Opsamling på Videnskabsministeriets konference om fremtidens

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opsamling på Videnskabsministeriets konference om fremtidens"

Transkript

1 Notat Opsamling på Videnskabsministeriets konference om fremtidens humanistiske uddannelser 1 mandag den 21. marts 2011, Aarhus Universitet Velkomst Mette Thunø, dekan på Faculty of Arts, Aarhus Universitet, bød velkommen på konferencen og fremhævede, at hun opfattede ministerens initiativ til denne konference som et skulderklap til humaniora og en anerkendelse af humanioras værdi. Mette Thunø fremhævede blandt andet, hvordan det nye Faculty of Arts på Aarhus Universitet giver bedre muligheder for tværfaglighed og understøtter samarbejdet med andre discipliner. Derudover understregede hun, at humanister i dag står over for et anderledes jobmarked i vidensamfundet, og hun mindede om, at de store vækstøkonomier i Asien i disse år opruster deres humanistiske forskningsmiljøer i erkendelsen af potentialet ved humanioras bidrag til vækst. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen satte i sin tale til konferencen sig for at give dødsstødet til de mange myter og fordomme, der er om humaniora. Hun fremhævede, at humanister er en attraktiv arbejdskraft, som har viden og kompetencer, der efterspørges. Humanister har inden for de seneste ti år erobret nye beskæftigelsesområder. Samtidig fremhævede hun de vedvarende udfordringer, fx at den samlede ledighed stadig er for høj på trods af, at nyuddannedes ledighed er faldet markant. Charlotte Sahl-Madsen understregede derudover blandt andet: 8. juli 2011 Bredgade København K Telefon Telefax E-post ubst@ubst.dk Netsted CVR-nr Sagsnr Dok nr Side 1/3 At der er brug for mere erhvervsparate kandidater, større samspil mellem humaniora og erhvervslivet og flere humanistiske iværksættere. At der i dag er en ubalance mellem kompetencer og behov. I de seneste år er samarbejdet med erhvervslivet i den grad øget, men potentialet for samarbejde udnyttes slet ikke. At man ikke må kunne gå på universitetet og undgå at få pirret iværksættergenet. At sprogkundskaber er rigtig væsentlige kompetencer. At der er en udfordring i, at der er for få undervisningstimer på nogle humanistiske uddannelser. Hun beskrev herefter en række konkrete initiativer, som hun har fremlagt, heriblandt at det skal være muligt at udtage uddannelser til særakkreditering, samt at aftagerpanelerne skal revitaliseres med henblik på i højere grad at bidrage til at sikre det rette match mellem universitetsuddannelserne og samfundets behov. Læs hele ministerens tale her. 1 Opsamlingen er lavet på baggrund af skriftlige noter, som videnskabsministeriets medarbejdere lavede under konferencen og er derfor alene videnskabsministeriets ansvar. De nævnte oplægsholdere, debattører m.v. har ikke haft mulighed for at kommentere opsamlingen.

2 Alan Irwin, Dean of Research, CBS, rejste i sit oplæg spørgsmålet: Hvordan kan vi bringe humaniora ind i cand.merc.-fagene? Han argumenterede for, at der ikke er en skarp skillelinje mellem humaniora, socialvidenskab og de erhvervsøkonomiske studier. Alan Irwin fremhævede blandt andet at: Humaniora kan bidrage med fortolkning af værdier fælles værdier og med kritisk analyse af forandringsprocesser i samfundet. Fx kritisk analyse af klimaforandringer, miljøforurening m.v. ud fra et humanistisk perspektiv. Der er behov for humanioras historiske perspektiv for at modvirke, at Europa sakker bagud inden for vækst og innovation. Humanioras fortolkningsmetoder er centrale heri. At man skal tænke på humaniora som et væsentligt kompetenceområde for fremtidige virksomhedsledere: relevansforståelse, fortolkningsevne, analytisk sans, forståelse for samfundets værdier m.v. er alt sammen kompetencer, som en fremtidig virksomhedsleder bør have. Side 2/3 Læs Alan Irwins oplæg her. Majbritt Dessau Borkfelt Mogensen, stud. mag. ved Københavns Universitet, beskrev, hvilke valg hun havde truffet i sit uddannelsesforløb som humaniorastuderende. Hun fortalte, hvordan hun igennem sine første fire år på universitetet havde fordybet sig i studier af bl.a. Karen Blixen og Søren Kierkegaard med stor interesse. Men i løbet af kandidatuddannelsen havde refleksioner over, hvad det egentlig kunne bruges til på arbejdsmarkedet, meldt sig. Majbritt Dessau Borkfelt Mogensen beskrev de konkrete valg, hun havde truffet for at styrke sin kompetenceprofil i forhold til at blive mere klar til arbejdsmarkedet, heriblandt: Gennemført faget Procesledelse og entreprenørskab ved lektor Mie Femø. Faget gik ud på, at de studerende skulle forberede en konference, designe indhold, mv. Via Væksthuset Katalyst på Københavns Universitet meldte hun sig til kurset Copenhagen welfare challenge, der gik ud på at finde løsninger til, hvordan man bekæmper bandekriminalitet i København. Herigennem erfarede hun, at fordi hun i kraft af sit studie var god til at fordybe sig i menneskers fortællinger, fandt det lettere at analysere årsagerne til, at nogle mennesker bliver kriminelle. Organiserede en konference om netværket humenzym. Formål: at procesudvikle og konceptualisere netværket. Samtidig fremhævede hun en række konkrete anbefalinger til de humanistiske uddannelser: De studerende skal tage ansvar for egen uddannelse og for, at teorien bliver omdannet til kompetencer.

