Word 2002 Side 1 af 19 Indledende øvelser

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Word 2002 Side 1 af 19 Indledende øvelser"

Transkript

1 Word 2002 Side 1 af 19

2 Word 2002 Side 2 af 19 Indhold Elementer i tekstbehandling...3 Skærmbilledet...4 Titellinjen...4 Menulinie...5 Værktøjslinjer...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6 Proceslinie...6 Hjælp...6 I gang med tekstbehandling...7 Åbn...7 Gem - Gem som...8 Formatering...9 Attributter...9 Afsnitsjustering...10 Skrifttype...11 Skriftstørrelse...12 Skriftsfarve...12 Markering...12 Markering med musen...12 Markering med museklik...13 Markering med Skift + mus...13 Markering med tasterne...13 Manøvrere med teksten...14 Klip, kopier, sæt ind og flyt...16 Klip...16 Kopier...16 Sæt ind...16 Flyt...16 Slutbemærkning...17 Et par tekster at øve sig på:...17

3 Elementer i tekstbehandling Word 2002 Side 3 af 19 Disse 5 punkter er grundlæggende elementer for brug af tekstbehandlingsprogrammer: 1. Valg af skabelon, sideopsætning mv. 2. Indskrivning af tekst 3. Redigering af teksten 4. Formatering opsætning 5. Udskrivning ad.1 ad. 2 Man arbejder altid ud fra en skabelon. En skabelon er en bestem opsætning af siden Det er selvfølgelig den vigtigste del af det dokument, man laver. ad. 3 Under redigeringen tilpasses teksten i afsnit. Ord udskiftes, tastefejl rettet m. m. ad. 4 Her formes tekstens layout med overskrift, kursiv og fed skrift, tabulering osv.

4 Word 2002 Side 4 af 19 Skærmbilledet Titellinie Menulinie Værktøjslinier Formatværktøjslinie Linealer Margen Statuslinje Rullepaneler Proceslinjen Titellinjen I titellinjen vil du altid kunne se titlen/navnet på det dokument, du arbejder med. Er det et nyt dokument vil det automatisk få navnet Dokument X, hvor X er et fortløbende tal.

5 Word 2002 Side 5 af 19 Menulinie Fra menulinien har du adgang til alle de værktøjer, der er indbygget i programmet. Under hvert menupunkt findes et varieret antal undermenupunkter. De kan fremkaldes på 3 forskellige måder: 1. Klik med musens venstretast. 2. Alle menupunkter har et understreget bogstav. Hold Alt-tasten på tastaturet nede, og tryk samtidig på det understregede bogstav, så fremkaldes undermenuen. 3. Tryk F10 og derefter et af de understregede bogstaver i menuen. Alle valg ophæves ved at trykke ESC-tasten Undermenupunkter kan så vælges, igen med at klik med musen, eller via piltasterne på tastaturet. Når markeringen er på det ønskede sted trykkes på Enter.tasten. Værktøjslinjer Under menulinien kan der forekomme værktøjslinjer. Du tænder/slukker værktøjslinier under menupunktet Vis, hvor du vælger Værktøjslinier Et flueben sættes og fjernes med et klik med musen Normalt er værktøjslinierne Standard og Formatering fremme, men du kan selv bestemme, hvor mange og hvilke værktøjslinjer du vil have adgang til på skærmen. Personlig har jeg også altid værktøjslinien Tegning fremme. Knapperne på værktøjslinierne er genveje til dine valg på menulinien. Margener Er de områder på papiret, hvor man ikke kan skrive almindelig tekst. Se senere under Sideopsætning.

6 Word 2002 Side 6 af 19 Linealer Linealer er nyttige at have tændt. Med dem opnår man et langt bedre overblik over ens dokument. Desuden er de nødvendige, når man vil ændre på tabuleringsmærker m. m. Se evt. anden vejledning. Aktiver Vis på menulinien, og tænd/sluk et flueben ved Lineal. Statuslinien Finder du lige over Proceslinien nederst på skærmen. Her gives oplysninger om dokumentets størrelse, skrivemarkørens position, og forskellige tilstande. Ser du f. eks. denne brøk : 3/12. Fortæller den, at der er 12 sider i dokumentet, og at du lige nu ser på side 3. Rullepaneler Det er det lodrette rullepanel, der oftest er i brug. Normalt kan man kun se en mindre det af det dokument, man er i gang med at skrive. Med rullepanelet kan arket flyttes op eller ned på skærmen. Et klik på pilknapperne vil flytte teksten en linje ad gangen. Mellem de to pile findes en bevægelig knap. Når man griber fat om den med musen, så kan teksten flyttes vilkårligt med musen. Proceslinie Hver gang du starter et nyt dokument, så placeres der en knap på Proceslinien, der bærer dokumentets navn. Hvis du har brug for hurtigt at skifte mellem forskellige dokumenter, så gøres det let ved blot at klikke på den tilhørende knap på Proceslinien. Hjælp Under Hjælp på menulinien kan du finde hjælp til alt, hvad Word har at byde på. Hjælpen finder du her. F1-tasten kan også bruges. Er du i tvivl om, hvad en bestemt knap kan bruges til, så klikker du her. Med pilen og spørgsmålstegnet klikker du på den ønskede knap, og en lille forklaring optræder på skærmen.

7 Word 2002 Side 7 af 19 I gang med tekstbehandling Når du starter Word, kan du med det samme gå i gang med at skrive dit dokument. Er det et dokument, der er gemt, og som man ønsker at hente igen, enten for at kunne skrive det ud, eller for at ændre det, så skal det først hentes ind i computerens lager/memory. Det gøres med Åbn. Åbn Du kan hente et dokument på 3 måder: 1. ved at trykke på Åbn knappen i værktøjslinien 2. ved at vælge Filer, Åbn... i menulinien 3. ved at trykke Ctrl + O. (Ctrl findes nederst, helt til venstre på tastaturet. Hold Ctrl-tasten nede, og tryk på O-tasten) Her vælges den mappe, hvor du gemmer dine filer. Prøv selv at gå på opdagelse her blandt de 5 valgmuligheder. Her skriver du navnet på den fil, du vil hente frem. Klik derpå på Åbn.

8 Under Søg i: finder du mappen, hvor din fil ligger. Klik på den lille sorte trekantknap for evt. at søge i en anden mappe. Word 2002 Side 8 af 19 Under Filnavn: skriver du filens navn. Hvis du kan se filen i dialogboksen, kan du også dobbeltklikke på den. I Filtype: kan man vælge at få vist forskellige eller alle filtyper. Som standard viser boksen kun WORD-filer, de hedder doc til efternavn. Gem - Gem som Under Filer vælger du Gem eller Gem som. Hvis dit dokument har været gemt, og du har det fremme for at ændre det, og du ønsker at gemme det med ændringer, så kan du blot vælge Gem. Er det et nyt dokument, som skal gemmes første gang, så vælger du Gem som. Angiver placeringen i Gem i, og skriver et navn i Filnavn.

9 Word 2002 Side 9 af 19 I det viste eksempel bliver dokumentet gemt i mappen: Breve, og dokumentet kommer til at hedde: Word vejledning. NB! Gem som benyttes også, når man ønsker at gemme i en anden mappe eller filnavnet skal ændres. En hurtig måde at gemme på er at holde Ctrl-tasten nede og trykke på S-tasten på tastaturet. Du kan også klikke her med musen: F12 tasten på tastaturet er en hurtig genvej til at aktivere Gem som Det er en god ide løbende at gemme sit dokument. Når Word afbrydes, får man automatisk mulighed for at gemme de seneste ændringer i dokumentet. Formatering Attributter Fed, kursiv og understregning kaldes attributter. Da det er dem, der oftest anvendes, findes de som knapper på værktøjslinjen. Attributter som Skrifttype og størrelse findes også på værktøjslinjen: Formatering Under Formater kan man vælge Skrifttype Herved fremkaldes en lang stribe af andre attributter, som man kan give den valgte tekst.

10 Afsnitsjustering Word 2002 Side 10 af 19 Man kan placere teksten i et afsnit på fire forskellige måder. Et afsnit er en tekstdel, der er afsluttet med Enter-tasten. For at se afsnit er det en god ide, altid at have denne knap tændt, så man kan se afsnitsmærkerne.. Bemærk: en af disse knapper vil altid være tændt. Brug justeringsknappen Juster til venstre til at placere afsnit helt ud til venstre margen. Når et nyt dokument startes, vil denne indstilling være standard. Du bruger justeringsknappen Centreret til at placere afsnit midt imellem venstre- og højre indrykningsknap. Venstre indrykningsknap: højre indrykningsknap: Skal et afsnit have lige højremargen, skal man benytter justeringsknappen Højrejuster. Tekster i f. eks. aviser er som oftest skrevet med lige venstre og højre margener. Da alle linjer i et afsnit jo typisk ikke er lige lange, så vil programmet automatisk indsætte større mellemrum mellem ordene, så alle linjer får samme længde. Ønsker man at teksten skal stå som i aviser, så klikkes på Lige margener.

11 Skrifttype Word 2002 Side 11 af 19 Hvis du klikker på pilen, der peger nedad, fremkommer en liste over mulighederne for valg af forskellige skrifttyper, og der er mange at vælge imellem. Husk! Du skal markere den tekst, du vil ændre. Skrifttyperne er ordnet i alfabetisk orden, så kender du navnet på den type, du vil bruge, så er den rimelig let at finde. Skal teksten optræde som en overskrift i f. eks. et kapitel i den roman, du er ved at skrive, så benyttes dette valg. Igen, klik på den sorte pilknap. Så vises som minimum 6 valg. Normal er den skrifttype, som du bruger til din brødtekst, altså selve romanen. Derunder kan der vælges mellem tre overskrifttyper, og endelig gives der mulighed for selv at designe sine egne overskrifter. De tre overskrifttyper vil blive anvendt, når man lader systemet danne en indholdsfortegnelse

12 Word 2002 Side 12 af 19 Skriftstørrelse Valg af skriftstørrelsen findes til højre for skrifttypen Bogstaver bliver skrevet ved hjælp af prikker/punkter. Det tal, der står i ruden fortæller antallet af punkter, som tegnene består af i højden. Når der klikkes på den lille trekant, vises de mulige valg. Finder man ikke lige præcist den størrelse, man har brug for, så kan man blot selv skrive størrelsen i den lille rude og trykke på Enter-tasten. Prøv f. eks. at markere en tekst og sæt størrelsen til 500, så kan der kun være en linje på et A4-ark, og der er kun plads til to tegn pr. linje. Skriftsfarve Som standard skrives tekster med sort på hvid baggrund. Vil man fremhæve noget i sit dokument, så kan det, foruden de attributter der allerede er nævnt, også vælge en anden tekstfarve og tekstbaggrund. Et klik på Skiftfarve knappen fremkalder en farvepalet, hvor tekstfarven kan ændres; men husk, teksten skal først markeres. Tekstens baggrund kan også ændres. Marker og klik her: Markering For at kunne tilpasse/redigere en tekst er det nødvendigt at teksten er markeret. Teksten skal stå med hvid skrift på en sort baggrund. Der findes forskellige metoder til at markere en tekst. Markering med musen Hold venstre musetast nede og træk med musen hen over det område, der skal markeres.

13 Word 2002 Side 13 af 19 Markering med museklik Hvis du vil markere ord så dobbeltklik sætning så Ctrl + klik afsnit så 3-dobbeltklik Føres musen ud i venstre margen ændres udseendet på pilen til en højrevendt pil. Hvis du vil markere en linie så klik afsnit så dobbeltklik hele dokumentet så 3-dobbeltklik NB! Hvis du har svært ved at dobbeltklikke, så kan musens følsomhed ændres under Kontrolpanel. Markering med Skift + mus Du kan markere et udpeget område ved at benytte Shift-tasten på tastaturet, den der også bruges til store bogstaver. Sæt skrivemarkøren i starten eller slutningen af området. Hold så Shift-tasten nede og klik med musen i den anden ende af det område, der skal markeres. Markering med tasterne Når du holder Shift-tasten nede kan du med piltasterne på tastaturet markere lige det, du vil have ændret. NB! Vær opmærksom på, at alt, der er markeret, forsvinder hvis man trykker på en tast på tastaturet. Heldigvis findes der en fortrydknap på værktøjslinjen Standard. Det er denne: Hvis du fortryder, at du fortrød, så brug denne knap:

14 Word 2002 Side 14 af 19 Manøvrere med teksten Hvis teksten i dokumentet fylder mere end en skærmside, så kan det dels være svært at bevare overblikket, og dels skal der være mulighed for at flytte skrivemarkøren frem og tilbage i dokumentet. På værktøjslinjen Standard finder du denne knap. Her kan man vælge forskellige indstillinger for, hvorledes dokumentet skal vises på skærmen. Jo større % des mere forstørres arket. Tilsvarende vil en mindre % vise mere af arket; men læsbarheden blive dårligere. Til gengæld vil man bedre kunne vurdere sidens layout/opsætning. Når man har brug for at flytte på visning af teksten, så man kan arbejde med tekst, som lige nu ikke kan ses på skærmen, så gives der flere muligheder. I bunden og i højre side af skærmen findes to rullepaneler, bestående af to pilknapper og en bevægelig bjælke. Et klik med musen på pilknapperne vil flytte teksten en linje ad gangen imod start eller slutningen af dokumentet. Ved at skubbe eller trække bjælken med musen, kan man hurtigt blade mange sider tilbage eller frem i dokumentet. Hvis din mus har scrollehjul, så kan du også bruge det til at flytte på visning af dit dokument. Men bemærk, skrivemarkøren følger ikke med!! Ønsker du at skrivemarkøren skal følge med, så må du bruge tastaturet. Pil-tasterne flytte skrivemarkøren i de retninger, som pilene angiver et tegn eller linje ad gangen.. Holder du Ctrl-tasten ned og trykker på de vandrette pil-taster, så flyttes et ord ad gangen. Home flytter skrivemarkøren til starten af en linje, medens End flytter til slutningen af en linje. Page Up og Page Down tasterne flytter et skærmbillede ad gangen. Holder du Ctrl-tasten ned og trykker på Home, så flyttes skrivemarkøren til starten af dokumentet. Ctrl + End placerer skrivemarkøren efter sidste tegn i dokumentet

15 Word 2002 Side 15 af 19 Søg, Erstat og Gå til Du har måske skrevet Petersen et sted i dit dokument; men opdager så, at der skulle stå Pedersen. Hvis dit dokument er på 15 sider, så kan det måske være svært at finde det sted, hvor navnet skal ændres, og måske er det skrevet flere steder. Den rettelse kan let løses med Søg og Erstat. Under Rediger vælges Søg. Hvis du blot vil finde det sted, hvor søgeordet forekommer i din tekst, så vælges fanebladet Søg. Du kan også få systemet til at udføre rettelsen for dig. Vælg Erstat og skriv så det, der skal erstatte det fejlskrevne ord. Som det ses, findes der endnu et faneblad: Gå til. Her kan man hurtigt springe til en bestemt side, et bogmærke m. m. Her er et ønske om at gå til side 17.

16 Word 2002 Side 16 af 19 Klip, kopier, sæt ind og flyt For igen at være lidt nostalgisk, kan vi sammenligne med den tid, hvor vi skrev på skrivemaskiner. Her var man ofte nødt til på forhånd at lave et manuskript, så vi var sikre på, at teksten blev skrevet i den rigtige orden. Havde man glemt at afsnit, ja, så var det med at starte forfra. Dette er fortid. I moderne tid kan klippe og klister, kopiere, sætte ind og flytte lige så meget, man ønsker. Man kan kopiere fra internettet, fra andre dokumenter og fra andre programmer. Hertil bruges Udklipsholder, der er en del af PC ens hukommelse. Klip Som navnet antyder, så fjernes den markerede tekst, den lægges i Udklipsholder. Herfra kan den indsættes et andet sted i dokumentet. Ønsker man ikke at genbruge en markeret tekst, så kan den helt fjernes ved at bruge Delete-tasten på tastaturet. Valgmuligheder er: Ctrl + X; Rediger, Klip;. eller Kopier Her tages en kopi af det markerede, til forskel fra Klip vil originalteksten ikke fjernes. Denne kopi lægges i Udklipsholder parat at blive brugt én eller flere gange. til Valgmuligheder: Ctrl + C, Rediger, Kopier. eller Sæt ind Sæt skrivemarkøren det rette sted, og indsæt det klippede eller kopierede. Valgmuligheder: Ctrl + V; Redigere, Sæt ind eller Flyt Man kan flytte en tekstdel ved at kombinere Klip og Sæt ind. Dette benyttes, hvis den nye placering ligger udenfor skærmen. Kan man se den nye placering, så er det hurtigere at bruge musen til at flytte med. Marker teksten. Peg på den med musen, og hold venstre musetast nede. Der vises en stiplet markør og musemarkøren fremtræder som en, der bærer på et lille brev. Den stiplede markør viser, hvor teksten blive indsat, når musen slippes. NB! Hvis du vil kopiere den markerede tekst, så holder du Ctrl-tasten nede, mens du udfører ovenstående handling.

17 Slutbemærkning Word 2002 Side 17 af 19 I denne vejledning har jeg forsøgt at beskrive nogle af de værktøjer, som jeg finder vigtige, når man vil anvende Word. Øvelse gør mester, så det anbefales at bruge tid på at blive rutineret i brugen af disse værktøjer. Word kan meget mere en det beskrevne. Vil du lære mere, anbefales du at gennemgå fortsætterkurset, som også findes på vor hjemmeside. Til sidst en lille opgave, som du kan øve dig på. Et par tekster at øve sig på: Herunder ser du en tekst, som du opfordres til at skrive i et nyt dokument. Skriv den nøjagtigt, som den står her. Det danske sprog har ændret sig siden H. C. Andersen skrev om sit liv. Prøv så at lave en pæn opsætning med overskrift m. m., så du øver nogle af de værktøjer, som jeg har beskrevet på de foregående sider.

18 Word 2002 Side 18 af 19 H.C. Andersen: "Mit Livs Eventyr" Kapitel 1 (overskrift) Mit Liv er et smukt Eventyr, saa rigt og lyksaligt! havde jeg, som Dreng, da jeg fattig og ene gik ud i Verden, mødt en mægtig Fee, og hun havde sagt:»vælg din Bane og dit Maal, og da, efter din Aands Udvikling, og som det fornuftigviis maa gaae til i denne Verden, beskytter og fører jeg Dig!«min Skjebne kunde da ikke have været lykkeligere, klogere og bedre ledet, end den er. Mit Livs Historie vil sige Verden, hvad den siger mig: der er en kjærlig Gud, der fører Alt til det Bedste levede i Odense i en lille, fattig Stue et nygift Par, der holdt uendeligt meget af hinanden, en ung Skomager med sin Kone, han, neppe to og tyve Aar, et forunderligt begavet Menneske, en ægte poetisk Natur, hun, nogle Aar ældre, uvidende om Verden og Livet, men fuld af Hjerte. Nylig var Manden bleven»frimester«og havde selv tømret sammen sit Skomagerværksted og sin Brudeseng; til denne havde han brugt Træ-Stilladset, der kort forud havde baaret Liigkisten med en afdød Grev Trampe, som laae udstillet paa Parade; de sorte Klædes Lister, der siden endnu altid sad paa Sengestedet, var en Erindring herom. Istedetfor det grevelige Liig, omgivet af Flor og Candelabrer, laae her den anden Apri11805, et levende, grædende Barn, det var mig Hans Christian Andersen. Min Fader skal de første Dage have siddet ved Sengen hos min Moder og læst høit for hende af Holberg, mens jeg skreg himmelhøit.» Vil Du sove, eller rolig høre efter! «har man fortalt mig, at han i Spøg har sagt, men jeg vedblev at være en Skrighals, og som en saadan skal jeg især have viist mig i Kirken, da jeg blev døbt, hvorover Præsten, der senere af min Moder omtaltes som en meget ærgerlig Mand, sagde:»den Unge skriger jo som en Kat!«hvilke Ord hun aldrig kunde glemme ham; en fattig fransk Emigrant Gomard, som stod Fadder til mig, trøstede hende imidlertid med, at jo høiere jeg som Barn skreg, des smukkere vilde jeg synge, naar jeg blev ældre.

19 Word 2002 Side 19 af 19 I denne opgave er alle afsnit fjernet, dem må du selv sætte ind. Når du afmærker teksten, kan den kopieres ind i Writer. LIGE ET SIDSTE GODT RÅD: HAV ALTID DENNE KNAP TÆNDT: En professor stod foran sit hold med en del effekter foran sig. Han begyndte sin forelæsning med at fylde et stort tomt syltetøjsglas med sten, som var ca. 5 cm i diameter. Da der ikke kunne være flere sten i glasset, spurgte han de studerende: "Er glasset fyldt nu?" Alle var enige om, at det var det. Så tog professoren nogle småsten frem, dem puttede han ganske forsigtigt ned i glasset, imens han rystede det, hvorved de små sten faldt ned igennem sprækkerne imellem de store sten. Da glasset var proppet til kanten, spurgte han de studerende igen: "Er glasset nu fyldt?" Alle var enige om, at nu var det fyldt. Da professoren derefter tog en pose med sand frem, grinede de studerende, for han kunne jo sagtens hælde det sand ned mellem sprækkerne, der var mellem de store sten og småstenene. Glasset blev da også fyldt helt op med sand. "Nu!" sagde professoren "Vil jeg gerne have, at I forestiller jer, at dette glas er jeres liv!" De store sten, er de betydningsfulde ting, - familien, kæresten/ægtefællen, børnene, jeres helbred - altså ting, som gør, at jeres liv fortsat vil være fyldt, selv om I mister alt det andet. Småstenene er så andre knap så vigtige ting, så som jobbet, huset, bilen. Og sandet er alt det andet. "Se! Hvis I først fylder glasset med sand, så er der jo ikke plads til småsten og store sten. Det samme gælder for jeres liv. Hvis I bruger al jeres tid og energi på små ubetydelige ting, bliver der ikke plads til de store og betydningsfulde. Hav altid fokus på, hvilke ting der er vigtige for netop jer, så vil jeres liv blive lykkeligt. Leg med jeres børn, afsæt tid til lægebesøg, så helbredet altid er i orden. - Gå i byen med jeres kone/kæreste, og alligevel vil der fortsat være tid til at tage på arbejde, gøre rent i huset, og alt det andet - "sand og småsten". "Fyld jeres liv med store sten - ting der virkeligt betyder noget. Hold styr på, hvad der skal prioriteres som store sten. Resten er jo bare - sand! "Professoren kikkede nu hen over de studerende, tog en øl frem, og hældte forsigtigt hele pilsneren ned i de sidste små mellemrum mellem sandet, småstenene og de store sten. Derefter vendte han sig mod klassen og sagde: "Og lige til sidst er der så moralen: Husk altid, at - - Lige meget hvad fanden, der sker i dit liv, er der altid plads til en pilsner!" 7. april 2009 Karl Johan Jørgensen

Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19

Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19 Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19 Word 2007 Indledende øvelser Side 2 af 19 Indhold Indhold...2 Elementer i tekstbehandling...3 Skærmbilledet...4 Titellinjen...4 Office-knappen...5 Værktøjslinjen

Læs mere

Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6

Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6 1 Writer Open Office grundlæggende Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6 Titellinien... 6 Menulinie... 7 Værktøjslinier... 7 Margener... 7 Linealer... 8 Statuslinien...

Læs mere

Word 2002 Side 1 af 15 Indledende øvelser

Word 2002 Side 1 af 15 Indledende øvelser Word 2002 Side 1 af 15 Word 2002 Side 2 af 15 Indhold Tekstbehandlingsprincipper...3 Skærmbilledet...4 Titellinien...4 Menulinie...5 Værktøjslinier...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6

Læs mere

Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6

Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6 Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6 Titellinien...6 Menulinie...7 Værktøjslinier...7 Margener...7 Linealer...8 Statuslinien...8 Rullepaneler...8 Proceslinie...8 Hjælp...8

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

FastStone Image Viewer Indhold

FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer...1 Indhold...1 Introduktion...2 Oversigt...3 Indstilling...3 Hente billeder, der skal vises og redigeres...4 Ændre visning af billeder i Billedgalleriet...5

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Indhold. Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18

Indhold. Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18 Word 2007 fortsættelse Side 1 af 18 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...8 Indstilling for punkttegn...8

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Billede (fanebladet)...5 Størrelse...5 Streger og farver...6 Skygge...7

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med.

