Åbning af faglitteraturen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åbning af faglitteraturen"

Transkript

1

2 Åbning af faglitteraturen Formål: I efteråret 2014 og foråret 2015 fi k Fredericia Bibliotek støtte fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker til at arbejde med projektet Åbning af faglitteraturen Baggrunden for projektet var, at undersøgelser viser, at mange drenge ikke gider at læse skønlitteratur, men at de foretrækker faglitteratur. Lystlæsning forbindes mest med skønlitteratur, og læselyst-kampagner for målgruppen har ofte skønlitteraturen som sigte. Derfor vælger en del drenge helt lystlæsning fra. Den udvikling forsøger projektet at vende.

3 Åbning af faglitteraturen skulle vække de deltagende drengenes læseglæde, deres lyst til viden og faglitterær læsning samt skærpe deres kildekritiske sans. Desuden skulle projektet skabe et nyt og anderledes læringsrum, hvor der blev fokuseret på de taktile sanser og eksperimenterende læring. Det følgende er vores bud på en drejebog, der kan bruges, hvis man ønsker at arbejde med et lignende koncept.

4 Konceptet: Åbning af faglitteraturen var en klub for drenge med faglitteraturen som omdrejningspunkt. For at skabe et uformelt læringsrum skulle drengene indgå i klubber på hovedbiblioteket, en fi lial og et medborgercenter. De trækkes altså ud af skoleregi, når de deltager i Åbning af faglitteraturen. Klubben har ud fra forskellige emner vist forskellige facetter af faglitteraturen.

5 Der er bevidst arbejdet med den del af faglitteraturen, som ikke er opgave-rettet, og det forsøges i stedet at vise, at faglitterær læsning også i høj grad kan være lystbetonet. Klubben har rettet sig mod lysten til den viden, som ikke nødvendigvis skal bruges til noget konkret, men mere viden for oplevelsens skyld. Det skulle vise drengene, at man kan fi nde viden i alle medier, og at faglitteratur også er artikler og dokumentarfi lm - ikke kun bøger.

6 Samarbejdspartnere: Samarbejd evt. med skoler fra forskellige boligområder. Læsevejlederne er en god indgang til skolerne. De har kontakt til lærerne og kan hjælpe med at koordinere.

7 Målgruppe: 4 klasse er en god målgruppe, fordi børn i den alder er både åbne og nysgerrige og er i stand til fagligt og motorisk at deltage i aktiviteter. Der kan arbejdes med enkelte klasser eller et mix af forskellige klasser. Begge dele anbefales. Lad læsevejlederne/lærerne udvælge de elever, som skal deltage.

8 Udvælg evt. børn som er særligt interesseret i naturvidenskab og/eller børn, som har brug for at blive særligt set. Antallet af børn afhænger af, om lærer/læsevejleder vælger at gå aktivt ind i undervisningen stk. sikrer at alle børn ses/høres, samt at der er tid til at hjælpe alle med de praktiske aktiviteter.

9 Aktiviteter/emner: Besøg ved projektstart skolen(erne) og hør hvad børnene interesserer sig for og har lyst til at arbejde med. Hvis der samarbejdes med fl ere skoler så vælg emner, der går igen, så programmet kan genbruges fra skole til skole. Det forkorter forberedelsestiden betragteligt og giver mulighed for at udnytte erfaringer fra den første skole i arbejdet med de næste. Desuden kan man nå at tilrette programmet, hvis noget ikke virker hensigtsmæssigt.

10 Send gerne emnerne til lærerne på forhånd, så de kan nå at forholde sig til det, og kan være med til at understøtte undervisningen. Det er vigtigt, at emnerne giver mulighed for diskussion og udvider børnenes horisont. Det er også vigtigt, at de kan relateres til børnenes egen hverdag. En undervisningsgang kan bestå af en kort indføring i emnet og en praktisk del.

11 Undervejs bør der lægges op til, at børnene kan komme med deres egne input. Det giver gode diskussioner. Under den praktiske del arbejdes i små grupper. Start evt. med at belyse emnet globalt for derefter at bevæge sig ind på det lokale plan. Det giver mulighed for både ny viden og for at knytte emnet til børnenes eget liv. Emnerne kan belyses med fagbøger, websider og indlæg fra ULTRANYT. Det sikrer, at børnene lærer, at viden fi ndes mange steder og i mange former.

12 Emner, som i udgangspunktet er mere teoretiske f.eks. politik, kan gøres mere håndgribelige for børnene ved hjælp af den praktiske opgavedel. En opgave kunne være: lav jeres eget parti med mærkesager - hvad ville I kæmpe for, hvis I skulle styre DK/kommunen? Inden I går i gang med opgaven, så tal med børnene om demokrati og diktatur og diskuter, hvordan Danmark styres, og hvordan demokrati fungerer i deres egen hverdag f.eks. med elevrådet. Dan grupperne selv eller få lærerne til at gøre det. Det sikrer, at børnene blandes, så klikedannelser og for meget pjat undgås. Lav gerne en ret detaljeret undervisningsplan. Giver et godt skelet at hænge børnenes input op på, og det giver frihed til improvisation.

13 Forslag til emner og praktiske opgaver: Navn: Krig Teoretisk del: Fokus på krigene , 1864 og 1. verdenskrig Praktisk opgave: Præsentation af en soldats feltudstyr anno Bær en rygsæk, der vejer det samme som soldatens udstyr.

14 Navn: Naturkatastrofer Teoretisk del: Naturkatastrofer rundt om i verden og Danmark f.eks. stormene Allan og Bodil. Praktisk opgave: Byg en vulkan med sand, fl aske, natron og eddike.

15 Navn: Skriftsprog Teoretisk del: Forskellige former for skrift rundt om i verden og gennem tiderne. Praktisk opgave: Lav et navneskilt med runer eller gotisk skrift.

16 Navn: Bygninger og arkitektur Teoretisk del: Berømte bygningsværker og vigtigheden af korrekt konstruktion af bygninger. Praktisk opgave: Byg en bro af tape og papir.

17 Navn: Lande Teoretisk del: Hvordan opstår en nation? Historier fra rejsemål. Praktisk opgave: Lav jeres eget land med fl ag, kort og sprog.

18 Navn: Sport Teoretisk del: Hvorfor dyrkes sport? Amatørsport kontra professionel sport. Bagsiden af medaljen ved penge i sport. Praktisk opgave: Konkurrence på motionscykel, sjippetov og vippebræt/balancebræt.

19 Navn: Politik Teoretisk del: Demokrati kontra diktatur? Hvordan styres DK, og hvordan foregår et valg? Demokrati i hverdagen. Praktisk opgave: Lav jeres eget parti med 3 mærkesager, partinavn og symbol.

20 Navn: Farlige dyr Teoretisk del: Farlige dyr rundt om i verden og i DK. Praktisk opgave: Lav Top 10 over de farligste dyr i verden og sammenlign den med den offi cielle top 10.

21 Et eksempel på en af vore undervisningsgange Emnet Bygninger og arkitektur Vi talte først om store, fl otte og berømte bygningsværker og broer. Derefter så vi en video på YouTube med en bro, som styrter sammen pga. dårlig konstruktion. Dagens opgave: Byg en bro af papir og tape på 30 min. Broen skulle være en halv meter lang og kunne holde til så meget vægt som muligt, og derfor var det vigtigt at konstruktionen var i orden. Drengene så en kort video med instruktion og gik derefter i gang med krum hals. Til slut afprøvede vi broerne ved at lægge bøger på dem for at se, hvilken bro der kunne holde til mest.

22 Åbning af faglitteraturen var et både spændende og udfordrende projekt. Vi har været glade for at arbejde på en ny og anderledes måde og har lært meget undervejs. Drengene var også begejstrede for projektet. De nød at fordybe sig i emnerne. Vores positive erfaringer gør, at vi nu tilbyder konceptet i en tilrettet form til kommunens folkeskoler.

23 Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte: Lone Petersen: tlf: Mai-Britt Dreier Jensen: tlf: Du kan også læse mere om projektet på:

24 FREDERICIA BIBLIOTEK PRINSESSEGADE FREDERICIA TLF

LUK OP FOR FREDERICIA

LUK OP FOR FREDERICIA LUK OP FOR FREDERICIA BIBLIOTEKS SKOLETILBUD 2016-17 Velkommen til Bibliotekets skoletilbud Alle børn skal opleve biblioteket - og gerne som en naturlig forlængelse af skolen. Vi har rammerne, fagligheden

Læs mere

LUK OP FOR FREDERICIA

LUK OP FOR FREDERICIA LUK OP FOR FREDERICIA BIBLIOTEKS SKOLETILBUD 2016-17 Velkommen til Bibliotekets skoletilbud Alle børn skal opleve biblioteket - og gerne som en naturlig forlængelse af skolen. Vi har rammerne, fagligheden

Læs mere

LUK OP FOR BIBLIOTEKS FREDERICIA SKOLETILBUD 2015-16

LUK OP FOR BIBLIOTEKS FREDERICIA SKOLETILBUD 2015-16 LUK OP FOR FREDERICIA BIBLIOTEKS SKOLETILBUD 2015-16 Velkommen til Bibliotekets skoletilbud Alle børn skal opleve biblioteket - og gerne som en naturlig forlængelse af skolen. Vi har rammerne, fagligheden

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017

Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017 Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017...Sammen skaber vi læring og læselyst solbib.dk Kære lærer, Vi vil gerne invitere dig og dine elever indenfor på biblioteket og har her samlet vores Åben Skole

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Sundhed, krop og stil November 2014 Indledning Faget Sundhed, krop og stil som valgfag, er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse. Eleverne

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Til lærerstaben LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Læsning på mellemtrinnet Der sigtes mod trinmålene for 4. og 6. klassetrin. På mellemtrinnet er afkodningen for de fleste elever

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

LUK OP FOR SKOLETILBUD

LUK OP FOR SKOLETILBUD LUK OP FOR SKOLETILBUD BIBLIOTEKETS 2017-18 Velkommen til Bibliotekets skoletilbud 2017-18 Alle børn skal opleve biblioteket - og gerne som en naturlig forlængelse af skolen. Vi har rammerne, fagligheden

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede 1 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Mellemgruppen... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Holocaust og andre folkedrab. Årstema Workshops og inspiration. Grundskole

Holocaust og andre folkedrab. Årstema Workshops og inspiration. Grundskole ALDRIG MERE Holocaust og andre folkedrab Årstema 2017-18 Workshops og inspiration Grundskole Gratis workshop 2017 Viden og ansvar Aldrigmere.dk arrangerer gratis workshops for lærere, der ønsker inspiration

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 2 Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads til fællesskaber, fornyelse og

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Oure Friskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Oure Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Oure Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 435006 Skolens navn: Oure Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Jette Olsen 2. Angivelse af

Læs mere

Linjekatalog 2018/2019

Linjekatalog 2018/2019 Linjekatalog 2018/2019 Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Generel information Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om

Læs mere

Børn og digitale medier

Børn og digitale medier Esbjerg kommunes udmeldte indsatsområde for 2014-2016 er digital læring. Tanken er at implementere de digitale medier i hverdagen i daginstitutionerne. Indledning Dagtilbuddet ønskede mål for indsatsområdet

Læs mere

10:00 Præsentation af konceptet Baggrund og proces. 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang. 12:00 Frokost

10:00 Præsentation af konceptet Baggrund og proces. 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang. 12:00 Frokost 10:00 Præsentation af konceptet 11.00 Baggrund og proces 11:30 Erfaringer og hvordan man kommer i gang 12:00 Frokost 12:30 Mini-version af Pop Up Eksperimentariet 13:30 Spørgsmål og debat til kaffen Skolereformen:

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Indsatser Principper Pejlemærker Vision Strategi Fremtidens folkeskole 2012- Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Ishøjs Bedste Fagbog. Et samarbejde mellem Ishøj Bibliotek, skolebibliotekerne og Center for børn og undervisning

Ishøjs Bedste Fagbog. Et samarbejde mellem Ishøj Bibliotek, skolebibliotekerne og Center for børn og undervisning Ishøjs Bedste Fagbog Et samarbejde mellem Ishøj Bibliotek, skolebibliotekerne og Center for børn og undervisning Oplæg på Gentofte Centralbibliotek d. 24.9.2014 Rikke Myhlendorph Email: rbm@ishoj.dk PowerPoint

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12.

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. DEMOKRATI-UGEN d. 19. marts 23. marts 2018 Kære læser, deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. I denne uge har alle elever fra 0. kl. - 9. kl. arbejdet med begreberne demokrati, tolerance,

Læs mere

DIN FREMTID STARTER HER. Velkommen til AG Premaster Class 2017/18 for klasse. Fransk, Engelsk & Naturvidenskab ALLERØD GYMNASIUM

DIN FREMTID STARTER HER. Velkommen til AG Premaster Class 2017/18 for klasse. Fransk, Engelsk & Naturvidenskab ALLERØD GYMNASIUM DIN FREMTID STARTER HER Velkommen til AG Premaster Class 2017/18 for 8.-10. klasse Fransk, Engelsk & Naturvidenskab Kære elev i 8., 9. eller 10. klasse i Allerød AG Premaster Class er for dig, der er ambitiøs

Læs mere

BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD

BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD 2018-19 Velkommen til bibliotekets skoletilbud 2018-19 Alle børn skal opleve biblioteket og gerne som en naturlig forlængelse af skolen. Vi har fagligheden og ressourcerne til

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Animation EN SERIE AF VELFÆRDSAKTIONER Christa Breum Amhøj Naturens Rige, Arken 2016

Animation EN SERIE AF VELFÆRDSAKTIONER Christa Breum Amhøj Naturens Rige, Arken 2016 Kære Dig i Naturens Rige, Nu er det ved at være lidt over en uge siden, at vi stod på denne bro med hinanden i hænderne. Med lukkede øjne. Der var helt stille. Blot nogle små rap fra nogle ænder ude på

Læs mere

Vi er her for børnenes skyld!

Vi er her for børnenes skyld! Vi er her for børnenes skyld! Informationsmøde 17.01.19 på Sofiendalskolen - din lokale folkeskole på toppen af Skalborg Bakke Program: At blive en del af fortællingen om Sofiendalskolen Velkommen og intro

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever!

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever! Gåsetårnskolen Krop og bevægelse Vil du vide mere om kroppen og dens funktioner? På linjen arbejder eleverne med at øge deres viden om kroppen og dens funktioner, med fokus på at vi bruger denne viden

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19

LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19 LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19 Kære underviser Vi har glædet os meget til at kunne præsentere dig for et samlet tilbud for skolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune. På Stadsbiblioteket

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2016 Matematik 0. klasse

Selvevaluering Bifrost 2016 Matematik 0. klasse Undervisningsplan 1 Faglige mål 2 Indholdsfortegnelse 3 To eksempler på en lukket opgave den samme opgave løst af to forskellige børn 4 5 To eksempler på en åben opgave den samme opgave løst af to forskellige

Læs mere

Teambuilding på 7. årgang

Teambuilding på 7. årgang Teambuilding på 7. årgang På 7. årgang fordeles skolens elever på linjer efter interesse, hvilket bevirker, at eleverne ved indgangen til 7. klasse skal til at indgå i nye fællesskaber. Fællesskabet i

Læs mere

Velkommen til AG Master Class 2015 Sprog & Naturvidenskab. din fremtid starter her

Velkommen til AG Master Class 2015 Sprog & Naturvidenskab. din fremtid starter her Velkommen til AG Master Class 2015 Sprog & Naturvidenskab din fremtid starter her Kære elev i folkeskolen AG Master Class er for dig, der er dygtig, ambitiøs og har en særlig interesse for at lære mere

Læs mere

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området

Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området vl Strategi for sprog og skriftsprog på 0-16 års området 1 Forord Strategi for sprog- og skriftsprog på 0-16 års området tager udgangspunkt i Fredensborg Kommunes Børne- og Ungepolitik og indeholder fire

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. On the Run Niveau 9.klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Medierne flyder over med historier om hidtil usete flygtningestrømme, lukkede grænser og et Europa under pres. I dette forløb sætter vi fokus

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

KULTUR- RUMMET ET KULTURELT LABORATORIUM I THY PRÆSENTATION FOR RUM & DESIGN- STUDERENDE/ARKITEKTSKOLEN AARHUS NOVEMBER 2014

KULTUR- RUMMET ET KULTURELT LABORATORIUM I THY PRÆSENTATION FOR RUM & DESIGN- STUDERENDE/ARKITEKTSKOLEN AARHUS NOVEMBER 2014 KULTUR- RUMMET ET KULTURELT LABORATORIUM I THY PRÆSENTATION FOR RUM & DESIGN- STUDERENDE/ARKITEKTSKOLEN AARHUS NOVEMBER 2014 PROGRAM 1. Overordnede målsætninger med KulturRummet 2. Præsentation af KPF/Rødbro

Læs mere

Læs For Mig G R E V E M O D E L K O M M U N E U N D E R D A N M A R K L Æ S E R. Sussi Nyled Heinrichson, LÆS FOR MIG

Læs For Mig G R E V E M O D E L K O M M U N E U N D E R D A N M A R K L Æ S E R. Sussi Nyled Heinrichson, LÆS FOR MIG Læs For Mig G R E V E M O D E L K O M M U N E U N D E R D A N M A R K L Æ S E R Idé Højtlæsning vækker børns interesse for skønlitteratur og styrker egen lyst til at læse En børnebogsforfatter skriver

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Info om AT -Almen studieforberedelse Redaktion Nina Jensen Almen studieforberedelse Generel og overordnet beskrivelse. AT er et tværfagligt fag, hvor man undersøger en bestemt

Læs mere

Fem spændende valgmuligheder til dig

Fem spændende valgmuligheder til dig Valgholdskatalog Fem spændende valgmuligheder til dig Kære elev i 7. klasse I denne folder får du en introduktion til fem spændende undervisningsforløb på NEXT Uddannelse København, som du kan vælge mellem

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

HOLBÆK YOUTH FESTIVAL

HOLBÆK YOUTH FESTIVAL Holbæk Svømmeklub og REMA 1000 er stolte over igen at kunne indbyde til HOLBÆK YOUTH FESTIVAL Stævnet afholdes 6.-8. maj 2016 Alle informationer findes i denne indbydelse. Holbæk Youth Festival Et anderledes

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Workshop Multimodale tekster. Samarbejdsprojekt Thisted Bibliotek og PLC på Thisted Kommunes folkeskoler

Workshop Multimodale tekster. Samarbejdsprojekt Thisted Bibliotek og PLC på Thisted Kommunes folkeskoler Workshop Multimodale tekster Samarbejdsprojekt Thisted Bibliotek og PLC på Thisted Kommunes folkeskoler Dagens program 8.00: Velkommen og introduktion til projektet, multimodalitet og 21th Century Learning

Læs mere

Velkommen til et nyt og spændende skoleår. Det er året for 200 års folkeskole jubilæum og en ny folkeskolereform.

Velkommen til et nyt og spændende skoleår. Det er året for 200 års folkeskole jubilæum og en ny folkeskolereform. Velkommen til et nyt og spændende skoleår. Det er året for 200 års folkeskole jubilæum og en ny folkeskolereform. Vi har sunget skoleåret ind med Der er et yndigt land, Det var så ferien, så nu er det

Læs mere

Opstart af DGI Trænerspireforløb Nørre Alslev- og Eskilstrup Skole 6. februar 2017

Opstart af DGI Trænerspireforløb Nørre Alslev- og Eskilstrup Skole 6. februar 2017 Opstart af DGI Trænerspireforløb Nørre Alslev- og Eskilstrup Skole 6. februar 2017 Maja Damgaard 1. Velkommen og opvarmning 2. Status fra foregående møder 3. Hvorfor vælger man valgfaget og hvad lærer

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Funktionsbeskrivelse for det pædagogiske læringscenter på Havdrup Skole

Funktionsbeskrivelse for det pædagogiske læringscenter på Havdrup Skole Funktionsbeskrivelse for det pædagogiske læringscenter på Havdrup Skole Udarbejdet af Lone Sander, Benedicte Aufeldt og Hanne Petersen Indledning: Da der i 2014 kom en ny bekendtgørelse for de pædagogiske

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Professionsprojekt 3. årgang Demokrati i skolen

Professionsprojekt 3. årgang Demokrati i skolen Professionsprojekt 3. årgang Demokrati i skolen Underviser: Annette Jäpelt Fag: Natur og teknik Afleveret den 27/2 2012 af Heidi Storm, studienr 21109146 0 Indhold Demokrati i folkeskolen... 2 Problemformulering...

Læs mere

BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD

BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD 2019-20 VELKOMMEN TIL BIBLIOTEKETS SKOLETILBUD 2019-20 Alle børn skal opleve biblioteket - og gerne som en naturlig forlængelse af skolen. Vi har fagligheden og ressourcerne til

Læs mere

Aqua Konference. Fredericia, d.28. september 2013. Det voksne spor. Jonas Enevoldsen. tirsdag den 1. oktober 13

Aqua Konference. Fredericia, d.28. september 2013. Det voksne spor. Jonas Enevoldsen. tirsdag den 1. oktober 13 Aqua Konference Fredericia, d.28. september 2013 Det voksne spor Jonas Enevoldsen Motivation Det senmoderne individ Identitetsdannelse. Selvmager - der er bevidst om valg af livsstil og identitet. Idræt

Læs mere

VELKOMMEN. Familiesprog 2-dages internat Kobæk Strand juni 2017 Mette Tew, KøgeBibliotekerne

VELKOMMEN. Familiesprog 2-dages internat Kobæk Strand juni 2017 Mette Tew, KøgeBibliotekerne VELKOMMEN Familiesprog 2-dages internat Kobæk Strand 19-20. juni 2017 Mette Tew, KøgeBibliotekerne Program Mandag Tjek-ind Design Thinking - genopfriskning og refleksion Design Challenge Prototype-workshop

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme Kortfattet overordnet teori samt en række råd til hjemmet, der bygger på seneste forskning inden for det skriftsproglige område. Det skriftsproglige

Læs mere

Københavns Hovedbibliotek Kultur og Kommunikation. Kulturelt knudepunkt, der danner åbne sociale rum for folkelig dannelse, kundskab og oplysning.

Københavns Hovedbibliotek Kultur og Kommunikation. Kulturelt knudepunkt, der danner åbne sociale rum for folkelig dannelse, kundskab og oplysning. Københavns Hovedbibliotek Kultur og Kulturelt knudepunkt, der danner åbne sociale rum for folkelig dannelse, kundskab og oplysning. Vi bliver klogere sammen Biblioteket skaber et åbent rum for fri meningsdannelse,

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE KLASSE

Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE KLASSE Sydskolen Fårevejle LINJEFAG LINJERNE 7.-9. KLASSE VALG AF LINJEFAG Denne folder er en oversigt over de linjer, skolen tilbyder i 7.-9. klasse. Folderen fortæller dig og dine forældre om, hvad du som elev

Læs mere

Opsamling og anbefaling 3. Lærerne 3. Eleverne 3. Frivillige 4. Udfordringer 4. Anbefalinger 5. Praksiserfaringer fra Kodeklub pilotforløb 6

Opsamling og anbefaling 3. Lærerne 3. Eleverne 3. Frivillige 4. Udfordringer 4. Anbefalinger 5. Praksiserfaringer fra Kodeklub pilotforløb 6 Indholdsfortegnelse Opsamling og anbefaling 3 Lærerne 3 Eleverne 3 Frivillige 4 Udfordringer 4 Anbefalinger 5 Praksiserfaringer fra Kodeklub pilotforløb 6 Kodeklub med frivillige undervisere 6 De frivillige

Læs mere

Lærervejledning. Familien Sørensen

Lærervejledning. Familien Sørensen Lærervejledning Familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkomne til undervisningsforløbet Familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet med det formål,

Læs mere

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet Undervisningsvejledning til mellemtrinnet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 De slesvigske krige 8 Kronologi og sammenhæng 33 kontinuitet (fase 2) 34 Historiekanon (fase 1) 35 Konstruktion

Læs mere

Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175. Linjer Fremtidens Skole årgang

Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175. Linjer Fremtidens Skole årgang Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175 7000 Fredericia Tlf. 7210 6250 Linjer Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2016 2017 Afdelingen på Havepladsvej er Kirstinebjergskolens flagskib, hvor elever fra basisafdelingerne

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Historie Skoleår: 2016/2017 Uge/måned Emne Kompetenceområde(r) Augustseptember Den Kolde Krig: Østtysklands sammenbrud. Sovjetunionen til 15 nye stater. De blå lejesvende. Den kolde krig

Læs mere

Kirstinebjergskolen Havepladsvej

Kirstinebjergskolen Havepladsvej Linjer Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2016 2017 Velkommen til fremtidens skole Kirstinebjergskolen går i skoleåret 2016-2017 ind i sit 4. år som den største skole i Fredericia med ca. 1750 elever. Skolen

Læs mere

Faglig læsning og skrivning

Faglig læsning og skrivning Forældreguide Faglig læsning og skrivning Mellemtrinnet på 36-42 dage. unger efter en drægtighedsperiode Sciurus vulgaris, der føder tre-syv bronzealderfund i bronze og guld. nationalklenodie et enestående

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer

E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer Aalborg Hovedbibliotek 24. november 2010 Claus Østergaard Konsulent og koordinator ApEx Center for Anvendt Oplevelsesøkonomi claus@apex-center.dk tlf. 9940 3134 Indhold

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED LÆRERVEJLEDNING 4.-6. klasse natur/teknologi eller 7.-9. klasse biologi Varighed: kl 9-12 eksklusiv frokost Emneord Stort og lille kredsløb, EKG, hvilepuls, arbejdspuls, maxpuls,

Læs mere

Læsebånd Friskolen Østerlund

Læsebånd Friskolen Østerlund Læsebånd Friskolen Østerlund Rent teknisk er et læsebånd et bånd af tid, hvor eleverne arbejder fokuseret med læsning af mange forskellige typer tekster. Hos os har vi placeret dette bånd af tid på alle

Læs mere

Flere sider af det sunde liv forsøg med sundhedslæseklubber. Erfaringer og resultater

Flere sider af det sunde liv forsøg med sundhedslæseklubber. Erfaringer og resultater Flere sider af det sunde liv forsøg med sundhedslæseklubber Erfaringer og resultater Kort om projektet Projektidéen opstod på Herning Bibliotekerne efteråret 2011 Udviklet i samarbejde med projektpartnerne

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.:

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

ROSKILDE VEJLEDNING. Skoler og kulturinstitutioner

ROSKILDE VEJLEDNING. Skoler og kulturinstitutioner ÅBEN SKOLE ROSKILDE VEJLEDNING Skoler og kulturinstitutioner Indholdsfortegnelse Om Åben Skole 3 Hvad siger reformen? 4 Hvorfor samarbejde? 5 Hvordan samarbejde? 6 Eksempler på aktivitetstyper 7 Hvad med

Læs mere

Børn som DIGITALE og KREATIVE PRODUCENTER. alicedarville.dk

Børn som DIGITALE og KREATIVE PRODUCENTER. alicedarville.dk Børn som DIGITALE og KREATIVE PRODUCENTER Alice Darville CV Pædagog, lærer, konsulent, forfajer, inklusionsvejleder, læringssdls- cerdficeret prakdkker J JEG ER SÆRLIGT OPTAGET AF: Børns (voksnes) forskellige

Læs mere

HILLERØD BIBLIOTEKERNE

HILLERØD BIBLIOTEKERNE 0 2 / 9 1 D U B L I T E L SKO HILLERØD BIBLIOTEKERNE 1 VELKOMMEN PÅ BIBLIOTEKET 2 HILLERØD BIBLIOTEKERNES SKOLETILBUD 2019-2020 Hillerød Bibliotekerne er glade for at kunne præsentere vores nye skolekatalog

Læs mere

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen - en introduktion til 4-rums modellen Bibliotekdage på Lindås Henrik Jochumsen Det Informationsvidenskabelige Akademi Københavns Universitet Mit udgangspunkt Bibliotekets aktuelle situation Biblioteket

Læs mere

Min egen kirke. Undervisningsvejledning. Informationssøgning og hjemmeside-produktion. for 5. - 6. klasse. Kolofon. Materialet er samlet af

Min egen kirke. Undervisningsvejledning. Informationssøgning og hjemmeside-produktion. for 5. - 6. klasse. Kolofon. Materialet er samlet af Undervisningsvejledning Min egen kirke Informationssøgning og hjemmeside-produktion for 5. - 6. klasse Kolofon Materialet er samlet af Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Thisted og Morsø Provstier Konsulent

Læs mere

Strategiske trædesten: På vej mod en national læsestrategi for børn og unge

Strategiske trædesten: På vej mod en national læsestrategi for børn og unge Strategiske trædesten: På vej mod en national læsestrategi for børn og unge Møde i Danmarks Biblioteksforenings Lærings- og Digitaliseringsudvalg, 26. november 2018 Vartov, København Dagsorden Fem pointer

Læs mere

Materielt Design 2. 6. klasse

Materielt Design 2. 6. klasse Materielt Design 2. 6. klasse Faget Materielt Design på Interskolen er en samtænkning af følgende af folkeskolens fag: håndarbejde, sløjd og billedkunst. Undervisningen vil derfor i praksis inddrage alle

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Generel information om AT Almen studieforberedelse - 2016 Redaktion Nina Jensen Almen studieforberedelse Hvad er AT? AT er en arbejdsmetode, hvor man undersøger en bestemt sag,

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Skolen 200 år, skolelivet før og nu med fokus på trivsel. Varighed: ca 1 uge Målgruppe: klasse

Skolen 200 år, skolelivet før og nu med fokus på trivsel. Varighed: ca 1 uge Målgruppe: klasse Skolen 200 år, skolelivet før og nu med fokus på trivsel. Varighed: ca 1 uge Målgruppe: 0.-2. klasse FRA FÆLLES MÅL At eleven kan udtrykke sig i skrift og tale i nære og velkendte situationer At eleven

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Børneblad. Præstø. Har du mødt Adam?

Børneblad. Præstø. Har du mødt Adam? Præstø Børneblad Nu er det tid til skoleblad nummer to og denne gang er vi flere om at skrive bladet. Der er kommet masser af gode ideer og der er sket mange spændende ting på skolen. Hilsen Magnus, Redaktør

Læs mere

Natur/teknik, case: Broer

Natur/teknik, case: Broer Natur/teknik, case: Broer Klokken er 11.50, og 5.a skal have natur/teknik. Eleverne er blevet færdige med deres arbejde med at konstruere deres broer og skal fremlægge for hinanden. Scienceafdelingen,

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING...

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING... Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 SAMFUNDSUDVIKLING.... 3 ÆSTETISKE LÆREPROCESSER... 4 DEN SKABENDE VIRKSOMHED... 4 SLÅSKULTUR... 5 FLOW... 5

Læs mere

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen 1 2 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014-2015... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og

Læs mere