Indledning:... 2 Læskedrikkens indhold:... 2 Næringsstoffer i sund kost:... 6 Syreskader på tænderne:... 7 Overordnet konklusion:...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning:... 2 Læskedrikkens indhold:... 2 Næringsstoffer i sund kost:... 6 Syreskader på tænderne:... 7 Overordnet konklusion:..."

Transkript

1 Lærer: BOS Nicklas Dyrvig og Theis Hansen Roskilde Tekniske Gymnasium

2 Indholdsfortegnelse Indledning:... 2 Læskedrikkens indhold:... 2 Næringsstoffer i sund kost:... 6 Syreskader på tænderne:... 7 Overordnet konklusion:... 7 Indledning: Læskedrikke er i dag meget populære tørstslukkere, og deres popularitet er stadig stigende. De fleste læskedrikke er dog ikke særligt sunde for kroppen, og derfor har undersøgt læskedrikken Coca Cola Zero, der er en af de mest populære sukkerfrie læskedrikke på markedet.7 Læskedrikkens indhold: Coca Colas varedeklaration ser ud som følgende: - Vand (H 2 O) - Kuldioxid (CO 2 ) - Farvestof (E150d) - Surhedsregulerende midler (E338, E331) - Sødestoffer (E951, E950) - Aromaer (bl.a. koffein) - Konserveringsmiddel (E211) - Phenylalaninkilde Vand er en kemisk forbindelse, der er flydende ved normale temperaturer. Vand har formlen H 2 O hlket betyder at vand består af to hydrogenatomer (brint) og et oxygenatom (ilt). Vandmolekyle Kuldioxid er en atmosfærisk luft, der består af et carbonatom (kul) og to oxygenatomer (ilt) den kemiske formel er altså CO 2. Kuldioxidens eneste formål i læskedrikken er at skabe brus og gøre læskedrikken frisk. Kuldioxidmolekyle Farvestoffet i denne læskedrik er E150d. E150d er ammonieret sulfiteret karamel. Det er E150d, der giver Coca Cola Zero sin brune farve.

3 Surhedsregulerende midler i denne læskedrik er E338 og E331. E338 er fosforsyre, der udover at være et surhedsregulerende middel også er et konserveringsmiddel og en antioxidant. Fosforsyren giver læskedrikken den syrlige smag, og fremstilles ud fra mineraler. Selvom fosforsyren er usund for kroppen er fosfor et livsnødvendigt stof for kroppen. E331 er natriumcitrat, der udover at være surhedsregulerende middel også er en antioxidant og et smeltesalt. E331 udvindes af citronsyre og er et tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter. Sødestofferne i denne læskedrik er E951 og E950. E951 er aspartam, som er et syntetisk fremstillet sødestof, som er kaloriefrit. Når man spiser aspartam, spaltes stoffet i tarmen til træsprit og 2 aminosyrer: phenylalanin og asparaginsyre. Udover at være et sødestof er aspartam også en smagsforstærker. E950 er acesulfamkalium, amkalium, som er et syntetisk fremstillet sødestof og som også har en funktion som smagsforstærker. E950 søder 150 gange så meget som sukker og der må max. Være 350 mg/l i en læskedrik. Aromaerne i denne læskedrik er bl.a. koffein. Mere er der ikke oplyst på varedeklarationen. Koffein er et organisk molekyle, der findes i bl.a. kaffe og cola. Den kemiske formel for koffein er C 8 H 10 N 4 4O 2, hvilket betyder at molekylet består af carbon (kul), hydrogen (brint), nitrogen (kvælstof) og oxygen (ilt). Koffein øger blodtrykket, pulsen og tarmens peristaltik. Derudover virker koffein opkvikkende kkende samt urindrivende, og det udvider der bronkierne. Koffein Udover koffein findes der mere end 3000 stoffer med aroma virkning. Nogle af dem er benzaldehyd, vanillin, methanthiol og kanelaldehyd. Nogle aromaer kan lugte meget dårligt i høje koncentrationer.

4 Mandelugt Vanilielugt Kanellugt Det er ikke påvist at koffein har gjort nogle skader på lang sigt, men der kan være nogle bivirkninger ved indtagelse af koffein. Bivirkningerne er sure opstød, kvalme, hjertebanken, hovedpine, søvnløshed, rastløshed og muskelrystelser. Konserveringsmidlet i denne læskedrik er E211. E211 er kaliumbenzoat, der er et syntetisk fremstillet konserveringsmiddel, som udvindes naturligt af benzoeharpiks. Phenylalaninkilde er en aminosyre, som har formlen C 9 H 12 NO 2. Phenylalanin er sammen med asparaginsyre en ingrediens i sødemidlet aspartam. Nogle mennesker har en arvelig sygdom kaldet fenylketonuri. Hvis man har denne sygdom er man allergisk over phenylalanin og kan ved indtagelse af stoffet få hjerneskade. Phenylalaninmolekyle Måling af surhedsgraden i Coca Cola Zero: Surhedsgraden af Coca Cola Zero er blevet målt to gange: En gang med ph-papir, mens der var kuldioxid(brus) i læskedrikken; anden gang med ph-meter, da læskedrikken var blevet kogt (intet brus). Svarene var som følgende: ph-værdi med kuldioxid (med ph-papir) 3 ph-værdi uden kuldioxid (med ph-meter) = 1,7 Måling af syreindhold i Coca Cola Zero (forsøg): Formål: Formålet i dette forsøg er at finde surhedsgraden i Coca Cola Zero. Materialer:

5 Burette, ph-meter, 100 ml bægerglas, 250 ml bægerglas, vaskeflaske, magnetomrører, 0,10M NaOH og Coca Cola Zero(uden brus). Metode: Før selve forsøget tages 150 ml Coca Cola Zero og hældes i en vaskeflaske. Derefter lader man Coca Cola Zero en koge i 10 minutter. Dette gøres for at fjerne kuldioxiden (altså brusen). Selve forsøget opstilles som på nedenstående tegning. I buretten anbringes 0,10M NaOH så buretten er fyldt op til 0. I 250ml bægeret fyldes med de 150 ml kogt Coca Cola Zero. Derefter tilsættes 2 ml NaOH ad gangen indtil ph stiger hurtigere. Sæt så volumen ned så der kun tilsættes 1 ml NaOH ad gangen. Når stigningen igen bliver hurtigere sættes volumen ned igen så der kun tilsættes 0,5 ml NaOH ad gangen. Dette gøres indtil ph-værdien er på over 10. Under hele forsøget noteres ph-værdien og hvor meget NaOH der er blevet brugt. Derefter laves en kurve om titreringen. Lille konklusion: Efter forsøget har vi tegnet kurven (se bilag 1). På kurven aflæste vi den markante stigning til at starte efter at der var tilført 20 ml NaoH til læskedrikken. Efter at have lavet kurven har vi regnet ud hvad koncentrationen af Coca Cola Zero er: c syre = c NaOH * V NaOH / 150 ml <=> c syre = 0,10041 * 20 / 150 ml = 0,013388

6 Næringsstoffer i sund kost: Før der konkluderes hvilke næringsstoffer, der skal bruges for at få en sund kost l informere lidt om proteiner, kulhydrater, fedt og fibre. Proteiner består af polypeptidkæder, der er opbygget af aminosyrer som er sammenbundet ved hjælp af peptidbindinger. Der er ingen grænse for, hvor lang en kæde skal være, for at være en polypeptidkæde. Proteiner er opbygget af 22 forskellige aminosyrer. Normalt er kun 20 af dem synlige. Det er kun disse 20 der indgår i en nysyntetiseret peptidkæde. Kulhydrater består næsten udelukkende af tre grundstoffer. Carbon (kul), hydrogen (brint) og oxygen (ilt). Grundstof forholdene varierer en lille smule. Kulhydraters traditionelle generelle formel er: C x H 2x O x. Der findes 3 slags kulhydrater: stivelse, glykogen og cellulose. Fedt er mest almindeligt opbygget af glycerol hvorpå der sidder 3 fedtsyrekæder. Der findes 3 former for fedt: Mættet fedt, monoumættet fedt og polyumættet fedt. Kostfibre er delvist ufordøjelige og derfor kommer de direkte ned i tyktarmen uden at blive fordøjet. Dette gør at tarmen bliver sund og rask, og bliver bedre til at fordøje. Anbefalingen af det daglige indtag af energi ser ud som følgende: % protein % kulhydrat max 30 % fedt Næringsindhold i Coca Cola Zero. En KJ betyder kilojoule og er et mål for energi. En Kcal betyder kilokalorie og er et mål for energi inden for madvare. 1 Kcal = 4, 1868 KJ Sukkerindholdet i Coca Cola Zero er intet eller i hvert fald meget lidt, da det jo er en sukkerfri læskedrik. Sukker er fællesbetegnelsen på en gruppe kulhydrater, der anvendes til daglig madlavning. Der findes både mono- samt disaccharider og i denne gruppe kulhydrater finder man bl.a. glucose (druesukker) og lactose (mælkesukker).

7 Syreskader på tænderne: Når man får tandskader pga. læskedrikke er det fordi der ser en tanderosion. Tanderosion er en kemisk opløsning af tandens emalje. Emaljen er tændernes skal som beskytter mod syreangreb. Denne skal kan dog ikke klare voldsomme mængder over længere tid, før den bliver ætset igennem. Den opstår hvis tænderne ofte bliver udsat for syreangreb fra mad, drikke eller fra maven. Hvis man ikke børster tænder ordentligt eller skærer tænder, går det særligt hurtigt. Når man skærer tænder bliver emaljen slidt af, og derved bliver ens tænder lettere udsat for syreangreb under emaljen, og ens tænder bliver brune. Ved forkert/dårlig tandbørstning stopper man ikke syreangrebet på tænderne, men lader frit syren ætse. Den ødelagte emalje kan aldrig genskabes, så man har derfor fået sig en livsvarig lidelse Overordnet konklusion: I denne opgave har vi lært hvad Coca Cola Zero indeholder. Det indeholder bl.a. kuldioxid for at skabe brus i læskedrikken og vand. Derudover indeholder Coca Cola Zero farvestoffet E150d, der giver læskedrikken sin brune farve, som den er kendt for. Læskedrikken indeholder også de surhedsregulerende midler E338 (fosforsyre) og E331 (natriumcitrat) samt sødestofferne E951 (aspartam) og E950 (acesulfamkalium), som begge to er smagsforstærkere. Coca Cola Zero indeholder bl.a. aromaen koffein, der er et opkvikkende middel for kroppen. Koffein er ikke påvist skadeligt, men det kan have visse bivirkninger som fx kvalme, søvnløshed og hovedpine. I læskedrikken er der også blevet brugt konserveringsmidlet E211 (kaliumbenzoat) samt en phenylalaninkilde. Phenylalanin er en aminosyre med formlen C 9 H 12 NO 2. Nogle mennesker har den arvelige sygdom fenylketonuri, hvor man har allergi over for phenylalanin og dermed kan blive hjerneskadet. har også fundet ud at Coca Cola Zero som læskedrik (med brus) har en ph-værdi på ca. 3, mens Coca Cola Zero (uden brus altså efter at have været kogt) har en ph-værdi på 1,7. Derudover har vi lavet et forsøg, hvor vi har titreret Coca Cola Zero, med 0,10M NaOH. Da vi kiggede på titreringskurven med svarene fra forsøget, kunne vi konkludere at ph-værdien begyndte at stige markant, efter at vi havde tilsat 20 ml 0,10M NaOH. Efter at have aflæst dette kunne vi så udregne syrens koncentration ved en bestemt formel: c syre = c NaOH * V NaOH / 150 ml <=> c syre = 0,10041 * 20 / 150 ml = 0, Mol/L Udover dette har vi lært at proteiner er aminosyrer, at kulhydrater primært er opbygget af de tre grundstoffer carbon (kul), hydrogen (brint) og oxygen (ilt), at fedt ofte er opbygget af glycerol, hvorpå der sidder 3 fedtsyrekæder, samt at kostfibre er nogle kulhydrater, med en stærk cellevæg, der gør at kostfibrene kommer hele ned til tyktarmen og dermed giver et sundt og raskt tarmsystem. Jeg har også lært at både Kcal og KJ er et mål for energi (dog er Kcal kun et mål for energi inden for madvare), og at 1 Kcal svarer til 4,1868 KJ. Jeg har også lært at det anbefalingen af det daglige

8 indtag af energi skal være ca % protein, % kulhydrat og max. 30 % fedt. Derudover har jeg lært at sukker er en fælles betegnelse for en gruppe kulhydrater, der bruges til daglig madlavning. Til sidst har jeg fundet ud af, at man får tandskade af at drikke for mange læskedrikke, da de opløser tændernes emalje.

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Forberedelsesmateriale til øvelsen Jagten på det skjulte sukker

Forberedelsesmateriale til øvelsen Jagten på det skjulte sukker D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Forberedelsesmateriale til øvelsen Jagten på det skjulte sukker Udarbejdet af Marie Damsbo-Svendsen

Læs mere

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU F

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU F NIVEAU F Indhold Krop... 3 Kemien i kroppen... 3 Energiomsætning... 7 Kuldioxidkredsløbet... 10 Kost... 11 Kostberegning... 11 Næringsstoffer... 15 Vitaminer og mineraler... 19 Hygiejne... 21 Mikroorganismer...

Læs mere

Alkohol. Hvad bruger man alkohol til?... 2. Hvad er alkohol... 2. Destilation... 5. Hvordan fremstilles ethanol... 6. Denaturering...

Alkohol. Hvad bruger man alkohol til?... 2. Hvad er alkohol... 2. Destilation... 5. Hvordan fremstilles ethanol... 6. Denaturering... Alkohol Indhold Hvad bruger man alkohol til?... 2 Hvad er alkohol... 2 Destilation... 5 Hvordan fremstilles ethanol... 6 Denaturering... 7 Forbrænding af ethanol... 7 Nedbrydning af ethanol og tømmermænd...

Læs mere

Tværfaglig rapport om mikrobiologi og mikroorganismer

Tværfaglig rapport om mikrobiologi og mikroorganismer Januar 2012 Tværfaglig rapport om mikrobiologi og mikroorganismer Af: Anna Worning, Ulrik Nielsen og Christoffer Petersen Roskilde Tekniske Gymnasium 2012 Indholdsfortegnelse Tværfaglig rapport om mikrobiologi

Læs mere

KULTUR & SAMFUND KROP & SUNDHED. kemi. matematik. fysik. biologi

KULTUR & SAMFUND KROP & SUNDHED. kemi. matematik. fysik. biologi KULTUR & SAMFUND KROP & kemi fysik matematik biologi 1 INDHOLD KAP 1 Hvad er alkohol? 04 KAP 2 Alkohol og kroppen 08 KAP 3 Alkohol, promille og procenter 11 KAP 4 Kræft og alkohol 15 OPGAVER KAP 1 Hvad

Læs mere

på fødevarer Læs udenpå hvad der er indeni.

på fødevarer Læs udenpå hvad der er indeni. Om deklarationer på fødevarer Læs udenpå hvad der er indeni. Indhold: Varefakta på fødevarer Sådan bruger du Varefakta Varedeklarationer og Varefakta Hvad står der i Varefakta Næringsindhold Energifordeling

Læs mere

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

ORGANISK KEMI. UNDERVISNINGSFORLØB I 8. OG 9 KLASSE.

ORGANISK KEMI. UNDERVISNINGSFORLØB I 8. OG 9 KLASSE. ORGANISK KEMI. UNDERVISNINGSFORLØB I 8. OG 9 KLASSE. Enzym Klavs Ravn Gydesen Præstemoseskolen Hvidovre som Science kommune 2009/2010 1 Indhold Indledning:... 4 Første del vedrørende 8. kl.:... 4 Undervisningsmål

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Mette Øland Madsen lh200530 4. Studieprodukt 15.04.2011

Mette Øland Madsen lh200530 4. Studieprodukt 15.04.2011 Fedtstoffer og kulhydrater... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Fedtstoffer... 2 Triglycerider... 2 Kulhydrater... 5 Glycolysen... 7 Fedme - Danmark i relation til USA... 7 Didaktiske overvejelser...

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Kredsløbet. Biologiaflevering d. 29/10 2007 Maila Walmod, klasse 1.3

Kredsløbet. Biologiaflevering d. 29/10 2007 Maila Walmod, klasse 1.3 Kredsløbet Biologiaflevering d. 29/10 2007 Maila Walmod, klasse 1.3 1 Indhold: Indledning s. 3 Kredsløbet s. 3 Fysisk aktivitet s. 4 Måling af kondition s. 5 Lungernes opbygning s. 7 BMI og sund kost s.

Læs mere

Proteiner, aminosyrer og kulhydrater

Proteiner, aminosyrer og kulhydrater Proteiner, aminosyrer og kulhydrater Tekst: Thomas R. Mikkelsen Figurer: Kirsten Bak Andersen 1. udgave, august 2012 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Organiske stoffer... 4 Proteiner og aminosyrer...

