Gode råd til sikker sejlads. Forbered dig godt! Følg sejlrådene fra Søsportens Sikkerhedsråd og kom sikker i havn.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gode råd til sikker sejlads. Forbered dig godt! Følg sejlrådene fra Søsportens Sikkerhedsråd og kom sikker i havn."

Transkript

1 SIKKERHED TIL SØS SEJLSPORT Det er dejligt at stikke til søs, men kan også være farligt, hvis du ikke tager de nødvendige forholdsregler. Her i grafikken kan du se, hvad du under de fleste forhold skal være opmærksom på for at komme sikkert hjem. Gode råd til sikker sejlads Forbered dig godt! Følg sejlrådene fra Søsportens Sikkerhedsråd og kom sikker i havn. Lær at sejle Hvis du sejler i de danske farvande, er der ikke lovkrav om særlig tilladelse eller kørekort for sejlbåde under 15 meter. Hvem må sejle Sejlskib /motorbåd Speedbåd Under 15 m Over 15 m ALLE Duelighedsbevis Speedbådskørekort Yachtskipperuddannelse BEMÆRK Spørg din lokale sejlklub om råd, hvis du er i tvivl. Du kan også læse mere på Søfartsstyrelsens hjemmeside: Sejlbåde under 15 meter intet lovkrav Søsportens Sikkerhedsråd råder dig alligevel til at tage et duelighedsbevis, så du lærer at sejle. Duelighedsbeviset giver dig også ret til at sejle en speedbåd Sejlbåde på over 15 meter - lovkrav Hvis din sejlbåd er 15 meter eller over, er der lovkrav om en yachtskipperuddannelse. Yachtskipperuddannelsen af 3. grad gælder for nordeuropæiske farvande Yachtskipperuddannelsen af 1. grad gælder sejlads på alle have Speedbåd - lovkrav Du skal have bestået speedbådskørekortet, hvis: - din båd er mellem 4 og 15 meter eller - din båd på under 4 meter har en motor med over 25 hk - din båd er planende Du skal være mindst 16 år for at føre en speedbåd Speedbådskørekortet er også et lovkrav for at sejle på vandscooter Hvor kan jeg lære at sejle Kontakt din lokale sejlklub, sejlerskole eller sejlforening og meld dig til undervisningen I de fleste sejlklubber varer undervisningen to somre og en vinter Visse klubber og skoler tilbyder også intensive kurser

2 Planlæg din tur Når du skal ud og sejle, bør du planlægge turen godt, så du ikke støder ind i uventede problemer. Navigation Regn ud, hvor lang turen bliver Udregn waypoints og nødvendige kurser Kend turens sværhedsgrad Vælg din rute og havne Regn den forventede ankomsttid ud Tænk over alternative ruter og havne Som primært navigationsmiddel skal du have ENTEN et hovedkompas og opdaterede papirsøkort med indtegnede og kontrollerede kurser ELLER et anerkendt ECDIS-system til flere hundrede tusinde kroner Almindelige GPS/kortplottere fra bådudstyrsbutikken må kun anvendes som SUPPLEMENT til navigation med kompas og papirsøkort! Vejrforhold Tjek vejrudsigten for både vind- og strømforhold Brug DMI s farvandsudsigt eller SejlSikkert-app en fra Søsportens Sikkerhedsråd Tag den rette beklædning med i forhold til vejrudsigten Forsyninger Sørg for, der er brændstof nok, hvis du sejler med motorbåd Tag ekstra brændstof med, i tilfælde af at turen ændrer sig Medbring proviant nok til alle Hav frugt og andet spiseklar mad med i tilfælde af hårdt vejr Sørg for en livline til land Sørg for, at du kan tilkalde hjælp i en nødsituation. Mobiltelefon Sørg for at købe en vandtæt mobiltelefon eller læg den i en vandtæt pose Gør det muligt at oplade den ombord Download SejlSikkert-app en En mobiltelefon er ikke tilstrækkelig, når du er til søs! VHF-radio Søfartsstyrelsen anbefaler en VHF-radio i alle fritidsfartøjer VHF står for Very High Frequencies og dækker over en radiotelefon Radioen fås i både stationær og håndholdt udgave - Den stationæres rækkevidde er omkring 50 km - Den håndholdtes rækkevidde er ca. 5 km Den håndholdte kan du tage med i en eventuel redningsflåde Når du afgiver en nødmelding, alarmerer du både redningstjenesten og andre skibe i nærheden Du skal holde kanal 16 åben. Det er nødkanalen, der aflyttes af alle skibe på havet I de danske farvande aflyttes kanal 16 af Lyngby Radio 24 timer i døgnet året rundt En VHF med det digitale DSC-system afgiver en nødmelding, som også indeholder din position Til DSC-udsendelser bruges kanal 70, så du bør også afgive nødmelding på kanal 16 bagefter for at kontakte fartøjer uden DSC Det er et lovkrav, at du har et SRC-certifikat for at bruge en VHF-radio. Det udstedes af Søfartsstyrelsen. Vejledning i nødkald med VHF Tænd radioen Hold sendetasten nede, når du taler Slip sendetasten, når du lytter 1) Hvis din VHF har en rød distress-knap, skal du holde den inde i 5 sekunder. Ellers start på punkt 2 2) Indstil VHF en på kanal 16 3) Tryk på sendetasten og sig: MAYDAY MAYDAY MAYDAY [Bådens navn] [Bådens navn] [Bådens kaldesignal] 4) Oplys om: - Bådens position - Nødsituationen - Antal personer om bord - Kendetegn ved båden - Hjælpen du har brug for 5) Slip tasten og vent på svar MAYDAY MAYDAY MAYDAY Nødkald må kun bruges, når der er fare for menneskeliv.

3 Tag redningsvesten på Selvom det ikke er lovpligtigt at have redningsvesten på, når du sejler, bør du altid bære den alligevel. Sørg for at have en redningsvest til alle passagerer ombord Vesten skal passe i størrelsen til den enkelte person Den skal være farvestrålende, så den nemt kan ses i vandet Sæt lys og en livline på vesten Tjek alle vestene mindst en gang om året, fx når sejlsæsonen begynder Brug veste, der er typegodkendt med enten ratmærket eller CE-mærket Læs mere om rednings- og svømmeveste på RIP RIP RIP RIP RIP RIP RIP RIP RIP RIP 9 ud af 10 druknede personer havde ikke redningsvest på Det anbefales at købe en redningsvest med sikkerhedsring (D-ring), så du kan montere en livline til at sikre, at du bliver ombord. Sandheden om drukneulykker Er du en af dem, der tror, drukneulykker kun sker på langtur og i hård vind, tager du fejl. Langt de fleste drukner i jævn vind med en vindstyrke på kun 5,5-7,9 m/s eller under Størstedelen af drukneulykker sker under sejlads tæt på kysten Det er typisk rutinerede sejlere (mænd over 50 år), der drukner Drukneulykkerne sker oftest i sommerhalvåret, hvor vandet ikke er koldt Derfor bør du altid have vesten på uanset vejret og turens længde. Fordomme og fakta om redningsvesten FORDOMME: FAKTA: Redningsvesten er stor og tung Den begrænser mine bevægelser Vesten fylder for meget Den selvoppustelige redningsvest virker alligevel ikke, når du skal bruge den Det er besværligt at vedligeholde vesten En moderne redningsvest vejer under 800 g. Den selvoppustelige redningsvest giver dig større bevægelsesfrihed En selvoppustelig redningsvest fylder ikke meget Du skal sørge for at teste de selvoppustelige veste, og så virker de i nødsituationen Vesten kræver faktisk ikke stor vedligeholdelse Pas på blebørn! Engangsbleen har nemlig større opdrift end redningsvesten. Det betyder, at bleen vil trække enden i vejret, så hovedet holdes nede i vandet. Derfor er barnet i stor fare for at drukne, hvis du ikke hurtigt griber ind. Lær at svømme Rådet lyder måske åbenlyst, men kan du svømme? 200 meter Definitionen af svømmeduelighed Du kan svømme 200 meter uden hjælpemidler Kan ikke Kan Danskernes svømmeevner Ifølge en undersøgelse* er danskernes svømmeevner faktisk ikke gode Undersøgelsen viser, at 35 procent af danskerne (18-74 år) ikke kan svømme den distance *En YouGov-undersøgelse udarbejdet for Dansk Svømmeunion, TrygFonden og DIF i Kan ikke Kan Børn (7-14 år) Endnu værre står det til med børn: Hvert andet barn (7-14 år) kan ikke svømme distancen Mere end hvert fjerde barn går på en skole, der ikke tilbyder svømmeundervisning Meld dig og din familie ind i en svømmeklub og lær at svømme, før I tager ud at sejle.

4 Statistik over drukneulykker Tallene i statistikken over drukneulykker i 2014 kan overraske*. *Kilde: Druknedødsfald i Danmark og udviklingen Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet Hvem druknede Der var 59 drukneulykker i % af de druknede var mænd 80% af drukneulykkerne var personer på 45 år og ældre Kun et enkelt barn under 15 druknede 45 år 15 år Hvor druknede de De fleste drukneulykker sker ved stranden, på havet og i havne. Åbent hav Sø Strand og kyst Havn Strand og kyst Åbent hav Havn Sø Andet* Andet BEMÆRK *Andet dækker over fx vandløb, svømmehal, brønd og gylletank. Hvad lavede de Uoplyst Andre aktiviteter Færdsel på havn Fritidsfiskeri fra land Dykning Arbejdsrelateret fiskeri Båd (fritidsaktivitet) Badning og svømning Bemærk: Fritidsaktivitet i båd dækker især fiskeri. Af de 9 omkomne var de 6 fritidsfiskere 11 ud af de 12, der druknede i havnen, havde drukket alkohol før de faldt i Andre aktiviteter omfatter bl.a. gåtur ved sø eller å mv., surfing og aktivitet på is o.a. Uoplyst dækker over ulykker, hvor der ikke fandtes vidner, så det vides ikke. Kun 1 ud af de 9 omkomne ved sejlads havde redningsvest på!

5 Sikkerhedsudstyr og beklædning Sørg for at have det rette sikkerhedsudstyr og beklædning med, for det kan redde liv. Sikkerhedsudstyr Der er en del grej, du bør have med på sejladsen. Redningsveste til alle passagerer Livliner til alle ombord Nødsignaler VHF-radio Vandtæt mobil Brandtæppe Ildslukker Mindst én manuel pumpe Redningskrans (hestesko) Lækpropper med forskellig diameter Redningsflåde Skibsfløjte og -klokke eller horn med trykluft Førstehjælpskassen Husk førstehjælpskassen, som bør indeholde: Sterile forbindinger Sterile gazetamponer Plastre Saks og pincet Sterile vatpinde Crepe og elastiske bandager Trekantede bandager Bandager, clips, tape og sikkerhedsnåle Engangshandsker i plastic Ansigtsmaske Smertestillende piller Termometer Førstehjælpshåndbog Panikpose til redningsflåden Skulle båden forlise, så du og passagererne hurtigt skal i redningsflåden, bør du have pakket en panikpose, du kan tage med i farten. Den bør fx indeholde: Søkort Kompas GPS VHF-radio Dåsemad og -åbner Nødblus Signallygte Lommespejl Kniv Vand Spiseklar proviant Vær sikker på, at mindst én i besætningen ved, hvordan man bruger en redningsflåde.

