ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA"

Transkript

1 ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA Forklaring af resultatet på en farvegentest Dette er et skriv på dansk med det formål at gøre det nemmere for den danske modtager af ESTUDIO GENETICO COLOR DE CAPA at forstå og fortolke, hvad resultatet af testen er. Håber det vil hjælpe dig, god læselyst Oversættelse af Metodologia Metodik Hestens farve bestemmes genetisk af en serie af gener, som styrer, hvilken type pigment der skal producers, fordelingen og intensiteten af pigmentet, og dets udvikling. Af alle de gener som er involveret i disse processer, er det tre gener, som bestemmer hestens basisfarve, og resten (mere end 15 gener) giver variationer i de tre basisfarver. I dette studie analyseres to gener, som er ansvarlig for type og lokation af pigment (Extension og Agouti), dvs. de afgør hvilken basisfarve hesten har, desuden analyseres fortyndingfaktorerne Cream, Pearl, Champagne og sølv, såvel som genet, der er ansvarlig for forekomsten af skimmel. Analyseteknikken, der bruges, hedder PCR (Polymerase Chain Reaction), og den multiplicerer de steder i DNA et, som indeholder de gener, som skal undersøges, og variationerne i generne klarlægges ved hjælp af en genetisk analysator model ABI3130 (teknik: elektroforese). Forklaring til Genotype (genotipo) og fænotype (fenotipo) Genotypefeltet viser den genotype, som testen har vist din hest har, dvs. hvilke farvegener den er bærer af. Det er ikke ensbetydende med, at alle gener er udtrykt, da nogle gener dominerer over andre. For at se den farve, hesten vil udtrykke, så skal man se på fænotypen, hvor der står en farve trykt med store bogstaver. Forklaring af Análisis de descenencia: Analyse af afkom Denne boks forklarer, hvilke farver afkom det er muligt for hesten at få. Det er IKKE ensbetydende med, at din hest kan give alle farverne selv, men at den med valg af rette partner kan få afkom i nævnte farver. Farver, der er sat nej i, vil din hest aldrig kunne få afkom i, uanset valg af partner. Fx vil alle heste med brun basisfarve kunne få bayo afkom, men Cr genet, der giver bayo, skal tilføres fra partner, for det har en hest, der er fænotypisk brun, ikke automatisk. Anexio I: Viser krydsning med din hest med alle mulige genotyper, og sandsynligheden for de farver på afkom med kryds af din hest og en given genotype. Anexio II: Forklaring af farvebestemmelse ud fra genotype

2 Extension Hestens basisfarve Hos heste findes to farver pigment: Sort og rød. Et hår, der ikke er pigmenteret, er hvidt. Ved bestemmelsen af to genfamilier kan man afgøre hestens basisfarve. Den ene genfamilie er Extensiongenerne, som bestemmer, om hesten kan producere sort pigment, og den anden genfamilie er agoutigenerne, som bestemmer hvordan det sorte pigment fordeles. Extension-generne Extension-generne styrer produktionen af sort pigment. Der er identificeret to gener i denne genfamilie : E og e. E: er dominerende og styrer produktionen af sort pigment. e: er recessivt (undertrykkes af E) og blokerer for produktionen af sort pigment, derfor vil håret være rødt EE En hest med denne genotype vil kunne producere sort pigment. Her aldrig kunne få afkom med rød skal man se på Agoutigenerne for basisfarve, hvorfor en farve som at finde hestens basisfarve. For da palomino også vil være hesten kan producere sort udelukket, da den baseres på rød pigment, vil det være fordelingen basisfarve. af det sorte pigment, der bestemmer hestens basisfarve. Ee ee Selv om hesten har et e, vil det stadig være E, som bestemmer, da det er dominant, og hesten vil være i stand til at producere sort pigement. Fordelingen af det sorte pigment styres af Agoutigenerne, så A-generne vil være afgørende for hestens basisfarve. Hesten vil have rød basisfarve, da e forhindrer dannelsen af sort pigment. Når to e er er repræsenteret slår det igennem, da der ikke er noget stort E til at dominere, og derfor kan hestens hårceller ikke producere sort pigment, hvorfor hesten bliver rød. både kunne få afkom, der kan producere sort pigment, og afkom der ikke kan producere sort pigment (dvs. røde afkom). Dog vil sidstnævnte kræve, at den krydses med en hest, der også er bærer af e. Heste med denne gentype kan ikke selv videregive evnen til at producere sort pigment. Det vil afhænge af partnerens genotype, om føllet bliver rødt, da partneren skal være bærer af e for at det kan lade sig gøre. Agouti-generne Agouti-generne styrer fordelingen af sort pigment. Hos heste er der identificeret to gener i denne genfamilie : A og a. Agouti-generne træder ud af funktion, hvis hesten på extenstiongenerne har typen ee, da det gør hesten ude af stand til at producere sort pigment. A er dominerende og styrer, at der primært bliver produceret sort pigment i man, hale, på benene og enkelte andre steder, men at kroppen forbliver rød. a er recessivt (undertrykkes af A) og fungerer sådan, at alle hår bliver sorte.

3 Agouti AA have brun basisfarve, medmindre kun kunne give afkom med brun den har ee på extenstion-generne. basisfarve, medmindre den har A styrer, at der laves sort pigment Ee eller ee på extensiongenerne. i langhår og på benene. Hvis den har Ee eller ee, vil der også være mulighed for røde afkom med kombination af den rigtige partner. Aa aa Heste med denne genoptype vil have brun basisfarve, medmindre den har ee på extenstion-generne. Det vil være A, der bestemmer fordelingen af pigmentet, da A dominerer over a. have sort basisfarve, medmindre den har ee på extenstion-generne. kunne få sorte og brune afkom. For sorte afkom skal partneren være bærer af mindst et a. Hvis den har Ee eller ee, vil der også være mulighed for røde afkom med kombination af den rigtige partner. selv kun kunne give sort basisfarve videre. Men for at afkommet så bliver sorte, skal partneren være bærer af mindst et a. Hvis den har Ee eller ee, vil der også være mulighed for røde afkom, med kombination af den rigtige partner. Skimmelgenet Skimmelgenet er så at sige et defekt gen, som hos heste gør, at hesten med tiden helt eller delvist mister pigment i hårene. G er dominerende og er koden for den defekt, der forårsager skimmel. g er recessivt, og er genet uden defekten, som forårsager, at hesten skimler.

4 Creme Skimmel GG Hesten er homozygot skimmel. Hesten vil altid give skimmel Uanset hvilken genotype den ellers videre til afkom uanset farven på har, vil den altid skimle, når den partneren. har kombinationen GG, og processen vil ofte fremskride hurtigt. Desuden er der stor risiko for, at hesten vil komme til at lide af melanoma (tumorer i huden, som kan udvikle sig til cancer) og vitiligo (depigmentering af huden, hvilket skyldes en autoimmun reaktion). Gg gg Hesten er heterozygot skimmel og vil altid skimle uanset resten af den genetiske kode. Dog sker skimmelprocessen noget langsommere og mere uensartet end for det homozygote individ. Chancen for melanoma og vitiligo er også reduceret i forhold til homozygote skimler. Heste med denne genotype kan ikke skimle, og den vil gennem hele livet have den farve, som resten af den genetiske kode dikterer. Hesten vil kunne få både skimlede og ikke skimlede afkom, alt efter farven på partneren. Hesten kan kun få skimlede afkom, hvis den krydses med heste, som er skimler. Creme-genet Cremegenet forhindrer delvist pigment (primært rødt pigment) i at blive dannet, dvs. at det har den effekt, at pigmentkoncentrationen i hårstrå, hud og øjne fortyndes. C er det normale gen. Har ingen effekt på farven Cr er et semi-dominant gen, dvs. det har altid en effekt, når det er til stede. Cr-genet fortynder hestens farve; i særlig grad rødt pigement. CC Hestens farve er ikke fortyndet. Hesten kan ikke give et Crfortyndergen videre til sit afkom. andre fortyndergener eller skimmel til stede. CCr CrCr Hesten har en kopi af cremefortyndergenet. Hestens basisfarve vil være fortyndet til palomino, buckskin eller røgfarvet, medmindre der er andre fortyndergener præsenteret. Hesten har to kopier af cremefortyndergenet. Dens basisfarve vil være fortyndet til cremello, perlino eller smoky creme. Der er 50% chance for, at hestens afkom arver cremefortyndergenet. Alle hestens afkom vil få et creme-fortyndergen fra hesten.

5 Pearl Pearl-genet Pearl-genet forhindrer delvist rødt og sort pigment i at blive dannet (i mindre grad end cremegenet), dvs. at det har den effekt at pigmentkoncentrationen i hårstrå, hud og øjne fortyndes. p er det normale gen. Har ingen effekt på farven Prl er et recessivt gen, dvs. det har kun effekt, når der er to Prl-gener til stede. Prl og Cr sammen giver også en fortyndet farve, der er lidt mørkere end en dobbeltfortyndet Cr (CrCr). p p Hestens farve er ikke fortyndet. Hesten kan ikke give et prlfortyndergen videre til sit afkom. andre fortyndergener, eller skimmel til stede. p prl prl prl Hesten har en kopi af prlfortyndergenet. Hestens basisfarve vil umiddelbart ikke være påvirket, og hesten vil forekomme rød, brun eller sort, medmindre der er andre fortyndergener præsenteret. Hesten har to kopier af pearlfortyndergenet. Dens basisfarve vil være fortyndet til pearl. Der bruges endnu ikke specifikke betegnelser for brun-pearl, sortpearl og rød-pearl. Der er meget få levende heste, der er homozygot for pearl, og meget få af dem har fået lavet genetype test. Så det vides ikke, om der kan skelnes mellem dem alt efter basisfarve. Der er 50% chance for, at hestens afkom arver pearl-genet. Alle hestens afkom vil få et pearlgen fra hesten.

6 Sølvtonet Champagne Champagne-genet Champagne-genet forhindrer delvist rødt og sort pigment i at blive dannet, dvs. at det har den effekt, at pigmentkoncentrationen i hårstrå, hud og øjne fortyndes. ch er det normale gen. Har ingen effekt på farven. Ch er et dominant gen, dvs. hestens farve fortyndes, bare der er et Ch-gen til stede. Der er ikke forskel i farven på en hetero- og homozygot champagne. Der er endnu ikke identificeret nogle renracede PRE-heste med Ch-gener. Sølvtonet ch ch Hestens farve er ikke fortyndet. andre fortyndergener, eller skimmel tilstede Ch ch Ch Ch Hesten har en kopi af Chfortyndergenet, og hesten vil være champagne-farvet, medmindre der er andre fortyndergener præsenteret. Har hesten skimmelgen, vil den skimle med tiden. Hesten har to kopier af champagne-fortyndergenet. Dens basisfarve vil være fortyndet til champagne. Har hesten skimmelgen, vil den skimle med Hesten kan ikke give et Chfortyndergen videre til sit afkom. Der er 50% chance for at hestens afkom arver Ch-genet. Alle hestens afkom vil få et Chgen og vil derfor være champagnefarvede. tiden. Sølv-genet forhindrer til en hvis grad sort pigment i at blive dannet, dvs. at det har den effekt, at pigmentkoncentrationen i hårstrå, hud og øjne fortyndes. z er det normale gen. Har ingen effekt på farven Z er et dominant gen, dvs. hestens farve fortyndes, bare der er et Z-gen til stede. Der er ikke forskel i farven på en hetero- og homozygot sølvtonet. Der er endnu ikke identificeret nogle renracede PRE-heste med Z-gener. z z Hestens farve er ikke fortyndet. andre fortyndergener eller skimmel til stede. Z z Hesten har en kopi af Z- fortyndergenet, og hesten vil være sølvtonet, medmindre der er andre fortyndergener præsenteret. Har hesten skimmelgen, vil den skimle med tiden. Z Z Hesten har to kopier af champagne-fortyndergenet. Dens basisfarve vil være sølvtonet. Har hesten skimmelgen, vil den skimle med tiden. Hesten kan ikke give et z- fortyndergen videre til sit afkom. Der er 50% chance for at hestens afkom arver Z-genet. Alle hestens afkom vil få et Z-gen og vil derfor være sølvtonede.

