Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 27. april 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 27. april 2016"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax lavo@tbst.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 27. april 2016 Deltagere Kristian Durhuus, Københavns Lufthavne A/S Dan Banja, Erhvervsflyvningens Sammenslutning Susanne Isaksen, Naviair Thilde Waast, Flyvebranchens Personale Union René Høgh Jensen, Billund Lufthavn Per Henriksen, Dansk Industri Tonny Henriksen, Kongelig Dansk Aeroklub Peter J. Høgsberg, AAR/DANSAM Jesper Rasmussen, Trafik- og Byggestyrelsen Michael Dela, Trafik- og Byggestyrelsen Christian Thorhauge, Trafik- og Byggestyrelsen Lise Aaen Kobberholm, Trafik- og Byggestyrelsen Per Schmock, Trafik- og Byggestyrelsen Niels Remmer, Trafik- og Byggestyrelsen Mads Eklund, Trafik- og Byggestyrelsen Line Himmelstrup, Trafik- og Byggestyrelsen Dorthe Laursen, Trafik- og Byggestyrelsen Tine Færch Jørgensen, Trafik- og Byggestyrelsen Nikolas Jørgensen, Trafik- og Byggestyrelsen Lasse Vestergaard Venø, Trafik- og Byggestyrelsen (ref.) Afbud Lars Andersen, SAS Michael Svane, Dansk Industri Asta Ostrowski, Forbrugerrådet Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger. Side 1 (8)

2 2. Godkendelse af referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 11. februar 2016 Referatet fra mødet d. 11. februar blev godkendt uden bemærkninger. 3. Aktuelle sager Jesper Rasmussen indledte mødet ved at fortælle, at Trafik- og Byggestyrelsen fra d. 15. august 2016 begynder med at oplyse virksomheder med krav til Safety Management Systems (SMS) om deres konkrete modenhedsscore i sikkerhedsledelse. Scoren er tænkt som et dialogværktøj om virksomhedens samlede safety performance. Styrelsen arbejder i øjeblikket på intern kalibrering af værktøjet, og vil i relevant omfang hente erfaringer fra jernbaneområdet, der har arbejdet en del med SMS. Det blev aftalt, at styrelsen giver en præsentation om SMS på næste møde i branchepanelet, den 24. august Dan Banja ønskede, at høre Trafik- og Byggestyrelsens kommentar til en artikel i Børsen fra d. 1. april 2016, hvor det fremgår, at Flyvevåbnets Challenger jetfly medbringer civile personer på flyvninger. Per Schmock kunne fortælle, at jetflyet ikke er på det civile OY-register og derfor ikke er reguleret af styrelsen. Per Schmock fortalte, at jetflyet bruges af Kongehuset og ministrene, der som regel har et civilt følge. Per fortalte, at ES bør rette henvendelse til Forsvarskommandoen for oplysning om procedurer for disse flyvninger. Yderligere ville Trafik- og Byggestyrelsen gerne høre branchens holdning til ikke at lave nationale særregler til EU-forordning 376/2014 (om straffrihed ved indberetning af visse groft uagtsomme eller forsætlige hændelser, som luftfartsloven og den hidtidige BL 8-10 har haft). Styrelsen vurderer problemstillingen som ganske lille. Styrelsen har over de seneste 15 år modtaget omkring hændelser, men kun omkring 10 hændelser ville formentlig blive kategoriseret som groft uagtsomme eller forsætlige. Efter ikrafttrædelsen af EUforordning 376/2014 om et obligatorisk- og et frivilligt indberetningssystem af hændelser, er der observeret en markant stigning i antallet af indrapporterede hændelser. Line Himmelstrup fortalte, at det er muligt løbende at vedtage nationale særregler om straffrihed. Tonny Henriksen spurgte om, hvordan styrelsen opdager, at der ikke indberettes hændelser. Hertil svarede Line Himmelstrup, at det som udgangspunkt ikke er muligt for styrelsen at opdage, men Side 2 (8)

3 at forordningen fastlægger en obligatorisk pligt at indberette visse hændelser. Kristian Durhuus fortalte, at Københavns lufthavne (CPH) indrapporterer størstedelen af hændelser til styrelsen. De fleste hændelser, som lufthavnen oplever, opstår ved Ground Handling. Kristian fortalte, at piloter og fagforeninger er interesseret i denne problemstilling. Flere af panelets medlemmer påpegede, at det i sidste ende er personalet i eksempelvis lufthavnene, der skal indberette hændelser til styrelsen. Line Himmelstrup nævnte, at selvom forordningen fastsætter obligatoriske bestemmelser for indberetning af hændelser, er der også åbnet op for et frivilligt indberetningssystem. Trafik- og Byggestyrelsen erkender, at der foreligger en kommunikationsopgave for videreformidling af disse oplysninger. Dan Banja spurgte ind til hvilken myndighed, der vurderer om en hændelse er groft uagtsomt eller forsætligt. Hertil svarede Jesper Rasmussen, at det i sidste ende er domstolenes vurdering. René Høgh Jensen spurgte ind til, om andre medlemsstater oplever en lignende stigning i antallet af indrapporterede hændelser. Christian Thorhauge fortalte, at styrelsen endnu ikke har sammenlignet tallene med de andre medlemsstater, men at Sverige og Norge umiddelbart også har oplevet en støt stigning i antallet af indrapporterede hændelser. På baggrund af drøftelsen vil styrelsen lægge til grund, at der ikke aktuelt er behov for at vedtage danske særregler, der udvider forordningens regler om straffrihed ved indberetning, men i stedet at se tiden an. Det blev aftalt, at branchen melder ind, hvis de oplever problemer med undtagelse af nationale særregler til EUforordning 376/2014 om straffrihed ved groft uagtsomme og forsætlige hændelser. Trafik- og Byggestyrelsen vil løbende holde panelet orienteret om denne problemstilling. 4. Status på arbejdet med EU s luftfartsstrategi Niels Remmer fortalte, at Europa-Kommissionen i december 2015 fremlagde en europæisk luftfartsstrategi. Formålet med strategien er, at den europæiske luftfartssektor fastholder en stærk konkurrenceposition i den hurtigudviklende globale økonomi. Kommissionen præsenterede forskellige initiativer til strategien, som skal forbedre adgangen til vækstmarkeder i tredjelande, begrænse hindringer for vækst internt i EU og opretholde høje standarder for safety og security. Herudover fremhæver strategien tiltag inden for den sociale agenda, passagerrettigheder, innovation og digital teknologi og miljø. Side 3 (8)

4 Niels Remmer kunne fortælle, at EU i øjeblikket forhandler med ASEAN-landene, og håber på at få en aftale på plads i juni Der forhandles også med Golfstaterne, Tyrkiet og Armenien. Per Henriksen spurgte, om der ses tiltag i retningen af Single European Sky, der er en central del af den europæiske luftfartsstrategi. Niels fortalte, at man i det indeværende hollandske formandskab ikke beskæftiger sig med emnet. Trafik- og Byggestyrelsen vil løbende holde branchepanelet orienteret om arbejdet med EU s luftfartsstrategi. 5. Status på passagerrettighedsforordning 261/2004 Niels Remmer kunne fortælle, at det igangværende revisionsarbejde af forordningen fortsat er strandet i problematikken med Gibraltar imellem Spanien og Storbritannien. Der er ikke sket fremskridt under det forhenværende formandskab eller det under det indeværende. Hvis Storbritannien vælger at forlade EU ved afstemningen d. 23. juni 2016, kan det måske igangsætte processen. Trafik- og Byggestyrelsen kunne fortælle, at Danmark ikke ønsker at blive involveret i Gibraltar-problematikken. I forhold til fremsendte notat til branchepanelet om EU-domstolens fortolkning af forordningen og betydning heraf for flyvesikkerheden, kunne Jesper Rasmussen fortælle, at Trafik- og Byggestyrelsen er i dialog med danske luftfartsselskaber om indrapportering af konkrete hændelser til EASA, som kunne skyldes forordningen. Styrelsen afventer fortsat et notat fra Europa-Kommissionen, der redegør for, hvorvidt den nuværende fortolkning af forordningen kan få betydning for flyvesikkerheden. 6. Status på security i lyset af de seneste hændelser i Bruxelles lufthavn og Egypten Trafik- og Byggestyrelsen gav en mundtlig orientering, der berørte følgende emner: Forslag til Kommissionen: Kommissionen skal have en mere koordinerende og proaktiv rolle i forhold til ICAO for så vidt angår security i tredjelande. Opfølgning på hændelserne i Bruxelles lufthavn og betydningen heraf for landside-security. Erfagruppe om risikovurdering af security i lufthavne i tredjelande. Gruppen består af luftfartsselskaber med dansk AOC, der flyver til tredjelande, primært charter. Side 4 (8)

5 7. Revision af EASA s grundforordning i EU s Rådsarbejdsgruppe Nikolas Jørgensen kunne fortælle, at formålet med Europa- Kommissionens forslag til en ny grundforordning for EASA er, at skabe en lovgivningsramme for luftfartssikkerhed i EU, der kan håndtere de udfordringer, som den europæiske luftfartssektor vil stå over for de kommende 10 til 15 år. Herunder sikrer, at grundforordningen understøtter udarbejdelse af performance og risikobaseret regulering, samt understøtter integrationen af nye forretningsmodeller og teknologier (fx droner). Endelige ønsker Kommissionen at sikre en bedre sammenhæng mellem flyvesikkerhed og security og mellem flyvesikkerhed og miljøbeskyttelse. Danmark har fire mærkesager i forhandlingerne om grundforordningen:1) et udvidet anvendelsesområde for EASA, herunder ny reguleringsramme for droner, 2) introduktionen af et frivilligt og fælles system for tilsyn og håndhævelse, 3) EASA s budget og 4) brugen af delegerede retsakter. Dan Banja spurgte, om styrelsen har fokus på, hvad der skal forstås ved kommerciel lufttransport i forhandlingerne. Per Schmock fortalte, at emnet er drøftet og at Trafik- og Byggestyrelsen vil vende tilbage med et svar til branchepanelet. 8. Afgifter og gebyrer Trafik- og Byggestyrelsen orienterede om gebyr- og afgiftsfastsættelse som konsekvens af forventet ændring af Lov om Luftfart. Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag, der ændrer Lov om Luftfart. Under forudsætning af Folketingets vedtagelse af lovforslaget, har Trafik- og Byggestyrelsen udarbejdet udkast til en bekendtgørelse vedr. gebyrer på luftfartsområdet for Danmark. Bekendtgørelsen er sendt i høring med frist den 23. maj Dorthe Laursen kunne fortælle, at safety-bidraget pr. 1/7-16 sænkes til 5,50 kr. pr. passager fra 6,00 kr. pr. passager. Safetybidragssatsen reguleres med prisudviklingen og korrigeres årligt for passagervæksten. Derudover kunne styrelsen fortælle, at Finansministeriet har ændret den statslige budgetvejledning, hvilket tidsmæssigt falder sammen med de forventede ændringer i Lov om Luftfart. Dette betyder, at styrelsen i stedet for at have budgetbalance i 2020, skal opnå dette allerede ultimo 2018, dvs. styrelsen skal nedbringe et samlet underskud i gebyrordningerne på 8,4 mio. kr. Derudover vil de forventede ændringer i Lov om Luftfart kunne betyde, at styrelsen overgår til generelle regler for prisfastsættelse i staten, hvor man i stedet for maksprisberegning, skal anvende balancebereg- Side 5 (8)

