Ung i 2009 UNGE SKRIVER AVIS FOR UNGE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ung i 2009 UNGE SKRIVER AVIS FOR UNGE"

Transkript

1 Ung i 2009 Engdalskolen 7.c - juni 2009 FOTO: Michelle Lyngsdal UNGE SKRIVER AVIS FOR UNGE Læs om unges forhold til alkohol, cigaretter og stoffer. Om spiseforstyrrelser, cutting og selvværdsproblemer - og om sport og musik

2 Engdalskolen 7.c - juni side 2 Unge og alkohol......ikke nogen god cocktail, hvis du spørger forskerne... AF Jesper Trøjborg Laursen Verdensmestre eller hvad? Vi hører hver evig eneste dag om, at danske unge er verdensmestre i druk. Men hvad er de unges mening om det? Jeg har interviewet to piger på 13 og 14, men de vil gerne være anonyme, så vi kalder dem Sarah og Emma. "Jeg tror, at jeg begyndte med at drikke kort før jul, ca. seks måneder siden eller sådan noget." siger Emma. "Jeg tror også ca., det var der jeg begyndte, måske lidt før." siger Sarah Da jeg spørger om de drikker hver weekend, ryster de begge voldsomt på hovedet. "Nej, overhovedet ikke!" siger Emma "Nærmere en gang om måneden, måske lidt mere" fortsætter Sarah, Emmas sætning. "Altså, vi drikker ikke altid særlig meget, men sidste gang tog det godt nok overhånd. Jeg tror vi fik 9-10 genstande på en aften og de andre piger fik vist stykker." siger Emma, og man kan se, at det ikke er noget pigerne er særlig stolte over. "Men normalt er det slet, slet ikke så meget. Normalt er det kun 2-3 genstande eller sådan noget" siger Sarah betryggende. Det er desværre meget udbredt. Men det er desværre ikke unormalt at drikke som årig. Undersøgelser viser, at de fleste starter som årige og at to ud af tre 15 årige har været fulde indenfor en måned. Tilmed har 10 % af alle 15 årige været fulde fire eller flere gange i den nærmeste måned. Unge mellem 16 og 20 har desværre stadig Europa rekord i druk, hvor henholdsvis 93 % af drengene og 90 % af pigerne drikker alkohol. Er de unge bare ligeglade? Emma og Sarah har selvfølgelig og hørt om rekorden, men det er ikke noget de tager sig specielt af. Da jeg spurgte dem, om de vidste hvad der rent fysisk sker inde i kroppen var de som to store spørgsmålstegn. "Altså, er det ikke sådan noget med, at det ligger så lang tid i hjernen, at man ikke kan lære noget eller sådan noget?" Det er ikke engang sejt Men dybest set, selvom næsten alle gør det, så syntes Emma og Sarah ikke at det er særligt sejt at drikke sig vildt fuld. "Nej, sidste gang for eksempel, var det jo ikke fordi vi syntes at det var sejt, men fordi vi syntes det er hyggeligt, og sjovt at man bliver lidt mere glad og sådan HEYYY... " fortæller Sarah, og Emma bidrager med et tilfredst nik. Forældrene er med på den "Mine forældre ved godt at jeg drikker. De fandt ud af det, da Sarah havde taget noget alkohol med om til en af vores venner, fordi vi havde aftalt at vi tre og en mere skulle hygge og drikke lidt, men så så vores venindes mor ned i Sarahs taske, og blev vildt sur. Vores veninde snakkede så med hende, og vi fik lov til at drikke en genstand. Men så skulle vi også fortælle det til mine forældre, fordi det var der vi skulle gøre det. Jeg spurgte mine forældre og så sagde min far ja, hvis jeg lovede at jeg kunne styre det" fortæller Emma livligt. "Det var også der, jeg fortalte mine forældre om det, og jeg måtte også kun drikke en genstand for min far, men det er jeg også rigtig glad for. Jeg har heller ikke sådan generelt lyst til bare at drikke mig vildt fuld" fortæller Sarah Unge kan ikke styre det Men det er jo ikke bare sjov og ballade. Og tømmermænd er ikke det værste, undersøgelser viser, at 46 % af de unge har "mistet kontrollen" mens de var fulde 30 % har været "sammen med nogen", 15 % er kommet alvorligt til skade, og 10 % har været i slåskamp mens de var fulde. Det er ikke særlig betryggende. Hvis man ser på, at i en gennemsnitlig 7. klasse er der 28 % drenge og 30 % piger, der har drukket alkohol den sidste måned og i en gennemsnitlig 8. klasse er tallet fordoblet, helt op til 69 % for drenge og 61 % for piger, har drukket alkohol den sidste måned, Viser en undersøgelse fra Pigerne fortæller at de ikke ved hvor mange der drikker. "Man ved jo aldrig. Der er så mange, der siger, at de gør det bare for at være seje, og så er der også en masse, som man ikke snakker med, men der er i hvert fald 20 stykker, og vi er nok 56 på årgangen." Søskendepres De får at vide, af deres søskende at det ikke er unormalt at drikke. "Altså da min søster spurgte mig dengang jeg var 13, om jeg drak, blev hun virkelig overrasket, for da hun var 13, havde hun både røget hash og alt muligt" De fortæller trods alt, at de ikke er blevet presset af deres søskende, men bare det at få at vide at det overhovedet ikke er unormalt, kan godt skubbe nogen ud i alkohol drikning. Pigerne går glade ind til der deres matematik time, og jeg går glad ind til min. "Da min søster spurgte mig, dengang som 13 årig, om jeg drak. Blev hun virkelig overrasket, for der havde hun både røget hash, og alt muligt sindsygt." Det er desværre ikke unormalt at drikke som årig. Undersøgelser viser, at de fleste starter som årige og at to ud af tre 15 årige har været fulde indenfor en måned. FOTO: Kære Læser! AF: Michelle Lyngsdal Når du sidder med denne avis i hånden, tænker du sikkert: "F... hvor en kedelig og slatten udgave af Ekstrabladet". Men der tager du helt fejl! Nok står der Ekstrabladet/Skole på forsiden, men avisen her er ikke skrevet og lavet af professionelle journalister og fotografter. Derimod har de 18 elever i 7.c (2008/2009) på Engdalskolen selv stået for at finde på og komme i tanke om, for al planlægning og research - og for at skrive artikler og finde passende fotos. Gennem de sidste syv uger op til sommerferien har C112 været omdannet til et redaktionslokale, der har sydet af travlhed. Tag godt i mod deres avis. Og nå du er færdig med den så smid den endelig ikke ud. Giv den videre. Forær den til din søster, din fætter, din bedstemor eller en fremmed på gaden. Alle vil kunne få noget ud af at læse, hvad de seks piger og 12 drenge i 7.c synes er vigtigt for dem og andre unge her i år ML, juni 2009 Ansvarshavende redaktør for denne avis er: Michelle Lyngsdal. Ansvaret omfatter ethvert krav, som i forbindelse med medieansvarsloven kan eller skal rettes mod den ansvarshavende redaktør, herunder alle krav, som strafferetligt, medieretligt, ophavsretligt eller lignende måtte blive rettet imod udformningen og anvendelsen af tekst og illustrationer i såvel redaktionelle tekster som annoncer. Ekstra Bladets redaktør er uden ansvar for nærværende blads indhold. Alkohol og rygning: Fatima Awad, Jesper Trøiborg Laursen, Muin Ahmad Al-Robah. Problemer: Daniel Ankjær Rasmussen, Frans Kempe, Mads Erik Holm Andersen. Spiseforstyrrelser: Kirsten Krogsgaard Laursen, Michelle Overmark Mortensen, Nanna Borg Jessen. Sport og fritid: Jacob S Ostenfeld, Jonas Hyttel Jensen, Yasin Soyak. Stoffer: Ahmad Kassem Elyassin, Marwa Abdallah, Nikolai Mikkelsen. Unges musik: Hani Bassam Zaghmout, Julie Jessen, Rasmus Lillienskov Laursen.

