September Hellere sælge aviser end tigge. side 3. Ny skole i Aabenraa. side 4. Når livet skal erobres tilbage. side 6

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "September 2010. Hellere sælge aviser end tigge. side 3. Ny skole i Aabenraa. side 4. Når livet skal erobres tilbage. side 6"

Transkript

1 September 2010 Hellere sælge aviser end tigge side 3 Ny skole i Aabenraa side 4 Når livet skal erobres tilbage side 6

2 foto: Kofoeds Skole At ville gøre en forskel I maj måned åbnede vi Kofoeds LEDER Skole i Aabenraa, og dermed den femte skole i Danmark. Den nye skole har én medarbejder. Det øvrige personale består af frivillige de fleste er pensionerede lærere og pædagoger som har givet tilsagn om at tage sig af undervisning og henad vejen også værkstedsarbejde med eleverne i Aabenraa. At den nye skole er baseret på frivilligt arbejde ser jeg som en kvalitet i sig selv. Det afspejler en medmenneskelig opmærksomhed på andres situation og vilje til at gøre noget ved det. Det er gejst og social indignation, der får folk til at se nye sociale opgaver og løfte dem. Den sociale velfærdsstat vi lever i, faldt jo netop ikke ned fra himlen, men er kommet fordi mennesker har bekymret sig om deres medmennesker og haft vilje til at gøre en forskel. Og det at ville gøre en forskel bør og skal være det helt essentielle i alt socialt arbejde. Kordegn Kofoed udtrykte det på denne måde: siden sidst Igennem en årrække har Kofoeds Kælder samlet soveposer ind i dagene efter Roskilde Festival, hvor der er tradition for at festivalgæsterne efterlader mange brugbare ting og effekter, når de tager hjem efter en lille uges fest var ikke nogen undtagelse, og i år nåede fire medarbejdere fra kælderen at indsamle mellem 1000 og 1500 gode og brugbare soveposer Her nytter ikke den sædvanlige undskyldning, at det må det offentlige tage sig af. Denne sag, så jeg, er en folkesag og løses ikke, før hver enkelt går ind under sit ansvar. Fra sin spæde start er Kofoeds Skole baseret på frivilligt arbejde fra Kofoed selv, hans kone Astrid, og de mange mennesker, der involverede sig i skolen. I dag er skolen stadig en privat organisation, men har mange lønnede medarbejdere og en høj grad af offentlig finansiering. Pointen er, at ikke så få frivillige initiativer ender med at blive til socialpolitik med tiden. Derfor er ildsjæle, der vil gøre en forskel uundværlige i vores samfund. Det er dem, der åbner vores øjne for, at vi kan hjælpe vores medmennesker. Så velkommen i familien til ildsjælene i Aabenraa vi er glade for at have jer med! Jens Aage Bjørkøe, Forstander Soveposer til de hjemløse samt en del efterladt konserves. De indsamlede ting bliver givet til de hjemløse. Noget er allerede delt ud, men det meste bliver gemt til vejret bliver koldere og behovet større. -Vi er meget glade for samarbejdet med Roskilde Festival, som hvert år betyder, at vi kan gøre livet lidt lettere for de mennesker, som bruger kælderen, siger Kim Clémen fra Kofoeds Kælder. (thop) Antallet af tiggere i det københavnske gadebillede er blevet færre i de seneste ti år. Mange vælger at sælge hjemløseaviser som et alternativ. Tiggeri er et synligt fænomen i Københavns indre by og er et heftigt debatteret emne. I den forbindelse har Kofoeds Skole taget initiativ til en undersøgelse af, hvor mange og hvem, der tigger på gaden. Det er der kommet en ny rapport ud af. Dokumentation Af Louise Christensen Foto: Arkivfoto Blandt danske hjemløse bliver der ikke lagt så stor vægt på det at tigge, og derfor fylder debatten om tiggeri heller ikke så meget dér, som i avisernes spalter. Der er kun få hjemløse, der tigger fast, men en del ser sig nødsaget til at gøre det periodisk. De fleste fortæller, at de er meget påvirkede af det og beskriver situa tionen som ydmygende, ubehagelig og skamfuld. Derfor er der brug for reelle og overkommelige alterna tiver til tiggeri. Det er nogle af de konklusioner, der fremgår af rapporten Tiggere i København, som forsøger at klarlægge de hjemløses og tiggernes tilværelse. Undersøgelsen fandt sted over to måneder fra februar til april 2010, og er baseret på interviews med danske hjemløse i Københavns indre by. Der blev interviewet 9 tig gere og talt med 32 hjemløse, der Hellere sælge aviser end tigge solgte hjemløseaviser, samt observeret 41 udenlandske tiggere. Undersøgelsen har bidraget til et klarere billede af, hvem der tigger på gaden og peger desuden på, at antallet af egentlige danske tiggere er faldet markant de seneste 10 år. Forandring skal komme indefra En stor del af de interviewede fremhæver, at forandring fra et liv på gaden skal komme indefra, og at det alene er den enkelte selv, der kan ændre sit liv. Mange mener ikke, at samfundet kan gøre noget for at hjælpe dem ud af tiggeri og hjemløshed. Det der skal til er motivation. Hvis en person ikke er motiveret, kan han ikke hjælpes. Så er det lige meget, om du giver ham en bolig, behandling og aktiviteter osv. Hvis han ikke har motivation til det og hellere vil drikke, så går det ikke. Så sætter han sig bare ned på pladsen og drikker igen, fortæller en af de interviewede. Men her har muligheden for at sælge hjemløseavisen, Hus Forbi netop vist sig at være et fordelagtigt initiativ. Hjemløseaviser er vejen frem For mange af de interviewede er det at sælge hjemløseavisen Hus Forbi et attraktivt alternativ til at tigge på gaden. Størstedelen af de interviewede giver udtryk for, at de langt hellere vil sælge aviser end at tigge. At avissalg nu er den foretrukne metode til at skaffe penge til livet på gaden, er ifølge rapporten et udtryk for, at tiggerne ser andre former for indtægtskilder som mere givtige end tiggeri. Dét at sælge aviser virker overkommeligt og giver en bedre relation til de forbipasserende. På den baggrund er det ikke blot motivation, der skal til, men reelle tilbud og muligheder, som de hjemløse og tiggerne aktivt kan vælge, og som tager afsæt i deres levestil. Rapporten kommer desuden ind på andre faktorer, der berører de hjemløses hverdag, som for eksempel ustabile boligforhold, økonomiske besværligheder, negativ tilknytning til arbejdsmarkedet og misbrug. Der indgår også personlige beretninger om gadelivet og de livsforløb, der har ledt til tiggeri. Rapporten Tiggere i København er skrevet af Louise Christensen, bachelor i antropologi ved Københavns Universitet, og kan downloades på Kofoeds Skoles hjemmeside: 2 Kofoeds Avis september 2010 Kofoeds Avis september

3 De private midler, som Kofoeds Skole blandt andet modtager fra medlemmerne af Støttekredsen, har stor betydning for det arbejde, vi kan gøre for vores elever. Men hvad betyder det for de mennesker, som støtter skolen? Mød et af de yngste og et af de ældste medlemmer af støttekredsen, som fortæller hvorfor og hvordan de støtter Kofoeds Skole. gør det muligt Reportage Af Naja Mammen Nielsen Foto: Karin Riggelsen I midten af maj åbnede Kofoeds Skole dørene til den nye skole i Aabenraa. Skolen har fået til huse i den gamle politistation, der ligger centralt placeret i bybilledet. Der er dog ikke en snert af fængsel at spore tværtimod udstråler skolen en atmosfære af åbenhed, og de lyse lokaler og de frivilliges venlighed, har hurtigt fået eleverne til at trives. Da Kofoeds Avis besøger skolen en sommerdag i juli, er der tre elever til stede. Dagen starter med morgensang og afspændingsøvelser for at få sat gang i blodomløbet. Skoleleder Jo Christoffersen har mange års erfaring i at undervise i gymnastik og får med stor entusiasme eleverne med. Dernæst står dagens pro- En engageret gruppe af frivillige med skoleleder Jo Christoffersen i spidsen, står bag den nye Kofoeds Skole i Aabenraa. De første elever er budt velkommen. Humøret er højt, når der er dansk på skemaet. gram på danskundervisning. Et krydsord sættes på tavlen, og under moralsk opbakning fra de frivillige, skiftes eleverne til at stave sig frem til ord. Humøret er højt og med let tøvende hånd staver eleven, Khaoma, til b-a-l-l-o-n-e-r. Usikkerheden forvandles hurtigt til grin, og det er let at få en ny elev til tavlen. Stor opbakning fra lokalområdet Drivkraften bag den nye skole er Jo Christoffersen. -Jeg blev inspireret af dokumentarfilmen Kun med hjertet, der handler om livet på Kofoeds Skole i Kø ben - havn og kunne ikke ryste tanken af mig om at åbne en tilsvarende skole her i lokalområdet, fortæller hun. Vejen har ikke været nem, og det har været et stort arbejde at få stablet skolen på benene. Men en stålfast vilje og en stor portion gå-på-mod har gjort drømmen til virkelighed i den Sønderjyske købstad. -Desuden kunne etableringen af skolen ikke være mulig, hvis ikke det havde været for det gode samarbejde med kommunens jobcenter, der har hjulpet de første elever med at starte på skolen, tilføjer Jo Christoffersen. Der er pt. 9 elever indskrevet på skolen fra 6 forskellige lande. De er kvinder og de fleste har læse- og skriveproblemer, men har alle et stærkt ønske om at lære og de er gode til at hjælpe og støtte hinanden. -Sygefraværet er desværre ret højt, men ofte møder eleverne selvom de ikke er på toppen, da de godt kan lide at være på skolen, fortæller Jo Christoffersen. Hun modtager dagligt anerkendelse for sit initiativ fra lokalbefolkningen, og flere har meldt sig som frivillige på den nye skole. -Faktisk har det mindste problem været at finde nok frivillige, fortæller Jo Christoffersen, der er overvældet over den store opbakning. KOFOEDS SKOLES INSTITUTIONER I DANMARK Kofoeds Skole i København Kofoeds Skole i Århus Kofoeds Skole i Esbjerg Kofoeds Skole i Aalborg Kofoeds Skole i Aabenraa Kofoeds Kælder, værested for hjemløse, København Ungdomsboligen Badensgade, København Ungdomsboligen Tingvalla Allé, København Holger Nielsens Ungdomsboliger, København Ungdomsboligen Peder Lykkes Vej, København Haugegård, ungdomsbolig, Hørsholm Louisestiftelsen, rekreations- og kursussted, Sorø Miteq, bofællesskab for grønlandske kvinder, Valby Naapiffik, værested for grønlændere, København V De frivillige driver værket På nuværende tidspunkt er der 15 frivillige, og der kommer hele tiden flere til. De må komme, når de vil, og deres erfaringer spænder bredt fra en maskinsnedker til socialpædagoger og lærere. De fleste er pensionerede og nyder at bruge deres otium på skolen. Den frivillige tankegang er ikke ny for Kofoeds Skole og lå oprindeligt til grund for skabelsen af skolen i København i Staben formår at føre idegrundlaget videre, og begejstringen er åbenlys. -De frivilliges engagement, gode humør, åbne indstilling og alle deres kompetencer gør det muligt at drive skolen. De er med til at afklare, forbedre og udvikle den enkelte elevs muligheder i samfundet. Det er en vigtig opgave, de har valgt at påtage sig, og den bliver udført med stor ynde og ekspertise, siger Jo Christoffersen. Hun er indtil videre den eneste, der er ansat men arbejder for, at der på sigt kan ansættes flere dog vil frivilligheden fortsat være den bærende del af skolen. Kofoeds Skole i Aabenraa ligger centralt i byen. Bygningen har tidligere været hjemsted for politiet i Aabenraa. 4 Kofoeds Avis september 2010 Kofoeds Avis september

4 Når livet skal erobres tilbage For de fleste misbrugere er det ikke så svært at stille flasken eller stofferne på hylden. Det svære er at blive ude af sit misbrug. Mød Soleil, som har lært at håndtere kriserne i sit liv uden at søge tilflugt i alkohol. interview Tekst og foto: Thomas Pedersen og Michel Mayerle En dag for lidt over to år siden dumpede et brev ind ad brevsprækken hos Soleil. Brevet indeholdt et positivt svar fra hendes sagsbehandler på at hun var blevet godkendt til revalidering gennem en pædagogisk diplomuddannelse i social psykologi. -Jeg blev jublende, boblende lykkelig, og tænkte på alle de muligheder, som tilsagnet ville give mig. Ikke mindst fordi det at søge ind på studiet var noget af det første jeg har foretaget mig, hvor der var en overordnet plan, fortæller Soleil. Nu, to år senere, skal hun til at skrive speciale på uddannelsen og til foråret ser hun frem til at begynde på at finde et job. Og helst et job, hvor hun skal arbejde med misbrugere med dobbeltdiagnoser det vil sige mennesker, som både har misbrug og psykiske lidelser. Soleil hedder i virkeligheden noget andet. Hun har stillet som betingelse for at medvirke i artiklen, at vi ikke bruger hendes rigtige navn. Hun vil ikke risikere at ødelægge sine jobmuligheder, fordi hun har valgt at fortælle sin historie til Kofoeds Avis. Sigøjnersjæl og cirkusunge Soleil betyder sol på fransk, men lige præcis solskin har der ikke været for meget af i hendes liv. Hun blev født i 1953 og det meste af sin barndom rejste Soleil rundt i Europa med et cirkus sammen med sin bror og deres adoptivfar. Cirkuslivet sluttede, da adoptivfaren atter fandt sammen med sin kone, og bosatte sig i Danmark. Hun var 12 og gammel, men vendte ikke hjem til et trygt og stabilt familieliv. Adoptivmoderen drak meget og slog Soleil, så hun måtte ofte blive hjemme fra skole på grund af blå mærker. Faderen var fraværende fra hjemmet det meste af tiden, og slog sig også på flasken. Soleil og hendes bror reagerede på volden og de mange omsorgssvigt ved at flygte fra hjemmet i flere omgange. Den lette vej ud På trods af sin kaotiske opvækst gennemførte Soleil både folkeskolen og gymnasiet, og uddannede sig til folkeskolelærer og musikpædagog. CV et ser flot ud, men den dag i dag må hun konstatere, at det meste af det hun har foretaget sig igennem sit liv har været at flygte. -Mit liv har været som at springe ud fra 5-meter-vippen, uden at se om der var vand. Jeg tog mine uddannelser fordi der var musik i, men ikke fordi jeg virkelig ønskede at blive lærer. Det var spontane valg, som var styret af impulser. Jeg har altid været rastløs og på vej i gang med et projekt og så videre til noget andet. Jeg har været på jagt efter den lette vej ud, konstaterer hun, og fortæller om et liv som aktivist på Christiania, en lang række jobs som underviser i musik, socialarbejder, musiker og mange rejser. Kriser og drukture Soleil var mange år om at finde ud af, at hun havde et problem med alkohol. -Jeg har aldrig drukket til daglig, men været en slags kvartalsdranker. Det var kriser, der fik mig til at drikke, og festaben indeni, der fik mig til fortsætte med øl og vodka i flere dage af gangen. Og kriser, der kunne sætte gang i nye drukture, skortede det ikke på i Soleils voksenliv. Adoptiv faderen begår selvmord i Hun bliver gift og får barn med en mand, der viser sig at være afhængig af stoffer, og hærger hendes liv efter at hun afslutter forholdet i I 2002 dør hendes bror i en trafikulykke, i 2004 dør hendes adoptivmor af alkoholskader og samme år begår hendes eksmand og en halvsøster selvmord. De store kriser fik alkoholforbruget til at accelerere, og samtidig kunne Soleil konstatere, at de ting, Forward er et arbejdsmarkedsrettet afklaringstilbud til aktive og tidligere misbrugere, som gerne vil leve et liv uden alkohol og stoffer. Grundtanken er, at det at være stof- og alkoholfri er noget man kan lære. Forward udøver ikke misbrugsbehandling, men motiverer eleverne til at gå i behandling, og laver efterværn for dem, som har gennemført behandling. I Forward deltager eleverne i daglige morgenmøder, hvor de udveksler erfaringer og får undervisning i hvad misbrug er og hvordan mennesker reagerer på misbrug. Der er individuelle samtaler med medarbejderne. Når eleven er klar til det, arbejdes der med muligheder for job og uddannelse. Forward stiller krav til eleverne om, at de skal være aktive på skolen i minimum 25 timer om ugen og fravær på mere end 20% skal dokumenteres. Medarbejderne går ind som tovholdere i forhold til offentlige instanser. Siden juli 2007 har 112 elever været indskrevet i Forward. Af disse er 77 % udskrevet til uddannelse, arbejde, behandling eller anden afklaring. >> Soleil er ikke elev i Projekt Forward længere, men kigger ofte forbi til en snak med elever og medarbejdere. Her med Sandra Jensen, som er medarbejder i projektet. 6 Kofoeds Avis september 2010 Kofoeds Avis september

5 >> der udløste en druktur, blev mindre og mindre. Med tiden fik hun det dårligere både fysisk og psykisk, og de jobs hun havde, var hovedsageligt aktiveringer på socialpædagogiske arbejdspladser, blandt andet som musiklærer på Kofoeds Skole og på væresteder for stofmisbrugere og unge kriminelle. I 2007 kom Soleil med som deltager i et projekt (projekt UNO) for langtidsledige på Kofoeds Skole. Jeg tror nok jeg har et alkoholproblem I projektet lagde Soleil sig ofte syg uden at være det og svigtede de aftaler, hun havde lavet med medarbejderne. -Jeg begyndte at få dårlig samvittighed på grund af alle mine løgne, og den imødekommenhed, jeg blev mødt med. Jeg kunne mærke, at de begyndte at blive irriterede på mig, og fik da også på et tidspunkt at vide, at nu måtte jeg møde op eller stoppe i projektet. Jeg blev træt af hele tiden at lyve og ikke at kunne huske hvad det var, jeg havde brugt af undskyldninger. Til sidst valgte Soleil heldigvis at tage tyren ved hornene. Hun lavede en aftale med en medarbejder om en samtale, som blev indledt med ordene: Jeg tror nok jeg har et alkoholproblem. Enden på mødet blev, at Soleil blev indskrevet som elev i Projekt Forward. Nu har du taget hul på noget! Mange af medarbejderne i Forward er tidligere misbrugere. Det gælder også projektleder Steffen Ipland, som var den første medarbejder, Soleil mødte. -Da jeg talte med Steffen følte jeg med det samme en tryghed og at han lyttede til mig, og fortalte om sit eget liv, så jeg fik en fornemmelse af, at han ved sgu godt hvad det handler om. Så da jeg gik derfra følte jeg mig usigeligt glad og tænkte, nu har du altså taget hul på noget her! Åbenhed og ærlighed Eleverne i Projekt Forward er delt op i to grupper: Motivationsgruppen for aktive misbrugere, der arbejder på at blive stoffrie og Cleangruppen for dem, der er stoffrie. Soleil startede i Motivationsgruppen, og blev slået af den åbenhed og ærlighed, som blev lagt for dagen af de andre elever. En skærende kontrast til det spind af løgn og fortielse, hun selv havde viklet sig ind i, og en følelse af at være i samme båd. -Jeg sad med store ører og lærte noget om alkohol på en helt anden måde, end jeg ellers kendte det fra mine egne erfaringer med at arbejde med misbrugere. Det handlede om mønstre og fornægtelse. Det handlede om mig! Og selvom jeg havde forsvoret at sige noget før jeg kom, begyndte jeg også at blande mig og fortælle ærligt om mig selv, fordi der var den der tryghed. At lære sig selv at kende Efter en måned i Motivationsgruppen kunne Soleil starte i Cleangruppen, men valgte i en tid at være i begge grupperne. Hun følte et stort behov for at lære mere om misbrug. Hun var den eneste elev, der havde ædru perioder, men føler ikke at det har gjort nogen forskel eller gjort det lettere at slippe misbruget. -Der var et mønster i det, og jeg kunne ikke lade være. Fra jeg åbnede flasken fortsatte jeg. Og så ér det jo et misbrug, kan hun se i dag. Alligevel var hun skeptisk, da Steffen Ipland efter et halvt års tid foreslog hende at tage et ophold på et behandlingshjem for misbrugere. Men efter at have tænkt over det i et stykke tid, besluttede hun at prøve at se, hvad der ville ske, hvis hun kom helt væk fra Køben havn i nogle måneder. Valget faldt på forskningscentret Ringgården, hvor Soleil fik mulighed for at deltage i et særligt forløb med stor vægt på psykoterapi. -Opholdet hjalp mig til at fokusere og være opmærksom på, hvad problemet er, og så havde jeg et stort behov for det terapeutiske, fordi jeg havde så mange ting og traumatiske oplevelser, der slet ikke var taget hul på, siger Soleil med henvisning til sin opvækst og tragedierne i hendes nærmeste familie. -Det handler om at lære sig selv at kende, og lære, at der er en årsag til at man gør, som man gør. Man er ikke bare sit misbrug, fastslår hun. Hvad gør Forward? På spørgsmålet om, hvad det egentlig er, Forward gør, svarer Soleil først: -Ja, hvad er det de ikke gør, men efter at have tænkt lidt mere, uddyber hun sit svar. -Der er to nøglebegreber i Forward. Det ene er, at du bliver mødt med en ubetinget accept, hvor der bliver sagt: Du er go nok som du er! Den anden er, at man får den tid, der skal til, og ofte bliver der sagt: Gå nu ikke for hurtigt frem! eller Det har du jo prøvet, skal du ikke prøve noget andet i stedet? Og så kommer man til at arbejde med sig selv, og sin adfærd, så man forstår de mekanismer, som får en til at drikke. Meningen er at udvikle sig, og går man forkert, så er de der til at samle dig op igen. Erobre livet Efter yderligere en periode i Forward havde Soleil arbejdet sig frem til, at det rigtige for hende var at gå i gang med den uddannelse i socialpsykologi, som hun nu er ved at gøre færdig. Hun er ikke elev i Forward længere, men kommer stadig på besøg en gang imellem for at tale med de medarbejdere, hun kender fra sin tid som elev. De er blevet en central del af hendes netværk i livet og et bagland hun kan dele glæder og sorger med. -At jeg har kunnet blive dirket op og komme til der, hvor jeg er i dag, er 100 % Forwards skyld. Ellers havde jeg bare lagt låg på og kørt videre. Det er som at få livet tilbage igen, og dét har jeg ikke kunnet uden dem, slutter Soleil. Miljøpladsen: Højt til loftet Reportage Af Malene Alexandersson Foto: Malene Alexandersson og Anders Bentzon Per i gang med at skille en computer ad i Internetstoppestedet. Måske kan nogle af delene bruges i en anden computer. Arbejdet på Miljøpladsen er en vigtig del af driften på Kofoeds Skole. De synlige resultater og små succesoplevelser giver eleverne fornyet gejst og handlekraft i hverdagen. Klokken er 7 mandag morgen, og Per er som så ofte den første, der møder ind på Miljøpladsen. Først om en time dukker de andre elever op, men Per kan godt lide at komme tidligt i gang med dagens opgaver. Han er 26 år, og har allerede været på Kofoeds Skole i flere år, så han har prøvet lidt af hvert. Men nu arbejder han mest med computere og finmekanik. -Jeg kan godt lide at arbejde med elektronikken, og her er rart at være, fortæller Per, mens han rutineret tager bagpladen af en fladskærm. Der er et virvar af ledninger, printplader og dimser i Internetstoppestedet, som den skurvogn bliver kaldt, hvor Per sammen med tre andre elever tager sig af skolens aflagte computere. De skiller dem ad og genbruger de dele, som ikke er ødelagt. De reparerer også computere, fladskærme og anlæg for skolens øvrige elever. En gratis service, som selvsagt er populær. Udenfor begynder der så småt at komme liv på pladsen. Én tænder motoren på gaffeltrucken for at stable gårsdagens brændeproduktion, mens andre gør sig klar til at beskære træer og luge bede. Miljøpladsens folk står nemlig også for at vedligeholde skolens udendørsarealer, og ifølge værkstedsassistent Bjarne Levander vælger mange netop at være på Miljøpladsen, fordi de foretrækker fysisk arbejde ude i den friske luft. Hverdag med rutiner og rammer Det er meget forskelligt, hvad der ansporer eleverne til at komme på Kofoeds Skole. Mange har tidligere haft arbejde, men er af den ene eller anden grund kørt skævt i det, for eksempel med misbrug eller sygdom. -Det kan være svært at finde tilbage til en daglig arbejdsrutine, hvis man har været uden for >> MILJØ- OG EJENDOMSSERVICE I afdelingen kan eleverne snuse til jobfunktioner som gårdmand, vicevært, cykelsmed, finmekaniker og metalarbejder. Opgaverne omfatter blandt andet affaldssortering, vedligehold af grønne områder, flytteopgaver på skolen, brændeproduktion, snerydning, mindre anlægsopgaver, cykelværksted, smedearbejde og VVS-arbejde. Afdelingens medarbejdere vejleder i jobsøgning. Der er indskrevet elever i afdelingen, flest mænd, men også kvinder. 8 Kofoeds Avis september 2010 Kofoeds Avis september

6 >> arbejdsmarkedet i mange år, og desuden har haft en masse problemer at skulle slås med, forklarer Bjarne Levander. -Her på Miljøpladsen får de genskabt en hverdag med rutiner og rammer, og de bliver styrket i deres tro på, at de har noget at byde på, fordi de udfører meningsfuldt arbejde, der betyder noget for andre. Ifølge Bjarne Levander er det vigtigt, at eleverne selv oplever, at de skaber synlige resultater i hverdagens opgaver. Det giver handlekraft. Også til at tage hånd om sin livssituation. - Vi lægger vægt på, at hver enkelt selv skal tage ansvar, selv når livet er uoverskueligt. Det sker nogle gange, når mennesker har været en sag i systemet i mange år, at de bliver institutionaliseret, og det prøver vi at få dem væk fra ved at opfordre til handling, for eksempel at kontakte sin læge eller bestille en tid hos skolens psykolog- To fattigdomskonferencer på Kofoeds Skole! Mange har svært ved at forstå, at der er fattige i Danmark, også her i EU s fattigdomsår. Derfor inviterer Københavns Kommune, Socialpolitisk forening og EAPN.dk til to fattigdomskonferencer, som afholdes på Kofoeds Skole den 2. og den 3. november kl Konferencerne er åben for alle interesserede. Formålet er at fremlægge fakta om aktuelle forhold, muligheder og mangler og debattere forslag til indsatser mod fattigdom og social eksklusion. På den første konference gøres status for fattigdomsåret. Dagen efter fokuseres på løsninger på kort og lang sigt. Programmerne for de to konferencer er endnu ikke udarbejdet, men vil blive offentliggjort på senere på efteråret. Er du interesseret i at deltage, kan du henvende dig til Ole Meldgaard -om rådgivning eller advokatvagt. Det er de små succesoplevelser, der gør, at man genvinder følelsen af at være herre i eget liv. Godt kammeratskab Tonen kan til tider være rå på pladsen, men eleverne er gode til at tage sig af hinanden. -Og gode til at tåle hinanden, griner Bjarne Levander og tilføjer -Nogle gange er det rigtig godt, at vi er under åben himmel med meget højt til loftet! Mange får et godt socialt netværk, og det er ikke sjældent, at elever bliver ved med at komme på frivillig basis, når deres kontraktforløb er udløbet. Per er en af dem, der kommer frivilligt. Men han søger også job, og han håber snart at finde et arbejde, hvor han fortsat kan rode med elektronikken. Sommermarked i regnvejr Selvom vejret ikke viste sig fra sin pæne side, var humøret alligevel højt til årets sommermarked d. 10. juni. Skyerne og regnen holdt desværre mange gæster væk fra arrangementet, som ikke var så velbesøgt som det plejer at være. Til gengæld fik elever og medarbejdere gode muligheder for at rykke tættere sammen inden for i dramalokalet, hvor der blev spillet, danset og sunget så ikke et øje var tørt, og festen fortsatte til langt ud på eftermiddagen. -thop på museum Scherfig-malerier udstilles på Arken Kofoeds Skole er den lykkelige ejer af to malerier af forfatteren og maleren Hans Scherfig. De to karakteristiske Scherfig-malerier, Junglebillede fra 1959 og Næsehorn på savannen, 1977 hænger til daglig på væggen i Receptionen i stuen og i Kursuslokalet på 4. sal. Men fra slutningen af august og til starten af februar 2011 vil de være væk fra deres vante pladser. Kofoeds Skole har Støttekreds Vi modtager en del henvendelser fra støttemedlemmer, som har betalt deres faste kontingent, og ikke forstår hvorfor der er et girokort med deres navn på avisens bagside. Der er navn på girokortet for at vi kan holde styr på hvem indbetalingen kommer fra. Har du allerede betalt dit kontingent skal du selvfølgelig ikke betale ekstra, og kan se bort fra girokortet. Men alle er selvfølgelig mere end velkomne til at give et ekstra bidrag. Husk, at alle donationer er med til at gøre en forskel for vores elever. -najan nemlig sagt ja til at låne billederne til en Scherfig-udstilling på kunstmuseet Arken i Ishøj. Udstillingen åbner den 18. september og kører frem til januar I øjeblikket arbejder skolen på højtryk for at finde ud af hvad den tomme vægplads i Recep tionen og Kulturlokalet skal bruges til i udlånsperioden. -thop Girokortet på avisens bagside Støttemedlem 1: Medlemskab 2010, 200 Støttemedlem 2: Medlemsskab 2010 for pensionister, 100 Evt. gave I alt Ved betaling via netbank: Oplys venligst medlemskab og eventuelt gavebeløb. Kofoeds Skole med på Kulturnat 2010 Kofoeds Skole gentager succesen fra sidste år og åbner igen dørene op på Kulturnatten i København. I løbet af aftenen vil publikum få mulighed for at kigge indenfor, når dørene slås op i Kofoeds Kælder. Som gæst vil man få en forsmag på, hvad det vil sige, at være elev på Skolen. Et udsnit af skolens værksteder vil være repræsenteret og eleverne står for at underholde med musik, sang og dans. Det vil være muligt at deltage i nogle af skolens aktiviteter og derved tjene Kofoed dollars på de arbejdende værksteder, som man kan købe forfriskninger for. Desuden vil skolens personale svare på spørgsmål og fortælle om skolens arbejde. -najan Arrangementet finder sted den 15. oktober 2010 fra kl i Kofoeds Kælder, Frederiksborggade 1A, Kultorvet. 10 Kofoeds Avis september 2010 Kofoeds Avis september

7 Støt Kofoeds Skole Vores arbejde med socialt udsatte afhænger i høj grad af private donationer. Hver dag kommer der ca. 500 elever på Kofoeds Skole. Det er en mangfoldig gruppe, og hver elev har brug for noget forskelligt. Private donationer gør det muligt at imødekomme mange behov. For eksempel at starte projekter, afholde arrangementer og yde såvel akut som langsigtet hjælp. Kofoeds Skole værdsætter alle bidrag og donationer. Det gør en verden til forskel for vores elever. Tegn et medlemskab eller giv et bidrag Du kan blive medlem af vores støttekreds for 200 om året eller vælge at give et engangsbeløb. Det kan du gøre på vores hjemmeside eller indbetale et beløb på girokonto Alle bidrag over 500 kan trækkes fra i SKAT. Som gavebrevsgiver kan du opnå fuldt fradrag. Husk at oplyse dit cpr. nr., så sørger vi for at indberette til SKAT. Tilmeld dit faste bidrag til PBS Ved at tilmelde dig Betalingsservice, sikrer du, at dine fremtidige betalinger til Kofoeds Skole bliver betalt til tiden. PBS klarer betalingerne for dig. Samtidig letter du Kofoeds Skoles administrative arbejde, og dermed går flere penge til arbejdet for socialt udsatte i Danmark. Du kan tilmelde dig PBS elektronisk via vores hjemmeside. KONTAKT Ønsker du at vide mere så kontakt os på eller tlf Gå ind på vores hjemmeside og læs mere om vores arbejde, og hvordan du kan være med til at gøre en forskel. REDAKTION: Thomas Pedersen (Ansvar), Ole Meldgaard, Malene Alexandersson og Naja Mammen Nielsen. LAYOUT: Rikke Saabye forsidefoto: Karin Riggelsen TRYK: Kailow Graphics. Oplag: Eftertryk tilladt med kildeangivelse ISSN: Red. sluttet d. 17. august 2010 Kofoeds Skole er en selvejende institution, der yder hjælp til selvhjælp til mennesker i sociale vanskeligheder. Skolen arbejder på et kristent og folkeligt grundlag. Kontakt Nyrnberggade 1, 2300 København S Tlf.: Fax: Postgiro: Næste blad udkommer 1. december 2010 Skriv til redaktionen: Få Kofoeds Avis tilsendt: Kontakt Kofoeds Skole eller Magasinpost UMM ID nr.: Afsender: Kofoeds Skole Nyrnberggade København S. Støttemedlem 1: Medlemskab 2010, 200 Støttemedlem 2: Medlemsskab 2010 for pensionister, 100 Evt. gave I alt Ved betaling via netbank: Oplys venligst medlemskab og eventuelt gavebeløb.

Opsøgende arbejde hvad er det?

Opsøgende arbejde hvad er det? Opsøgende arbejde hvad er det? Som opsøgende medarbejder for Kofoeds Skole har man daglig kontakt med mange af Københavns hjemløse i den indre by. Medarbejderen Kim Clemen startede det opsøgende arbejde

Læs mere

ARBEJDET MED SOCIALT UDSATTE GRØNLÆNDERE I DANMARK

ARBEJDET MED SOCIALT UDSATTE GRØNLÆNDERE I DANMARK ARBEJDET MED SOCIALT UDSATTE GRØNLÆNDERE I DANMARK til handling fra fratanke tanke til handling I DANMARK BOR 10-12.000 GRØNLÆNDERE. Ud af dem er der 7-900 mennesker, som befinder sig på samfundets bund.

Læs mere

MITEQ. et bofællesskab for hjemløse grønlandske kvinder

MITEQ. et bofællesskab for hjemløse grønlandske kvinder MITEQ et bofællesskab for hjemløse grønlandske kvinder MITEQ betyder edderfugl symbolet på varme og omsorg. Sarte spædbørn blev i gamle dage i Grønland svøbt i edderfuglens varme fjerdragt. Blandt socialt

Læs mere

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 1 OM PROJEKT GADEKLOG 3 PRESSEMEDDELELSE 3 EVALUERING AF PROJEKT GADEKLOG PÅ N. ZAHLE SEMINARIESKOLE 4 DE HJEMLØSES SANG 5 ELEVERNES

Læs mere

Juni 2010. Sociale virksomheder. leder side 2. Skovlen under angsten. Støtte gør nytte. side 6. side 6

Juni 2010. Sociale virksomheder. leder side 2. Skovlen under angsten. Støtte gør nytte. side 6. side 6 Juni 2010 Sociale virksomheder leder side 2 Støtte gør nytte side 6 Skovlen under angsten side 6 Socialøkonomiske virksomheder kan være en vej til inklusion for de svageste Den socialpolitiske tendens

Læs mere

Rigsfællesskabet holder grønlændere udenfor

Rigsfællesskabet holder grønlændere udenfor STOF nr. 23, 2014 SÅ VENDER VI KAJAKKEN Rigsfællesskabet holder grønlændere udenfor Paradoks: Fordi grønlændere indgår i rigsfællesskabet, bliver de tilbudt mindre hjælp til at integrere sig i Danmark

Læs mere

Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard

Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard Disposition Om Rådet for Socialt Udsatte Socialt udsatte mennesker Hvad efterspørger socialt udsatte af hjælp? Hvor er

Læs mere

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med

Læs mere

Marts 2010. De fattige og hjemløse. leder side 2. Én dag ad gangen. side 3. I de udstødtes tjeneste. side 6

Marts 2010. De fattige og hjemløse. leder side 2. Én dag ad gangen. side 3. I de udstødtes tjeneste. side 6 Marts 2010 De fattige og hjemløse leder side 2 Én dag ad gangen side 3 I de udstødtes tjeneste side 6 De fattige og hjemløse FOTO: KOFOEDS SKOLE Karen Hegelund Nielsen i sit værelse i Miteq. Det europæiske

Læs mere

Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 2006-03-27 Grønlænderafdelingen. Døgnværested for hjemløse grønlændere i København

Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 2006-03-27 Grønlænderafdelingen. Døgnværested for hjemløse grønlændere i København Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 2006-03-27 Grønlænderafdelingen Vedr.: Døgnværested for hjemløse grønlændere i København Projektbeskrivelse Baggrund Opsøgende medarbejdere fra Kofoeds

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Sådan arbejder vi med elevernes sociale kompetencer på Elsesminde Odense Produktions-Højskole

Sådan arbejder vi med elevernes sociale kompetencer på Elsesminde Odense Produktions-Højskole Sådan arbejder vi med elevernes sociale kompetencer på Elsesminde Odense Produktions-Højskole På Elsesminde Odense Produktions-Højskole arbejder vi hele tiden på at udvikle pædagogikken og indsatserne,

Læs mere

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse 1 Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse Indhold: Motiverende samtaler - hvad er det?... 1 Hvilke metoder anvender man?...3 At tale om samtalepartnerens oplevelser og følelser.... 3 At forøge

Læs mere

Sidste skoledag. En festlig dag

Sidste skoledag. En festlig dag Sidste skoledag En festlig dag Sidste skoledag Et vellykket initiativ på sidste skoledag Flere kommuner har gjort et stort stykke arbejde i forbindelse med sidste skoledag. Fx har man i Esbjerg, gennem

Læs mere

V e l k o m m e n t i l

V e l k o m m e n t i l V e l k o m m e n t i l Vi hjælper ikke for at hjælpe, men for at opbygge. Hans Christian Kofoed, Kofoeds Skoles grundlægger Indhold Om Kofoeds Skole...................................... 3 Ud på arbejdsmarkedet..................................

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken KFUM OG KFUK I DANMARK KFUM og KFUK består af lokale foreninger, hvor frivillige står for klubtilbud til børn, unge og familier,

Læs mere

En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien

En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien Jeg, Rikke Stauning Klestrup sagskoordinator og socialrådgiver i DanAdopt, havde under mit sidste besøg I Etiopien i marts 2014, mulighed for

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

Der er behov for sammenhængende forebyggelse

Der er behov for sammenhængende forebyggelse December 2010 HEN Fremtidens kriminalitetsforebyggende arbejde: Der er behov for sammenhængende forebyggelse Resume Der er behov for at udvikle det forebyggende arbejde i forhold til kriminalitet blandt

Læs mere

Selv-evalueringsrapport for Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen, forår 2014 Heldagsskolen juni 2014

Selv-evalueringsrapport for Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen, forår 2014 Heldagsskolen juni 2014 Selv-evalueringsrapport for Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen, forår 2014 Heldagsskolen juni 2014 1. Indledning Gennemførelsesprocenten på heldagsskoleholdene ligger i de fleste tilfælde højere

Læs mere

Vi skal fremtidssikre børnene

Vi skal fremtidssikre børnene Temadag: Den gode anbringelse - Det er de børn, der har selvkontrol, som klarer sig bedst i uddannelsessystemet, mener professor i læring, Kjeld Fredens. Vi skal fremtidssikre børnene En god skolegang

Læs mere

OPHOLDSSTEDET SKARBYVEJ

OPHOLDSSTEDET SKARBYVEJ for socialt belastede unge i alderen 12-18 år ucceshistorier De unge på karbyvej har mere end rigeligt at slås med. På trods af det kæmper vi os i fællesskab til den ene succes efter den anden. Vi er stolte,

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

TEMA: UNGE HJEMLØSE EN SAMMENHÆNGENDE INDSATS MED MENNESKET I CENTRUM TILLID I TRYGGE RAMMER

TEMA: UNGE HJEMLØSE EN SAMMENHÆNGENDE INDSATS MED MENNESKET I CENTRUM TILLID I TRYGGE RAMMER Juni 2013 TEMA: UNGE HJEMLØSE EN SAMMENHÆNGENDE INDSATS MED MENNESKET I CENTRUM TILLID I TRYGGE RAMMER ROSKILDE FESTIVAL SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ TIL UNGE HJEMLØSE side 2 side 4 side 6 En sammenhængende

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere

Støtte til børn i familier med alkohol problemer Børn, der vokser op i misbrugsfamilier, har brug for at blive set og hørt.

Støtte til børn i familier med alkohol problemer Børn, der vokser op i misbrugsfamilier, har brug for at blive set og hørt. pårørende Still fra SOMETHING LIKE HAPPINESS Director: Bohdan Slama Støtte til børn i familier med alkohol problemer Børn, der vokser op i misbrugsfamilier, har brug for at blive set og hørt. AF ELSE CHRISTENSEN

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Udvalgte udviklingstendenser i dansk retspsykiatri

Udvalgte udviklingstendenser i dansk retspsykiatri Sammenfatning af publikation fra : Udvalgte udviklingstendenser i dansk retspsykiatri Charlotte Bredahl Jacobsen Katrine Schepelern Johansen Januar 2011 Hele publikationen kan downloades gratis fra DSI

Læs mere

En ny tilflytter. benene eller blive underholdt af de mange festlige aktiviteter. Midlertidigt byrum

En ny tilflytter. benene eller blive underholdt af de mange festlige aktiviteter. Midlertidigt byrum Nomaden Nomaden er flyttet til den smalle gade i den lille købstad. På den 400 meter lange kulturvej har Nomaden slået sig ned i mellem to byhuse det gule og det røde. Det er i forbindelse med det store

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE

VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE SKAL ROMAERNE HØRE EVANGELIET PÅ DERES EGET SPROG? VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE EN KIRKE? 1 ET UDSAT FOLK SYNDEBUKKE Samfundets tabere og sorte får, samfundets bundfald, samfundsnassere eller tyveknægte

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Mødereferat. Kjeld Sivertsen fremlagde beretning (vedlagt i kopi). Beretningen blev enstemmigt vedtaget, og bestyrelsen præsenterede sig selv

Mødereferat. Kjeld Sivertsen fremlagde beretning (vedlagt i kopi). Beretningen blev enstemmigt vedtaget, og bestyrelsen præsenterede sig selv Mødereferat Emne: Aktiv Kunsts Årsmøde Dato: Tirsdag, den 20. januar 2015 - kl. 19:30 Sted: Deltagere: Fuglsanghus, Hørsholm 53 medlemmer af Aktiv Kunst Dagsorden: 1 Valg af dirigent 2 Bestyrelsens beretning

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal Fotograf ved 22 et tilfælde Hun har selvfølgelig altid fotograferet sine egne tre børn. Men det var først, da Anette Damgaard Bjørndal ved et tilfælde blev skolefotograf, at hun fandt ud af, at hobbyen

Læs mere

boligsocial Helhedsplan Nivå nu 2014-2017 - PIXI-udgave

boligsocial Helhedsplan Nivå nu 2014-2017 - PIXI-udgave boligsocial Helhedsplan Nivå nu 2014-2017 - PIXI-udgave Velkommen til Nivå Nu 2014-2017 Nivå er et dejligt sted at bo og i de næste fire år vil Nivå Nu arbejde på, at det bliver et endnu bedre sted at

Læs mere

Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008

Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008 Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008 En undersøgelse foretaget af Brobyggerselskabet De udstødte ved CMU i Aalborg kommune, perioden 1.1.2008 31.12.2008

Læs mere

DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2. FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3. SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4. KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR!

DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2. FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3. SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4. KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR! Marts 2013 DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2 FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3 SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4 KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR! side 9 Det sociale landskab under forandring Det sociale

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Fattigdom uden filter

Fattigdom uden filter December 2010 Fattigdom uden filter side 3 Du har altid hovedrollen i din egen film side 4 Kofoeds Skole i Aalborg fylder 10 år side 7 Tømrer eller arbejdsløs? FOTO: KOFOEDS SKOLE Rosine LEDER Hvad vil

Læs mere

Forslag til initiativer fra konferencen God stil i vinterferien

Forslag til initiativer fra konferencen God stil i vinterferien Forslag til initiativer fra konferencen God stil i vinterferien Dette dokument sammenfatter de forslag til initiativer, der kom frem på konferencen God stil i vinterferien på Ørestad Gymnasium den 16.

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning............................................ 6 2. Læsevejledning......................................... 14 3. Min egen historie.......................................

Læs mere

MÅRSLET ER ET GODT STED AT VOKSE OP...OG DET SKAL DET HELST BLIVE VED MED AT VÆRE

MÅRSLET ER ET GODT STED AT VOKSE OP...OG DET SKAL DET HELST BLIVE VED MED AT VÆRE MÅRSLET ER ET GODT STED AT VOKSE OP...OG DET SKAL DET HELST BLIVE VED MED AT VÆRE Denne folder er skrevet og udgivet af en gruppe voksne, som arbejder med børn og unge i Mårslet skoledistrikt se på bagsiden

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B

Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B Cæcilie, Gitte og Christa Katutura State Hospital Vi har i ti

Læs mere

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne Stine Ravn Harlou Vejle Bibliotekerne 22-02-2013 De IT-svage ældre har de senere år vagt stor opmærksomhed, men hvad med de IT-svage unge? Især på produktionsskolerne findes der en stor gruppe unge mennesker

Læs mere

Velkommen til. Kofoeds Skole

Velkommen til. Kofoeds Skole Velkommen til Kofoeds Skole D E S I G N : H E N R I E T T E M Ø R K A N S VA R : C H R I S T I N A B E R G J O H A N S E N F O T O S : L A R S B E C H, C L AU S C H R I S T E N S E N, A N D E R S K AV

Læs mere

Mit eget Ansvar for mit eget liv??!!

Mit eget Ansvar for mit eget liv??!! Mit eget Ansvar for mit eget liv??!! - ja, jahh, jeg ved det godt, - men det er bare ikke så nemt som det lyder vel? Og hvordan ser det så ud, når man undviger ansvaret for sit eget liv? Forsøger vi ikke

Læs mere

fraværende Selvnedgørende 1 2 3 4 5 Uforudsigelig 1 2 3 4 5 Tilgængelig 1 2 3 4 5 Opmærksom på dine behov

fraværende Selvnedgørende 1 2 3 4 5 Uforudsigelig 1 2 3 4 5 Tilgængelig 1 2 3 4 5 Opmærksom på dine behov ACATI Adult children of alcoholics trauma inventory Thomas Mackrill PhD Følgende spørgsmål handler om din opvækst: i) Drak din mor for meget? ja (1) nej (0) Hvis nej gå videre til spørgsmål ii) Hvis ja

Læs mere

Bedre hjælp til hjemløse. Ingen skal være tvunget til at sove på gaden

Bedre hjælp til hjemløse. Ingen skal være tvunget til at sove på gaden Bedre hjælp til hjemløse Ingen skal være tvunget til at sove på gaden Udgave: 26. marts 2015 1 Forslaget kort fortalt I Danmark hjælper vi ikke vores hjemløse godt nok. Der er ikke noget odiøst i, at nogen

Læs mere

En kvalitativ analyse af tre socialrådgiveres perspektiver på psykologer

En kvalitativ analyse af tre socialrådgiveres perspektiver på psykologer En kvalitativ analyse af tre socialrådgiveres perspektiver på psykologer Signe H. Lund, Stud. Psych, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Indledning Formålet med projektet har været, via semi-strukturerede

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Prostitution som karriere

Prostitution som karriere ErhvervsKvindeNyt MARTS 2008 Prostitution som karriere VI FÅR BESØG AF LEDEREN AF REDEN I ÅRHUS, JOAN FISKER HOUGAARD Joan Fisker Hougaard kommer og fortæller om sit arbejde, der bringer hende i kontakt

Læs mere

Sorgplan for Karlskov Friskole

Sorgplan for Karlskov Friskole Sorgplan for Karlskov Friskole Børn i sorg Når vi står overfor et menneske, der har lidt et alvorligt tab, føler vi os ofte utilstrækkelige. Vi kan ikke ændre på det, der er sket! Men sorg er en ufravigelig

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

De næste spørgsmål handler om forskellige aktiviteter inden for det sidste år

De næste spørgsmål handler om forskellige aktiviteter inden for det sidste år ID: Dette spørgeskema indeholder en række personlige spørgsmål om private forhold, som mange mennesker helst vil holde for sig selv. Når du er færdig med at besvare spørgsmålene, lægger du skemaet i en

Læs mere

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Åben Anonym Rådgivning for børn og unge i familier med alkoholproblemer Ca. hvert tiende barn eller ung i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer.

Læs mere

Sommerferie i Sorø side 8-9

Sommerferie i Sorø side 8-9 September 2007 Sommerferie i Sorø side 8-9 Til VM i fodbold for hjemløse side 3 Projekt Forward og eksmisbrugere side 6-7 Hvad siger du, når jeg siger misbruger? 2 LEDER Vi forfalder ofte til at sætte

Læs mere

NYE MULIGHEDER. blåkorshumlebæk.dk

NYE MULIGHEDER. blåkorshumlebæk.dk NYE MULIGHEDER blåkorshumlebæk.dk Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Har du drukket alkohol i kortere eller længere tid kan din krop være medtaget, dit humør er måske trist og dit netværk

Læs mere

springer jeg rundt som en 14-årig

springer jeg rundt som en 14-årig Alternativ behandling springer Nu jeg rundt som en 14-årig En angst, der havde gennemsyret hendes liv, siden hun var barn, betød, at Annalis Valentin sjældent var alene i sit hus og altid var anspændt.

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi tror på, at forandring er muligt for alle For at skabe en forandring i et liv præget af massivt misbrug har

Læs mere

Villa, vovse og. weed

Villa, vovse og. weed Villa, vovse og weed Ved ordet stofmisbrugere tænker de fleste mennesker uvægerligt på kanyler i rendestenen og socialklasse fem. Men der findes også en anden slags stofafhængige, som indtil for få år

Læs mere

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde.

Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde. Kvalitetsstandard for opsøgende socialt arbejde. Lovgrundlag: Ydelser inden for opsøgende 99 i Lov om Social Service (LSS). Ved opsøgende socialt arbejde forstås ydelser i relation til: Opsøgende og afklarende

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

På besøg hos studenterambassadøren Jingyu She

På besøg hos studenterambassadøren Jingyu She Portræt 25 På besøg hos studenterambassadøren Jingyu She Som studerende kan du kontakte studenterambassadøren, hvis du er kommet i klemme i administrative sager om fx snyd eller dispensation. Tina er uddannet

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Det skjulte integrationsproblem. Bæredygtighed er både teknik og mennesker side 6. De unge har taget Kofoeds Kælder til sig side 6

Det skjulte integrationsproblem. Bæredygtighed er både teknik og mennesker side 6. De unge har taget Kofoeds Kælder til sig side 6 Marts 2014 Det skjulte integrationsproblem side 2 Bæredygtighed er både teknik og mennesker side 6 De unge har taget Kofoeds Kælder til sig side 6 Elevrådet er kommet godt i gang side 10 Det skjulte integrationsproblem

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

Portræt af en pårørende

Portræt af en pårørende SIND Portræt af en pårørende Når én rammes af psykisk sygdom, så rammes hele familien SINDs Pårørenderådgivning Skovagervej 2, indgang 76, 8240 Risskov Telefonrådgivning: 86 12 48 22, 11-17 Administration:

Læs mere

t spi der ikke kan vinde$

t spi der ikke kan vinde$ t spil der ikke t spi der ikke kan vinde$ AF Mathias Skov Rasch kan vinde$ t spi der Flere og flere danskere kommer i berøring med ludomani enten som pårørende eller ludoman. Hos Center for Ludomani mærker

Læs mere

Bestyrelsesmøde Sønderjylland d. 20-08- 2014

Bestyrelsesmøde Sønderjylland d. 20-08- 2014 Bestyrelsesmøde Sønderjylland d. 20-08- 2014 Til stede: Formand :Martin T. Christensen Næstformand: Lone Marquardt Kasserer: Erik Grønnehave Hansen Annelise Klausen: Medlem Henning (Bruger af Oasen og

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Tilbage til et liv med indhold

Tilbage til et liv med indhold Tilbage til et liv med indhold Af: Rikke Djernes Glintborg, Sygeplejerske I Nykøbing, på Limfjordsøen Mors, ligger Plejecenteret Støberigården. Her var medarbejderne for 3 år siden på efteruddannelse i

Læs mere

Koordinerende indsatsplan

Koordinerende indsatsplan Bilag 1 Koordinerende indsatsplan Udarbejdes af behandlere sammen med borgeren/patienten 1. Stamoplysninger Udarbejdes af den koordinerende/initierende behandler inden det koordinerende møde Navn Cpr.

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Ønsker du at få hjælp og støtte til at lade flasken stå og

Læs mere

Information om Livslinien. - til dig som ønsker at vide mere om at være frivillig

Information om Livslinien. - til dig som ønsker at vide mere om at være frivillig Information om Livslinien - til dig som ønsker at vide mere om at være frivillig Organisationen Livslinien Livslinien er en landsdækkende humanitær organisation, der forebygger selvmord og selvmordsforsøg.

Læs mere

Alkoholpolitik Eksempel på et mini-casestudie

Alkoholpolitik Eksempel på et mini-casestudie Alkoholpolitik Eksempel på et mini-casestudie Opgave af Inger, Rikke, Sussie, Peter, Jesper & Hanne. December 2007 Vejleder og underviser: Pia Bille, Region Sjælland. Introduktion til undersøgelsen Afsluttende

Læs mere

Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det

Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det Mænd har også psykiske problemer: Hvordan har du det? DK 2013 Mænds mentale sundhed fordi: Mange mænd med psykiske problemer får ikke behandling for det Kun halvdelen af de mænd, der har depression, er

Læs mere

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER - mit liv med Jacob Haugaard Ilse Wilmot At overleve med en alkoholiker mit liv med Jacob Haugaard Bogen

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen

Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen Frivillighåndbog Om Mødrehjælpen Indhold Om Mødrehjælpen... 3 Mødrehjælpen har... 3 Hvad kan Mødrehjælpens rådgivning tilbyde... 3 Frivillig i Mødrehjælpen... 4 Mødrehjælpens historie... 4 Demokrati i

Læs mere

Fraværende: Steffen Rasmussen, Mette Birk, Michael Alber, Merete Graabæk, Christina Strauss, Kent T. Jensen, Jesper Schandorff, Tage Gøttsche

Fraværende: Steffen Rasmussen, Mette Birk, Michael Alber, Merete Graabæk, Christina Strauss, Kent T. Jensen, Jesper Schandorff, Tage Gøttsche Referat af møde i Udsatterådet Tidspunkt: 5. februar 2015 kl. 13:00 16:00 Sted: Blå Kors, Jægergårdsgade 2a, 8000 Aarhus C Deltagere: Kjeld Holm (formand), Aarhus Stift Michael Alber (næstformand), Kofoeds

Læs mere