Læs mere

N r. 1 2. Erosioner. syreskader på tænderne

N r. 1 2. Erosioner. syreskader på tænderne N r. 1 2 Erosioner syreskader på tænderne Erosioner syreskader på tænderne Syre fra drikkevarer, mad eller maven kan skade dine tænder og populært sagt få dem til at ætse væk. Når tandemaljen udsættes

Læs mere

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI Alt om Sukker INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER 3 4 6 7 10 SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI 12 16 20 2 tip en 13'er 1 x 2 01 02 03 04 05 06

Læs mere

KEMI Vigtig baggrundsviden for biologer

KEMI Vigtig baggrundsviden for biologer KEMI Vigtig baggrundsviden for biologer af Niels Roholt Århus Akademi 1994 For at forstå, hvordan en levende organisme fungerer, må man vide noget om sammensætningen af stofferne i protoplasma og de ændringer,

Læs mere

Den brede SunDheDSprofil Social- og SunDheDShjælper navn: hold: 1

Den brede SunDheDSprofil Social- og SunDheDShjælper navn: hold: 1 Den brede Sundhedsprofil Social- OG sundhedshjælper Navn: Hold: 1 Indholdsfortegnelse Indhold Side Det brede sundhedsbegreb 3 Generelle anbefalinger om fysisk aktivitet 5 Inaktivitet 7 BMI Body Mass Index

Læs mere

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER Alt om SUKKER INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION 3 4 8 10 11 SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER 14 16 20 2 TIP EN 13'ER 1 X 2 01 02 03 04

Læs mere

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord...3 Opskrifter... 4 Quinoagrød... 5 Vegansk Yoghurt... 7 Øllebrød... 10 Morgenfrugtskål... 12 Havregrød med hjemmelavet bær-yoghurt...14 Chiagrød... 17 Pæregrød med quinoaflager...19

Læs mere

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E NIVEAU E Indhold Kost... 3 Kostberegning... 3 Energi... 6 Fordøjelse... 11 Næringsstoffer... 14 Vitaminer og mineraler... 19 Hygiejne... 23 Mikroorganismer... 23 Personlighygiejne... 27 Køkkenhygiejne...

Læs mere

En model af et enzym (http://da.wikipedia.org/wiki/enzym)

En model af et enzym (http://da.wikipedia.org/wiki/enzym) Fatzymes Vi er to elever fra Langhøjskolen, der har valgt emnet vendepunkter og forandringer med udgangspunkt i enzymer og med overskriften Fatzymes. Inspirationen er kommet fra at vi i klassen har lært

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

SIDE 1 HVORFOR BLIVER FRUGTEN BRUN OG KØDET GRÅT?

SIDE 1 HVORFOR BLIVER FRUGTEN BRUN OG KØDET GRÅT? SIDE 1 HVORFOR BLIVER FRUGTEN BRUN OG KØDET GRÅT? ØVELSER OM MADENS BIOLOGI OG KEMI, KVL - ØVELSESHÆFTE 2005 KVL - ØVELSESHÆFTE 2005 HVORFOR BLIVER FRUGTEN BRUN OG KØDET GRÅT? ØVELSER OM MADENS BIOLOGI

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Forårskure. Antinutrienter

Forårskure. Antinutrienter Forårskure Når foråret spirer frem, får vi naturligt lyst til at forny os på samme måde, som naturen fornyer sig ved at lade det nye vokse frem. Forårsrengøring, hvor vi renser ud i det gamle og får luftet

Læs mere

Varedeklarationer. Og lightprodukter

Varedeklarationer. Og lightprodukter Varedeklarationer Og lightprodukter Varedeklarationer skal være anført på varen eller på en vedhæftet etiket skal indeholde mængdeangivelse af ingredienser varebetegnelse ingrediensliste Varedeklarationer

Læs mere

Fysikforsøg 9.kl. 2008

Fysikforsøg 9.kl. 2008 Fysikforsøg 9.kl. 2008 Fysikrapport 1: Fremstilling af elektricitet ved induktion Fysikrapport 2: Vekselstrøm og jævnstrøm Fysikrapport 3: Titrering Fysikrapport 4: Radioaktiv Stråling Fysikrapport 5:

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere