a) Hvad er totalprisen på byggeriet? b) Der ønskes en gennemgang af økonomien og finansieringsmodellen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "a) Hvad er totalprisen på byggeriet? b) Der ønskes en gennemgang af økonomien og finansieringsmodellen."

Transkript

1 Svar til Teknisk Udvalg Side 1 af 18 Vedrørende sag nr. 3 fra Byrådsmødet 4. november 2015: Anlægsbevilling til opførelse af bygning i Gellerup som OPSprojekt. I byrådsmødet blev stillet spørgsmål og anmodet om redegørelse for: a) Hvad er totalprisen på byggeriet? b) Der ønskes en gennemgang af økonomien og finansieringsmodellen. c) Hvordan ser det ud efter endt leasing af byggeriet? Hvad er tilbagekøbsprisen for kommunen? d) Hvad er den økonomiske konsekvens hvis renten hedder fire procent? e) Er det nødvendigt med flytteudgifter på omkring 10 millioner kroner og kan det gøres anderledes? f) Er de 10 mio. kr. rene flytteomkostninger eller dækker det også over interne forbrugte timer? g) Skal der nyt inventar over det hele eller kunne man tænke noget af det eksisterende inventar genanvendt? h) Hvorfor skal der indkøbes kunst til 3,8 millioner kroner? i) Hvilket marked er der tale om for kontorbyggerier, prismæssigt og kvalitetsmæssigt, og hvordan er sammenligningen med andre kontorbyggerier? j) Hvordan forestiller man sig sammenspillet med lokalt foreningsliv, beboere, og hvordan det forholder det sig til allerede eksisterende foreningslokaler, der ligger i området? TEKNIK OG MILJØ Center for Administration og Ejendomme Aarhus Kommune Bygninger Projekt og Drift afd B Grøndalsvej Viby J Direkte telefon: admejd@aarhus.dk Direkte bese@aarhus.dk Sagsbehandler: Bente Damsgaard Sejersen Indledningsvis skal de bemærkes, at det i debatten har været fremme, at byggeudgiften i et normalt byggeri er omkring de kr./m 2. Som det fremgår nedenstående, har dette niveau også været udgangspunktet for Gellerup-projektet, men til denne rene byggeudgift kommer en række nødvendige tillæg, f.eks. til projektering, byggeplads og højere energiklasse. I

2 skemaet på side er der en nærmere redegørelse for de forskellige udgiftsposter. Det er naturligvis vigtigt at sammenligne æbler med æbler. Side 2 af 18 Nedenfor er der svaret på de enkelte spørgsmål fra byrådsdebatten. Der er i det vedlagte bilag givet en mere udførlig redegørelse og besvarelse af spørgsmålene. a) Hvad er totalprisen på byggeriet? Den samlede ramme for vinderprojektet er 673 mio. kr., fordelt med 505 mio. kr. i anlæg og 10,3 mio. kr. i årlige drifts- og vedligeholdelsesudgifter, svarende til et kapitaliseret beløb på 168 mio. kr. Hertil kommer en række udgiftsposter, jf. bilag 4 til byrådsindstillingen, så den samlede anlægssum bliver 607,8 mio. kr. Byrådet tiltrådte i indstillingen om godkendelse af udbudsform og økonomisk ramme (17. juni 2015) en samlet anlægsramme på 611 mio. kr. eller 3,2 mio. kr. højere end det, der nu indstilles. b) Der ønskes en gennemgang af økonomien og finansieringsmodellen Projektet er udbudt med en totaløkonomisk ramme. Det har været op til konsortierne at fordele den samlede sum mellem anlæg og drift. Det har samtidig været en samlet anlægssum, hvor konsortiet har kunnet prioritere hvor stor en sum, der skal bruges til de enkelte dele af byggeriet. I vinderprojektet har det bl.a. betydet, at udgifter til projektering og fundering af p-anlægget og p-anlæg under terræn udgiftsmæssigt er indregnet under husets pris og dermed påvirker m 2 -prisen på kontorarealet. Der har i debatten været fokuseret på en stigning i m 2 -prisen for den rene kontorbygning fra kr./m 2 i indstillingen om godkendelse af udbudsform og økonomisk ramme (17. juni 2015) til kr./m 2. Beklageligvis beror sidstnævnte tal på en fejltolkning af de oplyste arealer i Enggaards materiale, idet der er sket en sammenblanding af de forskellige arealfunktioner, så m 2 ikke blev medtalt under kontorarealet. Det samlede kontorareal svarer til det krævede 22 m 2 pr. medarbejder, og udgiften pr. m 2 bliver dermed kr./m 2.

3 Nedenfor er vist, hvordan anlægssummen er beregnet til brug i udbudsmaterialet, og i anden kolonne er vinderprojektets tilbud sat ind. Det bemærkes, at tilbuddets m 2 -pris afviger lidt fra ovenstående kr./m 2., idet de kr./m 2 er en beregnet pris, der alene dækker kontordelen til kommunens eget brug. De enkelte poster er nærmere beskrevet i det vedlagte bilag. Side 3 af 18 Økonomi til beregning af maks pris i udbud Økonomi fra tilbud A. Enggaard Kommunen, m Politiet, m Udadvendte funktioner, m Areal i alt m m 2 Aktivitet Kr./ m 2 Kr./ m2 1 Anlæg Tillæg fra BR2010 til BR Byggeplads og tilslutningsbidrag Projekt (projektering, byggeledelse, tilladelser m.m.) Anlæg m.v. i alt Uforudsete udgifter 10% Delsum anlæg P-anlæg inkl. Uforudsete *) Delsum pkt Grundkøb Konkurrence og rådgivning internt og eksternt Tilkøb Flytning, retablering og afledte flytninger Kunst Inventar (AV-udstyr, infotavler, fælles arealer mm.) Markedstest og forstudier OPP/OPS Delsum pkt Byggetilladelse og ibrugtagning 44 I alt Note *) Det er ikke muligt at sammenligne de to priser, idet vinderprojektet har indregnet alle fundamenter og parkering under terræn i kontorhusets pris.

4 c) Hvordan ser det ud efter endt leasing af byggeriet? Hvad er tilbagekøbsprisen for kommunen? Leasing-finansiering af opførelsesudgifterne vil med fradrag for betalingen fra det brugerfinansierede område AffaldVarme Aarhus ligge i størrelsesordenen 470 mio.kr. Med en restværdi af bygningen på 50 % af opførelsesudgiften vil tilbagekøbsprisen efter 25 år (udløb af leasingperioden) blive på 235 mio.kr. Side 4 af 18 Gevinsten ved en eventuel lavere rente samt den løbende difference mellem den fastlagte husleje, der prisreguleres, og den årlige leasingydelse, der ikke prisreguleres, vil blive opsamlet på en reserve som bidrag til et eventuelt senere køb af ejendommen. d) Hvad er den økonomiske konsekvens, hvis renten hedder fire procent? Med en rente på 4 % bliver den årlige leasing ydelse på 23,8 mio.kr. i stedet for de med 2 % rente forudsatte 16,7 mio. kr. Teknik og Miljøs vurdering er, at det med det nuværende renteniveau er usandsynligt, at renten stiger til 4 %, inden der indgås en aftale. Aftalen forventes indgået indenfor 3-4 måneder. Hvis renten bliver lavere end 2 % vil der være en større opsparing til overtagelse af bygningen efter endt leasing periode. e) Er det nødvendigt med flytteudgifter på omkring 10 millioner kroner og kan det gøres anderledes? og f) Er de 10 mio. kr. rene flytteomkostninger, eller dækker det også over interne forbrugte timer? Der er til eksterne flytteudgifter af de 950 medarbejdere afsat 2,2 mio. kr. Derudover er afsat 6,9 mio. kr. til de afledte flytninger til at fylde de eksisterende bygninger samt et større beløb til retablering af lejemålet i Frichsparken, der fraflyttes. g) Skal der nyt inventar over det hele eller kunne man tænke noget af det eksisterende inventar genanvendt? Der er afsat beløb til indkøb af inventar til fællesarealer, cafemiljøer, tagterrasser, kantine, m.m. I kontorarealerne anvendes hovedsageligt eksisterende møbler. Der er desuden udarbejdet en indkøbsvejledning, så det inventar, der indkøbes frem mod indflytningen, kan genbruges i det nye hus.

5 h) Hvorfor skal der indkøbes kunst til 3,8 millioner kroner? Byrådet har besluttet at 1 % af håndværkerudgifterne skal anvendes til kunst. Side 5 af 18 i) Hvilket marked er der tale om for kontorbyggerier, prismæssigt og kvalitetsmæssigt, og hvordan er sammenligningen med andre kontorbyggerier? Skal byggeriet sammenlignes med markedet generelt, er det de kr./ m 2 i ovenstående skema (post 1), der skal bruges som udgangspunkt. Denne pris svarer til den generelle markedspris. Teknik og Miljø har gennemført følgende kontorbyggerier, der kan sammenlignes med Gellerup: Grøndalsvej 2 Projektet er opført fra 2004 til Bygningens brutto areal er m 2. Den samlede projektbevilling var 188,7 mio. kr. (bevilget i 2005). Det svarer til 253,6 mio.kr. i 2015-priser (fremskrevet med 3 %), svarende til en m 2 -pris på kr. Parkering er i terræn, og flere p-pladser er dobbeltudnyttet med Viby Idrætscenter. De skulle derfor ikke etableres. Prisen nød godt af, at byggemarkedet var i en ekstraordinær dårlig situation. Grøndalsvej 1 Projektet er opført fra 2011 til Tilbygningens bruttoareal er m 2. Den samlede projektbevilling var 139 mio. kr. (bevilget i 2010). Det svarer til 161,1 mio.kr. i 2015 priser fremskrevet med 3 %, svarende til en m 2 pris på kr. Projektet havde stort fokus på bæredygtighed og energi. Det er Danmarks første 0-energi kontorhus. Kalkværksvej 10 Tilbygningen er opført i Tilbygningens bruttoareal er 1810 m 2 Den samlede projektbevilling var 41,3 mio. kr. (bevilliget i 2010). Fremskrevet med 3 %, svarende det til en m 2 pris på kr. i 2015 priser.

6 I prisen er indeholdt 1,2 mio. kr. til grundforbedring. Bygningen er opført i det der svarer til BR2015 (Bygningsklasse 2015), og har et stort solcelleanlæg og en solarwall. Side 6 af 18 Byggeriet i Gellerup er således dyrere end Grøndalsvej 2, men billigere end Grøndalsvej 1 og Kalkværksvej. Priserne på byggerierne er totaludgiften på projekterne. j) Hvordan forestiller man sig sammenspillet med lokalt foreningsliv, beboere, og hvordan det forholder det sig til allerede eksisterende foreningslokaler, der ligger i området? De udadvendte funktioner vil ikke konkurrere med foreningernes hus eller det nye beboerhus, men tværtimod supplere disse funktioner. Der er et samarbejde mellem alle projekter i helhedsplanen, som sikrer, at de ikke konkurrerer med hinanden, men supplerer. Et eksempel er auditoriet i byggeriet, som kan bruges af eksterne og foreninger. Det er en funktion, som ikke findes andre steder i området.

7 BILAG Side 7 af 18 På de følgende sider er givet en mere udførlig kommentering/besvarelse af de stillede spørgsmål. Endvidere er visionen for byggeriet gengivet sidst i bilaget. Generelt Projektet er udbudt med en totaløkonomisk ramme. Det vil sige, at tallene fra projekteringsindstillingen ikke fordeler sig på samme måde i det endelige projekt, hvad angår anlægsudgiften. Den samlede ramme for anlæg og drift er 674 mio. kr. Det har været op til konsortierne at fordele den samlede sum mellem anlæg og drift. Det har samtidig været et samlet anlæg, hvor konsortiet har kunnet prioritere hvor stor en sum, der skal bruges til de enkelte dele af byggeriet. Nedenfor er vist, hvordan anlægssummen er beregnet til brug i udbudsmaterialet, og i anden kolonne er vinderprojektets tilbud sat ind. Beløbene for bygherreleverancer (punkt 7-14) kan virke store, men det er et byggeri, der er næsten på størrelse med Jægergården og Grøndalsvej 2 til sammen, og udgiftsniveauet er afstemt med disse byggerier.

8 Side 8 af 18 Økonomi til beregning af maks tilbud A. Eng- Økonomi fra pris i udbud gaard Kommunen, m Politiet, m Udadvendte funktioner, m Areal i alt m m 2 Aktivitet Kr./ m 2 Kr./ m2 1 Anlæg Tillæg fra BR2010 til BR Byggeplads og tilslutningsbidrag Projekt (projektering, byggeledelse, tilladelser m.m.) Anlæg m.v. i alt Uforudsete udgifter 10% Delsum anlæg P-anlæg inkl. Uforudsete Delsum pkt Grundkøb Konkurrence og rådgivning internt og eksternt Tilkøb Flytning, retablering og afledte flytninger Kunst Inventar (AV-udstyr, infotavler, fælles arealer mm.) Markedstest og forstudier OPP/OPS Delsum pkt Byggetilladelse og ibrugtagning 44 I alt Ad pkt. 1. Anlæg Anlægssummen er fremkommet ved at tage priser fra V&S prisbogen i december Prisen er en gennemsnitspris på BR 2008 og BR 2010 byggerier og ligger lidt højere end et standard kontorbyggeri. Vi har valgt at forhøje gennemsnitsbyggeprisen fra V&S prisbogen med 2,8 %. Begrundelsen er, at der er stillet krav til byggeriet, der ligger ud over et normalt kontorhus. Det er et hus der skal leve op til visionerne og intentionerne i helhedsplanen (se uddybning nedenfor). På denne baggrund er der stillet krav om fleksibilitet, der sikrer, at huset kan bruges hele døgnet, om inklusion i både anlæg og drift og om krav til, at bygningen kan rumme nye måder

9 at arbejde og samarbejde på. Der er samtidig fokus på fleksibilitet ved ombygninger, og her konkurreres der på at tænke totaløkonomi fra starten, dvs. at der bygges med omtanke og med et materialevalg, der gør, at ombygninger kan gøres billigt, simpelt og gerne med genbrug af materialerne. Dette øger anlægsomkostningen i anlægsfasen, men minimerer driften Side 9 af 18 Aarhus Kommunes budgetter for drift ligger under landsgennemsnittet. Det er derfor vigtigt, at huset designes ud fra en totaløkonomisk tilgang, hvor der investeres mere i anlægsfasen for at kunne skabe en billig drift. Det kan f.eks. være i forhold til valg af materialer eller teknisk anlæg. Tidligt i projektet blev arealet reduceret fra 25 m 2 pr. person, som er Aarhus Kommunes standardareal til kontorbyggerier, til 22 m 2 pr. person. Dette blev gjort for at sikre et råderum i økonomien til at skabe et hus, der kan bruges af andre end medarbejderne og ud over normal arbejdstid. I denne proces har der været fokus på fortsat at skabe moderne kontorarbejdspladser, der giver medarbejderne mulighed for varierede arbejdspladser, og som vil være forberedt for nye måder at arbejde på i fremtiden. Der er i projektet stor fokus på bæredygtighed og inklusion. Især den sociale bæredygtighed er prioriteret, og her adskiller huset sig også fra at være et almindeligt kontorhus. Der er stillet krav til konsortiet om at tænke inklusion i alle faser fra projektering til drift. Det skal være et inkluderende hus i sig selv, men vi skal også kunne vise, at der er plads til både praktikanter, lærlinge og jobs til dem, som ikke altid passer ind. I det konkrete projekt er der f.eks. givet rum til at opstarte de udadvendte funktioner som midlertidige aktiviteter på en del af byggepladsen, og der er budt ind med forslag til flere frivillige aftaler ud over de obligatoriske erhvervspraktikpladser i Aarhus Kommunes CSR-krav. Ad pkt. 2. Tillæg til BR 2020 Byggeriet er planlagt til at blive opført i bygningsklasse 2020, der stiller større krav til energiforbruget, dagslysfaktoren og tætheden. Vi har tillagt 5 % til anlægssummen hver gang, der rykkes en energiklasse. I mindre byggerier vil de fleste tillægge 10 %, men vi har stillet krav om integreret design, og at der tænkes i bæredygtighed og energi allerede i designfasen, og har derfor vurderet, at 5 % vil dække ekstraomkostningen.

10 Ad pkt. 3. Byggeplads og tilslutning Byggepladsudgifter ligger på landsgennemsnittet. Det er 2 % højere, end vi normalt budgetterer. Begrundelsen er, at byggepladsen i dette projekt ses som en del af omdannelsen af Gellerup. Vi har udbudt en byggeplads, som er åben for omverdenen, har fokus på bæredygtighed, og hvor inklusion skal ses som mere end erhvervspraktikpladser. Med åben byggeplads menes, at der skal tænkes i ikke at få byggepladsen til at lukke sig om sig selv, men at den skal give naboer og interesserede en oplevelse af, hvad der sker, hvor langt vi er osv. Dialogfasen viste, at der er mange muligheder for dette, men det koster mere end at drive en almindelig byggeplads. Til gengæld får vi nogle muligheder for at gøre byggepladsen til en attraktion i byen og for lokalområdet. En byggeplads, der bidrager til helhedsplanens intentioner fra dag 1. Side 10 af 18 Ad pkt. 4. Projekt Udgifterne til projekt dækker over OPS-leverandørens omkostninger til projektering, byggeledelse, fagtilsyn, geotekniker, forsikringer, attester, byggeansøgning m.m. Projektomkostningerne har vi budgetteret til 12 %, hvor vi normalt regner med 9 %. Det er dyrere i de indledende faser og i byggefasen at gennemføre et OPS-projekt, hvor driftsoperatøren er med fra starten, og hvor der skal tænkes og beregnes totaløkonomisk. Til gengæld bliver resultatet billigere i længden, idet totalentreprenøren står på mål for projektet i 10 år mod normalt 5 år, og driftsoperatøren står på mål i 15 år. Samtidig er der i projektet stillet krav til OPS-leverandørens bidrag til udviklingen af de udadvendte funktioner. I denne post ligger også udgifter til inddragelsesprocesser, hvor der er stillet større krav end normalt, idet interessenter i større omfang skal inddrages, for at huset bliver en del af området og kommer til at fungere som et hus for hele Aarhus Kommune. Det betyder ud over inddragelse, at de skal tænke fleksibilitet ind i en grad, hvor det har indflydelse på både udformningen af huset, teknik og materialevalg. Huset skal bruges 24/7, uden at der skal være bemanding i alle døgnets 24 timer. OPS-leverandøren indregner risikotillæg for at tage ansvaret for bygningen. Entreprenørens ansvarsperiode forlænges fra 5 år (normalt ansvar) til 10 år, og driftsoperatøren får ansvaret i 15 år. Ad pkt. 5. Uforudsete udgifter Denne udgift er på samme niveau, som alle projekter i Aarhus Kommune arbejder med. Vi har forhørt os hos eksterne rådgivere, som alle bruger

11 samme procent. Uanset hvor godt vi beskriver projektet i vores udbudsmateriale, vil der være uforudsete udgifter. Side 11 af 18 Ad pkt. 6. P-anlæg Et standard-kontorbyggeri vil som oftest have parkering i terræn, da det er den billigste løsning, men da det vil modarbejde intentionerne i helhedsplanen om fortætning og bymæssighed, er der i projektet projekteret med 30 parkeringspladser i terræn, de øvrige pladser etableres under bygningen og i p-hus. I tilbud fra vinderen er der afsat 41 mio. kr. til parkeringshus. I denne pris er ikke indregnet parkering under terræn og fundamenter, da disse er indregnet som en del af kontorhuset. Det har været vigtigt, at p-anlægget kan medvirke til omdannelsen af området, hvorfor der har været stort fokus på at p-anlæggets facader medvirker til at skabe bymæssighed. Samtidig har det været prioriteret, at pladserne skal kunne udnyttes til andet og af andre, når de ikke bruges af bygningens brugere, både som parkering og til andre formål. Ad pkt. 7. Grundkøb Denne pris er den forventede pris på køb af grunden. Det er en lav pris, men det skyldes de mange krav, der er til byggeriet i helhedsplanen, hvilket reducerer markedsprisen, idet tiltagene øger anlægs- og driftsudgifterne. Såfremt der kunne bygges et helt almindeligt hus med parkering i terræn, ingen udadvendte funktioner, ingen krav til arkitektur og bymæssighed, ville prisen på grunden være væsentlig højere. Grundprisen er ikke færdigforhandlet, men der ligger et notat fra ejendomsmægler, der begrunder prisen. Ad pkt. 8. Konkurrence og rådgivning internt og eksternt Udgiften til afholdelse af dialogbaseret OPS-udbud er højere end i en normal totalentreprise. Internt skal der bruges flere timer, når der udbydes i en ny form. Eksternt er der, ud over udgiften til teknisk rådgiver, også udgifter til juridisk og økonomisk rådgivning. Ekstraudgiften til juridisk og økonomisk rådgiver nedbringer udgiften til den tekniske rådgiver, men samlet set er der en merudgift. Selvom det er et OPS, hvor konsortiet er ansvarlig for opførelse og drift, er det vigtigt, at Aarhus Kommunes erfaringer og brugernes ønsker indarbejdes i projektet, for at opnå det bedst mulige projekt. Som nævnt ovenfor forventes det, at resultatet til gengæld bliver billigere i længden.

12 Ad pkt. 9. Tilkøb Projektet er udbudt som funktionsudbud. Det betyder, at vi ikke har stillet konkrete krav, men har fokuseret på funktioner. Vi ved fra andre projekter, at der ofte i projekteringen viser sig noget, som vil koste at ændre, men som for husets funktionalitet har stor betydning. Det er altid billigst at lave disse ændringer fra starten, og derfor er der afsat et beløb til ændringer. Side 12 af 18 Ad pkt.10. Flytninger, retablering og afledte flytninger I dette beløb er beregnet flytninger af alle de medarbejdere, som flytter til Gellerup, men også de afledte flytninger til at fylde de eksisterende bygninger. Herudover er indregnet et større beløb til retablering af lejemålet i Frichsparken, der fraflyttes. Ad pkt.11. Kunst Byrådet har besluttet, at 1 % af håndværkerudgifterne skal anvendes til kunst. Ad pkt.12. Inventar Her er afsat beløb til indkøb af inventar til fællesarealer, cafemiljøer, tagterrasser, kantine m.m. I kontorarealerne anvendes hovedsageligt eksisterende møbler. Det har været vigtigt for medarbejderne, at vi tænker bæredygtigt, og der vil derfor blive arbejdet med at genbruge så meget som muligt. Der er udarbejdet en indkøbsvejledning, så det inventar, der indkøbes frem mod indflytningen, kan genbruges i det nye hus. Da der er mindre areal til den enkelte medarbejder, skal der bruges mindre skriveborde. En af de større poster på inventar er de elektroniske skilte til mødelokaler og AV-udstyr til de store mødecentre. I de mindre mødelokaler genbruges det AV-udstyr, som afdelingerne har i dag. AD pkt. 13. Markedstest og forstudier OPP / OPS Der har været brugt en del rådgivertimer til at afsøge markedet for interesse i et projekt af denne type. Dialogen viste, at OPS frem for OPP ville få flere konsortier til at byde på opgaven. Økonomi på de udadvendte funktioner Som beskrevet i notat til Teknisk Udvalg i juni 2015, er der en risiko for, at de udadvendte funktioner ikke vil kunne lejes ud fra begyndelsen. Der arbej-

13 des på at minimere denne risiko, idet de udadvendte funktioner er en del af succeskriterierne for hele byggeriet. Side 13 af 18 Det valgte konsortium har afsat ressourcer til udvikling og opstart af de udadvendte funktioner. Det er to samarbejdspartnere (Kathinka Hauxner og Christian Fums), som begge skal bidrage i både anlægsfasen og op til to år efter ibrugtagningen, med udviklingen og opstarten af de udadvendte funktioner. Nogle af disse vil blive udviklet under overskriften Made in Gellerup og i en ramme, som sikrer, at det overholder kommunalfuldmagten. De udadvendte funktioner vil ikke konkurrere med foreningernes hus eller det nye beboerhus, men tværtimod supplere disse funktioner. Der er et samarbejde mellem alle projekter i helhedsplanen, som sikrer, at de ikke konkurrerer med hinanden, men supplerer. Et eksempel er auditoriet i vores byggeri, som kan bruges af eksterne og foreninger. Det er en funktion, som ikke findes andre steder i området.

14 Visionerne for projektet Først og fremmest er rammen for projektet fastlagt ud fra visionerne i helhedsplanen. Her er der stort fokus på de 9 tommelfingerregler og den overordnede udtalelse fra eksperter. Da projektet er det første store projekt på bygaden har det været vigtigt at byggeriet lever op til helhedsplanen og viser vejen for de kommende projekter. Side 14 af 18 Fra helhedsplanen Danske eksperter er enige i, at de fysiske årsager til ghettoisering kan fjernes eller reduceres væsentligt. Derfor er en dybtgående fysisk forandring vejen frem for at kunne skabe en åben, attraktiv bydel med erhverv, uddannelsesinstitutioner, ejer - og lejerboliger, gode friarealer og et velfungerende net af sikre veje og stier. Forbedringerne skal ikke alene resultere i trygge, multifunktionelle kvarterer med en blanding af boliger, institutioner og erhverv internt i Gellerupparken og Toveshøj, men også ændre områdets image. Markering af kvarterer ved hjælp af forskellighed i pladsdannelser, gademønster, bygnings- og bebyggelsestyper. 1 Før trafikken igennem i stedet for udenom kvarteret Dispositionsplanen erstatter det tidligere blinde vejsystem i Gellerupparken og Toveshøj med det nye netværk, der giver en høj grad af tilgængelighed i området. Vejene er i videst muligt omfang forbundet med de større omkringliggende veje og naboområdernes veje, så gennemkørsel i kvarteret bliver mulig. Desuden ledes bus- og eventuelle letbaneforbindelser gennem området, centralt via bygaden. 2 Etabler gader med fortove og orienter bygningerne mod gaderne i stedet for mod landskabet Dispositionsplanens nye netværk af gader og stier fortættes med nye bygninger og funktioner. Nye funktioner og eksisterende blokke har både en gadeside og en rekreativ side i form af en park, pladser eller haver. Helhedsplanen lægger op til, at gader etableres som shared space, hvor alle trafikarter i princippet færdes på et fælles bygulv. 3 Multifunktionalitet: Bland flere funktioner i den enkelte bygning Dispositionsplanen lægger i videst muligt omfang op til en blanding af boliger, erhverv og institu-tioner helt ned på bygningsniveau. De fleste bygningsanlæg mod gaderene og torvene er tænkt funktionsopdelt med mulig-

15 hed for erhverv i de nederste etager og beboelse på de øverste etager. Mod parken kan der endvidere placeres institutioner, uddannelser, og sportsaktiviteter i bebyggelsens nederste etage. Side 15 af 18 4 Multitypologi: Byg mere og byg mange slags Dispositionsplanen opererer med en bred vifte af bygningstyper, for at skabe indlevet identitet med et varieret arkitektonisk udtryk, fx: Etageboliger, penthouse-boliger på tagene, gavl-boliger, rækkehuse, tæt-lav boliger, punkthuse, randbebyggelse, karrébebyggelse, monumentale ikonbyggerier, fritliggende institutionsbyggeri, indkøbscentre, højhuse, erhvervsklynger, etc. 5 Indfør en menneskelig skala i både det enkelte byggeri og i bydelens løsninger Dispositionsplanens nye netværk og kvartersdannelse skal skabe en bydel med korte interne gangafstande. Her skal endvidere skabes tryghed og overskuelighed, med varierede, oplevelsesrige facader, der er genkendelige og let forståelige. Dispositionsplanens nye overskuelige kvartersdannelser, bygningernes variation og byparkens grønne strøg giver internt i Gellerupparken og Toveshøj en behagelig skala med mennesket i centrum. Oplevet på afstand i den store bymæssige skala, skal bygningstyper med markant arkitektonisk signalværdi markere Gellerupparken og Toveshøj som en tryg, mangfoldig og multifunktionel bydel i Århus. 6 Byg i mange materialer, men brug kvalitetsmaterialer, der patinerer smukt Dispositionsplanen lægger op til en variation i materialer, som skaber en høj grad af oplevelsesrigdom. Anvendelse af kvalitetsmaterialer både i by- og bygningsfornyelsen er en forudsætning for en opgradering af både bebyggelse og bydel. Det gælder belægninger, byinventar, facadematerialer, etc. Anvendelsen af forskellige materialer skal ske med omtanke, så man sikrer et højt æstetisk niveau. 7 Afskaf ingenmandsland Hvis et område tilhører alle tilhører det ingen og kan overtages af grupper. Dispositionsplanen har fokus på kriminalpræventive initiativer og vil med klart definerede overgangszoner gøre arealernes brug og tilhørsforhold tydelig.

16 8 Etabler destinationer, så folk udefra har en grund til at komme til området Dispositionsplanen lægger i videst muligt omfang op til, at der etableres publikumsorienterede funktioner som fx: Bibliotek Kulturhus Bad og/eller hammam Erhverv: kontorer, små erhverv, etc. Beboerhuse Sundhedsklinik Trafikknudepunkt: offentlig trafik Uddannelsesinstitutioner: ungdomsud-dannelser Sportsfaciliter: tennis, boldspil, etc. Børneinstitutioner Dispositionsplanen ønsker med sine publikums-orienterede byggerier og åbne fleksibilitet at skabe en intens blanding af urbane kvaliteter (byrum, torveaktiviteter, caféliv, erhvervsliv, etc.) kombineret med aktive, rekreative kvaliteter (skating, motionsløb, parkvolley, picnic, etc.). Side 16 af 18 9 Skab identitet gennem stærk arkitektur Arkitektur med markant signalværdi vil styrke den samlede byomdannelse i Gellerupparken og Toveshøj. Det er målsætningen, at dispositionsplanen følges op af arkitektkonkurrencer om udformning af enkeltområder og bygværker i planen, således at der sikres en høj arkitektonisk kvalitet og et varieret udtryk.

17 Visioner for de kommunale arbejdspladser Side 17 af 18 Understøttelse af helhedsplanen for Gellerupparken og Toveshøj Den nye kontorbygning i området Bygaden Nord skal understøtte helhedsplanens vision om at omdanne Gellerup og Toveshøj til en attraktiv bydel i Aarhus. Forskelligheden skaber en dynamik, der både inkluderer områdets borgere og bliver et attraktivt trækplaster for resten af byen. Der skal i både proces, samarbejde, designforslag, byggeperiode og den efterfølgende driftsperiode være fokus på, hvorledes projektet som helhed bedst muligt lever op til visionen for helhedsplanen og understøtter realiseringen af denne. Stærk arkitektur Bygningens arkitektur skal have en høj kvalitet og markant signalværdi både langt fra og tæt på. Det ønskes, at der i bygningens udformning bliver arbejdet med innovative løsninger, der får bygningen til at fremtræde som et imødekommende, dynamisk og sammenhængende bygningskompleks, der i sin disponering er klar at aflæse. Bæredygtighed og inklusion Det er for projektet og helhedsplanen essentielt, at der i hele projektforløbet tænkes inklusion og bæredygtighed i bredeste forstand, og at der ikke arbejdes med paradigmet ud fra enten/eller, men i stedet både/og. Samspil med omgivelserne og imødekommenhed Bygningen skal signalere imødekommenhed både i funktion og udtryk, så samtlige brugere og besøgende føler sig velkomne. De definerede udadvendte samt øvrige udadvendte funktioner og aktiviteter skal, udover at være understøttende for husets øvrige funktioner, være med til at åbne huset op mod omgivelserne og lokalbefolkningen. Det er afgørende, at huset bidrager til udviklingen af hele bydelen. Projektet skal sikre en synergi mellem Bygaden, Bazarpladsen, den kommende ungdomsbydel og Verdenspladsen. Desuden forventes det, at projektforslaget sikrer en sammenhæng med de eksisterende nabobebyggelser, og at bygningen udgør et bidrag til attraktiviteten af området som helhed, herunder de fremtidige bygge- og omdannelsesmuligheder. Attraktive og fleksible arbejdspladser Bygningen skal være et dynamisk og funktionelt hus, der kan tilpasses ændrede behov for fysisk indretning i både den kommunale del og i de udadvendte funktioner. Bygningen skal disponeres med en overordnet fleksibilitet, som sikrer, at organisationen kan understøtte forskellige relationer over

18 tid, og at bygningen understøtter de forskellige måder man arbejder og samarbejder på. Side 18 af 18 Aktive udeopholdsmuligheder Udearealerne skal primært skabe gode funktionelle rammer for de kommunale arbejdspladser og samtidig give anledning til aktiviteter for området. Udearealerne skal opfordre til anvendelse og ophold samt være inviterende specielt mod Bygaden og Edwin Rahrsvej. Parkeringsarealer og parkeringshus skal indtænkes som en naturlig del af det gennemgående ønske om indtænkning af det grønne i oplevelsen af udearealerne ved etableringen af gårdrum, terrasser, beplantning, facader mv., så det grønne urbane byrum skabes. Effektiv og kvalitetsbetonet drift og vedligehold Kontorbyggeriet skal udformes, så den efterfølgende driftsperiode kan understøtte visionerne for byggeriet samtidig med, at det i hele driftsperioden opfattes som værende et byggeri af høj kvalitet.

Anlægsbevilling til opførelse af bygning i Gellerup som OPS-projekt

Anlægsbevilling til opførelse af bygning i Gellerup som OPS-projekt Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling - Teknik og Miljø Dato 20. oktober 2015 Anlægsbevilling til opførelse af bygning i Godkendelse af projekt for opførelse og drift

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 27. maj 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 27. maj 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 27. maj 2015 OPS-projekt for bygning i Gellerup Godkendelse af udbudsform, økonomisk ramme og finansiering

Læs mere

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan Den 19. november 2010 Aftale om dispositionsplan Formålet med nærværende aftale er at bekræfte enigheden mellem Brabrand Boligforening og Århus Kommune om den endelige dispositionsplan for Gellerup og

Læs mere

Notat Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 15. august 2016

Notat Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 15. august 2016 Emne: Afslutning af vejprojektet i Gellerup og Toveshøj besvarelse af spørgsmål fra byrådsmøde den 22. juni Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Teknisk Udvalgs møde den 15. august 2016 Afslutning af vejprojektet

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 27. januar Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 27. januar Århus Kommune Indstilling Til Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 27. januar 2010 Godkendelse af forslag til Dispositionsplan for Gellerupparken og Toveshøj Ny Multifunktionel Bydel i Kommune Borgmesterens

Læs mere

Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening samt anvendelse af salgsindtægt.

Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening samt anvendelse af salgsindtægt. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 26. november 2017 Udbud af kommunalt areal i Toveshøj Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening

Læs mere

Fra boligområde til bydel

Fra boligområde til bydel En ambitiøs helhedsplan skal ændre de socialt udsatte boligområder Gellerup og Toveshøj i Århus til en attraktiv bydel med arbejdspladser, specialbutikker en befolkningssammensætning, der afspejler kommunens

Læs mere

Helhedsplanen Nyt Rosenhøj

Helhedsplanen Nyt Rosenhøj Helhedsplanen Nyt Rosenhøj Jeg vil fortælle om o Rosenhøj før renovering den hurtige version o Renoveringens vinderprojekt o Hovedgreb o Identitet fællesskab tryghed o Sociale tiltag før, under og efter

Læs mere

Den 12. juni 2009 Århus Kommune

Den 12. juni 2009 Århus Kommune Notat Til: Til: Den politiske styregruppe Orientering/Drøftelse Den 12. juni 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Forslag til fase 1 initiativer Fase 1 initiativer skal understøtte helhedsplanens

Læs mere

Indstilling. Kommunal garanti til landsbyggefondsstøttet renovering. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Indstilling. Kommunal garanti til landsbyggefondsstøttet renovering. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 11. november 2013 Kommunal garanti til landsbyggefondsstøttet renovering Aarhus Kommune Teknik og Miljø Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden

Læs mere

Helhedsplanen Nyt Rosenhøj

Helhedsplanen Nyt Rosenhøj Helhedsplanen Nyt Rosenhøj Jeg vil fortælle om o Forhistorien kort o Arkitektkonkurrencen o Identitet & fællesskaber o Hovedgrebene, inkl. fortætning o Helhedsplanens øvrige elementer kort Beboerinddragelse,

Læs mere

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG Søkvarteret Forord Inspirationskataloget har til formål at vise en pallet af de elementer, der skal indtænkes i den kommende planlægning for Søkvarteret i Vinge. Søkvarteret

Læs mere

SØBORG SKOLE ANALYSE - SCENARIE 4 REV. A NY 3-SPORET SKOLE

SØBORG SKOLE ANALYSE - SCENARIE 4 REV. A NY 3-SPORET SKOLE SØBORG SKOLE ANALYSE - SCENARIE 4 REV. A NY 3-SPORET SKOLE Grundplan - illustration Ideoplæg kortfattet: Ny 3-sporet skole inkl. 6 klasselokaler til specialgruppeordningen. Skolen opføres med særlig focus

Læs mere

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 15. maj 2014 Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Læs mere

Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Blandet byområde i Gellerup Nord og Tillæg nr. 78 til Kommuneplan 2013.

Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Blandet byområde i Gellerup Nord og Tillæg nr. 78 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. maj 2016 Lokalplan 1014, Blandet byområde i Gellerup - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Blandet byområde

Læs mere

Lokalplan 1014, Bygaden Nord - Forslag

Lokalplan 1014, Bygaden Nord - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 1. februar 2016 Lokalplan 1014, Bygaden Nord - Forslag Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Område ved

Læs mere

HOLBÆK HAVE HELHEDSPLAN OG UDBUD VÆKST OG BÆREDYGTIGHED

HOLBÆK HAVE HELHEDSPLAN OG UDBUD VÆKST OG BÆREDYGTIGHED HOLBÆK HAVE HELHEDSPLAN OG UDBUD Baggrund og formål Som følge af realiseringen af planerne for Holbæk Sportsby frigøres arealerne ved det nuværende idrætsanlæg ved Holbæk Have til andre formål. Det første

Læs mere

Indstilling. Kommunal garanti til helhedsplan for Viby Syd. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Kommunal garanti til helhedsplan for Viby Syd. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kommunal garanti til helhedsplan for Viby Syd 1. Resume Boligforeningen Århus Omegns

Læs mere

Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger og erhverv principbeslutning vedr. områdets udvikling

Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger og erhverv principbeslutning vedr. områdets udvikling Indstilling Til Den Politiske Styregruppe for Helhedsplan Gellerup/Toveshøj Fra Teknik og Miljø & Borgmesterens Afdeling Dato 6. november 2014 Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger

Læs mere

Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus

Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus Læs mere på www.multimediehuset.dk Århus Kommune Hvad og hvor? Samspil mellem by, bygning og havn Omdannelsen af De Bynære Havnearealer er et af de største udviklingsprojekter

Læs mere

a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen:

a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen: Aktstykke nr. 131 Folketinget 2017-18 Afgjort den 7. juni 2018 131 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 30. maj 2018. a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013

GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013 GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013 BYPLAN IDÉKONKURRENCE FOR DE BYNÆRE HAVNEAREALER 1999 Helhedsplanen må gerne være visionær i sin karakter og skal på det overordnede niveau belyse ideer og

Læs mere

Indstilling. Hejredalskollegiets fremtid. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 25.

Indstilling. Hejredalskollegiets fremtid. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 25. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 25. juli 2011 Teknik og Miljø og Borgmesterens Afdeling 1. Resume Hejredalskollegiet er omfattet af helhedsplanen for Gellerupparken

Læs mere

bilag 2 nybyggeri af almene boliger

bilag 2 nybyggeri af almene boliger bilag 2 nybyggeri af almene boliger NOVEMBER 2018 Indhold: OVERSIGT s. 2 STORE SOLVÆNGET s. 3 baggrund OG ØKonomi s. 4 Illustration: Store Solvænget, 3B ONV Arkitekter / JAJA Architects oversigt Intro

Læs mere

MARKEDSDIALOG VINGE ER TILBAGE PÅ SPORET! Frederikssund Kommune Juni 2018 s. 1

MARKEDSDIALOG VINGE ER TILBAGE PÅ SPORET! Frederikssund Kommune Juni 2018 s. 1 MARKEDSDIALOG VINGE ER TILBAGE PÅ SPORET! Frederikssund Kommune Juni 2018 s. 1 MARKEDSDIALOG Hvad Frederikssund Kommune er i gang med at planlægge salg af byggeretter til Vinge Centrum. Vi vil derfor gerne

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSBESKRIVELSE

PRÆKVALIFIKATIONSBESKRIVELSE PRÆKVALIFIKATIONSBESKRIVELSE Offentligt Privat Samarbejde (OPS) om opførelse og drift af kommunale arbejdspladser og udadvendte funktioneri Gellerup Nord Introduktion Dette prækvalifikationsmateriale er

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Aftale vedr. grundlaget for dispositionsplanen for Gellerup/Toveshøj

Aftale vedr. grundlaget for dispositionsplanen for Gellerup/Toveshøj Tirsdag 23. juni 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Aftale vedr. grundlaget for dispositionsplanen for Gellerup/Toveshøj Baggrund Århus Kommune og Brabrand Boligforening indgik i 2007 aftalen om

Læs mere

Debat om. Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Debat om. Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Debat om Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale område

Læs mere

Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark

Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark Indstilling Til Fra Dato Byrådet via Magistraten Borgmesterens Afdeling Dato for fremsendelse til MBA Åben dagsorden Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark Til Aarhus Byråd via Magistraten

Læs mere

Disposition. De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål

Disposition. De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål Disposition De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål Fra udsat boligområde til attraktiv bydel hvordan? Historien lys og luft. Livet bag voldene 2400 almene boliger og 32 blokke Opført

Læs mere

Udvikling og realisering af torveareal og nærområde i Viby Syd. Dispositionsplan for byrum og fortætningsstrategi.

Udvikling og realisering af torveareal og nærområde i Viby Syd. Dispositionsplan for byrum og fortætningsstrategi. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 15. juni 2017 Videreudvikling af Helhedsplan Viby Syd Udvikling og realisering af torveareal og nærområde i Viby Syd. Dispositionsplan

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 20. februar 2018 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Byen som vækstdriver. Bente Lykke Sørensen Arealudviklingschef 8. maj 2013. Arealudvikling Aarhus Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Byen som vækstdriver. Bente Lykke Sørensen Arealudviklingschef 8. maj 2013. Arealudvikling Aarhus Teknik og Miljø Aarhus Kommune Byen som vækstdriver Bente Lykke Sørensen Arealudviklingschef 8. maj 2013 Globale trends/mega trends Urbaniseringen ( ) handler om tilgængelighed til arbejdspladser og uddannelse. Arbejdspladserne placerer

Læs mere

VIDENSHUS. Sønderborg Havn

VIDENSHUS. Sønderborg Havn VIDENSHUS Sønderborg Havn En masterplan af den verdenskendte arkitekt Frank Gehry Introduktion: Sønderborg Havneselskab og Rambøll er gået sammen om at udvikle et projekt for et Videnshus på Sønderborg

Læs mere

Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig

Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. oktober 2017 Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til lokalplan

Læs mere

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Kira Maria Svankjær, chefkonsulent Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Jyllinge nyt halområde og boligudbygning Strategi bliver til virkelighed - i byudviklingen! Fortætning og byomdannelse

Læs mere

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Aarhus, den 3. november 2016 2 Retsgrundlag krav om offentligt udbud (og undtagelser herfra) 68 i lovbekendtgørelse nr. 186 af 19. februar 2014 om

Læs mere

MARKEDSDIALOG VINGE ER TILBAGE PÅ SPORET! Frederikssund Kommune Juni s. 1

MARKEDSDIALOG VINGE ER TILBAGE PÅ SPORET! Frederikssund Kommune Juni s. 1 MARKEDSDIALOG VINGE ER TILBAGE PÅ SPORET! Frederikssund Kommune Juni 2018 s. 1 MARKEDSDIALOG Hvad Frederikssund Kommune er i gang med at planlægge salg af byggeretter til Vinge Centrum. Vi vil derfor gerne

Læs mere

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte forslag.

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte forslag. Punkt 14. Godkendelse af kommuneplantillæg 1.040 og Lokalplan 1-1-117 (med Miljørapport) Centerområde, Budolfi Plads, Vingårdsgade, Aalborg Midtby (1. forelæggelse) 2015-016996 By- og Landskabsudvalget

Læs mere

Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden til gennemførelse af renoveringsarbejder i Brabrand Boligforenings afdeling 4 og 5.

Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden til gennemførelse af renoveringsarbejder i Brabrand Boligforenings afdeling 4 og 5. Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 9. september 2016 Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden til gennemførelse af renoveringsarbejder i Brabrand Boligforenings afdeling

Læs mere

Carlsberg - rammelokalplan

Carlsberg - rammelokalplan Bæredygtighed og planloven FBBB workshop oktober 2010 - Carlsberg som case Berit Jørgensen, Center for Bydesign Carlsberg - rammelokalplan forbindelser bevaring kældre tæthed højhuse skala byrumshierarki

Læs mere

Bilag 3 - Redegørelse på baggrund af BR beslutning

Bilag 3 - Redegørelse på baggrund af BR beslutning KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 3 - Redegørelse på baggrund af BR beslutning Borgerrepræsentationen vedtog i møde den 11. april 2013 pkt. 29, at TMF og

Læs mere

Aarhus Ø - Vejbroer til Ø1, Ø2 og Ø3 på Pier 4 - Etape 8

Aarhus Ø - Vejbroer til Ø1, Ø2 og Ø3 på Pier 4 - Etape 8 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 8. marts 2016 Aarhus Ø - Vejbroer til Ø1, Ø2 og Ø3 på Pier 4 - Etape 8 Anlægsbevilling til vejbroer (projektering og udførelse) til

Læs mere

Center for Høretab. resumé af byggeprogram vedr. etablering af auditorium. samt bæredygtighedsvurdering

Center for Høretab. resumé af byggeprogram vedr. etablering af auditorium. samt bæredygtighedsvurdering Center for Høretab resumé af byggeprogram vedr. etablering af auditorium samt bæredygtighedsvurdering Senest ajourført den 23. november 2009 RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL BESKRIVELSE Indledning Nærværende

Læs mere

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling. Beslutning. Tiltrådt. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Boliv - Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, anlægsbevilling Beslutning Tiltrådt. Gennemgang af sagen På Sundheds- og Handicapudvalgets møde 03.05.2017, punkt 41, blev projektforslag

Læs mere

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. marts 2017 Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej 1. Resume Byrådet godkendte på sit møde den 13.

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Projektudvikling Beboergrupper og boligafdelinger kan søge om støtte til at udvikle et projektforslag, så det senere kan føres ud i livet. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen

Læs mere

P-HUS PÅ SORTEBRØDRE PLADS

P-HUS PÅ SORTEBRØDRE PLADS P-HUS PÅ SORTEBRØDRE PLADS Parkeringsstrategien for Roskilde bymidte blev drøftet på byrådsmødet den 19. marts 2013. Baggrunden for strategien er byrådets ønske om at styrke bymidten som hele kommunens

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg og Lokalplan Boliger, Alfred Nobels Vej og James Tobins Allé, Universitetsområdet (2.

Godkendelse af Kommuneplantillæg og Lokalplan Boliger, Alfred Nobels Vej og James Tobins Allé, Universitetsområdet (2. Punkt 7. Godkendelse af Kommuneplantillæg 4.057 og Lokalplan 4-4-117 Boliger, Alfred Nobels Vej og James Tobins Allé, Universitetsområdet (2. forelæggelse) 2017-041843 By- og Landskabsforvaltningen indstiller,

Læs mere

Til: Magistratens møde 1. februar Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven

Til: Magistratens møde 1. februar Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven Til: Magistratens møde 1. februar 2016 Formål: Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven BISPEHAVEN Som udgangspunkt for drøftelsen i Magistraten 1. februar 2016 giver notatet en status på det aktuelle

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

Høje Taastrup C. Bilag 1 Parkering Emne: Parkering Sideantal: 9

Høje Taastrup C. Bilag 1 Parkering Emne: Parkering Sideantal: 9 Høje Taastrup C Bilag 1 Parkering 2016.08.14 Emne: Parkering Sideantal: 9 600M -250-150 -72-77 - 742-385 - 119 Stationsnærhed Nyt byggeri P-hus Mulig placering af p-hus Nedlagt parkering 2 1:4000 0m 50m

Læs mere

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 26. september 2017 Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og Det foreslås, at der udarbejdes en fælles udviklingsplan

Læs mere

Fyrværkeriparken. Fremtidens bæredygtige boliger i Seest

Fyrværkeriparken. Fremtidens bæredygtige boliger i Seest Fyrværkeriparken Fremtidens bæredygtige boliger i Seest Afdeling 955-0 Lejerbo Kolding Pakhustorvet 4 35 lækre boliger i skønne omgivelser med gode fællesarealer og fælleshus 6000 Kolding Telefon 3812

Læs mere

Nyt terminalprojekt på Banegårdspladsen i Herning. Prækvalifikation. 1. Bygherre. 2. Bygherrerådgiver. 3. Udbudsform. 4.

Nyt terminalprojekt på Banegårdspladsen i Herning. Prækvalifikation. 1. Bygherre. 2. Bygherrerådgiver. 3. Udbudsform. 4. Herning Kommune opfordrer herved investorer, totalentreprenører og konsortier til at søge prækvalifikation i forbindelse med et projekt for en ny busterminal samt helhedsplan for Banegårdspladsen i Herning.

Læs mere

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge Butikker på Vestergade mod gadekæret. Gaden udgør den nordlige grænse af projektområdet. Materialet er bygget op i to dele: 1 Helsinge

Læs mere

Kommuneplan Rammer for lokalplanlægningen - Ændringsskema

Kommuneplan Rammer for lokalplanlægningen - Ændringsskema Kommuneplan 2017 - Rammer for lokalplanlægningen - Ændringsskema Generelle rammer: Kommuneplan 2013 Kommuneplan 2017 1. Boliger Boliger generelt Boliger - Boliger generelt (side 6) Boligstørrelsen for

Læs mere

Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi

Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi OPP-udbudsformen sikrer en god og tæt dialog om byggeriets udformning og kvalitet mellem den offentlige bestiller og det private OPP-selskab.

Læs mere

I bedes forholde jer til det nedenfor beskrevne om dispensation og beskrivelse af byggeprojektet og indsend jeres bemærkninger.

I bedes forholde jer til det nedenfor beskrevne om dispensation og beskrivelse af byggeprojektet og indsend jeres bemærkninger. Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 20. maj 2015 Orientering Vi har modtaget et byggeprojekt som er omfattet af lokalplan og servitut og herefter følger en beskrivelse af hvilke bestemmelser,

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Bjarne Holm Markussen, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal

Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal BESLUTNING Tiltrådt med bemærkning om at ønsket om tilskuerfaciliteter indgår i det videre arbejde med programoplægget. Styregruppen udvides, så der er to brugerrepræsentanter:

Læs mere

Afgjort den 12. december 2013. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 27. november 2013.

Afgjort den 12. december 2013. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 27. november 2013. Aktstykke nr. 29 Folketinget 2013-14 Afgjort den 12. december 2013 29 Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 27. november 2013. a. Ministeriet for Forskning,

Læs mere

Budget 2012 Udvalget for Kultur og Planlægning

Budget 2012 Udvalget for Kultur og Planlægning Plan og Erhverv TANKEFULD, ETAPE 2 1.000 kr. Projektering og arkæologi 8.000 Byggemodning - grunde, interne veje 20.000 14.000 Byggemodning - grøn og salgsfremme 500 3.500 3.100 Afdrag lån 1.200 4.500

Læs mere

BILAG 1: FASTE BATTERI

BILAG 1: FASTE BATTERI BILAG 1: FASTE BATTERI ALMENE UNDGDOMSBOLIGER I EN BLANDET BEBYGGELSE INDHOLD: PLACERING I BYEN OG BAGGRUND S. 2-3 PROJEKTBESKRIVELSE BYGGEFELT J S. 4-5 ALMENE UNGDOMSBOLIGER ØKONOMI S. 6 1 PLACERING I

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008.

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 2. december 2008 Anlægsbevilling til indledende arbejder i forbindelse med opførelse af kommunalt bofællesskab til

Læs mere

CENTERARBEJDSGRUPPEMØDE07 FEBRUAR 2018

CENTERARBEJDSGRUPPEMØDE07 FEBRUAR 2018 CENTERARBEJDSGRUPPEMØDE07 FEBRUAR 2018 AGENDA BILLEDER FRA BYGGEPLADSEN TIDSREJSE FORUDSÆTNINGER MEDARBEJDERE / DELEARBEJDSPLADSER CENTERPLACERING CHEFGRUPPE MTM PLANLAYOUT BILLEDER FRA AFDELINGERNE DEADLINE

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

Godkendelse af opsamling på fordebatten og anbefalinger for visionen for Sygehus Nord og Gåsepigen

Godkendelse af opsamling på fordebatten og anbefalinger for visionen for Sygehus Nord og Gåsepigen Punkt 13. Godkendelse af opsamling på fordebatten og anbefalinger for visionen for Sygehus Nord og Gåsepigen 2018-044263 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at godkender opsamling på fordebatten

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

Udsendt af Lambrecht INFO den 26-11-2014

Udsendt af Lambrecht INFO den 26-11-2014 Udsendt af Lambrecht INFO den 26-11-2014 Offentligt Privat Samarbejde (OPS) om opførelse og drift af kommunale arbejdspladser og udadvendte funktioner i Gellerup Nord. Som et væsentligt element i realiseringen

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byfortætning og byomdannelse Mål Silkeborg Kommune vil: Skabe mulighed for yderligere byggeri i bymidten gennem fortætning og byomdannelse.

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Omdannelse af erhvervsområde til blandet byområde ved Søren Frichs Vej og Lokesvej Baggrund for høringen Denne høring udsendes som en

Læs mere

Resumé af byggeprogram

Resumé af byggeprogram Resumé af byggeprogram samt bæredygtighedsvurdering P-hus på sygehusgrunden i Aabenraa December 2010 RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL BESKRIVELSE Indledning Nærværende notat er et udpluk af de væsentlige

Læs mere

Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst. 24. marts 2015

Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst. 24. marts 2015 Forslag til nyt byområde ved Havkærvej, Tilst 24. marts 2015 Vision for bydelen Ønsket er at skabe en ny levende bydel i Tilst. En bydel med et mangfoldigt boligudbud og attraktive byrum. Den 8,7 ha. store

Læs mere

By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender ovennævnte planer endeligt.

By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender ovennævnte planer endeligt. Punkt 4. Aalborg Midtby, Kjellerupsgade 12 og 14 "Symfonien", Boliger og erhverv. Kommuneplantillæg 1.022, Lokalplan 1-1-115 og Redegørelse for bæredygtighed (2. forelæggelse). 2012-43473. By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Aktstykke nr. 110 Folketinget 2013-14. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 26. maj 2014.

Aktstykke nr. 110 Folketinget 2013-14. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 26. maj 2014. Aktstykke nr. 110 Folketinget 2013-14 110 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 26. maj 2014. a. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til,

Læs mere

BILAG 1: SKYTTEHUSENE

BILAG 1: SKYTTEHUSENE BILAG 1: SKYTTEHUSENE ALMENE FAMILIE- OG UNGDOMS- BOLIGER I KVARTERET VED BELLA CENTER - BYGGEFELT 15 OG 17 INDHOLD: OVERSIGT s. 2 BAGGRUND OG ØKONOMI s. 3 KVARTERET VED BELLA CENTER - BYGGEFELT 15 OG

Læs mere

Bilag 3. Anbefalinger vedrørende det fremtidige bygningskompleks

Bilag 3. Anbefalinger vedrørende det fremtidige bygningskompleks Bilag 3 Anbefalinger vedrørende det fremtidige bygningskompleks Udgangspunktet for den kommende arkitektkonkurrence er at der stilles krav til opførelse af et indretnings- og driftsmæssigt velfungerende

Læs mere

STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO

STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO BYENS PLACERING - situations diagram KYSTVEJEN - en unik strækning VEJEN TIL STRØBY EGEDE - Storyboard Tryggevælde Å Strand hotellet Kystvejen 1 Kystvejen 2 Entré til byen

Læs mere

Finsensvej 15. Forslag til studieboliger, 2000 Frederiksberg. Owner: Vision Student Homes, COPI, Bredgade 38, st.

Finsensvej 15. Forslag til studieboliger, 2000 Frederiksberg. Owner: Vision Student Homes, COPI, Bredgade 38, st. Situationsplan Mål 1:500 Området. Området omkring Finsensvej har siden 50 erne gennemgået en voldsom forandring. Fra at være en bydel præget af industri og jernbaneterræn, er udviklingen gået i retning

Læs mere

Photo: Stiig Hougesen. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune

Photo: Stiig Hougesen. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune Photo: Stiig Hougesen Byudvikling i Roskilde Kommune Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune Bygger på kommunens styrker og planstrategi Beliggenhed i smukt landskab Balanceret bystruktur Centralt

Læs mere

Carlsberg - rammelokalplan

Carlsberg - rammelokalplan En tæt stationsnær by - Blandede funktioner, herunder både boliger, erhverv, kultur, institutioner og detailhandel - Liv 24 timer i døgnet - Social, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig by Carlsberg -

Læs mere

Resumé af byggeprogram Kingstrup, ombygning af Kuben samt bæredygtighedsvurdering

Resumé af byggeprogram Kingstrup, ombygning af Kuben samt bæredygtighedsvurdering Resumé af byggeprogram Kingstrup, ombygning af Kuben samt bæredygtighedsvurdering 21 Marts 2012 RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL BESKRIVELSE Indledning Nærværende notat er et udpluk af de væsentlige afsnit

Læs mere

Opførelse af 12 boliger, Smedegade 6 og Vejlbygade 18

Opførelse af 12 boliger, Smedegade 6 og Vejlbygade 18 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Dato 21. november 2014 Opførelse af 12 boliger, Smedegade 6 og Vejlbygade 18 Teknik og Miljø bemyndiges til at meddele de fornødne tilladelser til 12 nye boliger

Læs mere

HØRINGSSVAR PÅ FORSLAG OM ÆNDRET ANVENDELSE FOR IDRÆTSGRUNDEN I ØRESTAD NORD

HØRINGSSVAR PÅ FORSLAG OM ÆNDRET ANVENDELSE FOR IDRÆTSGRUNDEN I ØRESTAD NORD Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Bydesign Islands Brygge 35 2300 København S Njalsgade 106, 2. sal, lok. 17.3.242 2300 København S www.avlu.dk HØRINGSSVAR PÅ FORSLAG OM ÆNDRET ANVENDELSE FOR IDRÆTSGRUNDEN

Læs mere

ØSTERLUNDEN EN GRØN BYDEL I ODENSE

ØSTERLUNDEN EN GRØN BYDEL I ODENSE ØSTERLUNDEN EN GRØN BYDEL I ODENSE 1 / PROJEKTBAGGRUND HISTORISK BAGGRUND Helt frem til det 20. århundrede fungerede området som landbrugsjord beliggende lige udenfor Købstaden Odense. Omkring 1920 blev

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. marts 2008

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. marts 2008 Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 6. marts 2008 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Århus Kommune Etablering af et nyt udstillingshus - Informationscenter om De Bynære

Læs mere

Skt. Clemens Bro. Salg af areal samt etablering af ny trappe

Skt. Clemens Bro. Salg af areal samt etablering af ny trappe Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. oktober 2017 Skt. Clemens Bro - Salg af areal samt etablering af ny trappe Salg af arealet under Skt. Clemens Bro for at skabe større

Læs mere

Orientering indstilling til politiske udvalg vedr. Skolen på Grundtvigsvej/ Frøbelseminariet

Orientering indstilling til politiske udvalg vedr. Skolen på Grundtvigsvej/ Frøbelseminariet Orientering indstilling til politiske udvalg vedr. Skolen på Grundtvigsvej/ Frøbelseminariet Orientering udbuds- og planproces for Skolen på Grundtvigsvej Frederiksberg 09.10.2013 Baggrund Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Byrum og beboerhuse Gellerup og Toveshøj

Byrum og beboerhuse Gellerup og Toveshøj Byrum og beboerhuse Gellerup og Toveshøj april 2013 Byrum e Inddragelsesproces, programmering og konkurrenceforløb Inddragelsesproces og programmering Indledning På de følgende sider kan du læse om de

Læs mere

Etablering af nyt kommunalt administrationscenter på Skanderborg Fælled

Etablering af nyt kommunalt administrationscenter på Skanderborg Fælled Skanderborg Kommune Etablering af nyt kommunalt administrationscenter på Skanderborg Fælled Efter aftale med Skanderborg Kommune har vi foretaget en totaløkonomisk beregning i forbindelse med etablering

Læs mere

Budgetønsker Plan- og Boligudvalget

Budgetønsker Plan- og Boligudvalget Budgetønsker Budgetønsker drift Nr. Drift [Hele 1.000 kr.] s Driftsønsker 2013 2014 2015 2016 1 Vedligeholdelse udenomsarealer 5.500 5.500 5.500 5.500 2 Middel bygningsvedligeholdelse 4.860 4.860 4.860

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes telefonsystem. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes telefonsystem. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 25. april 2007 Århus Kommune IT- og Organisationsafdelingen Borgmesterens Afdeling Anlægsbevilling til forbedring af Århus Kommunes

Læs mere

GARTNERLUNDEN Udbud af storparcel

GARTNERLUNDEN Udbud af storparcel GARTNERLUNDEN Udbud af storparcel INDLEDNING Struer Kommune udbyder et areal, som er beliggende i Bremdal, som ligger i tæt forbindelse med Struer. Området ligger i et kuperet landskab med udsigt over

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 3 vejledning til Ansøgningsskema Projektrealisering Boligafdelinger kan søge om støtte til større, nytænkende projekter. Realdania-kampagnen DET GODE BOLIGLIV støtter udviklingen af fremtidens

Læs mere