6 ning. Sidstnævnte giver bedre muligheder for at udjævne udsving over årene. Dorthe understregede, at bekendtgørelserne er udarbejdet med forbehold for Folketingets vedtagelse af lovforslaget om ændring af Lov om Luftfart. Trafik- og Byggestyrelsen arbejder for en dispensation i budgetvejledningen, således at styrelsen kan få lov til først at nedbringe det samlede underskud i gebyrordningerne ved udgangen af Per Henriksen pegede på, at luftfartsbranchen som erhverv gerne ser en jævn udvikling i gebyrer og afgifter fremfor store årlige udsving. Der blev udtrykt bekymring for de forventede ændringer i Lov om Luftfart set i lyset af det igangværende arbejde med en dansk luftfartsstrategi. Jesper Rasmussen fortalte, at styrelsen også vil arbejde videre med forenkling og sammenlægning af gebyrer for at opnå øget robusthed i gebyrerne. Det blev aftalt, at styrelsen sender én liste til branchen med gebyrsatser for gebyrer på luftfartsområdet. 9. Status på oprettelse af dialogforum om offshore operationer med helikoptere Per Schmock kunne fortælle, at Trafik- og Byggestyrelsen vil lave et udspil i løbet af anden halvdel af 2016 med henblik på oprettelse af et dialogforum om offshore operationer med helikoptere. Styrelsen vil informere nærmere herom på næste møde i branchepanelet, den 24. august Status på EASA Working Group om New Business Models Mads Eklund orienterede om det seneste halve års arbejde med nye forretningsmodeller i EASA. Arbejdsgruppen har fremlagt en række anbefalinger, der bl.a. går på bedre samarbejde imellem luftfartsmyndigheder om tilsyn samt bedre håndtering af operatørernes sikkerhedsledelsessystemer. Det anbefales også, at der er bedre indrapportering af hændelser. Sidst anbefales, at der er bedre forståelse af operatørernes governance-strukturer. I forlængelse heraf spurgte Susanne Isaksen, om visse operatører ikke er forpligtet til at deltage i arbejdet med management systemer. Hertil svarede Mads Eklund, at det var korrekt. Mads kunne fortælle, at nye firmaer, der tilbyder cost-sharing flights, er blevet en del af arbejdet med nye forretningsmodeller. EASA er blevet opmærksom på problemstillingen, og der blev d. 13. april afholdt et møde med Wingly, der er en platform, hvor rejsende mødes for at flyve sammen. SkyÜber er en lignende tjeneste, der vinder frem i Europa. Både myndighed og branche bør forholde sig fordomsfrit til sådanne tjenester. Styrelsen understrege- Side 6 (8)

7 de, at man er opmærksom på de flyvesikkerhedsmæssige bekymringer ved denne form for flyvning. Mads fortalte, at man i regi af arbejdsgruppen er kommet frem til en liste med safety-problemer ved cost-sharing flights. Thilde Waast fandt udviklingen i sådanne modeller bekymrende for flyvesikkerheden. Herefter fulgte en drøftelse af, om tjenesten kan defineres som erhvervsmæssig eller privatflyvning. Branchen var interesseret i problemstillingen, og det blev besluttet, at Trafik- og Byggestyrelsen løbende vil holde branchepanelet orienteret om udviklingen med cost-sharing flights. 11. Sikkerhedskonference 2016 ændring af koncept for luftfart Jesper Rasmussen fortalte om dette års sikkerhedskonference, der finder sted i efteråret Som noget nyt vil konferencen bestå af 4-5 særskilte sessioner for luftfarten, hver især med klare målgrupper. Der kommer måske også et fælles emne med jernbane. Branchen roste styrelsen for også at have et øget fokus på luftfarten ved dette års sikkerhedskonference. Indmeldinger om særlige emner der bør drøftes er velkomne. 12. Regelforenkling: Status på meld en sær EU-regel (overregulering) og DK-regel Michael Dela fortalte, at Trafik- og Byggestyrelsen efterlyser status på overregulering til det kommende møde i juni 2016 i EASA s Management Board. Styrelsen har fortsat fokus på opfølgning og sanering af eksisterende danske regler. Tonny Henriksen efterlyste, at styrelsen til flyveunionsmødet d. 31. maj 2016, fremsender en handlingsplan for sanering af BLserierne. Det blev aftalt, at styrelsen sender denne til Kongelig Dansk Aeroklub (KDA). Trafik- og Byggestyrelsen opfordrede branchen til fortsat at indmelde sære regler. 13. Principper for godkendelser i Trafik- og Byggestyrelsen Jesper Rasmussen orienterede om Trafik- og Byggestyrelsens fire principper for godkendelser: Forudsigelighed i sagsbehandling Tydelige krav for alle typer af godkendelser Kvalitet og lighed i sagsbehandling og afgørelser Opfølgning Tonny Henriksen fortalte, at mange klagesager, som KDA modtager fra deres medlemmer, er rettet mod lang sagsbehandlingstid for styrelsens godkendelsesarbejde. Jesper Rasmussen nævnte, at Side 7 (8)