6 Beklædning Når du sejler i koldt eller hårdt vejr, skal du klæde dig på efter trelagsprincippet, så du forlænger din overlevelsestid, hvis du ender i vandet. Første lag Det inderste lag skal lede fugten væk fra kroppen. Tag en svedundertrøje på Den har en speciel evne til at transportere sveden væk fra kroppen Andet lag Det andet lag skal virke som isolering. Tag gerne en uld- eller fleecetrøje på Det andet lags tøj sørger for at danne et luftlag Luftlaget bliver varmet op, når du bevæger dig Uld og fleece føles også varmt, når det er vådt, fordi det er luftigt i sig selv Tredje lag Det yderste lag skal skærme mod vinden. Brug en sejlerjakke eller heldragt, som er vindtæt Den må dog ikke være 100% tæt, for så kan sveden ikke trænge ud Jakker, der er lavet af Gore-tex, er en god løsning Vælg helst en jakke, der er rød, gul eller orange, så den nemt kan ses i vandet Behold skoene på i vandet, for de giver også varme. Når uheldet er ude Det er vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis en passager falder over bord. Kropstemperaturen falder hurtigt og gør det svært for personen at klare sig selv. Mand over bord i sejlbåd Du skal vælge at manøvrere båden enten med eller mod vinden for at nå hen til personen. Hvis du vælger at manøvrere MOD vinden Det kan være en god idé i hård vind Sejl i et ottetal Når du sejler mod vinden undgår du at bomme Hvis du vælger at manøvrere MED vinden Sejl med vinden 90 grader ind fra siden Drej båden, til du har vinden ind fra modsat side Afpas drejet, så stævnen peger mod vinden, og båden kan stoppe henne ved personen Vær klar til at bjærge personen Hvis personen selv kan hjælpe til Find noget, du kan hejse personen op med Det kan fx være spil, fald eller skøder Stormfokken kan også bruges som redningssejl Du kan også knytte en stige ved at lave løkker på dit tov Hvis personen er bevidstløs eller meget medtaget Så skal du bjærge personen med fysisk kontakt nede i vandet Tag bjærgegreb, hvor hovedet er bøjet let bagover, så luftvejene holdes over vandfladen Du kan også medbringe en redningskrans og spænde personen fast i den Brug redningsflåden til at få personen op i først og derfra op på båden Tøv ikke med at skære søgelænderet over, så du nemmere kan hejse personen indenbords.

7 Mand over bord i motorbåd Her er de manøvrer, du skal gøre for at komme hen til personen. Drej båden og styr med vinden Sejl ca meter med vinden og drej så båden skarpt rundt Tag gassen af motoren og styr op mod vinden Sæt den i frigear, så båden standses af vinden og bølgerne Brug aldrig propellen, når du er tæt på den overbordfaldne! Vær klar til at bjærge personen Hjælp personen op på badeplatformen Har båden ikke en platform, skal du have monteret en badestige, der kan udløses fra vandet Brug en gummibåd eller redningsflåde, hvis personen er bevidstløs eller forkommen Det er en god idé at øve sig i manøvrer med et bjærgemærs fra tid til anden, for selvom principperne er enkle, så gør forskellige vinde, strømme og søer, bådens opskud og gasternes samarbejdsevne, at manøvren tager lang tid at få indlært, så den kan bruges i alt slags vejr. TIPS Få varmen tilbage i kroppen Når du har fået personen indenbords, skal den kuldeskadede varmes op igen. Tag hurtigt alt det våde tøj af Pak personen ind i tæpper Læg armene over brystet i et særskilt tæppe Pak hovedet, hænderne og fødderne godt ind Giv den kuldeskadede varme, ikke-alkoholiske drikke, når det er muligt Husk, at det kan tage flere timer at varme personen op Du bør følge personens vejrtrækning. Hvis den kuldeskadede er bevidstløs, og vejrtrækningen standser eller virker meget overfladisk, bør du straks begynde med hjertelungeredning! Det er en kombination af hjertemassage med brystkompressioner og kunstigt åndedræt med mund-til-mund metode. Hvad du IKKE skal gøre Du må ikke prøve at opvarme personen med direkte varme Brug ikke varmt vand, varmetæppe eller -pude, varmelampe for at opvarme den kuldeskadede Forsøg ikke at varme arme og ben op Læg hellere varmt tøj omkring halsen, på brystvæggen eller i skridtet Giv ikke alkohol til den kuldeskadede person Du må ikke massere eller gnide personen (nedkølede personer skal håndteres forsigtigt, fordi de kan få hjertestop) Varme, som tilføres arme og ben, tvinger det kolde blod tilbage til hjerte, lunger og hjerne og medfører faktisk, at den indre kropstemperatur falder. Det kan fremkalde en livstruende situation.

8 Hvad gør du, hvis du er alene og falder i vandet Sådan gør du, hvis du er alene på båden og falder i vandet uden at kunne komme op på båden igen. Undgå om muligt at få vand i munden, når du falder i vandet Læg armene ind til kroppen Bøj benene op under dig Lig helt stille Stillingen gør, at du ikke mister kropsvarme alt for hurtigt Når du bevæger dig, bliver du hurtigere kølet ned Bliv ved båden, som nemmere kan ses fra et redningsfartøj Prøv ikke at svømme i land, medmindre der er virkelig kort afstand. Sikker sejlads til søs Du kan teste din viden om sejlads ved at tage TrygFondens sejlerquiz, som indeholder spørgsmål om: Sikkerhed til søs Søvejsregler Farvandsafmærkning Vejrforhold Praktisk sejlads Sikker sejlads handler i bund og grund om at være fornuftig, have respekt for vandet og undgå at komme i farlige situationer. Sund fornuft og god sejleruddannelse kan redde mange kritiske situationer. BEMÆRK God fornøjelse og pas på dig selv og din besætning! Kilder respektforvand.dk (TrygFonden) De 5 sejlråd En sikker tur på havet Lær at sejle Hvor kan jeg lære at sejle? Hold dit grej i orden Udstyr og sikkerhed Hav en livline til land Planlæg din tur Brug vesten Beklædning Trelagsprincippet Druknedødsfald i Danmark (pdf) Red dig selv Red andre fra vand Mand over bord Sejlerquiz soefartsstyrelsen.dk Krav om uddannelse Duelighedsprøven i sejlads for fritidssejlere Speedbådskørekort Prøvekrav for speedbådsprøven (pdf) Brug vesten til søs soesport.dk (Søsportens sikkerhedsråd) Værd at vide om VHF og DSC (pdf) Værd at vide om rednings- og svømmeveste (pdf) Brug vesten den kan redde liv Redningsveste / Livline svoem.org (Dansk Svømmeunion) Mange danskere kan ikke svømme allesvoemmer.dk Nyt projekt skal gøre flere børn til stærke svømmere Alle skal lære at svømme (pdf) svoem.dk Epinion undersøgelse rapport (pdf) sundhed.dk Nedkøling (hypotermi) Hjertelungeredning dmi.dk Vindstyrketabellen vhfskolen.dk Om VHF/DSC fritidssejler.dk (Søfartsstyrelsen Fritidssejler i Danmark) Radio i fritidsfartøjer Husker din mand at bruge redningsvesten? Grafikken er udarbejdet af - du må frit bruge den på din hjemmeside, når du henviser til kilden.

