C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g"

Transkript

1 Sundhedsudvalget SUU alm. del Svar på Spørgsmål 241 Offentligt C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g 1 Kan Ministeren redegøre for, hvilke generelle selvmordsforebyggende tiltag og hvilken forskningsbaseret viden, der er til rådighed for og benyttes i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne i Danmark? Svar: Center for Selvmordsforskning har gennemført flere projekter, rettet mod børn og/eller unge. A. Travellers er et forskningsbaseret forebyggelsesprojekt, der er blevet gennemført i forskellige sammenhænge, bl.a. Travellers SAYLE Travellers i de gymnasiale uddannelser Travellers unge væk fra spiseforstyrrelser Travellers til sårbare unge Travellers er udviklet som et tilbud til folkeskolens ældste klasser og ungdomsuddannelserne. I projektet indgår de unge, der ud fra et spørgeskema selv angiver, at de er særligt sårbare. Disse sårbare unge tilbydes et særligt tilrettelagt undervisningsforløb på skolen i skoletiden. Efterfølgende bliver hver enkelt af de unge kontaktet med henblik på en vurdering af, hvilken effekt forløbet har haft for den pågældende og vedkommendes syn på forløbet. Travellers ligger som et udviklet koncept, der med den nødvendige uddannelse af instruktører vil kunne benyttes af kommuner, skoler og uddannelsessteder. Faktahæftet nr. 26 Travellers (2010) og rapporterne Travellers i de gymnasiale uddannelser på Fyn (2009) og Travellers i Folkeskolen forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund. Afsluttende rapport (2008) er udgivet af Center for Selvmordsforskning og er tilgængelig til gratis download på B. Med støtte fra Socialministeriet er Kommunepakken Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge udviklet i Den er skrevet som en vejledning til personalet i socialsektoren med det formål at mindske usikkerhed samt forbedre grundlaget for at give selvmordstruede unge under 18 år en

2 2 hurtig og kvalificeret hjælp. Hensigten med vejledningen er også at inspirere kommunernes politikere og ledere til at indarbejde standarder og elementer for det selvmordsforebyggende arbejde for børn og unge i kommunernes børnepolitik. I kommunepakken videregives der endvidere flere konkrete anvisninger på forskellige modeller for selvmordsforebyggende indsatser i kommunerne. Med kommunepakken foreligger der således et professionelt værktøj, som både kan tjene som inspiration til det forebyggende arbejde og som et opslagsværk i situationer, hvor personale i den sociale sektor har brug for at iværksætte en indsats overfor selvmordstruede børn og unge. Formålet med vejledningen er: at sikre en kvalificeret og hurtig indsats overfor selvmordstruede børn og unge op til 18 år at inspirere kommunernes politikere og ledere til at indarbejde standarder og elementer for det selvmordsforebyggende arbejde for børn og unge i kommunernes børnepolitik, jf. Serviceloven. at give personale i den sociale sektor en basisviden og handlingsorienterede anvisninger til mødet med børn og unge i selvmordsfare at give ledelse og personale i den sociale sektor anvisninger på forskellige modeller for selvmordsforebyggende indsatser. Kommunepakken Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge er udgivet af Socialministeriet og Center for Selvmordsforskning, januar Den er tilgængelig til gratis download på C. Med støtte fra Socialministeriet har Center for Selvmordsforskning igangsat forskningsprojektet SAYLE Saving Young Lives Everywhere Fortløbende undersøgelse af unges selvskadende adfærd blandt de årige. SAYLE er et elektronisk spørgeskema, som identificerer sårbare unge, og således muliggør at man kan sætte ind med forebyggende tiltag (fx Travellers). Spørgeskemaet besvares på skolerne. Det er hensigten kontinuerligt at udvikle spørgeskemaet, således at man stedse har et øjebliksbillede af ungdomskulturens selvskadende adfærd.

3 3 Med SAYLE vil der kunne skabes sammenhæng mellem eksisterende viden fra registre, forskningsresultater og ny viden. Rapporten Selvskadende adfærd blandt unge i de gymnasiale uddannelser (2010) er udgivet af Center for Selvmordsforskning. Den er tilgængelig til gratis download på D. Med støtte fra Egmont Fonden har Center for Selvmordsforskning gennemført forskningsprojektet Unges livsstil og (mis)trivsel (CASE 1) Formålet med forskningsprojektet er at undersøge livsstil, trivsel og selvdestruktiv adfærd blandt årige unge i Fyns Amt. Undersøgelsen er en del af en større europæisk undersøgelse med deltagelse af 9 andre lande unge i 8. og 9. klasse, deres forældre og lærere har deltaget i undersøgelsen. Resultaterne fremgår af rapporterne Unges mistrivsel (2002) og Sårbarhed og (mis)trivsel blandt unge - i Folkeskolens ældste klasser (2010). Begge rapporter kan downloades eller bestilles på E. Med støtte fra Egmont Fonden har Center for Selvmordsforskning gennemført forskningsprojektet Unges livsstil og trivsel (CASE 2). Formålet med forskningsprojektet er at undersøge om der er sket et fald eller en stigning i antallet af unge folkeskoleelever i 9. klasse, som udviser en selvskadende adfærd. Undersøgelsen foregår på de skoler, hvor også CASE 1-undersøgelsen fandt sted. Resultaterne er præsenteret på centrets konference om Sårbare unge i september Rapporten "Sårbarhed og (mis)trivsel blandt unge - i Folkeskolens ældste klasser (2010) kan downloades eller bestilles på F Center for Selvmordsforskning har udgivet en del forskningsbaseret viden, som er til rådighed via hjemmesiden Man kan downloade gratis eller bestille papirudgaver af publikationerne.

4 4 Rapporter: Zøllner, Lilian og Børge Jensen: Selvskadende adfærd blandt unge i de gymnasiale uddannelser. Center for Selvmordsforskning, 2010 Zøllner, Lilian og Børge Jensen: Sårbarhed og (mis)trivsel blandt unge i Folkeskolens ældste klasser. Center for Selvmordsforskning, Olesen Bjergsø, Michael, Susanne Mouazzene, Lilian Zøllner og Børge Jensen: Travellers i de gymnasiale uddannelser på Fyn. Center for Selvmordsforskning, 2009 Zøllner, Lilian: Unges (mis)trivsel. Center for Selvmordsforskning, 2002 Ejdesgaard, Bo Andersen, Iben Stephensen, Børge F. Jensen, Lilian Zøllner, Vagn Mørch Sørensen, Vibeke B. Lassen og Susanne Mouazzene: Unges selvmordstanker og selvmordsadfærd. Center for Selvmordsforskning, 2009 Rasmussen, Hanne Overkær og Lilian Zøllner: Travellers i Folkeskolen forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund. Midtvejsrapport. Center for Selvmordsforskning, 2008 Rasmussen, Hanne Overkær, Bo Andersen Ejdesgaard, Susanne Mouazzene, Børge Jensen og Lilian Zøllner: Travellers i Folkeskolen forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund. Afsluttende rapport. Center for Selvmordsforskning, 2008 Bøger Juul Larsen, Kim og Bjørn Clausen. Kommunepakken Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge. Center for Selvmordsforskning, (Henvender sig fortrinsvist til personale i socialsektoren) Faktahæfter Ejdesgaard, Bo A., Iben K Stephensen, Børge F. Jensen og Lilian Zøllner: Unge og selvskadende adfærd. Center for Selvmordsforskning, 2010 Sørensen, Vagn Mørch: Travellers. Center for Selvmordsforskning, 2010 Sørensen, Vagn Mørch, Børge Jensen og Bo Andersen Ejdesgaard: SAYLE Saving Young Lives Everywhere et screeningsredskab. Center for Selvmordsforskning, 2010

5 5 Stephensen, Iben og Søren Møller: Mobning og selvmordsadfærd. Center for Selvmordsforskning, 2004 Kan Ministeren redegøre for, hvilke af ovennævnte tiltag, der specifikt adresserer seksualitet og seksuel identitet som beskyttelses- eller risikofaktorer i forbindelse med selvmordsforsøg blandt børn og unge i Danmark? Svar: A. I og indsamlede Center for Selvmordsforskning data om unges unges mistrivsel og selvskade, herunder selvmordsforsøg (CASE 1 og Case 2). I alt unge på 8. og 9. klassetrin besvarede et spørgeskemaundersøgelsen. Både i og i blev de unge blandt andet spurgt, om de har haft problemer med deres seksuelle orientering (bøsse/lesbisk/biseksuel). Af resultaterne fra fremgår det, at følgende forhold udgør en risikofaktor for selvskade blandt både drenge og piger: at være udsat for fysisk misbrug at have alvorlige problemer med kæresten at have problemer med seksuel orientering at have konflikter med politiet Drengene er i mere tilbøjelige til at give udtryk for problemer med seksuel orientering end pigerne. Desuden angiver de selvskadende drenge og piger i højere grad problemer med seksuel orientering end de unge uden selvskade (Fig. 1.)

6 6 FIG. 1 DRENGE PIGER Selvskade Ikkeselvskade Odds ratio Ensidig signifikans Selvskade Ikkeselvskade Odds ratio ensidig signifikans ,5 % 1,2 % 2,15 4,7 % 1,7 % 2,85 *** Problemer med seksuel orientering Problemer med seksuel orientering 18,4 % 5,8 % 3,66*** 7,7 % 4,2 % 1,90** Signifikans niveau *p<0,05; **p<0,01; ***p<0,0005 I 2007 angav 18,4 % af drengene, som har skadet sig selv, at de har haft problemer med seksuel orientering. 5,8 % af de drenge, som ikke har skadet sig selv, har også haft problemer. Odds ratio er 3,66. Forskellen er statistisk signifikant (p<0,0005). Tallene er lavere for pigerne. 7,7 % af pigerne, som har skadet sig selv, oplyser, at de har haft problemer med seksuel orientering. 4,2 % af de piger, som ikke har skadet sig selv, har også haft problemer. Odds ratio er 1,90. Forskellen er statistisk signifikant (p<0,01). I 2002 angav færre unge, at de havde haft problemer med seksuel orientering. Her svarede 2,5 % af de selvskadende drenge, at de har haft problemer med seksuel orientering. 1,2 % af drengene, som ikke har skadet sig selv, svarede, at de også har haft problemer. Odds ratio er 2,5. I 2002 oplyste 4,7 % af de selvskadende piger, at de har haft problemer med seksuel orientering, mens 1,7 % af de piger, som ikke har skadet sig selv, angiver de samme problemer. Her er odds ratio 2,85. Forskellen er statistisk signifikant (p<0,0005).

7 Fra 2002 til 2007 er tallene steget for begge køns vedkommende. Stigningen behøver imidlertid ikke at være et udtryk for, at de unge oplever et voksende problem i forhold til deres seksuelle orientering. De stigende tal kan også være udtryk for, at flere unge måske oplever øget seksuel frigørelse og derfor tør give udtryk for, at de har problemer med seksuel orientering. 7 Center for selvmordsforskning kan ikke svare følgende spørgsmål: Kan Ministeren gøre rede for, hvorfor lesbiske og biseksuelle kvinder er fraværende i sundhedsforebyggelses initiativer og har været det siden 1980 erne? Venlige hilsner Lilian Zøllner, Ph.D. Centerleder

Ansøgning om økonomisk støtte til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Ansøgningsfrist 15. februar 2007

Ansøgning om økonomisk støtte til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Ansøgningsfrist 15. februar 2007 Socialministeriet Tilskudsadministrationen Holmens Kanal 22 1060 København K Ansøgning om økonomisk støtte til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Ansøgningsfrist 15. februar 2007 1. Projektets

Læs mere

Anne Samuelsen. Travellers. - et tilbud til sårbare unge. Faktaserien nr. 19 2006. Center for Selvmordsforskning

Anne Samuelsen. Travellers. - et tilbud til sårbare unge. Faktaserien nr. 19 2006. Center for Selvmordsforskning Anne Samuelsen Travellers - et tilbud til sårbare unge Faktaserien nr. 19 2006 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 19 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006 Det er tilladt

Læs mere

Selvmord i Danmark. -rateudvikling for perioden Faktaserien nr Center for Selvmordsforskning

Selvmord i Danmark. -rateudvikling for perioden Faktaserien nr Center for Selvmordsforskning Agnieszka Konieczna og Erik Christiansen Selvmord i Danmark -rateudvikling for perioden 1990-2009 Faktaserien nr. 29 2011 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 29 Forfatterne og Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år Lilian Zøllner, Lone Rask og Agnieszka Konieczna Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år Del 2 Sociale medier, søvn og mistrivsel C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g Selvskadende

Læs mere

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08 Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 4- Studiestræde 47, 14 København K. Nedenstående gennemgås en række oplysninger om unge, der har været indskrevet i U-turn, Københavns Kommunes

Læs mere

SAYLE. Saving Young Lives Everywhere -et screeningsredskab. Faktaserien nr. 27 2010 Center for Selvmordsforskning

SAYLE. Saving Young Lives Everywhere -et screeningsredskab. Faktaserien nr. 27 2010 Center for Selvmordsforskning Vagn Mørch Sørensen, Børge Jensen og Bo Andersen Ejdesgaard SAYLE Saving Young Lives Everywhere -et screeningsredskab Faktaserien nr. 27 2010 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 27 Forfatteren

Læs mere

Resultatkontrakt. for. Center for Selvmordsforskning 2007

Resultatkontrakt. for. Center for Selvmordsforskning 2007 Resultatkontrakt for Center for Selvmordsforskning 2007 Søndergade 17 5000 Odense C Tlf: 66 13 88 11 Fax: 65 90 81 74 email: info@selvmordsforskning.dk 2 Indhold 1. Indledning 2. Præsentation af Center

Læs mere

Selvmordsforsøg i Danmark

Selvmordsforsøg i Danmark Agnieszka Konieczna Selvmordsforsøg i Danmark rateudvikling for perioden 2000 2011 Faktaserien nr. 30 2012 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 30 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Unge og selvskadende adfærd

Unge og selvskadende adfærd Bo A. Ejdesgaard, Iben K. Stephensen, Børge F. Jensen & Lilian Zøllner Unge og selvskadende adfærd Faktaserien nr. 25 2010 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 25 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd

Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd Lilian Zøllner, Agnieszka Konieczna, Lone Rask 2012 Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd Center for Selvmordsforskning Unges sårbarhed, tanker om selvskade og selvskadende adfærd

Læs mere

Unges Selvmordsforsøg og selvmordstanker

Unges Selvmordsforsøg og selvmordstanker Lilian Zøllner Unges Selvmordsforsøg og selvmordstanker Faktaserien nr. 2 2002 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 2 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2002 Det er tilladt at

Læs mere

Center for Selvmordsforskning Forsknings- og forebyggelsesprojekter Status januar 2006

Center for Selvmordsforskning Forsknings- og forebyggelsesprojekter Status januar 2006 Center for Selvmordsforskning Forsknings- og forebyggelsesprojekter Status januar 2006 Titel og type 1) Beskyttende faktorer for selvmordstanker og selvmordsadfærd blandt mennesker i sårbare livsfaser

Læs mere

TRAVELLERS Har undervisningsforløbet en effekt?

TRAVELLERS Har undervisningsforløbet en effekt? Lilian Zøllner, Bo A. Ejdesgaard, Børge Jensen, Iben Stephensen TRAVELLERS Har undervisningsforløbet en effekt? Center for Selvmordsforskning Travellers Har undervisningsforløbet et effect? Forfatterne

Læs mere

Agnieszka Konieczna. Selvmord i Danmark. rateudvikling for perioden Faktaserien nr Center for Selvmordsforskning

Agnieszka Konieczna. Selvmord i Danmark. rateudvikling for perioden Faktaserien nr Center for Selvmordsforskning Agnieszka Konieczna Selvmord i Danmark rateudvikling for perioden 2000 2010 Faktaserien nr. 31 2012 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 31 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense,

Læs mere

Lilian Zøllner UNGES (MIS)TRIVSEL

Lilian Zøllner UNGES (MIS)TRIVSEL Lilian Zøllner UNGES (MIS)TRIVSEL Center for Selvmordsforskning 2002 Unges (mis)trivsel Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2002 Det er tilladt at citere og bringe uddrag, herunder figurer

Læs mere

Behandlingskæder og Selvmordsforebyggelse

Behandlingskæder og Selvmordsforebyggelse Projektets titel Institutionen og evt. afdeling Behandlingskæder og Selvmordsforebyggelse Uddannelses-, Udviklings- og Forskningsafdelingen (UUF) Ekspertisecentret, Oringe Færgegårdsvej 15 4760 Vordingborg

Læs mere

Erfaringer fra Ungdomsbarometeret

Erfaringer fra Ungdomsbarometeret 1 Center for Selvmordforskning Erfaringer fra Ungdomsbarometeret 10. september 2019 /v. Sarah Grube Jakobsen, akademisk medarbejder Christina Petrea Larsen, sundhedsfaglig akademisk medarbejder, konstitueret

Læs mere

Relationer skaber håb

Relationer skaber håb Relationer skaber håb Center for Selvmordsforskning Relationer skaber håb Center for Selvmordsforskning Odense 2017 Forsidebillede: Randen Pederson Billedet er modificeret Licens: https://creativecommons.org/licenses/by

Læs mere

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år

Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år Agnieszka Konieczna, Lone Rask, Lilian Zøllner 2013 Selvskadende adfærd blandt unge mellem 13-19 år Del 1 Medicinforgiftning, støtte, mistrivsel og forældres skilsmisse Center for Selvmordsforskning Medicinforgiftning,

Læs mere

IT katalog IT kataloget er tænkt som vejledning til brug for personale på et socialpsykiatrisk bosted, som har at gøre med selvmordstruede beboere.

IT katalog IT kataloget er tænkt som vejledning til brug for personale på et socialpsykiatrisk bosted, som har at gøre med selvmordstruede beboere. Selvmordsforebyggelse Forside: billedet fra folderen og følgende tekst IT katalog IT kataloget er tænkt som vejledning til brug for personale på et socialpsykiatrisk bosted, som har at gøre med selvmordstruede

Læs mere

Trivselsmåling

Trivselsmåling Trivselsmåling 2015-2016 Formålet med Trivselsmålingen Trivselsmålingen skal give et billede af, hvordan eleverne oplever deres trivsel, undervisningsmiljøet og ro og orden i klassen. Ud fra denne viden

Læs mere

Vagn Mørch Sørensen. Travellers. Faktaserien nr. 26 2010 Center for Selvmordsforskning

Vagn Mørch Sørensen. Travellers. Faktaserien nr. 26 2010 Center for Selvmordsforskning Vagn Mørch Sørensen Travellers Faktaserien nr. 26 2010 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 26 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2010 Det er tilladt at citere, kopiere m.v.

Læs mere

Trivsel på erhvervsuddannelserne

Trivsel på erhvervsuddannelserne Trivsel på erhvervsuddannelserne Erfaringer fra Ungdomsprofilen 2014 samt interventionsprojektet Trivsel, Fællesskab & Faglighed 23. november 2016 Susan Andersen og Veronica Pisinger Centret er støttet

Læs mere

Center for Selvmordsforskning

Center for Selvmordsforskning Lilian Zøllner & Sarah Grube Jakobsen Center for Selvmordsforskning Forskning, registre og statistikbank Faktaserien nr. 38 2018 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 38 Forfatteren og Center for

Læs mere

Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010

Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010 Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010 Den svære ungdom Unge i gråzonen Den 1. januar 2010 fyldte Center for Ungdomsforskning 10 år. De mange projekter og arrangementer,

Læs mere

etniske minoriteter i Danmark

etniske minoriteter i Danmark Selvmordsadfærd blandt etniske minoriteter i Danmark (pilotprojekt) oje t) Baggrund Marlene Harpsøe CFS Faktahæfte nr. 22 Unni Bille-Brahes Brahes undersøgelse Velfærdsministerens svar Pilotprojekt til

Læs mere

Beskrivelse af projekt

Beskrivelse af projekt Formålet er: Beskrivelse af projekt SELVFO-FYN Behandlingskæde og klinik for selvmordstruede børn og unge på Fyn en kvalificering og serviceforøgelse vedrørende selvmordsforebyggelse til samtlige fynske

Læs mere

Forfatterne og Center for Selvmordsforskning Odense, 2004. Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning

Forfatterne og Center for Selvmordsforskning Odense, 2004. Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning Faktaserien Nr. 14 Forfatterne og Center for Selvmordsforskning Odense, 2004 Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning Udgivet af Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Projektbeskrivelse. Psykiatrisk Forskningsenhed, Psyken Vordingborg, Region Sjælland 5484

Projektbeskrivelse. Psykiatrisk Forskningsenhed, Psyken Vordingborg, Region Sjælland 5484 Januar 2008 Projektbeskrivelse Behandlingskæde og klinik for selvmordstruede børn og unge i Region Sjælland m. pilotnetværk i Guldborgsund, Næstved og Vordingborg kommuner - til forebyggelse af selvmordsadfærd

Læs mere

Kapitel 14. Selvmordsadfærd

Kapitel 14. Selvmordsadfærd Kapitel 14 Selvmordsadfærd 14. Selvmordsadfærd Selvmordsadfærd er en fælles betegnelse for selvmordstanker, selvmordsforsøg og fuldbyrdede selvmord. Kapitlet omhandler alene forekomsten af selvmordstanker

Læs mere

Holdninger til og viden om selvmordsadfærd blandt udvalgte faggrupper

Holdninger til og viden om selvmordsadfærd blandt udvalgte faggrupper Holdninger til og viden om selvmordsadfærd blandt udvalgte faggrupper Cand.scient. Agnieszka Konieczna Cand.mag. Bo Andersen Ejdesgaard 1 Formål At belyse hvilke holdninger udvalgte faggrupper havde til

Læs mere

Evaluering af headspace - BILAG Slutevaluering udarbejdet for headspace Danmark August 2015

Evaluering af headspace - BILAG Slutevaluering udarbejdet for headspace Danmark August 2015 Evaluering af headspace - BILAG Slutevaluering udarbejdet for headspace Danmark August 2015 1/14 Bilag 1 Følgende bilag indeholder den kvantitative databehandling af hhv. registreringsdata, herunder kendskab

Læs mere

Selvmordsforsøg i Danmark

Selvmordsforsøg i Danmark Agnieszka Konieczna Selvmordsforsøg i Danmark rateudvikling for perioden 1990 2008 Faktaserien nr. 28 2010 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 28 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Iben Stephensen. Sociale relationer. - en beskyttende faktor for børn og unge. Faktaserien nr. 16 2005. Center for Selvmordsforskning

Iben Stephensen. Sociale relationer. - en beskyttende faktor for børn og unge. Faktaserien nr. 16 2005. Center for Selvmordsforskning Iben Stephensen Sociale relationer - en beskyttende faktor for børn og unge Faktaserien nr. 16 2005 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 16 Forfatterne og Center for Selvmordsforskning Odense,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Seminar V: Forebyggelse af psykosocial mistrivsel blandt ældre hvordan?

Seminar V: Forebyggelse af psykosocial mistrivsel blandt ældre hvordan? Seminar V: Forebyggelse af psykosocial mistrivsel blandt ældre hvordan? Ældrepolitisk konference 29. april 2014 Lise Skov Pedersen, Projektleder, Socialstyrelsen Iben Stephensen, Programleder, Socialstyrelsen

Læs mere

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 2017 Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Sammenligning af de københavnske med de nationale resultater i den nationale trivselsmåling, forår 2016

Sammenligning af de københavnske med de nationale resultater i den nationale trivselsmåling, forår 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Sammenligning af de københavnske med de nationale resultater i den nationale trivselsmåling, forår

Læs mere

UNGES KÆRESTEVOLD KONFERENCE CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING MANDAG DEN 24. SEPTEMBER

UNGES KÆRESTEVOLD KONFERENCE CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING MANDAG DEN 24. SEPTEMBER UNGES KÆRESTEVOLD KONFERENCE CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING MANDAG DEN 24. SEPTEMBER BAGGRUND OG METODE Nationale handlingsplan Indsats mod vold i familien og i nære relationer 4 indsatsområder, herunder

Læs mere

Bo Andersen Ejdesgaard 2012. Sårbarhed blandt anbragte unge

Bo Andersen Ejdesgaard 2012. Sårbarhed blandt anbragte unge Bo Andersen Ejdesgaard 2012 Sårbarhed blandt anbragte unge Sårbarhed blandt anbragte unge Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2012, 2013 Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra denne

Læs mere

Unges trivsel. - en vejledning til forældre, lærere og andre fagpersoner, der har fokus på unges trivsel. Anne Dinesen Clausen

Unges trivsel. - en vejledning til forældre, lærere og andre fagpersoner, der har fokus på unges trivsel. Anne Dinesen Clausen Sårb Anne Dinesen Clausen Unges trivsel - en vejledning til forældre, lærere og andre fagpersoner, der har fokus på unges trivsel Faktaserien nr. 36 2016 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 36

Læs mere

TRAVELLERS - I DE GYMNASIALE UDDANNELSER PÅ FYN

TRAVELLERS - I DE GYMNASIALE UDDANNELSER PÅ FYN MICHAEL OLESEN BJERGSØ, SUSANNE MOUAZZENE, LILIAN ZØLLNER OG BØRGE JENSEN 2009 TRAVELLERS - I DE GYMNASIALE UDDANNELSER PÅ FYN Travellers - i de gymnasiale uddannelser på Fyn Forfatterne og Center for

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT NOTAT Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse og Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi...

Læs mere

Selvmordsadfærd hos unge

Selvmordsadfærd hos unge 930 BØRNE- OG UNGDOMSPSYKIATRI Selvmordsadfærd hos unge Lilian Zøllner Hvad kan den praktiserende læge gøre? Denne artikel giver en definition af forskellige begreber inden for selvskadende adfærd. Det

Læs mere

VIRKSOMHEDSREGNSKAB FOR CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING

VIRKSOMHEDSREGNSKAB FOR CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING VIRKSOMHEDSREGNSKAB FOR CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING 2005 1. Indledning 1 Center for Selvmordsforskning er en selvejende institution under Socialministeriet. Centret, som er landsdækkende, blev dannet

Læs mere

SAYLE. Sårbarhedsundersøgelser 2008/09. på gymnasiale uddannelser i. regionerne Syddanmark og Midtjylland

SAYLE. Sårbarhedsundersøgelser 2008/09. på gymnasiale uddannelser i. regionerne Syddanmark og Midtjylland SAYLE Sårbarhedsundersøgelser 2008/09 på gymnasiale uddannelser i regionerne Syddanmark og Midtjylland Center for Selvmordsforskning - www.selvmordsforskning.dk Sårbarhedsundersøgelser 2008/09 Center for

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd 2014. 8. og 9. klasse 2012-2014. Indhold

Livsstil og risikoadfærd 2014. 8. og 9. klasse 2012-2014. Indhold Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse - Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi... 8

Læs mere

Børn og unge med ADHD i Danmark. Lene Buchvardt

Børn og unge med ADHD i Danmark. Lene Buchvardt Børn og unge med ADHD i Danmark Lene Buchvardt Hyppigste diagnose 3-5 % af børnene i Danmark har ADHD ADHD er den hyppigste diagnose der stilles på børn og unge i det psykiatriske hospitalsvæsen Sundhedsdatastyrelsen,

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser HF & VUC FYN. 2-årig HF. Svarprocent: 73% (405 besvarelser ud af 558 mulige)

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser HF & VUC FYN. 2-årig HF. Svarprocent: 73% (405 besvarelser ud af 558 mulige) 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser HF & VUC FYN 2-årig HF Svarprocent: 73% (405 besvarelser ud af 558 mulige) Elevtrivsel 2-årig HF HF & VUC FYN Landsgennemsnit - 2-årig HF

Læs mere

Kommunepakken. Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge. Vejledning til personale i socialsektoren

Kommunepakken. Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge. Vejledning til personale i socialsektoren Kommunepakken Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge Vejledning til personale i socialsektoren Kommunepakken Forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge Vejledning til personale i socialsektoren

Læs mere

Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2003. Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning

Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2003. Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning Faktaserien Nr. 6 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2003 Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning Udgivet af Center for Selvmordsforskning Søndergade

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering

Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering Konference 19. maj 2009 Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering ARRANGERET AF CENTER FOR UNGDOMSFORSKNING, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Ungdomsliv Mellem individualisering og standardisering

Læs mere

Elevundersøgelse 2013-14

Elevundersøgelse 2013-14 Elevundersøgelse 2013-14 Tredje del En undersøgelse af brugerbetaling i gymnasiet. Elevbevægelsens Hus Vibevej 31 2400 København NV Indhold Indledning Om Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Datagrundlag

Læs mere

FÆLLES FORBEDRINGSTEORI SELVMORDSFOREBYGGELSE

FÆLLES FORBEDRINGSTEORI SELVMORDSFOREBYGGELSE FÆLLES FORBEDRINGSTEORI SELVMORDSFOREBYGGELSE Udgivet af DANSK SELSKAB FOR PATIENTSIKKERHED November 2016 Hvidovre Hospital Afsnit P610 Kettegård Alle 30 2650 Hvidovre Tel. +45 3862 2171 info@patientsikkerhed.dk

Læs mere

Orientering om Rusmiddelundersøgelse 2015

Orientering om Rusmiddelundersøgelse 2015 Punkt 11. Orientering om Rusmiddelundersøgelse 2015 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Rusmiddelundersøgelsen 2015. Familie- og Socialudvalget orienteres ligeledes

Læs mere

Selvmordsforsøg og selvmord i Danmark set i lyset af brug af internet

Selvmordsforsøg og selvmord i Danmark set i lyset af brug af internet 1 Bilag Selvmordsforsøg og selvmord i Danmark set i lyset af brug af internet Jensen, Børge og Zøllner, Lilian 1. Indledning Internettet rummer store muligheder for indhentning af information om alle livets

Læs mere

Differentierede indikatorer for trivsel (4.-9. klassetrin)

Differentierede indikatorer for trivsel (4.-9. klassetrin) Differentierede indikatorer for trivsel (4.-9. klassetrin) Indikatoren Social trivsel bygger på 10 spørgsmål. Spørgsmålene omhandler elevernes opfattelse af deres tilhørsforhold til skolen, klassen og

Læs mere

Faktaserien Nr. 21. Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006

Faktaserien Nr. 21. Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006 Faktaserien Nr. 21 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2006 Det er tilladt at citere, kopiere m.v. fra dette hæfte med tydelig kildehenvisning Udgivet af Center for Selvmordsforskning

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR ØRSTEDSKOLEN 2016/17

KVALITETSRAPPORT FOR ØRSTEDSKOLEN 2016/17 KVALITETSRAPPORT FOR ØRSTEDSKOLEN 2016/17 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FORORD 2. PRÆSENTATION AF SKOLEN 3. SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 4. RESULTATER 4.1. Bliver alle så dygtige, som de kan? 4.2. Elevernes

Læs mere

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE 2017/18 SKOLERAPPORT 4.-9. klassetrin Tårnby Kommune 1 Indhold Hvad er undervisningsmiljø?... 3 1.0 Om rapporten... 3 1.2 Indikatorer for trivsel... 3 1.3 Rapportens

Læs mere

Forskningscentrets rapportserie 2008. Rapport 2

Forskningscentrets rapportserie 2008. Rapport 2 Forskningscentrets rapportserie 2008 Rapport 2 Travellers i Folkeskolen - forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund Hanne Overkær Rasmussen og Lilian Zøllner Udgivet af Center

Læs mere

Bilag 4 Samlet overblik seksuel sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 4 Samlet overblik seksuel sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 4 Samlet overblik seksuel sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling =

Læs mere

Mobning og selvskade blandt unge

Mobning og selvskade blandt unge Sarah Grube Jakobsen Mobning og selvskade blandt unge Faktaserien nr. 40 2019 Center for Selvmordsforskning Faktaserien Nr. 40 Forfatteren og Center for Selvmordsforskning Odense, 2019 Det er tilladt at

Læs mere

Samlet status seksuel sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: December 2015

Samlet status seksuel sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: December 2015 Samlet status seksuel sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: December 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 Der er mange ting, der gør det enormt svært at gå i gymnasiet, når man mister en forælder. Det var rigtig svært for mig at se mine karakterer dale, netop fordi jeg var

Læs mere

Travellers i Folkeskolen - forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund

Travellers i Folkeskolen - forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund Forskningscentrets rapportserie 2008 Rapport 2.1 Travellers i Folkeskolen - forebyggelsesprojekt for sårbare unge med dansk og anden etnisk baggrund Hanne Overkær Rasmussen, Bo Andersen Ejdesgaard, Susanne

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 BØRN, UNGE & SORG Program Præsentation Børn, Unge & Sorg Projekt Unfair De frivillige fortæller deres historie Evaluering og implementering af Unfair Diskussion MÅLGRUPPEN

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen 1 Indledning Baggrund for undersøgelsen KANTAR Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Nærum Gymnasium. Svarprocent: 89% (1007 besvarelser ud af 1131 mulige)

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Nærum Gymnasium. Svarprocent: 89% (1007 besvarelser ud af 1131 mulige) 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser Nærum Gymnasium Svarprocent: 89% (1007 besvarelser ud af 1131 mulige) Elevtrivsel Nærum Gymnasium Landsgennemsnit Alm. GYM 76 75 86 83 73

Læs mere

Bo Andersen Ejdesgaard Selvmordsadfærd blandt etniske minoriteter i Danmark - et pilotprojekt

Bo Andersen Ejdesgaard Selvmordsadfærd blandt etniske minoriteter i Danmark - et pilotprojekt Bo Andersen Ejdesgaard 2009 Selvmordsadfærd blandt etniske minoriteter i Danmark - et pilotprojekt Selvmordsadfærd blandt etniske minoriteter i Danmark - et pilotprojekt Forfatteren og Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Kærestevold og dets følger

Kærestevold og dets følger C e n t e r f o r S e l v m o r d s f o r s k n i n g Kærestevold og dets følger Lilian Zøllner Kærestevold og dets følger Forfatterne og Center for Selvmordsforskning Redaktion og layout: Lilian Zøllner

Læs mere

NOTAT. Notatets opbygning:

NOTAT. Notatets opbygning: NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Notat om resultaterne af de nationale trivselsmålinger for folkeskolerne

Læs mere

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME SUNDHEDSPROFIL 2010/11 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Sundhedsprofil Mellemtrinnet: 4. 6. klasse...4 4. klasse...6 5. klasse...15 6. klasse...24 Spørgsmål

Læs mere

Resumé af tidsudvikling ( ) i Arbejdsmiljø og Helbred

Resumé af tidsudvikling ( ) i Arbejdsmiljø og Helbred Resumé af tidsudvikling (2012-2014) i Arbejdsmiljø og Helbred Undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2014 er baseret på en stikprøve på 50.000 beskæftigede lønmodtagere i Danmark mellem 18 og 64 år. Disse

Læs mere

MISTRIVSEL BLANDT SKOLEBØRN

MISTRIVSEL BLANDT SKOLEBØRN MISTRIVSEL BLANDT SKOLEBØRN De fleste 11-15-årige skolebørn har det godt, men ca. en ud af fem har tre eller flere tegn på mistrivsel i deres daglige liv. De er kede af det, nervøse, har svært ved at falde

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt Tirsdag den 24. maj 2016 kl. 15: Foretræde for Sundhedsudvalget Tak for den store støtte I har givet til Sex & Samfunds arbejde. Tak

Læs mere

Resultatkontrakt. for. Center for Selvmordsforskning 2009

Resultatkontrakt. for. Center for Selvmordsforskning 2009 Resultatkontrakt for Center for Selvmordsforskning 2009 Søndergade 17 5000 Odense C Tlf: 66 13 88 11 Fax: 65 90 81 74 email: info@cfsmail.dk 2 Indhold 1. Indledning 2. Præsentation af Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Voksne møder generelt anbragte børn med lavere faglige forventninger end andre børn, påpeger forsker. Elliot Larsen (th) og leder af Børne-

Læs mere

Kærestevold. Vold er ikke løsningen, Nuuk 26. November, Nina Schütt

Kærestevold. Vold er ikke løsningen, Nuuk 26. November, Nina Schütt Kærestevold Vold er ikke løsningen, Nuuk 26. November, Nina Schütt Bliver tæsket af min kæreste hver gang han syntes jeg siger noget forkert eller gør noget, men vil ik melde det fordi jeg elsker ham.

Læs mere

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder 1. Indledning I 1 var der ca.2. borgere, som boede i et alment boligområde, omfattet af en boligsocial helhedsplan støtte af Landsbyggefonden.

Læs mere

Elevundersøgelse 2013-14

Elevundersøgelse 2013-14 Elevundersøgelse 2013-14 Andel del En undersøgelse af det fysiske undervisningsmiljø i gymnasiet. Elevbevægelsens Hus Vibevej 31 2400 København NV Indhold Indledning Datagrundlag 3 4 AFSNIT 1: Profil på

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om styrket forebyggelse af selvmordsforsøg og selvmord i Danmark

Forslag til folketingsbeslutning om styrket forebyggelse af selvmordsforsøg og selvmord i Danmark Beslutningsforslag nr. B 68 Folketinget 2013-14 Fremsat den 25. marts 2014 af Stine Brix (EL), Pernille Skipper (EL) og Nikolaj Villumsen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om styrket forebyggelse af

Læs mere

Resultatkontra kt Center for Selvmordsforskn ing 2019

Resultatkontra kt Center for Selvmordsforskn ing 2019 I Resultatkontra kt Center for Selvmordsforskn ing 2019 I II SRS Bangs Boder 28-30 5000 Odense C Tlf: 66 13 88 11 info@cfsmail.dk 2 Indhold 1.Indledning. 3 2. Præsentation af Center for Selvmordsforskning

Læs mere

Resultatkontrakt. for. Center for Selvmordsforskning 2008

Resultatkontrakt. for. Center for Selvmordsforskning 2008 Resultatkontrakt for Center for Selvmordsforskning 2008 Søndergade 17 5000 Odense C Tlf: 66 13 88 11 Fax: 65 90 81 74 email: info@cfsmail.dk 2 Indhold 1. Indledning 2. Præsentation af Center for Selvmordsforskning

Læs mere

OM ATTAVIK 146 OM ÅRSOPGØRELSEN KARAKTERISTIK AF OPKALDENE

OM ATTAVIK 146 OM ÅRSOPGØRELSEN KARAKTERISTIK AF OPKALDENE Årsopgørelse 2009 OM ATTAVIK 146 Med oprettelsen af Attavik 146, gennemførte PAARISA en af anbefalingerne fra Forslag til en national strategi for selvmordsforebyggelse, som blev forelagt Landstinget i

Læs mere

2018 Falkonergårdens Gymnasium og HF-Kursus

2018 Falkonergårdens Gymnasium og HF-Kursus 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser Falkonergårdens Gymnasium og HF-Kursus Svarprocent: 88% (915 besvarelser ud af 1035 mulige) Elevtrivsel Falkonergårdens Gymnasium og HF-Kursus

Læs mere

Sammenfatning af livsstilsundersøgelsen foretaget i oktober Af Mikkel Nielsen, SSP koordinator

Sammenfatning af livsstilsundersøgelsen foretaget i oktober Af Mikkel Nielsen, SSP koordinator Sammenfatning af livsstilsundersøgelsen foretaget i oktober 28 Af Mikkel Nielsen, SSP koordinator I oktober måned blev der gennemført en undersøgelse af skoleeleverne i Albertslunds livsstil. Undersøgelsen

Læs mere

Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet 17.00 17.40 Oplæg ved Charlie Lywood. 17.40 18.25 Gruppearbejde klassevis. 18.25 19.00 Opsamling i plenum. SSP Furesø

Læs mere

Forebyggelse af selvmordsadfærd blandt ældre - Hvordan? Session: Sund aldring perspektiver på mental sundhed

Forebyggelse af selvmordsadfærd blandt ældre - Hvordan? Session: Sund aldring perspektiver på mental sundhed Forebyggelse af selvmordsadfærd blandt ældre - Hvordan? Session: Sund aldring perspektiver på mental sundhed Irene Harboe Brandt, Teamleder, Frederiksberg Kommune Iben Stephensen, Programleder, Socialstyrelsen

Læs mere

MISTRIVSEL BLANDT SKOLEBØRN

MISTRIVSEL BLANDT SKOLEBØRN MISTRIVSEL BLANDT SKOLEBØRN De fleste 11-15-årige skolebørn har det godt, men ca. en ud af fem har tre eller flere tegn på mistrivsel i deres daglige liv. De er kede af det, nervøse, har svært ved at falde

Læs mere

1. Indledning og læseguide s. 1. 2. Elevfordelingen fordelt på klasse og køn s. 2

1. Indledning og læseguide s. 1. 2. Elevfordelingen fordelt på klasse og køn s. 2 Maj 21 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning og læseguide s. 1 2. Elevfordelingen fordelt på klasse og køn s. 2 3. Hashforbruget s. 3-3.1. Hashforbruget sammenlignet med landsgennemsnittet s. 5-3.2. Elevernes

Læs mere

Maj 2013. MEGAFON Research - Analyse - Rådgivning

Maj 2013. MEGAFON Research - Analyse - Rådgivning Vallensbæk Kommune Tilfredshedsundersøgelse af hjemmeplejen Tekstrapport Maj 2013 Projektkonsulenter Connie Flausø Larsen Casper Ottar Jensen Alle rettigheder til undersøgelsesmaterialet tilhører MEGAFON.

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Morsø Gymnasium. Svarprocent: 82% (179 besvarelser ud af 219 mulige)

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Morsø Gymnasium. Svarprocent: 82% (179 besvarelser ud af 219 mulige) 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser Morsø Gymnasium Svarprocent: 82% (179 besvarelser ud af 219 mulige) Elevtrivsel Morsø Gymnasium Landsgennemsnit Alm. GYM 83 80 71 75 69 65

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. NEXT Uddannelse København (STX) Svarprocent: 68% (538 besvarelser ud af 795 mulige)

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. NEXT Uddannelse København (STX) Svarprocent: 68% (538 besvarelser ud af 795 mulige) 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser NEXT Uddannelse København (STX) Svarprocent: % (538 besvarelser ud af 795 mulige) Elevtrivsel NEXT Uddannelse København (STX) Landsgennemsnit

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Ringkjøbing Gymnasium. Svarprocent: 89% (254 besvarelser ud af 284 mulige)

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Ringkjøbing Gymnasium. Svarprocent: 89% (254 besvarelser ud af 284 mulige) 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser Ringkjøbing Gymnasium Svarprocent: 89% (254 besvarelser ud af 284 mulige) Elevtrivsel Ringkjøbing Gymnasium Landsgennemsnit Alm. GYM 83 83

Læs mere

Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn

Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn Sociale relationer og fællesskab blandt skolebørn Temadag for Databasen Børns Sundhed 10. januar 2019 Bjørn Holstein Professor emeritus Statens Institut for Folkesundhed Syddansk Universitet Sociale relationer

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Kalundborg Gymnasium og HF. Svarprocent: 64% (460 besvarelser ud af 715 mulige)

Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser. Kalundborg Gymnasium og HF. Svarprocent: 64% (460 besvarelser ud af 715 mulige) 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser Kalundborg Gymnasium og HF Svarprocent: 64% (460 besvarelser ud af 715 mulige) Elevtrivsel Kalundborg Gymnasium og HF Landsgennemsnit Alm.

Læs mere

UNGES SELVMORDSTANKER OG SELVMORDSADFÆRD

UNGES SELVMORDSTANKER OG SELVMORDSADFÆRD BO ANDERSEN EJDESGAARD, IBEN STEPHENSEN, BØRGE F. JENSEN, LILIAN ZØLLNER, VAGN MØRCH SØRENSEN, VIBEKE B. LASSEN OG SUSANNE MOUAZZENE UNGES SELVMORDSTANKER OG SELVMORDSADFÆRD 2009 CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING

Læs mere