3 Særligt for unge om rygning... Engdalskolen 7.c - juni side 3 Alkohol er ikke altid kun sjov og ballade. Der følger tit skader med, hvis man har et stort alkoholforbrug. -Unge tåler rygning dårligere end voksne. -Jo yngre du er, når du begynder med at ryge, jo større sandsynlighed er der for, at du bliver syg. -Jo flere år du venter med at begynde med at ryge, jo bedre er det for dit helbred. -Jo tidligere du begynder med at ryge, jo større er chancen for, at du får et højt forbrug af cigaretter. -Jo tidligere du begynder med at ryge, jo sværere bliver det for dig at holde op igen. -Mange flere begynder at ryge, hvis deres kammerater og/eller forældrene i forvejen er rygere. -Hvis du begynder at ryge, er der stor sandsynlighed for, at du også påvirker andre til at ryge. -Der er stor risiko for, at du begynder med at ryge, hvis din bedste ven allerede ryger. Vidste du at... FOTO: Johnny Frederiksen, Ekstrabladet - AF Fatima Awad Syv ud af ti unge ryger ikke. Hvem passer du bedst på? Postkortet er hentet på -Hvert år er mindst dødsfald i Danmark relateret til alkohol, baseret på tilgrundliggende og medvirkende dødsårsager. -Det svarer til 20 dødsfald i døgnet. -I Sundhedsstyrelsens rapport om genstandsgrænser er anført, at ca. 24 % af trafikulykker med dødelig udgang er alkoholrelateret, og at alkohol er medvirkende årsag til ca. 50 % af alle trafikdødsfald. -Alkohol resulterer hvert år i tabte leveår for mænd og for kvinder. -Alkohol er årsag til et tab i danskernes middellevetid på et år og fire måneder for mænd og 6-7 måneder for kvinder. -Personer, der drikker over genstandsgrænserne, dør i gennemsnit 4-5 år for tidligt. -Personer, der dør på grund af alkohol, mister års levetid. -Mænd, der overskrider genstandsgrænsen, kan forvente fem færre leveår uden langvarig belastende sygdom end mænd, der ikke overskrider genstandsgrænsen. -For kvinder er det knap et år. -Alkohol er relateret til hospitalsindlæggelser årligt, skadestuebesøg og ambulante besøg. -Personer, der drikker over genstandsgrænserne, har hvert år mere end ekstra kontakter til alment praktiserende læge, 80 % af tilfældene blandt mænd. -For alle målene for helbredskonsekvenser er alkoholproblemet størst for mænd. -Der er mindst dobbelt så mange tilfælde blandt mænd som blandt kvinder Spørgsmål og svar om akohol - AF Muin Al-Robah Vi har spurgt 13 elever på Engdalskolen om deres forbrug af alkohol. Spørgsmål og svar kan du se her. Alder:14 (7), 13(6) Drenge (4) Piger (9) Drikker du? 1. Ja(11), nej(2). Hvornår gjorde du det? 2. I 7 (4) og 6 (3) klasse. Gør du det stadig? 3. Nej (5), forskelligt (2), lidt (2), ikke mere (1). Hvor tit drikker du? 4. Ved ikke (2), aldrig (1), 1-4 gange om måneden (3), ikke tit (2), sjældent (2) Hvor gør du det? 5. Fester (5), hygge (2), nytårsaften (1), hjemme (1). Med hvem drikker du? 6. Forældre(2 ), venner (7) Hvad tror du der sker med kroppen når du drikker? 7. Afhængelighed (1), dårligt for blodet( 1), kvalme, svimmel (2), kaste op (1), mister hjerneceller (1). Gør du det stadig? 8. Gøre ikke (1) nej (2), ja (6) Synes du, at det er sejt at drikke? 9. Ja (1), nej (4), synes det er nederen (1), det dumt (1) Hvordan føles det? 10. Tænker ikke på det (1), nej (5), normalt (1), sjovt men ikke senere (2). Ved dine forældre godt, at du drikker? 11. Nej (1), sikkert (2), ja( 3), ved ikke (1), måske (1). Danske unge har verdensrekord i druk. FOTO: Claus Lunde, Ekstrabladet

4 Engdalskolen 7.c - juni side 4 Tynd, tyndere, død Unge piger bliver tyndere og tyndere. Hvordan ved du om du, din veninde eller din datter har anoreksi? AF Michelle Overmark Mortensen Anoreksi, hvad er det og hvem får det: Nogle piger i alderen lider af anoreksi. Anoreksi er en sygdom som 1% af alle teenagepiger får. De fleste, der får anoreksi, er perfektionister, som stiller store eller umulige krav til sig selv, Nå de ikke kan opfylde de krav, får de det dårligt med sig selv og stopper med at spise. Anorektikere har et konstant behov for at vide, hvad de vejer, og hvordan de ser ud. De lindrer derfor deres vrede, sorg, angst, smerte ved ikke at spise. Hver 5. person med anoreksi får en depression. Til forældre: Det første og største tegn på anoreksi, er voldsomt vægttab. Det kan også være forsinket pubertet. Anoretikerene lider og sulter sig selv. Deres vægt skal desuden ligge 75% under normalvægtten, for at du kan kalde det anoreksi. Hold godt øje med din datters vægt, hvis du har en fornemmelse af, at hun har anoreksi. Og husk, det er ikke din skyld, at din datter har anoreksi. Det er en sygdom, og ingen har skylden. Hvad skal du gøre, i tilfælde af anoreksi? Hvis din datter får anoreksi, er det vigtigt at snakke med hende, og spørge om hun har det godt i skolen. Det er vigtigt du ved, at alt er okay. Hvis det ikke er det, skal du snakke med en læge om, hvad I skal gøre. Det er rigtig vigtigt at få lavet en madplan til anoretikeren, som hun SKAL følge. Madplanen vil vil indeholde mad 6 gange om dagen, og en masse vand. Husk at veje anoretikeren en gang om ugen. Der skal være taget ½ kg. på hver uge. Nogle piger er så hårdt angrebet af sygdommen, at de skal indlægges. Til de unge- med og uden anoreksi: Hvis du flere gange har taget dig selv i at være ekstremt perfektionistisk, er det vigtigt også at holde øje med hvert nederlag, du har i din hverdag. Det er vigtigt at snakke med dine forældre eller lærere, hvis du har det dårligt i skolen, så du ikke risikerer at få anoreksi. Hvis du gerne vil tabe dig, så snak med en sundhedsekspert, for ikke at få anoreksi. Det sker tit, at du selv vil tage ansvar for at tabe dig, men det kan gå så vidt, at du får anoreksi. Det er farligere end du tror. Du skal holde øje med, om du ikke får din menstuation, da det også kan være tegn på anoreksi. Vær stærk Hvis du kommer så vidt ud, at du får anoreksi, så hold det endelig ikke inde. Det skal siges til nogen, som kan hjælpe dig. Du kan dø af det, hvis du ikke får hjælp med det samme. Gemmen hele processen, hvor du får hjælp, er det vigtigt, at du er stærk. Du Anoretikeren lindrer sin vrede, angst, sorg og smerte ved ikke at spise. FOTO: må tænke på, at du godt kan overvinde anoreksi. Din krop er stærk, men du skal være god ved den. Hvis det er meget svært for dig at klare processen, samtidig med at du bliver mobbet i skolen, er det okay at blive hjemme. Det har man ret til som anoretiker, så anoreksien ikke bliver værre end den er i forvejen. Hvad betyder anoreksi? Ordet Anoreksi deles op i to dele. An og oreksia. An betyder fravær, og oreksia betyder lyst eller begær. Så samlet betyder det: Fravær af lyst eller begær. Det rigtige navn er, Anoreksia Nervosa. Nervosa betyder, at manglen på lyst er nervøst betinget. 40% af de mennesker der får anoreksi, bliver helbredt. 40% bliver invalide, fordi de ødelægger mave/tarm systemet. Men hele 20% dør! Hvad synes andre om anoreksi? Undersøgelser viser, at ca. 90% af unge imellem 13-15, synes at det er klamt, når piger eller drenge har anoreksi. De tænker bare ikke over, at det ikke er anorektikerenes egen skyld, selvom alle har sagt, at de gerne ville hjælpe, hvis de kendte en med anoreksi. Fanget i madens helvede 1,5% af unge piger lider af bulimi. Tallet er stigende. Det er piger med problemer og lavt selvværd, der bliver syge. AF Nanna Borg Jessen "Hvorfor" spørger mange sig selv. "Hvorfor gør de det og hvad hjælper det." Mange mennnesker synes, det er latterligt at spise og så kaste op bagefter. Mange tror bare, det er nogle teenagepiger, der har gjort det et par gange for at tabe sig. Men det er alvorligt og det kan udvikle sig, hvis man ikke får det stoppet. For andre kan ikke sætte sig ind i et hovedet på en pige eller dreng, der har bulimi. De har det meget svært og lider af lavt selvværd. Hvad er det? Bulimi er en spiseforstyrrelse. Det er piger mellem år, der har bulimi. Den fik status som sygdom i Personer med bulimi er stærkt optaget af deres kost og udseende og vægt. De får til tider en uimodståelig trang til at proppe sig med en masse mad. Bagefter tvinger de sig til at kaste maden op igen, eller også spiser de afføringspiller, for at få maden ud igen. Nogle spiser også så meget, at de kaster op af sig selv. Alligevel er ca. 90% af maden allerede blevet optaget i kroppen. Bulimikerne forsøger også tit at holde vægten ved meget fysisk aktivitet eller slankepiller. En af de mange piges liv Piger fortæller i blade og på internettet om, hvordan de propper sig med mad og derefter kaster det op igen, hvor meget de hader sig selv og om deres liv. Her fortæller Katrine på 21 om sit liv med bulimi: " Jeg hader min krop, og jeg ønsker desperat at blive tyndere. Jeg ville ikke spise noget, der fedede. men når jeg faldt i, længtes jeg vildt efter noget sødt, for at få Jeg endte næsten altid med at give op, og efter jeg havde spist, følte jeg mig som en stor fiasko, og så åd jeg bare " Fysiske skader Et problem ved bulimi er de gentagende opkastinger. Et tegn på, at der er noget galt kan være, hvis man har tandproblemer, der skyldes mavesyren. Mange gentagende opkasting kan også kan fremkalde blødninger i spiserøret. For meget opkastning eller misbrug af afføringsmiddel kan forstyrre "Jeg hader min krop og jeg ønsker desperat at bliver tyndere." Katrine 21 år mineralbalancen. Det kan give ureglmæssig hjerterytme og værste tilfælde medføre døden. Der findes også mange andre skader, som er meget farlige! Svært at hjælpe Selv om bulimikerne intenst, prøver at slanke sig, har de tit en meget normal vægt. Nogle er lidt over normal, nogle lidt under. Så derfor er det svært, for andre at kunnne se, at bulimikerne er syge. så det er svært, at hjælpe dem. Derfor må bulimikerne, selv prøve at tage et intevitiv, til at søge om hjælp, eller bare fortælle om deres sydom, til familie eller venner. Så de kan prøve at hjælpe. Hvis man vil have hjælp, er psykoterapi den vigtigste behandling man kan få. Terapien fokuserer på, hvordan man kan få mere selvtillid, så man kan få et liv, hvor man ikke er så optaget af udsende og mad. Det har hjulpet, menge piger med spiseforstyrrelser.

5 Unge piger skærer i sig selv Der er flere og flere piger, der skærer i sig selv. Det kaldes cutting. Engdalskolen 7.c - juni side 5 AF Kirsten Krogsgaard Laursen Cutting. "AD!", "De skal have hjælp." Det er nogle af reaktionerne, siger når ordet cutting bliver nævnt. Antallet af unge piger, der skærer i sig selv, er blevet meget højere. Der er 1 ud af 10 teenagere der, på et eller andet tispunkt har skåret i sig selv. Der er én eller to piger af de store klasser i folkeskolen, som skærer i sig selv. Piger, der skærer i sig selv, vender deres vrede mod andre over på sig selv. Nogle gange er det også drenge, der skærer. Hvis det er drenge, skyldes også dårligt selvværd, eller at man f.eks. ikke har det godt med sine forældre. Det kan være at fordi de arbejder for meget, eller bare ikke gider at lytte eller tage sig af en. Nogle gange er det fordi de bliver mobbet. Der er syv gange flere piger, der skærer i sig selv end drenge. Mange tror, at cutter kun skærer i sig selv på armen, men de skærer også sig på maven og benene, og andre steder hvor de kan skjule det. Mange myter Der er mange myter om cutting. Der er mange der tror, at cutting er det samme som selvmordsforsøg. Men det er for at få opmærkomhed, at man skærer i sig selv, det er selvmordsforsøg ikke altid.cuttere bruger det til at flygte fra en psykisk smerte, mobbing, dårligt selværd, forældre "mobning" hvor ens forældre ikke snakker med en, eller abejder alt for meget. Man kan ikke se på piger, at de skærer i sig selv. De kan skjule sig selv på forskællige måder, så de ikke bliver set. Her er nogle af måderne at skjule sig på: Lange ærmer, støttebind, armbånd, eller lignende tider kan skjule ting på armene. Undskyldninger Cuttere er meget hemmlighedsfulde. De kan se ud som om, de har det fint, men have det forfærdeligt indeni. Nogle cuttere siger det ikke engang til deres forældre Dit dumme svin eller venner, fordi de vil blive forskrækkede og bange ved bare at de bliver meget overrasket og de tænker jeg kan ikke forstå jeg har opdraget min søde lille pige som ikke kunne finde på at gøre noget galt. Eller jeg kan ikke forstå at min bedste veninde skær i sig selv! Cuttere kan godt blive ved og ved og ved, fordi de har det godt med det. Hvis man ser nogen der skære i sig selv er det vigtigt er at der ikke kommer betændelse i såret eller blødningerne i såret. Og selvfølgelig hjælpe personen. Hjælp Hvis man vil have hjælp med sit problem, eller vil vide mere information kan man få hjælp fra hjemmesider som: cutting/ Psykiatrisk hospital Børnetelefonen på Ellers er det altid godt at tale med sine forældre, en vens forældre eller en lærer bare en voksen man stoler på og er tryg ved. Nogle piger prøve at fjerne den smerte de har indeni ved at skære sig i håndled, arme eller ben. FOTO: Der er mange som lider af selvværdsproblemer Mange unge har problemer med selvværdet AF Frans Kempe Selværdsproblemer Der er mange mennesker, som lider af,eller kommer til at opleve selvværdsproblemer i deres liv. Det kan kureres ved at prøve at udfordre sine grænser. Mange grunde Selvværdsproblemer kan komme af mange ting. Her er tre af de største grunde: Manglende støtte, kærlighed og omsorg Oplevelse af at være underlig eller et sort får i familien At man er, eller har været, udsat for mobning eller har for meget ansvar derhjemme Psykisk eller fysisk vold. At man har en idé om at, man skal leve op til familie eller venners krav. Hvad kan det betyde Man kan være bange for at virke kedelig, når man Har du brug for hjælp? kan gøre en mere nervøs. Man undervurderer sit værd og overvurderer andres. Man kan være bange for at sige sin menning, fordi man er bange for at andre skal synes at man er mærkelig. Dette betyder, at der er ingen der kender en rigtigt. AF Mads Andersen AF Daniel Ankjær Rasmussen Hvorfor? Mobning på skolerne idag er et stort problem. Der er mange som der mobber. Langt de fleste af dem har en grund. Mobbeeksperter har en teori om, hvorfor det sker. En af teorierne er, at mobberen selv har problemer. Han/hun lader sine problemer gå ud over andre, for selv at undgå den smerte. Mobbere har måske problemer derhjemme eller med deres venner. Mobberen kan også være helt ensom, og mobbe andre for at få opmærksomhed. Mobning i sig selv: Mobning er et stort problem. Børn, der mobber, vil få det svært gennem resten af livet. På deres arbejdspladser kan de blive udsat for mobning eller være en del af at mobning en kollega. De udsatte: Dem der er udsat for mobning, kan få livsvarige psykiske skader. Hvis personen nu oplever noget af det der skete i deres barndom, kan de nemt få nogle tilbageslag fra dengang de gik i skole og blev mobbet. De har lav selvtillid, så de tror de ikke kan noget. Dem der er blevet mobbet vil måske ikke i skole, fordi de ved at de vil blive mobbet. De er bange for skolen og mobberen. Hvor? Der hvor mobning for det meste finder sted er skolen. I dag forgår der også meget på arbejdspladserne. For selv voksne bliver mobbet idag af andre voksne. I skolen kan det være hvis man er født med en fejl i ansigtet, så man ser sjov ud eller meget andreledes. Alle mennersker har sikkert selv oplevet at blive mobbet, og måske selv at mobbe lidt. Ingen er helt uskyldig gennem deres liv. Børnetelefonen Børnetelefonen er for alle børn og unge. Man kan altid ringe. De vil gerne snakke med en, uanset om man har store, små eller slet ikke har nogle problemer. Det kan også være man savner en at snakke med og man føler sig ensom. Man bestemmer selv, hvad man vil snakke om. Man behøver ikke fortælle, hvem man er og hvor man kommer fra. Dem der sidder ved telefonen er voksne rådgivere, og de sidder der, i deres fritid. De har et godt kendskab til børn og vil meget gerne hjælpe. Børnetelefonens telefoinnummer: Børnetelefonens hjemmeside: Børnechatten Børnechatten er et anonymt hjælpeprogram for børn og unge. Du vil blive spurgt om køn og alder, for at rådgiveren kan forstå dig bedre. Rådgiveren er en voksen, som er vant til at tale med børn og unge. Du kan kun være på børnechatten en time ad gangen, men du kan altid komme igen en anden gang. Det er kun dig og rådgiveren, der kan se hvad der bliver skrevet i rummet. Det er en sikker forbindelse, så ingen andre kan komme ind på det. Når du logger af slettes samtalen. Link til børnechatten: ForBornOgUnge/ RaadgivningOgHjaelp/ Andet Du kan selvfølgelig også spørge din familie, hvis der er noget der plager dig. Det kan også være du har nogle gode venner eller en lærer du kan snakke med. Hvis der er noget der plager dig, så snak med nogen, så får du

