/ptm/andet udkast

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "25.4.05/ptm/andet udkast"

Transkript

1 /ptm/andet udkast Udkast til revideret projektbeskrivelse for FEP-projektet: Forsknings- og udredningsprojekt om indførslen af den Elektroniske Patientjournal (EPJ) i Nordjyllands Amt, Siden den første projektbeskrivelse dateret er de første empiriske studier afviklet (se nedenfor for oversigt over projektets faser). Det har ført til en ændret og dybere forståelse af, hvad EPJ er i en nordjysk sammenhæng samtidig med, at der skal tages højde for, at tidsplanen for EPJ-implementeringen har flyttet sig. Derfor er der god grund til at genoverveje forsknings- og udredningsstrategien og derfor også udarbejde en ny projektbeskrivelse. Denne reviderede projektbeskrivelse er en omformuleret og kraftigt ændret udgave af den tidligere projektbeskrivelse. Som nævnt i den tidligere projektbeskrivelse anvender Nordjyllands Amt i disse år i overensstemmelse med den nationale strategi betydelige million-beløb på at indføre en såkaldt EPJ. 1 Men det er vanskeligt at skabe sig et overblik over, hvad EPJ egentlig er (fordi det flytter sig hele tiden), hvordan denne proces forløber, eller hvad der kommer ud af disse investeringer ( effekten eller konsekvenserne ). Der er derfor et stort behov for at foretage såvel en kortlægning af, hvad EPJ er - kombineret med en evaluering af, hvilke konsekvenser implementeringen har - gennem en proces- og en effektevaluering. Et forsknings- og udredningsprojekt om indførslen af EPJ i Nordjyllands Amt kan derfor med fordel opdeles i: (1) En procesevaluering, der følger implementeringsprocessen i forhold til EPJ tæt både for at dokumentere, understøtte og evt. bidrage til at justere processen. (2) En effektevaluering, hvor man prøver at skabe sig et overblik over, hvor omfattende ændringer, der er tale om, og om muligt sætte tal på kvantificere ændringerne. Formålet med at kvantificere er både at illustrere ændringernes omfang, men også at undersøge, hvorvidt EPJ fører til eller kan føre til besparelser eller en omprioritering af ressourcerne. Samlet er formålet 1 Dette centrale begreb defineres nærmere nedenfor.

2 2 med evalueringen af beskrive og forstå den stedfundne udvikling og om muligt sætte nogle tal på. Hvad forstår man ved en EPJ i Nordjyllands Amt? I projektbeskrivelsen fra oktober 2004 blev EPJ reelt ikke beskrevet, men blot omtalt som EPJ og dermed indirekte som en samlet veldefineret og velafgrænset teknologi, hvor det interessante ikke var EPJ en, men alene de konsekvenser den afstedkom. Projektbeskrivelsen fokuserede på, hvordan konsekvenserne kunne kortlægges. Herved blev EPJ gjort til en fiks og færdig black box. 2 Allerede ved de første empiriske sonderinger viste det sig imidlertid, at en endelig EPJ ikke eksisterer i Nordjyllands Amt, men først forventes færdig som en fungerende EPJ i Men hvad er en EPJ så? Den ideelle EPJ er en elektronisk udgave af en papirjournal. Alt, hvad der i dag eksisterer i journalen i fysisk form, vil kun forefindes rent elektronisk. 3 Staten har stillet som krav, at amterne som minimum inden 2006 har påbegyndt implementering af et notat- og et medicinmodul (som minimum), hvilket ofte fortolkes som EPJ. Den nordjyske EPJ forstås bedst som en proces, der er på vej mod dette ideelle mål (EPJ er derfor a moving target et bevægeligt mål). Man har her valgt at introducere EPJ en drypvis gennem forskellige moduler. I øjeblikket er man ved at introducere centrale moduler som medicinmodulet (i daglig tale Theriak efter firmanavnet), booking-modulet, billedmodulet (Ris-Pacs) osv. Men altså endnu ikke det centrale notatmodul 4 (den elektroniske udgave af papirdelen af den tidligere papirjournal). Denne centrale del af EPJ en er i udbud i øjeblikket, hvorfor den færdige nordjyske EPJ ikke eksisterer endnu. Dette udbud betegnes i indstillingen om udbud som et 2 Jf. også Latours (1982) brug af dette begreb. 3 Der er dog også en væsentlig forskel mellem EPJ og papirjournalen at EPJ en er organiseret ud fra et forløbsprincip og ikke som papirjournalen efter et kontaktprincip. Denne sondring er ikke så væsentlig i denne projektbeskrivelse, men når selve evalueringen finder sted, kan det vise sig at være en ændring, som har ganske vidtrækkende konsekvenser, og det er en omlægning, der går forud for introduktionen af EPJ en. Det skal være på plads inden den konkrete implementering. Denne brudflad vil muligvis danne udgangspunkt for den tilknyttede Ph.d.-afhandling. 4 Det skal dog understreges, at Frederikshavn sygehus som led i et pilotprojekt i flere år har haft både et elektronisk notat- og medicinmodul. En stor del af evalueringsarbejdet udført af Handelshøjskolen i Århus omfattede netop disse moduler.

3 3 udbud af klinisk proces og integrationsløsning. 5 Klinisk proces er et nyt navn for notat-modulet. Navneskiftet skyldes, at sigtet med notatmodulet har ændret sig. Før satte man i princippet blot strøm til notaterne nu er der sket to store ændringer. For det første skiftet fra kontakt til forløb nævnt i note 3. For det andet vil der være mindre prosa (tekst) og mere kode dvs. at man kan klikke en masse oplysninger frem i stedet for selv at skrive dem. Dette modul skal understøtte den kliniske proces (deraf navnet). Den nordjyske EPJ set som en helhed er imidlertid betydeligt mere ambitiøs end de statslige minimumskrav, idet den skal kunne integrere en stor del af de moduler, som enten allerede er i brug, er under implementering eller vil blive implementeret fremover. I indstillingen om udbud er fremhævet, at løsningen som skal sikre integrationen af: 1. Booking 2. Medicinjournal 3. RIS/PACS 4. Labka II - Klinisk Biokemisk område 5. ADbakt - Klinisk Mikrobiologisk område 6. Patologi 7. Prosang - Blodbank, især rekvirerings og svar delen 8. Master Cater - Kostsystem 9. Instruks - Klinisk Vejledningssystem 10. MS Exchange 11. Data Varehus 12. DRG afregningsmodul 13. Digital Signatur Som option udbydes endvidere elektronisk diktering, talegenkendelse, snitflade til EKG, samt håndtering af nuværende journaler. 6 Dvs. at disse moduler sammen med klinisk proces modulet skal opleves som et samlet hele, hvor der er single sign on dvs. at man åbner pakken på én gang og så ubesværet hopper mellem de forskellige dele næsten uden at bemærke, at det er forskellige dele. Der må altså ideelt set - ikke være spildtid med åbning og downloading osv. 5 Jf. Indstillingen til at afvikle et udbud, d I udbudet beskrivende dokument anvendes vendingen Udbud af elektronisk patientjournal løsning til Nordjyllands Amt. 6 Udbud af elektronisk patientjournal løsning til Nordjyllands Amt, E45A3BBA780C/0/beskrivendedokument.pdf

4 4 Der er i øjeblikket forhandlinger i gang med 5 leverandører, og systemet forventes indkøbt i slutningen af Derefter følger en ganske lang implementeringsproces, som tidligst kan forventes afsluttet i Den lange implementeringsproces og den modulopbyggede tilgang udgør naturligvis en udfordring for en evaluering. Den udfordring prøver jeg at tackle i det følgende. Om projektets metode og indhold I det følgende opridses de udfordringer evalueringen står over og den såkaldte programteori præsenteres. Hovedvægten vil dog være på selve effektevalueringen, men tidligere studier og nogle vigtige eftertanker berøres også kort. Udfordringer I praksis er det meget vanskeligt at foretage en samlet evaluering af implementeringen af EPJ i Nordjylland af flere årsager. For det første er det en stor udfordring, at EPJ ikke er en samlet veldefineret helhed (endnu), og at den vigtigste del af EPJ klinisk proces ikke engang er indkøbt. Det rejser selvsagt spørgsmålet for såvel effekt- som procesevaluering: hvor skal man starte evaluering? Hvilke(n) del(e) af EPJ skal der tages udgangspunkt i? For det andet når EPJ nu er så mangfoldigt og implementeres over så lang tid, hvordan kan man så generalisere over de samlede konsekvenser af den fulde implementering af EPJ? Hvad gør man fra 2005 til 2008, og hvordan kobler det, som man vælger at gøre i denne periode til den endelige evaluering af hele EPJ? Hvordan evaluerer man noget, der i bund og grund er en proces uden en præcis afslutning? Programteorien En central og til dels løbende aktivitet vil være inspireret af den såkaldte virkningsevalueringsmetode at udarbejde en såkaldt programteori (jf. Peter Dahler Larsen, 2003). Programteorien er et fint ord for formuleringen af forventningerne til, hvordan den valgte teknologi (eller politik) virker. Ud fra forskellige relevante kilder (politiske dokumenter, interview med ledelsespersoner, menige medarbejdere osv.)

5 5 opstilles de forventede årsags-virkningssammenhænge i et omfattende flow chart diagram. Kortlægningen heraf er i sig selv et vigtigt resultat, der kan føre til vigtige afklaringer (er forventningerne realistiske?) og samtidig udgør et ganske omfattende arbejde. 7 Det er endnu et åbent spørgsmål, hvornår denne programteori skal udvikles, og hvordan jeg skal forholde mig til, at forventningerne ikke er statiske, men vil ændre sig undervejs. Det kan overvejes at udvikle to programteorier en tidligt i forløbet og en justeret senere i forløbet. Effektevalueringen Effektevalueringen har pragmatisk valgt at starte med den elektroniske medicinjournal efter rådslagning med IT-sundhed. Denne journal vurderes som det næstvigtigste modul efter klinisk proces, modulet er under implementering nu, og det rummer integrative elementer og fungerer på visse punkter som en mini-udgave af klinisk proces. Evalueringen af medicinmodulet har karakter af et pilotprojekt, hvor metoder afprøves og udvikles. Der tages udgangspunkt i to afdelinger på Hjørring sygehus en medicinsk og en kirurgisk. Studiet af den medicinske afdeling startede primo 2005, og der udarbejdes i øjeblikket en før-evalueringsrapport. Implementeringen er skudt fra marts 2005 til november 2005, hvorfor efter-evalueringen først kan finde sted på det tidspunkt. En kirurgisk afdeling underkastes analyse efter sommerferien, Fokus for effektevalueringsmetode er arbejdsgangene. Såvel før- som efterevalueringen vil fokusere på arbejdsgangene. EPJ vil føre mange former for ændringer med sig, men det er udgangspunktet, at ændringer i arbejdsgangene udgør kærnen i disse ændringer. Andre typer af ændringer, som er nært knyttet til arbejdsgangene, vil naturligvis også blive diskuteret (antal fejl, tidsforbrug, kvalitet, kommunikation). 7 Dahler Larsen peger på, at % af den samlede evalueringstid kan gå til det. Men her refereres der indirekte til mindre ambitiøse og velafgrænsede evalueringer end denne.

6 6 Det grundlæggende metode er således, at arbejdsgangene før- og efter implementeringen kortlægges og efterfølgende sker der en sammenligning af før og efter, hvilket leder til en række forskellige netto-effekter af kvalitativ karakter, og når det giver mening, også af kvantitativ karakter (primært sparet tid). Der har fra afdelingsledelsens side på medicinsk afdeling, Hjørring sygehus, været ytret ønsker om tidsstudier, hvilket forventes gennemført i en eller anden udstrækning. En naturlig del af arbejdsgangsanalyser er at forholde sig til forventede ændringer i arbejdsgange. Det kan både ske ved at anvende programteorien, men også ITsundheds kortlægning af forventede arbejdsgange (som de har gjort det på Hjørring sygehus). Effekterne vil således både analyseret åbent (hvad skete der?) og i forhold til graden af målopfyldelse (blev forventningerne indfriet?). Hvad angår sammenhængen mellem delevalueringerne og evaluering af den fuldt implementerede EPJ, så kan man ikke bare summere delevalueringerne. Den samlede integrerede løsning kan både kvantitativt og kvalitativt vise sig som noget helt andet. Der forventes synergi-effekter at summen er mere end delene men der kan i princippet også ske det modsatte. Det rejser naturligvis spørgsmålet om, hvilken værdi man kan tillægge delevalueringerne. Og i forlængelse heraf hvor mange af modulerne skal evalueres (hvor mange giver det mening at evaluere/hvad er der ressourcer til?). Eftersom evalueringsteamet kun består af en mand (den Ph.d.-studerende har sit eget selvstændige projekt (jf. nedenfor), men hvor der samarbejdes så meget som muligt), er det ikke muligt at evaluere mere end et modul af gangen. Ultimo 2005 vil der ligge en evaluering af Theriak på to afdelinger på Hjørring sygehus. Hvorvidt evalueringen af Theriak skal forsøges generaliseret er en option, der skal vendes med opdragsgiver. Hvad angår de resterende moduler, som udgør en del af integrationsløsningen, er der givet prioritet til booking og billedmodulet. Begge analyseres for en medicinsk og kirurgisk afdeling på henh. Ålborg sygehus og sygehus Himmerland i løbet af De øvrige moduler gives en grundig beskrivelse. Dertil kommer, at en praktikant med klinisk erfaring, som kommer fra statskundskabstudiet i Århus, deltager i arbejdet med at koordinere formuleringen af et samlet regionalt instrukssystem, og i den

7 7 forbindelse også analyserer koblingen til og betydningen for EPJ herunder ikke mindst mulige konsekvenser for fremtidige arbejdsgange. Der er flere formål med evalueringen af enkelte modul. Dels udarbejdes der her førevalueringer til senere brug, dels bidrager evalueringen af centrale moduler til evalueringen af integrationsløsningen virkemåde i Hvordan evalueres den samlede EPJ-løsning i 2008? Arbejdet med implementering af klinisk proces og integrationsløsningen følges løbende i nært samarbejde med Ph.d.- stipendiaten (i det følgende blot stipendiaten). I evalueringen vil vægten være på klinisk proces og på integrationen med medicinjournal og booking, som begge tillægges særlig vægt i udbudet. 8 På dette tidspunkt har 6 forskellige medicinske og kirurgiske afdelinger været underkastet en førevaluering. Det er naturligt at anvende disse ved evalueringen af den fulde EPJ. Alt efter hvor forskellige disse afdelinger er, kan man vælge at give de mest forskellige afdelinger prioritet og alene teste resultaterne på nogle af de øvrige afdelinger. Det bør også søges aftalt med IT-sundhed, at der sker en tidlig implementering på disse afdelinger. Ideelt skulle projektet gerne give et billede af effekterne af EPJ for amtet som et hele. De 6 detaljerede afdelings-studier vil føre til en identifikation af de relevante fænomener. Spørgeskemaundersøgelser vil kunne belyse, hvor udbredte de pågældende fænomener er og skal derfor overvejes. Det er imidlertid ikke sikkert, at resultaterne egner sig til at blive generaliseret gennem en spørgeskemaundersøgelse. Under alle omstændigheder skal det understreges, at det ikke er muligt inden for projektets rammer at undersøge alle konsekvenserne af implementeringen af EPJ i hele Nordjylland, men det er muligt at give et kvalificeret bud på dominerende og vigtige tendenser. 8 p.12 i udbudets beskrivende dokument.

