N O T A T. Forslaget er sendt i høring den 10. november 2009 med høringsfrist den 27. november 2009 til i alt 82 myndigheder, organisationer mv.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "N O T A T. Forslaget er sendt i høring den 10. november 2009 med høringsfrist den 27. november 2009 til i alt 82 myndigheder, organisationer mv."

Transkript

1 N O T A T 25. januar / KS/JUK Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter (Nedsættelse af tærskelværdier for fusionskontrol, godkendelse af fusioner efter forenklet sagsbehandling, ændrede tidsfrister for behandling af fusioner, entydigt forbud mod markedsdelingsaftaler m.v.) 1. Baggrund og indhold Det overordnede formål med lovforslaget er at styrke håndhævelsen af konkurrenceloven. Med lovforslaget lægges der op til at sænke de gældende tærskler for fusionskontrol. Endvidere foreslås bagatelgrænserne for markeds- og kundedelingsaftaler og aftaler om begrænsning af produktion eller salg afskaffet, så denne type aftaler fremover er forbudt for alle virksomheder uanset virksomhedernes omsætning eller markedsandel. Herudover indeholder forslaget en række mindre justeringer. Der lægges op til, at Forbrugerombudsmanden tillægges kompetence til at optræde som grupperepræsentant i gruppesøgsmål vedrørende overtrædelser af konkurrenceloven. Derudover indføres der en hjemmel til, at Konkurrencestyrelsen kan foretage sektorundersøgelser og i forbindelse hermed kan kræve oplysninger af virksomheder og offentliggøre resultatet af undersøgelserne. Der skabes også overensstemmelse mellem de danske renteregler og Kommissionens renteregler ved krav om tilbagebetaling af ulovlig modtaget offentlig støtte. Med henblik på at liberalisere det danske bogmarked med virkning fra den 1. januar 2011 foreslås desuden, at den gældende overgangsordning i konkurrenceloven ophæves for så vidt angår tidligere godkendelser af faste videresalgspriser på bøger. Endelig lægger lovforslaget op til at ophæve et forbud mod, at et benzinselskab forskelsbehandler mellem tankstationer, som sælger motorbrændstoffer under benzinselskabets eget varemærke og tankstationer, som sælger motorbrændstoffer under et andet benzinselskabs varemærke. Forslaget er sendt i høring den 10. november 2009 med høringsfrist den 27. november 2009 til i alt 82 myndigheder, organisationer mv. Der er modtaget høringssvar fra 35 af de 82 hørte myndigheder, organisationer m.v. Heraf har 18 haft bemærkninger til udkastet til lovforslag.

2 2/18 De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor. I bilag 1 er det anført hvilke organisationer og myndigheder, der har haft forslaget til udtalelse. 2. Sammenfatning Høringen tegner overordnet et billede af, at erhvervsorganisationerne generelt er positive over for lovforslaget. Erhvervsorganisationerne bakker generelt op om de foreslåede ændringer i konkurrenceloven af reglerne for fusionskontrol, herunder nedsættelse fusionstærsklerne. Visse organisationer har ønsket en nærmere beskrivelse af proceduren for afgivelse af klagepunktsmeddelelse i fusionssager, hvilket er imødekommet ved bl.a. at præcisere lovforslagets bemærkninger. Organisationerne finder det generelt vigtigt, at virksomhederne sikres den fornødne grad af retssikkerhed og transparens i forbindelse med konkurrencesager. Regeringen har nedsat et udvalg om konkurrencelovgivningen, hvis formål bl.a. er at vurdere, om processerne for sager efter konkurrencelovgivningen kan tilrettelægges mere effektivt og samtidig på en måde, som er mindst muligt belastende for virksomhederne. Udvalget vil herunder vurdere mulighederne for at forbedre dialogen med virksomhederne i konkurrencesager samt Konkurrencestyrelsens information og vejledning omkring konkurrencereglerne. Der er desuden støtte til at ophæve bestemmelsen i lov om benzinforhandlerkontrakter om, at konkurrenter i visse tilfælde skal give hinanden tilskud. De indkomne høringssvar har givet anledning til at foretage en mindre teknisk ændring i lovforslaget, der ikke berøres nærmere i notatet. Kommenteringen af de væsentligste bemærkninger i høringssvarene vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1. Entydigt forbud mod markedsdelingsaftaler m.v Ændring af reglerne om fusionskontrol Nedsættelse af tærskelværdierne for anmeldelse af fusioner Kompetence ved Kommissionens henvisning af fusioner Forenklet procedure for uproblematiske fusioner Tidsfrister for afgørelse af fusionssager Prænotifikationsfasen Klagepunktsmeddelelse Tilbagekaldelse af en godkendelse af en fusion, som er anmeldt efter den forenklede anmeldelsesprocedure 3.3. Offentlighed om afsagte domme m.v Sektorundersøgelser 3.5. Gruppesøgsmål 3.6. Lov om benzinforhandlerkontrakter

3 3/ Ophævelse af bestemmelsen om, at konkurrenter i visse tilfælde skal give hinanden tilskud Forbud mod varebindinger Benzinforhandlerkontraktlovens overensstemmelse med EU-retten 3.7. Administrative konsekvenser 3. Konkrete bemærkninger 3.1. Entydigt forbud mod markedsdelingsaftaler m.v. Dansk Industri (DI) og Danmarks Rederiforening finder, at forslaget er i overensstemmelse med EU-konkurrenceretten. Bryggeriforeningen anfører, at forslaget ikke blot vil øge konkurrencen på markedet, men også ligestille virksomhederne. Dansk Erhverv mener, at det i bemærkningerne bør præciseres, at gruppefritagelsen for vertikale aftaler ikke er til hinder for, at der fortsat kan indgås eneforhandlingsaftaler vedrørende et bestemt område eller i relation til forskellige kundegrupper. Danske Advokater anfører, at når det tilstræbes at ensrette de danske regler med EU-reglerne, burde det overvejes at slette bestemmelsen om tilbudskoordinering. Håndværksrådet er imod forslaget, idet man mener, at det er af betydning for mindre virksomheder fortsat at kunne indgå markeds- og kundedelingsaftaler og aftaler om begrænsning af produktion og salg. Ifølge Håndværksrådet er sådanne aftalers påvirkning af konkurrencen minimal, fordi de vil kunne styrke de mindre virksomheders konkurrenceevne i forhold til de større konkurrenter. Landbrug & Fødevarer mener, at en eventuel ændring af konkurrenceloven på dette område bør afvente en forudgående analyse i det kommende udvalgsarbejde om konkurrencelovgivningen. Tekniq og Dansk Byggeri mener, at bagatelgrænserne fortsat skal gælde for markeds- og kundedelingsaftaler, idet sådanne aftaler kan medvirke til en øget konkurrence i markedet. Markeds- og kundedelingsaftaler og aftaler om begrænsning af produktion eller salg er lige så skadelige for konkurrencen som prisaftaler. Det er begrundelsen for, at Kommissionen og størstedelen af EU-landene undtager sådanne aftaler fra bagatelgrænserne. Der gør sig ikke særlige forhold gældende i Danmark, som skulle begrunde, at mindre virksomheder fortsat skal have mulighed for at indgå markeds- og kundedelingsaftaler. Hvad angår vertikale markeds- og kundedelingsaftaler, som der er henvist til i bemærkningerne, udgør de som udgangspunkt alvorlige konkurrencebegrænsninger. Det vil dog blive præciseret i bemærkningerne, at gruppefritagelsen for vertikale aftaler under visse betingelser fritager bl.a. eneforhandlingsaftaler, hvor en leverandør begrænser eneforhandlerens aktive salg i et bestemt område eller til særlige kundegrupper.