6 Engdalskolen 7.c - juni side 6 Susan Thorsgård - årets unge talent Af Yasin Soyak. Susan er kun 19 år gammel og har debuteret på A-landholdet i håndbold. Lad os kende hende lidt: Hun hedder Susan Thorsgaard Susan er født 13. Oktober Hun er 187 cm høj. Susan går i gymnasiet på Marselisborg Gymnasium Håndboldkarrieren igang: Hun har tidligere spillet Brabrand if, Silkeborg- Voel og spiller nu i Ikast Bording. Hun er blevet kåret som årets talent. Hun er med i Danmarks trup i kvalifikationskampen mod Portugal, men hun sad over i den første kamp i Portugal. I den anden kamp var Susan udtaget til kampen, hvor hun scorede fem mål på fem skud, en god indsats af det 19 årige talent. Susan Thorsgård FOTO: Skole og SAS liga Mads Albæk skal både passe skolen og træne fodbold (på højt niveau) AF Jacob S Ostenfeld Mads Albæk modtager DBU og Arla prisen for årets unge spiller i FOTO: Mads Albæk går i skole på HHX i Ikast, men i fritiden er han en ung stjerne for FC Midtjylland. Han bor på Fodbold Akademiet sammen med en masse andre unge sportsudøvere. Talent prisen I 2006 blev han kåret som årets unge spiller i Danmark. Prisen er før blevet modtaget af andre store spillere, som Niklas Bendtner, Brian Laudrup, Michael Laudrup og Flemming Povlsen, der alle spiller eller spillede for det danske landshold. Starten af karrieren Mads Albæk startede med at spille fodbold som 2 årig i Hvalsø IF. Senere skiftede han til Gadstrup IF. Som miniput (U10) blev Mads Albæk kontaktet af Herfølge, hvor han spillede indtil han skulle til FC Midtjylland. Mads Albæk spillede altid på det bedste hold, og han spillede altid med en årgang ældre. Mads skiftede til FC Midtjylland, fordi det selvfølgelig var en større klub, men også for at han ikke skulle fragtes til fodbold og skole. Drømme og oplevelser Mads Albæks største oplevelse var, da han var på træningsophold i Tottenham, hvor han bl.a. mødte Robbie Keane og Jermain Defoe som begge spiller for Tottenham Hotspurs i Premeir League. Nu træner Mads Albæk syv gange om ugen. Hans drøm er at blive kendt fodboldspiller i udlandet, allerhelst for FC Barcelona. Talent i AGF Casper Sloth er kun 17 år, men træner allerede med 1. holdet. AF Jonas Hyttel Jensen "Det er fedt at få lov til, og træningen er rigtig god. Meget individuel træning og mange 1 mod 1- situationer. Jeg kan tydeligt mærke forskel i forhold til tempo og fysik, men jeg føler at jeg godt kan være med, og det er en god udfordring for mig" siger Casper Sloth til Bold.dk. Fodboldkarrieren Casper Sloth, som kun lige er fyldt 17 år, er så god, at han allerede er begyndt at træne med AGF`s 1. hold 2 gange om ugen. Casper Sloth siger selv, at han synes, at træningen er god. Han føler, at han er blevet bedre. Casper går i fodsporene af navne som Michael Lumb, Anders Kure, Kasper Povlsen og Steffen Rasmussen, som alle spiller på AGF`s 1. hold. Casper kan dække alle de offensive positioner. Fakta om Casper Sloth Casper har spillet i AGF, siden han var 11 år gammel, hvor han kom fra Brabrand IF. Han har skrevet under på en kontrakt med AGF, som gælder for de næste 3 år. Casper spiller også på det danske u-17 landshold. Han har også spillet på u-16 landsholdet. Casper er anfører for sit hold i Drømmen Casper håber på at komme til at spille for AGF`s 1. hold, men hans største drøm er at komme til at spille for Manchester United. Casper Sloth - talentfuld fodboldspiller FOTO: Ole Juhl og

7 Mange unge tager stoffer Hvorfor tager unge stoffer? AF Nikolai Mikkelsen Hvorfor tager de stoffer? Mange unge er begyndt at tage stoffer for at få det bedre med sig selv. Der er mange grunde til, at de unge tager stoffer. Nogle gør det bare for at få en fed fornemmelse i kroppen mens andre gør det for at glemme hverdagen. Man får også meget mere energi af at tage stoffer. Der er forskellige grunde til hvorfor/hvordan de unge starter med at tage stoffer. Når de så har prøvet det flere og flere gange, bliver de afhængige. Ligesom folk gør af cigaretter og alt mulig andet. De tager også fordi de keder sig i fritiden, så synes de det er sjovt og fordi man er nysgerrig og ville prøve noget nyt. Det mest solgte og brugte stof er hash. Hvorfor begynder man? Mange unge er begyndt at tage stoffer, pga deres venner. Man kan blive overtalt til at prøve stofferne. Og når man har prøvet det flere og flere gange, bliver han/hun afhængig ligesom sine venner. Man kan også selv komme igang med stofferne, hvis man ser de andre tager det. Så kan det være at han/hun synes det ser sjovt eller sejt, ville de også prøve. Og så sker det samme igen. På billedet kan du se en stor hash plante HASH Engdalskolen 7.c - juni side 7 De fleste gør det også, fordi de ikke har det godt med sig selv. Det kan enten skyldes at man har problemer med sig selv. Det kan være i skolen eller mellem vennerne. Hvis nu der er sket noget i skolen, går de hjem og tror selv man får det bedre ved at tage stoffer. Når de har taget stofferne glemmer de alt det der er sket. Det siges at 40 % af alle dreng og 31 % af alle piger har prøvet at tage hash, speed, ecstasy eller kokain. 17 % af alle drenge og 10% af alle piger har prøvet et andet ulovligt stof end hash. AF Marwa Abdallah Hash laves af planten Cannabis Sativa. Det er mest almindeligt at ryge hash, men man kan også drikke og spise hash. Pose med Ecstacypiller. FOTO: Hvordan gøres det? Man kan tage stoffer på mange forskellige måder. AF Nikolai Mikkelsen Piller Man kan tage stoffer med nogle piller. Der findes mange slags piller som man tage, istedet for at bruge nål/kanyle. Når man tager pillerne, bliver kan man nogen gange blive hyperaktiv. Der er nogle piller, som kroppen godt kan klare, mens andre kan man ikke tåle. Men man siger "det den ene kan tåle, kan den anden ikke". Nål/kanyle Men man kan også tage det med kanyle/nål. Med kanylen/nålen stikker man nålen ned i en blodåre og sprøjter det i sig. På nogle toileter er de begyndt at få gult lys, så man ikke kan se sine blodårer, og kan ikke stikke nålen/kanylen i sin blodåre. Men man må kun stikke sig det samme sted en gang. ECSTASY AF Marwa Abdallah Ecstasy findes som pulver i gelantinekapsler eller som piller med forskellige slags former, farver og logo. Ecstasy har forskellige navne som E, Adam, XTC, mitsubishi eller love drug. Snifning Den tredje måde er at sniffe. Man sniffe ved at tage noget pulver og hælde dem ud på et bord. Og så kan man folde et papir sammen hvor man så sniffer stofferne op gennem papiret også op til næsen. Når man stoffet kommer op gennem næsen, skader det hjernen rigtig meget. Sådan virker stofferne AF Ahmad Kassem El-Yassin Hvilke slags stoffer findes der? Der er mange slags stoffer. Læs om fem af dem her. Hash: Hash kan meget nemt give psykose, men man bliver ikke meget afhængig af det. Speed: Speed er giftigt for kroppen. Man bliver meget let afhængig af det. Man bliver meget aggressiv og man kan sagtens få psykose og sindssygdomme af det. Det er lidt fysisk skadende. Heroin : Heroin er meget giftigt og man bliver let afhængig af det. Det skader en fysisk. Kokain: Kokain er meget giftigt for kroppen. Man bliver utrolig aggressiv af det, og man kan nemt blive sindsyg eller få psykose. Man bliver nemt afhængig af det og det skader en meget fysisk. Ecstacy : Ecstacy er giftigt. Stoffet gør en lidt aggressiv. Man kan godt blive sindsyg og få psykose af det. Man bliver ikke så let afhængig af det. Det skader ikke så meget fysisk. Svampe: Svampe er ikke så giftigt, men lidt giftigt er det, Man bliver aggressiv af det. Man kan meget let få psykose af det, og man kan godt blive afhængig af det. Man får ikke fysiske skader af det. Snifning: Det er meget giftigt at sniffe f.eks lim eller lightergas. Man bliver meget aggressiv af det. Man får ikke psykose af det, men man bliver let afhængig og man kan blive meget skadet af det fysisk. Farlighed.aspx AF Marwa Abdallah Speed: Der er kemisk fremstillet og findes som pulver, piller og krystaller. Speed kan sniffes gennem næsen, drikkes, spises eller sprøjtes direkte ind til blodårerne. Herion: Heroin er ligesom morfin, kodein og opium et stof, der fremstilles af opiumvalmuens saft. Der findes to typer heroin. Den første er hvid heroin. Det er et hvidligt pulver, der er vandopløselig og sniffes ind gennem næsen eller sprøjtes ind i kroppen. Den anden er brun heroin. Det kaldes for rygeheroin, da det kan ryges. Det brune heroinpulver kan opløses i syre og sprøjtes ind i kroppen. Kokain: Stoffet udvindes af bladene fra kokaplanten. Kokain er typisk et hvidt pulver, der kan sniffes gennem næsen, spises, drikkes eller sprøjtes ind i kroppen. Crack er en basisk form for kokain, der findes hvidlige, grålige eller brunlige klumper eller flager. Svampe: Nogle svampe indehlder naturligt stoffet psilocobin. Stoffets virkninger ligner meget lsd's. Psilocobinsvampe er de mest almindelige., LSD: LSD er en forkortelse af Lyserg-Syre-Diethylamid. Lsd er kendt for almindelig syre, hører til gruppen af stoffer, som betegnes hallucinogener. Snifning: Man kan sniffe gasser og organiske opløsningsmidler som lightergas, benzin, nogle typer af fortynder og maling, nogle produkter på spraydåser og visse typer af lim.

8 The Beatles' største albums The Beatles største LP'er er "The BEATLES" og "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" AF JULIE JESSEN "The BEATLES": Albummet "The BEATLES" bliver meget ofte kaldt "The White Album". Det har fået den titel, fordi LP'ens cover er helt hvidt. Det eneste, der er på forsiden, er ordet "The BEATLES" trykt med hvid skrift næsten på midten. Bagsiden er også helt hvid. Albummet er The Beatles' eneste dobbelt album. Hvis man åbner pladen, ser man en liste med sangene på de to LP'er, skrevet med en svag lys grå skrift. På den anden side er der et billede af Beatlerne hver især. Nogen mener, at det ikke var et gruppebillede af dem, fordi der var småproblemer mellem de fire verdenskendte drenge fra Liverpool. På de to LP'er er der i alt 30 sange. "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band": "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (ofte forkortet til "Sgt. Pepper") var nummer et på den engelske hitliste i 23 uger! Pladens cover er et billede af Beatlerne i forskelligfarvede uniformer.omkring dem står ca. 70 af 1960'ernes største personer (bla. Edgar Allan Poe, Marilyn The Beatles på Abbey Road FOTO: Monroe, Aleister Crowley og Bob Dylan). John Lennon ville også gerne have haft Adolf Hitler med, han blev dog fjernet i sidste øjøblik. På albummet er der 13 sange. 12 af dem er skrevet af Lennon og McCartney, og én af sangene er skrevet af George Harrison ("Within You Without You"). LP'en udkom d. 1 juni Den 1. Juni 1987 kunne hele verden synge med på sangen "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" med teksten " It was twenty years ago today". Samme år blev LP'en udgivet på CD. Omkring 11,7 millioner eksemplar i alt! Ifølge musikmagasinet Rolling Stone har pladen solgt omkring 11,7 millioner eksemplar i alt! Albummet er blevet kåret som verdens bedste album. Alene i England har det solgt over fem millioner eksemplar. Det tog over fire måneder at indspille "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", hvorimod deres første LP, "Please Please Me" (fra 1963), kun tog ca. 10 timer at indspille. Engdalskolen 7.c - juni side 8 Chris Brown sigtet for grov vold! Søndag den 8. februar 2009 blev Chris Brown sigtet for grov vold mod sin kæreste Rihanna. AF Hani Bassam Zaghmout D. 8 februar 2009 overfaldte Chris Brown (19), Rihanna (20) i bilen på vej til Grammyuddeling i Los Angeles. En talsmand fra Grammy festen oplyste, at Rihanna ikke kom - på grund af et mindre biluheld. Men virkeligheden var en helt anden! De var på vej til Grammy-uddelingen i LA. De kom op at skændes, fordi Rihanna så nogle ukendte pigenavne på Chris Browns mobil. Hun Lidt om Rihanna - Hun hedder Robyn Rihanna Fenty. - Hendes kunstnernavn er Rihanna. - Født d. 20 februar Opvokset på en ø, der hedder Barbados. - Forældrene hedder Ronald & Monica Fenty. - Hun er 1,73 m. høj - Hun er R&B sangerinde. Michael Jacksons liv Kan Michael Jackson stadig blæse sine fans omkuld? AF Rasmus Laursen Michael Jacksons comeback Michael Jackson, er i gang med tidens største comeback. Den 50 årige superstjerne indtager scenen d. 13/ på 02 arenaen i London. Han giver 50 koncerter. Michael Jackson har sagt i et interview, at han vil tilføje effekter, som aldrig er set før, og at han arbejder på et nyt dansetrin, som skulle være mere spektakulært end hans berømte moonwalk. Koncerterne slutter i marts Billetterne til koncerten blev revet væk! På hans internationale webside, truede ham med at smide bilnøglerne ud af vinduet. Rihanna bad om at blive sat af, Chris stoppede bilen, og de steg begge to ud. Chris Brown begyndte at slå og bide Rihanna. Rihanna ringede til 911 (alarmcentralen). Chris Brown løb væk til fods, inden politiet kom. Meldte sig til politiet Senere meldte Brown sig selv til politiet. Han blev sigtet for grov vold, og blev der solgt over billetter på under 2 timer! Det svarer til 11 billetter i sekundet. Den fortabte barndom Michael Jackson har hele sit liv været udsat for et stort pres og store forventninger. Han har aldrig haft en rigtig barndom. Siden han var 5 år, har han skullet optræde med sine brødre og sin far, som også var deres manager. Michael Jacksons far, Joe Jackson, behandlede ikke sine børn særligt godt. Gjorde de ikke tingene ordentligt, så fik de én kom i fængsel. Efter to timer og fem minutter, blev han løsladt efter betaling af en kaution på $ - det svarer til kr! Rihanna blev indlagt på hospitalet, hvor de konstaterede at hun havde blå og gule mærker i hovedet, og bidemærker på armene. hvad han nu havde omkring sig. Michael Jackson har aldrig haft tid eller plads til at lege med andre børn. Han havde kun sine brødre og søstre. Michael Jackson var en meget genert dreng, men når han gik på scenen med sine brødre i familiebandet 'The Jackson 5', blev han forvandlet til en professionel entertainer med en fantastisk sangstemme. Neverland I 1986 købte Michael Jackson en meget stor ranch i staten Santa -Rihanna blev overfaldet af sin kæreste Chris Brown, der bliver sigtet for grov vold. FOTO: Barbara udenfor Californien. Han forvandlede denne store ejendom til en kæmpe forlystelsespark, privat zoologisk have og sit hjem. Ranchen blev kaldt Neverland, fordi at han var stor fan af Peter Pan og af eventyr. Sent på året 2008 kom Michael Jackson i økonomiske problemer og var nødt til at sælge sit elskede Neverland. Ranchen blev solgt for 145 mio. To dage eftrer redaktionens afslutning døde Michael Jackson. Han blev 50 år gammel. (red.)

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige.

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige. Køn (1) Pige (2) Dreng Hvilken klasse går du i? (1) 8. klasse (2) 9. klasse Hvor gammel er du? (3) 13 år (4) 14 år (5) 15 år (6) 16 år Hvad synes du om at gå i skole? (1) Vældig godt (2) Temmelig godt

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Interviewpersonen er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Jonathan

Interviewpersonen er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Jonathan Bilag 7. Transskription af interview. Interview gennemført d. 8. Maj 2014, via Skype Beskrivelse af interview med Jonathan Interviewet med Jonathan blev udført den 09. Maj 2014, som et Skype-interview.

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen. (kit, nummer 8)

Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen. (kit, nummer 8) Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen (kit, nummer 8) 1) En beskrivelse af idéen 2) Et storyboard 3) En 3D model 4) En film af hver gruppe 5) Et podie til hver gruppe Alle elementer vedrørende hver gruppe samlet

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Ungeprofil Syd- og Sønderjylland 2014. - Varde Kommune

Ungeprofil Syd- og Sønderjylland 2014. - Varde Kommune Ungeprofil Syd- og Sønderjylland 2014 - Kommune Ungeprofil 2014 Dataindsamling forår 2014 Aabenraa, Esbjerg, Fanø, Haderslev,, Vejen, Sønderborg, Tønder kommuner Alle grundskoler folkeskoler, friskoler,

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN Alma 78 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

De næste spørgsmål handler om forskellige aktiviteter inden for det sidste år

De næste spørgsmål handler om forskellige aktiviteter inden for det sidste år ID: Dette spørgeskema indeholder en række personlige spørgsmål om private forhold, som mange mennesker helst vil holde for sig selv. Når du er færdig med at besvare spørgsmålene, lægger du skemaet i en

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Kapitel 3. Noget om musik

Kapitel 3. Noget om musik Kapitel 3 Noget om musik 1 5 Hvordan har du det med at synge? VOXPOP Hvordan har du det med at synge? Issa Jeg har det fint med at synge. Jeg synger relativt ofte, men jeg sørger altid for at synge steder,

Læs mere

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol

Hjælp til dig? NÅR ALKOHOL PÅVIRKER OMGIVELSERNE Fakta om alkohol Hjælp til dig? Det er nemt at glemme sig selv, når ens partner har et for stort forbrug. Navnlig hvis han/hun er kommet i behandling. Men vær opmærksom på at der findes flere steder, hvor man også yder

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Interview med pigerne

Interview med pigerne Interview med pigerne Interviewer: M = Michelle og J = Julie Informanter: K = Karla og S = Sofie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 M: For en god ordens skyld

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid?

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Dagens dato 2 0 Dato Måned År 1. Hvornår er du født? Dato Måned 1 9 År 2. Er du dreng eller pige? Dreng Pige Dine vaner 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Nej Skriv hvad 4. Hvor mange timer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Smilets land. ***** SMASHWORDS EDITION *****

Smilets land. ***** SMASHWORDS EDITION ***** Smilets land. Skrevet og udgivet af: Nicoline Steffens på Smashwords. ***** SMASHWORDS EDITION ***** Kort besked fra forfatteren. Dette er den første bog eller Short story så jeg håber, at du vil bære

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

til forældre snifning og unge

til forældre snifning og unge til forældre snifning og unge Snifning Rus gennem næsen Snifning betyder, at man for at opnå en rus indånder giftige dampe fra kemiske væsker og organiske opløsningsmidler. Rusen varer under en time Under

Læs mere

Fakta om spiseforstyrrelser

Fakta om spiseforstyrrelser SUNDHEDSSTYRELSEN [Næste side] Indholdsfortegnelse: Kolofon Nervøs spisevægring - anorexia nervosa Nervøs overspisning - bulimia nervosa Andre spiseforstyrrelser Udbredelse og årsag Mange faktorer spiller

Læs mere

Unges lyrik 2012. Fra skriveværksteder i og omkring Brabrand

Unges lyrik 2012. Fra skriveværksteder i og omkring Brabrand Unges lyrik 2012 Fra skriveværksteder i og omkring Brabrand Unges lyrik 2012 Lyrik fra skriveværksteder med unge, maj 2012 De unge forfattere Mads Mygind og Kristina Nya Glaffey har i løbet af maj 2012

Læs mere

Interviewguide. - af tidligere kriminelle

Interviewguide. - af tidligere kriminelle Interviewguide - af tidligere kriminelle Tema Præsentation af os og vores projekt m.v. Interviewspørgsmål Vi hedder Rune og Allan og læser socialvidenskab på RUC sammen med Anne Mette og Sara, hvor vi

Læs mere

Del 02. Del 01. Forord. Tips og gode råd fra andre søskende. Indledning. Søskende fortæller om at have en bror eller søster med

Del 02. Del 01. Forord. Tips og gode råd fra andre søskende. Indledning. Søskende fortæller om at have en bror eller søster med ADHD og søskende Forord 02 Indledning 05 Del 01 Godt at vide for forældre og andre voksne 06 Del 02 Godt at vide for dig, der har en bror eller søster med ADHD 14 Søskende fortæller om at have en bror

Læs mere

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed Kapitel 6 Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed 1 5 Hvordan har du det med tøj? Voxpop Jamilla Altså, jeg bliver selvfølgelig glad, når jeg arver tøj, og når jeg får noget. Det er rigtig dejligt Og

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Er du dreng eller pige? - Sæt ét kryds Krydset med: Årgang. Hvor gammel er du? - sæt ét kryds Krydset med: Årgang

Kirstinebjergskolen. Er du dreng eller pige? - Sæt ét kryds Krydset med: Årgang. Hvor gammel er du? - sæt ét kryds Krydset med: Årgang Kirstinebjergskolen Er du dreng eller pige? - Sæt ét kryds Hvor gammel er du? - sæt ét kryds Er du glad for at gå i skole? - sæt ét kryds Hvor populær synes du selv, du er i din klasse? - sæt ét kryds

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering Rolf Krake Skolen 2006

Undervisningsmiljøvurdering Rolf Krake Skolen 2006 Undervisningsmiljøvurdering Rolf Krake Skolen 2006 Er du? Dreng 51,3 % Pige 48,7 % Klassen og kammeraterne. Hvor mange venner har du i din klasse? Ingen 0,6 % En enkelt 0,6 % 2-5 17,4 % Mere end 5 81,5

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer?

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? KØNSFORSKELLE I PSYKISKE SYGDOMME Depression er en folkesygdom:

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Til patienter og pårørende. Spiseforstyrrelser. - fakta om spiseforstyrrelser. Vælg farve. Vælg billede. Børne- og Ungdomspsykiatri

Til patienter og pårørende. Spiseforstyrrelser. - fakta om spiseforstyrrelser. Vælg farve. Vælg billede. Børne- og Ungdomspsykiatri Til patienter og pårørende Spiseforstyrrelser - fakta om spiseforstyrrelser Vælg billede Vælg farve Børne- og Ungdomspsykiatri Der bliver talt meget om spiseforstyrrelser. Denne pjece fortæller kort om

Læs mere

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 2. Hvor gammel er du? 14 år 15 år 16 år 17 år 18 år 19 år 3. Hvilken klasse går du i? 8. 9. 10. 11. 4: Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

De gyldne og de grå 12-12-2011 19:02:00

De gyldne og de grå 12-12-2011 19:02:00 12-12-2011 19:02:00 De gyldne og de grå De gyldne elever, dem der kan det hele. Får ikke nok faglig udfordring i folkeskolen. Men hvordan kan man give dem det uden at svigte de grå, dem der har det svært

Læs mere

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB UNGE LIGHED FÆLLESSKAB TEMA: Kærester 2. årgang Nr. 2 Juni 2016 mener: Vi unge med særlige behov bestemmer selv, om vi vil have en kæreste. Vi bestemmer selv, hvem vi har sex med. Vi bestemmer selv, hvem

Læs mere

Fokusgruppe om ensomhed

Fokusgruppe om ensomhed "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om ensomhed En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik i tæt dialog med kommunens

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd 2014. 8. og 9. klasse 2012-2014. Indhold

Livsstil og risikoadfærd 2014. 8. og 9. klasse 2012-2014. Indhold Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse - Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi... 8

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Krop og læring Mere styr på eget liv

Krop og læring Mere styr på eget liv Projektevalueringskonference på Gerlev Idrætshøjskole 21. februar 2008 Fysisk aktivitet og sundhed Projektevaluering, v/ forskningsassistent Pernille Vibe Rasmussen, Syddansk Universitet Projektets målgruppe:

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt

Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Chris MacDonald: Sådan bekæmper du dit barns overvægt Når børn bliver overvægtige, bliver de ofte mobbet og holdt udenfor. Derfor er det vigtigt at angribe overvægt fra flere fronter Af Chris MacDonald,

Læs mere

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt.

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. Rapporten er udarbejdet af : Forebyggelseskonsulent Anja Nesgaard Dal Rusmiddelcenter Randers

Læs mere

Er du blevet mobbet i skolen indenfor den seneste måned? - sæt ét kryds Krydset med: Er du dreng eller pige? - Sæt ét kryds

Er du blevet mobbet i skolen indenfor den seneste måned? - sæt ét kryds Krydset med: Er du dreng eller pige? - Sæt ét kryds Ullerupbækskolen Er du glad for at gå i skole? - sæt ét kryds Krydset med: Er du dreng eller pige? - Sæt ét kryds Hvor ofte er du blevet væk fra skole uden lovlig grund (har pjækket) indenfor de sidste

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

TEMA: VENSKAB. Elevmateriale TEMA: VENSKAB ELEVMATERIALE

TEMA: VENSKAB. Elevmateriale TEMA: VENSKAB ELEVMATERIALE TEMA: VENSKAB Elevmateriale HOLD NU KÆFT OG LYT! Om lidt kommer en af dine klassekammerater og fortæller dig noget fra sit liv. Hvad skal jeg gøre? DU SKAL NU PRØVE AT VÆRE EN GOD LYTTER. DET GØR DU VED

Læs mere

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Anmeldelse af Birgit Kirkebæk Palle mødtes stadig med andre hiv smittede blødere. Som Palle selv følte de andre sig også efterladt af samfundet. De var blevet smittet

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere