SlåsNu. Skab slåskultur med slås-lege. Få ro i klassen - få styr på de vilde drenge. Skab succes oplevelser til ikke idrætsvante børn.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SlåsNu. Skab slåskultur med slås-lege. Få ro i klassen - få styr på de vilde drenge. Skab succes oplevelser til ikke idrætsvante børn."

Transkript

1 1 SlåsNu Skab slåskultur med slås-lege Få ro i klassen - få styr på de vilde drenge. Skab succes oplevelser til ikke idrætsvante børn. Kom mobning til livs. Gør jeres skole og institution mere drengevenlig. Kom sikkert i gang med at slås/bryde/tumle/mosle. Fortæl mig det, og jeg glemmer det. Vis mig det, og jeg husker det. Involver mig i det, og jeg forstår. Kinesisk ordsprog.

2 2 Indledning Den sunde slåskamp er en dialog gennem bevægelse. Når børn slås, lærer de blandt andet at iagttage modstanderens bevægelser og aflæse dennes kropssprog, ellers taber de kampen. Den sunde slåskamp er ikke så almindelig en del af børns hverdag som tidligere. Børn er ikke længere i samme grad i stand til at angribe eller forsvare sig, for de har aldrig lært det. Børns fysiske nærkontakt forvandles af de voksne ofte til mobning og vold, og stoppes derfor. Mange voksne er også bange eller utrygge ved slåskultur, da det kan virke for råt og ude af kontrol, og derfor vælger de det fra. Børn elsker at tumle og prøve kræfter med hinanden, og lærer vi børnene at kæmpe på fair vis i skolerne og institutionerne, vil de respektere deres modstander og lære at regulere slåskampene, så de ikke skader hinanden. Meningen er, at børnene skal lære deres egne styrker og begrænsninger at kende under kampe, der er bygget op om regler, ritualer og værdier, og få trænet deres balance, styrke, smidighed og kondition på en spændende måde. Brug slåskultur til at få ro i klassen, til at skabe succesoplevelser for ikke idrætsvante børn. Omend slåskultur også er værdifuldt for pigerne, så brug slåskultur til at gøre skolen / institutionen mere drengevenlig. Brug slåskultur i forbindelse med konflikter og som led i at komme mobning til livs. Til at blive mere kropsbevidst, kæmpe, konkurrere, sejre og tabe. Til at få større tillid/selvtillid. Dette materiale giver konkrete ideer til, hvordan undervisningen kan bygges op. Øvelserne og legene er simple, nemme at instruere, og med høj aktivitet. Der er masser af fysisk kontakt / kropslighed som øger kropsbevidstheden, som påvirker det sociale, det psykologiske, og giver mulighed for kultivering af aggression. Der er eksempler på kamplege parvis og i større og mindre grupper. Der er forslag til enkle rammer for en slåskamp. Der er eksempler på, hvordan du organiserer den gode kamp, slås for sjov uden slag og spark. Når børn slås, bliver de udfordret på motoriske elementer som balance, smidighed, hurtighed, styrke og fornemmelse for kamp. Øvelserne indeholder derfor disse elementer. Endvidere er der i materialet en drejebog for en turnering for hold. Bryd grænser med slåslege!

3 3 Hvorfor slåskultur i skolerne? Slåskultur og brydning. Inspirationen til slåskultur i denne form, kommer fra brydesporten. Brydning er en ældgammel kampsport uden slag og spark. Børnene bliver ligeledes udfordret på deres balance, bevægelighed, smidighed og styrke. Slås kultur Det har engang været forbudt at slås. En ikke ualmindelig holdning er at slåskampe fremmer aggression og udvikler vold. En anden holdning er at børn ikke slås nok de er hele dagen under opsyn i institutioner. En institutionsverden der er kvindedomineret (kvindelige værdisystemer og bløde opdragelses former). Slåskampe, konkurrence og kropslige opgør får ikke deres berettigede plads i institutionernes pædagogik! Mange gange går de voksne i den bedste mening ind og løser konflikten for børnene. Men slåskampen kan være et rum, hvor børnene selv får mulighed for at klare situationen. Brydekampe, kamplege og konkurrencer kan være en stærk metode med henblik på at løse konflikter. Så slås børn nok med hinanden, taget i betragtning hvilke værdier den gode kamp kan have? Slås-/brydelege og kampe er ikke forbeholdt de vilde drenge, om end det klart kan have særlig betydning for dem. Glæden ved at bruge sine kræfter målrettet er ens for alle. Fysiske kraftprøver styrker især drengenes identitet, selvfølelse og plads i gruppen. Men mange piger vil også gerne slås. Ikke i slagsmål, men i trygge rammer hvor de kan få positive erfaringer med at bruge kroppen og lære deres fysiske og mentale ressourcer at kende. Slås kultur = legekultur Slåslege/kamplege giver en sanselig oplevelse og skaber bevægelses glæde, fordi man bruger hele kroppen. Den tætte kontakt giver kropserfaring/kropsbevidsthed, som bidrager til personlighedsdannelsen. Kropserfaringer Egen styrke, smidighed, balance evne, kondition, og koordinations evne. Social erfaring Erkendelse af den andens krop, om behandlingen af modstanderen, fairness, respekt, samarbejde, strategi og grænser. Pædagogiske værdier Kampens første princip er, at man kæmper med hinanden og ikke mod hinanden. Man står ansigt til ansigt for i fællesskab at finde ud af, hvem der er stærkest, har den bedste balance eller reagerer hurtigst. Med den forståelse skaber man grundlag for, at kampene ikke bliver for alvorlige. Det skal være sjovt og spændende at kæmpe med hinanden. Begge parter mødes med respekt.

4 4 Parterne skal være samme størrelse ellers er der ingen relevant udfordring. Og som udgangspunkt kæmper piger med piger og drenge med drenge. Man starter altid en kamp med at give hånd, en gestus og et tegn på at begge er klar til kamp. En kamp afsluttes altid med at give hånd, samt et verbalt tak for kampen Sejre og nederlag Børnene får mulighed for at takle sejre og nederlag. Det er sjovest at vinde og kan være smertefuldt at tabe. Begge parter må anerkende hinanden der skal 2 til. Det entydige i kampens resultat - sejr eller nederlag hjælper børn til en realistisk selvbedømmelse, i oplevelsen af egne grænser. Emotioner i forbindelse med små nederlag og sejre har sjælden nogen varighed. Børn er hurtigt i gang med den næste kamp, som rummer en ny situation, en ny mulighed. Men vær opmærksom på reaktionerne, de kan kræve lidt bearbejdelse bagefter. Det kan være en god ide at afslutte en idrætstime eller lignende med 5 minutters afspænding, inden børnene skal videre. Man kan også bygge kampene op via en holdturnering. Her tages fokus væk fra den enkelte kamp, der scores point til holdet. Se drejebog for turnering! Kultivering af aggression Der findes to forskellige former for aggression: En konstruktiv og en destruktiv. Kun sidst nævnte form indebærer fysisk vold. Selve ordet aggression stammer fra det latinske verbum aggredere, som kan oversættes med: At gå på, at give sig i kast med, at angribe et problem eller en opgave. I dets oprindelige betydning har det med handlekraft at gøre. Det er en gåpåmåde og/ eller en målrettet adfærd, som overvinder modstand og hævder sig mod trussel. Det er en drivkraft der hjælper os til at overskride psykiske og fysiske præstationsgrænser og overvinde dovenskab, så mål og visioner virkeliggøres. Der er flere forskellige teorier omkring aggression kamp opbygger aggression som ender i voldsadfærd. Der findes imidlertid ingen undersøgelser, som påviser denne sammenhæng og de børn der går til brydning, judo, karate eller andre kampsports arter, er ikke mere voldelige eller aggressive end andre børn.

5 5 Motorik, bevægelse og leg Motoriske basisegenskaber såsom at gå, krybe, løbe, rulle, hoppe, balancere, klatre, hænge, kaste, gribe, sparke, reagere er dels tillærte egenskaber men også afhængig af den motoriske modning. En god grundmotorik er en forudsætning for at kunne lære nye bevægelser, og er grundlaget for at kunne dygtiggøre sig i alt, der inkluderer bevægelse. God motorik giver en bedre fornemmelse af kroppen, dvs. af egen styrke, smidighed, balanceevne, kondition, og koordinationsevne. God motorik opnås dels gennem de mange traditionelle individuelle øvelser, der findes, derudover findes der et utal af parøvelser og lege. Når børn slås, bliver de som nævnt udfordret motorisk. Bevægelse og koordination er derfor vigtigt. En typisk idrætstime med slåslege kan være bygget op omkring øvelser, både enkelt- og parvis. De fleste idrætslærere kender disse motoriske øvelser, men hvor tit bruges der tid på dem? Og hvad med variationerne? Der er gode muligheder for at differentiere, så der bliver udfordringer for alle. Motorikøvelser Hinke Position på enten højre eller venstre ben, det modsatte ben er løftet fra underlaget. Derefter hopper man fremad, med så langt et spring som muligt. Prøv også at stoppe op og rotere omkring dig selv. HUSK at udføre til på begge ben! Balance øvelse Startposition på enten højre eller venstre ben. Gå ned i knæ, rør evt. ved foden og gå op igen uden at røre underlaget med andet end den fod, du står på. Eller stav dit navn i luften med den fod, der er fri af madrassen. HUSK at udføre med begge ben! Løb og balanceøvelse Løb fremad og på signal stoppes der med al vægt på et ben.

6 6 Skiløb Let løb fremad med lange skridt fra side til side. Afsæt fra en position hvor knæene er bøjede. Hareløb Stå på alle fire, så hænder og fødder rører underlaget. Herfra bevæger man sig fremad. Først flyttes begge arme samtidigt, derefter begge ben samtidigt. Gentages Abegang / dyreløb Stå på alle fire, så hænder og fødder rører underlaget. Herfra kravles der fremad, uden at knæene rører underlaget. Variation: To sammen, den ene ligger på ryggen under aben, tager fat om nakken og bliver slæbt af sted Tigerspring Løb og lav en lang forlæns kolbøtte Vejrmølle Sidelæns ned på hånd i strakt arm. Med hoved mod madras og strakte ben føres vægt over på modsatte arm, således at benene laver en bue i luften, før der landes på benene igen. Balance øvelse på mave og ryg Lig på maven. Rul rundt på ryggen - vær helt strakt, så arme og ben ikke rører underlaget. Derefter rundt på ryggen igen, stadig uden at arme og ben rører underlaget.

7 7 Kolbøtte forlæns og baglæns Kolbøtten kan laves på mange måder: Fx forlæns, forlæns med spredte ben, komme op på spredte ben, forlæns startende på et ben, komme op på et ben og mærke balance. Kolbøtter baglæns med samme variationer som forlæns. Baglæns med håndstand, Hænder klar ved hovedet til at sætte i underlaget. Sæt af med armene samtidig med, at ryg/hofte skyder benene op efter. En teknik der letter øvelsen, men selvsagt kræver øvelse. Forlæns kolbøtte med spin Der udføres en alm. forlæns kolbøtte og straks efter landing laves et hop med 360 graders rotation, og der landes på fødderne igen. Baglæns kolbøtte med spin Der udføres en alm. baglæns kolbøtte og straks efter landing laves et hop med 360 graders rotation, og der landes på fødderne igen. Rullefald Kolbøtte hen over et ben uden at sætte hænderne i underlaget lander på øverste halvdel af skulder og ruller videre. Staldtips: Start med at lave rullefald fra bænkestilling/på alle fire med knæene i underlaget. Bliv ved med at kigge efter/følge den hånd med hovedet, der føres ind under kroppen og sæt af fremad. Derefter op og stå på alle fire / strakte arme og ben og lave samme bevægelse. Derefter fra stående, en hånd sættes i underlaget inden rullefaldet startes. Til sidst fra stående uden at sætte hånd i underlaget.

8 8 Sælgang Lig på maven og brug armene til at komme fremad uden at bruge benene. Mave og hofte er hele tiden i kontakt med underlaget. Benene kan evt. bruges for at gøre øvelsen lettere. Variation: Hænderne samles bag på ryggen, og man bruger kun benene til at komme fremefter på maven. Krabbegang Fra siddende position, frigøres bagdelen fra gulvet, ved at støde fra / støtte på hænder og fødder. Derefter bevæger man sig fremad, forlæns, baglæns, sidelæns. Andegang Hugsiddende, med bagdelen ud for læggene. Med ret ryg, brystkassen frem, af sted både forlæns og baglæns. Kænguruhop Et eksplosivt hop, startende fra hugsiddende stilling, med let spredte ben (skulderbredde). Hop så langt man kan på samlede ben prøv også baglæns. Parøvelser For at kampen skal blive god, er det bedst, at makkerpar er nogenlunde samme størrelse. Øjenkontakt og håndslag som markering for start og hvis kampen ikke er sjov skal man kunne komme ud af den ved at sige STOP! Vurder, om der skal være et konkurrenceelement i form af point for vunden aktion, eller om det bare skal være leg. Nogle slåslege kræver blødt underlag andre ikke. Udendørs er en græsplæne eller sandkasse helt fint. Balance Opretholdelse af en stilling kan defineres som balance, og kan underopdeles i statisk og dynamisk balance. Når man slås, er det meget den dynamiske balance, der udfordres. Evnen til at kunne overføre kraft til modstanderen, og til at modstå kraftpåvirkning fra modstanderen. Stående kamp Tag fat i makkerens venstre hånd med venstre hånd. Placerer yderside af venstre fod mod yderside af makkerens venstre fod. Begge flytter sig via bagerste fod og trækker og støder hinanden ud af balance. Det gælder om at få makkerens forreste fod til at flyttes sig. Obs.! Husk at skifte hånd og fod.

9 9 Kamp på knæ Siddende på knæ overfor hinanden. Begge kobler hænderne på makkers ryg. En arm over og en arm under makkerens arme. Det gælder om at vælte den anden til siden og om på ryggen. Variation: Ændre koblingen af arme eller ingen kobling. Kamp på et ben Tage makkers ben/ankel i hånden og evt. den anden arm om nakken. Hvem får først væltet den anden omkuld? Obs.! Husk at lave den til begge sider. Bevægelighedsøvelser/ kamplege Evnen til bevægelsesudslag kan begrænses af led og muskler. Børn har typisk en stor passiv bevægelighed. Det er derfor vigtigt at træne den aktive bevægelighed, hvilket er evnen til at udvikle kraft i hele bevægelsesudslaget og dermed udnytte bevægeligheden, samt evnen til at omstille sig og skifte retning. For at kunne overføre kraft, er det afgørende, at man kan stå korrekt på benene og hele tiden være i balance, selv når modstanderen skubber/trækker mm. Man skal stå med let bøjede knæ, således at tyngdepunktet er lavt. Benene skal være let spredte og i skridt-stående for at skabe en stor understøttelsesflade Trampe tæer Koble om hinandens fingre. Påvirk støtteben ved at trække i armene og forsøg at trampe på tæerne og undgå at blive trådt på. Klappe fødder Makker ligger på maven. Stå foran makkers hoved. Forsøg at klappe makkers fødder ved at løbe rundt om makker, der bevæger sig maveliggende

10 10 Klappe på brystkassen eller ryg Stå foran makkers fødder. Forsøg at klappe makkers brystkasse, ved at løbe rundt om makker, der bevæger sig rundt i kip-stilling støttende med armene. Klappe røv Tag fat i makkerens højre hånd med højre hånd. Forsøg at klappe makkeren bag i. Obs.! Husk at skifte hånd og fod. Ét-bens kamp Stå overfor hinanden på et ben og med korslagte arme. Skub hinanden ud af balance ved at skubbe med armene. Obs.! Ikke løfte arme til hovedhøjde. Styrke Slås-leg - brydeleg slåskamp - tumleleg er fysisk en meget krævende aktivitet. Man bruger alle muskler i kroppen. Musklerne arbejder med høj intensitet i slås-lege og bevæger kroppen kvalitativt varieret. Opbrydning To og to sammen. Den ene på alle fire eller helt nede på maven, hvis det skal være svært. Den anden lægger pres på øverste del af ryggen med sin brystkasse. Nederste person skal kæmpe sig op at stå, og den anden skal forhindre det. Man bytter når den ene er oppe. Man gør det sværere ved at trække og skubbe lidt til ham, der skal kæmpe sig op at stå. Sugekoppen Den ene ligger på maven. Makkeren skal vende personen, der kæmper/suger sig fast til underlaget.

11 11 Kamp på alle fire Liggende over for hinanden i samme position som ved armstrækning. Kamp om at klappe på fingre. Variation: Kamp om at vælte makkeren ved at fjerne armene. Skubbekamp Sid ryg mod ryg. Skub makker baglæns ved at bruge benene. Det gælder om at kunne blive siddende. Skubbe med bryst Stå bryst mod bryst. Gå fremad ved at skubbe med brystet. Start i midten af salen og se, hvem der kan få makkeren over til væggen, Variation: Tag fat i albue med en hånd og i siden med den anden hånd. Obs.! Lav øvelsen til begge sider. Trække bagud Begge kobler hænderne på makkerens ryg, med en arm over og den anden under makkerens. Træk makker bagud ved at tage små skridt. Start i midten af salen, træk i hver sin retning og se, hvem der kan få makkeren over til væggen. Hest og rytter A (hest), står ret, med let bøjede ben. B (rytter), står bagved, lægger hænder på A s skulder og hopper op. A, griber fat i benene, så B sidder godt omme på ryggen. B, sidder bedre med tag om A s overkrop (ikke halsen). De fleste bruger denne velkendte parøvelse til stafetleg. Den virker også godt bare med at gå rundt i afgrænset område og hilse på. Giv High Five fra dem, der er ryttere. Skal det være vildt, kan de vælte hinanden. Det kræver underlag at lande på.

12 12 Trillebør A, ligger sig på maven og hæve overkroppen ved at strække armene. B, stille sig mellem A s ben, tager fat oppe ved knæene (vigtigt, så ryggen ikke svajer unyttigt) Udføres som stafet eller bare gå rundt i afgrænset område og hilse på de andre par. Makkeren der går på hænderne, er den der hilser/laver High Five. Lege i større og mindre grupper Trække hen over forhindring Antal deltagere Varighed 5-10 minutter Lav en rundkreds og tag hinanden i hænderne. Placer en forhøjning af skum i midten. Det gælder nu om at trække hinanden hen over forhindringen. Den der rører skummet eller slipper med hænderne laver en eller anden fysisk øvelse for at være med igen. Kan også laves som pil-ud-i-bad hen mod et frikvarter. Den, der rører eller slipper, går i bad. Bodyguard Antal deltagere 8-12 Varighed 3-5 minutter Bodyguards danner en rundkreds (holder i hænder) om VIP. Udenfor rundkredsen findes terroristen, som skal forsøge at røre VIP. Ved berøring har bodyguards tabt, og de bytter roller. Variation: Bodyguards kan lade terroristen komme ind i rundkredsen og lade VIP forlade den. Kapring af klude, viskestykker eller andet klæde Antal deltagere Varighed 10 minutter Samme princip som stoleleg. Kludene placeres i en ring eller en firkant. Der skal være en klud mindre end antal deltagere. Deltagerne løber omkring ring eller firkant, og når der bliver sagt nu eller musikken stopper, kaster man sig ind og kaprer et viskestykke. Den der ikke får fat i et viskestykke taber runden. Lav evt. konkurrence; Giv minus point til dem der ikke kaprer noget. Giv mulighed for at vinde pointene tilbage når der kapres noget. Differentiere ved at lade de reaktionsstærke løbe rundt længere ude.

13 13 Holdstafetter med kontakt Antal deltagere Varighed 10 minutter To til flere hold placeret ved start linje. Alle nede på alle fire (bænkestilling) side om side med hovedet i samme retning. Den bagerste deltager kravler igennem og placerer sig i samme position som før, nu side om side med den forreste deltager. Så snart der er plads, starter den, der nu er bagerst. Kæden af deltagere bevæger sig nu mod målet. Legen er sjovest med minimum 8 deltagere. Variation: To til flere hold, liggende side om side på maven med hovedet i samme retning. Den bagerste, ruller hen over de andre og placerer sig liggende i samme position side om side med den forreste. Så snart der er plads, starter den, der nu er bagerst. Kæden af deltagere bevæger sig nu mod målet. Gulerødder / Kluddermor Antal deltagere Varighed 5-8 minutter Deltagerne ligger på maven og danner en cirkel ved at holde fast i hinandens arme og evt. benene. En person, skal nu bryde cirklen ved at trække i benene (gulerødder). Deltagere, der bliver trukket fri, er nu med til at trække gulerødder. Variation: Sæt ekstra kulør på denne leg med 2 hold, der har hver sin zone eller land. Det ene hold hægter sig fast i hinanden, gerne både arme og ben filtret sammen i egen zone. Det andet hold angriber højtråbende fra egen zone, og ser hvor mange, de kan trække ud af zonen. Det gøres på tid. 2-3 minutter plejer at være fint afhængig af antal. Det hold der får flest ud af zonen vinder. Kapring af genstande Antal deltagere Varighed 5-8 minutter 2 hold Genstande af forskellig størrelse og vægt placeres midt i salen. Hver genstand får en værdi (pointantal). De 2 hold angriber samtidigt, og det hold, der får slæbt flest genstande/point hjem til egen zone, har vundet. Man må stjæle genstande fra det andet hold, så det gælder også om at forsvare sin zone. Det gøres på tid, 2-3 minutter.

14 14 Madraskonge Antal deltagere 6-20 Varighed 5-10 minutter Samtlige deltagere står inde på madrassen eller en markeret zone på halgulvet. Målet er at bryde en makker ud af den markerede zone. Valg af makker sker ved øjenkontakt og håndslag. Udgangsposition er bryst mod bryst med tag i armene. Den der brydes ud med en hel fod, tager eksempelvis fem armbøjning, og derefter indgår vedkommende igen og finder ny makker. Den der vinder duellen, finder ny makker med det samme. Variation: Slut af med at finde en konge / de der brydes ud, udgår. Drejebog for en turnering Indledning - Lav holdene, og skriv dem ind et skema med puljer (eksempel følger). - Tag en snak om det at slåskultur. - Skitsér turneringens forløb, opvarmning, regler, god tone mv. Kampene Der er omkring seks til otte børn på hvert hold. Det kan tilpasses, så det går op med lige mange i hver pulje hvis der er flere af dem. Holdene inddeles i puljer. Gerne med minimum fire hold i hver pulje således, at alle børn får tre kampe, og hvis det er muligt en finale mellem de to bedste placerede. Vær her opmærksom på tiden. Der går min. til en holdkamp (med otte elever), fra de er kaldt sammen til de er færdige, og næste hold er kaldt sammen. Der laves ringe eller på omkring 3 meter i diameter med god bred tape. Det er også fint bare at inddele en madras eller andet underlag i felter. Turneringen kan også laves udendørs, fx på græs eller stranden. Her bruges fx tov som markering af ringene eller felterne. Antal ringe/felter er afhængig af, hvor meget plads der er, hvordan turneringen bygges op og hvor mange hjælpere der er. Jo flere der er, jo højere aktivitetsniveau. Der skal bruges pointavler, stopure, røde og blå pointspader/pinde, rød/blå svedbånd (til at kende forskel på kæmperne). Tid og point kan styres af eleverne. Lærerne, junioridrætsledere eller elever fra udskolingen kan dømme kampene. Regler og point For at gøre det simpelt gives der kun et point for alle aktioner. Det vil være fint med en rød og blå pind eller andet til at markere point med.

15 15 Der gives: et point for at bryde eller løfte sin modstander ud af ringen/feltet (gør her særlig opmærksom på, at der skal være kropskontakt, ingen point for at skubbe ud med strakte arme) et point for at få modstander ned på alle fire et point for at forsætte aktion og få modstanderen rygvendt et point for at få begge skuldre i madrassen. Kampene er på et minut. Tiden kører og standses kun ved trøsteafbrydelser. Pointene nulstilles ikke efter den enkelte kamp, men holdet samler sammen, så der er fokus på at score så mange point som muligt. Hvis en kamp eksempelvis slutter 23-15, noteres disse points. Rammen omkring kampene er altid, at de to kæmper hilser (håndtryk eller highfive) og sluttelig siger tak for kampen. Der pointeres, at der holdes en ordentlig tone. Man må gerne heppe på sit hold, men nedladende tilråb mod modstanderen udløser point til dem. Pointér, at holdet forbliver samlet under kampen. Man må ikke forlade holdet, når ens kamp er overstået. Gør man dette, kan det evt. udløse et point til modstanderholdet. Huskeliste Tape Ledning el. lign. på 2,5 m (hvis der skal laves ringe) Vendbar pointtavle eller bare papir og blyant Rød og blå et-point pinde eller andet Stopure Rød/blå svedbånd eller andet til at markere forskel på kæmperne Turneringsplan med op til tre kampe til hvert hold Mandskab, få evt. ældre elever med. Hvis skolen har junioridrætsledere, vil det være en oplagt opgave for dem. Eksempel på turneringsplan Placering Pulje: 1 Point 1.kamp Point 2.kamp Point 3.kamp i alt 2 1. Wrestlingbørnene Muskelbundterne De sejeste brydere Superbryderne Point Hold mod hold Point

16 16 Sagt om slåskultur: Henrik Stanek fra børn og unge interview med Michael Blume, Cand.scient. VIA University College, Pædagoguddannelsen Midt Vest, Ikast Den sunde slåskamp; Dialog gennem bevægelse Når børn slås, lærer de blandt andet at iagttage modstanderens bevægelser og aflæse hans kropssprog. Ellers taber de kampen, siger seminarielærer Michael Blume, der fremhæver slåskultur som non-verbal kommunikation. Børn ved ikke længere, hvad det vil sige at slås. De kan hverken finde ud af at angribe eller forsvare sig. De har aldrig lært det, for nutidens voksne forvandler hurtigt børns fysiske nærkontakt til mobning og vold. I institutionens kvindeunivers bliver børnene opdraget til fred i verden. Derfor er det altid de vilde drenge, der bliver smidt uden for. Det er aldrig de stille piger, der får afbrudt deres leg. Det er synd, mener Michael Blume. For børn elsker at tumle og prøve kræfter med hinanden, og som lærer i drama, bevægelse og pædagogik på Ikast- Seminariet ser han store pædagogiske muligheder i slåskulturen. Det har han skrevet en bog om. "Da jeg sloges med snebolde som barn, kastede vi efter hovedet. Til sidst var det så automatiseret, at jeg stadig skal tage mig selv i at sigte efter hovedet, når jeg slås med sne med mine børn. Omvendt havde vi også det æreskodeks, at vi ikke slog på én, der lå ned. Det sidder lige så dybt i mig. Hvis vi lærer børnene at kæmpe på fair vis i institutionerne, vil de respektere deres modstander, den dag de kommer op at slås for alvor," siger Michael Blume. Og der er god grund til at lære børn at slås, mener han med tanke på, at betjente, buschauffører, p-vagter og andre offentlige personer jævnligt bliver udsat for vold. Ofte bliver volden begået af unge voksne. "Det gør ondt at få en p-afgift, og så slår de. De er ikke vokset op i en kultur, hvor man lærer at regulere sin slåskamp, så man ikke skader hinanden," siger Michael Blume. Selv er han vokset op i Sydtyskland og er uddannet gymnasielærer i idræt, pædagogik, drama og historie på universitetet i Bremen. Han har været lærer på Klovne- og Artistskolen i Århus og har arbejdet med stunt og stagefight i mange år. Og så er han vant til at slås med børn i alle aldre. Hverken tårer eller blod. Michael Blume vil genskabe den kultiverede slåskamp som et middel til maskulin socialisering blandt børnene. Formålet er ikke at få tårerne til at trille og blodet til at flyde. Meningen er, at børnene skal lære deres egne styrker og begrænsninger at kende under kampe, der er bygget op om regler, ritualer og værdier. Fysiske kraftprøver styrker især drengenes identitet, selvfølelse og plads i gruppen. Men mange piger vil også gerne slås. Ikke i slagsmål, men i trygge rammer hvor de kan få positive erfaringer med at bruge kroppen og lære deres fysiske og mentale ressourcer at kende. Det kan for eksempel ske gennem brydekampe, ved at fægte med plasticsværd og i trække- og skubbekampe. "Uanset hvad man vælger, skal barnet lære at drage omsorg for sin modstander. Derfor er det en fast regel, at de hverken må slå i hovedet eller i

17 17 skridtet. Overtræder man reglen, taber man kampen, og man bliver bedt om at overveje, hvad man har gjort galt," siger Michael Blume. I starten kan pædagogerne fungere som sekundanter, der griber ind, hvis et barn overtræder reglerne. Efterhånden som børnene lærer slåskulturen at kende, kan de selv dømme kampene. Alligevel kan pædagogerne ikke undværes. De skal overvære kampene og snakke med børnene om dem. Det er det, der gør kamplegene til et pædagogisk redskab. "Pædagogerne skal tale med børnene om, hvad der gjorde en kamp god eller dårlig. Hvad sker der, hvis to kæmpende kun angriber og ikke forsvarer sig? Eller hvis den ene kun angriber og den anden kun forsvarer sig? Hvad betyder fairness, og hvordan kan man gøre kampene mere fair? Det er gennem den slags spørgsmål, børnene kan komme frem til vigtige, personlige erkendelser," siger Michael Blume. Sproglig forskel. På dansk vil man typisk sige, at man kæmper mod hinanden. Michael Blume siger konsekvent, at man kæmper med hinanden, og det forstår børnene udmærket. "Det er en del af legekulturen, at man leger med hinanden. Børn vil gerne konkurrere med hinanden for at finde ud af, hvem der er bedst. Taberen må respektere resultatet, men han skal også vide, at nederlaget ikke gør ham til et dårligere menneske. Derfor skal de to kæmpere sige tak for kampen," siger Michael Blume. Hvis et barn ikke vil overholde reglen om at hilse og sige tak for kampen, kan han ikke være med til at slås. "Sådan er det også, når børnene selv leger. Hvis ikke de overholder reglerne, bryder legen sammen," siger Michael Blume. Et barn skal selvfølgelig have lov til at sige nej til at slås, hvis han ikke føler sig ligeværdig med udfordreren. Men i det øjeblik en kamp går i gang, må børnene koncentrere sig, og de lærer efterhånden at iagttage modstanderens kropssprog. Er han sur? Finder han nye kræfter? Eller giver han snart op? "En slåskamp er en stor bevægelsesdialog, hvor man veksler mellem aktion og reaktion. Skal jeg angribe eller vente og se, hvad han laver? Hvis ikke børnene kan aflæse deres modstander, taber de kampen," siger Michael Blume. En kropslig oplevelse. Især drenge vil gerne bruge deres kroppe til at måle sig med hinanden. "Drenge ved altid, hvem der løber hurtigst. De søger den slags udfordringer, og dem kan man selvfølgelig lægge låg på. Men så popper de måske op på en uhensigtsmæssig måde. Børn ser vold på film og i pc-spil, men ved at give dem en kropslig oplevelse uden for den virtuelle verden får de den passive vold ud af kroppen. Man kan ikke dæmpe aggressiv adfærd, men man kan kanalisere den ud på en forsvarlig måde," siger Michael Blume og anbefaler, at man taler med børnene om, at film-slagsmål er aftalt spil. "James Bond snyder, men det kræver et utrolig godt samarbejde at få hans slåskampe til at se ægte ud. Igen handler det om kropsdialog," siger Michael Blume. Han ser også et andet og mere jordnært behov for slåskulturen, nemlig at mange børn bevæger sig for lidt. "Efter tre minutters slåskamp er de virkelig udmattede. Men de får trænet deres styrke, smidighed og kondition på en spændende måde."

18 18 Ord på følelser. Michael Blume har enkelte gange oplevet, at børn har misforstået reglerne. Men han har aldrig været ude for, at en arrangeret slåskamp har udviklet sig til et alvorligt slagsmål. "Børn kan sagtens forstå, at de ikke må slå hinanden i hovedet. Men det er vigtigt, at pædagogerne griber ind, hvis en kamp ikke er ligeværdig," siger Michael Blume. Pædagogerne kan også hjælpe børnene med at sætte ord på de følelser, der opstår under en kamp. Det hjælper børnene til at blive bevidste om deres adfærd og til at sætte grænser for sig selv. "Det kan være smertefuldt at tabe, men pædagogerne må snakke med børnene om, at det er en normal følelse, og at de ikke bliver et dårligere menneske af den grund. Egentlig skal de være taknemmelige for, at vinderen har vist dem deres svagheder, for så ved de, hvad de skal arbejde med for at blive bedre. Det kan større børn godt forstå," siger Michael Blume. Det er ikke sikkert, man kan lære børnene at bære et nederlag, erkender han. Men man er nødt til at forsøge. "Det er vigtigt, at man ikke bare slås med børnene en enkelt gang eller to. Hvis man vil skabe en slåskultur, skal man jævnligt arbejde med slåskampe, så børnene lærer kulturen og dermed sig selv at kende," siger Michael Blume. Børn & Unge nr. 21 / 2003 Skribent: Palle Nielsen Kilder: Michael Blume, Slåskultur, Danmarks Brydeforbund, parøvelser og lege Tegninger: Maria Lyng Poulsen Foto: Palle Nielsen

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål 92 Slåskultur Beskrevet med input fra pædagogerne Clara Juhl Hansen og Eva Gibson, Børnehuset Frugthaven, Fredensborg Kommune og pædagog Henrik Nielsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND Struktur på aktiviteter

Læs mere

Legekatalog. Kamplege

Legekatalog. Kamplege Robinson/Øde ø Redskaber: Tatami Deltagere: 4+ Tid: 5 10 minutter Aldersgruppe: 5+ Ligesom i fjernsynsprogrammet Robinson gælder det om at være den sidste tilbage på øen. Det gælder således om at skubbe

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT Nr.10376 Nr.10375 Alder: 4-6 år - Tid: 3 min. Op på måtten Elementskift: Lære at komme fra bunden og Komme i og op Lære at komme i vandet og op igen uden op på flyderedskab hjælp Måtte eller stort flydereskab

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Motorikken 2. Klasse

Motorikken 2. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Education purposes only Thomas van Elst

Education purposes only Thomas van Elst 1 - Firefodsstående skuldpres Brostående med strakte arme og ben. Sænk overkroppen til hovedet er i kontakt med underlaget og pres op igen. 2 - Spider push-ups Stå på tæer og strakte arme med skulderbreddes

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke På de følgende sider kan du læse lidt om det nye idrætsmærke, som idrætskoordinatorerne i samarbejde med Hillerød Kommune og Mats Mejdevi

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Den røde trå d. Långhøj KFUM

Den røde trå d. Långhøj KFUM Den røde trå d Långhøj KFUM Indledning: Den røde tråd i Langhøj KFUM er bygget på følgende grundlæggende principper som værende de helt centrale ved god håndbolduddannelse: Angrebsmæssigt: - at kunne kaste

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

BALANCE. Lav en højbro. Robotter (gang i slowmotion) Formål og progression. af øvelserne/ bevægelseslege

BALANCE. Lav en højbro. Robotter (gang i slowmotion) Formål og progression. af øvelserne/ bevægelseslege Manual til Indhold Formål og progression af øvelserne/ bevægelseslege... 2 BALANCE... 2 Lav en højbro... 2 Robotter (gang i slowmotion)... 2 Flyvemaskinen... 3 Hunden eller løven der letter ben... 3 Tegne

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Odderen. Deltagere Alene.

Odderen. Deltagere Alene. Nr.7863 Alder: 6-8 år - Tid: 4 min. Nr.7841 Alder: 7-10 år - Tid: 4 min. Ottetalsskodning Start langsomt og bredt og varier herefter med mindre og hurtige skodninger. Odderen Ved hjælp af en pullbuoy kan

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde Foto: colourbox Navn Operation og dato Fokusområde 1 Styrke 1. Grundtræning a. Lig på siden med begge ben bøjede. Sæt elastikken om det øverste lår. Løft øverste knæ op og ned, men fødderne holdes samlede.

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle.

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Træning af motorik - Kravle / krybe Træning af motorik - Kravle / krybe Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Byg to tunneler, hvor den ene er høj og den anden er lav. Kravl under den

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Træningsprogram Program titel: Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Lavet af: Hospitalenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 7847800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Klubdag for de mindste (U-6/U-8)

Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Saml foreningens mindste spillere og deres forældre til en sjov og hyggelig dag i hallen, hvor der er fokus på fælles aktiviteter og klubånd. Denne klubdag er målrettet

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Træningsprogram for kommende elever

Træningsprogram for kommende elever Træningsprogram for kommende elever Maj: - Vi fokuserer på center/core og knætræning, så vi er klar til at give den gas når skoleåret starter til august. I maj måned starter vi stille ud med 2 træninger

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Guide: Frygt ikke styrketræning

Guide: Frygt ikke styrketræning Guide: Frygt ikke styrketræning Kvinder i alle former har gavn af styrketræning. Og nej, kvinder får ikke store muskler af at styrketræne. Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Frygt ikke styrketræning 05

Læs mere

Forlæns benspring hoftebøjet (100B)

Forlæns benspring hoftebøjet (100B) Forlæns benspring hoftebøjet (100B) Forlæns afsæt og bøjning i hoften med efterfølgende udstrækning inden landing Efter afsæt med armene over hovedet skal hoften bøjes, knæ holdes strakte og hænder holde

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

Koordinationsøvelser uden bold

Koordinationsøvelser uden bold Koordinationsøvelser uden bold Det er helt afgørende at arbejde bevidst med koordination og bevægelsestræning for at give børnene det motoriske grundlag, der gør dem i stand til at udføre teknikkerne og

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Sundhedsstien i Gyttegård

Sundhedsstien i Gyttegård Balancebomme Her kan du træne din balance. Du kan gå almindelig linegang frem og tilbage over bommen eller konkurrere med en ven. For at gøre det sværere kan du prøve at lukke øjnene, sætte tempoet op

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene.

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Boldøvelse 03 3 Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Spænd muskelkorsettet og løft bagdelen fri af gulvet, lad tæerne pege opefter. Bliv oppe med kroppen, løft den ene

Læs mere

Motorikken 5.-6. Klasse

Motorikken 5.-6. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale Nr.5623 Alder: 2-80 år - Tid: 10 min. Nr.5487 Alder: 6-80 år - Tid: 5 min. Skråtstillet springbord Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Abegang i bomme Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring,

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere