Baggrundsmateriale. Indholdsfortegnelse. Startside Forrige Næste. Forord. Indholdsfortegnelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundsmateriale. Indholdsfortegnelse. Startside Forrige Næste. Forord. Indholdsfortegnelse"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse Forord Indholdsfortegnelse 1. Regionale undersøgelser om Femer Bælt forbindelsen 1.1 Storstrøms amt år Et scenariebaseret debatoplæg om Femer Bælt forbindelsen 1.2 Erhvervslivet og Femer - Forventninger hos erhvervslivet i Storstrøms amt til en fast forbindelse over Femer Bælt 1.3 Fast forbindelse over Femer Bælt - Betydningen for internationale transporter og netværk 1.4 Tilgængelighed i den syd-vestlige del af Østersøen med en fast forbindelse over Femer Bælt 2. Trafikministeriets regionaløkonomiske vurderinger 2.1 Trafikministeriets resultater 2.2 Regionale kommentarer til resultaterne 3. Regionale initiativer for udnytte muligheder af en Femer Bælt forbindelse 3.1 Samarbejde med Kreis Ostholstein 3.2 STRING projektet 3.3 EU-støtteprogrammer: Interreg III og Mål Ideer m.v. til fremtidige aktiviteter 4. Beslutningsprocessen Gennemførte og planlagte aktiviteter 5. Reserverede korridorer til den faste forbindelse 6. Regionale holdninger 6.1 Politiske partier 6.2 Politiske enheder 6.3 Organisationer, sammenslutninger m.v.

2 Forord Etablering af en fast forbindelse over Femer Bælt vil i høj grad have indflydelse på udviklingen i Storstrøms Amt og projektet har derfor meget naturligt været underkastet megen regional debat i de seneste år. For at sikre at denne debat kunne føres på et sagligt grundlag og for at sikre at alle skulle have lige mulighed for at deltage i debatten tog Storstrøms Amtsråd og Kommuneforeningen i Storstrøms amt i efteråret 1995 initiativ til at nedsætte en bredt sammensat komité, der skulle arbejde med disse problemstillinger. Idé-komiteen vedr. infrastruktur - som komiteen kom til at hedde - har til opgave at fastholde fokus på transportforholdene i Storstrøms amt og herunder forbindelsen mellem Danmark og Tyskland. Idé-komiteen har gennemført en række analyser af forskellige elementer ved en fast forbindelse og vi ser dette materiale som et supplement til det meget grundige undersøgelsesarbejde de danske og tyske trafikministerier har gennemført. For at være med til at sikre den offentlige debat om Femer Bælt projektet har Idé-komiteen gennemført en række regionale og nationale aktiviteter. Et vigtigt politisk udgangspunkt for diskussionerne om en fast Femer Bælt forbindelse har været, at den faste forbindelse ikke skaber vækst i Storstrøms amt af sig selv. Regionen skal selv være med være med til at forme fremtiden. En vigtig opgave for Idé-komiteen har derfor været, at vurdere, hvordan Storstrøms amt vil få flest mulige positive effekter ud af en fast forbindelse. Man kan sige, at udgangspunktet har været, at vi skal være forberedt på en fremtid med en fast forbindelse - de forandringer, der vil ske, må ikke komme bag på os. I det følgende vil de regionale initiativer der er taget, og nogle af dem, der vil blive taget, blive gennemgået kort. Afslutningsvis står en række regionale partiers og organisationers holdning til etablering af en fast forbindelse. Fra regionens side er vi klar til en beslutning om en fast forbindelse. Vi mener, at der er et meget solidt grundlag til at træffe en politisk beslutning om den faste forbindelse over Femer Bælt. Det handler nu om at dreje diskussionen fra at være en tekniker-diskussion til at blive en politiker-diskussion - for en fast forbindelse er og bliver et politisk projekt. Nils Wilhjelm Formand for Idé-komiteen vedr. infrastruktur

3 1. Regionale undersøgelser om Femer Bælt forbindelsen. Idé-komiteen vedr. infrastruktur og en række andre organisationer har med tilskud fra bl.a. Trafikministeriet gennemført forskellige undersøgelser vedrørende etableringen af en fast forbindelse over Femer Bælt. Undersøgelsernes resultater er kort refereret i det følgende. Overordnet har formålet med disse undersøgelser været, at supplere det beslutningsgrundlag der er udarbejdet af de danske og tyske trafikministerier. 1.1 Storstrøms amt år Et scenariebaseret debatoplæg om Femer Bælt forbindelsen. Formålet med rapporten er at nuancere diskussionen om udviklingsmulighederne for Storstrøms amt med en fast forbindelse over Femer Bælt. Udgangspunktet for undersøgelsen har været, at der er tre faktorer, der er afgørende for Storstrøms amts fremtid. Det er: Amtets nuværende situation. De megatrends, der skubber den generelle samfundsudvikling. De politiske beslutninger der træffes på alle niveauer - herunder beslutningen om Femer Bælt forbindelsen. Det pointeres bl.a. i rapporten, at Storstrøms amt og hele Østdanmark vil komme ca. 100 km. tættere på tyskland målt i transporttid og at denne nye geografisk situation vil åbne nogle nye muligheder for Storstrøms amt. "...Inden for en radius af mindre end to timers bilkørsel fra Maribo vil der være en befolkning på 8-9 mio. mennesker!..." Kilde: Storstrøms amt år 2010, Rapporten skitserer 4 scenarier eller mulige fremtider for Storstrøms amt og fremkommer med en række anbefalinger til, hvordan regionen bør agere, hvis der ønskes den ene eller anden fremtid. De 4 scenarier er: Turismeregion. Erhvervsregion. Pendlingsregion. Stagnationsregion. Scenarierne opstiller tilsammen det rum, hvor det er muligt at agere indenfor og derfor vil der naturligvis aldrig blive tale om en ensidig regional satsning på et af scenarierne. Rapportens hovedkonklusion er, at Storstrøms amt kan få noget ud af en fast forbindelse, hvis regionen forholder sig aktivt til den nye virkelighed en fast forbindelse åbner. Fremtiden er påvirkelig og den kan derfor påvirkes i såvel positiv som negativ retning. Pointen er, at regionen i planlægning aktiviteter, politikformulering m.v. skal inddrage mulighederne og konsekvenserne af en fast forbindelse.

4 "Fremtidsbillede: Peter Jensen gik ud af folkeskolen i 2012, men kunne ikke umiddelbart finde noget relevant arbejde. Han forhørte sig på arbejdsformidlingen, som straks kunne tilbyde ham, det han ønskede sig i Hamburg. Peter havde nydt godt af den udvidede tyskundervisning der blev indført i grundskolen i amtet for 10 år siden, og havde ingen betænkelighed ved at skulle arbejde i Tyskland. For Peter var der en klar sidegevinst: han så med glæde hen til også at kunne følge Hamburger SV - ihvertfald deres hjemmekampe - i den europæiske storliga. Selvom kampene bliver spillet om aftenen, kan han sagtens nå at være hjemme inden midnat med Maersk Rails Femer-express." Kilde: Storstrøms amt år 2010, Rapporten er udarbejdet af Instituttet for Fremtidsforskning og offentliggjort i efteråret Erhvervslivet og Femer - Forventninger hos erhvervslivet i Storstrøms amt til en fast forbindelse over Femer Bælt virksomheder i Storstrøms amt er blevet spurgt om deres forventning til udvikling, hvis der etableres en fast forbindelse over Femer Bælt. På trods af de forbehold der bør tages ved en undersøgelse af denne type, er konklusionerne ganske klare. 3/5 af virksomhederne forventer bedre økonomi og vækstmuligheder med en fast forbindelse end uden. Hvis der udelukkende ses på turismevirksomheder er det 4/5. Så at sige ingen forventer dårligere økonomi, hvis der etableres en fast forbindelse. De positive forventninger er størst hos de virksomheder der: ligger tættest på den faste forbindelse, har flest ansatte, og som i dag har eksport. Ca. halvdelen af virksomhederne forventer at få brug for yderligere arbejdskraft, hvis der etableres en fast forbindelse over Femer Bælt. Et af de store problemer for erhvervslivet og for den offentlige sektor i Storstrøms amt er at tiltrækkekvalificeret og specialiseret arbejdskraft. Mere end hver anden af virksomhederne forventer at denne situationen vil blive forbedret med etablering af en fast forbindelse. En del af baggrunden for dette kan være forventningerne til etablering af landanlæggene til en fast forbindelse. "Hvis virksomhedernes forventninger holder stik, vil antallet af arbejdspladser i den private sektor i Storstrøms amt blive forøget..." Kilde: Erhvervslivet og Femer, % af virksomhederne, der i dag ikke eksporterer, forventer at gøre det efter åbning af en fast forbindelse. 10% af virksomhederne forventer at konsekvensen af en negativ beslutning om en Femer Bælt forbindelse vil betyde, at de flytter hele eller dele af deres produktion væk fra Storstrøms amt. Tallet er 20% for virksomheder med over 100 ansatte og 30% for virksomhederne, der i dag eksporterer mere end 3/4 af deres produktion. 84% af turismevirksomheder mener, at en fast forbindelse vil føre til stigning i antallet og turister i Storstrøms amt. Rapporten er udarbejdet af Idé-komiteen vedr. infrastruktur og Dansk Industri og er offentliggjort i efteråret 1998.

5 1.3 Fast forbindelse over Femer Bælt - Betydningen for internationale transporter og netværk. Formålet med rapporten er at vurdere en Femer Bælt forbindelses betydning for den europæiske udvikling og omvendt. Rapporten viser, at transportkorridoren mellem Københavnsområdet og Hamburg er højt prioriteret i EU og at den faste forbindelse over Femer Bælt derfor også er et projekt der er interesse for. Hovedkonklusionen er, at der er et stort uudnyttet potentiale for samarbejde i mellem København/Malmö området og Hamburg, men også mellem de mellemliggende regioner. Et bedre samarbejde vil bl.a. kunne føre til, at område fra Skåne i nord til Hamburg i syd vil kunne drage stor nytte af udviklingen i landene omkring Østersøen. Det påpeges også, at udnyttelsen af disse potentialer kræver et intensivt samarbejde mellem myndigheder og organisationer på alle niveauer. De største barrierer for dette er nationalgrænserne, sprog og det ca. 19 km. brede Femer Bælt. "De to storbyområder (København/Malmö området og Hamburg, red.) kommer hver for sig sandsynligvis til at drage nytte af den forventede udvikling rundt omkring Østersøen. Denne tendens vil forstærkes når den faste forbindelse via Femer Bælt etableres. De mellemliggende områder, derimod, forventes kun at drage nytte af Østersøområdets udvikling i forbindelse med etablering af den faste forbindelse." Kilde: Fast forbindelse over Femer Bælt - Betydningen for internationale transporter og netværk, Geografisk forventes det, at den største påvirkning af transport- rejsemønstre vil ligge i en region, der strækker sig fra det vestlige Polen, i syd begrænset af Berlin, Hamburg og Bremen omfattende Østdanmark, Skåne og Blekinge og op til Göteborg i nord. Det vurderes, at det primært vil være turismevirksomheder og transportintentive virksomheder der på kort sigt vil få størst gavn af en fast forbindelse. Rapporten er udarbejdet af konsulenterne: NTU Bruxelles, TFK-Hamburg og TetraPlan fra København og er offentliggjort i efteråret Tilgængelighed i den syd-vestlige del af Østersøen med en fast forbindelse over Femer Bælt. Formålet med denne undersøgelse er at vurdere, hvilken indflydelse en fast forbindelse over Femer Bælt har på transporttider og priser til og fra udvalgte destinationer i Nordeuropa. Der foreligger foreløbig kun resultater for persontransport på vej. Kortet tager udgangspunkt i København og viser transporttidsbesparelse med en fast forbindelse over Femer Bælt. En af rapportens konklusioner er, at etableringen af en fast forbindelse over Femer Bælt vil føre til at transporter mellem København og Hamburg eller Berlin, der i dag betegnes som internationale rejser, i stedet kan betragtes som regionale rejser. Tidsbesparelsen på 2-2½ timer på en returrejse betyder, at rejsen uden problemer kan klares på en dag. Rapporten er udarbejdet af ProDec for STRING projektet og forventes offentliggjort i foråret 2000.

6 2. Trafikministeriets regionaløkonomiske vurderinger. I Trafikministeriets samlede undersøgelsesprogram indgik en analyse af regionaløkonomiske konsekvenser af etableringen af Femer Bælt forbindelsen. Som et supplement til disse, har Arbejdsmarkedsrådet i Storstrøms amt og Idé-komiteen vedr. infrastruktur vurderet de mulige regionaløkonomiske konsekvenser af en fast forbindelse set fra regionens eget synspunkt. 2.1 Trafikministeriets resultater. Trafikministeriets vurdering af de regionaløkonomiske konsekvenser af Femer Bælt forbindelsen bygger primært på analyser gennemført af Kocks Consult (1999) og AKF (1994). Undersøgelsen dækker de direkte konsekvenser af etableringen af den faste forbindelse samt de afledte effekter af disse. Det skønnes at der i anlægsfasen på 6-8 år (afhængig af teknisk løsning) vil blive skabt mellem og nye arbejdspladser pr. år (ca. halvdelen i Danmark). Efter åbningen af den faste forbindelse (på mellemlang sigt) forventes følgende effekter på den regionale beskæftigelse, ved etablering af en 4+2 løsning: Storstrøms Amt HT-området og Vestsjælland Vest for Storebælt Femer Bælt forbindelsen: Fra færge til fast forbindelse Vedligeholdelse og drift Ændrede transportmønstre: Fra fly til tog og bil Gedser-Rostock ruten Trafikantservice Trafikantfordele: Konkurrenceevne I alt I alt beskæftigelse i Danmark Kilde: Femer Bælt-forbindelsen - Økonomiske undersøgelser. Trafikministeriet, august Samlet set er vurderingen altså, at der sker et mindre tab af arbejdspladser i Storstrøms amt på grund af nedlæggelsen af færgerne og at Hovedstadsområdet vil få ca nye arbejdspladser. Det vurderes, at etableringen af en fast forbindelse på længere sigt kan føre til en gunstigere beskæftigelsesudvikling i bl.a. Storstrøms amt. F.eks. vurderes det, at bedre transportforhold i regionen kan føre til stigende tilflytning og dermed stigende aktivitet i regionen.

7 2.2 Regionale kommentarer til resultaterne. Trafikministeriet påpeger i rapporten at undersøgelsen har nogle metodiske svagheder og at vurderingen af de langsigtede effekter ikke er analyseret nævneværdigt. På den baggrund er der med et regionalt udgangspunkt foretaget en vurdering af de mulige regionaløkonomiske effekter i Storstrøms amt. Som udgangspunkt lider Trafikministeriets undersøgelse under, at bygge på en statisk model, der derfor ikke tager hensyn til, at verden vil forandre sig frem mod år Trafikministeriet skriver selv, at en aktiv erhvervs- og arbejdsmarkedspolitik i Storstrøms amt vil kunne få væsentlig indflydelse på den regionale beskæftigelse efter etableringen af en fast forbindelse. Det mellemlange sigt (omkring 5 år efter åbningen af den faste forbindelse) er kun delvist interessant, da en fast forbindelse forventes at kunne holde op til 100 år. De foreløbige resultater af en regional vurdering af de beskæftigelsesmæssige effekter af en fast forbindelse over Femer Bælt viser, at der forventes en stigning i beskæftigelsen på ca. 4% (i forhold til beskæftigelsen i dag), svarende til arbejdspladser. Hvis denne antagelse holder, vil beskæftigelsen i Storstrøms amt komme på linie med f.eks. Ringkøbing amt. Den beskæftigelsesmæssige effekt bør naturligvis holdes op mod en situation uden en fast forbindelse på samme tidspunkt (år 2010). Hvis de seneste års udvikling i transportmønstre, virksomhedslokalisering m.v. fortsætter kan det tænkes at de mange arbejdspladser på færgerne mellem Rødby og Puttgarden vil blive reduceret og at nogle virksomheder vil vælge at flytte fra regionen jævnfør afsnit 1.2. Dermed vil nettobeskæftigelseseffekten ved etablering af en fast forbindelse være højere for Storstrøms amt. En helt speciel problemstilling i forhold til de beskæftigelsesmæssige effekter af Femer Bælt forbindelsen er de mange arbejdspladser, der vil forsvinde fra færgedriften - et problem der i høj grad vil ramme Rødby Kommune. Det er her vigtigt at holde sig for øje, at der allerede er forsvundet mange arbejdspladser fra færgerne på grund af et nyt færge koncept og afskaffelsen af det toldfrie salg. På baggrund af et bredt regionalt samarbejde har AF-Storstrøm haft stor succes med at omskole disse personer og at skaffe dem ny beskæftigelse. Det skønnes derfor, at det vil være muligt opnå samme succes med de personer, der vil miste sit arbejde ved nedlæggelse af færgefarten ved etableringen af en fast forbindelse over Femer Bælt. Dette skal også ses i lyset af en meget lang periode til at håndtere problemstillingen (de 6-8 år det tager at anlægge forbindelsen). Der vil altid være mange usikre faktorer i vurderinger af beskæftigelseseffekter. For det første er det meget vanskeligt at vurdere, hvad der skyldes den faste forbindelse og hvad der skyldes andre faktorer. For det andet er det vanskeligt at vurdere, hvor store afledte effekter den direkte beskæftigelse vil have. F.eks. er Storstrøms amt meget afhængig af udviklingen i Hovedstadsområdet. Der er i dag en betydelig pendling fra Storstrøms amt til hovedstadsområdet (over 10% af de beskæftigede) og en positiv økonomisk udvikling i hovedstaden har derfor positiv indflydelse på beskæftigelsen i Storstrøms amt. Senere i dette papir beskrives en række af de regionale værktøjer og aktiviteter, der kan iværksættes, med henblik på at sikre positive regionaløkonomiske konsekvenser af en Femer Bælt forbindelse. Den regionale undersøgelse af de beskæftigelsesmæssige effekter forventes afsluttet i marts 2000.

8 3. Regionale initiativer for udnytte muligheder af en Femer Bælt forbindelse. 3.1 Samarbejde med Kreis Ostholstein. Der har gennem en årrække været samarbejde mellem Storstrøms amt og Kreis Ostholstein. Dette arbejde har primært været koncentreret om de fælles Interreg programmer og det fælles dansk/tyske udvalg, som træffer beslutning om bevillinger fra programmet. I de sidste ca. 2 år har der været et mere specifict samarbejde i forhold til Femer Bælt forbindelsen. Dette har bl.a. ført til projektet FEMB. Formålet med dette projekt er: at sikre informationsudveksling om Femer Bælt projektet, at se på erfaringer fra andre regioner, hvor der er etableres lignende infrastrukturprojekter, og at opstille fælles strategier for, hvordan den faste forbindelse udnyttes bedst muligt i den samlede dansk-tyske "Femer Bælt region". I tilknytning til projektet er der nedsat en politisk følgegruppe: "Femer Bælt komiteen" bestående af 6 danske og 6 tyske politikere. "Femer Bælt Komiteen ser det som sin opgave at intensivere samarbejdet mellem Kreis Ostholstein og Storstrøms Amt samt at udvikle fælles handlingsstrategier. Dermed skulle regionen være godt rustet til de ventede positive og negative effekter af en fast Femer Bælt forbindelse." Kilde: Kommissorium for Femer Bælt Komiteen, marts STRING projektet. I 1998 blev der efter initiativ fra en række ledende regional-politikere igangsat et samarbejde mellem Öresundskomiteen (dækkende Skåne og Hovedstadområdet), Vestsjællands og Storstrøms Amter, Schleswig-Holstein og Hamburg (det varfør Storstrøms og Vestsjællands Amter blev medlem af Öresundskomiteen). Formålet var at skabe platform for et langsigtet samarbejde i denne region. Med henblik på at starte processen op, blev det Interreg IIC støttede projekt STRING igangsat (South-Western Baltic Sea Transregional Area - Inventing New Geography).

