Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter"

Transkript

1 Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Thisted Kommune Beskrivelsens indhold Denne beskrivelse af serviceniveauet for dækning af nødvendige merudgifter knytter sig til kvalitetsstandarden for Thisted Kommune. I kvalitetsstandarden gennemgås lovgrundlag, sagsbehandling og klagemuligheder. Dokumentet indeholder en ikke-udtømmende liste over udgifter, der kan bevilges merudgiftsydelse til. I tilfælde, hvor borgere søger om merudgifter til andre ydelser, vil sagsbehandleren lave en individuel beregning. Forudsætningerne for beregningen fremgår af den afgørelse, som borgeren modtager. Dokumentet indeholder desuden en negativ-liste, hvor det angives, hvilke udgifter der ikke kan dækkes som en nødvendig merudgift. Denne liste er heller ikke udtømmende, men omhandler de mest almindelige udgiftsposter, der gives afslag på. Det er vigtigt at pointere, at serviceniveauet er udgangspunktet for udmålingen af merudgifter. Den endelige afgørelse om merudgifter vil altid bero på en konkret, individuel vurdering af borgerens sag. Generelle forudsætninger for nødvendige merudgifter Personkreds Dækning af merudgifter kan udelukkende tilkendes borgere, der har en varig funktionsnedsættelse, der er indgribende i borgerens hverdag. Bestemmelsen er subsidiær. Dette betyder at man borgeren kun kan få dækket merudgifter, der ikke kan dækkes efter andre bestemmelser i Serviceloven eller anden lovgivning. Borgere, der er tilkendt førtidspension før 2003 er som udgangspunkt ikke berettiget til at få dækket merudgifter, med mindre de modtager hjælp efter Servicelovens 95 eller 96. Sandsynliggjorte udgifter Merudgiftsydelsen udmåles efter en konkret vurdering af borgerens sandsynliggjorte eller dokumenterede merudgifter ved den daglige livsførelse. At merudgifterne skal være sandsynliggjorte eller dokumenterede betyder, at kommunen ikke kan kræve dokumentation for afholdelsen af udgifterne, men at sagsbehandleren skal udøve et skøn omkring, om det er sandsynligt at borgeren har udgifterne, hvis ikke de er dokumenterede. Der skal laves et overslag over omfanget af de behov, som borgeren efter al sandsynlighed vil få i det kommende år, og hvad det medfører af merudgifter. Hvis ansøger kan dokumentere udgifterne, fx ved at fremvise kvitteringer på det seneste års forbrug, vil det selvfølgelig være en fordel i forhold til sagens behandling.

2 Minimum for skønnede udgifter Det er en betingelse for at få dækket merudgifter, at udgifterne som minimum udgør 6.204,- årligt (2015-niveau). Hvis ikke der er sandsynliggjorte udgifter på 6.204,- eller derover, vil sagen blive afgjort med et afslag som følge af, at minimumsgrænsen ikke er nået. Udgiftstyper Det gælder for alle nødvendige merudgifter, at det skal være udgifter som er begrundet i borgerens funktionsnedsættelse. Det skal samtidig sandsynliggøres, at merudgiften er nødvendig. Dette betyder, at det skal være nødvendigt for borgeren at kunne købe det, der ansøges om, for at kunne leve en almindelig tilværelse som andre i samme livssituation uden funktionsnedsættelse. Thisted Kommune anbefaler, at borgeren så vidt muligt selv tager del i at sandsynliggøre de merudgifter, der søges om dækning af. Det kan fx være at fremskaffe oplysninger fra egen læge og evt. specialister til belysning af et behov. Der kan også være tale om videnskabelige undersøgelser mv. Generelt for beregningen af nødvendige merudgifter For at kunne beregne beløbet til dækning af den nødvendige merudgift er der i hovedtræk to forhold, der skal være afklaret: Hvad er borgerens udgift til det, som sagsbehandleren vurderer som nødvendigt med udgangspunkt i kommunens serviceniveau og en konkret vurdering Hvad er den almindelige udgift for andre borgere i samme livssituation uden funktionsnedsættelse Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at merudgifter kun dækkes med det beløb, som borgeren kan sandsynliggøre der vil være en merudgift. Det er altså som borger dig selv der har ansvaret for at sandsynliggøre udgifterne. Nedenfor gennemgås Thisted Kommunes fastlagte serviceniveau på nogle af de områder hvor en udgift i nogle tilfælde kan indregnes i den samlede merudgift. Det er vigtigt at være opmærksom på, at udgifterne for de enkelte punkter indgår i en samlet udgift, der kun kan dækkes efter bestemmelsen om merudgiftsydelse, hvis det samlede beløb er på minimum 6.204,- (2015-niveau). Bemærk, at det for alle punkter gælder at der skal foretages en konkret vurdering om borgeren er berettiget til dækning af hver enkelt udgift.

3 Merudgift Medicin Befordring Befordring til kontrol og behandling i sundhedsvæsnet Bemærkninger Nødvendige merudgifter til medicin kan efter en konkret vurdering indregnes. Der kan udelukkende dækkes udgifter for medicin, der ikke dækkes af anden lovgivning som eksempelvis kronikertilskud efter Sundhedsloven. Borger har selv ansvaret om at have undersøgt og ansøgt efter andre bestemmelser før der ansøges efter 100. Der er to måder, hvorpå befordring efter en konkret vurdering kan blive en nødvendig merudgift, som kan søges indregnet. Kontrol og behandling, der er ordineret af sundhedsvæsnet, kan være omfattet, når merudgiften ikke dækkes efter anden bestemmelse i serviceloven eller anden lovgivning. Befordring på mere end 50 km dækkes af Region Nordjyllands kørselskontor. Særtransporter, som bestilles af sygehuset dækkes af Region Nordjyllands kørselskontor. Behovet for kontrol og behandling skal være begrundet i borgerens funktionsnedsættelse. Hvis dette krav er opfyldt, dækkes hele borgerens beregnede udgift til billigst mulige befordring. Omkostningerne beregnes efter følgende metode: Bil: Afstand x takst x forventet antal rejser pr. år = årlig merudg. Offentlig transport: Pris pr. rejse x forventet antal rejser pr. år = årlig merudgift Taksten for befordring i bil er statens lave takst på 2,02 kr./km.(2015-takst). Prisen pr. rejse med offentlig transport indhentes på Almindelige lægebesøg, der ikke skyldes borgerens funktionsnedsættelse, kan indgå i beregningen jf. nedenstående om almindelig befordring. I de tilfælde, hvor borgeren benytter muligheden for frit sygehusvalg, er det kun den nødvendige udgift, svarende til transporten til det nærmeste sygehus, der tilbyder behandlingen, der kan dækkes som en merudgift. Befordring i forbindelse med eksempelvis tilpasning af hjælpemidler skal søges dækket jf. Hjælpemiddelbekendtgørelsen. Almindelig befordring Behovet for almindelig befordring afspejler det behov, som andre (uden funktionsnedsættelse og i samme livssituation) også har for at komme omkring. Andre borgere uden funktionsnedsættelse betaler selv for at komme omkring. Derfor kan der kun i merudgiftsydelsen indregnes den forskel i pris, der er begrundet i borgerens funktionsnedsættelse.

