Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed."

Transkript

1 Arbejdererindring J.nr. 03/004/01 - Mand Mit navn er HEN Hvornår er du født? D i Horsens, Søndergade 41. Hvor mange søskende havde du? Jeg havde 15. Er du så selv nr. 16? Nej jeg er nr. 4 fra den yngste. Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed. Hvad lavede din mor, gik hun hjemme? Ja hun gik derhjemme, og så havde hun forskellige jobs. Gjorde rent og havde også syet på fabrik. Hvor arbejdede din far da I kom til Horsens? Han arbejdede først på Hede Nielsen cykelfabrik og så kom han senere hen til Paasch & Larsen. Hvordan var din fars politiske ståsted? Det var socialdemokrat. Var det noget, I kunne mærke derhjemme? Utydeligt, men han var socialdemokrat. Han var også medlem af fagforeningen? Ja det var han. Deltog han aktiv i fagforeningen? Nej, det gjorde han ikke. Vil du fortælle noget om dine forældre, dine erindringer om dem? Vi havde et godt hjem, det havde vi. I havde et godt familiesammenhold? Ja, det havde vi. Vi var mange børn, men der var ikke nogen problemer der i nogen retninger. Hvor gik du i skole henne?

2 Det 1. år gik jeg på Vestre skole, Allégade skole. Så flyttede vi ud i Solvangsallé fra Søndergade. Hvornår var det ca.? Da har jeg været 8 år måske 9, det har været i 28 måske. Flyttede du så skole? Ja så flyttede jeg skole, så skulle jeg gå på Østre skole. Hvad for en af skolerne kunne du bedst li? Den 1. den lærte jeg dårligt at kende, kun 1 år i 1. klasse. Hvad var grunden til at du flyttede? Fordi så var det et andet distrikt. Hvordan havde I det så med lærerne? Vi havde det godt dengang, vi skulle jo gå i skole og passe vores sager, så var der ingen problemer. Synes du så at I lærte nok? Vi kunne have lært nok, hvis vi selv havde villet, det er sikkert vores egen skyld. Havde du arbejde ved siden af skolen? Ja så fik jeg en byplads, der var en skolekammerat, som jeg gik i klasse sammen med, han ville ikke have den, så fik jeg den. Det var hos en cigarhandler, Hilmer Hansen. Der var jeg så om eftermiddagen. Jeg tror, at det var 2 kr. om ugen eller sådan noget. Fik du så selv lov at beholde pengene, eller afleverede du? Nej jeg skulle aflevere nogen hjemme, ja det skulle jeg. Havde du andre bypladser efter skole? Nej jeg havde kun den der. Så fejede jeg for værten der,jeg fejede hans gade. Var det noget, I skulle have, bypladser om eftermiddagen, eller var det bare noget, man gjorde? Ikke for mit vedkommende, da skulle vi ikke, det var frivilligt, det var mig selv, der havde lyst til det. Hvor længe gik du i skole? 7 år. Havde du så på noget tidspunkt lyst til at forsætte skolen, eller ville du hellere ud? Nej, det havde jeg ikke, men min mor syntes at jeg skulle, men jeg skulle lære et fag ligesom alle mine brødre havde gjort, syntes jeg selv.

3 Kom du så i lære ligeså snart du kom ud af skolen? Ja det gjorde jeg, men først havde jeg været ude og søge læreplads, og jeg søgte først som cigarmager, for kunne man blive det, så var man forsørget resten af sit liv. Så jeg var rundt og søge oppe ved Pedersen og Sørensen, jeg var skrevet op på en liste, der var 1/2 m lang, så det kunne jo tage lang tid. Så jeg var rundt at søge som skrædder, buntmager og forskellige ting. Men der var ikke rigtig noget. Så fik jeg et arbejde som arbejdsdreng på Mælkekondenseringen, vi skulle slå kasser sammen. Men så dagen efter jeg kom derned, så kom der en bekendt ud til os og spurgte, om jeg kunne tænke mig at komme i lære som stentrykker, og der var ingen, der anede hvad det var for noget. Men jeg kunne da komme ned at tale med dem så, nede ved Schur. Så fik jeg en plads. Det var fordi at den dreng, de havde der skulle i lære, han havde været bydreng dernede, han sad nede på trappestenen i middagspauser og røg på hans pibe, så kom direktøren, og det ville han ikke have, så kunne han ikke komme i lære. Det var barskt.? Ja, så fik jeg den i stedet for. Hvis du nu helt selv skulle have valgt fag, havde du så nogen favoritter? Nej, det havde jeg faktisk ikke, det syntes jeg ikke, at jeg havde. Du er formodentlig blevet glad for det, siden du er blevet i det så mange år? Ja det er jeg, det er et interessant fag. Kan du huske noget om, hvor mange medarbejdere der var på Schur, da du begyndte dernede Der var et halvt hundrede stykker vil jeg tro. Hvor mange af dem var svende og hvor mange var lærlinge? Der var jo også mange kvindelige arbejdere, men i vores fag var vi vel, der var vel 20 svende dengang, vil jeg tro, så en 3-4 læredrenge af gangen. Kvinderne dernede, var de faglærte eller ufaglærte? Ja de var jo faglærte kan man godt sige, bogbindersker. Blev der lavet nogen lærekontrakt, da du begyndte? Ja, vi skulle skrive kontrakt på hjælp for 5 år, med en løn af 5 kr. det 1. år og 10 kr. det sidste år, for 48 timers arbejde. Så skulle vi gå på Teknisk skole de 5 aftener om ugen til geometri og frihåndstegning, dansk og regning. Hvor mange timer havde I pr. aften? 2 timer. Var der hjemmearbejde.

