ÅRET set fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRET set fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus"

Transkript

1 ÅRET set fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus

2 Byggeriets Arbejdsmiljøbus har også i 2010 hjulpet virksomheder, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte med at skabe sikre og sunde forhold på arbejdspladserne i byggeriet. I løbet af året har vores otte arbejdsmiljøkonsulenter besøgt virksomheder og byggepladser, og gennem rådgivning har de bevist slagkraften og værdien af en mobil konsulenttjeneste. I denne pjece sætter vi fokus på nogle af de resultater, som vi har opnået gennem en målrettet indsats for arbejdsmiljøet. Samtidig viser vi med fire forskellige cases, hvor stor en forskel det gør for arbejdsmiljøet, sikkerheden, effektiviteten og arbejdets organisering, når vi hjælper med den rigtige viden eller det rigtige værktøj. Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, der er etableret af en række af byggebranchens organisationer i fællesskab. Tjenesten er skruet sammen omkring otte konsulenter med mange års erfaring og stort kendskab til arbejdsmiljøet. Konsulenterne arbejder i alle landsdele, og de er udstyret med letgenkendelige arbejdsmiljøbusser. Foruden konsulenterne er tjenesten bemandet med en projektleder. Der ydes administrativ sekretærbistand til projektet fra Byggeriets Uddannelser, og i 2010 er der desuden ansat en projektkonsulent som del af arbejdsfællesskabet med Branchearbejdsmiljørådet for Bygge og Anlæg. Organisationerne bag Byggeriets Arbejdsmiljøbus er: Dansk Byggeri, Fagligt Fælles Forbund (3F), Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal, Dansk El-Forbund og BJMF i København. Desuden er Danske Isoleringsfirmaers Brancheforening (DIB) tilsluttet samarbejdet i 2009 og Dansk Håndværk (tidligere DST) og Kooperationen i Alle informationer om Byggeriets Arbejdsmiljøbus findes på INDSATSEN I 2010 Rådgivningsarbejdet i konsulenttjenesten drejer sig i høj grad om at komme i dialog om de ting, som giver umiddelbar mening på byggepladserne. Kontakten med vores konsulenter skal altså opleves som både relevant og løsningsorienteret. Gerne med det formål, at alle aktører når frem til bedre arbejdsrutiner og planlægning. Den tilgang betyder også, at Byggeriets Arbejdsmiljøbus stort set altid bliver positivt modtaget på arbejdspladserne. TEKST OG FOTO: KOMBIC APS LAYOUT: FORMIDABEL APS TRYK: STOUGE APS OPLAG: 1000 STK

3 I 2010 HAR EN STOR DEL AF RÅDGIVNINGEN PÅ BYGGEPLADSERNE DREJET SIG OM: Støj forårsaget af andres arbejde fx uhensigtsmæssig brug af vinkelsliber Stilladser til vinduesudskiftning Tekniske hjælpemidler til vinduesmontage Stilladser til murerarbejde Montering af gipsplader med tekniske hjælpemidler PCB og asbest typisk i forbindelse med renovering Forebyggelse af gennemstyrtningsfare ved tagarbejde Støv som følge af manglende rengøring og oprydning Adgangs- og færdselsveje samt belysning og byggestrøm Samarbejde på pladsen og Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) SÆRLIGE INDSATSOMRÅDER I løbet af året har Byggeriets Arbejdsmiljøbus også sat fokus på en række områder, hvor vi mente, at der var behov for en særlig indsats. Støjindsatsen på byggepladserne fik særlig opmærksomhed først på året, hvor der blev rådgivet om arbejdspladsens indretning og tekniske hjælpemidler. I løbet af året er samtlige konsulenter også blevet udstyret med støjmålere Nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter fik tilbud om rådgivning i forhold til deres rolle og deres funktion i virksomheden. Dette med henblik på at styrke dem i forhold til det arbejdsmiljøfaglige beredskab i virksomheden Vinterforanstaltninger fik fuld opmærksomhed i uge 41, og adskillige hundrede henvendelser til byggeriets parter resulterede i mere end 100 besøg på byggepladser og i virksomheder og i 22 konkrete aftaler om vintermøder, hvor konsulenterne har bidraget med viden om vinterklargøring Bygherrer, projekterende og rådgivere har i forbindelse med en workshop afholdt af Byggeriets Arbejdsmiljøbus bidraget med vigtige informationer om, hvordan arbejdsmiljøhensyn kan komme til at spille en større rolle i udbud, projektering og byggepladsplanlægning. Den viden vil danne baggrund for den fortsatte ind sats overfor bygherrer, projekterende og rådgivere vores resource-portal med mere end besøgende om måneden. Her kan du finde alt det, som du har behov for at vide om Byggeriets Arbejdsmiljøbus: Kontaktinformation til sekretariatet og vore konsulenter, alle opdaterede materialer og presseklip. Vores nyhedsbrev som er udkommet fem gange i løbet af 2010 finder du også som en fast og integreret del af hjemmesiden. I løbet af året har hjemmesiden udviklet sig yderligere som en fast platform, som vi kan bruge til at formidle viden og inspirerende historier fra. Nyhedsbrevet udsendes også via en mail-liste, der nu har næsten 750 abonnenter heriblandt også alle relevante medier, der ad den kanal løbende orienteres om vores aktiviteter og initiativer.

4 CASE 1 I forbindelse med anlægsarbejdet på motortrafikvejen mellem Bredsten og Vandel følte entreprenøren Diwydag, at der var behov for en gennemgang af de interne sikkerhedsprocedurer. Sammen med to konsulenter fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus blev der lavet en aftale om en tur rundt på byggepladsen, og at der skulle udarbejdes en kortfattet rapport med konsulenternes anbefalinger. Det endte med, at konsulenternes praktiske input fik ændret Diwydags fokus fuldstændigt, og dermed også overbevist entreprenøren om, at der skulle stilles langt større og mere konkrete krav til bygherrens koordinerende rolle i sikkerhedsarbejdet. Også fordi rollen var ganske klart beskrevet i udbudsmaterialet. Det var virkelig en interessant oplevelse. Vi troede jo, at vi selv havde forskellige problemer med styringen af den interne sikkerhed. Det viste sig faktisk, at problemerne opstod, fordi bygherrens koordinerende rolle var alt for diffus. På den måde var det meget værdifuldt at få set på tingene med andre og mere professionelle øjne, siger Per Pedersen fra Diwydag. Både den kortfattede rapport med konsulenternes konklusioner og de gode råd, som kom på banen i forbindelse med besøget, blev også brugt til at kvalificere dialogen med bygherren. Det betød jo, at vi med langt større selvsikkerhed kunne stille de helt nødvendige krav til bygherren. Det bekræftede mig også i, at der mangler meget viden om sikkerhedsarbejdet ude på byggepladserne - og der mangler uddannelse, siger Per Pedersen. Det er helt sikkert, at jeg til enhver tid vil ringe til Morten og Peter (konsulenterne fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus) igen, hvis der er brug for rådgivning om sikkerhed og arbejdsmiljø. De kom ud på byggepladsen og var helt objektive.

5 CASE 2 De mange gode råd fra konsulenten i Byggeriets Arbejdsmiljøbus gav rigtig god mening for Tømrermester Anders Madsen fra Præstø, da han to dage efter konsulentbesøget også fik besøg af Arbejdstilsynet. Vi havde brug for noget konkret rådgivning om PCB og asbest. Og det ledte helt naturligt samtalen over på vores udsugning, som vi havde en masse problemer med. Derfor var det smadderheldigt, at vi kunne pege på papirerne fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus, som lå på bordet, da Arbejdtilsynet dukkede op. Det gav en helt anden dialog, at de kunne se, at vi var gået i gang med at løse problemerne. Jeg kunne også mærke, at der var en helt igennem positiv reaktion på, at vi havde snakket med konsulenten fra arbejdsmiljøbussen, fortæller Anders Madsen. Sammen med medarbejderne er Anders Madsen også begyndt at bruge en ny ordreseddel, som Byggeriets Arbejdsmiljøbus har udviklet sammen med en række virksomheder. Ordresedlen kan bruges i forbindelse med arbejdsopgaver i private hjem det såkaldte spjældarbejde og den indeholder en arbejdsmiljødel, der kan bruges som huskeliste i forbindelse med kundekontakten samt til instruktion af medarbejderne, inden de drager ud på opgaven. Det, jeg rigtigt godt kan lide ved konsulenterne fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus, er jo, at de er håndværkere. De kender branchen, og ved, hvad der giver mening. Det giver også langt større respekt blandt medarbejderne, der jo sagtens kan se meningen med at have fokus på arbejdsmiljøet. Samtidig er det også vigtigt, at vi kan få gratis rådgivning, når vi nu alligevel betaler over Dansk Byggeri. Hvis vi fik en faktura hver gang, vi skulle bruge rådgivning om arbejdsmiljøet, så ville tingene nok se noget anderledes ud, siger Anders Madsen.

6 CASE 3 Selvom byggeriet af den nye akutafdeling på Nykøbing Falster Sygehus hele vinteren har været skærmet med overdækning, så er der alligevel blevet taget rigtig godt imod de råd og den vejledning, som konsulent Lars Olsen fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus har bidraget med omkring vinterklargøring. Lars har jo en enorm erfaring, og et skarpt øje for de ting, som har betydning for vinterindsatsen på byggepladsen, og derfor synes vi virkelig, at vi har haft et positivt møde med Byggeriets Arbejdsmiljøbus, fortæller sikkerhedskoordinator på byggeriet, Anders Riget Jørgensen fra Brunsgaard-Laursen Arkitektfirma A/S. Lars Olsen deltog i et sikkerhedsmøde, og fortalte parterne om de forskellige vinterforanstaltninger - samt snerydning og grusning på pladsen. Jeg synes faktisk, at de havde rimeligt styr på tingene, og at der var en god debat på mødet. Men jeg kunne også konstatere, at de tog flere ting til sig. Blandt andet at de skulle have vinterforanstaltninger fast på dagsordenen på sikkerhedsmøderne, og at de med fordel kunne styrke kommunikationen mellem virksomhederne i forbindelse med sikkerhedsarbejdet, siger Lars Olsen. I starten af det nye år tog Lars Olsen en snak med tømrerne og murerne på pladsen, og her kunne han konstatere, at overdækningen af byggepladsen og de forskellige foranstaltninger, som han havde bidraget med, også havde haft den tilsigtede effekt: Det kolde vejr og den megen sne havde ikke påvirket byggeriet. Vi har også fået god vejledning fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus i forbindelse med udarbejdelsen af vores Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS), så jeg kan kun sige, at vores møde med Byggeriets Arbejdsmiljøbus har været positivt, fortæller sikkerhedskoordinator Anders Riget Jørgensen.

7 CASE 4 Der er flere grunde til at sikkerhedschef Anne Grethe Callesen fra murer- og entreprenørvirksomheden KG Hansen er rigtig glad for samarbejdet med Byggeriets Arbejdsmiljøbus. Men én ting fremhæver hun dog som det mest betydningsfulde: Jeg har brugt konsulenterne mange gange, og det som er allervigtigst, det er, at de altid er til at få fat på og har tid til rådgivning - og at de konsekvent har nogle gode forslag til løsninger, siger Anne Grethe Callesen. Virksomheden består hovedsageligt af en række små afdelinger, der ofte arbejder med at renovere og ombygge private hjem. Det betyder også, at medarbejderne arbejder i områder, hvor det er svært at komme til fordi der er trange pladsforhold. I den forbindelse har konsulenterne fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus adskillige gange hjulpet afdelingerne med konkrete forslag til tekniske hjælpemidler. De har jo et enormt kendskab og en værdifuld viden om, hvad der findes på markedet. Det kom også til udtryk under det fællesarrangement, som konsulenterne og Dansk Byggeri fik stablet på benene sidste år. Vi lagde plads og hus til arrangementet, hvor en masse forskellige producenter kom og demonstrerede de forskellige nye tekniske hjælpemidler, fortæller Anne Grethe Callesen. Der er også et andet vigtigt felt, hvor Anne Grethe Callesen er glade for konsulenternes rådgivning, og det er i forhold til udredning af ansvarsfordeling mellem entreprenør og bygherre: Vi havde fx en sag på en plads, hvor der var meget stor loftshøjde og besværlige arbejdsforhold. De projekterende blev ved med at sige, at det var hovedentreprenøren, der havde det endelige ansvar for sikkerheden. Med konsulenternes bistand og opbakning fik vi overbevist bygherren om, at det faktisk var ham, der havde ansvaret for sikkerheden.

8 VIDSTE DU: At det er gratis at få besøg af en konsulent fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus, hvis man er omfattet af en overenskomst mellem de tilknyttede organisationer At arbejdsmiljøbusserne har besøgt mere end byggepladser og byggevirksomheder At Arbejdstilsynet kan konstatere, at arbejdsmiljøet er forbedret på de byggepladser, som har fået besøg af Byggeriets Arbejdsmiljøbus At vi i 2010 fik tildelt en arbejdsmiljøpris af Arbejdsskadeforeningen i Viborg At planlægning af arbejdet, samarbejdet på pladsen og arbejdsstillinger er de områder, som vi beskæftigede os mest med i forbindelse med konsulenternes besøg på byggepladserne At vi i 2010 har besøgt en række messer - blandt andet i Stockholm, Fredericia, München og Jönköping - for at få information om de allernyeste arbejdsmiljøforanstaltninger At vi har et tæt samarbejde med Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg At vi bidrager til udviklingen af nye tekniske hjælpemidler gennem sparring med designerne At vi også gerne hjælper bygherren og hans projekterende og rådgivere, når de skal planlægge og koordinere arbejdsmiljøet At vi hjælper med at udvikle fx arbejdsmiljøpolitikker og færdselssikkerhedspolitikker i virksomhederne At vi bliver evalueret af et eksternt og uvildigt evalueringsinstitut At vi styres af en styregruppe med tre repræsen tanter for Dansk byggeri, to fra 3F og en fra BATkartellet At vi gerne hjælper virksomhederne med at finde relevante arbejdsmiljøuddannelser til medarbejderne At vi også gerne hjælper med at finde autoriserede arbejdsmiljørådgivere til at løse rådgivningsopgaver i forbindelse med udviklingsforløb i virksomheden At vi gerne hjælper arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsgivere med at udvikle samarbejdet om arbejdsmiljøet i virksomheden BYGGERIETS ARBEJDSMILJØBUS BYGMESTERVEJ 5, 2. SAL 2400 KØBENHAVN NV TLF

2011 i perspektiv. - beretninger fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus

2011 i perspektiv. - beretninger fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus 2011 i perspektiv - beretninger fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus Indsatsen i 2011 Byggeriets Arbejdsmiljøbus har også i 2011 hjulpet virksomheder, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte med at skabe sikre

Læs mere

- set fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus

- set fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus 2012 - set fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus Byggeriets Arbejdsmiljøbus har siden 2008 hjulpet virksomheder, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte med at skabe sikre og sunde forhold på arbejdspladserne i

Læs mere

- med arbejdsmiljøet som motor

- med arbejdsmiljøet som motor 2013 - med arbejdsmiljøet som motor Byggeriets Arbejdsmiljøbus har i mere end fem år hjulpet virksomheder, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte med at skabe sikre og sunde forhold på arbejdspladserne

Læs mere

Peter Orby Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER

Peter Orby Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Peter Orby Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt i Danmark Mobil konsulenttjeneste Formidler af god arbejdsmiljøpraksis

Læs mere

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen

Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen Foto: Brian Berg Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen Foto: Alex Tran 2 Tænk arbejdsmiljø allerede i udbudsfasen Et godt tilbud bygger på et godt udbud. Når en entreprenør skal give et godt tilbud

Læs mere

Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER

Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt i Danmark Mobil konsulenttjeneste Formidler af god arbejdsmiljøpraksis

Læs mere

vi får arbejdsmiljøet til at køre

vi får arbejdsmiljøet til at køre 2017-2018 - vi får arbejdsmiljøet til at køre Byggeriets Arbejdsmiljøbus har nu i ti år hjulpet virksomheder, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte med at skabe sikre og sunde forhold på arbejdspladserne

Læs mere

2014-2015. - arbejdsmiljøet ruller

2014-2015. - arbejdsmiljøet ruller 2014-2015 - arbejdsmiljøet ruller Byggeriets Arbejdsmiljøbus har i snart syv år hjulpet virksomheder, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte med at skabe sikre og sunde forhold på arbejdspladserne i byggeriet.

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - en ny arbejdsmiljøaktør

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - en ny arbejdsmiljøaktør - en ny arbejdsmiljøaktør Anders Kabel, projektleder Hvad er Bam-bus? En mobil konsulenttjeneste med 8 konsulenter med hver sin bus Besøger byggepladser og byggevirksomheder over hele Danmark Primært opsøgende

Læs mere

Arbejdsmiljøkoordinatorens udfordringer

Arbejdsmiljøkoordinatorens udfordringer Oplæg 9. juni 2016 Arbejdsmiljøkoordinatorens udfordringer v/ Ulrik Houlby Holm 17. juni 2016 1 Orbicon Arbejdsmiljø Kernekompetencer: Autoriseret arbejdsmiljørådgivning Arbejdsmiljø i forbindelse bygge-

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 27. september 2011 Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at formidle god arbejdsmiljøpraksis og viden om udvikling

Læs mere

Jesper Nielsen, Gunnar Fuglsang, Peter Orby, Evald Zacho Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER

Jesper Nielsen, Gunnar Fuglsang, Peter Orby, Evald Zacho Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Jesper Nielsen, Gunnar Fuglsang, Peter Orby, Evald Zacho Byggeriets Arbejdsmiljøbus ERFARINGER MED PROJEKTERENDES OG RÅDGIVERES PLIGTER Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt i Danmark Mobil

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 4 Arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed 1 Grundlag

Læs mere

Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon

Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon Årsmøde 2011. Workshop om arbejdsmiljø: Den professionelle bygherre varetager sit ansvar og forholder sig aktivt til mulighederne for koordinering af arbejdsmiljøprocessen Bygherreforeningen Borgergade

Læs mere

Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning

Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning Faktaark 1 - Planlægningsværktøj I får her et planlægningsværktøj, som I fremover kan bruge, når I udregner tilbud på nye byggeopgaver og planlægger kommende

Læs mere

Arbejdsmiljøopgaver ved bygge og anlægsprojekter

Arbejdsmiljøopgaver ved bygge og anlægsprojekter DANSK VAND KONFERENCE 2010 Jan Nygaard Hansen, arbejdsmiljørådgiver 1 Baggrund 1975: Arbejdsmiljøloven ( 33) 1978: BK 501 om projekterende og rådgiveres pligter (Hensyn til arbejdsmiljøet) 1990: AT-anvisning

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Rapport 2010

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Rapport 2010 24. januar 2011 - er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at vejlede og rådgive byggevirksomheder og deres ansatte om forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer. skal gennem besøg på byggepladser

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Det Nye Universitetshospital

Arbejdsmiljøpolitik for Det Nye Universitetshospital Arbejdsmiljøpolitik for Det Nye Universitetshospital Overordnede målsætninger Vi vil planlægge, projektere og opføre Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU) under hensyntagen til hvad der er bæredygtigt,

Læs mere

Erfaringer fra konsulentopgaver om bygherreansvar

Erfaringer fra konsulentopgaver om bygherreansvar Susanne Flagstad, Cand. Arch. systemisk konsulent Erfaringer fra konsulentopgaver om bygherreansvar AM:2013 Workshop nr. 121 Baggrund Mange rådgivningspåbud til Københavns Ejendomme pga. manglende overensstemmelse

Læs mere

Bygherrens rammesætning af planlægning og samarbejde

Bygherrens rammesætning af planlægning og samarbejde Bygherrens rammesætning af planlægning og samarbejde Signe Mehlsen Konsulent i Videntjenesten, Byggeriets Arbejdsmiljøbus Susanne Nejst Lørup Sikkerhedsleder, DTU Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt

Læs mere

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Indhold InDhold Indledning 3 Transport og montage 4 Brug af tekniske hjælpemidler... 4 Manuel håndtering af standardplader... 6 Pladetyper og vægt... 7 Ansvar

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen

Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen Ydelsesbeskrivelse Maj 2009 Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen. Danske Arkitektvirksomheder Ydelsesbeskrivelse ydelser ved Arbejdsmiljø-rådgivning vedrørende byggepladsen Denne ydelsesbeskrivelse

Læs mere

Arbejdsmiljø, Slots- og Kulturstyrelsen v. Anne Sofia Lønvig

Arbejdsmiljø, Slots- og Kulturstyrelsen  v. Anne Sofia Lønvig Arbejdsmiljø, Slots- og Kulturstyrelsen www.byggeproces.dk, v. Anne Sofia Lønvig Program Om SLKS Arbejdsmiljøvision Et par eksempler på projektstyring Internt arbejdsmiljøevaluering Indsatser og effekter

Læs mere

Netværk for flergangsbygherre. Den 6. maj 2015

Netværk for flergangsbygherre. Den 6. maj 2015 Netværk for flergangsbygherre Den 6. maj 2015 1 Netværk for flergangsbygherre Hvem er jeg? Banedanmark hvem er vi? Baggrunden for BDK s ønske om et netværk for flergangsbygherre o Et meget stort Påbud!

Læs mere

Byggeriets ArbejdsMiljøBUS alias BAM-BUS - virkning på arbejdsmiljøet. Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri

Byggeriets ArbejdsMiljøBUS alias BAM-BUS - virkning på arbejdsmiljøet. Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri Byggeriets ArbejdsMiljøBUS alias BAM-BUS - virkning på arbejdsmiljøet Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri Vi taler altid med BAM-BUS, inden vi byder på et projekt tømrermester fra Nordjylland

Læs mere

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS)

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS) PSS 10.maj 2011 Bygherre: Sted: Grønlands Banken Sisimiut PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS) for udførelse af Renovering af Grønlandsbanken i Sisimiut - Bygningsarbejder Grønlandsbanken Postbox 1033 3900

Læs mere

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Fra: Til: Alle er enige! Der skal tænkes og forberedes arbejdsmiljøforhold i hele processen - og derefter! Sund fornuft!!

Læs mere

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED PSS PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED Af 11. marts 2016 for udførelsen af Renovering af Nalunnguarfiup Atuarfia - Udvendig malerarbejde del 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 01. DE GRUNDLÆGGENDE REGLER... 2 02. BESKRIVELSE

Læs mere

Møde om projekterendes og rådgiveres pligter

Møde om projekterendes og rådgiveres pligter BAR Bygge & Anlæg og Byggeriets Arbejdsmiljøbus Møde om projekterendes og rådgiveres pligter Jacob Munk og Signe Mehlsen 2/6, 14/6, 15/6, 23/6 og 24/6 2016 Arbejdsmiljølovgivningen BARs branchevejledninger

Læs mere

Årsmøde 2009. Workshop om arbejdsmiljø. Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020 0071 www.bygherreforeningen.

Årsmøde 2009. Workshop om arbejdsmiljø. Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020 0071 www.bygherreforeningen. Årsmøde 2009. Workshop om arbejdsmiljø Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020 0071 www.bygherreforeningen.dk 1 Indhold: Kort tilbageblik på AT handleplan fra december 2007

Læs mere

Foreløbig plan for sikkerhed og sundhed

Foreløbig plan for sikkerhed og sundhed Boligforeningen AAB afdeling 33 Renoveringsarbejder Gaihede a/s Trekronergade 126 H, 2. 2500 Valby tlf: 70 22 11 41 cvr: 21 53 47 49 info@gaihede.dk www.gaihede.dk 14. december 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Hvilke påbud får projekterende fra Arbejdstilsynet? forlængelse af møde d 14/

Hvilke påbud får projekterende fra Arbejdstilsynet? forlængelse af møde d 14/ Hvilke påbud får projekterende fra Arbejdstilsynet? forlængelse af møde d 14/12 2016 Interessegruppe for koordinatorer 27/2 2017 Signe Mehlsen, Byggeriets Arbejdsmiljøbus Program 9.00 Bordet rundt 9.10

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 DET ER BILLIGERE AT VISKE UD END AT FLYTTE MURE Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3,3.

Læs mere

Når arbejdspladsen planlægger Nybyggeri og ombygninger

Når arbejdspladsen planlægger Nybyggeri og ombygninger BST KØBENHAVNS KOMMUNE Rådgivning om arbejdsmiljø og trivsel Når arbejdspladsen planlægger Nybyggeri og ombygninger NÅR ARBEJDSPLADSEN PLANLÆGGER NYBYGGERI OG OMBYGNINGER 2003 FORFATTERE Susanne Flagstad,

Læs mere

Signe Mehlsen, Byggeriets Arbejdsmiljøbus BYGHERRENETVÆRK OM ARBEJDSMILJØ RAMMESÆTNING AF ARBEJDSMILJØKOORDINERING

Signe Mehlsen, Byggeriets Arbejdsmiljøbus BYGHERRENETVÆRK OM ARBEJDSMILJØ RAMMESÆTNING AF ARBEJDSMILJØKOORDINERING Signe Mehlsen, Byggeriets Arbejdsmiljøbus BYGHERRENETVÆRK OM ARBEJDSMILJØ RAMMESÆTNING AF ARBEJDSMILJØKOORDINERING Program Kl. 9: Velkomst og bordet rundt Kl. 9.15: Oplæg om bygherrens rammesætning, herunder

Læs mere

Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning DREJEBOG

Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning DREJEBOG Bedre planlægning mindsker skader og nedslidning DREJEBOG I kommer til at arbejde med forskellige aktiviteter: Afprøvning af et planlægningsværktøj til at udarbejde et eller flere nye byggetilbud Afprøvning

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

2.12 Bilag 12 Bygherre s Audit-tjekliste til PSS og andre bygherrepligter

2.12 Bilag 12 Bygherre s Audit-tjekliste til PSS og andre bygherrepligter Bygherre s tjekliste til PSS og andre bygherrepligter* 2 Organisationsplan Organisationsplanens indhold: Bygherrens navn, adresse, telefonnummer, kontaktperson mv. Koordinators navn(e) og telefonnummer.

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 DET ER BILLIGERE AT VISKE UD END AT FLYTTE MURE Udgivet af BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø

Læs mere

2Adecco. Construction

2Adecco. Construction 2 Professionel adgang til faglært og rutineret arbejdskraft Byggeprojekter skal være i gang. De skal holde både tempo og tidsplan. Det kræver planlægning og den rette bemanding i både projekteringsfase

Læs mere

B A R B y gge & A n l æg s strateg i 2 013 15 P l a n 2 013

B A R B y gge & A n l æg s strateg i 2 013 15 P l a n 2 013 29. oktober 2012 B A R B y gge & A n l æg s strateg i 2 013 15 P l a n 2 013 BAR s formål BAR Bygge & Anlægs opgaver er beskrevet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1705, hvor det bl.a. fremgår, at

Læs mere

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen

Det er billigere at viske ud end at flytte mure. - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen Det er billigere at viske ud end at flytte mure - en vejledning i at inddrage medarbejderne i byggeprocessen 1 Det er billigere at viske ud end at flytte mure Arbejdsmiljøsekretariatet Studiestræde 3,3.

Læs mere

Temadag om bygherreansvaret. Gentofte Kommune Merete Valbjørn og Signe Mehlsen 11. September 2013

Temadag om bygherreansvaret. Gentofte Kommune Merete Valbjørn og Signe Mehlsen 11. September 2013 Temadag om bygherreansvaret 1 Gentofte Kommune Merete Valbjørn og Signe Mehlsen 11. September 2013 Copyright Copyright 2013 2013 Grontmij Grontmij A/S A/S CVR CVR 48233511 48233511 Program 2 Program 8.30

Læs mere

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED Vesterport, AAB afd. 6 Realisering af fysisk helhedsplan - Renovering og modernisering \\cher\sagarkiv\2011\1100017931\dok\ld00821-1-kegh.xlsx Paradigme 2016-03-18 Pladsens

Læs mere

AM2013 WS 407 Større effektivitet og bedre arbejdsmiljø i mindre byggevirksomheder

AM2013 WS 407 Større effektivitet og bedre arbejdsmiljø i mindre byggevirksomheder AM2013 WS 407 Større effektivitet og bedre arbejdsmiljø i mindre byggevirksomheder Anders Kabel, Bam-bus Martin Profit Jakobsen, BASIT ApS Workshop program Introduktion til problemstillingen Informationsteknologi

Læs mere

PSS. Plan for sikkerhed og sundhed. Opsætning af ny N-5 og N-16 i Narsaq. Bilag 1

PSS. Plan for sikkerhed og sundhed. Opsætning af ny N-5 og N-16 i Narsaq. Bilag 1 PSS Plan for sikkerhed og sundhed Bilag 1 A Udbud dd.mm.20åå GERS HNP ELO Udg. Betegnelse/revision Dato Udarbejdet Kontrolleret Godkendt Denne plan er udarbejdet for at sikre en godt og systematisk samarbejde

Læs mere

SES.DK. Eksempel på en bygherre, der følger BID anbefalinger Jan Q. Rasmussen (SES/BID)

SES.DK. Eksempel på en bygherre, der følger BID anbefalinger Jan Q. Rasmussen (SES/BID) Eksempel på en bygherre, der følger BID anbefalinger Jan Q. Rasmussen (SES/BID) Retten på Frederiksberg SES.DK Præsentationens indhold Bygherrerollen generelt. Hvilket ansvar har bygherren egentlig indenfor

Læs mere

Arbejdsmiljørådgivning og grænsefladerne - eksempler fra store byggeprojekter

Arbejdsmiljørådgivning og grænsefladerne - eksempler fra store byggeprojekter Arbejdsmiljørådgivning og grænsefladerne - eksempler fra store byggeprojekter 5. marts. 2015 Chefrådgiver Charlotte Degn Bygherrerådgivning og sikkerhedsrådgivning omkring arbejdsmiljø BHs rolle vedr.

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

Arbejdstilsynet indsats omkring bygherrerollen. Bygherreforeningens temamøde om bygherrens ansvar og muligheder 25. februar 2014

Arbejdstilsynet indsats omkring bygherrerollen. Bygherreforeningens temamøde om bygherrens ansvar og muligheder 25. februar 2014 Arbejdstilsynet indsats omkring bygherrerollen Bygherreforeningens temamøde om bygherrens ansvar og muligheder 25. februar 2014 Arbejdstilsynets særlige BA aktiviteter Indtil udgangen af 2015 er der årligt

Læs mere

ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT - SÅDAN GØR DU! Få overblik over dine muligheder og dit ansvar.

ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT - SÅDAN GØR DU! Få overblik over dine muligheder og dit ansvar. ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT - SÅDAN GØR DU! Få overblik over dine muligheder og dit ansvar. DIT HVERV SOM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANT Arbejdsmiljøarbejdet giver resultater, når både ledelsen og dine kolleger

Læs mere

Vinterforanstaltninger

Vinterforanstaltninger Vinterforanstaltninger Flere tilgange Arbejdstilsynet Vinterbekendtgørelsen Overenskomsterne Arbejdstilsynet Periode 1.10-31.3 Stationært arbejde under halvtag mm Inddækning af stilladser og råhuse Undgå

Læs mere

Fokus på. forbedringer. En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen

Fokus på. forbedringer. En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen Fokus på forbedringer En praktisk guide til samarbejde i virksomheden og flow på byggepladsen SÅDAN BRUGER I GUIDEN Denne guide hjælper jer i gang med at skabe fokus på forbedringer. For at få succes skal

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelser. Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe

Arbejdsmiljøuddannelser. Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe Arbejdsmiljøuddannelser Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe 2 Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse for sikkerhedsgruppens medarbejdere Den

Læs mere

Interessegruppe for koordinatorer

Interessegruppe for koordinatorer BAR Bygge & Anlæg Interessegruppe for koordinatorer Signe Mehlsen Møde J-5 23/11 2015 Program 9.00 Velkomst ved Sweco 9.05 Navnerunde, bordet rundt 9.15 Oplæg om dialogmøder med projekterende og rådgivere

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF GIPSPLADER

BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF GIPSPLADER BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF GIPSPLADER 2. udgave 2009 Indhold 3 Indledning 4 Håndtering af pladeformater Brug af egnede tekniske hjælpemidler 6 Brug af egnede tekniske hjælpemidler Manuel håndtering

Læs mere

Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus KORREKTE STILLADSER

Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus KORREKTE STILLADSER Jesper Nielsen Byggeriets Arbejdsmiljøbus KORREKTE STILLADSER Byggeriets arbejdsmiljøbus Et fælles partsprojekt i Danmark Konsulenttjeneste Formidler af god arbejdsmiljøpraksis Giver praktiske råd og vejledning

Læs mere

Af 24. februar 2016 PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED. for udførelsen af. Nedrivning af Minngortuunnguup Atuarfia Etape 2

Af 24. februar 2016 PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED. for udførelsen af. Nedrivning af Minngortuunnguup Atuarfia Etape 2 PSS Af 24. februar 2016 PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED for udførelsen af Nedrivning af Minngortuunnguup Atuarfia Etape 2 Nedrivning af bygningerne: B-115a, 115b, 115c, 115d, 115e og 115f undtaget fyrrum

Læs mere

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Arbejdsmiljørepræsentant - og hvad så?... 1 Opgaver, rettigheder og pligter... 2 Hvis en kollega kommer ud for en arbejdsskade eller rammes

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER STYRELSEN FOR SLOTTE OG KULTUREJENDOMME

ARBEJDSMILJØPOLITIK BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER STYRELSEN FOR SLOTTE OG KULTUREJENDOMME ARBEJDSMILJØPOLITIK BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER STYRELSEN FOR SLOTTE OG KULTUREJENDOMME JUNI 2015 1 INDHOLD Indledning / ambition 3 Generelt / Vision 4 Krav til arbejdsmiljøkoordinator under projektering

Læs mere

Branchevejledning om håndtering af vinduer og glasfacader

Branchevejledning om håndtering af vinduer og glasfacader Marts 2015 Branchevejledning om håndtering af vinduer og glasfacader Indhold InDhold 4 Indledning 5 Ansvar og pligter for arbejdsmiljøet Bygherrens ansvar og pligter... 5 Projekterendes og rådgivers ansvar

Læs mere

Hvilken betydning har bygherres krav for arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøet på byggepladsen?

Hvilken betydning har bygherres krav for arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøet på byggepladsen? Hvilken betydning har bygherres krav for arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøet på byggepladsen? AM 2008 Workshop den 2. oktober 2008 Ester Jensen, COWI Susse Laustsen, COWI Agenda 3:00-3:40 Resultater

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Arbejdsplan 2010

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Arbejdsplan 2010 Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Arbejdsplan 2010 Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at vejlede og rådgive byggevirksomheder og deres ansatte om forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer.

Læs mere

Bygherre & koordinator Krav og samarbejde

Bygherre & koordinator Krav og samarbejde Bygherre & koordinator Krav og samarbejde Anne Sofia Lønvig, SLKE Interessegruppen for koordinatorer den 10. juni 2015 Program 13.00 13.10 13.20 13.30 14.15 14.30 15.15 15.45 Velkomst og navnerunde Intro

Læs mere

GODE RÅD OM. Arbejdstilsynets screening af det psykiske arbejdsmiljø ARBEJDSTILSYNETS SCREENING AF DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Arbejdstilsynets screening af det psykiske arbejdsmiljø ARBEJDSTILSYNETS SCREENING AF DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Arbejdstilsynets screening af det psykiske arbejdsmiljø Udgivet af DANSK ERHVERV ARBEJDSTILSYNETS SCREENING AF DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ Indholdsfortegnelse På hvilke områder inden for

Læs mere

Vær professionel. også når det gælder jeres sikkerhed

Vær professionel. også når det gælder jeres sikkerhed Vær professionel også når det gælder jeres sikkerhed Erfaringer med konsulentbistand til at forbedre sikkerheden i mindre murer- og tømrervirksomheder Indhold Side 2 De seks værktøjer 3 Projektet og forebyggelsespakken

Læs mere

Vejledning til entreprenører. om forholdet til bygherrer og rådgivere

Vejledning til entreprenører. om forholdet til bygherrer og rådgivere Vejledning til entreprenører om forholdet til bygherrer og rådgivere Indhold 3 Intro og læsevejledning 4 Udbud 6 Tilbud 7 Ordre 8 Opstart 9 Udførelse 10 Hvis Arbejdstilsynet kommer på besøg på byggepladsen

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Arbejdsplan 2012

Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Arbejdsplan 2012 6. januar 2012 Byggeriets Arbejdsmiljøbus - Arbejdsplan 2012 Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at formidle god arbejdsmiljøpraksis og viden om udvikling af godt

Læs mere

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Antal arbejdsulykker med forventet længerevarende sygefravær anmeldt til Arbejdstilsynet 2007-2012 Antal anmeldte alvorlige ulykker pr. 10.000 beskæftigede 2007 2008

Læs mere

BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer. Den 12. juni 2018

BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer. Den 12. juni 2018 BYGHERRES RAMMESÆTNING Interessegruppe for arbejdsmiljøkoordinatorer Den 12. juni 2018 Dagsorden Hvem er SLKS & Anne Sofia SLKS Vision Arbejdsmiljø og store projekter i SLKS Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS)

Læs mere

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant 2 Tillykke... med at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Et hverv og en titel som vi normalt forkorter til AMR. OGSÅ TILLYKKE TIL DINE KOLLEGER.

Læs mere

Når der ikke leves op til ansvaret. Et eksempel fra Slagelse Boligselskab

Når der ikke leves op til ansvaret. Et eksempel fra Slagelse Boligselskab Når der ikke leves op til ansvaret. Et eksempel fra Slagelse Boligselskab Teknisk chef Mogens Rosendahl Aaskov, den 11.12.2014 Vores igangværende projekter 91 % 57 % 97 % Frem til medio 2016 gennemføres

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

Projekterende og rådgiveres indflydelse på et godt arbejdsmiljø

Projekterende og rådgiveres indflydelse på et godt arbejdsmiljø Projekterende og rådgiveres indflydelse på et godt arbejdsmiljø Workshop 307; AM2015 Signe Mehlsen, konsulent, BAR Bygge & Anlæg Kim Borch, konsulent, Arbejdstilsynet Arbejdstilsynets dialogmøder med rådgivere

Læs mere

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Tillykke... med at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Et hverv og en titel som vi normalt forkorter til AMR. OGSÅ TILLYKKE TIL DINE KOLLEGER. Nu

Læs mere

BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forsknings Aktivitetsplan 2015

BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forsknings Aktivitetsplan 2015 BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forsknings Aktivitetsplan 2015 Indledning BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forsknings Aktivitetsplan for 2015 indsatser og aktiviteter, er en del af rådets

Læs mere

Side 1 af 8 Oprettet den 15.11.2013 Rev. dato 29.10.2014 ARBEJDSMILJØHÅNDBOG

Side 1 af 8 Oprettet den 15.11.2013 Rev. dato 29.10.2014 ARBEJDSMILJØHÅNDBOG Side 1 af 8 ARBEJDSMILJØHÅNDBOG Side 2 af 8 Forord Nærværende håndbog er en beskrivelse af NHH A/S s håndtering af firmaets arbejdsmiljø. Virksomheden har adresse på Charlottenlundvej 4, 2900 Hellerup.

Læs mere

FSISU teknisk område. Indholdsfortegnelse. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-fsisutekniskomraade-2006.09.01.htm. Dato. 1. september 2006.

FSISU teknisk område. Indholdsfortegnelse. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-fsisutekniskomraade-2006.09.01.htm. Dato. 1. september 2006. Page 1 of 8 Referat FSISU teknisk område Ordinært møde Dato Tid Sted NB. Fraværende Til stede 1. september 2006 10:00 Mødelokale 2 Karsten Thorn og Oluf S. Hansen med afbud. Poul Erik Overgaard med afbud

Læs mere

Temamøde 9. december Arbejdsmiljø. Anbefalinger om bygherrens ansvar for koordinering af arbejdsmiljøet

Temamøde 9. december Arbejdsmiljø. Anbefalinger om bygherrens ansvar for koordinering af arbejdsmiljøet Temamøde 9. december 2010. Arbejdsmiljø. Anbefalinger om bygherrens ansvar for koordinering af arbejdsmiljøet Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020 0071 www.bygherreforeningen.dk

Læs mere

B A R B y gge & A n l æg s p la n 20 16

B A R B y gge & A n l æg s p la n 20 16 19. oktober 2015 B A R B y gge & A n l æg s p la n 20 16 BAR s formål BAR Bygge & Anlægs opgaver er beskrevet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1705, hvor det bl.a. fremgår, at BAR skal bistå virksomheder

Læs mere

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Indhold Velkommen til arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant!... 1 Arbejdsmiljørepræsentant - og hvad så?... 1 Opgaver, rettigheder og pligter...

Læs mere

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator.

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator. Lærlingeprojektet Øget sikkerhed for elever i bygge- og anlægsbranchen Alt for mange lærlinge 1 og unge nyansatte kommer til skade i bygge- og anlægsvirksomheder og på byggepladser. Forskning om lærlinge

Læs mere

Kursuskalender. arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed

Kursuskalender. arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed Kursuskalender arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed November 2009 Lovpligtige kurser Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse for sikkerhedsgruppens medarbejdere Den 37 timers lovpligtige arbejdsmiljøuddannel

Læs mere

Plan for sikkerhed og sundhed

Plan for sikkerhed og sundhed 1 Plan for sikkerhed og sundhed Formålet med Byggepladsens Plan for Sikkerhed og Sundhed PSS er at sikre, at alle, der arbejder på pladsen, har et godt arbejdsmiljø. Planen kan samtidigt være et godt styringsredskab

Læs mere

Vinterforanstaltninger

Vinterforanstaltninger Vinterforanstaltninger Flere tilgange Arbejdstilsynet Vinterbekendtgørelsen Overenskomsterne Arbejdstilsynet Periode 1.10-31.3 Stationært arbejde under halvtag mm Inddækning af stilladser og råhuse Undgå

Læs mere

Tag snakken bryd vanerne

Tag snakken bryd vanerne Tag snakken bryd vanerne Et dialogværktøj til forebyggelse af muskel- og skeletbesvær (MSB) på arbejdspladsen Konsulent Katja Arnoldi, Arbejdsmiljø København konsulent Jytte Tolstrup, BFA Velfærd og Off.

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF FACADEELEMENTER - VINDUER OG DØRE

BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF FACADEELEMENTER - VINDUER OG DØRE BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF FACADEELEMENTER - VINDUER OG DØRE Håndtering af facadeelementer - vinduer og døre. Manuel håndtering af vinduer og døre kan give anledning til unødige ergonomiske belastninger.

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland

Bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland Udkast 18. juni 2012 Bilag 1 a Bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland I medfør af 7, 9, stk. 2, 56, 57, stk. 1, og 57 a i lovbekendtgørelse nr. 1048 af 26. oktober 2005, som

Læs mere

Tænk toppen af støjen...

Tænk toppen af støjen... Tænk toppen af støjen... Hvad støj gør ved os Støj er uønsket lyd. Støj kan være irriterende, distraherende, generende og direkte farlig. Foruden høretab og tinitus kan støj medføre kommunikationsbesvær,

Læs mere

Aktivitetsplan 2014 1

Aktivitetsplan 2014 1 Aktivitetsplan 2014 1 Indledning BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forsknings (BAR U&F) plan for indsatser og aktiviteter, er en del af rådets strategi frem mod 2020, således som den er beskrevet

Læs mere

Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter

Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter De vigtigste regler om, hvordan bygherren kan leve op til sit ansvar for at planlægge og koordinere sikkerhed og sundhed ved projektering og udførelse af

Læs mere

Nye arbejdsmiljøregler

Nye arbejdsmiljøregler Nye arbejdsmiljøregler Præsentation Definitioner Organisering af arbejdsmiljøarbejdet Krav til en årlig arbejdsmiljødrøftelse Uddannelse Gerne med spørgsmål undervejs Præsentation CRECEA landsdækkende,

Læs mere

KRAV OM PLANLÆGNING OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN - TRUSSEL ELLER MULIGHED

KRAV OM PLANLÆGNING OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN - TRUSSEL ELLER MULIGHED DANSK BYGGERIS ARBEJDSMILJØKONFERENCE 17. MARTS 2017 KRAV OM PLANLÆGNING OPLÆRING, INSTRUKTION OG TILSYN - TRUSSEL ELLER MULIGHED Holger Delfs, Arbejdstilsynet HER KAN ULYKKERNE FOREBYGGES 1/3 af årsagerne

Læs mere

Nyhedsbrev - Maj 2018

Nyhedsbrev - Maj 2018 Nyhedsbrev - Maj 2018 Nicklas, svendeprøve 2018 Masser af elevpoint til ELINDCO I forbindelse med Trepartsaftalen i 2016 indgik parterne en aftale om at skaffe flere praktikpladser, og man indførte det

Læs mere

Koordinators opgaver når der er flere kulturer og sprog

Koordinators opgaver når der er flere kulturer og sprog Koordinators opgaver når der er flere kulturer og sprog Ester Jensen 1 Ester Jensen Cand. Techn. Soc. fra RUC 1995- COWI a/s. Autoriseret arbejdsmiljørådgiver Sikkerhedskoordinator rådgiver ved byggeopgaver

Læs mere

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Jeres hverdag er i konstant forandring Meget er blevet lettere, og mange har fået nye arbejdsrutiner bag en skærm. Men er jeres arbejde også blevet

Læs mere