LÆR AT SEJLE DE 5 SEJLRÅD SEJLADSFÆRDIGHEDER FOREBYG MAND OVER BORD FÅ MANDEN OM BORD IGEN INFORMATION OM ÉT AF DE FEM SEJLRÅD

LÆR AT SEJLE DE 5 SEJLRÅD SEJLADSFÆRDIGHEDER FOREBYG MAND OVER BORD FÅ MANDEN OM BORD IGEN INFORMATION OM ÉT AF DE FEM SEJLRÅD ÆR AT SEJE INFORMATION OM ÉT AF DE FEM SEJRÅD Før du tager ud på havet, er det vigtigt, du lærer at sejle. Du skal blandt andet have styr på båden eller jollen og kende reglerne til søs. Sørg for klar

Læs mere

GODT AT VIDE OM: VINTERRONING

GODT AT VIDE OM: VINTERRONING GODT AT VIDE OM: VINTERRONING HVORNÅR ER DET VINTERRONING? DGI s anbefalinger - omkring påklædning i forhold til årstid og vandtemperatur: Fra 1. maj til 30. september og vandtemperatur på min. 16ºC Long

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde)

Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde) Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde) Udarbejdet af Ranum Efterskole vers.26.11.12 OS 1. Identifikation af redderen Olav Storm, Forstander Ranum Efterskole

Læs mere

Gode råd, når du færdes på havnen

Gode råd, når du færdes på havnen Gode råd, når du færdes på havnen Medbring ven og redningsvest TrygFonden Kystlivredning tilbyder alle havne gratis redningskranse, og hver sommer besøger vores LivredderPatrulje havne over hele landet

Læs mere

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK BILLEDERNE VISER PRODUKTER FRA FORSKELLIGE VIRKSOMHEDERS SORTIMENT. Nød- og sikkerhedskommunikation Eksempel på en standard

Læs mere

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/ Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/16 Velkommen tilbage 7. Aften : af søvejsregler 13 (11) 16 (vigeregler) Gennemgang opgave 36-59 næsten alle af kurser, strøm, afdrift, misvisning og

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

KKKK, Sikkerhedskursus. Juni 2012

KKKK, Sikkerhedskursus. Juni 2012 KKKK, Sikkerhedskursus Juni 2012 Dagens program 1. Sikkerhed før tur 2. Kuldepåvirkning 3. Søfartsregler 4. Vind og bølger 5. På vandet 1. Makkerredning 1 og 2 2. Selvredning 3. Svømning med kajak 4. Bugsering

Læs mere

Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17. Egå sejlklub. 7. Aften. Velkommen til sidste aften før jul

Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17. Egå sejlklub. 7. Aften. Velkommen til sidste aften før jul Velkommen til sidste aften før jul Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2016/17 7. Aften : af søvejsregler 13 (11) 16 (vigeregler) Gennemgang opgave 36-59 næsten alle af kurser, strøm, afdrift,

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? RIB/følgebåd Båden er en Bombard Explorer CE-mærket, under dimensionstal 20

Læs mere

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab.

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab. 1 Førstehjælp til søs er på mange måder anderledes end på land: Vigtigt at sikre båden inden der gives førstehjælp Pladsforholdende er trange Ofte afhængigt af vejret Førstehjælp er grundlæggende den samme

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 5 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 24. februar 2016 13:03 Denne sikkerhedsinstruks er gældende for bevaringsværdigt fiskefartøj Elisabeth K571 kaldesignal OU 8893.

Læs mere

Værd at vide om. Kommunikation & stedbestemmelse til søs. www.soesport.dk

Værd at vide om. Kommunikation & stedbestemmelse til søs. www.soesport.dk Værd at vide om VHF og DSC Kommunikation & stedbestemmelse til søs www.soesport.dk Billederne viser produkter fra forskellige virksomheders sortiment. VHF radioen er din livline til land i en nødsituation

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Gør en forskel - For dig selv og for andre

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Gør en forskel - For dig selv og for andre Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Gør en forskel - For dig selv og for andre Identifikation af reder (Den organisation som er ansvarlig for sejladsaktiviteten Identifikation af lejr Ungdommens

Læs mere

Egå sejlklub. 8. Aften. Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17 Velkommen tilbage aften

Egå sejlklub. 8. Aften. Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17 Velkommen tilbage aften Egå sejlklub Duelighedsbevis 8. Aften Vinteren 2016/17 Velkommen tilbage 8. aften Søvejsregler: af 19 og nu 32-37 (lydsignaler) Navigation Sikkerhed: Folder: kurser, strøm, afdrift, misvisning og deviation

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune 1. Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person. Reder for sejladsaktiviteterne er: Fritidscenter Horsensvej Skjoldhøjvej 11 8381 Tilst 5157 5024 2. Sejladsaktiviteter. Aktiviteter med

Læs mere

Værd at vide om Mand Over Bord

Værd at vide om Mand Over Bord ANNONCE: Om Danmarks Tursejlerforening Danmarks Tursejlerforening har ca. 12.000 medlemmer, der nyder tursejladsens glæder i enten motorbåd eller sejlbåd. Foreningen er medlem af Søsportens Sikkerhedsråd

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde)

Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde) Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde) Udarbejdet af Ranum Efterskole vers.12.11.12 OS 1. Identifikation af rederen Olav Storm,

Læs mere

DEN ULTIMATIVE REDNINGSVEST GUIDE

DEN ULTIMATIVE REDNINGSVEST GUIDE DEN ULTIMATIVE REDNINGSVEST GUIDE Published : 2018-11-07 10:04:00 Den ultimative redningsvest guide Marineworld Siden 1992 har det været lovpligtigt at medbringe passende redningsveste eller svømmeveste

Læs mere

VHF og DSC. VHF-radioen er din livline til land i en nødsituation. Enestående redskab, hvis du kommer i nød

VHF og DSC. VHF-radioen er din livline til land i en nødsituation. Enestående redskab, hvis du kommer i nød VHF og DSC VHF-radioen er din livline til land i en nødsituation Enestående redskab, hvis du kommer i nød Kanal 16 på din VHF radio er den maritime nødkanal, der aflyttes af Lyngby Radio i alle danske

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads Egå sejlklub Duelighedsbevis 5. Aften Vinteren 2016/17 5. aften Søvejsregler: af 7, 8 og nu 9-10 af 27, 28, 29 og nu 30-31 Folder Havets hovedveje Navigation Sikkerhed: Fra 3 gang Manglende Farvandsafmærkning

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1! af 5 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 23. oktober 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Havkajak på Faaborgegnens Efterskole Skriv navn(e) og kaldesignal(er)

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR

VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR Ingen skal drukne i Danmark. Alle skal sejle sikkert. Læs mere på sejlsikkert.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Sejl Sikkert-kampagnen... 3 Vær Sejl Sikkert-ambassadør på din

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. side 1 af 7 Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. Udarbejdet: 19. maj 2017 14:28 Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af godt sømandsskab.

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? 16 kajakker, 12 kanoer og 2 robåde 1. Identifikation af rederen Skriv navn

Læs mere

Værd at vide om Mand Over Bord PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om Mand Over Bord PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om Mand Over Bord PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK DENNE BROCHURE ER SPONSERET AF DANMARKS TURSEJLERFORENING Formål I det meste litteratur om Mand-Over-Bord fokuseres der på at

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads.

Sikkerhedsinstruks for sejlads. Sikkerhedsinstruks for sejlads. Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Politikken dækker Jyllinge Sejlskoles H-Både: Ringø, Kværnø, Rose og Eskildø. Fartøjerne benævnes samlet som skolebådene

Læs mere

Prøvekrav for speedbådsprøven

Prøvekrav for speedbådsprøven Prøvekrav for speedbådsprøven Teori Forskellige typer af både og fordele og ulemper ved de forskellige skrogformer i forhold til sødygtighed. Muligheder for placering af besætning. Forskellige former for

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013)

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Omfang Denne sikkerhedsinstruks gælder for al kanosejlads eller anden sejlads med unge under 18 år i FDF Alsønderup regi. Den gælder, når der

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1/5 Senest revideret: 13. marts 2019 Hvilke fartøjer gælder denne sikkerhedsinstruks for? Seks optimistjoller, tre zoom 8 joller og 2 ynglinge. Alle

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO Udarbejdet: Den 13. juni 2013 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

HMIs gummibåde har fastmonteret VHF, ligesom stationær VHF altid står tændt på lærerværelset ved sejlads.

HMIs gummibåde har fastmonteret VHF, ligesom stationær VHF altid står tændt på lærerværelset ved sejlads. Kølbådsejlads Sejladsområde (perioden fra søsætning sidst i marts til bådoptagning midt oktober). 1. Sejlads i synlig afstand fra havnen eller stranden ved HMI. 2. Sejlads efter aftale rundt om Hou Røn

Læs mere

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 4 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvilken signalfigur skal du føre, om dagen når du ligger til ankers? En sort

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune 1. Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person. Reder for sejladsaktiviteterne er: Fritidscenter Horsensvej Skjoldhøjvej 11 8381 Tilst 5157 5024 2. Sejladsaktiviteter.. Aktiviteter med

Læs mere

God sommer! Respekt for vand!

God sommer! Respekt for vand! Sikker strandtur God sommer! Danmark er omgivet af vand, og hver sommer lokker mere end 7.000 km kyst små og store vandhunde ud under åben himmel. Livet på stranden er sjovt, men vand kan være vildt, og

Læs mere

kan standse lystsejlere

kan standse lystsejlere Bådmagasinet har spurgt advokatfi rmaet Delacour, der er eksperter i maritim jura, Søværnets Operative Kommando og Søfartsstyrelsen om, hvem der kan tilbageholde en lystbåd, hvis det er uforsvarligt, at

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 1. juli 2015 14:05 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Identifikation_af_rederen.Label Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 Udarbejdet: 30. april 2013 09:36 Godkendt af bestyrelsen for FDF Vejle 1: Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e)

Læs mere

Sejl og sikkerhedsinstruks for Vemmelev junior- og ungdomsklub.

Sejl og sikkerhedsinstruks for Vemmelev junior- og ungdomsklub. En rigtig god dag på vandet Udarbejdet af: Vemmelev Junior- og ungdomsklub Skolevej 2 4241 Vemmelev. Vemmelev d. 8. maj 2012. 1 1. Redder. Vemmelev junior- og ungdomsklub Skolevej 2 4241 Vemmelev V/ leder:

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 14. september 2015 23:00 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5 SIKKERHEDSINSTRUKS for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk Juni 2014 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse 1. Identifkation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifkation af risici 4.

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kølbåde. Faxehus Efterskole.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kølbåde. Faxehus Efterskole. side 1 af 9 Sikkerhedsinstruks for sejlads med kølbåde. Faxehus Efterskole. Udarbejdet: 19. maj 2017 14:26 Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af godt sømandsskab.

Læs mere

Regler for Vinter-roning i Stouby kajak fællesskab.