3 Tværfagligt samarbejde skal styrkes, også samarbejde med andre universiteter. Humaniora skal rebrandes: humanister skal og kan være stolte af det faglige miljø, de kommer fra. Det entrepreneurielle mindset skal indføres. Humanister har stor teoretisk viden; det er også undervisernes fokus og kompetencer. Vi skal holde fast i den. Men derudover skal humaniorastuderende og -undervisere lære sig selv at tænke nyt. Det er vigtigt, at underviserne sætter sig ind i, hvilken værdi deres forskning skaber i samfundet. Innovation og entreprenørskab skal være didaktiske redskaber i undervisninger. Kan bruges til at omdanne teoretisk viden til praktiske kompetencer. Læs hele Maibrit Mogensens oplæg her. Bodil Due, særlig rådgiver for ledelsen på Aarhus Universitet og formand for arbejdsgruppen for uddannelse i fremmedsprog, der blev nedsat af videnskabsministeren og undervisningsministeren i januar 2011, fortalte om arbejdsgruppens virke. Bodil Due fremhævede fremmedsprogenes store betydning for samfundets vækst, samt at det er bekymrende, at færre får viden, færdigheder og erfaringer med sprog. Side 3/3 Bodil Due fortalte konkret om arbejdsgruppen, at: Formålet med arbejdsgruppen er at inspirere og give konkrete anbefalinger til en strategi for uddannelse i fremmedsprog, herunder at identificere problemer og komme med konkrete handlemuligheder. Arbejdsgruppen har fokus på fire tværgående temaer: 1) Stimulering af interessen for at lære fremmesprog, 2) Styrket rekruttering til uddannelse i fremmedsprog, 3) Lærernes/undervisernes kompetencer såvel fagligt som pædagogisk og 4) Fremmedsprog som kulturbærende element i en globaliseret verden. Bodil Due fremhævede, at det endnu var for tidligt at formulere konklusioner fra arbejdsgruppens arbejde, men hun fremhævede imidlertid nogle konkrete fokuspunkter: Interessen for sprog skal stimuleres ved at sprogundervisningen i folkeskolen påbegyndes tidligere. Engelskundervisningen bør starte evt. allerede i 1. klasse. Tidligere start med andre fremmedsprog end engelsk skal gøres obligatorisk. Tættere samspil mellem underviserne på grundskoleniveau og i gymnasiet skal sikres. Det er ikke produktivt, hvis man i gymnasierne og på universiteterne taler om, at elever og studerende skal aflære de fagligheder, som de kommer med fra de tidligere trin i uddannelsessystemet. Der skal fokus på brobygning mellem de forskellige uddannelsestrin og institutioner i uddannelsessystemet. Forskning i fremmedsprogsdidaktik mangler. Mange undervisere vil gerne have ny viden og inspiration men der er få muligheder for efter- og videreuddannelse på dette område. Når der udvikles kurser, er tid og penge en barriere for, at fx gymnasielærere kan deltage.

4 Det er en fordom, at eleverne ikke orker det slid, der hører med til at lære sprog og at de ikke er interesseret i at lære om andre kulturer. Fx er græsk og latin i fremgang i gymnasiet. Kinesisk er også i fremgang, og der er for tiden stor succes med kinesisk som områdestudie i gymnasiet. Læs Bodil Dues oplæg her. Siden konferencen har arbejdsgruppen for uddannelse i fremmedsprog færdiggjort deres arbejde. Arbejdsgruppens rapport og anbefalinger kan findes her. Videnskabsministeriet har på sin hjemmeside oprettet tema- og debatsider om fremmedsprogsuddannelse, som kan tilgås her. Paneldebat 1: Morgendagens entreprenante humanister, herunder arbejdsmarked og kompetencer: Ordstyrer Mark Thomsen, direktør i kommunikationsvirksomheden Advice Digital, animerede en livlig paneldebat, hvor debatpaneldeltagerne blandt andet fremhævede følgende beskrivelser af morgendagens entreprenante humanister: Dekan Kirsten Refsing, Københavns Universitet: Fremtidens arbejdsmarked bliver præget af fleksibilitet og mobilitet, det kræver livslang læring, multikulturelle kompetencer og sprog; innovation og kreativitet er selvfølgelig også vigtigt. Vi kan godt blive bedre til at arbejde på tværs. Udfordringen er, at der også er så mange andre ting de studerende skal kunne, og at nogle fakulteter i mindre grad levner mulighed for det. Hun fremhævede, at ministerens pointe om humaniora var god at humaniora skal beskæftige sig med de store spørgsmål, og humaniora skal levere svar men tilføjede, at det er vigtigt at anerkende, at humaniora også skal kunne beskæftige sig med store spørgsmål uden at komme med svar. Side 4/4 Faglig Leder Anne K. Linstad, Aarhus Entrepreneurship Center: Vi skal have fokus på at gøre de studerende målorienterede og gøre dem i stand til at forudsige fremtiden så vidt muligt. Det, man skal kunne, er at kende sig selv og sine ressourcer rigtig godt. Man skal vide, hvad man kan, mens man er studerende. Man skal gribe muligheden for erhvervssamarbejde og handle på de udfordringer og muligheder, der byder sig. Og humanister er gode til at omsætte deres tanker til handling, fremhævede Anne Linstad. Derudover skal foretagsomhed være en metakompetence. Vi skal have flere målrettede samarbejder med erhvervslivet. Erfaringerne viser, at de studerende efter et erhvervssamarbejde får job eller bliver tilknyttet som konsulenter til at løse virksomhedernes udfordringer. Vi er nødt til at integrere de nye entreprenante kvalifikationer i uddannelsernes læringsmål, ellers vil man blot blive ved med at fokusere på de teoretiske kvalifikationer på universiteterne. Dekan Flemming Andersen, Syddansk Universitet: Humanister skal være foretagsomme, og de skal være stolte af at være humanister. Flemming Andersen fremhævede, at han var meget glad for ministerens tale vi skal være stolte af vores humanistiske kompetencer. Humanister er kærlige, har indlevelsesevne og kan omsætte deres teori til praksis, men der er stadig udfordringer i forhold til færdiggørelsesbonus. Flere uddannelser har praksisnetværk. Han fremhævede desuden, at SDU tidligere har haft aftagerpaneler på fakultetsniveau, men er gået

5 over til at have aftagerpaneler på uddannelsesniveau med henblik på at få en direkte feedback for de enkelte uddannelser. Udviklingschef og konsulent Martin D. Christensen, People Tools: I forhold til fremtidens arbejdsmarked er det vigtigt at holde sig for øje, at jobopslagene i dag er meget præcise. Det er ikke en humanist, der kan alt, der efterspørges blandt virksomhederne. Det er derfor vigtigt, at man som studerende selv arbejder sig hen imod det, der efterspørges og balancerer det med sine egne faglige interesser. Administrerende direktør Stina Vrang Elias, DEA: Der sker rigtig meget på området allerede, men der er stadig en fælles udfordring i at ansætte den første humanist i virksomhederne. Det er ofte de store virksomheder, der har set potentialet i humanisterne, men der er en udfordring i forhold til de små og mellemstore virksomheder. De gode erfaringer skal spredes. Og det er væsentligt, at det høje faglige niveau på uddannelsernes fastholdes. Det, man skal blive bedre til, er at få det oversat til kompetencer i praksis. Stud. mag. Maibrit Dessau Mogensen, Københavns Universitet: Fremtidens arbejdsmarked bliver meget mere tværfagligt, og her har humanister noget helt centralt at byde på: de kan forstå det enkelte individ og det enkelte behov hos brugeren. Derfor har vi som humanister også en plads i det fremtidige arbejdsmarked. Tværfaglighed og innovation kan både foregå på universitetet, f.eks. via et projekt om etablering af en studentercafé og udvikling af studiemiljøet som på KU, men det kan også i virksomhederne. Side 5/5 Kommentarerne fra salen omfattede blandt andet følgende pointer: Man burde sammentænke aftagerpanelerne med alumnenetværkerne. Man burde også inddrage de studerende mere, når man arbejder med udvikling af uddannelserne. Hvis humanisterne er dygtige, så er virksomhederne åbne. Derfor er det også lykkedes i mange tilfælde at få dygtige humanister ud i virksomhederne. Vi skal sikre, at vi åbner uddannelserne op for samarbejde mellem uddannelserne og øge tværfaglighed på tværs af fakulteter, så man får evnen til at samarbejde med andre fagligheder. Man får andre perspektiver og løser nogle konkrete problemstillinger. Gymnasieelevernes tilegnelse af fremmedsproglige kompetencer kan bidrage til karriereudvikling og er vigtige kompetencer. Fremmedsprogene er en central kompetence individet skal ud og sælge sig selv gennem effektiv kommunikation. Det er således en dobbeltkompetence. I forlængelse af debatten fremhævede videnskabsminister Charlotte Sahl- Madsen, at hun var enig i, at ud over aftagerpanelerne skal også alumnenetværkene i spil i debatten om uddannelsernes relevans. Derudover lag-

6 de hun vægt på, humaniora skal brandes på ny og i en ny kontekst i forhold til de nye studerende, der overvejer at læse humaniora. Endelig fremhævede hun, at vi skal tale om både intra- og entreprenørskab, og at der skal fokus på, hvordan vi får det ind i vores måde at tænke og udvikle uddannelserne på. Poster session med inspiration fra universiteterne Konferencen bød på en poster session, hvor universiteterne havde mulighed for at udstille posters med konkrete eksempler på, hvad der sker på de humanistiske uddannelser inden for tværfaglighed, innovation, erhvervssamarbejde, sprog, undervisningsmiljø mv. Disse blev kort præsenteret ved fire hose oplæg. Arne Kjær, prodekan for undervisning, Aarhus Universitet, præsenterede to temaer: Indførelsen af profilfag på 3. semester på kandidatuddannelserne på det nye Faculty of Arts med henblik på at styrke arbejdsmarkedsorienteringen, samt hvorledes entreprenørskab er integreret i uddannelserne med udgangspunkt i det center, der er etableret på Arts. Side 6/6 Flemming Andersen, dekan, Syddansk Universitet, præsenterede tre posters. Dels en poster, der beskrev et af SDU s elitemoduler, hvor de studerende kan komme i tæt kontakt med erhvervslivet. Den anden beskrev en nytænkning af humaniora på det pædagogiske/didaktiske område, herunder især via brug af web 2.0 til et Erasmus Mundus program. Den tredje poster beskrev et forsøg i forbindelse med studiestart på historie med henblik på at have fokus på frafald. Introkurset afsluttes med en 72 timers ECTS-givende prøve, hvilket har været en stor succes. Pierre Guillet de Monthoux, institutleder, CBS, beskrev to posters. Den første poster var udformet af universitetets filosofiske studenterblad og beskriver, hvordan det er at være filosofistuderende. Den anden handler om det nye slogan på CBS: Business in Society, med andre ord: Samfundsvidenskabelige bacheloruddannelser med et humanistisk fokus. Maibrit Dessau Mogensen, stud. mag., Københavns Universitet, fortalte om Katalyst, som er et center for humanistisk innovation på KUA. Katalyst arrangerer innovationskonferencer og en sommerskole om serviceinnovation med henblik på at integrere innovation i de humanistiske fag på humaniora. Marlene Gram, Aalborg Universitet, beskrev i sit indlæg, hvordan praktikophold er en rigtig god kur mod humanisters eventuelle tvivl og usikkerhed om, hvordan de kan omsætte deres kompetencer i praksis. Hun oplever, at én ud af fem studerende efterfølgende får job på deres praktikvirksomhed. Læs mere om universiteternes aktiviteter på det humanistiske område her. Anna Mauranen, dekan, Helsinki Universitet, holdt et oplæg om sine erfaringer med udviklingen af humaniora på Helsinki Universitet. Hun fortalte, at der er mange ligheder mellem diskussionen i Finland og den, der udspiller sig på denne konference. Ifølge Anna Mauranen vil der i det kommende århundrede åbne sig

7 nye muligheder for humaniora. Globalisering skaber behov for humaniora, påpegede hun og understregede, at mens fx det økonomiske fagområde længe har været kendetegnet ved en mere statistisk/naturvidenskabelig tilgang, er der i disse år tegn på, at de humanistiske metoder vinder indpas på de samfundsøkonomiske og erhvervsøkonomiske fagområder. Styrken ved de humanistiske studerende beskrev hun ved deres stærke analytiske kompetencer, herunder deres stærke kompetencer i forbindelse med at argumentere for et bestemt synspunkt. Hun fortalte desuden om konkrete initiativer på Helsinki Universitet og fremhævede en række punkter, hvor hun mener, at Helsinki Universitet udmærker sig: En stærk sammenknytning mellem forskning og undervisning. En stærkt samarbejde mellem universitetet og erhvervslivet. Blandt andet ved flg. eksempler: o Contemporary archeology et tværfagligt program på arkæologi i Helsinki, hvor de studerende bl.a. udgraver rockkoncerter og massegrave. Desuden samarbejder maritim arkæologi-området med planlægningen af gasledninger i Østersøen. o Art theory, critisim and management - et tvær-institutionelt samarbejde, som har skabt en gensidig gevinst ved samarbejde mellem humaniora og handelsområdet. Humaniora har desuden en vigtig ekspertise i form af sprogkompetencer i forbindelse med nye (globale) forretningsforbindelser for virksomhederne. Det nutidige flerkulturelle samfund fordrer en evne til at forstå og forklare fremmedsprogenes betydning for individers identitet. Dette kan humaniora. Desuden er der behov for at lære indvandrerne det lokale og der er behov for at styrke disse sprog- sprog (e.g. dansk, eller finsk) undervisningskompetencer. Side 7/7 Kim Ruberg, adm. direktør og senior partner i kommunikationsfirmaet Jøp, Ove & Myrthu, holdt oplæg om sin rolle som humanist i erhvervslivet samt de kompetencekrav, han stiller til sine ansatte. Han fremhævede humaniora som en meget relevant uddannelse. Humanister har en evne til at forstå stoffet på dets egne betingelser; det kræver abstraktionsniveau og evne til at sætte sig ind i andre kulturer, at uddrage essensen og kommunikere den. Mest af alt så har humanisterne evnen til at forstå mennesker og menneskelige relationer. Men, fremhævede han, humanister mangler redskaber inden for regnskab og tal. Han understregede derudover, at humaniora fremover vil have en større og større rolle at spille i erhvervslivet i takt med den stigende globalisering, og kom med en række opfordringer til universiteterne: De danske universiteter skal være bedre til at samarbejde med virksomhederne. Universiteterne skal være mere modtagerorienteret Karakterskalaen skal gøres forståelig i en international sammenhæng. Paneldebat 2: Fremtidens humanistiske uddannelser Dagens anden paneldebat stillede spørgsmålet: Hvordan kan man i praksis organisere uddannelserne, så de retter sig mod fremtidens behov?

8 Prodekan Svend Bislev, CBS: Vi skal snakke om humanistiske erkendelses- og arbejdsmetoder frem for humanistiske uddannelser som sådan. Disse metoder er i vækst bl.a. i samfundsvidenskaben. Han understregede, at CBS har gode erfaringer med at lade de studerende møde andre fagområde det inspirerer dem og får erhvervslivet til at interessere sig for dem. Dekan Mette Thunø, Aarhus Universitet: Viden er kun interessant, hvis man kan handle på den. Det indebærer, at den bliver langt mere praksisorienteret. Vi skal derfor sikre en mere praksisorienteret undervisning og vores undervisere skal pædagogisk rustes til det. Der skal opsamles viden og skabes teorier om praksisorientering, så der også bliver tale om forskningsbasering. Mette Thunø fremhævede derudover, at praksisorienteringen skal være udtryk for andet og mere end de traditionelle praktik- og projektforløb. Hun understregede, at humaniora skal og kan være meget bedre til at samarbejde med erhvervslivet og offentlige myndigheder. Det er ikke nok at sende de studerende i praktik. Hun fremhævede desuden vigtigheden af, at vi har personer på arbejdsmarkedet, som er omstillingsparate, og som kan lære nyt og tænke anderledes. Det er de humanistiske kandidater rigtig gode til, understregede hun. Studieleder Mikael Vetner, Aalborg Universitet, efterspurgte muligheden for at lave mere kreative samarbejder med erhvervslivet herunder helt nye former for samarbejde. Han fremhævede, at set fra hans perspektiv er universitetsuddannelserne er i dag meget regelbelagt fx ligger humaniora under tre ministerier og tre forskellige regelsæt. Side 8/8 Prorektor Hanne Leth, Roskilde Universitet, fremhævede tre kategorier af humanistiske uddannelser: de klassiske uddannelser (som vi selvfølgelig ikke skal af med), de tværfaglige-praksisorienterede uddannelser, og for det tredje de uddannelser, hvor humaniora indgår i en eller anden form. Det er vigtigt, at de to første former ikke afløser hinanden. Vedrørende samarbejde med erhvervslivet fremhævede Hanne Leth, at det er i den daglige dialog der hvor virksomheden har en student, en praktikant eller hvor medarbejdere fungerer som vejledere at det fungerer godt. Som opfølgning på en tidligere kommentar fra en konferencedeltager, orienterede hun om, at de på RUC er i gang med at se på, hvordan de fremover bedst anvender både aftagerpaneler og alumnenetværk. Studerende og studievejleder Inger Sloth, Aarhus Universitet, talte for, at praktikforløb og praksisorientering i højere grad skal ind i uddannelserne allerede på bachelorniveau og fremhævede, at det ikke nødvendigvis er så svært at implementere. Praksisorienteringen kan fx integreres ved at vise et par slides sidst i forelæsningen, der konkretiserer nogle af de lærte temaer og perspektiverer dem til arbejdsmarkedets behov, påpegede hun. Administrerende direktør Kim Ruberg, Jøp, Ove & Myrthu, fremhævede, at der er behov for at lære fagnørderne at kommunikere med omverdenen. Med hensyn til at fremme erhvervssamarbejde understregede Kim Ruberg, at det ofte er det helt simple, som fx at have studentermedhjælpere og praktikanter ansat i alle afdelinger, der fremmer udviklingen. Derudover påpegede han behovet for at udvikle alumnenetværkene og herigennem udbrede information til tidligere studerende om universiteternes aktiviteter bl.a. om efteruddannelse.

9 Administrerende direktør Henrik Moos, Danfoss IXA: Hvad handler entreprenørskab om? Det handler om at sætte i værk. Man kunne med fordel bruge tid på at overveje, hvordan vi som humanister sætter vores kompetencer i værk ude i virksomhederne. Det har virksomheden ikke mulighed for, men det har både de studerende og universiteterne mulighed for at gøre. Henrik Moos fremhævede desuden, at hans erfaring var, at det er svært at komme i kontakt med universiteterne. Universiteterne arbejder sammen med hinanden, men er en lukket kreds, påpegede han og understregede, at universiteterne burde gøre mere for at holde fast i og række ud til omverdenen herunder deres tidligere studerende. I den efterfølgende debat med salen blev følgende pointer blandt andet fremhævet: Der er behov for kreativitet fra de studerende for at sætte deres kompetencer i spil men der er også behov for, at undervisere og institutter accepterer en mere målgruppeorienteret tilgang fra de studerende eller i undervisningen. Tværfaglighed har en rolle at spille i alle fag ellers lukker de sig om sig selv. Der har været udvikling nedefra og så har der været detaljerede krav oppefra. Detailstyring fra centralt hold har været skadelig. En ændring der er på vej nedefra og som er utrolig vigtig er, at man i universitetspædagogikken fokuserer på at teste, hvordan man bruger og afprøver sin viden i praksis. Side 9/9 De studerende savner konkrete forslag. Vi en gruppe studerende fra RUC, CBS, KUA og SDU har lavet en række forslag. Vi laver en konference med en case fra Røde kors/grundfoss. Vi siger: nok snak vi vil se handling. På CBS viser vi bl.a. hvordan case-redskabet kan være attraktivt for de humanistiske uddannelser. Fra studentersiden oplever vi, at samarbejde med studerende ikke vægtes højt og at der ikke er incitament til at undervise, da underviserne i højere grad lægger deres tid i forskning og i ansøgninger om midler. Der bør være mere tid til at gå i dialog med og give vejledning til de studerende.

Introduktion til sprogprofilerne: sprog- og kulturkompetencer fra grundskolen til arbejdspladsen. v. adjunkt Petra Daryai-Hansen

Introduktion til sprogprofilerne: sprog- og kulturkompetencer fra grundskolen til arbejdspladsen. v. adjunkt Petra Daryai-Hansen Introduktion til sprogprofilerne: sprog- og kulturkompetencer fra grundskolen til arbejdspladsen v. adjunkt Petra Daryai-Hansen REPT/FREPA Flersprogede og interkulturelle kompetencer: deskriptorer og undervisningsmateriale

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Kommunikation og Internationale

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODTOG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER KORT OG GODT Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt MØDEREFERAT 8. OKTOBER 2014 Forum Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt Mødedato: 8. oktober 2014, kl. 14.00-17.00

Læs mere

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Virksomhedsstudier og Dansk, har du

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Datalogi

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier

ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse

Læs mere

Referat: Aftagerpanelmøde på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (ISE)

Referat: Aftagerpanelmøde på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (ISE) Referat: Aftagerpanelmøde på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv (ISE) Sted: Roskilde Universitet, Universitetsvej 1, 4000 Roskilde Bygning 24.2 (mødelokalet) Dato: Tirsdag, d. 8. november 2016 Tidspunkt:

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 1 Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 2 Find evt. et par gode billeder der passer til! Kort indledende præsentation 3 4

Læs mere

2 0 1 4 T A G E N H D

2 0 1 4 T A G E N H D TAG EN HD 2014 HD GIVER FAGLIG BALLAST TIL AT AGERE I KOMPLEKSE GLOBALE AKTIVITETER Performance er et nøgleord i Alfa Laval og derfor er det utroligt vigtigt, at vores medarbejdere og ledere hele tiden

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Kemi og Matematik, har du retskrav på at blive optaget

Læs mere

ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering

ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik og Matematik, har

Læs mere

Referat fra aftagerpanelmøde på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab (IKH)

Referat fra aftagerpanelmøde på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab (IKH) ROSKILDE UNIVERSITET Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab Referat fra aftagerpanelmøde på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab (IKH) Tid: Onsdag den 24.8. 2016 kl. 17.00 19.00

Læs mere

Velkommen til statskundskab

Velkommen til statskundskab københavns universitet institut for statskundskab Velkommen til statskundskab 1 Velkommen til statskundskab 3 Bliv uddannet problemløser På Statskundskab i København bliver du uddannet til problemløser.

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Psykologi

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Psykologi ADGANGSKRAV for Kommunikation og Psykologi CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Kommunikation og Psykologi, har du

Læs mere

TILBUD TIL VIRKSOMHEDER: Få tilknyttet en erhvervsøkonomistuderende (HA) inden for Entreprenørskab og Innovation

TILBUD TIL VIRKSOMHEDER: Få tilknyttet en erhvervsøkonomistuderende (HA) inden for Entreprenørskab og Innovation TILBUD TIL VIRKSOMHEDER: Få tilknyttet en erhvervsøkonomistuderende (HA) inden for Entreprenørskab og Innovation Studienævn for Erhvervsøkonomi i Kolding Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse

Læs mere

2

2 1 2 3 Husk at selvom det er nærmest programmeret i os, at vi gerne vil svare, når vi bliver stillet et spørgsmål, så er det ok ikke at vide det! Og det der sker hvis du svarer på spørgsmål om adgangskrav

Læs mere

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted:

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted: I N S T I T U T F O R P S Y K O L O GI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelmøde den 13. februar 2014 M Ø D E R E F E R A T 25. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI

Læs mere

ADGANGSKRAV for Politik og administration og Historie

ADGANGSKRAV for Politik og administration og Historie ADGANGSKRAV for Politik og administration og Historie CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Politik og administration

Læs mere

Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA

Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA LEDERE DER ER KLAR TIL FREMTIDENS UDFORDRINGER SKABER FORUDSÆTNINGEN FOR VORES SUCCES Hos DESMI har vi sendt flere nøglemedarbejdere på MBA-uddannelsen på

Læs mere

Uddannelse - Vidensbehov i konkurrencesamfundet

Uddannelse - Vidensbehov i konkurrencesamfundet Uddannelse - Vidensbehov i konkurrencesamfundet Viborg UddannelsesBootCamp 2015 Jeg vil gerne præsentere jer for Anne Perspektiv: Aarhus Universitets bidrag til viden i Annes liv Vidensbehov i konkurrencesamfundet

Læs mere

KONTAKT. Studiecenter ARTS. Studievejledningen. Aarhus. Emdrup. Niels Juelsgade 84, bygning 2110, 8200 Aarhus N T: 8716 1380 E: studvej@dpu.

KONTAKT. Studiecenter ARTS. Studievejledningen. Aarhus. Emdrup. Niels Juelsgade 84, bygning 2110, 8200 Aarhus N T: 8716 1380 E: studvej@dpu. BACHELORUDDANNELSEN I UDDANNELSESVIDENSKAB 2012 De første 180 studerende startede på Bacheloruddannelsen i Uddannelsesvidenskab i 2010. KONTAKT Studiecenter ARTS Emdrup Tuborgvej 164, 2400 København NV

Læs mere

Handleplan for uddannelse,

Handleplan for uddannelse, Handleplan for uddannelse, -18 Det Humanistiske Fakultets strategi 2016-2021, Humaniora for Verden, fastsætter det overordnede mål for uddannelse på Humaniora til at være fortsat udvikling af kvaliteten

Læs mere

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Kommunikation ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Kommunikation CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Virksomhedsstudier

Læs mere

HD på AAU. - din fremtid starter her

HD på AAU. - din fremtid starter her HD på AAU - din fremtid starter her 2017 »DER STILLES STORE KRAV TIL AT VORE MEDARBEJDERE HAR DEN RIGTIGE VIDEN«Som kommerciel direktør i Keflico A/S er det mit ansvar at sikre, at vi har de rigtige erhvervsøkonomiske

Læs mere

Udgivet af: Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, 2011

Udgivet af: Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, 2011 BACHELORUDDANNELSEN I UDDANNELSESVIDENSKAB 2011/2012 De første 180 studerende startede på Bacheloruddannelsen i Uddannelsesvidenskab i 2010. KONTAKT Uddannelseskontoret i København Tuborgvej 164, 2400

Læs mere

National strategi for fremmedsprog Humaniora Citater og tal

National strategi for fremmedsprog Humaniora Citater og tal National strategi for fremmedsprog Forbundet Kommunikation og Sprogs faglige område, beskrevet på grundlag af uddannelser, omfatter dele af hovedområdet humaniora og dele af samfundsvidenskab. På samfundsvidenskab

Læs mere

ADGANGSKRAV for Globale studier og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Globale studier og Kommunikation ADGANGSKRAV for Globale studier og Kommunikation CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Globale studier og Kommunikation

Læs mere

Referat af Aftagerpanelmøde for International Virksomhedskommunikation d. 8/12 kl

Referat af Aftagerpanelmøde for International Virksomhedskommunikation d. 8/12 kl Referat af Aftagerpanelmøde for International Virksomhedskommunikation d. 8/12 kl. 10-13 2015 Deltagende: Lise-Lotte Holmgreen, Mette Øvad Christensen, Helle Bækkelund Sørensen, Brian Billund Kallehauge

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik

Læs mere

Uddannelsesevaluering (Samfundsfag) i foråret 2012

Uddannelsesevaluering (Samfundsfag) i foråret 2012 1) Hvordan vurderer du uddannelsens faglige niveau? 1a) Er der områder, hvor du kunne have ønsket et højere fagligt niveau? Jeg har været meget, meget tilfreds med det faglige niveau. Jeg kunne godt ønske

Læs mere

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM)

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM) D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Uddannelsesstrategi 2015-17 for Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske

Læs mere

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Medlemmerne af aftagerpanelet M Ø D E R E F E R A T 1. JUNI 2011 Forum Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi Møde

Læs mere

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Psykologi

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Psykologi ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk eller Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Arbejdslivsstudier

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

SIV engelsk Kursusevaluering foråret 2014

SIV engelsk Kursusevaluering foråret 2014 SIV engelsk Kursusevaluering foråret 2014 Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør fx specialisering, tomplads el.lign.) Speciale i

Læs mere

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer?

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer? TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer? KOMPETENCEUDVIKLING ER EN NATURLIG DEL AF VORES FORTSATTE SUCCES Nordjyske Bank har i de seneste år været igennem en større omstillingsproces,

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Fælles Mål. Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål.

Fælles Mål. Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål. Fælles Mål Formål med oplægget: At deltagerne fra centralt hold får et fælles indblik i baggrunden for og opbygningen af Fælles Mål. www.emu.dk Side 1 Nationale mål for Folkeskolereformen 1) Folkeskolen

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du modulets relevans

Læs mere

STÅ STÆRKERE - TAG EN MBA. Studiestart JANUAR 2015

STÅ STÆRKERE - TAG EN MBA. Studiestart JANUAR 2015 STÅ STÆRKERE - TAG EN MBA Studiestart JANUAR 2015 LEDERE MED DE RETTE KOMPETENCER ER EN FORUDSÆTNING FOR VORES FORTSATTE SUCCES Jeg havde fornøjelsen af at sige tillykke til MBA-uddannelsens første dimittender

Læs mere

VEJLEDNING. om anvendelse af undervisningsportfolier

VEJLEDNING. om anvendelse af undervisningsportfolier VEJLEDNING om anvendelse af undervisningsportfolier Denne vejledning retter sig til ansøgere til videnskabelige stillinger og bedømmelsesudvalg nedsat af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Vejledningen

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013

Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013 STUDIENÆVN FOR ØKONOMI 24. september 2013 Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013 Tilstedeværende: Ole Friis, Christian Kronborg, Per Andersen, Bent Jørgensen, Andreas Vestermark,

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

ADGANGSKRAV for Forvaltning

ADGANGSKRAV for Forvaltning ADGANGSKRAV for Forvaltning CAND.SCIENT.ADM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Politik og administration (et-faglig)

Læs mere

IT og digitalisering i folkeskolen

IT og digitalisering i folkeskolen 08:00 100% Aabenraa Kommune Forord Udfordringer Det skal vi lykkes med Tre strategiske spor Rammer Veje ind i digitaliseringen IT og digitalisering i folkeskolen Godkendt af Aabenraa Kommunes Byråd den

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Referat af møde afholdt 18. december 2015

Referat af møde afholdt 18. december 2015 Referat af møde afholdt 18. december 2015 Arbejdsgruppe vedr. fødevareklyngen Side 1 af 5 Tilstede: Arbejdsgruppe: Jesper Hjortshøj, Manager Strategy and Portofolio for Global Innovation, Marel A/S Rune

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 2. FEBRUAR 2009 FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV SØREN E. FRANDSEN FUNGERENDE SDIREKTØR, PROREKTOR FOR DET STRATEGISKE OMRÅDE FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af eksterne eksperter finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets fælles principper

Læs mere

Science. strategi. for Esbjerg Kommune

Science. strategi. for Esbjerg Kommune Science strategi for Esbjerg Kommune ENERGI MILJØ INNOVATION NATURVIDENSKAB Forord Med sciencestrategien vil Esbjerg Kommune skabe de bedste rammer for læring gennem hele livet. Vi ønsker især at have

Læs mere

HAR DU OVERVEJET EN CAND. MERC. I ORGANISATION & STRATEGI? CAND. MERC. I ORGANISATION & STRATEGI

HAR DU OVERVEJET EN CAND. MERC. I ORGANISATION & STRATEGI? CAND. MERC. I ORGANISATION & STRATEGI HAR DU OVERVEJET EN CAND. MERC. I ORGANISATION & STRATEGI CAND. MERC. I ORGANISATION & STRATEGI EN KANDIDATUDDANNELSE HVOR PRAKSIS OG TEORI MØDER HINANDEN Velkommen til cand. merc. uddannelsen i Organisation

Læs mere

FREMTIDENS KOMPETENCER STARTER MED EN HD

FREMTIDENS KOMPETENCER STARTER MED EN HD FREMTIDENS KOMPETENCER STARTER MED EN HD EN HD SKABER FUNDA- MENTET FOR AT KUNNE AGERE PROFESSIONELT I EN OMSKIFTELIG VERDEN I Beierholm er det afgørende, at vores medarbejdere løbende udvikler sig i overensstemmelse

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af eksterne eksperter finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets fælles principper

Læs mere

Program. Talentudvikling og kreativitet i naturvidenskab i uddannelser i Norden

Program. Talentudvikling og kreativitet i naturvidenskab i uddannelser i Norden Program Talentudvikling og kreativitet i naturvidenskab i uddannelser i Norden Konference med fokus på erfaringsudveksling, videndeling og idéudvikling Den 14. - 16. september 2010 på Mærsk Mc-Kinney Møller

Læs mere

Ph.d. afhandlingens titel: Formativ feedback. Systemteoretisk genbeskrivelse og empirisk undersøgelse af formativ feedback i folkeskolens 7. klasser.

Ph.d. afhandlingens titel: Formativ feedback. Systemteoretisk genbeskrivelse og empirisk undersøgelse af formativ feedback i folkeskolens 7. klasser. Ph.d. afhandlingens titel: Formativ feedback. Systemteoretisk genbeskrivelse og empirisk undersøgelse af formativ feedback i folkeskolens 7. klasser. Formidlingstekst af: Niels Bech Lukassen, lektor, ph.d.

Læs mere

EN FLEKSIBEL HD-UDDANNELSE, DER ER MÅLRETTET DEN FINANSIELLE SEKTOR OG DENS BEHOV

EN FLEKSIBEL HD-UDDANNELSE, DER ER MÅLRETTET DEN FINANSIELLE SEKTOR OG DENS BEHOV Institut for Økonomi og Ledelse Fibigerstræde 2 9220 Aalborg Karina Knudsen Studiesekretær Telefon: 9940 8003 Email: karknu@business.aau.dk 6. maj 2014 EN FLEKSIBEL HD-UDDANNELSE, DER ER MÅLRETTET DEN

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

STRATEGI CAMPUS KØGE

STRATEGI CAMPUS KØGE STRATEGI CAMPUS KØGE 2016 2018 Udarbejdet af CAMPUS Køges Projektgruppe - til fordel for CAMPUS Køges elever, studerende, kursister, medarbejdere, partnere og det samfund, vi er en del af. INDIVIDET SKABES

Læs mere

Projektarbejde. AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik

Projektarbejde. AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik Projektarbejde AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik Ønske for dagen Jeg håber, at i får et indblik i: Hvad studieprojekter er for noget Hvordan projektarbejdet

Læs mere

1. Synlig læring og læringsledelse

1. Synlig læring og læringsledelse På Roskilde Katedralskole arbejder vi med fem overskrifter for vores strategiske indsatsområder: Synlig læring og læringsledelse Organisering af samarbejdet omkring læring og trivsel Overgange i uddannelsessystemet,

Læs mere

HHX. 3 spændende år med oplevelser, venner og læring for livet

HHX. 3 spændende år med oplevelser, venner og læring for livet HHX 3 spændende år med oplevelser, venner og læring for livet HHX en gymnasial uddannelse med mange muligheder Vi glæder os til at byde dig velkommen hos os på HHX i Skanderborg. Vi er en del af et større

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus Lasting Ideas Om Aarhus School of Business Aarhus School of Business er et af 12 universiteter i Danmark Aarhus School of Business er EQUIS akkrediteret,

Læs mere

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF DE NÆSTE 100 ÅR?

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF DE NÆSTE 100 ÅR? CBS Impact Topmøde 16. november 2017 HVAD SKAL DANMARK LEVE AF DE NÆSTE 100 ÅR? CBS Impact Topmøde HVAD SKAL DANMARK LEVE AF DE NÆSTE 100 ÅR? CBS Impact Topmøde afrunder vores 100 års jubilæum og peger

Læs mere

Principper for talentudvikling af studerende

Principper for talentudvikling af studerende Principper for talentudvikling af studerende Indholdsfortegnelse 0. Formål... 2 1. Principper... 2 2. Kriterier for talentudvikling... 2 3. Talentprogrammer... 3 3.1 Kriterier for talentprogrammer... 3

Læs mere

ADGANGSKRAV for Dansk og Psykologi

ADGANGSKRAV for Dansk og Psykologi ADGANGSKRAV for Dansk og Psykologi CAND.MAG. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Dansk og Psykologi, har du retskrav på at blive

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Referent: Kathrine Andersen, Studiesekretær

Referent: Kathrine Andersen, Studiesekretær Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Campusvej 55 5230 Odense M Tlf.: 6550 1475 E-mail: katan@ifpr.sdu.dk 20. oktober 2015 Ref.: HT/katan Møde med aftagerpanel for Masteruddannelsen i børne-

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 87B d. 13. marts 2017 Punkt 5b. Bilag 1. Bestyrelsen

Bestyrelsesmøde nr. 87B d. 13. marts 2017 Punkt 5b. Bilag 1. Bestyrelsen K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bestyrelsesmøde nr. 87B d. 13. marts 2017 Punkt 5b. Bilag 1 Bestyrelsen S A G S N O T A T 23. FEBRUAR 2017 Vedr. Forsknings- og Uddannelsesstyrelsens undersøgelser

Læs mere

ADGANGSKRAV for Internationale udviklingsstudier og Virksomhedsstudier

ADGANGSKRAV for Internationale udviklingsstudier og Virksomhedsstudier ADGANGSKRAV for Internationale udviklingsstudier og Virksomhedsstudier ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Internationale

Læs mere

1) Kort præsentationsrunde herunder nye medlemmer af styrelsen

1) Kort præsentationsrunde herunder nye medlemmer af styrelsen Til medlemmerne af Center for Journalistiks Styrelse Referat af styrelsesmødet fredag den 7. november 2014 Til stede: Per Westergaard, Nicolai Malchow-Møller, Jens Ringsmose, Karsten Baagø, Anders Møller-Nielsen,

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

ADGANGSKRAV for Medicinalbiologi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Medicinalbiologi og Psykologi ADGANGSKRAV for Medicinalbiologi og Psykologi ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Medicinalbiologi og Psykologi, har du

Læs mere

STRATEGI FOR STUDIEMILJØ. Del af Aalborg Universitets strategi Viden for Verden

STRATEGI FOR STUDIEMILJØ. Del af Aalborg Universitets strategi Viden for Verden STRATEGI FOR STUDIEMILJØ Del af Aalborg Universitets strategi Viden for Verden 2016-2021 indledning Aalborg Universitets strategi for 2016-2021, Viden for Verden, beskriver studiemiljøet som et af sine

Læs mere

Fagmodul i Journalistik

Fagmodul i Journalistik ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kommunikationsfagene Fagmodul i Journalistik DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 213 med ændringer af 1. februar 2016 2012-1166 Ændringerne af 1. februar 2016

Læs mere

Sommerskole 2011 Organisering og roller

Sommerskole 2011 Organisering og roller Sommerskole 2011 Organisering og roller 1. Introduktion Sommerskolen 2011 er et samarbejde mellem partneruniversiteterne inden for projekt Next Generation. Partneruniversiteterne er Københavns Universitet,

Læs mere

Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold

Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold Udgivet af: Styrelsen for Universiteter

Læs mere

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE Side 1/5 Undervisningsevaluering på DPU 2016 Nærværende notat er en sammenfatning af drøftelserne i studienævnet på DPU på baggrund af undervisningsevalueringerne for 2016 behandlet og fremsendt af de

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af ekstern ekspert ved Health finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistiskbacheloruddannelse på RUC i Filosofi & Videnskabsteori og Dansk, har

Læs mere

Slagelsemodellen - en model for det gode samarbejde mellem uddannelse og erhvervsliv

Slagelsemodellen - en model for det gode samarbejde mellem uddannelse og erhvervsliv Slagelsemodellen - en model for det gode samarbejde mellem uddannelse og erhvervsliv Astrid Jensen Campusleder Kirsten Lambert Campuskoordinator SDU i tal Studerende : 28.000 Odense : 21.200 Kolding :

Læs mere

Afsluttende afrapportering til: Fonden for ENTREPRENØRSKAB vedr. projekt:

Afsluttende afrapportering til: Fonden for ENTREPRENØRSKAB vedr. projekt: Afsluttende afrapportering til: Fonden for ENTREPRENØRSKAB vedr. projekt: Entreprenørskab i den ergoterapeutiske profession og uddannelse - styrkelse af entreprenante og innovative processer i grunduddannelsen.

Læs mere

Kompetencemål for Engelsk, klassetrin

Kompetencemål for Engelsk, klassetrin Kompetencemål for Engelsk, 4.-10. klassetrin Engelsk omhandler sproglige og interkulturelle kompetencer, læreprocesser samt fagdidaktisk og personlig udvikling i et dansk, flerkulturelt og internationalt

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2011

Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Rapport for bachelordimittender Januar 2012 For 2011 findes også rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender samt et notat med en opsummering af årets resultater.

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet. gældende fra 1. august 2013

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet. gældende fra 1. august 2013 Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet gældende fra 1. august 2013 Indhold Formål med kvalitetsarbejdet............................... 4 Vision for uddannelse og læring

Læs mere

EiUs nyhedsbrev udsendes hver anden måned for at give overblik over projektets status og informere omkring kommende aktiviteter.

EiUs nyhedsbrev udsendes hver anden måned for at give overblik over projektets status og informere omkring kommende aktiviteter. Antoniya Doneva (ANTD) Fra: Antoniya Doneva (ANTD) Sendt: 7. februar 2014 13:34 Til: Antoniya Doneva (ANTD) Emne: EiUs nyhedsbrev februar EiUs nyhedsbrev udsendes hver anden måned for at give overblik

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Filosofi og Videnskabsteori Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-906 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne De videregående uddannelsesinstitutioner skal have strategisk fokus på at udvikle talenter på alle niveauer og i en langt bredere

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 18. DECEMBER 2013 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK,

Læs mere