Kina er kommet til Korsbæk og vi skal passe på med Varnæs-attituden Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kina er kommet til Korsbæk og vi skal passe på med Varnæs-attituden Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk"

Transkript

1 Nyhedsbrev 7 fra Kinainfo.dk August 2010 Kina er kommet til Korsbæk og vi skal passe på med Varnæs-attituden Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, Vi skal i Vesteuropa passe på, at vi ikke anskuer udfordringerne fra Kina med en Varnæs-attitude, hvor vi tager vores privilegerede position i verdensøkonomien for givet. Kina har på blot 30 år oplevet en udvikling, der har revolutioneret landet både internt og i forhold til deres rolle i verdensøkonomien. I den første fase af Kinas reformproces, der begyndte i 1980, blev Kina til verdens fabrikshal med billig produktion og vestlige virksomheder, der producerede i Kina for derefter at reeksportere varerne. I den anden fase af udviklingen, der for alvor tog fart fra 10 år siden, flyttede fokus fra produktion i Kina til afsætningsmulighederne på det kinesiske hjemmemarked. Tendensen bekræftes af statistikken for danske virksomheders engagement i Kina, hvor 87 pct. af virksomhederne med produktion i Kina også afsætter varerne i Kina. Den tredje fase i Kinas udvikling er kun lige begyndt, men den vil massivt ændre Kinas politiske og økonomiske rolle i verden. For Kina er med stormskridt på vej op i værdikæden. Som denne artikel viser, så vil Kina fremover også spille på vores banehalvdel. Kina vil formentlig i løbet af de kommende 10 år blive verdens største producent af viden.

2 Denne artikel vil belyse den tredje fase i Kinas udvikling fra tre vinkler: Viden & Værdikæden Marked & Muligheder Virksomheder & Vinderpotentiale Viden & værdikæden Kina er på vej til at blive verdens førende videnssamfund. Siden reformernes start har Kina præsteret en 64- dobling af antallet af videnskabelige artikler. Dermed har Kina præsteret den suverænt største vækst i produktionen af viden blandt alle lande i verden. Godt nok publicerer amerikanske forskere stadig tre gange så mange videnskabelige artikler om året i forhold til Kina. Men væksten i antal publicerede artikler i Kina er så kraftig, at Kina allerede i 2020 kan overhale USA, hvis udviklingen fortsætter. I 1998 var 3,6 mio. studerende indskrevet på de kinesiske universiteter. I 2008 var tallet 21,5 mio. Det svarer til, at der hvert år uddannes ca. 6 mio. kinesere med en videregående uddannelse og heraf er ca ingeniører. Ingeniørfaget har høj status i Kina, og det afspejles i den politiske elite. Ud af ni medlemmer af det magtfulde politbureau er otte ingeniører. Ifølge Mogens Henze, der er professor ved DTU, er kvaliteten af kandidater fra de kinesiske universiteter stigende. Lønniveauet for de kinesiske forskere og ingeniører har været kraftigt stigende, og mange kinesere der har læst i udlandet vender hjem på grund af høj løn og store midler til universiteterne. Trussel eller mulighed? Kinas nye og stærkere position på viden og værdikæde byder på indlysende udfordringer, da konkurrencen bliver skærpet på områder, hvor Europa og USA tidligere har domineret. Men udviklingen indebærer også mange muligheder. Blandt de største danske virksomheder i Kina har 40 pct. nu valgt at oprette forskningscentre i Kina. Virksomhederne tæller bl.a. Novo Nordisk, Novozymes, Danisco, Grundfos, GN Store Nord, Vestas og Lundbeck. Ifølge Danisco s adm. direktør Tom Knutzen skyldes etableringen af forskningsaktiviteter i Kina ikke billigere lønninger, da kinesiske forskere med international erfaring får samme løn som i Danmark. Etableringen af