4 Nej det var der ikke. Vil det sige, at så snart at I var færdige ude ved Schur så skulle du...? Så skulle jeg hjem ja, der var kun en lille time, så skulle jeg være nede på Teknisk skole. Skulle I møde op dernede? Ja møde, ja det skulle vi sandelig. Hvad skete der, hvis...? Forstanderen han stod nede på trappen når vi kom ind, og var der nogen, der kom for sent, så fik de en anmærkning. Kunne man så i gentagelsestilfælde blive bortvist? Nej ikke for at komme for sent. Vi fik bare advarsler. Prøv at fortælle lidt mere om Teknisk skole. Vi lærte jo frihåndstegning, det var ikke fordi at vi havde noget brug for det til stentryk, men litograferne, de havde jo, for de skulle jo kunne tegne. Men det var så lille et fag, at de ikke kunne lave en klasse alene til stentrykkere, så kom vi sammen med litograferne, så skulle vi så sidde og tegne. Det var jo også interessant nok. Men det var ikke noget, vi havde særlig brug for. Hvilke andre fag havde I så? Så havde vi regning, geometri. Hvad syntes du så om at gå på Teknisk skole, var det en rar afbrydelse i forhold til...? Jeg kunne godt nok li det. Ellers vil jeg godt høre noget om din lærlingetid hos Schur? Det var en lille løn vi fik, Så kunne vi få overarbejde, hvis vi ville det nogen gange, til 25 øre i timen. Det fik vi en hel del af. D.v.s. at de blev lagt oven i de 48 timer. Ja ja. Hvordan fik I det så til at fungere med Teknisk skole om aftenen? Ja det kunne jo altså ikke om vinteren. Det kunne ske en gang, at vi havde overarbejde om vinteren, hvis vi ville have overarbejde, så fik vi at vide derude, at det måtte du jo ikke, det er en undskyldning, du må ikke arbejde over, det måtte vi jo ikke. Men vi gjorde det nogen gange. Hvordan blev du modtaget ude ved Schur, hvordan var det, at komme som helt ny lærling? Jeg kom selvfølgelig derud, og så kom værkføreren og sagde : Kom så med mig, så står du der og så skal der ikke være noget pjat, det var det første, han sagde til mig.

5 Blev du forskrækket over det? Ja det blev jeg lidt forskrækket over. Fik du så en svend, som du kunne følge? Ja jeg stod på den ene side af ham, så skulle jeg så hjælpe med til, hvad jeg kunne lave. Blev du ved ham alle de 5 år eller...? Nej, nej så blev man jo selvstændig ved det man selv skulle lave. Hvordan var det så at være lærling under svendene, var de jævnt hen flinke, eller...? Ja det var de. De ville godt hjælpe jer? Ja det ville de. Du har lige nævnt at I bl.a. lavede vinetiketter, vil du prøve at forklare, hvordan de blev lavet fra starten af til de er færdige? Ja, jeg kan godt prøve at forklare det. Når de bestilte vinetiketter, så gik man først over til litografien, den blev tegnet, etiketten og teksten og det hele, så blev der lavet et udkast af overlitografen og sendt til kunden og skulle godkendes. Når det så kom tilbage, så skulle de tværes ned på en sten, med en tusch, og så når den var færdig, så kom den over i stentrykket i overtrykkeriet, det hed overtryk dengang, så blev den så behandlet den sten der. Vi skulle tage 10 aftryk af den og føre over på en større sten, der kunne gå i maskinen, det var så vores job at ætse den sten der og tage de aftryk og så blev den ført over på den store sten. Hvad vil det sige ætsningen? Ja det er altså for at det fedt og vand, det drejer sig om, og det er jo blevet tegnet med tusch, det er fedt, så udenom, det bliver ætset med salpetersyre og gummiarabicum blandet sammen, så bliver stenen afklippet der, der kan ligge vand, men der, hvor der er fedt, der skyr det jo vandet og så smitter det af når der kommer farver på. Så bliver den spændt i en maskine og så bliver den trykt. Det vil sige at man kommer så senere sværten på det sted, hvor der sidder fedt, og der hvor stenen er renset, der kan den ikke tage imod sværten? Nej, det er korrekt. Det kunne være en etiket i mange farver, der var 6 farver. Skal man så trykke oven i hinanden eller kan man lave det hele på en gang? Man trykker hver farve for sig oven i hinanden. Der skal en sten til hver farve. Hvor mange farver kunne I lægge oven på hinanden, var det ubegrænset? Ja det var det, sådan næsten op til en halv snes. sommetider blev de blandet, mange forskellige vinfirmaer på samme ark, ikke, det var jo en fordel. Så blev de så skåret ud, der kunne være en,

6 der var både sølvbronze på og kobberbronze og guldbronze og alle de andre farver. Det hed altså over trykkeriet, så derfor fik vi benævnelsen som overtrykker. Det lyder så flot, overtrykker, ikke. Ham, der lavede udkastet med tuschen, er det en litograf? Det er en litograf ja. Det er ikke med tusch, han laver det, det er lavet i de farver, den skal trykkes i. Farver og det hele fremstilles herude, så kan jeg så have været der med en tusch på en sten bagefter. Er papiret vådt når det er trykt, skal det hænges til tørre, eller...? Det bliver hængt til tørre før det går i maskinen, så kan det luftes, sådan at det må ikke være stræk i papiret. For så kan vi ikke få det til at passe. Altså strakt, det vil sige, at der er fugtbarhed i det.? Ja så den løber, det skal holde de bestemte mål der. Så når trykket er færdigt, hvor skal det så hen? Så skulle det sommetider lakeres, hvis det skulle være fint, så skulle det lakeres og så til bogbinderen, så skulle det skæres. Hvis det nu skulle lakeres, hvem var det så, der lavede det arbejde? Det var nede i bogbinderiet som specialarbejde. Det blev ikke lakeret i hånden, det blev lakeret med en maskine. Hvis det nu ikke var en bog, der skulle laves illustrationer til, foregik det så på samme måde, eller hvordan var det. Ja det var sjældent, at vi ligefrem trykkede bøger, det er mest bogtrykker der lavede det, men vi lavede de her fyrtårn og bivogn, de her julenumre, de blev lavet på Schur. Prøv at fortælle lidt mere om det? Det var jo 4 farver og der var mange sider forskellige tegninger, de kom altså færdige, det var en kunstner, der havde lavet det, men så kunne de føre det over på en sten og så lagde vi selv farven på. Det blev så trykket i offset, vi havde jo fået offset dengang. Nu spørger jeg igen dumt, før i fik offset, kørte I dem da bare igennem en almindelig trykpresser? Ja en stentrykpresse. Man kunne trykke op til 3000 på en dag. Efter den gamle metode? Ja. Hvad så med offset maskinen? Ja der kan man kører 3000 i timen, og i dag 6 farvet, det er en stor forskel.

7 Bliver trykket af samme kvalitet? Ja, siden vi har fået fotosats så bliver det faktisk. Hvornår er man begyndt at lave fotosatser, var det i din læretid? Nej det fandtes ikke dengang, nej det er først efter krigen. Vil du fortælle mig lidt om hvordan arbejdstiden var? Ja det var jo 8 1/2 timer om dagen. vi mødte kl. 7 og arbejdede til kl. 12. så havde vi 1 1/2 times middag, mødte 1,30 igen til kl. 5,30, undtagen lørdag da havde vi fri fra lørdag eftermiddag. Det var der ikke ret mange, der havde dengang. Vi var et af de første fag, der havde det. Vi havde fri kl. 1 om lørdagen. Var det noget, I havde forhandlet? Ja så arbejdede vi den tid de andre dage. Hvad så med ferie, havde du det som lærling? Ja jeg havde 8 dages ferie med løn. Hvad brugte du din ferie til? Jeg tog jo ud og besøgte familien dengang. Var det så på cykel? Ja det var på cykel. Hvordan var f.eks. lærlingenes forhold til svendene? Jeg syntes, at det var udmærket, der var ikke sådan gnidninger i nogen retning, det var der ikke. Svendene de var flinke til at hjælpe også med privat, så var de også flinke. Var der sådan en hyggelig omgangstone? Ja det var der i hvert fald. Havde man kantine derude, hvor I kunne spise? Nej slet ikke. Nu havde I lang middags pause, vil det sige, at I tog hjem og spiste? Hvordan havde I det så med hensyn til værkføreren og ledelsen, var de også søde og rare ved jer? Ja men det var de dernede, det var de. Og Schur, det var sådan set, det var anerkendt sted at være. Når man nævnte Schur så steg man lidt i graderne. Det var et godt sted.

8 Det var derfor at du er blevet der i så mange år? Ja selvfølgelig, ja. Men jeg har ikke været der uafbrudt siden jeg kom i lære. Jeg har været derfra. Hvor var du så henne? Da var jeg i Odense og København. Forresten i et firma i Odense, som Schur købte senere hen, nu Ejner Sivertsen. Hvor længe var du derovre? Der var jeg i 7 mdr. Så brød krigen jo ud, Danmark blev besat og så blev der ikke så meget at lave. Har du prøvet at gå arbejdsløs? Ja det har jeg også prøvet. Jeg blev fyret den dag, jeg var udlært. Var det almindeligt at man gjorde det? Ja i nogen tilfælde så var det. Var du også medlem af fagforeningen? Ja jeg var medlem og kunne få understøttelse. Hvor længe gik du ledig? Så kom jeg ind som soldat, og så var det jeg kom til Ejner Sivertsen i Odense. Kan du huske, om der var nogle arbejdskonflikter hos Schur i mens du var lærling? Ja det var der imens jeg var i lære, det var inden for bogbinderfaget. Så havde vi en lærling, der skulle gå ned og lave deres arbejde dernede. Nu blev jeg ikke sat til det, men mine klassekammerater, de gjorde altså. Men det protesterede forbundet selvfølgelig imod, og så var lærlingenes forældre hernede og tale med direktøren, og så hørte det op. I turde eller kunne vel ikke nægte at udføre det arbejde? Nej, det turde vi ikke gøre. Hvad var anledningen til den strejke? Det kan jeg ikke huske. Kan du huske hvor længe den varede? Den varede ikke så længe. Kan du huske noget om, hvad løsningen gik ud på? Nej det kan jeg ikke, da har jeg været lærling, så det gik vi ikke så højt op i, dengang. Vil du fortælle mig om din svendeprøve?

9 Ja det vil jeg. For mens jeg var i lære, da blev der oprettet en fagskole. Jeg tror det var i 36, da blev der oprettet en fagskole i København, det var helt nyt dengang. Da kom jeg derover det sidste år mens jeg var i lære, i seks uger. Så skulle jeg aflægge svendeprøve derovre, det sidste år der. Det var kun for stentrykkere. Hvad var din opgave? Det var at lave et stk. fireforms arbejde med etiketter og tage prøvetryk af det og sort tryk af det. og så skulle trykket oplag? ude i maskinen, det var sådan et faksimile sådan når vi trykkede gravør. Og så var det ovre. Hvor lang tid fik du til at løse opgaven? 8 dage. Hvem skulle bedømme resultatet? Så kom Laursen fra fagforeningen og skulle bedømme det. De kom også og så mens vi arbejdede med det, hvordan vi lavede det. Men før i tiden, da var det bare sådan, at da tog de deres arbejde fra, de havde lavet i deres læretid, det tog de til side, og så kom der folk her fra byen og skulle bedømme det. Det kunne godt være en købmand eller en anden tømrer, en som faktisk ikke havde kendskab til det. Det var før man fik fagskolen? Ja det var før. Man lavede ikke sådan et svende stykke dengang, derimod murer og tømrer, de lavede jo svendestykke. Dvs. at det var sådan flere produkter undervejs i lærlingetiden, som man blev bedømt på? Ja, og så blev det bedste pillet fra, det er klart. Der var måske nogen, der syntes, at det var mere retfærdigt på den måde? Ja på en måde. Man lå i hvert fald under for det pres, at nu gælder det? Nej det gjorde man ikke. Hvordan skulle din svendeprøve fejres på arbejdspladsen og privat? Der blev ikke fejret noget, det gjorde der ikke. Havde I nogen lærlingeklub dengang du stod i lære? Ja det havde vi. Prøv at fortælle lidt om, hvad I lavede i den? Ja, vi lavede ikke så meget. Vi tog bare på ture sammen.

10 For at se andre arbejdspladser? Nej det gjorde vi ikke, så skulle vi langt væk sådan set. For nu her i Horsens, Der var der kun Schur og så Laursen. Og så var der jo ingen her, ja der var jo i Vejle, men det var ikke noget at køre ned og se på. Det var mere fornøjelsesture? Ja det var fornøjelsesture. Var det sådan, at i lærlingeklubben evt. støttede jer fagligt, hvis I fik nogen problemer? Nej det havde den slet ikke midler til, eller magt til. Så der skulle vi henvende os til fagforeningen. Var den tilknyttet fagforeningen? Ja det var et tilsyn fra fagforeningen, sådan en tilsynsførende. Synes du ellers sådan, at du var godt tilfreds med din læretid? Ja det var jeg. Der var ikke nogen problemer. Hvad så med økonomien, hvordan klarede du det økonomiske, kunne du få lønnen til at slå til? fik du hjælp hjemmefra, eller hvordan? Nej det gjorde jeg ikke, det skulle jo slå til, ikke. 5 kr. det kunne ikke blive til ret meget. Jeg betalte vist de 4 hjemme, så fik jeg 1 kr. selv i lommepenge, og så var der de her overarbejdspenge, det kunne hjælpe lidt, for 2 kr. det var mange penge dengang. Så det hjalp jo gevaldigt. Så betalte du 4 kr. for kost og logi derhjemme? Ja ja det var jo ikke ret meget. Men det var en stor del af lønnen? Ja det var det. Hvad foretog du dig ellers i din fritid, når du havde fri? Ja så begyndte jeg at dyrke sejlsport, nede i juniorklubben her i Horsens, jeg sejlede der. Jeg sejlede også med vores direktør en overgang, nede fra Schur han havde en båd. Havde du selv en båd eller...? Nej jeg sejlede med klubbens juniorbåd. Ja der ligger Horsens jo også godt ved vandet? Ja den ligger fint. Nu nævnte du før, at du blev sagt op, da du var færdig med din læretid, hvordan kom du så ned til Schur igen, der efter du havde været i Odense?

11 Så kom jeg til Odense, da der ikke var mere arbejde derovre, så syntes jeg lige så godt, at jeg kunne tage hjem. Så gik jeg jo et stykke tid, så kom jeg ind til CB tjenesten, det man kaldte føl dengang. Så var jeg der et stykke tid, men så kom der bud nede fra Schur, at jeg godt kunne komme i arbejde dernede, Det var på fordeling. Vi arbejdede så en uge, og så fik vi understøttelse den næste uge, ikke. Men så firmaet, de supplerede op sådan at vi fik vores løn også den uge vi gik ledig. Så det var helt godt. Var det noget, man var enig med firmaet om, at få lavet den der arbejdsfordeling, for at strække det arbejde, der var til så mange som muligt? Ja det var det. Hvor længe varede det? Ja det varede da til krigen sluttede og også et stykke tid efter. Under krigen, da trykkede vi også mange pjecer og blade og humoristiske tegninger og den slags ting. Hvordan kunne virksomheden tillade sig at..? Det var ikke virksomheden, det var os, der gjorde det. I måtte godt bruge maskinerne. Ja det var jo i håndpresset, at vi trykkede så mange. Havde det været offset, så var det os der gjorde det. Det fik I aldrig vrøvl med? Nej. Der var ingen der fandt ud af det? Nej. Hvem var det, at I lavede det for? Det var for os selv ikke. Det var ikke blade, det var humoristisk satire over besættelsesmagten. Var det noget, I omdelte til folk? Ja så delte vi det ud til bekendte. Det var formodentlig sådan noget, I lavede i fritiden? Du nævnte besættelsen for lidt siden, kan du sådan huske noget fra besættelsen. Ja det kan jeg for da var jeg i Odense, jeg var ovre ved min bror, og jeg havde planlagt at komme hjem til min mors fødselsdag d.9. april, d.10. og vi havde valgt en tandem ham og hans kone, som de skulle køre på. Så den april så blev vi jo besat, så sagde folk til os: I kan ikke komme hjem, det hele er spærret, I kan ikke komme hjem, ikke komme over Lillebæltsbroen, I kan ingen steder komme. Så var vi oppe ved politiet for at få at vide, om det var rigtigt, og der blev

12 vi jaget ud for at komme og spørge om sådan noget pjat, om min mors fødselsdag, når landet det var blevet besat, det kunne vi nok forstå, at det kunne de ikke tage sig af. Så min bror og hans kone, de tog så ikke med, så kørte jeg selv hjem, og der var jo ikke spor i vejen for at komme over. Så blev jeg her i Horsens efter den tid, og gik arbejdsløs. Men så kom jeg jo til civilforsvaret. Var det noget, man meldte sig til, eller var det noget, man blev udskrevet til? Man blev udskrevet til det, det gjorde man, så skulle vi møde når der var luftalarm, men så nogen, de var fast arbejdende hver dag ved vagttjenesten, og det fik de jo løn for. Så fik jeg sådan et job nede ved politimesteren på hans kontor. Der gik et stykke tid med det. Hvad bestod arbejdet så i dernede? Det var vagttjeneste. Så måtte vi op i kirketårnet under luftalarm, så skulle vi så melde, hvis der kom flyvere. Men der gik vel et halvt års tid vil jeg tro, så kom jeg til Schur igen. Havde du så arbejde resten af krigen ved Schur? Blev du så arbejdsløs igen efter Schur? Nej så ville jeg prøve at se lidt andet. Så rejste jeg til København, der var jeg ved Glud og Marstrand. Så tog jeg med min bror til Sverige for at prøve om jeg kunne få arbejde derovre, men det kunne jeg ikke inden for mit fag til at begynde med, så så hjalp jeg min bror derovre, at bygge hus og bygge murene op. Det var lidt andet? Ja det var lidt andet, som murerarbejdsmand. Jeg var der en 3 mdr. så kom jeg så hjem til Horsens igen. Så blev jeg så gift kort tid efter. Og så slog I jer ned i Horsens? Ja og så kom jeg op til Schur igen. Så har jeg været der siden. Jeg havde 25 års jubilæum. Kan du huske ca. hvornår det var? Det var i 70 eller 71. Nu har du en lille tryksag fra dengang, en lille konvolut, hvad har der været inde i den? Der var en sang. Var det dine arbejdskammerater, der havde lavet den? Men der havde jeg så 25 års jubilæum og så blev jeg medlem af Schur`s jubilæumsklub, jeg fik også et jubilæumsgratiale. Er det en klub, der består af alle jubilarerne? Så har vi fest et par gange om året.

13 Er det firmaet, der arrangerer? Det er firmaet ja. De arrangerer en fest om året, og så holder jubilarerne selv en. Vi har firmaets ledelse med. Er konerne også med? Du havde et øgenavn på fabrikken? Jah det kom jo fra skoletiden, så fulgte det med. Der er nogen, der har fået det at vide, at jeg havde det. Kan du huske, hvorfor du kom til at hedde Snølle? Nej det kan jeg slet ikke huske. Var det almindeligt, at I gav hinanden øgenavne? Ja det var det. Kan du nævne eks. på nogen af de andres øgenavne? Nej jeg kan ikke huske det lige nu. Det er ikke noget, der er almindeligt mere? Ja der var en der hed Skrald i hvert fald. Ved du hvorfor han hed det? Ja han skulle vist engang til at skyde i et skydetelt og han troede, at han var så god til at skyde, så ramte han ved siden af skiven i en suppeske, og så gav det et ordentligt skrald. Det var vist derved, at det kom. Hvordan fik arbejdskammeraterne nys om det, var de med på den der skydetur? Ja for det var på en fagforeningsskovtur. En årlig skovtur dengang. Vi kørte ud i bus. Har I haft nogen kontakt med hinanden privat udenfor arbejdstiden, kollegerne? Ja det har vi. Men dengang da var vi ikke flere, end vi kunne være i en almindelig turist bus. Dvs. at I kendte hinanden allesammen? Ja i dag da kender vi ikke engang dem på fabrikken derovre. Hvad er det, der gør sig gældende der? Der kommer så mange nye ind. De er slet ikke så nær på hinanden dengang. Det er de ikke. Er det fordi der er indført flere maskiner, og man passer mere sig selv? Ja og så er der også mange flere folk, ikke.

14 Hvor mange er der i dag? Der er 300 i dag. Så er det en stor arbejdsplads? Vores fagforening, det var jo i Horsens og så var der Vejle der hørte til. Men nu går det hele til Nordborg nede på Als, Kolding Esbjerg, Ja helt ned til Sønderjylland. Så de er nok 300 mere. Har I brugt skifteholdsarbejde på Schur? Ja det har vi, og bruger det stadigvæk. Er det 2 holds skift eller 3 holds skift? Nej, det er 2 holds skift, vi møder kl. 5,30 til 2, tror jeg det er. Så kommer næste hold fra 2 til 10. Der var jeg også i en kort periode, så blev jeg fri for det, jeg ville helst være fri. Det er sværere at omstille sig, er det ikke? Jo det er det. Det går også ud over familien? Ja man får ikke rigtig noget ud af de dage der. Var de bedre lønnede? Ja de fik skifteholdstillæg. Hvordan kørte man så i skift, i hvor lange perioder ad gangen på det ene og det andet? Vi skiftede hver uge. En uge ad gangen. Hvad er det for arbejde, der gør det praktisk at have skifteholdsarbejde? Det er jo først og fremmest maskinerne, ikke. At de kan køre, det er det, det drejer sig om. Kan kollegerne godt affinde sig med skifteholdsarbejde? Nogen, de kan jo og det tillæg, det tæller jo også en hel del, men der er mange, der godt kan lide det. De vil hellere være på skiftehold eller end normal arbejdstid. Det er der nogen, der vil Nu din branche, det er jo en, der er sket meget inden for, ikke mindst i de senere år, kan du fortælle lidt om hvor I får f.eks. maskinerne til at lave arbejdet? Ja der er sket en stor udvikling jo. Før i tiden, da stod vi jo og lavede det i hånden, kan man sige. Nu er det jo kopimaskiner, der kan køre og lave et overtryk. Den kører med hulkort. Der bliver bare puttet en film ind i sådan en kassette og så ordner maskinen faktisk resten. Men nu mit arbejde, det er altså med at lave frøposer, jeg laver gerne udelukkende frøposer, og det er altså håndarbejde stadigvæk. Det bliver noteret op på et stort stykke kromafan, hver farve for sig, så det er stadigvæk håndværk.

15 Synes du, at det er mere tilfredsstillende at lave håndarbejde? Ja det synes jeg, at det er. Man har selv indflydelse på resultatet? Hvor meget er det, af det i laver, håndarbejde stadigvæk, og hvor meget af produktionen er maskiniseret? Ja nu altså litografien, det er jo håndarbejde, og så det her frøaftryk, det er også. Der findes også andre ting, der bliver lavet i hånden, stadigvæk. Når der er nogen store kartoner, der ikke kan gå i kopimaskinen, der er en vis grænse for, hvor stort det kan være. men er det nu et ark med etiketter, så bliver det kørt i kopimaskiner. Hvem laver originalen til kopimaskinen med de der huller i, hvordan får man det frem? Det laver vi ude hos os, i litografien og sådan, kopister. Nu vil jeg godt høre noget om sikkerhedsforholdene og sundhedsforholdene, både før og nu. Er det en farlig arbejdsplads? Ja vi ved jo ikke rigtig, hvad vi næsten står og arbejder med. Der er mange forskellige væsker. Nu har vi fået sådan en fremkaldermaskine derude og en ætsemaskine, som jo da er lukket en hel del af er skærmet inde. Og det har hjulpet noget med det der. Før da stod vi jo og lavede det hele i en vask, og hældte selv syre på, nu går det igennem maskinen. Har I noget udluftningssystem? Ja vi har noget, men det fungerer ikke, som det skal, det gør det ikke. Hvem tager sig af, at det gør det? Vi har haft henvendelse til vores driftsleder derude, og han er også gået i gang med at se på det, om det kan laves. men indtil nu er der ikke blevet. Hvilke gener har det? Der er mange, der får ondt i halsen, det er mest ondt i halsen og hovedpine. Er det noget, der er blevet værre, eller bedre her på det senere? Det er faktisk blevet værre. Det er jo ikke godt at vide, hvad det indeholder, det er jo en fabrikshemmelighed. Jeg troede faktisk at det var sådan, at leverandørerne af de der væsker de skulle sætte en deklaration på? Jo men hvis nu det er deres patent, så kan man ikke få det 100% at vide. Er det noget fagforeningerne er blevet opmærksom på?

16 Ja vi er også opbakket af sikkerhedsudvalg, der skal arbejde med det. Har I sommetider besøg af arbejdstilsynet? Jeg kan ikke mindes det, at der har været nogen, det kan jeg ikke. Så burde det være dem der greb ind. Har det nogensinde givet anledning til arbejdsnedlæggelser, hvis klimaet havde været for dårligt? Nej ikke mig bekendt, men jeg ved, at forleden aften, da var det altså sådan, det var p.g.a. varme at det var for varmt, vi kunne ikke være derinde. Er det sådan at den enkelte klager over forholdene, eller snakker sammen om det og så går til ledelsen i fællesskab? Ja så snakker man sammen om det, nu kan vi ikke holde det ud mere, nu skal vi have gjort noget ved det. Hvordan fungerer tillidsmandssystemet ude ved jer, er det en, I kan bruge? Jo han er ret god synes vi, han forstår godt at forhandle. Den her nye sundhedsbedriftstjeneste, er det noget, I har mærket til? Ja der har jo været en indsats gennem flere år, men nu synes jeg ikke, der sker noget, det gør der ikke ret mange steder. Er det fabrikslederen, der ligesom er døv over for det, eller er det bare svært at komme igennem med? De siger at det er for dyrt, de krav vi stiller, det er for dyrt. Jeg ved ikke, om du kan fortælle noget om afskedigelse, det er måske ikke noget, du selv kender noget til, men hvad der kan være grund til at folk blev afskediget? Jeg kan ikke huske, om der er nogen, der er blevet afskediget. Vi har sådan en encinnitetsaftale. Det vil jeg da godt høre lidt om. Er der funktionærer ude ved jer? Ja Og så er der typografer, og der er stadigvæk litografer og stentrykkere, er der andre grupper derude? Ja der er jo bogbindere og smede. Hvad laver de? De holder maskinerne i orden. Hvordan fungerer de der grupper så sammen?

17 Når det kommer inde fra offset så kommer det ud i trykkeriet, det vi laver, så trykker de det derude, så går det ned til bogbinderen og bliver skåret, og kommer så over til ekspeditionen og bliver pakket og sendt. Der bliver aldrig sådan modsætningsforhold mellem afdelingerne p.g.a. arbejdsgangen? Nej. Der er jo en planlægningschef, der skal ordne det. Selvfølgelig kan det da ske, at vi står og mangler noget derinde, et stykke tid, men altså..., det er ikke noget, der giver problemer. Er der meget arbejdsløshed derude i dag? Nej, det er der ikke. Det er måske et af de få gode fag stadigvæk? Har man på Schur nogen specielle traditioner? Ja vi får altså, hvert år til jul, så får vi to gæs og så. Alle jubilarerne, de får? Ja og dem, der holder op med at arbejde derude. Der kan godt være nogen, som holdt op, de ikke er jubilarer. Ja også p.g.a. alder, så får de også. Er der nogen af jer, der er.., af dine kolleger, der er gået på efterløn, har benyttet den lejlighed til at holde tidlig op? Ikke endnu, jeg bliver nok den første. Regner du med at gå på efterløn? Ja inden længe. Er det p.g.a. de der lugtgener? Nej, nej nu har jeg arbejdet i 50 år, jeg er ikke ked af at arbejde, men når man har arbejdet i 50 år, så kan man bedre selv bestemme det. Har du så tænkt på, hvad du vil få dit otium til at gå med? Ork ja. Sejler du stadigvæk? Nej det gør jeg ikke. Nu har vi sommerhus nede i Sønderby. Ud over den der jubilarfest, der er en gang om året, er der så andre festligheder, eller højtideligheder dernede, julefrokost eller sådan noget? Der er en lille festlighed for dem, der holder op med at arbejde, så bliver der taget afsked med dem i kantinen.

18 Kan du huske nogen originale eller sådan særprægede kolleger? Der har været nogen jo. Men hvad skal man fortælle om dem? Hvis du lige kommer i tanke om nogen? Vi havde en værkfører dernede. Han var ikke så meget værkfører, men han kom ud som svend, når vi så mødte om morgenen, så sagde han altid; Bare det var, sagde han, det var fyraften han tænkte på. Det sagde han hver morgen. Var han ellers ked af det? Nej han havde et vældigt humør. Så havde vi 2 svenskere, vi havde en svensk overtrykker og litograf. De lærte jo aldrig at tale dansk, de ville heller ikke. Hvordan kan det være at de var havnet der? Ja det var jo dengang Sverige var Uland, eller hvad skal man kalde det, da var Danmark jo betydeligt foran Sverige. Hvor mange år ligger det tilbage? Ork det er mange år siden. Det var lige efter den 1. verdenskrig. De var altså udlært hjemme i Sverige? Ja det var de. Det gav måske anledning til nogle sproglige misforståelser? Ja det gjorde det da. Der var mange pudsigheder. Slog de sig så ned i Horsens med familie og det hele? Der er et barnebarn af svenskeren, som er over hos Schur, som EFG lærling, som koreograf. Vil det sige, at den pågældende har sin praktiktid hos Schur? Hvordan forholder du dig til forskellen mellem at få en lærlingeuddannelse og så en EFG uddannelse? Ja jeg tror at det er godt nok for vores fag, for nu Schur, de kan ikke udlære nogen inden for koreografi. For med det apparat vi har, det kan vi fremskaffe forstørrelser og den slags, de skal lave en, adskille sådan en dias ad til forskellige farver, det har vi ikke maskiner til. Så hun skal et andet sted hen næste gang, hun skal ud i praktik. Så det er godt nok. Men selvfølgelig, hvis det er meningen, at de kun skal være i et bestemt firma, så men det er jo en skidt uddannelse kan man sige for dem, der kommer i lære. Jeg har en ide om at det måske er sværere for dem, de får ikke det samme faste forhold til en arbejdsplads, men det betyder måske ikke noget for ens tilvænning til faget?

19 Ja det synes jeg, at det er godt nok at de kan komme og være der hvor de har lært. De fleste af dem, der er der nu, de har jo ikke været andet end ved Schur, på den afdeling jeg er på. Så kom der 2 eller 3, der har været andre steder, og vi er vel stykker. Nu sagde du, at du var medlem af fagforeningen, var du faglig aktiv? Nej. Har I på Schur nogen klubber? Ja der er sports- og personalegruppe, ja det er frivillig, om man vil være medlem, men de fleste de er medlem. Der er fodbold og gymnastik om vinteren. Kan man så stille et firma hold? Ja det kniber gevaldigt lige i øjeblikket, men de spiller da fodbold, men det går vist ikke så godt. Det er ikke sådan, at I har spillet fodbold imod andre fag? Ja imod andre firmaer, firmaidræt. Utydeligt. Hvad så med gymnastikken, kan den bedre samle nogen folk? Nej det kan den desværre ikke. Hvad tror du, er grunden til det? Jeg ved det ikke. Skiftehold det gør måske en hel del. Ellers var det da en god ide? Hvilket parti har du så selv brugt at stemme på? Under besættelsen, da var jeg medlem af en kommunistisk gruppe, modstandsgruppe. Og selvfølgelig, så blev man kommunist dengang, og det var der mange, der var. Men de senere år, da har jeg været socialdemokrat. Vil det sige, at du var aktiv under besættelsen? Ja jeg var i en gruppe med flere kolleger. Hvad foretog I jer? Vi var jo ude og hente våben der blev kastet ned, og der var også øvelser. Jeg var ikke med til noget sprænge, de var også ude at sprænge jernbane. Du siger, at I hentede våben, opmagasinerede I dem så eller fordelte I dem? De blev opmagasineret oppe i Dagnæs. Havde din gruppe nogen uheld under krigen?

20 Nej det var der ikke, ikke andet end hvad vi selv var skyld i. En blev skudt i benet, men det var et vådeskud. Den aktivitet der foregik, den var selvfølgelig rettet mod tyskerne, men hvem var det, I vendte jer imod, var det en virksomhed, eller personer, som samarbejdede med tyskerne eller hvem var ligesom jeres fjender, eller hvad jeg skal kalde det? Det var både virksomheder og så var det også personer, stikkere og den slags de tog sig af. Hvad sagde din familie til at du var med i sådan en gruppe, vidste de noget om det? Det vidste de ikke, nej det gjorde de ikke. Dine kammerater var det nogen kolleger fra Schur? Ja det var kolleger, der fik mig ind i det, en jeg stod i lære sammen med. Placeret ude i en grøftekant, men det vidste jeg nu ikke rigtig, jo men han var i hvert fald medlem, og nå ja men så kommer jeg også. Hvornår oprettede I den gruppe? Det var midt under krigen. Eksisterede den så til krigen sluttede? Var der nogen af jer, der måtte gå under jorden? Ja vores leder, han var under jorden. Så tog han til Sverige formodentlig? Nej han blev herhjemme. Han blev der til april, og så kom de jo op. Men her i Horsens da havde vi jo freden 2 gange, kan man sige. Det må jeg høre lidt om? Der kom jo, var det d. 5. eller 6. de kom, men 2 dage før da havde de aftalt, politimesteren og så den her tyske kommandant, så alle frihedskæmperne og politiet, de kom et par dage før. Vil det sige, at den tyske besættelsesmagt trak sig ud af Horsens? Nej det gjorde de dog ikke. Men de nedlagde arbejdet? Ja det gjorde de kun til om aftenen, så blev det opklaret, at der var ikke blevet fred. Gik folk så under jorden igen? Ja, de må have været fredelige tyskerne for de foretog sig jo ingenting, de kunne have taget både politiet og..., men det gjorde de altså ikke.

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Erindringer Kammerater (Uddrag)

Erindringer Kammerater (Uddrag) Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Kammerater (Uddrag) Vi havde begge to, Peder og jeg haft forbindelse med Otto og Thorvald Petersens hjem, jeg også med pigerne og tanten. Det var et interessant

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Mido vil være VVS montør

Mido vil være VVS montør Mido vil være VVS montør Af Hanne Brøndum Mido har været i Danmark i snart tre år. Han lærte dansk på Lærdansk i Odense, og han bestod danskuddannelse 2 i december 2012. I januar 2013 begyndte han på Syddansk

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Geoff Plant-testen. testen. Testmateriale til voksne CI-brugere. En oversættelse og tilpasning af testmaterialet AR-sampler af Geoff Plant

Geoff Plant-testen. testen. Testmateriale til voksne CI-brugere. En oversættelse og tilpasning af testmaterialet AR-sampler af Geoff Plant Geoff Plant-testen testen Testmateriale til voksne CI-brugere En oversættelse og tilpasning af testmaterialet AR-sampler af Geoff Plant GP-projektet Projektet omkring oversættelse af en del af Geoff Plants

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

side 9 manden Portræt af formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Nordjylland

side 9 manden Portræt af formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Nordjylland StilladsInformation nr. 74 - februar 2005 side 9 manden Portræt af formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Nordjylland Navn: Jan Hugreffe Strand Bopæl: Aalborg Alder: 36 Start i branchen: 1994

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Invitationer, gæster og fester, s. 5-12 Invitation til Julefrokost Så er det tid til den årlige julefrokost. Denne gang foregår festen i vores lokaler på

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Stilladsudd.: Grundkursus 1+2 (1988) og ERFA 2 i -95

Stilladsudd.: Grundkursus 1+2 (1988) og ERFA 2 i -95 Side 9 manden Navn: Karsten Hardy Jørgensen Bopæl: Reginehøj, Århus Alder: 47 Start i branchen: 1984 Nuværende firma: Århus Stilladser Stilladsudd.: Grundkursus 1+2 (1988) og ERFA 2 i -95 StilladsInformation:

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen xxx er 22 år og bor i Ringsted. Han er bror til yyy, som blev interviewet umiddelbart før xxx. De bor 5 minutters gang fra hinanden. xxx bor alene, hans kæreste er flyttet en måneds tid før. Jeg kontaktede

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Interview med pigerne

Interview med pigerne Interview med pigerne Interviewer: M = Michelle og J = Julie Informanter: K = Karla og S = Sofie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 M: For en god ordens skyld

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation Torsdag den 14. november var der inviteret til jubilæumsreception i 1920-klubben. Tre af klubbens mere end 600 medlemmer har i

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring

Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring 01-09-2017 2 Feltarbejde i Thisted, Faaborg- Midtfyn og Horsens kommune Hvor? Hvem? Private hjem Sognets Dagligstue Vandregruppen

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation Torsdag den 3. december 2009 blev der igen holdt jubilæumsreception for 25-års jubilarer i Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 i København.

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende.

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Kære elever fra 9. årgang Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Og det gode var dengang, at man også kunne

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Dinesh er serviceassistent (let) 12. aug, 2015 by Maybritt 00:00 00:00

Dinesh er serviceassistent (let) 12. aug, 2015 by Maybritt 00:00 00:00 Dinesh er serviceassistent (let) 12. aug, 2015 by Maybritt 00:00 00:00 Dinesh arbejder som serviceassistent på OUH Odense Universitets Hospital. Dinesh historie Dinesh kommer fra Nepal og kom til Danmark

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2013 I procent, antal i parentes

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2013 I procent, antal i parentes =0 Er du dreng eller pige? Dreng 50% (1.458) Pige 49% (1.437) Manglende svar 0% (9) Sådan er jeg for det meste: Meget glad 70% (2.039) Glad 26% (760) Ikke glad 3% (83) Hvad synes du om klassen? Meget glad

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

En lille opdatering på året som snart er brugt op!!

En lille opdatering på året som snart er brugt op!! En lille opdatering på året som snart er brugt op!! Så har vi næsten slidt endnu et år op, og vi vil lige lave et lille tilbageblik på året, som har mindre end 2 måneder tilbage. Bestyrelsen har i året

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Organisering på arbejdsmarkedet. A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i 3F? Kap

Organisering på arbejdsmarkedet. A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i 3F? Kap Kap.0.0 0 0 0 Organisering på arbejdsmarkedet A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i F? Stemmer du ja til overenskomstforslaget? Hvad mener man egentlig med den danske model? Husk,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2011 I procent, antal i parentes

Resultatskema kommunen: Hvordan har du det? 2011 I procent, antal i parentes =0 Er du dreng eller pige? Dreng 51% (1.232) Pige 49% (1.198) Manglende svar 0% (8) Sådan er jeg for det meste: Meget glad 74% (1.808) Glad 22% (544) Ikke glad 3% (75) Hvad synes du om klassen? Meget glad

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Brugertilfredshed. Patienter i behandling på tandreguleringsklinikken

Brugertilfredshed. Patienter i behandling på tandreguleringsklinikken Brugertilfredshed Patienter i behandling på tandreguleringsklinikken 2012 1 Om undersøgelsen Spørgeskemaet blev udleveret i perioden 8. maj 2012 til 31. august 2012 i forbindelse med behandling på tandreguleringsklinikken.

Læs mere