8 man kan rette spørgsmål til den pågældende sagsbehandler for at høre, om der kan gives en hurtigere godkendelse i forhold til den forventede sagsbehandlingstid. Christian Thorhauge fortalte, at spørgsmål om sagsbehandlingstid for godkendelse af certifikater m.v. kan tages med styrelsen på flyveunionsmødet d. 31. maj Eventuelt Der var ingen bemærkninger. 15. Næste møde Næste møde er den 24. august 2016, kl Side 8 (8)

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 11. februar 2016

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 11. februar 2016 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780357 Fax 7262 6790 lavo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 11. februar 2016 Deltagere Lars Andersen, SAS Kristian

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 24 august 2016

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 24 august 2016 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 24 august 2016 Deltagere Kristian Durhuus,

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 12. november 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 12. november 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 12. november 2015 Deltagere - Patrick

Læs mere

Møde i Branchepanelet for luftfart den 23. juni 2015

Møde i Branchepanelet for luftfart den 23. juni 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Møde i Branchepanelet for luftfart den 23. juni 2015 Deltagere Peter Høgsberg,

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 16. september 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 16. september 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 16. september 2015 Deltagere - Susanne

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 26. oktober 2016

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 26. oktober 2016 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart, den 26. oktober 2016 Referat Deltagere - Kristian

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet for Luftfart, den 3. december

Referat af møde i Branchepanelet for Luftfart, den 3. december Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0429 Fax 7262 6790 chjn@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat af møde i Branchepanelet for Luftfart, den 3. december 2014 Deltagere

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet for luftfart, den 20. februar

Referat af møde i Branchepanelet for luftfart, den 20. februar Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0429 Fax 7262 6790 chjn@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Branchepanelet for luftfart, den 20. februar 2014 Deltagere - Henrik Carstensen

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0598 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0598 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0598 Bilag 3 Offentligt MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 7. september 2016 2016-4019 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 17. marts 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 17. marts 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780353 Fax 7262 6790 pali@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk fra møde i Branchepanelet for Luftfart den 17. marts 2015 Deltagere Susanne Isaksen,

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet for Luftfart, den 19. juni 2014

Referat af møde i Branchepanelet for Luftfart, den 19. juni 2014 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0429 Fax 7262 6790 chjn@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat af møde i Branchepanelet for Luftfart, den 19. juni 2014 Deltagere

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0579 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0579 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0579 Bilag 2 Offentligt Notat Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed 13. december 2005 222-54 ANC, lokaltlf. 2 43 87 3. Kontor Grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0207 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Grund- og nærhedsnotat

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0390 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 390) fra Kommissionen

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende 23.3.2006 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 473/2006 af 22. marts 2006 om gennemførelsesbestemmelser til den fællesskabsliste over luftfartsselskaber med driftsforbud

Læs mere

1 Indledning Ordliste Regelgrundlag 5. 2 Opgavens omfang Beskrivelse af opgaven 6

1 Indledning Ordliste Regelgrundlag 5. 2 Opgavens omfang Beskrivelse af opgaven 6 Opgavebeskrivelse Konsulentbistand til sanering af lovgivning på lufttrafikstyrings- og luftfartstjenesteområdet (Air Traffic Management/Air Navigation Services) Juli 2016 2 Opgavebeskrivelse Indhold

Læs mere

Sikkerhedskonference 16. januar 2019

Sikkerhedskonference 16. januar 2019 Sikkerhedskonference 16. januar 2019 Erfaringer med sikkerhedsledelsessystem i en mindre organisation v. Christina Dideriksen, lufthavnschef, Bornholms Lufthavn Sikkerhedskonference 16. januar 2019 Hvad

Læs mere

Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig

Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig Dato

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2016 (OR. en, de, es)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2016 (OR. en, de, es) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. november 2016 (OR. en, de, es) Interinstitutionel sag: 2015/0277 (COD) 13505/1/16 REV 1 ADD 1 REV 1 LIMITE RAPPORT fra: til: Generalsekretariatet

Læs mere

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-50 Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Udgave 5, 6. juni 2014 I medfør

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 0155 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 8. december 2011 Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den

Læs mere

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser:

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 afo@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Safety-bidrag Notat 1. Indledning Luftfartsudvalget anbefaler i sin rapport at ændre de

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 308 Offentligt

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 308 Offentligt Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 308 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

3.10.2006 Den Europæiske Unions Tidende L 272/3

3.10.2006 Den Europæiske Unions Tidende L 272/3 3.10.2006 Den Europæiske Unions Tidende L 272/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1459/2006 af 28. september 2006 om anvendelse af traktatens artikel 81, stk. 3, på visse kategorier af aftaler og samordnet

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780061 Fax 7221 8888 dla@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart 1. Sammenfatning I forbindelse med den

Læs mere

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring.

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-25 Hermed fremsendes Trafik-, Bygge-

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0388 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 388) fra Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0183 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0183 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0183 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Indrapportering i luftfarten

Indrapportering i luftfarten Indrapportering i luftfarten Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Orientering om implementering af ny forordning v/patrick Liebgott, Fuldmægtig, Center for Luftfart Indrapportering i luftfarten

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 315 Offentligt

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 315 Offentligt Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 315 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon TSEksternTlf Fax 7221 8888 TSEksternEmail www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS3000710-00023

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Forslag til Bruxelles, C KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer vedrørende ikkeerhvervsmæssige

Læs mere

Retsudvalget L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt

Retsudvalget L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Sikkerhedskontoret

Læs mere

Fordi luftfartøjer bliver certificeret, inden de må flyve. Fordi luftfartssikkerheden konstant overvåges

Fordi luftfartøjer bliver certificeret, inden de må flyve. Fordi luftfartssikkerheden konstant overvåges Hvorfor er Fordi luftfartøjer bliver certificeret, inden de må flyve -- Hvert eneste luftfartøj, der produceres, bliver certificeret af luftfartssikkerhedsmyndighederne, inden det må flyve. Produktcertificeringen

Læs mere

Trafikudvalget L 13 - Bilag 4 Offentligt

Trafikudvalget L 13 - Bilag 4 Offentligt Trafikudvalget L 13 - Bilag 4 Offentligt Supplerende grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om information til flypassagerer om det transporterende selskabs identitet

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 5. februar 2007 Folketingets repræsentant ved EU. Roaming. Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 5. februar 2007 Folketingets repræsentant ved EU. Roaming. Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 5. februar 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Roaming Resumé Kommissionen har fremsat et forslag til forordning

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer.

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat om kgl. anordning for Grønland Dette notat danner baggrund for et udkast til kgl. anordning

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.5.2017 COM(2017) 227 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om fastlæggelse af Kommissionens holdning som følge af Europa-Parlamentets beslutning

Læs mere

Referat af møde i Droneforum den 12. september Deltagere

Referat af møde i Droneforum den 12. september Deltagere Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Droneforum den 12. september 2013 Deltagere - Jimmy Arly Larsen Ehvervsflyvningens

Læs mere

Ændring af lov om luftfart - droner

Ændring af lov om luftfart - droner Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 132 Bilag 10 Offentligt Ændring af lov om luftfart - droner Jesper Rasmussen Vicedirektør Baggrund: Tværministeriel arbejdsgruppe Tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.3.2019 COM(2019) 121 final 2019/0066 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages af Den Europæiske Union i Det Bilaterale Tilsynsudvalg i

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 27.10.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675, idet Etiopien indsættes i skemaet

Læs mere

Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final 2011/0103 (NLE) Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas Forenede

Læs mere

UDTALELSE nr. 02/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 02/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 02/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om muligheden for at ændre artikel 7, stk. 3, litra c), i Kommissionens forordning (EF) nr. 2042/2003 om vedvarende luftdygtighed af

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

ADDENDUM til UDKAST TIL PROTOKOL 1 for samling i Rådet (transport) mandag den 29. marts 1999 i Bruxelles

ADDENDUM til UDKAST TIL PROTOKOL 1 for samling i Rådet (transport) mandag den 29. marts 1999 i Bruxelles RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 3. maj 1999 (24.06) (OR. f) 7070/99 LIMITE PV/CONS 15 TRANS 75 ADDENDUM til UDKAST TIL PROTOKOL 1 for 2169. samling i Rådet (transport) mandag den 29. marts

Læs mere

Dom 2/12 Overtrædelse af luftfartslovens 149, stk. 8, jf. bl.a. Bestemmelser

Dom 2/12 Overtrædelse af luftfartslovens 149, stk. 8, jf. bl.a. Bestemmelser Ved Bestemmelser for Civil Luftfart, BL 8-10 om obligatorisk indberetning, er der udarbejdet et katalog over, hvilke typer flyvesikkerhedsmæssige begivenheder der er straffrie ved indberetning. Der er

Læs mere

Forslag til forordning (COM(2017)0734 C8-0420/ /0326(COD)) EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

Forslag til forordning (COM(2017)0734 C8-0420/ /0326(COD)) EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 9.0.208 A8-053/ 00-00 ÆNDRINGSFORSLAG 00-00 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Othmar Karas, Pervenche Berès Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds hjemsted A8-053/208 Forslag til forordning (COM(207)0734

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2016 C(2016) 7495 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.11.2016 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1675 om supplering

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. marts 2017 (OR. en) 6489/17 UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: LIMITE PUBLIC PV/CONS 6 EDUC 58 JEUN 27 CULT 18 AUDIO 17 SPORT 10 3518. samling i Rådet

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland)

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland) Til: - Færøernes Landsstyre - Grønlands Selvstyre Cc: - Rigsombudsmanden for Færøerne - Rigsombudsmanden for Grønland Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter BEK nr 17 af 14/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2014-5067 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1244 af 10/11/2015

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019

BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-6394 Senere ændringer

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Civilafdelingen Dato: 2. november 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Kenny Rasmussen Sagsnr.: 2016-4000-0265 Dok.: 1922881 Notat om forhandlingerne

Læs mere

ONSDAG DEN 11. MAJ 2016 (KL )

ONSDAG DEN 11. MAJ 2016 (KL ) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2016 (OR. en) 8682/16 OJ CRP1 17 FORELØBIG GSORDEN Vedr.: 2585. møde i DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (1. afdeling) Dato: 11. og 13. maj 2016 Kl.:

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.1.2019 C(2019) 111 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 16.1.2019 om fastsættelse af nærmere bestemmelser i henhold til Rådets direktiv 91/477/EØF

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE i Kongelig Dansk Aeroklub 26. november 2o15

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE i Kongelig Dansk Aeroklub 26. november 2o15 REFERAT AF BESTYRELSESMØDE i Kongelig Dansk Aeroklub 26. november 2o15 Dato 26. november 2o15, klokken 16oo 2ooo Sted KDA-huset, Roskilde Fremmødt Hjalmar Nielsen, formand (HNi) Per Wistisen (PEW) Bonni

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. december 2017 (OR. en) 12117/07 DCL 1 AVIATION 136 RELEX 588 CDN 18 AFKLASSIFICERING af dokument: ST 12117/07 RESTREINT UE af: 25. juli 2007 ny status:

Læs mere

FORELØBIG DAGSORDEN samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (TRANSPORT, TELEKOMMUNIKATION OG ENERGI)

FORELØBIG DAGSORDEN samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (TRANSPORT, TELEKOMMUNIKATION OG ENERGI) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 3. december 2002 (OR. fr) 15008/02 OJ CONS 70 TRANS 311 TELECOM 64 ENER 301 FORELØBIG GSORDEN for: 2472. samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (TRANSPORT,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) 7677/17 EF 61 ECOFIN 233 DELACT 62 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 24. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

REFERAT fra BESTYRELSESMØDE i Kongelig Dansk Aeroklub

REFERAT fra BESTYRELSESMØDE i Kongelig Dansk Aeroklub REFERAT fra BESTYRELSESMØDE i Kongelig Dansk Aeroklub Dato : Torsdag, den 26. marts 2o15, klokken 17:oo 2o:oo Sted : KDA-huset, Roskilde Fremmødt : Hjalmar Nielsen, formand (HNi) Jørgen Mouritzen (MOU)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0090 (NLE) 7538/16 WTO 75 MAP 13 MI 187 FORSLAG fra: modtaget: 1. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

New Business Models. Sikkerhedskonference den 28. oktober 2015

New Business Models. Sikkerhedskonference den 28. oktober 2015 New Business Models Sikkerhedskonference den 28. oktober 2015 Baggrund - Efter anmodning fra flere medlemslande, har EASA fået til opgave at vurdere udviklingen af forretningsmodellerne benyttet af flyselskaber

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter I medfør af 99, stk. 1 og 2, 112, stk. 1 og 113, stk. 1

Læs mere

Dansk luftfart 2015 - Muligheder og udfordringer. August 2006

Dansk luftfart 2015 - Muligheder og udfordringer. August 2006 Dansk luftfart 2015 - Muligheder og udfordringer August 2006 Oversigt Baggrund Workshop og scenarier Luftfartspolitisk strategi Side 2 Mål for projektet Få sat fokus på luftfarten og skabe et grundlag

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.6.2019 C(2019) 4548 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 26.6.2019 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/1629 om fastsættelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning. L 73/98 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2019/413 af 14. marts 2019 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 for så vidt angår tredjelande, som følger sikkerhedsnormer, der er anerkendt

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.12.2018 COM(2018) 894 final 2018/0434 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om visse aspekter af luftfartssikkerhed for at tage højde for Det

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. september 2017 (OR. en) 11932/17 TRANS 347 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 4. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for Havne den 24. juni 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for Havne den 24. juni 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk fra møde i Branchepanelet for Havne den 24. juni 2015 Deltagere Gitte Lillelund Bech, Danske

Læs mere

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014.

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014. NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-7012-00030 Ref. ahl Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om opkrævning af miljøbidrag samt udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Justitsministeriet. Lovafdelingen. Europaudvalget Miljø Bilag 5 Offentligt. Bidrag til samlenotat for rådsmødet (miljø) den 27. juni 2006.

Justitsministeriet. Lovafdelingen. Europaudvalget Miljø Bilag 5 Offentligt. Bidrag til samlenotat for rådsmødet (miljø) den 27. juni 2006. Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 5 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 22. juni 2006 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2006-768/21-0014 Dok.: LVM40184 Bidrag til samlenotat for rådsmødet

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0613 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0613 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0613 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 28. januar 2016 2016-231 Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fælles

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 41 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 41 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 41 Offentligt Europaudvalget, Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, Miljø- og Fødevareudvalget, Transportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes

Læs mere

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 16. november 2015 BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.3.2015 COM(2015) 76 final 2015/0040 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage i det blandede udvalg, der er nedsat

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. juni 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0155 (NLE) 10118/16 AVIATION 126 RELEX 508 ASIE 48 FORSLAG fra: modtaget: 27. maj 2016 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-42 Bestemmelser om generelle krav til støjemission ved start og landing med subsoniske jetflyvemaskiner Udgave 3, 15. februar 1999 I medfør af

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 290 final 2018/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på vegne af Den Europæiske Union af en protokol om ændring af aftalen om

Læs mere