Oplevelsesstien Projektbeskrivelse. Ansøgning om fondsmidler til realisering af Oplevelsesstien - en rekreativ sti gennem Ringsted Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplevelsesstien Projektbeskrivelse. Ansøgning om fondsmidler til realisering af Oplevelsesstien - en rekreativ sti gennem Ringsted Kommune."

Transkript

1 Oplevelsesstien Projektbeskrivelse Ansøgning om fondsmidler til realisering af Oplevelsesstien - en rekreativ sti gennem Ringsted Kommune.

2 Formål: Sikre at borgerne i Ringsted Kommune, herunder Ringsted By og Benløse, bedre adgang til naturen og skabe grundlag for en aktiv livsstil. Derudover skal stien skabe kendskab til kulturhistoriske-, naturmæssige-, geologiske- og landskabelige forhold

3 Det særlige ved Oplevelsesstien Der er 3 elementer i Ringsted Oplevelsessti der gør at stien er noget særligt i forhold til andre stiprojekter. Det samlende hele. Oplevelsesstien skal være skelettet der samler Ringsted kommunes nuværende og fremtidige rekreative muligheder og forbindelser. Oplevelsesstien skal skabe sammenhæng mellem eksisterende støttepunkter og stier, samt skabe muligheder for nye sammenhænge mellem landområderne og land og by. Oplevelserne. Oplevelsesstien er unik i sin variation gennem noget af Danmarks smukkeste natur. Stien slynger sig gennem Ringsted Kommunes landskaber og byder på oplevelsen af flotte naturområder. Langs stien skal der etableres forskellige faciliteter der skal inspirere til motion, vidensdeling, fordybelse og leg. Herunder borde/bænke, infotavler, QR-koder, broer, og udendørs fitness på nøgle lokaliteter. Den brede folkelige involvering og forankring. Den brede folkelige forankring er en hjørnesten i projektet. De frivillige borgere er med til at skabe synergierne og ejerskab mellem projektet og de lokale kræfter via foreninger og institutioner. Derudover skal de have en aktiv rolle i indsamling af viden om stiens lokale seværdigheder og specielle steder samt promoveringen af samme.

4 Forord Ringsted Oplevelsessti... er en aktivitets-, motions- og oplevelsessti på ca. 25 km af høj kvalitet. Stien løber gennem en stor del af Ringsted Kommune, og på et langt stræk, langs Ringsted By. Selve Oplevelsesstien har fokus på sundhed, rekreation, motion i det fri, adgang til naturen samt formidling af viden om lokal geologi, historie, kultur og natur. Derudover sikrer stien at de bløde trafikanter kan færdes væk fra den øvrige trafik, da stien kun få steder krydser veje med tung trafik. Stien spiller sammen med de eksisterende elementer ved at inddrage disse i formidlingen af oplevelserne. Hele strækningen, hvor Oplevelsesstien løber, er rig på oplevelser både landskabeligt- og naturmæssigt set og det sikres at stien føres gennem særligt flotte udkikspunkter. Forløbet er unikt pga. variationen. Oplevelsesstien slynger sig gennem nogle af landets smukkeste bøgeskove med flotte lysåbninger, lavninger med vandfyldte åer, ådale, naturbeskyttede vådområder med nattergale, moser, afgræssede engarealer med kvæg og får, forbi gamle jernbanetracéer, - voldanlæg og ridebane, rørskove, kratbevoksninger, langs søbredder og tæt på flere af kommunens landsbyer og ikke mindst tæt forbi Ringsted By og Benløse. Men ikke kun en sti... Oplevelsesstien er meget mere end en sti. Projektet vil, når det er færdigt, være et stort aktiv for en meget stor del af kommunens borgere. Samtidig er det en sti der skaber sammenhæng på tværs af kommunen, mellem landområder og forskellige brugergrupper. Stien skal være skelettet/ fundamentet der samler kommunens nuværende og fremtidige rekreative muligheder. Langs stien etableres en mængde faciliteter og adgang til eksisterende støttepunkter som f.eks. Haraldsted Sø s badestand, Vrangeskov og forbindelser til Benløse Byskov. Derudover skal Oplevelsesstien være den rekreative hovedfærdselsåre for Ringsted By s borgere. Oplevelsesstien ligger optimalt til at sikre en bynær og rekreativ forbindelse til Ringsted og Benløse, der ligger nærmest lige uden for hoveddøren. Stien skal være en naturlig del af Byens Grønne Bånd der forbinder Ringsted Ådal/ Oplevelsesstien med Kærehave Skov via Klosterlunden eller de grønne rekreative arealer ved Nonnedalen og Kaserneparken. Derudover er der i projektet en bred vifte af faciliteter der understøtter forskellige aktivitetsmuligheder og dermed højner hele oplevelsen af stien. Ringsted By

5 Forord Den stærke ramme... Ved at opbygge en stærk ramme der binder kommunens eksisterende rekreative støttepunkter sammen, skabes der samtidig afsæt til yderligere udbygning af lokale, bynære og/ eller rekreative helheder og muligheder. På sigt skal Oplevelsesstien derfor være skelettet/ fundamentet for kommunale- og lokale initiativer der skal være med til at skabe, forbinde og udbygge den grønne infrastruktur i Ringsted Kommune. Særligt de frivillige kan være medvirkende til at knopskyde på stien i samarbejde med Ringsted Kommune, ved at skabe stier og faciliteter i lokalområderne, der er koblet op på Oplevelsesstien. Tilgængelighed og almennyttighed... Projektet er almennyttigt og tilgængeligt for rigtigt mange brugergrupper. Selve stien bliver etableret således at den er solid og farbar for såvel gående som gangbesværede, cyklende samt småbørnsfamilier med barnevogne. Derudover skal stien således inspirere til at komme ud og bruge naturen aktivt, appellere bredt og være attraktiv for flest mulige brugere der skal benytte stien til den daglige motion, dagsture og udflugter med fokus på oplevelser og læring.

6 Oplevelsesstien og det grønne netværk Kort over oplevelsesstien og de grønne forbindelser

7 Oplevelsesstien skal være skelettet der binder det grønne, rekreative netværk sammen i Ringsted Kommune. Derudover vil Oplevelsesstien på sigt medvirke til at binde stier, natur- og grønneområder i nabokommunerne sammen i et grønt netværk. Oplevelsesstien løber igennem flere lokaliteter med eksisterende rekreative aktiviteter/ faciliteter bl.a. Vrangeskov med mountainbikebane og isætningsplatform til kano og kajak. Ringsted By og dens borgere knyttes sammen med Oplevelsesstien bl.a. via skiltning, således at der sikres en synlig og lettilgængelig forbindelse mellem de grønne bynære områder ved Klosterparken midt i Ringsted By, samt Kaserne Parken, Nonnedalen og Kærehave Skov. Der vil i det fremtidige arbejde med Ringsted By være stort fokus på at der skal skabes sammenhæng mellem, og adgang til, Oplevelsesstien via bynære rekreative forbindelser. I fremtiden skal stien udbygges med lokale stier og faciliteter der skaber endnu mere sammenhæng. Disse kan både være en del af den kommunale planlægning eller udspringe af lokale initiativer, f.eks. kan der skabes forbindelse til Gyrstinge Sø, med de rekreative muligheder, der er i området omkring Store Bøgeskov og andre naturområder i Sorø Kommune. Derudover skaber Oplevelsesstien forbindelse til Køge Åstien med Dyndet og Køge Ådal via Humleore Skov. Oplevelsesstien skal forbindes til Benløse Byskov. Ringsted Kommune vil etablere 2 nye stier efter konceptet Spor i landskabet samtidig med etableringen af Ringsted Oplevelsessti. Sporerne tager udgangspunkt i Benløse By og løber henholdsvis til den vestlige og østlige del af Haraldsted sø, hvor sporerne knytter sig til Ringsted Oplevelsessti. Planlægningen af 2 Spor i landskabet har til formål, at give de borgere der bor i Benløse By adgang til det rekreative friluftsliv der er muligt igennem Ringsted Oplevelsessti. Oplevelsesstien skal være skelettet der binder det grønne, rekreative netværk sammen i Ringsted.

