Skal vi fortsat have to fuldtidsansatte i KPI?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skal vi fortsat have to fuldtidsansatte i KPI?"

Transkript

1 Nyhedsbrev Nr. 4 November 2012 / 13. årgang ISSN: Skal vi fortsat have to fuldtidsansatte i KPI? Det kræver, at vi får kr. ind i gaver inden nytår Allerførst en varm tak til jer 34, som har gavebrev med KPI, ca. 100, som giver gaver til KPI hvert år, ca. 800, som betaler støttekredskontingent. I 2011 dækkede I halvdelen helt præcist kr. af de samlede udgifter. Så uden jer var der ikke noget KPI. TAK også for den øgede gavestrøm i de første 10 måneder af dette år er det første hele år, hvor Niels Kousgaard er fuldtidsansat. Mange mennesker rundt omkring i landet har haft glæde af ham. Han har haft mange foredrag og megen undervisning og inspireret lærere, forældre og forkyndere. Han har lavet kristendomshæfter til de kristne skoler, arbejdet for konfirmandkurserne og været en af hovedkræfterne bag mandekonferencen. Han har forkyndt Guds ord og informeret om KPI. Og meget mere. Vores håb er derfor, at vi får et regnskab for 2012, der giver frimodig tro på Niels fortsatte fuldtidsansættelse. Men det kræver en samlet gaveindtægt på ca kr. Pr. 1. november 2012 er der indkommet kr., så vi mangler rundt regnet kr. i årets to sidste måneder. I 2011 indkom der ca kr. i november og december. Det er altså mange penge, der skal ind i slutspurten i år. Men ved fælles hjælp kan det lade sig gøre. Med disse linjer lægger vi kortene på bordet for jer i KPIs støttekreds. Skal vi have to fuldtidsansatte i KPI? Vi spørger i håb om, at I svarer ja ved at give det nødvendige beløb. Men vi respekterer også et nej. For der er mange gode formål at give til, og mange givere har en anstrengt økonomi i disse år. Sådan er virkeligheden. Vi er godt klar over, at det ikke bare er 2012, vi skal igennem, men også de kommende år. Til gengæld har vi ingen planer om at udvide. Vi håber bare sådan, at der er basis for at drive et Kristent Pædagogisk Institut med to fuldtidsansatte samt en regnskabsfører på ca. 15 %. Vi søger at øge de ansattes indtjening samt andre indtægtsgivende aktiviteter. Vi arbejder også vedvarende på at øge antallet af støttekredsmedlemmer. Men hvordan vi end vender og drejer det, vil vi altså frem over have et øget behov for gaver og støttekredsbidrag. Nu har vi lagt kortene på bordet og venter i spænding på jeres svar. Hjertelig tak for enhver gave! Se på bagsiden af dette Nyhedsbrev, hvordan du kan give til KPI. Gå da frit enhver til sit og stole på Guds nåde! Da får vi lyst og lykke til at gøre gavn, som Gud det vil, på allerbedste måde. De bedste hilsner fra KPIs bestyrelse, Birthe-Marie Kristensen, Christel Aagaard, Frank R. Kristensen og Karen Aagaard Side Brug os! Fagsyn på de kristne skoler. Et oplæg til debat Pludselig afbrydes samtalen, fordi den, jeg snakker med, får en sms Mandekonference i Bilernes Hus i Silkeborg KPI er en lille speedbåd! Tilmeld dig automatisk træk! Send bud efter os!

2 2 Øjeblikket i en online verden Af pædagogisk konsulent, Christel Aagaard, Sommersted Medlem af KPIs bestyrelse På seks dage fra mandag til lørdag i uge 43 oplevede jeg en række episoder, der gav stof til eftertanke. MANDAG Mandag aften havde vi juniorklub. Jeg mødte i god tid så alle blev mødt ved ankomsten. To af børnene fortalte straks, at deres forældre dagen i forvejen havde fortalt, at de skulle skilles. Senere samme aften fortalte en anden af børnene, at vedkommendes far dagen i forvejen havde kastet en vinflaske gennem rummet, fordi forældrene havde skændtes. ONSDAG MANDAG Onsdag aften havde vi klubledere planlægningsmøde omkring vores deltagelse i en familiegudstjeneste i november. Under mødet lå en mobiltelefon og brummede kontinuerligt på bordet tre-fire gange under mødet forsvandt koncentrationen i takt med brummeriet. TORSDAG Torsdag deltog jeg gennem mit arbejde i en temadag om vold og overgreb i familier. Et af oplæggene berørte det med at reagere på mistanke om, at noget ikke er rigtigt. Flere senere beretninger fra børn, der var blevet voksne, lød samstemmende: Der var aldrig nogen, der spurgte. Et andet af oplæggene berørte det med de ydre omstændigheders betydning i den svære samtale. Et magisk øjeblik i en samtale er ødelagt, hvis en SMS melder sin ankomst i det øjeblik, hvor et barn er klar til at fortælle. Et andet eksempel var en lærer, der havde en mistanke om, at noget var helt, helt forkert i en familie. Læreren spurgte kontinuerligt hvert halve år efter tre år var barnet klar til at fortælle om det, som foregik og som var helt forkert. FREDAG Fredag eftermiddag var jeg en times tid et smut forbi vores datter. I vores samtale var der med jævne mellemrum én, der fløjtede bare et splitsekund næsten som et pift. Det blev ved. Til sidst kiggede jeg forvirret rundt og spurgte: Hvem er det, der bliver ved med at fløjte? Hun grinede; tog sig til lommen og sagde: Nåh det er bare SMS`er på min iphone! LØRDAG Lørdag var jeg til en bestyrelses- og lederdag i en kristen organisation. Under et af oplæggene bimlede en mobiltelefon. Jeg sad med ryggen til. Jeg kunne ikke fornemme, at nogen overhovedet reagerede. Den blev blot slukket. Der var intet at bemærke på oplægsholderen. Det var ikke sket for få år siden. Dengang ville forsamlingen have reageret med lidt grinen, og mobilen var blevet slukket med en vis flovhed. Nu gik episoden upåagtet hen. SXC.HU Disse episoder udfordrer mig som netværksindvandrer: Hvad gør det ved netværksmennesket (hvad enten man er indfødt eller indvandrer) at livet leves online? Hvad gør det ved vore relationer, at livet leves online? Hvordan sikrer vi de magiske øjeblikkes nærvær, rum og plads i vores online liv? Eller måske lyder spørgsmålet sådan: Hvordan leves livet offline i en online tid?

3 3 Børn og sorg Af pædagogisk konsulent, Niels Kousgaard, Løgumkloster Det ligger dybt i os voksne, at vi gerne vil skærme børn mod de grusomme sider af livet. Aller helst vil vi være fri for det grusomme og det, som gør ondt selvom vi godt ved, det ikke kan lade sig gøre i denne verden. Men når vores børn så alligevel møder det smertelige, vil vi gerne, at det skal være i en tillempet form, så de kun gradvist oplever denne verdens onde og destruktive sider. Det er en sund og god indstilling, som gør det muligt for vores børn at have en barndom, som i naturlig takt med deres modenhed erstattes af voksenlivets erfaringer og indsigter. Nogle gange går det bare ikke sådan, som vi synes, det er bedst. Noget af det værste, et menneske kan udsættes for, er at miste én, man holder af. Den ulykke er der også børn, som oplever, og det tab kan sjældent tillempes. Det er chokerende og brutalt. Kan tabet mildnes? En del voksne, som mistede, da de var børn, kan fortælle om, at de følte sig alene med sorgen. De blev isolerede. De fik ikke sat ord på sorgen og tabet. Måske fordi de voksne, der var omkring dem, troede, man kan tillempe tabet ved at fortie det. Måske troede de voksne, at barnet ville blive ked af at snakke om tabet, og de ønskede at skåne barnet for triste følelser. Men de havde ikke blik for, at barnet jo allerede var ked af det, og det havde nu brug for nogen at være sammen med om sorgen. Alle, der har mistet, bærer tabet med sig i sin livsbagage senere; men hvis man som barn ikke fik den rette hjælp i sorgen og tabet, kan den være en meget tung byrde at bære. Når vi taler om børn, der mister, handler det ofte om at miste et nært familiemedlem. Det kan være en forælder, der dør, eller det kan være i forbindelse med forældrenes skilsmisse. Eller det kan være bedsteforældre eller søskende, der dør. Men der er jo også andre tab, som måske ikke er så store, men alligevel kan være store nok, når de sker: At familien flytter, og barnet derfor mister kammerater og skole. Eller det kan være hunden, der dør. Det er selvfølgelig et meget mindre tab, men dog et tab. Ofte vil en sorgreaktion vise sig, når barnet senere oplever et andet og måske mindre tab. Da får barnet mulighed for (igen?) at græde eller blive vred eller på anden måde få afløb for de følelser, der har ligget og presset sig på. SXC.HU Hvordan reagerer børn på dødsfald? Barnets første reaktion på et dødsfald er chok. Det kan vise sig i form af forfærdelse og protest, eller det kan optræde mere indadrettet som apati og lammelse. Nogle børns adfærd ændrer sig slet ikke, mens andres får præg af overaktivitet. Chokket fungerer som en forsvarsmekanisme, der er helt naturlig. Det er et mentalt filter, der gør det muligt langsomt at indoptage den brutale virkelighed. Det er derfor en sund reaktion på noget meget vanskeligt.»»

4 4»» Senere kommer mange andre reaktioner, som alle afhænger meget af barnets alder og andre omstændigheder. De følgende punkter skal ikke forstås som en tidslinje eller en tjekliste, men som en række følelser og signaler fra barnet, som vi må være opmærksomme på. Det er en almindelig reaktion, at barnet føler angst. Barnet er bange for også at miste andre, som det holder af, eller at der skal ske dem noget. På et abstrakt plan kan man sige, at barnet før havde en følelse af, at verden var sikker og tryg, men nu har oplevet, at livet er skrøbeligt. Mindre børn kan blive klæbende og krævende. Større børn kan blive bange for selv at dø. Sorgen viser sig for nogle børn som en grundstemning præget af tristhed. Nogle græder meget, mens andre isolerer sig og har meget svært ved at se andre være glade. Det er naturligt, at barnet tænker meget på den mistede og søger efter at genfinde ham/hende vha. billeder, hjemmevideo, ting, lugte osv. Et barn i sorg kan være bange for, at den afdøde bliver glemt, hvis ikke barnet ofte tænker på vedkommende. Savnet kan ofte være koblet sammen med skyldfølelse og selvbebrejdelse. Hjalp jeg nok den sidste tid? Fik jeg sagt ordentlig farvel? Hvorfor føler jeg ikke mere end jeg gør? I forbindelse med fx selvmord eller alkoholisme kan barnet føle vrede mod den døde, hvilket let resulterer i dårlig samvittighed. Små børn kan lide under den misforståelse, at det var deres skyld, at far døde, fordi de engang sagde, at han var dum. Forældres skilsmisse medfører ofte skyldfølelse hos børnene, fordi de føler et ansvar for familien. Teenagere befinder sig i en fase, der er præget af frigørelse og konflikter. De kan lide under skyldfølelse, fordi dødsfaldet fremkalder stærke minder om konkrete konfliktsituationer. Nogle børn reagerer på tabet med vrede og påkalder sig fx stor opmærksomhed ved at råbe, sparke og slå. Vreden kan være rettet mod de voksne, som ikke forhindrede det skete, eller mod Gud eller dem selv, eller mod den afdøde. Børn har behov for at gå ind og ud af sorgen. De tager sorgen i klumper. Det er mentalt meget krævende at sørge, og voksne må derfor give barnet plads til at holde pause og ikke presse barnet til konstant at vise sorg. Forskellige ting kan fremkalde stærke minder. Det kan fx være lugte, rutiner eller musik. Måske ser man én på gaden eller i tv, som ligner den afdøde. Savnet kan på den måde overvælde én igen og igen. Nogle kan opleve forskellige minder som en filmstump, der kører igen og igen. Børn, der har mistet, kan være plaget af søvnforstyrrelser og have svært ved at falde i søvn. Det kan være pga. stærke minder eller frygten for selv at dø. Over for mindre børn kan det være ret uheldigt at benytte den vending om den afdøde, at han er sovet ind. Hvem tør så lægge sig til at sove? Det er svært for et barn at forholde sig til indre smerte. Ofte viser den sig som ydre, fysiske smerter: Hovedpine, ondt i maven, utilpashed. Sorg vil ofte medføre regressiv adfærd; men den slags tilbagefald til stadier, der ellers var passeret, er normale. Måske forsøger barnet ubevidst at skrue tiden tilbage til dengang da Sorg blokerer for læring. Når al energi bruges på sorg og at holde sammen på sig selv, er der ikke megen plads til at lære noget i skolen. Forholdet til kammeraterne forandres. På grund af tabet og sorgen modnes barnet på nogle områder og får nogle erkendelser i menneskelivet, som de jævnaldrende ikke har. Barnet eller den unge kan derfor opleve sig ude af takt med sine jævnaldrende. Hvordan kan mor og far hjælpe? For forældrene er situationen ofte den, at de også selv sørger. Det kan derfor være svært at være nærværende. Det siger næsten sig selv, at det er svært at rumme sit barns følelser, når man i forvejen er fyldt helt op af sine egne meget stærke følelser. På det følelsesmæssige plan er man forælder på nedsat kraft. For nogle kan det være vanskeligt at tale med sit barn om sorgen, for man er måske bange for, at man i samtalen mister kontrollen over sine følelser. Derved opstår der i stedet en masse usagte signaler. Men det usagte er også sagt. Bare ikke med ord, og barnet kan sagtens mærke signalerne. Barnet bliver derfor forvirret, for den store fare ved de usagte signaler er, at de meget let misforstås: Har jeg gjort noget forkert? Er det min skyld? Mister jeg nu også dig? Barnet har sådan brug for at mærke kærlige, varme signaler. Så selvom det kan være svært, har barnet behov for, at man taler sammen om tabet og sorgen. På den måde kan den voksne vise den omsorg at rumme barnets følelser. Selvom den voksne måske må lægge bånd på de meget kraftige følelsesudbrud, når man er sammen med børn, er det alligevel vigtigt at være ærlig og at være ved sine følelser. Børn kan godt tåle at se mor eller far græde. Faktisk ligger der en vigtig opgave i at være rollemodel, også når man sørger. Man viser sit barn, at det er i orden at være ked af det. Selv om det kan virke som et ubarmhjertigt krav at stille til en efterladt, må en forælder lukke barnet ind i et fællesskab om sorgen. Så vidt man kan! Ellers må man overveje, om der er andre voksne i netværket, der kan træde til. Hvad kan andre voksne gøre? Voksne uden for familien kan komme til at spille en vigtig rolle. Hvad enten de er venner eller naboer til familien, lærere eller fodboldtrænere for barnet, skal de vide, at barnet har brug for, at nogle udefra viser ægte interesse og omsorg. Derfor nogle gode råd: Lad aldrig som ingenting. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere en bestemt situation, så spørg hellere direkte end at lade som ingenting. Barnet har brug for at blive set, hørt og forstået. Og det er dig som voksen, der skal tage initiativet og henvende dig til barnet. Du skal ikke vente på, at barnet kommer til dig. Der er ikke noget ideelt tidspunkt at spørge på, så du må kaste dig ud i det. Men faktisk er det ikke altid,

5 5 at et spørgsmål er den bedste indledning på en god samtale. Det kan være, spørgsmålet er svært at svare på. Så kom hellere med et udspil som fx: Jeg ved, at din mor er død, og at du har det svært. Eller sig noget godt om den afdøde, fx: Jeg kan godt forstå, at du savner din mormor rigtig meget. Hun var en meget sød dame. Du skal kort sagt ikke være bange for at gøre barnet ked af det ved at tale om sorgen og den afdøde. Hvis barnet begynder at græde, er det ikke, fordi du har gjort det ked ad det, men fordi det i forvejen er ked af det. Understreg, at det er ok, hvis barnet siger fra og ikke orker at tale om det. Men lad ikke et afslag slå dig ud, hvis du ellers synes, du har en god kontakt til barnet. Tilbyd dig igen senere. Når barnet har lyst til at tale, så spørg til detaljer. Fortæl også gerne om oplevelser, du har haft med den afdøde. Regn ikke med, at sorgen forsvinder. En ung, der har mistet, siger det sådan: Jeg vidste jo godt, de var døde, men det varede længe, før jeg helt forstod, de ikke kommer igen. Og det skete lige samtidig med, at vennerne tænkte: Nå, nu er han da ved at være ovre det. Du behøver ikke at forstå fuldstændigt. Du skal heller ikke løse barnets problemer. Bare lyt, stil spørgsmål og prøv at rumme barnets følelser. En ung udtrykker det på denne måde: Nogle har sagt: Jeg kan godt forstå, hvad du mener, jeg har også engang mistet en bedstemor eller det værste: Jeg havde også engang en hund, der løb væk. For mig er det min mor, der er død, og selv om du mener det godt, kan det altså ikke sammenlignes. Giv sorgen plads. Sammen med mindre børn kan det være en god idé at læse bøger, som handler om at miste en, man holder af. Det er en nænsom måde at invitere til en samtale om tabet. Historien kan også sagtens stå alene, indtil barnet måske senere vender tilbage, og gerne vil tale om den. Andre måder at give sorgen plads på kan være at lave en billedbog sammen. Det kan være ud fra fotos eller tegninger, som barnet laver. Aktiviteter som at skrive breve til den savnede, lave en mindekasse, skrive dagbog eller besøge kirkegården sammen kan også større børn og unge have stor gavn af. Hjælp barnet til at have fristeder. Som nævnt kan børn gå ind og ud af sorgen, og de har derfor behov for sorgfrie rum, pauser, lege og hygge. Husk: Vi kan ikke tage smerten fra børnene, men smerten kan deles ved, at vi er modne, modige voksne sammen med børnene. Note: I artiklen har jeg hentet meget inspiration fra Marie Munchs artikel Børn i sorg i Indre Missions Tidende nr. 10, 2001 og fra udgivelser fra rådgivningstjenesten Børn, unge og sorg. To nye bøger for børn Gud i aktion Bogen trækker højdepunkter fra GT og NT frem og genfortæller dem for 8-12-årige børn. Bogen er skrevet af Dawn Mueller og flot illustreret af Lars Kofod-Frederiksen. 326 sider, 300 kr. Kan købes på Victor, Sofia og alle de andre En familieandagtsbog til hele året. Efter hver andagt er der spørgsmål, som lægger op til samtale. Bogen, der er skrevet af Bente Graugaard Nielsen, er en gennemrevideret udgave af Med Jesus i familien. 394 sider, 300 kr. Kan købes på

6 6 280 mænd i Bilernes Hus Ideen om en landsdækkende mandekonference opstod i KPIs udvidede repræsentantskab, og den blev skudt af den 29. september i Silkeborg. Det siger meget om behovet, at 280 mænd havde meldt sig (og mindst 50 måtte afvises af pladshensyn). Der var mænd af alle slags. Mange over 70 år. Mange håndværkere. Mange, som ikke er på lønningslisten i de kirkelige organisationer. Men ikke mange sjællændere. Dagen begyndte med, at lektor på Det kristne Gymnasium i Ringkøbing, Kristian Østergaard holdt en rigtig mandemorgenandagt. Han sagde bl.a. noget om betydningen af, at mænd lyser op som gode forbilleder og han illustrerede det effektfuldt med billeder og ild! 3 Der var ikke mange blomster på bordene. For der var nemlig slet ingen borde i den store bilhal, hvor frokosten pølser ad libitum blev serveret. Kære kvinder: Man kan sagtens sidde på et betongulv eller balance med sin paptallerken og alligevel have et dejligt måltid! 4 En af de mange aktiviteter over middag var hjulskift på tid. 5 En anden var engelsk parlament, hvor to hold dystede imod hinanden med debat, armbevægelser, højlydte mishagsytringer og det modsatte. 6 En enkelt kvinde havde fået adgang til konferencen: Journalist og teolog Iben Tranholm. Hun understregede betydning af, at mænd virkelig er mænd, og kvinder virkelig er kvinder. Hun og flere andre af konferencens medvirkende kan i øvrigt høres i en reportage fra mandekonferencen på følgende link: udsendelser/2012/10/ htm

7 7 KPI er en lille speedbåd! Rigtig god ide med gavebrev Kaj Markussen er gift med Anne Marie. Sammen har de tre børn på 9, 12 og 13 år. Til daglig er Kaj skoleleder på Jakobskolen i Århus. Han har haft gavebrev med KPI siden Vi har stillet ham et par spørgsmål i den anledning: Hvorfor har du valgt at støtte KPIs arbejde? Det har jeg, fordi jeg ser KPI som en gave til os, der arbejder med opdragelse, undervisning og forkyndelsen for børn og unge; og det gør jeg både som far til tre børn og i mit daglige arbejde på en kristen friskole. Det er altså både som privatperson og skolemand, at jeg synes, KPI er af stor betydning. Åndsfriheds-projektet er fx enormt vigtigt for vores kamp for at kunne drive frie kristne skoler. Og Katekismus-projektet har helt konkret inspireret vores andagter på skolen og derhjemme. Hvorfor vælger du at støtte KPIs arbejde med et gavebrev og ikke med mere spontane gaver? Jeg tænker, at det at give til gode formål både er noget spontant og en beslutning. Og hvad angår KPI, er det en sag, min kone og jeg har besluttet at støtte. Derfor kan vi lige så godt få det ind i den faste ramme, som et gavebrev er. Jeg ved også, det er godt for KPI, at have faste forudsigelige indkomster. Og så kan man trække hele beløbet fra i skat, når man har tegnet et gavebrev. Vil du opfordre andre i KPIs støttekreds til det samme? I givet fald hvorfor? Selvfølgelig vil jeg det, fordi KPIs arbejde er så vigtigt, og fordi, jeg mener, at KPI i høj grad skal bæres af os, som arbejder med opdragelse, undervisning og forkyndelse. KPI kan noget helt særligt. Når vi fx her på skolen skal arbejde med vores grundlag og formål altså have fat i vores rødder er det helt naturligt at hente hjælp hos KPI. Jeg ser KPI som en lille fleksibel speedbåd, ikke en stor supertanker, når det gælder om at yde hurtig, målrettet bistand. Et gavebrev med KPI er en aftale, hvor du forpligter dig i 10 år på at give et fast årligt beløb eller en fast procent af din indtægt. Til gengæld bliver hele den årlige gave til KPI fratrukket på din selvangivelse. Henvend dig til KPI kontor, hvis du vil vide mere, eller gå direkte ind på og find blanketten, som du kan sende til os. Tak til alle, som benytter eller overvejer at benytte denne mulighed. KPI har i dag 34 gavebreve, der hver bidrager med imellem 500 og kr. pr. år. /CHP Tilmeld dig automatisk træk! så bliver det lettere for både dig og KPI det tager kun fem minutter Kristent Pædagogisk Institut har en aftale med Betalingsservice (Nets), så de 200 kr., som skal betales i støttekredskontingent til KPI den 1. april, bliver trukket automatisk fra din konto. Så er vi fri for at bekoste udsendelse af opkrævning til dig, og du er fri for at huske at betale den. Hvis du også ønsker at give en fast gave til KPI fx 100 kr. i kvartalet eller 500 kr. hvert halve år kan den også tilmeldes til automatisk træk fra din konto. Vi sørger for, at alle gaver bliver indberettet til Skat, så du får fradrag på din selvangivelse. TAK til alle, der vælger at benytte denne mulighed! Sådan gør du: Gå ind på Vælg Støt KPI Vælg Tilmelding til Betalingsservice Her ligger en blanket, som du printer ud, udfylder og indsender til os med ordinær post. Så ordner vi resten. Det tager ca. fem minutter for dig, og det koster et frimærke. Men derved sparer du dig selv og os for besvær og tid. Aftalen kan naturligvis opsiges til enhver tid. Du ringer eller skriver blot til KPI, så afmelder vi aftalen med ca. tre ugers varsel.

8 Afsender: KPI Åbuen Hillerød Send bud efter os! Vi vil også gerne have 150 lektioner i 2013! Niels Kousgaard og Carsten Hjorth Pedersen har i løbet af 2012 tilsammen afviklet ca. 150 lektioners undervisning, foredrag og oplæg. Det har foregået så forskellige steder som Djurslands Efterskole, Alme Kristne Friskole, Åkirkeby Missionshus, Lindeskov Kirke, Kristne Friskolers Forbund (Oslo), Vasaskolan (Göteborg), Mørkholt Familiecamping, Børkop Højskole, Knudsker Sognegård, Soldatermissionen, Konfirmandkursus, Skanderup Kirke og mange andre steder. Vi er rigtig glade for at blive brugt så meget. Fordi det giver dyb mening i forhold til det, KPI er sat i verden for: At inspirere, undervise og forkynde, så forældre, lærere og kirkelige medarbejdere m.fl. bliver bedre til at nå børn, unge og voksne med det bedste Hvis du ønsker at give en gave til KPI, kan det ordnes på følgende måder: Benyt det indlagte girokort. Er dette blevet borte, send bud efter et nyt på KPIs kontor. Indbetal gaven via din pc-bank. Vælg en af følgende to muligheder: for tid og evighed. Men vi er også glade for at blive brugt, fordi vi tjener penge til KPI ved at medvirke. Vi har allerede en del aftaler i 2013, men der er plads til flere. Kontakt os derfor frimodigt og træf en aftale. På KPIs hjemmeside kan du se, hvad vi kan tilbyde: Gå ind på Vælg Hvad kan vi? Vælg Foredragskatalog Her finder du otte foredragskataloger rettet imod: Forældre Kirkeligt børne- og ungdomsarbejde Kirkelig undervisning og forkyndelse Friskoler Efterskoler Gaver til KPI Indbetalingskort/girokort. Vælg korttype 01 og tast KPIs giro-nummer Bankoverførsel. Overfør beløbet til KPIs konto i Danske Bank. Regnr kontonr Højskoler Børnehaver Studerende På hjemmesiden finder du også priser og kontaktoplysninger. Vi glæder os til at høre fra dig! Niels Kousgaard og Carsten Hjorth Pedersen - Din gave til KPI er fradragsberettiget på din selvangivelse (Ligningsloven 8a), forudsat KPI har dit personnummer. - KPI udsender i januar kvittering til alle, der har givet gaver i det forgangne år. Nyhedsbrevet udgives af: Kristent Pædagogisk Institut, (KPI) Åbuen 28, 3400 Hillerød, E: kpi@kpi.dk Webside: Daglig leder: Carsten Hjorth Pedersen Pæd. kons.: Niels Kousgaard Regnskabsfører: Nanna Jensen Tryk: Helle Høeg/Øko-Tryk Formand for bestyrelsen: Frank R. Kristensen (ansv.red.) Mølkærparken 12, Ødsted, 7100 Vejle, E: frank.risbjerg@get2net.dk

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister Trækronerne omsorgsplan september 2006 Når nogen mister Når børn bearbejder sorg Børns sorgproces er anderledes end voksnes. Børn går ofte ind og ud af sorgen og har en naturlig evne til at fortrænge voldsomme

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Sorgplan for Karlskov Friskole

Sorgplan for Karlskov Friskole Sorgplan for Karlskov Friskole Børn i sorg Når vi står overfor et menneske, der har lidt et alvorligt tab, føler vi os ofte utilstrækkelige. Vi kan ikke ændre på det, der er sket! Men sorg er en ufravigelig

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

SORG- OG KRISEPLAN. Side 1 af 16. Brumbassen. Skårup Vinkelvej Skårup Fyn Tlf

SORG- OG KRISEPLAN. Side 1 af 16. Brumbassen. Skårup Vinkelvej Skårup Fyn Tlf Side 1 af 16 Forord... 2 Vigtige telefonnumre... 3 Tilkaldeliste... 4 Hvad gør vi... Når et barn mister i nærmeste familie... 5 Skilsmisse... 6 Alvorlig sygdom blandt børn - personale... 7 Når Brumbassens

Læs mere

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse Side 1 Omsorgshandleplan. Hvorfor lave en omsorgsplan? For at få et redskab til at håndtere situationer, hvor børn mister så hverken du selv eller børnene kommer til at står alene i svære situationer.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Børn, unge og sorg. Aida Hougaard Andersen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn, unge og sorg. Aida Hougaard Andersen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn, unge og sorg Aida Hougaard Andersen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Børn møder sorg I 2012 mistede 2.000 børn én eller begge forældre ved dødsfald. Derudover kan børn miste bedsteforældre,

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

GUIDE TIL FAMILIER MED BØRN I SORG

GUIDE TIL FAMILIER MED BØRN I SORG GUIDE TIL FAMILIER MED BØRN I SORG SORG 1 Guide til familier med børn i sorg Når familien rammes af kritisk sygdom eller dødsfald, befinder de sig i en slags undtagelsestilstand. Der er ikke noget, der

Læs mere

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg Syg i sjælen - Ondt i hjertet - Rod i det hele Gå på vej til døden Alle mennesker kommer til at opleve kriser i deres liv. Børn oplever også kriser og mange af disse er store og voldsomme for dem. Det

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt

Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt Sevel 2016 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Agape 1. Hvordan reagerer mennesker når livet gør ondt? 2. Hvordan kan man leve og leve videre

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Barnet skal føle sig set, hørt og forstået så en kontinuerlig kontakt med den efterlevende forældre er et must.

Barnet skal føle sig set, hørt og forstået så en kontinuerlig kontakt med den efterlevende forældre er et must. Vi er som pædagoger den professionelle i mødet med børn/forældre i sorg. Vi er derfor til stede omkring den, som Musehullet har mistet, er en slags garanti for, Side at livet 1 trods alt går 29-03- videre.

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Børn og sorg. Sorg kan opstå ved forældres skilsmisse, et nært familiemedlems død, forældres sygdom, et kæledyrs sygdom eller død m.m.

Børn og sorg. Sorg kan opstå ved forældres skilsmisse, et nært familiemedlems død, forældres sygdom, et kæledyrs sygdom eller død m.m. Børn og sorg. Sorg for børn kan opstå af flere forskellige årsager, også nogle som måske ikke altid er så indlysende for os voksne. Sorgreaktioner kan ligeledes tage sig forskelligt ud fra barn til barn

Læs mere

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude.

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Vildbjerg Skole SORGPLAN Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen handler om skolens holdning og handling i forbindelse med alvorlige ulykker, traumatiske

Læs mere

Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg.

Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg. Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg. SYVSTJERNEN Handleplan i forbindelse med Børn og Sorg Indledning: Handleplanen skal betragtes som en guide i forbindelse med, når børn mister

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave

Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave Handleplan for sorg og krise i Markusskolens Børnehave At være i sorg og at være i krise kan være forårsaget af mange ting: - Alvorlig fysisk og psykisk sygdom - Dødsfald - Skilsmisse - Omsorgssvigt -

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Her i organisationen ønsker vi, at have en sorgplan så vi er forberedte hvis det værst tænkelige skulle ske. I det nedenstående er det beskrevet flere for skellige

Læs mere

Relationer og fællesskaber: Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt? Lunderskov 2016 v. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Relationer og fællesskaber: Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt? Lunderskov 2016 v. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Relationer og fællesskaber: Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt? Lunderskov 2016 v. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape 1. Hvordan reagerer mennesker når livet gør ondt? 2. Hvordan

Læs mere

Nærvær og relationer med børn og unge

Nærvær og relationer med børn og unge Nærvær og relationer med børn og unge Pædagogisk forum inviterede til foredrag med Louise Klinge Nielsen tirsdag den 17. februar 2015, hvor vi fik et meget afvekslende oplæg, hvor vi både lyttede og deltog

Læs mere

Børn og sorg V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen. Reaktioner, adfærd, behov Lærernes og pædagogernes behov

Børn og sorg V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen. Reaktioner, adfærd, behov Lærernes og pædagogernes behov Børn og sorg V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Reaktioner, adfærd, behov Lærernes og pædagogernes behov Skolen som fristed eller hjælper Børn, der er kriseramt, kan have forskellige reaktion:

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

5. s.e.påske I 2017 Ølgod 9.00, Strellev (guldkonfirmation) 743/ /

5. s.e.påske I 2017 Ølgod 9.00, Strellev (guldkonfirmation) 743/ / Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Råber I til mig, og går i hen og beder til mig, vil jeg høre jer. Søger

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren OMSORGSPLAN FOR Femkløveren INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELT OM SORG OG KRISE... 4 NÅR ET BARN DØR... 5 NÅR ET BARN MISTER SIN FAR, MOR ELLER SØSKENDE... 6 NÅR ET BARN DØR I INSTITUTIONEN... 7 NÅR ET BARN

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie.

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie. Sorg og kriseplan for Espebo Børnecenter: Når børn mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med barnet at tage hånd om situationen. Det er der

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Egegård Skole. OmSorg. Handleplan

Egegård Skole. OmSorg. Handleplan Egegård Skole OmSorg OmSorg Ved forældres død: 1. Får man viden om et dødsfald orienteres skolelederen. Man skal sikre at informationen er korrekt. 2. Klasseteamet, SFO en og evt. klubben (hvis der er

Læs mere

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl Appetizer: Tænk at få at vide at det menneske som jeg elsker som jeg deler liv med som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl ikke skal være her mere.. vil forlade mig, fordi han eller hun

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Omsorgskassen. omsorg for alle. - Hjælp til samtaler med børn

Omsorgskassen. omsorg for alle. - Hjælp til samtaler med børn Omsorgskassen omsorg for alle - Hjælp til samtaler med børn Forord ved Linda Bramsen Nogle gange rammes familier af tragedier som død eller alvorlig sygdom hos enten søskende eller forældre. Oftere bliver

Læs mere

4 NY FORSTÅELSE AF SORG

4 NY FORSTÅELSE AF SORG 32 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 4 NY FORSTÅELSE AF SORG Vores forståelse af sorg har ændret sig de seneste år. Denne ændring vil både komme til at forandre vores viden om livet med sorg,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Gladsaxe Skole. OmSorg. Handleplaner om sorg

Gladsaxe Skole. OmSorg. Handleplaner om sorg Gladsaxe Skole OmSorg Handleplaner om sorg Indholdsfortegnelse: Børns forståelse af døden side 3 Handleplan ved forældres død side 4 Handleplan ved elevs død side 5 Handleplan ved medarbejders død side

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning.

Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. Assensskolen. Handleplan vedrørende sorgbearbejdning. 2009 1 Indholdsfortegnelse: Forord side 3 Ved en elevs dødsfald side 4 Når en elev mister en af sine nærmeste side 5 Ved en elevs alvorlige sygdom

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

Hvordan tager vi hånd om hinanden?

Hvordan tager vi hånd om hinanden? Hvordan tager vi hånd om hinanden? Nedenstående omsorgsplan er udarbejdet af i september 2008 af Dagplejens forældrebestyrelse i Ikast-Brande Kommune og tænkt som en vejledning i hvordan vi tager hånd

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Alle helgen I 2015 Strellev

Alle helgen I 2015 Strellev For et par år siden indviede man et fælles gravsted for hjemløse og andre udsatte på Assistens Kirkegård i København. Gravstedet blev oprettet for at anerkende gadens folk, at give dem et sted, hvor de

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Kollegastøtte - en hjælpende hånd, når en kollega ikke trives

Kollegastøtte - en hjælpende hånd, når en kollega ikke trives Kollegastøtte - en hjælpende hånd, når en kollega ikke trives Ved Anne Marie Byrjalsen Cand. Pæd. Pæd. Program Hvad er kollegastøtte? At gå som katten om den varme grød skal/ skal ikke Mistrivsel/ ubalance

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

At leve videre med sorg 2

At leve videre med sorg 2 At leve videre med sorg 2 Strandby kirkecenter d. 27. januar 2015 Ved psykolog, aut. Aida Hougaard Andersen, Agape 1. Hvordan leve og leve videre med sorg? 2. Hvad kan jeg selv gøre? 3. Hvordan stå ved

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Sorg og krise Handleplan ved Skilsmisse, sygdom og dødsfald Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Indholdsfortegnelse: Side 1 Målsætning Side 2 Omsorgshandleplan - skilsmisse

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE SORGPLAN for SKØRPING SKOLE Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen er blevet til efter et foredrag af Jes Dige

Læs mere

Tab og sorg i skolehverdagen

Tab og sorg i skolehverdagen Indhold: Tab og sorg i skolehverdagen Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når "det, der ikke må ske, sker". 1.Alvorlige ulykker og pludselige dødsfald. 2.Når skolen mister en elev.

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Teen-tro. Bøn og bibel. For teenagere. Cecilie Marie Thams Nord Hansen og Lasse Holmgaard Iversen. Kristent Pædagogisk Institut

Teen-tro. Bøn og bibel. For teenagere. Cecilie Marie Thams Nord Hansen og Lasse Holmgaard Iversen. Kristent Pædagogisk Institut een-tro Bøn og bibel For teenagere Cecilie Marie hams Nord Hansen og Lasse Holmgaard Iversen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Alting har en tid... Alting har en tid siger Bibelen Der

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Børn i sorg og krise

Børn i sorg og krise Børn i sorg og krise Gå ikke foran mig - måske følger jeg ikke efter. Gå ikke bagved mig - måske viser jeg ikke vej. Gå ved min side - og vær blot min ven. Camus Udarbejdet af Kastrup Skole 2004 1 I 2002

Læs mere

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Prædiken til påskesøndag 2015 Af Lise Rind 1 tekstrække FRA EN VIRKELIGHED, hvor livet er

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

SORG - HANDLEPLAN. Det er ikke muligt eller ønskeligt at opliste alle de forskellige situationer, der kan opstå, for to tilfælde er ikke ens.

SORG - HANDLEPLAN. Det er ikke muligt eller ønskeligt at opliste alle de forskellige situationer, der kan opstå, for to tilfælde er ikke ens. SORG - HANDLEPLAN Forord: En omsorgsplan er et praktisk værktøj, man kan gribe til, i tilfælde af alvorlige ulykker og dødsfald blandt børn, forældre og ansatte. Hensigten er at hjælpe den eller de ansatte

Læs mere

Krise-sorgplan. Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med.

Krise-sorgplan. Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med. Krise-sorgplan Vi har i MED-udvalget vedtaget Gladsaxe Kommunes omsorgsplan, som vi regner med alle gør sig bekendt med. For overskuelighedens skyld har vi lavet denne pjece med hovedpunkterne. Der vil

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Krise- og sorgplan for Susålandets skole

Krise- og sorgplan for Susålandets skole Krise- og sorgplan for Susålandets skole Denne plan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer hvor ulykker eller dødsfald rammer skolen. Planen er opdelt

Læs mere

SORGPLAN FOR BillundSkolen

SORGPLAN FOR BillundSkolen SORGPLAN FOR BillundSkolen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan tages i anvendelse, når det der ikke må ske, sker. For at sikre omsorg kræves ikke et overmenneske, men et medmenneske. Det

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

SORG OG KRISEPLAN I DAGPLEJEN

SORG OG KRISEPLAN I DAGPLEJEN SORG OG KRISEPLAN I DAGPLEJEN Telefonliste: Ledelsen i Dagplejen Navn: Mobil ARBEJDE Tlf ARBEJDE Mobil PRIVAT Ole Lund 4019 6785 4019 6785 2255 5691 Gitte Waters 5129 1068 6223 4615 2073 7543 Ulla Dinesen

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere