Brand Personality. Den digitale verden skal mødes stålsat og klar i spyttet. The Yellow Papers Series

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brand Personality. Den digitale verden skal mødes stålsat og klar i spyttet. The Yellow Papers Series"

Transkript

1 Brand Personality Den digitale verden skal mødes stålsat og klar i spyttet The Yellow Papers Series

2 02 Den digitale teknologis muligheder for at virksomheder og kunder kan komme i nærkontakt med deres kunder, åbner en lang række muligheder for interaktion. Den digitale teknologis muligheder for at virksomheder og kunder kan komme i nærkontakt med deres kunder, åbner en lang række muligheder for interaktion. Det kan være alt lige fra innovation til mere underholdende eller holdningsbetonede indholdsplatforme. Det har fået en del af kommunikationsbranchen til at skumme over i begejstring over, at man nu vil kunne få stærkere og mere nærværende kontakt til sine kunder, hvis man tør give slip og lade kunderne være med til at definere og co-create brandet. Jeg vil gerne agere showstopper, lige her. Netop denne nye måde, mennesker connecter til hinanden og verden på, skærper behovet for bevidst og styret subjektiv adfærd, hvis man vil have noget positivt ud af det. Og det er ikke kun adfærd på nettet, jeg tænker på, og jeg vil gerne forklare hvorfor. Mødet med brands er som mødet mellem mennesker: Vi får lyst til at gå i dialog med den interessante og stærke attitude og finder dem, der ikke har en holdning og står for noget, farveløse og ligegyldige. Den digitale teknologis mulighed for at søge information og udvide omgangskredsen via digitale medier, forstærker behovet for at have en stærk og bevidst brand attitude, som forbrugerne finder værd at beskæftige sig med og tale med vennerne om. Det er disse brands, som man vælger at have en relation til. Men det er afgørende, at brandets adfærd har baggrund i en oplevet virkelighed, autentiske værdier og indsigt i forbrugernes verden, for aldrig har tingene været mere transparente. Kritiske og utilfredse forbrugerne kan og vil hurtigere end nogensinde før sprede budskabet om negative oplevelser i en hast, der virker skræmmende. Det allerværste er, at man som virksomhed ikke selv vælger, om man vil være med til festen - festen kommer til dig.

3 03 Af Poul Mikkelsen, Partner DDB Danmark Hvis Thomas Blachman er ved at nuppe sig en pindemad fra buffeten i det fyldte festlokale, hvor du træder ind, får du sandsynligvis appetit på at veksle et par ord med den kontroversielle dommer fra tv-programmet X Factor. For vi får intuitivt lyst til dialog med mennesker, der udstråler en stærk personlighed og har markante holdninger. Du vil næppe være i tvivl om, at Blachman undsiger mainstreamet pop til fordel for store stemmer og eksperimenterende nichetoner. Hvad enten du er enig med Blachman eller ej, må du respektere oprigtigheden, fordi han faktisk udlever standpunkterne gennem sin egen musik. Samme mekanisme træder i kraft, når vi skridter ind i supermarkedet. Hvis produktbrandene skiller sig ud med personlige og bemærkelsesværdige fortællinger, som er troværdige og relevante, belønner forbrugere det. Brand attitude er i dag mere afgørende for kommerciel succes end nogensinde før, fordi vilkårene for markedsføring og konkurrence ændrer sig: Digital evolution: Med den digitale teknologi er antallet af veje og metoder til kommunikation eksploderet. Så er der også flere muligheder for at fange forbrugernes opmærksomhed. Samtidig har forbrugerne fået mulighed for at skabe deres eget medieindhold og udbrede deres egne budskaber til masserne. Kommerciel revolution: Forbrugerne kan på internettet lettere finde frem til og sammenligne produkter på tværs af forhandlere og grænser. Desuden er forbrugerne afgørende medskabere af brandet, fordi deres udsagn om produkter og virksom heder påvirker hinanden og det endelige indtryk af et brand i markant større skala end tidligere. Tænk macro, agér micro Kommunikationsvejene til forbrugerne er i dag ekstremt komplekse, fordi den digitale teknologi har fragmenteret mediebilledet. Det gør det nødvendigt at tænke markedsføring og mediaplaner på nye præmisser. For et brand betyder det, at budskabet nødvendigvis bør være tilstrækkeligt entydigt og slagkraftigt til at kunne fungere på flere platforme, gamle som nye.

4 04 Word of mouth is the best medium of all. - Bill Bernbach Selv om både de traditionelle radioer, tv-stationer, dagblade og ugeaviser tilbyder online platforme, er den teknologiske udviklings mest interessante fænomen, muligheden for, på en mere vedkommende måde, at fange forbrugernes opmærksomhed uden om de etablerede medier. Dette kan ske på mange måder, men det er oplagt at kommunikere sin historie - eller de relevante dele af den - der, hvor der i forvejen er interesse til stede. En udnyttelse af de muligheder den digitale teknologi giver os, betyder bestemt ikke et farvel til den massekommunikation, vi kender i dag. Forbrugerne forventer, at de brands de elsker har en offentlig adfærd, som de er stolte af. Men som vi har set mange af de store brands gøre, så har det mere karakter af manifestationer. Jeg tænker her på brands som Sony, Nike, Adidas og Guiness, som har forstået at arbejde ægte integreret med deres markedsføring. Ovenover alting er det stadig evnen til, via unik consumer insight, at skabe en positiv hype omkring sit brand, der tæller. Dette er, hvad man kan kalde macro marketing. Blot har vi, via den digitale teknologi, og den deraf følgende ændring i verdens måde at kommunikere på, fået en hel række nye veje at køre på. Disse veje skal ikke ses som et adskilt vejnet, men som en integreret del af en helt ny infrastruktur. Virksomhederne kan også ret let nå et globalt publikum med interesse for deres produktområder ved i kombination med deres øvrige markedsadfærd, bl.a. massekommunikation, at producere og publicere deres eget content på internettet, og på den måde skubbe en kommunikation i gang, der kaskaderer helt af sig selv. Kunsten består i at starte op med noget, der er værd at snakke om, og som har attitude og autenticitet nok til at komme helskindet igennem dialogerne. Privatpersoner kan lige såvel som virksomhederne kommunikere via sites og netværk med alle andre online. Det er et markant kontroltab for virksomhederne, der kun styrer en del af informationerne. Men det giver også et potentiale for personformidlet omtale i helt nye dimensioner, som kan benyttes til at skabe et stærkere brand: Word of mouth is the best medium of all, sagde grundlæggeren af DDB, Bill Bernbach engang. Det gælder i endnu højere grad i dag, fordi forbrugerne knytter sociale relationer som aldrig før. Community sitene Facebook og MySpace har skabt kontakt mellem millioner af mennesker, og er nu de to af de aller mest besøgte netværkssider.

5 05 Forbrugerne kan med fordel tænkes ind som første led i opmærksomhedskæden i stedet for de etablerede medier. Men som sagt, så gælder det om at have noget på hjerte, som de lægger mærke til og gider gå i positiv dialog omkring, hvilket stiller store krav til processer og kompetencer i virksomhederne. Træd ind i et varigt forhold De digitale omvæltninger har også stor betydning for konkurrencevilkårene og forbrugernes overvejelser og viden foran hylden i supermarkedet. Konkurrenceparametrene har skiftet plads. Grundlæggende kan en virksomhed konkurrere på tre præmisser: Pris: Forbrugerne kan blive motiveret til at vælge et produkt frem for konkurrenternes, hvis produktet er blandt de billigste. Men prisen er blevet et uklart parameter. Pricing er blevet en hardcore disciplin, hvor prissætningen er blevet så finurlig, at det kræver særlige tv-programmer at finde igennem systemerne og frem til den reelt billigste udbyder. Det er sneet til. Det er også blevet en hygiejneværdi, idet selv den dyreste snakker lav pris. Se blot telemarkedet med alle deres gebyrer, takster, bindinger og tilskud - eller flyselskaberne med billetter til lavpris, der får lagt ekstrabetaling for bagage, catering og sædevalg oveni, før købet er færdigt. Pris er ikke længere et dynamisk positioneringsparameter, nærmere generisk. Unikke produkter: Hvis dit produkter skiller sig ud som noget, ingen andre på markedet tilbyder, kan den særstatus gøre produktet og brandet attraktivt i forbrugernes øjne. Men det unikke som en funktionel feature er en vanskelig præmis, fordi det sjældent bliver til mere end indpakning og storytelling, men ikke egentlige funktioner. Der er langt imellem reelle produktfordele i dag. Og hvis de er der, bliver de eftergjort så hurtigt, at kopierne ofte er på markedet næsten samtidig med originalen. Relationer til forbrugeren: Dette parameter har altid været stedbarnet i trekløveret. Pris og produkt er dejligt håndgribelige ting, mens selve kunderelationen er blevet opfattet som noget luftigt. Det er jo ellers netop i relationen, man kan vise, at man forstår kunden og dennes behov. En dyb indsigt i kundernes værdier og måde at leve på, anser jeg som et nødvendigt udgangspunkt for enhver værdifuld relation. I denne forbindelse er det afgørende at betragte netop produktet som det primære medie, sekundært salget og servicen som en integreret del af oplevelsen. Allerede her er vi gået på tværs af flere strategi-ben. Hvis man tager denne relation alvorligt og går i aktiv dialog med markedet, vil man kunne opbygge en relation, der bliver personlig og kun vanskeligt vil kunne bringes i spil af konkurrenterne. Forudsat at man har en reel kompetence og en klar attitude i sin måde at bruge den på og mod til at kaste sig ind i det digitale liv.

6 06 Det er afgørende at betragte produktet som det primære medie, sekundært salget og servicen som en integreret del af oplevelsen. Det gælder altså om at have en markant personlighed, en god historie og være god til at fortælle den. Hvis du vil være et interessant brand at tale med og om. Vi kigger efter styrke og overlevelseskraft, når vi søger mage. De samme regler gælder for mange andre af vores valg, bl.a. arbejdsplads, og vi vil også helst omgive os med stærke brands. Dermed mener jeg ikke, at generel enighed er et succeskriterium for den rette brand attitude. Det er stillingtagen derimod. If you stand for something, you will always find some people for you and some against you. If you stand for nothing, you will find nobody against you, and nobody for you. Bill Bernbach Når Dove fører en kampagne for ægte skønhed og laver reklamer med kvinder med runde topmaver, fine rynker og store smil, går virksomheden op mod de seneste årtiers tendens, hvor medier og markedsføring ophøjer sygeligt magre og mopsede unge kvinder til tidens absolutte skønhedsideal. Doves signal er, at man skal respektere og værdsætte kvinder, som de er, og disse kvinder skal være sig selv bekendt som sunde og naturlige. Det er en attitude, hvor brandet inviterer autentiske kvinder til en indforstået, gensidig og respektfuld relation. En markant, men egentlig ikke særlig original menneskeindsigt. Modet består mere i, at Dove har turdet være de første til at bryde klicheerne og tale så direkte med kvinder. Til gengæld har Dove fået problemer ved tilsyneladende at overse andre afgørende principper for produkt branding, som vi vil vende tilbage til.

7 07 Brug kunderne som medier. De gør det gratis. I den digitale verden kan det tydelige brand nå vidt omkring ved at få direkte kontakt med enkelte entusiastiske brugere. Kontaktfladen kan eksempelvis være at facilitere et fællesskab i brandets regi mellem de forbrugere, der interesserer sig for dit produktområde eller det miljø, der er omkring det. Det kan også gå den anden vej, hvor et brand byder ind med holdninger og input i et forum eller community, der ligger deres kunder på sinde. På den måde kan forbrugerne selv være med til at skabe og udleve de værdier, brandet står for. Et stærkt community bygger på: Interesse, nærvær, respekt og sympati. Kunderne bliver i realiteten brand advokater, som via de nye netværksverdener influerer andre, som igen influerer atter andre osv. Således kaskaderes en brand historie ud via the best medium of all. Det lyder dejligt enkelt og billigt, men det er ikke en knap, man bare kan trykke på. Man er nødt til som brand at involvere sig på en langt mere forpligtende måde. Dette stiller helt nye krav til måden, virksomhederne tænker markedsadfærd på. Man er nødt til at tænke mere holistisk i forhold til hele virksomhedens eksistens, og man skal i det hele taget finde nye måder at tænke kommunikation på. Man skal være aktiv og overraskende. Den digitale tilstedeværelse skal bakkes op af synlige fysiske aktiviteter. Selv måden man tænker massekommunikation på skal være integreret i de øvrige aktiviteter. På den måde stilles der helt nye krav til både form og indhold. Det er ikke længere best practice bare at køre et tv burst med et humoristisk tilsnit, som bakkes op af lidt print og et par bannerannoncer. Forbrugernes mulighed for at kommunikere frit med digitale interessenter betyder, at krav og klager kan sprede sig lige så hurtigt som gode brand oplevelser.

8 08 Kunder, der klager, er den farligste, men samtidig den mest interessante gruppe af forbrugere. I et moderne forhold taler man åbent om konflikter. Forbrugernes mulighed for at kommunikere frit med digitale interessenter betyder, at krav og klager kan sprede sig lige så hurtigt som gode brand oplevelser. Da en ung nordmand for nylig oprettede en gruppe på Facebook med kravet om at få Coca-Colas læskedrik Urge på halvandenlitersflasker, fik tilslutningen og medieomtalen brandet til at sende det efterspurgte produkt på markedet. Meget tankevækkende har de brands, der har bedst direkte kontakt til deres kunder, ofte ret lave reklamebudgetter. Eks. Apple, Virgin og Converse. Det betyder ikke, at man ikke investerer ressourcer i sin adfærd, man bruger blot energierne på alternative måder. De tre nævnte selskaber har kontrol over hele deres værdikæde i en sådan grad, at forbrugerne får bekræftet deres perception af brandene, uanset hvor de støder på dem. Samtidig synes disse brands at være til stede i verden på næsten samme måde som deres kunder. Man fornemmer, at de er vilde med det, de laver. Kritiske forbrugere har fået lettere ved i fællesskab at udfordre reklamernes løfter, for det er nærliggende at tjekke forbrugeranmeldelser før køb af den nye dvd-afspiller. Forbrugernes udsagn som hverdagseksperter kan vise sig at få lige så stor indflydelse som officielle fageksperters. Brandet er uden tvivl bedst tjent med at være nøjagtigt det, det udgiver sig for, så det kan holde til et virkelighedstjek. Hvis brandet leverer varen og oveni købet er åbent for dialog, er der ingen grund til at klage over svigtede løfter og falske forudsætninger. Jo mere menneskelig og forståelig et brands adfærd er, jo større rummelighed og tilgivelse vil det blive mødt med i markedet. Kunder, der klager, er den farligste, men samtidig den mest interessante gruppe af forbrugere. De handler aktivt på den dårlige oplevelse, i stedet for at være ligeglade og vælge den lette løsning ved at skifte leverandør i al ubemærkethed. De er dine vigtigste kunder.

9 09 For det første fordi konflikten sjældent bliver inden for virksomhedens fire vægge, når kunden nu kan nøjes med at logge sig på nettet og udbrede det vrede budskab. For det andet fordi de gennem klagen udviser en handlekraft og et engagement i dit brand. Det gør dem til potentielle brand advokater, hvis du tidligt kan gå i overbevisende dialog med dem på baggrund af værdierne i en gennemført brand attitude. Desværre afspejler dette faktum sig ikke i de fleste virksomheders brand adfærd. Man er ofte meget fokuseret på at være effektive til at lokke kunderne ind med alle midler, men der står sjældent nogen i døren og forsøger at holde på kunderne, når de går. Jeg arbejdede i en del år for en førende televirksomhed. Her gennemførte man en målbevidst win-back-strategi over for de kunder, man havde mistet inden for de sidste to år. 30% af disse kunder fik man tilbage som kunder igen, blot ved at interessere sig for dem og tale ind til deres behov. Det er en større succesrate, end jeg har hørt nogen salgskampagne præstere. Der er meget at vinde ved at have en koordineret kundefront. Har du en attraktiv personlighed? Brand attituden skal vække intuitiv genklang for alle, der lever brandet eller er i berøring med virksomheden og produkterne. Derfor er den nødt til at bygge på de værdier og kompetencer, der allerede eksisterer i din virksomhed. Volvo kan i dag brande sig på en ansvarlig attitude under ordlyden Volvo for life, fordi virksomheden i flere årtier har været kendt for at ville producere de sikreste biler. Det flytter fokus fra et firma, der gerne vil tjene penge, til en bilproducent, der er sig sit ansvar bevidst, og som taler til forbrugeren, der gerne vil beskytte sin familie. Volvo har med andre ord en autentisk berettigelse til at profilere sig som en virksomhed, der tager ansvar og mener, at livet er så vigtigt, at man bør køre ud at kigge på det, men at man bør gøre det i en Volvo. I sine senere kampagner har de drejet fokus en anelse over mod livskvalitet og livstidsværdier. Det virker sympatisk, og her deler brandet og kunderne en fælles opfattelse og ambition. Volvo rammer med sit konsistente fokus på ansvarlighed og humanisme en personlighed, mange oplyste mennesker sætter over den personlighed, de ville skildre ved at køre eksempelvis BMW. Et andet eksempel på et bilmærke, der har helt sin egen position er VW. Igennem 60 år er det lykkedes for VW at bringe sit ydmyge folkelige udgangspunkt med sig, så man i dag, til trods for at man producerer dyre luksusbiler, kan kalde VW et bilmærke med demokratiske værdier. Begge disse mærker producerer luksusbiler, ikke ulig BMW, men mærkerne fortæller via en snorlige adfærd igennem hele værdikæden en meget personlig historie, som lægger op til et dybere forhold. En megatrend i samfundet er, at forbrugerne generelt forventer, at virksomhederne engagerer sig mere og tager større ansvar for sig selv, deres kunder og den verden, de tjener deres penge i. Corporate Social Responsibility (CSR) er følgelig blevet et udbredt fænomen inden for de seneste år. Vi kommer helt sikkert til at se et meget stort aktivitetsniveau på samfundsrelaterede aktiviteter fremover. Tidligere har disse ting været mest præget af sponsorater, men kravet om autenticitet vil fordre, at virksomhederne engagerer sig mere helhjertet i disse ting, og så at sige får fingrene ned i suppen. Til gengæld for anstrengelserne får man noget, der er rigtig meget mere effektfuldt end traditionel reklame kan tilbyde. Social ansvarlighed giver god mening - på samme måde som Doves forsøg på at give kvinder bedre selvtillid og redefinere skønhedsidealerne burde gøre det.

10 010 Consumer insights er nok den mest værdifulde baggrundsviden for at drive et brand med succes. Men man kan ikke løbe fra sit efternavn. Consumer insights er nok den mest værdifulde baggrundsviden for at drive et brand med succes. Det giver muligheden for at designe sit produkt og den måde, det bliver levet på over for konsumenterne. Disse insights bliver mest værdiskabende, hvis man strategisk vælger at arbejde med Product Branding fremfor Corporate Branding. Product Brands kan blive så stærke og selvstændige, at de af gode grunde glemmer, hvor de kommer fra, eller hvem der står bag dem. Problemerne kan nemlig hurtigt opstå, hvis et sådan brands attitude konflikter med et andet familiemedlems attitude. Men i den nye medieverden skal forbrugerne nok huske dig på det. Derfor gik det også galt for Dove, der har et overordentligt stærkt selvstændigt brand, og bygger på en fornem consumer insight. Men som har Unilever som moder og Axe eller Lynx, som det hedder i nogle lande som sin frække bror. Den maskuline duftserie Axe promoverer sig selv som brandet, der gør en mand uimodståelig for piger. Nogle mener givetvis, at Axe fremstiller pigerne som en slags sex-lemminger, der tankeløst følger duften og slet ikke kan lade være med at gnide sig sanseløst rundt om metalstænger, der er snuskede natklubber værdige. Altså ikke helt i tråd med den kvindeopfattelse, Dove lægger for dagen. Det er i hvert fald det indtryk, de fleste nok vil få efter at have set parodierende modkampagner på YouTube, hvor der bliver krydsklippet mellem letpåklædte kvinder under Axe-sloganet Spray more, get more og naturlige, uskyldige unge piger, som skaber tydelig association til Doves Campaign for real beauty personer har indtil videre set disse underminerende halvandet minut på YouTube. Herudover er der hits på Google. Jeg gentager, sites, som hver især på hver sin måde forholder sig negativt til sammenhængen mellem Dove og Axe. Man har også haft den tvivl somme fornøjelse at blive hængt ud på flere tv-stationer bl.a. CNN, som både viste og omtalte disse ret sarkastiske videoer. Fænomenet kaldes Brand Terrorism. Det vil sige, at på et splitsekund er det, der var tænkt at skulle opfattes som en ærlig og anderledes approach over for den modne naturlige kvinde, blevet afsløret som manipulerende tænkning i disse kvinders formodede lave selvværd. Dette er formentlig som opstart sat i værk af nogle ganske få mennesker eller måske af en udspekuleret og ondsindet konkurrent. Et eksempel på god reklame i begge tilfælde, men fordi vores kommunikationsverden har ændret sig, gik den ikke. I den gamle medieverden havde ingen løftet et øjenbryn.

11 011 Vi er fantastiske, vores kunder er fantastiske, og sammen gør vi hinanden bedre. Det er ikke nok, at du er det. I skal være det alle sammen. Vi er fantastiske, vores kunder er fantastiske, og sammen gør vi hinanden bedre. Vi er opmærksomme over for vores kunder. Vi lytter, vi er nysgerrige, og vi er forandringsvillige. Vi mister ikke os selv. Vi bevarer vores måde at være på i enhver situation. Dette kunne være opskriften på ideel digital adfærd. Det lyder jo meget nemt, og det ville det også være, hvis der ikke var mennesker involveret. Det er imidlertid helt essentielt, at brandprofilen og værdierne også er både forankret og forstået internt i organisationen, hvis du skal styre adfærden i kundefront og dermed perceptionen i markedet og samfundet så godt som muligt. Du kan ganske vist ikke gardere dig imod forbrugernes tilkendegivelser om dit brand. Men du kan kende kanalerne og være forudseende, så din virksomhed bedre kan håndtere de scenarier, hvor dit produktområde og virksomhedens værdier kommer på dagsordenen. En sådan form for issue management forudsætter, at producenten af upåklagelige mobiltelefoner er klar til at reagere den dag, hvor nogle indere eksempelvis har fremstillet en dårlig mobil med alt for høj stråling. Sandsynligheden er nemlig stor for, at der rejser sig en generel debat om stråling, som den gode producent ufrivilligt bliver viklet ind i. Det kan lige så vel være en landechef eller afdelingsleder som den administrerende direktør, der kommer til at svare på mediernes og forbrugernes kritiske spørgsmål. Og de skal ofte svare nu og her og ikke om et par dage, når de har kunnet diskutere fæ- nomenet internt. I det øjeblik er det en nødvendighed, at brandets attitude og ståsted hænger som noget nærmest spirituelt i luften omkring medarbejderne, så ingen er i tvivl om, hvordan virksomhedens reaktion må og skal være. Dine medarbejdere skal være dine bedste brand advokater.

12 12 Vi har aldrig været i mere direkte kontakt med vores kunder. Vores adfærd har aldrig været mere tydelig og hudløs, og den har aldrig haft større konsekvens. Opsummering Forbrugerne har større indflydelse på branding og kommerciel succes end nogensinde før. Den digitale teknologi gør dem i stand til at kommunikere om et brand med virksomheden og med alle andre nysgerrige online. De udveksler viden, gode råd og kritik og er derfor med til at definere brandet. Hvad enten du vil det eller ej. Så der er egentlig ikke tale om et valg. Det øger behovet for en markant brand attitude, som er stærk, gennemtænkt og inspirerende nok til at tiltrække dynamiske forbrugere, der gider sprede det glade budskab. Det skaber også et behov for at virksomheden, og ikke blot marketing, er i stand til at have en værdiskabende dialog med disse så vigtige mennesker. Men vigtigst, så kræver det, at virksomheden arbejder med sin kamp og eksistensberettigelse. Og med den måde, den bliver udtrykt igennem produkterne og i den måde, de bliver kommunikeret på. På en måde kan man sige, at det aldrig har været renere. Hvis vi skærer helt ind til benet, så er kunderne de eneste, der leverer reel værdi til virksomhederne. Kunder er mennesker med følelser og holdninger, og de forventer at deres yndlingsbrands også har følelser og holdninger. Vi har aldrig været i mere direkte kontakt med dem. Vores adfærd har aldrig været mere tydelig og hudløs, og den har aldrig haft større konsekvens. Spørgsmålet er så: Er du blandt dem, der ser det som en trussel, fordi det er svært at kontrollere og gennemskue, eller er du blandt dem, der ser det som en unik mulighed for at få løn som fortjent?

13 DDB Worldwide Communications Group Inc (www.ddb.com) er det største reklame-og marketingbureau-netværk i verden ifølge Advertising Age. DDB er også det bureaunetværk i verden, der har modtaget flest priser ifølge Creativity magazine og The Gunn Report. Med mere end 200 kontorer i over 90 lande, er det DDB gruppens overbevisning, at kreativitet er den mest magtfulde kraft i vores branche. Og det er denne kraft, der er med til at opbygge vedvarende og stærke brands, som skaber resultater og TalkValue. DDB Worldwide er en del af Omnicom Group Inc. (NYSE: OMC).

SERVICE ER MARKETING. Stærke brands skabes ikke af det, en virksomhed siger, men af det, den gør. Søren Bechmann. Gyldendal Business

SERVICE ER MARKETING. Stærke brands skabes ikke af det, en virksomhed siger, men af det, den gør. Søren Bechmann. Gyldendal Business SERVICE ER MARKETING Stærke brands skabes ikke af det, en virksomhed siger, men af det, den gør Søren Bechmann Gyldendal Business 3 Service er marketing reklamens verden og virkelighedens Gennem flere

Læs mere

(tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES:

(tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES: (tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES: Før i tiden mente man, at et højt karaktergennemsnit var en sikker vej til en succesfuld karriere. Sådan er det ikke længere nu kan en høj IQ tværtimod

Læs mere

Business er en intellektuel sportsgren

Business er en intellektuel sportsgren Business er en intellektuel sportsgren Det handler ikke om, hvad vi gør, men hvordan vi gør det. En kliché for nogle, men det bliver dette udsagn ikke mindre rigtigt af. Det er de valg, der træffes og

Læs mere

mentale forretningsgrundlag.

mentale forretningsgrundlag. Det mentale forretningsgrundlag Al ledelse handler om adfærd. Det er virksomhedens evne til skabe relationer ud fra markedets, kundernes og medarbejdernes behov og forventninger, der afgør styrken af et

Læs mere

Branding af Café Klædeskabet

Branding af Café Klædeskabet ANSLAG: 99.067 VEJLEDER Anders Olsen Service økonom uddannelsen UCN Aalborg 2012 Aflevering 31-05-12 Pernille Høbjerg Andersen SØK4 Forord Dette projekt er udarbejdet på 4. semester ved Serviceøkonomen

Læs mere

Networked business EU-DK 2012. MOBILE (Internt/Eksternt)

Networked business EU-DK 2012. MOBILE (Internt/Eksternt) Networked business FACTBOOK EU-DK 2012 DANSK ERHVERVSLIVS BRUG AF: SOCIALE MEDIER (Internt/Eksternt) PR & Kommunikation Salg & Marketing (inkl. web) Service & Support Innovation (R&D, produkt- & procesudvikling)

Læs mere

En bog om intelligent sponsering. Morten Østergaard og Tomas Olesen

En bog om intelligent sponsering. Morten Østergaard og Tomas Olesen En bog om intelligent sponsering Morten Østergaard og Tomas Olesen ISBN 978-87-986404-2-4 Trykt 2009 Copyright envision Gengivelse af indhold kun med kildeangivelse Karmarks Legat 5 Intro: Dit sponsorat

Læs mere

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2 Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2014 Rick Maurer Dette dokument må distribueres frit så længe der ikke

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

FORSIKRING. Udvikling. Udviklingen inden for digitalisering får store konsekvenser...

FORSIKRING. Udvikling. Udviklingen inden for digitalisering får store konsekvenser... Nr. 6 / 2014 DFL - foreningen for ansatte i forsikring FORSIKRING Hvor gik Gerda hen? Status på de digitale forsikringsselskaber [side 6] De er dygtige, men hvad kan den digitale generation egentlig? [side

Læs mere

DUBLI BUSINESS SYSTEM. Din nøglefærdige løsning til at opbygge en succesrig DubLi Network-virksomhed

DUBLI BUSINESS SYSTEM. Din nøglefærdige løsning til at opbygge en succesrig DubLi Network-virksomhed DUBLI BUSINESS SYSTEM Din nøglefærdige løsning til at opbygge en succesrig DubLi Network-virksomhed Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Introduktion Velkommen til DubLi Networks verden! Her får du chancen

Læs mere

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET 1 Velkommen til dette minikursus i Coaching. Kurset består af 18 små lektioner. Lektionerne er letlæste, og nemme at gå til. Du vil ret hurtigt kunne gennemgå kurset og begynde at bruge dine ny færdigheder.

Læs mere

Corporate Communication

Corporate Communication Corporate Communication Artikel trykt i Corporate Communication. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

Intern lederrekruttering

Intern lederrekruttering Intern lederrekruttering Fra kollega til leder Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien 1 Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Medarbejdersekretariet: Vester

Læs mere

Peter Horn. Top of Mind. Håndbog i personlig branding. Schultz Forlag

Peter Horn. Top of Mind. Håndbog i personlig branding. Schultz Forlag Peter Horn Top of Mind Håndbog i personlig branding Schultz Forlag 1 Kapitel 2: Sådan bruger du Top of Mind Top of Mind kan ikke erstatte personlig branding som disciplin. Men det er en hurtig og bekvem

Læs mere

Illustreret af Anders Morgenthaler. Jens Moberg. Rettidig omsorg. Gyldendal Business

Illustreret af Anders Morgenthaler. Jens Moberg. Rettidig omsorg. Gyldendal Business Illustreret af Anders Morgenthaler Jens Moberg Rettidig omsorg Gyldendal Business Indhold Forord 5 Tak 10 1. Selvbevidsthed om at kende sig selv som leder 13 Succesfuld ledelse starter med selvbevidsthed

Læs mere

Sådan får du. PR & sociale medier. med. René Hjetting

Sådan får du. PR & sociale medier. med. René Hjetting Sådan får du med PR & sociale medier René Hjetting Sådan får du succes med PR og sociale medier 2014 René Hjetting 1. udgave, 1. oplag Trykt i Danmark 2014 ISBN: 978-87-997580-0-5 (Trykt udgave) ISBN:

Læs mere

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Postmodern consumer behaviour Markedsføring i sociale medier & den postmoderne forbruger Bachelor afhandling, Maj 2015 Udarbejdet af: Amira Alsehli Vejleder: Diana Dreier studienr.

Læs mere

Tid, timing og personlighed

Tid, timing og personlighed Tid, timing og personlighed TANKER& FORTÆLLINGER FRA ET ARBEJDSLIV BLANDT UDSATTE BØRN OG UNGE Af: Birger Mosholt Center for Ideudvikling Citater eller anden form for gengivelse af bogen, kun ifølge aftale

Læs mere

Oplevelser i den ejerledede virksomhed

Oplevelser i den ejerledede virksomhed Oplevelser i den ejerledede virksomhed Det er i virksomhedens kultur, at brands lever og udvikles. Forståelsen af en kulturs parathed er altafgørende for implementering af en succesfuld brandingproces.

Læs mere

Hjælp til navigation i værdiarbejdet

Hjælp til navigation i værdiarbejdet KOGEBOG 3 Hjælp til navigation i værdiarbejdet PROJEKT NYE VÆRDIER I ARBEJDSLIVET Kogebog om fire værdistrategier Udarbejdet af Kubix ApS Projektet»Nye værdier i arbejdslivet«er støttet af EU-socialfonden

Læs mere

FREM TIDENS REKLAME OG KOM MUNIKA TIONS BUREAU

FREM TIDENS REKLAME OG KOM MUNIKA TIONS BUREAU FREM TIDENS REKLAME OG KOM MUNIKA TIONS BUREAU En afdækning af udfordringer og muligheder i den danske reklamebranche Syddansk Universitet 2014 Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ISBN: 978-87-91070-89-1

Læs mere

COME ON. Bilag A. online genplaceringsforløb De Universelle To. Bilag A - COME ON online genplaceringsforløb (Testforløb)

COME ON. Bilag A. online genplaceringsforløb De Universelle To. Bilag A - COME ON online genplaceringsforløb (Testforløb) COME ON online genplaceringsforløb De Universelle To Bilag A De Universelle To. Side 1 af sider 40 Indholdsfortegnelse Overblik over arbejdsmarkederne, der bevæger sig... 4 Værdier... 6 Forpligtende engagement...

Læs mere

KAMPVALG OM FORMANDSPOSTEN I KS SYNLIGHEDSSYGEN / ET BLOB I HJERNEN BETYDER INGENTING

KAMPVALG OM FORMANDSPOSTEN I KS SYNLIGHEDSSYGEN / ET BLOB I HJERNEN BETYDER INGENTING magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 42 / september / 2009 (OVER)KOMMUNIKATION DEN GLOBALE GENERATION / OPSKRIFTEN PÅ EN POLITISK VINDER SYNLIGHEDSSYGEN / ET BLOB I HJERNEN BETYDER INGENTING

Læs mere

kommunikation der engagerer

kommunikation der engagerer kommunikation der engagerer INDHOLD FORORD...05 Hvorfor kommunikation, der engagerer?...06 Sådan engagerer du: seks drivere for engagement... 10 Driver 1: Gør budskabet vedkommende... 12 Driver 2: Inddrag

Læs mere

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen PROFESSIONELLE HJEMMESIDER 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen Bliv klogere på hvordan du indkøber en moderne hjemmeside, driver den professionel

Læs mere

Referencegrupper blandt børn og unge - med supplerende inddragelse af forældre og lærere

Referencegrupper blandt børn og unge - med supplerende inddragelse af forældre og lærere Referencegrupper blandt børn og unge - med supplerende inddragelse af forældre og lærere Maj 2014 Samlet rapport - udarbejdet af Leif Bonderup, Søren Pedersen og Eva Jakobsen, Wilke Indhold Indledning...1

Læs mere

ER MENINGEN? Danske lederes opfattelse af sociale medier i detail- og servicebranchen. Forskningsrapport

ER MENINGEN? Danske lederes opfattelse af sociale medier i detail- og servicebranchen. Forskningsrapport HVAD ER MENINGEN? Danske lederes opfattelse af sociale medier i detail- og servicebranchen Forskningsrapport 1 INDHOLD Forord 4 DEL I 1. SOCIALE MEDIER I DETAIL- OG SERVICEBRANCHEN: HVEM, HVAD, HVORFOR

Læs mere

Internettet. Jobguiden til 48,- Ny 3. udgave. www.knowware.dk. Marianne Steen. Søg nye medarbejdere. Find nyt arbejde

Internettet. Jobguiden til 48,- Ny 3. udgave. www.knowware.dk. Marianne Steen. Søg nye medarbejdere. Find nyt arbejde 48,- Marianne Steen Søg nye medarbejdere Find nyt arbejde Jobguiden til Internettet www.knowware.dk Oversigt over jobbaserne - i Danmark, Norge og Sverige Tips til din jobsøgning Test dig selv Annoncering

Læs mere

Kunsten at føre dialog...

Kunsten at føre dialog... DIALOG HÅND BOGEN...og facilitere dialogworkshops Kunsten at føre dialog... Mette Lindgren Helde Mette Lindgren Helde Dialoghåndbogen Forfatter: Mette Lindgren Helde Titel: Dialoghåndbogen kunsten at føre

Læs mere