4 Borgeren skal for det første sandsynliggøre, at funktionsnedsættelsen medfører et behov for at benytte andre transportmidler end det billigste. For det andet skal borgeren sandsynliggøre at ville have benyttet et billigere transportmiddel, hvis borgeren var i stand til det. Forskellen mellem prisen på den anvendte befordring og den befordring, som borgeren ville have anvendt uden funktionsnedsættelse, dækkes som merudgift. Forskellen beregnes efter følgende metode: (Afstand x forbrugt takst) (afstand x forventet takst uden funktionsnedsættelse) = merudgift Hvis enten den forbrugte eller den forventede takst er offentlig transport, beregnes udgiften ved at finde den billigste rejse med rejsekort og forventet rabattrin på Borgerens almindelige befordringer i løbet af et år udregnes ved denne metode, og den samlede årlige forskel kan indregnes som merudgift. Antallet af de forskellige ture opgøres i samarbejde mellem borger og sagsbehandler med udgangspunkt i det beskrevne serviceniveau. Antallet af ture/rejser af forskellige typer er som udgangspunkt fastlagt af Kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune ud fra, hvad der betragtes som normalt for andre. De politisk fastlagte antal er følgende: Fritidsaktiviteter i nærområdet (indenfor 20 km): 1 gang om ugen Personlig pleje(frisør, fodterapeut eller kiropraktor fx): 1 gang om måneden Almindelige lægebesøg: 2 gange om året Besøg hos familie/venner eller andre aktiviteter i nærområdet(indenfor 20 km): 1 gang om ugen Besøg hos familie/venner eller andre aktiviteter udenfor nærområdet: 4 gange om året Befordring i forbindelse med arbejde Biludgifter Ved merudgifter til befordring til og fra ordinært arbejde og fleksjob fratrækkes eventuelt befordringsfradrag ved beregning af både den forbrugte takst og den forventede takst. Ligeledes bestemmes antallet af transporter til uddannelse også af borgerens årlige antal uddannelsesdage. Her fratrækkes eventuelle tilskud til befordringen også. Antallet af befordringer til og fra arbejde bestemmes af borgerens forventede antal arbejdsdage om året. Som udgangspunkt kan der ikke efter merudgiftsbestemmelserne ydes støtte til udgifter på en bil. Hvis borgeren modtager statens kørselstakst for befordring på baggrund af funktionsnedsættelsen, er udgifter til brændstof, dæk og vedligeholdelse allerede dækket via denne takst. Der henvises til bekendtgørelse fra skatterådet. Der kan dog være ganske særlige tilfælde, hvor udgiften til betaling af eksempelvis forsikring af bilen eller

5 brændstofforbrug (kun hvis der ikke ydes kørselstakst for befordringen) kan indregnes, det gælder hvis enten: 1. borgeren ikke ville have haft bil, hvis ikke det var på grund af funktionsnedsættelsen eller 2. den bil borgeren har kostet borgeren mere, end den bil som det skønnes at borgeren ville have haft, hvis ikke borgeren havde en funktionsnedsættelse. I forhold til forsikringer er det i disse tilfælde differencen i forhold til en almindelig bil, der kan dækkes. I forhold til brændstofforbrug, kan der kun ydes difference, således det svarer til Skatterådets beregninger af kørselstakst. Dette betyder, at såfremt bilen kører mindre end 15,2km/l, kan der ydes differencen op til de 15,2km/l, som er EU-norm. Der henvises til Bekendtgørelse om Skatterådets satser for 2015 vedrørende fradrag for befordring 3 I forbindelse med udgifter til Handicapbil kan der ikke ydes merudgiftsydelse til: Afdrag Udligningsafgift på dieselbil Grønne afgifter Reparation af handicapindretninger i bilen Udgifter til sport og fritid Såfremt det må antages, at en ikke-handicappet voksen på samme alder og i samme livssituation ville have en sportseller fritidsaktivitet, foretages en beregning af, hvilke eventuelle merudgifter ansøgeren efter en konkret vurdering kan få dækket i forbindelse med sin udøvelse af sports- og fritidsaktiviteter. Det er en forudsætning, at mulighederne for at dyrke andre former for sport, hvor merudgifter ikke er nødvendige, er meget begrænsede af den nedsatte funktionsevne. Udgifter til dyrkning af handicapsport på eliteniveau dækkes ikke af Thisted Kommune som merudgiftsydelse, da det fra politisk side vurderes, at udøvelse af sport på eliteniveau er et livsstilsvalg, og ikke er en nødvendighed i forhold til at lede et normalt dagligdags liv som andre i samme alder og livssituation. Beklædning Ekstraordinært slid på tøj samt specialsyet/særlig tilrettet tøj Hvis borgeren kan sandsynliggøre, at funktionsnedsættelsen medfører særlige udgifter i forhold til beklædning, kan udgiften efter en konkret vurdering dækkes indenfor nedenstående politisk vedtagne grænser. Udgiften kan efter en konkret vurdering indregnes, når borgeren har merudgifter til særligt tilrettet tøj, eller på grund af funktionsnedsættelsen har et ekstraordinært slid på sit tøj. Disse udgifter dækkes med op til 300 kr./måned.

