NYHEDSBREV Kære medlemmer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV Kære medlemmer"

Transkript

1 NYHEDSBREV Kære medlemmer Ny DLF-Pjece Julen er en velkommen pause i en travl hverdag, hvor vi kan hygge os med familien, og hvor vi måske midt i alle festlighederne finder tid til at lade tankerne flyve. Måske gør vi status over det år, som næsten er gået, og det fører så igen til, at vi træder ind i det nye år med et eller flere nytårsforsætter. Det er et faktum, at de faglige udfordringer står i kø, og vi kan forudse, at 2017 bliver endnu et travlt år. Så lad os sammen træde ind i det nye år med et fælles nytårsforsæt: At vi står sammen. Det er helt afgørende, at vi står sammen i en kold tid som denne, hvor kæmpe omvæltninger og besparelser nærmest er blevet hverdagskost på skolerne. Vi skal sammen få politikerne til at forstå, hvor vigtigt et arbejde lærere og ledere udfører hver eneste dag på skolerne for at sikre ordentlige vilkår for elevernes undervisning. Vi står overfor nogle store udfordringer i det kommende år. Den vedtagne finanslov betyder, at der skal spares milliarder i landets kommuner de næste fire år. Der blev ikke afsat penge til folkeskolen, og de bebudede besparelser vil derfor også slå igennem på skoleområdet. Det er nødvendigt, at vi bevarer og forbedrer kvaliteten i vores skoler, som efterhånden er presset helt i bund. Vi er nødt til at kæmpe mod besparelserne i fællesskab. Det starter ude på den enkelte skole, hvor vi taler med forældrene om konsekvenserne. Vi er sammen om arbejdet. De seneste års voldsomme ændringer på skolerne presser lærerne i hverdagen. På kredskontoret møder vi ofte lærere, der er stressramte eller stresstruede. Den enkelte lærer skal i stadig stigende grad håndtere endeløse krav om forandringer fra politikere og forvaltninger. Det skaber usikkerhed og øger risikoen for stress. Stress må ikke blive gjort til den enkeltes problem. Det er et problem, der skal løses i fællesskab. Der skal satses på en forebyggende indsats med bedre vilkår for lærerarbejdet og bedre arbejdsmiljø på skolerne. Lærerne er vigtige personer i elevernes liv. Vi skal blive ved med at kræve, at elevernes mulighed for en velforberedt undervisning tages alvorligt. Derfor skal vi i fællesskab kræve, at politikerne udvikler kvaliteten på skolerne i stedet for at skære ned. Vi kan være stolte over det arbejde, der dagligt leveres på folkeskolerne, på UUcentret, PPR, CSV, Sydfyns Fri Fagskole og alle steder, hvor I har jeres daglige arbejde. Lærerne gør en forskel og vil også fremover gøre en forskel. Kredskontoret ønsker alle medlemmer en glædelig jul og et godt nytår.

2 Arbejdsmiljø Lærerne rundt på skolerne i vores tre kommuner er pressede nogle udtaler, at de hænger fast med det yderste af neglene, og nogle går med følelsen af at være vikar i sit eget job. Hvad er op, og hvad er ned i folkeskolen i øjeblikket? Klarer vi arbejdet? Resignerer vi, og gør det så godt, som vi kan indenfor den afsatte tid? Vores seneste medlemsundersøgelse viste tydeligt, at lærerne i kredsen er overbebyrdede og 34 % tilkendegav bl.a., at arbejdet stresser dem ret meget og virkelig meget. Kort sagt: Opgaverne står i kø! Hvis man på trods af løbende dialog om tilrettelæggelse, udførelsen og prioritering af ens arbejdstid fortsat har problemer med at nå sine opgaver, så er det vigtigt, at man tager en drøftelse med sin leder om dette. Det føles måske ikke rart at tage denne dialog, og det er meget utilfredsstillende at stå i denne situation, men det er bedre, at man deler ansvaret med sin leder, end at man tager hele ansvaret på sig selv. Det er fortsat vigtigt, at arbejdsmiljøet prioriteres og integreres i hverdagen på arbejdspladserne, og vi vil understøtte et systematisk og kontinuerligt arbejdsmiljøarbejde med henblik på at finde brugbare og konstruktive løsninger, som kan give holdbare resultater. Det er vigtigt, at den enkelte lærer føler sig værdsat, betydningsfuld og ankerkendt for sin indsats på arbejdspladsen, og at arbejdspladsen udgør et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Valg af arbejdsmiljørepræsentanter til HMU og Sektor-MED Tirsdag d. 29. november 2016 var der valg af arbejdsmiljørepræsentant til MED-Hovedudvalget (HMU) og til Sektor-MED for børn og unge, da der var kommet en ledig plads i begge udvalg. Henrik Lange er til dagligt lærer, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant på Stokkebækskolen afd. Gudbjerg. Henrik blev valgt til både posten i HMU og posten til Sektor-MED for børn- og ungeområdet i Svendborg Kommune. Hans arbejdsopgaver i de to udvalg begrænser sig dog ikke kun til arbejdsmiljøområdet. Som medlem af et MED-udvalg varetager man alle opgaver, der vedrører udvalgets arbejde vedrørende medbestemmelse og medindflydelse.. Vi ønsker Henrik et stort tillykke med valget og ser frem til et spændende og udbytterigt samarbejde.

3 Aktiviteter for pensionister 10/1 2017: Nytårsbrunch på Hotel Christiansminde Brunch i pejsestuen akkompagneret af Inge Boesgaard på flygel. Tilmelding: Til kredskontoret senest d. 3/ (max. 60 deltagere). Pris: 225 kr. (medlemmer). 275 kr. (ikke-medlemmer). 2/3 2017: Foredrag Fynsk Humor Et par muntre timer i selskab med Bjarne Bekker, som holder et lunefuldt foredrag om fynboernes humor. Tilmelding: Til kredskontoret senest d. 1/ Pris: 30 kr. inkl. kaffe. 16/5 2017: Forårstur til Nyborg fæstning og museum Vi ser på resterne af Nyborg fæstning sammen med John Maalø fra Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og besøger skolemuseet på Hotel Storebælt, hvor der også serveres kaffe. Tilmelding: Til kredskontoret senest d. 2/ (max. 30 deltagere). Pris: 50 kr. Se mere på Lærerkalender 2017/18 Vi har i kredsstyrelsen igen i år besluttet at indkøbe næste års skolekalender til vores medlemmer, Kalenderen forventes at være klar i slutningen af april Dog kun til de medlemmer, som har forudbestilt den. Generalforsamling Årets generalforsamling afholdes d. 13. marts 2017 på Vestermarkskolen. Vi starter kl. 18:15. Husk tilmelding til spisning til din TR eller direkte til kredskontoret. Kredsen besøger skolerne Kredsstyrelsen har besluttet, at vi vil rundt og besøge så mange skoler som muligt og høre om lærernes arbejde og de udfordringer og glæder, der er i arbejdslivet. Vi har allerede besøgt skoler på Langeland og Ærø, hvor vi blev rigtig godt modtaget af både lærere, skolepædagoger og ledere. Vi interviewer lærere og børnehaveklasseledere og bringer deres fortællinger på vores hjemmeside: eller på vores Facebook-side (Øhavets Lærerkreds). Du kan allerede nu læse om Linea Hansen, som er lærer på Humble Skole på Langeland:

4 Magtanvendelse i folkeskolen - oplæg på TR/AMR-kursus - Arbejdsforholdene for lærere og pædagoger i grundskolen er ikke altid rimelige. Vold, trusler og høje følelsesmæssige krav fylder for meget på mange skoler, viser den indsats, som Arbejdstilsynet netop har foretaget om det psykiske arbejdsmiljø på landets skoler: En sådan udvikling afføder et stigende behov for viden om, hvordan vi som lærere skal agere, når vi møder vold og trusler, samt når vi ser os nødsaget til at udøve magtanvendelse. Derfor valgte Øhavets Lærerkreds at invitere Camilla Bengtson til vores årlige TR/AMR-kursus på Gl. Avernæs. Camilla Bengtson er ansat som juridisk konsulent i forhandlingsafdelingen i DLF og arbejder med sager, som er opstået på grund af vold, trusler eller magtanvendelse. Hun fortalte, at de desværre oplever en stigning i antallet af sådanne sager, og hendes oplæg præsenterede kort og præcist, hvad loven siger om dette, og hvilke konsekvenser det kan have, hvis man ikke er fuldstændigt klar over, hvor lovens grænser går for magtanvendelse og for udtalelser om do. I sager om magtanvendelse kan et notat eller en udtalelse få store konsekvenser som afskedigelse eller bortvisning. Camilla opfordrede til, at vi arbejder på at undgå sager ved at udbrede viden blandt medlemmerne om, hvordan man skal handle i sådanne situationer. Hun anbefaler bl.a., at man hurtigt orienterer forældre, da de via mobiltelefonen ofte bliver orienteret af deres barn. Kort sagt er det vigtigt med kommunikation. Mange af de sager, Camilla Bengtson har mødt, kunne sikkert være undgået, hvis man havde holdt et møde med forældrene. Derudover er det vigtigt, at have sin TR/AMR med indover, når der laves et notat, da denne type udtalelse, som tidligere nævnt, ikke kan trækkes tilbage og kan få konsekvenser som afskedigelse eller bortvisning. Camillas oplæg pointerede vigtigheden af at have retningslinjer på den enkelte arbejdsplads. Forebyggelse er nøgleordet, og det er derfor vigtigt, at alle lærere er bekendte med reglerne for magtanvendelse. På lærerkredsen arbejdes der hele tiden på at støtte TR og AMR i det forebyggende arbejde, blandt andet ved at støtte op om arbejdet med at lave retningslinjer på området. Vi ar tidligere haft emnet på dagsordenen på vores årlige AMR-møder, hvor vi bl.a. har haft besøg af Merete Phillip, som på daværende tidspunkt var arbejdsmiljøkonsulent i DLF, til en temaeftermiddag med fokus på registrering af vold og trusler. På AMR-mødet d. 19/ drøftede vi bl.a. chikane på sociale medier, lavede en opfølgning på Camilla Bengtsons oplæg om magtanvendelse samt status på registrering af hændelser med vold og trusler.

5 Samarbejde med andre organisationer Vi har her i efteråret afholdt et fællesmøde med pædagogernes og pædagogmedhjælpernes fagforeninger med henblik på et tættere samarbejde på børn- og ungeområderne i vores tre kommuner. Vi er blevet enige om at invitere andre faglige organisationer på området ind i samarbejdet. Det næste møde vil blive afholdt i februar/marts Vi har på mange områder ens interesser, og dem vil vi forsøge at samarbejde på. Der er selvfølgelig også områder, hvor vi har forskellige, og nogle gange direkte modstridende, interesser, men vi vil forsøge at fokusere på de områder, hvor vi Lærer og kredsstyrelsesmedlem, Hanne Nielsen Hanne deltager i DLF s Meningsdanner-kursus, og I kan følge hendes indlæg her: Vi i kredsstyrelsen er rigtig glade for, at Hanne får mulighed for at dygtiggøre sig inden for kommunikation. I vil få mulighed for at møde hende, når vi kommer på besøg på skolerne. Hanne er også medlem af vores kommunikationsgruppe og er med til at interviewe jer, når vi kommer på besøg. Danmarkskortet psykisk arbejdsmiljø På vores hjemmeside er der kommet et par nye links til Danmarkskortet et overblik over vores tre kommuners tilbud til medarbejderne om forhold vedr. det psykiske arbejdsmiljø. og- vilkaar/arbejdsmiljoe/danmarkskortet

6 Medlemsarrangement med Mette Frederiksen Under overskriften Læreren bag formålsstyret undervisning stiller Folkeskolen spørgsmålet: Hvordan kan læreren fastholde fokus på et bredt læringsbegreb og dannelse i en læringsmålsstyret skole? Vi har på Øhavets Lærerkreds haft fornøjelsen af at kunne tilbyde alle vores medlemmer at høre lærer Mette Frederiksens oplæg om Læringsmålsstyret undervisning. Mette Frederiksen er lærerdatter og selv dedikeret lærer. Hun taget udgangspunkt i, at folkeskolens formål er uændret, og at vi ikke kan leve op til dette formål, hvis vi kun arbejder målstyret. Læs mere her: Som opfølgning på vores arbejde med målstyret undervisning og læringsplatforme har vi mandag d. 12. december afholdt dialogmøde med politikere i Svendborg. Emnerne vi drøftede var målstyret undervisning og læringsplatforme. Det blev til to gode og udbytterige timer med fortællinger fra lærernes hverdag og mange nysgerrige spørgsmål fra politikerne til de deltagende lærere. Både lærere og politikere sagde efterfølgende, at de var glade for, at vi afholdt dialogmøder som dette. Vi siger tusind tak for alle jeres bidrag og håber, at vi sammen kan løse bare nogle af vores skolers udfordringer. Rigtigt mange gav udtryk for, at vi ønsker at inddrage forældre meget mere i de udfordringer, som skolerne står overfor. Det håber vi, at vores tillidsrepræsentanter sammen med skoleledelserne vil sætte fokus på. Generelt skal der mere fokus på samarbejdet mellem de forskellige parter omkring folkeskolerne.

7 Forandringer i fællesskab Forandringer i fællesskab er et kursus, som DLF tilbyder til TR og AMR. Kurset beskæftiger sig med, hvordan man kan arbejde strategisk med at skabe forandringer lokalt på skolen og bringe det i spil hos kollegerne og i andre relevante fora. Men hvorfor er det overhovedet vigtigt? Vi har spurgt Steen Clausen, uddannelseskonsulent i DLF. Hvad er årsagen til den politiske beslutning i DLF om, at der skal fokus på Forandringer i fællesskab? Kurset tager afsæt i de workshops, som var en del af medlemskonferencerne for aktive medlemmer i Der opstod en idé om, at gøre det til noget større, end der er mulighed for på konferencerne. Samtidigt er der sat stort fokus på den involverende fagforening, hvilket dette kursus rammer direkte ind i. Hvilke resultater forventer man, at der vil komme ud af kurset på længere sigt? Det er vores håb, at kurset vil give deltagerne mod til at igangsætte lokale forandringer på skoleniveau sammen med deres kolleger. Og at små lokale succeser vil styrke DLF på alle niveauer. I beskrivelsen står der, at kurset er en introduktion til at arbejde strategisk og kampagneorienteret hvorfor er dette vigtigt for TR og AMR? Det er vigtigt at kunne arbejde strategisk for at øge mulighederne for at opnå indflydelse. Et grundigt analysearbejde indgår i det strategiske arbejde, hvorved sagen belyses bedre og mulige handlinger udforskes. Det kampagneorienterede er en del af den måde, man kan arbejde involverende på. Det er ikke nødvendigvis storstilede kampagner, men snarere små lokale handlinger, der sætter fokus på en særlig lokal problemstilling for at opnå en forandring. Udgangspunktet er det lokale, kollegiale fællesskab. Gør en forskel - sammen Hvordan spiller du bedst sammen med dine øvrige kolleger fra lærerværelset, fra MED-udvalget og fra andre relevante fora? Hvordan kan man arbejde strategisk med at skabe forandringer på lige netop din skole? Disse spørgsmål arbejdede TR og AMR med en hel dag i november på vores årlige TR/AMR-kursus. Rune Nordstrøm fra DeltagerDanmark gav os en indførsel i, hvordan man kan arbejde både strategisk og kampagneorienteret med helt konkrete sager og problemer fra vores egen arbejdsdag. Vi tog en strategisk tilgang til at arbejde med de målsætninger og problemstillinger, som lå os og vores kolleger på sinde lige nu. En strategisk tilgang, som mundede ud i en helt konkret og håndfast handlingsplan. Vi blev ganske enkelt klædt på til at gå hjem og arbejde videre med netop vores sag, så vi sammen kan gøre en forskel for vores egen arbejdsplads. Ønsker man at skabe forandringer, så er det afgørende, at vi ikke står alene men formår at engagere hinanden. Fællesskab og det at kunne planlægge og gennemføre meningsfulde, konkrete og fælles handlinger er af absolut betydning for vores arbejde. Vi var mange, der gik fra denne dag med en række værktøjer og metoder i rygsækken. Værktøjer, som forhåbentligt gør os i stand til at motivere og engagere vores kolleger i det faglige fællesskab.

8 Tanker om fragmentering i personalegruppen Michael Raunholst Rantzausminde Skole Som IT-vejleder gennem mange år (var også med i DOS-disketternes tid) kender jeg til begrebet fragmentering. Efterhånden blev programdele og stumper af information spredt rundt på den gamle harddisk, og resultatet blev en langsommere computer. Nu, mange år senere, oplever vi noget i personalegrupperne, som er langt mere alvorligt end en langsom computer. Mange af os kan iagttage, hvordan en opsplitning sniger sig ind. Uden at nogen har besluttet, at det skulle ske. På Rantzausminde Skole, hvor jeg er TR på 4. år, kan jeg iagttage, hvordan en stadig større fragmentering bliver virkelighed, trods tiltag for at imødegå den. Vi har fx sat en mentor-ordning i gang for nyansatte kolleger, julebage-aften for kolleger, fællesspisning osv. Vi har i samarbejde med ledelsen også øget antallet af fællesmøder for hele det pædagogiske personale, hvor det trods pressede dagsordener af og til lykkes at få tid til at drøfte pædagogiske og didaktiske overvejelser. Alt sammen i erkendelse af, at kultur kun kan bygges og vedligeholdes mellem mennesker, der er sammen. Sammen med vores AMR har jeg som TR opmærksomheden rettet mod problematikken og tænker, at andre skoler måske vil kunne nikke genkendende til oplevelsen af fragmentering. Vi vil derfor gennem det næste halve år forsøge at sætte gang i tiltag, der kan modvirke fragmenteringen. På Rantzauminde Skole handler det nok langt hen ad vejen om den fysiske indretning, hvor forberedelseslokalerne som udgangspunkt ligger i nærheden af de årgange, som man primært er tilknyttet. Det virker sådan set logisk nok. Men det betyder også, at mange af os har kolleger, som vi stort set aldrig taler med. Som orkanerne raser omkring os i disse år er det vigtigt, at vi forsøger at holde sammen på den personalekultur, der trods alt er tilbage efter skolestrukturændringerne. God arbejdslyst til jer, der også vil bruge energi på at imødegå fragmentering. Måske vi kunne dele hinandens gode idéer og erfaringer? Ny DLF-pjece: Den gode tilbagekomst efter en stresssygemelding Det er en vanskelig situation at være stress-sygemeldt, og der opstår ofte en masse spørgsmål. Derfor har DLF udgivet en pjece, som henvender sig til den stress-sygemeldte om forhold vedrørende arbejdspladsen, som man skal være opmærksom på. Pjecen handler til dels om pligten til at deltage i samtaler om sygefravær og om en mulighedserklæring. Derudover giver pjecen også gode råd til, hvordan man planlægger en god tilbagekomst, så man som stress-sygemeldt langsomt kan vænne sig til arbejdsplads og opgaver igen. Du finder pjecen her:

9 Medlemsundersøgelsen I maj/juni spurgte vi jer i en medlemsundersøgelse om en række ting vedr. jeres arbejde i dette skoleår. Vi spurgte bl.a. om, hvilken betydning tilrettelæggelse af arbejdstiden på din skole var i forhold til dine muligheder for at levere en tilfredsstillende kvalitet i undervisningen? I 2014 svarede 87 %, at mulighederne var blevet dårligere i forhold til året før. I 2016 var dette faldet til 61 % og 29 % svarede, at mulighederne var uændrede i forhold til skoleåret Dette er helt urimelige arbejdsvilkår og vi håber, at vores politikere begynder at indse nødvendigheden af, at der skal ske ændringer, hvis deres mål for eleverne i folkeskolen skal kunne opfyldes. Jeres besvarelser viste nemlig også, at flertallet af lærere ikke har tilstrækkelig tid til at forberede og efterbehandle undervisningen. I 2015 svarede 91 %, at de ikke havde tilstrækkelig tid. I 2016 var det 85 %. Samtidigt føler flere lærere, ifølge vores undersøgelse, at arbejdslivet medfører stress, og dette er stigende i forhold til sidste års undersøgelse. Hele 33 % føler, at arbejdet stresset virkelig meget eller ret meget, mens 33 % føler, at arbejdet stresser noget. Blandt de mange ændringer af folkeskolen, som er i gang, er der et særligt fokus på inklusion. Desværre kan vi aflæse af jeres besvarelser, at I også på dette område har fået ringere vilkår end dem, I havde før folkeskolereformen og arbejdstidslov 409 trådte i kraft. I 2015 svarede 63 %, at de havde fået dårligere muligheder for at give støtte til elever med særlige behov end året før. I år svarer 34 % af jer, at I har uændrede muligheder i forhold til sidste år, mens 56 % mener, at mulighederne for at give støtte er blevet dårligere. Det vidner om en manglende indsigt i hverdagen på skolerne, når der bliver taget beslutning om at øge inklusionen på skolerne. Nok kan regneark og benchmarking fortælle noget om, hvordan ressourcer bliver brugt, men hvordan det virker i praksis, og hvad der er muligt med de tildelte midler, er langt fra de politiske intentioner. Det er kort og godt ikke muligt at leve op til de politiske intentioner på en række områder i folkeskolen. Mange af tingene kunne ændres ved, at politikere og forvaltninger begyndte at lytte til lærerne. Alle vores kommuner har dialog som en kerneværdi. Vi mangler dog, at se dialogen vedr. vores fælles folkeskole blive påbegyndt med dem, som har folkeskolen og eleverne tæt inde på livet i deres hverdag. Men der er stort set ingen dialog. Jo, dialogen er til stede mellem politikere og forvaltninger, og skoleledelserne inddrages da også, men medarbejderne og deres repræsentanter bliver holdt helt udenfor dialogen. At vilkårene er blevet ringere er ellers let at forstå for de fleste. Lærerne skal levere langt flere undervisningstimer og løse flere opgaver end før reformen og Lov 409. Og så bliver tiden til forberedelse af undervisning ganske enkelt brugt på det i stedet for. De lange skoledage kunne gøres kortere, og lærerne kunne tage mange af de nye tiltag ind i deres undervisning, hvis man stoppede med al den bureaukratiske målstyring og den rigide evaluering på læringsplatformene. Så ville der blive mere tid til at forberede og udvikle vores kerneopgave, nemlig elevernes undervisning.

10 Kursus i Skrivedans Mandag d. 28. november 2016 var kredsformanden på kursus i Skrivedans sammen med lærere og børnehaveklasseledere fra vores tre kommuner. Det var en dejlig eftermiddag med mange gode input til undervisningen i indskolingen. Vi fik et godt teoretisk oplæg om, hvordan man kan arbejde med skrivning, tilgodese elevernes behov for bevægelse og stimulere deres sanser. Ikke kun elevernes får bevægelse ind i undervisningen, også lærere og børnehaveklasseledere, som arbejder med skrivedans, får rørt sig. Alle deltagere på kurset fik afprøvet bogstavskrivning til musik, både siddende og stående på gulvet, og brugte deres kropsdele til at skrive i luften. Alt i alt en lærerig og fornøjelig eftermiddag. Ferielukning Vi holder julelukket i perioden 22/ / begge dage inkl. Vi holder vinterferie i perioden 13/2 20/ begge dage inkl. Ved akut brug for hjælp kan kredsformand Lone Clemmensen træffes til og med d. 31/ på tlf.: Derefter henvises til styrelsesmedlem Hanne Nielsen på tlf.: Lone Clemmensen afvikler ferie i januar 2017 og træffes igen mandag d. 6/ Øhavets lærerkreds Færgevej Svendborg Tlf.: @dlf.org

NYHEDSBREV Invitation til dialogmøde om arbejdstid

NYHEDSBREV Invitation til dialogmøde om arbejdstid NYHEDSBREV Invitation til dialogmøde om arbejdstid Skoleforvaltninger, skoleledelser, tillidsrepræsentanter og kredsstyrelser er inviteret til dialogmøde om arbejdstid. KL og Lærernes Centralorganisation

Læs mere

Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik

Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik 16. marts 2015 Formål: I Øhavets Lærerkreds arbejder vi for et sundt og sikkert arbejdsmiljø med fokus på at udvikle og fastholde et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

NYHEDSBREV. Hilsen fra kredsformanden. Kalender. Kredskontorets nyhedsbrev August 2016

NYHEDSBREV. Hilsen fra kredsformanden. Kalender. Kredskontorets nyhedsbrev August 2016 Kredskontorets nyhedsbrev NYHEDSBREV Kære kolleger Hilsen fra kredsformanden Velkommen tilbage fra en forhåbentligt dejlig og afslappet sommerferie. Vi på kredskontoret er også startet op igen. Lige inden

Læs mere

Midtvendsyssels Lærerkreds

Midtvendsyssels Lærerkreds Midtvendsyssels Lærerkreds VALG TIL KREDSSTYRELSEN Generalforsamling den 15.marts 2016 på Hotel Søparken, Aabybro På kredsens generalforsamling tirsdag den 15. marts 2016 skal der ifølge kredsens vedtægter

Læs mere

NYHEDSBREV. Sommerhilsen til vores medlemmer. kalenderen

NYHEDSBREV. Sommerhilsen til vores medlemmer. kalenderen 2 1 Kredskontorets nyhedsbrev Sommer, 2015 NYHEDSBREV kalenderen Årets sommerkryds er nu på hjemmesiden. Vi sætter tre flasker vin på højkant. Indsend din løsning senest d. 1/9 2015 God fornøjelse Sommerhilsen

Læs mere

Principprogram Allerød Hørsholm Lærerforening

Principprogram Allerød Hørsholm Lærerforening Principprogram Allerød Hørsholm Lærerforening Principprogram vedtaget på generalforsamling d. 10. marts 2015. Tilrettet på KS-arbejdsdag d. 10. august 2016. Afsked og forflyttelse Allerød - Hørsholm Lærerforening

Læs mere

Øhavets Lærerkreds Marts 2017 NYHEDSBREV. Lokalaftalen for lærere og børnehaveklasseledere i Svendborg Kommune

Øhavets Lærerkreds Marts 2017 NYHEDSBREV. Lokalaftalen for lærere og børnehaveklasseledere i Svendborg Kommune NYHEDSBREV Kære medlemmer Ny DLF-Pjece Vi ønsker jer en rigtig god påske, når I når dertil. Når I vender tilbage, er der mange ting, som skal nås, inden sommerferien gør sit indtog. For de ældste elever,

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S Som lærere og børnehaveklasseledere (fremover samlet lærerne) bruger vi en væsentlig del af vores tid og vores liv på arbejdet. Arbejdet bør derfor være sundt, udviklende og motiverende. Det giver

Læs mere

Før du søger job i Vejen kommune

Før du søger job i Vejen kommune Før du søger job i Vejen kommune Fakta om arbejdstid/forhold i Vejen kommune: 1. Den gennemsnitlige månedlige nettoløn for lærere og børnehaveklasseledere i Vejen kommune er 32.397 kr. (KRL.DK, juni 2015).

Læs mere

Referat fra styrelsesmødet mandag den Fraværende: Allan Østergaard, hele mødet. Thomas Bjørn Henriksen pkt. 5 og 6.

Referat fra styrelsesmødet mandag den Fraværende: Allan Østergaard, hele mødet. Thomas Bjørn Henriksen pkt. 5 og 6. Referat fra styrelsesmødet mandag den 27.3.2017 Fraværende: Allan Østergaard, hele mødet. Thomas Bjørn Henriksen pkt. 5 og 6. Referat: 1. Godkendelse af dagsorden. Godkendt. 2. Godkendelse af referat fra

Læs mere

Næstved Lærerkreds. Skriftlig beretning 2015

Næstved Lærerkreds. Skriftlig beretning 2015 Næstved Lærerkreds Skriftlig beretning 2015 Denne skriftlige beretning indeholder en status på nogle af de væsentligste områder, kredsstyrelsen har arbejdet med og været involveret i siden sidste generalforsamling.

Læs mere

Informationsbrev nr. 1/15

Informationsbrev nr. 1/15 Informationsbrev nr. 1/15 Udsendt mandag den 26. januar 2015 Aalborg Lærerforening Kære medlem Aalborg Lærerforening vil gerne takke alle, der har fundet tid i en travl hverdag til at svare på vores udsendte

Læs mere

Nyhedsbrev 24.5.13 Årgang 8 nr. 5. Nyhedsbrevet. Ekstraordinær generalforsamling. Tirsdag den 11. juni kl. 15.30. Kontingentnedsættelse!

Nyhedsbrev 24.5.13 Årgang 8 nr. 5. Nyhedsbrevet. Ekstraordinær generalforsamling. Tirsdag den 11. juni kl. 15.30. Kontingentnedsættelse! Årgang 8 nr. 5 Nu er der gået en måned siden konflikten sluttede med et lovovergreb. Jeg kan mærke, at jeg stadig er meget vred over den måde KL (kommunen) og regeringen har handlet på. Vi var til kongres

Læs mere

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015 Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015 1 Kolofon Foto Stengård Skole, april 2014 Kirsten Haase Layout GPV Produktion Gladsaxe TSL 2 Indledning Gladsaxe Kommune, Skolelederforeningen

Læs mere

ValgNyt. Valg. d. 12. marts kl Marievangsskolen. Fra Slagelse Lærerkreds - kreds 54. Kandidaterne. Marts 2018

ValgNyt. Valg. d. 12. marts kl Marievangsskolen. Fra Slagelse Lærerkreds - kreds 54. Kandidaterne. Marts 2018 ValgNyt Valg d. 12. marts kl. 17 - Marievangsskolen Kandidaterne Side 1 af 7 Per Toft Haugaard Jeg stiller op som formand Jeg vil arbejde for, at den kommende overenskomst bliver udmøntet på en måde, så

Læs mere

KREDSSTYRELSESVALG. På generalforsamlingen skal vælges: a) Formand

KREDSSTYRELSESVALG. På generalforsamlingen skal vælges: a) Formand KREDSSTYRELSESVALG Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg DLF Kreds 80 Strandvejen 12,1. - 5800 Nyborg Tlf. 65 31 79 09 - e-mail 080@dlf.org www.dlfkreds80.dk På generalforsamlingen skal vælges:

Læs mere

Før du søger job i Vejen kommune

Før du søger job i Vejen kommune Før du søger job i Vejen kommune Fakta om arbejdstid/forhold i Vejen kommune: (revideret 1.6. 2016) 1. Den gennemsnitlige månedlige nettoløn for lærere og børnehaveklasseledere i Vejen kommune er 32.397

Læs mere

Nyhedsbrev nr Særnummer om Generalforsamling

Nyhedsbrev nr Særnummer om Generalforsamling Nyhedsbrev nr. 2 2016 Særnummer om Generalforsamling Holbæk Lærerkreds afholder generalforsamling med valg til ny kredsstyrelse torsdag den 31. marts 2016 kl. 17 på Isefjordskolen, Holbæk Du kan stille

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR Arbejdslivskonferencen 2016 Samarbejde mellem AMR og TR Hvad er samarbejde? Samarbejde er når den enkelte via egen motivation bidrager med relevant viden, holdninger og færdigheder (sine kompetencer) til

Læs mere

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, Juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Så kom varmen skyllende hen over Rødovre, og

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Inklusionsundersøgelse 2018

Inklusionsundersøgelse 2018 Inklusionsundersøgelse 2018 1 Inklusionsundersøgelsen 2018 Inklusion er en stor udfordring for folkeskolen i Randers Kommune. Kommunens skoler og elever er i en situation, hvor man fra politisk hold ønsker

Læs mere

Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune

Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune Fælles planlægningsramme mellem Lærerkreds Nord og Frederikshavn Kommune om udmøntningen af arbejdstidsbestemmelserne, Lov 409, gældende for

Læs mere

17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden

17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden 17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden for lærere og børnehaveklasseledere i de kommunale folkeskoler i Favrskov Kommune 1. Grundlag Tilrettelæggelsen af arbejdstiden for lærere og børnehaveklasseledere

Læs mere

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Den gode Arbejdsplads Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Historik Den gode Arbejdsplads Første udgave af DGA blev lanceret i år 2000 MED-rammeaftalen blev aftalt i 1996 For 20 år siden

Læs mere

Tønder Lærerkreds. Til medlemmer af Tønder Lærerkreds. Marts Indhold:

Tønder Lærerkreds. Til medlemmer af Tønder Lærerkreds. Marts Indhold: Tønder Lærerkreds 95 Kogade 4, 1.tv. 6270 Tønder Tlf. 74 72 59 92 E-mail: 095@dlf.org Web: www.kreds95.dk Formand: Henrik Jakobsen Østervang 16 6520 Toftlund Tlf. 30 27 55 23 Marts 2019 Til medlemmer af

Læs mere

Er reformen et hit? Af formand Lene Høiriis Nielsen

Er reformen et hit? Af formand Lene Høiriis Nielsen KREDS 60 NYT Er reformen et hit? Af formand Lene Høiriis Nielsen Folkeskolereformen er en udskældt størrelse. Mange har en mening om den lige fra brugerne til eksperterne. Forældrene er utilfredse med

Læs mere

GENERALFORSAMLING i Viborg Lærerkreds Onsdag den 8. marts 2018 kl BDO-Loungen, Tingvej 7, 8800 Viborg. Spisning kl

GENERALFORSAMLING i Viborg Lærerkreds Onsdag den 8. marts 2018 kl BDO-Loungen, Tingvej 7, 8800 Viborg. Spisning kl GENERALFORSAMLING i Viborg Lærerkreds Onsdag den 8. marts 2018 kl. 19.00 BDO-Loungen, Tingvej 7, 8800 Viborg Spisning kl. 17.15 Valg til kredsstyrelsen KANDIDATER VIBORG LÆRERKREDS - GENERALFORSAMLING

Læs mere

Midtvendsyssels Lærerkreds

Midtvendsyssels Lærerkreds Midtvendsyssels Lærerkreds Nyhedsbrev November 2013 Giv folkeskolen din stemme Tirsdag d. 19. november skal vi igen til stemmeurnerne. Denne gang er det valg til landets kommunalbestyrelser og regionsråd,

Læs mere

Endelig kommunikationspolitik, plan for ansvarsfordeling, frihedsbrev samt etiske regler for kommunikation

Endelig kommunikationspolitik, plan for ansvarsfordeling, frihedsbrev samt etiske regler for kommunikation Svendborg den 21. april 2015 Lone Clemmensen Endelig kommunikationspolitik, plan for ansvarsfordeling, frihedsbrev samt etiske regler for kommunikation ØHAVETS LÆRERKREDS KOMMUNIKATIONSPOLITIK Øhavets

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

x 3. Hverken god eller dårlig understøttel se X X a) Hvordan har 31-9 positivt understøttet jeres arbejde med reformens mål og indholdselementer?

x 3. Hverken god eller dårlig understøttel se X X a) Hvordan har 31-9 positivt understøttet jeres arbejde med reformens mål og indholdselementer? NOTAT Dato Børne- og Ungeforvaltningen Skoleafdelingen Opsamling af interview med TR Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk Tlf. 56 67 67 67 I hvilken grad har 31-9 efter din mening understøttet skolens

Læs mere

En bedre folkeskole. Rødovre Lærerforenings strategi- og visionsarbejde

En bedre folkeskole. Rødovre Lærerforenings strategi- og visionsarbejde En bedre folkeskole Rødovre Lærerforenings strategi- og visionsarbejde 2018-2020 Hvad er vi sat i verden for? At arbejde for de bedste rammer for medlemmernes virke, der fremmer folkeskolens formål, understøtter

Læs mere

Øhavets Lærerkreds. Referat fra styrelsesmødet mandag d. 07.09.2015 og mandag d. 14/9 2015. Fraværende d. 7/9: Ingen. 14/9: Thomas Referat:

Øhavets Lærerkreds. Referat fra styrelsesmødet mandag d. 07.09.2015 og mandag d. 14/9 2015. Fraværende d. 7/9: Ingen. 14/9: Thomas Referat: Referat fra styrelsesmødet mandag d. 07.09.2015 og mandag d. 14/9 2015 Fraværende d. 7/9: Ingen. 14/9: Thomas Referat: 1. Godkendelse af dagsorden. Godkendt. 2. Godkendelse af referat fra 24. Godkendt.

Læs mere

Kære kolleger, forældre og elever på NBL

Kære kolleger, forældre og elever på NBL Kære kolleger, forældre og elever på NBL 16. december 2015 Juleferien står for døren og det er tid til ferie og samvær med familie og venner. Det er en tid som vi har ventet utålmodigt på, ikke mindst

Læs mere

Valg til kredsstyrelsen

Valg til kredsstyrelsen Valg til kredsstyrelsen På de følgende sider præsenterer de medlemmer sig, der stiller op til kredsstyrelsen for perioden 1.4.2014 til 31.3.2016. Forslag til valgprocedure/rækkefølge Generalforsamling

Læs mere

Hvidovre Lærerforening

Hvidovre Lærerforening Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36 77 70 14 014@dlf.org dlfkreds14.dk Til Kredsstyrelsen 16. marts 2017 Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat.

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. Det betyder, at tillidsrepræsentanten er kandidat til næstformandsposten i MED-udvalget. er kandidat som

Læs mere

Fælles forståelse af lærernes arbejdstid

Fælles forståelse af lærernes arbejdstid Odder Kommune Skanderborg-Odder Lærerkreds Fælles forståelse af lærernes arbejdstid Organiseringen af lærernes arbejdsdag I forbindelse med udmøntning og ikrafttrædelse af nye arbejdstidsbestemmelser for

Læs mere

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold Psykisk arbejdsmiljø Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold - Hvor ofte har du tid nok til dine arbejdsopgaver? Psykisk

Læs mere

NEJ, NEJ og atter NEJ svarer forvaltningen til fælles aftaler

NEJ, NEJ og atter NEJ svarer forvaltningen til fælles aftaler NEJ, NEJ og atter NEJ svarer forvaltningen til fælles aftaler På grund af det store daglige arbejdspres, har Roskilde Lærerforening foreslået Skoleafdelingen et samarbejde om løsningen, på en række af

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om:

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Opgaveløsning i Furesø Kommunes folkeskoler i skoleåret 2014-15 Indledning Furesø Kommune,

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Mellemtrinnet (4.-6. årg.) har fri kl. 14.30 fire dage om ugen og kl. 15 en dag om ugen. Dagen til kl. 15 kan ses på elevernes skema.

Mellemtrinnet (4.-6. årg.) har fri kl. 14.30 fire dage om ugen og kl. 15 en dag om ugen. Dagen til kl. 15 kan ses på elevernes skema. Nyhedsbrev juni 2014 Folkeskolereformen 7 Sct. Jørgens Skole Helligkorsvej 42A 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 44 00 E-mail: sctjorgensskole@roskilde.dk www.sctjorgensskole.roskilde.dk 27. juni 2014 Kære forældre

Læs mere

I fællesskab falder brikkerne på plads

I fællesskab falder brikkerne på plads Skoleudvikling, inklusion, formelle krav og nye ændringer! I fællesskab falder brikkerne på plads Et godt og sundt psykisk arbejdsmiljø for alle! Sammenhæng mellem krav og ressourcer! Et arbejdsmiljøprojekt

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11)

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) Indhold Del 1 Del 2 Introduktion Svarfordelinger Temaoversigt Største positive og negative

Læs mere

Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune

Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Målsætning for skolevæsnet... 3 Samarbejdet om forståelsespapiret et fælles ansvar... 3 Samarbejde lokalt på skolerne...

Læs mere

KREDSSTYRELSESVALG. På generalforsamlingen skal vælges: a) Formand

KREDSSTYRELSESVALG. På generalforsamlingen skal vælges: a) Formand KREDSSTYRELSESVALG Lærerkredsen Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nyborg DLF Kreds 80 Strandvejen 12,1. - 5800 Nyborg Tlf. 65 31 79 09 - e-mail 080@dlf.org www.dlfkreds80.dk På generalforsamlingen skal vælges:

Læs mere

En stærk krydret ret! Af Lene H. Nielsen

En stærk krydret ret! Af Lene H. Nielsen KREDS 60 NYT En stærk krydret ret! Af Lene H. Nielsen Så blev det virkelighed. Her, to måneder inde i skoleåret, må jeg konstatere, at folkeskolereformen, krydret med Lov 409, er en stærk ret med en til

Læs mere

NYT August 2015. Velkommen tilbage fra sommerferie.

NYT August 2015. Velkommen tilbage fra sommerferie. NYT August 2015 Velkommen tilbage fra sommerferie. Hækken er klippet, vinduerne pudset og solen skinner. Det er dejligt at komme tilbage fra ferien og se så mange glade, friske og veloplagte elever. Flere

Læs mere

Formandens beretning. Generalforsamling Tønder Lærerkreds 95. Tirsdag d. 14. marts 2017

Formandens beretning. Generalforsamling Tønder Lærerkreds 95. Tirsdag d. 14. marts 2017 Formandens beretning Generalforsamling Tønder Lærerkreds 95 Tirsdag d. 14. marts 2017 Der er første gang jeg som næstformand står her på talerstolen og skal aflægge formandens beretning. Det vidner om

Læs mere

G L Æ D E L I G J U L & G O D T N Y T Å R

G L Æ D E L I G J U L & G O D T N Y T Å R Kredskontorets nyhedsbrev NYHEDSBREV Julehilsen Den første sne er faldet, og hyggen breder sig indendørs. Lyset svinder, men allerede d. 21. december går det den anden vej igen. Julens fridage bydes velkomne

Læs mere

TR rolle og forventninger

TR rolle og forventninger TR rolle og forventninger Din rolle som TR Som tillidsrepræsentant er du en nøgleperson på din arbejdsplads. Du varetager medlemmernes interesser og er Danmarks Lærerforenings lokale repræsentant på skolen

Læs mere

Nyhedsbrev Vestre Skole 13. august, 2018

Nyhedsbrev Vestre Skole 13. august, 2018 Nyhedsbrev Vestre Skole 13. august, 2018 Velkommen tilbage efter sommerferien Efter en fantastisk sommer med masser af sol og varme, så kneb det lidt med solstrålerne, da vi mandag kl. 9.00 bød alle elever

Læs mere

Der er fire stadier i en mands liv: 1) Han tror på julemanden. 2) Han tror ikke på julemanden. 3) Han er julemanden. 4) Han ligner julemanden.

Der er fire stadier i en mands liv: 1) Han tror på julemanden. 2) Han tror ikke på julemanden. 3) Han er julemanden. 4) Han ligner julemanden. NTe NT DLF KREDS 54 y December 2015 Der er fire stadier i en mands liv: 1) Han tror på julemanden. 2) Han tror ikke på julemanden. 3) Han er julemanden. 4) Han ligner julemanden. SLAGELSE LÆRERKREDS Udgiver:

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

SPARK. Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne. DLF, februar 2019

SPARK. Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne. DLF, februar 2019 SPARK Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne DLF, februar 2019 Det vil vi komme omkring 1. Hvad og hvem er SPARK? 2. SPARK s målgruppe TRIO/MED/AMG-samarbejde og samspil m. kolleger 3. Når SPARK

Læs mere

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand

REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D Venlig hilsen. Lisbeth Schou Kredsformand Socialpædagogernes Landsforbund Kæpgårdsvej 2 A 4840 Nr. Alslev Telefon 7248 6500 Fax 7248 6510 Ref. J.nr. REFERAT AF KREDSBESTYRELSESMØDE D. 10.3.2017 Venlig hilsen Lisbeth Schou Kredsformand Dagsorden

Læs mere

Til Kredsstyrelsen. Referat: Hvidovre Lærerforening

Til Kredsstyrelsen. Referat: Hvidovre Lærerforening Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36 77 70 14 014@dlf.org dlfkreds14.dk Til Kredsstyrelsen 27. maj 2016 Referat af kredsstyrelsesmøde onsdag den

Læs mere

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat.

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. Det betyder, at tillidsrepræsentanten er kandidat til næstformandsposten i MED-udvalget. er kandidat som

Læs mere

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Afgrænsning Aftalen omfatter lærere og børnehaveklasseledere (herefter lærere) omfattet af Overenskomst for lærere med flere

Læs mere

Udover de konkrete besvarelser er der en række mere specifikke udtalelser til de enkelte punkter:

Udover de konkrete besvarelser er der en række mere specifikke udtalelser til de enkelte punkter: HH, d.29. maj 2013 50 arbejdsmiljøansvarlige i 3F-afdelingerne om opgaven Som supplement til undersøgelsen af arbejdsmiljørepræsentanternes oplevelse af hvervet som AMR og deres ønsker til 3F har vi spurgt

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Den nuværende situation har alvorlige konsekvenser for lærernes psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsmedicinsk klinik i Esbjerg beskriver det på denne måde:

Den nuværende situation har alvorlige konsekvenser for lærernes psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsmedicinsk klinik i Esbjerg beskriver det på denne måde: Skriftlig beretning 2016. Folkeskoleloven blev vedtaget. Med en længere skoledag skal det faglige niveau løftes, med anderledes og mere spændende undervisning. Politikerne fortæller aldrig, at finansieringen

Læs mere

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Fakta og opmærksomhedsfelter i anvendelsen af det kommunale MED system som ramme om dialog og samarbejde i omstillingen

Læs mere

Svar på spørgsmål stillet i forlængelse af møde med TR erne

Svar på spørgsmål stillet i forlængelse af møde med TR erne Svar på spørgsmål stillet i forlængelse af møde med TR erne AP Møller projektet Hvilken information er givet til medarbejderne? Ledelserne på skolerne har orienteret personalet om AP Møller ansøgningen.

Læs mere

Samarbejde om Kerneopgaven

Samarbejde om Kerneopgaven Samarbejde om Kerneopgaven Hvor går grænsen Psykisk arbejdsmiljø 2019 ved Ole H. Sørensen og Karin Thomassen (SPARK) Indhold på workshoppen 1. Lidt om SPARK, vores forløb og opgave 2. Oplæg om kerneopgaven

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

GENERALFORSAMLING VALGPRÆSENTATION

GENERALFORSAMLING VALGPRÆSENTATION 28. FEBRUAR 2018 GENERALFORSAMLING VALGPRÆSENTATION 18 PRÆSENTATION AF KANDIDATERNE TIL GENERALFORSAMLINGEN 2018 VALG AF FORMAND OG KONGRESDELEGERET Tina Svarre Hasselager Himmelev Skole Hvor der er vilje,

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

Inklusionsundersøgelse. Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29

Inklusionsundersøgelse. Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29 Inklusionsundersøgelse Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29 Elever med særlige behov Er der i dine klasser elever med faglige, sociale eller adfærdsmæssige problemer? Har du elever i dine klasser, som

Læs mere

Her går det godt! Af formand Lene Høiriis Nielsen

Her går det godt! Af formand Lene Høiriis Nielsen KREDS 60 NYT Her går det godt! Af formand Lene Høiriis Nielsen I sidste uge blev resultatet af Pisa undersøgelsen offentliggjort. Det gik meget stille for sig i forhold til tidligere rapporters offentliggørelser,

Læs mere

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Godkendt af SUF MED 23. maj 2017. Gældende fra 1. juli 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Formål med sygefraværspolitikken 3 Mål for fraværsarbejdet

Læs mere

Hvidovre Lærerforening

Hvidovre Lærerforening Hvidovre Lærerforening Danmarks Lærerforening kreds 14 Idrætsvej nr. 73, 2650 Hvidovre Tlf. 36 77 70 14 014@dlf.org dlfkreds14.dk Til Kredsstyrelsen 27. april 2017 Referat kredsstyrelsesmøde onsdag den

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 1 Indholdsfortegnelse: 2 Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3 Nyvalgt/genvalgt 4 Uddannelse 5 Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 Arbejdsmiljøarbejdet 8 Arbejdsmiljøarbejdet i Mariagerfjord Lærerkreds

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 1 Indholdsfortegnelse: 2 Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3 Nyvalgt/genvalgt 4 Uddannelse 5 Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 Arbejdsmiljøarbejdet 8 Arbejdsmiljøarbejdet i Mariagerfjord Lærerkreds

Læs mere

TR og det psykiske arbejdsmiljø. Maja Sasser Arbejdsmiljøkonsulent i BUPL Storkøbenhavn Arbejdslivssociolog, Ph.d.

TR og det psykiske arbejdsmiljø. Maja Sasser Arbejdsmiljøkonsulent i BUPL Storkøbenhavn Arbejdslivssociolog, Ph.d. TR og det psykiske arbejdsmiljø Maja Sasser Arbejdsmiljøkonsulent i BUPL Storkøbenhavn Arbejdslivssociolog, Ph.d. Indhold Hvordan kan du i trio-samarbejdet få sat fokus på det psykiske arbejdsmiljø? Hvordan

Læs mere

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold Psykisk arbejdsmiljø Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold - Hvor ofte har du tid nok til dine arbejdsopgaver? Altid

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

Forståelsespapir for skoleåret 2015/16

Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 Indledende bemærkninger: Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 Nærværende Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 er første skridt på vejen mod endnu bedre samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Kreds

Læs mere

Politisk spor Opgave Deltagere Aktiviteter/kommentarer/ dato

Politisk spor Opgave Deltagere Aktiviteter/kommentarer/ dato Skole og Undervisning Dato: 27.05.2014 Sagsnr.: 13/32999 Dok.løbenr.: 147785-14 Sagsbehandler: Maria Wandahl Direkte tlf.: 7376 7392 E-mail: mwa@aabenraa.dk Opdateret procesplan - Juni Politisk spor Opgave

Læs mere

SKOLEREFORM forældreinfo

SKOLEREFORM forældreinfo SKOLEREFORM forældreinfo Toftevangskolen og den nye skolereform Den 1. august 2014 træder folkeskolereformen i kraft på alle folkeskoler. Det betyder også for eleverne på Toftevangskolen, at de vil møde

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

Der vil komme et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger og dele af den forøgede elevtid i skolen vi blive varetaget af pædagoger.

Der vil komme et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger og dele af den forøgede elevtid i skolen vi blive varetaget af pædagoger. Januar 2014. Kære forældre og elever. Den 11. august starter det nye skoleår og Skolereformen træder i kraft (den er besluttet i folketinget i dec. 2013). Det vil indebære mange spændende og mærkbare forandringer.

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. September 2015 10-09-2015 SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. September 2015 10-09-2015 SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Arbejdstid Kommunale område September 2015 10-09-2015 SIDE 1 Oplæg Lov 409 (OK13) Det politiske papir om arbejdstid (OK15) Drøftelser om arbejdstid proces og redskaber Gruppearbejde

Læs mere

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

1. I hvilken grad har 31-9 efter din mening understøttet skolens arbejde med at virkeliggøre folkeskolereformens mål og indholdselementer?

1. I hvilken grad har 31-9 efter din mening understøttet skolens arbejde med at virkeliggøre folkeskolereformens mål og indholdselementer? NOTAT Dato Børne- og Ungeforvaltningen Skoleafdelingen Opsamling på fokusgruppeinterview med medarbejdere - gruppe II Gruppen bestod af 1 pædagog(medhjælper), 1 børnehaveklasseleder, 5 lærere fra indskoling

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling

Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling 1 Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling 2016 2020 Indledning Arbejdsmiljøstrategien for FOA Social- og Sundhedsafdelingen er udarbejdet med afsæt i FOA s politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Rikke Harboe Jensen. Vi har en stærk fagforening, sammen skal vi udvikle den, så vi i fremtiden opnår de bedst mulige resultater.

Rikke Harboe Jensen. Vi har en stærk fagforening, sammen skal vi udvikle den, så vi i fremtiden opnår de bedst mulige resultater. Navn: Skole: Stiller op som: Rikke Harboe Jensen Rønbækskolen Kredsformand Som lovet på sidste valggeneralforsamling, har vi i kredsstyrelsen diskuteret og arbejdet frem imod et generationsskifte. Sidste

Læs mere

Til borgmesteren og kommunalbestyrelsen

Til borgmesteren og kommunalbestyrelsen Til borgmesteren og kommunalbestyrelsen Dato: 11. august 2016 KL har i maj/juni 2016 gennemført den femte undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger om omstillingen til en ny skole og opfølgning

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune.

Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune. Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune. Læsevejledning Der er tilføjet forslag til nogle nye spørgsmål, der omhandler kerneopgave, udviklingspartnerskabsaftalen samt samarbejdet mellem leder og

Læs mere

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune 2018-2019 Angiver grundlaget for fælles administration og forståelse af arbejdet med lærernes og børnehaveklasseledernes (efterfølgende

Læs mere