4 4/18 Det er efter den gældende lov forbudt for virksomheder at deltage i nogen form for forudgående koordinering (eller forsøg herpå) af bud inden en tilbudsgivning. Forbuddet blev indført i konkurrenceloven i Sigtet med forbuddet var at udstrække den tidligere licitationslovs forbud mod tilbudskarteller inden for bygge- og anlægsområdet til generelt at gælde for ethvert tilbudskartel uanset branche og uanset virksomhedernes markedsandel eller omsætning. Da formålet med forslaget er at effektivisere håndhævelsen af konkurrenceloven, vil det ikke være hensigtsmæssigt at ophæve det tydelige forbud mod tilbudskoordinering Ændring af reglerne om fusionskontrol Nedsættelse af tærskelværdier for anmeldelse af fusioner Finansrådet, Forsikring & Pension, Realkreditforeningen og Realkreditrådet (Finansrådet m.fl.) finder det grundlæggende positivt, at Konkurrencestyrelsen har valgt at følge fusionsudvalgets indstilling vedrørende fusionstærskler. Bryggeriforeningen anfører, at der er tale om en voldsom reduktion af tærsklerne, der hverken er begrundet i manglende konkurrence eller i konstaterede problemer, men alene i, at tærsklerne i visse andre lande er noget lavere end de danske. Følgelig bør tærsklerne være på samme niveau som sammenlignelige lande i stedet for på niveau med de lande, der har de laveste tærskler. Dansk Erhverv ser gerne, at den nedre tærskelværdi på 100 mio. kr. bliver sat op til 200 mio. kr., hvilket ifølge Dansk Erhverv vil bringe Danmark på niveau med de lande, vi plejer at sammenligne os med. Danske Advokater finder, at den nationale tærskelværdi for fusioner, der baserer sig på både virksomhedernes omsætning i Danmark og på globalt plan, tilsvarende bør nedsættes, for så vidt angår den danske omsætning, af hensyn til sammenhængen i de to tærskelværdibestemmelser. Hermed vil særligt fusioner mellem (mindre) danske virksomheder og store udenlandske virksomheder ligeledes være omfattet af fusionskontrol, hvilket særligt vil have betydning for nichemarkeder. De foreslåede tærskelværdier er i fuld overensstemmelse med anbefalingerne fra et enigt fusionsudvalg. Som anbefalet af fusionsudvalget vil en nedre tærskelværdi på 100 mio. kr. medføre anmeldelsespligt for en væsentlig del af de fusioner, som vil kunne skabe konkurrenceproblemer, og det vil bringe os på niveau med de lande, vi sammenligner os med. Forslaget om ikke at nedsætte tærskelværdierne for så vidt angår fusioner mellem en dansk og en udenlandsk virksomhed, er tilsvarende i fuld overensstemmelse med fusionsudvalgets anbefalinger. Forslaget er begrundet i, at bestemmelsen i praksis kun har været anvendt få gange. En

5 5/18 nedsættelse af disse tærskler ville derfor føre til anmeldelse af et øget antal uproblematiske fusioner og dermed en unødig ekstra byrde for virksomhederne Kompetence ved Kommissionens henvisning af fusioner Danske Advokater finder, at udgangspunktet bør være, at hvis en fusion ikke falder ind under de danske tærskelværdier, vil en anmodning om henvisning af en transaktion ikke medføre, at der herved kan opstå anmeldelsespligt i Danmark. Landbrug & Fødevarer (L&F) anfører, at fristerne for Konkurrencerådets behandling af sagen skal løbe fra det tidspunkt, Kommissionen henviser sagen til Danmark og således ikke først, fra fusionen er anmeldt til Konkurrencestyrelsen. Endvidere bør henvisning af en fusion til behandling af de danske konkurrencemyndigheder ikke kræve fornyet anmeldelse. Den foreslåede ændring er i overensstemmelse med fusionsudvalgets anbefaling. Efter nedsættelsen af tærskelværdierne vil reglens anvendelse være meget begrænset. Når en fusion henvises til behandling i Danmark, er udgangspunktet, at fusionen skal anmeldes efter de danske regler. Sideløbende med ændring af fusionsreglerne vil der også ske en ændring af anmeldelsesreglerne, hvor oplysningskravene så vidt muligt kommer til at svare til Kommissionens oplysningskrav. Det vil derfor blive meget begrænset, hvor mange nye oplysninger, anmelder vil skulle fremskaffe. Ligesom det er tilfældet med fusioner, der fra starten er anmeldt i Danmark, er det vigtigt, at Konkurrencerådet har tilstrækkelig tid til at behandle sager, der er henvist til Danmark fra Kommissionen. Tidsfristerne for sagens behandling bør derfor først begynde at løbe, når fusionen er anmeldt i Danmark Forenklet procedure for uproblematiske fusioner Landbrug & Fødevarer (L&F) er positiv over for, at der foreslås indført en procedure for forenklet sagsbehandling af uproblematiske fusioner. L&F er dog af den opfattelse, at de foreslåede bestemmelser om en forenklet procedure bør præciseres for at give virksomhederne mulighed for at forudse, hvornår en fusion kan anses for uproblematisk og dermed kan anmeldes og behandles efter en forenklet procedure. Endvidere mener L&F, at lovbemærkningerne bør præcisere, hvilke krav der stilles til den forenklede anmeldelse. Dansk Erhverv anfører, at det som følge af forventningen om et øget antal anmeldelser af uproblematiske fusioner er vigtigt, at anmeldelsesproceduren forenkles.

6 6/18 Finansrådet m.fl. anfører, at når en fusion godkendes på baggrund af en forenklet sagsbehandling, bør det fremgå, hvilke konkrete forhold Konkurrencestyrelsen har lagt til grund for godkendelsen. Hvis der ikke foreligger et sådant grundlag, vil det efter Finansrådet m.fl. s vurdering være meget vanskeligt efterfølgende at foretage en prøvelse af afgørelsen. Samtidig med de nye fusionsreglers ikrafttræden vil der blive udstedt en ny anmeldelsesbekendtgørelse samt en vejledning, der udførligt angiver kriterierne for, hvilke fusioner der kan anmeldes forenklet samt oplysningskravene. Den forenklede procedure vil tage udgangspunkt i den procedure, Kommissionen anvender. Dette gælder såvel oplysningskravene som kriterierne for, hvilke fusioner der kan anmeldes forenklet. Herudover vil Konkurrencestyrelsen informere virksomhederne og deres rådgivere om de nye regler på gå-hjem møder o. lign. Når en fusion godkendes på baggrund af en forenklet sagsbehandling, vil Konkurrencestyrelsen kort angive, hvilke forhold styrelsen har lagt til grund for sin godkendelse Tidsfrister for afgørelse af fusionssager Danske Advokater anfører, at de foreslåede ændringer medfører en betydelig forlængelse af Konkurrencestyrelsens tidsramme for behandlingen af anmeldelser. Konkurrencestyrelsens mulighed for at foretage en vurdering af eventuelle konkurrencemæssige betænkeligheder på fuldt oplyst grundlag samt en ensretning mellem de danske regler og Kommissionens regler findes dog at veje tungt. Ifølge Danske Advokater er det ikke hensigtsmæssigt, at der ikke er mulighed for fristforlængelse på grundlag af afgivelse af tilsagn i fase I sager. Det må forventes, at en række sager derfor må overgå til fase II behandling, hvilket kan medføre en uforholdsmæssigt lang forlængelse af sagsbehandlingstiden.. Bryggeriforeningen foreslår, at der indføres få og klare tidsfrister, og at de udformes således, at Konkurrencestyrelsen ikke pr. automatik ønsker en særskilt undersøgelse, dvs. lader sagen overgå til fase II-behandling, fordi den ellers ikke kan overholde fristen for en endelig afgørelse. Dansk Erhverv finder, at det med det forventede stigende antal fusionsanmeldelser er vigtigt, at sagsbehandlingen af fusionsanmeldelser foretages så hurtigt som muligt. I den forbindelse finder Dansk Erhverv det ikke tilfredsstillende, at de nuværende sagsbehandlingstider forlænges. Finansrådet m.fl. anfører, at de nye tidsfrister for sagsbehandling i væsentligt omfang øger sagsbehandlingstiden. Ved at afsætte tilstrækkelige ressourcer er det Finansrådet m.fl. s opfattelse, at Konkurrencestyrelsens sagsbehandling vil kunne tilrettelægges forsvarligt under de gældende tidsfrister.

7 7/18 De foreslåede nye tidsfrister er fuldt ud i overensstemmelse med fusionsudvalgets anbefalinger. Fusionsreglerne opererer med to faser: Fase I og fase II. Fusioner, der er uproblematiske, kan som regel afsluttes allerede i fase I, mens fusioner, hvor det er nødvendigt at foretage større undersøgelser samt eventuelt kræve tilsagn fra virksomhederne, som regel kræver mere tid og derfor overgår til fase II. Hovedparten af de sager, Konkurrencerådet behandler, afsluttes i dag i fase I. De nye fusionsregler vil ikke ændre herved. Ifølge forslaget skal denne fase forlænges fra 4 uger til 25 hverdage, dvs. med ca. 1 uge. For langt de fleste fusionssagers vedkommende vil der derfor ikke være nogen større forskel i sagsbehandlingstiden i forhold til i dag. Hertil kommer, at de sager, der vil kunne afsluttes efter den forenklede procedure, vil blive afsluttet hurtigere, end det er tilfældet i dag. Erfaringerne gennem de år, der har været fusionskontrol i Danmark, har imidlertid vist, at det for såvel konkurrencemyndigheden som virksomhederne har været vanskeligt at nå frem til en tilfredsstillende løsning i de problematiske fusionssager inden for de nugældende frister i fase II. Derfor foreslås en forlængelse af de nuværende tidsfrister. En øget ressourcetilførsel til behandling af den enkelte fusionssag vil ikke medføre en kortere sagsbehandlingstid, idet en stor del af tiden går med at indhente og dermed afvente informationer fra markedet. For de fusioner, der overgår til fase II, er der derfor behov for længere tid til at behandle sagen. Det vurderes desuden, at det vil være en fordel for virksomhederne, at tidsfristerne bliver længere, fordi konkurrencemyndigheden vil have bedre tid til at vurdere fusionens effekter og underrette virksomhederne herom, og fordi virksomhederne får bedre tid til at overveje mulige tilsagn til løsning af de konkurrenceproblemer, fusionen er årsag til Prænotifikationsfasen Landbrug & Fødevarer (L&F) finder det positivt, at man ved at anføre i lovbemærkningerne, at virksomhederne allerede i prænotifikationsfasen bør tage kontakt til Konkurrencestyrelsen for at afklare, om en fusion kan anmeldes forenklet, signalerer, at man vil styrke Konkurrencestyrelsens vejledningsindsats på dette punkt i overensstemmelse med fusionsudvalgets anbefaling. L&F mener dog, at prænotifikationsfasen bør nævnes direkte i loven for derved at præcisere myndighedernes forpligtelse til at organisere og gennemføre denne fase. : Prænotifikationsfasen udgør den periode, der ligger forud for, at en fusion bliver anmeldelsespligtig. Det er frivilligt for virksomhederne, om de vil kontakte Konkurrencestyrelsen, inden anmeldelsespligten indtræder. Det er derfor ikke muligt at lovgive herom.

8 8/18 Fusionsudvalget har anbefalet, at Konkurrencestyrelsen udarbejder en vejledning, der i lighed med Kommissionens best practices vejledning beskriver, hvordan prænotifikationsfasen kan tilrettelægges mest hensigtsmæssigt. Konkurrencestyrelsen er i gang med dette arbejde, og vejledningen vil ligge klar, når de nye regler træder i kraft. Også den forenklede procedure vil blive nøje beskrevet i denne vejledning Klagepunktsmeddelelse Advokatrådet og Danske Advokater finder, at indførelse af klagepunktsmeddelelse, som fusionsudvalget har anbefalet, bør lovfæstes, således at Konkurrencestyrelsen som led i behandlingen af en sag og i tillæg til de gældende høringsregler skal udarbejde en klagepunktsmeddelelse i sager, som ikke uden videre kan afvises. Der bør desuden indføres en frist for Konkurrencerådets afgivelse af klagepunktsmeddelelse på f.eks. 20 hverdage fra det tidspunkt, hvor sagen overgår til fase II. Advokatrådet og Danske Advokater finder ligeledes, at meddelelsens indhold bør være præklusivt, således at der ikke efterfølgende kan rejses indsigelser mod forhold, som ikke var beskrevet i klagepunktsmeddelelsen, men dog således, at myndighederne om nødvendigt kan udstede en supplerende klagepunktsmeddelelse, som det kendes fra EU-retten. Ifølge Danske Advokater kan klagepunktsmeddelelsen herefter danne grundlag for den videre dialog mellem virksomheder og myndigheder og dermed give virksomhederne en betydelig bedre retsstilling end i dag, hvor de først modtager det skriftlige grundlag for sagen så sent, at høringen af de fusionerende virksomheder i vidt omfang af illusorisk. Finansrådet m.fl. finder ligeledes, at der af loven bør fremgå en bindende frist for, hvornår Konkurrencestyrelsen skal fremsætte en klagepunktsmeddelelse. Der bør samtidig fastsættes regler om, hvilke oplysninger der skal fremgå af meddelelsen, ligesom retsvirkningerne af, at et konkurrenceproblem ikke er beskrevet, bør fremgå. Da der er tale om væsentlige processuelle vilkår, bør sådanne regler ikke fremgå af en vejledning, men der bør i stedet fastsættes bindende regler herom. DI mener, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis der enten i lovforslaget henvises til fusionsudvalgets anbefaling, eller at lovbemærkningerne i højere grad end det er tilfældet i det foreliggende forslag præciserer proceduren for Konkurrencerådets afgivelse af en klagepunktsmeddelelse. Landbrug & Fødevarer (L&F) finder, at lovbemærkningerne nærmere bør præcisere kravene til klagepunktsmeddelelsens omfang og indhold. Det bør endvidere fremgå, at klagepunktsmeddelelsen skal opfylde de almindelige krav til myndighedsafgørelser. Endvidere bør det i lovbemærkningerne anføres og præciseres på hvilket tidspunkt, Konkurrencerådet senest skal afgive klagepunktsmeddelelsen ved overgangen til fase II be-

9 9/18 handling af fusionen. Såfremt klagepunktsmeddelelsen skal have en reel effekt, bør den således afgives ved åbningen af fase II eller umiddelbart derefter. Hvad angår indholdet i meddelelsen, deler L&F Advokatrådets og Danske Advokaters synspunkter. Det er i overensstemmelse med fusionsudvalgets anbefalinger, at lovbemærkningerne anfører, at proceduren for afgivelse af en klagepunktsmeddelelse i fase II-sager skal beskrives i en vejledning. Henset til, at en sådan meddelelse udgør et led i selve processen med at behandle en fusionssag og til nødvendigheden af, at der er tale om en fleksibel model, anses det ikke for hensigtsmæssigt at indføre bestemmelser herom i loven. På tilsvarende vis fremgår heller ikke øvrige dele af processen med at behandle en fusionssag, fx de møder, der løbende afholdes mellem Konkurrencestyrelsen og virksomhederne, af loven. I lyset af de afgivne høringssvar vil det imidlertid blive præciseret nærmere i lovbemærkningerne, hvad formålet med meddelelsen er, hvornår meddelelsen vil blive afgivet, hvad meddelelsen vil indeholde, samt hvad der skal til for, at Konkurrencestyrelsen kan udsende en supplerende meddelelse. Disse præciseringer vil give virksomhederne og deres rådgivere en mere uddybende vejledning om, hvordan fusionsudvalgets anbefaling vil blive implementeret i Konkurrencestyrelsens sagsprocesser. Inden reglerne træder i kraft, vil Konkurrencestyrelsen som nævnt udsende en udførlig vejledning om de nye fusionsregler. Denne vejledning vil bl.a. nærmere redegøre for den nye meddelelse i fase II-sager. I tillæg hertil vil Konkurrencestyrelsen på gå-hjem møder informere virksomheder og deres rådgivere herom Tilbagekaldelse af en godkendelse af en fusion, som er anmeldt efter den forenklede anmeldelsesprocedure Ifølge Landbrug & Fødevarer (L&F) bør tilbagekaldelse af en godkendelse alene kunne ske, hvis de forkerte oplysninger har ført til, at selve godkendelsen er materielt ukorrekt. Dette bør ifølge L&F præciseres i lovbemærkningerne. Ifølge Danske Advokater er den anførte 2-ugers frist for indgivelse af en fuld anmeldelse, såfremt fusionen er gennemført, urealistisk kort, idet det må antages, at indgivelse af en fuld anmeldelse vil tage mindst 4 uger. Finansrådet m.fl. anfører, at der i et tilfælde, hvor Konkurrencerådet tilbagekalder en godkendelse, der er behandlet efter den forenklede procedure, bør gives en grundig vejledning til virksomhederne om, hvilke oplysninger der af Konkurrencerådet opfattes som væsentlige og nødvendige.

10 10/18 Det fremgår af lovbemærkningerne, at anvendelse af bestemmelsen forudsætter, at der er tale om, at godkendelsen af en fusion baserer sig på urigtige eller vildledende oplysninger fra en eller flere af de deltagende virksomheder. Det er vigtigt, at tilbagekaldelsen af en godkendelse ikke begrænses til tilfælde, hvor de forkerte oplysninger har ført til, at selve godkendelsen er materielt ukorrekt. Det skyldes, at grundlaget for godkendelsen netop har været en forenklet og ikke dybtgående sagsbehandling. Hvis der havde været en dybtgående sagsbehandling, ville der have været mulighed for at fange de forkerte oplysninger, men det har den forenklede anmeldelse og sagsbehandling ikke givet mulighed for. Derfor er det nødvendigt, at Konkurrencestyrelsen i tilfælde af forkerte oplysninger i en forenklet anmeldelse får mulighed for at kræve en fuld anmeldelse af fusionen og dermed får et fuldstændigt vurderingsgrundlag. Heri ligger, at hvis Konkurrencestyrelsen havde haft de korrekte oplysninger at vurdere sagen på, er det muligt, at styrelsen ikke ville have afsluttet fusionssagen på baggrund af en forenklet sagsbehandling men i stedet ville have krævet en fuld anmeldelse af fusionen. Den anførte 2-ugers frist for indgivelse af en fuld anmeldelse skal ses som udtryk for, at det er vigtigt at sikre, at en fusion anmeldes hurtigst muligt. I en situation, hvor Konkurrencerådet har tilbagekaldt en forenklet godkendelse af en fusion og krævet en fuld anmeldelse heraf, vil Konkurrencestyrelsen naturligvis bistå med vejledning til virksomhederne om, hvilke oplysninger der skal indgives Offentlighed om afsagte domme m.v. Danske Advokater kan støtte forslaget, idet man dog forudsætter, at den hidtidige praksis med ekstrahering af fortrolige oplysninger for de virksomheder, som omtales i afgørelser, bliver opretholdt. Endvidere finder Danske Advokater, at Konkurrencestyrelsens beslutninger om afvisning af en klage bør omfattes af kataloget over de afgørelser, som efter forslaget skal offentliggøres. I samme forbindelse peger Danske Advokater på, at det ikke bør være muligt at afvise en sag, hvis der er udarbejdet klagepunktsmeddelelse, eller hvis der foreligger et udkast til afgørelse. Landbrug & Fødevarer (L&F) finder det problematisk, at forslaget modsætningsvis kan læses derhen, at Konkurrencestyrelsens beslutninger ikke skal offentliggøres, medmindre de er truffet på Konkurrencerådets vegne. L&F mener, at kriterierne for offentliggørelse af styrelsens afgørelser bør fremgå entydigt af loven og bemærkningerne. Endvidere mener L&F, at

11 11/18 forslaget fraviger persondatalovgivningen samt Datatilsynets praksis om anonymisering ved offentliggørelse af navne. Behovet for en sådan ændring bør analyseres af det nedsatte udvalg om konkurrencelovgivningen. Konkurrencestyrelsens hidtidige praksis med at udelade fortrolige oplysninger i afgørelser, der offentliggøres, ændres ikke med forslaget. Konkurrencestyrelsens beslutning om afvisning af en klage er en afgørelse, der efter forslaget kan offentliggøres. Konkurrencestyrelsen har i dag hjemmel til at afvise en klage begrundet i bl.a. ressourcemæssige forhold. Det er væsentligt for Konkurrencestyrelsen at have mulighed for at prioritere, hvilke sager styrelsen vil anvende ressourcer på, og hvor mange ressourcer der skal anvendes i den enkelte sag. Det er fx også væsentligt, at Konkurrencestyrelsen kan afvise en klage undervejs i behandlingen af en sag, hvis sagen kan afsluttes ved, at en virksomhed afgiver tilsagn om at ændre sin fremtidige adfærd. Konkurrenceankenævnet har flere gange fastslået, at Konkurrencestyrelsens hjemmel til at afvise en sag ikke er begrænset til det indledende stadie i sagsbehandlingen. Ved ændringen af konkurrenceloven i 2005 er det på linje hermed præciseret, at det er muligt for Konkurrencestyrelsen på et hvilket som helst tidspunkt i sagsbehandlingen at afvise at behandle en klage. Der er kun to typer af beslutninger, som Konkurrencestyrelsen ikke træffer på Konkurrencerådets vegne, men på egne vegne. Det drejer sig om beslutninger om oplysningen af en sag, fx om at foretage en kontrolundersøgelse, og beslutninger om processuelle forhold, fx om aktindsigt. Det er ikke umiddelbart hensigtsmæssigt at offentliggøre beslutninger om fx foretagelsen af en kontrolundersøgelse, da en offentliggørelse heraf vil være belastende for den pågældende virksomhed. Det vil formentlig også være af begrænset nytte for interessenterne. Vigtige informationer er derimod oplysninger om de materielle afgørelser, som træffes, og som belyser indholdet af reglerne i konkurrenceloven, og hvordan den skal anvendes. Disse afgørelser skal offentliggøres i dag, og det vil også gælde med dette lovforslag. Persondataloven gælder som udgangspunkt kun for personoplysninger, dvs. oplysninger om fysiske personer, men ikke for oplysninger om virksomheder. For fx enkeltmandsvirksomheder kan der i nogle tilfælde være tale om, at oplysninger om virksomheden reelt er det samme som oplysninger om en fysisk person. Ved ændringen af konkurrenceloven i 2005 blev der indført hjemmel til at offentliggøre domme eller bødevedtagelser. I forbindelse hermed vedtog Folketinget en fravigelse af persondataloven og Datatilsynets standardvilkår om anonymisering af personnavne ved offentliggørelse af afgørelser. Denne fravigelse tog sigte på enkeltmandsvirksomheder. Med forslaget foreslås den fravigelse videreført, men kun i relation til en virksomhed, hvis navn reelt er det samme som et personnavn. Som anført i bemærkningerne er sigtet med offentliggørelsen

12 12/18 af afgørelser m.v., at forbrugere og virksomheder herved kan få identificeret virksomheder, som ikke har overholdt konkurrenceloven, så de fx vil kunne rejse et erstatningskrav eller undlade at handle med den pågældende Sektorundersøgelser Bygherreforeningen hilser det meget velkomment, at der med forslaget åbnes mulighed for, at Konkurrencestyrelsen af egen drift kan foretage undersøgelser inden for bygge- og anlægssektoren. Danske Advokater anfører, at iværksættelsen af en sektorundersøgelse bør kræve dels en formelt begrundet beslutning truffet af Konkurrencerådet, dels en klar, lovbestemt motivering for, hvorfor undersøgelsen er indiceret. Bryggeriforeningen og Finansrådet m.fl. mener, at der ikke er behov for forslaget, idet Konkurrencestyrelsen allerede efter den gældende lov har kompetence til at foretage sådanne undersøgelser. Bryggeriforeningen mener, at virksomheders og sammenslutningers udgifter til undersøgelserne bør kunne godtgøres. Såfremt der indføres hjemmel til, at Konkurrencestyrelsen kan foretage kontrolundersøgelser midt i en sektorundersøgelse, foreslår Finansrådet m.fl., at procedurerne herfor præciseres. Under alle omstændigheder bør tvangsmidler i tilknytning til en sektorundersøgelse kun anvendes, hvor virksomheden nægter at medvirke til undersøgelsen, eller der er en konkret mistanke om en overtrædelse, som ikke kan dokumenteres på anden måde. Håndværksrådet mener, at sektorundersøgelser kun bør kunne gennemføres, når der er registreret og påvist konkurrenceproblemer. Landbrug & Fødevarer mener, at indførelsen af sektorundersøgelser bør afvente en nærmere undersøgelse og analyse af udvalget om konkurrencelovgivningen. Efter den gældende lov er det kun Konkurrencerådet, der til brug for generelle redegørelser kan kræve oplysninger fra virksomheder. Der kan imidlertid være behov for, at Konkurrencestyrelsen kan foretage undersøgelser af fx priserne i en bestemt erhvervssektor eller af bestemte typer aftaler i forskellige sektorer, fx på baggrund af et ønske fra Folketinget. Resultatet af en sektorundersøgelse, der offentliggøres, behøver ikke nødvendigvis at være, at der er konkurrencebegrænsninger, der kan tilskrives virksomheders aftaler eller adfærd. Resultatet af en sektorundersøgelse kan også være, at der ikke er konkurrenceproblemer inden for den pågældende sektor. Formålet med en sektorundersøgelse er at få indblik i konkurrenceforholdene i en sektor og at undersøge, om der er konkurrenceproblemer og få kortlagt disse nærmere. Det vil ikke være hensigtsmæssigt at lade foretagelsen af en sektorundersøgelse være begrænset til tilfælde, hvor der allerede er registreret og påvist konkurrenceproblemer. I et sådant tilfælde bør konkurrencemyndighederne i stedet rejse en almindelig sag

13 13/18 mod en eller flere på forhånd identificerede virksomheder eller i givet fald oversende sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet. En eventuel anvendelse af tvangsmidler i form af tvangsbøder eller kontrolundersøgelse i forbindelse med en sektorundersøgelse vil naturligvis respektere virksomhedernes retssikkerhed. Da en sektorundersøgelse kan omfatte en lang række virksomheder eller sammenslutninger af virksomheder, ville det indebære uforholdsmæssige ressourcer for det offentlige, om de involverede virksomheder m.v. skulle kunne kræve deres udgifter til en sektorundersøgelse godtgjort. Kommissionen godtgør heller ikke virksomhederne for de udgifter, som de har haft ved en sektorundersøgelse. I øvrigt kan en sektorundersøgelse også være i virksomhedernes interesse, idet der kan blive påvist og rettet op på eventuelle konkurrenceproblemer i en branche. 3.5 Gruppesøgsmål Bygherreforeningen hilser forslaget velkomment, men ønsker præciseret, om Forbrugerombudsmanden vil kunne repræsentere en gruppe af foreningens medlemmer. Forbrugerrådet finder det helt naturligt, at Forbrugerombudsmanden kan føre gruppesøgsmål på konkurrenceområdet, hvilket også er i tråd med udviklingen i EU. Landbrug og Fødevarer (L&F) finder det hensigtsmæssigt, at Forbrugerombudsmanden også inden for konkurrenceområdet får kompetence til at føre sager som grupperepræsentant for en gruppe af sagsøgere. L&F finder det dog væsentligt, at bestemmelsen og lovbemærkningerne præciseres for undgå, at reglerne bliver processkabende, eller at sagerne vokser til en usaglig volumen. L&F anfører, at der kan være risiko herfor, hvis personer eller virksomheder blot kan melde sig til gruppesøgsmålet uden at skulle betale gebyr og uden at skulle begrunde det økonomiske krav. Danske Advokater finder, at det bør fremgå tydeligt af bemærkningerne, at betingelserne for at anlægge denne type af sager skal være opfyldt, jf. retsplejelovens 254 e. Bryggeriforeningen kan ikke støtte forslaget, idet reglen iflg. Bryggeriforeningen, vil indebære, at en offentlig myndighed skal agere advokat for nogle og imod andre. Dansk Industri (DI) og Danmarks Rederiforening finder, at forslaget bør udgå, da det vil kunne virke unødigt procesfremmende. DI henviser i denne forbindelse til, at de eksisterende regler allerede giver mulighed for at anlægge gruppesøgsmål på konkurrenceområdet. Det har siden den 1. januar 2008 været muligt i dansk ret at anlægge et gruppesøgsmål, og de eksisterende regler i retsplejeloven giver således

14 14/18 mulighed for at anlægge gruppesøgsmål på konkurrenceområdet. Hvis en offentlig myndighed skal kunne udpeges som grupperepræsentant i et gruppesøgsmål, er det dog efter retsplejeloven en betingelse, at myndigheden er bemyndiget hertil ved lov. En sådan bemyndigelse findes ikke på konkurrenceområdet i dag. Formålet med at give Forbrugerombudsmanden denne kompetence på konkurrenceområdet er primært at lette forbrugere og mindre virksomheders adgang til at søge erstatning for det tab, de har lidt ved, at en virksomhed har overtrådt konkurrencereglerne. Den foreslåede ændring sigter udelukkende på at give Forbrugerombudsmanden den kompetence til at optræde som grupperepræsentant, som reglerne i retsplejeloven giver mulighed for. Det svarer til den hjemmel, der allerede findes på markedsføringslovens område og på det finansielle område. Den foreslåede bestemmelses ordlyd henviser udtrykkeligt til reglerne i retsplejeloven. Det findes derfor ikke nødvendigt at præcisere i lovbemærkningerne, at retsplejelovens grundlæggende betingelser for at anlægge gruppesøgsmål finder anvendelse Lov om benzinforhandlerkontrakter Ophævelse af bestemmelsen om, at konkurrenter i visse tilfælde skal give hinanden tilskud Energi- og Olieforum og DI Handel støtter forslaget Forbud mod varebindinger Energi- og Olieforum (EOF) finder det beklageligt, at lovforslaget ikke omfatter en ophævelse af forbuddet mod varebindinger. EOF mener, at forbuddet udgør en alvorlig hindring for den effektive konkurrence på kiosk- og dagligvaremarkedet. EOF henviser i den forbindelse til en medsendt rapport, som Copenhagen Economics har udarbejdet på vegne af EOF. Det fremgår af rapporten, at der vil være en række positive virkninger, hvis forbuddet ophæves. EOF anfører endvidere, at andre lande, der har haft lignende bestemmelser, har ophævet disse. DI Handel beklager, at lovforslaget ikke omfatter en ophævelse af forbuddet mod varebindinger. DI Handel fremfører, at benzinbranchen stilles konkurrencemæssigt ringere end den øvrige detailhandel på kiosk- og dagligvaremarkedet. DI Handel mener, at forbuddet medfører, at tankstationer ikke kan optimere driften, sænke omkostninger og dermed øge fordelene for benzinselskaberne, forhandlerne og forbrugerne. DI Handel opfordrer på den baggrund til, at forbuddet ophæves ved en kommende lovændring.

15 15/18 Forud for den forslåede lovændring har det været undersøgt, hvorvidt lov om benzinforhandlerkontrakter generelt begrænser konkurrencen for de berørte parter. På baggrund af drøftelser med EOF og Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation (BFR) er det vurderingen, at forbuddet mod varebindinger kan have betydning for den interne fordeling af avancen mellem benzinselskaberne og forhandlerne. Der er imidlertid ikke indikationer for, at loven begrænser konkurrencen eller begrænser vareudbuddet til skade for forbrugerne. Undersøgelserne har endvidere vist, at der er en betydelig forskel i styrkeforholdet mellem henholdsvis benzinforhandlerne og benzinselskaberne. Loven har i høj grad til formål at udligne denne forskel ved at beskytte forhandlerne. Rapporten udarbejdet af Copenhagen Economics ændrer ikke på denne vurdering Benzinforhandlerkontraktlovens overensstemmelse med EUretten Advokatrådet anfører, at hele loven om benzinforhandlerkontrakter bør ophæves, da den er i strid med Kommissionens vertikale gruppefritagelse, som ikke giver medlemsstaterne mulighed for at indføre skærpede nationale regler. Danske Advokater anfører, at det bør overvejes at ophæve hele loven. Danske Advokater mener, at tiden er løbet fra lovens bestemmelser. Danske Advokater mener endvidere, at det er tvivlsomt, om lov om benzinforhandlerkontrakter er i overensstemmelse med EU-retten, da loven på flere punkter stiller skærpede krav i forhold til EU-reglerne. Energi- og Olieforum anfører, at forbuddet mod varebindinger af juridiske eksperter vurderes at være i strid med EU-retten. Det er almindeligt anerkendt i EU-konkurrenceretten, jf. også forordning 1/2003, artikel 3, stk. 3, samt forordningens 9. præambel, at medlemsstaterne kan fastsætte regler, der i hovedsagen forfølger et andet formål end formålet med traktatens konkurrenceregler. Lov om benzinforhandlerkontrakter må således anses for bl.a. at have til formål at forsøge at beskytte de selvstændige forhandlere mod de store - ofte multinationale - benzinselskaber. Lov om benzinforhandlerkontrakter vurderes på den baggrund ikke at være i strid med EU-retten Administrative konsekvenser Landbrug & Fødevarer (L&F) mener, at afsnittet om administrative konsekvenser for erhvervslivet bør ændres, når det er anført, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering (CKR) vurderer, at forslaget ikke forventes at indeholde administrative byrder, der overstiger timer årligt på samfundsniveau. Det er L&F s opfattelse, at dette afviger væsentligt fra den merbelastning på mellem og timer, som er anført i fusionsudvalgets rapport. Det er desuden L&F s opfattelse, at lovforslaget medfører yderligere administrative byr-

16 16/18 der for virksomhederne, end hvad der følger af de foreslåede ændringer af fusionskontrolreglerne. CKR s vurdering af forslagets administrative konsekvenser for erhvervslivet bygger på en samlet opgørelse over administrative byrder og lettelser forbundet med hele forslaget. CKR s vurdering af de administrative byrder som følge af ændringen af beløbsgrænserne for fusionskontrol bygger på en måling af det antal timer, som en virksomhed skal anvende til at lave et anmeldelsesskema. Fusionsudvalgets rapport har derimod foretaget en måling af det samlede antal timer, som en virksomhed og dens eksterne rådgivere vil bruge på hele sagsforløbet, dvs. fra udarbejdelse af anmeldelsen og til afgørelse i sagen foreligger.

17 17/18 Bilag 1 Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. Advokatrådet, Affald Danmark, Amager forbrænding I/S, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Asfaltindustrien, Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, Beskæftigelsesministeriet, Boghandlerforeningen, Boligselskabernes Landsforening, Bryggeriforeningen, Bygherreforeningen, Børsmæglerforeningen, CO-Industri, COOP Danmark, Danmarks Apotekerforening, Danmarks Eksportråd, Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Nationalbank, Danmarks Rederiforening, Dansk Annoncørforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, Dansk Energi, Dansk Erhverv, DI Handel, Dansk IT, DI, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Dansk Skovforening, Dansk Taxi Råd, Dansk Transport og Logistik, Danske Advokater, Danske Arkitektvirksomheder, Danske Busvognmænd, Danske Dagblades Forening, Dansk Fjernvarme, Danske Malermestre, Danske Regioner, De Samvirkende Købmænd, Den Danske Forlæggerforening, Offentligt ansattes organisationer, Den Danske Dommerforening, Energi- og Olieforum, Finansministeriet, Finansrådet, Forbrugerrådet, Foreningen af Registrerede Revisorer (FRR), Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Forsikring & Pension, Forsvarsministeriet, Frederiksberg Kommune, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd FTF, Håndværksrådet, Indenrigs- og Socialministeriet, Ingeniørforeningen, IDA, Justitsministeriet, Kirkeministeriet, Klagenævnet for Udbud, Klima- og Energiministeriet, KL, Kooperationen, Kulturministeriet, Københavns Kommune, Landbrug & Fødevarer, Landsorganisationen i Danmark, Ledernes Hovedorganisation, Liberale Erhvervs Råd, Lokale Pengeinstitutter, Miljøministeriet, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Realkreditforeningen, Realkreditrådet, Skatteministeriet, Statsministeriet, Tekniq, Installatørernes organisation, Transportministeriet, Udenrigsministeriet, Undervisningsministeriet. Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger til lovforslaget: Advokatrådet Bryggeriforeningen Bygherreforeningen Danmarks Rederiforening Danske Advokater Dansk Erhverv Dansk Industri DI-Handel Energi- og Olieforum Finansrådet Forbrugerrådet Forsikring & Pension Håndværksrådet

18 Landbrug & Fødevarer LO Realkreditforeningen Realkreditrådet TEKNIQ 18/18

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter. Lovforslag nr. L 109 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter. Lovforslag nr. L 109 Folketinget Lovforslag nr. L 109 Folketinget 2009-10 Fremsat den 27. januar 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 18 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 18 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 18 Bilag 1 Offentligt NOTAT 8. oktober 2014 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af konkurrenceloven (Forlængelse af tidsfrist for

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Advokatsamfundet Affald Danmark Akademikernes Centralorganisation Amager forbrænding I/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af konkurrenceloven

Forslag. Lov om ændring af konkurrenceloven 2012/1 LSF 184 (Gældende) Udskriftsdato: 25. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 12/12657 Fremsat den

Læs mere

2009/1 LSF 109 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar Forslag. til

2009/1 LSF 109 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar Forslag. til 2009/1 LSF 109 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0104-0100-0039 Fremsat den 27.

Læs mere

Rapport fra udvalget om ændring af fusionskontrolreglerne

Rapport fra udvalget om ændring af fusionskontrolreglerne Rapport fra udvalget om ændring af fusionskontrolreglerne December 2008 Indhold Indhold... 3 1. Indledning... 6 1.1. Kommissorium for udvalget... 6 1.2. Oversigt over indholdet af udvalgets rapport...

Læs mere

Erhvervsudvalget L 109 Bilag 3, L 110 Bilag 3 Offentligt

Erhvervsudvalget L 109 Bilag 3, L 110 Bilag 3 Offentligt Erhvervsudvalget 2009-10 L 109 Bilag 3, L 110 Bilag 3 Offentligt Til Folketingets Erhvervsudvalg Christiansborg L 109 Forslag til ændring af konkurrenceloven 10. marts 2010 Økonomi- og erhvervsministeren

Læs mere

Fusionskontrol. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. Tlf. +45 41 71 50 00. E-mail: kfst@kfst.dk

Fusionskontrol. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. Tlf. +45 41 71 50 00. E-mail: kfst@kfst.dk 2013 Fusionskontrol Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN: 978-87-7029-538-3 Vejledningen er udarbejdet af Konkurrence-

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud I medfør af 6, stk. 1, nr. 3, og 11, stk. 3, i lov nr. 492 af 12. maj 2010 om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. og 10, stk. 2, i lov nr. 484 af 17. juni

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Konkurrenceområdet prioritering og transparens i 2017

Konkurrenceområdet prioritering og transparens i 2017 KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 08 2017 Konkurrenceområdet prioritering og transparens i 2017 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) har et ønske om at være mere åben om prioritering

Læs mere

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens Dato: 16. juni 2014 Sag: POL-14/03945-9 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed KONKURRENCE- OG 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatnævnet Advokatrådet

Læs mere

Ved af 23. juni 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved  af 23. juni 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Erhvervs- og Vækstministeriet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby hc@kfst.dk + kle@kfst.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 10. august 2017 SAGSNR.:

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

Høringssvar udkast til forslag om ændring af konkurrenceloven

Høringssvar udkast til forslag om ændring af konkurrenceloven 10. august 2017 DI-2017-10144/MQF Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby E-mail: hc@kfst.dk med kopi til kle@kfst.dk Høringssvar udkast til forslag om ændring af konkurrenceloven

Læs mere

Forslag. til. (Modernisering og effektivisering af sagsbehandlingen i Klagenævnet for Udbud m.v.)

Forslag. til. (Modernisering og effektivisering af sagsbehandlingen i Klagenævnet for Udbud m.v.) Forslag til Lov om ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. og lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (Modernisering og effektivisering af sagsbehandlingen

Læs mere

Tak for invitationen til teknisk gennemgang af forslaget til ændring af konkurrenceloven.

Tak for invitationen til teknisk gennemgang af forslaget til ændring af konkurrenceloven. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 6 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Teknisk gennemgang af forslag til ændring af konkurrenceloven (L

Læs mere

Betænkning. I. Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter

Betænkning. I. Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter Til lovforslag nr. L 109 og L 110 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 8. april 2010 Betænkning over I. Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven og lov om benzinforhandlerkontrakter

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

Fusionskontrol Vejledning

Fusionskontrol Vejledning Fusionskontrol Vejledning Januar 2017 Fusionskontrol Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN: 978-87-7029-538-3 Vejledningen

Læs mere

Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud BEK nr 887 af 11/08/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0004

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt 17. februar 2006 Eksp.nr. 235660 /abn-dep Høringsnotat vedr. udkast til forslag til lov om det europæiske andelsselskab (SCE-loven) 1. Indledning Forslaget er

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening N O T A T Høringsnotat til forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) Sagsnr. 2018-885 Følgende høringsberettigede

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

: Konkurrencestyrelsens afvisning af at genforhandle Elsams fusionsvilkår kan ikke indbringes for Konkurrnceankenævnet

: Konkurrencestyrelsens afvisning af at genforhandle Elsams fusionsvilkår kan ikke indbringes for Konkurrnceankenævnet 2006-11-01: Konkurrencestyrelsens afvisning af at genforhandle Elsams fusionsvilkår kan ikke indbringes for Konkurrnceankenævnet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 1. november 2006 i sag

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af konkurrenceloven

Forslag. Lov om ændring af konkurrenceloven Lovforslag nr. L 18 Folketinget 2014-15 Fremsat den 8. oktober 2014 af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af konkurrenceloven (Forlængelse af tidsfrist for behandling

Læs mere

BEDRE KOORDINERING AF FUSIONSKONTROL I DANMARK OG EU

BEDRE KOORDINERING AF FUSIONSKONTROL I DANMARK OG EU 21. februar 2003 Af Frithiof Hagen, direkte tlf. 3355 7719 Resumé: BEDRE KOORDINERING AF FUSIONSKONTROL I DANMARK OG EU EU-Kommissionen har foreslået en generel revision af EU's fusionskontrolregler, der

Læs mere

L 41 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love.

L 41 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. L 41 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Gruppesøgsmål m.v.). Af justitsministeren Lene Espersen (KF) Samling: 2006-07 Status: Stadfæstet Skriftlig fremsættelse (10.

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt NOTAT 4. november 2014 14/08289-1 miv-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til ændring af bogføringsloven (Opbevaring af elektronisk

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd Fremsat den af ministeren for ligestilling (Eva Kjer Hansen) Udkast af 2. februar 2006 Forslag til Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd (Kommunale og regionale udvalg m.v. og ændring

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Fusionskontrol. Vejledning

Fusionskontrol. Vejledning Fusionskontrol Vejledning Juni 2018 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Online ISBN: 978-87-7029-538-3 Vejledningen er udarbejdet

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt 26. september 2017 J.nr. 2017-3508 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. Rapport om anvendelsen af forordning nr. 139/2004 {SEC(2009)808}

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. Rapport om anvendelsen af forordning nr. 139/2004 {SEC(2009)808} KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.6.2009 KOM(2009) 281 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET Rapport om anvendelsen af forordning nr. 139/2004 {SEC(2009)808} MEDDELELSE

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0185 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0185 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0185 Bilag 1 Offentligt Udenrigsministeriet Juridisk tjeneste j.nr. 400.A.14. 10. maj 2007 GRUNDNOTAT Kommissionens grønbog om revision af reglerne om aktindsigt i EU-institutionernes

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

Forslag. til. I konkurrenceloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 700 af 18. juni 2013, foretages følgende ændringer:

Forslag. til. I konkurrenceloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 700 af 18. juni 2013, foretages følgende ændringer: Udkast 10. juli 2014 Forslag til Lov om ændring af konkurrenceloven (Forlængelse af tidsfrist for behandling af fusioner, bestyrelse for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, offentliggørelse af domme om

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Socialfondsprogrammet, Vækst via uddannelse og iværksætteri Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Høring af udkast til lov om ændring af lov om offentlige betalinger mv - høringsoversigt

Høring af udkast til lov om ændring af lov om offentlige betalinger mv - høringsoversigt Det Politisk-Økonomiske Udvalg L 171 - Bilag 1 Offentligt Notat 1. februar 2006 FAC Høring af udkast til lov om ændring af lov om offentlige betalinger mv - høringsoversigt Udkastet har været til høring

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 12. september 2014 J.nr. 14-2611052 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til Lov om ændring af momsloven, skattekontrolloven

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler.

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 29 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov om markedsføring (Indførelse af hjemmelsbestemmelser til fastsættelse af regler

Læs mere

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 13. januar 2011 FM 2011/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Formålet med forslaget er at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne i Inatsisartutloven om indhentning

Læs mere

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K Dato: 13. november 2014 Sag: BITE-14/00495-10 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Til Stenhuggerlauget

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2012-13 L 14 Bilag 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 1. oktober 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Moya-Louise Lindsay- Poulsen

Læs mere

2018 Udgivet den 17. januar januar Nr. 31. Bekendtgørelse af konkurrenceloven

2018 Udgivet den 17. januar januar Nr. 31. Bekendtgørelse af konkurrenceloven Lovtidende A 2018 Udgivet den 17. januar 2018 16. januar 2018. Nr. 31. Bekendtgørelse af konkurrenceloven Herved bekendtgøres konkurrenceloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 14 af 10. januar 2018. 1) Kapitel

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2008-251-0070 Dato: Til Folketinget - Europaudvalget og Skatteudvalget Til udvalgenes orientering vedlægges supplerende Grundnotat, høringsskema

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af skatteforvaltningsloven

Forslag. Lov om ændring af skatteforvaltningsloven Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 48 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2010-311-0057 Udkast 8. november 2010 Forslag til Lov om ændring af skatteforvaltningsloven (Udvidelse af skatteforvaltningslovens

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. Christian Fuglsang, cfu@jm.dk og jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T

Læs mere

Kapitel 1. Lovens formål og anvendelsesområde

Kapitel 1. Lovens formål og anvendelsesområde Kapitel 1 Lovens formål og anvendelsesområde 1. Loven har til formål at fremme en effektiv samfundsmæssig ressourceanvendelse gennem virksom konkurrence til gavn for virksomheder og forbrugere. 2. 1) Loven

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 74 Bilag 1 Offentligt J.nr. 2010-311-0056 Dato: 17. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar

Læs mere

Aftale om samarbejde i konkurrencesager

Aftale om samarbejde i konkurrencesager OBS! Denne aftale er ikke trådt i kraft. Danmark kan først tiltræde den nye nordiske aftale endeligt, hvis der kommer hjemmel til det i den danske konkurrencelov. Regeringen venter at fremsætte lovforslag

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI - Compliance Program August 2010 DI s politik på konkurrenceområdet En væsentlig opgave for DI er at skabe et miljø, hvor medlemsvirksomheder

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 38 Bilag 1 Offentligt NOTAT 28. oktober 2015 Høringsnotat ad L 38 Forslag til Lov om ændring af lov om betalingstjenester og elektroniske penge (Loft over

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 1 Offentligt 1 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi m.v. (Midlertidig suspension af støtteordninger og indsættelse

Læs mere

NYE KONKURRENCEREGLER I ET UDVIDET EU

NYE KONKURRENCEREGLER I ET UDVIDET EU 1. juli 2003 Af Frithiof Hagen, direkte tlf. 3355 7719 Resumé: NYE KONKURRENCEREGLER I ET UDVIDET EU EU's ministerråd har vedtaget en omfattende reform af de europæiske konkurrenceregler. De nye regler

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. lov om ændring af renteloven, lov om erstatningsansvar og lov om. forsikringsaftaler (L xx)

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. lov om ændring af renteloven, lov om erstatningsansvar og lov om. forsikringsaftaler (L xx) Retsudvalget 2012-13 L 14 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Moya-Louise Lindsay- Poulsen Sagsnr.: 2011-720/21-0003 Dok.: 543741 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 6 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 6 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 6 Bilag 1 Offentligt 27. september 2017 17/06973 Høringsnotat vedrørende lovforslag om ændring af konkurrenceloven 1. Indledning Lovforslaget har først og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd

Forslag. Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd (Det Økonomiske Råds løbende vurdering af

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeservice

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeservice UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om hjemmeservice (Ændring af den bidragsberettigede persongruppe mv.) 1 I lov om hjemmeservice, jf. lovbekendtgørelse nr. 62 af 23. januar 2003, som ændret ved

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Lovforslaget har været sendt i høring hos de organisationer, ministerier og styrelser, som er nævnt sidst i notatet.

Lovforslaget har været sendt i høring hos de organisationer, ministerier og styrelser, som er nævnt sidst i notatet. Boligudvalget (2. samling) L 46 - Bilag 2 Offentligt 7. marts 2005 /ebst Høringsnotat vedrørende høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om bygnings- og boligregistrering, lov om kommuners og

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program Medicoindustriens politik på konkurrenceområdet En vigtig opgave for Medicoindustrien, er at medlemsvirksomhederne

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Vejledning til frivillige kæder

Vejledning til frivillige kæder Vejledning til frivillige kæder Journal nr. 3/1107-0200-0037/SEK/KB Rådsmødet den 31. august 2005 Baggrund 1. Den 1. juli 2005 blev gruppefritagelsen for horisontale aftaler om kædesamarbejde i detailhandelen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0449 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0449 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0449 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2. september 2014 Kommissionens hvidbog om en mere effektiv fusionskontrol i EU (KOM(2014) 449

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Høringsliste. Clean Clothes Campaign CO-Industri DAF Danmarks Automobilforhandler

Høringsliste. Clean Clothes Campaign CO-Industri DAF Danmarks Automobilforhandler Dato: 11. juli 2016 Sag: POL-14/06431-111 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatsamfundet Akademikernes centralorganisation Alkohol og Samfund Amagerforbrænding AMGROS Arbejderbevægelsens

Læs mere