6 Sko Ekstra sengetøj, håndklæder mv. Ekstraudgifter til tøjvask En merudgift til sko kan efter en konkret vurdering indregnes med op til 500 kr./år. Udgiften kan efter en konkret vurdering indregnes når borgeren har brug for ekstra sengetøj, oftere udskiftning af dyne mv. Der kan som udgangspunkt beregnes op til 500 kr./år til dækning af denne merudgift. Merudgifter i forbindelse med øget tøjvask, kan efter en konkret vurdering indregnes hvis borgeren kan sandsynliggøre hvor mange ekstra tøjvaske det årligt drejer sig om. Der kan ydes 8 kr. pr. ekstra vask. Ydelsen på 8 kr. pr. vask er udregnet af Energistyrelsen, og dækker udgiften for el, vand, sæbe og slid på maskinen. Såfremt ekstra tørring er nødvendig, kan der efter en konkret vurdering ydes 6 kr. pr. ekstra tørring. Ydelsen på 6 kr. er udregnet af Energistyrelsen og dækker udgiften for el og slid på maskinen. Boligudgifter Flytning Indskud Husleje Vedligeholdelse Ekstra-udgifter I forbindelse med et nødvendigt boligskifte kan der indregnes merudgiftsydelse jf. nedenstående. Udgifter i forbindelse med selve boligskiftet og indretning skal søges efter Servicelovens 116. Merudgifter kan efter en konkret vurdering indregnes, hvis grundlaget for flytningen er borgerens funktionsnedsættelse. Merudgift til indskud kan efter en konkret vurdering indregnes. Der kan alene søges om medudgiftsydelse for den del af indskuddet, som ikke kan dækkes af evt. tilbagebetalt indskud fra den tidligere bolig. Opgørelse af tilbagebetalt indskud fra tidligere lejebolig kan benyttes til at sandsynliggøre merudgiften. Såfremt borgeren er nødsaget til at flytte til ny og mere handicapvenlig bolig som følge af funktionsnedsættelsen, og den nye bolig har en højere husleje end den tidligere bolig, kan der efter en konkret vurdering ydes et tilskud, der svarer til differencen imellem den billigst mulige husleje i bolig beliggende indenfor borgerens normale boligområde, der er egnet til borgerens funktionsnedsættelse, og borgerens gamle bolig. Der kan således ikke ydes til difference der begrundes i ønsket om at skifte område, i større beboelsesareal eller i andre ting der ikke kan begrundes direkte i borgerens funktionsnedsættelse. Se under håndsrækninger. Hvis borgeren kan sandsynliggøre, at funktionsnedsættelsen medfører særlige ekstra-udgifter, kan udgiften efter en konkret vurdering dækkes indenfor nedenstående politisk vedtagne grænser.

7 Ekstra varmeudgift Ekstra forbrug af varmt vand Ekstra forbrug af strøm til opladning af elektriske hjælpemidler Forhøjede forsikringsudgifter Der kan efter en konkret vurdering i ganske særlige tilfælde ydes merudgiftsydelse til ekstra varme i hjemmet, såfremt borgeren kan sandsynliggøre, at den ekstra varme er en nødvendighed som direkte følger af den nedsatte funktionsevne. Det vurderes kun sandsynliggjort, at ekstra varme er en nødvendighed i tilfælde, hvor der foreligger et videnskabeligt belæg for nødvendigheden af den ekstra varme, og hvor det er lægeligt dokumenteret at den konkrete borger har behovet. Varmeudgiften dækkes med op til kr./år. Der kan i ganske særlige tilfælde og efter en konkret vurdering ydes merudgiftsydelse til ekstra forbrug af varmt vand, såfremt borgerens funktionsnedsættelse direkte medfører, at bad tager længere tid end det ville tage for andre uden funktionsnedsættelse. Det ekstra forbrug kan vurderes sandsynliggjort som en nødvendig merudgift i tilfælde, hvor der foreligger lægelig vurdering af, at borgerens funktionsnedsættelse direkte medfører det ekstra vandforbrug. Såfremt borgeren kan sandsynliggøre det ekstra forbrug af varmt vand, kan forbruget indregnes højst 4 kr./pr. bad. Kun i ganske særlige tilfælde, og når udgiften er uforholdsmæssigt stor, kan indregnes merudgiftsydelse til elforbrug til opladning af fx el-kørestol, hospitalsseng mv. Elforbruget er at betragte som en almindelig driftsomkostning, og er derfor kun muligt at dække hvis det er uforholdsmæssigt stort. Der henvises til Principafgørelse Der kan efter en konkret vurdering indregnes tilskud til at dække en forhøjet forsikringspræmie på en bil, hvis forhøjelsen ifølge forsikringsselskabet alene skyldes borgerens handicap eller særlige indretninger som følge heraf. Det er ikke muligt at få indregnet dækning af udgifter til ulykkes- eller livsforsikring, idet disse ikke betragtes som en nødvendig merudgift ved den daglige livsførelse. Der henvises til Principafgørelser samt Håndsrækninger Der ydes kun i særlige tilfælde merudgiftsydelse til håndsrækninger, hvis der er en ægtefælle/samlever i huset. I de tilfælde hvor borgeren har en rask ægtefælle/samlever, kan der ikke ydes merudgiftsydelse til håndsrækninger. I tilfælde hvor også ægtefælle/samlever har dårligt helbred eller lignende, skal borgeren selv sørge for at dette fremgår af ansøgningen, således sagsbehandleren konkret kan vurdere om borgeren alligevel er berettiget til, at merudgiftsydelse for håndsrækninger indregnes. I vurderingen tages der også hensyn til, om der i huset er store børn, der kan hjælpe. Dette er med den begrænsning, at børnene ikke kan pålægges mere arbejde i hjemmet, end det ville være normalt for andre børn i deres alder. Der kan også ved vurderingen lægges vægt på, om der er mindre børn i huset, som omvendt kan udgøre en begrænsning i forældrenes evne til at klare visse opgaver selv.

8 Sandsynliggørelse af merudgifter til håndsrækninger kan eksempelvis ske ved, at der i forbindelse med årlig opfølgning fremvises kvitteringer for det seneste år. Der ydes ikke tilskud til håndsrækninger til borgere tilkendt BPA-ordning, idet det forventes, at den slags opgaver som håndsrækninger indeholder, kan indeholdes i BPA-ordningen. Hvis borgeren kan sandsynliggøre, at funktionsnedsættelsen medfører behov for håndsrækninger, kan udgiften efter en konkret vurdering dækkes indenfor nedenstående politisk vedtagne grænser. Rengøring Vinduespudsning Græsslåning Hækkeklipning Snerydning Øvrige daglige og nødvendige håndsrækninger Rengøring ydes som udgangspunkt jf. Servicelovens 83 om personlig og praktisk bistand, og derfor kan der ikke ydes støtte til dette jf. Servicelovens 100. Ovenstående følger af, at det er en betingelse for benyttelse af 100, at merudgiften ikke kan dækkes af anden lovgivning eller andre bestemmelser i Serviceloven. Dette kan efter en konkret vurdering indregnes som merudgift. Der kan ydes tilskud op til 3 gange årligt. Dette kan indregnes efter en konkret vurdering. Ydelsen kan dække op til en ugentlig græsslåning i perioden 1. april 1. november, dog maximalt kr./år. Borger kan med fordel indhente tilbud på arbejdet og foreligge dette med henblik på at sandsynliggøre, hvad udgiften beløber sig til. Der kan efter en konkret vurdering indregnes merudgifter til hækkeklipning 1 gang årligt. Der kan efter en konkret vurdering indregnes til rydning af fortov op til 6 gange årligt eller maksimalt 1200 kr./år. Der kan efter en konkret vurdering indregnes hjælp til småreparationer, praktisk hjælp i forhold til fx skifte af elpærer, opsætning af billeder mv. Det er muligt at få udbetalt et standardbeløb på 500 kr./år til alle disse mindre håndsrækninger, hvis borgeren kan sandsynliggøre, at have udgifter til disse grundet sin funktionsnedsættelse. Såfremt borgeren kan sandsynliggøre, at der er væsentligt flere af denne type opgaver i hjemmet, end i en almindelig husstand, kan sagsbehandleren foretage en individuel beregning heraf. I forhold til standardbeløbet kan borgeren frit benytte dette beløb til aflønning eller små gaver. Malerudgifter og anden vedligeholdelse Der kan i ganske særlige tilfælde indregnes udgifter til malerarbejde og anden vedligeholdelse, hvis det vurderes, at borgeren uden funktionsnedsættelsen ville have udført arbejdet selv. Det kan fx være i de tilfælde, hvor en håndværker grundet funktionsnedsættelse ikke længere selv kan udføre de arbejder i hjemmet, som denne selv udførte før funktionsnedsættelsen indtrådte.

9 I andre tilfælde er det Thisted Kommunes vurdering, at det er normalt for personer uden funktionsnedsættelse, at hyre håndværkere til at udføre den type arbejde. Typen af håndsrækning kan dog også indregnes i de tilfælde, hvor der vurderes at være tale om en ekstraudgift, der er begrundet i funktionsnedsættelsen. Det kan være, hvis der er ekstra slid på gulve eller vægge grundet eksempelvis kørestolsbrug. Udgift til håndværkere i forbindelse med hjælpemidler mv. Sats for betaling af håndsrækninger Merudgifter i forbindelse med ernæring Laktoseintolerans Undervægt Sondemad Opsætning af fx ramper, hjælpemidler mv. dækkes af anden bestemmelse i loven, og kan derfor ikke indregnes som merudgift. Thisted Kommune har fastlagt en takst for aflønning i forbindelse med håndsrækninger. Udgiften opgøres efter anslået timeantal og med en timeløn svarende til en uuddannet medhjælper på FOA s løntrin 11. Merudgiftsydelse beregnes ud fra forskellen mellem almindelig kost og den kost, som borgeren på grund af funktionsnedsættelsen har brug for. Specialkost kan indregnes som merudgift jf. satsen på Astmaog Allergiforeningens hjemmeside. Såfremt borgeren kan vise lægelig dokumentation for, at undervægt er en direkte følge af den funktionsnedsættelse, der søges merudgifter for at kompensere for, er det muligt efter en konkret vurdering at få indregnet udgifter til proteindrikke, proteinpulver, kulhydrattilskud mv. Der kan kun indregnes sondemad i merudgiftsydelse når borgeren kun lever delvist af sondemaden. Dette skyldes, at borgere der lever fuldt af sondemad får dækket 60 % igennem sygehusvæsenet, og de resterende 40 % ikke overstiger prisen for almindelig kost. Terminale borgere skal søge om dækning af udgifter til sondemad efter Servicelovens 122 hos visitationen. Diabetes Almindelig diabeteskost Hurtigtvirkende kulhydrater Når det er lægeligt dokumenteret, at borgeren lider af insulinkrævende diabetes kan indregning af merudgifterne til kost ske ud fra lægens anbefalinger af antal KJ dagligt, og de takster der er angivet på Diabetesforeningens hjemmeside. Borgere med insulinkrævende diabetes er berettigede til dækning af merudgifter til kost, hvis lægen vurderer, at de enten vil komme i akut livsfare indenfor 24 timer, hvis de ikke får medicin, eller vil være i fare for at få en yderligere funktionsnedsættelse, hvis de ikke får medicin indenfor 48 timer. Der henvises til principafgørelse C Der tages udgangspunkt i Diabetesforeningens anbefalinger. Når diabetikere har lavt blodsukker, kan det behandles med hurtigtvirkende kulhydrater - typisk ved indtagelse af druesukker og juice. Der kan også være behov for at følge op med langsomt virkende kulhydrater i form af rugbrød eller