3 de danske forskningscentre skyldes i høj grad ønsket om at være tæt på og udvikle produkter, der er tilpasset markedet. En anden gevinst ved Kinas nye rolle som udvikler af viden er, at problematikken omkring piratkopiering i følge de danske virksomheder er aftagende. For de kinesiske virksomheders fokus på innovation har medvirket til opstramninger af den kinesiske patentlovgivning, og det gavner de udenlandske virksomheder, der ikke rammes så hårdt af kinesiske kopiprodukter som tidligere. Tendensen bekræftes af tal fra FN-organet WIPO (World Intellectual Property Organisation), der viser, at Kina i 2009 var det land i verden, hvor der indenrigs blev ansøgt om flest patenter. Marked & Muligheder Kinas økonomi er trods finanskrisen fortsat med at buldrer derudaf. OECD har netop opjusteret landes opgjorte vækst i 2008 til 9,6 pct. Fremgangen i 2009 var 8,3 pct. Og vækstforventning er på 10,2 i 2011 og 9,3 i En interessant effekt af finanskrisen er, at Kina faktisk er blevet mindre afhængig af vesten for at opretholde den økonomiske vækst end tidligere. Eksempelvis steg den kinesiske detailhandel med 17,2 pct. i kriseåret 2009! Der er flere faktorer, der taler for, at væksten på hjemmemarkedet vil fortsætte. For Kina har en stor uudnyttet arbejdskraftreserve, en voksende gruppe af veluddannede og et stort opsparingsoverskud til ny ekspansion. Især opsparingsoverskuddet rummer et enormt potentiale for yderligere forbrugsvækst. Hver gang en kineser tjener 100 kr. sparer han 30 kr. op. I Danmark er tallet 3 kr. og i USA 0 kr. Forklaringen på den høje opsparingskvote hos kineserne er et mangelfuldt eller ikke eksisterende velfærdssystem. I Kina har sundhedssystemet lidt under dårlig kvalitet og mangel på behandlingstilbud. Derfor har kineserne i vid udstrækning sparet op, så de kan købe sig til ordentlig behandling. Det forsøger kommunistpartiet nu at ændre på med en storstilet sundhedsreform. Lykkes reformen, vil det medvirke til at kanalisere store summer af opsparede midler ud i forbrug. Den stærkeste vækstmotor for Kina er dog stadig det faktum, at 1 mia. kinesere på det nærmeste arbejder i døgndrift, for at opnå det samme som de resterende 300 mio. kinesere har opnået: materiel velstand og købekraft. Trussel eller mulighed? Markedsvæksten i Kina er gigantisk og sætter nye rekorder. I 2009 blev Kina verdens største bilmarked med knap 13 mio. solgte biler. I 2009 blev Kina også verdens største marked for vindmøller. Hver ottende vindmølle i verden placeres nu i Kina.

4 De to sektorer er eksempler på markedsmuligheder også for vestlige virksomheder. Men adgangen til markederne er ikke uproblematisk. For begge sektorer beskyttes af kinesisk protektionisme. I de statslige vindmølleparker kræver myndighederne eksempelvis, at 70 pct. af komponenterne i vindmøllerne skal være produceret i Kina. I bilbranchen kræver myndighederne, at 40 pct. af komponenterne skal være lokalt producerede. For de danske virksomheder indenfor vindmøllebranchen forudsætter markedssucces i Kina altså en betydelig lokal tilstedeværelse. Det har bl.a. Vestas taget konsekvensen af, og de har nu 7 produktionsfaciliteter i Kina. Der findes dog også brancher, hvor der er fri og lige adgang til at konkurrere om markedsandelene på det voksende kinesiske marked. En bragende dansk succeshistorie er Bestsellers i Kina. Bestseller har siden etableringen i Kina i 1996 åbnet mere end 3000 forretninger i Kina, de har ansatte og et anslået overskud i 2008 på 1,2 mia. kr. (En artikel om Bestseller i Kina af lidt ældre dato kan læses her) At Kina rummer markedspotentiale, ses også i statistikkerne over danske virksomheder i Kina. 75 pct. af de danske virksomheder, der er etablerede i Kina har salgsorganisationer, der betjener det kinesiske marked. Og danske virksomheder beskæftiger nu ca medarbejdere i Kina et tal der formentlig runder i år 2011.

5 Virksomheder & Vinderpotentiale Den kinesiske vindmølleproducent Goldwind er i mere end en forstand et billede på Kinas forvandling fra producent af billige produkter til forskningsbaseret fremstillingsindustri. Glodwind startede med at kopiere 13 danske bonusmøller for 12 år siden. Siden er det gået stærkt, og vindmøllerne er i dag baseret på Goldwinds egen teknologi og på innovation fra det tyske komponentselskab Vensys, som Goldwind købte sidste år. I 2009 havde Goldwind en omsætning på 8,6 mia. kr. 66 pct. mere end året før og overskud blev øget med 92 pct. Den kinesiske virksomhed gør sig nu klar til at erobre markedsandele på det globale marked. Målet er, at blive blandt de fem største vindmølleproducenter i Kommunikationsdirektør Thomas Yao fortæller, at den kinesiske regering opfordrer landets virksomheder til at satse på innovation og til at gøre forskning til grundstammen i fremtidig vækst. Det ønsker vi at være en del af. Glodwind er et eksempel på, hvor effektivt den kinesiske samfundsudvikling orkestreres af kommunistpartiet: - Det er besluttet, at vindmøllebranchen skal være en kinesisk kerneforretning. - Derfor hjælper staten de lokale producenter og stiller krav til de udenlandske virksomheder. - Det er besluttet, at den kinesiske vindmølleindustri skal bevæge sig op i værdikæden og satse på forskning og udvikling. - Derfor er Goldwind af regeringen blevet udpeget til nationalt forskningscenter. Den tredje fase i Kinas forvandlingsrejse er en realitet. Kina bevæger sig selvsikkert op i værdikæden. Det rummer både trusler og muligheder. Det bliver i høj grad til en trussel, hvis vi anlægger Varnæs-attituden. Nyhedsbrevet baserer sig bl.a. på en række artikler, som Berlingske Business og Berlingske Nyhedsmagasin har publiceret under temaet: Kina trussel eller mulighed. Der er i nyhedsbrevet links til en række af artiklerne. Har du stor interesse for temaet, vil jeg anbefale at købe adgang til hele tema-pakke på Berlingske Infoshop. Her er alle artiklerne samlet med grafikker, statistikker osv. Temapakken koster 99 kr.

DANMARK OG GLOBALISERINGEN. Debatpjece om globaliseringens udfordringer for Danmark

DANMARK OG GLOBALISERINGEN. Debatpjece om globaliseringens udfordringer for Danmark DANMARK OG GLOBALISERINGEN Debatpjece om globaliseringens udfordringer for Danmark REGERINGEN JUNI 2005 INDHOLD Globalisering mulighed og risiko................................... s. 5 Hvad er globalisering?..............................................

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

vækst og beskæftigelse?

vækst og beskæftigelse? Danmark herfra til år 2032 Vækst og beskæftigelse Socialdemokraterne er efter 10 år kommet i regering. Vores ministre er sammen med Folketingets nye flertal i fuld gang med at håndtere de mange store udfordringer

Læs mere

1. PROBLEMFELT 2 1.2 PROBLEMFORMULERING 7 1.2.1 UDDYBNING AF PROBLEMFORMULERING OG ARBEJDSSPØRGSMÅL 7 1.3 FOKUSERING OG AFGRÆNSNING 8

1. PROBLEMFELT 2 1.2 PROBLEMFORMULERING 7 1.2.1 UDDYBNING AF PROBLEMFORMULERING OG ARBEJDSSPØRGSMÅL 7 1.3 FOKUSERING OG AFGRÆNSNING 8 Indholdsfortegnelse 1. PROBLEMFELT 2 1.2 PROBLEMFORMULERING 7 1.2.1 UDDYBNING AF PROBLEMFORMULERING OG ARBEJDSSPØRGSMÅL 7 1.3 FOKUSERING OG AFGRÆNSNING 8 2. TEORIAPPARAT 9 2.1 SAMMENHÆNG I ANALYSESTRUKTUREN

Læs mere

Uddannelse og innovation

Uddannelse og innovation Uddannelse og innovation Om denne folder // Hvordan indretter vi skoler og uddannelser, så unge opnår kompetencer, der gør dem produktive på arbejdsmarkedet? Og hvordan sørger vi for, at virksomheder har

Læs mere

Privat vækst, offentlig implementering

Privat vækst, offentlig implementering Privat vækst, offentlig implementering Den demografiske udfordring er en fantastisk markedsmulighed, siger Lars Kolind, formand for Welfare Tech Region. Der er 1000 nye nicher lige foran os, som kan danne

Læs mere

Danmark Eksporten er god i global økonomisk modvind

Danmark Eksporten er god i global økonomisk modvind 19. juli 2010 Danmark Eksporten er god i global økonomisk modvind Efter en årrække med tab vandt dansk eksport markedsandele i 2009 Med undtagelse af BRIK-landene er der tale om fremgang på stort set alle

Læs mere

Vækst med vilje Regeringen Maj 2002

Vækst med vilje Regeringen Maj 2002 Vækst med vilje Regeringen Maj 2002 Vækst med vilje Vækst med vilje Trykt i Danmark, maj 2002 Oplag: 4000 ISBN: Trykt udgave 87-7862-141-0 ISBN: Elektronisk udgave 87-7862-143-7 Produktion: Schultz Grafisk

Læs mere

Hvordan fastholder vi og skaber nye danske industriarbejdspladser? Konferenceoplæg Kraka Januar 2013

Hvordan fastholder vi og skaber nye danske industriarbejdspladser? Konferenceoplæg Kraka Januar 2013 Hvordan fastholder vi og skaber nye danske industriarbejdspladser? Konferenceoplæg Kraka Januar 2013 Oplæg til konferencen Hvordan fastholder vi og skaber nye danske industripladser?. Konferencen blev

Læs mere

Det danske biotek økosystem

Det danske biotek økosystem Erhvervsstyrelsen, november 2012 Økosystemer for nye vækstvirksomheder Det danske biotek økosystem Thomas Ebdrup Kommenterende sammenfatning af Jørgen Rosted All rights reserved. November 2012. Indholdsfortegnelse

Læs mere

DANSK KVALITET SKAKMAT?

DANSK KVALITET SKAKMAT? OVERBLIK & VIDEN 9. ÅRGANG / NR. 1 / MARTS 2012 Danske Business DANSK KVALITET SKAKMAT? Det er ikke længere kinesiske vækstrater, som kan skræmme på en dansk direktionsgang. Mere det faktum, at næste bølge

Læs mere

2,5 mia. kr. i 2013. Novo Nordisk A/S er en del af Novo- Gruppen. 5,5 mia. Novo Nordisk A/S. Novo A/S. Novo Nordisk Fonden. kr.

2,5 mia. kr. i 2013. Novo Nordisk A/S er en del af Novo- Gruppen. 5,5 mia. Novo Nordisk A/S. Novo A/S. Novo Nordisk Fonden. kr. Novo Nordisk A/S er en del af Novo- Gruppen. Novo Nordisk Fonden ejer gennem Novo A/S 25% af aktierne i Novo Nordisk. I 2013 betød det, at ca. 2,5 mia. kr. blev kanaliseret fra Novo Nordisk A/S til Novo

Læs mere

Globale muligheder og vækst. En analyse af danske virksomheders outsourcing

Globale muligheder og vækst. En analyse af danske virksomheders outsourcing EN DEL AF DANSK INDUSTRI Globale muligheder og vækst En analyse af danske virksomheders outsourcing Globale muligheder og vækst En analyse af danske virksomheders outsourcing Juni 2004 1 Udgivet af ITEK,

Læs mere

Innovationsrådet. Den danske strategi. Danmarks muligheder i det globale videnssamfund

Innovationsrådet. Den danske strategi. Danmarks muligheder i det globale videnssamfund Den danske strategi Danmarks muligheder i det globale videnssamfund Forord Globaliseringen er Danmarks store chance. Reelt har Danmark i disse år muligheden for at forny sit vækstgrundlag og sikre fremtidens

Læs mere

Sundhedsindustrien. ...skaber løsninger for Danmark. Danmarks sundhedsindustri i regi af Lægemiddelindustriforeningen,

Sundhedsindustrien. ...skaber løsninger for Danmark. Danmarks sundhedsindustri i regi af Lægemiddelindustriforeningen, Sundhedsindustrien...skaber løsninger for Danmark Danmarks sundhedsindustri i regi af Lægemiddelindustriforeningen, Medicoindustrien, DANSK BIOTEK og IT-Branchen er gået sammen for at give et fælles bud

Læs mere

ØSTJYLLAND PÅ ARBEJDE FOR DANMARK

ØSTJYLLAND PÅ ARBEJDE FOR DANMARK ØSTJYLLAND PÅ ARBEJDE FOR DANMARK ØSTJYLLAND ARBEJDER FOR DANMARK Østjylland er Danmarks næststørste vækstregion. Vi vil udvikle og styrke det østjyske område som den ene af to førende vækstmetropoler

Læs mere

Kortlægning af miljøteknologiske virksomheder i Danmark

Kortlægning af miljøteknologiske virksomheder i Danmark Kortlægning af miljøteknologiske virksomheder i Danmark Marts 2009 FORA Forord Regeringen med Miljøministeriet i spidsen lancerede i 2007 en handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi. Formålet

Læs mere

Produktivitetskommissionsrapport nr. 2

Produktivitetskommissionsrapport nr. 2 Produktivitetskommissionsrapport nr. 2 KAPITEL 1 OVERBLIK 11 1.1 Velfungerende markeder 14 1.2 Internationalisering 15 1.3 Offentlig regulering 16 1.4 Effekt på produktiviteten 17 DEL 1: KONKURRENCE KAPITEL

Læs mere

C XO. Agilitet. Alliancer. Innovation. Vækst kræver handling. Et sjældent indblik i hvad der præger den strategiske agenda hos toplederne i 2015

C XO. Agilitet. Alliancer. Innovation. Vækst kræver handling. Et sjældent indblik i hvad der præger den strategiske agenda hos toplederne i 2015 # 3 2 0 1 5 C XO magasinet Vend trusler til muligheder med: Agilitet. Alliancer. Innovation. Global CEO Survey 2015 Vækst kræver handling Et sjældent indblik i hvad der præger den strategiske agenda hos

Læs mere

Ejer du din egen viden? Vælg en strategi for patenter og intellektuel ejendomsret i IT-branchen

Ejer du din egen viden? Vælg en strategi for patenter og intellektuel ejendomsret i IT-branchen Ejer du din egen viden? Vælg en strategi for patenter og intellektuel ejendomsret i IT-branchen Patent- og Varemærkestyrelsen, ITEK & IT-Brancheforeningen Juni 2005 1 At dele og beskytte viden Øget handel

Læs mere

Øget konkurrence og samarbejde løfter produktiviteten 3 hovedanbefalinger

Øget konkurrence og samarbejde løfter produktiviteten 3 hovedanbefalinger April 2013 Øget konkurrence og samarbejde løfter produktiviteten 3 hovedanbefalinger Konkurrence er en væsentlig forudsætning for produktivitet Effektiv konkurrence medfører åbenlyse fordele for samfundet.

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2014 med temakapitler om udenlandske investeringer og Afrika

Globaliseringsredegørelse 2014 med temakapitler om udenlandske investeringer og Afrika DI ANALYSE Globaliseringsredegørelse 2014 med temakapitler om udenlandske investeringer og Afrika For 10. gang DI ANALYSE 10 år med globalisering Det er nu tiende år i træk, DI udgiver Globaliseringsredegørelsen,

Læs mere

OKTOBER 2014. Viden til tiden. Nyt om erhvervsudvikling og vækst fra Analyse og Erhvervsfremme, Teknologisk Institut.

OKTOBER 2014. Viden til tiden. Nyt om erhvervsudvikling og vækst fra Analyse og Erhvervsfremme, Teknologisk Institut. OKTOBER 2014 Viden til tiden Nyt om erhvervsudvikling og vækst fra Analyse og Erhvervsfremme, Teknologisk Institut. 2 OM ANALYSE OG ERHVERVSFREMME Center for Analyse og Erhvervsfremme beskæftiger 25 analytikere

Læs mere

GTS-nettet i internationalt perspektiv

GTS-nettet i internationalt perspektiv GTS-nettet i internationalt perspektiv En analyse af GTS-nettets bidrag til international videnhjemtagning, juni 2010. GTS-nettet i internationalt perspektiv - En analyse af GTS-nettets bidrag til international

Læs mere

Intel Corporation Et Teknologihistorisk Perspektiv

Intel Corporation Et Teknologihistorisk Perspektiv Intel Corporation Et Teknologihistorisk Perspektiv Indholdsfortegnelse Problemformulering... 3 Intel Inside... 3 Metode... 3 Kildekritik... 4 Teori... 5 Den Nationale Diamant... 5 Porters Five Forces...

Læs mere

Iværksætterindeks 2011. Vilkår for iværksættere i Danmark. 113905_Book 1.indb 1 03/11/11 11.13

Iværksætterindeks 2011. Vilkår for iværksættere i Danmark. 113905_Book 1.indb 1 03/11/11 11.13 Iværksætterindeks 2011 Vilkår for iværksættere i Danmark 113905_Book 1.indb 1 03/11/11 11.13 113905_Book 1.indb 2 03/11/11 11.13 Indholdsfortegnelse Forord 5 1. Iværksætterindeks 2011 sammenfatning 7 1.1

Læs mere

det handler om Velstand og velfærd slutrapport

det handler om Velstand og velfærd slutrapport det handler om Velstand og velfærd OVERBLIK OVER slutrapport Produktivitetskommissionen Bredgade 38, 1. 1260 København K Tlf.: 5077 5680 E-mail: post@produktivitetskommissionen.dk www.produktivitetskommissionen.dk

Læs mere

KINA. Et buldrende potentiale fra øst

KINA. Et buldrende potentiale fra øst KINA Et buldrende potentiale fra øst Udarbejdet af: Research Manager, Peter Munkholm Nielsen og Research Assistant Veronica O'Sullivan Freltoft 1. februar 2012 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 2 BETYDNINGEN

Læs mere

Analyse af leverandører til vindindustrien Markedsnyt 2013

Analyse af leverandører til vindindustrien Markedsnyt 2013 Analyse af leverandører til vindindustrien Markedsnyt 2013 Indhold 4 6 13 16 18 20 22 24 26 26 28 Indledning Fokus på intern tilpasning Et servicemarked i vækst Analyse af branchen for rådgivning Analyse

Læs mere

FOKUS PÅ DANSK LÆGEMIDDELFORSKNING DERFOR!

FOKUS PÅ DANSK LÆGEMIDDELFORSKNING DERFOR! Farma-biotek Forord 1/32 FOKUS PÅ DANSK LÆGEMIDDELFORSKNING DERFOR! Pharmadanmark beskriver i dette tillæg dansk lægemiddelforskning og dens betydning for det danske samfund. Hensigten er ikke, at tillægget

Læs mere