Regler for Vinter-roning i Stouby kajak fællesskab. Regler for Vinter-roning i Stouby kajak fællesskab. Hvis man ror i tidsrummet mellem standerstrygning i 31. oktober og til standerhejsning i 1. april, skal man overholde en række bestemmelser. I det tidsrum

Læs mere

Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser.

Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser. side 1 af 5 Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser. Udarbejdet: 1. august 2015 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Hvidovre Kommunale

Læs mere

side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med DRACO speedbåd Dragør Navigationsskole

side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med DRACO speedbåd Dragør Navigationsskole side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med DRACO speedbåd Dragør Navigationsskole Udarbejdet: 7. april 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Matilde, 17 fods DRACO 1700 TL motorbåd

Læs mere

Værd at vide om mobiltelefoni til søs. Kommunikation & stedbestemmelse til søs. www.soesport.dk

Værd at vide om mobiltelefoni til søs. Kommunikation & stedbestemmelse til søs. www.soesport.dk Værd at vide om mobiltelefoni til søs Kommunikation & stedbestemmelse til søs www.soesport.dk Formål Formålet med denne brochure er at beskrive mobiltelefonens muligheder og begrænsninger ved anvendelse

Læs mere

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Formål Formålet med denne brochure er at beskrive mobiltelefonens muligheder og begrænsninger ved anvendelse

Læs mere

Mandag d. 28. november kl Josef Slot, EPP2 instruktør

Mandag d. 28. november kl Josef Slot, EPP2 instruktør Mandag d. 28. november kl. 19.00 Josef Slot, EPP2 instruktør Klubbens kajakreglement Roeren må maximalt ro 200 m fra kysten og skal bære egnet beklædning inklusiv svømmevest. Altid minimum 2 personer sammen

Læs mere

Husk de 5 baderåd. 1. Lær at svømme. 4. Lær stranden at kende. 2. Gå aldrig alene i vandet. 5. Slip ikke børnene af syne. 3. Læs vinden og vandet

Husk de 5 baderåd. 1. Lær at svømme. 4. Lær stranden at kende. 2. Gå aldrig alene i vandet. 5. Slip ikke børnene af syne. 3. Læs vinden og vandet Husk de 5 baderåd Havet er en voldsom naturkraft, som kræver, at vi omgås det med fornuft og respekt. Derfor har TrygFonden og Dansk Svømmeunion udviklet 5 baderåd, der samler og forenkler de mange badeslogans

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf HMI Sikkerhedsinstruks! Surf Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 8. juni 2017 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

Er din vest CE-godkendt?

Er din vest CE-godkendt? Testen-Af-Vesten Er din vest CE-godkendt? Rednings- og svømmeveste skal være typegodkendt efter anerkendte normer og overensstemmelses-mærkede med enten ratmærke eller CE-mærke. Er din vest typegodkendt

Læs mere

Turkanoinstruktør 2.1 Teori, praksis, turpædagogik mm. Her bliver du klædt på til eksamensdelen

Turkanoinstruktør 2.1 Teori, praksis, turpædagogik mm. Her bliver du klædt på til eksamensdelen De 7 kanoregler for kanosejlads i FDF Før du tager på kanotur, så er det vigtigt, at du har styr på de 7 kanoregler. De står nedenunder og er vigtige for, at alle får en god kanotur. Uddannelsen: Turkanoinstruktør

Læs mere

FRITIDSSEJLERE HOLDER AF LIVET

FRITIDSSEJLERE HOLDER AF LIVET Søfartsstyrelsen FRITIDSSEJLERE HOLDER AF LIVET Ingen skal drukne i Danmark. Alle skal sejle sikkert Dansk Sejlunions klubkonference november 2015 Søfartsstyrelsen De 5 sejlråd for en sikker sejlads Lær

Læs mere

Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole

Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Kerteminde Efterskole, Degnehøjvej 20, 5300 kerteminde. Forstander Lars Brudvig

Læs mere

side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 10.05.2016. Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Megin jolle 1. Identifikation af rederen Center for Kystfriluftsliv Kirkestræde

Læs mere

Førstehjælp ved uheld på vandet

Førstehjælp ved uheld på vandet Førstehjælp ved uheld på vandet Forord Hvordan giver et ro-hold livgivende førstehjælp til en ro-makker, der har fået hjertestop ude i en ro-båd eller kajak? Vi anbefaler at I arbejder videre med dette

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 7. november 2016 07:58 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

Nordstjernen. Procedurer

Nordstjernen. Procedurer Indholdsfortegnelse 1 - Nødsituationer - procedurer med kontakttelefonnumre.... - 3 - I nødstilfælde.... - 3 - Alarm.... - 3 - VHF... - 4 - Nødkald... - 5 - Nødkald - Mayday... - 5 - Nødmelding... - 5-2

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle

Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle Udarbejdet: 20.6. 2117 1. Identifikation af rederen Skriv navn og adresse på rederen; Den person eller det organ, som har ejerskab af sejladsaktiviteterne:

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf HMI Sikkerhedsinstruks! Surf Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

Sikkerhedsanbefalinger

Sikkerhedsanbefalinger Sikkerhedsanbefalinger Perioden for vinterroning 1. november 1. april Vandtemperatur ved Skagen er nu Ca. 10 o Celsius 3 Farer hvis du falder i vandet Kuldechock Dykkerrefleks Underafkøling Kuldechock

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 8 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Opdateret: 28. marts 2017 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Tornado Viking 580 Skriv navn og kaldesignal: ORCA I - XPD4040

Læs mere

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. A: Fjerner fremmedlegemet med to fingre, ringer 112 og starter Hjerte-Lunge-Redning. B: Giver 5 hårde slag mod ryggen og giver

Læs mere

Sejladsaktivitet: Havkajak

Sejladsaktivitet: Havkajak Sejladsaktivitet: Havkajak Søer og åer Det sikres at deltagerne er klædt på efter forholdene f.eks. våddragt, rojakke / regnjakke, neopren sko, hue, handsker mv. Desuden medbringes på længere ture nødtøj,

Læs mere

Det blå klasselokale

Det blå klasselokale Det blå klasselokale TIRSDAG D. 14. MAJ 2019 TIRSDAG D. 10. SEPTEMBER 2019 ONSDAG D. 15. MAJ 2019 ONSDAG D. 11. SEPTEMBER 2019 TIRSDAG D. 21. MAJ 2019 TIRSDAG D. 17. SEPTEMBER 2019 ONSDAG D. 22. MAJ 2019

Læs mere

Generel Sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP

Generel Sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP Generel Sikkerhedsinstruks for sejlads med kano, kajak og SUP Sikkerhedsinstruksen er udarbejdet efter Søfartsstyrelsens regler. Afvigelser fra denne instruks skal aftales med rederen. 1. Identifikation

Læs mere

Sikkerhedspolitik for Juniorafdelingen i Strandby Sejlklub, Vild med vand Version 1.0 April 2011

Sikkerhedspolitik for Juniorafdelingen i Strandby Sejlklub, Vild med vand Version 1.0 April 2011 Sikkerhedspolitik for Juniorafdelingen i Strandby Sejlklub, Vild med vand Version 1.0 April 2011 Denne sikkerhedspolitik beskriver hvorledes Strandby Sejlklub prioriterer sikkerhed såvel til lands og til

Læs mere

Kontakt Sejlerskoleudvalget:

Kontakt Sejlerskoleudvalget: Hvor varmt skal man være påklædt? Hav hellere for meget tøj på end for lidt. Vær klædt på i lag på lag det er varmest og det gør det let at regulere tøjmængden. Der er koldere på vandet end i land, særligt

Læs mere

Hvidovre Kommunale Ungdomsskole sikkerhedsinstruks for kajak og kanoundervisning 20/9-2015 for Rødovre Ungdomsskole.

Hvidovre Kommunale Ungdomsskole sikkerhedsinstruks for kajak og kanoundervisning 20/9-2015 for Rødovre Ungdomsskole. Hvidovre Kommunale Ungdomsskole sikkerhedsinstruks for kajak og kanoundervisning 20/9-2015 for Rødovre Ungdomsskole. side 1 af 5 Udarbejdet: 31. august 2015 14:01 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks

Læs mere

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK DENNE PJECE ER PRODUCERET MED STØTTE FRA NAVICO DANMARK A/S. BILLEDERNE VISER PRODUKTER FRA FORSKELLIGE VIRKSOMHEDERS

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Prøvekrav: Duelighedsprøve leveret af Duelighedsklubben.

Prøvekrav: Duelighedsprøve leveret af Duelighedsklubben. Prøvekrav: Duelighedsprøve leveret af Duelighedsklubben. Duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. For opnåelse af Duelighedsbevis fra Duelighedsklubben skal der ved dels en teori- og en praktikprøve

Læs mere

John Hyttel, Februar 2019 TURPLANLÆGNING OG TURLEDELSE VKKK

John Hyttel, Februar 2019 TURPLANLÆGNING OG TURLEDELSE VKKK John Hyttel, Februar 2019 TURPLANLÆGNING OG TURLEDELSE VKKK Hvad kræves der for at være turleder? I princippet kan alle IPP 2 havkajakroere være turleder Roere med IPP 3 eller højere samt Instruktør 2

Læs mere

Dokument titel: DFU Uddannelseskrav for DFU-kompetence bevis for duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. Udgivelsesdato:

Dokument titel: DFU Uddannelseskrav for DFU-kompetence bevis for duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. Udgivelsesdato: Grundlag/Referencer. Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver. Duelighedsprøve i For opnåelse af et DFU-kompetence bevis skal følgende kunne opfyldes: Teori: Identificerer

Læs mere

5 GODE RÅD. Denne bog tilhører:

5 GODE RÅD. Denne bog tilhører: SØMANDSBOG Denne bog tilhører: 5 GODE RÅD 1 Lær at sejle Ha styr på, hvordan du redder en mand ombord igen 2 Hold dit grej i orden Giv dit udstyr og motor et sikkerhedstjek 3 Planlæg din tur Tjek søkort,

Læs mere

Sikkerhedsinstruktion for sejlads i matchracebåde ved Rødkilde Gymnasium

Sikkerhedsinstruktion for sejlads i matchracebåde ved Rødkilde Gymnasium Sikkerhedsinstruktion for sejlads i matchracebåde ved Rødkilde Gymnasium 1. Identifikation af rederen Rødkilde Gymnasium Rødkildevej 42 7100 Vejle -Rektor Hans Erik Duschek-Hansen, tlf. 6020 7500 -Ansvarlig

Læs mere

Roerniveau 3 (tur/konkurrencekajak) In compliance with EPP level 3 Flatwater /Marathon Racing. Niveaubeskrivelse

Roerniveau 3 (tur/konkurrencekajak) In compliance with EPP level 3 Flatwater /Marathon Racing. Niveaubeskrivelse Roerniveau 3 (tur/konkurrencekajak) In compliance with EPP level 3 Flatwater /Marathon Racing Niveaubeskrivelse Produceret af Dansk Kano og Kajak Forbund 2. udgave, april 2009 www.kano-kajak.dk Niveaubeskrivelse

Læs mere

VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR

VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR Ingen skal drukne i Danmark. Alle skal sejle sikkert. Læs mere på sejlsikkert.dk INDHOLDSFORTEGNELSE SejlSikkert-kampagnen... 3 Vær SejlSikkert-ambassadør på din

Læs mere

Mandag den 12. november kl Josef Slot, EPP2 instruktør

Mandag den 12. november kl Josef Slot, EPP2 instruktør Mandag den 12. november kl. 19.00 Josef Slot, EPP2 instruktør Klubbens sikkerhedsbestemmelser ved vinterroning Roeren skal minimum have bestået EPP2 Altid minimum 2 personer sammen hvoraf en er frigivet

Læs mere

Sejlklubben Greve Strand SIKKERHEDSPOLITIK

Sejlklubben Greve Strand SIKKERHEDSPOLITIK SIKKERHEDSPOLITIK Gældende fra den 24. april 2008 I Sejlklubben Greve Strand (SGS) prioriterer vi sejlernes sikkerhed højt. En klar ansvarsfordeling under afvikling af uddannelse, træning og sejladser

Læs mere

PRAKTISK PRØVE. Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub

PRAKTISK PRØVE. Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub PRAKTISK PRØVE Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 2 PRØVEN TIL SØS... 3 MOTORPRØVEN... 4 PRØVEN I LAND... 5 SELVE BEDØMMELSEN... 6 INDLEDNING Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser og generelle retningslinjer for Jordløse Boldklubs Kajakafdeling

Sikkerhedsbestemmelser og generelle retningslinjer for Jordløse Boldklubs Kajakafdeling Sikkerhedsbestemmelser og generelle retningslinjer for Jordløse Boldklubs Kajakafdeling A: Sikkerhedsbestemmelser for Jordløse Boldklubs Kajakafdeling 1 Formål og gyldighed Sikkerhedsbestemmelserne skal

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser

Sikkerhedsbestemmelser Version: 2018.06.23.docx Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Generelle bestemmelser... 3 3 Læsevejledning... 4 4 Risikovurdering... 4 5 Sikkerhedsinstruks... 4 6 Krav... 5 6.1 Vinterroning....

Læs mere

Sejlerskolen Aarhus. Studiehåndbog

Sejlerskolen Aarhus. Studiehåndbog Sejlerskolen Aarhus Studiehåndbog Efterår 2016 - Forår 2017 SEJLERSKOLEN - Efterår 2016 - forår 2017 Tilmeldinger og oplysninger om datoer: FOF Aarhus Bispegården Fredensgade 36 8000 Aarhus C Telefon 86

Læs mere

Nivå Bådelaugs Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Bådelaugs Sejlerskole

Nivå Bådelaugs Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Bådelaugs Sejlerskole Nivå Bådelaugs Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Bådelaugs Sejlerskole Sejlads er en sjov, udfordrende og afstressende aktivitet, som du kan dele med familien og dyrke på dine rejser. Vi tilbyder

Læs mere

Demonstration af nødraketter, brandøvelse og redningsveste. Rønbjerg Sejlklub 24. februar 2017

Demonstration af nødraketter, brandøvelse og redningsveste. Rønbjerg Sejlklub 24. februar 2017 Demonstration af nødraketter, brandøvelse og redningsveste Først gennemgås aftenens program: Rønbjerg Sejlklub 24. februar 2017 Lars står for at organisere affyring af raketter. Ingolf står for brandslukning.

Læs mere

Indhold - Løft, håndtering, isætning og indstigning i kajakken

Indhold - Løft, håndtering, isætning og indstigning i kajakken EPP 1 (Tur/Kap) Tur- og Kapkajak Introduktion Målet med dette kursus er at introducere kursisterne til kano- og kajaksporten, og skabe gode oplevelser i sikre rammer. Der arbejdes med grundlæggende manøvrering

Læs mere

Sikkerhedskursus i BUF

Sikkerhedskursus i BUF Sikkerhedskultur og friluftsliv 22/5-17 Program: Oplæg - Kort og sikkerhedskultur generelt - Baggrunden for og kort gennemgang af sejladsreglerne - Sejlads i skoler og institutioner/ erhvervssejlads. -

Læs mere

FØRERPRØVE PRAKTISK. Prøve i praktisk sejlads. Strandvænget 43 H 2100 København Ø H kas@kas.dk

FØRERPRØVE PRAKTISK. Prøve i praktisk sejlads. Strandvænget 43 H 2100 København Ø H kas@kas.dk FØRERPRØVE PRAKTISK Prøve i praktisk sejlads Strandvænget 43 H 2100 København Ø H kas@kas.dk Indledning K.A.S. praktisk prøve i sejlads Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub afholder prøve i praktisk sejlads i den

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! RIB

HMI Sikkerhedsinstruks! RIB HMI Sikkerhedsinstruks! RIB Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter

Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter Sejlads er en sjov, udfordrende og afstressende aktivitet, som du kan dele med familien og dyrke på dine rejser. Vi tilbyder praktisk

Læs mere

på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8

på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8 KAJAK på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Identifikation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifikation

Læs mere

Sejlads på Tommerup Efterskole. Generelt & Sikkerhedsinstruks

Sejlads på Tommerup Efterskole. Generelt & Sikkerhedsinstruks Sejlads på Tommerup Efterskole Generelt & Sikkerhedsinstruks Generelt Søfart/sejlads med TE Regler, retningslinjer og vejledning i forbindelse med sejlads på Tommerup Efterskole Efteråret 2013 Generelle

Læs mere

Oversigt over aktiviteter til Havnens Dag (Vild med Vand) på Sønderborg Lystbådehavn lørdag 9. juni fra kl. 7 til 16.

Oversigt over aktiviteter til Havnens Dag (Vild med Vand) på Sønderborg Lystbådehavn lørdag 9. juni fra kl. 7 til 16. Oversigt over aktiviteter til Havnens Dag (Vild med Vand) på Sønderborg Lystbådehavn lørdag 9. juni fra kl. 7 til 16. Aktiviteterne ledes i samarbejde med de to sejl- og motorbådsklubber SSM og SYC. Kontaktperson

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing. Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing. Udarbejdet af Ranum Efterskole: 15. maj 2012 1. udkast 1. Identifikation af rederen Olav Storm Forstander Ranum efterskole Mobil:

Læs mere

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen Automatisk ekstern defibrillator Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således

Læs mere

Reglement for Ro-sikkerhed, herunder frigivelse af roere

Reglement for Ro-sikkerhed, herunder frigivelse af roere Reglement for Ro-sikkerhed, herunder frigivelse af roere Dato 14/12/2018 1. Hvornår og hvordan virker disse regler Ifølge Sletten Havkajakklub s vedtægter har bestyrelsen vedtaget disse regler den 29.

Læs mere