7 Basisfarve Fortyndergener Dansk Engelsk (USA) Spansk Brun A- E- CC Brun Bay Castaño Sort aa E- Sort Black Negro Rød -- ee Rød Chestnut Alazan Brun A- E- CCr Buckskin, gul Buckskin Bayo Sort aa E- Røgfarvet Smoky black Negro cenizo Rød ee Palomino, Palomino Palomino isabella Brun A- E- CrCr Perlino Perlino Perla Sort aa E- Smoky cream Smoky cream Crema cenizo Rød ee Cremello Cremello Cremello Brun A- E- p Prl Brun Bay Castaño Sort aa E- Brun Bay Castaño Rød ee Brun Bay Castaño Brun A- E- Prl Prl Pearl, perle Amber pearl Isabelo Sort aa E- Pearl Rød ee Gold pearl Brun A- E- Prl Cr Elfenben Pale pearl Perlino Sort aa E- Pale pearl Rød ee Ivory pearl Brun A- E- Ch ch og Ch Ch Champagne Amber champagne Champagne Sort aa E- Champagne Champagne Champagne Rød ee Champagne Gold champagne Champagne Brun A- E- Ch ch og Ch Ch - Pale champagne - Sort aa E- + CCr - Pale champagne - Rød ee - Ivory champagne - Brun A- E- Z Z og Z z Brun sølvtonet Red silver - Sort aa E- Sort sølvtonet Choclate silver - Rød -- ee Rød Chestnut - Venlig hilsen Zuzette Kraft,

Hestens farver. af Zuzette Kraft

Hestens farver. af Zuzette Kraft Hestens farver af Zuzette Kraft Hestens farve har altid været et emne af betydning i avlen af Pura Raza Española. Der har i folkloren været myter og sagn, der sagde, at hestens farve var afgørende for

Læs mere

Genetik og arvelighed - husdyr, Arbejdsark 1

Genetik og arvelighed - husdyr, Arbejdsark 1 Genetik og arvelighed - husdyr, Arbejdsark 1 Heste har 64 kromosomer. 32 fra sin mor og 32 fra sin far. Alle gener i hestens arvemateriale findes derfor i to varianter, som hver for sig kaldes alleller.

Læs mere

FARVEGENETIK - med fokus på Eurasieren

FARVEGENETIK - med fokus på Eurasieren FARVEGENETIK - med fokus på Eurasieren Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK Farvegenetik En smule grundlæggende genetik Farvegenetik generelt Farvegenetik med særligt fokus på

Læs mere

Christina Dupont Kofod, Stald Kofod Farvegenetik. Gennemgang af den grundlæggende genetik bag pelsfarver hos kaniner

Christina Dupont Kofod, Stald Kofod Farvegenetik. Gennemgang af den grundlæggende genetik bag pelsfarver hos kaniner Farvegenetik Gennemgang af den grundlæggende genetik bag pelsfarver hos kaniner Genpar Gener findes altid i par. Hvert genpar hører hjemme på en plads, der kaldes locus Alle kaniner har 2 gener på hvert

Læs mere

Et eksempel: Blomsterpopulation med to co-dominante gener for kronbladenes farve

Et eksempel: Blomsterpopulation med to co-dominante gener for kronbladenes farve Populationsgenetik I populationsgenetik beskæftiger man sig med at undersøge hyppigheden af forskellige gener samt fordeligen af fænotyper og genotyper i forskellige populationer. For en ordens skyld:

Læs mere

(Farve)Genetik hos katte

(Farve)Genetik hos katte Genetikserie del 4 (Farve)Genetik hos katte Kattegenetik baseret på farver og mønstre [Wb ] / [ wb ] Wide band Indledningsvis må jeg sige, at dette gen endnu ikke er bekræftet eller fundet, men alle forhold

Læs mere

Farvegenetik hos katte

Farvegenetik hos katte Genetikserie del 2 Farvegenetik hos katte Kattegenetik baseret på farver og mønstre Tekst og foto: Ole Amstrup Den oprindelige genetik Jeg vil tage udgangspunkt i den oprindelige genetik hos Felis Silvestris

Læs mere

Farvegenetik hos katte

Farvegenetik hos katte Genetikserie del 3 Farvegenetik hos katte Kattegenetik baseret på farver og mønstre Tekst og foto: Ole Amstrup Artiklen er fortsat fra sidste nummer af Kattemagasinet [ x o ] / [ x ] Den røde farve I de

Læs mere

FARVEGENETIK - med fokus på coton de tulear

FARVEGENETIK - med fokus på coton de tulear FARVEGENETIK - med fokus på coton de tulear Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos Dansk Kennel Klub 1 Farvegenetik Grundlæggende farvegenetik delvist fra DKK s modulkursus Særligt

Læs mere

Nedarvning af farver hos Shetlandsponyer

Nedarvning af farver hos Shetlandsponyer Nedarvning af farver hos Shetlandsponyer Ian Henry Lambert - Stutteriet Abildore - Februar 2008 Jeg har lade mig fortælle at en god pony ingen farve har og at man ikke bør avle efter farve men efter type/egenskaber.

Læs mere

Avl på honningbier det genetiske grundlag I

Avl på honningbier det genetiske grundlag I Avl på honningbier det genetiske grundlag I Egenskaber ved alle levende væsner bestemmes af 2 ting: Arv Miljø Grundlaget for alt avlsarbejde er at mange egenskaber nedarves. Hvad er arv og hvad er miljø

Læs mere

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet Genetiske Aspekter af HCM hos Kat - en introduktion til forskningsprojektet Cand. scient. Mia Nyberg, ph.d. stud. mnje@life.ku.dk IMHS, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Klinisk Biokemisk

Læs mere

Projekt 9.4 Darwins, Mendels og Hardy Weinbergs arvelighedslove

Projekt 9.4 Darwins, Mendels og Hardy Weinbergs arvelighedslove Projekt 9.4 Darwins, endels og Hardy Weinbergs arvelighedslove (Projektet kan indgå som en del af et studieretningssamarbejde. Vores definition af sandsynligheder er enten empirisk begrundet eller eksperimentelt

Læs mere

Episodic Falling Sydrome (EFS) Curly Coat Syndrome (CCS) Helle Friis Proschowsky, dyrlæge, phd Specialkonsulent i DKK

Episodic Falling Sydrome (EFS) Curly Coat Syndrome (CCS) Helle Friis Proschowsky, dyrlæge, phd Specialkonsulent i DKK Episodic Falling Sydrome (EFS) Curly Coat Syndrome (CCS) Helle Friis Proschowsky, dyrlæge, phd Specialkonsulent i DKK EFS / CCS Beskrivelse af sygdommene Symptomer Behandling Arvegang DNA tests Hvad ved

Læs mere

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013 Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Jørgen B. Bech Elever: 3 Eksamensform: - Spørgsmål trækkes - 24 min. forberedelse - 24 min. eksamination Spørgsmål 1: Spørgsmål 2:

Læs mere

Kartoflens genetiske puslespil

Kartoflens genetiske puslespil Kartoflens genetiske puslespil klassisk forædling og ny teknologi Kartoffelforædling lyder umiddelbart som en stilfærdig beskæftigelse, men forædleren skal være beredt på våbenkapløb med en svamp, klar

Læs mere

Dandy Walker Like Malformation

Dandy Walker Like Malformation Dandy Walker Like Malformation Speciale af Hedvig Christiansson and Evelina Kling Vegeby Præsenteret af Helle Friis Proschowsky Dyrlæge, Phd., Specialkonsulent hos DKK DWLM projektet 1. Hvad er DWLM 2.

Læs mere

Kvægavlens teoretiske grundlag

Kvægavlens teoretiske grundlag Kvægavlens teoretiske grundlag Lige siden de første husdyrarter blev tæmmet for flere tusinde år siden, har mange interesseret sig for nedarvningens mysterier. Indtil begyndelsen af forrige århundrede

Læs mere

Genetik kursus del II. Blodtyper. Blodtyper. Kristianssand 19. september 2010. Har længe været kendt

Genetik kursus del II. Blodtyper. Blodtyper. Kristianssand 19. september 2010. Har længe været kendt Genetik kursus del II Kristianssand 19. september 2010 www.felesgrata.dk/seminar Har længe været kendt Stor undersøgelse i 1986 - er fulgt op af mange efterfølgende. Ret simpel arvegang Der er indtil nu

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 20. maj 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX081-BIA Undervisningsministeriet Side

Læs mere

Genetik kursus del II. Indhold. Indhold. Stavanger 22. & 23. november 2008

Genetik kursus del II. Indhold. Indhold. Stavanger 22. & 23. november 2008 Genetik kursus del II Stavanger 22. & 23. november 2008 www.felesgrata.dk/seminar Indhold Indledning Kattens oprindelse Etik og moral i kattopdræt Er huskatten en truet dyreart? Indavl, linieavl, udkryds.

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Blond filigran red DS X Blue Moscow Indsendt af Morten Nielsen - 2014/10/05 22:15 Jeg har startet et lille krydsnings forsøg, som overskriften også siger. Jeg vil forsøge her i tråden at beskrive hvordan

Læs mere

Farvernes arvelighed Dominant arvelighed: Grå Pastel Sortmasket Toppet. Køndbunden arvelighed: Brun Hvid med tegning Lysrygget

Farvernes arvelighed Dominant arvelighed: Grå Pastel Sortmasket Toppet. Køndbunden arvelighed: Brun Hvid med tegning Lysrygget Et forsøg på at oversætte fra hollandsk til dansk Farvernes arvelighed Dominant arvelighed: Grå Pastel Sortmasket Toppet Køndbunden arvelighed: Brun Hvid med tegning Lysrygget Recessiv arvelighed: Hvidbrystet

Læs mere

Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema

Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema Stamtræsøvelse Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema 2. Hvem er far til Thor? 3. Saml stamtræet 4. Hvilke mænd skal Thor vælge til faderskabstesten? 5. Faderskabstesten 6. Ordforklaringer Du skal nu hjælpe

Læs mere

Genetisk drift og naturlig selektion

Genetisk drift og naturlig selektion Genetisk drift og naturlig selektion Denne vejledning indeholder en gennemgang af simulationsværktøjer tilgængeligt online. Værktøjerne kan bruges til at undersøge effekten af populationsstørrelse på genetisk

Læs mere

Bananfluer og nedarvning

Bananfluer og nedarvning Bananfluer og nedarvning Teori: Bananflue-genetik Bananfluens livscyklus Bananfluen, Drosophila melanogaster, har været brugt til at studere genetik i mere end 100 år. Denne diploide organisme har fuldstændig

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

Oversættelse af artiklen Paint Silkies New Info http://www.chickencolours.com/translation%20dutch%20paint%20articlex.pdf Tekst og foto: Sigrid van Dort i samarbejde med Brenda Bettinger Gambill og Judy

Læs mere

Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Den basale genetik

Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Den basale genetik Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Intermediate alleler

Læs mere

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner Generne bestemmer Niveau: 8. klasse Varighed: 12 lektioner Præsentation: Generne bestemmer er et forløb om genernes indflydelse på individet. I forløbet kommer vi omkring den eukaryote celle, celledeling,

Læs mere

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Foto: Friis Lara Mangler schæferhunden den genetiske variation? I pressen kan man

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Blau Magenta triangel. Indsendt af Villads Skrydstrup - 2010/08/16 05:31 I F1 fra mine Magentahunner faldt der to Hanner med et blau gen. Hvilket et der er tale om er usikkert. (Jeg ved nu er der er tale

Læs mere

Farverkoder og -kombinationer

Farverkoder og -kombinationer Nordisk Morris Minor Klubb For Morris Minors produceret i England Farverkoder og -kombinationer Fra Simon Marsbøll (?). På nogle af vore biler fremgår farvekoden af stelnummeret. Det gælder biler produceret

Læs mere

Genetik kursus. Hvem er jeg? Hvem er jeg? Skien 13. marts 2009. Ole Amstrup

Genetik kursus. Hvem er jeg? Hvem er jeg? Skien 13. marts 2009. Ole Amstrup Genetik kursus Skien 13. marts 2009 www.felesgrata.dk/seminar Hvem er jeg? Ole Amstrup Stamnavn: Opdrætter: Feles Grata Orientalsk korthår gerne lotched tay, med sølv, i alle farver men også cinnamon.

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Carsten Sejer Christiansen Censor: Boline Albæk Ravn Elever: 2 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination

Læs mere

SICAB 2009. Nr. 1 2010. Hingstekatalog 2010. Champagne og perler - unikke farver hos P.R.E. BLUP index - nu også for P.R.E. hesten

SICAB 2009. Nr. 1 2010. Hingstekatalog 2010. Champagne og perler - unikke farver hos P.R.E. BLUP index - nu også for P.R.E. hesten P a s o E s p a ñ o l Nr. 1 2010 SICAB 2009 Hingstekatalog 2010 Champagne og perler - unikke farver hos P.R.E. hesten BLUP index - nu også for P.R.E. Medlemsblad for Dansk P.R.E. Avlsforening 11. årgang

Læs mere

HOS DEN. The Best Colour: A grey is gentle, Can teach us a lot, A bay is hardy. A chestnut is fast. A sorrel is hot, So here is what horsemen

HOS DEN. The Best Colour: A grey is gentle, Can teach us a lot, A bay is hardy. A chestnut is fast. A sorrel is hot, So here is what horsemen DITTE STINA JENSEN SPECIALE, 3.HOVEDFORLØB HEST RTS, VILVORDE 15-02-2008 FARVEGENETIK HOS DEN ISLANDSKE HEST The Best Colour: Tradition, they say A bay is hardy A grey is gentle, Can teach us a lot, A

Læs mere

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed.

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed. Friis Lara Indavl anvender vi for hos afkommet, for at få de ønskede egenskaber fastlagt genetisk. Dette kan ikke forhindre, at der også forekommer en fordobling af de uønskede egenskaber. Der optræder

Læs mere

Farvegenetik. Hvem er jeg? Hvem er jeg? Hvem er jeg? Hvad vil jeg? Hvordan?

Farvegenetik. Hvem er jeg? Hvem er jeg? Hvem er jeg? Hvad vil jeg? Hvordan? Farvegenetik Kristiansand 18. september 2010 Hvem er jeg? Ole Amstrup Stamnavn: Feles Grata Opdrætter: Orientalsk korthår gerne blotched tay, med sølv, i alle farver men også cinnamon. Hvor længe: Siden

Læs mere

Eksamensspørgsmål 3gbicef11801, Bio C uden bilag

Eksamensspørgsmål 3gbicef11801, Bio C uden bilag Eksamensspørgsmål 3gbicef11801, Bio C uden bilag 1+2 Arvelige sygdomme 1. Redegør for DNA s opbygning og forklar hvad et gen er. 2. Beskriv hvordan et protein er opbygget og gennemgå proteinsyntesen. 3.

Læs mere

SILKEVEJ Jewelry & Accessories. catalogue

SILKEVEJ Jewelry & Accessories. catalogue SILKEVEJ Jewelry & Accessories catalogue JEWELRY- FLOWER COLLECTION Kode: Flow01 Pris: Dkr.325 Materiale: 18K Guldbelagt messing Kode: Flow02 Pris: Dkr.325 Materiale: 18K Guldbelagt messing Ørestikker

Læs mere

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening:

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening: Lille hest Navn: Adresse: Årstal: Klub/forening: Alder: INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...2 Hvor stor skal din hest være...2 Hestens mål...4 Min pony...4 Betegnelser på hestens ydre...5 Ponyens farve og aftegn...6

Læs mere

Fisk og gener: Anvendelse af den nyeste genetiske viden i forvaltning af fiskebestande. Foto Finn Sivebæk

Fisk og gener: Anvendelse af den nyeste genetiske viden i forvaltning af fiskebestande. Foto Finn Sivebæk Fisk og gener: Anvendelse af den nyeste genetiske viden i forvaltning af fiskebestande Foto Finn Sivebæk 1 Historien Anvendelse af genetisk viden i forvaltning i DK 1994 Hansen et al. 1993 -? Nielsen et

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Peter Kusk Mott Elever: 2 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination

Læs mere

Farvegenetik. Hvem er jeg? Hvem er jeg? Kristiansand. 18. september 2010

Farvegenetik. Hvem er jeg? Hvem er jeg? Kristiansand. 18. september 2010 Farvegenetik Kristiansand 18. september 2010 Hvem er jeg? Ole Amstrup Stamnavn: Feles Grata Opdrætter: Orientalsk korthår gerne blotched tabby, med sølv, i alle farver men også cinnamon. Hvor længe: Siden

Læs mere

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed.

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed. Lidt om avl og indavl (4) Indavl anvender vi for hos afkommet, for at få de ønskede egenskaber fastlagt genetisk. Dette kan ikke forhindre, at der også forekommer en fordobling af de uønskede egenskaber.

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler, fotosyntese og respiration 2. Den naturlige å og vandløbsforurening 3. Kost og ernæring 4. DNA og bioteknologi

Læs mere

platinum white? Indsendt af Daniel Schlytter - 2011/02/02 22:23 Jeg har absolut ingen anelse om hvordan denne er havnet i en af mine baljer (tror den hoppede i posen da jeg var i horsens forleden :P )

Læs mere

PSA Palomino Sportsheste Avlsforening 10 års jubilæumsblad

PSA Palomino Sportsheste Avlsforening 10 års jubilæumsblad PSA Palomino Sportsheste Avlsforening 10 års jubilæumsblad 2002-2012 1 10 år er gået af Gwen Tremmel 10 begivenhedsrige og lærerrige år er gået siden Palomino Sportsheste Avlsforbundet, i daglig tale kaldet

Læs mere

MDR1 og DM Introduktion Hvad er MDR1

MDR1 og DM Introduktion Hvad er MDR1 MDR1 og DM Introduktion MDR1 og DM er to sygdomme som pt. er meget oppe at vende i hundeverden, da der er fundet flere hunde som har vist sig at være bærer af en af disse. Flere og flere opdrættere er

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi

Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi Dato: 3.6.2015 Eksaminator: Carsten Sejer Christiansen Censor: Hans Christian Ihler Hold: 2a bi Elever: 8 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24

Læs mere

Almindelige fænotyper blandt tamrotter i Danmark

Almindelige fænotyper blandt tamrotter i Danmark Almindelige fænotyper blandt tamrotter i Danmark [Fænotype = Betegnelse for det faktiske udseende. Resultatet af gensammensætningen, genotypen. ] Af: Astrid Loft Hansen - Indehaver af Hedvig's Rotterede

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Opdræt af mix guppyer Indsendt af Mathias - 2011/07/12 17:54 Hejsa, jeg har tænkt på at starte lidt opdræt, jeg har nogle mix guppyer og det er helt fint for mig, tror det vil være mere spåndene og mystisk

Læs mere

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1

Den seje. Skæbnejæger - niveau 1 - trin for trin. Skæbnejæger Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Når det er skæbnen, der råder, kan der ske

Læs mere

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme?

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genetisk hornhindediagnostik: Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genteknologi et vigtigt værktøj til forebyggelse af hornhindesygdomme? Genetisk diagnostik og dets anvendelsesmuligheder

Læs mere

Test for arvelige sygdomme

Test for arvelige sygdomme Test for arvelige sygdomme Af Signe Stige Hansen, dyrlæge, ph.d., Assistant Manager Nordic, IDEXX Vet.Med.Lab. Hvorfor genetiske tests? Test for arvelige sygdomme hos dyr har stigende interesse. Kendskabet

Læs mere

Introduktion af resistens mod Hvid cystenematod (Globodera pallida) i fremtidige danske kartoffelsorter. Løbetid: 2009-2012 Slutrapport

Introduktion af resistens mod Hvid cystenematod (Globodera pallida) i fremtidige danske kartoffelsorter. Løbetid: 2009-2012 Slutrapport Introduktion af resistens mod Hvid cystenematod (Globodera pallida) i fremtidige danske kartoffelsorter. Løbetid: 2009-2012 Slutrapport Landbrugets Kartoffelfond, Grindstedvej 55, 7184 Vandel, www.lkfvandel.dk

Læs mere

Faktor V Leiden mutation

Faktor V Leiden mutation Faktor V Leiden mutation Formål: finde ud af om individ har mutation i faktor V Leiden gen (missense: arginin glutamin) Materiale: oprens DNA fra leukocytter Metode: PCR med specifikke primere, oprens,

Læs mere

Junior og Senior spørgsmål

Junior og Senior spørgsmål Junior og Senior spørgsmål Sektion 3 Stalden 1) En hestefarve der består af store uregelmæssige sorte og hvide områder kaldes? A) Piebald B) Skewbald C) Appaloosa D) Skimmel 2) ( skipping out ) Tømme en

Læs mere

Eva Køhler. Cand. scient. i biologi. Medlem af Felis Danicas Avlsråd. Ejer og udstiller af maine coon gennem 10 år

Eva Køhler. Cand. scient. i biologi. Medlem af Felis Danicas Avlsråd. Ejer og udstiller af maine coon gennem 10 år Eva Køhler Cand. scient. i biologi Speciale om indavl hos racekatte Medlem af Felis Danicas Avlsråd Ejer og udstiller af maine coon gennem 10 år Administrerer pawpeds for europé og norsk skovkat De generelle

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Træning øger genbrug i museceller. Er det derfor, at motion er

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg. EKSTERN TEORETISK PRØVE MODUL 3 22. april 2010 kl. 9.00 12.00. Side 1 af 5

Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg. EKSTERN TEORETISK PRØVE MODUL 3 22. april 2010 kl. 9.00 12.00. Side 1 af 5 Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg EKSTERN TEORETISK PRØVE MODUL 3 22. april 2010 kl. 9.00 12.00 Side 1 af 5 Sygepleje, sygdomslære herunder patologi samt ernæringslære og diætetik CASE: Verner Hansen er

Læs mere

Hjælp til stambogsføring af farver og tegninger

Hjælp til stambogsføring af farver og tegninger Hjælp til stambogsføring af farver og tegninger Denne liste er ment som en hjælp til stambogsføring af farve og tegninger, samt forklaring på hvilket navn farven/tegningen går under(især for agoutier,

Læs mere

Opgave 1. EPO og bloddoping

Opgave 1. EPO og bloddoping Side 1 af 8 sider Opgave 1. EPO og bloddoping Nogle sportsfolk snyder ved at få tilført hormonet erythropoietin, EPO, eller røde blodceller (bloddoping) før en konkurrence, fordi det øger præstationsevnen.

Læs mere

Genetik hos katte. Kattegenetik baseret på farver og mønstre. 8 www.nrr.no

Genetik hos katte. Kattegenetik baseret på farver og mønstre. 8 www.nrr.no Genetik hos katte Kattegenetik baseret på farver og mønstre En kort gennemgang af de forskellige gener der har betydning for opdræt af racekatte. Tekst Ole Amstrup Indledning For snart mange år siden blev

Læs mere

Mirrors 2011. presented by. kat.357-2

Mirrors 2011. presented by. kat.357-2 presented by kat.357-2 9 cm IDE Nr. 6204354 SPA1073-4040 Ornament Satin Silver Vejl. udsalgs pris pr. stk. 499,00 IDE Nr. 6204355 SPA1073-4080 Ornament Satin Silver Vejl. udsalgs pris pr. stk. 899,00 IDE

Læs mere

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering De sidste 10 års store fremskridt indenfor gensekventeringsteknologi har gjort det muligt at

Læs mere

Cellens livscyklus GAP2. Celledeling

Cellens livscyklus GAP2. Celledeling Cellens livscyklus Cellens livscyklus inddeles i to faser, interfase og mitose. GAP1 (G1). Tiden lige efter mitosen hvor der syntetiseres RNA og protein. Syntese fasen. Tidsrummet hvor DNAet duplikeres

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 X bundet arvegang Århus Sygehus, Bygn. 12 Århus Universitetshospital Nørrebrogade 44 8000 Århus C Tlf: 89 49 43 63

Læs mere

1. Kost og fordøjelse

1. Kost og fordøjelse 1. Kost og fordøjelse - Gøre rede for kostens bestanddele og give en oversigt over de enkelte bestanddeles opgaver i kroppen. - Gennemgå fordøjelsessystemets opbygning og beskrive fordøjelsen af kulhydratet

Læs mere

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Onsdag den 10. maj 2000 kl. 9.00-14.00

BIOLOGI HØJT NIVEAU. Onsdag den 10. maj 2000 kl. 9.00-14.00 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2000 2000-6-1 BIOLOGI HØJT NIVEAU Onsdag den 10. maj 2000 kl. 9.00-14.00 Af de store opgaver 1 og 2 må kun den ene besvares. Af de små opgaver 3, 4, 5, 6 og 7 må kun to besvares. STORE

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau

Eksamen: Biologi C-niveau Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Peter Mott Elever: 8 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24 min. forberedelse - 24 min. Eksamination (18-19

Læs mere

Velkommen til Harco Loor s lysdesign

Velkommen til Harco Loor s lysdesign H A R C O L O O R P E R S O N E N O G L A M P E N Harco Loor er to ting - dels personen Harco Loor - og dels virksomheden Harco Loor. Virksomheden ligger i Harlem (lidt uden for Amsterdam) i Holland. Alle

Læs mere

Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård /06/02 13:11

Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård /06/02 13:11 Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård - 2011/06/02 13:11 Jeg var på besøg hos Villads for en 3 uger siden, (tak for sidst Villads), og kom hjem med nogle af hans udkrydsninger. De blev på dagen

Læs mere

Biologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares

Biologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares Biologi A Studentereksamen Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares 1stx121-BIO/A-01062012 Fredag den 1. juni 2012 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 8 sider Opgave 1. Iberisk skovsnegl

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier

X bundet arvegang. Information til patienter og familier X bundet arvegang Information til patienter og familier 2 X bundet arvegang Følgende er en beskrivelse af, hvad X bundet arvegang betyder og hvorledes X bundne sygdomme nedarves. For at forstå den X bundne

Læs mere

Vejledning til nye resultatvisninger i de nationale test

Vejledning til nye resultatvisninger i de nationale test Vejledning til nye resultatvisninger i de nationale test til lærere i alle fag August 2017 Forord Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har i august 2017 indført nye, forbedrede visninger af elevernes

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere:

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Hvilke baser indgår i DNA? A. Adenin, Guanin, Cytosin,

Læs mere

Flere har ønsket arvegangen, for bl.a. en grå og sort/brun schæferhund.

Flere har ønsket arvegangen, for bl.a. en grå og sort/brun schæferhund. v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /75 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Friis Lara ARVEANLÆG Flere har ønsket arvegangen, for bl.a. en grå og sort/brun schæferhund.

Læs mere

Paso Español. Nr. 2 2009. De nye i bestyrelsen. Farvernes navne. Hingstedag i Viborg FIECVAL 2009

Paso Español. Nr. 2 2009. De nye i bestyrelsen. Farvernes navne. Hingstedag i Viborg FIECVAL 2009 Paso Español Nr. 2 2009 De nye i bestyrelsen Farvernes navne Hingstedag i Viborg FIECVAL 2009 Medlemsblad for Dansk P.R.E. Avlsforening 10. årgang Løssalg 40.- Indhold 3 Formandens klumme 14 Hingstedag

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Recessiv (vigende) arvegang

Recessiv (vigende) arvegang 10 Recessiv (vigende) arvegang Anja Lisbeth Frederiksen, reservelæge, ph.d., Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital, Danmark Tilrettet brochure udformet af Guy s and St Thomas Hospital, London, Storbritanien;

Læs mere

Enkelte medlemmer har ytret ønske om at få optrykt professor Øjvind Winges artikel om arvelighed hos pointere.

Enkelte medlemmer har ytret ønske om at få optrykt professor Øjvind Winges artikel om arvelighed hos pointere. Uddrag af Dansk Pointer Klubs årsskrift 1969 Avl og arvelighed Enkelte medlemmer har ytret ønske om at få optrykt professor Øjvind Winges artikel om arvelighed hos pointere. Dette skal blive gjort her,

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA sekvens,

Læs mere

Herning HF og VUC 17bic / HP. kort forklare opbygningen af pro- og eukaryote celler og gennemgå forskelle mellem dem.

Herning HF og VUC 17bic / HP. kort forklare opbygningen af pro- og eukaryote celler og gennemgå forskelle mellem dem. Hold: 17Bic02 (biologi C, Hfe) Underviser: Anna Sofie Pedersen Eksamensdato: 8. juni, 2018 ORDLYD FOR EKSAMENSSPØRGSMÅL 1-20 SPØRGSMÅL 1 og 2: Celler og cellefunktioner kort forklare opbygningen af pro-

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

Avl med kort og langpelsede hunde

Avl med kort og langpelsede hunde Av med kort og angpesede hunde Hundens pesængde bestemmes af et gen-par, hvoraf hunden arver 1 gen fra hver af forædrene hhv: Inden for pesængde er der atså tae om 3 varianter: = KORTpeset = ANGpeset =

Læs mere

Introduktion af resistens mod Hvid cystenematod (Globodera pallida) i fremtidige danske kartoffelsorter. Løbetid: Statusrapport 2011

Introduktion af resistens mod Hvid cystenematod (Globodera pallida) i fremtidige danske kartoffelsorter. Løbetid: Statusrapport 2011 Introduktion af resistens mod Hvid cystenematod (Globodera pallida) i fremtidige danske kartoffelsorter. Løbetid: 2009-2012 Statusrapport 2011 Ansøger: Landbrugets Kartoffelfond Grindstedvej 55 7184 Vandel

Læs mere

Dansk. Tekst- og opgavesamling B. Til elever, der læser og skriver på dansk som stærkeste sprog. Afdækning af litteracitet

Dansk. Tekst- og opgavesamling B. Til elever, der læser og skriver på dansk som stærkeste sprog. Afdækning af litteracitet Afdækning af litteracitet Tekst- og opgavesamling B Dansk Til elever, der læser og skriver på dansk som stærkeste sprog 1 Introduktion Denne tekst- og opgavesamling anvendes sammen med samtaleark, Spor

Læs mere

Arbejde hjemmefra opgave. Fredag d. 16. januar 2015

Arbejde hjemmefra opgave. Fredag d. 16. januar 2015 Arbejde hjemmefra opgave Fredag d. 16. januar 2015 Evolution og klassifikation 1. Naturlig variation Naturlig variation er at nogle er bedre tilpasset til miljøet vi lever i, end andre. Hvis miljøet blev

Læs mere

Alle farver, undtagen brogede. Lille, udtryksfuldt og tørt. Bred, flad pande; spidsende ned mod mulen.

Alle farver, undtagen brogede. Lille, udtryksfuldt og tørt. Bred, flad pande; spidsende ned mod mulen. Standardbeskrivelse Welsh Mountain pony, section A. Må ikke overstige 122 cm i stangmål. Alm. karakteregenskaber: Farve: Hoved: Nakke og hals: Krop: Forben: Bagparti: Bagben: Bevægelse: Hårdfør, livlig

Læs mere

Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO)

Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO) Avlsrådets og Maine Coon Klubbens racespecifikke avlsanbefalinger for Maine Coon (MCO) Generelt Lidelse PK-Def (Pyruvate Kinase Deficiency) Arvelig form for anæmi, dvs. en sygdom i blodet. Symptomerne

Læs mere

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar 1 1 Hvad kaldes hestens afkom? A: Lam B: Føl 2 Hvad er en vallak? A: Hoppe B: Kastreret hingst 3 Kan hesten stå op og sove? 4 Hvad er en sok? A: Aftegn i panden B: Aftegn på benet 5 Hvor sidder lansemærket?

Læs mere

Cellen og dens funktioner

Cellen og dens funktioner Eksamensopgaver Biologi C, 17bic80 6. og 7. juni 2018 1 Cellen og dens funktioner 1. Redegør for hvordan eukaryote og prokaryote celler i hovedtræk er opbygget, herunder skal du gøre rede for forskelle

Læs mere

(Farve)Genetik hos katte Ole Amstrup

(Farve)Genetik hos katte Ole Amstrup (Farve)Genetik hos katte Ole Amstrup En kort gennemgang af de forskellige gener der har betydning for opdræt af racekatte. Side 1 af 48 Indholdsfortegnelse Maskede katte Indledning Men hvordan startede

Læs mere