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med. Tastaturet er et input værktøj til computeren. Et standard tastatur har 102 taster, men samtidig med at Windows95 blev offentliggjort, blev der lavet et 105 tasters tastatur med 2 ekstra Windows funktioner.

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Billedeffekter...6 Skygge...7

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...5 Indsætte billede...6 Zoom...6 Designgalleri...6 Sideopsætning...7 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...7 Indstilling for punkttegn...8

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Introduktion. Installation. En kort oversigt

Introduktion. Installation. En kort oversigt Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Installation...2 En kort oversigt...2 Biblioteksoversigt...3 Liste over mapper...3 Miniatureportrætter...4 Flytte et billede...4 Slette et billede...4 Det nederste

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...4 Indsætte billede...5 Zoom...5 Designgalleri...5 Sideopsætning...6 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

Tekstbehandling WORD 2007

Tekstbehandling WORD 2007 Tekstbehandling 1 WORD 2007 Indhold Start Program... 4 Luk Programmet Word 2007... 4 Skærmbillede i Word 2007... 5 Titellinje... 5 Båndet... 6 Kontekst faner... 6 Indskrivning af tekst... 7 Markørbevægelser...

Læs mere

PowerPoint 2007. PowerPoint 2007

PowerPoint 2007. PowerPoint 2007 PowerPoint 2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 2 En oversigt... 2 Menulinien... 3 Ny præsentation... 3 Udklipsholder... 3 Indsæt multimedieklip... 4 Layout... 4 Temaer...

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Indhold fordelt på sider

Indhold fordelt på sider Indhold fordelt på sider Indtastning og formellinie 2 Kolonnebredde og rækkehøjde 5 Visninger 2 Indsætte/slette kolonner og rækker 6 Zoom 2 Flet og centrer 6 Markere 3 Diagrammer 6 Flytte, kopiere 3 Tilføje

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

PowerPoint 2003 Indholdsfortegnelse

PowerPoint 2003 Indholdsfortegnelse PowerPoint 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 2 En oversigt... 2 Opgaveruden... 3 Ny præsentation... 3 Udklipsholder... 4 Indsæt multimedieklip... 4 Diaslayout... 5 Designskabeloner...

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner Start et nyt dokument Start Word: Dobbeltklik på ikonen på skrivebordet (hvis der er en!). Klik på Word-ikonen i proceslinjen

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

IT/Tekstbehandling Grundforløb

IT/Tekstbehandling Grundforløb Huskesedler til Microsoft Word 2010 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og sæt ind... 8 Flyt og kopier mellem dokumenter...

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse.

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse. Opgaven handler om at lave en avis med salg og køb af forskellige effekter. Avisen skal indeholde en titel og et antal spalter med overskrifter og annoncer i. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU 7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU,QGKROGVIRUWHJQHOVH BROWSEREN - DE VIGTIGSTE FUNKTIONER OG BEGREBER.... 2 TILPAS BROWSEREN... 3 GÅ DIREKTE TIL EN KENDT ADRESSE... 5 LAV ET BOGMÆRKE... 6 ORGANISÉR DINE

Læs mere

Tekstbehandling. Trin 1

Tekstbehandling. Trin 1 Tekstbehandling Trin 1 Word 97/03 Bodil Alexandersen August 1999 Revideret oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Menulinie og værktøjslinier... side 4 Sidelayoutvisning (sidebredde og hele

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto.

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto. Indhold Webalbum...2 Google-konto...2 Brug af webalbum...5 Overføre billeder til album...5 Se og bruge sine billeder i webalbummet...6 E-mail...9 Udskriv...12 Bestil udskrifter...13 Blog This...13 Collage...14

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Modul 14, Word 3. Ret eksisterende dokument 1

Modul 14, Word 3. Ret eksisterende dokument 1 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 14, Word 3 Ret eksisterende dokument 1 Dobbeltklik på dokumentet og tekstbehandlingen starter med dokumentet på skærmen Hvis du vil se mellemrum, NytAfsnit-tegn

Læs mere

Informationsteknologi

Informationsteknologi Råd og vejledning ved rapportskrivning Indhold: 1. Start på rapport oprettelse af forside:... 2 1.1 Oprettelse... 2 1.2 Margener... 2 1.3 Skrifttype... 3 2. Øvrige dele af opgaven... 4 3. Sidehoved og

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster Huskesedler Indskrivning og formatering af mindre tekster Microsoft Word 2007 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Word-2: formatering af teksten

Word-2: formatering af teksten Word-2: formatering af teksten HUSK: når du kommer ud i enden af en linje, så skal du IKKE trykke på Enter-tasten, med mindre du VIL have nyt afsnit!! Programmet skifter automatisk til ny linje for dig.

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Microsoft Word 2010 Grund DK

Microsoft Word 2010 Grund DK T a r g e t G r u p p e n Microsoft Word 2010 Grund DK Lidt om tekstbehandling generelt... 5 Words opbygning... 6 Musemarkør og indsætningspunkt...6 Margener...7 Linealer...8 Sideopsætning...8 Indryk...9

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Kapitel 13 Arbejde med Typografier:

Kapitel 13 Arbejde med Typografier: Kom i gang med Kapitel 13 Arbejde med Typografier: Introduktion til Typografier OpenOffice.org Rettigheder Dette dokument er beskyttet af Copyright 2005 til bidragsyderne som er oplistet i afsnittet Forfattere.

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Word-3: redigering og punktopstilling

Word-3: redigering og punktopstilling Word-3: redigering og punktopstilling HUSK: når noget er markeret (blokket over med sort), så står det ude på klippekanten og er i farezonen! Markeret tekst erstattes af NY tekst Eksempel: Hvis du har

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse 1 ordpad er en grundlæggende tekstbehandlingsprogram, der er inkluderet i Windows W (siden Windows 95, hvor det

Læs mere

matematik Demo excel basis+g preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel basis+g preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel basis+g preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel G 2. udgave som E-bog ISBN: 978-87-92488-21-3 2010 by bernitt-matematik.dk Kopiering af

Læs mere

Her kan du slette enkelte figurer i et diagram ved at klikke på figuren der skal slettes og herefter på Slet.

Her kan du slette enkelte figurer i et diagram ved at klikke på figuren der skal slettes og herefter på Slet. 9. FLOWDIAGRAMMER Der er i D4InfoNet indbygget et program til opbygning af flowdiagrammer. Diagrammerne kan placeres på forsiden af de enkelte håndbøger, og kan tilføjes kapitler eller de enkelte dokumenter.

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Indhold. Selandia-CEU Side 2

Indhold. Selandia-CEU Side 2 Excel 2007 Indhold Excel 2007... 4 Start Excel... 4 Luk Excel... 4 Skærmbilledet i Excel 2007... 5 Titellinjen... 5 Båndet... 5 Formellinjen... 6 Celler... 6 Ark... 7 Mus og markør... 7 Fyldhåndtaget...

Læs mere

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Åbne Word 2013 i Windows 8... 15 Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt 1 Indholdsfortegnelse Forord... 8 Målgruppen for denne bog 8 Arbejde med Word 2013 i skyen 8 Kommando versus funktion 8 Dokument, du kan bruge i praksis 8 Købe eller leje Word 2013... 10 Start Office 2013-program

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Initialmåling for deltager

Initialmåling for deltager Initialmåling for deltager Kundedemo - Demohold Deltagerkode - leif Kendt pensum Mulig tilvækst 25% 25% af de pensum relaterede spørgsmål blev besvaret rigtigt. I gang med tekstbehandling 1 Tilpasse opsætning

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk.

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Stifinder Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Den bruges også til at Oprette, Slette, Flytte og Omdøbe, samt sortere i dem. Den traditionelle

Læs mere

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper. Guide Denne computer & Handlinger Af Frank Skibby Jensen 2003 www.3wave.dk I alt 5 Sider Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : Oprette, markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Læs mere