10 lignende. De langsomt virkende kulhydrater dækkes af diabeteskosttaksten som beskrevet ovenfor om almindelig diabeteskost. (se principafgørelse og ). Glutenallergi Glutenallergikere kan få dækket merudgiften til særlig kost efter en fast takst, der fremgår af Cøliakiforeningens hjemmeside. Eksempler på udgifter der ikke kan dækkes som merudgifter Døråbner (Servicelovens 116) Nødkald abonnement (Princip afgørelse og ) Alle former for behandling(sundhedsloven) Vedligeholdelse, reparation og nye dæk til kørestol (Principafgørelse C-61-01) Ketonstrimler. (Principafgørelse ) Ortopædisk fodtøj (Servicelovens 112) Vægtafgift (Principafgørelse ) Kanyleboks (Principafgørelse ) Spritservietter (Principafgørelse Hjælpemiddelbekendtgørelsen) Batterier (Principafgørelse 80-10) Blodsukkermåler (Servicelovens 112) Psykolog (Sundhedsloven Aktivlovens 82) Rengøring(Servicelovens 83) Hjælpemidler og forbrugsgoder, samt driftsudgifter hertil(servicelovens 112) Særlige beklædningsgenstande som fx regnslag til kørestol, kørepose, hagesmæk og beskyttelsesbukser til svært inkontinente børn og unge (Servicelovens 112)

Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100

Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100 1 Kvalitetsstandard for merudgiftsydelse efter lov om social service 100 Lovgrundlag Merudgiftsydelse efter lov om social service 100. Bekendtgørelse nr. 1248 af 13/11/2017 om nødvendige merudgifter ved

Læs mere

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Frederikshavn Kommune Indhold 1 Beskrivelsens indhold... 2 1.1 Generelle forudsætninger for nødvendige merudgifter... 2 1.2 Generelt

Læs mere

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100.

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100. Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter Lov om Social Service 100. Lovgrundlag 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem

Læs mere

I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2017 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen

I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2017 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2017 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen Indhold Indledning... 3 Principper for den gode sagsbehandling... 3

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5

KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 KVALITETSSTANDARD Økonomisk støtte til merudgifter Servicelovens 100, stk. 1-5 LOVGRUNDLAG FORMÅL 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer

Læs mere

I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2018 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen

I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2018 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2018 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen Indhold Indledning...3 Principper for den gode sagsbehandling...3 Den

Læs mere

Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100

Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100 Tilskud til nødvendige merudgifter for voksne, jf. Servicelovens 100 Formål At yde kompensation til borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne for de merudgifter, som er en konsekvens

Læs mere

I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2019 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen

I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2019 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen I dette hæfte findes de samlede kvalitetsstandarder og serviceniveauer 2019 for myndighedssektionen i Handicap- & psykiatriafdelingen Indhold Indledning...3 Principper for den gode sagsbehandling...3 Den

Læs mere

HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018

HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 HÅNDBOG FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 Bilag 1 Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter

Læs mere

Bilag 1. Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til:

Bilag 1. Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til: Bilag 1 Alfabetisk oversigt med uddybende eksempler på, hvad man kan og ikke kan få dækket merudgifter til: Abonnement og lydbøger Der ydes ikke dækning af merudgifter til abonnementer til aviser, fagblade

Læs mere

At borgeren med sin familie kan leve et almindeligt liv som andre ikke handicappede på samme alder, og i samme livssituation.

At borgeren med sin familie kan leve et almindeligt liv som andre ikke handicappede på samme alder, og i samme livssituation. Serviceniveau for ydelser på handicap- og udsatte voksenområdet Merudgifter SEL 100 FORMÅL Formålet med bestemmelsen er, at tilgodese voksne borgere med betydelig, væsentlig og varig nedsat fysisk eller

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2015 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for merudgifter efter Lov om Social Service 100. Du kan

Læs mere

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter jf. 100 i Lov om Social Service Myndighed social Voksenhandicap Revideret udkast 26. februar 2019 Dækning af nødvendige merudgifter 100 i Lov om Social

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Indhold INDHOLD... 1 INDLEDNING... 2 VÆRDIGRUNDLAG... 2 SERVICEMÅL... 3 VISITATION/ANSØGNING... 3 LOVGIVNING...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandard Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100 Omsorg og Sundhed Introduktion Baggrunden for at indføre kvalitetsstandarder på merudgiftsområdet, er et ønske om at kunne tilbyde borgere i

Læs mere

Administrationsgrundlag

Administrationsgrundlag Administrationsgrundlag for dækning af nødvendige merudgifter Godkendt i Udvalget for Voksne d. 2. april 2013 1. Indhold i administrationsgrundlaget Dette administrationsgrundlag beskriver kriterierne

Læs mere

Varde Kommune sætter mennesket før handicappet.

Varde Kommune sætter mennesket før handicappet. Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven 100 1. Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen 1. Rammer 1.1 Formål Ydelsens formål er, at yde kompensation til borgere

Læs mere

Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter

Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter Håndbog for dækning af nødvendige merudgifter Hvornår kan du ikke få dækket dine merudgifter Du skal være omfattet af den personkreds som kan modtage merudgiftsydelse: Du skal have en varigt nedsat fysisk

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018

KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER. Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 KVALITETSSTANDARD FOR SERVICELOVENS 100, DÆKNING AF MERUDGIFTER Godkendt i Kommunalbestyrelsen d. 21. november 2018 Kvalitetsstandard 100 i Lov om social service Kommunalbestyrelsen skal en gang om året

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed

Kvalitetsstandard. Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100. Omsorg og Sundhed Kvalitetsstandard Merudgiftsydelse Lov om Social Service 100 Omsorg og Sundhed Godkendt af social- og forebyggelsesudvalget den 2. september 2014 Introduktion Baggrunden for at indføre kvalitetsstandarder

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100.

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. 1. udgave er: godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 09.12.2010 godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen

Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen Kvalitetsstandard Nødvendige merudgifter Serviceloven 100 1. Rammer 2. Indhold 3. Visitation og tildeling 4. levering af ydelsen 1. Rammer 1.1 Formål Ydelsens formål er, at yde kompensation til borgere

Læs mere

"Indgribende lidelse" betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse.

Indgribende lidelse betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse. Kvalitetsstandard for Merudgifter i Lov om Social Service 41 Redigeret d. 250811 1. Lovgrundlag 41 i Lov om Social Service. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. Dækning af nødvendige merudgifter. Servicelovens 100

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard. Dækning af nødvendige merudgifter. Servicelovens 100 Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 Acadre dok.: 69211-13 Godkendt i Voksen- og Plejeudvalget på møde den 25.04.2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Dækning af merudgifter

Dækning af merudgifter Dækning af merudgifter Medlemmet Tanja Lambach Rasmussen er socialrådgiver og fortæller her om reglerne for dækning af merudgifter i forbindelse med vores hudlidelse. Mange oplever, at det er blevet vanskeligere

Læs mere

Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014

Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014 Vejledende serviceniveau 100 Juni 2014 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Servicelovens 100 Dækning af nødvendige merudgifter til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne 2. Hvilket

Læs mere

Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk kompensation til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service

Læs mere

Lov om Social Service 100

Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard Ydelsens lovgrundlag 100 - Merudgifter Lov om Social Service 100 Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk støtte til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service 100.

Læs mere

Merudgifter til drift af bil servicelovens 100

Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Udgifter, der er forbundet med at have handicapbil, f.eks. forsikring, benzin, reparation mv., skal du som udgangspunkt selv afholde, idet personer med nedsat

Læs mere

Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard merudgifter efter Servicelovens 100 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Ændret fra at punktet hed Service Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Social Service 100 yde dækning af nødvendige

Læs mere

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandarden for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Introduktion Greve Kommune bevilger økonomisk kompensation til dækning af merudgifter efter Lov om Social Service

Læs mere

Merudgifter. Efter Servicelovens 100. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Merudgifter. Efter Servicelovens 100. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Merudgifter Efter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker højeste grad

Læs mere

13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne

13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne 13 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 9 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første sider i kvalitetsstandarden

Læs mere

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Serviceloven 100: Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter

Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Lov om social service 100, Dækning af nødvendige merudgifter Serviceloven 100: Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det fyldte

Læs mere

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter

Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Serviceniveau for dækning af nødvendige merudgifter Servicelovens 100 December 2015 MERUDGIFT BEMÆRKNINGER GENELLE FORHOLD Generelt gælder det for udmålingen af nødvendige merudgiftsydelser, at det er

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 6 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for

Læs mere

merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste

merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Kvalitetsstandarder for merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste (Servicelovens 41 og 42) i Ishøj og Vallensbæk kommuner 1 Indledning Dette dokument beskriver de områder inden for servicelovens 41 (merudgifter)

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne Område Randers Kommune

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - enkeltstående - løbende udgifter

Læs mere

100 merudgifter. Hvem kan få hjælp til merudgifter?

100 merudgifter. Hvem kan få hjælp til merudgifter? 100 merudgifter Hvem kan få hjælp til merudgifter? Der kan ydes hjælp til personer mellem det fyldte 18. år og folkepensionsalderen og til personer, der efter 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen

Læs mere

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området 18. september 2013 Den grundige udgave Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området Forkortelser Serviceloven Lov om social service 100-bekendtgørelsen Bekendtgørelse 648 af

Læs mere

Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100.

Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100. Merudgiftsydelse til voksne efter Lov om social service 100. Lov om social service s formål ifølge 1 er: - at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer - at tilbyde en række almene

Læs mere

Servicestandard for merudgifter

Servicestandard for merudgifter Servicestandard for merudgifter Lovgrundlag Lov om Social Service 41 Mål med ydelsen Målet er at medvirke til, at Familier lever så normalt som muligt på trods af et barns eller en ungs nedsatte funktionsevne

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100

SOLRØD KOMMUNE. Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 SOLRØD KOMMUNE Kvalitetsstandard for økonomisk støtte til merudgifter efter Lov om Social Service 100 Indhold INDHOLD...1 INDLEDNING...2 VÆRDIGRUNDLAG...2 SERVICEMÅL...3 VISITATION/ANSØGNING...3 LOVGIVNING...3

Læs mere

Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Center for Familie og Handicap Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2019 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41

Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41 Høje-Taastrup Kommunes serviceniveau for merudgifter efter Servicelovens 41 Serviceniveau I hver enkelt sag vil blive foretaget en konkret og individuel vurdering af merudgiftens nødvendighed og eventuelle

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne efter Servicelovens 100 Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 18 Kvalitetsstandard for merudgifter til voksne med nedsat funktionsevne Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den

Læs mere

Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift - boligstøtteloven - almen ældrebolig

Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift - boligstøtteloven - almen ældrebolig Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-09-2013 01-11-2013113-13 5200247-13 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - voksne - forhøjet husleje - boligskift

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-03-2010 30-04-2010 103-10 3500612-09 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - diabetiker - juice - druesukker

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for merudgifter

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for merudgifter Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for merudgifter 2 Kvalitetsstandard for merudgifter Formålet med dækning af merudgifter Hvem kan få hjælp? Merudgifter er de ekstra omkostninger, du kan have

Læs mere

Bilag 1-41 merudgifter

Bilag 1-41 merudgifter Bilag 1-41 merudgifter En af hensigterne med Lov om Social Services regler om børn og unge med funktionsnedsættelse er så vidt muligt, at ligestille familier til et barn med en betydelig og varigt nedsat

Læs mere

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven)

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven) Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 113 Offentligt Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til voksne (vejledning nr. 5 til serviceloven) 1. I vejledning nr. 96 af 5. december 2006 om særlig

Læs mere

Helhed og sammenhæng i juridisk forstand, Ankestyrelsen

Helhed og sammenhæng i juridisk forstand, Ankestyrelsen Helhed og sammenhæng i juridisk forstand, Ankestyrelsen Helhed og sammenhæng Hvad betyder helhed og sammenhæng i sagsbehandlingen? Hvorfor er det vigtigt at arbejde med helhed og sammenhæng? Hvad er den

Læs mere

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven)

Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven) Vejledning om ændring af vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven) (Hjælp til dækning af merudgiftsydelser til børn med handicap) 1. I vejledning

Læs mere

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling

Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentar Forvaltningens indstilling Side 7 afsnit under punktet Ophold i udlandet Bemærk, at der som udgangspunkt ikke kan ydes hjælp til rejse- og opholdsudgifter

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder.

Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder. Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder. Lovgrundlag: Ydelser inden for hjælpemidler og 112 og 113 i Lov om Social Service (LSS). Ved hjælpemidler og forbrugsgoder forstås ydelser i relation

Læs mere

Serviceniveau. For det udsatte voksen- og handicapområde

Serviceniveau. For det udsatte voksen- og handicapområde Serviceniveau For det udsatte voksen- og handicapområde Revideret 2017 Rebild Kommune Center Familie og Handicap Hobrovej 110 9530 Støvring www.rebild.dk Tlf. 99 88 99 88 E-mail: raadhus@rebild.dk Sikker

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100.

Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Udkast Kvalitetsstandard for dækning af nødvendige merudgifter efter Servicelovens 100. Acadre dok. 173662-10 04.11.10 mtm 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lovgivning og personkreds 3. Formålet med

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder.

Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder. Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder. Udkast juni 2010 Lovgrundlag: Ydelser inden for hjælpemidler og Behov hos brugeren: Formålet med hjælpemidler og 112 og 113 i Lov om Social Service

Læs mere

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom.

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Socialrådgiver Marianne Vinther Kardiologisk afdeling Roskilde Sygehus Sygedagpenge Lov

Læs mere

Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter

Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter 2 Kvalitetsstandard for dækning af merudgifter Formålet med dækning af merudgifter Hvem kan

Læs mere

Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41

Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41 Kvalitetsstandard Merudgifter, Lov om Social Service 41 Udarbejdet af: Mette Wulf Dato: 03.10.2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen Kvalitetsstandard

Læs mere

Støttemuligheder når du har et barn med diabetes

Støttemuligheder når du har et barn med diabetes Støttemuligheder når du har et barn med diabetes Esbjerg d. 22. oktober 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver handicapkonsulent 1 Samarbejdet med kommunen 2 10 gode råd 1. Få det på skrift søg skriftligt, og

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder. Sagsnummer: 27.60.00-P00-1-14 Politisk behandlet: DATO Revideret: Juni 2014

Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder. Sagsnummer: 27.60.00-P00-1-14 Politisk behandlet: DATO Revideret: Juni 2014 Kvalitetsstandard for Hjælpemidler og forbrugsgoder Hvad er et hjælpemiddel og et forbrugsgode? Hjælpemidler er produkter som er fremstillet med henblik på at afhjælpe en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgiftsydelse - barnepige - aflastning - sandsynliggjorte

Læs mere

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet

Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Udfærdiget d. 18-06-2015 Børne- og familierådgivningen Handicapteamet Rådgivning, vejledning og støtte til familier med handicappede børn Kommunen informerer om Servicelovens 41, 42, 45, 84 og 50 samt

Læs mere

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Indholdsfortegnelse

Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse. Indholdsfortegnelse Vejledning om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Indledning Kapitel 2 Generelt om merudgifter og formål med bestemmelsen Kapitel 3 Betingelser, herunder personkreds

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. støtte til køb af bil: Hvad er indsatsens lovgrundlag?

KVALITETSSTANDARD. støtte til køb af bil: Hvad er indsatsens lovgrundlag? KVALITETSSTANDARD Støtte til køb af bil Vedtaget Hjørring Byråd 28.02.2018 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Servicelovens 114 vedrørende støtte til køb af bil. Bestemmelsen omfatter både børn (fra ca. 3

Læs mere

MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort

MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort MCADD foreningen Om samarbejdet med kommunen lørdag d.27.september 2014 Middelfart FerieResort Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Hvem har ansvaret forældre har ansvar for deres

Læs mere

Kvalitetsstandard. Merudgifter. jf. Lov om Social Service 100

Kvalitetsstandard. Merudgifter. jf. Lov om Social Service 100 Kvalitetsstandard Merudgifter jf. Lov om Social Service 100 Politisk godkendt maj 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgivning... 4 3. Personkreds... 4 4. Formål... 6 5. Visitation... 6 6.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om merudgifter til voksne - udmåling - transport - befordring - behandling - sektoransvar

Ankestyrelsens principafgørelse om merudgifter til voksne - udmåling - transport - befordring - behandling - sektoransvar KEN nr 9716 af 30/04/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 30. marts 2019 Ministerium: Journalnummer: 5200453-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Sag: P Kvalitetsstandarder. Hjælpemidler i dagligdagen. Skanderborg Kommune. Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd

Sag: P Kvalitetsstandarder. Hjælpemidler i dagligdagen. Skanderborg Kommune. Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd Sag: 27.00.00-P23-2-16 Kvalitetsstandarder Hjælpemidler i dagligdagen 2017 Skanderborg Kommune. Indhold Kvalitetsstandard for personlige hjælpemidler... 4 Kvalitetsstandard for udlånshjælpemidler... 7

Læs mere

Handicapbiler. Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for hjælpemidler handicapbil 2012

Handicapbiler. Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for hjælpemidler handicapbil 2012 Kvalitetsstandard Handicapbiler Lovgrundlag for ydelse Lov om social service LBK nr 904 af 18.08.11 114. Økonomisk støtte og vejledning til køb af bil, afgiftsfritagelse, særlig Indretning og kørekort.

Læs mere

Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017

Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017 Indsatskatalog for Borgerstyret personlig assistance i Næstved Kommune 2017 Side 1 af 10 Indhold Borgerstyret Personlig Assistance 96 3 Borgerstyret Personlig Assistance 95 7 Side 2 af 10 Kvalitetsstandard

Læs mere

Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015

Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015 Oplæg Merudgifter Lov om social service 100 og sagsbehandlingsregler Brugerklubben Århus 10. Marts 2015 Socialfaglig konsulent Lotte Egebak Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet DUKH er oprettet

Læs mere

Kvalitetsstandarder. Hjælpemidler i dagligdagen. Skanderborg Kommune. Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd dato Måned År

Kvalitetsstandarder. Hjælpemidler i dagligdagen. Skanderborg Kommune. Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd dato Måned År Kvalitetsstandarder Hjælpemidler i dagligdagen 2016 Skanderborg Kommune Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd dato Måned År Indhold Kvalitetsstandard for personlige hjælpemidler... 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

Kvalitetsstandard. - Støtte til køb af bil. Lov om Social Service 114

Kvalitetsstandard. - Støtte til køb af bil. Lov om Social Service 114 Kvalitetsstandard - Støtte til køb af bil Lov om Social Service 114 Indhold Indledning 3 Støtte til køb af bil 4 Beretning om Kvalitetsstandard Udgivet af Solrød Kommune, Visitation og Koordination Solrød

Læs mere

Takster for merudgifter jf. Servicelovens. Rebild Kommune

Takster for merudgifter jf. Servicelovens. Rebild Kommune Takster for merudgifter jf. Servicelovens 41 Rebild Kommune 1 Målgruppe Efter Servicelovens 41 kan der bevilges økonomisk tilskud til dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af børn

Læs mere

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105)

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Social og Sundhed Socialafdelingen Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Indhold

Læs mere

Handicapteamet Fagcenter børn & Familie

Handicapteamet Fagcenter børn & Familie 06.17 Handicapteamet Fagcenter børn & Familie Handicapteamet -en del af Fagcenter Børn & Familie. Teamet består af 7 rådgivere, der sammen dækker hele målgruppen for Handicapteamets indsats: Børn og Unge

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter ved forsørgelsen - børn - ferielejr

Læs mere

Støttemuligheder når du har diabetes

Støttemuligheder når du har diabetes Støttemuligheder når du har diabetes Gitte Madsen Socialrådgiver handicapkonsulent 1 Program Voksne 18-65 Voksne over 65 og voksne med førtidspension efter gamle regler Støtte der gælder for alle aldre

Læs mere

Dækning af merudgifter

Dækning af merudgifter Sommerarrangement 9. juni 2012, DGI huset Iktyosisforeningen holdt i år sommerarrangement i DGI-huset med fokus på et fagligt indhold. Der var mødt 12 medlemmer op for at deltage. Programmet var Dækning

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælpemiddelområdet. Udlånshjælpemidler Boligindretning Forbrugsgoder Kropsbårne hjælpemidler Høreomsorg

Kvalitetsstandard for Hjælpemiddelområdet. Udlånshjælpemidler Boligindretning Forbrugsgoder Kropsbårne hjælpemidler Høreomsorg Kvalitetsstandard for Hjælpemiddelområdet Udlånshjælpemidler Boligindretning Forbrugsgoder Kropsbårne hjælpemidler Høreomsorg Revideret: 12. september 2010 1 UDLÅNSHJÆLPEMIDLER 2 Kvalitetsstandard. Ikke

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter

Kvalitetsstandard for merudgifter MERUDGIFTER 100 Kvalitetsstandard for merudgifter Lovgrundlag Lov om social service 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem det

Læs mere

N O TAT. Ofte stillede spørgsmål vedr. rapporten "U n- dersøgelse af merudgifter til diabeteskost "

N O TAT. Ofte stillede spørgsmål vedr. rapporten U n- dersøgelse af merudgifter til diabeteskost N O TAT Ofte stillede spørgsmål vedr. rapporten "U n- dersøgelse af merudgifter til diabeteskost 2007-2008" Fredag den 8. august offentliggjorde Velfærdsministeriet en rapport om merudgifter ved diabeteskost.

Læs mere

Støtte under servicelovens 100 til medicin og fødevarer til særlige medicinske formål til patienter med colitis ulcerosa eller irritabel tyktarm

Støtte under servicelovens 100 til medicin og fødevarer til særlige medicinske formål til patienter med colitis ulcerosa eller irritabel tyktarm Nordisk Rebalance Støtte under servicelovens 100 til medicin og fødevarer til særlige medicinske formål til patienter med colitis ulcerosa eller irritabel tyktarm 10-07-2013 Spørgsmål til dette notat kan

Læs mere

SSL 41. Emne Tekst Serviceniveau/beløb. Behovet vurderes sammen med familien. Der er forskellige former for aflastning Selvvalgt aflastning

SSL 41. Emne Tekst Serviceniveau/beløb. Behovet vurderes sammen med familien. Der er forskellige former for aflastning Selvvalgt aflastning SSL 41 Emne Tekst Serviceniveau/beløb Aflastning Behovet vurderes sammen med familien. Der er forskellige former for aflastning Selvvalgt aflastning aflønnes med 117,-kr pr. time (hjemmehjælpernes Selvvalgt

Læs mere

Forældre til børn med diabetes

Forældre til børn med diabetes Forældre til børn med diabetes Samarbejdet med kommunen offentlige støttemuligheder - når barnet har diabetes d.6.februar 2012 Inge Louv Socialrådgiver - handicapkonsulent www.ingelouv.dk Forventninger

Læs mere

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Kontaktoplysninger: mbl@diabetes.dk, social@diabetes.dk Rådgivningens telefontider: Mandage

Læs mere

Myndighed - Sundhed. Kvalitetsstandard for Kropsbårne hjælpemidler. Udkast 1 af 27. februar 2013 til Udgave 2

Myndighed - Sundhed. Kvalitetsstandard for Kropsbårne hjælpemidler. Udkast 1 af 27. februar 2013 til Udgave 2 Myndighed - Sundhed Kvalitetsstandard for Kropsbårne hjælpemidler Udkast 1 af 27. februar 2013 til Udgave 2 Det med gult markeret er ændringer fra udgave 1 til udkast til udgave 2. Bemærk at under punkt

Læs mere

BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96

BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96 Myndighed - Sundhed Kvalitetsstandard for Udkast 1 af 19. okt. 2010 BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96 1. Lovgrundlag 96. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde borgerstyret

Læs mere

Sociale rettigheder. Lisjan Andersen Rigshospitalet

Sociale rettigheder. Lisjan Andersen Rigshospitalet Sociale rettigheder Lisjan Andersen Rigshospitalet Dagens indhold Hvor går jeg hen? Gode råd i kontakt til kommunen Arbejdsmarkedet Hjælpemidler Medicin og behandling Opsamling og evt. Hvor går jeg hen?

Læs mere

Samfundets hjælp til voksne med cystisk fibrose

Samfundets hjælp til voksne med cystisk fibrose Faktaark - Januar 2016 Samfundets hjælp til voksne med cystisk fibrose I det følgende gives en oversigt over de økonomiske støtte-foranstaltninger, der som oftest kommer på tale for en voksne med cystisk

Læs mere

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 41

Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 41 Skema til afgivelse af høringssvar - kvalitetsstandarder Bilag Vejledende serviceniveau til servicelovens 41 Høringssvar fra Dialoggruppen Forældre til syge- og handicappede børn i Ringsted Kommune Generelle

Læs mere

Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose

Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose Faktaark - Januar 2016 Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose I det følgende gives en oversigt over de økonomiske støtte-foranstaltninger, der som oftest kommer

Læs mere