8 Oplevelsesstien og aktiviteterne/ faciliteterne Kort over oplevelsesstien og de planlagte forrbindelser/ aktiviteter og faciliteter Oplevelsesstien er en cykel-og gangsti af god kvalitet på ca. 25 km gennem Ringsted Kommune. Stien har fokus på sundhed, rekreation, motion i det fri og adgang til naturen, samt formidling af kulturhistorie, naturmæssige-, geologiske-, og landskabelige forhold.

9 I nærheden af eksisterende institutioner i landområderne opsættes broer der kan lede elever ud i vådområder, eller cykelbaner hvor børn og unge, kan lære at cykle i sikker afstand fra den tunge trafik. Oplevelsesstien er også placeret som et bindeled mellem eksisterende Oplevelserne regionale og nationale stier. Jf. afsnit om synergierne. Hele strækningen hvor Oplevelsesstien løber, er rig på oplevelser. Stien spiller sammen med de eksisterende elementer ved at inddrage disse i formidlingen af oplevelserne, samt sikrer at stien føres gennem særligt flotte udkikspunkter eller spændende natur. Derudover er der skabt forbindelser mellem Oplevelsesstien og andre eksisterende grønne områder. Det er derfor planen at Oplevelsesstien skal bruges som et stærkt skelet der giver mulighed for at skabe flere rekreative forbindelser mellem lokale seværdigheder eller andre rekreative ruter som spor i landskabet eller motionsstier. Der er derudover en bred vifte af faciliteter der understøtter de forskellige aktiviteter og dermed højner oplevelsen af stien. Faciliteter og aktiviteter Aktiviteterne er tilpasset de enkelte lokaliteter således at der i placeringen er tænkt både på brugergruppen som faciliteterne henvender sig til, samt hvordan faciliteterne kan tilpasses landskabet. Ved særligt flotte områder vil der således blive placeret bænke til pause og fordybning, ved spændende lokaliteter placeres der information med oplysninger om stedet og dens særkender. Hvor der naturligt kan laves ophold, sættes der en bålhytte med bænke op, og hvor der naturligt færdes mange mennesker, i motions øjemed, planlægges der opsat udendørs fitnessaktiviteter.

10 Oplevelsesstien og synergierne Oplevelsesstien, det missing link mellem nationale- og regionale stier. Udover at skabe en rekreativ forbindelse igennem Ringsted Kommune, skaber Oplevelsesstien sammenhæng mellem eksisterende regionale- og internationale stier som cykelruterne N6 Korsør-København og Munkevejen fra Tyskland der indtil videre når til Roskilde Domkirke, samt fjernvandreruten Køge Åsti, der løber fra kysten ved Køge til Borup via Dyndet ved Humleore skov, hvor Oplevelsesstien starter. Der udover er der på sigt mulighed for at forbinde Oplevelsesstien med Sorø og dens naturområder via Gyrstinge Sø, se Kortet herunder viser de nærmeste lokale og regionale stier. Oplevelsesstien og Vrangeskov - børn i bevægelse. Der er allerede nu realiseret flere sideaktiviteter omkring Oplevelsesstien som vil højne oplevelsen. Her tænkes særligt på projektet i Vrangeskov, som stien løber igennem. Dette projekt er oprindeligt skabt som en del af Oplevelsesstien, og realiseret som et delprojekt i et partnerskab mellem Ringsted Kommune, Naturstyrelsen og den frivillige borgergruppe, hvor der også er involveret lokale idrætsforeninger. Der er bl.a. sammen med RIMO (Ringsted Motionsforening) etableret en mountainbikebane. Derudover er der skabt stiforløb, bålhytte, isætningsplatform for kajak og kano m.m. Projektet har et samlet budget på ca. 1. mill.kr og forventes færdiggjort i løbet af Oplevelsesstien skal bl.a. binde eksisterende rekreative støttepunkter sammen. En del af disse støttepunkter kan bedst beskrives som sideaktiviteter til stien. Det er steder hvor der i forvejen er faciliteter selvom de ikke er beliggende direkte op til stien. Disse støttepunkter er en del af det grønne netværk som kan bindes op på stien.

11 Oplevelsesstien og projektet Fremtidens landskaber, omkring Haraldsted- og Gyrstinge Sø. Ringsted Kommune er ved at overtage bl.a. Haraldsted Sø. I den forbindelse vil kommunen også overtage bredarealerne. Hvor en del af stiforløbet skal være. Ringsted Kommune deltager samtidig i et projekt om Fremtidens Landskaber hvor der, i Ringsted, tages udgangspunkt i Haralsted- og Gyrstinge søer. Fremtidens Landskaber er et landsdækkende forskningsprogram, som i perioden , skal forbedre landskabsplanlægningen i Danmark og er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Kommunen. se mere på Det forventes at der kan skabes en stærk synergi mellem Oplevelsesstien og Fremtidens Landskaber. Oplevelsesstien vil kunne give adgang til svært tilgængelige arealer som vil være en fordel for projektet omkring søen, og samtidig vil oplevelsesstien kunne trække på de informationer der genereres og den PR der skabes med overtagelse af søen og det videre arbejde med dette. Derudover vil der gennem de initiativer der skal laves i forbindelse med Fremtidens Landskaber f.eks. skabes forbindelse fra Oplevelsesstien og til Sorø med de mange naturarealer, hvilket vil medvirke til at skabe et stort tilgængeligt netværk af stier og naturområder. Byens grønne bånd. Der er på budget 2014 afsat kommunale midler til at tydeliggøre Ringsted Bys grønne bånd. Dette skal bl.a. sikres via øget skiltning og gennem Ringsted Kommunes hjemmeside. Der er muligt at tilpasse mobile enheder. Dermed er et af hovedformålene også at fremhæve forbindelsen mellem Ringsted By og Ringsted Ådal (Oplevelsesstien), således at det f.eks. sikres at adgangsvejene til ådalen og Oplevelsesstien gøres mere synliglige. Dermed bliver Oplevelsesstien forbundet ikke kun med Kærehave Skov, Kaserne Parken og de grønne områder ved Nonnedalen, men også med de centrale pladser i Ringsted By, hvilket sikrer en nem og synlig adgang for byens borgere. Se kort ovenfor med de eksisterende grønne forbindelser og de fremtidige visioner for området

12 Samarbejdspartnerne Initiativet til at realisere projektet er sket i et partnerskab mellem de forskellige hovedaktører der er direkte involveret i projektet, enten gennem direkte arbejdskraft og/ eller via tildeling af midler. Primære samarbejdspartnere Ringsted Kommune Naturstyrelsen, Vestsjælland LAG Ringsted Stigruppen (frivillige ildsjæle) Fonde - A.P. Møller og Hustru Chastine MC-Kinney Møllers fond til almene Formaal og Nordea-fonden Aktører der sideløbende skal involveres i projektet og som skal holdes informeret og inddrages Foreningen Oplevelsesstiens Venner Landsbyforum Lokalråd Lokale foreninger f.eks. RIMO, DOF eller institutioner Lodsejerne Ringsted Oplevelsessti er startet på initiativ af en gruppe borgere der har arbejdet frivilligt på projektet i mere end 5 år. Denne gruppe af borgere har ydet en stor indsats i forhold til at skabe opbakning til projektet både lokalt i landområderne og blandt politikerne. Derudover har de været en stor arbejdskraft i forhold til at udarbejde baggrundsanalyser og deltage i udformningen af stien og dens aktiviteter. Dette har sikret at projektet har en bred folkelig involvering og forankring. Realiseringen af Oplevelsesstien er således et partnerskab mellem lokale ildsjæle, Ringsted Kommune, Naturstyrelsen og mange forskellige organisationer og foreninger i Ringsted Kommune.

13 Den frivillige indsats i projektet Den frivillige indsats, og dermed den folkelige involvering, er en af grundstenene i projektet da det i høj grad er de frivillige der er med til at skabe sammenhængen og synergi i projektet. Den frivillige indsats fremadrettet i projektet Der er på foranledning af den oprindelige gruppe ildsjæle, november 2013, stiftet en forening Oplevelsesstiens Venner. Denne forening er involveret i oprettelsen af et stilaug der fremadrettet vil supplere driften af stien. Det er også gennem denne gruppe at der er skabt forbindelse med lodsejere der bl.a. er med til at sikre adgangsveje til Haraldsted Sø. Derudover er gruppen i dialog med lokalrådene omkring stien og er med til at promovere denne, således at de forskellige lokalråd er med til at skabe aktiviteter og/eller lokale stiforløb der kan kobles op på Oplevelsesstien. Mange af de bærende kræfter er ligeledes involveret i Landsbyforum - en paraplyorganisation for alle landsbyforeningerne i Ringsted Kommune. Landsbyforum har et meget tæt samarbejde med kommunen. Gruppen er derudover bindeled mellem stien og de lokale foreninger, og er således med til at skabe samarbejde på tværs af institutioner. De har bl.a. været med til at involvere RIMO (Ringsted motionsforening) i forbindelse med et sideprojekt til Oplevelsesstien, hvor RIMO s medlemmer har lagt frivillige timer i etableringen af en mountainbike bane med tilknytning til Oplevelsesstien. De har også forbindelser til andre foreninger lokalt i Ringsted Kommune. De frivillige og herunder foreningerne vil også spille en stor rolle i forbindelse med udarbejdelsen af materiale til formidlingen. De vil blive involveret i indsamlingen af informationer om steder og oplevelser via meld din oplevelse ind, hvor det er de stedkendte og brugerne der melder oplevelser eller historier ind til vidensdatabasen, og hvor informationerne derefter vil blive brugt i formidlingen, jf. kommunikations- og formidlingsstrategien. Oplevelsesstiens venner Ringsted Oplevelsessti har fået etableret en venneforening Foreningen Oplevelsesstiens venner. De væsentligste medlemmer er de store foreninger i Ringsted Kommune som fx RIMO en idrætsforening med 650 medlemmer, Landsbyforum, Landsbyforeningerne, Fuglereservatets venner, Hjerteforeningen og kræftens bekæmpelse. Derudover er der selvfølgelig også almindelige borgere som er medlemmer. Foreningen er relativt nystartet, men har lagt succesfuldt fra land.

14 Proces, realisering og tidsplan Den tidlige proces De første konkrete planer for Oplevelsesstien blev udarbejdet i løbet af , af en frivillig gruppe borgere. Der er siden dengang lavet et stort forarbejde med lodsejerdialog, borgerinddragelse og myndighedsbehandling. Oplevelsesstien har derfor overstået idefasen og er nået til realiseringsfasen. Dvs. at når den sidste finansiering er på plads kan stien realiseres forholdsvist hurtigt. Nogle dele af stiforløbet eksisterer i dag, men de fleste strækninger kræver nyanlæg eller store forbedringer. Derudover leder stien også brugerne ud i områder der indtil nu ikke har været tilgængelige, bl.a. ved at skabe broer i kanten af Haralsted Sø. Synliggørelsen af Oplevelsesstien og formidlingen skal udarbejdes på baggrund af kommunikations- og formidlingsstrategien. Derefter skal den implementeres på de forskellige formidlingsplatforme. Foreløbig tidsplan maj/juni: Fondsansøgninger aug/sep/okt: svar fra fonde sep/okt: Påbegyndelse af 1. delstrækning, Roskildevej/ Vrangeskov dec: ansættelse af projektleder med start 1. jan jan: igangsættelse af projekt - indhentelse af tilbud, projektstyring feb: indhentelse af div. tilladelser feb/mar: Igangsættelsle af elementer til formidlingsstrategien maj/jun: færdiggørelse af 1. delstrækning jun: etableringsfasen af stien dec: midtvejsevaluering Etablering af sti og faciliteter, projektstyring, tilsyn og implementering af formidlingsstrategien aug/sep: udarbejdelse af procedure for fremtidig drift og formidling nov/ dec: tilsyn og udarbejdelse af slutrapport/ regnskab m.m apr/ maj: Indvielse af projekt med event jun: afslutning af projekt Idé udvikling og forprojekt Politisk involvering og lodsejerkontakt Fondssøgning og finansiering Projektering og realisering af stier og faciliteter Udarbejdelse af elementerne fra kommunikation - og formidlingsstrategien Indvielse af stien og afslutning af projekt Fortsat udvikling af sideaktiviteter og lokalestier til Oplevelsesstien maj/ juni 2014 april/ juni 2017

15 Økonomien Projektbudget Etableringsomkostningerne for stien er budgetteret til ca. 12,3 mio.kr (ex. moms). For dette beløb vil der blive etableret et robust stianlæg, faciliteter som borde og bænke, bålhytte, udendørs fitness m.m.. Der vil være ressourcer til at styre projektet og udarbejde og implementere de forskellige dele af formidlingsstrategien. Der henvises til projektets budget for en udspecificering af de enkelte poster. Budgettet kan ses i bilag nr. 1 Projektet delfinansieres af Ringsted Kommune og EU-midler. Derudover ansøges 2 store nationale fonde - A.P. Møller og Hustru Chastine MC-Kinney Møllers fond til almene Formaal og Nordea-fonden. Desuden lægges mange timers frivilligt arbejde i projektet, samt timer fra andre fagpersoner fra Ringsted Kommune, som ikke fremgår af budgettet. *Posterne i budgettet er angivet uden moms. Ringsted Kommune får momsrefunderet sine udgifter, undtaget 17,5% af de midler der kommer fra fondene. For den del af finansieringen der kommer fra fondene er der således opgivet bruttobeløb på kr. Projektansættelsen er ikke en del af beregningsgrundlaget for momsen. Finansieringsplan over udbetaling fra fonde kr kr Budget - Udgiftsart i overslag Anlæg af sti Anlæg af faciliteter Andre leverandørydelser Formidling og Information Projektansættelse uforudsete udgifter TOTAL EX. MOMS TOTAL INCL: MOMS Budget - Finansieringsplan Ringsted Kommune LAG Ringsted Nordea -fonden, og A.P. Møller og Hustru Chastine MC- Kinney Møllers fond til almene Formaal *søgt bruttobeløb fra fonde * TOTAL EX. MOMS TOTAL INCL: MOMS kr

16 Formidlingen Oplevelsesstien skal være en attraktion for alle borgere i Ringsted Kommune samt gæster udefra. Kommunikationsstrategien skal særligt støtte op om stiens hovedformål omkring sundhed og motion samt natur- og kulturhistorie. Formidling er en meget vigtig del af Ringsted Oplevelsessti. Fokus er overordnet set, at nå så mange målgrupper, så fokuseret som muligt på en tidssvarende måde. Formidlingen skal derudover være aktiv, udadvendt og brugerinddragende. Der vil i projektet blive lagt vægt på at formidlingen foregår i tæt dialog med brugere og interessenter. Formidlingen skal foregå via mange kanaler, målrettet brugere indenfor de identificerede målgrupper. Derfor vil strategien både indeholde den klassiske formidling med infostandere på nøglesteder i landskabet, samt, have et mere digitalt fokus således at turen kan planlægges på forhånd eller formidlingen opleves direkte på stedet via bl.a. QR-koder. Der er i projektet valgt at have fokus på indholdet af formidlingen og dermed integrere eksisterende og kendte platforme i formidlingsstrategien i stedet for at bruge kræfter på at udvikle nyt, dog undtaget en App, der skal tilpasses stiens formidlings- og oplysningsbehov. Dette har også den fordel at målgrupperne har et forhåndskendskab til formidlingsplatformene. Således sikres det at fokus bliver på at formidle det rigtige, de rigtige steder. Det giver også den fordel at Oplevelsesstien kan opleves i en større sammenhæng, i forhold til bl.a. nabokommuner. Se formidlings- og kommunikationsstrategien i bilag 3. Elementer i kommunikations- og formidlingsstrategien Vidensdatabase Hjemmeside App, med tilhørende digitalplatform Opkobling/ forbindelse til Ringsted Kommunes hjemmeside samt Visit Ringsted Integrering af friluftsguiden Annoncer og pressemeddelelser Folder Infotavler Markeringspæle QR-koder Geo-caching. Meld din oplevelse ind Indvielse/ event

17 Bilag 1 - projektbudget Udgifter Totalt TOTAL EX. MOMS TOTAL INCL: MOMS Ringsted Kommune kan som udgangspunkt få momsrefunderet sine udgifter. Dog skal kommunen betale 17,5 % moms af de midler der kommer ind via private fonde. Priserne for anlæg er baseret på et budget der blev udarbejdet i 2010, derfor er anlægspriserne baseret på det oprindelige budget og derefter reguleret for den almindelige prisudvikling Udgiftsart Antal Ialt Total (ex.moms) Anlæg af sti Etablering af sti - anlæg Etablering af sti - projektering og udbug - eksterne Etablering af sti - lodsejer kontrakter Etablering af sti - projektstyring Opsætning af skovhegn 700 m Etablering af støttehelle på Vigerstedvej og værkevadsvej 2 stk Levering og lægning af træplanker på gl. pumpestation (dia 10 m) 79 m Etablering af pumpestation ved underføring/tunnel, med tilslutning til Ringsted Å 1 stk Profilering af belægning i tunnel 100 m Træbroer 13 stk Anlæg af faciliteter Levering og opsætning af minifitness 2 steder 3 stk Borde og bænke Bålhytte og shelter 2 stk Stolper, levering og opsætning Andre leverandørydelser Nedtagning af eksisterende faciliteter 2 stk Rydning af opvækst Formidling og information tegninger, layout til infotavler m.m. - eksternt Synliggørelse herunder annoncer/ presse m.m Indkøb af App - offlinemodel hjemmeside/ platform der støtter op om Offline model Vidensindsamling fra fagpersoner til formidlingen Event og indvielse Folder - layout og trykning QR stk Infotavler - trykke og opsætte 12 stk Piktogrammer til markering af rute 85 stk Projektansættelse Projektansættelse jf. arbejdsbeskrivelsen. 0,5 årsværk i 2 år / år Uforudsete udgifter % af anlægssummen

18 Bilag 2 - projektansættelse Det er nødvendigt med en projektansættelse for at styre, opbygge og facilitere alle elementer omkring Oplevelsesstien. Projektledelsen vil foretages af relevant fagpersonale i Kommunen der således står for den overordnede projektstyring samt anlægselementerne. Derudover vil der blive brugt relevante personer udenfor kommunen der kan bidrage til vidensindsamlingen m.m. Projektansættelsens hovedopgaver vil være: Koordinering af projekts delelementer Budgetopfølgning og regnskab Kontakt til, og koordinering mellem, relevante aktører, herunder myndigheder, borgere, lodsejer, politikkere samt de frivillige og foreningerne Pressekontakt, annoncering og pressemeddelelser Midtvejsevalueringer og slutrapport Udarbejdelse af procedure til sikring af fremtidig drift (midlerne er bevilliget), samt formidling Planlægge indvielsen med tilhørende event Indsamling af materiale til formidlingsdelen, herunder ansvarlig for indsamling af materiale til vidensbasen, samt udarbejdelse af informationsmateriale (se uddybende beskrivelse i formidlings- og kommunikationsstrategien for Ringsted Oplevelsessti) Sikre informativ og brugervenlig opsætning af hjemmeside, app m.m., samt sikre løbende opdateringer af de digitaleplatforme. udarbejdelse af informationsmateriale Opbygning af vidensdatabasen Hjemmesiden (opbygning, design, og indhold) Indsamling af materiale til formidlingen Friluftsguiden opdatering og udbygning i forbindelse med kobling af hjemmeside, visit ringsted, QR koder indsamling af information, design og sammenkodning med hjemmeside o.a. App - Opsætning af App samt udbygning af undliggende platform Udarbejdelse af infotavler og foldere design, indsamling af information, layout Geo-caching udarbejdelse af punkter og indmeldelse i relevante systemer Meld din oplevelse ind annoncere, informere, opsamle og udgive informationen på de relevante hjemmesider

19 Bilag 3 - Formidlings- og kommunikationsstrategi Oplevelsesstien skal være en attraktion for alle borgere i Ringsted Kommune samt gæster udefra. Kommunikationsstrategien skal særligt støtte op om stiens hovedformål omkring sundhed og motion samt natur- og kulturhistorie. Formidling er en meget vigtig del af Ringsted Oplevelsessti. Fokus er overordnet set, at nå så mange målgrupper, så fokuseret som muligt, på en tidssvarende måde. Formidlingen skal derudover være aktiv, udadvendt og brugerinddragende. Der vil derfor i projektet blive lagt vægt på at formidlingen foregår i tæt dialog med brugere og interessenter. Formidlingen skal foregå via mange kanaler, målrettet brugere indenfor de identificerede målgrupper. Derfor vil strategien både indeholde den klassiske formidling med infostandere på nøglesteder i landskabet, samt, have et mere digitalt fokus således at turen kan planlægges på forhånd eller formidlingen opleves direkte på stedet via bl.a. QR-koder og mobileplatforme. Der er i projektet valgt at have fokus på indholdet af formidlingen og dermed integrere eksisterende og kendte platforme i formidlingsstrategien i stedet for at bruge kræfter på at udvikle nyt. Dette har også den fordel at målgrupperne har et forhåndskendskab til formidlingsplatformene. Således sikres det at fokus bliver på at formidle det rigtige, de rigtige steder. Det giver også den fordel at Oplevelsesstien kan opleves i en større sammenhæng, i forhold til bl.a. nabokommuner som f.eks. Sorø og Næstved. Der er i projektet indtænkt en off-line App. med en digitalplatform der sikre at publikum har adgang til alle informationer på en gang. App en skal være off-line således det sikres at publikum, herunder turisterne, ikke får problemer med datatakster eller manglende dækning ved stien. 1. Mål Det er målet med denne strategi at oplevelsesstiens målgrupper får kendskab til oplevelsesstien, således at: Den bliver en naturlig del af den daglige motionstur, og således bidrager til lokalbefolkningens sundhed Skabe kendskab til den lokale natur, kultur og historie Lokale foreninger og institutioner medvirker til at fylde op i vidensdatabasen, og bliver aktivt deltagende i formidlingen Stien og dens oplevelser er med til at gøre Ringsted Kommune til et attraktivt sted at bo og opleve. 2. Målgrupper Der er i projektet defineret 3 primære målgrupper. Disse bruger stien og dens aktiviteter forskelligt, og har derfor forskellig indgang til information om stien som skal målrettes. De 3 målgrupper er: 1. Borgere i Ringsted Kommune Lokalbefolkningen i Ringsted er en hovedfokus gruppe. Det er målet at den almindelige borger i Ringsted Kommune vil opfatte Oplevelsesstien som et godt alternativ, når der skal dyrkes motion i det daglige, og som et naturligt valg til udflugter og oplevelser i naturen i forbindelse med weekender og ferier.

20 Bilag 3 - Formidlings- og kommunikationsstrategi 2. Lokale foreninger og institutioner De lokale kræfter er vigtige. Ideen bag Oplevelsesstien er udsprunget af en lokal gruppe borgere der har arbejdet i flere år på at realisere projektet. De er bindeleddet til de lokale foreninger i landområderne omkring stien og er til stadighed med til at promovere og udvikle stien. De lokale foreninger skal bruge Oplevelsesstien som fundamentet i deres egne rekreative ideer. Bl.a. via borgerdrevne lokale projekter med stier der knyttes op på Oplevelsesstien. Idrætsforeninger og spejderorganisationer vil have lokale og tilgængelige steder at styrke kendskab til natur og/eller motionsmuligheder. Som et sideprojekt til Oplevelsesstien er der f.eks. allerede skabt en mountainbike rute m.m. gennem Vrangeskov. Et af målene er at få inddraget de lokale kræfter i at fortælle/ formidle Oplevelsesstien. Alle skal have adgang til at oploade billeder og små historier ved og omkring stien på et fælles site, der vil blive integreret i formidlingen af stien. Et andet mål er at de lokale foreninger vil betragte Oplevelsesstien som et aktiv, de kan gøre brug af i læringen og/ eller i foreningsaktiviteterne. Oplevelserne og formidlingen undervejs skal være med til at skabe et lærende miljø som særligt skoler kan have glæde af. Skolerne kan således bruge stien og informationerne i deres undervisning, samt som en integreret del af deres temadage/ fokusuger/ idrætstimer m.m. 3. Turister Friluftsfolket planlægger turene på forhånd med henblik på vandring/ cykling, og gerne vil have oplevelser undervejs. Oplevelsesstien er primært fokuseret på borgere i Ringsted Kommune, men der vil også være en del turister der forventes at bruge stien. Hovedfokus for denne gruppe vil være vandre- eller cykelturisme, Hvilket primært vil være personer der planlægger turen hjemmefra og som ønsker forskellige oplevelser kombineret med muligheden for at være koblet op på andre lokale/ nationale ruter. Oplevelsesstien vil for denne målgruppe fokusere på at skabe kendskab gennem etablerede formidlingsplatforme som friluftsguiden, samtidig med at Oplevelsesstien kobles op på eksisterende indgange til formidling som Ringsted Kommunes hjemmeside og Visit Ringsted. 3. Indsatsområder delelementer til formidlingen Følgende indsatsområder er en del af formidlingsstrategien. De forskellige delelementer har fokus på en eller flere af de fastlagte målgrupper. Vidensdatabase Hjemmeside, responsiv så den tilpasses håndholdte mobileenheder App - offline, med en digitalplatform der kan tale sammen med de andre digitale løsninger feks. hjemmesiden. Opkobling/ forbindelse til Ringsted Kommunes hjemmeside samt Visit Ringsted Integrering i friluftsguiden Annoncer og pressemeddelelser Folder Infotavler Markeringspæle QR-koder Geo-caching. Meld din oplevelse ind Indvielse/ event

21 Bilag 3 - Formidlings- og kommunikationsstrategi Vidensdatabase Basen for al formidling skal samles i en vidensdatabase. Det er her billeder, beskrivelser, gode historier, fakta om natur og kultur, film og andet materiale samles. Det er de delelementer der ligger i vidensbasen der skal danne baggrund for alle de publikationer og formidlingsdele der skal udarbejdes. Her bliver samtidig samlet alle de historier som brugerne sender ind. Alle elementer i vidensdatabasen vil, så vidt det er muligt, blive gjort offentligt tilgængelig og til fri afbenyttelse med angivelse af kilde. For at sikre et fagligt korrekt og samtidig spændende materiale, vil der blive brugt eksterne konsulenter og fagpersoner i forbindelse med vidensindsamlingen i det omfang det er nødvendigt. Hjemmeside Hjemmesiden vil være en del af den bærende platform for formidlingen. Det vil være her mange informationer samles som skal bruges i forbindelse med QR-koderne, dvs. de uddybende beskrivelser af natur, kultur, geologi m.m. Derudover vil foldere og rutebeskrivelser være tilgængelige. Hjemmesiden er responsiv og vil kunne tilpasse sig mobile, håndholdte enheder. App, med tilhørende digital platform Der skal i projektet satses på at formidlingen bliver understøttet af en App, med underliggende digitalplatform, der sikre brugerne en nemt tilgang til stien og de informationer der tilknytter sig til denne. Nordea fonden har tidligere bevilget midler til udvikling af en App i Varde Kommune. Igennem netværket er det muligt at få adgang til denne App som kan danne grundlag for Ringsted Oplevelsesstis App. App en er en såkaldt offline App, hvor man downloader og lagre data direkte på sin mobiltelefon. Nogle af fordelene er, at brugeren ikke er afhængig af dataforbrug, som det fx er tilfældet med en online App specielt for turister er det væsentligt. Derudover er brugeren uafhængig af dækningen i området, der kan opleves som meget varierende. Det er vigtigt for bl.a. ressourceforbruget at de forskellige digitale løsninger så vidt det er muligt kan spille sammen, således at det sikres at informationen på siderne er tilsvarende. Hjemmesiden skal samtidig spille sammen med Visit Ringsted og friluftsguiden, som er kendte og brugte kanaler til at søge og planlægge oplevelser i Ringsted Kommune. Hjemmesiden bliver koblet op på Ringsted Kommunes hjemmeside, hvor den samme platform skal kunne bruges. Ressourcerne vil derfor primært skulle bruges på opbygning, design og indhold. Informationerne på hjemmesiden vil primært blive hentet fra vidensdatabasen.

22 Bilag 3 - Formidlings- og kommunikationsstrategi Visit Ringsted Visit Ringsted er en del af Ringsted Kommunes indgang for turister. Her kan forskellige oplevelser kædes sammen og Ringsteds muligheder kan opdages. Der skal sikres en stærk sammenhæng mellem hjemmesiden og Visit Ringsted. Gennem Visit Ringsted, der en del af visit denmark som allerede er et kendt brand, vil der være muligt at fange den ønskede målgruppe. Integrering af friluftsguiden Friluftsguiden rummer allerede en del af de aktiviteter der fra starten var indtænkt i projektet. En del af projektets formidlingsstrategi vil derfor være at integrere friluftsguiden i projektet således at der er et samlet sted, hvor der, visuelt, kan opleves en sammenhæng mellem Oplevelsesstien og tilstødende ruter/ seværdigheder og oplevelser i Regionen. Her er det bl.a. muligt at skabe et interaktivt kort med afmærkning af internationale/ regionale cykel- og vandreruter, særlige natur og kulturhistoriske steder. Derudover vil der være mulighed for at skabe sig et overblik over nærliggende attraktioner og oplevelser. Ringsted Kommune er allerede en del af friluftsguiden og data fra Ringsted er aktuelt og opdateret. Ressourcerne i forbindelse med friluftsguiden vil primært være at sikre at der er tydelige sammenhænge mellem hjemmesiden og friluftsguiden, samt opdatere baggrundsmaterialet således at Oplevelsesstien og tilhørende aktiviteter vil kunne opleves i friluftsguiden.

23 Bilag 3 - Formidlings- og kommunikationsstrategi Annoncer Undervejs i processen med at etablere stien skal der skabes fokus på denne ved at annoncere i pressen. Dette gøres både via almindelige annoncer og forskellige pressemeddelelser. Foldere Der vil blive udarbejdet foldere omkring Oplevelsesstien. Folderne kan opdeles i delstrækninger således at der bliver informationer der målrettes det specifikke sted. Folderne vil ligeledes kunne særlige lokaliteter f.eks. hvor der er flere elementer som spiller sammen, som natur, kultur og/ eller historie. Infotavlerne er primært til dem der ikke kan/ønsker at bruge elektronik for at få en oplevelse i naturen, men som alligevel er nysgerrig på sine omgivelser. Dog vil der ved infotavlerne indtænkes mulighed for at integrere QR-koder for uddybende/ supplerende informationer om stedet. Der vil i forbindelse med opsætning af skilte, sikres at udtrykket i høj grad vil passe med den øvrige skiltning således at Oplevelsesstien vil falde positivt ind i de eksisterende stier, skilte m.m. have fokus på adgangsveje til stien, beskrivelse af stien/ etapen, historier, fakta og interessepunkter. Folderne skal være tilgængelige ved stien, i lokalområderne, på turistkontoret og biblioteket. Derudover vil alle foldere være tilgængelige på nettet til fri download. Infotavler 8 12 steder skal der placeres oplevelsesskilte. Skiltene skal placeres på centrale steder. Hovedformålet med skiltene er at formidle oplevelser på Markeringspæle Ruten skal være afmærket med markeringspæle som viser vej, på dem kan der også sidde QR-koder med bonus informationer om netop dette sted.

24 Bilag 3 - Formidlings- og kommunikationsstrategi QR-koder QR-koderne skal tænkes ind i en større formidlingssammenhæng. QR-koderne kan være emneopdelt eller med forskellig fokus, således at nogle er med bonusinformationer, en sjov historie, fakta om natur, kultur m.m. Andre kan være mere motionsfokuseret med forslag til forskelle motionsmuligheder på netop det aktuelle sted. Andre igen kan give adgang til meget mere information der f.eks. kan uddybe og understøtte den information der står på infotavlerne. Geo-caching Oplevelsesstien er oplagt til områder for geocaching, der er en omsiggribende leg via gps eller smartphone. Ideen er at der på præcise geografiske punkter er gemt en skattekiste, der kan være gravet ned eller på anden måde godt skjult. Fra kisten kan man tage en lille skat, mod at efterlade en til de næste. Ved skattekisten kan der samtidig placeres en QR-kode til hjemmesiden med informationer om stedet og oplevelsesstien. Geocaching punkterne kan indtegnes som et lag på kortet på hjemmesiden. meld din oplevelse ind En vigtig del af denne strategi er at formidlingen inddrager brugerne. Dette kan gøres via de relevante foreninger og lokale borgere der sidder inde med viden i forbindelse med opbygningen af vidensdatabasen, men i lige så højgrad via muligheden for, som bruger, selv at præge de informationer der kan formidles. Det vil være muligt, som bruger, at melde en oplevelse eller historie ind via hjemmesiden eller andet. Disse vil så kunne ses af andre, f.eks. via QRkoderne. Dette kunne f.eks. være et særligt sted hvor en mand friede til sin kommende kone, et billede af en flot solnedgang m.m. Dette skal være med til at skabe en mere personlig sti, der emmer af lokal viden, og glæde ved at dele sine gode oplevelser med andre. Dog skal det sikres at publikum kan kende forskel på det der er fagligt korrekt og det der sættes på af private aktører. Det kan feks. sikres gennem en form for Wikipidia indgang og ved at relevante fagpersoner kikker historierne igennem inden de bliver offentliggjort. Event Der skal skabes en event i forbindelse med indvielsen af stien. Dette skal i høj grad være medvirkende til at skabe lokalt- (og regionalt-) fokus på stien. Det kan f.eks. være i form af et motionsløb, en oplevelsestur eller andet. Fokus skal være på at inddrage så mange brugergrupper som muligt og derved skabe en oplevelse der snakkes om i lang tid.

Høringssvar til Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø

Høringssvar til Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Høringssvar til Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Indsendt af Foreningen Oplevelsesstiens Venner. CVR nr. 35 32 41 78 Den 6. november 2015 Til Ringsted Kommune, Teknik og Miljø og til orientering

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

PROJEKT#GRØNNE OPLEVELSER I SILLEBRO ÅDAL 2013

PROJEKT#GRØNNE OPLEVELSER I SILLEBRO ÅDAL 2013 Frederikssund Kommune har stort fokus på natur og sundhed. Vi vil derfor i samarbejde med en række foreninger skabe et unikt bynært multifunktions naturområde til gavn for borgere i alle aldre. Samtidig

Læs mere

Velkommen til. Kløverstiseminar. Friluftsrådet, København, den 24. maj 2012

Velkommen til. Kløverstiseminar. Friluftsrådet, København, den 24. maj 2012 Velkommen til Kløverstiseminar 2012 Friluftsrådet, København, den 24. maj 2012 Velkommen til Kløverstier et projekt der forener oplevelse med motion v. projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Friluftsstrategi 2017-2024 3 5 6 8 9 10 11 Vision for friluftslivet Mål for friluftslivet Handlinger for friluftslivet Tilgængelighed og sammenhænge Regionale ruter og muligheder Friluftsliv i byen Formidling

Læs mere

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune 1 Nordrup Kirkeskov Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune Projektbeskrivelse som grundlag for Ansøgning til Landsbyforum Ringsted & Friluftsrådet Version 1.0 Udarbedjet

Læs mere

Natur skaber synergi! V./ Jesper Gersholm Formand for Teknisk Udvalg, Næstved Kommune

Natur skaber synergi! V./ Jesper Gersholm Formand for Teknisk Udvalg, Næstved Kommune Natur skaber synergi! V./ Jesper Gersholm Formand for Teknisk Udvalg, Næstved Kommune Disposition Kommunernes nye rolle Skovrejsning - synergi med sundhed Friluftsguiden - et nyt redskab! Spørgsmål Kommunernes

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune.

Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune. Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune. Hvad er en sti? Stier er færdselsarealer, der er forbeholdt gående, cyklende, ridende eller andre lette trafikanter. Stier kan være befæstet med forskellige

Læs mere

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser 1 Udkast til politisk behandling - 2019 Baggrund for strategien Faxe Kommune er beriget med en spændende og forskelligartet natur, som alle skal have mulighed

Læs mere

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Danske Naturparker - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Kirsten Østerbye, politisk konsulent, kos@friluftsraadet.dk Friluftsrådet paraply

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

D. 17. november 2013 Høringssvar til Tillæg nr. 4 Stiplan til Kommuneplan 2013 Danmarks Naturfredningsforening i Slagelse Kommune afgiver høringssvar til Slagelse Kommunes forslag til Tillæg nr. 4 til

Læs mere

Velkommen til. Miniseminar om Kløverstier. Tirsdag den 20.09.11. Friluftsrådet

Velkommen til. Miniseminar om Kløverstier. Tirsdag den 20.09.11. Friluftsrådet Velkommen til Miniseminar om Kløverstier Tirsdag den 20.09.11 Friluftsrådet 1 Kløverstierne skal skabe gode muligheder for at lokale borgere og turister let kan forene motion, frisk luft og oplevelser.

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Oplevelsen af Nationalpark Mols Bjerge til fods og på cykel giver den besøgende en helt unik og stærk oplevelse af områdets særegne landskab

Læs mere

Udstikker rammerne og peger på optimeringsmuligheder for oplevelser udendørs i naturen herunder åbne pladser og parker i byen.

Udstikker rammerne og peger på optimeringsmuligheder for oplevelser udendørs i naturen herunder åbne pladser og parker i byen. Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 22. maj 2012 Sagsbehandler Mette Keseler List Direkte telefon 79 79 74 47 E-mail meli@kolding.dk Emne: Outdoorstrategi / Oplevelsesplan Geografi: Omfatter

Læs mere

PROJEKT#GRØNNE OPLEVELSER I SILLEBRO ÅDAL 2013

PROJEKT#GRØNNE OPLEVELSER I SILLEBRO ÅDAL 2013 Frederikssund Kommune har stort fokus på natur og sundhed. Vi vil derfor i samarbejde med en række foreninger skabe et unikt bynært multifunktions naturområde til gavn for borgere i alle aldre. Samtidig

Læs mere

Handlingsplan for turismestrategien. Kulturelle og historiske seværdigheder Erhvervsturisme

Handlingsplan for turismestrategien. Kulturelle og historiske seværdigheder Erhvervsturisme Handlingsplan for turismestrategien Kulturelle og historiske seværdigheder Erhvervsturisme Forord Byrådet vedtog d. 18. dec. 2013 en ny turismestrategi for Frederikssund Kommune. Turismestrategien efterfølges

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt.

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. BILAG 3. PROJEKTBESKRIVELSE Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. Februar 2015 2 Vidensgrundlag for balance mellem benyttelse

Læs mere

Udlodningsmidler til friluftsliv søges ved at udfylde og indsende det elektroniske ansøgningsskema, som findes her:

Udlodningsmidler til friluftsliv søges ved at udfylde og indsende det elektroniske ansøgningsskema, som findes her: Udlodningsmidler til friluftsliv søges ved at udfylde og indsende det elektroniske ansøgningsskema, som findes her: www.fr-tips.dk Dette skema er således udelukkende tænkt som en hjælp til at forberede

Læs mere

RudersdalRutens Univers. Aktiviteter og inspiration til motion i naturen

RudersdalRutens Univers. Aktiviteter og inspiration til motion i naturen RudersdalRutens Univers Aktiviteter og inspiration til motion i naturen Naturen som platform for aktivitet og oplevelser for alle Friluftsliv er mange ting for mange forskellige brugere: Naturoplevelser

Læs mere

Strategi- og handleplan for landdistrikterne

Strategi- og handleplan for landdistrikterne Strategi- og handleplan for landdistrikterne 11. januar 2016 vedtog Byrådet en ny Landdistriktspolitik. Politikken omhandler følgende temaer: Strategi- og handleplanen er en opfølgning på den vedtagne

Læs mere

Forslag til etablering af en mountainbike bane. -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer.

Forslag til etablering af en mountainbike bane. -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer. Forslag til etablering af en mountainbike bane -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer. Først lidt information om hvem vi er: Struer Cykelklub er en motions

Læs mere

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark.

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark. Ideer og ønsker til naturstien fra borgerne ved offentlig møde 6. oktober Lokalitet Friluftsliv og motion (herunder faciliteter, som understøtter benyttelsen, samt adgangsforhold) Koordinering med Masterplan

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier Velkommen til konferencen Rekreative stier Konference for alle med interesse for at etablere stier Den 5. oktober 2011 Kl. 9.30-16.00 Comwell Roskilde Stier i natur, landskaber og grønne områder giver

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Lone Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning, Skov & Landskab, Københavns Universitet Indholdet Noget Diaplan og dets organisering og

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

Missing links. Naturstyrelsens arealer som trædesten i stiplanlægningen. Skovrider Claus Jespersen, Naturstyrelsen

Missing links. Naturstyrelsens arealer som trædesten i stiplanlægningen. Skovrider Claus Jespersen, Naturstyrelsen Missing links Naturstyrelsens arealer som trædesten i stiplanlægningen Skovrider Claus Jespersen, Naturstyrelsen Udvikling af Naturstyrelsens HOTspots Udvikling af støttepunkter for brug af naturen Plads

Læs mere

Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019

Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019 Punkt 3. Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019 2019-009045 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der ydes et anlægstilskud på 3.000.000 kr.

Læs mere

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen Istidstuten En cykelrute gennem Midt-Nordvestsjælland med istiden som tema Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser Projektleder: Anders Lauritsen Istidsruten - introduktion

Læs mere

Stier. -Inspiration til planlægning og forvaltning

Stier. -Inspiration til planlægning og forvaltning Stier -Inspiration til planlægning og forvaltning Disposition Baggrund og proces: Adgangspolitisk handlingsplan Indsatsområde Stier Processen Håndbog om planlægning og forvaltning Erfaringer og anbefalinger:

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Opgradering af Alhedestien 1. Bestiller /projektejer Hvem har bestilt projektet (Direktør, chefgruppe, MED)?

Opgradering af Alhedestien 1. Bestiller /projektejer Hvem har bestilt projektet (Direktør, chefgruppe, MED)? Opgradering af Alhedestien 1. Bestiller /projektejer Hvem har bestilt projektet (Direktør, chefgruppe, MED)? Hvem er projektejer? Projektets politiske og organisatoriske ejerskab Teknisk Udvalg / Teknik

Læs mere

Rekreation i landdistrikerne

Rekreation i landdistrikerne Besøgsområder Sejlads og bademuligheder Fritidsanlæg åben land Eksisterende cykelstier Cykelrute 6 Lokal afmærkede vandreruter Fjern vandrevej Eksisterende gang- og vandresti Afmærkede motionsruter Vandrerute

Læs mere

Aktivitets- og Oplevelsessti i Ringsted Kommune

Aktivitets- og Oplevelsessti i Ringsted Kommune Aktivitets- og Oplevelsessti i Ringsted Kommune Ringsted Oplevelsessti er en aktivitets- og natursti på ca. 25 km igennem Ringsted Kommune. En sti for borgere i landdistrikterne og for byboere, der alle

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr.

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tårs Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tidsplan Oktober 2017 - november 2018 Aktivitet Aktivitetsbånd Et udendørs samlingssted,

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

Rekreativ stiplanlægning i kommuner

Rekreativ stiplanlægning i kommuner Skov & Landskab Rekreativ stiplanlægning i kommuner Anton Stahl Olafsson, postdoc, ph.d. (asol@life.ku.dk) Skov & Landskab Fr.berg 6.9.2012 Rekreativ stiplanlægning i kommuner Hvad er status for planområdet?

Læs mere

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans Friluftslivsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans Kolofon: Udarbejdet af: Herning Kommune, Teknik og Miljø, 2015 Illustrationer: Ole Jørgensen Indhold Forord 5 Vision for friluftslivet 7 Friluftslivet

Læs mere

Sundhedsprojekt. Københavns nye Bevægelsesrum. Bilag 1 - web

Sundhedsprojekt. Københavns nye Bevægelsesrum. Bilag 1 - web Sundhedsprojekt Københavns nye Bevægelsesrum Bilag 1 - web 1 Overordnet projektbeskrivelse Sundhedsprojektet Københavns nye Bevægelsesrum Formål Projektleder Dato 28.10.08 At udvikle og etablere faciliteter

Læs mere

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk Naturparker Naturpark Åmosen (2014) (Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommuner) Naturpark Vesterhavet (2014) (Varde Kommune) Naturpark Maribosøerne (2014) (Guldborgsund og Lolland Kommuner) Naturpark Amager

Læs mere

Lokaldemokratiudvalget

Lokaldemokratiudvalget Lokaldemokratiudvalget Formandens forord: Vi er fælles om Kolding kommune I vores kommune er der mange former for fællesskaber små som store. Fællesskaber hvor vi søger sammen om interesser og opgaver.

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Ringsted som idrætsdestination: Ideer samlet i 10 overskrifter

Ringsted som idrætsdestination: Ideer samlet i 10 overskrifter Ringsted som idrætsdestination Opsamling på Idan Forums kreative proces 31. marts 2016 Projektleder og analytiker Martin Hedal Ringsted som idrætsdestination: Ideer samlet i 10 overskrifter UDGANGSPUNKTET

Læs mere

Dette skema benyttes til fremsendelse af ansøgning til puljen Helhedsplanpuljen.

Dette skema benyttes til fremsendelse af ansøgning til puljen Helhedsplanpuljen. Ansøgningsskema Dette skema benyttes til fremsendelse af ansøgning til puljen Helhedsplanpuljen. Forbeholdt sekretariat / bestyrelsen Projektnummer Modtaget den Godkendt den Behandlet den Afslag den Afsluttet

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Kommissorium for samarbejde omkring Odense Fjord

Kommissorium for samarbejde omkring Odense Fjord Kommissorium for samarbejde omkring Odense Fjord Projektets navn Evt. projektnr. Del af projektprogram Baggrund Odense Fjord-samarbejdet Odense Fjord med Kertinge Nor rummer store naturværdier, hvoraf

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Hvor skal stien føre hen og hvem skal bruge den? V/ Casper Lindemann, Friluftsrådet

Hvor skal stien føre hen og hvem skal bruge den? V/ Casper Lindemann, Friluftsrådet Hvor skal stien føre hen og hvem skal bruge den? V/ Casper Lindemann, Friluftsrådet 1 Disposition Formål Stiens forløb Analyser Stityper og valg af underlag Stiens dimensioner Faciliteter og støttepunkter

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Fritids- og friluftsstrategi Overordnede rammer for arbejdet og bud på hovedemner. Version 7 29. august 2015

Fritids- og friluftsstrategi Overordnede rammer for arbejdet og bud på hovedemner. Version 7 29. august 2015 Fritids- og friluftsstrategi Overordnede rammer for arbejdet og bud på hovedemner Version 7 29. august 2015 Hvorfor ny strategi for fritids- og friluftsliv Behov for nye strategier fordi: De eksisterende

Læs mere

Ansøgning om puljemidler

Ansøgning om puljemidler Ansøgning om puljemidler TJEKLISTE Udfyldt budgetskema i den skabelon som er til slut i dette dokument. Vedlagt kopi af ansøgning om støtte fra anden side, samt evt. svar. GENERELLE OPLYSNINGER Projektets

Læs mere

Dette skema benyttes til fremsendelse af ansøgning til puljen Helhedsplanpuljen. Forbeholdt sekretariat / bestyrelsen Side 1 af 2

Dette skema benyttes til fremsendelse af ansøgning til puljen Helhedsplanpuljen. Forbeholdt sekretariat / bestyrelsen Side 1 af 2 Ansøgningsskema Dette skema benyttes til fremsendelse af ansøgning til puljen Helhedsplanpuljen. Forbeholdt sekretariat / bestyrelsen Side 1 af 2 Projektnummer Modtaget den Behandlet den Afsluttet den

Læs mere

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE PROJEKTER B o r n h o l m s R e g i o n s k o m m u n e DEN GRØNNE BØLGE DEN GRØNNE BØLGE Nærhed til naturen er en vigtig ressource for yderområderne. Mange steder er forbindelsen til naturen dog gået

Læs mere

Friluftslivsstrategi. Herning Kommune. - et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi. Herning Kommune. - et friluftsliv, der byder op til dans Friluftslivsstrategi Herning Kommune - et friluftsliv, der byder op til dans 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvor skal friluftslivet bevæge sig hen... 4 Fokus på fire temaer:... 5 Bevægelse... 6

Læs mere

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans Yderligere information: Teknik og Miljø Natur og Grønne Områder Rådhuset, Torvet 7400 Herning Telefon 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Læs mere

Kløverstierne. - et frugtbart samarbejde mellem ildsjæle, organisationer og kommuner. Projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet

Kløverstierne. - et frugtbart samarbejde mellem ildsjæle, organisationer og kommuner. Projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet Kløverstierne - et frugtbart samarbejde mellem ildsjæle, organisationer og kommuner Projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Hvad er Kløverstierne (I)?

Læs mere

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen KLIMAPROJEKT Tinbæksøen Indledning Som led i et klimatilpasningsprojekt i Galten-Skovby har Skanderborg Forsyning og skabt et nyt område ved Tinbækstien. Det overordnede formål blev at klimasikre en tunnel

Læs mere

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Syv pilotprojekter fra 2009-2012 Naturpark Vesterhavet Naturpark Åmosen Naturpark Randers Fjord Naturpark Præstø Fjord Naturpark

Læs mere

Ansøgningsskema Puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen)

Ansøgningsskema Puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen) Dette skema skal udfyldes ved ansøgning til LUP-puljen. Der må gerne vedlægges bilag, men ansøgningsskemaet skal give et kort, præcist, samlet overblik over projektet. Journalnummer (udfyldes af Vordingborg

Læs mere

Cykelring Høje Taastrup kommune

Cykelring Høje Taastrup kommune Cykelring Høje Taastrup kommune Høje Taastrup kommune Cykel- og motionsring Dato: 18.07.09 Redaktion: Høje Taastrup kommune Via Trafik 00 Baggrund og vision 01 Baggrund/Koncept 02 Den Grønne Ring - Natur

Læs mere

Til Demokratiudvalget Modtaget den:

Til Demokratiudvalget Modtaget den: Til Demokratiudvalget Modtaget den: ANSØGNING OM TILSKUD FRA INITIATIVPULJEN TIL DEMOKRATI- BORGERINDDRAGELSESINITIATIVER Ansøgning nr.: Ansøgers navn: (Forening / gruppe / enkeltperson) Gang I Tange (

Læs mere

Ansøgning - Stier i Videbæk

Ansøgning - Stier i Videbæk 23. marts 2015 Videbæk Borgerforening Ansøgning - Stier i Videbæk Videbæk Borgerforening ønsker flere borgere på byens stier Ringkøbing-Skjern kommune søges om: Etablering af nogle nye stistrækninger i

Læs mere

Ideoplæg Ny Rosborg legeruten - Oplevelser og leg i naturen. Version 2. januar 2019

Ideoplæg Ny Rosborg legeruten - Oplevelser og leg i naturen. Version 2. januar 2019 Ideoplæg Ny Rosborg legeruten - Oplevelser og leg i naturen Version 2. januar 2019 Ny Rosborg En ny bydel en del af byen Med Ny Rosborg går Vejle nye veje, skaber rum til nærvær og plads til livet. Koncept

Læs mere

INDSATS TEKNIK & MILJØ

INDSATS TEKNIK & MILJØ INDSATS TEKNIK & MILJØ Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi i sundheds-politikken 2019-2022) Indsatsen vedrører følgende to målsætninger fra Hjørring kommunes sundhedspolitik (side 7) Sikre

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Projektudvikling Beboergrupper og boligafdelinger kan søge om støtte til at udvikle et projektforslag, så det senere kan føres ud i livet. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen

Læs mere

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 UDKAST 21. marts 2012 1 1. Introduktion til Kataloget Visions- og idékataloget

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Lokale Grønne Partnerskaber

Lokale Grønne Partnerskaber Projektets titel: Rekreativt friluftsområde i Bøvlingbjerg Hvem er ansøger = den økonomisk ansvarlige part i projektet Organisation: Adresse: Tlf: Evt. webadresse: Bøvling Fri- og Idrætsefterskole, Høvsørevej

Læs mere

Naturlandet Lolland-Falster Kort projektbeskrivelse

Naturlandet Lolland-Falster Kort projektbeskrivelse Naturlandet Lolland-Falster Kort projektbeskrivelse 1. Projektets mål 2. Projektets delmålsætninger 3. Målgruppen 4. Projektets langsigtede mål 5. Geografiske fokusområder 6. Aktiviteter 7. Organisering

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling på 1,653 mio. kr. til fitness- og motionsruter samt aktivering af byens parker og grønne områder. 1.

Indstilling. Anlægsbevilling på 1,653 mio. kr. til fitness- og motionsruter samt aktivering af byens parker og grønne områder. 1. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 13.1.2011 Anlægsbevilling på 1,653 mio. kr. til fitness- og motionsruter samt aktivering af byens parker og grønne Aarhus Kommune

Læs mere

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen Kilebestyrelsen for i Mimersgadekvarteret (1/5) er et kommende offentligt friareal i Mimersgadekvarteret. s fysiske rammer er det offentligt tilgængelige areal mellem Nørrebrogade ved Nørrebrohallen og

Læs mere

Friluftsliv og skovrejsning naturen som oplevelsesrum

Friluftsliv og skovrejsning naturen som oplevelsesrum Friluftsliv og skovrejsning naturen som oplevelsesrum Naturstyrelsen, Aarhus Kommune og Lokale og Anlægsfonden ønsker at gennemføre et analyse- og udviklingsarbejde, som sikre alle optimale muligheder

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter er besvaret

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision og et mål for

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

PARKPROGRAM FOR ÅRHUS Tæt på mennesker 2010-2019. Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

PARKPROGRAM FOR ÅRHUS Tæt på mennesker 2010-2019. Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune PARKPROGRAM FOR ÅRHUS Tæt på mennesker 2010-2019 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE Del 1: Århus Kommune Hvad vil vi? 3 Hvorfor udvikling? 4 Hvordan gør vi? 4 Hvad kan vi?

Læs mere

FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION

FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION 2 INDHOLD 4 6 8 12 14 15 1. FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION 2. INDSATSOMRÅDER 3. FREMTIDIGE MULIGHEDER 4. SAMARBEJDE MED FAVRSKOV KOMMUNE 5. ORGANISERING 6. KONTAKTOPLYSNINGER

Læs mere

ERHVERVS- OG UDVIKLINGS- UDVALGET

ERHVERVS- OG UDVIKLINGS- UDVALGET ERHVERVS- OG UDVIKLINGS- UDVALGET (side 80-91) 80 Erhvervs- og udviklingsudvalget Jf. vedtægten for styrelsen af de kommunale anliggender i Nordfyns Kommune varetager udvalget den umiddelbare forvaltning

Læs mere

Den mobile kulturguide Formidling af kulturelle tilbud i kommunen

Den mobile kulturguide Formidling af kulturelle tilbud i kommunen Den mobile kulturguide Formidling af kulturelle tilbud i kommunen 2 Roskilde LIVE Case for Roskilde Kommune lanceret maj 2012 Scan QR-koden eller sms mob roskilde til 1969 En let og legende vej til kulturelle

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2022

Kommunikationsstrategi 2022 Dansk Firmaidrætsforbund Kommunikationsstrategi 2022 Sådan vil vi skabe Et sjovere Danmark i bevægelse. I KOMMUNIKATIONSSTRATEGIEN KAN DU LÆSE: 1 Introduktion 2 2 Formål med vores kommunikationsstrategi

Læs mere

Tjæreborg....en by med energi

Tjæreborg....en by med energi 1 Tjæreborg...en by med energi Projektbeskrivelse Tjæreborg - en by med Energi 1 Indhold Organisationsdiagram... 3 Projektstyring... 4 Styregruppe:... 4 Projektledelsen... 4 Arbejdsgrupper... 4 Tovholder...

Læs mere

Hedebostien finansiering og jorderhvervelse

Hedebostien finansiering og jorderhvervelse Pkt. 315 Hedebostien finansiering og jorderhvervelse Sagsnr. 68849 Byrådet Lukket punkt Resume Arbejdsmarkedets Feriefond og Nordea-fonden har givet tilsagn om støtte på i alt 11,3 mio. kroner til realisering

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Udvalgspolitik Lokaldemokratiudvalget

Udvalgspolitik Lokaldemokratiudvalget Udvalgspolitik 2019-22 Lokaldemokratiudvalget Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Vi er fælles om Kolding Kommune I vores kommune er der mange former for fællesskaber små som store. Fællesskaber,

Læs mere

Gode råd og inspiration til stiprojekter. V/ Casper Lindemann, DIF

Gode råd og inspiration til stiprojekter. V/ Casper Lindemann, DIF Gode råd og inspiration til stiprojekter V/ Casper Lindemann, DIF Der er behov for flere stier og ruter Andelen af stier og markvejsstrækninger i jordbrugslandskabet er blevet reduceret med 40% siden 1950

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere