Muligheder med STRUKTUR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Muligheder med STRUKTUR"

Transkript

1 Muligheder med STRUKTUR

2 STRUKTUR Dette hæfte er til dig, der overvejer at bruge den mobile app STRUKTUR som støtteredskab til borgere med ADHDdiagnose eller lignende kognitive vanskeligheder.

3 Samtaler alene ville ikke have gjort nogen forskel. Det har jeg prøvet masser af gange. Man vil gerne, når man sidder i samtalen, men når man kommer hjem Hvad er STRUKTUR? STRUKTUR er udviklet i regi af Projekt 180 grader og har været anvendt i to udviklingsforløb for voksne med ADHD, depression eller angst med gode resultater. STRUKTUR kan på den ene side fungere som et personligt støtteredskab, der kan hjælpe borgeren med at nedbryde opgaver få overblik få påmindelser reflektere over hverdag STRUKTUR kan også være redskab til dialog mellem borger og støtteperson og kan hjælpe med at huske udfordringer vurdere indsatsmuligheder fastholde beslutninger understøtte vaneændringer Anvendelsesmulighederne er mange. Men det er meget forskelligt, hvad der giver værdi for den enkelte. I projektet oplevede vi, at det der var afgørende for den ene kunne være helt meningsløst for den anden. På de følgende side kan du se eksempler på, hvordan deltagerne i projekt 180 grader har haft gavn af den mobile app STRUKTUR.

4 Et redskab til bedre struktur i hverdagen Før glemte Heidi ofte at tage sin medicin, men nu har medicinen fået fast plads i kalenderen og Heidi får hver gang en påmindelse, som minder hende om at nu er det tid. Det betyder, at hun nu har fået meget bedre styr på sit medicinindtag. Peter har svært ved at overskue at få vasket tøj. Vasketøjet hober sig op, og når han kommer i gang, så ender det ofte med, at han glemmer vasketøjet i vaskemaskinen. Før fik han sin mor til at hjælpe sig. Nu bruger han kalenderen til at bryde opgaven op i mindre dele, som han så tager én ad gangen. Det gør opgaven mere overskuelig. Nanna har svært ved at bevare overblikket i hverdagen. Især hvis hun skal flere ting på én gang. Før endte hun ofte med at blive stresset og opgive. Nu kigger hun i dagskalenderen og kan hurtigt se, om der er opgaver eller delopgaver, hun ikke blev færdig med. Hver anden lørdag har jeg en aktivitet i kalenderen, der hedder rengøring, og der er mange underopgaver i den aktivitet: rydde op, tørre støv af, vaske gulv. Der hjælper appen mig til at stoppe op og tjekke, hvad jeg har lavet undervejs. Så ved jeg, at jeg snart er færdig. Opvasken tænker jeg ikke så meget over mere nu gør jeg det bare. Jo længere tid jeg udsatte det - jo værre blev det - og så fyldte det mere og mere - voksede. Det gider jeg ikke. Nu tager jeg bare opvasken, når vi har spist. Jeg blev træt af at stå med en kæmpeopvask. Fast del af appen hver dag nu. Så går jeg jo bare ud og tager den også selvom det bare er to tallerkener.

5 Et redskab til større refleksion Ida har en depression. Når hun har haft en rigtig dårlig dag, så tager hun mobiltelefonen frem og kigger på sine gamle dagbogsnoter. Hun finder en dag, som hun har rated højt, og læser hvad hun skrev dengang. Det giver en god følelse. Nogle gange kigger hun også på dem, hun har rated lavt. Så ser det hele pludselig ikke så sort ud. Peter har angst. Han har det især svært i situationer, hvor der er mange mennesker. Han bruger mobilen til at reflektere over, hvornår han oplever angst. Hvad oplevede han, og hvad gjorde han? Det har gjort ham mere bevidst om, hvordan han bedst takler svære situationer. Jeg plejer at have en, der hedder putte Frida med et delmål om at huske godnathistorie og godnatsang. Når jeg så bagefter gør status, så kan jeg se, at jeg klarer det sgu meget godt. Hun har både fået godnathistorie og sang og alle de der ting. Det hjælper også lidt på min depression. Det tvinger mig til at tænke over, hvorfor jeg har angst, hvad mine udfordringer er, og hvorfor jeg ikke har et arbejde. Jeg vil så gerne ud og have et arbejde.

6 Hvordan er dagen gået? Hvad gjorde jeg anderledes og hvad virkede for mig? Fik lavet mad allerede i aften til mig og min roommate. Spagetti med kødsovs, gik fint, og da jeg stod i det gik det fint nok, men det var hårdt at tænke på jeg skulle i gang med det. Et redskab til at støtte adfærdsændringer i hverdagen Søren har det svært med mennesker, han ikke kender. Det vil han gerne ændre på. Sammen med sin terapeut har han besluttet, at han skal øve sig i at tale med fremmede mennesker. Hver dag bliver han bedt om at notere, hvordan han har øvet sig. Hvad der gik godt. Og hvad der var svært. Det hjælper ham med at fastholde fokus på opgaven. Lars har et kaotisk liv. Han bliver nemt hidsig og synes ofte, det hele er uoverskueligt. Han har tidligere gået til samtaler hos en psykolog, og de har talt om, hvordan han kunne sætte mere struktur på sin hverdag. Men det blev aldrig rigtig til noget. Nu bliver han dagligt bedt om at reflektere over, hvilke udfordringer han har haft i løbet af dagen. Det har givet ham en langt større bevidsthed om, hvilke udfordringer han har. Det er rigtig godt, når man kobler det op på kognitiv terapi at de har en, de skal dele det her med: Jeg arbejder med nogle ting om mig selv sammen med en anden person. Det er rigtig godt både i forhold til en arbejdsgiver, psykiater, psykolog osv. De føler, at jeg er med dem i fritiden. Det giver styrken til at kaste sig ud i tingene. Dagen har været ok. Jeg startede på CSU og var derefter en tur i legejunglen med min søns klasse. Jeg oplevede angsten kraftigt, mens vi var der, og jeg forsøgte med dybe vejrtrækninger og det virkede ok, men det der virkede bedst var faktisk at lege med den lille, for så var jeg fokuseret på noget andet.

7 Var til den sværeste samtale i dag, fordi det stadig er svært for mig at se, hvorfor jeg er bange for at folk kigger på mig. Synes at når jeg husker tilbage på min fortid, at jeg har haft meget vrede og sorg inden i mig, først gået op for mig nu, har jo altid haft facade på... Så det har jeg tænkt meget på på vejen hjem, hvor meget eg egentlig har ændret mig, er sgu stolt af mig selv. Et redskab til bedre samtaler Jens har svært ved at huske. Når han tidligere sad til samtaler med sin psykolog, havde han tit svært ved at huske, hvordan han havde haft det, og kunne ofte ikke rigtig sætte ord på det kaos, han oplever i hverdagen. Nu kan de i fællesskab kigge på hans dagbogsnoter. Det giver en helt anden ramme for samtalerne. Bente er støtteperson for Camilla. Mellem deres samtaler får hun løbende tilsendt Camillas Scor din dag, så hun hele tiden har et indblik i hvordan Camilla har det. Det giver mere udbytterige samtaler. I starten spurgte min psykiater om jeg havde angst, men jeg vidste ikke hvad de mente. Men jeg har faktisk rigtig meget angst. I starten syntes jeg, det var åndssvagt. Jeg kunne ikke se meningen i det, jeg gjorde, men nu kan jeg se, at det hjælper læreren til at tage nogle ting op, som jeg måske har glemt. Det hjælper mig til at holde fokus på de ting, jeg skal arbejde med. Fordi jeg skriver om det hver dag.

8 Den mobile app Det sværeste, jeg nogensinde har prøvet, er at skrive kalender. Jeg skrev tanker ned om, hvad jeg skulle gøre. Men jeg kunne ikke følge med. Der var 50 tanker, og jeg kunne ikke nå det. Jeg måtte give op og har ikke skrevet kalender siden. kan ikke stå alene! Det er vigtigt at være opmærksom på, at appen er et støtteredskab, som især giver værdi i samspil med kognitive samtaler og psykoedukation. Selv hvis man udelukkende bruger kalenderfunktionen, vil mange have behov for støtte til at finde ud af, hvordan appen bedst hjælper dem i hverdagen.

9 Kalender Den mobile app indeholder en kalenderfunktion, hvor brugeren (evt. hjulpet af en støtteperson) selv tilføjer aktiviteter og opgaver. Kalenderen adskiller sig fra almindelige kalendere ved, at brugeren har mulighed for at dele aktiviteter op i underopgaver og tilføje billeder, som brugeren selv forbinder med de enkelte elementer. Når brugeren går i gang med en opgave, kan hun løbende vinge de enkelte elementer af, så hun hele tiden kan overskue, hvor hun er i en opgave. Kalenderen giver også brugeren et overblik over, om der er delopgaver, hun ikke er blevet færdige med i løbet af dagen. Jeg bruger kalenderen meget. Den hjælper mig til at holde styr på hvor meget tid ting tager. Og så får jeg taget min medicin. Så jeg bruger den rigtig meget. Det med at overskue tiden, det er stadig svært.

