Indklagede har principalt påstået afvisning, subsidiært påstået frifindelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indklagede har principalt påstået afvisning, subsidiært påstået frifindelse."

Transkript

1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV afsagt den 21. maj 2014 Prosa Forbundet af IT-professionelle for Prosa/CSC-DK og Prosa CSC/GIS-Klubben (advokat Jakob Bjerre) mod CSC Danmark A/S (advokat Peter Vibe) Uoverensstemmelsen angår, om der er krav på betaling ifølge en lønreguleringsmekanisme, der er blevet aftalt i tilslutning til en overenskomst, når betalingen ifølge lønreguleringsbestemmelsen først forfalder, efter at overenskomsten er bortfaldet, men med virkning fra tiden før overenskomstens bortfald. Påstande Klager har nedlagt påstand om, at indklagede pr. 1. april 2011 skal foretage efterregulering af lønskalaerne med 2,3 % for henholdsvis indklagedes medarbejdere ansat under dækningsområderne pr. 1. april 2011 samt for de medarbejdere, der genindtrådte i deres stillinger den 27. juni 2011, med tillæg af morarenter pr. 1. november 2011 for 2/3 af efterreguleringen samt pr. 1. februar 2012 for den resterende 1/3 af efterreguleringen. Indklagede har principalt påstået afvisning, subsidiært påstået frifindelse. Klager har over for indklagedes afvisningspåstand påstået sagen fremmet til realitetsbehandling.

2 2 Sagens behandling Sagen blev mundtligt forhandlet den 8. maj Efter bevisførelse, procedure og votering kunne der ikke opnås enighed eller flertal for en afgørelse blandt de af hver af parterne valgte medlemmer af voldgiftsretten. Afgørelsen træffes derfor af opmanden, fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen. Baggrunden for sagen I tilslutning til overenskomsterne mellem parterne henholdsvis PROFOT-overenskomsten og PROSA/CSC-DK-overenskomsten var vedtaget Aftaler om konfliktregler, hvori det for hver af overenskomsterne bl.a. hedder: Ved hver fornyelse af overenskomsten aftales en særskilt lønregulering, som får virkning fra samme overenskomsts udløb, såfremt der ikke efter opsigelse heraf opnås enighed om en ny overenskomst. Den ovenfor nævnte regulering modregnes i et eventuelt senere overenskomstresultat. I tilslutning hertil havde parterne vedtaget følgende Lønreguleringsmekanisme: Den lønreguleringsmekanisme, der er omtalt i Aftaler om konfliktregler, og som bringes i anvendelse, hvis der ikke opnås enighed om en ny overenskomst, foretages med udgangspunkt i DA s konjunkturstatistik for lønudviklingen for funktionærer fra 2. kvartal i det følgende år. På baggrund af gennemsnit af ændringer i timefortjenesten, simpelt gennemsnit i konjunkturstatistikken for perioden 2. kvartal i det foregående år til 2. kvartal i det pågældende år foretages følgende: Lønskalaen reguleres den 1. oktober med virkning fra den 1. april samme år med 2/3 af den procentuelle ændring udledt af statistikken, jf. ovenstående. Den sidste tredjedel skal, med virkning fra den 1. april, anvendes til individuelle lønstigninger. Nærmere aftale om disse lønstigninger indgås i forbindelse med overenskomstfornyelsen. Hvis enighed om en sådan aftale ikke nås inden den 31. december samme år, anvendes den omtalte tredjedel til en generel regulering af lønskalaen. I reglerne om Lønreguleringsmekanisme hedder det for så vidt angår PROSA/CSC-DK-overenskomsten yderligere: Aftale om lønreguleringsmekanisme er bundet op på aftale om konfliktregler, og bortfalder samtidig med denne.

3 3 Det fremgår i øvrigt af konfliktreglerne, at strejkeretten var stærkt begrænset, hvilket lønreguleringsmekanismen havde sammenhæng med. Historikken op til 2011 er i øvrigt i indklagedes duplik beskrevet således: Overenskomsterne blev den 23. maj 2005 fornyet for perioden 2004 til 2006, dog således at der blev aftalt lønreguleringer for perioden 1. april 2004 til 1. april Der blev i forbindelse med fornyelse af overenskomsterne indgået en Aftale vedrørende løn, uddannelse, koncern og tryghed i forbindelse med overenskomstfornyelsen i Ved disse aftaler blev man enige om lønreguleringer i perioden 2004 til og med april Det var derfor først i 2009, at parterne skulle forhandle om lønreguleringer igen, og man nåede ikke til enighed i Derfor blev lønskalaen i oktober 2009 reguleret med 2,13 % (= 2/3 af 3,2 %) og i januar 2010 med resten. Begge med tilbagevirkende kraft pr. 1/ Overenskomsterne fortsatte i øvrigt uændrede. I 2010 blev parterne heller ikke enige om en fornyelse, og derfor skete der endnu engang en regulering i henhold til lønreguleringsmekanismen, idet lønskalaen i oktober 2010 blev reguleret med 1,6 % (= 2/3 af 2,4 %) og med resten i januar Begge med tilbagevirkende kraft pr. 1/ Overenskomsterne fortsatte i øvrigt uændrede. Efter resultatløse forhandlinger afgav CSC ifølge Arbejdsrettens nedennævnte dom lockoutvarsel over for PROSA med ikrafttræden af lockouten den 9. februar Endvidere varslede PROSA strejke, der blev iværksat den 17. maj Ved brev af 23. maj 2011 meddelte CSC, at CSC anså sig for frigjort fra overenskomstgrundlaget, og ved Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 blev Prosa tilpligtet at anerkende, at Prosa-overenskomsterne var bortfaldet, dvs. med virkning fra den 23. maj Det fremgår af Arbejdsrettens dom, at der ved CSC var beskæftiget i alt 685 medlemmer af Prosa/CSC-DK og Prosa CSC/GIS-Klubben. 109 af disse medlemmer var omfattet af lockouten, og 23 medlemmer var gået i strejke før den 1. juni CSC er medlem af Dansk Erhverv, og efter afsigelsen af Arbejdsrettens dom meddelte CSC ved individuelle breve til Prosa-medlemmerne allerede samme dag, at CSC nu ville tiltræde IT-overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat, således at IT-overenskomsten derefter ville være gældende for det område, der tidligere var omfattet af Prosas virksomhedsoverenskomster. Det bemærkes, at lønfastsættelsen i henhold til IT-overenskomsten, modsat i henhold til Prosaoverenskomsterne, sker ved individuel aftale, men ved brevene blev Prosa-medlemmerne bl.a. tilsagt en sikring af grundlønsniveauet. Prosas både strejkende og lockoutede medarbejdere genoptog herefter alt overvejende arbejdet hos CSC.

4 4 Efter tilpasningsforhandlinger med HK/Privat meddelte CSC ved individuelle breve af 28. juni 2011 til Prosa-medlemmerne, at de med virkning fra den 1. februar 2012 i det hele ville blive omfattet af IT-overenskomsten. Bl.a. blev tilsagnet om sikring af grundlønsniveauet gentaget i disse breve, nu som en del af aftalen med HK/Privat. Efter lønudbetalingerne ultimo oktober 2011 henvendte Prosa sig til CSC ved mail af 9. november Det hedder i denne mail: Hvad er årsagen til, at medarbejderne under de tidligere Prosa/CSC overenskomsters dækningsområder, ikke har fået lønregulering med oktoberlønnen, til trods for, at de nu bortfaldne overenskomster foreskriver, at 2/3 af lønreguleringen pr. 1. april 2011 skal udbetales i oktober? Mailen blev den 16. s.m. besvaret af advokat Karina Lindewald, Dansk Erhverv. Det hedder i svarmailen bl.a.: Medarbejderne under de tidligere PROSA/CSC overenskomster har ikke fået lønregulering i oktober under henvisning til, at de pågældende overenskomster ikke længere eksisterer. Det er Dansk Erhvervs opfattelse, at medarbejderne i varslingsperioden har de vilkår, der var gældende og trådt i kraft i overenskomsten pr Ved brev af 18. september 2012 anmodede FTF på vegne Prosa om afholdelse af fællesmøde, hvilket møde blev afholdt i Dansk Arbejdsgiverforening den 1. oktober Det hedder i referatet fra fællesmødet bl.a. Fra arbejdstagerside fastholdt man klagen, idet man var af den opfattelse, at CSC har brudt de nu bortfaldne overenskomster Idet parternes overenskomster med tilhørende aftaler med Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 imidlertid først bortfaldt pr. 23. maj samme år, har såvel PROFOT som Prosa CSC dog krav på vanlig lønregulering vedrørende året 2011, idet retserhvervelsestidspunktet ifølge aftalernes ordlyd var den 1. april. Fra arbejdsgiverside påpegede man, at der siden den 23. maj 2011 ikke har bestået nogen kollektiv aftalerelation mellem parterne, og at et eventuelt krav på lønregulering måtte tilkomme den enkelte arbejdstager som et individuelt krav. Man påpegede dernæst, at arbejdstagersiden under alle omstændigheder har udvist rettighedsfortabende passivitet, idet man først 16 måneder efter overenskomsternes bortfald har anmodet om et fællesmøde. Endelig påpegede man, at forudsætningen for at anvende de aftalte lønreguleringsmekanismer under alle omstændigheder havde været, at en kollektiv overenskomst bestod den 1. oktober 2011, hvilket ikke var tilfældet. Parternes uoverensstemmelse angik derfor først og fremmest forståelsen af de indgåede aftaler, og en sådan uoverensstemmelse måtte være afklaret gennem fagretlig behandling, eventuelt faglig voldgift. FTF indbragte herefter ved klageskrift af 7. november 2012 tvisten for Arbejdsretten. Efter skriftvekslingen enedes parterne imidlertid den 13. marts 2013 om at begære sagen

5 5 udsat på klagernes gennemførelse af en faglig voldgift, som skal fortolke parternes (bortfaldne) aftale om en lønreguleringsmekanisme. Voldgiftsrettens parter aftaler snarest den nærmere fremgangsmåde for gennemførelse af voldgiften, og drøfter herunder udpegning af opmand samt frister for skriftveksling. Denne faglige voldgiftssag blev herefter indledt ved klageskrift af 20. september Forklaringer Kim Dehn Jørgensen har bl.a. forklaret, at han blev ansat i det daværende Datacentralen, nu CSC Danmark A/S, for 28 år siden og har været tillidsrepræsentant i 20 år indtil Han har forhandlet de første aftaler om konfliktregler, der blev vedtaget tilbage i Selskabet var oprindeligt statsejet og betjente offentlige virksomheder, hvor politiet og andre samfundsvigtige områder var friholdt for konflikt. I forbindelse med privatiseringen af virksomheden ville den nye ejer imidlertid have eksterne kunder ind og ville nu have fredspligten udvidet til også at omfatte CSC private kunder. For heroverfor at sikre lønudviklingen under overenskomstforhandlingerne vedtog overenskomstparterne lønreguleringsmekanismen. Oprindeligt var reguleringen knyttet til et andet pristal end nu, ligesom reguleringen blev iværksat langt tidligere, vist nok knyttet til julipristallet. Men da virksomheden for at undgå bodsansvar ønskede at få længere tid til at foretage lønberegningerne mv., blev forfaldstiden omkring år 2000 udskudt til den 1. oktober, men med tilbagevirkende kraft. Hverken i 2009 eller 2010 var det lykkedes parterne at forny overenskomsterne, og der var derfor i begge år sket lønregulering i henhold til lønreguleringsmekanismen. Lene Christensen har bl.a. forklaret, at hun har været direktør for CSC Danmark fra midt i 90-erne indtil for 2 år siden. Den lønregulering, der blev vedtaget i 1994, var en garanti for, at begge parter efter overenskomstperiodens udløb ville arbejde for at få overenskomstforhandlingerne afsluttet og overenskomsterne fornyet. Birgitte Krogh har bl.a. forklaret, at hun er HR-ansvarlig og har været ansat i CSC i 12 år. Ud over i 2009 og 2010 har lønreguleringsmekanismen været bragt i anvendelse én gang, mens hun har været ansat. Vidnerne har samstemmende forklaret, at den situation, at overenskomsterne helt måtte bortfalde, aldrig har været særskilt drøftet under overenskomstforhandlingerne. Parternes argumenter

6 6 Klager har over for indklagedes afvisningspåstand gjort gældende, dels at klagers betalingspåstand er en ubestridt konsekvens af klagers fortolkning af lønreguleringsbestemmelserne og derfor på sædvanlig vis kan nedlægges og afgøres under den faglige voldgiftssag, dels at klager ikke har udvist nogen retsfortabende passivitet, idet klager rejse kravet over for CSC straks efter forfaldstiden, dvs. ved lønudbetalingen ultimo oktober 2013, og efter CSC afslag begærede fællesmøde afholdt, mens CSC endnu ikke havde nogen grund til at antage, at klager havde opgivet kravet om lønregulering. Lønreguleringen skal i henhold til de overenskomstmæssige regler herom ske med virkning fra den 1. april 2013, dvs. svarende til hvad parterne var enige om og handlede efter i 2009 og Overenskomsten var fortsat ikke blevet fornyet den 1. april 2011, og denne dato var således passeret, da overenskomsterne med tilhørende aftaler bortfaldt pr. 23. maj 2011 som følge af Arbejdsrettens dom. Medarbejderne har dermed erhvervet ret til lønreguleringen, inden overenskomsterne bortfaldt, og det er herved uden betydning, at den således regulerede løn først forfaldt til betaling på et senere tidspunkt, dvs. med lønudbetalingen ultimo oktober Den fredspligt, der modsvarede lønreguleringen, har medarbejderne da også fortsat måttet respektere fra den 1. april. Klager har endelig anført, at der ikke er noget grundlag for at gøre forskel på de medarbejdere, der har været i arbejde efter den 1. april, og de medarbejdere, som indklagede på grund af lockouten havde udelukket fra arbejdspladsen i tidsrummet efter den 1. april og indtil efter overenskomstens bortfald. Disse medarbejdere må allerede som følge af et sædvanligt fortrædigelsesprincip anses for at være genindtrådt i de rettigheder, der tilkom dem efter de nu bortfaldne overenskomster. Indklagede har gjort gældende, at den faglige voldgiftsret i henhold til arbejdsretslovens 26 skal fortolke parternes nu bortfaldne overenskomster, dvs. helt svarende til, hvad sagen for Arbejdsretten blev udsat på. Voldgiftsretten hverken skal eller kan derimod afgøre betalingsspørgsmålet, som klagers påstand angår. Klagers påstand må allerede derfor afvises. Under alle omstændigheder har klager, der først 18 måneder efter overenskomsternes bortfald indbragte kravet for Arbejdsretten, fortabt sit ret til at håndhæve de bortfaldne overenskomster med dertil knyttede aftaler om konfliktregler og lønreguleringsbestemmelser over for indklagede. For så vidt angår sagens realitet anerkender indklagede, at hensigten med reguleringsbestemmelserne var at sikre betalingen til medarbejderne under forhandlingerne om nye overenskomster. Men reguleringsbestemmelserne kan ikke udstrækkes til at gælde i en situation som den foreliggende, hvor klagers overenskomster med tilknyttede aftaler om konfliktregler og lønreguleringsmekanisme er bortfaldet, og hvor overenskomsterne således ikke som forudsat løber videre, indtil nye overenskomster er blevet indgået mellem parterne. Dette giver ordlyden af parternes aftaler

7 7 da heller ikke noget holdepunkt for. I så henseende er det afgørende, at parternes overenskomster med tilknyttede aftaler var bortfaldet, da klager i begyndelsen af november 2011 over for CSC forhørte sig om lønreguleringen. Klagers overenskomster med CSC bortfaldt i det hele den 23. maj 2011 med Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011, og efter dette tidspunkt kan klager ikke gøre krav på lønregulering. Som anført af indklagede under den mundtlige forhandling gælder dette i særlig grad med hensyn til de medarbejdere, der var lockoutet i tiden 1. april til 23. maj Opmandens begrundelse Klagers betalingspåstand er en umiddelbar konsekvens af klagers hævdede fortolkning parternes kollektive aftaler om lønregulering, dvs. af den fortolkningstvist, der for Arbejdsretten blev aftalt henskudt til afgørelse ved faglig voldgift, jf. arbejdsretslovens 23. Helt i overensstemmelse med sædvanlig fagretlig praksis er den faglige voldgiftsret allerede af den grund kompetent til at påkende påstanden. Klager rejste over for CSC krav om lønregulering straks efter, at kravet på denne regulering forfaldt til betaling ved udbetalingen af lønnen for oktober måned Det forhold, at der herefter forløb godt 10 måneder, inden klager begærede afholdt fællesmøde, kan under de foreliggende omstændigheder ikke bevirke, at klagers krav, som klager halvanden måned efter fællesmødet indbragte for Arbejdsretten, er bortfaldet ved passivitet. Indklagedes påstand om afvisning kan herefter ikke tages til følge. I tilslutning til de indgåede overenskomster mellem parterne havde parterne tillige indgået de omhandlede aftaler om konfliktregler og lønreguleringsmekanismer. Der forelå således allerede fra overenskomstperiodens begyndelse aftaler om, hvorledes lønnen foreløbig skulle reguleres efter overenskomsternes udløb, hvis der på dette tidspunkt ikke var opnået enighed om nye overenskomster. Bestemmelsernes ordlyd giver vel ikke sikre holdepunkter for, hvorledes der skal forholdes i en situation som den foreliggende, hvor overenskomsterne bortfalder efter en frigørelseskonflikt. Men bestemmelserne må navnlig efter deres formål umiddelbart forstås således, at lønreguleringen sker pr. 1. april, men blot således at kravet først forfalder til betaling sammen med oktoberlønnen. Denne forståelse støttes også af oplysningerne om, at det senere forfaldstidspunkt i forhold til optjeningen var begrundet med, at virksomheden skulle have mulighed for at udregne reguleringens størrelse og de enkelte medarbejderes krav i så henseende.

8 8 Efter det således anførte må klagers påstand for så vidt angår kravet om efterregulering af lønskalaerne tages til følge. Opmanden finder dog at måtte præcisere, at der ved afgørelsen alene er taget stilling til, hvad lønnen i henhold til overenskomsterne mellem parterne rettelig udgjorde i tiden fra den 1. april 2011 og indtil overenskomsternes bortfald den 23. maj samme år. Der er ikke under sagen fremlagt de fornødne oplysninger til at afgøre indklagedes først under den mundtlige forhandling fremsatte indsigelse særligt mod den del af klagers påstand, der angår de medarbejdere, der på grund af lockouten slet ikke var ansat i denne overenskomstperiode, herunder om denne del af påstanden efter overenskomsternes bortfald overhovedet støtter sig på et kollektivt grundlag. Endvidere bemærkes, at der med afgørelsen selvsagt heller ikke er taget stilling til, hvorledes medarbejdernes individuelle krav i henhold til de bortfaldne Prosa-overenskomster måtte stille sig efter virksomhedens varsling ved brevene af 28. juni 2011 over for medarbejderne af de ændrede ansættelsesvilkår fra den 1. februar Med det indhold, der følger af de således anførte begrænsninger, tages klagerens påstand herefter til følge som nedenfor bestemt. Herefter bestemmes: Indklagede, CSC Danmark A/S, skal pr. 1. april 2011 foretage efterregulering af lønskalaerne med 2,3 % for indklagedes medarbejdere ansat under dækningsområderne pr. 1. april 2011 med tillæg af morarenter pr. 1. november 2011 for 2/3 af efterreguleringen samt pr. 1. februar 2012 for den resterende 1/3 af efterreguleringen. Hver part bærer egne omkostninger og skal betale halvdelen af opmandens honorar og omkostninger. Poul Sørensen

Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011

Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 I sag nr. AR2011.0365: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod FTF for PROSA for PROSA CSC-DK og PROSA

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af Protokollat nr. 14 Vikarregler til PROFOT overenskomst 2004. Påstande

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008.

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008. 1 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod DS Håndværk & Industri for EU Montage Danmark ApS, Fredericia (cand.jur. Michael S. Meyer) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for Langvaddam Distribution ApS (advokatfuldmægtig

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst.

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst. Kendelse afsagt den 31. maj 2010 i faglig voldgiftssag FV2010.0001 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DIO II v/di for Arctic Container Operation A/S (advokat Henrik Uldal) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189. 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0189 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI / AKT (advokat Lotte Gaarn Johansen) Uoverensstemmelsen angik, i hvilket omfang der kan træffes skriftlig

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten,

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0221 Malerforbundet i Danmark (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Malermester Lakner ApS (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. marts 2011

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. marts 2011 1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. marts 2011 I sag nr.: AR 2011.0180: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod FTF for PROSA for PROSA/CSC-DK

Læs mere

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S og AC-organisationerne Dækningsområde Denne hovedaftale har bindende virkning for 1.AC-organisationerne. Hvorved forstås: a. en organisation, der er medlem af AC og

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. faglig voldgift (2011.0101) Dansk Metal. (advokat Stefan Agger) mod. for. Arriva Skandinavien A/S. (advokat Jacob Gården Larsen)

OPMANDSKENDELSE. faglig voldgift (2011.0101) Dansk Metal. (advokat Stefan Agger) mod. for. Arriva Skandinavien A/S. (advokat Jacob Gården Larsen) OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0101) Dansk Metal (advokat Stefan Agger) mod DI for Arriva Skandinavien A/S (advokat Jacob Gården Larsen) Afsagt den 8. december 2011 Tvisten Sagen angår, om Arriva

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0128 CO-Industri for Dansk El-Forbund for nogle medlemmer af forbundet (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for MB Networks A/S under

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

Protokollat. med. tilkendegivelse af 12. december faglig voldgiftssag FV : HK Privat. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S

Protokollat. med. tilkendegivelse af 12. december faglig voldgiftssag FV : HK Privat. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S Protokollat med tilkendegivelse af 12. december 2018 i faglig voldgiftssag FV 2018.0102: HK Privat (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod KMD A/S (advokat Nina Wedsted) Sagen vedrører, om en tryghedsaftale omfatter

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift:

Kendelse i faglig voldgift: Kendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Palle Lund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for murermester Lars Svensson (konsulent Jann Frei) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening K E N D E L S E i F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund mod Praktiserende Landinspektørers Forening Denne faglige voldgift vedrører spørgsmålet om, hvorvidt indklagede, Praktiserende Landinspektørers

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Der var fremlagt klageskrift, svarskrift, replik og duplik med bilag 1-5 og A-G.

Der var fremlagt klageskrift, svarskrift, replik og duplik med bilag 1-5 og A-G. Den 11. marts 2011 kl. 13 blev parternes overenskomstudvalg sat i Arbejdsmarkedets Hus af faglig sekretær Liselotte Højer og faglig sekretær Charlotte Meyer, udpeget af klager, samt advokat Helle Sønderskov

Læs mere

Tilkendegivelse af 26. april 2010 i faglig voldgiftssagen FV 2009.0233:

Tilkendegivelse af 26. april 2010 i faglig voldgiftssagen FV 2009.0233: Tilkendegivelse af 26. april 2010 i faglig voldgiftssagen FV 2009.0233: CO-industri for Fagligt Fælles Forbund for et antal medlemmer af 3F (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di -

Læs mere

Klager har påstået, at Strøm Hansen A/S skal betale A 19.561,92 kr. med tillæg af procesrente fra den 1. november 2012.

Klager har påstået, at Strøm Hansen A/S skal betale A 19.561,92 kr. med tillæg af procesrente fra den 1. november 2012. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0143 Dansk El-Forbund for A (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Strøm Hansen A/S v/ TEKNIQ (konsulent Bent Lindgren) Uoverensstemmelsen angår, om klagers medlem

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn) BUPL for A (advokat Peter Breum) mod Ringsted Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen angår afskedigelsen af en

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. meddelt den 6. oktober 2014. i faglig voldgiftssag FV2014.0103

TILKENDEGIVELSE. meddelt den 6. oktober 2014. i faglig voldgiftssag FV2014.0103 TILKENDEGIVELSE meddelt den 6. oktober 2014 i faglig voldgiftssag FV2014.0103 TEKNIQ (underdirektør Thorkild Bang) mod Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Brandt) Tvisten Tvisten angår regulering

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard)

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) 1 OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) Afsagt den 24. januar 2010 1. Denne kendelse angår alene

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0174

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0174 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0174 CO industri Dansk Metal syv medlemmer af dette bund (juridisk konsulent Azad Cakmak) mod DI Overenskomst 1 v/ DI TDC A/S (advokat Annette Fæster Petersen)

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation for Carl Christensen & C0. A/S (konsulent Bent Lindgren) afsagt den 2. august 2010

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 1 Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 2 Indholdsfortegnelse... Side Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2. Parternes formål... 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed...

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

1) at indklagede skal anerkende, at det i sagen omtvistede arbejde er omfattet af dækningsområdet for Ejendomsfunktionæroverenskomsten,

1) at indklagede skal anerkende, at det i sagen omtvistede arbejde er omfattet af dækningsområdet for Ejendomsfunktionæroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0104 Serviceforbundet (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst II for ISS Facility Services A/S (advokat Kristian Steen Lauridsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod HORESTA (Arbejdsgiver) på vegne af Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere

Læs mere

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Dansk Tandlægeforening for Tandlæge Poul Munch Værebrovej 72 2880 Bagsværd (advokat

Læs mere

Kendelse af 19. april 2018 i faglig voldgiftssag FV :

Kendelse af 19. april 2018 i faglig voldgiftssag FV : Kendelse af 19. april 2018 i faglig voldgiftssag FV2018.0005: Finansforbundet som mandatar for A (advokat Christina Nøhr Larsen) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for P/F BankNordik

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for.

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag 2015.0021 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for Enco A/S VVS (advokat Susanne Oldenburg) Afsagt den 25. juni 2015. Tvisten drejer sig

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for Falk Distribution ApS (advokat Pia Rude Truelsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 29. september 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016.0003): CO-industri for HK (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for JKS A/S (advokat Birgitte Dember)

Læs mere