bredde 14,5 feet, Dybde 4,8 feet. 60 hk Byggnr. År1884 H. Christoffersen, Assens. Historie. 1. 1884 bygget til P Christiansen, Aarhus. Sk. METHA

Læs mere

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til SKIBET er en såkaldt galease, det vil sige det har to master, hvor den agterste er kortere end stormasten. Var det omvendt, ville SKIBET være en

Læs mere

Opgaver for mellemtrinet

Opgaver for mellemtrinet Opgaver for mellemtrinet Hvad kaldes dette lille étmastede skib, der oprindeligt var grundtypen i Marstalflåden? Hvor mange søfolk var der på et sådant skib? Hvor sejlede disse små skibe? Nævn 2 farvande

Læs mere

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning.

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Hvad kaldes det her viste skib, der oprindeligt var grundtypen

Læs mere

Skorstenen fra M/S ENGLAND med DFDS' karakteristiske skorstensmærke. Det røde bånd på sort baggrund blev brugt i de første 100 år frem til 1967, da

Skorstenen fra M/S ENGLAND med DFDS' karakteristiske skorstensmærke. Det røde bånd på sort baggrund blev brugt i de første 100 år frem til 1967, da DFDS 1937-1970 Da Det Forenede Dampskibs Selskab, forkortet DFDS, blev stiftet i 1866, var ambitionen at samle dampskibe i datidens indenrigsfart med passagerer og stykgods, og dampskibe der især sejlede

Læs mere

LILLA DAN Togtplan 2019

LILLA DAN Togtplan 2019 LILLA DAN Togtplan 2019 Oplev igen den svenske skærgård og de danske farvande ombord på skonnerten Lilla Dan - eller deltag på en af kapsejladserne Rumregatta, Fyn Rundt og Limfjorden Rundt 68 års aktiv

Læs mere

Paketten - mellem Holbæk og Refshaleøen En anderledes dimension til fortællingen om råvarer, mad og mennesker - kystliv, skibe og søfart Januar

Paketten - mellem Holbæk og Refshaleøen En anderledes dimension til fortællingen om råvarer, mad og mennesker - kystliv, skibe og søfart Januar Paketten - mellem Holbæk og Refshaleøen En anderledes dimension til fortællingen om råvarer, mad og mennesker - kystliv, skibe og søfart Januar 2019 1 Idéen, ruten og målsætningen I sommeren 2019 er det

Læs mere

Skibet er bygget hos J. Collins Hood í Rye í Sussex i England i Kontaktperson: Gudmund Jacobsen, tlf: ,

Skibet er bygget hos J. Collins Hood í Rye í Sussex i England i Kontaktperson: Gudmund Jacobsen, tlf: , Johanna TG 326 Skibet er bygget hos J. Collins Hood í Rye í Sussex i England i 1884. Skibstype Slup Længde 25,6 plus bovspryd 8,55, til sammen: 34,15 Bredde 6,19 m Dybgang 3,70 m BRT 95,92 Motor Kaldenavn

Læs mere

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning.

Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Opgaver for overbygningen PS: Svarene på denne udgave kan dels findes på museet dels ved selvstudium hjemme på klassen eller under evt. guidning. Hvad kaldes det her viste skib, der oprindeligt var grundtypen

Læs mere

LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner

LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner Velkommen til Skipper Romme Den første sæson havde LOA ikke ligefrem overflod

Læs mere

Havbådene tilbage til Nr. Vorupør. - med skruen i vandet

Havbådene tilbage til Nr. Vorupør. - med skruen i vandet Havbådene tilbage til Nr. Vorupør - med skruen i vandet Der var engang... Prospekt, udarbejdet af foreningen Vorupør Havbåde med støtte fra bl.a. Vesterhavscafeen, Vorupør Landingspladsen ApS Vorupør Vognmandsforretning

Læs mere

SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2014 2015

SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2014 2015 SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2014 2015 Forsidefoto: ALVILDE, klar til bugsering 2015 fra værftet i Albæk. Foto: Carl Erik Pedersen Bagsidefoto: ARNAQ,, søsat 2015 efter tre års restaurering. Foto:

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn

Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn FtSF - Foreningen til Sprydstagens Forevigelse Af Mette Brask og Kaj Madsen Langs Danmarks lange kyst har fiskeri været en vigtig næringsvej

Læs mere

Torsdag 1.juni - Hadsund havn

Torsdag 1.juni - Hadsund havn Torsdag 1.juni - Hadsund havn Hele dagen: kl. 9.00 14.30: kl. 15.00 17.00: kl. 15.00 og 17.00: kl. 16.30 19.00: kl. 17.00: kl. 17.00 22.00: Skibe ankommer til havnen Aktiviteter på Legeskibet for Skoleklasser

Læs mere

Notat til Folketingets Kulturudvalg i forbindelse med Skibsbevaringsfondens foretræde for Kulturudvalget d. 13. juni 2012.

Notat til Folketingets Kulturudvalg i forbindelse med Skibsbevaringsfondens foretræde for Kulturudvalget d. 13. juni 2012. Kulturudvalget 2011-12 B 84 Bilag 1 Offentligt SKIBSBEVARINGSFONDEN Formanden: Stjernegade 20 E.1 sal, 3000 Helsingør Tlf. 50 51 60 12 vistrup@skibsbevaringsfonden.dk www.skibsbevaringsfonden.dk Notat

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 23 juni 2003. Everten Rebekka af Fanø.

Nyhedsbrev nr. 23 juni 2003. Everten Rebekka af Fanø. Everten Rebekka af Fanø Nyhedsbrev nr. 23 juni 2003 Afsender: Everten Rebekka af Fanø. Adresse: Konsul Lauritzens Plads 26, Nordby DK 6720 Fanø. 1 2 Nyhedsbrev nr. 23-2003. Everten Rebekka af Fanø Adresse:

Læs mere

Nordisk Sejlads for unge og gamle sejlentusiaster

Nordisk Sejlads for unge og gamle sejlentusiaster Nordisk Sejlads for unge og gamle sejlentusiaster Nordisk Sejlads ønsker at samle unge og gamle sejlentusiaster til nogle sommerdage med behagelig samvær i de nordiske farvande. Sådan lyder det i indbydelsen

Læs mere

Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro. 27. maj 9. juni 2017

Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro. 27. maj 9. juni 2017 Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro 27. maj 9. juni 2017 Sejlplan Afsejling fra Lemvig, lørdag den 27. maj 2017 kl. 10.00 1. destination Glyngøre Afsejling Glyngøre, søndag den 28. maj kl. 9.00

Læs mere

FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE TORSDAG D. 23. JULI FAABORG MANDAG D. 20. JULI ANKERPLADS N. FOR FYN SØNDAG D. 19.

FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE TORSDAG D. 23. JULI FAABORG MANDAG D. 20. JULI ANKERPLADS N. FOR FYN SØNDAG D. 19. FYN RUNDT FOR BEVARINGSVÆRDIGE SEJLSKIBE SØNDAG D. 19. JULI NYBORG MANDAG D. 20. JULI ANKERPLADS N. FOR FYN TIRSDAG D. 21. JULI MIDDELFART 2015 ONSDAG D. 22. JULI ASSENS TORSDAG D. 23. JULI FAABORG Se

Læs mere

Nr. 94 december 2007. Tre piger p togt 6 rs fors g med linolieprimer Sommerst vne i Assens 2008

Nr. 94 december 2007. Tre piger p togt 6 rs fors g med linolieprimer Sommerst vne i Assens 2008 Nr. 94 december 2007 Tre piger p togt 6 rs fors g med linolieprimer Sommerst vne i Assens 2008 De dejlige Mƒlarb de Tekst: Simon Hansen Det ser dejligt ud, her hvor Anna, en Mˆlar 25, ejet af Per Carstens

Læs mere

Caroline Én af Danmarks første lystbåde

Caroline Én af Danmarks første lystbåde 40 Caroline Én af Danmarks første lystbåde Af Dorte Kook Lyngholm Carolines genopståen på Hobro Værft Historien om sejlbåden Caroline fra 1866 er på mange måder bemærkelsesværdig, og den resulterede i

Læs mere

Lisbet er kvinden med træbådshistorien

Lisbet er kvinden med træbådshistorien Klassisk Nr. 128 Maj 2016 Svendborg lokker 1 Lisbet er kvinden med træbådshistorien Hans Jürgens både Nyt medlem med vidtfavnende interesser og kunnen Af Stig Ekblom Hans-Jürgen Petersen har lige meldt

Læs mere

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 9. april Så er sæsonen i gang! I det skønneste vejer fik vi Skærtorsdag sat sejlene på, og gjort klar til

Læs mere

Maritime Oplevelser 2009

Maritime Oplevelser 2009 Maritime Oplevelser 2009 Sejl med Få vind i håret på en ferie om bord Sejlmagerens værksted Tag et kig ind i sejlmagerens værksted Balsam for sindet Tag med på kajaktur i det sydfynske Maritimt Center

Læs mere

Når historie og visioner mødes i det sydfynske øhav!

Når historie og visioner mødes i det sydfynske øhav! Når historie og visioner mødes i det sydfynske øhav! Nostalgisk nytænkning med brede perspektiver for Faaborg og det sydfynske øhav! Faaborg får igen sin egen skonnert og åbner samtidig en fast maritim

Læs mere

TIL DELTAGERE PÅ TOGT MED SKONNERTEN FULTON

TIL DELTAGERE PÅ TOGT MED SKONNERTEN FULTON TIL DELTAGERE PÅ TOGT MED SKONNERTEN FULTON I forbindelse med at du/i skal på togt med Skonnerten Fulton er her nogle praktiske oplysninger i forbindelse med forberedelsen til togtet. Et togt med Skonnerten

Læs mere

SJÆLLAND (1933) Fra: Til: Aktivitet:

SJÆLLAND (1933) Fra: Til: Aktivitet: 20.02.1932 20.02.1932 Kontraheret som nybygning nr 207 ved Helsingør Jernskibs- og Maskinbyggeri A/S 09.04.1932 09.04.1932 Køllagt på Helsingør værft 16.12.1932 16.12.1932 Afholdt afprøvning på prøveplan

Læs mere

Klassisk. Kom og mød de andre hurtige i Helsingør. 120 år Anakonda sejler endnu. Nr. 124 Maj 2015

Klassisk. Kom og mød de andre hurtige i Helsingør. 120 år Anakonda sejler endnu. Nr. 124 Maj 2015 Klassisk Nr. 124 Maj 2015 120 år Anakonda sejler endnu Kom og mød de andre hurtige i Helsingør 1 Gaffelriggeren Anakonda I sidste nummer sendte bestyrelsen en jubilæumshilsen til alle jubilerende medlemsbåde

Læs mere

På havnen ventede en modtagelseskomite på os anført af Lise Brogaard.

På havnen ventede en modtagelseskomite på os anført af Lise Brogaard. 1 Tirsdag, den 4. august 2009 var der rigtig mange datastuefolk med færgen på vej til Marstal - målet for vores sommerudflugt. På færgen hyggede vi os sammen med kaffe og rundstykker og en tur på dækket

Læs mere

PROFIL. Historie og kultur Natur og miljø Socialt engagement og velgørenhed

PROFIL. Historie og kultur Natur og miljø Socialt engagement og velgørenhed PROFIL Sejlskibsforeningen ANNE MARGRETHE af Svendborg har besluttet at profilere sig på følgende tre områder. Historie og kultur Natur og miljø Socialt engagement og velgørenhed Historisk og kulturel

Læs mere

INDHOLD. Indledning... 3 Fondens virke... 4 Bevaringsværdighedserklæringer 2012-2013... 5 Historisk monument... 7 Rådgivning og tilsyn...

INDHOLD. Indledning... 3 Fondens virke... 4 Bevaringsværdighedserklæringer 2012-2013... 5 Historisk monument... 7 Rådgivning og tilsyn... SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2012 2013 INDHOLD Indledning... 3 Fondens virke... 4 Bevaringsværdighedserklæringer 2012-2013... 5 Historisk monument... 7 Rådgivning og tilsyn... 11 Konsulentopgaver...

Læs mere

LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner

LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner LOAvisen #3 December 2014 LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner Hidtil har LOA og støtteforeningen LOAs Venner udgivet

Læs mere

Søndag og mandag kom 15 knarrer til Rørvig for at sejle det traditionelle sommerstævne.

Søndag og mandag kom 15 knarrer til Rørvig for at sejle det traditionelle sommerstævne. Knarr sommerstævne 2011, Rørvig Søndag og mandag kom 15 knarrer til Rørvig for at sejle det traditionelle sommerstævne. Mandag aften var RØS vært ved velkomst middagen i deres dejlige nye klubhus. I høj

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: april 2015 Dato: 24. marts 2015 BRK/ENI/RKP/LBW

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: april 2015 Dato: 24. marts 2015 BRK/ENI/RKP/LBW ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 670 1. april 2015 Dato: 24. marts 2015 BRK/ENI/RKP/LBW Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

REXONA 111: 1899-2010. Den nederlandske historie om en dansk kutter. www.rexona111.eu

REXONA 111: 1899-2010. Den nederlandske historie om en dansk kutter. www.rexona111.eu REXONA 111: 1899-2010 Den nederlandske historie om en dansk kutter www.rexona111.eu Einar Sigrud Olsen, 1915, Nevada, FN 57, i Frederikshavn. Foto: Bangsbomuseum Frederikshavn 1 Indhold Indledning 3 Foreningen

Læs mere

Befolkningsudvikling - 2013

Befolkningsudvikling - 2013 Ældre Sagen september 2013 Befolkningsudvikling - 2013 Befolkningens alderssammensætning har ændret sig meget over de sidste 40 år, og den vil ændre sig yderligere i fremtiden. Den såkaldte befolkningspyramide

Læs mere

Færgerne, der gik på Lohals. Af Dorte Bennedbæk, august 2008

Færgerne, der gik på Lohals. Af Dorte Bennedbæk, august 2008 Færgerne, der gik på Lohals Af Dorte Bennedbæk, august 2008 Lohals har igennem mange århundreder været et langelandsk udskibningssted for varer og personer. I 1630 bliver den sammen med Ristinge erklæret

Læs mere

Rapport til Fylla Fonden vedr. driften af Skonnerten Fylla

Rapport til Fylla Fonden vedr. driften af Skonnerten Fylla Rapport til Fylla Fonden vedr. driften af Skonnerten Fylla Rapport til Fylla Fonden fra Rederiet Fylla, marts 2012 Side 1 af 12 Rederiet Fylla Marts 2012 Indholdsfortegnelse Forord 3 1. Overordnet om sæsonen

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

NY STÆRK FORENING GODT FRA LAND

NY STÆRK FORENING GODT FRA LAND NY STÆRK FORENING GODT FRA LAND NÅR HISTORIE OG VISIONER MØDES I DET SYDFYNSKE ØHAV! NOSTALGISK NYTÆNKNING MED BREDE PERSPEKTIVER FOR FAABORG OG DET SYDFYNSKE ØHAV! Faaborg får igen sin egen skonnert og

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Maritimt indsatsfartøj navngivet

Maritimt indsatsfartøj navngivet 1 af 12 21-08-2014 14:41 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Maritimt indsatsfartøj navngivet Maritimt indsatsfartøj navngivet Af Ninna Falck, 11 DEC 13 Marinehjemmeværnets

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2013 2014

SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2013 2014 SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2013 2014 Forsidefoto: Skonnerten MARTHA. Foto: John Ottesen Side 6: S/S BJØRN. Foto: Peter Brodin Øvrige fotos: Skibsbevaringsfondens arkiv 2 Indledning Fonden har i

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: oktober 2014 Dato: 24. september 2014 BRK/ENI/RKP/lbw

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: oktober 2014 Dato: 24. september 2014 BRK/ENI/RKP/lbw ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 650 1. oktober 2014 Dato: 24. september 2014 BRK/ENI/RKP/lbw Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds

Læs mere

Entreen mellem 1. klasses ryge- og spisesalon med kort over Østersøen og skibets rute indlagt.

Entreen mellem 1. klasses ryge- og spisesalon med kort over Østersøen og skibets rute indlagt. HAMMERSHUS 1936 M/S HAMMERSHUS er helt igennem Skibet af 1936, saavel hvad Ydre som Indretning og tekniske Installationer angaar. Det er specielt indrettet for Farten på Bornholm, men er tillige bygget

Læs mere

FORFATTERNE ombord på Fylla

FORFATTERNE ombord på Fylla FORFATTERNE ombord på Fylla Bodil Steensen-Leth Cand.Phil. i engelsk 1972. Litteraturanmelder på Jyllands-Posten 1978-1998. Godsejerfrue på Steensgård, debuterede i 1984 med novellesamlingen Pandæmonien

Læs mere

Evaluering. Fripladsordning for træskibe i Holbæk Gl. Havn

Evaluering. Fripladsordning for træskibe i Holbæk Gl. Havn Evaluering af Fripladsordning for træskibe i Holbæk Gl. Havn 2014-2015 Indhold 1. Formål... 3 2. Baggrund for etablering af Fripladsordningen... 3 3. Fakta om Fripladsordningen... 3 3.1 Skibe med friplads...

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: august 2015 Dato: 30. juli 2015 BRK/ENI/RKP/LBW

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: august 2015 Dato: 30. juli 2015 BRK/ENI/RKP/LBW ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 685 1. august 2015 Dato: 30. juli 2015 BRK/ENI/RKP/LBW Månedlig opgørelse af antal ledige boliger 1. Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

Den 30. marts 2013 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2014, var 3000.

Den 30. marts 2013 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2014, var 3000. 2. Asylkontor db UDLÆNDINGESTYRELSEN Kommunernes Landsforening Kommune Kontaktrådene Dato: 12. december 2013 Sagsnummer: 13/013100 Sagsbehandler: pep Forhøjelse af landstallet for 2014 Det følger af Integrationslovens

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: november 2013 Dato: 23. oktober 2013 BRK/ENI/RKP/LBW

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: november 2013 Dato: 23. oktober 2013 BRK/ENI/RKP/LBW ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 615 1. november 2013 Dato: 23. oktober 2013 BRK/ENI/RKP/LBW Månedlig opgørelse af antal ledige boliger 1. Ledige boliger Til brug for næste måneds

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 5 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 24. februar 2016 13:03 Denne sikkerhedsinstruks er gældende for bevaringsværdigt fiskefartøj Elisabeth K571 kaldesignal OU 8893.

Læs mere

Træskibs Sammenslutningens Pinsestævne er en havn fyldt med Danmarks sejlende kulturarv

Træskibs Sammenslutningens Pinsestævne er en havn fyldt med Danmarks sejlende kulturarv Træskibs Sammenslutningens Pinsestævne er en havn fyldt med Danmarks sejlende kulturarv Et værtsskab for Træskibs Sammenslutningens pinsestævne er et fælles projekt for havnen, byens foreningsliv, handelsstand

Læs mere

Tilsyn med fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder Tilsyn med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen overtager tilsynet med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen har det nationale ansvar for vores ca. 30.000 fortidsminder. nordjyllands historiske museet for thy

Læs mere

Oversigt over arkiver fra erhvervsorganisationer, skibsværfter og rederier i Statens Arkiver

Oversigt over arkiver fra erhvervsorganisationer, skibsværfter og rederier i Statens Arkiver , 2012, 2 Oversigt over arkiver fra erhvervsorganisationer, skibsværfter og rederier i Statens Arkiver Organisationer Danmarks Rederiforening Fællesrepræsentationen for dansk Skibsfart Søfartsrådet Skibsværfter

Læs mere

REFERAT. Træskibs Sammenslutningens bestyrelsesmøde onsdag 5. juni 2013 i Holbæk Træskibslaugs klubhus, Holbæk.

REFERAT. Træskibs Sammenslutningens bestyrelsesmøde onsdag 5. juni 2013 i Holbæk Træskibslaugs klubhus, Holbæk. REFERAT af Træskibs Sammenslutningens bestyrelsesmøde onsdag 5. juni 2013 i Holbæk Træskibslaugs klubhus, Holbæk. Deltagere: Afbud: Formand Lauge Damstrup Brøndum Kasserer Egon Hansen Bestyrelsesmedlem

Læs mere

Årsberetning. Rapport til Fylla Fonden og Undervisningsministeriet vedr. driften af skonnerten Fylla

Årsberetning. Rapport til Fylla Fonden og Undervisningsministeriet vedr. driften af skonnerten Fylla Årsberetning 2014 Rapport til Fylla Fonden og Undervisningsministeriet vedr. driften af skonnerten Fylla Rederiet Fylla Ærøskøbing Havn 4a 5970 Ærøskøbing 62521222 www.skonnertenfylla.dk 1 Indhold 1. Rederiet

Læs mere

Nyhedsbrevnr for. Ylva-klubben.

Nyhedsbrevnr for. Ylva-klubben. 1 Marts 2014 Nyhedsbrevnr. 1-2014 for Ylva-klubben. Trofaste Ylva-sejlere!... mens der blev slagtet endnu en giraf og russerne står på kanten til at sikre sig en bid af Ukraine, så er der heldigvis mere

Læs mere

ARGENTINEAN REEFER og Torms TEKLA fotograferet under Anden Verdenskrig

ARGENTINEAN REEFER og Torms TEKLA fotograferet under Anden Verdenskrig ARGENTINEAN REEFER og Torms TEKLA fotograferet under Anden Verdenskrig ARGENTINEAN REEFER 1941 Vinteren har været lang, kold og mørk endnu engang, uden Smil og uden Sang, uden Bægerklang. Ingen Sko og

Læs mere

Danskernes afstand til nærmeste skadestue

Danskernes afstand til nærmeste skadestue Louise Kryspin Sørensen og Morten Bue Rath 31. August 2011 Danskernes afstand til nærmeste skadestue Antallet af skadestuer er halveret fra 69 skadestuer i 199 til 3 skadestuer i 2011. Dette afspejler

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans Kringle Nielsen, Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg I sidste halvdel af 1960erne opstod et stærkt ønske hos børnene om også at komme med ud at sejle, især hos de to ældste på 5 og

Læs mere

Lørdag d. 24 januar 2004. På skonnerten HÅBET i Helsingør.

Lørdag d. 24 januar 2004. På skonnerten HÅBET i Helsingør. INVITATION Kære sejler Vi vil gerne gentage succesen fra sidste år og invitere dig og din familie til det 2 Lotus møde, i rækken af de årlige møder der gerne skulle blive en hyggelig og udbytterig tradition

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: maj 2015 Dato: 27. april 2015 BRK/ENI/RKP/lbw

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: maj 2015 Dato: 27. april 2015 BRK/ENI/RKP/lbw ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 675 1. maj 2015 Dato: 27. april 2015 BRK/ENI/RKP/lbw Månedlig opgørelse af antal ledige boliger 1. Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 779 af 18. august 2000 I medfør af 1, stk. 2, 6, og 32, stk. 4, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Vejret i Danmark - februar 2017

Vejret i Danmark - februar 2017 Vejret i Danmark - februar 2017 Varmere, vådere og solfattigere ift. gennemsnit 2006-2015. Blæsevejr 22-23. og 28. februar Produktionstidspunkt: 2017-03-01 Februar 2017 fik en middeltemperatur på 1,9 C

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: maj 2014 Dato: 28. april 2014 BRK/ENI/RKP/lbw

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: maj 2014 Dato: 28. april 2014 BRK/ENI/RKP/lbw ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 635 1. maj 2014 Dato: 28. april 2014 BRK/ENI/RKP/lbw Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

DFÆL bladet. MedlemsbladforDanskForeningforÆldreLystfartøjer. Nr. 102 december 2009

DFÆL bladet. MedlemsbladforDanskForeningforÆldreLystfartøjer. Nr. 102 december 2009 DFÆL bladet MedlemsbladforDanskForeningforÆldreLystfartøjer Nr. 102 december 2009 1 Der var engang en Drage og den er her endnu For 81 år siden udskrev Göteborgs Kungliga Segel Sällskap en konstruktionskonkurrence

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Indbydelse SuperDM 2016

Indbydelse SuperDM 2016 Juelsminde Sejlklub 7130 Juelsminde Indbydelse SuperDM 2016 Den 18. - 21. august 2016 i Juelsminde For pårørende er der et stort arrangement med mange tusinde besøgende http://juelsminde.nu/festihvalen/festihvalen.html#

Læs mere

Tabel 20 - Beskæftigelse 1 Beskæftigelse efter branche og arbejdsstedskommune

Tabel 20 - Beskæftigelse 1 Beskæftigelse efter branche og arbejdsstedskommune Tabel 20 - Beskæftigelse 1 03.11.00 Havfiskeri 101 København 13 12 9 12 10 9 9 147 Frederiksberg. 1... 1 1 155 Dragør 7 7 7 6 5 4 4 159 Gladsaxe 1...... 161 Glostrup. 1 1.... 163 Herlev 1...... 167 Hvidovre

Læs mere

SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE

SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE Vi har regnet på den nye af en for et gennemsnitligt parcel- eller rækkehus i de forskellige kommuner. Allerede i dag er der stor forskel på erne og dermed også stor

Læs mere

MAJ 2011 ST U E 31 28786023 ST U E 4 28786024 PIGERNE VANDT GULD I IN ST IT IO N ER N ES HOCKEYTURNERING

MAJ 2011 ST U E 31 28786023 ST U E 4 28786024 PIGERNE VANDT GULD I IN ST IT IO N ER N ES HOCKEYTURNERING SFO ST O R A G ER G A A R D MAJ 2011 ST U E 2 28786021 ST U E 31 28786023 ST U E 4 28786024 PIGERNE VANDT GULD I IN ST IT IO N ER N ES HOCKEYTURNERING Hjemmeside: www.storagergaard.albertslund.dk Email:

Læs mere

Fyn Rundt for. Bevaringsværdige Skibe. Med solen rundt om Fyn

Fyn Rundt for. Bevaringsværdige Skibe. Med solen rundt om Fyn Fyn Rundt for Bevaringsværdige Skibe 2010 Med solen rundt om Fyn Lidt om de faste programpunkter Kapsejlads Fyn Rundt er først og fremmest en kapsejlads. Vi skal sejle indædt men venskabelig kapsejlads.

Læs mere

Ved brev af 30. marts 2014 til Kommunernes Landsforening og kommunekontaktrådene udmeldte Udlændingestyrelsen landstallet for 2015 til 4.000 personer.

Ved brev af 30. marts 2014 til Kommunernes Landsforening og kommunekontaktrådene udmeldte Udlændingestyrelsen landstallet for 2015 til 4.000 personer. 4. Asylkontor Kommunernes Landsforening og Kommunekontaktrådene Dato: 29. september 2014 Sagsnummer: 14/027760 Sagsbehandler: drkj Center for Asyl og Økonomi Kommunekvoter for 2015 Ved brev af 30. marts

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: marts 2015 Dato: 26. februar 2015 BRK/ENI/RKP/lbw

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: marts 2015 Dato: 26. februar 2015 BRK/ENI/RKP/lbw ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 667 1. marts 2015 Dato: 26. februar 2015 BRK/ENI/RKP/lbw Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt jj.nr. 09-048258 Dato : 24.03.2009 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 25. februar 2009. (Alm. del).

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Kom.nr 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Undervisningsudgifter (netto) pr. 7-16-årig 1 Langeland Kommune 482 70.751 76.934 84.097 97.876 91.227 91.743 2

Læs mere

2013 Byvandring - Kunst i Skjern. Ny Skjern Borger kåret. Billeder fra oprydning i anlægget. Gelænderet til K.T. Nielsens Bro

2013 Byvandring - Kunst i Skjern. Ny Skjern Borger kåret. Billeder fra oprydning i anlægget. Gelænderet til K.T. Nielsens Bro 2013 Byvandring - Kunst i Skjern I forsommeren satte Skjern UdviklingsForum Qr. koder op ved alle kunst og minde sten i Skjern by. Derfor havde Skjern UdviklingsForum lørdag den 24/8-13 inviteret til en

Læs mere

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: februar 2014 Dato: 23. januar 2014 BRK/ENI/RKP/LBW

Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: februar 2014 Dato: 23. januar 2014 BRK/ENI/RKP/LBW ORIENTERER Emne: Indberetning af ledige boliger pr. Nr.: 623 1. februar 2014 Dato: 23. januar 2014 BRK/ENI/RKP/LBW Månedlig opgørelse af antal ledige boliger Ledige boliger Til brug for næste måneds undersøgelse

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2009-10 L 221 Svar på Spørgsmål 25 Offentligt J.nr. 2010-311-0047 Dato: 9. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven

Læs mere

HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM ÅR

HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM ÅR Transportudvalget 2011-12 L 78 Bilag 5 Offentligt Bevarlandtaxaernes landsdækkende undersøgelse af land- og bytaxier i Danmark NY UNDERSØGELSE OM UDKANTSDANMARK: HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM

Læs mere

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar juli 2008

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar juli 2008 Danmark - Regionsopdelt af befolkningen der er i RKI registret Udvikling januar 2007 - juli 2008 5,50% Jan. 2007-4,69% Juli 2007-4,67% 5,00% Jan. 2008-4,66% Juli 2008-4,70% 5,11% 5,18% 5,25% 5,28% 4,93%

Læs mere

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK Ydernumre (praktiserende læger) på i kommunerne Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler Kommune Ydere uden Aabenraa Kommune 0 20 Aalborg Kommune 0 56 Aarhus Kommune 0 114 Albertslund

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6 Hovedstaden Albertslund Kommune x x Hovedstaden Allerød Kommune x x Hovedstaden Ballerup Kommune x x Hovedstaden Bornholms Regions kommune x x Hovedstaden Brøndby Kommune x x Hovedstaden Dragør Kommune

Læs mere

Gode råd når du skal købe fiskeskib

Gode råd når du skal købe fiskeskib Gode råd når du skal købe fiskeskib 1 Det er en stor beslutning at købe et fiskeskib Vi synes, det er vigtigt, at du får det rigtige skib med hjem. Følg rådene her, så er du godt på vej til en god handel.

Læs mere

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen.

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. Auktionshallen En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. I dag bruges Auktionshallen som lager for forskellige virksomheder på havnen. Den

Læs mere

RÅSTOFPRODUKTION I DANMARK Havområdet

RÅSTOFPRODUKTION I DANMARK Havområdet RÅSTOFPRODUKTION I DANMARK Havområdet 2009 Miljøministeriet By- og Landskabsstyrelsen 2010 Råstofproduktion i 2009 Havområdet Produktionsmængde fra samtlige optagningslokaliteter samt udlosningssteder

Læs mere

Æ bådslæw ved Hjerting strand

Æ bådslæw ved Hjerting strand Etablering af Æ bådslæw ved Hjerting strand Hjerting Strandvej 23, 6710 Esbjerg v. 1 Projekttitel: Æ bådslæw ved Hjerting strand. Oplysninger om ansøger Hjerting KaneLaug Bådsmandsvænget 32 6710 Esbjerg

Læs mere

FOLKESKIBET sætter kursen mod dialog og demokrati

FOLKESKIBET sætter kursen mod dialog og demokrati FOLKESKIBET sætter kursen mod dialog og demokrati Folkeskibet er det vestjyske bidrag til Folkemødet på Bornholm i året 2015. Vi kaster søforklaringerne over borde, og inviterer til fi re dages sejlads

Læs mere