9 "Ved den første STRING-konference i Lübeck den 16. juni 1999, vil de politiske repræsentanter for projektpartnerne bekræfte deres vilje til at samarbejde i et langsigtet perspektiv for at tage fælles udfordringer og muligheder i regionen op." Kilde: Resolution vedtaget af ledende politikere fra de deltagende organisationer i STRING projektet. De foreløbige resultater af arbejdet viser, at der i dag er en meget lav grad af samarbejde mellem den dansk/svenske del af området og den tyske del af området. Det viser endvidere, at der er basis for et større samarbejde i den samlede region og at etableringen af en fast forbindelse over Femer Bælt vil styrke samarbejdsmulighederne. 3.3 EU-støtteprogrammer: Interreg III og Mål 2. Der er i Storstrøms amt to specifikke redskaber, der blandt andet vil kunne bruges til at forberede regionen på en situation med en fast forbindelse til Tyskland. Der er tale om to EU støtteprogrammer: Det første er det forventede kommende Interreg III program for Storstrøms amt og Kreis Ostholstein/Lübeck. Dette program vil være en fortsættelse af to tidligere gennemførte Interreg programmer og forventes at løbe i perioden De foreløbige ideer til programmet er skabe projekter, der sigter mod at skabe samarbejder på alle niveauer: Erhvervslivet, turismen, landbruget, den offentlige sektor, uddannelsesinstitutioner, organisationer, befolkningen m.v. Det forventes at emner som miljø, energi, uddannelse og kultur vil blive centrale. Med en beslutning om etablering af en fast forbindelse vil Interreg III programmet få en meget vigtig rolle i at skabe sammenhæng og integration i "Femer Bælt regionen". Det andet er et kommende Mål 2 program for Lolland, Falster og Møn, der forventes at løbe fra 2000 til Der er stor erfaring med Mål 2 programmer i Storstrøms amt og erfaringerne er meget positive. Formålet med programmet er at styrke betingelserne for udvikling og omstilling i regionen. I det foreløbige udkast til Mål 2 program er der opstillet en række foranstaltninger, der vil kunne bruges i en proces, der forbereder regionen til den faste Femer Bælt forbindelse. Af disse foranstaltninger skal nævnes: Private og offentlige rådgivnings-, analyse og udviklingsprojekter. Investeringsstøtte til private virksomheder. Erhvervsuddannelse og kompetenceudvikling. 3.4 Ideer m.v. til fremtidige aktiviteter. Det følgende er en række ideer, der har været diskuteret i forhold til at sikre, at etableringen af en fast forbindelse over Femer Bælt medfører positive konsekvenser for Storstrøms amt. Der er ikke tale om besluttede aktiviteter. Forberedelse af de regionale virksomheder til at indgå i anlægsfasen samt koordinering af virksomhedernes markedsføring over for de entreprenører, der skal bygge den faste forbindelse. Forberedelse af den regionale arbejdskraft til at kunne indgå i anlægsfasen. Forberedelse af regionen til at håndtere en meget stor arbejdsplads i anlægsfasen samt planlægning af, hvordan de positive effekter fastholdes efter anlægsperioden er afsluttet. Gennemførsel af aktiviteter for at sikre at regionen får så store indtægter som muligt på transittrafik. F.eks. transportcenter, omladningspladser m.v. Forberedelse af regionale virksomheder på, at kunne agere på de for manges vedkommende nye markeder i Nordtyskland. F.eks. undervisning i tysk (sprog), i tysk kultur m.v. Etablering af samarbejder på alle niveauer mellem organisationer, virksomheder m.v. fra Storstrøms amt og Kreis Ostholstein/

10 Schleswig-Holstein. Planlægning af omskoling m.v. af personer, der i dag er beskæftigede på Rødby-Puttgarden færgerne. Planlægning af anlægsfasen som en turistattraktion samt efterfølgende turistmuligheder direkte relateret til den faste forbindelse. Mange af disse ideer kan gennemføres gennem en aktiv erhvervs- og arbejdsmarkedspolitik og regional planlægning.

11 4. Beslutningsprocessen. Et af formålene med at nedsætte Idé-komiteen vedr. infrastruktur var at sikre, at der blev skabt en regional debat om Femer Bælt projektet. Der er derfor gennemført og planlagt en række aktiviteter for at håndtere denne problemstilling Idé-komiteen åbnede i maj 1998 en hjemmeside på internettet, hvor alle informationer om Femer Bælt projektet er tilgængelige. Udover de officielle rapporter fra Trafikministeriet ligger andre rapporter der på den ene eller anden måde har relevans for Femer Bælt projektet. Der er mulighed for, at alle kan skrive sin holdning til en fast forbindelse. Der findes også oversigter over arrangementer m.v. Hjemmesiden har siden åbningen været besøgt over gange og tallet har været kraftigt stigende siden sommeren Der findes også en nyhedsservice på hjemmesiden, som ca. 500 personer har tilmeldt sig. 4.2 Gennemførte og planlagte aktiviteter. Der har gennem de sidste 4 år været gennemført en række aktiviteter med henblik på at orientere om Femer Bælt projektet og skabe en bredere debat. Der har været arrangeret flere konferencer - nogle i samarbejde med andre organisationer - og Idé-komiteen har ved mange lejligheder holdt foredrag om projektet. Der har været en tæt kontakt til den regionale presse - der bl.a. har mulighed for at deltage i Idé-komiteens møder. Den fremtidige indsats vil i høj grad være rettet mod befolkningen i regionen. Idé-komiteen har opbygget en mobil udstilling der har været - og fortsat vil blive - brugt til at informere om Femer Bælt projektet. Et meget vigtigt arrangement er et planlagt borgermøde/en åben konference, der vil blive afholdt i løbet af foråret Trafikministeren og Folketinget Trafikudvalg vil blive inviteret til at høre, hvad befolkningen i Storstrøms amt mener om Femer Bælt projektet. Arrangementet gennemføres i samarbejde med TV2 Øst.

12 5. Reserverede korridorer til den faste forbindelse. Storstrøms Amt reserverede allerede i korridorer til en fast forbindelse over Femer Bælt. Det skete ved vedtagelsen af regionplanen og i samarbejde med de sydlollandske kommuner (Rødby, Rudbjerg, Holeby og Nysted). Med denne vedtagelse, blev det også fastlagt, at arealerne vest for Rødbyhavn er reserverede til "grøn udvikling" og arealerne Øst for Rødbyhavn er reserveret til forskellige tekniske anlæg. Et af de anlæg der nu er reserveret areal til, er en ny færgehavn øst for havnen, der i dag benyttes af Scandlines til Rødby-Puttgarden sejladsen. Dette projekt har i 1998 været underkastet VVM-vurdering og der er udarbejdet et regionplantillæg. Et tredje vigtigt element for dette område er fundet af bentonit. Bentonitforekomsten findes på et meget stort areal, hvilket betyder, at der ingen konflikt er med de reserverede arealer til den faste forbindelse. Hovedkonklusionen er, at de arealer der skal bruges til en fast forbindelse er reserveret. Med hensyn til udvidelsen af landanlæg skønnes arealerne også at være til rådighed.

13 6. Regionale holdninger. Dette afsnit bygger primært på holdninger indsendt til og til Idé-komiteen/Storstrøms Amt i andre sammenhænge. Det dækker således ikke alle partier, organisationer m.v. Det bemærkes dog, at der har været rettet henvendelse til alle, hvor der er gjort opmærksom på muligheden for at skrive holdningen til en fast forbindelse på hjemmesiden. Der er kun tale om holdninger fra regionen eller fra samarbejder, hvor regionen indgår. 6.1 Politiske partier. Venstre i Storstrøms amt "Venstre i Storstrøms amt går ind for, at en fast forbindelse mellem Rødby og Puttgarden bliver etableret så hurtigt som muligt. Forbindelsen bør etableres som en bro fra kyst til kyst til såvel bil- som jernbanetrafik..." Kilde: Det Konservative Folkeparti i Storstrøms amt "For Det Konservative Folkeparti er holdningen krystal-klar: Der er brug for en fast Femer-forbindelse, og beslutningen om at bygge den bør træffes hurtigst muligt!... Sagen er nemlig så godt belyst gennem en række tekniske rapporter, at der ikke er nogen grund til at tøve med at træffe en endelig politisk beslutning i Regeringen og Folketinget." Kilde: Det Radikale Venstre i Storstrøms amt "Det Radikale Venstre i Storstrøms Amt mener, at de resultater, der nu foreligger af forundersøgelserne vedr. en fast forbindelse over Femer Bælt, må få til konsekvens at forbindelsen etableres." Kilde: SF s Amtsrådsgruppe i Storstrøms amt SF ønsker ikke at bakke op bag en fast Femer forbindelse, da mere miljørigtige og hyppigere færgeforbindelser fra Rødby Havn og Gedser vil være en reel samfunds- og beskæftigelsesmæssig investering og være til langsigtet fordel for vores del af landet. Kilde: Mindretalsudtalelse til Storstrøms Amts kommentarer til Trafikministeriet undersøgelser vedtaget på Storstrøms Amtråds møde d. 24. november Politiske enheder.

14 Storstrøms Amtsråd "Storstrøms Amtsråd mener, at der bør etableres en fast forbindelse over Femer Bælt, fordi: Den vil gavne det globale miljø og reducere CO2 emissionerne. Den vil være en samfundsøkonomisk god investering uden det vil belaste de offentlige finanser. Den vil gavne den økonomiske udvikling og den regionale beskæftigelse i Storstrøms amt i såvel etableringsfasen som den efterfølgende driftsfase. Den vil gavne beskæftigelsen og økonomien i hele Øresundsregionen. Den vil medvirke til en større integration mellem Østdanmark og Nordtyskland." Kilde: Amtsrådets kommentarer til Trafikministeriets undersøgelser, vedtaget på Storstrøms Amtråds møde d. 24. november Rødby Kommune "Flertallet i Rødby Byråd og jeg (Borgmester Gert Mortensen, Rødby Kommune, red.) vil arbejde intenst for en fast Femerbæltforbindelse. Det er historisk, at arbejdet støttes af en færgebys ledelse. Det er ikke sket tidligere med beslutningen om faste forbindelser. Frygten er, at der ikke tages en beslutning." Kilde: Pressemeddelelse udsendt efter byrådsvedtagelse i Organisationer, sammenslutninger m.v. LO "Nu skal beslutningen om bygning af en fast Østersøforbindelse tages. Debatten om, og den positive holdning til, beslutningen om, at der skal bygges en fast Østersøforbindelse har nu fået et omfang, der tilsiger, at Folketinget snarest bør træffe den nødvendige beslutning." Kilde: Vedtaget på LO Storstrøms amt's repræsentantskabsmøde den 18. april 1998 Femer Bælt Komiteen (Storstrøms amt/kreis Ostholstein) "Det er af central betydning for Femer Bælt regionen, at en tidsplan for beslutningsprocessen i forbindelse med en fast Femer Bælt forbindelse fastlægges og overholdes, da usikkerheden omkring den nuværende situation i høj grad skaber ugunstige rammer for den regionale udvikling. " Kilde: Resolution fremsendt til de danske og tyske Trafikministre fra Femer Bælt Komiteen i juli STRING projektet "Den forventede tilvækst i transportvolumen i det sydvestlige Østersøområde skaber behov for en forbedret infrastruktur imellem partner regionerne. Samarbejdspartnerne i STRING-projektet opfordrer derfor de nationale regeringer til uden ophold at arbejde for at træffe en beslutning angående en fast Femer Bælt-forbindelse." Kilde: Resolution vedtaget d. 16. juni 1999 af ledende politikere fra: Öresundskomiteen, Vestsjællands og Storstrøms Amter, Schleswig-Holstein og Hamburg. Öresundskomiteen "...for Øresundsregionen er en fast forbindelse over Femer Bælt en naturlig fortsættelse af udbygningen af infrastrukturen for veje og jernbaner mellem Skandinavien og kontinentet. Transportsystemet kompletteres helt enkelt med "the missing link"... Öresundskomiteen vil med dette brev tilkendegive sin positive holdning til, at der bygges en fast forbindelse over Femer Bælt." Kilde: Vedtaget på mødet i Öresundskomiteen d. 3. december 1999.

15 Idé-komiteen vedr. infrastruktur "... det er vigtigt for Storstrøms amt, at den tidsplan der nu er fastlagt for beslutningsprocessen bliver overholdt... Generelt er det Idékomiteens opfattelse, at der nu foreligger et meget solidt grundlag for beslutningen om etablering af en fast forbindelse over Femer Bælt... Beslutningen om Femer Bælt forbindelsen er en politisk beslutning og det er derfor op til de ansvarlige politiske organer at tage stilling til, om man forventer at en fast forbindelse generelt vil gavne det danske samfund. Det er Idé-komiteens håb, at der i den forbindelse vil blive lyttet til regionale holdninger og synspunkter." Kilde: Idé-komiteens kommentarer til Trafikministeriets undersøgelser, vedtaget på Idé-komiteens møde d. 11. oktober 1999.

GREEN STRING CORRIDOR

GREEN STRING CORRIDOR GREEN STRING CORRIDOR Femern Bælt-forbindelsens betydning for den sydvestlige del af Østersøen Ved udviklingschef Kristian Johnsen, Region Hovedstaden PowerPoint har forhindret en automatisk overførsel

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 211 Offentligt

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 211 Offentligt Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 211 Offentligt Fra: Transportministeriet [mailto:abonnement@trm.dk] Sendt: 10. marts 2008 14:30 Emne: Abonnementbesked fra Transportministeriet - Transportminister

Læs mere

REGIONALØKONOMISK ANALYSE

REGIONALØKONOMISK ANALYSE Analysegrundlaget Formålet med den regionaløkonomiske analyse er at vurdere den regionale fordeling af de samfundsøkonomiske gevinster og tab ved etableringen af en fast Femer Bælt-forbindelse, udtrykt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Erhvervslivet og Femer. Startside Forrige Næste

Indholdsfortegnelse. Erhvervslivet og Femer. Startside Forrige Næste Startside Forrige Næste Erhvervslivet og Femer Forventninger hos erhvervslivet i Storstrøms amt til en fast forbindelse over Femer Bælt Copyright Dansk Industri og Idé-komiteen vedr. infrastruktur i Storstrøms,

Læs mere

Transportministeriet Frederiksholm Kanal 27 F 1220 København K

Transportministeriet Frederiksholm Kanal 27 F 1220 København K Transportministeriet Frederiksholm Kanal 27 F 1220 København K Lov om anlæg af en fast forbindelse over Femern Bælt med tilhørende landanlæg i Danmark samt tillæg til VVM Transportministeriet har udsendt

Læs mere

Trafikdage i Aalborg, 27. august Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Trafikdage i Aalborg, 27. august Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Trafikdage i Aalborg, 27. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland TEN-T Det trans europæiske transportnetværk i EU Kommissionen fremlagde i oktober 2011 forslag til nye retningslinjer for et Trans

Læs mere

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa Femern Bælt en ny forbindelse til Europa En ny forbindelse til Europa Når man drøfter et stort projekt som den faste forbindelse over Femern Bælt, bliver man ofte mødt med indvendingen: Hvad skal vi med

Læs mere

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2015

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2015 Bilag 3 Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2015 Mål og formål med handlingsplanen Formålet med handlingsplanen er at konkretisere de indsatser, der skal være fokus på og som skal omsættes, for at nå Komiteens

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen -1- AlsFynBroen i tal Afstand: 11 km kyst-til-kyst Trafik: Op til 17.100 biler i døgnet ved broafgift på 60 kr. Sparet rejsetid: 30 minutter mellem Odense og Hamburg

Læs mere

FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM

FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM ORT AFSLUTTENDE PROJEKTRAPPORT FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM 1 RESUMÉ Projektet Femern Belt Logistics Platform blev igangsat som en del af Region Sjællands og Vækstforum Sjællands regionale erhvervsudviklingstiltag

Læs mere

Ud og hjem samme dag ny tilgængelighed i STRING-korridoren

Ud og hjem samme dag ny tilgængelighed i STRING-korridoren Ud og hjem samme dag ny tilgængelighed i STRING-korridoren DK I 2021 vil mulighederne for forretningsrejser og arbejdspendling - både med bil og tog - være drastisk forandret i trafikkorridoren Øresund

Læs mere

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2016

Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2016 Femern Bælt Komiteens handlingsplan 2016 Mål og formål med handlingsplanen Formålet med handlingsplanen er at konkretisere de indsatser, der skal være fokus på og som skal omsættes, for at nå Komiteens

Læs mere

Ud og hjem samme dag ny tilgængelighed i STRING-korridoren

Ud og hjem samme dag ny tilgængelighed i STRING-korridoren Ud og hjem samme dag ny tilgængelighed i STRING-korridoren DK I 2021 vil mulighederne for forretningsrejser og arbejdspendling - både med bil og tog - være drastisk forandret i trafikkorridoren Øresund

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

IBU Korridoren Femern-Øresund. Henrik Sylvan Januar 2010. Korridoren Femern-Öresund. IBU Öresund

IBU Korridoren Femern-Øresund. Henrik Sylvan Januar 2010. Korridoren Femern-Öresund. IBU Öresund IBU Korridoren Femern-Øresund Henrik Sylvan Januar 2010 IBU Öresund Korridoren Femern-Öresund Femern Bælt 2018 De 3 store infrastrukturprojekter Femern Bælt 2018 Femern Bæltforbindelsen 5½ mia De 3 store

Læs mere

Danske Havnes Havnekonference 2014 Europas bedste havne. Tine Kirk Pedersen Markedsdirektør

Danske Havnes Havnekonference 2014 Europas bedste havne. Tine Kirk Pedersen Markedsdirektør Danske Havnes Havnekonference 2014 Europas bedste havne Tine Kirk Pedersen Markedsdirektør De tre forbindelser Sverige Danmark SGA035 Tyskland Sund & Bælt Holding A/S Den danske stat Den svenske stat Sund

Læs mere

Vedtægter for Femern Bælt Komitéen

Vedtægter for Femern Bælt Komitéen Vedtægter for Femern Bælt Komitéen 1 Navn og hjemsted Femern Bælt Komitéen er oprettet d. 11. maj 2009 med hjemsted i henholdsvis Kreis Ostholstein og Region Sjælland. 2 Femern Bælt Komitéens formål Femern

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Landsplanredegørelse 2013

Landsplanredegørelse 2013 Miljøminister Ida Auken nst@nst.dk U D K A S T 27-09-2013 Sag nr. 12/996 Dokumentnr. 40395/13 Landsplanredegørelse 2013 Under forhøringen til denne landsplanredegørelse i 2012 fremførte Danske Regioner

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Den faste forbindelse under Femern Bælt. Sekretariatschef i Femern A/S Frederik Fisker

Den faste forbindelse under Femern Bælt. Sekretariatschef i Femern A/S Frederik Fisker Den faste forbindelse under Femern Bælt Sekretariatschef i Femern A/S Frederik Fisker Den korteste vej mellem Nordeuropa og Skandinavien En del af det europæiske transportnetværk Den faste forbindelse

Læs mere

Business Lolland-Falster

Business Lolland-Falster Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 54 Offentligt Business Lolland-Falster 31. oktober 2015 1 Analyse af en dobbeltsporet jernbane til Lolland-Falster 1.1 Pendlingsstrømme Pendling

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

BAGGRUND OG SAMMENHÆNGE

BAGGRUND OG SAMMENHÆNGE Overordnede betragtninger Formålet med dette kapitel er i en kort og oversigtlig form at præsentere nogle overordnede sammenhænge i relation til faste forbindelser generelt og nogle centrale erfaringer

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur

Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur Dansk-Tysk Handelskammer, maj 2016 1 Dansk-tysk infrastruktur er grundlaget for handelen mellem Tyskland og de nordeuropæiske lande. For virksomheder i Danmark,

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2015/XXXX(BUD) 23.6.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Budgetudvalget om Den Europæiske Unions almindelige budget

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Notat vedr. økonomien i Femern Bælt-forbindelsen

Notat vedr. økonomien i Femern Bælt-forbindelsen Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 443 Offentligt Notat vedr. økonomien i Femern Bælt-forbindelsen 10 April 2013 To: From: Transportministeriet Scandlines har i en skrivelse

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Høringssvar til forslag Landsplanredegørelse 2013 Region Sjælland har med interesse læst forslaget til Landsplanredegørelse

Høringssvar til forslag Landsplanredegørelse 2013 Region Sjælland har med interesse læst forslaget til Landsplanredegørelse Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø UDKAST Høringssvar til forslag Landsplanredegørelse 2013 Region Sjælland har med interesse læst forslaget til Landsplanredegørelse 2013. Region Sjælland bemærkede

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

Når verdens længste sænketunnel banker på

Når verdens længste sænketunnel banker på Femern Bælt-forbindelsen Når verdens længste sænketunnel banker på Steen Lykke Teknisk direktør, Femern A/S Femern A/S En dansk statsejet virksomhed Den danske stat Transportministeriet Sund & Bælt Holding

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

/ UDKAST. Fælles erklæring om regionalt samarbejde mellem Delstaten Schleswig-Holstein og Region Syddanmark

/ UDKAST. Fælles erklæring om regionalt samarbejde mellem Delstaten Schleswig-Holstein og Region Syddanmark 17.05.2007/24.05.2007 UDKAST Fælles erklæring om regionalt samarbejde mellem og 1. Præambel. og er enige om at forny, konkretisere og udbrede den Fælles erklæring om regionalt samarbejde mellem delstaten

Læs mere

et godt sted at bygge guldborgsund kommunes femern bælt strategi

et godt sted at bygge guldborgsund kommunes femern bælt strategi et godt sted at bygge guldborgsund kommunes femern bælt strategi 1 Guldborgsund kommunes FEMERN BÆLT STRATEGI Femern Bælt forbindelsen forventes at stå færdig i 2018, men allerede nu er der påbegyndt en

Læs mere

Udvikling af korridoren Øresundsregionen - Gedser - Rostock - Berlin Fase 1

Udvikling af korridoren Øresundsregionen - Gedser - Rostock - Berlin Fase 1 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 306 Offentligt Udvikling af korridoren Øresundsregionen - Gedser - Rostock - Berlin Fase 1 For Hansestadt Rostock Regionaler Planungsverband Mittleres Mecklenburg Stadt

Læs mere

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport ITD PADBORG FDE Center Padborg Lyren 1 6330 Padborg ITD KØBENHAVN

Læs mere

TAL NO.21 SYDDANMARK I. Den afgørende rapport BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL NO.21 SYDDANMARK I. Den afgørende rapport BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK NO.21 Den afgørende rapport I en ny rapport bliver det endnu en gang slået fast, at Vestdanmark er den vigtigste handelspartner for det nordlige

Læs mere

Vælg de mest erhvervsvenlige projekter

Vælg de mest erhvervsvenlige projekter Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Danske investeringer i Central- og Østeuropa

Danske investeringer i Central- og Østeuropa Danske investeringer i Central- og Østeuropa I løbet af de seneste tre år er antallet af danske investeringerne i de central- og østeuropæiske lande steget støt, og specielt investeringer i servicesektoren

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

F O R S I N K E L S E R N E S B E T Y D N I N G F O R E R H V E RV S L I V E T - E T S U P P L E M E N T T I L V V M - R E D E G Ø R E L S E N

F O R S I N K E L S E R N E S B E T Y D N I N G F O R E R H V E RV S L I V E T - E T S U P P L E M E N T T I L V V M - R E D E G Ø R E L S E N BETYDNING AF FORSINKELSER VED LIMFJORDEN FOR NORDJYSKE VIRKSOMHEDER FORSINKELSERNES BETYDNING FOR ERHVERVSLIVET - ET SUPPLEMENT TIL VVM-REDEGØRELSEN Transport og infrastruktur er en forudsætning for at

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

Høringssvar til forslag Landsplanredegørelse 2013 Region Sjælland har med interesse læst forslaget til Landsplanredegørelse

Høringssvar til forslag Landsplanredegørelse 2013 Region Sjælland har med interesse læst forslaget til Landsplanredegørelse Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø UDKAST Høringssvar til forslag Landsplanredegørelse 2013 Region Sjælland har med interesse læst forslaget til Landsplanredegørelse 2013. Region Sjælland bemærkede

Læs mere

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013 Velkommen til nytårskur i Region Sjælland. Jeg har glædet mig meget til i dag, for det at tage hul på et nyt år er specielt hvert år. Det giver

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Skatteudvalget SAU alm. del - O Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.64-67 af den 21. marts 2005. (Alm. del) Kristian

Læs mere

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 130 Offentligt Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Tak for invitationen. Jeg er glad for

Læs mere

Udflytning af statslige arbejdspladser

Udflytning af statslige arbejdspladser Udflytning af statslige arbejdspladser Status, 1. kvartal 2017 Forfatter: Anders Hedetoft 16-06-2017 Center for Regional- og Turismeforskning Titel: Udflytning af statslige arbejdspladser Status, 1. kvartal

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Trængsel gør det svært at være pendler

Trængsel gør det svært at være pendler Af seniorchefkonsulent Annette Christensen, anch@di.dk Juni 2017 Trængsel gør det svært at være pendler Mere end hver tredje pendler oplever dagligt trængsel og forsinkelser, viser ny undersøgelse. Den

Læs mere

Fælles erklæring om fortsat regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark

Fælles erklæring om fortsat regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark Fælles erklæring om fortsat regionalt samarbejde mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark Samarbejdet mellem delstaten Slesvig-Holsten og Region Syddanmark og dennes forgænger Sønderjyllands

Læs mere

Femern Bælt-forbindelsen: Nye forbindelser og nye muligheder. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen 15. marts 2011

Femern Bælt-forbindelsen: Nye forbindelser og nye muligheder. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen 15. marts 2011 Femern Bælt-forbindelsen: Nye forbindelser og nye muligheder Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen 15. marts 2011 Oversigt Indledning TEN-T-projekter Erfaringerne fra Storebælt og Øresund Transportaftalerne

Læs mere

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark Opgang Afsnit Linda Bang Jessen Telefon 2678 2858 Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato: 12. september 2011 Hovedstadsregionen skal være Danmarks vækstlokomotiv Fornyet

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Undersøgelse af SMV ers syn på revisionspligten. Små selskaber vil have lempet revisionspligten. Resume

Undersøgelse af SMV ers syn på revisionspligten. Små selskaber vil have lempet revisionspligten. Resume Undersøgelse af SMV ers syn på revisionspligten Små selskaber vil have lempet revisionspligten Resume Denne undersøgelse viser, at selvstændige i halvdelen af de små og mellemstore virksomheder mener,

Læs mere

Femern Bæltforbindelsen Langsigtede økonomiske gevinster

Femern Bæltforbindelsen Langsigtede økonomiske gevinster Femern Bæltforbindelsen Langsigtede økonomiske gevinster SANKT ANNÆ PLADS 13, 2. 1250 KØBENHAVN K TELEFON: 7027 0740 FAX: 7027 0741 WWW.COPENHAGENECONOMICS.COM Denne præsentation Dynamiske effekter ved

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi.

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi. 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi. 71 72 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi Budget 2014 på politikområder, Drift: Politikområder U/ Budget 2014 Erhverv og Turisme U 6.642.300

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Planlægning af Danmarks grænseoverskridende infrastruktur. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Helsingborg, den 17. november 2011

Planlægning af Danmarks grænseoverskridende infrastruktur. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Helsingborg, den 17. november 2011 Planlægning af Danmarks grænseoverskridende infrastruktur Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Helsingborg, den 17. november 2011 Danmark i det internationale transportsystem 2011 Side 2 Danmark i det internationale

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

Export Steps Tyskland. 2. december 2014 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin

Export Steps Tyskland. 2. december 2014 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Export Steps Tyskland 2. december 2014 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Forbundsstaten Tyskland 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021 km 2 (Danmark 43.094 km 2 ) Regering:

Læs mere

Mobilitetsråd i Syddanmark

Mobilitetsråd i Syddanmark Område: Regionssekretariatet Udarbejdet af: Ebbe Jensen/Ulrich Jensen Afdeling: Regionssekretariatet E-mail: Journal nr.: 08/7009 Telefon: Dato: 7. maj 2008 Notat Mobilitetsråd i Syddanmark 1. Baggrund

Læs mere

Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder -

Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder - Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder - Velkommen til Region Syddanmarks nytårskur. På vegne af regionsrådet, er jeg glad for, at så mange er mødt op

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Dagsorden 24. juni 2013

Dagsorden 24. juni 2013 Dagsorden 24. juni 2013 Velkomst Præsentation af URS infrastrukturvision Pause Effektelektronik og regionale muligheder Eventuelt Frokost Velkomst Velkomst -Gæster og nye medlemmer af URS -Siden sidst

Læs mere

Regeringens nye arbejdsprogram

Regeringens nye arbejdsprogram DI Nyhedsbrev Den 24. februar 2010 Regeringens nye arbejdsprogram Nyt regeringsprogram 1. Indledning I går gennemførte statsminister Lars Løkke Rasmussen en omfattende regeringsrokade, og i dag blev regeringens

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Trafikken i Øresundsregionen - de næste MEGA projekter

Trafikken i Øresundsregionen - de næste MEGA projekter Trafikken i Øresundsregionen - de næste MEGA projekter Sten Hansen, Region Skåne www.ibu-oresund.dk sten.hansen@skane.se Banebranchen 11. maj 2011 Rejser med tog Vækst i den kollektive trafik IBU - Øresund

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Den faste Femern Bælt-forbindelse Regionale udviklingsperspektiver

Den faste Femern Bælt-forbindelse Regionale udviklingsperspektiver Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter 16. maj 2013 Femern. Nye muligheder Den faste Femern Bælt-forbindelse Regionale udviklingsperspektiver Christian Wichmann Matthiessen Københavns Universitet

Læs mere

2007/1 BSF 18 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Ministerium: Folketinget Journalnummer:

2007/1 BSF 18 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Ministerium: Folketinget Journalnummer: 2007/1 BSF 18 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 23. oktober 2007 af Walter Christophersen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Mikkel Dencker (DF),

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

3.5 Havne og søtransport

3.5 Havne og søtransport 19-12-2005 18:16 Side 2 Odense Havn Foto: Fyns Amt 3.5 Havne og søtransport 3.5 Havne.qxd Amtsrådets mål Det er amtsrådets overordnede målsætninger på området, at: 104 at fastholde og fremme Odense Havn

Læs mere

Fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland

Fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland Femern Bælt-forbindelsen Hurtigere og nemmere rejse med bil og tog mellem Skandinavien og Centraleuropa FEMERN BÆLT TUNNELEN Fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland Rejs når du vil ingen billetbestilling

Læs mere

Infrastruktur Sydsjælland/Lolland-Falster

Infrastruktur Sydsjælland/Lolland-Falster Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 389 Offentligt Infrastruktur Sydsjælland/Lolland-Falster Motorvej som element i regionsudviklingen Infrastruktur - Sydsjælland/Lolland-Falster Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Velkommen til Gå-hjem-møde

Velkommen til Gå-hjem-møde Velkommen til Gå-hjem-møde 15:00 15:30 Præsentation af GA s råstofstrategiske overvejelser og Råstofklynge 15:30 16:30 Introduktion til KIC Raw Materials 16:30 18:00 Muligheder for samarbejde Grl. Dk.

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur

Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur Holdningspapir om dansk-tysk infrastruktur Dansk-Tysk Handelskammer, februar 2016 1 Dansk-tysk infrastruktur er grundlaget for handelen mellem Tyskland og de nordeuropæiske lande. For virksomheder i Danmark,

Læs mere

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7 Region Midtjylland Skitse til Den regionale Udviklingsplan Bilag til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007 Punkt nr. 7 FORELØBIG SKITSE TIL DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN FOR REGION MIDTJYLLAND 1 FORELØBIG

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Destinationsudvikling af Billund

Destinationsudvikling af Billund Destinationsudvikling af Billund v/ Borgmester Ib Kristensen og Kommunaldirektør Tove Baisgaard Den 26. marts 2011 Hvad karakteriserer Billund kommune? Billund kommune har ca. 26.200 200 indbyggere. 2

Læs mere

Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin

Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Forbundsstaten Tyskland 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021

Læs mere

En sammenbunden by 2035

En sammenbunden by 2035 En sammenbunden by 2035 Strategi for samarbejdet mellem Helsingør og Helsingborg 2017-2020 Forord En sammenbunden by 2035 - en fælles strategi for samarbejdet mellem Helsingør og Helsingborg For at udvikle

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 L 43 Bilag 10. Offentligt. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31.

Skatteudvalget 2014-15 L 43 Bilag 10. Offentligt. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31. Skatteudvalget 2014-15 L 43 Bilag 10 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt 1. december 2014 J.nr. 14-4868763 Til Folketinget Udvalget

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

Nyetableret destinationsselskab hvor hovedopgaven er markedsførings- og brandingaktiviteter

Nyetableret destinationsselskab hvor hovedopgaven er markedsførings- og brandingaktiviteter Nordjylland skal have en stærkere profilering som turistdestination, som skaber en entydig og positiv fortælling om nordjysk turisme. Nordjysk turisme skal være tidsvarende. Der skal være fokus på at rammevilkårene

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Gruppen har arbejdet kontinuerligt lige siden og følgende er blandt andet realiseret:

Indholdsfortegnelse. Gruppen har arbejdet kontinuerligt lige siden og følgende er blandt andet realiseret: 1 Indholdsfortegnelse Baggrund...2 Status på Kriegers Flak...3 Tidsplan pr. maj 2015...4 Status...4 Foreslået handlinger...5 Aktiviteter...5 Budget og modeller for indsats...5 Baggrund ØPU godkendte den

Læs mere