Tryghed og mindre kriminalitet via byplanlægning 24. april 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tryghed og mindre kriminalitet via byplanlægning 24. april 2012"

Transkript

1 Projektbeskrivelse Odinsvej 19, Glostrup Tlf Fax dkr@dkr.dk Tryghed og mindre kriminalitet via byplanlægning 24. april 2012 Indledning Med herværende projekt er Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden gået sammen om at skabe større tryghed og forebygge kriminalitet ved at bruge planlægning af de fysiske bymiljøer som redskab. Rådet og Tryg- Fonden ønsker med projektet at skabe bedre mulighed for at inddrage den fysiske planlægning i det lokale kriminalpræventive arbejde og herunder at benytte os af de relativt nye muligheder for udvikling af det lokale kriminalpræventive samarbejde, som opstod ved oprettelsen af kredsog lokalråd 1. DKR-nummer: Sagsbehandler: KN Denne projektbeskrivgelse er version 2. En anden væsentlig begrundelse for projektet er en forøget viden om sammenhængen mellem fysiske bymæssige forhold på den ene side og problemer med kriminalitet, offentlig uorden og utryghed på den anden 2. Efter rådets og TrygFondens opfattelse bør planlægning af fysiske bymiljøer derfor nu have en større plads i det samlede kriminalpræventive arbejde. 1 I nærværende projektbeskrivelse defineres kreds- og lokalråd i relation til politikredsens kriminalpræventive samarbejdsfora bestående af repræsentanter fra bl.a. politi og kommuner, jfr. retsplejelovens kap. 11. Se i øvrigt 2 Der henvises fx til Svend Trollegaard m.fl.: Sammenhængen mellem forekomsten af kriminalitet og de by- og bebyggelsesmæssige forhold i og omkring gerningsstedet, København 2001, Tryghed i parcelhusområder, SBi 2006, Veje til tryghed, SBi 2003, Byrum for alle, SBi 2007.

2 Den nævnte viden handler fx om sammenhænge mellem særlige fysiske byforhold og kriminalitet som indbrud, tyveri og hærværk og om utryghed forbundet med fysisk forfald og dårlige oversigtsforhold. Sammenhængen gælder også den modsatte vej; at bestemte fysiske bymæssige forhold kan medvirke til at begrænse kriminalitet og skabe god orden og tryghed. Side 2 Både her i landet og i udlandet er der siden 1970 erne sideløbende med forskningen i nævnte sammenhæng blevet arbejdet med særlige overvejelser ved planlægning af byens fysiske miljø som en strategi mod kriminalitet og utryghed. I modsætning til mere traditionel kriminalprævention, der tager udgangspunkt i gerningsmandens motivation til kriminalitet, tager strategien om kriminalprævention ved fysisk planlægning udgangspunkt i teorier, der søger at forklare variationerne i kriminaliteten på forskellige steder og over tidsperioder. Hensigten er at pege på variationer i mulighederne for at begå kriminalitet og finde svar på, hvordan disse muligheder kan reduceres. Det har ført til ideen om, at hensigtsmæssig design og god brug af det bebyggede miljø kan føre til mindre kriminalitet, mindre frygt for kriminalitet og til en generelt forbedret livskvalitet. Strategien forholder sig derfor til stedet i bred forstand, herunder til det mulige gerningssted; og det er således de by- og bebyggelsesmæssige forhold, der er emner for overvejelser og tiltag. Strategien betegnes i udlandet som CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design) og går primært ud på at skabe bedre uformel eller naturlig overvågning af byen samt bedre beskyttelse af liv og ejendom under borgernes almindelige brug af byen. Desuden går den i nogen grad ud på at skabe miljøer, der stimulerer til andre aktiviteter end kriminalitet. Tiltagene kan f.eks. ske ved at forbedre oversigtsforhold på særlige steder, skabe mere befolkede byrum, bedre social interaktion i boligområder, større psykologisk ejerskab hos borgerne til bestemte områder, bedre omdømme gennem fysiske foranstaltninger, bedre vedligeholdelse eller lignende. Tanken er, at overtrædelse af alment accepterede adfærdsnormer bliver vanskelig på grund af en oplevet større risiko for opdagelse eller på grund af, at den normdannende, gode adfærd virker demotiverende for normbrud. Strategien kan virke på mange niveauer i byudviklingen; f.eks. i forhold til en mere overordnet planlægning af byområder, indretning og design af lokalområder og i forhold til specifik indretning af nærmiljøet. Den kan ligeledes tjene som middel til at nedbringe kriminalitet i bestemte områder, men også som et værdifuldt element i et generelt områdeløft, uden at der nødvendigvis fokuseres på kriminalitet og utryghed. Desuden vil den som regel have en så generel karakter, at den forholder sig til kriminalitet eller utryghed i hele det valgte område og i praksis til forskellige typer af kriminalitet i området.

3 I begrundelsen for herværende projekt indgår desuden det faktum, at der gennem de senere år er sket en markant stigning i en enkelt forbrydelseskategori, nemlig indbrud i private hjem. I 2009 blev der anmeldt knap indbrud 50 % flere end i Forsikringsbranchen anslår, at erstatningsudbetalingerne i den anledning løb op i mere end en milliard kr. Internationale undersøgelser viser samtidig, at der i Danmark anmeldes mange indbrud i forhold til antallet af boliger i sammenligning med andre lande. Side 3 Det var baggrund for en skrivelse fra april 2010 fra Justitsministeriet, Indbrud i private hjem kurven skal knækkes. Ministeriet fremsætter ønske om at gøre boligområderne mere trygge. Det angives videre, at den måde, som et boligområde er indrettet på herunder tilrettelæggelsen af stisystemer, adgangsveje, belysning og beplantning har stor betydning for risikoen for at blive udsat for indbrud og anden utryghedsskabende kriminalitet i området. Der refereres endvidere til udenlandske undersøgelser, som viser, at kriminalpræventive hensyn, når de indtænkes bevidst og aktivt ind i lokalplanlægningen, medfører en markant nedgang i antallet af indbrud i området. Udformning af selve boligområdet på baggrund af kriminalpræventive hensyn har således i Holland reduceret antallet af indbrud med 40 %. Endvidere nævnes en dansk undersøgelse fra 1996 om forebyggelse af kriminalitet i bestemte boligområder, der tilsvarende viste, at antallet af indbrud i de boligområder, hvor kriminalpræventive hensyn var en eksplicit del af planlægningsgrundlaget, var så lavt som % af antallet af indbrud i sammenlignelige boligområder 3. Ministeriet konkluderer, at en styrket inddragelse af kriminalpræventive hensyn i lokalplanlægningen kan have en betydelig effekt, når det drejer sig om at nedbringe antallet af indbrud i et lokalområde. Som indledning skal endelig nævnes at projektet gennemføres med faglig bistand fra Miljøministeriet via Naturstyrelsen. Blandt interessenterne er desuden Justitsministeriet og Kommunernes Landsforening. Projektets formål Formålet med projektet er at reducere kriminalitet og øge tryghed gennem planlægning af byens fysiske miljø ved at kombinere viden om kriminalprævention og tryghedsfremme med god planlægningspraksis i kommunerne. 3 Forebyggelse af kriminalitet en undersøgelse af seks boligområder i Københavns omegn (SBi 1996).

4 Målgruppe Planlægningsmyndighederne i alle landets kommuner, særligt byplanlæggere, der beskæftiger sig med kommune- og lokalplanlægning i forhold til omdannelse eller udvikling af by- og boligområder. Side 4 I projektets første del er målgruppen planlægningsmyndighederne i kommunerne Aarhus, Esbjerg, Ballerup, Guldborgsund og Kalundborg, der fungerer som eksempelkommuner. Naturstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Dansk Byplanlaboratorium vil desuden til en vis grad indgå i målgruppen. Endvidere er lokalrådene en væsentlig målgruppe for den viden om kommunernes mulighed for at inddrage byplanlægning i kriminalitetsforebyggelsen, som projektet kan levere. I forhold til lokalrådene korresponderer projektet med projektet GAVN 4. Hvor et lokalråd identificerer udfordringer med områderelateret kriminalitet og utryghed, byder herværende projekt på metoder og handlemuligheder. Mål Slutmål: at bidrage til en planlægning, der skal nedbringe indbrud og andre former for kriminalitet som fx tyveri, hærværk og vold, ligesom den skal bidrage til at øge borgernes tryghed generelt. At kombinere viden om kriminalprævention og tryghedsfremme med god planlægningspraksis i eksempelkommunerne ved at 1) sikre en hensigtsmæssig organisatorisk forankring af projektet i kommunerne 2) indskrive afsnit om forebyggelse af kriminalitet og tryghedsfremme i overordnede plandokumenter som kommuneplan for og plan for omdannelsesområder samt i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner 3) udvikle konkrete rutiner og sagsgange omkring kriminalpræventiv og tryghedsskabende tankegang til brug for kommunens forskellige planniveauer og løbende planproces 4 GAVN (Gennemførlig, anvendelig, vidensbaseret, nyskabende) er et undersøgelseskoncept, der udvikles af DKR, og som indeholder anmeldelsestal, udvalgte registerdata samt et spørgeskema. Målet er at udvikle et koncept, der kan give kommuner og lokalråd viden om egne særlige kriminalitetsudfordringer med henblik på at prioritere rigtigt i den kriminalpræventive indsats.

5 4) sikre tilstedeværelse af nødvendige kompetencer til indarbejdelse af kriminalpræventive og tryghedsskabende metoder i konkrete planer for omdannelse og fornyelse af by- og boligområder Side 5 At uddanne kommunale byplanlæggere fra eksempelkommunerne i relevant viden om kriminalpræventive og tryghedsskabende metoder, jfr. kompetenceprofil At sikre den kriminalpræventive og tryghedsskabende tankegang ved overgang fra planlægning til udførelse og drift i eksempelkommunerne samt at undersøge kommunernes handlemuligheder i denne forbindelse At evaluere og dokumentere processen og planresultaterne i eksempelkommunerne og på denne baggrund udforme en eksempelsamling samt generelle handlingsguider, der kan anvendes på de forskellige planniveauer under byplanlægningen i alle landets kommuner At sikre en fremadrettet forankring af viden om kriminalprævention og tryghedsfremme i planlægningsarbejdet i alle landets kommuner via fokus på bedste viden om vidensspredning og opskalering af effekt At formidle viden om projektets resultater og arbejdets potentiale til landets lokalråd. Organisation af projektet Projektejer Projektejer er styregruppen for samarbejdet mellem TrygFonden og DKR. Styregruppe Der oprettes en styregruppe, der sikrer, at projektet når i mål med succes. Gruppen består af en repræsentant fra Naturstyrelsen, repræsentanter fra DKR samt en repræsentant fra hver af de deltagende kommuner (se særskilt bilag). Gruppen kan evt. udvides i projektperioden. Projektledelse - Projektchef Katrine Egaa Molin - Fagkonsulent Karsten Nielsen Netværksgruppe Netværksgruppen er projektets arbejdsgruppe. Gruppen har til opgave at diskutere faglige og organisatoriske problemstillinger, arbejde med projektet i praksis mellem møderne og bidrage til evalueringen.

6 Gruppen består af samtlige direkte involverede kommunale medarbejdere, ledere samt projektleder (se særskilt bilag). Side 6 Følgegruppe Gruppens medlemmer har til formål at være ambassadører for projektet, yde sparring, formidle viden og fungere som informationskanaler for projektets resultater. Følgende tænkes inviteret til at deltage i følgegruppen: - TrygFonden - Dansk Byplanlaboratorium - Statens Byggeforskningsinstitut - Kommunernes Landsforening - NFC i Rigspolitiet - Boligselskabernes Landsforening - Foreningen af Byplanlæggere - Netværk for Yngre Planlæggere (NYP) - En repræsentant for byplanuddannelserne - Servicestyrelsen, metode - DKRs sekretariat - Formanden for DKRs by- og boligudvalg - Evt. andre medlemmer. Faglig kriminalpræventiv referencegruppe Gruppen har til formål at bidrage med metodemæssig kriminalpræventiv viden samt yde sparring, herunder til kommunerne ved udarbejdelse af konkrete planer for byområder. Gruppen består af - Lektor på arkitektskolen i Kbh. Bo Grönlund - Politikommissær i Rigspolitiet John Radmer - Projektleder og fagkonsulent Karsten Nielsen, DKR. Projektets tidsramme Arbejdet med at klargøre projektet er påbegyndt i DKR ultimo 2010 og fortsætter i hele Fra 2012 løber projektet i tre år til og med Projektets erfaringer skal derpå kunne anvendes af alle landets kommuner. Aktiviteter Projektet har været under forberedelse og introduktion fra december 2010 og forberedes fortsat i hele DKR har inviteret fem kommuner til at deltage som eksempelkommuner i projektet. De kommuner, der er inviteret, er

7 udvalgt på baggrund af deres størrelse og geografiske placering med henblik på at opnå en så bred repræsentation af landets kommuner som muligt. De fem kommuner Aarhus, Esbjerg, Ballerup, Kalundborg og Guldborgsund har indvilliget i at deltage som eksempelkommuner i projektet. Kommunerne har under en overvejelsesfase informeret kort om, hvordan man i kommunen kunne tænke sig at organisere projektet med hensyn til personaleforbrug, tidsforbrug, og i hvilke byområder kommunen ønsker at indarbejde kriminalpræventive og tryghedsskabende hensyn. DKR har gennemført et introduktionsforløb for 15 byplanlæggere fra de fem kommuner (netværksgruppen) med fokus på den eksisterende viden om kriminalpræventive og tryghedsskabende hensyn i byplanlægningen. For at kunne trække på andres erfaringer i projektet vil DKR afdække internationale erfaringer med at anvende og implementere kriminalpræventive byplanstrategier samt danske erfaringer med forandringsstrategier i forhold til at indarbejde andre emner i kommunal forvaltningspraksis. DKR vil samle de 15 byplanlæggere til endnu et introduktionsmøde, hvor det skal diskuteres, hvordan emnet kan indarbejdes i kommunens forskellige planniveauer. DKR indkalder til møde i projektets styregruppe med henblik på at drøfte herværende projektoplæg. DKR udarbejder et udkast til evalueringsdesign, med henblik på at dette kan drøftes og udformes endeligt i projektets styregruppe, således at det kan sendes i udbud tidligt i Side 7 DEL 1 UDVIKLING: 1 Projektets formelle opstart og organisering 1. januar 2012 til ca. udgangen af februar Der indgås en forpligtende samarbejdsaftale mellem DKR og de deltagende kommuner - eventuelt ved at involvere kommunens repræsentanter på det politiske niveau. På baggrund af det udarbejdede evalueringsdesign udbydes evalueringsopgaven til udpegning af ekstern evaluator. Eksempelkommunerne udvikler i denne samt følgende fase en planpraksis, hvor viden om forebyggelse af kriminalitet og tryghedsskabelse indarbejdes i kommune- og lokalplanlægningen. Der indkaldes til det halvårlige møde i styregruppen. Følgegruppen sammensættes, og der indkaldes til et møde, hvor projektet introduceres. Sekretariatet gennemfører møder med lokalrådene i de fem eksempelkommuner og med politikredsenes OPA-centre (Operativ planlægning og analyse) med henblik på at informere om projektet og forberede sig på forespørgsler fra kommunens byplanafdeling vedr. kriminalitetsstatistik for bestemte byområder. 2 Sparring, uddannelse og fortsat udvikling af planpraksis i eksempelkommunerne - januar 2012 til ca. okt DKR skaber mulighed for løbende drøftelse af projektet, vidensdeling og ideudveksling i forbindelse med udarbejdelse af

8 planer. Det sker ved netværksmøder - dels fysiske møder, dels møder og udveksling via gruppe og digital dialogplatform. DKR tilbyder løbende dialog med kommunerne om processen i kommunen. DKR tilbyder konsulentsparring i forbindelse med udarbejdelse af konkrete planer for bestemte byområder. Konsulentsparringen kan DKR tilbyde på baggrund af viden om forebyggelse af kriminalitet og forbedring af tryghed. DKR gennemfører et endagskursus for netværksgruppen i foråret eller forsommeren Kurset handler om den nyeste viden om forebyggelse af kriminalitet og forbedring af tryghed via bevidst udformning af bebygget miljø og rumlig udformning. Desuden fokuserer kurset på relevante spørgsmål, fx tryghedshensynets samspil med andre værdier for et godt bymiljø. DKR stiller undervisningsmateriale fra ovennævnte uddannelse samt fra introduktionsforløbet i maj 2011 til rådighed til brug i den kommunale forvaltning. DKR arrangerer en tredages-studietur med fokus på metodeforståelse for netværksgruppen, styregruppen og evt. andre. Studieturen fokuserer på viden fra forskningsinstitutioner, der har arbejdet med sammenhængen mellem det bebyggede miljø, kriminaliteten og trygheden. Desuden indgår der besøg i særlige byområder, der har indarbejdet disse hensyn på en banebrydende måde, f.eks. i Holland, England eller Sverige. DKR foranlediger, at der udarbejdes en systematisk oversigt, der afdækker national og international viden om sammenhænge mellem kriminalitet og stedspecifikke forhold. Hvad virker, og hvad virker ikke? Eksempelkommunerne udvikler konkrete planredskaber, modeller og principper til de forskellige niveauer i byplanlægningen. Fokus ligger på, at der opnås en kriminalpræventiv og tryghedsskabende virkning af omdannelse og fornyelse af by- og boligområder. Kommunerne undersøger samtidig, hvordan det kriminalpræventive hensyn kan spille sammen med andre hensyn for et godt bymiljø, f.eks. hensyn til trafik, bevægelse, klima, erhverv, lokale værdier m.v. Eksempelkommunerne indarbejder det kriminalpræventive og tryghedsskabende hensyn i lokalplaner for konkrete byområders fornyelse, omdannelse eller renovering. Eksempelkommunerne danner i forbindelse med planarbejdet overblik over relevante potentielle samarbejdspartnere, f.eks. repræsentanter for boligområder, organisationer m.v. Eksempelkommunerne skaber sig et overblik over de umiddelbare vanskeligheder, der opstår, når der indarbejdes kriminalpræventive og tryghedsskabende hensyn i planlægningen. Det kan dreje sig om økonomiske, organisatoriske, byplanmæssige eller arkitektoniske hensyn. Kommunerne leverer herefter forslag til løsninger. Eksempelkommunerne undersøger, hvordan arbejdet med kriminalprævention i forhold til kommune- og lokalplanlægning kan indarbejdes som en del af det eksisterende lokale kriminalpræventive samarbejde i kreds- og lokalråd. Side 8

9 3. Evaluering fra ca. marts 2012 til udgangen af Evalueringen påbegyndes snarest efter projektets opstart og fortsætter, formentlig indtil udgangen af Evaluator opsamler løbende erfaringer og resultater fra projektforløbet i eksempelkommunerne. Evalueringen tydeliggør, hvilke resultater de enkelte eksempelkommuner er nået frem til, både i forhold til planprocessen og i forhold til de oprindelige planer. Det skal altså fremgå af evalueringen, hvilke ændringer af planerne projektarbejdet har medført. Evalueringen eksemplificerer, hvordan tryghedsskabende og kriminalpræventive hensyn er indarbejdet metodemæssigt i planer for konkrete byområder. Evalueringen omfatter ligeledes en beskrivelse af kontekstuelle forhold, herunder lovgivning, kommunale regelsæt og procedurer og andre vedtagne regler, som der skal tages hensyn til, samtidig med at der fokuseres på kriminalprævention. Ekstern evaluator udarbejder en evalueringsrapport. På baggrund af de indhøstede erfaringer fra eksempelkommunerne udarbejdes forslag til handlingsværktøj for byplanlæggere. Under arbejdet med handlingsværktøjet tages der hensyn til politiske, processuelle, organisatoriske, byplanmæssige, kriminalpræventive og øvrige forhold ligesom der udarbejdes forslag til en optimal forankringsproces i landets kommuner. Ekstern evaluator gennemfører i øvrigt evalueringen med reference til det udarbejdede evalueringsdesign. Evaluator kan desuden komme med forslag til, hvordan der efter projektperioden kan finde en opfølgning sted, hvor der fokuseres på, i hvilket omfang den kriminalpræventive tænkning er udbredt i kommunernes planlægning og i hvilket omfang den er indarbejdet på forskellige planniveauer og gennemført ved fysisk forandring. Side 9 DEL 2 FORMIDLING OG FORANKRING 1 - Formidling løbende i projektperioden med fokus på perioden fra udgangen af 2013 til begyndelsen af Erfaringerne indsamles løbende og formidles af DKR, Naturstyrelsen og Dansk Byplanlaboratorium (evt. kan flere deltage) vha. nyhedsbreve, artikler i tidsskrifter og lignende. Der udarbejdes et endeligt handlingsværktøj (guide) på baggrund af udkastet fra evaluator og evalueringsrapporten. DKR og Naturstyrelsen formidler viden og erfaringer fra projektet til alle landets kommuner. Formidlingen sker ved brug af evalueringsrapporten og det udarbejdede handlingsværktøj og foregår ved udsendelse af breve og s, temamøder, artikler i tidsskrifter, nyhedsbreve og lignende. I et samarbejde mellem Naturstyrelsen og DKR tilbydes en introduktion til projektresultatet på en temadag for byplanlæggere i hver region. DKR afholder en resultatkonference/temadag med oplæg fra deltagerne fra hver af de deltagende fem kommuner. Her præsenteres anden ny viden på området fra Danmark eller udlandet.

10 2 - Forankring i landets kommuner opstart i perioden ultimo 2013 til ultimo Forslag til og muligheder for forankring i landets kommuner afsøges i hele projektperioden. Afsøgningen sker i dialog mellem styregruppen, eksempelkommunerne, DKR og evaluator. Det kan tænkes, at forløbet giver grundlag for et nyt projekt om forankring i kommunerne, der kan styrke eksempelprojektet metodemæssigt, og som kan konkretiseres senere. På nuværende tidspunkt tænkes på følgende konkrete forslag til forankring i kommunerne: 1) Udvikling af uddannelsesforløb for byplanlæggere med henblik på, at det gennemføres af ekstern udbyder 2) Udvikling af samarbejde mellem kommunernes byplanafdelinger og lokalråd Side 10

11 Budget I alt for : kr. Side Projektledelse Vidensopsamling Uddannelse/netværk Møde og transport Formidlingsaktiviteter (inkl. materialer, konference mv.) Evaluering I alt De deltagende kommuner bidrager til projektet med personaletimer, anslået til 300 personaletimer for hver kommune fordelt over hele projektperioden.

12 Medlemmer af styregruppen er: Planchef Peter Bagge, Esbjerg Kommune Planchef Anne Schmidt Andersen, Aarhus Kommune Teamleder, arkitekt Pernille Nielsen, Guldborgsund Kommune Planchef Lone Schock, Ballerup Kommune Byplanlægger Laila Christensen, Kalundborg Kommune Afdelingschef Sanne Kjær, Naturstyrelsen Projektleder, civilingeniør Mikkel Henriques, Naturstyrelsen Projektchef Katrine Egaa Molin, Det Kriminalpræventive Råd Forebyggelseschef Marjun á Lad, Det Kriminalpræventive Råd Projektleder, fagkonsulent Karsten Nielsen, Det Kriminalpræventive Råd. Side 12 Medlemmer af netværksgruppen: Aarhus Kommune Planchef Anne Schmidt Andersen Arkitekt Carsten Lützen Arkitekt Merete Odgaard Esbjerg Kommune Byplanlægger Tommy Dybdahl Nielsen Byplanlægger Karin Lindved Landskabsarkitekt Steen Gelsing Guldborgsund Kommune Teamleder og arkitekt Pernille M. Nielsen Kulturgeograf Anders Olesen Kalundborg Kommune Byplanlægger Laila L. Christensen Teamleder, arkitekt Jesper Handberg Ballerup Kommune Byplanlægger Tina Allerelli Vestergaard Landskabsarkitekt Lars Algreen Byplanlægger Annegitte Hjort Planchef, arkitekt Lone Schock SSP-konsulent Astrid Heindorff Lektor Bo Grønlund, Arkitektskolen i København Projektleder og fagkonsulent Karsten Nielsen, DKR.

Udvalget for Boligområder og Tryg By

Udvalget for Boligområder og Tryg By Udvalget for Boligområder og Tryg By Borgmesterkontoret Flakhaven 2 Postboks 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65511006 Fax 66139209 E-mail bmf@odense.dk Der er møde i Udvalget for Boligområder og Tryg

Læs mere

Projektbeskrivelse. 26. oktober 2011. DKR-nummer: 11-0123-0137. Forebyggelse af ungdomskriminalitet. Sagsbehandler: GLI

Projektbeskrivelse. 26. oktober 2011. DKR-nummer: 11-0123-0137. Forebyggelse af ungdomskriminalitet. Sagsbehandler: GLI Projektbeskrivelse 26. oktober 2011 Forebyggelse af ungdomskriminalitet Baggrund for projektet Udviklingen i ungdomskriminaliteten har gennemløbet en forandring gennem de seneste 20 år. De lovlydige er

Læs mere

Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet

Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge kræver langsigtede strategier

Læs mere

DKRS STØRSTE INDSATSER DE KOMMENDE ÅR

DKRS STØRSTE INDSATSER DE KOMMENDE ÅR DKRS STØRSTE INDSATSER DE KOMMENDE ÅR ANALYSER & UNDERSØGELSER Udviklingen i vold begået af kvinder De seneste ti år er antallet af strafferetlige afgørelser for vold, hvor gerningspersonen er en kvinde,

Læs mere

Generel handlingsplan for 2011 Lokalrådet i Silkeborg kommune

Generel handlingsplan for 2011 Lokalrådet i Silkeborg kommune Generel handlingsplan for 2011 Lokalrådet i Silkeborg kommune Denne generelle handlingsplan er udarbejdet på baggrund af samarbejdsplanen for 2011 indgået mellem Midt- og Vestjyllands politi, kommunerne,

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens plan til bekæmpelse af kriminalitet i ghettoer

Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens plan til bekæmpelse af kriminalitet i ghettoer POLITIAFDELINGEN januar 2011 Polititorvet 14 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 0006 E-mail: Web: rpcha@politi.dk www.politi.dk Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens

Læs mere

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS MIDT- OG VESTSJÆLLANDS 22. maj 2007 + bilag LOKALPOLITIET POLITIINSPEKTØREN Kornerups Vænge 12 4000 Roskilde Telefon: 4635 1448 Indvalg: 4632 1551 Lokal: 3006 Mobiltlf.: 2510 7625 E-mail: HGM001@politi.dk

Læs mere

Bestyrelsesmøde SSP-Samrådet

Bestyrelsesmøde SSP-Samrådet Referat fra bestyrelsesmødet Torsdag den 21. november 2013 Nr. Punkt Kommentar og opsamling Deltagere: Fraværende: Afbud fra Michael Melbye, Mads Hardahl-Haugaard DAGSORDEN Årsmøde 2014 Fagudvalg Økonomi

Læs mere

Tingbjerg-Husum Partnerskab - partnerskabsaftale

Tingbjerg-Husum Partnerskab - partnerskabsaftale Tingbjerg-Husum Partnerskab - partnerskabsaftale Aftale om partnerskab for Tingbjerg-Husum Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP København, fsb, SAB/KAB og AAB indgår med denne aftale et forpligtende

Læs mere

Center for Beskæftigelse & Omsorg

Center for Beskæftigelse & Omsorg Center for Beskæftigelse & Omsorg Evalueringen af PSP samarbejde i Faxe Kommune Maj Baggrund... Evalueringsmetode... Statusrapport... Mødedeltagelse... Deltagernes vurdering af tidsforbrug på møderne...

Læs mere

Generel handlingsplan for 2010 Lokalrådet i Holstebro kommune

Generel handlingsplan for 2010 Lokalrådet i Holstebro kommune Generel handlingsplan for 2010 Lokalrådet i Holstebro kommune Denne generelle handlingsplan er udarbejdet på baggrund af samarbejdsplanen 2010 for Midt- og Vestjyllands Politi og samtidig på baggrund af

Læs mere

Om kriminalprævention og tryghedsarbejde gennem byplanlægning og bygningsudformning

Om kriminalprævention og tryghedsarbejde gennem byplanlægning og bygningsudformning Om kriminalprævention og tryghedsarbejde gennem byplanlægning og bygningsudformning Bo Grönlund, arkitekt maa, Kunstakademiets Arkitektskole, København Kommunale 1) Kommunens ansvar for tryghed i hele

Læs mere

Partnerskabsaftale for Folehaven Tryghedspartnerskab

Partnerskabsaftale for Folehaven Tryghedspartnerskab Partnerskabsaftale for Folehaven Tryghedspartnerskab 2018-2021 1 1. Aftale om Folehaven Tryghedspartnerskab Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP København og boligforeningen 3B indgår med denne aftale

Læs mere

Forebyggelse af kriminalitet. - fire grundbegreber

Forebyggelse af kriminalitet. - fire grundbegreber Forebyggelse af kriminalitet - fire grundbegreber Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup Tlf. 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Juni 2009 Kopiering tilladt med kildeangivelse Forebyggelsens

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Afbud: Gitte Byg De Araujo, Kriminalforsorgen, Arbejdsmarkedschef Stine Hollendsted

Afbud: Gitte Byg De Araujo, Kriminalforsorgen, Arbejdsmarkedschef Stine Hollendsted Hillerød Kommune REFERAT Møde i Det Kriminalpræventive lokalråd Dato: 18. marts 2019 Sted: Ploven, Hillerød Rådhus Deltagere: Kultur og Udviklingschef Pia Kjær (formand), Vicepolitiinspektør Brian Stybe

Læs mere

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken.

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken. PROJEKTOPLYSNINGER 1 Indsatsens formål Esbjerg Kommune ønsker en bredere koordineret og målbar indsats på det boligsociale område med henblik på at gøre udsatte boligområder velfungerende og attraktive.

Læs mere

Referat af møde i kredsrådet for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. onsdag den 5. december 2012 kl

Referat af møde i kredsrådet for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. onsdag den 5. december 2012 kl NÆSTVED Ledelsessekretariatet Parkvej 50 4700 Næstved Telefon: 5531 1448 Direkte: 5577 5533 Lokal: 2551 Telefax: 5531 1502 Mobil: 4132 8267 E-mail: Web: pha010@politi.dk www.politi.dk Referat af møde i

Læs mere

Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø.

Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. Tryghedsvandringer Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. Man går en tur i boligområdet for at finde utrygge steder, der kan forbedres. Man kigger efter steder, der er behagelige

Læs mere

Informationsmøde om Netværkssamråd. Oktober 2014

Informationsmøde om Netværkssamråd. Oktober 2014 Informationsmøde om Netværkssamråd Oktober 2014 Program Kl. 10.00 Velkomst Kl. 10.10 Den nye lovgivning om netværkssamråd baggrund og intentioner. Kl. 10.40 Socialstyrelsens rådgivning i forbindelse med

Læs mere

Derfor har Aarhus Kommune og Østjyllands Politi indgået et samarbejde om en fælles strategi, der skal styrke trygheden i Aarhus.

Derfor har Aarhus Kommune og Østjyllands Politi indgået et samarbejde om en fælles strategi, der skal styrke trygheden i Aarhus. Til Til Magistraten Drøftelse Side 1 af 6 Tryg i Aarhus Udkast til en fælles tryghedsstrategi for Østjyllands Politi og Aarhus Kommune Tryghed er et grundlæggende behov for alle mennesker. Det er det,

Læs mere

Generel handlingsplan for 2012 Lokalrådet i Silkeborg kommune

Generel handlingsplan for 2012 Lokalrådet i Silkeborg kommune Generel handlingsplan for 2012 Lokalrådet i Silkeborg kommune Denne generelle handlingsplan er udarbejdet på baggrund af samarbejdsplanen for 2012 indgået mellem Midt- og Vestjyllands politi, kommunerne,

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE - KOMPETENCEUDVIKLING TIL FREMTIDENS BORGERSERVICE

PROJEKTBESKRIVELSE - KOMPETENCEUDVIKLING TIL FREMTIDENS BORGERSERVICE PROJEKTBESKRIVELSE - KOMPETENCEUDVIKLING TIL FREMTIDENS BORGERSERVICE Målgruppe Projektets primære målgruppe er front personale, der møder, betjener og servicerer de borgere, der henvender sig til kommunen

Læs mere

Handlingsplan. for samarbejdet via Politiets Lokalråd i Vejle Kommune Formål.

Handlingsplan. for samarbejdet via Politiets Lokalråd i Vejle Kommune Formål. 16.juni 2017 Sagsbehandler: Frede Nissen SYDØSTJYLLANDS POLITI Patruljecenter Midt Handlingsplan for samarbejdet via Politiets Lokalråd i Vejle Kommune 2017 1.0 Formål. Lokalrådets formål er at virke som

Læs mere

Sikker By. Ingeborg Degn, Chef for Sikker By, Københavns Kommune Mail tlf København 3. november 2016

Sikker By. Ingeborg Degn, Chef for Sikker By, Københavns Kommune Mail tlf København 3. november 2016 / Ingeborg Degn, Chef for, Københavns Kommune Mail id@okf.kk.dk, tlf. 61 10 99 98 København 3. november 2016 programmet Historisk baggrund 2008/2009: København oplevede adskillige banderelaterede skyderier

Læs mere

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme.

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Sådan arbejder vi i Esbjerg Kommune Indhold Introduktion Sådan forstår vi radikalisering og ekstremisme Sådan arbejder vi Sådan er indsatsen organiseret Sådan

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk UDKAST December 2016 Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk 1. Baggrund I England, Tyskland, USA og Canada har man god erfaring med at etablere forpligtigende BID s (Business Improvement Districts)

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Opsamling på erfaringsworkshop

Opsamling på erfaringsworkshop Opsamling på erfaringsworkshop Puljen til efterværn og netværksgrupper 1. februar 2017 Oplevede resultater Overordnet oplever projekterne resultater hos de unge, som er knyttet til sociale kompetencer

Læs mere

Politiets møde med borgerne

Politiets møde med borgerne Initiativer der skal give borgere en bedre oplevelse, når de ringer 112 eller anmelder en forbrydelse til politiet. Samt en styrkelse af politiets digitale indsats. 0/7 12. oktober 2017 Indhold 1. Indledning

Læs mere

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål PROJEKTBESKRIVELSE Sæt skub i egu! Dette projekt afvikles under FoU-programmet 2007. Projektet vedrører erhvervsgrunduddannelsen (egu). Projektet er et samarbejde mellem Undervisningsministeriet og KL.

Læs mere

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN Denne udviklingsplan løber fra oktober 2015 til oktober 2017. Udviklingsplanen er udtryk for overordnede

Læs mere

Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik

Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik Baggrund En typisk problemstilling i forbindelse med et skolevejsprojekt er, at både skoler og forældre forventer, at den tekniske forvaltning løser situationen

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Politiets Tryghedsambassadør -koncept

Politiets Tryghedsambassadør -koncept FOREBYGGELSESSEKRETARIATET & OPERATIV FOREBYGGELSE Politiets Tryghedsambassadør -koncept Nordsjællands Politi Side / Baggrund for konceptet Mange kriminalitetsudfordriger kan ikke løses af politiet alene,

Læs mere

Strategisk handlingsplan 2015-2017

Strategisk handlingsplan 2015-2017 Strategisk handlingsplan 2015-2017 Foto: Lisbeth Holten Indholdsfortegnelse Succeskriterier for handlingsplanen 4 Det kriminalpræventive landskab 2014-2017 5 Hvem er DKR 6 Sådan arbejder DKR 6 Vejen DKR

Læs mere

2. PROJEKTBESKRIVELSE PROJEKTHÅNDBOG S. 19

2. PROJEKTBESKRIVELSE PROJEKTHÅNDBOG S. 19 2. PROJEKTBESKRIVELSE PROJEKTHÅNDBOG S. 19 1. Opgavens formål og baggrund For at sikre fremtidens velfærdssamfund bevæger Hedensted Kommune sig i 2014 over i en ny politisk struktur og selve organisationen

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen i 2013.

Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen i 2013. Vi knækker kurven! projekt om fravær i Borger & Arbejdsmarked 2013 Indledning Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen

Læs mere

Plan for indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge

Plan for indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Plan for indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Indledning Lov 166 om ændring af lov om social service og lov om rettens pleje (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge)

Læs mere

Partnerskab for Tingbjerg

Partnerskab for Tingbjerg BILAG 1 Partnerskab for Tingbjerg Aftale om Partnerskab for Tingbjerg Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP-København, FSB, SAB samt Tingbjerg Fællesråd indgår med denne aftale et forpligtende Partnerskab

Læs mere

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Kommissorium for: Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Opgaven Direktionen fik med budgetaftalen for 2018 til opgave at: Styrke den forebyggende indsats

Læs mere

N O TAT. Projekt Ungdomsuddannelse aktivitetsplan. Mødested Alle møder planlægges afholdt på:

N O TAT. Projekt Ungdomsuddannelse aktivitetsplan. Mødested Alle møder planlægges afholdt på: N O TAT Projekt Ungdomsuddannelse aktivitetsplan Nærværende dokument er en foreløbig tids- og aktivitetsplan for Projekt Ungdomsuddannelse. De væsentligste aktiviteter består i de fem netværksmøder. De

Læs mere

Tryg i Aarhus. Præsentation af udkast til en tryghedsstrategi Magistraten den 16. januar Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune

Tryg i Aarhus. Præsentation af udkast til en tryghedsstrategi Magistraten den 16. januar Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune Tryg i Aarhus Præsentation af udkast til en tryghedsstrategi Magistraten den 16. januar 2017 Baggrund 1/2 I forlig om budgettet for 2017-2020 er der afsat midler til at styrke borgerens tryghed. Forligsteksten

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Samarbejdsplan 2013. for samarbejdet mellem Syd- og Sønderjyllands Politi og kommunerne i politikredsen

Samarbejdsplan 2013. for samarbejdet mellem Syd- og Sønderjyllands Politi og kommunerne i politikredsen Samarbejdsplan 2013 for samarbejdet mellem Syd- og Sønderjyllands Politi og kommunerne i politikredsen Aabenraa Esbjerg Fanø Haderslev Sønderborg Tønder Varde Vejen Indledning Politiet kan ikke skabe tryghed,

Læs mere

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator.

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator. Lærlingeprojektet Øget sikkerhed for elever i bygge- og anlægsbranchen Alt for mange lærlinge 1 og unge nyansatte kommer til skade i bygge- og anlægsvirksomheder og på byggepladser. Forskning om lærlinge

Læs mere

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4

BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 BILAG 2: LEVERANCEBESKRIVELSE I FASE 1, 2, 3 OG 4 JANUAR 2017 1. ORGANISERING AF PROJEKTET Projektet etableres med tre grupper: Arbejdsgruppen har til formål at følge pilotprojektet og levere input til

Læs mere

TRYGHED I BOLIGOMRÅDET

TRYGHED I BOLIGOMRÅDET TRYGHED I BOLIGOMRÅDET Hvordan kan uderum m.m. indrettes, så det forebygger kriminalitet AAB (aabnet.dk) 3.10.2015 Bo Grönlund, arkitekt maa !"#$%"&!'()*$+,",)-./0$,, 1,#&),234563,37893,:;?=@92A7BC6>3,=,DEFGH67@6,

Læs mere

Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema

Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema 2. oktober 2018 Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema Side 1 6 Den samlede ansøgning må højst fylde 10 sider (A4), dertil kan vedlægges bilag. Under hvert enkelt punkt er det forventede indhold og omfang

Læs mere

FAIRPLAY KØBENHAVNS VESTEGNS OGSÅ UDENFOR BANEN

FAIRPLAY KØBENHAVNS VESTEGNS OGSÅ UDENFOR BANEN KØBENHAVNS VESTEGNS FAIRPLAY OGSÅ UDENFOR BANEN PARTNERSKAB MELLEM: Brøndbyernes IF Fodbold A/S Brøndby Kommune Brøndby Support Alpha Brøndby Vestegnens politi Partnerskab for Fairplay - også udenfor banen

Læs mere

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN Denne udviklingsplan løber fra oktober 2015 til oktober 2017. Udviklingsplanen er udtryk for de vigtigste

Læs mere

Bilag 2 Status og resultater for Tingbjerg-Husum Partnerskab

Bilag 2 Status og resultater for Tingbjerg-Husum Partnerskab KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Bilag 2 Bilag 2 Status og resultater for Tingbjerg-Husum Partnerskab Tingbjerg-Husum Partnerskab har følgende overordnede målsætninger: Beboernes

Læs mere

Velkommen til workshoppen Tingbjerg Partnerskab en helhedsorienteret og effektiv tryghedsindsats

Velkommen til workshoppen Tingbjerg Partnerskab en helhedsorienteret og effektiv tryghedsindsats Velkommen til workshoppen Tingbjerg Partnerskab en helhedsorienteret og effektiv tryghedsindsats Fordél jer med max 6 ved hvert bord. Sæt dig gerne sammen med dem du kender fra dit lokalområde eller, Sæt

Læs mere

Kortlægning. Brugen af genoprettende retfærdighed over for unge i høj risiko for kriminalitet. 23. december Sagsnummer:

Kortlægning. Brugen af genoprettende retfærdighed over for unge i høj risiko for kriminalitet. 23. december Sagsnummer: Kortlægning Brugen af genoprettende retfærdighed over for unge i høj risiko for kriminalitet Baggrund 23. december 2014 Sagsnummer: 14-231-0385 På basis af den bedste, mest aktuelle viden rådgiver Det

Læs mere

Status/Afrapportering Tryg Aalborg en mere tryg kommune

Status/Afrapportering Tryg Aalborg en mere tryg kommune Status/Afrapportering Tryg Aalborg en mere tryg kommune Indsats: Et trygt natteliv 2016 Aktiviteter Nedenfor beskrives de aktiviteter der er afholdt og/eller planlægges at blive afholdt Interviews til

Læs mere

Vejledning til interessenthåndtering

Vejledning til interessenthåndtering Vejledning til interessenthåndtering September 2018 Statens it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen version 1.0 Indhold 1. Introduktion til interessenthåndtering... 3 2. Identifikation og prioritering

Læs mere

Guide til tryghedsvandringer

Guide til tryghedsvandringer Forfatter: Tine Sønderby. Guide til tryghedsvandringer S. 1 / 14 Borgere Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup ISBN: 978-87-92966-09-4 April 2013 S. 2 / 14 Kopiering er tilladt med angivelse

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy Positive Devicance Academy Træning og kurser Indholdsfortegnelse 1 Overblik... 1 2 Introduktion til PD som metode... 2 3 Træning i PD praksis... 4 4 Praktiske oplysninger... 7 1 Overblik PD Academy tilbyder

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens beretninger fra Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens beretninger fra Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens beretninger fra 2012 Marts 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens

Læs mere

Et tilbud til 10 kriminalitetstruede familier i Bispehaven & Gellerup

Et tilbud til 10 kriminalitetstruede familier i Bispehaven & Gellerup By- og Boligudvalget 2013-14 BYB Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt EN NY START EN NY START Januar 2014-december 2015 Et tilbud til 10 kriminalitetstruede familier i Bispehaven & Gellerup

Læs mere

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet?

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet? NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Fælles afsæt fælles udvikling Opsamling fra gruppedrøftelserne på

Læs mere

Samarbejde mellem kommune, politi og borgere i København

Samarbejde mellem kommune, politi og borgere i København Side 1 / SIKKER BY: Samarbejde mellem kommune, politi og borgere i København v/ kontorchef Lea Bryld Center for Sikker By Side 2 / Disposition Sikker By Programmet Måling af den lokale tryghed og kriminalitet

Læs mere

TINGBJERG-HUSUM PARTNERSKAB Partnerskabsaftale

TINGBJERG-HUSUM PARTNERSKAB Partnerskabsaftale TINGBJERG-HUSUM PARTNERSKAB Partnerskabsaftale 2017-2020 Aftale om partnerskab for Tingbjerg-Husum Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP København, fsb, SAB/KAB og AAB indgår med denne aftale et forpligtende

Læs mere

Den samlede koordinering sker gennem seks lokalgrupper hvor den gennemgående og samlende kraft er SSP-konsulenten.

Den samlede koordinering sker gennem seks lokalgrupper hvor den gennemgående og samlende kraft er SSP-konsulenten. I forbindelse med budget 2015 blev SSP og Ungdomsklubberne lagt ind under Ungdomsskolen. Flytningen af SSP sker fra d. 1.1.2015 og ungdomsklubberne overgår til Ungdomsskolen fra d. 1.8.2015 Fritidsklub

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Arbejdsgrundlag for det kriminalitets- og misbrugsforebyggende arbejde i SSP-organisationen i Roskilde Kommune

Arbejdsgrundlag for det kriminalitets- og misbrugsforebyggende arbejde i SSP-organisationen i Roskilde Kommune Forebyggelses- og Socialudvalget Social og Sundhed Familie og Børn Sagsnr. 204582 Brevid. 1483568 Ref. PIWI Dir. tlf. 46 31 59 62 piawi@roskilde.dk 27. juni 2012 Arbejdsgrundlag for det kriminalitets-

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for.

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for. Vejledning til ansøgning i Videncenter for Velfærdsledelse Dette er en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet. For yderligere information henvises til www.velfaerdsledelse.dk. Mulige ansøgere opfordres

Læs mere

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen Kilebestyrelsen for i Mimersgadekvarteret (1/5) er et kommende offentligt friareal i Mimersgadekvarteret. s fysiske rammer er det offentligt tilgængelige areal mellem Nørrebrogade ved Nørrebrohallen og

Læs mere

Kommissorium for: Fælles børn Fælles ansvar

Kommissorium for: Fælles børn Fælles ansvar Kommissorium for: Fælles børn Fælles ansvar Indledning Baggrunden for at igangsætte Fælles børn- Fælles ansvar er ambitionen om at arbejde aktivt med børne- og ungepolitikken og styrke den samlede inklusionsindsats

Læs mere

Notat om karrierevejledning i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord

Notat om karrierevejledning i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord Det Regionale Råd! 4. oktober 2007 Dorte Qvesel Dorte.Qvesel@stab.rm.dk 1-01-72-10-07 Notat om karrierevejledning i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord Baggrund Baggrunden for

Læs mere

DAGSORDEN / REFERAT af møde i Lokalrådet for Holbæk Kommune, onsdag den 25. juni 2008.

DAGSORDEN / REFERAT af møde i Lokalrådet for Holbæk Kommune, onsdag den 25. juni 2008. 26. juni 2008 Sagsbehandler: kgr LALPOLITIET Lokalstation Holbæk Vicepolitiinspektøren Rådhuspladsen 1 4300 4300 Holbæk Telefon: 5943 1448 Direkte: 4632 1551 Lokal: 5300 E-mail: kog001@politi.dk DAGSORDEN

Læs mere

JOB-/ROLLEBESKRIVELSE. Kommunikationschef. Fondenes Videnscenter

JOB-/ROLLEBESKRIVELSE. Kommunikationschef. Fondenes Videnscenter JOB-/ROLLEBESKRIVELSE Kommunikationschef Fondenes Videnscenter Funktion: Placering: Refererer til: Kommunikationschef, Fondenes Videnscenter VILLUM FONDEN, Tobaksvejen 10, 2860 Søborg/København Sekretariatschefen

Læs mere

TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG

TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG TJEKLISTE TIL OPSTART AF EN BYGGESAG KORT OM FASEN I denne fase skal der skabes et grundigt fundament for at træffe de rigtige beslutninger for udviklingen i jeres afdeling. I skal også have planlægt og

Læs mere

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Projektoplæg Kontor/afdeling Center for energiadministration Dato 9. maj 2017 Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Indledning Offentlige myndigheder er omfattet af energimærkningen

Læs mere

Version. PROJEKTBESKRIVELSE Strategi for Faaborg-Midtfyn som fællesskab

Version. PROJEKTBESKRIVELSE Strategi for Faaborg-Midtfyn som fællesskab Version PROJEKTBESKRIVELSE Strategi for som fællesskab Projektbeskrivelse Projekt: Strategi for som fællesskab Projektejer: Direktionen Dato: Maj 2014 Baggrund for projektet: I er der et politisk ønske

Læs mere

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Info-center om unge og misbrug Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Indhold Baggrund... 4 Formål... 4 Målgruppe... 5 Unge med sociale problemer og et problematisk forbrug af rusmidler... 5 Målsætninger

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Udsattepolitik for Aarhus Kommune 1. Resume Socialdemokratiet v/ Tatiana Sørensen

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

FOKUSOMRÅDER 1 - VOLD

FOKUSOMRÅDER 1 - VOLD Sag 12/15137 Dok. 13499-15 Handlingsplan 2015 for Lokalråd Varde Kommune og Politi Varde FOKUSOMRÅDER 1 - VOLD Vold i det private og offentlige rum er i høj grad en forbrydelse, der påvirker borgerne.

Læs mere

STRATEGI VI ER TIL FOR BORGERNE NORDSJÆLLANDS

STRATEGI VI ER TIL FOR BORGERNE NORDSJÆLLANDS STRATEGI 2016 VI ER TIL FOR BORGERNE NORDSJÆLLANDS TRYGHED, SIKKERHED, FRED OG ORDEN Nordsjællands Politis opgave er at skabe tryghed, sikkerhed, fred og orden for borgerne i politikredsen. Det sker gennem

Læs mere

Projekt ViVirk R vidensbaserede virksomhedsrettede ressourceforløb

Projekt ViVirk R vidensbaserede virksomhedsrettede ressourceforløb Projekt ViVirk R vidensbaserede virksomhedsrettede ressourceforløb Plan for det lokale projekt ViVirk R Randers Dette er planen for udvikling af det lokale projekt ViVirk R Randers, som er udarbejdet på

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

SAMARBEJDSPLAN KREDSRÅDET 2012

SAMARBEJDSPLAN KREDSRÅDET 2012 Læsø Kommune Frederikshavn Kommune SAMARBEJDSPLAN KREDSRÅDET 2012 Hjørring Kommune Brønderslev Kommune Jammerbugt Kommune Vesthimmerlands Kommune Rebild Kommune Mariagerfjord Kommune Aalborg Kommune 1.

Læs mere

Sagsnr. xx.xx.xx-p20-xx-xx Godkendt dato xx-xx-xxxx Dato xx-xx-xxxx Revideret dato Sagsbehandler Xxxx Xxxxxxx

Sagsnr. xx.xx.xx-p20-xx-xx Godkendt dato xx-xx-xxxx Dato xx-xx-xxxx Revideret dato Sagsbehandler Xxxx Xxxxxxx Sagsnr. xx.xx.xx-p20-xx-xx Godkendt dato xx-xx-xxxx Dato xx-xx-xxxx Revideret dato Sagsbehandler Xxxx Xxxxxxx Projektaftale Projekt Udvikling af Næstved Bymidte 2025 Ansvarlig enhed Projektejer Projektleder

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Mødereferat fra mødet i kredsrådet på Fyn onsdag den 12. december 2007

Mødereferat fra mødet i kredsrådet på Fyn onsdag den 12. december 2007 18. december 2007 J.nr.: 2300-10244-00002-07 Sagsbehandler: Marianne Birck FYNS POLITI Ledelsessekretariatet Hans Mules Gade 1-3 5100 Odense C Telefon: 6614 1448 Direkte: 2555 5856 Lokal: 6717 E-mail:

Læs mere

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1. Teledialog med anbragte børn og unge Projektbeskrivelse Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.0 Projektejer Projektleder Programleder Preben Siggaard, CBF Stinne Højer

Læs mere

Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum. Mellem. SAB, fsb og Københavns Kommune

Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum. Mellem. SAB, fsb og Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Indhold Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum 1. Formål 2. Geografisk afgrænsning 3. Leverancer Bilag 1: Kort Bilag 2: Procesbeskrivelse

Læs mere

Projektbeskrivelse Borgermillionen

Projektbeskrivelse Borgermillionen Til: Teknik- og Miljøudvalget UDVIKLING OG KOMMUNIKATION Dato: 14. marts 2013 Tlf. dir.: 4477 3208 E-mail: eim@balk.dk Kontakt: Erik Sassersen Møller Sagsnr: 2013-6258 Dok.nr: 2013-44536 Projektbeskrivelse

Læs mere

Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden

Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden Oplæg ved ARKITEKTURPOLITISK KONFERENCE Dansk Arkitektur Center 5. december 2008 v/ Helle Juul Kristensen Planlægger, cand. mag. Cittaslow-koordinator

Læs mere

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Punkt 1.4: Trygt Furesø 1 Trygt Furesø Furesø s strategi og indsatser for færre indbrud og øget tryghed Under Byrådets

Læs mere