DEN KOMMUNALE CONTROLLER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN KOMMUNALE CONTROLLER"

Transkript

1 I foråret 2014 præsenterede vi en nyudviklet version af Den kommunale Controller i samarbejde med reflexio P/S. Evalueringerne efter første forløb viser meget tilfredse deltagere. Tilmeld dig efterårsholdet nu! EFTERÅR 2015 DEN KOMMUNALE CONTROLLER Få indblik og træning i konkrete metoder og værktøjer, der tilfører værdi og udvikling til controlleropgaven i din kommune COK og reflexio P/S præsenterer den populære uddannelse Den Kommunale Controller den oktober og d november 2015

2 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR INDHOLDSFORTEGNELSE DEN KOMMUNALE CONTROLLER 3 BAGGRUND: SKÆRPEDE KRAV TIL ØKONOMISTYRING OG CONTROLLING 3 MÅLGRUPPE 4 LEDELSE 5 UNDERVISNINGEN 5 ALUMNI- OG NETVÆRKSGRUPPE PÅ LINKEDIN 5 PROGRAM 7 MODUL 1 8 DAG 1: TIRSDAG D. 27. OKTOBER 8 CONTROLLING ROLLER OG OPGAVER ANNO DAG 2: ONSDAG D. 28. OKTOBER EFFEKTIV CONTROLLING GENNEM EFFEKTIVE REDSKABER OG METODER 9 MODUL 2 10 DAG 3: TIRSDAG D. 24. NOVEMBER CONTROLLEREN OG ÅRSHJULET FOR DEN KOMMUNALE ØKONOMISTYRING 10 DAG 4: ONSDAG D. 25. NOVEMBER KOM VIDERE MED STRATEGISK CONTROLLING I DIN KOMMUNE 11 PRAKTISKE OPLYSNINGER 12 TID OG STED 12 PRIS OG TILMELDING 12 COK OG KONTAKTOPLYSNINGER 13

3 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR DEN KOMMUNALE CONTROLLER Med denne 4-dages uddannelse sætter COK og reflexio P/S fokus på controlling i kommunerne. Uddannelsen er bredt tematiseret inden for krav og forventninger til controlling anno Uddannelsen tager afsæt i aktuelle opgaver og udfordringer for den kommunale økonomistyring. Ved brug af nye cases og indføring i konkrete controllingmetoder og redskaber anvendes en praksisnær tilgang, der giver ny inspiration og ny viden, som umiddelbart vil kunne tages i anvendelse i egen kommune. Med uddannelsen får du styrket dine strategiske og analytiske evner og bliver klogere på, hvordan du kan tilrettelægge en proaktiv rolle som controller i din kommune. En rolle, hvor du har vigtige opgaver omkring budgetlægning, budgetopfølgning, analyser, datafangst og formidling af informationer. Bedre ledelsesinformation efterlyses! På uddannelsen vil du få et indblik i ledelsesinformation som helt central parameter i en effektiv strategisk økonomistyring. Herunder sættes der særskilt fokus på controllerens opgave i en effektiv skabelse og brug af ledelsesinformation. På uddannelsen gennemgår vi også controllerens forskellige roller, herunder som økonomifaglig sparringspartner, som decentral afdelingsleder, eller som udfordrer til fagchefen i strategiske spørgsmål. Som deltager arbejder du helt konkret med følgende: Hvad er controlling og hvorfor er controlling nødvendigt i den moderne kommune? Controllerens forskellige roller som kontrollant, rådgiver og udfordrer Identifikation af kritiske aktiviteter Datafangst og rapportering Design og brug af ledelsesinformation Strategisk controlling med fokus på benchmarking og ledelsesinformation Controlling i sammenhæng med resultat-/effektstyring. BAGGRUND: SKÆRPEDE KRAV TIL ØKONOMISTYRING OG CONTROLLING Med 2020-planen, genopretningsplanen og de efterfølgende stramme aftaler om kommunernes økonomi, herunder ikke mindst sanktionslovgivningen, er der massivt fokus på kommunal økonomi og kommunernes økonomistyring. Styring af en kommunes økonomi er særdeles kompleks. Kommuner bliver i stigende grad set og styret som en koncern forstået som én virksomhed med en hel række aktiviteter, som i større og mindre grad påvirker hinanden. Men der er tale om en sammenhængende økonomi på tværs af organisationen, hvor en præcis og kompetent økonomistyring er afgørende for, at koncernen samlet set kan træffe de rette beslutninger.

4 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR Kommunerne har i de seneste år haft massivt fokus på budgetoverholdelse, hvilket har betydet en væsentlig reduktion af serviceudgifterne. Faktisk har de været så fokuserede, at det har betydet et ganske væsentligt mindreforbrug i i de kommunale regnskaber. Så man kan sige, at udfordringen omkring merforbrug - samlet set - er på vej til at blive løst. Nu handler det om et nyt ambitionsniveau for den kommunale økonomistyring: bedre budgetpræcision. Præcise budgetter er en væsentlig forudsætning, når der i den enkelte kommune som helhed skal være plads til råderum og prioritering på tværs af sektorer og aktiviteter. Og den kommunale controller har en vigtig opgave i at være med til at sikre og overvåge den nødvendige præcision i økonomistyringen. Der er ganske stor variation på mål og indhold i økonomistyringen i de danske kommuner. Finansministeriet har i denne sammenhæng opstillet fire vurderingskriterier for god økonomistyring i kommunerne. God økonomistyring betyder: Retvisende styringsgrundlag og overblik over sammenhænge mellem økonomi, ressourcer, opgaver, mål og effekter. Synligt prioriteringsrum for den politiske og administrative ledelse, og mulighederne for at øge dette på den korte og lange bane. Grundlag for en tværgående prioritering og effektivisering i den enkelte institution og på tværs af koncernen. Helhedsorienteret styring med fokus på effektiv udnyttelse af midler på tværs af kommunen. På uddannelsen indkredses controllerens typiske rolle og kvalifikationer, når det angår rammestyring og budgetoverholdelse, men uddannelsen omfatter også bud på, hvordan den moderne controller skal kunne bidrage med strategi og kreativitet i controlling og økonomistyring. Det sker i et koncernstyringsperspektiv med fokus på præcision og rammer for råde- og prioriteringsrum. MÅLGRUPPE Uddannelsen henvender sig til centralt og decentralt placerede medarbejdere i kommunernes økonomiafdelinger, der varetager controlling- og økonomistyringsopgaver. Du har en bred indsigt i den kommunale økonomi og har måske arbejdet i dybden med økonomistyring på forskellige sektorområder. Du har et ønske om at få ny og opdateret viden, inspiration og praksiseksempler på, hvordan du kan udvikle dig selv og udførelsen af dine controlleropgaver i din kommune.

5 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR LEDELSE Det faglige ansvar for uddannelsen varetages af partner Carsten Frandsen og partner Mads Rieper fra reflexio P/S. Carsten Frandsen, partner i reflexio P/S Carsten er uddannet cand. oecon og har lang erfaring med levering af rådgivningsydelser til den offentlige sektor. Carsten har tidligere været ansat i BDO Kommunernes Revision, hvor han var ansvarlig for konsulentydelser inden for økonomistyring, administration og IT. Tidligere har Carsten været ansat i Københavns Kommune, hvor han bl.a. var ansat i Økonomiforvaltningen og økonomichef i Københavns Ejendomme. Carsten har stor erfaring med løsning af styringsopgaver, herunder i særlig grad økonomistyringsopgaver i den kommunale sektor, samt effektiviseringsprojekter, benchmarkingundersøgelser samt gennemførsel af budgetanalyser på en række politikområder. Mads Rieper, partner i reflexio P/S Mads har mere end 20 års erfaring med den offentlige sektor inden for forskning, undervisning og levering af rådgivningsydelser til navnlig den kommunale sektor. Mads er uddannet cand.oecon. og har tidligere været ansvarlig for de kommunale rådgivningsydelser i Kommunernes Revision (nu BDO Kommunernes Revision) og 7 år som partner i Revisions- og Rådgivningsfirmaet Deloitte med ansvar for den kommunale sektor. Mads har endvidere i en længere periode været tilknyttet Syddansk Universitet bl.a. som ekstern lektor inden for Master of Public Management. UNDERVISNINGEN Undervisningen foregår som en kombination af dialogbaseret gennemgang af faglige temaer og praksisoplæg fra eksterne indlægsholdere. Herudover gennemføres øvelser i controller-værkstedet, hvor vi kommer omkring facetter af controllerens faglighed, afprøvning af redskaber og metoder i den praktiske udførelse af controllingopgaver. Der lægges op til en aktiv og engageret deltagelse, både i dialogen med oplægsholdere og med de øvrige deltagere samt i arbejdet med cases i undervisningen. ALUMNI- OG NETVÆRKSGRUPPE PÅ LINKEDIN COK har på Linkedin oprettet gruppen Den Kommunale Controller, som er en alumniog netværksgruppe for alle, som deltager og har deltaget på uddannelsen.

6 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR Gruppen rummer gode muligheder for faglige diskussioner, udveksling af synspunkter og almindeligt controlling netværk med hinanden. Hvis du allerede har en profil på Linkedin ved du formodentlig, hvordan det fungerer ellers er det nemt at oprette. Ved tilmelding vil vi opfordre dig til at melde dig ind i gruppen og netværke med dine medkursister samt tidligere kursister, og dermed få glæde af de fordele, et sådant netværk giver.

7 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR PROGRAM MODUL 1: OKTOBER (INTERNAT) Dag 1, 27. oktober Controlling Roller og opgaver anno 2015 Dag 2, 28. oktober Effektiv controlling gennem effektive redskaber og metoder MODUL 2: NOVEMBER 2015 (INTERNAT) Dag 3, 24. november Controlleren og årshjulet for den kommunale økonomistyring Dag 4, 25. november Kom videre med strategisk controlling i din kommune Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

8 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR MODUL 1 DAG 1: TIRSDAG D. 27. OKTOBER CONTROLLING ROLLER OG OPGAVER ANNO 2015 På uddannelsens første dag introduceres deltagerne for den kommunale controllers roller og opgaver anno Vi vil kort berøre en række temaer, som vil være gennemgående gennem de fire undervisningsdage. Centralt vil være, at krav og forventninger til controlleropgaven er i hastig forandring og at den kommunale controller skal gribe bolden og derigennem få en aktiv og udviklende rolle i den kommunale økonomistyring. På den første dag introduceres ligeledes controller-værkstedet, som vil være gennemgående på de fire dage. Det er her teori møder praksis, idet deltageren får mulighed for i praksis at udvikle og afprøve forskellige redskaber og metoder i dialog med undervisere og øvrige deltagere. Aftenen bruges til socialt og fagligt netværk blandt deltagerne. PROGRAM Ankomst med morgenkaffe og brød Velkomst samt præsentation af programmet og deltagerne - Introduktion til controllerens roller og opgaver anno Controlleren og målbilledet for den kommunale økonomistyring - Controllerens opgave som effektiv formidler af styringsdata Introduktion til kerneopgaver og succeskriterier for controlleren i den kommunale økonomistyring - Operationel controlling - Strategisk controlling - Controllerens væsentligste samarbejdspartnere Frokost Controlling på beskæftigelsesområdet v/controller Inge Husted Larsen, Center for Økonomi & Løn, Thisted Kommune Kaffepause Controller-værksted: Byg et Controller-miljø Introduktion til controllerens rolle og ansvar for den kommunale ledelsesinformation - Hvad er god ledelsesinformation? - Hvad kan god ledelsesinformation? - Hvem kan skabe god ledelsesinformation? Opsamling og afslutning AFTENPROGRAM Pause og indkvartering Middag Socialt og fagligt netværk men henblik på at få viden med hjem

9 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR DAG 2: ONSDAG D. 28. OKTOBER 2015 EFFEKTIV CONTROLLING GENNEM EFFEKTIVE REDSKABER OG METODER På uddannelsens anden dag arbejder vi videre med inspiration til og gennemgang af redskaber og metoder til effektiv controlling. Big Data har i høj grad ramt de danske kommuner. Der er en kraftig stigning i den datamængde, der er i omløb i den kommunale organisation. Dataene vedrører økonomi, ressourceanvendelse, opnåede resultater og effekter, osv. Det er helt afgørende, at controlleren bruger de rigtige redskaber og metoder, når disse data skal indsamles, kombineres, tolkes og formidles. Det er kernen i controllingopgaven anno 2015, som vi vil sætte fokus på hen over dagen. Der gives en introduktion til FLIS, som er det fælleskommunale ledelsesinformationssystem, der pt. er under implementering på en række af de helt store kommunale aktivitetsområder. Som det vil fremgå, er der her både potentialer og nødvendige opgaver for controlleren, når FLIS tages i brug i den enkelte kommune. PROGRAM Morgenmad Introduktion til effektive controllingredskaber Introduktion til FLIS Det Fælleskommunale Ledelsesinformationssystem - Hvad kan FLIS? - Controlleropgaven og FLIS? v/chefkonsulent Peter Riis, KL (PR) Controllerværksted: Byg en analyse(rapport) Frokost Metoder i controlling: - Kritiske faktorer - Datafangst - Rapportering og ledelsesinformation - Budgetforudsætninger og budgetopfølgning - Case fra socialområdet Opsamling og introduktion til modul 2

10 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR MODUL 2 DAG 3: TIRSDAG D. 24. NOVEMBER 2015 CONTROLLEREN OG ÅRSHJULET FOR DEN KOMMUNALE ØKONOMISTYRING Controllingopgaven i den enkelte kommune følger ofte bestemte mønstre og tidsterminer. Planlægning, timing og formidling af controllerens arbejde og resultater bør tænkes bevidst ind i årshjulet for den kommunale økonomistyring. Derved sikres bedst opmærksomhed og udbytte af controllerens arbejde. På denne dag gennemgås årshjulet for den kommunale økonomistyring med speciel fokus på de tidspunkter og opgaver, hvor controlleren skal spille en væsentlig rolle. På nogen tidspunkter vil opgaven være præget af operationel controlling og på andre tidspunkter vil der være behov for det strategiske perspektiv. Eksempelvis i budgetlægningsfasen med fokus på valide datatræk, præcise prognoser og valid benchmarking. Vi inviteret en kommunal økonomichef på besøg til at give sit billede af, hvad der forventes af den gode controller på de forskellige steder i det kommunale årshjul. PROGRAM Ankomst med morgenkaffe og brød Opsamling og præsentation af dagens program Controlleren og årshjulet for den kommunale økonomistyring - Gennemgang af årshulet for den kommunale økonomistyring med vægt på controllerens rolle - Bud på de kritiske tidspunkter og opgaver for controlleren - Controlleren og budgetlægningsprocessen Frokost Et konkret budgetopfølgningsværktør Præsentation af NemØkonomi v/ Product Manager Søren Jermiin Olesen, KMD Kaffepause Controllerværksted: Byg en budgetopfølgning Deltagerkonkurrence Hvor er millionerne henne? Introduktion og casearbejde vedrørende controllerens rolle i arbejdet med effektivisering af de kommunale opgaver AFTENPROGRAM Pause og indkvartering Middag og præmieoverrækkelse Socialt netværk

11 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR DAG 4: ONSDAG D. 25. NOVEMBER 2015 KOM VIDERE MED STRATEGISK CONTROLLING I DIN KOMMUNE Uddannelsens sidste dag handler om den strategiske controlling. Både en introduktion til indholdet af denne del af controllingen, men i høj grad også med fokus på at skabe refleksion og forslag til konkrete handlinger, som kan tages i anvendelse, når man er tilbage på kontoret igen. Vi ønsker at dagen så vidt muligt får oversat uddannelsens samlede indhold til konkrete handlinger og overvejelser omkring controllingopgaverne hos den enkelte deltager, som man kan tage med hjem og tage i anvendelse i egen kommune. PROGRAM Morgenmad Præsentation af dagens program Strategisk controlling eksempler og øvelser - Strategisk controlling i den kommunale kontekst - Hvordan oversættes det til egen hverdag og egne opgaver? - Hvor langt er du i opgaven? Frokost Det strategiske samarbejde mellem controller, fagchef og direktionen inspiration til mulige handlinger for bedre brug af controlleren Kaffepause Controllerværksted: Byg en plan for din egen controlling Opsamling, afslutning og tak for denne gang

12 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR PRAKTISKE OPLYSNINGER TID OG STED Modul 1, dag 1 og 2: oktober 2015 Modul 2, dag 3 og 4: november 2015 Uddannelsen afholdes på Munkebjerg Hotel, Munkebjergvej 125, 7100 Vejle. PRIS OG TILMELDING Prisen er kr. ekskl. moms og dækker undervisning, uddannelsesmaterialer og forplejning samt internatophold med logi på Munkebjerg Hotel i Vejle. Der opnås rabat ved tilmelding af flere deltagere fra samme kommune (på samme hold): 2 deltagere: 10% rabat pr. deltager. 3 deltagere: 20 % rabat pr. deltager. 4 eller flere: 30 % rabat pr. deltager. Tilmelding skal ske på senest d. 25. september 2015, og tilmeldingen er bindende efter fristens udløb. Optagelse kan dog stadig ske efter tilmeldingsfristens udløb, såfremt der er ledige pladser. Faktura på totalbeløbet sendes ud 3-4 uger før forløbets start.

13 DEN KOMMUNALE CONTROLLER EFTERÅR COK OG KONTAKTOPLYSNINGER Hvem er COK? COK er den førende læringspartner inden for offentlig kompetenceudvikling kommunale politikere, ledere og medarbejdere gør hvert år brug af COKs tilbud. Som kommunernes egen virksomhed arbejder COK for at kvalificere den kommunale drift og udvikling. Det sker gennem udviklingsprocesser, undervisning og facilitering af netværk med bidrag fra mere end konsulenter og eksperter fra ind- og udland. For yderligere information om uddannelsesforløbet eller andre af vores tilbud på økonomiområdet, kontakt: Chefkonsulent Konsulent Koordinator Klaus Akselsen Stine Christensen Aida Buzdalek T: T: T: E: E: E:

ØKONOMISTYRING OG CONTROLLING I PRAKSIS

ØKONOMISTYRING OG CONTROLLING I PRAKSIS Fra foråret 2016 præsenterer vi i samarbejde med reflexio P/S en nyudviklet version af vores populære kursus Den kommunale Controller. Med dette nye praksisorienterede kursus sætter vi fokus på økonomistyring

Læs mere

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE COK præsenterer i efteråret 2015 for første gang et fire-dages kursusforløb i kommunal økonomi og decentral økonomistyring for decentrale ledere ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE

Læs mere

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE

ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE COK præsenterer i foråret 2016 et fire-dages kursusforløb i kommunal økonomi og decentral økonomistyring for decentrale ledere ØKONOMI FOR DECENTRALE LEDERE FORÅR 2016 2 ØKONOMI

Læs mere

ØKONOMISTYRING I PRAKSIS

ØKONOMISTYRING I PRAKSIS KOMMUNAL EFTERÅR 2015 ØKONOMISTYRING I PRAKSIS COK og KL præsenterer i efteråret 2015 en praksisnær og anvendelsesorienteret uddannelse i kommunal økonomistyring Dyk helt ned i det kommunaløkonomiske maskinrum,

Læs mere

EFTERÅR 2015 ØKONOMIKONSULENTEN

EFTERÅR 2015 ØKONOMIKONSULENTEN EFTERÅR 2015 ØKONOMIKONSULENTEN Få trænet din konsulentfaglighed og styrket dine processuelle og organisatoriske kompetencer inden for kommunikation, rådgivning og vejledning ØKONOMIKONSULENTEN 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

FREMTIDENS ØKONOMISTYRING M ere end 400 kommunale økonom im edarbejdere og ledere har indtil videre deltaget på uddannelsen. Tilm eld dig efterårsholdet nu! FREMTIDENS ØKONOMISTYRING - Design og udvikling af kommunens økonomiske

Læs mere

EFTERÅR 2016 ØKONOMIKONSULENTEN

EFTERÅR 2016 ØKONOMIKONSULENTEN EFTERÅR 2016 ØKONOMIKONSULENTEN Få trænet din konsulentfaglighed og styrket dine processuelle og organisatoriske kompetencer inden for kommunikation, rådgivning og vejledning ØKONOMIKONSULENTEN 1 ØKONOMIKONSULENTEN

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

EFTERÅR 2019 ØKONOMIKONSULENTEN

EFTERÅR 2019 ØKONOMIKONSULENTEN EFTERÅR 2019 ØKONOMIKONSULENTEN Få trænet din konsulentfaglighed og styrket dine processuelle og organisatoriske kompetencer inden for kommunikation, rådgivning og vejledning ØKONOMIKONSULENTEN 1 ØKONOMIKONSULENTEN

Læs mere

Facilities Management - Ejendomsadministration Temadag om kommunal Facilities Management

Facilities Management - Ejendomsadministration Temadag om kommunal Facilities Management Temadag om kommunal Facilities Management Deltagere Den strategiske ledelse samt udviklingsmedarbejdere i kommunerne med tilknytning til den økonomiske og faglige styring af kommunernes ejendomsportefølje.

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Regeringen Danske Regioner Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Nyt kapitel 4. juni 2014 God økonomistyring på sygehusene og opfølgning Som opfølgning på aftalen om regionernes økonomi for 2013

Læs mere

Økonomistyring i staten - et strategisk perspektiv. v/ Henrik Pinholt, Vicedirektør Økonomistyrelsen

Økonomistyring i staten - et strategisk perspektiv. v/ Henrik Pinholt, Vicedirektør Økonomistyrelsen Økonomistyring i staten - et strategisk perspektiv v/ Henrik Pinholt, Vicedirektør Økonomistyrelsen Udfordringer og styring i den offentlige sektor Ansvar for styring en ny formel styringsudmelding Tænketanken

Læs mere

Lejre Kommune. 10-12-2013 Side 1. Økonomiudvalget. ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448

Lejre Kommune. 10-12-2013 Side 1. Økonomiudvalget. ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448 10-12-2013 Side 1 ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448 Resumé: og Kommunalbestyrelsen har besluttet, at den økonomiske styring i Lejre Kommune skal forbedres. Både

Læs mere

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy Positive Devicance Academy Træning og kurser Indholdsfortegnelse 1 Overblik... 1 2 Introduktion til PD som metode... 2 3 Træning i PD praksis... 4 4 Praktiske oplysninger... 7 1 Overblik PD Academy tilbyder

Læs mere

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Formål Kurset giver deltagerne en solid teoretisk og praktisk indføring i Lean principper og kompetencer til selv at kunne

Læs mere

Specialtandlægen som mellemleder 2. og 3. november Hotel Munkebjerg Munkebjergvej Vejle

Specialtandlægen som mellemleder 2. og 3. november Hotel Munkebjerg Munkebjergvej Vejle Specialtandlægen som mellemleder 2. og 3. november 2016 Hotel Munkebjerg Munkebjergvej 125 7100 Vejle Velkommen til kursus for specialtandlægen som mellemleder Mange specialtandlæger i den kommunale tandpleje

Læs mere

Partnerskabsprojekt om FLIS. Brug af FLIS i kommunerne

Partnerskabsprojekt om FLIS. Brug af FLIS i kommunerne Partnerskabsprojekt om FLIS Brug af FLIS i kommunerne Indhold Indledning... 2 Målet med partnerskabsprojektet... 2 Arbejdsform... 3 Deltagere og deltagerbetaling... 3 Tidsplan og sted... 4 Tilmelding...

Læs mere

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING

REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING REUNION OG FOLLOW-UP SEMINAR OM FREMTIDENS ØKONOMISTYRING Hotel Koldingfjord, torsdag d. 9. juni og fredag d. 10. juni 2016 COK afholder reunion og follow-up seminar for alle nuværende og tidligere deltagere

Læs mere

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber

Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Ledelse af professionelle læringsfællesskaber Et handlings- og praksisorienteret udviklingsforløb for ledere, ledelsesteam, projektledere, teamledere og koordinatorer på alle former for uddannelsesinstitutioner.

Læs mere

Kursus i ekstern finansiering

Kursus i ekstern finansiering Kursus i ekstern finansiering Byggecentrum - Middelfart 4. - 6. oktober 2010 Administrativ Efteruddannelse for Universitetsansatte www.aeu.dk Kursus i ekstern finansiering Målgruppe Formål Form/indhold

Læs mere

LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT!

LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT! LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT! Formålet med Lean Få styr på planlægningen Reducere spild Sikre flow og undgå flaskehalse Reducere overflødige processer Få løbende forbedringer At være på forkant Formål

Læs mere

EXECUTIVE PUBLIC AFFAIRS UDDANNELSE FORMÅL MED UDDANNELSEN

EXECUTIVE PUBLIC AFFAIRS UDDANNELSE FORMÅL MED UDDANNELSEN FORMÅL MED UDDANNELSEN cdscsc EXECUTIVE PUBLIC AFFAIRS UDDANNELSE Styrk din forståelse af den politiske og samfundsmæssige situation og højn dine kompetencer i interessevaretagelse FORMÅL MED UDDANNELSEN

Læs mere

Aktionslæringskonsulent uddannelse

Aktionslæringskonsulent uddannelse Aktionslæringskonsulent uddannelse Strategisk Aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen gennem praksis Strategisk aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen

Læs mere

Program for lederkursus 2011

Program for lederkursus 2011 Program for lederkursus 2011 Tirsdag den 1. marts 2011 Onsdag den 2. marts 2011 Onsdag den 13. april 2011 Tirsdag den 24. maj 2011 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Velkomst Introduktion til DiSC personprofilen.

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 TRACs INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM STYRK DIG SELV I ROLLEN SOM LEDER AF KREATIVE PROJEKTER INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TRACS INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 STYRK DIG SELV

Læs mere

Metoder til evaluering og dokumentation

Metoder til evaluering og dokumentation Metoder til evaluering og dokumentation 22. - 23. januar og 9. marts 2009 Teknologisk Institut Taastrup 20. - 21. august og 7. oktober 2009 Teknologisk Institut Taastrup Indgående kendskab til forskellige

Læs mere

STRATEGISK RELATIONEL LEDELSE

STRATEGISK RELATIONEL LEDELSE STRATEGISK RELATIONEL LEDELSE EFFEKTFULDE FORANDRINGER I PRAKSIS UDDANNELSE BYGHOLM PARKHOTEL AUGUST 2015 DECEMBER 2015 LEDELSE WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK STRATEGISK RELATIONEL LEDELSE Strategisk relationel

Læs mere

TM Projektledelse i miljø-, plan- og naturprojekter

TM Projektledelse i miljø-, plan- og naturprojekter TM 15002 - Projektledelse i miljø-, plan- og naturprojekter Stå stærkt som projektleder i samarbejdet med projektdeltagere og interessenter og giv dit projekt de bedste betingelser Formål: Målgruppe: Beskrivelse:

Læs mere

Fremtidens velfærdsmedarbejder. - når viden bliver til handling

Fremtidens velfærdsmedarbejder. - når viden bliver til handling Fremtidens velfærdsmedarbejder - når viden bliver til handling En KONFERENCE om, hvordan vi udvikler fremtidens velfærdsmedarbejdere FREDAG DEN 29. MAJ 2015 KL. 9.30 15.00 PÅ SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

Tid og sted 1. del: 4.-5. oktober, 2. del 7.-8. november og 3. del: 6.-7. december 2006 på Haraldskær Kursuscenter, Skibetvejen 140, 7100 Vejle

Tid og sted 1. del: 4.-5. oktober, 2. del 7.-8. november og 3. del: 6.-7. december 2006 på Haraldskær Kursuscenter, Skibetvejen 140, 7100 Vejle PROGRAM 4350 AO-07: Coachuddannelse Tid og sted 1. del: 4.-5. oktober, 2. del 7.-8. november og 3. del: 6.-7. december 2006 på Haraldskær Kursuscenter, Skibetvejen 140, 7100 Vejle Formål Hvad kan du, når

Læs mere

Notat. Styrket økonomistyring. Den Aarhus Kommune

Notat. Styrket økonomistyring. Den Aarhus Kommune Notat Den 18-10-2012 Aarhus Kommunes deltagelse i Økonomistyringsprojekt tilrettelagt af KL, Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet. Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Som led i økonomiaftalen

Læs mere

Kortlægning af økonomistyring Aarhus Kommune INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Kortlægning af økonomistyring Aarhus Kommune INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Kortlægning af økonomistyring Aarhus Kommune Maj 2013 Dagens Program Indledning og præsentation Kort introduktion til kortlægning og vurderinger De 6 temaer kortlægning og vurdering Afslutning Kortlægningen

Læs mere

Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti

Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti 2 Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Baggrund Bispebjerg-Brønshøj Provsti ønsker med initiativet

Læs mere

Financial Business Partner på 4 dage (Eksamen kan vælges til)

Financial Business Partner på 4 dage (Eksamen kan vælges til) DANSK INSTITUT FOR UDDANNELSE KURSUSBESKRIVELSE: Financial Business Partner på 4 dage (Eksamen kan vælges til) Efter kurset kan du føre en kompetent og konstruktiv dialog med ledelsen omkring de underliggende

Læs mere

Coaching. Kunsten at stille de rigtige spørgsmål!

Coaching. Kunsten at stille de rigtige spørgsmål! KURSUSNR: 09022301 Coaching Kunsten at stille de rigtige spørgsmål! Kurset Coaching giver dig en arbejdsmetode, der retter sit fokus mod at opdage og udnytte de menneskelige potentialer og ressourcer bedst

Læs mere

Bliv en stærkere personalechef

Bliv en stærkere personalechef INVITATION TIL Bliv en stærkere personalechef Udviklingsforløb for personalechefer i staten Kære personalechef Du inviteres hermed til at deltage i Personalestyrelsens udviklingsforløb for personalechefer

Læs mere

Kommunal Entreprenørledelse

Kommunal Entreprenørledelse Kommunal Entreprenørledelse 28. august 2017 INTRODAG Ledelse som praktisk fag Formålet med dagen er at introducere dig for ledelse som fag - at du bliver skarp på, hvad lederrollen indebærer og, hvordan

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Brugerdreven innovation - værktøjer til udvikling med brugeren i centrum Det får du ud af at deltage: n Få en innovationsprofil af din virksomhed n Skab optimale produkter og processer gennem brugernes

Læs mere

To dages kursus for miljøkonsulenter

To dages kursus for miljøkonsulenter PROGRAM for: To dages kursus for miljøkonsulenter Kurset er det årlige erfaringsudvekslingskursus for miljørådgivere. Det vurderes vigtigt, at dem, der dagligt arbejder med miljøgodkendelser, deltager

Læs mere

Få succes med forandringer

Få succes med forandringer Få succes med forandringer - Inspiration og værktøjer til mellemlederens rolle som forandringsagent 1 6. - 1 7. m a r t s 2 0 0 9 T e k n o l o g i s k I n s t i t u t T a a s t r u p Potentialer, ressourcer

Læs mere

Økonomistyring i staten

Økonomistyring i staten Økonomistyring i staten Del 1 Målbillede Version 1.0 Januar 2014 Indhold 1 Indledning 3 1.1 Formål med vejledningen 3 1.2 Opdatering 3 1.3 Behovet for god økonomistyring i staten 3 1.4 Økonomistyring i

Læs mere

Universiteternes arbejdsmiljøkonference 2013

Universiteternes arbejdsmiljøkonference 2013 Munkebjerg Hotel, Vejle Info Målgruppe Medlemmer af arbejdsmiljøorganisationerne på danske universiteter såvel arbejdsmiljørepræsentanter som arbejdslederrepræsentanter samt universiteternes hel- og deltidsbeskæftigede

Læs mere

UDDANNELSE TIL MATEMATIKVEJLEDER PÅ DE GYMNASIALE UDDANNELSER

UDDANNELSE TIL MATEMATIKVEJLEDER PÅ DE GYMNASIALE UDDANNELSER AARHUS AU UNIVERSITET UDDANNELSE TIL MATEMATIKVEJLEDER PÅ DE GYMNASIALE UDDANNELSER Identifikation af og støtte til studerende med specifikke matematikvanskeligheder Foto: Søren Kjeldgaard, AU Kommunikation

Læs mere

Vi er hinandens forudsætninger!

Vi er hinandens forudsætninger! Vi er hinandens forudsætninger! I fællesskab skaber vi rum for: Læring Facilitering Oversættelse og formidling FTR-seminar 8. og 9. maj 2017 FTR-seminar d. 8. og 9. maj 2017 Vi er hinandens forudsætninger

Læs mere

Sundhed og trivsel på arbejdspladsen - bliv uddannet trivselsambassadør

Sundhed og trivsel på arbejdspladsen - bliv uddannet trivselsambassadør 4 dages uddannelse 28. april til 8. juni 2016 i Taastrup 26. september til 3. november 2016 i Aarhus Sundhed og trivsel på arbejdspladsen - bliv uddannet trivselsambassadør Sundhed og trivsel på arbejdspladsen

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2 Ledelse i praksis Kursusbeskrivelse hold 2 Deltag i et praksisnært kursusforløb for ledere og kommende ledere på alle ungdomsuddannelser. Forløbet henvender sig til ledere med pædagogisk ansvar både erfarne-

Læs mere

Tag en værdibaseret faglig uddannelse i

Tag en værdibaseret faglig uddannelse i Tag en værdibaseret faglig uddannelse i Modulerne, som afholdes i 2014-15, omfatter følgende: Målgruppen: Modul 1: Fra projektidé til den første beskrivelse af projektet og til godkendelse i ledelsen Modul

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Den værdiskabende bestyrelse Et fleksibelt kursus, der styrker dig til at skabe værdi for og med bestyrelsen Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet CERTIFICERET PROGRAM

Læs mere

Ledertræf2019 Mennesker møder mennesker - visionsledelse og opfølgning på virkninger

Ledertræf2019 Mennesker møder mennesker - visionsledelse og opfølgning på virkninger Ledertræf2019 Mennesker møder mennesker - visionsledelse og opfølgning på virkninger Torsdag den 17. januar kl. 8.00-15.30 på Fælleden, i Vel mødt til Ledertræf 2019 Husk at tilmelde dig - se bagsiden

Læs mere

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder Dansk Erhverv har skabt et Praksisnært og handlingsorienteret lederudviklingsforløb, der skal hjælpe dig til indsigtsfuld

Læs mere

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder Dansk Erhverv har skabt et Praksisnært og handlingsorienteret lederudviklingsforløb, der skal hjælpe dig til indsigtsfuld

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Varmeplanuddannelse for kommunale sagsbehandlere

Varmeplanuddannelse for kommunale sagsbehandlere Varmeplanuddannelse for kommunale sagsbehandlere Udbytte Varmeplanudannelsen giver en grundig introduktion til kommunernes sagsbehandling efter lov om varmeplanlægning. Hertil kommer særligt en juridisk

Læs mere

Salon politikudvikling Hesselet

Salon politikudvikling Hesselet Salon politikudvikling Hesselet Salon: I en salon er du både deltager og medvirkende. Det er et rum til dialog, oplæg og inspiration blandt en kreds af mennesker, som har et fælles udgangspunkt og en interesse

Læs mere

Nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde vores nyhedsbrev ved at sende en mail til vr.mgu@virker.dk.

Nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde vores nyhedsbrev ved at sende en mail til vr.mgu@virker.dk. MG- UDVIKLING - Center for samtaler, der virker E - mail: vr.mgu@virker.dk www.virker.dk Nyhedsbrev Nummer 3 J u l i 2 0 1 2 Velkommen I dette nummer: Velkommen 1 God sommer 1 Velkommen til MG-Udviklings

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

EFFEKTIVE INDKØB I DET OFFENTLIGE

EFFEKTIVE INDKØB I DET OFFENTLIGE EFFEKTIVE INDKØB I DET OFFENTLIGE Få indblik i den mangfoldighed af aktører, beslutningsveje, økonomiske gevinster og værktøjer, som knytter sig til den offentlige sektors årlige indkøb for ca. 300 mia.

Læs mere

Voksenudredningsmetoden. Ledelsesinformation. VUM-superbrugerseminar Maj 2015

Voksenudredningsmetoden. Ledelsesinformation. VUM-superbrugerseminar Maj 2015 Voksenudredningsmetoden. Ledelsesinformation VUM-superbrugerseminar Maj 2015 Program 1. Formål 2. VUM og information til styring og udvikling 3. Erfaringer og potentiale 4. Praktiske eksempler 5. Læring

Læs mere

Udbudskursus med fokus på affald

Udbudskursus med fokus på affald udbud kriterier kontrakter Udbudskursus med fokus på affald Den 10. 11. september 2014 i Svendborg Formål og målgruppe Formålet med kurset er, at du får en viden, så du kan gennemføre et udbud uden at

Læs mere

SALGSLEDELSE I PRAKSIS

SALGSLEDELSE I PRAKSIS SALGSLEDELSE I PRAKSIS FÅ VÆRKTØJERNE TIL AT VÆRE BLANDT DE BEDSTE SALGSLEDERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR Salgsledelse i Praksis udvikler dine evner som salgsleder. Du får praksisnære værktøjer, som du kan

Læs mere

Kommunaløkonomi Rammer, valgmuligheder og styring. 9. oktober 2014 CLOU-temamøde 1

Kommunaløkonomi Rammer, valgmuligheder og styring. 9. oktober 2014 CLOU-temamøde 1 Kommunaløkonomi Rammer, valgmuligheder og styring 9. oktober 2014 CLOU-temamøde 1 Målet med dagens oplæg 9. oktober 2014 CLOU-temamøde 2 Målet med dagens oplæg 1. Et opgør med to gængse fortællinger Vi

Læs mere

PRODUKTIONSLEDER- UDDANNELSEN. et forløb, som udvikler dine lederevner

PRODUKTIONSLEDER- UDDANNELSEN. et forløb, som udvikler dine lederevner PRODUKTIONSLEDER- UDDANNELSEN et forløb, som udvikler dine lederevner Tag en Produktions- og driftslederuddannelse et forløb, som udvikler dine lederevner Produktions- og driftslederuddannelsen er en skræddersyet

Læs mere

Ny skole Nye skoledage

Ny skole Nye skoledage Skoleledelsesforløb 2013 KL og COK har i samarbejde med kommunale chefer og skoleledere tilrettelagt og udviklet et 3-dages udviklingsforløb for landets skoleledelser med henblik på at understøtte implementeringen

Læs mere

Ledelse. Kædechefuddannelsen

Ledelse. Kædechefuddannelsen Ledelse Organisa tion Økonomi Kommunikation Kædechefuddannelsen For kædechefer i frivillige kæder På denne uddannelse udvikles og dyrkes kædechefens viden og færdigheder, så denne har de optimale forudsætninger

Læs mere

Referat. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/10

Referat. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/10 Referat Dato: 13-01-2016 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/10 Indholdsbetegnelse Referat Indholdsbetegnelse 1 Godkendelse af dagsorden 2 Budgetprocedure for

Læs mere

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk Roskilde Kommunes foreningskurser Kurser for foreningsledere 2015-16 Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget www.roskilde.dk 2 Velkommen til alle frivillige i Roskilde Kommune Roskilde kommune er nu klar

Læs mere

LEDERUDDANNELSE 2014/15

LEDERUDDANNELSE 2014/15 UDDANNELSE LEDERUDDANNELSE 2014/15 Obligatoriske moduler i diplomuddannelse i ledelse Uddannelsen har som målgruppe alle kommunale ledere med personaleansvar og som gennemfører PULS. Er i Albertslund Kommune

Læs mere

CERTIFICERET SALGSLEDELSE I PRAKSIS (CSP)

CERTIFICERET SALGSLEDELSE I PRAKSIS (CSP) CERTIFICERET SALGSLEDELSE I PRAKSIS (CSP) FÅ VÆRKTØJERNE TIL AT VÆRE BLANDT DE BEDSTE SALGSLEDERE I DEN FINANSIELLE SEKTOR Certificeret Salgsledelse i Praksis udvikler dine evner som salgsleder. Du får

Læs mere

LÆR AT ARBEJDE MED ORGANISATIONSOPSTILLING

LÆR AT ARBEJDE MED ORGANISATIONSOPSTILLING LÆR AT ARBEJDE MED ORGANISATIONSOPSTILLING PRAKTISK UDDANNELSESFORLØB TIL UDVIKLING AF DIT PERSONLIGE LEDERSKAB, TEAMS OG ORGANISATIONER AUGUST 2018 - MAJ 2019 Uddannelsen til dig, der vil have træning

Læs mere

Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet

Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet Rebild Kommune Opsamling Deloitte Consulting 4. november 2013 Indhold 1. Grundlag 2. Konklusioner 3. Anbefalinger 4. Øvrige perspektiver - 2 - 1. Grundlaget Ledelsestilsyn

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

Fra fravær til fremmøde

Fra fravær til fremmøde Fra fravær til fremmøde - konference om sygefravær Onsdag den 12. december 2012 Moderniseringsstyrelsen Landgreven 4 1017 København K Program 9.00 Ankomst og morgenbrød 9.30-9.45 Velkomst v/ kontorchef

Læs mere

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Amerikansk Fodbold 2015 DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND DAFF TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER DAFF tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor amerikansk fodbold. Uddannelserne

Læs mere

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER BLIV UDDANNET MRT TRÆNER MRT Træneruddannelse for professionelle, som arbejder inden for HR, undervisning, sundhed og stressforebyggelse på arbejdspladsen. MRT TRÆNERUDDANNELSE

Læs mere

Offshore - hvor nemt kan det være?

Offshore - hvor nemt kan det være? Offshore - hvor nemt kan det være? Invitation ITB arrangerer i samarbejde med en række medlemmer en konference, som sætter fokus på off-shore softwareudvikling. Konferencen finder sted på: Hotel Haraldskær,

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Økonomi for ikke-økonomer

Økonomi for ikke-økonomer Til dig, der arbejder i offentlig sektor Fredericia 30. og 31. oktober København 1. og 2. december Økonomi for ikke-økonomer Få en dybere indsigt i de økonomiske sammenhæng Hvad er økonomisk styring egentlig?

Læs mere

Fremfærd Projekt: Forenklet beskæftigelsesindsats - fra regelorientering til borgerorientering

Fremfærd Projekt: Forenklet beskæftigelsesindsats - fra regelorientering til borgerorientering 14. august 2019 Fremfærd Projekt: Forenklet beskæftigelsesindsats - fra regelorientering til borgerorientering KL, Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal inviterer i fællesskab til et Fremfærd Projekt,

Læs mere

[Fang læserens opmærksomhed med et citat fra dokumentet, eller brug denne plads til at fremhæve nogle nøglepunkter. Du kan trække dette tekstfelt til

[Fang læserens opmærksomhed med et citat fra dokumentet, eller brug denne plads til at fremhæve nogle nøglepunkter. Du kan trække dette tekstfelt til [Fang læserens opmærksomhed med et citat fra dokumentet, eller brug denne plads til at fremhæve nogle nøglepunkter. Du kan trække dette tekstfelt til andre steder på siden.] FTR-seminar 03. og 04. september

Læs mere

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION KURSUS I Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION Du får konkrete værktøjer til innovation i stor skala Som offentlig leder føler jeg mig

Læs mere

HRM / PERSONALEPOLITIK I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

HRM / PERSONALEPOLITIK I DEN OFFENTLIGE SEKTOR Enkeltmodul på Diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration, tilrettelagt for erfarne FTR/TR i den offentlige sektor - med særligt fokus på sundhedsområdet HRM / PERSONALEPOLITIK I DEN OFFENTLIGE

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Rådgivning til store kvægbedrifter

Rådgivning til store kvægbedrifter Kvæg Rådgivning til store kvægbedrifter Tid og sted 5.-7. februar 2003 på AgroForum Koldkærgård. Baggrund Der stilles forskellige krav til management og organisering alt efter, om der er én eller flere

Læs mere

Produktionsrådgiver planteavl

Produktionsrådgiver planteavl 1 / 9 PROGRAM for: Produktionsrådgiver planteavl Bliv bedre til at udfordre dine kunder, finde forbedringspunkter på den enkelte bedrift og bruge sammenligningstal aktivt i din rådgivning. På kurset får

Læs mere

E BLIV KLOG PÅ G A D BESKÆFTIGELSES A M E POLITIK

E BLIV KLOG PÅ G A D BESKÆFTIGELSES A M E POLITIK T E M A D A G E BLIV KLOG PÅ BESKÆFTIGELSES POLITIK Bliv klogere på det beskæftigelsespolitiske område og bliv bedre til at udnytte din viden, erfaringer og kompetencer til fordel for medlemmerne og arbejdsmarkedets

Læs mere

Boost dine resultater med et kompetenceløft. Kursuskatalog. når HR skal skabe resultater

Boost dine resultater med et kompetenceløft. Kursuskatalog. når HR skal skabe resultater Boost dine resultater med et kompetenceløft Kursuskatalog 2014 Den gode opsigelse Opsigelser er af og til en nødvendighed i de fleste virksomheder, enten fordi virksomhedens forhold ændrer sig, eller fordi

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede for Moderniseringsstyrelsen 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2016 5 Policylignende kerneopgaver 5 Mål for intern administration 6 Gyldighedsperiode

Læs mere

Administrativ Efteruddannelse for Universitetsansatte AEU 2015

Administrativ Efteruddannelse for Universitetsansatte AEU 2015 AEU 2015 Seminar for administrative medarbejdere Om kommunikation og samarbejde på tværs af organisatoriske niveauer i Info Målgruppe Administrative medarbejdere samt gruppe- og/eller teamledere, som arbejder

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Bevægelsesvejleder- WORKSHOP

Bevægelsesvejleder- WORKSHOP Bevægelsesvejleder- WORKSHOP 12. december 2019 Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg MASTERCLASS#2 Dansk Skoleidræt inviterer i regi af Sæt Skolen i Bevægelse til workshopdag for bevægelsesvejledere

Læs mere

Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud

Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud DAGPLEJEN KOLDING Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud ucsyd.dk Kære dagplejer Vi glæder os til at se dig og dine kolleger på AMUuddannelsen: Forældresamarbejde i pædagogisk dagtilbud nr. 44296. Formål

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Frederikssund Kommune Lederakademi Januar juni 2013

Frederikssund Kommune Lederakademi Januar juni 2013 Frederikssund Kommune Lederakademi Januar juni 2013 Tag det første skridt til at blive en endnu bedre leder! Et personligt uddannelsesforløb for ledere i klubber og foreninger i fritids- og idrætslivet

Læs mere