STATUSRAPPORT 2006 FORENINGSLEDERUDDANNELSE I HILLERØD KOMMUNE. - Denne rapport har fokus på eliteidræt i Hillerød Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STATUSRAPPORT 2006 FORENINGSLEDERUDDANNELSE I HILLERØD KOMMUNE. - Denne rapport har fokus på eliteidræt i Hillerød Kommune"

Transkript

1 3 STATUSRAPPORT 2006 FORENINGSLEDERUDDANNELSE I HILLERØD KOMMUNE - Denne rapport har fokus på eliteidræt i Hillerød Kommune Organisations- og udviklingsprojekter i Hillerød kommune Rapporten er udarbejdet i et samarbejde mellem konsulentfirmaet SportHouse og Hillerød Kommune Oktober 2006

2 4 Indholdsfortegnelse Status for organisationsudviklingsprojekterne i Hillerød kommune... 5 Formål... 5 Baggrund... 5 Vision Mønsterklubanalysen i korte træk... 6 Hovedkonklusioner... 7 Anbefalinger... 8 Eliteklubberne... 9 De 8 bånd Indikatorer for lederkompetencer Udviklingsplan Bilag 1 - De 32 delområder - overblik Bilag 2 Mønsterklubanalysen i detaljer Bilag 3 Projektet i et historisk perspektiv... 34

3 5 Status for organisationsudviklingsprojekterne i Hillerød kommune Formål Formålet med dette notat er at gøre status for den målrettede indsats, som Hillerød Kommune har iværksat omkring organisationsudvikling i foreningslivet. Projektet, der startede som pilotprojekt i fodboldklubberne, har nu bredt sig til andre idrætsgrene og eliteidrætten i Hillerød. Dette notat omhandler kun eliteklubberne i Hillerød. Analyserne sammenlignes med lignende analyser i København og Odense. Erfaringerne skal give et grundlag for at afstikke den fremtidige strategi for udvikling og styrkelse af det organisatoriske niveau i foreningslivet i Hillerød Kommune. Baggrund Vision 2008 Rent politisk er der i Hillerød Kommune besluttet en vision, som rækker frem mod 2008, der fokuserer på foreningslivet. I visionen hedder det bl.a.: I Hillerød er det attraktivt at blive og være frivillig leder både for børn, unge og voksne. Fritidskonference 1999 Det er denne vision, der ligger til grund for en del af det arbejde, som foregår netop nu i foreningslivet. Et andet afsæt var en konference som Hillerød Kommune afholdt i 1999 om kommunens forenings- og fritidsliv. Under emnet gode voksne drøftedes det, hvordan foreningerne kunne få bedre og flere ledere. Et citat fra drøftelsen af emnet lyder således: Ledernes opgaver er i dag så mangeartede, at det simpelthen ikke kan forventes at en bestyrelsesformand kan rumme/evne alt dette. Vi skal erkende dette, og her ud fra skabe en vifte af (leder)uddannelsestilbud, eksempelvis om hvordan man laver arrangementer, hvordan en bestyrelse drives, hvordan man tager sig af den sociale del af foreningsarbejdet osv. Idrættens Udviklingsråd I forbindelse med oprettelsen af Idrættens Udviklingsråd besluttede rådet at lade Børn og Kultur udarbejde et notat med skitsering af de grundlæggende temaer for udvalgets arbejde. Notatet blev udarbejdet i oktober 2001 og fastholder vigtigheden af uddannelsesog kursusvirksomhed for kommunens foreningsledere. I oktober 2000 indgik Hillerød Kommune bl.a. en aftale med badmintonspilleren Poul Erik Høyer om, i en to-årig periode, at bistå Hillerød Kommune med råd og vejledning i idrætsanliggender, herunder bl.a. bidrage ved kurser og konferencer. Senere har Hillerød kommune ansat en idrætskonsulent, som nu er kommunens omdrejningspunkt i processen.

4 6 Hillerød Elite Idræt Desuden er Hillerød Elite Idræt etableret. Det er et samarbejde mellem erhvervslivet, kommunen, uddannelsesinstitutioner og idrætsforeninger, der indgår i et forpligtende fællesskab om at udvikle eliteidrætten i Hillerød. Byens placering midt i hjertet af Nordsjælland giver sammen med byens nuværende udvikling indenfor erhvervsliv, uddannelse og kultur et potentiale til at give eliteidræt de bedste muligheder for at få succes! 1 Visionsprocessen I marts 2006 iværksatte Hillerød Kommune en visionsproces, der afsluttes i foråret Mønsterklubanalysen i korte træk 2 Mønsterklubanalysen er et grundigt eftersyn af klubbens her-og-nu situation. Klubbestyrelsen forholder sig til i alt 135 udsagn og vurderer hvilket niveau klubben ligger på netop nu. I hvert udsagn skal der scores fra 1-5 point. Jo højere klubben skal score, jo grundigere dokumentation (eksempler på adfærd) skal foreligge. Der kan scores op til point. Der arbejdes med en indsats- og en resultatside. Når analysen er færdig, er det synlige resultat en række røde, gule og grønne områder. De grønne områder indikerer, at man er Mønsterklub og de røde områder betyder, at man er et godt stykke fra. 1 Hillerød Elite Idræts hjemmesiden: 2 Læs mere detaljeret om Mønsterklubanalysen i bilag 2.

5 7 Hovedkonklusioner I forhold til analyserne i de 7 eliteklubber i Hillerød kan følgende konstateres: Klubbestyrelser (1a-1e) strategi. der er for mange driftsopgaver i bestyrelserne og for lidt o En stor del af klubbestyrelsesmedlemmerne er involveret i mange driftsopgaver. Set ud fra en ledelsesmæssig betragtning er det ikke hensigtsmæssigt i længden, da klubbestyrelsesmedlemmernes primære opgaver er overordnet, altså strategi, politikker, visioner m.v. En række klubber er meget sårbare, da afhængigheden af enkeltpersoner er stor. Spilleregler og strategi (2a-2e) - klubberne har meget lidt på skrift. o Der savnes arbejds- og jobbeskrivelser i de flest af klubberne samt diverse politikker og strategier indenfor områder som: talentudvikling, eliteudvikling, kommunikation, fastholdelse og rekruttering. Hjælpere indsats (3a-3e) - klubberne savner systematik i arbejdet. o Den manglende systematik og strategi for, hvordan hjælpernes indsats skal anerkendes. Der er stor fokus på rekruttering af hjælpere ofte på bekostning af fastholdelse af hjælpere. Kommunikationen mellem bestyrelse og medlemmer er kendetegnende ved en manglende politik/strategi for, hvor det skal gøres, hvilket betyder, at medlemmer har svært ved at finde ud af, hvad der foregår i bestyrelserne. Desværre, for der er gang i rigtigt mange gode ting. Rutiner og processer (5a-5e) Klubbernes motorer fungerer ikke optimalt. o De daglige rutiner i klubberne som kontingentopkrævning, budgetopfølgning, kommunikation kan forbedres betydeligt. Så længe de daglige rutiner ikke fungerer optimalt, bliver klubbestyrelserne nødt til at bruge uhensigtsmæssig meget tid på disse områder. Det betyder, at der bliver mindre tid til udvikling. Sportslige, sociale og økonomiske resultater (9a-9b) der mangler elitekultur. o Eliteklubberne i Hillerød har ganske få topidrætsudøvere. Det betyder, at der endnu ikke er skabt en elitekultur. Når vi sammenligner de 9 hovedområder i Mønsterklubanalyserne med tilsvarende analyser i København (6 klubber) og Odense (11 klubber) er gabet målt i % til at være Mønsterklub betydeligt mindre i Hillerød. Det betyder dog ikke, at man er i mål, men at vejen på nuværende tidspunkt er kortere, når vi tager en gennemsnitsbetragtning. I den sammenhæng er det vigtigt også at kigge på overbliksbilledet, hvor detaljeringsgraden er langt større. Her udjævnes forskellene betydeligt.

6 8 Anbefalinger På baggrund af analyserne i eliteklubberne og besøg i klubberne anbefaler Hillerød Kommune følgende i forhold til: Klubberne Klubberne bør tænke ansættelse af en administrativ person, således at klubbernes motorer bliver mere velfungerende eventuelt gennem samarbejde mellem flere klubber (klubbens motor er lig klubbens daglige rutiner) Klubberne bør udpege en person, der som sit eneste ansvarsområde har Personalepleje af de frivillige Klubbestyrelserne skal have en grundlæggende diskussion af, hvordan den fremtidige organisation skal se ud, herunder hvilke opgaver klubbestyrelsen skal løse fremover Hillerød Elite Idræt (HEI) Udarbejdelse af en samlet politik og strategi for eliteidrætten i Hillerød, herunder eliteidrættens fremtidige udbygning af samarbejdet med HEI. Opstilling af krav og forventninger for, hvad der kræves for at være eliteklub i Hillerød. Hvor skal klubberne være i forhold til Mønsterklubanalysen? Sikre opprioritering af klubbernes fundament, hvis de skal indgå i samarbejde med HEI. Følgende bør indgå i fundamentet: Værdier og leveregler, afstemning af krav og forventninger til hinanden, talent- og elitepolitik/-strategi, arbejdsbeskrivelser, kommunikationspolitik/-strategi og udviklingsplan Årligt seminar for det organisatoriske niveau (for den samlede klubbestyrelse) omkring relevante emner og for at danne netværk. Synliggørelse af støttekonceptet herunder oplysning om, hvem HEI har indgået sponsoraftaler med samt beløbsstørrelse. Løbende opdatering af HEIs hjemmeside Større sammenhæng mellem HEIs intentioner og det klubberne iværksætter i det daglige arbejde.

7 9 Eliteklubberne Indtil videre har 7 eliteklubber i Hillerød gennemført Mønsterklubanalysen. Det er følgende: Hillerød Badminton. Hillerød Håndbold. Hillerød Orientering. Hillerød Atletik. Hillerød Bordtennis. Hillerød Judo. Ålholm Vægtløftning. I det følgende sammenlignes resultaterne i de 7 Hillerød klubber med 17 andre klubber i København og Odense, som også har elitestatus. De 7 eliteklubber i Hillerød har scoret fra 576 til 793 point. Det giver et gennemsnit på 700. Hvis vi sammenligner med de 17 øvrige eliteklubber ser fordelingen af point således ud: Figur 1 Eliteklubber - Pointfordelingen i Mønsterklubanalysen * Dem der er markeret med grønt er Københavnske klubber, rødt er Hillerød klubber, og blåt Odense klubber.

8 10 Som det fremgår af figur 1, er der stor forskel i pointfordelingen. Den går fra 504 som laveste til 824 point som det højeste. Det giver en gennemsnit på 670. De 24 klubber er kendetegnende ved, at udgangspunktet, for at de er eliteklubber, er deres sportslige resultater/placeringer og ikke deres organisatoriske niveau. Der er en række af klubberne, som har opbygget en fornuftig organisation, men hvor der stadig er et udviklingspotentiale og andre, hvor det kan konstateres, at de sportslige resultater ikke er kommet på grund af klubbens organisatoriske niveau. Her er det andre mere eller mindre tilfældige faktorer fx en dygtig træner eller et særligt talentfuldt kuld, der har skabt de sportslige resultater. I det følgende går vi mere i dybden med at se på, hvad Mønsterklubanalyserne viser. I det følgende (figur 2, 3 og 4) sammenlignes de gennemsnitlige resultater målt på delområder i de 3 kommuner. Figur 2 Eliteklubber i Hillerød - Overbliksbillede Grøn = Mønsterklub Gul = et lille stykke fra. Rød = Et langt stykke fra. (se bilag 1)

9 11 Figur 3 Eliteklubber i Odense Overbliksbillede Grøn = Mønsterklub Gul = et lille stykke fra. Rød = Et langt stykke fra. (se bilag 1) Figur 4 Eliteklubber i København - overbliksbillede Grøn = Mønsterklub Gul = et lille stykke fra. Rød = Et langt stykke fra. (se bilag 1) Hvis vi først ser på de 7 eliteklubber i Hillerød (figur 2), kan vi konstatere følgende:

10 12 For indsatssiden er det kendetegnende, at klubberne stort set intet har på skrift (2a-2e spilleregler og strategi) fx arbejds- og jobbeskrivelser eller politikker fx børne-, doping-, rekrutterings-, fastholdelses-, talent- og elitepolitik. Det betyder, at klubberne kan få store problemer, når andre skal tage over, fordi den viden, der er i klubberne, forsvinder, når de pågældende bestyrelsesmedlemmer takker af. Klubberne har generelt svært ved at finde og involvere hjælpere til de mange arbejdsopgaver. Det betyder, at alt for mange opgaver, især driftsopgaver, havner i bestyrelsen med det resultat, at der stort set ikke er tid til at bedrive ledelse. Det handler primært om brandslukning og om dagen i morgen. Det får den konsekvens, at der er meget lidt tid til at arbejde med visioner, mål og strategi. De manglende politikker betyder manglende kontinuitet i klubbens arbejde. Arbejdet bygger for meget på enkeltpersoners indsats og tanker. Der mangler fælles retning for, hvor klubben skal hen. Klubbernes motorer (5a-5e rutiner og processer) fungerer ikke optimalt. De manglende strategier og visioner gør, at der er alt for lidt fokus på dette område. Det betyder, at de daglige rutiner er ikke-eksisterende og samtidig bliver tiltag ikke evalueret, så man kan lære af sine erfaringer. Problemerne omkring motoren bevirker, at kommunikationen fra klubbestyrelsen til hjælpere, medlemmer, forældre og trænere er mangelfuld og tilfældig. Det kan i sidste ende få afgørende betydning for, hvor længe det er muligt at fastholde disse grupper. En af de måder klubberne kan styrke motoren på, er ved at ansætte en forretningsfører, som kan løse en del af de administrative opgaver og derved løfte dem ud af bestyrelsen, som i stedet kan koncentrere sig om de strategiske opgaver. Især i de klubber, der ønsker at satse helhjertet på eliteområdet, er det nødvendigt at generere økonomi til at ansætte folk på nøgleposter, da opgaverne og kravene til en eliteklub i dag er enorme. Der er intet, som tyder på, at kravene i fremtiden bliver mindre - tværtimod de skærpes bl.a. som følge af den større mediebevågenhed og dermed økonomiske fokus på eliteidræt. Hvis det lykkes for kommunen at blive såkaldt elitekommune, skærpes kravene yderligere. I forlængelse af klubbernes motorer ligger 3a-3e (hjælpere). Analyserne viser, at klubberne har store problemer med at få struktur på arbejdet. Der mangler en systematik i den måde arbejdet gøres på. Det resulterer i problemer med at rekruttere hjælpere og fastholde dygtige trænere. Der er heller ikke nogen strategi for, hvordan hjælpernes indsats skal anerkendes. Den har karakter af at være tilfældigt. Det betyder ligeledes, at trænernes og hjælpernes kompetencer ikke udvikles systematisk. Klubberne er ikke karakteriseret ved at udfærdige længerevarende udviklingsforløb for trænere. Det er som om der er størst fokus på rekruttering af dem, mens fastholdelse af trænere er et forsømt område. Det betyder, at meget få klubber har en rød tråd i deres udviklingsarbejde på det sportslige område. Kommunikationen mellem klubbestyrelse og resten af klubben halter i de fleste klubber. Der er ingen tvivl om, at en kommunikationspolitik/-strategi vil være et nyttigt værktøj. Det vil skabe klarhed over, hvordan kommunikationen skal foregå. bl.a. hvordan bestyrelsens beslutninger kommunikeres ud i organisationen. Der skal være klare retningslinjer for, hvem man går til som medlem, hvis der er spørgsmål. Ofte er det formanden, spørgsmålene havner hos eller måske får de lov til at suse rundt i cafeteriet eller omklædningsrummet. Tingene kan herefter ofte udvikle sig til konflikter eller utilfredshed.

11 13 Yderligere et væsentligt hovedområde er 1a-1d (klubbestyrelser), hvor analysen viser, at der er behov for en betydelig indsats. Der er for lidt lederskab i klubbestyrelserne og for mange driftsopgaver. Klubbestyrelserne skal prioritere mere tid til udvikling af strategier, målsætninger, visioner og værdier. Det er også klubbestyrelsen, der skal tage skridt til at udarbejde en bredde- og elitepolitik, således at der i klubben er en afklaring af, hvad den vil med bredden og eliten. Klubbestyrelserne skal bruge mere tid på at kigge fremad og sætte retning end til at foretage brandslukning. Helt grundlæggende kan det udtrykkes ved, at klubberne mangler et fundament. Et fundament, der er gearet til løbende udskiftning og konstante forandringer. Så længe fundamentet ikke er i orden, vil mange glimrende og lovende initiativer få kort levetid. Fundamentet er for skrøbeligt. Hvis vi sammenligner med eliteklubberne i Odense (figur 3) de såkaldte lokomotivklubber, viser det, at klubberne i Hillerød og i Odense på indsatssiden scorer meget ens. Dog scorer Odense en smule højere på 3a-3e (hjælpere) og 4a-4e netværk og ressourcer. Til gengæld er billedet omvendt, hvis vi ser på resultatområdet under 7a-7b (hjælpere). Det kunne indikere, at hjælpere og trænere udtrykker større tilfredshed i Hillerødklubberne og der er en noget mindre udskiftning blandt hjælperne i Hillerød end i de øvrige eliteklubber. På området 8a-8b (lokalsamfund) scorer klubberne i Hillerød en smule højere, hvilket selvfølgelig kan hænge sammen med byernes størrelse. Det kan betyde, at klubberne spiller en langt mere samlende rolle i Hillerød. Hvis vi inddrager resultaterne fra de københavnske klubber (figur 4), kan det, når vi ser på det gennemsnitlige billede konstateres, at Hillerød-klubberne scorer en del højere end klubberne i København. På indsatssiden kommer det især til udtryk på området 5a-5e (rutiner og processer) og i lidt mindre grad under 3a-3e (hjælpere) samt 1a-1e (Klubbestyrelser). På resultatsiden scorer Hillerød en del højere på område 7a-7b (hjælpere) og en smule højere på 6a-6b (medlemmer) og 8a-8b (lokalsamfund), mens klubberne i København scorer højere på området 9a-9b (sportslige, sociale og økonomiske resultater). Når vi ser på det sportslige område eksisterer der blandt de københavnske klubber langt mere elitekultur og i flere af klubberne er der udøvere på absolut topplan i nogle tilfælde også internationalt. Den massive satsning på styrkelse af det organisatoriske niveau i København vil, givetvis i løbet af et par år, kunne aflæses både på det strategiske og det sportslige niveau i klubberne. Hvis vi går et trin dybere i sammenligningen af de 3 grupper af eliteklubber og ser på gabet til at være Mønsterklub, får vi følgende billede:

12 14 Figur 5 Gab målt i % til at være Mønsterklub på de 9 hovedområder Note til Figur 5: Der hvor søjlerne er lavest (gabet er mindst), er hvor man er tættest på at være Mønsterklub. Resultater - Sportslige/sociale/økonomiske Resultatområder Lokalsamfund Hjælpere (resultater) Medlemmer Rutiner og processer Odense Hillerød København Netværk og ressourcer Hjælpere (indsats) Indsatsområder Spilleregler og strategi Klubbestyrelse

13 15 Ud af de 9 hovedområder i Mønsterklubanalysen er det helt klart indenfor området Spilleregler og strategi, at der er det største gab (målt i pct.) blandt samtlige eliteklubber. Generelt set er der ligeledes tale om betydelige gab indenfor områderne: Rutiner og processer. Den daglige drift og forretningsgang savner stabilitet og effektivitet. Hjælpere både på indsats- og resultatsiden. Klubberne er ikke i tilstrækkelig grad i stand til at rekruttere et tilstrækkeligt antal, hvilket kan hænge sammen med de manglende beskrivelser på arbejdsopgaver. Klubbestyrelse her taler vi om at opstille visioner, mål, værdier m.v. Klubbestyrelsen sætter retning og er ansvarlig for ressourcer. Lokalsamfund klubberne har tilsyneladende svært ved at få fodfæste lokalt og være en del af nærområdet. Samarbejdet med andre foreninger og institutioner kunne med fordel udbygges. Dette er områder, som klubbestyrelserne bør sætte fokus på, da flere af dem, er afgørende for om klubben på længere sigt kan udvikle en eliteorganisation. Når vi kigger på 9 hovedområder, kan det konstateres, at de københavnske klubber har et større gab målt i % til at være Mønsterklub på alle 5 områder på indsatssiden i forhold til Hillerød og Odense. På områderne klubbestyrelse og strategi samt spilleregler og strategi har Hillerød klubberne det mindste gab. På resultatsiden har klubberne i Hillerød det mindste gab på alle 4 områder i forhold til København og Odense. Gabet er væsentligt mindre på områderne: Lokalsamfund, hjælpere og medlemmer. Hvis vi overordnet set betragter de 9 hovedområder, er Hillerødklubberne rigtigt godt med i forhold til Købehavn og Odense, men der er stadig et stort stykke arbejde, som skal gøres for at blive Mønsterklub på de afgørende områder. Det er dog vigtigt, at de 32 delområder, som vi tidligere har kigget på, inddrages i det samlede billede før den endelige konklusion drages og de næste tiltag for indsats gøres. Ved at inddrage konklusionerne fra overbliksbillederne er der langt større mulighed for at målrette indsatsen.

14 16 De 8 bånd I Mønsterklubben arbejdes med 8 såkaldte bånd. De 8 bånd binder de 9 hovedområder sammen i Business Excellence Modellen. Båndene ligger på tværs i modellen og overlapper hovedområderne. De 8 bånd har følgende overskrifter: Lederskab. Læring og forbedring. Medlemsfokus. Rutiner og fakta. Udvikling og involvering af hjælpere. Resultatorienteret. Partnerskab. Ansvar lokalt. Det er disse 8 bånd, der binder Mønsterklubanalysen sammen. I analysen spørges ind til fakta fra alle mulige vinkler og det er disse vinkler/detaljer, som de 8 bånd samler op på. De 8 bånd er med til at give et nuanceret billede af, hvad det præcist er for områder en klubbestyrelse kommer til at arbejde med, når de vælger indsats. Når vi går et niveau dybere i Mønsterklubanalysen og ser på de 8 bånd, har eliteklubberne i Hillerød særlige udfordringer indenfor følgende tre bånd: Evne til at udvikle partnerskaber. Evne til at være resultatorienterede. Medlemsfokus. Udvikling og involvering af hjælpere. Hvis vi ser på båndet Evne til at udvikle partnerskaber (figur 6) er det på delområdet Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger (5c). Det handler om at kende medlemmernes behov, så deres forventninger kan indfries. Det handler også om regelmæssigt at afholde medlemsmøder samt bruge sparringspartnere uden for foreningen. Klubbestyrelsen bør også i forhold til det bånd have fokus på Spilleregler og strategier tager udgangspunkt i medlemmernes nuværende og fremtidige behov og forventninger (2a) og Processer og rutiner forbedres løbende (5b). Det første område ligger fint i forlængelse af 5c. Klubbestyrelsen skal i dialog med medlemmerne om, hvilken retning klubben skal gå. Det andet område (5b) er en nødvendighed for at overleve i den hårde konkurrence, der er på eliteområdet. Det handler bl.a. om at have en opdateret og velfungerende dagligdag. En klub med en velfungerende motor har større chancer for at tiltrække og fastholde medlemmer samt et afgørende afsæt for at arbejde med strategier og føre dem ud i livet. En velfungerende motor giver overskud for bestyrelsen til at beskæftige sig med det overordnede i stedet for brandslukning og dagligdagsudfordringer. Hvis klubberne ønsker at gå elitevejen er det afgørende, at der ryddes op på disse områder. Der er ingen tvivl om, at for nogle klubber vil det betyde en

15 17 helt anden måde at gøre tingene på. Det vil kræve store forandringsprocesser. Det handler bl.a. om at gøre op med vi plejer og sådan har vi altid gjort... Figur 6 Eliteklubber i Hillerød - evne til at udvikle partnerskaber. Hvis vi sammenligner Hillerød klubberne med Odense/København (figur 7- de er her slået sammen) på båndet evne til at udvikle partnerskaber, tyder noget på, at udfordringerne på disse områder er en smule større i Hillerød klubberne. Den største udfordring på dette bånd ligger også indenfor delområdet Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger. Der er ingen tvivl om, at den travle hverdag gør, at medlemmerne ofte ikke bliver spurgt. Ved at inddrage medlemmerne mere og kende deres behov og forventninger, vil der være mulighed for at udvikle klubberne endnu mere og fokus på fastholdelse kan intensiveres. I disse år med stadig flere fritidstilbud, kan det være et afgørende område. En mulighed er at gennemføre systematiske tilfredshedsmålinger. Hvis disse iværksættes er det selvfølgelig altafgørende, at man som klubbestyrelse har tænkt sig at handle i forhold til resultaterne.

16 18 Figur 7 Øvrige eliteklubber - evne til at udvikle partnerskaber Hvis vi kigger på båndet Evne til at være resultatorienteret (figur 8), er der tale om et bånd, som har indflydelse på mange delområder. Det største gab finder vi igen under delområdet Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger (5c), men klubbestyrelserne bør ligeledes have fokus på følgende 4 delområder: 2a Spilleregler og strategier tager udgangspunkt i medlemmernes nuværende og fremtidige behov og forventninger. 2b Spilleregler og strategier baseret på fakta. 3b Hjælpernes og trænernes viden og kompetencer afdækkes, udvikles og vedligeholdes. 3d Der foregår kommunikation og dialog i klubben mellem klubbestyrelse, hjælpere, trænere og medlemmer. Ovennævnte er områder, hvor det er nødvendigt som klubbestyrelsen at have en strategi, således at det er en del af den måde, hvorpå klubbestyrelsen leder klubben. Det betyder, at der skal stilles skarpt på, hvor man vil hen og på den baggrund udarbejde en strategi for

17 19 at nå målet. Herudover handler det om åbenhed fra klubbestyrelsen, så den løbende har føling med de behov, der er hos hjælpere, trænere og medlemmer. Når beslutninger tages, skal der skabes et så godt grundlag som muligt. Det vil i denne sammenhæng bl.a. betyde, at beslutninger skal baseres på fakta og ikke tro og fornemmelser. Figur 8 Eliteklubber i Hillerød - evne til at være resultatorienteret I forhold til eliteklubberne i København/Odense (figur 9 slået sammen) er udfordringerne nogenlunde de samme. Det vil sige, at det især er på områderne: Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger (5c), Spilleregler og strategier tager udgangspunkt i medlemmernes nuværende og fremtidige behov og forventninger (2a), Hjælpernes og trænernes viden og kompetencer afdækkes, udvikles og vedligeholdes (3b), at der skal sættes ind.

18 20 Figur 9 Øvrige eliteklubber - evne til at være resultatorienteret I forlængelse af figur 6 og 8 er der tale om et betydeligt gab, når vi ser på båndet Medlemsfokus (figur 10). Det største gab finder vi under delområdet Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger (5c), men klubbestyrelsen bør have fokus på Spilleregler og strategier tager udgangspunkt i medlemmernes nuværende og fremtidige behov og forventninger (2a). Helt klart endnu et signal om, at klubbestyrelsen skal kigge ud i klubben og lytte til både medlemmerne, hjælperne og trænerne. Dybest set virker det som, at klubbestyrelserne mangler viden om, hvad medlemmerne mener om klubbestyrelsens arbejde, medlemstilbud, faciliteter m.v.

19 21 Figur 10 Eliteklubber i Hillerød medlemsfokus Tendensen er den samme hos eliteklubberne i København/Odense (figur 11 slået sammen), dog er gabet en smule større hos klubberne i Hillerød på området: Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger (5c).

20 22 Figur 11 Øvrige eliteklubber medlemsfokus En af de helt store udfordringer i eliteklubberne er omkring båndet Udvikling og involvering af hjælpere. Sammenligningen viser, at udfordringerne er større i København/Odense (figur 13 slået sammen) i forhold til Hillerød. Men det er et område, som bør have stor bevågenhed alle 3 steder. Af figur 12 fremgår det, at gabet i Hillerød er størst på delområdet Spilleregler og handlingsplaner kommunikeres og implementeres (2e). Men også på en række andre delområder bør klubbestyrelserne have fokus: 3b Hjælpernes og trænernes viden og kompetencer afdækkes, udvikles og vedligeholdes. 2c Spilleregler, strategier og handleplaner udvikles, evalueres og opdateres. 1a Klubbestyrelsen udvikler visioner og værdier og er rollemodeller. I København/Odense er udfordringerne størst inden for følgende områder: Spilleregler og handlingsplaner kommunikeres og implementeres (2e), Spilleregler og strategier og handleplaner udvikles, evalueres og opdateres (2c), Klubbestyrelsen motiverer, støtter og anerkender klubbens hjælpere og trænere (1d), Hjælpernes og trænernes viden og

21 23 kompetencer afdækkes, udvikles og vedligeholdes (3b) og hjælpere og trænere belønnes og anerkendes (3e). Figur 12 Eliteklubber i Hillerød - udvikling og involvering af hjælpere I ovennævnte punkter er vi for alvor inde ved kernen og det er derfor afgørende, at klubbestyrelserne handler på områderne. Kun gennem et målrettet arbejde kan billedet ændres, men startskuddet skal komme fra klubbestyrelsen. Det er bestyrelsen, der skal sætte sig forrest i toget. Omkring udvikling af de frivillige handler det om, at klubbestyrelserne bør tage punktet om personalepleje meget alvorligt, da det er en væsentlig faktor i at fastholde frivillige. Det er nemlig ikke en selvfølge at hjælperne er klar igen næste gang. Klubbestyrelserne bør i højere grad sørge for, at de frivillige kan bruge foreningerne til personlig udvikling og her tænke på, hvad det er for kompetencer den frivillige kan udvikle i foreningen og bruge i sit private liv. Klubbestyrelsen kunne overveje at have en personaleansvarlig for de frivillige! En person som sørger for, at kompetencerne løbende udvikles, så hjælperne er i stand til at møde de udfordringer, der kommer. Noget tyder på, at det i dag foregår mere eller mindre tilfældigt, samtidig med at der tilbydes kompetenceudvikling i stedet for at stille krav om det.

22 Figur 13 Øvrige eliteklubber - Udvikling og involvering af hjælpere 24

23 25 Indikatorer for lederkompetencer På baggrund af de svar, der gives i Mønsterklubanalysen udarbejdes en graf, der kaldes Indikatorer for lederkompetencer. I forhold til den score klubbestyrelsen har givet, fortæller den om adfærden, som klubbestyrelsen udviser. Den siger nødvendigvis ikke noget om de kompetencer, som klubbestyrelsen besidder. I figur 14 og 15 sammenlignes Indikatorer for lederkompetencer, i de 7 eliteklubber i Hillerød med de 17 øvrige eliteklubber. Fordelingen ser således ud: Figur 14 Eliteklubber i Hillerød - Indikatorer for lederkompetencer Sammenligningen (figur 14 og figur 15) er på et meget overordnet plan. Analyserne er stort set identiske. Tendensen for alle 3 geografiske områder er klar. På følgende 7 områder scores markant lavere: Tænker strategisk Sætter mål

24 26 Organiserer Prioriterer Motiverer Kommunikerer For alle 6 områder er det væsentlige ledelsesdiscipliner i forhold til klubbestyrelsesarbejde og måske afgørende ledelseskompetencer for at kunne matche de krav, der i dag og i fremtiden stilles til klubbestyrelser indenfor eliteidræt. En ide kunne være, at sammenligne med de reelle kompetencer fra Lederkompetenceanalyserne, for at se på, hvilket niveau kompetencerne har i dag blandt klubbestyrelsesmedlemmerne. Hvis kompetencerne ikke er til stede i tilstrækkelig grad, kunne et kompetenceudviklingsforløb iværksættes. Figur 15 Øvrige eliteklubber - indikatorer for lederkompetencer

25 27 Udviklingsplan Alle 7 eliteklubber har udarbejdet en udviklingsplan. Udviklingsplanen er en kørerplan for, hvor klubben vil hen de kommende 3 år. For hvert målområde er der et defineret delmål og aktiviteter til, hvordan klubben, når der hen. For hver opgave er der sat tidspunkt på, hvornår det skal være opnået. Der er ligeledes udpeget en person, som er ansvarlig for området. Udviklingsplanen, inden processen går i gang ser således ud: Figur 16 Udviklingsplan MÅL TEAM/ RESSOURCER FASER/ MI LEPÆLE/ AKTI VI TETER TRIN 1 Aktivitet TRIN 2 Aktivitet TRIN 3 TRIN 4 Aktivitet Aktivitet MÅL MÅL MÅL MÅL KRITISK SUCCES FAKTOR SUCCES FAKTOR SUCCES FAKTOR SUCCES FAKTOR SUCCES FAKTOR SUCCES FAKTOR UDFORDRINGER/ FORHINDRINGER SportHouse Klubberne har typisk arbejdet med 4-5 målområder. Som det fremgår af tabel 1, er det mange af de samme områder, som optager klubberne. Ambitionerne er dog vidt forskellige, hvilket fremgår af den enkelte udviklingsplan. Udviklingsplanen er et dynamisk værktøj, som skal justeres løbende, men som udgangspunkt fastholdes målene. Det er tanken, at klubberne mellem år 2 og 3 fornyer Udviklingsplanen.

26 28 Tabel 1 Hillerød - Klubberne målområder i Udviklingsplanen Målområder Økonomi Socialt Sportsligt Faciliteter Fastholdelse og rekruttering Organisatorisk Klub Hillerød Håndbold Hillerød Badminton Hillerød Bordtennis Hillerød Orientering Hillerød Atletik Hillerød Judo Ålholm Vægtløftning

27 29 Bilag 1 - De 32 delområder - overblik 1 Klubbestyrelse. 1a. Klubbestyrelsen udvikler visioner og værdier og er rollemodeller. 1b. Klubbestyrelsen er personligt involveret i at sikre, at klubben ledes optimalt. 1c. Klubbestyrelsen samarbejder med eksterne og interne interessenter. 1d. Klubbestyrelsen motiverer, støtter og anerkender klubbens hjælpere og trænere. 2. Spilleregler og strategi. 2a. Spilleregler og strategier tager udgangspunkt i medlemmernes nuværende og fremtidige behov og forventninger. 2b. Spilleregler og strategier er baseret på fakta. 2c. Spilleregler, strategier og handlingsplaner udvikles, evalueres og opdateres. 2d. Spilleregler, strategier, og handlingsplaner udbredes effektivt i klubben. 2e. Spilleregler og handlingsplaner kommunikeres og implementeres. 3. Hjælpere og trænere 3a. Hjælpernes og trænernes indsats planlægges, styres og forbedres. 3b. Hjælpernes og trænernes viden og kompetencer afdækkes, udvikles og vedligeholdes. 3c. Hjælperne og trænere involveres aktivt og har ansvar. 3d. Der foregår kommunikation og dialog i klubben mellem klubbestyrelse, hjælpere, trænere og medlemmer. 3e. Hjælpere og trænere belønnes og anerkendes. 4 Netværk og ressourcer. 4a. Eksterne alliancer. 4b. Økonomi. 4c. Bygninger, udstyr og materialer. 4d. Teknologi. 4e. Information og viden. 5. Rutiner (de mere administrative opgaver) og kerneprocesserne (træning og kampe). 5a. Processer og rutiner styres og forbedres. 5b. Processer og rutiner forbedres løbende. 5c. Medlemstilbudene udvikles på baggrund af medlemmernes behov og forventninger. 5d. Medlemstilbud gennemføres som planlagt. 5e. Medlemsrelationer styres og styrkes. 6. Resultater opnået overfor klubbens medlemmer. 6a. Medlemmernes opfattelse. 6b. Indikatorer for fremtidig medlemstilfredshed. 7. Resultater opnået overfor hjælpere og trænere. 7a. Hjælperes og trænernes opfattelse. 7b. Indikator for hjælpernes og trænernes tilfredshed i fremtiden. 8. Resultater i lokalsamfundet. 8a. Lokalsamfundets opfattelse 8b. Indikator for fremtidige lokalsamfundsresultater 9. Sportslige/sociale/økonomiske resultater. 9a. Resultater sportslige/sociale/økonomiske. 9b. Indikator for fremtidige resultater.

28 30 Bilag 2 Mønsterklubanalysen i detaljer Mønsterklubanalysen tager udgangspunkt i Den Danske Excellence Model 2000 eller Excellence Modellen (tidligere Business Excellence Modellen eller BE-modellen), som den kort kaldes, er en direkte oversættelse af The EFQM Excellence Model. Den er opbygget ud fra en helhedsbetragtning for dermed at sikre, at alle facetter af organisationen og foreningen behandles på en struktureret måde. Vi har valgt at læne os op af modellen. I figur 1 præsenteres modellen, som den ser ud i sin oprindelige form. Præsentationen af modellen vil i første omgang indeholde begreber, der er tilpasset erhvervslivet/virksomheder. Sidst i dette afsnit præsenteres modellen i den form, som den er udviklet til i forbindelse med Mønsterklubanalysen. Figur 1 Excellence Modellen. Indsats (500) Resultater (500) Medarbejdere (90) Medarbejder Resultater (90) Lederskab (100) Politik og Strategi (80) Processer (140) Kunde Resultater(200) Resultater (150) Partnerskaber og Ressourcer (90) Samfunds Resultater (60) Innovation og læring De definerede elementer i modellen er basale, men kan ved brugen af modellen fortolkes i forhold til organisationens særlige vilkår. Det må nødvendigvis være sådan, idet der er mange forskellige måder, hvorpå man kan nå frem til Business Excellence. Excellence Modellen er delt op i en indsats- og en resultatside. Den er struktureret ud fra, at indsatsområderne skaber resultaterne. Der er naturligvis områder, der er umiddelbart tættere forbundet, men i hovedtræk fortæller modellen, at Medarbejderresultater, Kunderesultater, Samfundsresultater og Resultater frembringes gennem Medarbejdere, Politik og Strategi, Partnerskaber og Ressourcer samt Processer, drevet af Lederskab. Pilene i modellen understreger dens dynamiske natur. De viser for det første, at indsatser skal føre til resultater, og for det andet, at indsatserne hele tiden skal revideres via innovation og læring, som tilegnes igennem de opnåede resultater. Excellence Modellen tager udgangspunkt i kunden, idet kunden foretager den endelige bedømmelse af produkternes eller ydelsernes kvalitet. Forståelsen af kundebehov og

29 31 forventninger, samt hvordan der skabes yderligere værdi for kunden, er grundlæggende. Kunderesultater og faktorerne, der påvirker loyaliteten, måles og analyseres (Kriterium 6 - Kunderesultater). Det forventes, at organisationens aktiviteter styres systematisk ud fra et procesperspektiv for at optimere værdiskabelsen. Processerne har ejere, og der er en grundlæggende forståelse af processerne, ligesom der er forebyggende forbedringsaktiviteter integreret i det daglige arbejde. Faktuelle målinger og information danner basis for den daglige ledelse (Kriterium 5 - Processer). Dette forudsætter yderligere, at der eksisterer en kultur med fokus på løbende forbedringer. Fortsat læring og parathed til forandring er grundlaget for at blive bedre. Der skal opmuntres til nytænkning og innovation. Benchmarking (sammenligninger) anvendes som støtte for innovation og løbende forbedringer. Medarbejdernes fulde potentiale realiseres gennem et fælles sæt værdier samt en organisationskultur bygget på tillid og uddelegering af ansvar. Kommunikationen og involveringen er omfattende, og dette støttes af den enkelte medarbejders muligheder for at udvikle sine færdigheder og sin viden (Kriterium 3 - Medarbejdere og 7 - Medarbejderresultater). Det er ledelsen, der udvikler organisationens kultur. Ledelsen skal sætte klare mål for organisationen samt styre organisationens ressourcer og indsats til opnåelse af Business Excellence (Kriterium 1 - Lederskab). Dette indebærer fokus på organisationens styring, udnyttelse og vedligeholdelse af de samlede ressourcer indenfor det finansielle område, produktionsapparatet, informationsbehandlingen, teknologi, det intellektuelle område og såvel kunder som leverandører/partnere (Kriterium 4 - Partnerskaber og Ressourcer). Samtidig udbredes strategier og politikker på en struktureret og systematisk måde på tværs af organisationen. Alle aktiviteter optimeres ud fra en fælles betragtning. Medarbejderes og lederes adfærd er i overensstemmelse med organisationens værdier, politikker, strategier og mål (Kriterium 2 - Politik og Strategi). I modellen lægges der vægt på, at organisationen er resultatorienteret. Det vil sige, at de tiltag og initiativer, der arbejdes med, fører til resultater på både kort og langt sigt af såvel finansiel som ikke finansiel art (Kriterium 9 - Resultater). Endelig forventes det, at organisationen påtager sig et socialt ansvar i samfundet, og viser det ved en etisk tilgang til alle aktiviteter og stræber efter at gå længere end regler og juridiske krav kræver (Kriterium 8 - Samfundsresultater). Vedvarende succes er altså afhængig af en afbalancering og tilfredsstillelse af alle interessenters behov og forventninger (kunder, leverandører/partnere, medarbejdere, aktionærer og samfundet generelt) gennem en velbegrundet, vedholdende og systematisk indsats. For at muliggøre en sammenligning mellem organisationens tilstand på forskellige tidspunkter eller en sammenligning mellem flere organisationer, er der udviklet et

30 32 pointsystem. Hvert enkelt kriterium er tillagt et maksimalt antal point, der i alt summerer til Der er foretaget en afvejning imellem de forskellige kriterier således, at det maksimale antal point modsvarer kriteriets betydning i den samlede opfattelse af organisationen. Ligeledes vejer indsats- og resultatsiderne lige tungt med hver 500 point. Ud over de i figuren viste ni kriterier indeholder hvert kriterium en række delkriterier. Modellen indeholder i alt 32 delkriterier. Under hvert delkriterium foreslås en række evalueringsområder, som kan være relevante for den enkelte organisation. Evalueringsområderne er en uddybning af delkriteriet til inspiration og tydeliggørelse af temaet. I forbindelse med Mønsterklubanalysens tilblivelse er modellen blevet tilrettet idrætten med andre begreber, men samme vægtning og pointsystem. Fx er lederskab blevet til klubbestyrelser, medarbejdere er blevet til hjælpere og kunder er blevet til medlemmer. Modellen til idrætten ser således ud:

31 33 Figur 2 Modellen til Mønsterklubanalyse i idrætten Indsats (500) Resultater (500) Klubbestyrelse (100) Hjælpere (90) 3a 3b 3e 3c 3d Rutiner & processer (140) 7a Hjælpere (90) 7b Sportslige/ sociale/ økonomiske resultater (150) 1a 1c 1b 1d Spilleregler & (80) strategi 2a 2b 2c 2e 2d Netværk & (90) ressourcer 4a 4b 4e 4c 4d 5a 5c 5e 5b 5d Medlemmer (200) 6a Lokalsamfund (60) 8a 6b 8b 9a 9b Innovation og læring

32 34 Bilag 3 Projektet i et historisk perspektiv 1999 Hillerød kommune afholdes konference om kommunens forenings- og fritidsliv Poul-Erik Høyer ansættes som rådgiver i idrætsanliggender Notat om uddannelses- og kursusvirksomhed for kommunens foreningsliv udarbejdes Søren Hemmingshøj ansættes som idrætskonsulent i Hillerød Kommune. 2002, aug. Første tiltag omkring fodboldsamarbejde i Hillerød tages. Møde mellem formændene fra Brødeskov IF og HGI-Herrer afvikles. 2002, aug. Værdispil på tværs af fodboldklubberne afvikles. Et fælles værdigrundlag for samarbejdet etableres. 2002, sept. Diskussion og fremlæggelse af visionsoplæg fra HGI-Herrer og Brødeskov IF. 2002, sept. Jan Dalland, SBU og Søren Hemmingshøj på besøgsrunde i fodboldklubberne for at drøfte klubbernes holdning til fodboldsamarbejdet. 2003, jan. Møde om platform for samarbejde mellem fodboldklubberne i Hillerød Kommune. 2003, april Møde med DBU vedrørende samarbejde omkring lederuddannelse. 2003, april Fælles mødeforum for formændene i fodboldklubberne. 2003, maj Fælles hjemmeside for fodboldklubberne. 2003, sept. Lilleput-trænertræf. 2003, sept. Pressemøde om den kommende lederuddannelse. 2003, sept. TV-Lorry laver et indslag om projektet. 2003, sept./okt. Fælles kursus i fodboldklubberne omkring årsplanlægning. 2003, okt. Danmarks første fodboldbibliotek åbner på Hillerød Bibliotek. 2003, nov. Fælles pædofilipolitik for fodboldklubberne. 2003, dec. B1-trænerkursus gennemføres i Hillerød.

33 , jan. - dec. Følgende fodboldklubber gennemfører organisationsudviklingsforløb: Nødebo IF, Gadevang IF, HGI-Herrer, HGI-Damer, Brødeskov IF, FIF Hillerød og KBK. 2004, jan. DBU s lederuddannelse præsenteres for fodboldklubberne. 2004, jan. B1-trænerkursus gennemføres i Hillerød. 2004, okt. Klubberne præsenterer deres udviklingsplaner for hinanden. En fælles SPOTanalyse for fodbolden i Hillerød udarbejdes. 2004, dec. B1-trænerkursus gennemføres i Hillerød. 2004, dec. Hillerød Eliteråd påbegynder organisationsudviklingsforløb. 2005, jan..- okt. Følgende eliteklubber gennemfører organisationsudviklingsforløb: Hillerød Badminton, Hillerød Orientering og Hillerød Håndbold. Herudover gennemfører Hillerød Sports Rideklub organisations-udviklingsforløbet. 2005, jan. Besøgsrunde i alle 9 fodboldklubber: Opfølgning på klubbernes udviklingsplaner. Evaluering af lederuddannelsen. Diskussion af holdninger til fortsat fodboldsamarbejde. 2005, jan. B1-trænerkursus gennemføres i Hillerød. 2005, juni Formandsmøde med præsentation af fakta samt resultater fra besøgsrunden og præsentation af pigefodboldsamarbejdet. 2005, aug. Projekt Kvalitet i den daglige træning (pigefodbold): Fællesprojekt mellem HGI-Damer, KBK og Alsønderup er en realitet. Fælles trænerkonsulent tilknyttes. 2005, sept. Ungdomsformændene i fodboldklubberne mødes og drøfter bl.a. planlægning af samarbejde på uddannelsesområdet, Hillerød Mesterskaber m.v. 2005, sept. Hillerød Eliteudvalg færdiggør deres udviklingsplan. 2005, okt. Statusrapport for organisationsudvikling præsenteres på pressemøde.

34 , okt.- dec. Hillerød Atletik, Hillerød Bordtennis og Ålholm Vægtløftning gennemfører organisationsudviklingsforløbet. Herudover gennemfører HSI (Hillerød Samvirkende Idrætsforeninger) organisationsudviklingsforløbet. 2005, dec. 7 fodboldklubber etablerer fælles udviklingsplan for fodbolden i Hillerød. De 7 klubber er: Gadevang, Alsønderup, KBK Hillerød, FIF, HGI Herre, HGI Damer, Ålholm. 2006, marts 2006, marts 2006, marts 2006, marts Visionsprocessen igangsættes i Hillerød Kommune. Fodboldklubberne afholder pressemøde, hvor udviklingsplanen bliver fremlagt. Hillerød Elite Idræt i samarbejde med Team Danmark afholder seminaret Aldersrelateret Træning. (1) Hillerød Elite Idræt afholder det 6. møde i rækken af formandsmøder, for de klubber HEI sponserer. 2006, maj Nordsjælland Håndbold etableres. 2006, juli Hillerød Fodbold stiller fælles hold ved Tivoli cup på pige-siden og vinder turneringen. 2006, aug. Hillerød Elite Idræt afholder i samarbejde med Team Danmark seminaret Aldersrelateret Træning. (2) 2006, aug. Hillerød Fodbold afholder fælles informationsmøde for medlemmer af klubberne. 2006, aug. HGI bordtennis indgår aftale med Danmarks Bordtennis Forbund om afholdelse af DM 2007 i Hillerød. 2006, aug. Hillerød Badminton etablerer internationalt badminton-akademi. 2006, sept. Frederiksborg Centret åbner med nye lokaler til Bordtennis og 5 kampsportsgrene. 2006, sept. Hillerød Bordtennis åbner elitecenter. 2006, okt. Hillerød kommune beslutter politisk at tilkendegive over for Team Danmark, at kommunen ønsker at blive Team DK-Elitekommune.

35 , okt. Team Danmark tilkendegiver over for Hillerød kommune interesse i dialog. 2006, okt. Hillerød Elite Idræt afholder i samarbejde med Team Danmark seminaret: Kost & ernæring for eliteudøvere. 2006, okt. Hillerød Elite Idræt fastsætter forløb med sponsorerede klubber, hvor en elite- & talentpolitik etableres. 2006, okt. Hillerød fodbold afholder træneransættelsessamtaler til de sammenlagte hold. 2006, okt. Hillerød Fodbold afholder fælles DBU-trænerkursus. 2006, okt. Hillerød kommune indgår samarbejde med DIF om oprettelse af et lederakademi - forventet opstart i januar 2007.

Udviklingsplan Onsdag den 26. marts 2014

Udviklingsplan Onsdag den 26. marts 2014 Udviklingsplan 2013-16 Onsdag den 26. marts 2014 MØNSTERKLUB- ANALYSE Overbliksbillede - Mønsterklubanalyse Grøn = Mønsterklub Gul = Et lille stykke fra at være Mønsterklub. Rød = Et langt stykke fra at

Læs mere

KLUBUDVIKLING. Nøglen til varig succes

KLUBUDVIKLING. Nøglen til varig succes Seniorkonference Program Velkomst og præsentation af dagens program Præsentation af første emne: Klubudvikling Oplæg om klubudvikling: Klubudvikling Nøglen til succes ved Thomas Bøgh Debat Præsentation

Læs mere

Kvalitet på arbejdspladsen

Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Indhold Hvad er kvalitet? At bygge fundamentet en spændende proces Slut med snakken i krogene Kvalitet tager tid men hvilken tid? Gryden skal holdes

Læs mere

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE Opdateret September 2014 Baggrund Nærværende eliteidrætsstrategi er udarbejdet af Eliteidræt Odense i tæt samarbejde med Odense Kommunes Eliteidrætsråd. Strategien er

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Notat Elitekommunesamarbejdet i Ballerup Kommune mod 2020

Notat Elitekommunesamarbejdet i Ballerup Kommune mod 2020 Notat Elitekommunesamarbejdet i Ballerup mod 2020 Dette notat er blevet til på baggrund af evaluering 1 (interview) og workshop 2 med de 6 idrætter i Elitekommunesamarbejdet i Ballerup. Det skal bruges

Læs mere

Eliteidrætsrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Meddelelser. Beslutning. Published on Ballerup.dk (

Eliteidrætsrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Meddelelser. Beslutning. Published on Ballerup.dk ( Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > Eliteidrætsrådet - 06-06-2018 Eliteidrætsrådet - 06-06-2018 06.06.2018 kl. 18:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Jesper Würtzen

Læs mere

KFIU-møde 3. juni Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG

KFIU-møde 3. juni Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG KFIU-møde 3. juni 2014 Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG john@sxrensen.dk 3. juni 2014 FIG s rolle Vores opgaver under forandring (til) Foreningernes coach/sparringspartner

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Att.: Fritids- og Folkeoplysningsudvalget og Byrådet Hjørring, d. 29. august 2018 Baggrund Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Læs mere

TALENT- OG ELITESTRATEGI FOR HOLBÆK BADMINTON

TALENT- OG ELITESTRATEGI FOR HOLBÆK BADMINTON 1. Erfaringer med talent- og elitearbejde i klubben Hvad har klubben gjort indenfor talent- og eliteområdet indtil nu? Hvad har erfaringerne været? (fokusér på fakta) List tingene i punktform. Hvad har

Læs mere

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept 6.1:Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagen arbejder for at gøre København til det bedste sted i Norden at dyrke eliteidræt i. Dette skal bl.a. realiseres ved, at

Læs mere

ELITESTRATEGI FOR TFC

ELITESTRATEGI FOR TFC 1. ERFARINGER Hvad har klubben gjort indenfor eliteområdet indtil nu? Hvad har erfaringerne været? Hvad er gået godt og hvad er gået mindre godt? Hvad har betinget, at klubben har haft en elite? List tingene

Læs mere

Dette oplæg skitserer de krav og muligheder, der er i at blive udviklingscenter. Det er både sportsligt, organisatorisk og økonomisk.

Dette oplæg skitserer de krav og muligheder, der er i at blive udviklingscenter. Det er både sportsligt, organisatorisk og økonomisk. KONCEPT FOR UDVIKLINGSCENTRE I DANSK TAEKWONDO FORBUND INDLEDNING Etablering af udviklingscentre er et af de første skridt i implementering af DTaFs talent- og elitestrategi, som blev færdiggjort i juni

Læs mere

Parasport Danmarks elitekoncept

Parasport Danmarks elitekoncept Parasport Danmarks elitekoncept 2017-2020 Udarbejdet af Parasport Danmarks Eliteidrætsudvalg Parasportens elitekoncept 2017-2020 Nærværende elitekoncept er udarbejdet af Eliteudvalget og er gældende frem

Læs mere

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet Processen Efterår 2014 Dialogmøder om talentarbejdet med LU Efterår 2014 Åbent dialogmøde om talentarbejdet Januar/februar 2015 2 workshops (kl. 10-16) udarbejdelse af talentpolitik og strategi Høringsproces

Læs mere

STATUSRAPPORT FORENINGSLEDERUDDANNELSE I HILLERØD KOMMUNE

STATUSRAPPORT FORENINGSLEDERUDDANNELSE I HILLERØD KOMMUNE 3 STATUSRAPPORT FORENINGSLEDERUDDANNELSE I HILLERØD KOMMUNE Organisations- og udviklingsprojekter i Hillerød kommune indenfor fodbold, håndbold, orientering og badminton Rapporten er udarbejdet i et samarbejde

Læs mere

SportHouse. Vejle Judo Klub Udviklingsplan

SportHouse. Vejle Judo Klub Udviklingsplan SportHouse Vejle Judo Klub Udviklingsplan 2015 2018. Temaer 1. Faciliteter 2. Kommunikation (internt og eksternt) 3. Klubkultur (sociale, værdier, involvering) 4. Sportslig udvikling (uddannelse af instruktører,

Læs mere

Udviklingsplan for Kolding Elite

Udviklingsplan for Kolding Elite Udviklingsplan for Kolding Elite Vision: Kolding Elite designer vindere via samarbejde og udvikling af internationale talentudviklingsmiljøer! Handlinger og delmål tilføjes løbende, når der tages hul på

Læs mere

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation 1. juli 2013 Notat om rolle- og ansvarsfordeling mellem Danmarks Idrætsforbund, specialforbund og Team Danmark vedr. talentrekruttering, -identifikation og - udvikling. 1. Indledning og baggrund International

Læs mere

UV-RUGBY TEMPERATUR MÅLING

UV-RUGBY TEMPERATUR MÅLING UV-RUGBY TEMPERATUR MÅLING Hvordan tager man temperaturen på UV-rugby sporten i Danmark? Er UV-rugby sporten i fremgang, stilstand eller tilbagegang? Hvordan måler man effekt af nye tiltag indenfor UV-rugby

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Såvel centerledelse, som afdelingsledelse, AMR og TR har alle bidraget til processen, og i det følgende materiale kan resultatet læses.

Såvel centerledelse, som afdelingsledelse, AMR og TR har alle bidraget til processen, og i det følgende materiale kan resultatet læses. Forord Inden for det specialiserede socialområde stilles der løbende øgede og andre krav til opgaveløsningen, for såvel af medarbejderne, afdelingsledere og centerledelsen. Det har forårsaget et andet

Læs mere

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

ELITESTRATEGI FOR ESBJERG TAEKWONDO KLUB

ELITESTRATEGI FOR ESBJERG TAEKWONDO KLUB 1. Erfaringer Hvad har klubben gjort indenfor eliteområdet indtil nu? Hvad har erfaringerne været? Hvad er gået godt og hvad er gået mindre godt? Hvad har betinget, at klubben har haft en elite? Hvordan

Læs mere

Talentcentre og kraftcentre

Talentcentre og kraftcentre Talentcentre og kraftcentre 1.0 Indledning Team Danmark anser talentcentre og kraftcentre som en hjørnesten i en langsigtet udvikling af dansk eliteidræt. Formålet med talentcentrene og kraftcentrene er

Læs mere

Dansk Softball Forbund. Frivillighedsstrategi 2015-2017

Dansk Softball Forbund. Frivillighedsstrategi 2015-2017 Dansk Softball Forbund Frivillighedsstrategi 2015-2017 Dansk Softball Forbund har en lang tradition for at engagerede frivillige kræfter yder en utrolig stor indsats. De frivillige ildsjæle spiller en

Læs mere

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 NOTAT Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 (version 4 2.1.2015) Dette er Esnords nye vision, mission og værdier, godkendt af bestyrelsen den 3. december 2014. Kapitlet vil indgå i

Læs mere

Strategier i Børn og Unge

Strategier i Børn og Unge Strategier i Børn og Unge Børn og Unge arbejder med strategier for at give ramme og retning, fordi vi tror på, at de bedste løsninger på hverdagens udfordringer bliver fundet, ved at ledere og medarbejdere

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

BREDDESTRATEGI FOR TFC

BREDDESTRATEGI FOR TFC 1. ERFARINGER Hvad har klubben gjort indenfor breddeområdet indtil nu? Hvad har erfaringerne været? (fokusé at klubben har arbejdet med bredden? List i punktform. r på fakta) Hvad har betinget, Træningstid

Læs mere

Projekt DBU Børne- og Ungdomskonsulent

Projekt DBU Børne- og Ungdomskonsulent Projekt DBU Børne- og Ungdomskonsulent 16.01.08 Fra leg til landshold 1 Det er projektets formål at styrke klubudviklingen, så klubberne fremover er endnu bedre til at imødekomme spillernes ønsker og behov

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING?

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? Kickstart jeres drømme og få mod til at tænke anderledes for jeres forening FORENINGS- UDVIKLING hvad er det? Har du drømme og ambitioner på din forenings vegne?

Læs mere

Talent, bevægelse og samarbejde

Talent, bevægelse og samarbejde Talent, bevægelse og samarbejde Skoler og lokale idrætsforeninger går sammen om at styrke børnenes udvikling og trivsel Baggrund Idrætsskolerne skal gøre det sjovt, sundt, udfordrende og lærerigt at bevæge

Læs mere

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring.

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring. Foreningsudvikling Foreningstesten Et værktøj til dialog og afklaring Foreningstesten Indholdsfortegnelse Testen. Ledelse og organisation. Frivillige. Medlemmer og målgrupper. Aktiviteter og tilbud 9.

Læs mere

Elite 2650 Ansøgningsvejledning

Elite 2650 Ansøgningsvejledning Elite 2650 Ansøgningsvejledning Elite 2650 er en økonomisk pulje, hvis formål er at støtte og udvikle idrætten på eliteplan. Puljen kan søges af kommunale idrætsklubber og -foreninger, og sigter mod at

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

Kvalitetskonference 15.11.07

Kvalitetskonference 15.11.07 Kvalitetskonference 15.11.07 Mission og vision i 1997: Lederskab i Verdensklasse v/ Direktør Preben Buchholt, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, Aalborg Kommune Lederskab Det begynder med ledelse

Læs mere

HANDLINGSPLAN ATK Udviklingsklub

HANDLINGSPLAN ATK Udviklingsklub HANDLINGSPLAN ATK Udviklingsklub Klubbens navn: Klubbens værdigrundlag for børn og unge Vi vil gerne være en klub: Hvor unge føler sig velkomne og nødvendige for klubbens virke, og hvor unge forsætter

Læs mere

Sammen skaber vi fremtiden for billardsporten. DDBU s Strategiplan

Sammen skaber vi fremtiden for billardsporten. DDBU s Strategiplan Sammen skaber vi fremtiden for billardsporten DDBU s Strategiplan 2019-2023 Indledning Den Danske Billard Union har fastlagt en visions- og strategiplan for 2019 til 2023, som sammen med DIF Strategiplan

Læs mere

Inspirationskurser for Firmaidrættens ledere. For både nye og erfarne ledere

Inspirationskurser for Firmaidrættens ledere. For både nye og erfarne ledere Inspirationskurser for Firmaidrættens ledere For både nye og erfarne ledere 1 Kære Foreningsleder En vigtig del af at være foreningsleder er, at du har mulighed for at udvikle dine personlige kompetencer

Læs mere

Udvikling af ledelsessystemet i en organisation

Udvikling af ledelsessystemet i en organisation mindbiz Udvikling af ledelsessystemet i en organisation Poul Mouritsen Fra lederudvikling til ledelsesudvikling Tiderne ændrer sig og ledere bliver mere veluddannede inden for ledelsesfeltet. Den udvikling

Læs mere

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige

Kotters 8 trin. Skab nødvendighed. Skab en bærende koalition. Formuler strategisk vision og initiativer. Udpeg en hær af frivillige John Kotter Kotters 8 trin Skab nødvendighed di d Skab en bærende koalition Formuler strategisk vision og initiativer Udpeg en hær af frivillige Fjern barrierer for forandring Få kortsigtede resultater

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

Slagelse Kommune og Folkeoplysningsudvalget præsenterer FORENINGSLEDER- OG TRÆNERKURSER 2013-14

Slagelse Kommune og Folkeoplysningsudvalget præsenterer FORENINGSLEDER- OG TRÆNERKURSER 2013-14 Kommune og Folkeoplysningsudvalget præsenterer FORENINGSLEDER- OG TRÆNERKURSER 2013-14 FORORD Udfordringerne for det frivillige foreningsliv, dets ledere og trænere er mange. Der stilles mange forventninger

Læs mere

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslag til revision af Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslaget er udarbejdet af Bornholms Idrætsråd 20-01-2013 1 Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune Det er Bornholms Regionskommunes

Læs mere

Ledelsesgrundlag Odder Kommune

Ledelsesgrundlag Odder Kommune Ledelsesgrundlag Odder Kommune November 2008 Ledelsesgrundlag I Odder Kommune arbejder lederne ud fra værdibaseret ledelse. Det betyder, at de overordnede styringsrammer er fleksible og åbner mulighed

Læs mere

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Talent 2016-20 - strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Baggrund Talentstrategi 2016-20 beskriver målene for udvikling af talentarbejdet i dansk sejlsport og de områder, som talentarbejdet har særlig

Læs mere

Skatteministeriets ledelsespolitik

Skatteministeriets ledelsespolitik Skatteministeriets ledelsespolitik Ledelsespolitikken sætter rammerne for, hvad der kendetegner god ledelse i Skatteministeriet. Skatteministeriet betragter god ledelse som afgørende for at kunne sikre

Læs mere

1. Organisation. Elitekoordinatoren er medlem af Team Danmarks elitekoordinator-netværk og deltager i de regelmæssige

1. Organisation. Elitekoordinatoren er medlem af Team Danmarks elitekoordinator-netværk og deltager i de regelmæssige Team Danmark og Svendborg Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Svendborg Kommune. Parterne som

Læs mere

Klubudviklingsprojekter

Klubudviklingsprojekter Klubudviklingsprojekter Alle klubber i Dansk Styrkeløft Forbund har mulighed for at lave et klubudviklingsprojekt med forbundets udviklingskonsulent. Formålet med aktiviteterne er at styrke klubben på

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

STRATEGIPLAN. Dalum IF

STRATEGIPLAN. Dalum IF STRATEGIPLAN Dalum IF Revideret Februar 2013 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 2. Præsentation af Dalum IF 3. Bærende principper i Dalum IF 4. Strategier i Dalum IF 5. Mål og Handlingsplaner i Dalum IF

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Status 2016 Målsætning Handlinger Succeskriterier Evaluering Hvilke handlinger vil I sætte i gang i forhold til at nå målet?

Status 2016 Målsætning Handlinger Succeskriterier Evaluering Hvilke handlinger vil I sætte i gang i forhold til at nå målet? Roskilde Elite- og Talentråd 2018-2021 Kultur og Idræt Sagsnr. 287023 Brevid. 3043897 Ref. SHO Dir. tlf. 4631 4034 steenhou@roskilde.dk NOTAT: Orientering om årlig evaluering af samarbejdsaftalen med Team

Læs mere

DIF IDRÆTSMILJØ FOR UNGE - ET FORENINGSPROJEKT MED DE 13-19 ÅRIGE I FOKUS

DIF IDRÆTSMILJØ FOR UNGE - ET FORENINGSPROJEKT MED DE 13-19 ÅRIGE I FOKUS DIF IDRÆTSMILJØ FOR UNGE - ET FORENINGSPROJEKT MED DE 13-19 ÅRIGE I FOKUS Ingen selvfølge at unge dyrker sport Det første store dyk på frafaldsbarometret ses i de tidlige teenageår. Her mærker foreningerne

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi Forord Odder Kommunes indsats- og anbringelsesstrategi retter sig primært mod børn og unge, hvis udvikling og trivsel ikke alene kan sikres gennem

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Svendborg Mentaliteten

Svendborg Mentaliteten Svendborg Mentaliteten Sportspsykologien har i dette årti gået igennem et paradigmeskift i tilgangen til talentudvikling. Med Kristoffer Henriksen, Lektor ved Syddansk Universitet og sportspsykolog ved

Læs mere

Talenternes forældre

Talenternes forældre ernes forældre DJGA Hjarbæk 2008 Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af Kolding Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag

1. Organisation. Den nærmere organisering af Kolding Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag Team Danmark og Kolding Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Kolding Kommune. Parterne som vedkender

Læs mere

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget Holdninger & Handlinger Retningslinier Krav Visioner Værdier Missioner Roller Målsætninger Børnefodbold 2009 Udarbejdet af Fodbold-udvalget 1 1. Præsentation af Klubben. 1.1. Mission: IF62 Fodbold skal

Læs mere

Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018

Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018 Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018 DGI Midt- og Vestsjælland Præsentation Steen U. Hansen Foreningskonsulent DGI Midt- og Vestsjælland 2 Indhold Har vi frivillige nok? Skal vi

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 VISION FOR RYGAARDS SKOLE At sikre vores langsigtede fremtid som en enestående skole med kristne værdier, et højt fagligt niveau og en vision om, at uddannelse

Læs mere

U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS. U- konceptet CSB

U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS. U- konceptet CSB U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS U- konceptet CSB bevægelse og sammenhæng - en forudsætning for udvikling CSB udvikler sig gennem sine medarbejdere.

Læs mere

UDVIKLINGSPROJEKT 2014-2017. Formål:

UDVIKLINGSPROJEKT 2014-2017. Formål: UDVIKLINGSPROJEKT 2014-2017 Formål: Klatresporten udvikler sig hurtigt I følge IFSC (International Federation of Sport Climbing) kommer der 3.000 nye klatrere til hver dag. Ses på sammenlignelige lande

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSER FOR

FUNKTIONSBESKRIVELSER FOR FUNKTIONSBESKRIVELSER FOR Kristrup Boldklub børnefodbold Version Dato / Initialer Kommentar 1.0.0 250412/JB Dokument frigivet 1 1 Børnekoordinator... 3 1.1 Funktionsbeskrivelse for børnekoordinator...

Læs mere

Økonomiudvalg. Ledelsesadfærd, der understøtter udviklingsstrategien

Økonomiudvalg. Ledelsesadfærd, der understøtter udviklingsstrategien 2015-2016 Økonomiudvalg Ledelsesadfærd, der understøtter udviklingsstrategien Koncernmål (01-01-2015-31-12-2015) Motivation Den nye udviklingsstrategi Sammen om nødvendige forandringer sætter retning på

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet

Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet Kultur, Miljø & Erhverv Elite Aabenraa Dato: 08.05.2014 Sagsbehandler: Ane Tarp Hansen Direkte tlf.: 7376 7676 E-mail: atha@aabenraa.dk Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet Forslaget til udvikling

Læs mere

profil Fodbold Historie Historie mission Mission Vision Vision Målsætning

profil Fodbold Historie Historie mission Mission Vision Vision Målsætning Ringkøbing Idrætsforening Fodbold Historie Historie mission Mission Vision Vision Frivillige Frivillige Stadion Stadion Elite Elite Klub1900 Klub1900 Sponsorer Sponsorer profil Historie Historie Vision

Læs mere

Ledelseskvaliteten kan den måles

Ledelseskvaliteten kan den måles 9. Virksomheds 5. Processer 1. Lederskab Ledelseskvaliteten kan den måles Af Jan Wittrup, Adm. Direktør og Executive Advisor Fokus på balancerede indsatser for at skabe balancerede er et eksempel på Excellent

Læs mere

Frederikssund Kommune Lederakademi Januar juni 2013

Frederikssund Kommune Lederakademi Januar juni 2013 Frederikssund Kommune Lederakademi Januar juni 2013 Tag det første skridt til at blive en endnu bedre leder! Et personligt uddannelsesforløb for ledere i klubber og foreninger i fritids- og idrætslivet

Læs mere

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser 1 ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser Som ESAA udøver indgår du ikke blot i et program, der understøtter og optimerer din egen sportslige og uddannelsesmæssige udvikling. Ved at

Læs mere

BUPL Sydjyllands politik for god pædagogfaglig ledelse. Side 1 af 7

BUPL Sydjyllands politik for god pædagogfaglig ledelse. Side 1 af 7 God institutionsledelse er professionsfaglig ledelse " fra pædagogisk ledelse til pædagogfaglig ledelse" BUPL Sydjylland vil med denne politik sætte pædagogfaglig ledelse på dagsordenen som det politiske

Læs mere

DAGENS TEMA LEDELSE. DBU Jylland

DAGENS TEMA LEDELSE. DBU Jylland DAGENS TEMA LEDELSE Formål Mit indlæg: Inspiration til ledelse og ledelsesudvikling Ledelse generelt Ledelse af frivillige (frivilligheds-strategi) Klubformanden som leder Spørgsmål: Hvad betyder ordet

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af [X-]Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag 1.

1. Organisation. Den nærmere organisering af [X-]Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag 1. Team Danmark og [X-]Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i [X-]Kommune. Parterne som vedkender

Læs mere

- - - - - - Roskilde Roklub 2013-16 Hvad har det betydet I har arbejdet med intern trænerudvikling Arbejder I efter principperne i ATK, hvis ja hvordan I hvor mange af årene har I taget medaljer ved DM

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE Opdateret Januar 2014 Baggrund Nærværende eliteidrætsstrategi er udarbejdet af Eliteidræt Odense i tæt samarbejde med Odense Kommunes Eliteidrætsråd. Strategien er gældende

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling Modul 7

Strategisk kompetenceudvikling Modul 7 Strategisk kompetenceudvikling Modul 7 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 Vi starter op med 15 min. summen om sidste gang og litteratur til denne gang Oplæg fra jer! Litteratur til i dag Vigtigt? Spørgsmål? Refleksioner?

Læs mere

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling Guide til strategisk kompetenceudvikling Som myndighedschef er det dit ansvar at sørge for, at din myndighed har en kompetenceudviklingsstrategi. Vi har udarbejdet en guide, hvor du kan få inspiration

Læs mere

Den røde tråd Strategiplan (senest rev )

Den røde tråd Strategiplan (senest rev ) Den røde tråd Strategiplan 2016-2019 (senest rev. 10.01.2017) Indledning... 2 Grundlag... 2 Strategiplanens tilblivelse... 3 Strategiplanen opererer med følgende hovedelementer:... 3 Fra vision til virkelighed...

Læs mere

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Formålet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi Tydelig effekt i markederne er at

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

BREDDESTRATEGI FOR ESBJERG TAEKWONDO KLUB

BREDDESTRATEGI FOR ESBJERG TAEKWONDO KLUB 1. Erfaringer Hvad har klubben gjort indenfor breddeområdet indtil nu? Hvad har erfaringerne været? (fokusér på fakta) Hvad har betinget, at klubben har arbejdet med bredden? List i punktform. Hvad har

Læs mere

DHIF s støttekoncept udarbejdet af DHIF s Eliteidrætsudvalg

DHIF s støttekoncept udarbejdet af DHIF s Eliteidrætsudvalg DHIF s støttekoncept 2013-2016 udarbejdet af DHIF s Eliteidrætsudvalg DHIF s støttekoncept 2013-2016 Nærværende støttekoncept er udarbejdet af Eliteudvalget og er gældende frem til De Paralympiske Lege,

Læs mere

Strategi Greve Gymnasium

Strategi Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium uddanner mennesker, der er rustet til videre studier, karriere og livet i mere bred forstand. Vi sætter læring i centrum og tror på,

Læs mere