10 Statistik Den mobile app indeholder en statistikfunktion, som samler op på og visualiserer brugen af appen. Brugeren kan kigge tilbage på den seneste uge og se, hvordan det er gået med at komme i gang og få færdiggjort de opgaver hun har. Samtidig viser statistikken, om brugeren laver flere aktiviteter end normalt eller omvendt. Om hun hænger fast i bestemte typer opgaver. Statistikfunktionen visualiserer også, hvordan brugeren har scoret sin dag henover tid. Ideen er, at appen kan fungere som understøttende dialogværktøj i samtalerne mellem underviser/støtteperson og deltager. Til samtalen kan de tage udgangspunkt i ugens historik, der fx viser, at hun ikke fik taget opvasken torsdag og fredag. Statistikfunktionen danner et overblik over, hvilke aktiviteter der er overskuelige, og hvilke der kan være udfordrende for brugeren. Det der med at krydse af og se om det er lykkedes. Det er vigtigt. Du kan gå tilbage og se om det er lykkedes.

11 Selvevaluering Den mobile app indeholder en notefunktion, hvor brugeren kan skrive dagbogsnotater, som efterfølgende kan sendes til en evt. støtteperson. Igår efter samtalen, aflyste jeg min aftale med min far, da jeg ikke kunne tilsidesætte mig selv i forhold til deres behov. Jeg måtte priotere mig selv og det har jeg det godt med. Jeg er kommet lidt mere over det idag, men er stadig trist og vred. Støttepersonen kan give deltageren spørgsmål til refleksion, som deltageren dagligt bliver bedt om at forholde sig til via en notifikation på telefonen. Her kan deltagerne også rate deres dag fra Ideen er at give støttepersonen et redskab til bedre at forstå, hvor udfordringerne opstår og samtidig træne deltagerne i selvrefleksion og støtte dem i at få implementeret ændringer i adfærd og vaner i hverdagen. Det er ligesom at have læreren med i lommen. Så er man ikke helt alene, hvis det bliver svært. Jeg synes notefunktionen fungerer godt. Det er ligesom en hjemmeopgave. Så får man lige tænkt over tingene. Jeg tænker over tingene og sender det til nogen, som læser det. Du ved at det bliver læst. Du ved at når du kommer næste dag. Så har læreren læst den. Der er ikke nogen mening i det, hvis der ikke er nogen i den anden ende, der ser det. Så det syntes jeg har været godt.

12 Se instruktionsvideoer på csu.slagelse.dk STRUKTUR Dette hæfte er udarbejdet i samarbejde med CSU-Slagelse i forbindelse med Projekt 180 grader, som er støttet af EU s Socialfond og Region Sjælland.

13 ALEXANDRA INSTITUTTET A/S Åbogade 34 DK-8200 Aarhus N T Rued Langgards Vej 7, 5B DK-2300 København S T

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. www.mobillaesning.dk Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Jeg fik min første depression.

Jeg fik min første depression. Jeg fik min første depression. Det hele var for meget Gymnasiet, lektierne, fritidsjobbet, det sociale med familien og vennerne.. Allerede i starten af gymnasiet, havde jeg haft så mange nederlag, bogligt

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Indledning Hvorfor er det, at jeg har skrevet denne bog? Der findes så mange andre bøger, der handler om stress og om at få

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Livets ligning går sjældent op

Livets ligning går sjældent op Livets ligning går sjældent op Af Jacob Folke Rasmussen En af gaverne, ved at samarbejde med børn, hvis liv har været under indflydelse af forskellige problemstillinger, er, at de ting, der har været på

Læs mere

- evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER

- evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER - evaluering MOBILTELEFONER som REDSKAB for PERSONER med LÆSEVANSKELIGHEDER INDHOLD HVAD ER PROJEKT MOBILLÆSNING? 04 HVEM HAR DELTAGET? 04 PROJEKTETS AKTIVITETER 05 PROJEKTETS ORGANISERING 05 HVAD ER EVALUERINGEN?

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

ADD - Den stille ADHD

ADD - Den stille ADHD ADD - Den stille ADHD Hvad er ADD? ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver forstyrrelser i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere