Forsyningskæder i forandring konsekvenser for logistik og transport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forsyningskæder i forandring konsekvenser for logistik og transport"

Transkript

1 Forsyningskæder i forandring konsekvenser for logistik og transport Lars Chr. Ragus*, W. Lemoine*, Lars Dagnæs* Jette M. Christensen**, Axel Schultz-Nielsen**, Niels Jørgensen** *Institut for Transportstudier, ** Syddansk Universitet, ***Handelshøjskolen i København lcr@transportstudier.dk ol@transportstudier.dk, ld@transportstudier.dk jmc@sam.sdu.dk nijo@sam.sdu.dk asn.om@cbs.dk Abstract En omfattende og grundlæggende forandring af logistik- og godstransportmarkedet i Europa er i gang. Drivkræfterne i denne forandringsproces er bl.a. teknologisk udvikling, globalisering af samhandelsrelationerne og deraf følgende vækst i transportindhold. Alle disse udviklinger resulterer i strukturelle forandringer i den europæiske transportsektor bl.a. kendetegnet ved at kompleksiteten i forsyningskæderne og det samlede transportsystem forøges. I dette paper sammenfattes hovedresultaterne fra et projekt, der afklarer hvordan globaliseringen påvirker danske forsyningskæder og distributionssystemer, samt hvilke konsekvenser det har for logistik og godstransport i fremtiden. Resultaterne af undersøgelsen viser, at forsyningskæder påvirkes af globaliseringen, men konsekvenserne for logistik og transport afhænger af den specifikke kæde. Globaliseringen resulterer i et øget behov for transporter mellem kontinenterne og/eller landene, men transportindholdet i kæden behøver ikke nødvendigvis at stige i samme omfang, da tilpasningen af logistikken giver muligheder for effektiviseringer. Derfor er det nødvendigt at forholde sig til de enkelte kæders særpræg for at kunne vurdere ydre påvirkningers effekter på de konkrete kæder og konsekvenser heraf for logistik og godstransport.

2 Indledning Europa er i forandring. Barrierer mod samhandel og varernes passage af landegrænser falder. Varestrømmene internationaliseres og globaliseres. Udviklingen og tilpasningen af transportsystemerne er et centralt element i forandringsprocessen. Drivkræfterne i denne forandringsproces er bl.a. teknologisk udvikling, internationalisering af samhandelsrelationerne og deraf følgende vækst i transportarbejdet. Det resulterer i strukturelle forandringer i den europæiske transportsektor bl.a. kendetegnet ved at kompleksiteten i forsyningskæderne og det samlede transportsystem forøges. De traditionelle modeller til forklaring af godsets veje mister i stigende grad deres evne til at forklare udviklingstendenserne og sammenhænge mellem ændringerne i logistik-/forsynings-/transportsystemerne. Der er behov for effektive metoder og modeller til at undersøge og forklare sammenhænge mellem ydre påvirkninger af forsyningskæderne, f.eks. i form af globalisering og konsekvenser heraf for logistik og godstransport. I det følgende sammenfattes hovedresultaterne fra projektet Forsyningskæder i forandring - konsekvenser for logistik og transport, der afklarer hvordan globaliseringen påvirker danske forsyningskæder og distributionssystemer, samt hvilke konsekvenser det har for logistik og godstransport i fremtiden. Projektet er blevet gennemført af et forskerteam fra Institut for Transportstudier og Syddansk Universitet, der samarbejder i Center for Anvendt Logistik- og Transportforskning CALT. Formål Projektets formål var at undersøge globaliseringens påvirkning af danske forsyningskæder og distributionssystemer samt konsekvenserne heraf for logistik og godstransport i fremtiden. Det er endvidere formålet at analysere hvilke faktorer, der har betydning for lokaliseringen af virksomhederne og for omlægningen af deres forsyningskæder. Sidst men ikke mindst bliver sammenhængen mellem globaliseringens forandring af forsyningskæderne og de heraf følgende påvirkninger af virksomhedernes logistikstrategier og godstransport analyseret. Hypoteser Grundlæggende for undersøgelsen er antagelsen om, at forsyningskæderne bliver mere komplekse og internationale som følge af globaliseringen af markederne. Det betyder, at det bliver nødvendigt at flytte større mængder af gods på tværs af grænserne i de enkelte forsyningskæder. Samtidig kan det forventes, at globaliseringen samt den fysiske infrastruktur bidrager til ændringer i lokalisering og omlægning af virksomhedernes logistiske strukturer (produktionsanlæg, lagre/terminaler) samt distributionsløsninger. Det fører til nedenstående fem hypoteser vedrører stigende kompleksitet, globaliseringens og infrastrukturens betydning samt samarbejde og transportindhold:

3 Virksomhedernes forsyningskæder vil påvirkes af globaliseringen og vil blive mere komplekse og internationale. Virksomhedernes organisation internationaliseres, og de vil i stigende grad source råvarer/hjælpestoffer eller delelementer samt afsætte produktionen globalt. Globaliseringen vil forandre virksomhedernes logistik- og distributionssystemer. Globaliseringens påvirkning viser sig som koncentration, specialisering og reorganisering i forsyningskædens forskellige led. Produktions- og lagerstrukturen samt distributionsmønstre ændres, antallet af leverandører reduceres, aktørernes roller ændres, og virksomhedernes krav til logistiksystemerne stiger. Kæderne vil blive mere integrerede og samarbejdet i kæderne vil forøges. Virksomhederne ønsker at reducere antallet af direkte kontaktflader til leverandører, transportvirksomheder og kunder, og som resultat heraf bliver samarbejdet mellem aktørerne intensiveret. Transportindholdet i kæden vil stige som følge af øget behov for transporter mellem kontinenterne, stigende transportmængder, stigende trafikarbejde og/eller stigende transportarbejde. Transportindholdet kan f.eks. vokse pga. af nye produktions- og distributionsformer, centralisering af og reduktion i antallet af lagre og fordi indkøb af råvarer, salg og distribution sker over større geografiske afstande. Ændringer i infrastrukturen vil påvirke virksomhedernes lokalisering og deres logistik- og distributionssystemer. Undersøgelsesmetoder Udviklingstendenserne i forsyningskæderne og distributionssystemerne samt transportindholdet er blevet analyseret i tre danske forsyningskæder: Ferskvarer (nærings- og nydelsesmiddelindustri); Grovvarer (korn); Højt forarbejdede industrivarer (maskin- og elektronikindustri). Rent praktisk er undersøgelsen blevet gennemført som litteraturstudier, samt via anvendelse af statistiske kilder, spørgeskemaundersøgelser og casestudier. Via litteraturstudiet er der blevet opstillet en generel model med henblik på at beskrive de tre udvalgte forsyningskæder og de rammebetingelser, som antages at påvirke forsyningskædernes opbygning og udvikling og dermed deres transportindhold. Der er med udgangspunkt i eksisterende og tilgængelig statistik blevet opstillet tidsserier for hver branche. Formålet hermed var dels at give en fremstilling af den strukturelle udvikling i de pågældende kæder og dels at give en kvantificering af udviklingen i produktions-, forbrugs- samt eksport- og importmængder inden for de enkelte kæder. Spørgeskemaundersøgelser er foretaget inden for ferskvarer og højt forarbejdede produkter. Der er ikke gennemført nogen spørgeskemaundersøgelse for grovvarebranchen, da denne er præget af en kraftig koncentration, hvor få store firmaer dominerer det danske marked.

4 Der er blevet gennemført tre casestudier i undersøgelsen. Casevirksomhederne er Danish Crown AmbA (ferskvarer), Aktieselskabet Korn- og Foderstof Kompagniet, KFK (grovvarer) og Danfoss Drives (højtforarbejdede varer). De tre casestudier supplerer brancheanalysen samt spørgeskemaundersøgelsen for hver kæde. De bidrager til at skabe en dybere forståelse for sammenspillet mellem globaliseringens forandring af forsyningskæderne og de virksomhedsspecifikke logistikstrategier samt deres indflydelse på det nuværende og fremtidige transportindhold. Analyse af forsyningskæder i forandring Forsyningskæde I litteraturstudiet er der fundet en række definitioner af begrebet forsyningskæde. I det følgende anvendes en definition der fokuserer på forsyningskæden som et netværk af forskellige knudepunkter og links herimellem, da hovedfokus her er rettet mod forandringer i forsyningskæderne og ikke mod materialestrømprocesserne i kæderne. Knudepunkterne i forsyningskæden er de steder, hvor varerne produceres, bearbejdes eller lagres samt de aktører, der er ansvarlige for disse aktiviteter. Links udtrykker varestrømmene mellem knudepunkterne. Forsyningskæden er således: a network of production and distribution facilities that procures raw material, transforms these materials into intermediate and finished goods and distributes the finished goods to customers (Bhatnagar og Viswanathan, 2000). Knudepunkterne og links skaber i fællesskab en logistisk kanal hvori bl.a. varer, serviceydelser og informationer distribueres fra producent til forbruger. De logistiske kanaler varierer i forhold til mange faktorer som lande, produkttype, markeder mm. Forsyningskæderne ændrer sig fra produktionsorienterede til markeds- eller forbrugerorienterede. Dette fænomen kaldes omvendt kæde (chain reversal), der er customer, order og logistics driven (Folkerts og Koehorst, 1997; European Council of Applied Sciences and Engineering, 2001). Den ny forsyningskæde kræver bl.a. styring, innovation, præcision, hastighed, fleksibilitet, bedre forståelse for forbrugernes krav og især samarbejde og koordinering blandt alle de deltagende aktører - producenter, distributører, grossister, detailhandlere og transportører. Nøgleordene er øget koordination, partnerskab og integration. Mange faktorer har spillet en rolle i ændringerne af forsyningskæden, men globaliseringen af markederne vurderes at være den væsentligste determinerende faktor i opbygningen, udformningen og ændringen af forsyningskæderne. Årsagen hertil er bl.a. at globaliseringen i sig selv nødvendiggør effektiv planlægning af den interkontinentale transport af gods. For at nå målet om øget effektivitet er en reorganisering af hele kæden, dvs. signifikante ændringer i kædens struktur, i mange tilfælde nødvendig. Dette har som regel vidtrækkende implikationer for alle involverede parter i kæden. De mest markante påvirkninger der følger af globaliseringen er bl.a. ændringer i: lagerstrukturer, transportnetværk, transportmåde og konsolideringspunkter (Bhatnagar og Viswanathan, 2000; Pollit, 1998a, 1998b; Skjoett- Larsen, 2000).

5 Idealmodel for analyse af forsyningskæder i forandring Litteraturstudiet, viser, at transport og anvendelsen af infrastruktur tilsyneladende betragtes som en mindre betydningsfuld del i beskrivelsen af forsyningskæderne (Lemoine, 2002). Transport og infrastruktur kan betegnes som the missing link. Der er i litteraturen kun få eksempler på samspillet mellem forandringer i logistiske strukturer og transporterne f.eks. som følge af globalisering, samt på hvordan logistikstrukturer, transportkæder, transportindhold eller distribution influeres (McKinnon, 1998; European Council of Applied Sciences & Engineering, 2001). Nogle studier (Wandel og Ruijrok, 1993; Lumsden, 2000) peger på det hensigtsmæssige i at betragte en forsyningskæde som et system bestående af tre uafhængige niveauer - forsyning/logistik, transport, infrastruktur hvor der er interaktion mellem de tre niveauer, men hvor udviklingen inden for de tre niveauer samtidig følger egne lovmæssigheder. I det følgende anvendes en idealmodel, der tager udgangspunkt i disse studier, til analyse af forsyningskæder. Tanken er, at den kan fungere som generel model for en analyse af kæder. Den opstillede model er konstrueret med tre niveauer, der samlet beskriver forsyningskæden for en produkttype/virksomhed, - ferskvarer, grovvarer eller højtforarbejde industrivarer. Analysemodellen består af tre selvstændige niveauer, Logistikkæde, Transportkæde og Infrastruktur. Forandringer på det enkelte niveau er såvel et resultat af specifikke forhold inden for hvert niveau som et resultat af den komplekse interaktion med de øvrige niveauer. Alle niveauer kan altså undersøges hver for sig, men for at få et samlet overblik over udviklinger i forsyningskæder, samt konsekvenser af disse for logistik og transport, er det formålstjenstligt at analysere såvel udviklinger/forandringer og begrundelser herfor på hvert niveau som interaktionen mellem niveauerne. Logistikkæden Logistikkæden er den logistisk kanal hvori bl.a. varer, serviceydelser og informationer distribueres fra producent til forbruger. Logistikkæder varierer i forhold til faktorer som lande, produkttype, markeder mm. Ligeledes variere logistikkæder med hensyn til graden af integration mellem aktørerne i kæden. Et eksempel på en høj grad af vertikal integration er ferskvarekæder, hvor mange af knudepunkterne er landmandsejede industrier, auktioner eller salgsselskaber, der distribuerer produkter direkte til andre knudepunkter som detailhandel, catering eller grossist. Mens en kæde med lav integration er organiseret som et relativt løst netværk af mange uafhængige aktører med hver deres funktion hvor relationerne primært er relaterede til køb/salg af varer og kun i mindre omfang til andre områder. Transportkæden Optimering og rationalisering af forsyningskæden er relateret til transportorganiseringen. En god organisering af transportkæden garanterer, at varer kommer frem til den rigtige kunde, på det rigtige sted, i de rigtige mængder, på det rigtige tidspunkt. For at opnå dette mål opbygger de involverede aktører et netværk og indgår i et samarbejde. Aktørerne i kæden, der har et

6 transportbehov, f.eks. levnedsmiddelindustrien, kan udføre transporterne som firmatransport, dvs. anvende egne transportmidler i forbindelse med transporten af råvarer, f.eks. levende dyr eller kartofler fra landbrugene, eller vælge at outsource, dvs. købe servicen af transportører. Samtidig kan industrivirksomheden vælge at etablere længerevarende alliancer/samarbejdsaftaler med få hovedtransportører (vertikal integration), hvor én eller få hovedtransportører står for leveringen til det nationale marked, mens en anden hovedtransportør transporterer varerne på de internationale markeder. Desuden kan disse transportører indgå i et samarbejde med andre transport- og logistikvirksomheder for derved at dække flere markeder eller geografiske områder og/eller for at kunne tilbyde et bredere spektrum af tjenesteydelser gående fra mere effektive løsninger til meget omfattende logistiske totalløsninger (horisontal integration). Målet med integrationen er at opnå en total optimering af kæden. Infrastruktur Ved varedistributionen anvendes der dels forskellige transportmåder bil, tog, skib, fly mm. dels forskellige infrastrukturer veje, lufthavne, havne, jernbaner, (kombi)terminaler mm. Infrastruktur som selvstændigt niveau indikerer, at de forskellige muligheder for anvendelse af transportmåder og infrastrukturer har betydning for de ovenstående niveauer i modellen. Infrastruktur er her altså begrænset til den fysiske infrastruktur, hvorigennem godset transporteres og omhandler dermed ikke de informations- og kommunikationsinfrastrukturer, der selvsagt er nødvendige for at styre godsets bevægelse i forsyningskæden. Resultater Strukturudviklingen Den stigende internationalisering og globalisering af økonomiske aktiviteter har haft indflydelse på, hvordan virksomheder organiseres og opererer. Udviklingen foregår på tværs af grænserne, og ingen dele af den danske industri kan på kortere eller længere sigt undgå at blive påvirket. Virksomhederne er derfor tvunget til at forholde sig til udviklingen. For at opretholde og forbedre deres konkurrenceevne på det internationale marked skaber virksomhederne verdensomspændende produkter/servicer og distribution. Restruktureringen af virksomhederne er en proces, som involverer nye organisations- og handelsformer, samarbejdskoncepter, nye former for produktion, distribution og service. Men selvom globaliseringen har påvirket virksomhedernes organisatoriske ændringer, har dens indflydelse på forsyningskædernes organisering været forskellig i de tre kæder i analysen. Ferskvarebranchens kæder kan karakteriseres som glolokal, dvs. der sker en lokal sourcing, men en relativt stor andel af produktionen afsættes på de globale markeder. Globaliseringen har ikke resulteret i omfattende internationale leverancer af råvarer til den danske fødevareproduktion. Dette skyldes muligvis, at de fleste virksomheder ejes af danske landmænd og derfor sker fremskaffelsen af råvarer til produktionen primært i Danmark. På

7 den anden side er det en forholdsvis stor andel af produktionen, der afsættes på det internationale eller globale marked. Alt tyder på, at kæden i den nærmeste fremtid fortsat vil være glolokal, og at tendensen mod en yderligere globalisering downstream i kæden vil forstærkes i yderligere de kommende år. Grovvarebranchens forsyningskæde (korn) er national, eftersom de fleste leverandører og kunder er lokaliseret i Danmark, og selve produktionen samt distributionen ligeledes foregår i Danmark. Kæden for højtforarbejdede varer kan betegnes som global, og analysen peger på en stigende internationalisering eller globalisering af forsyningskæden, såvel upstream som downstream i kæden. Det vurderes, at kæden vil blive endnu mere international. Logistikstrukturer i forandring Den markante globalisering af markederne har også påvirket virksomhedernes logistikstrukturer, og i alle tre kæder kan der iagttages betydelige ændringer i logistiksystemerne. Omdannelsen af logistikstrukturen har været virksomhedernes svar på globaliseringen. På den måde kan de danske virksomheder tilpasse sig verdens globale økonomi og opnå en effektiv håndtering af den verdensomspændende vareproduktion og distribution. Drivkraften i processen har været opretholdelse eller forbedring af konkurrenceevnen på markederne gennem en fremtidsorienteret produktions- og/eller lagerstruktur. I ferskvarekæden er såvel leverandører som produktionsvirksomhedernes logistikstrukturer lokaliseret i Danmark, hvorfra der leveres hjemmemarkedet, EU og resten af verden. Strategien sigter mod reorganisering af produktionsanlæg i Danmark. Reorganiseringen omfatter koncentration af produktionen på færre, men større og mere effektive produktionsanlæg samt øget specialisering og en forbedret kapacitetstilpasning. Grovvaresektorens strategier synes i højere grad at være rettet mod effektivisering af produktionsapparatet og især mod reorganiseringen af lageranlæg i Danmark. Effektiviseringen eller rationaliseringen har bl.a. betydet lukning af mindre foderstoffabrikker og lagre. I den højtforarbejde industriforsyningskæde foregår produktionen til Europa primært på anlæg lokaliseret i Danmark. Selvom virksomhederne i analysen hovedsageligt forsynes fra danske leverandører, kan der i fremtiden forventes en stigende sourcing fra udlandet. Strategien er især rettet mod servicering fra ét centralt produktions- og distributionsanlæg i hvert forsyningsområde. I f.eks. EU går den vigtigste tendens i retning af nedlæggelse af lagre eller SKU er (Stock Keeping Units) i Danmark og resten af EU. Hensigten er at centralisere distributionen på det europæiske marked fra ét centralt distributionslager eller at distribuere direkte til kunderne. Fremtidig distribution Distributionsmønstret varierer i de tre kæder i analysen. Direkte levering, just-in-time leverancer, leveringssikkerhed, kortere og hurtigere levering er og vil sandsynligvis fortsat

8 være de vigtigste logistik-/distributionskrav i de tre kæder. Stram styring af vare- og informationsstrømmene er således en forudsætning for effektive forsyningskæder. Ferskvaresektoren har flere distributionskanaler i dag. Detailhandelen og grossisterne er de vigtigste modtagere i Danmark og EU. I de øvrige verden foretrækkes grossisterne. I Danmark vil kæden sandsynligvis være præget af forøget direkte levering til detailhandel og catering eller til andre fødevarevirksomheder. Detailhandelen vil derfor øge sin betydning i ferskvarekæden i Danmark, mens grossisterne betydning sandsynligvis reduceres. I den globale distribution må det antages, at grossister fortsat vil have en relativ stor betydning. Distributionen af korn sker primært som Business to Business (B2B), dvs. virksomhederne sælger deres produktion direkte til de danske landbrug, møller, malterier, fødevarevirksomheder eller andre foderstoffirmaer. Det må antages, at B2B distributionen vil fortsætte uændret i de kommende år. I maskin- og elektronikbranchen eksisterer der to hovedafsætningskanaler. Enten går produkterne til virksomhedernes datterselskaber og herfra til deres kunder, eller der benyttes agenter, grossister og distributører. Det må formodes, at fremtidens forsyningskæde i stort omfang skal kunne håndtere direkte distribution til kunderne i Europa, mens dette kun i begrænset omfang vil være nødvendigt i den øvrige verden. Distributørerne vil formodentligt miste deres betydning på det europæiske marked pga. centraliseringstendenserne jf. ovenfor og direkte distribution til kunderne. Uden for EU vil agenter og distributører formodentligt fortsat spille en betydende rolle i forsyningskæden. Integration og samarbejde Der er blevet konstateret en tæt integration mellem de fleste led i kæden, altså mellem fabrikanterne og deres leverandører, grossister/distributører/agenter og kunderne. Integrationen i kæden har været en af de vigtigste drivkræfter for at skabe direkte kontakt og distribution, hvilket muligvis bliver mere markant i de kommende år. I alle kæder i analysen er transporten den mindst integrerede del af kæden i dag. Udviklingen af forsyningskæden synes at pege i retning af endnu mere vertikal integration for at optimere kæden. I de kommende år antages leverandørerne, fabrikanterne, distributørerne, kunderne og transportørerne at ville forstærke deres samarbejde for at effektivisere forsyningskæden og for at øge de enkelte virksomheders konkurrenceevne gennem effektive produktions- og distributionssystemer. Transportens rolle i effektiviseringen af kæden Transportens rolle er forskellig i de tre kæder i analysen. Sandsynligvis vil transportvirksomhederne i de kommende år følge kunderne i deres internationaliseringsproces. Fremstillingsvirksomhederne (kunderne) vil muligvis kræve globalt dækkende transportnetværk. Derfor bliver transportørerne nødt til at danne strategiske alliancer med det formål at udvikle europæiske og globale logistikydelser og dermed kunne levere one stop shopping for alle transportydelser. Internationaliseringen og udbudet af logistiske servicer på det europæiske og globale niveau synes at være en vigtig opgave for transportvirksomhederne

9 i den nærmeste fremtid. Der må derfor forventes en yderligere integration mellem transportørerne og de andre led i kæden for at kunne håndtere de mere komplekse distributionssystemer. Dette gælder især ferskvarer og højt forarbejdede industrivarer. I ferskvarekæden er transporten det rullende lager, der er ansvarlig for at opretholde en jævn varestrøm af ferskvarer mellem leverandører, fabrikanter og kunder, en funktion transporten fortsat vil skulle varetage. I grovvarekæden skal kornet flyttes billigst muligt for at undgå prisstigninger, så virksomhederne kan opretholde deres konkurrencefordel. Ud fra et økonomisk synspunkt er transporten en vigtig del i effektiviseringen af grovvarekæden. I forhold til virksomhedens omkostningsstruktur er transporten i dag væsentlig, og den forventes fortsat at være central i den nærmeste fremtid. I kæden for højt forarbejdede industriprodukter er transporten en del af produktionsvirksomhedens service. I fremtiden kan transporten få en anden rolle, især blandt de firmaer der er i gang med at omdanne deres logistikstrukturer. Lukning af lagre i EU og direkte forsendelser medfører, at transportvirksomhederne må overtage SKU ernes rolle, og således bliver transportleverandørerne ansvarlige for transportkøbernes lagre eller stockholding depots. Transportørernes kontrol over knude- eller konsolideringspunkter må antages at blive et meget vigtigt fremtidigt krav til transportørerne. Samspil mellem infrastruktur, logistik og transport Generelt har den offentlige fysiske infrastruktur ikke været en væsentlig faktor for lokaliseringen af virksomhedernes produktionsanlæg og lagre/terminaler i Danmark. Forskellige andre faktorer har derimod haft betydning for lokaliseringen af virksomhedernes logistikstrukturer. I nærings- og nydelsesmiddelindustrien er nærhed til leverandører, adgang til kvalificeret arbejdskraft og adgang til miljøressourcer de tre vigtigste faktorer for placering af produktionsfaciliteter, lager- og terminalanlæg. I forbindelse med Danish Crowns nye slagteri blev der dog taget hensyn til en hensigtsmæssig infrastruktur, dvs. en placering med let adgang til motorvejsnettet. For grovvarebranchen, og især inden for korn, hvor størsteparten af transporterne foregår mellem landbrugene og grovvareselskabernes lagre og/eller produktionsanlæg, er det nærheden til landbrugene, der har størst betydning for lokaliseringen af virksomhedernes logistikstrukturer. Indenfor maskin- og elektronikindustrien er adgang til kvalificeret arbejdskraft, adgang til viden og markeder samt nærhed til kunderne de faktorer, der har afgørende betydning for lokaliseringen af virksomhedernes produktionsanlæg, lagre/terminaler. Af denne undersøgelse fremgår det, at der ikke er bevis for, at ændringer i den offentlige fysiske infrastruktur medfører ændringer i logistikken, dvs. i virksomhedernes lokalisering eller implementering af nye produktions- og distributionsanlæg. Endvidere findes der ingen

10 dokumentation for infrastrukturens indflydelse på omlægninger af virksomhedernes forsyningskæder. Transportindhold Globaliseringen har været drivkraften i udviklingen af den globale samhandel. Konsekvenserne heraf har været en voksende produktion af varer, en omdannelse af virksomhedernes logistikstrukturer samt nye distributionsmønstre. Som følge af disse ændringer forventes det, at en større mængde af varer flyttes over længere afstande, og at et stigende antal transporter anvendes til at flytte mere gods på tværs af grænserne. Det peger alt andet lige på et stigende transportindhold. Selvom globaliseringen uden tvivl sætter sit præg på væksten i transportindholdet, synes denne variabel også at være påvirket af andre faktorer. Undersøgelsen viser, at virksomhedernes handels- og produktionsstrategier har indflydelse på udviklingen af transportindholdet, at omdannelsen af logistikstrukturer kan være et effektivt middel til at begrænse væksten i det nationale transportarbejde, samt at logistikbeslutningerne om styring af lager- og transportressourcer kan begrænse antallet af benyttede transporter. I ferskvaresektoren viser Danish Crown AmbA casestudiet, at de stigende godsmængder til produktionen, der er nødvendige for at dække de nationale og de internationale markedsbehov, kan resultere i et stigende antal transporter. Kæden har et stærkt nationalt præg på grund af de indgående leverancer fra danske leverandører og koncernens produktionsstrategier, der sigter mod forøget produktion af mere forarbejdede produkter i Danmark. Konsekvensen heraf er, at ca. 75 % af kædens samlede transporter (målt i antal lastbiler/ture) er nationale i dag, hvilket de fortsat forventes at være. Ændringerne i logistikstrukturerne kan desuden indebære en koncentration af transporterne på nogle geografiske områder. Ændringerne kan altså resultere i lokale/regionale flaskehalsproblemer, hvis den eksisterende infrastrukturkapacitet ikke kan håndtere den øgede belastning. Til gengæld viser undersøgelsen, at omdannelsen af logistikstrukturer for virksomhederne i ferskvarekæden kan være et effektivt middel til at begrænse væksten i transportlængden og transportarbejdet. Tiltagene, der peger mod at placere de forskellige anlæg tæt ved leverandører og andre produktionsfaciliteter, kan betyde, at afstanden mellem knuderne i kæden ikke nødvendigvis vil vokse. Det skal dog pointeres at den største andel af det nuværende og fremtidige transportarbejde realiseres i de oversøiske transporter. Den øgede internationalisering af samhandelen downstream i ferskvarekæden vil altså resultere i øget international transport. I grovvarebranchen kunne det konstateres, at de logistikbeslutninger, der peger mod en bedre styring af lager- og transportressourcerne, tilsyneladende kan medføre en reduktion af køretøjer/ture på de indgående leverancer samt i den interne transport mellem virksomhedsanlæggene. Desuden kan der ved styringen af lagrene og transporterne opnås en reduktion i transportarbejdet i forbindelse med de indgående leverancer og status quo i transportarbejdet mellem virksomhedsanlæggene i Danmark. Transportindholdet i kæden for højt forarbejdede industriprodukter må forventes at stige i de kommende år. Årsagen hertil er de nye distributionsstrategier, der sigter mod direkte

11 distribution og dermed flere, men mindre forsendelser til de europæiske kunder. Imidlertid synes nye tiltag vedrørende omdannelsen af logistikstrukturerne, der sigter mod fjernelse af SKU er, at virke neutraliserende på stigningstendensen. Fjernelse af lagre på det europæiske marked medfører, at et knudepunkt i kæden forsvinder, og som følge heraf bortfalder transporten til og fra knudepunktet. Teoretisk set kan virksomhedens logistikstrategier føre til en besparelse i antallet af anvendte transporter/ture, og effekten kan forstærkes af de benyttede transportørers evne til at sammensætte kundeporteføljen optimalt i forhold til udnyttelsen af transportenhederne. Undersøgelsen viser desuden, at fjernelse og/eller centralisering af lagre kan give besparelser, hvor f.eks. centraliseringen af Danfoss Drives' lagre i Danmark betyder, at kædens nationale transportarbejde falder med 82 %. Konklusioner Med udgangspunkt i de gennemførte analyser kan der peges på følgende overordnede konklusioner. Forsyningskæder påvirkes af globaliseringen, men konsekvenserne for logistik og transport afhænger af den specifikke kæde. Der er dog markante forskelle mellem de tre kæders reaktioner på globaliseringen. Ligeledes er der markante forskelle mellem kæderne i undersøgelsen med hensyn til globaliseringens påvirkning af virksomhedernes sourcing af råvarer. Som konsekvens af de forskellige reaktioner på globaliseringen kunne der i undersøgelsen identificeres tre typer af forsyningskæder: Den nationale kæde der er karakteriseret ved såvel national sourcing og afsætning (korn i grovvaresektoren), Den glolokale kæde, der er karakteriseret ved lokal sourcing og global afsætning (ferskvarer) samt Den globale kæde, der er karakteriseret ved såvel global sourcing som afsætning (højtforarbejdede industriprodukter). Globaliseringen har bidraget til ændringer af virksomhedernes logistik- og distributionssystemer. I de tre kæder kunne det konstateres, at der sker en omlægning af produktions- og lager-/distributionsanlæg. Men der kunne igen iagttages forskelle mellem de tre kæder. Mens der forventes forskelle mellem logistikstrukturerne vil distributionssystemerne i kæderne være mere ensartede. I de tre kæder synes fremtidens distribution at være karakteriseret ved direkte levering til kunderne. Dette vil sandsynligvis ske på det nationale og på det europæiske marked, men næppe på de øvrige markeder, hvor grossister, agenter og distributører fortsat vil være de vigtigste distributionskanaler. Direkte levering, just-in-time leverancer, leveringssikkerhed og hurtigere levering er og vil sandsynligvis fortsat være de vigtigste logistik-/distributionskrav i de tre kæder. Stram styring af vare- og informationsstrømmene er således en forudsætning for effektive forsyningskæder. Integrationen og samarbejdet forstærkes. Globaliseringen og internationaliseringen har tvunget de danske virksomheder til at samarbejde med andre virksomheder i kæden for at effektivisere deres produktions- og distributionssystemer. Integration via samarbejde er en

12 nøglestrategi for fortsat at kunne opretholde og øge konkurrenceevnen og markedspositionen på de internationale markeder. Som følge heraf vil transporten, der i dag er det mindst integrerede led i kæderne, i fremtiden kunne indgå i et meget tættere samarbejde med fremstillingsvirksomhederne for at sikre en effektiv varedistribution til de globale markeder. Globaliseringen resulterer i et øget behov for transporter mellem kontinenterne og/eller landene, men transportindholdet i kæden behøver ikke nødvendigvis at stige i samme omfang, da tilpasningen af logistikken giver muligheder for effektiviseringer. Dette skyldes, at transportindholdet i de enkelte kæder desuden påvirkes af forskellige variable som f.eks. handelsog produktionsstrategier og logistikstrategier. Virksomhedernes handels- og produktionsstrategier har indflydelse på det nationale og internationale transportomfang. Derfor bør disse inddrages i en helhedsanalyse af transportindholdet, da de har stor betydning for art og antal af produkter der afsættes på de forskellige markeder, og dermed er medbestemmende for den nationale og internationale udvikling i transportindholdet. Analysen viser desuden, at logistikstrukturen har betydning for kædens transportindhold. Ændringer af logistikstrukturer kan reducere transportindholdet i kæden. Som eksempler herpå kan nævnes: Placering af produktions- og/eller lageranlæg tæt ved leverandører; Fjernelse og centralisering af lagre kan indebære en besparelse i antal transporter og kørte km; Logistikbeslutninger vedrørende styring af lager- og transportressourcer kan bidrage til at begrænse transportindholdet Den offentlige infrastruktur påvirker kun i beskedent omfang industriens lokalisering og virksomhedernes logistiske strukturer, men væksten i transportomfanget stiller krav til infrastrukturplanlægningen. Generelt har den offentlige fysiske infrastruktur ikke været den væsentligste faktor for lokaliseringen af virksomhedernes produktionsanlæg og lagre/terminaler i Danmark eller i virksomhedernes omlægninger af logistikstrukturer. Øget global samhandel resulterer i sig selv i et stigende globalt trafik- eller transportarbejde Ændringerne i logistikstrukturer kan betyde, at transporterne koncentreres i mindre geografiske områder. Globaliseringen påvirker og forandrer alle kæder. Påvirkningen af virksomhedernes logistikstrategier og godstransport er forskellig. For som undersøgelsen påviser, er der dels forskellige typer af kæder og dels forskellige reaktionsmønstre og udviklingsforløb i kæderne. Det er således nødvendigt at forholde sig til såvel generelle udviklingsfaktorer som til de enkelte kæders særpræg for at kunne vurdere ydre påvirkningers effekter på de konkrete kæder og konsekvenser heraf for logistik og godstransport. Overordnede økonomiske faktorer som f.eks. pris pr. kg/ton/l/m 2 transporteret gods, der er afgørende for hvilke transportformer det er realistisk at anvende i kæden, kan ændres på en sådan måde, at længere transportveje eller andre transportformer kan benyttes i kæden. Ligeledes kan adgangen til ny leverandører, eller yderligere nedbrydelse af samhandelsbarriere, f.eks. ved en udvidelse af EU mod øst forandre kædernes karakteristika. Det kan bliver økonomisk rationelt at ændre sourcing i grovvarekæden (korn) fra lokale kornproducenter til leverandører i Tyskland eller Rusland.

13 Bibliografi Bhatnagar, R. og S. Viswanathan (2000): Re-engineering global supply chains. Alliances between manufacturing firms and global logistics services providers. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management. 30(1): European Council of Applied Sciences and Engineering (2001): Freight logistics and transport systems in Europe. Trends in the location of European industry and its interaction with logistics and transport. Eurocase. Final Report. Se også Executive summary. Folkerts, H. og H. Koehorst (1997): Challenges in international food supply chains: vertical co-ordination in the European agribusiness and food industries. Supply Chain Management. 2(1): Lemoine, W. (2002): Litteraturstudium: Forsyningskædeorganiseringen CALT notat nr McKinnon, A. (1998): Logistical restructuring, freight traffic growth and the environment. I: D. Banister (ed.): Transport policy and the environment. E & FN Spon, London, Pollit, D. (1998a): The perils of supply-chain logistics. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management. (28)3: Pollit, D. (1998b): Transport and the community. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management. (28)3: Skjoett-Larsen, T. (2000): European logistics beyond International Journal of Physical Distribution & Logistics Management. 30(5): Wandel, S. og C. Ruijgrok (1993): Innovaton and structural changes in logistics: a theoretical framework. I: Giannopoulos og A. Gillespie (ed): Transport and communications innovation in Europe. Belhaven Press, London and New York, Great Britain.

Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse?

Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse? Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse? Forfatter: Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier Emneplacering: Godstransport og Logistik, transportknudepunkter Indledning

Læs mere

1 Strategi, udvikling og effektivisering i danske havne. Peter Bjerg Olesen Ph.d. studerende Center for Logistik Aalborg Universitet Aalborg Havn

1 Strategi, udvikling og effektivisering i danske havne. Peter Bjerg Olesen Ph.d. studerende Center for Logistik Aalborg Universitet Aalborg Havn 1 Strategi, udvikling og effektivisering i danske havne Peter Bjerg Olesen Ph.d. studerende Center for Logistik Aalborg Universitet Aalborg Havn Om foredragsholderen 2 (Peter Bjerg Olesen) Email: pbo@celog.dk

Læs mere

3. parts logistik i Danmark Projektleder Morten Meyer, Institut for Transportstudier Direktør Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier

3. parts logistik i Danmark Projektleder Morten Meyer, Institut for Transportstudier Direktør Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier 3. parts logistik i Danmark Projektleder Morten Meyer, Institut for Transportstudier Direktør Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier 1. Indledning Institut for Transportstudier har i 1996 og 1997 gennemført

Læs mere

Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren

Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren : : : : 16. februar 2006 Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren 1 Indledning Transport er en hovedhjørnesten i den handel og produktion, som giver hele grundlaget

Læs mere

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Fremtidens godstransport Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Godstransportens betydning: Danmark - blandt de bedste til transport og logistik Godstransport forbinder

Læs mere

Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet?

Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet? Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet? Jesper Kronborg Jensen Erhvervsph.d.-studerende Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse Syddansk Universitet 6000, Kolding, Danmark

Læs mere

Regional udvikling i Danmark

Regional udvikling i Danmark Talenternes geografi Regional udvikling i Danmark Af lektor Høgni Kalsø Hansen og lektor Lars Winther, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Talent og talenter er blevet afgørende faktorer for,

Læs mere

Nye logistikkoncepter og transport

Nye logistikkoncepter og transport Nye logistikkoncepter og transport Per Homann Jespersen og Lise Drewes Nielsen, FLUX - Center for Transportforskning, RUC og Mads Holm Petersen, COWI Baggrund Produktions- og distributionssystemerne er

Læs mere

Effektivisering af godstransport i byer

Effektivisering af godstransport i byer Effektivisering af godstransport i byer Ved Erling Hvid & Henrik Køster, COWIconsult Baggrund Godstransporten udgør en væsentlig kilde til byernes trafik- og miljøproblemer. Tidligere undersøgelser - bl.a.

Læs mere

Hvor er vognmandsbranchen om 10 år? November 2014

Hvor er vognmandsbranchen om 10 år? November 2014 Hvor er vognmandsbranchen om 10 år? November 2014 Lars Dagnæs 1 Lars Dagnæs Uddannelse: Civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet IA s lederuddannelse: Ledelse af teknologisk forandring Egen virksomhed:.dk

Læs mere

Udviklingen i godstransporten i Danmark og EU

Udviklingen i godstransporten i Danmark og EU Udviklingen i godstransporten i Danmark og EU Af cheføkonom Ove Holm, Dansk Transport og Logistik (DTL), oho@dtl.eu Der er vækst og der vil følge mere vækst i godstransporten og dermed i behovet for kapacitet

Læs mere

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland 1. Indledning. Formål, indhold og gennemførelse. Undersøgelsen gennemføres af konsulentfirmaet

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Miljørigtig godstransport og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen Udvikling og produktion Per Langaa Jensen Out-sourcing til udlandet Sammenligning 2001-2006 Antal Job 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Danmark Finland Norge Holland Sverige Danmarks Statistik, Erhversstatistik

Læs mere

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden 1 2 3 4 5 6 7 8 Fig. 8.1 Eksempel på en lang distributionskæde. 1 2 3 Fig. 8.2 Eksempel på kort distributionskæde. Fig. 8.3 Eksempel på transportzoner. Transportmarked Traditionelt Moderne Indsatsområde

Læs mere

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018 BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE 01.03.2018 AGENDA 1. Formål og tilgang til analysen 2. Overordnede megatrends 3. Vigtige sikre drivkræfter 4. Vigtige usikre drivkræfter og mulige udfaldsrum

Læs mere

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale:

Regionerne har opstillet følgende overordnede mål for indkøb og logistik (håndtering af varer) frem mod 2015, for at realisere områdets potentiale: N O T A T Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 11-04-2010 Sag nr. 10/413 Dokumentnr. 18141/10 Strategisk Indkøb Regionerne står stærkt inden for offentlige indkøb. Der er etableret fem centrale

Læs mere

heho14ae Exam name CBS Mikroøkonomi Europæisk Business Henrik Priebe Hold heho14ae Copenhagen Business School

heho14ae Exam name CBS Mikroøkonomi Europæisk Business Henrik Priebe Hold heho14ae Copenhagen Business School Exam name CBS Europæisk Business Henrik Priebe Hold heho14ae 27-06-2016 Copenhagen Business School ComputerName: AS2A-057 Page 0 of 4 SPØRGSMÅL 1: FORBERED EN OMVERDENS-ANALYSE MED FOKUS PÅ HVILKE CENTRALE

Læs mere

Fremtidens rammebetingelser for transport og logistik

Fremtidens rammebetingelser for transport og logistik Fremtidens rammebetingelser for transport og logistik AALBORG UNIVERSITET INSTITUT FOR PRODUKTION TEKNOLOGISK INSTITUT EMBALLAGE OG TRANSPORT ROSKILDE UNIVERSITETCENTER TEKSAM INSTITUT FOR TRANSPORTSTUDIER

Læs mere

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Internationalisering indhold og konsekvenser Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Forskning på SDU vedr. Born Global virksomheder 897 fremstillingsvirksomheder undersøgt:

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 21. august 2017 Gældende for indskrivning

Læs mere

Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren. Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland

Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren. Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland TØF Godskonference 2011 Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren Krav til fremtidens

Læs mere

Forandring af virksomhedens forretningsmodel gennem samspil med kunder og leverandører i en branche under opbrud!

Forandring af virksomhedens forretningsmodel gennem samspil med kunder og leverandører i en branche under opbrud! Optimering af virksomheders forretningsmodeller Forandring af virksomhedens forretningsmodel gennem samspil med kunder og leverandører i en branche under opbrud! Professor Per V. Freytag Institut for Entreprenørskab

Læs mere

E-handelspanelet foråret 2018

E-handelspanelet foråret 2018 Konsulent Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 77 4844 JUNI 218 E-handelspanelet foråret 218 6 pct. af medlemmer i DI Handel har digitalt salg og virksomhederne har højere forventninger til den digitaleomsætning

Læs mere

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til?

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? 24. september 2015 Netværk for Transport og Miljø Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? Susanne Krawack Vi står foran enorme ressourceudfordringer Udfordring:

Læs mere

B2B-aktivitet bag vækst i beskæftigelsen i serviceindustrien

B2B-aktivitet bag vækst i beskæftigelsen i serviceindustrien D Indsigt Nummer 15 5. oktober 25 B2B-aktivitet bag vækst i beskæftigelsen A f b r a n c h e d i r e k t ø r F r a n k B i l l, f b i @ d i. d k O G Ø K O N O M I S K K O N S U L E N T H A N S U L D A

Læs mere

Administrerende direktør Leo Larsen April Infrastrukturinvesteringer - trafik og vækst

Administrerende direktør Leo Larsen April Infrastrukturinvesteringer - trafik og vækst Administrerende direktør Leo Larsen April 2010 Infrastrukturinvesteringer - trafik og vækst Transport Transport handler om livskvalitet og velstand om forbindelser mellem mennesker, familier og virksomheder.

Læs mere

Innovation i logistik Mod en ny forståelse af supply chains som komplekse forsyningsnetværk

Innovation i logistik Mod en ny forståelse af supply chains som komplekse forsyningsnetværk Innovation i logistik Mod en ny forståelse af supply chains som komplekse forsyningsnetværk, ph.d. Dept. of Operations Management TØF medlemsmøde om transportforskning Asia House 27. april 2010 Disposition

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

Trafikdage i Aalborg, 27. august Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Trafikdage i Aalborg, 27. august Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Trafikdage i Aalborg, 27. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland TEN-T Det trans europæiske transportnetværk i EU Kommissionen fremlagde i oktober 2011 forslag til nye retningslinjer for et Trans

Læs mere

Industrivirksomheder stiller skarpt på kunder og effektivisering

Industrivirksomheder stiller skarpt på kunder og effektivisering 10. september 2012 Industrivirksomheder stiller skarpt på kunder og effektivisering Konkurrenceevne. Industrivirksomheder i Region Midtjylland har dialogen med kunderne i fokus, når de skal finde veje

Læs mere

Supply Chain Netværk Design

Supply Chain Netværk Design Supply Chain Netværk Design Indsigt og forretningsværdi Den Danske Supply Chain Konference København den 8. juni 2016 Formålet med i dag Give en generel forståelse af hvad supply chain netværk design er

Læs mere

BESTUFS WORKSHOP. Resultater og løsninger til forbedring af citylogistik i mindre og mellemstore byer. Michael Stie Laugesen Projekt Konsulent ved NTU

BESTUFS WORKSHOP. Resultater og løsninger til forbedring af citylogistik i mindre og mellemstore byer. Michael Stie Laugesen Projekt Konsulent ved NTU BESTUFS WORKSHOP Resultater og løsninger til forbedring af citylogistik i mindre og mellemstore byer Michael Stie Laugesen Projekt Konsulent ved NTU BESTUFS workshop i Aalborg 22. januar 2008 1 Formålet

Læs mere

Trafikken bliver værre - det har konsekvenser

Trafikken bliver værre - det har konsekvenser Af Seniorchefkonsulent Annette Christensen Anch@di.dk SEPTEMBER 2017 Trafikken bliver værre - det har konsekvenser Mere end hver tredje virksomhed har det seneste år måttet stoppe produktionen på grund

Læs mere

i erhvervslivets udvikling

i erhvervslivets udvikling Det offentlige som i erhvervslivets udvikling Lars Goldschmidt Temaer Forny eller forsvind Det lokale offentlige som rammebetingelse Udfordringer til kommunens organisation og ledelse 2 Det globale marked

Læs mere

DI s produktivitetsundersøgelse 2012. De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet

DI s produktivitetsundersøgelse 2012. De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet DI s produktivitetsundersøgelse 212 De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet Produktivitet som konkurrenceparameter Hvordan sikrer vi fortsat velfærd i Danmark? Det gør vi blandt andet

Læs mere

DB Schenker AEO fra vort perspektiv

DB Schenker AEO fra vort perspektiv DB Schenker AEO fra vort perspektiv Schenker A/S, Danmark Lene Honoré Version 20130522 Dansk AEO hos DB Schenker - Introduktion Hvad er AEO-certificering? AEO-certificering kan sammenlignes med fx en ISO-certificering.

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen Fremtidsmulighederne for containertransport i dansk og nordeuropæisk perspektiv 1. marts 2012 Om DB Schenker Rail Scandinavia

Læs mere

Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale

Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale Forfatter: Udviklingschef Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier Resume Transporterhvervet har historisk haft stor betydning

Læs mere

Underleverandørers Internationale markedsekspansion. Poul Houman Andersen

Underleverandørers Internationale markedsekspansion. Poul Houman Andersen Underleverandørers Internationale markedsekspansion Poul Houman Andersen Hvad er en underleverandør En underleverandør producerer ydelser 1) på baggrund af ordregivers specifikationer 2) som indgår i ordregiverens

Læs mere

Store anlægsprojekter skaber vækst

Store anlægsprojekter skaber vækst Markedsdirektør Søren Vikkelsø BaneBranchen 17. maj 2010. Store anlægsprojekter skaber vækst Transport Transport handler om livskvalitet og velstand om forbindelser mellem mennesker, familier og virksomheder.

Læs mere

Havnenes rolle i transportudviklingen PETER BJERG OLESEN PH.D. STUDENT IN PORT LOGISTICS

Havnenes rolle i transportudviklingen PETER BJERG OLESEN PH.D. STUDENT IN PORT LOGISTICS 1 Havnenes rolle i transportudviklingen PETER BJERG OLESEN PH.D. STUDENT IN PORT LOGISTICS Supply chain managment 2 Konkurrenceevne for forsyningskæden Enkelte virksomheder har svært ved at konkurrere

Læs mere

Arbejdsmiljøorganisering i 60 virksomheder. Niels Møller DTU

Arbejdsmiljøorganisering i 60 virksomheder. Niels Møller DTU Arbejdsmiljøorganisering i 60 virksomheder Niels Møller DTU AMO & CAVI CAVI: Center for Forskning i Arbejdsmiljøindsatser og Virkemidler AMO: Udviklingen i virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde effekten

Læs mere

Forretningsmodelinnovation i en branche under kraftig forandring

Forretningsmodelinnovation i en branche under kraftig forandring Forretningsmodelinnovation i en branche under kraftig forandring Per V. Freytag Institut for Entrepreneurskab & Relationsledelse SDU Grafiske forretningsmodeller 1 Agenda Digitalisering & en branchens

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1 Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1 Konkurrenceparametre Leveringssikkerhed Virksomhedens fokus i forhold til produktionsfunktionen. Leveringssikkerhed betyder, at ordren leveres

Læs mere

Afp Udvikling af logistikkoncept for de danske potteplanteeksport

Afp Udvikling af logistikkoncept for de danske potteplanteeksport Afp Udvikling af logistikkoncept for de danske potteplanteeksport TØF-konference 26. 27.1.05 Potteplanter 1 Udviklingsprojekt Fremtidens distributions- og logistiksystem for potteplanter Projekt støttet

Læs mere

Internet-baseret indkøb

Internet-baseret indkøb Internet-baseret indkøb Et overset emne Agenda Definitoner Nye organisatoriske processer og den nye virkelighed i indkøb Søgning og evaluering af leverandører Operationelle integration af leverandører

Læs mere

3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER

3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER 3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER Med økonomisk opbakning fra EU s Regionalfond og Region Sjælland har CAPNOVA, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet taget temperaturen

Læs mere

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2009 1 Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2019 2 Så drastisk bliver det nok ikke Men

Læs mere

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED DU KAN BRUGE FOODNETWORK TIL... 210 mm MATCHMAKING Vi finder den rigtige samarbejdspartner til dig både danske og udenlandske Vi bygger bro mellem

Læs mere

Danmark som døgnsamfund Nye distributionsformer, grøn omstilling og øget ressourceeffektivitet

Danmark som døgnsamfund Nye distributionsformer, grøn omstilling og øget ressourceeffektivitet Danmark som døgnsamfund Nye distributionsformer, grøn omstilling og øget ressourceeffektivitet Dansk Industri og Transportministeriet, 15. januar 2013 Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte Incentive.dk

Læs mere

Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet

Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet November 2012 Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Dansk fødevareindustri investerer massivt i udlandet, mens omfanget af investeringer

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 To nye tilgange, til balancering af evner og ressourcer: - Koncentrere firmaets egne ressourcer om et sæt kernekompetencer. - Strategisk outsource andre aktiviteter.

Læs mere

ARTIKEL AF KATHRINE WEICKER TIL DEN DANSKE MODEBRANCHE: BRUG JERES FANTASTISKE KREATIVITET TIL AT UDVIKLE FREMTIDSSIKREDE FORRETNINGSMODELLER

ARTIKEL AF KATHRINE WEICKER TIL DEN DANSKE MODEBRANCHE: BRUG JERES FANTASTISKE KREATIVITET TIL AT UDVIKLE FREMTIDSSIKREDE FORRETNINGSMODELLER ARTIKEL AF KATHRINE WEICKER TIL DEN DANSKE MODEBRANCHE: BRUG JERES FANTASTISKE KREATIVITET TIL AT UDVIKLE FREMTIDSSIKREDE FORRETNINGSMODELLER 64 De kreative erhverv, og herunder modebranchen, er et af

Læs mere

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage.

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. Teknologisk Institut, september 2011 Indhold Projektets indhold... 3 Indledning... 4 Sammenligning af

Læs mere

Stor stigning i danske fremstillingsvirksomheders salg af varer i udlandet

Stor stigning i danske fremstillingsvirksomheders salg af varer i udlandet 1. oktober 16 16:16 Stor stigning i danske fremstillingsvirksomheders salg af varer i udlandet Af Caroline Bo og Søren Burman Med globaliseringen har danske virksomheder i stigende grad organiseret deres

Læs mere

SUPPLY CHAIN INNOVATION

SUPPLY CHAIN INNOVATION KONKURRENCEKRAFT GENNEM SUPPLY CHAIN INNOVATION VÆRKTØJER Med afsæt i hovedrapporten har dette arbejdshæfte til formål, at belyse, hvordan danske virksomheder kan arbejde med supply chain innovation, gennem

Læs mere

Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Bestyrelseshåndbogen Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

Danske Fragtmænd A/S Jens Peder Bjerg Leverandørens digitale styring af transporter, lagre, lagerhotel og handel

Danske Fragtmænd A/S Jens Peder Bjerg Leverandørens digitale styring af transporter, lagre, lagerhotel og handel Danske Fragtmænd A/S Jens Peder Bjerg Leverandørens digitale styring af transporter, lagre, lagerhotel og handel Danmarks største nationale transport- og distributionssystem 22 fragtterminaler. 3.000 medarbejdere.

Læs mere

Design og indkøb af transportydelser Hvordan indgår miljøhensyn? Projektmedarbejder, Jesper Kronborg Jensen Kohberg Bakery Group A/S jkj@kohberg.

Design og indkøb af transportydelser Hvordan indgår miljøhensyn? Projektmedarbejder, Jesper Kronborg Jensen Kohberg Bakery Group A/S jkj@kohberg. Design og indkøb af transportydelser Hvordan indgår miljøhensyn? Projektmedarbejder, Jesper Kronborg Jensen Kohberg Bakery Group A/S jkj@kohberg.com Kort om Kohberg Bakery Group A/S Producent og leverandør

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Effektive Supply Chains i en global verden

Effektive Supply Chains i en global verden Effektive Supply Chains i en global verden med fokus på leverandør relationer og økonomistyring TEKNOLOGISK INSTITUT TAASTRUP DEN 4. OKTOBER 2007 Det får du ud af at deltage: Styrk virksomhedens konkurrenceevne

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI Hill & Knowlton for Ekokem Rapport August 2016 SUMMARY Lavt kendskab, men stor interesse Det uhjulpede kendskab det vil sige andelen der kender til cirkulær økonomi uden

Læs mere

10-12-2009. Lokale fødevarer i en global økonomi. Nye forbrugerønsker. Hvor går landbruget og fødevaremarkedet hen?? Lokalisering

10-12-2009. Lokale fødevarer i en global økonomi. Nye forbrugerønsker. Hvor går landbruget og fødevaremarkedet hen?? Lokalisering Indhold Lokalisering og globalisering på én gang Lokale fødevarer i en global økonomi Globalisering Lokalisering Eksempler på lokale fødevarer Københavns madhus Udfordringer, barrierer og muligheder Torsdag

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

SYDDANSK UNIVERSITET VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET! Prodekan for Forskning, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Professor Nina Dietz Legind

SYDDANSK UNIVERSITET VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET! Prodekan for Forskning, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Professor Nina Dietz Legind T r a n s p o r t e n s I n n o v a t i o n s d a g 1 5 SYDDANSK UNIVERSITET VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET! Prodekan for Forskning, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Professor Nina Dietz Legind

Læs mere

Stena Recycling A/S. Lars Petersen CEO. Havnekonference 2011 Middelfart, den 4. november 2011

Stena Recycling A/S. Lars Petersen CEO. Havnekonference 2011 Middelfart, den 4. november 2011 Stena Recycling A/S Lars Petersen CEO Havnekonference 2011 Middelfart, den 4. november 2011 1 En del i Stena-sfæren Genvinding og handel Færgelinjer Offshore drilling Rederi Lejligheder Finans Adactum

Læs mere

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde business AHead Consulting & Concept Development www.b-ahead.dk Kontaktperson: Henning Jørgensen E-mail: mail@b-ahead.dk Tlf.: +45 40 54 84 80 Velkommen hos business AHead Missionen er lykkedes når du leder

Læs mere

Sammenhængende logistik

Sammenhængende logistik Sammenhængende logistik Session ved Netværksdage for sygehusbyggeri Esben Madsen, Region Midt, 1/9 2015 Jimmy Parbst, Region Hovedstad www.regionmidtjylland.dk Sammenhængende logistik - Afrapportering

Læs mere

Danske Havnes Havnekonference 2014 Europas bedste havne. Tine Kirk Pedersen Markedsdirektør

Danske Havnes Havnekonference 2014 Europas bedste havne. Tine Kirk Pedersen Markedsdirektør Danske Havnes Havnekonference 2014 Europas bedste havne Tine Kirk Pedersen Markedsdirektør De tre forbindelser Sverige Danmark SGA035 Tyskland Sund & Bælt Holding A/S Den danske stat Den svenske stat Sund

Læs mere

Formålet er at belyse de mulige erhvervsmæssige konsekvenser af en fast forbindelse over Femer Bælt for Fyns, Ribe, Sønderjyllands og Vejle amter.

Formålet er at belyse de mulige erhvervsmæssige konsekvenser af en fast forbindelse over Femer Bælt for Fyns, Ribe, Sønderjyllands og Vejle amter. Konsekvenserne af en fast Femer Bælt forbindelse for erhvervslivet på Fyn og i Syd- og Sønderjylland v/lars Dagnæs og Carsten Vædele Madsen, Institut for Transportstudier Formålet er at belyse de mulige

Læs mere

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen. Præsentation på Kommunernes Landsforenings

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen. Præsentation på Kommunernes Landsforenings Det danske produktivitetsproblem Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation på Kommunernes Landsforenings Erhvervskonference i Bella Centret d. 8. februar 2013 Dagsorden Produktiviteten

Læs mere

Virksomheders internationalisering ikke kun for store virksomheder!

Virksomheders internationalisering ikke kun for store virksomheder! Virksomheders internationalisering ikke kun for store virksomheder! Lektor Per Servais, Ph.D. Det Samfundsvidenskabelige fakultet Syddansk Universitet Odense Agenda Udgangspunkt; Traditionelle internationaliserings

Læs mere

- hvordan styrkes produktiviteten i de internationale godstransporter?

- hvordan styrkes produktiviteten i de internationale godstransporter? Produktiviteten i det danske samfund skal øges REGERINGEN Februar 2010 - hvordan styrkes produktiviteten i de internationale godstransporter? /underdirektør Poul Bruun Produktiviteten i logistik og godstransport

Læs mere

Hvorfor satse på den maritime klynge?

Hvorfor satse på den maritime klynge? Danmarks Maritime Klynge Københavns Rådhus, 10. maj 2012 Hvorfor satse på den maritime klynge? Henrik Sornn-Friese CBS, Centre for Shipping Economics and Innovation De nemme svar Vi skal satse på den maritime

Læs mere

Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Studiets baggrund Mulighederne for en dry port terminal i Høje Tåstrup for containertransport til europæiske containerhavne

Læs mere

Energibesparelse i godstransportens kæder

Energibesparelse i godstransportens kæder Hvordan skal den bæredygtige trasosektor fungere? Energibesparelse i godstransportens kæder Susanne Krawack www.concito.dk Projektets baggrund Godstransport udgør ca. 40% af transportsektorens energiforbrug

Læs mere

Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget

Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget Disposition: Havnenes rolle i transportsystemet Havnenes udvikling siden år 2000 Havneloven i dag

Læs mere

Svinebranchens værdikæde

Svinebranchens værdikæde Fakta Svinebranchens værdikæde - Strukturelle forhold Steen E. Navrbjerg Februar 2018 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Sociologisk Institut Københavns Universitet Øster Farimagsgade

Læs mere

F O R S I N K E L S E R N E S B E T Y D N I N G F O R E R H V E RV S L I V E T - E T S U P P L E M E N T T I L V V M - R E D E G Ø R E L S E N

F O R S I N K E L S E R N E S B E T Y D N I N G F O R E R H V E RV S L I V E T - E T S U P P L E M E N T T I L V V M - R E D E G Ø R E L S E N BETYDNING AF FORSINKELSER VED LIMFJORDEN FOR NORDJYSKE VIRKSOMHEDER FORSINKELSERNES BETYDNING FOR ERHVERVSLIVET - ET SUPPLEMENT TIL VVM-REDEGØRELSEN Transport og infrastruktur er en forudsætning for at

Læs mere

SAS Institute CIO networking

SAS Institute CIO networking SAS Institute CIO networking Torsdag den 30. oktober Underdirektør Ejvind Jørgensen Rambøll Management Consulting Slide 1 Udvalgte temaer Forretningsudvikling og prioriteringer CIO en og relationen til

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Svag vækst i dansk import i de senere år

Svag vækst i dansk import i de senere år Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 38 OKTOBER 17 Svag vækst i dansk import i de senere år De senere års fremgang i dansk økonomi har i overraskede lav grad været ledsaget af øget import. Den

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Danske producenters udlægning og hjemtagning af produktion

Danske producenters udlægning og hjemtagning af produktion Danske producenters udlægning og hjemtagning af produktion Jan Stentoft Arlbjørn Teit Lüthje Ole Stegmann Mikkelsen Jacob Schlichter Lisa Thoms Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse Syddansk

Læs mere

Sæt fart i din forretning - NU. Hvem møder jeg på min vej

Sæt fart i din forretning - NU. Hvem møder jeg på min vej Sæt fart i din forretning - NU Hvem møder jeg på min vej Jens Neustrup Simonsen FREMDRIFT A/S Strategic Management MBA Forretnings innovation MBA Top Governance uddannelse Business Psychology MBA pre MBA

Læs mere

GPS FOUR FORRETNINGS- STRATEGI

GPS FOUR FORRETNINGS- STRATEGI GPS FOUR FORRETNINGS- STRATEGI Med GPS Four har vi en ambitiøs strategi og et stærkt værktøj, som kan sikre, at vi holder fast i retning og mål. Målene i GPS Four er klare: vi vil sætte yderligere fart

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag

Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag Godstransportens knudepunkter i Danmark i dag Af Afdelingsleder, cand.scient.oecon Carsten Vædele Madsen, Institut for Transportstudier 1. Baggrund I dette indlæg redegøres for resultaterne af et udredningsarbejde

Læs mere

Kundetilfredshedsundersøgelse

Kundetilfredshedsundersøgelse Kundetilfredshedsundersøgelse Godstransport 1 Metode Kundetilfredshedsundersøgelse: Telefoninterviews med 501 tilfældigt udvalgte virksomheder med transportbehov og med mere end 20 ansatte Dybdeinterview

Læs mere

Workshop Transport. Rebild 01 september 2015 Peter Lundberg

Workshop Transport. Rebild 01 september 2015 Peter Lundberg Workshop Transport Rebild 01 september 2015 Peter Lundberg Hvem er jeg? Præsentation Peter Hvad kommer jeg ind på idag? Hvad kommer jeg ikke ind på idag? Hvem er I? Transport som et indsatsområde i ØKS

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Totalt ansvar og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green Cargo (S)

Læs mere

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde Kildebrug De gode historier www.mannaz.com/presseservice Vi er en kilde til den nyeste viden inden for ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Har du brug

Læs mere

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 2010 Dansk handel hårdere ramt end i udlandet AF KONSULENT PEDER SØGAARD, PESO@DI.DK Danske grossister har tabt mere omsætning og haft flere konkurser end engroserhvervet

Læs mere

Opbygning af en professionel indkøbsfunktion. v/jesper Vesten Drescher

Opbygning af en professionel indkøbsfunktion. v/jesper Vesten Drescher Opbygning af en professionel indkøbsfunktion v/jesper Vesten Drescher Min baggrund Integrerer pt. Capacent i KPMG efter et salg Adm. direktør Capacent (Capa100) 2008 - Adm. direktør i Drescher & Schrøder

Læs mere