8 8 Tidligere studier Der er allerede sket en vis kortlægning af arbejdsgange både med og uden EPJ nationalt og i Nordjyllands Amt. Disse er imidlertid ofte gennemført ud fra højst forskellige metodegrundlag og ofte af konsulentfirmaer. Det hidtidige arbejde peger på, at det mod forventning er vanskeligt at erfaringsoverføre fra andre evalueringer til denne. Disse studier vil derfor primært bruges til at give et billede af, hvordan den samlede EPJ-situation ser ud i Nordjylland i 2004 set i et nationalt lys (er der væsentlig forskelle? Er Nordjyllands amt godt med? Er der samme type af effekter?). Afsluttende bemærkninger om effektevalueringsstudiet. Ved såvel før- som efter-studier og ikke mindst proces-studier er involveringen af personalet også helt central. Nogle af de mest interessante og overraskende resultater forventes at findes i spændingsfeltet mellem personalets oplevelse af såvel papirjournal som EPJ og forskningsteamets egne iagttagelser. Hvordan empirien præcist skal skæres, har vist sig at fungere bedste gennem en dialog med opdragsgiver, sygehusenes personale og IT-sundhed. Det kan tænkes, at man bør forfølge nogle udvalgte kritiske eksempler ( cases ) på patienter. Det er også muligt, at der er bestemte typer af kommunikation mellem bestemte afdelinger, som er meget intensiv og vigtig, og som er blevet afgørende berørt af EPJ og derfor er værd at undersøge nærmere. Under alle omstændigheder vil processerne blive illustreret gennem udvalgte eksempler fra praksis, som viser styrke og svagheder ved EPJ. Evalueringen vil givetvis pege på både store og små, direkte og indirekte følger af EPJ. De mange små og indirekte konsekvenser kan vise sig vigtige ikke mindst når de lægges sammen men i FEP-projektet vil vi indkredse de største forandringer og herefter gå i dybden med disse (eksempelvis analyserer lektor Pernille Bertelsen, AAU, et centralt forandringsfelt: lægesekretærernes situation, og her vil der kunne samarbejdes). Det kan også dreje sig om betydningsfulde ikke-forandringer hvis der eksempelvis mod forventning ikke opstår rationaliseringsgevinster hvad er så forklaringen? (Det er bl.a. her programteorien finder anvendelse). Den valgte tilgangsvinkel efterlader ubesvarede spørgsmål. For det første har de hidtidige studier af EPJ afgrænset sig til en given afdeling, men i dette studium vil vi

9 9 søge at tage højde for afledte effekter. Selv om implementeringen af EPJ sker på en given afdeling, så er implikationerne af introduktionen ikke afgrænset til afdelingen. Her tænkes bl.a. på overførslen af patientoplysninger indenfor sygehuset og mellem forskellige sygehuse inden for amtet. 9 For det andet er det ikke selvindlysende, hvordan man analyserer en afdeling som et hele. Den traditionelle vinkel har været at følge repræsentanter for de forskellige faggrupper på en given afdeling, som især berøres af EPJ læger, lægesekretærer og sygeplejersker. Men det skal overvejes at bruge andre enheder end afdelingen. Det er muligt i stedet at følge såvel papir- som den elektroniske journal at have journalen som analytisk omdrejningspunkt. 10 Mere om kvantificering Der er en stor interesse fra amtets side i at finde ud af, hvad der er kommet og vil komme ud af de omfattende investeringer i EPJ. Har man fået, eller vil man få tilstrækkelig value for money? Denne value vil man gerne have dokumenteret og muligt kvantificeret. Herved håber man, at det i en eller anden udstrækning bliver muligt enten at kapitalisere gevinsterne, der følger af EPJ eller i det mindste at påvise et klart kvalitetsløft. Erfaringen fra mange offentlige teknologiske moderniseringsprojekter er, at de positive effekter ofte forsvinder mellem fingrene. Det nye bliver en naturlig del af hverdagen. Derfor sker der ikke hverken en synliggørelse af resultaterne eller en frigørelse af ressourcer til alternative formål. Det er derfor også vanskeligt for politikerne at se effekterne af de omfattende investeringer, hvilket gør det sværere at retfærdiggøre dem. Dette projekt vil afprøve grænserne for kvantificering. Der vil blive afviklet en spørgeskemaundersøgelse, hvis der er emneområder (identificeret gennem casestudierne), hvor en kvantitativ opgørelse er mulig og relevant.. For det andet vil 9 Det har været overvejet også at analysere på kommunikationen ud amtet. Men den fokus, der har været på problemer i den offentlige debat synes ude af proportioner. Langt størstedelen af patienterne behandles inden for amtet, samtidig problemerne med at overføre informationer mellem amterne (eller de nye regioner) formentlig er ved at finde en teknologisk løsning, hvor tekst uden problemer kan overføres mellem forskellige IT-platforme, hvis man kan blive enige om et fælles sprog (det såkaldte SNOMED CT klassifikation). 10 En original idé, som ifølge Pernille Bertelsen har været vendt i EPJ-observatorieregi, er at sætte en GPS-chip på en eller flere papirjournaler for at følge deres gang igennem systemet.

10 10 FEP undersøge udbredelsen af mere umålelige konsekvenser: Ændres jobindholdet? Ændres interaktionen mellem faggrupper? Hvor store ændringer er der tale om osv.? Herved kan man også få et billede af de ansattes syn på EPJ. Om stipendiatens projekt procesevalueringen Den grundlæggende arbejdsdeling er kendetegnet ved, at lektoren står for effektevalueringen, medens stipendiaten gennemfører en procesevaluering. Brugen af procesevalueringer er endnu i sin vorden inden for sundhedsinformatiske forskningsområde. Stipendiatens empiriske genstandsfelt er endnu ikke afklaret det bestemmes af stipendiaten i samarbejde med hovedvejleder og forskningsleder. Men et muligt udgangspunkt er, at stipendiaten identificerer en afdeling, hvor man har indikationer på, at implementeringen af klinisk proces eller et andet modul vil kunne føre til omfattende ændringer. Denne afdeling underkastes en procesevaluering og kan samtidig underkastes en effektanalyse af forskningslederen. Den procesorienterede evaluering fokuserer på implementeringsprocessen. Hvor det i effekt-studierne i høj grad handler om at måle og konstatere, handler det i de procesorienterede studier om at forstå. Dvs. i hvilken udstrækning er de valgte arbejdsgange en naturlig følge af det, som man implementerer? Hvorfor har man gjort de valg, som man har gjort, og vil andre valg kunne give en bedre brug af de forskellige moduler? Forskeren rolle er i højere grad at leve sig ind i processen samtidig med, at man opretholder den kritiske distance, så man undgår den hjemmeblindhed, som folk, der direkte er involveret, ofte har. Et andet ord for denne type af forskning er det sigende følgeforskning. Den oprindelige idé var, at den Ph.d.-studerende skulle følge implementeringen af hjertet i EPJ klinisk proces (det der tidligere blev kaldt notatmodulet) og den dertilhørende integrationsløsning (som skal samle alle de forskellige fødesystemer booking modul, medicin modul osv.). Det kan på grund af den lange

11 11 implementeringsproces vise sig ikke at være operationelt. Den Ph.d.-studerende genovervejer derfor p.t. fokus. En af fordelene ved at foretage et studium, der går så tæt på og er så aktuelt, er, at det i modsætning til effektstudiet kan producere resultater, der i en vis udstrækning kan anvendes til at optimere brugen af EPJ. En anden oplagt fordelt ved denne metode er, at den ikke svækkes af effektevalueringernes primære svaghed: at alle de forandringer, der måtte kunne påvises, alene tilskrives EPJ. EPJ kan hermed få for megen ære af såvel fordele som ulemper. Selv om stipendiatens projekt er principielt adskilt fra effektanalysen, som lektoren står for, er der forskellige interessante overlap og mulighed for gensidig befrugtning. For det første vil den samme afdeling kunne underkastes såvel en proces- som en effektevaluering. Det giver lejlighed til at sammenligne de to metoder og til frugtbare diskussioner af, hvordan man kan måle forandringsprocesser og resultaterne af disse. For det andet vil to par øjne på den samme afdeling i sig selv styrke pålideligheden af de resultaterne, man når frem til. For det tredje vil der kunne ske en sammenligning mellem den EPJ-afdeling, som stipendiaten undersøger og så den EPJ-afdeling, som lektoren tager sig af. Her vil forskellige brug af EPJ-journalen affødt af forskellige specialer (f.eks. medicinsk versus kirurgisk) komme i fokus. For det fjerde kan det overvejes ved før-analysen af brugen af papirjournaler også at inddrage et procesperspektiv, som så kan sammenholdes med processerne ved brug af EPJ. Det kan udgøre en alternativ og interessant måde at påvise effekter af EPJ på. 11 Endelig er det ideen, at såvel effekt- som procesevaluering vil have fordel af udviklingen af en programteori. Et evt. samarbejde skal dog først aftales nærmere med stipendiaten. 11 På den anden side vil en procesorienteret evaluering af en papir-journalafdeling kunne være overflødig, da man ikke kan bruge den indhentede viden til at få papirjournalen til at fungere bedre. Gevinsten ved at have denne før-tilstand skal derfor overvejes nøje.

12 12 En europæisk og international vinkel Selv om Danmark er et af de førende lande på EPJ-området, sker der også meget i lande, og EU arrangerer også forskellige typer af komparative projekter, som FEP vil følge. I projektet skal der ikke foretages selvstændige studier uden for Danmark, men FEP vil følge den europæiske og internationale forskning i EPJ. En kortlægning heraf udgør en oplagt del af stipendiatens Ph.D.-projekt, idet projektet skal forholde sig til den nyeste forskning på området. Det forventes også, at såvel stipendiat som lektor deltager i den internationale erfaringsudveksling under projektets gennemførsel og herefter. Mulige resultater Af gode grunde er det vanskeligt at udtale sig alt for præcist om forventelige resultater. Ikke kun fordi analysen først skal gennemføres, men også fordi en stor del af formålet med projektet er at identificere relevante målepunkter. Men med udgangspunkt i tidligere studier på området, kan man pege på følgende: at konsekvenserne formentlig er meget forskellige for de forskellige typer af afdelinger at der vil være tale om en lang række af konsekvenser for så forskellige forhold som: kvaliteten i patientbehandlingen fejl i patientbehandlingen (færre fejl, nye fejl) effektivisering af patientbehandlingen (ændring i tidsforbrug) kommunikationen internt (herunder samspillet mellem de forskellige medarbejdergrupper) kommunikationen eksternt den enkelte medarbejders udviklingskompetence og samspillet med leverandørerne af EPJ-teknologien diverse kvantitative opgørelser. En central del af FEP vil være at finde ud af, hvordan det generelle billede for Nordjylland som helhed ser ud. Giver det overhovedet mening at tale om et generelt billede? Kan dette billede opdeles i nogle centrale klumper? Er det eksempelvis et

13 13 generelt billede, at der opstår færre fejl som følge af EPJ, og hvilken type af fejl er det især, som formindskes? Og er der her markante forskelle mellem forskellige typer af afdelinger? Det forventes også, at procesevalueringen vil kunne pege på, hvordan forskellige justeringer ved brugen af EPJ kan bringe os nærmere de visioner, man måtte have om det fremtidige sygehus ikke bare i Nordjyllands Amt, men i landet som helhed. Afrapportering og publicering Når projektet er afrapporteret til amtet, vil der udover færdiggørelsen af Ph.d.- afhandlingen ske følgende: Slutrapporterne og arbejdspapirerne omarbejdes til en bog på dansk om den elektroniske patientjournal. Det overvejes også at lave en mindre debatbog. Begge forsøges udgivet på DJØF s forlag. Der er ikke nogle danske tidsskrifter, der passer helt på problemstillingen, men det vil være oplagt at udarbejde en artikel til Ugeskrift for Læger. Det er også oplagt at søge at publicere i nogle af de danske ikke-sundhedsfaglige tidsskrifter (Politica, Samfundsøkonomen o.l.) Internationalt er der flere muligheder og afslutningen på forskningsarbejdet er en engelsksproget artikel, der sammenfatter de vigtigste resultater. Denne artikel indsendes til Health Informatics. En artikel lidt mindre fokuseret på det teknologiske aspekt indsendes til Journal of Health Policy. Projektets institutionelle forankring og relation til andre projekter Stipendiaten vil være fysisk placeret i fib. 13 på Institut for Samfundsudvikling og Planlægning under det teknisk-naturvidenskabelige fakultet. Her vil stipendiaten være tilknyttet EPJ-observatoriet og have lektor Pernille Bertelsen og lektor Christian Nøhr som henholdsvis hoved- og bivejledere. Leder af projektet er Poul Thøis Madsen, som er på Europæiske Studier under Institut for Historie og International Studier. PTM befinder sig i fib. 2. Der er løbende kontakt og samarbejde med Povl Erik Rostgaard ved HHÅ, som har stået for den tidligere effektevaluering her i Nordjyllands Amt. Samarbejdet omfatter

14 14 både brug af deres metode, og at de vil står for en mindre del af evalueringsarbejdet (det er endnu ikke afklaret hvilken del). Derudover er der kontakt med V-CHI og EPJobservatoriet (især er der tætte kontakter til lektorerne Christian Nøhr (bivejleder til Ph.d. en) og Pernille Bertelsen, begge Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, AAU). Der udover er der mere uformelle kontakter med lektor Peter Kragh Jespersen, ved Institut 2. Pernille Bertelsen er i gang med et projekt om de arbejdsmiljømæssige konsekvenser af EPJ for lægesekretærer i Nordjyllands Amt for HK. Der vil blive etableret et samarbejde med dette projekt. Desuden etableres der en følgegruppe, som foruden projektlederen skal bestå af relevante repræsentanter fra AAU (2 repræsentanter for V-CHI og EPJ-observatoriet), repræsentanter fra Nordjyllands Amt (planlægningschef Leif Serup, Planlægnings- og Udviklingskontoret og IT-chef Frank Pedersen, IT-Sundhed). Følgegruppen opstartes, når der foreligger empiriske resultater, og Ph.d.-stipendiaten er kommet i gang med sit studium. Der regnes med mindst et møde halvårligt. I FEP vil vi tilstræbe en høj grad af samarbejde og koordinering både for at undgå overlap, men også for at styrke synergi-effekter. Faser Projekts planlægningsfase startede formelt set 1. oktober, Da implementeringsprocessen har vist sig at være længere end først antaget, starter den Ph.d.-studerende først Efter denne dato omfatter de følgende faser stipendiat som lektor. 1. Fase oktober-december, 2004 Intensiv læsefase -> Udarbejdelse af referat af udvalgte centrale nationale og nordjyske EPJ-studier Løbende udvikling af undersøgelsesdesign (herunder løbende koordinering med/genbrug af HHÅ arbejde).

15 15 Koordinering af arbejdet med IT-sundhed (afholdelse af flere møder og løbende kontakt) Introduktion til Farsø og Hjørring sygehus Deltagelse i møder med EPJ-styregrupper. Ugentlig deltagelse i P-møder for Planlægnings- og udviklingsafdelingen. 2. Fase januar til juli, 2005 Empirisk pilot-studium på B3 Hjørring sygehus, som anvender papirjournal. Deltagelse i kursus i brug af medicinjournal (skærmbilleder, funktionalitet osv.). Udarbejdelse af før-evaluering for B3 Intensivering af samarbejdet med HHÅ Fortsat metodeudvikling. 3. Fase august 2005 til januar, 2006 Evaluering af B3 nu med medicinmodul Evaluering af kirurgisk afdeling, Hjørring sygehus med og uden medicinjournal. Udarbejd design for undersøgelse af billedmodul og booking på henh. kirurgiske og medicinske afdelinger Programteorien udvikles Kortlægning af internationale EPJ-studier (den Ph.d.-studerende) 4. Fase 2006 Seminar i januar, hvor vi afprøver vores iagttagelser på interessenter og interesserede. Afviklingen af empiriske studier både for forskningsleder og Ph.d. Herunder effektevaluering af billedmodul på en kirurgisk og medicinsk afdeling. Implementering af klinisk proces følges (Ph.d.). Beskrivelse af øvrige moduler. Programteorien færdiggøres.

16 16 5. Fase 2007 Effektevaluering af bookingmodul på kirurgisk og medicinsk afdeling. Ph.D.-afhandlingen skal efter 1. juni ikke indarbejde yderligere data, men går ind i en færdiggørelsesfase (hvis det er et kandidat-stipendium, som er påbegyndt d , så vil afhandlingen være færdig 1.2, 2008). 6. Fase Det skal afklares, hvornår EPJ er tilstrækkeligt implementeret til at en samlet evaluering giver mening. Samlet evaluering af klinisk proces og integrationsløsningen. Afprøvning og evt. revision af programteori. Evt. spørgeskemaundersøgelse. Ultimo 2008, udkast til slutrapport (afhænger af implementeringsprocessen). Ph.d. indleverer afhandling. Bemanding og budget PTM leder projektet fra start til slut og arbejder tæt sammen med stipendiaten. Derudover skal der enten ansættes en studentermedhjælp eller kunne trækkes på amtets studentermedhjælp. PTM anvender hele sin forskningstid og den frikøbte undervisningstid (halv frikøb) på projektet i 1 ½-2 år, som projektet strækker sig over. Budget 12 : - PTM, halv frikøb i 3 semestre kr. - Løn og udgifter til kandidatstipendiat (inkl. halv frikøb for undervisning) kr. - Driftsudgifter (kørsel, hotelophold, bogindkøb og andre driftsudgifter for Poul Thøis Madsen) kr. 12 Beregnet for en kandidatstipendiat.

17 17 I alt kr. Heraf finansierer Institut for Samfundsudvikling og Planlægning ved det teknisknaturvidenskabelig fakultet det halve stipendium (eksklusiv halvt frikøb af stipendiaten). At implementeringsprocessen trækker kan tale for en forlængelse af PTM s frikøb, hvilket set i sammenhæng med det samlede projekt, udgør en særdeles beskeden udgift.

12.4.05/ptm. Sammenfatning: 2004 2005 2006 2007 2008 Udarbejdelse af undersøgelsesdesign.

12.4.05/ptm. Sammenfatning: 2004 2005 2006 2007 2008 Udarbejdelse af undersøgelsesdesign. 12.4.05/ptm Projektbeskrivelse for FEP-projektet: Forsknings- og udredningsprojekt om indførslen af den Elektroniske Patientjournal (EPJ) i Nordjyllands Amt, 2005-2008. Sammenfatning: 2004 2005 2006 2007

Læs mere

Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt

Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt i Fyns Amt Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt v. Niels Mortensen, direktør Onsdag den 8. oktober 2003 Kl. 09:30 12:00 Program 09.30 Velkomst og formål med dagen. v. direktør Niels Mortensen

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Forskningsområdet: Informatik. Lektor Pernille Kræmmergaard, cand.merc., Ph.d. AFL, Handelshøjskolen i Aarhus

Forskningsområdet: Informatik. Lektor Pernille Kræmmergaard, cand.merc., Ph.d. AFL, Handelshøjskolen i Aarhus Forskningsområdet: Informatik Lektor Pernille Kræmmergaard, cand.merc., Ph.d. AFL, Handelshøjskolen i Aarhus Forskningsområdet: Informatik Informatikgruppen forsker i ledelse af udvikling, implementering

Læs mere

Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse

Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015... 1 Samlet status... 2 Modul 8: Verdenspolitik... 3 Modul 10:

Læs mere

Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf

Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf Foto og layout: Kommunikation, Aarhus Universitetshospital Best.nr. HØ0115HN Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf. 7845 5566 www.auh.dk Forsknings- og udviklingsstrategi Fysioterapi- og

Læs mere

Hvordan er 'Den Danske EPJ' evalueret? Gennemgang af de danske EPJ-evalueringer i perioden 1987-2008. Jens Erik Warfvinge. EPJ-konsulent, M.I.

Hvordan er 'Den Danske EPJ' evalueret? Gennemgang af de danske EPJ-evalueringer i perioden 1987-2008. Jens Erik Warfvinge. EPJ-konsulent, M.I. Hvordan er 'Den Danske EPJ' evalueret? Gennemgang af de danske EPJ-evalueringer i perioden 1987-2008 Jens Erik Warfvinge EPJ-konsulent, M.I. Department of Health Informatics De første EDB journaler Diakonissestiftelsens

Læs mere

National implementering af telemedicinsk sårvurdering

National implementering af telemedicinsk sårvurdering Dorthe Skou Lassen, dsl@medcom.dk National implementering af telemedicinsk sårvurdering V/ Rikke Viggers, Konsulent MedCom National handlingsplan for udbredelse af telemedicin Regeringen/KL/Danske Regioner,

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler PARATHEDSMÅLING Bedre brug af hjælpemidler Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 9 Medarbejdere

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

OVERGANGSSTRATEGI FOR FORSKNING PÅ NÆSTVED, SLAGELSE OG RINGSTED SYGEHUSE

OVERGANGSSTRATEGI FOR FORSKNING PÅ NÆSTVED, SLAGELSE OG RINGSTED SYGEHUSE OVERGANGSSTRATEGI FOR FORSKNING PÅ NÆSTVED, SLAGELSE OG RINGSTED SYGEHUSE 2017-2018 Baggrund I Region Sjælland blev i foråret 2017 gennemført en større evaluering af forskningsområdets udvikling siden

Læs mere

Kan et it-system øge kvalitet i medicineringen?

Kan et it-system øge kvalitet i medicineringen? Elektronisk medicinering Kan et it-system øge kvalitet i medicineringen? Henriette Mabeck (hm@dsi.dk) Seniorprojektleder, ph.d. Min undren.. Hvorfor foregår mange rutiner og opgaver (incl. opgaver med

Læs mere

Udvikling og drift af it-området i Region Nordjylland: Organisering, status og planer

Udvikling og drift af it-området i Region Nordjylland: Organisering, status og planer Udvikling og drift af it-området i Region Nordjylland: Organisering, status og planer 6. april 2010 IT-Chef Lise Wormstrup Dagsorden Organisering af it i Region Nordjylland Beslutningsmodel og -struktur

Læs mere

Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital

Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital Torsdag den 8. oktober 2015 kl. 8.30 16.25 i Medicinerhusets Auditorium Tilmelding (bindende) til k.kusk@rn.dk

Læs mere

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1. Teledialog med anbragte børn og unge Projektbeskrivelse Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.0 Projektejer Projektleder Programleder Preben Siggaard, CBF Stinne Højer

Læs mere

Hvordan kan man evaluere effekt?

Hvordan kan man evaluere effekt? Hvordan kan man evaluere effekt? Dato 26.01.2012 Dette notat giver en kort introduktion til to tilgange til effektevaluering, som er fremherskende på det sociale område: den eksperimentelle og den processuelle

Læs mere

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet Udkast til studieordning for 3. og 4. semester på Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet 3. semester kandidat klinisk videnskab og teknologi Projektenhed Afprøvning

Læs mere

Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012. Program for Workshop nr. 10:

Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012. Program for Workshop nr. 10: Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012 Program for Workshop nr. 10: I. 9.30-10.45 : Fra Handling til viden Kvalitetsudviklingsprojekter og forskning 9.30-9.50 Introduktion.

Læs mere

Afdelingen for Kommunesamarbejde

Afdelingen for Kommunesamarbejde Projekt Implementering af den gode og Formål Formålet med projektet er via udarbejdelse af er, at: Sikre målrettede, sammenhængende og effektive sforløb for patienter, der har behov for efter udskrivning

Læs mere

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM]

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Fyns Amt 17. marts 2003 Sygehus Fyn IT-afdelingen lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Indledning Kvalitetsudvalget har behandlet projektforslag fra medicineringsgruppen

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen BUSINESS CASE Smarte investeringer i kernevelfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Øvrige berørte forvaltninger: Elektroniske nøgler og kørebøger i Den Sociale Hjemmepleje Elektroniske

Læs mere

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Maj 2015 INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL... 1 1.2 VEJLEDNINGENS SAMMENHÆNG MED DEN FÆLLESSTATSLIGE IT-PROJEKTMODEL... 1 1.3 GEVINSTDIAGRAMMET... 2 1.4

Læs mere

HIT projektet og KOS. Side 1 af 5

HIT projektet og KOS. Side 1 af 5 HIT projektet og KOS Dette projektgrundlag udgør aftalen for samarbejdet mellem HIT projektet og KOS frem til 31. januar 2005. Aftalen kan herefter genforhandles med henblik på eventuel forlængelse. 1.

Læs mere

Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden

Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden Niels Reichstein Larsen Chef for projektafdelingen og Enhed for Klinisk Kvalitet Koncern IT Region Hovedstaden en af Danmarks største koncerner

Læs mere

Evaluering af fremskudt visitation. Samarbejdsaftale mellem Hjørring Kommune og Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Evaluering af

Evaluering af fremskudt visitation. Samarbejdsaftale mellem Hjørring Kommune og Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Evaluering af Evaluering af Samarbejdsaftale om Fremskudt visitation til borgere med svære sindslidelser fra Hjørring Kommune indlagt på Brønderslev Psykiatriske Sygehus 1 1. Indledning...2 2. Evaluering...3 2.1. Kronologisk

Læs mere

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg Handleplan Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag Sundhed og Omsorg Ringkøbing Skjern Kommune December 2017 Indledning Som led i Analyse af velfærdsteknologi og digitalisering er der udarbejdet

Læs mere

Notat. Side 1 af 7. Evaluering af et projekt i regi af Strategi for digital velfærd

Notat. Side 1 af 7. Evaluering af et projekt i regi af Strategi for digital velfærd Notat Side 1 af 7 Evaluering af et projekt i regi af Strategi for digital velfærd Formål Ved afslutning af projekter i regi af initiativ 1.1. og 3.3 i Strategi for digital velfærd, skal der udarbejdes

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvikling af en faglig og økonomisk bæredygtig plan for familieområdet

NOTAT. Kommissorium for udvikling af en faglig og økonomisk bæredygtig plan for familieområdet NOTAT 2. januar 2017 Journal nr. Kommissorium for udvikling af en faglig og økonomisk bæredygtig plan for familieområdet Sagsbehandler SUJKR Indledning og baggrund I budget 2017 blev det besluttet at der

Læs mere

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram

Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Vejledning - Udarbejdelse af gevinstdiagram Januar 2014 INDHOLD 1. INDLEDNING... 1 1.1 FORMÅL... 1 1.2 VEJLEDNINGENS SAMMENHÆNG MED DEN FÆLLESSTATSLIGE IT-PROJEKTMODEL... 1 1.3 GEVINSTDIAGRAMMET... 2 1.4

Læs mere

Projektbeskrivelse: Undersøgelse af forandringsparathed i forbindelse med Evaluering af GEPKA-projektet

Projektbeskrivelse: Undersøgelse af forandringsparathed i forbindelse med Evaluering af GEPKA-projektet Bilag 2: Projektbeskrivelse Aalborg d. 26.5.2003 Projektbeskrivelse: Undersøgelse af forandringsparathed i forbindelse med Evaluering af GEPKA-projektet Baggrund Baggrund: Med lanceringen af National IT-strategi

Læs mere

Tværsektoriel læring - Sygeplejestuderende på tværs af sektorer i modul 11

Tværsektoriel læring - Sygeplejestuderende på tværs af sektorer i modul 11 Tværsektoriel læring - Sygeplejestuderende på tværs af sektorer i modul 11 Udarbejdet af Annette Fuhlendorff Ottzen, Medicinsk afdeling Vejle Sygehus Baggrund: Der er tale om et tværsektorielt udviklingsprojekt

Læs mere

Kommunikation, koordinering og samarbejde på danske hospitaler

Kommunikation, koordinering og samarbejde på danske hospitaler Kommunikation, koordinering og samarbejde på danske hospitaler Hvilken rolle spiller support staff? Pernille Bertelsen Institut for samfundsudvikling og planlægning Aalborg Universitet Just in time Jo

Læs mere

Der er gennemført en indledende kortlægning af det samlede omfang af befordringsudgifter, som opsummeres i tabellen nedenfor.

Der er gennemført en indledende kortlægning af det samlede omfang af befordringsudgifter, som opsummeres i tabellen nedenfor. Projektnavn: Baggrund for projektet Overordnet formål: Organisering af befordring et effektiviseringsprojekt I aftalen om kommunernes økonomi for 2013 er forudsat, at kommunerne skal effektivisere varetagelse

Læs mere

EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS

EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS EVALUERINGSDESIGN: HOLMSTRUPGÅRDS BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS Baggrund og formål Holmstrupgård har siden 2012 haft et dagtilbud om beskæftigelsesrettede indsatser til unge med psykiatriske lidelser som

Læs mere

Formålet med modellerne er at få borgere hurtigere tilbage til eller tættere på arbejdsmarkedet.

Formålet med modellerne er at få borgere hurtigere tilbage til eller tættere på arbejdsmarkedet. N OTAT Invitation Implementering af modeller for bedre sammenhæng KL inviterer kommuner til at indgå i afprøvning af modeller for bedre sammenhæng mellem beskæftigelses-, sundheds- og social området. Modellerne

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

Til BUU - Status for implementering af de administrative fællesskaber

Til BUU - Status for implementering af de administrative fællesskaber KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for policy NOTAT 10. oktober 2018 Til BUU - Status for implementering af de administrative fællesskaber BUU besluttede på mødet den 4. april 2018.

Læs mere

Velkommen til 3. kursusdag i kurset

Velkommen til 3. kursusdag i kurset Velkommen til 3. kursusdag i kurset Udvikling af IT-baserede kliniske informationssystemer Program for tredie kursusdag eftermiddag 13.00-13.45 Datamodeller 13.45-14.45 Opgave om modellering 14.45-15.30

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Konsulentbistand til slutevaluering af det danske landdistriktsprogram

Opgavebeskrivelse. Konsulentbistand til slutevaluering af det danske landdistriktsprogram Bilag 2b Opgavebeskrivelse Konsulentbistand til slutevaluering af det danske landdistriktsprogram 2007-2013 Side 1 af 7 Indhold 1. Introduktion... 3 2. Formål og omfang... 4 3. Optioner... 7 Side 2 af

Læs mere

Møde i styregruppen for Projekt Fælles medicingrundlag

Møde i styregruppen for Projekt Fælles medicingrundlag Devoteam Consulting A/S Tuborg Parkvej 10 DK-2900 Hellerup Copenhagen, Denmark Tel +45 39 45 07 00 Fax +45 39 45 07 77 E-mail info@devoteam.dk www.devoteam.dk 01-05-2007 Møde i styregruppen for Projekt

Læs mere

Evaluering at projektet: National udbredelse af telemedicinsk sårvurdering.

Evaluering at projektet: National udbredelse af telemedicinsk sårvurdering. Evaluering at projektet: National udbredelse af telemedicinsk sårvurdering. Baggrund Som konsekvens af et stigende antal patienter, der er ekstra udsat for diabetiske fodsår og venøse bensår, oplever sundhedssektoren

Læs mere

Strategi for kommunikation om EPJ

Strategi for kommunikation om EPJ Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kommunikation@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Strategi for kommunikation om EPJ I løbet af 2010

Læs mere

Fart på it-sundhedsudviklingen?

Fart på it-sundhedsudviklingen? April 2007 - nr. 1 Baggrund: Fart på it-sundhedsudviklingen? Med økonomiaftalen fra juni 2006 mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner blev det besluttet at nedsætte en organisation

Læs mere

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Læring af patientklager handler om at lytte, agere og forbedre. Formålet

Læs mere

Klinisk IT -organisation i Medicinsk Afdeling

Klinisk IT -organisation i Medicinsk Afdeling Klinisk IT -organisation i Medicinsk Afdeling Opgavevaretagelse af Klinisk IT-kontor Medicinsk Afdeling tilknyttes Klinisk IT konsulent, sygeplejerske Dorthe Pilgaard fra det centrale KIT-kontor, som skal

Læs mere

Region Hovedstaden. Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse

Region Hovedstaden. Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse 1 Dagens program Præsentation af Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse (EEB) Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet Metoder til evaluering Opgave i grupper 2

Læs mere

Referat. Deltagere: Referat:

Referat. Deltagere: Referat: Referat Emne: Diskussion af projektplan for effektvurderingsprojektets første projekt-år. Tid: Den 31. januar 2007, kl. 12.30-15.30. Sted: Danske Regioner, Dampfærgevej 22, 2100 København Ø Deltagere:

Læs mere

SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV

SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV Af Stine Jacobsen, Helle Holt, Pia Bramming og Henrik Holt Larsen RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV

Læs mere

Evaluering af brugen af det elektroniske medicinmodul Theriak på medicinsk afdeling, Sygehus Vendsyssel, Hjørring

Evaluering af brugen af det elektroniske medicinmodul Theriak på medicinsk afdeling, Sygehus Vendsyssel, Hjørring Evaluering af brugen af det elektroniske medicinmodul Theriak på medicinsk afdeling, Sygehus Vendsyssel, Hjørring Poul Thøis Madsen og Povl Erik Rostgård Andersen September 2007 2 Forord Indsamling af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene December 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Standardarbejdsgange og opbygning af en sundhedsmodel

Standardarbejdsgange og opbygning af en sundhedsmodel i Fyns Amt EPJ-observatoriets årskonference 2006 Standardarbejdsgange og opbygning af en sundhedsmodel Henrik Lindholm EPJ-konsulent, MI henl@epj.fyns-amt.dk Disposition Baggrund Hvad er EPJ-rammen Standardarbejdsgange

Læs mere

Brug af data på Kirurgisk afsnit K0141 Afdelingssygeplejerske Gitte Reichhardt Madsen

Brug af data på Kirurgisk afsnit K0141 Afdelingssygeplejerske Gitte Reichhardt Madsen Brug af data på Kirurgisk afsnit K0141 Data på EWS og proces for indsamling af data Anvende erfaringer fra EWS-proces til andre monitoreringer Tage udgangspunkt i data i dialog med personalet Anvende pt.data

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Kvalitetsprojektet. Kommissorium. Udarbejdet af Christian Clausen. Godkendt d af Jens Mejer Pedersen

Kvalitetsprojektet. Kommissorium. Udarbejdet af Christian Clausen. Godkendt d af Jens Mejer Pedersen Kvalitetsprojektet Kommissorium Udarbejdet af Christian Clausen Godkendt d. 22-10-2018 af Jens Mejer Pedersen UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Odense UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Vi støtter dit projekt - Vejledning

Vi støtter dit projekt - Vejledning Vi støtter dit projekt - Vejledning 1. Råd om ansøgning Hjælp til ansøgning For at Det lokale beskæftigelsesråd kan udvælge de bedste projekter er det vigtigt, at projektansøgningerne er så præcise og

Læs mere

Sammenfattende notat: Input fra den afholdte temadag om voksenudredningsmetoden (VUM)

Sammenfattende notat: Input fra den afholdte temadag om voksenudredningsmetoden (VUM) Sekretariat for rammeaftaler, august 2014 Sammenfattende notat: Input fra den afholdte temadag om voksenudredningsmetoden (VUM) Resumé: På baggrund af temadagens drøftelser og kommunernes besvarelse af

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Værktøj til brug for udarbejdelse af Kommissorium

Værktøj til brug for udarbejdelse af Kommissorium Værktøj til brug for udarbejdelse af Kommissorium Projektets navn Videokonference Lysningen / FAM Sidst opdateret 16.09.12 Projektets formål og indhold Baggrund og afgrænsning Projektet hører overordnet

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger: Gladsaxe Kommune 2 Titel: Implementering af den kommunale

Læs mere

Kom i mål med gevinstrealisering i den offentlige sektor

Kom i mål med gevinstrealisering i den offentlige sektor Erik S. Andersen Senior Manager, Management Consulting Business Development, EG A/S Kom i mål med gevinstrealisering i den offentlige sektor Kommunerne har gennem de seneste år oplevet et stigende budgetpres,

Læs mere

Kortlægning. Brugen af genoprettende retfærdighed over for unge i høj risiko for kriminalitet. 23. december Sagsnummer:

Kortlægning. Brugen af genoprettende retfærdighed over for unge i høj risiko for kriminalitet. 23. december Sagsnummer: Kortlægning Brugen af genoprettende retfærdighed over for unge i høj risiko for kriminalitet Baggrund 23. december 2014 Sagsnummer: 14-231-0385 På basis af den bedste, mest aktuelle viden rådgiver Det

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune Regionsrådet Region Sjælland modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Sjælland og kommunalbestyrelsen

Læs mere

Video-observation som et fænomenologisk værktøj

Video-observation som et fænomenologisk værktøj Video-observation som et fænomenologisk værktøj Lars Botin - PhD kandidat Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Participation og Teknologi/Videnskabsteori, Ingeniørdidaktik og Organisatorisk Læring

Læs mere

Politiske og organisatoriske barrierer ved implementering af EPJ

Politiske og organisatoriske barrierer ved implementering af EPJ Politiske og organisatoriske barrierer ved implementering af EPJ Morten BRUUN-RASMUSSEN mbr@mediq.dk E-Sundhedsobservatoriets årsmøde 12. oktober 2010 Projektet EHR-Implement Nationale politikker for EPJ

Læs mere

System introduktion, e-learningskurser og kursus i sårkompetence

System introduktion, e-learningskurser og kursus i sårkompetence Beskrivelse af kurser indenfor både system introduktion, e-learningskurser og regionale kurser, samt allokering af midler i national implementering af telemedicinsk sårvurdering. System introduktion, e-learningskurser

Læs mere

Kulturel identitet Kulturel kortlægning Kulturel planlægning

Kulturel identitet Kulturel kortlægning Kulturel planlægning Kulturel identitet Kulturel kortlægning Kulturel planlægning INTRODUKTION TIL PROJEKTET - projektstatus - Henrik Sparre-Ulrich Projektleder Frederiksborg Amt 1. Hvad handler projektet om? Kulturen skal

Læs mere

IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE

IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE Maja Bugge Hansen // Træningscenter Vanløse IMPLEMENTERING AF KLINISK RETNINGSLINJE Maja Bugge Hansen // Træningscenter Vanløse BAGGRUND Indsatsområder Hverdagsrehabilitering

Læs mere

Institutionel tilknytning 5 Etiske overvejelser 5 Litteratur: 6. D. 2. til 8. maj. 4 D. 11. til 17. Maj 4

Institutionel tilknytning 5 Etiske overvejelser 5 Litteratur: 6. D. 2. til 8. maj. 4 D. 11. til 17. Maj 4 Titel: 2 Mennesker mellem teknologi, teknologi mellem mennesker. 2 Problemformulering 2 Lokalitet 2 Baggrund 2 Analytisk ramme 3 Forskningsspørgsmål 4 Metode og tidsplan 4 D. 2. til 8. maj. 4 D. 11. til

Læs mere

Projektbeskrivelse, Passagerpuljen RejseGuiden

Projektbeskrivelse, Passagerpuljen RejseGuiden Projektbeskrivelse, Passagerpuljen RejseGuiden 1. Projekttitel RejseGuiden 2. Resumé Projektet RejseGuiden fokuserer på at teste de nyeste teknologiske muligheder for at give målrettet information til

Læs mere

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag)

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag) Videnskabsteori 1. e-udgave, 2007 ISBN 978-87-62-50223-9 1979, 1999 Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug

Læs mere

Center for Folkesundhed, MTV og Sundhedstjenesteforskning

Center for Folkesundhed, MTV og Sundhedstjenesteforskning Evaluering af den kliniske anvendelighed af den elektroniske patientjournal Columna umiddelbart efter ibrugtagning af den samlede version på Regionshospitalet Randers og Grenaa i Region Midtjylland -Flemming

Læs mere

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft - En konkret forsøgsordning med behandling i eget hjem På billedet ses de udekørende sygeplejersker Heidi Bøgelund Brødsgaard, Susanne

Læs mere

EPJ-Observatoriet. 10 års erfaringer med EPJ i daglig drift

EPJ-Observatoriet. 10 års erfaringer med EPJ i daglig drift 12.10.2007 EPJ-Observatoriet 10 års erfaringer med EPJ g i daglig drift Min baggrund Klinisk biokemiker Laboratorie-IT-systemer Thrombo-Base Ringkjøbing Amt EPJ-anskaffelse/udvikling ACURE - EPJ-udvikling

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 9.1: Ledelse af it-udviklingsprojekter...

Læs mere

Læservejledning til resultater og materiale fra

Læservejledning til resultater og materiale fra Læservejledning til resultater og materiale fra Forsknings- og udviklingsprojektet Potentielt udsatte børn en kvalificering af det forebyggende og tværfaglige samarbejde mellem daginstitution og socialforvaltning

Læs mere

Bilag 1 - Projektbeskrivelse

Bilag 1 - Projektbeskrivelse Bilag 1 - Projektbeskrivelse Undervisningsevaluering og virkningsevaluering af MED-grunduddannelsen Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF), som består af KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet,

Læs mere

EPJ og anden IT understøttelse af fremtidens patientforløb erfaringer og planer i Vestdanmark

EPJ og anden IT understøttelse af fremtidens patientforløb erfaringer og planer i Vestdanmark EPJ og anden IT understøttelse af fremtidens patientforløb erfaringer og planer i Vestdanmark ERFARINGER PLANER HVAD VIL VI HAVE ERFARINGER HAR VI MASSER AF DE ER BÅDE GODE OG DÅRLIGE Hvad har vi erfaringer

Læs mere

Struer Kommune Udvikling af organisationen

Struer Kommune Udvikling af organisationen Projektbeskrivelse Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 1 2. Formål med opgaven... 2 3. Indhold af projektet... 2 4. Organisering af opgaven... 3 5. Resultat af projektet... 4 6. Tidsplan... 4 BILAG 1...

Læs mere

Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder?

Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder? Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder? Indledning Thisted Kommune og Aalborg Universitet har igangsat

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Modulbeskrivelse KVALITETSSTYRING OG INNOVATION. Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus

Modulbeskrivelse KVALITETSSTYRING OG INNOVATION. Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus Modulbeskrivelse Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus 5 ECTS Modulet er målrettet

Læs mere

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog DIGITAL DIALOG Firmaprofil Etableret 2011 OffentligPrivatDialog gik live primo 2012 Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog Vinder af IKA s Dialogpris 2014 nomineret og kåret af

Læs mere

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Afdeling: Økonomi og Planlægning Udarbejdet af: Bente Møller Sagsnr.: 18/56912 E-mail: bente.elisabeth.moeller@rsyd.dk Dato: 26. april 2019 Telefon: 2324 1645 Notat Finansiering af GCP-enheden ved Odense

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Forskellige projekttyper, undersøgelsesmetoder og faser i projektet

Forskellige projekttyper, undersøgelsesmetoder og faser i projektet Forskellige projekttyper, undersøgelsesmetoder og faser i projektet Birgit Henriksen, Lektor Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, KU Gymnasieprojektet, Middelfart seminaret 14. september Metode sammenholdt

Læs mere

Uddannelsesprojekt: Metodebeskrivelse

Uddannelsesprojekt: Metodebeskrivelse Regionshuset Århus Center for Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 DK-8200 Århus N. Tel. +45 8728 5003 www.regionmidtjylland.dk Uddannelsesprojekt: Metodebeskrivelse Udarbejdelse af programteorier i

Læs mere

Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner

Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner Sammenfatning af publikation fra : Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner Kortlægning og inspiration Henriette Mabeck Marie Henriette Madsen Anne Brøcker Juni 2011 Hele publikationen kan downloades

Læs mere

I det følgende beskrives kvalitetsstandarden for tilbudet arbejdsprøvning ved Revacenter Horsens.

I det følgende beskrives kvalitetsstandarden for tilbudet arbejdsprøvning ved Revacenter Horsens. I det følgende beskrives kvalitetsstandarden for tilbudet arbejdsprøvning ved Revacenter Horsens. Formålet med standarden er todelt: For det første ønsker vi at ensrette standarden for vores tilbud og

Læs mere

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 Styrk din hverdag Mennesker vil allerhelst klare sig selv. Det ønske gælder hele livet. Når vi kan selv, får vi det bedre både fysisk og

Læs mere

PLAN FOR EVALUERING AF UNDERVISNING, SEMESTRE OG UDDANNELSER UNDER STUDIENÆVNET FOR KOMMUNIKATION OG DIGITALE MEDIER CAT SKOLEN

PLAN FOR EVALUERING AF UNDERVISNING, SEMESTRE OG UDDANNELSER UNDER STUDIENÆVNET FOR KOMMUNIKATION OG DIGITALE MEDIER CAT SKOLEN PLAN FOR EVALUERING AF UNDERVISNING, SEMESTRE OG UDDANNELSER UNDER STUDIENÆVNET FOR KOMMUNIKATION OG DIGITALE MEDIER CAT SKOLEN Nedenstående er et tillæg til AAUs overordnede procedure for evaluering af

Læs mere

Medicinsk Teknologivurdering (MTV) af CIS Anæstesi

Medicinsk Teknologivurdering (MTV) af CIS Anæstesi Medicinsk Teknologivurdering (MTV) af CIS Anæstesi Mette Frydensbjerg Bøg MTV-gruppen/CIMT, OUH Odense Universitetshospital Kristian Kidholm; Iben Fasterholdt; Mai-Britt Hagen Hansen; Poul Klint Andersen;

Læs mere

Det gode være- og lærested - et implementeringspilotprojekt

Det gode være- og lærested - et implementeringspilotprojekt Det gode være- og lærested - et implementeringspilotprojekt Udarbejdet af: Jeanett Franci Marschall praktik- og uddannelsesansvarlig sygeplejerske, SD juni 2011 1 Projektrapport Projektrapport 1.Baggrund

Læs mere

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Sammendrag af strategier Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Århus Sygehus 2005-2008 Forskning Evidensbasering og monitorering Dokumentation Århus Universitetshospital Århus Sygehus Virkeliggørelse af

Læs mere

Lægefaglig indstilling for forskningstræningsmodulet for specialet Anæstesiologi Region Nord

Lægefaglig indstilling for forskningstræningsmodulet for specialet Anæstesiologi Region Nord Lægefaglig indstilling for forskningstræningsmodulet for specialet Anæstesiologi Region Nord Vedlagte bilag: Bilag 1: Grundkursus i videnskabelige metoder Bilag 2: Målbeskrivelsen for Hoveduddannelsen

Læs mere