NY TRÆNER? IDEER, GODE RÅD OG MASSER AF INSPIRATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NY TRÆNER? IDEER, GODE RÅD OG MASSER AF INSPIRATION"

Transkript

1 DIF 1 NY TRÆNER? IDEER, GODE RÅD OG MASSER AF INSPIRATION

2 2 DIF INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 3 Trænerrollen 4 Forberedelse 6 Opstart 8 Opvarmning 9 Træning 10 Afslutning 11 Den gode træning 12 Aktivitetshjulet 18 Tjek din træning 20 Opsamling 21 Gode råd 22 Forfattere: Ulrik Balle, Mogens Bruun, Nina Bundgaard Foto: DIF, Badminton Danmark, Danmarks Gymnastik Forbund, Dansk Tennis Forbund, Dansk Volleyball Forbund Layout: 1508 Produktion/tryk: Formegon ApS DIF juli 2013

3 DIF 3 INDLEDNING Dette hæfte er en hjælp til dig, som er ny træner. Måske er du lige er begyndt som træner eller hjælpetræner i foreningen, eller du er en af de forældre, der har sagt ja til at hjælpe med træningen på dit barns hold. Når du har læst hæftet og gennemgået kurset 1-2-Træner, har du fået en række redskaber at støtte dig til, når du skal stå med ansvaret for planlægning og gennemførelse af træningen. Hæftet tager udgangspunkt i træning af børn og unge, men kan også give inspiration til træning af voksne. Trænerrollen handler om din måde at være træner på både før, under og efter træningen. Derfor er trænerrollen i figuren ovenfor overordnet de forskellige faser, der er i træningen. Børn er ikke små voksne hverken fysisk eller psykisk. Derfor kan man heller ikke bare overføre sin egen træning på børnene. Det, du som teenager eller forældre synes er god træning for dig, er ikke altid god træning for et hold børn. Hæftet og kurset hjælper dig til at gøre de nødvendige overvejelser, for at du kan udføre en sjov og udbytterig træning for dine udøvere. HÆFTETS OPBYGNING TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING Hæftet er opbygget omkring fem faser: Forberedelse, opstart af træningen, opvarmning, selve træningen og afslutning. Den første fase foregår inden træningen begynder, mens de fire sidste faser foregår under og omkring selve træningen.

4 4 DIF TRÆNERROLLEN TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING ANSVARSFORDELING Måske er du 14 år, selv aktiv i idrætten og har fået muligheden for at være hjælpetræner? Måske er du 35 og er blevet spurgt, om du lige kunne hjælpe lidt med til dit barns træning, og nu er det dig, der er TRÆNEREN? Der er stor forskel på, hvad foreningen kan forvente af dig afhængig af din alder, uddannelse, erfaringer, baggrund i idrætten m.v. Det er vigtig fra starten at få afklaret, hvad dine og foreningens forventninger er til din rolle som træner og få en klar aftale om ansvars- og opgavefordelingen i forhold til eventuelle andre trænere og bestyrelsen. Der er ting, som en klub ikke bør forvente af en ny ung (hjælpe) træner. Du bør bl.a. ikke have ansvaret for at skulle forklare - og stå til ansvar overfor - en række kritiske forældre, der er utilfredse med hvem, der bliver (og ikke bliver) udtaget til kampe, og hvorfor holdets taktik er, som den er. Det er ikke sjovt som 14 årig at skulle diskutere med en 42 årig far om dennes søn, og en sådan udfordring må ikke være med til at tage motivationen fra dig. I de tilfælde skal du som ung træner søge hjælp. Hvis du er hjælpetræner, så bed (chef)træneren om at håndtere den slags udfordringer. Er du træneren med ansvaret, så søg hjælp hos andre trænere eller bestyrelsen i klubben. Til gengæld er unge trænere aldersmæssigt tættere på udøverne. De kan sætte sig ind i deres hverdag og er typisk super gode til at lege med udøverne. Det korte af det lange er, at vi typisk er gode til forskellige ting, og derfor kan vi som trænere også med fordel have forskellige roller. DISKUSSION Hvor tæt et forhold til dine udøvere vil du gerne have? Hvad vil du gerne vide noget om? Hvad vil du ikke vide noget om? Hvor går grænsen for dig? Hvad skal de vide om dig?

5 DIF 5 TILLYKKE - DU ER NU BLEVET EN ROLLEMODEL Når du bliver træner, bliver du også rollemodel. Det er helt naturligt, at dine udøvere ser op til dig. Du har en viden og/eller nogle færdigheder, som de ikke har. Derfor vil de gerne lære det, du kan eller ved. En flok 10 årige piger vil vildt gerne kunne det samme som deres 14 årige hjælpetræner. For nogle børn bliver træneren den nye rollemodel i takt med, at de frigør sig fra deres egne forældre. Det, du siger og gør, er nærmest lov. Konsekvensen er, at de lægger meget mærke til, hvad du gør, og i nogle tilfælde gør, som du gør - ikke som du siger, de skal gøre. Når du går over for rødt lys, kan de også finde på det. Hvis de ser dig ryge, kan det blive smart at ryge, og hvis de ser sig komme fuld hjem fra en bytur, bliver det at gå i byen og drikke sig fuld lige pludselig attraktivt, fordi deres (hjælpe)træner gør det jo! Som træner/rollemodel er du i høj grad med til at skabe miljøet omkring træningen. Er du glad og positiv, bliver mange af dine udøvere også glade og positive. Skælder du meget ud, begynder udøverne også at skælde ud på hinanden. Er der plads til at lave fejl i din træning, er der større sandsynlighed for, at udøverne bliver mere eksperimenterende og modige osv. DISKUSSION Hvilken kultur skaber du (vil du skabe) blandt dine udøvere ved at være på den måde, du er? TRÆNINGSMILJØET Træningen skal tilrettelægges, så udøverne fastholder interessen for idrætten så længe som muligt gerne gennem hele livet. De første år af børns idrætskarriere skal de møde varierede aktiviteter. Børn, der har udviklet en stor og alsidig kropslig forståelse, har nemmere ved at lære nye færdigheder. Senere i idrætskarrieren er de også bedre til at tilpasse færdighederne til nye udfordringer. Det er trænerens opgave at understøtte, at den enkelte udøver bliver motiveret til fortsat udvikling. Derfor er det vigtigt, at du giver udøverne mulighed for at eksperimentere og lege med bevægelserne. Det er hæmmende for udøvernes langsigtede udvikling, hvis du altid fortæller dem, hvad der er rigtigt og forkert. På den måde bliver de afhængige af din tilstedeværelse, og lærer ikke at gøre egne erfaringer. Et for konkurrencepræget træningsmiljø kan også hæmme deres udvikling. Dels vil det tage fokus væk fra det legende element af træningen, og dels vil det øge udøverens fokus på det, der allerede fungerer. Konsekvensen kan være, at udøverne ikke udvikler sig, fordi de først og fremmest bliver positivt bekræftet, når de gør det, som de allerede er gode til, i stedet for at eksperimentere, tage chancer og finde nye løsninger. DISKUSSION Hvad tror du, er de tre vigtigste ting, du kan gøre for at skabe et godt træningsmiljø?

6 6 DIF FORBEREDELSE TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING Træningen starter før træningen starter! For at kunne lave en god træning, skal du være forberedt. Jo bedre forberedt du er, desto bedre vil din træning højst sandsynlig forløbe. Man kan også sige, at manglende forberedelse er en god platform for fiasko. Hvad ligger der i at være forberedt? Det handler bl.a. om: At have et program med hjemmefra. Hvilke øvelser skal vi lave? I hvilken rækkefølge skal de laves? Hvordan kan øvelsen ændres, hvis nogle af udøverne ikke kommer, eller der er kommet et par nye til, som skal være med for første gang? At have flere øvelser klar, end du regner med at skulle bruge. Der sker næsten altid noget uforudsigeligt. Det kan være, at energien blandt udøverne ikke lige passer til at lave de øvelser, du havde forestillet dig, fordi de har været på tur med skolen og er trætte. Måske skal I træne i andre lokaler, fordi gulvet i hallen skal repareres. Eller boldene, som I skal bruge, er lånt ud til SFO en. Det handler om at være omstillingsparat, så du kan fortsætte træningen, uden der opstår for meget kaos pga. udefrakommende begivenheder eller overraskelser. Her kan Aktivitetshjulet være til stor hjælp, se side 18. At være forberedt handler altså både om at have planlagt, hvad I skal lave, og at kunne ændre i det planlagte. ØVELSE Skriv nogle eksempler på, hvordan du kan se og høre, og hvordan du oplever det, når en træner er henholdsvis forberedt eller uforberedt: Forberedt Hvad ser/hører du: Uforberedt Hvad ser/hører du: Hvad tænker/føler du: Hvad tænker/føler du:

7 DIF 7 PLANLÆGNING AF TRÆNINGSTIMEN Når du planlægger træningstimen, kan du med fordel tage afsæt i de fire faser, der er forbundet med selve træningen: FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING min min min min. Du kan lade dig inspirere af dette forslag til, hvordan en træningstime kan være planlagt. Det er et forslag, og du skal tilpasse det netop din idræt og dine udøvere. Efter skemaet kommer der en uddybning af hver af de fire faser. TID ØVELSE FORMÅL MED AKTIVITETEN 5 min Opstart: Kort snak om siden sidst og dagens program Øget fokusering og koncentration min Opvarmning: Klassisk opvarmning med løb, sving, styrke, hop og stræk eller Alternativ opvarmning hvor man gennem leg får varmet op. Dette efterfølges af idrætsspecifik opvarmning af specifikke led og muskler min Træning: Her arbejdes med forskellige tekniske/ motoriske elementer, som har relation til idrætten samt målgruppens alder og færdighedsniveau Forberede kroppen fysisk og mentalt til aktivitet Forebygge skader At blive bedre til sin idræt 5 min Pause (fri leg, mulighed for at drikke vand) Frirum, så udøverne kan koncentrere sig igen senere min Træning: Her arbejdes med fysiske elementer som har relation til idrætten samt målgruppens alder og færdighedsniveau 5 min Afslutning: Fælles samling, evaluering og information. Evt. kombineret med udstrækning Generel fysisk træning, som træner kondition og styrke Give dig tilbagemelding på træningen Motivere til næste træning Ekstra øvelser: Hav altid ekstra idrætsspecifikke øvelser og/eller en leg mere forberedt, fordi de planlagte øvelser ikke altid fungerer. Rekvisitter: Noter, hvad du skal bruge. Afhængig af idrætsgrenen kunne det være kegler, terninger, veste, bolde, måtter, plint, en stor madras etc.

8 8 DIF OPSTART TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING Perioden fra udøverne begynder at møde til træning og til ca minutter ind i træningen. Her handler det om at skabe og pleje gode relationer til dine udøvere og om at få gang i træningen. Derfor er det en god ide at møde i god tid og gøre klar til træningen, fx finde rekvisitter m.v. Så har du tid og overskud til at modtage udøverne, når de kommer, i stedet for at rende fortravlet rundt og gøre klar. MØD OP I GOD TID OG SNAK MED DINE UDØVERE I tiden op til selve træningen starter, har du god mulighed for at pleje relationen til dine udøvere. Det er her, der er tid til hygge, pjatte og småsnak om løst og fast. Det betyder meget for den enkelte udøver, at han/hun oplever, at du interesserer dig for dem. Du kan f.eks. spørge til den temauge, de har på skolen, eller den weekendtur en af dem har været på med familien. En er måske blevet klippet eller har fået ny træningsdragt. Når træningen er i gang, er det svært at få tid til at snakke med den enkelte udøver. Der har du nok at gøre med at få træningen til at forløbe på en god, udfordrende og tryg måde. De gode relationer du får skabt til dine udøvere, kan du tage med ind på træningsbanen til glæde for både dem, dig og resten af holdet. SÅ STARTER TRÆNINGEN Nu har klokken passeret 17.00, og træningen er begyndt. De første minutter er stadig en del af opstarten af træningen. Det er her, hvor du f.eks. fortæller, om der er nyt siden sidste gang og orienterer om dagens program. Gør det kort, for børnene vil rigtig gerne i gang med at lave noget, og er ikke parat til lange forklaringer. Muligvis er der også udøvere, som føler, de har en vigtig fælles besked. Ved at lade udøveren fortælle den nu, slipper du for, at han/hun senere forstyrrer træningen i sin iver på at få beskeden fortalt undervejs. Formålet med opstarten er at: - tage luften ud af de mest forstyrrende elementer - sikre at udøverne har et klart billede af, hvad der skal foregå - forberede udøverne mentalt på det de skal i gang med - alle udøvere oplever, at de er set og hørt. DISKUSSION Hvordan vil du prioritere at bruge de sidste 15 min. inden træningen starter? Småsnakke 3 min. med 5 forskellige udøvere om, hvad de har oplevet siden sidste træning Snakke dybdegående med en enkelt udøver om de problemer han/hun har i skolen Bruge tiden på at finde rekvisitter og gøre klar til træningen

9 DIF 9 OPVARMNING TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING Opvarmningen skal gøre udøverne fysisk og mentalt klar til at træne, og mindske risikoen for skader. Du skal tænke på, at opvarmningen skal sikre at muskler og led bliver varme, og at kroppen gøres klar til det, den skal udsættes for under træningen. Du kan begynde med nogle generelle og grovmotoriske bevægelsesaktiviteter (f.eks. løbe og hoppe). Her handler det hovedsageligt om af få pulsen op. Det tager gerne 5-7 minutter. Herefter skal der fokuseres på en grundig opvarmning af de muskler og led, som er mest aktive i din idræt. Denne del af opvarmningen kan bestå af grundlæggende bevægelser fra idrætten (f.eks. nogle sving- og styrkeøvelser), som udføres i lavt tempo med lav belastning og uden ukontrollerbare påvirkninger fra andre holdkammerater. Det tager gerne 5-10 minutter. I mobilapplikationen kan du finde eksempler på øvelser. Man kan vælge at gøre opvarmningen legebetonet. Mange lege kan sagtens sikre, at man bliver grundlæggende varm og får pulsen op. Derudover kan det være sjovt og motiverende for udøverne, at man leger. Pas på med vilde fangelege og stafetter som kan resultere i, at udøverne giver sig fuldt ud før de er helt varme, og der opstår skader. Opvarmningen har således flere formål: 1) Gennem opvarmningen af muskler og led minimeres risikoen for skader. Jo ældre udøverne er, desto vigtigere er den idrætsspecifikke del af opvarmningen. 2) Opvarmningen sikrer, at udøverne er mentalt forberedt på, at de nu skal i gang med at dyrke idræt. Ved at have et element af genkendelighed i opvarmningsrutinen fungerer opvarmningen som en kontakt, der bliver tændt og udøveren begynder i højere grad at koncentrere sig om at være i træningen. 3) Opvarmningen har en opdragende effekt. Når udøverne fra barnsben lærer at have sunde opvarmningsrutiner, så tager de det med sig i deres senere idrætsliv. Det sikrer, at de også selv opvarmer ordentligt, når de skal stå for deres egen træning. 4) Endelig er opvarmningen det sted i træningen, hvor du ofte med fordel kan indlægge øvelser med sjove elementer; lege, små uformelle udfordringer og lignende. På den måde kan opvarmningen være med til at fastholde og motivere udøverne til at dyrke idræt. DISKUSSION Hvilke lege kunne du lægge ind i din opvarmning, som sikrer, at udøverne bliver varme samtidig med, at det træner nogle af de grundlæggende bevægelser i din idræt?

10 10 DIF TRÆNING TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING Træningen er den del af aktiviteten, som bør have den højeste kvalitet og derfor også den bedste planlægning fra din side. På dette tidspunkt er udøverne både mentalt og fysisk klar. Det betyder, at deres muskler og led er smidige og spændstige, de har et stort fokus på, hvad der sker lige nu og her, og de koncentrerer sig om den forestående opgave/udfordring/aktivitet. Det er i denne fase, at udøverne skal blive bedre til den idræt de dyrker! Indholdet i træningen er afhængig af formålet med træningen. Du skal fokusere på at tilpasse træningen til udøvernes alder og færdighedsniveau. Det betyder at idrættens grundmotoriske elementer såsom at hoppe, rulle, kaste, kravle, klatre, løbe, sparke og gribe bør have stort fokus i årene op til ca. 6-8 år. Derefter bør idrætsspecifikke motoriske grundelementer fylde mest (f.eks. forskellige slag i badminton, forskellige spring i gymnastik, forskellige svømmearter i svømning og forskellige spark i fodbold etc.) Direkte fysisk og taktisk træning bør først fylde væsentligt i begyndelsen af puberteten, mens den tekniske/motoriske træning altid bør have et stort fokus. En typisk træning kan indeholde: Tekniske/motoriske elementer (f.eks. slagteknik) Fysiske elementer (f.eks. styrke- eller konditionstræning) Taktiske elementer (f.eks. angrebsspil)

11 DIF 11 AFSLUTNING TRÆNERROLLEN FORBEREDELSE OPSTART OPVARMNING TRÆNING AFSLUTNING Afslutningen er både den fælles afslutning til sidst i træningen og perioden bagefter, hvor der ryddes op og udøverne bader og tager af sted. Formålet med afslutningen er, at man skilles i god ro og orden, og at udøverne glæder sig til den næste træning. Det er en rigtig god ide at afslutte træningen i fællesskab. Måske har holdet været delt op under træningen og lavet forskellige øvelser. Afslutningen er muligheden for at understrege, at I er ét hold, der hører sammen. Afslutningen kan også bruges til at samle op på træningen. Her kan du spørge ind til, hvordan udøverne har oplevet træningen hvad der var godt/ skidt, og fortælle hvad du syntes, der var godt og skidt. Du kan kort fortælle om, hvad der skal ske næste gang, informere om eventuelle stævner og kampe eller give andre praktiske informationer. Eventuelt kan du kombinere afslutningen med fælles udstrækning, eller I kan afslutte med en fælles leg. Tiden efter træningen er et godt tidspunkt til at skabe relationer til dine udøvere, ligesom tiden lige inden træningen er det. Sæt lidt tid af til at snakke med dem. Nogen gange kan det være direkte nødvendigt, fordi der er sket noget til træningen, som er vigtigt at snakke med den enkelte udøver om (f.eks. dårlig opførsel eller en har haft en dårlig oplevelse i forbindelse med træningen). Med andre ord er det en stor fordel, hvis du som træner ikke bare kommer kl. 17 og går kl. 18, men i stedet gør det til en vane at sætte tid af både før og efter træningen. Den tid, du bruger her, vil ofte være givet godt ud, fordi de gode relationer du får skabt, kan komme dig og udøverne til gode under træningen. Formålet med afslutningen er således, at: træningen bliver afrundet på en god måde du som træner bliver endnu bedre til at gennemføre træningen, fordi du får feedback skabe gode relationer til dine udøvere udøverne glæder sig til næste træning.

12 12 DIF DEN GODE TRÆNING At være en god træner handler som nævnt om mange andre ting, end om de øvelser man laver. De næste afsnit giver dig inspiration og gode råd til, hvad du skal være opmærksom i din rolle som træner. Dine vigtigste opgaver som træner er at sikre: at udøverne lærer noget at udøverne har det sjovt at udøverne føler sig trygge en god instruktion at udøverne er aktive AT LÆRE NOGET Udøverne skal opleve, at de lykkes med noget, at de bliver bedre til det, som de har lagt kræfter i at træne. Når du planlægger træningen, skal du både tænke på, hvad holdet skal lære sammen, for at blive bedre som hold, og hvad den enkelte har brug for at øve sig på for at opnå følelsen af at mestre det. Det er ikke sikkert, at de alle sammen skal træne de samme øvelser for at udvikle sig og lykkes med noget. Nogen skal måske have nogle flere hjælpeøvelser, før de magter den færdige øvelse. AT HAVE DET SJOVT Børn fremhæver det at have det sjovt som en vigtig grund til, at de dyrker idræt, og hvorfor de bliver ved med at gøre det. Hvis udøverne skal synes, at træningen er sjov, er det vigtigt, at de oplever den rette balance mellem det, de kan og de udfordringer, du som træner stiller dem over for. Hvis udfordringerne er for små, kommer de til at kede sig. Hvis udfordringerne derimod er for store, bliver de utrygge og usikre på sig selv. Børnene vil være på forskellige steder i deres udvikling, og du skal derfor være opmærksom på, at det der er en god udfordring for den ene, måske ikke er det for en anden. Lege er et godt redskab til at skabe sjov og glæde i træningen. Der findes mange former for lege: Fangelege, stafetlege, sanselege, kamplege, kreative lege osv. Alle lege har et formål, så vær bevidst om hvilke lege du vælger, alt efter hvad du ønsker, der skal trænes. Rigtig mange lege kan fungere som grundtræning, der styrker enten musklerne, konditionen, bevægeligheden eller koordinationen. Andre lege styrker primært evnen til at samarbejde. En fordel ved mange lege er, at de er forbundet med få regler, er nemme at sætte i gang og kan køre af sig selv uden træneren behøver at blande sig ret meget. En anden måde at gøre træningen sjov på, er ved at sørge for variation. Hvis en øvelse er blevet lavet mange gange, kan den lige få et tvist. Det kan være, at du til stafetløbet har taget balloner med, som udøverne skal puste op, binde og til sidst sætte sig på og baldre, inden næste løber må starte. Derudover handler det om at skabe et miljø, hvor der er plads til at sige noget sjovt. En glad og let stemning med humor er guld værd. Du skal dog være opmærksom på, at humor og især ironi også kan såre, og at det først forstås af børn fra omkring 10-års alderen. Vær opmærksom på tonen blandt dine udøvere og grib ind, hvis du mærker, at den går over stregen, og nogle bliver kede af det. Sjov og humor skal bruges på den rigtige måde, hvor det er med til at bygge stemningen op i stedet for at bryde den ned. DISKUSSION Fortæl om en oplevelse hvor en træner eller en lærer har gjort læring sjovt. Hvad gjorde han/hun?

13 DIF 13

14 14 DIF TRYGHED Tryghed er en anden vigtig faktor under træningen. Det handler om miljøet omkring træningen, og om at udøverne føler, at der er styr på tingene. Det udsagn dækker over flere ting. Udøverne skal have medindflydelse på træningen, men samtidig skal træneren vise, at han/hun tør tage ansvar og være chefen. Det nytter ikke, at nogle af udøverne får magten og bestemmer. Så kan der opstå situationer, hvor nogle udøvere af andre på holdet får at vide, at de er elendige, at de ikke kan være med på holdet, fordi de er for dårlige osv. Det skaber utryghed, og derfor er det vigtigt, at træneren sætter nogle retningslinjer, så alle føler sig velkommen. Mobning kan under ingen omstændigheder tolereres. VIS Tryghed handler ligeledes om, at udøverne ved, hvad de kan forvente. F.eks. hvad der skal ske til træningen i dag, at træneren kommer hver gang, at træneren orienterer udøverne, hvis han/hun ikke kommer osv. DISKUSSION Fortæl om en oplevelse, hvor en træner eller en holdkammerat har behandlet en udøver dårligt. Hvad ville du have gjort, hvis du var træneren? FORKLAR INSTRUKTION Helt centralt i træningen står kommunikationen - forstået som instruktion og feedback mellem træner og udøvere. Træneren er hele tiden på og instruerer og viser, hvordan øvelserne skal udføres, eller kommer med korrektioner og forslag til, hvordan udøverne kan gøre tingene anderledes. Derfor følger her en række gode råd og forslag netop til kommunikationen med udøverne. Vis-forklar-vis-prøv Undervisningsprincippet vis-forklar-vis-prøv er godt at være opmærksom på, hver gang du instruerer. Hvis en øvelse kun forklares mundtligt, mister udøverne hurtigt interessen og har også tit har svært ved at forstå instruktionen. Start med at vise øvelsen. Forklar så øvelsen. Vis så øvelsen igen, inden udøverne får lov til selv at prøve øvelsen. Undersøgelser viser, at udøverne er markant bedre til at udføre en øvelse, hvis de har set den forevist, inden de selv skal lave den. PRØV Kigger man i et læringsperspektiv, rammer man tilmed tre ud af fire læringsstile, når man instruerer gennem vis-forklarvis-prøv-metoden. Ved at vise øvelsen rammer man dem, som lærer bedst ved at se (visuelt). Ved at forklare øvelsen rammer man dem, der lærer bedst ved at lytte (auditivt), og ved at udøverne får lov at eksperimentere med øvelsen, rammer man dem, der lærer bedst ved at bruge kroppen (kinæstetisk). Statistisk set rammer man med vis-forklar-vis-prøv-metoden 75 % af udøvernes foretrukne måde at lære på. Omvendt vil en forklaring alene med ord kun ramme % af udøvernes foretrukne måde at lære på. Giv så korte instruktioner som muligt, så børnene kan fastholde opmærksomheden, og forklar kun en enkelt ting ad gangen.

15 DIF 15 Feedback Mennesker begår fejl og sådan er det også med idrætsudøvere. De formår ikke at gøre alt rigtigt i første forsøg. Når dine udøvere laver fejl, giver det dig mulighed for at rette dem. Det kan du gøre på flere måder. Vær opmærksom på, at vores hjerner har svært ved at forstå ordet ikke. Hvis du lukkede øjnene, og en person sagde til dig: lige nu må du ikke tænke på en lyserød elefant, så ville der højst sandsynligt ske det, at du kom til at tænke på noget i retning af en lyserød elefant. Måske en blå elefant? Måske en lyserød gris? Hjernen forsøger at skabe billeder, når den hører noget, og vægter derfor en lyserød elefant højere end ordet ikke. Når du skal give dine udøvere feedback, er det derfor en fordel at fokusere på, hvad de skal gøre, frem for at fokusere på det, de skal holde op med at gøre. Konkret skal du sige du skal holde armene over hovedet i stedet for du må ikke lade armene falde ned. I sidstnævnte er der stor chance for, at hjernen registrerer, at armene skal falde ned. Det er også en god ide at være bevidst om, at specielt børn (men også teenagere og voksne) kan miste lysten, hvis der hele tiden er fokus på, hvad de gør forkert. Du kender det selv, hvis nogen siger til dig det gjorde du ikke godt, og det var heller ikke i orden, og du burde også. Det kan tage modet og selvtilliden fra enhver. Husk derfor at rose udøverne, når de gør noget rigtigt, og ikke kun fokusere på, hvad de gjorde forkert. Vær konkret og konstruktiv Den feedback du giver, skal være konstruktiv. Udøveren skal kunne bruge det, du siger, til at blive bedre. Derfor er det også vigtigt, at du er konkret i din feedback. Det nytter ikke at sige der er et eller andet galt med din balance. Skal udøveren bruge det til noget, skal det være præcist, f.eks. du skal have lidt større afstand mellem fødderne og bøje lidt i knæene. Sådan en sætning kan med fordel følges op med at vise, hvordan det skal gøres, så det ikke bare bliver ord, der står alene. Det gælder også, når du roser. Du skal være konkret i din ros, og sige hvad det var, der var godt, f.eks. du strakte benene rigtig flot denne gang. Det er en konstruktiv ros, som udøveren kan bruge meget bedre, end hvis du blot siger flot spring. Husk også, at feedback skal gives med det samme. Udøvernes hukommelse er ikke særlig lang, så hvis feedbacken først kommer 5 min. efter øvelsen, så har udøveren glemt, hvad han/ hun gjorde, og hvordan kroppen føltes i situationen. Det er en god ide at blive hos udøveren, efter du har givet feedback eller foreslået en ændring, så du i næste forsøg kan se, om feedbacken har hjulpet. Som udgangspunkt skal feedback gives individuelt. Det er en bestemt udøver, der har lavet noget uhensigtsmæssigt eller noget godt på sin unikke måde. Derfor skal feedbacken også være målrettet netop den udøver og udøverens måde at bevæge sig på. Der kan dog være tilfælde, hvor man kan se, at flere laver den samme fejl måske på grund af manglende instruktion. Her kan det godt give mening at bede om alle udøvernes opmærksomhed og give en kollektiv feedback.

16 16 DIF Kropssprog Ligegyldigt om du er i gang med at instruere, give feedback eller småsnakker med dine udøvere, skal du være opmærksom på dit kropssprog. Kropssproget er det første man forsøger at afkode, når man er i tvivl om, hvad der bliver sagt. Bevidst eller ubevidst kigger de efter din mimik. Ser du glad eller sur ud? Smiler du? Er øjenbrynene rynket? Er du tilbagelænet? Dernæst lægger de mærke til din stemmeføring. Taler du højt? Taler du vredt? Lyder du glad, eller har du en eftertænksom tone? Det, de lægger mindst mærke til, er faktisk hvilke ord, der kommer ud af din mund. Ord 7% Hvis I bruger bolde, så indfør fra starten en regel om, at alle bolde lægges på gulvet, når du giver instruktion, så ingen fristes til at stå at spille med bolden med mindre det er en del af øvelsen. Hvis du er træner i en udendørs idræt, skal du være opmærksom på sol og vind, når du giver instruktioner. Sørg for at udøverne har solen i ryggen, når du taler til dem, og læg mærke til om vinden måske fører din tale væk fra flokken. Lad være med at samle holdet, hvor der er larm fra omgivelserne, måske en motorvej, et forbipasserende tog eller et andet hold i nærheden af banen. Ved at være opmærksom sådanne ting, kan du gøre det meget lettere for dig selv at blive set og hørt af udøverne og dermed også nemmere at være træner. Stemmeføring 38% Kropssprog 55% AKTIVITET Et højt aktivitetsniveau giver ofte en vellykket træning. Forenklet kan man sige, at jo yngre udøverne er, desto højere skal aktivitetsniveauet være. Hvis der er for mange køer og for lang ventetid i træningen, begynder udøverne at kede sig, og det kan meget nemt skabe uro i form af skubben og snakken. Er udøverne aktiverede og i gang, er de optaget af andre ting end at være urolige. I takt med at børnene bliver ældre, kan man begynde at stille større krav til deres tålmodighed og evne til fordybelse. Så kan man bruge mere tid på refleksion og snak om, hvordan de løser, de opgaver de får, så de selv bliver bevidste om, hvordan de kan udvikle sig yderligere. Kropssproget er det første man prøver at afkode, hvis man er i tvivl om, hvad der bliver sagt. STATIONSTRÆNING En konkret måde at skabe aktivitet på er at lave stationstræning. Det foregår på den måde, at man laver stationer, hvor udøverne laver forskellige øvelser på de forskellige stationer. På den måde kan man dele udøverne op i mindre grupper og mindske kø og ventetid. Vær synlig og bliv hørt Du skal turde være synlig at være på, så udøverne er klar over, at det er dig, der er træneren. Det betyder ikke, at du skal råbe højere end børnene måske tværtimod. Det er helt almindeligt, at der er uro, hvis man er træner for en flok børn, og det kan være svært at bryde igennem uroen og få dem til at høre efter. Jo mere du hæver stemmen for at overdøve børnene, jo højere snakker de, og så er du lige vidt. Det er en god ide, at indarbejde et ritual, og helst et, der involverer en aktiv handling fra børnene, og som gennemføres, når du skal have deres opmærksomhed. Det kan være en bestemt klapperytme, hvor børnene klapper med, når de hører den. Det kan være, at du tæller og så siger I schhhyyyy i kor. Det kan være et bestemt stykke musik eller et fløjtesignal, hvor børnene ved at, de skal løbe ind i midtercirklen, når de hører det. Prøv dig frem, og find et ritual, der fungerer for dig og dine udøvere. Når børnene selv deltager aktivt i ritualet, får du flyttet deres fokus fra det de var i gang med og rettet opmærksomheden mod dig. ØVELSER PÅ TILBAGEVEJEN En anden måde at øge aktivitetsniveauet på er at lave tilbage-vejs-ting. Det er små, enkle øvelser, som udøverne selv kan lave, når de er på vej tilbage i rækken efter at have fået deres tur. DU-ER-UDE-AKTIVITETER Hvis I laver lege, hvor man dør /går ud af legen, så husk at have planlagt øvelser til dem der er ude, så de ikke sidder passivt og ser på. Det er som regel også en god ide, at udøverne ved, at de skal sætte sig ned, når du vil tale til dem i fællesskab. Saml dem f.eks. i et bestemt felt på banen eller gulvet, og sørg for at alle kan se og høre dig. Hvis det er en kort instruks midt under træning, hvor du ikke behøver at have dem samlet, kan du også vænne dem til, at man sætter sig på stedet på et givet signal.

17 DIF 17

18 18 DIF AKTIVITETSHJULET - VARIATION OG TILPASNING AF TRÆNINGSØVELSER Aktivitetshjulet er et rigtig godt redskab til at justere træningen og gøre den sjov, varieret og tilpas udfordrende. AKTIVITETSHJULET Det kan være at udøverne skal: have det sjovt udvikle et teknisk moment blive bedre til at samarbejde have et højt aktivitetsniveau. Hvis du træner kast med en bold kan det både være for at Formål Udøvere træne præcision (aflevere præcist, ramme målet m.m.) eller for at kaste langt (træne styrke). Uanset hvad, så er det vigtigt, at du altid ved, hvorfor du vil have udøverne til at gøre noget bestemt at du har et formål med øvelsen. Regler Tid Aktivitet Redskaber Rum Det virker motiverende på udøverne, når de oplever, at øvelsen virker, og de bliver bedre til det, den skal træne, f.eks. blive bedre til at kaste langt. Aktivitetshjulet består af seks dele, som alle har indflydelse på de øvelser og aktiviteter, du laver i din træning. Ved at ændre på en eller flere dele, ændres aktiviteten, eller der skabes en helt ny aktivitet. Man kan vælge at justere en eller flere dele ad gangen alt afhængig af, hvor meget man ønsker at ændre aktiviteten. På den måde kan man prøve sig frem, og se hvad der virker bedst er det at ændre i reglerne, at benytte flere bolde (redskaber), gøre banen mindre (rum) osv. Ofte vil en ændring i en del gribe ind i en eller flere af de øvrige. Nedenfor gennemgås de seks enkeltdele i aktivitetshjulet. FORMÅL Alle aktiviteter og øvelser i træningen bør tage udgangspunkt i et formål. Et formål er det samme som Hvorfor du gør noget, altså hvad det er, du vil opnå med aktiviteten? Der kan være mange forskellige formål med en øvelse. UDØVERE Her drejer det sig om udøvernes forudsætninger som alder, køn, antal eller færdighedsniveau. Skal udøverne samarbejde eller modarbejde hinanden i aktiviteten? Hvad sker der med idrætsaktiviteten, hvis du ændrer noget af det, der kan ændres på omkring udøverne. Hvilken betydning har det f.eks. for øvelsen, hvis du ændrer på antallet af deltagere, eller giver nogle af deltagerne nye pladser, nye makkere eller andet? RUM Rum handler om de omgivelser, som aktiviteten foregår i. I den forbindelse indgår overvejelser om rummets: størrelse form temperatur underlag Hvad sker der, hvis du gør banen halvt eller dobbelt så stor? Hvordan påvirker det aktiviteten, hvis I går udenfor, hvor der er vind i stedet for at være inden for? Hvad sker der, hvis du laver en rund bane i stedet for en firkantet?

19 DIF 19 REDSKABER OG REKVISITTER Du har store muligheder for at påvirke en aktivitet ved at justere på redskaber og rekvisitter. Overvej: Rekvisitternes størrelse Rekvisitternes vægt Rekvisitternes form Rekvisitternes antal Beklædning Musik Skal rekvisitten gøre øvelsen lettere eller skal den give en større udfordring? Hvad sker der, hvis tennisspillerne spiller med en lidt større skumbold? Hvis man spiller på hockeymål i håndbold? Hvis kuglestøderen skal støde en tennisbold i stedet for kuglen? Hvis du sætter musik til øvelsen? Lige meget hvilken ændring du laver, vil effekten af øvelsen ændre sig. TID Tid beskriver aktivitetens varighed og hastighed, hurtigt eller langsomt. Tid definerer desuden tidsrum, intervaller og tidspunkter i aktiviteten. Hvilken betydning vil det have, hvis en floorballkamp kun varer 2 x 2 min? Hvem vil det tilgodese, hvis man skal holde 1 minuts pause, hver gang man har løbet en kilometer i et 10 km. løb? REGLER Kan opdeles i to grupper: 1. Regler med henblik på sikkerhed og hensyntagen. Det kan f.eks. være, om der må være kropskontakt og hvordan? Hvor mange må være med ad gangen? 2. Regler med henblik på betingelser for idrætsaktiviteten. De beskriver hvilke tilladte og forbudte handlinger, der er forbundet med idrætsaktiviteten. Det kan f.eks. være en regel om, at bolden skal ramme gulvet, eller at den skal berøres af tre spillere, før der må scores. Aktivitetshjulet kan bruges i alle idrætsgrene og al slags træning, såvel fysisk, teknisk som kamprelateret. Hjulet gør dig i stand til at variere øvelserne, og til at justere øvelsen, så den lever op til det formål, du har med at lave den. Ved brug af aktivitetshjulet vil du blive mere bevidst om dine valg af øvelser, specielt med henblik på hvad kan øvelsen? og hvorfor skal vi lave øvelsen?. Du kan bruge aktivitetshjulet både under træningen og i din planlægning af træningen. Hvis en øvelse ikke lige forløber, som du havde planlagt, kan du vælge hvilke(t) af elementerne i hjulet, du vil justere på. Når du planlægger træningen kan aktivitetshjulet bruges til at opbygge aktiviteter eller øvelser helt fra bunden. Aktivitetshjulet sikrer således, at du får netop det ud af træningen, som du ønsker. ØVELSE Vælg en øvelse/aktivitet fra din idræt. Hvad kan du justere på i hver af de enkelte dele i aktivitetshjulet for at opnå højere aktivitet? Hvad skal justeres for at gøre øvelsen til en konkurrence? F.eks.: Hvordan kan øvelsen justeres, så to udøvere på forskelligt færdighedsniveau kan konkurrere ligeværdigt mod hinanden?

20 20 DIF TJEK DIN TRÆNING DE 7 OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER Skemaet nedenfor er godt at bruge både før og efter træningen. Kolonnen til venstre er en kort opsummering af de ting, du skal være opmærksom på, når du planlægger og gennemfører din træning. I kolonnerne til højre, kan du efter træningen evaluere i hvilken grad du synes, tingene lykkedes. På den måde kan skemaet give dig et billede af dine stærke sider og af, hvor du skal udvikle dig. Du kan evt. også aftale med en anden træner, at I kigger på hinandens træning og udfylder skemaet. PUNKTER FRA- VÆRENDE MANGEL- FULD GODT PERFEKT Tydelig og troværdig fremtoning - stemme, kropssprog, øjenkontakt og i det hele taget markant Tager højde for sol, vind og forstyrrende aktiviteter Klare og korte instruktioner - underbygger med billeder, lyde og fokuspunkter Tilpasser aktiviteten til målgruppen - men holder fokus på formålet Aktiv anvendelse af feedback - konkret, berettiget og individuelt Vis - Forklar - Vis - Prøv - og ét fokuspunkt ad gangen Højt aktivitetsniveau - alle har noget at lave Hvis du engang i mellem evaluerer din egen træning på denne måde, er du allerede rigtig godt i gang med at udvikle dig som træner - men pas på du ikke bliver for hård ved dig selv. Hvis du er, som folk er flest, er du sikkert god til at piske dig selv med, hvad der gik galt, og hvad du burde have gjort i stedet. At lære af sine fejl er en god strategi til at blive bedre, men pas på med kun at hæfte dig ved fejlene. For meget fokus på det, der ikke fungerer, kan tage lysten fra selv den allermest engagerede. Alle trænere begår fejl også dem der har været i gamet i mange år, så det er helt ok, at du som ny træner laver fejl. Det vigtige er at lære af det. Ligesom du kan lære af dine fejl, kan du også lære af dine succeser og dem skal du også huske at tage med. Hvad var det, der gjorde, at træningen var en succes, hvad skal du fastholde, og hvordan kan du fremover bygge videre på det, så du oplever endnu flere succeser?

21 DIF 21 OPSAMLING HVAD HAR JEG LÆRT, OG HVAD VIL JEG GØRE? 1-2-Træner kurset har sammen med dette hæfte forhåbentlig fået dig til at være mere bevidst om din rolle som træner. I den sidste øvelse skal du være helt konkret og nævne, hvad du er blevet klogere på, og hvordan du vil afprøve det i din træning. ØVELSE: AFSLUTTENDE OPSAMLING De næste 5 min. skal du alene eller sammen med en makker udfylde nedenstående skema. VIGTIGE LÆRINGSPUNKTER DET VIL JEG GÅ HJEM OG AFPRØVE I MIN EGEN TRÆNING

22 22 DIF GODE RÅD TIL AT BLIVE EN (ENDNU) BEDRE TRÆNER De gode råd tager udgangspunkt i børnetræneren. Langt det meste gælder dog uanset om det er børn, unge eller voksne, man træner. HVAD ER DIT ANSVAR? Sørg for at få klar besked på, hvad der er dit ansvar, hvad der er (chef)trænerens og de andre træneres ansvar. Få øjenkontakt når du giver beskeder eller instruerer. VIS MERE END FORKLAR Vis-forklar-vis-prøv er et godt un der visningsprincip. Børn orker ikke lange forklaringer, og de fleste lærer meget bedre ved at se øvelsen end ved at få den forklaret. MOTIVER Som træner skal du kunne motivere. Du skal gøre din træning så spændende, at udøverne får lyst til at være med, og til at komme igen næste gang. Jo mere udøverne er i aktivitet, des sjovere bliver træningen. Giv korte og præcise forklaringer. For meget snak skaber uro blandt børnene. ROS ELLER RIS Ros øger lysten til at lære mere, mens ris kan have den modsatte virkning. Når udøverne lærer nye færdigheder øges lysten til at lære flere. VÆR FORBEREDT Forbered dig hjemmefra. Skriv øvelserne ned. Hvordan skal det organiseres? Hvilke rekvisitter skal du bruge? Hvor lang tid til hver aktivitet? Hav lidt ekstra aktiviteter med i baghånden. VÆR SYNLIG Man skal kunne se, at det er dig, der er træneren. Du skal turde bestemme, og du skal tale så højt, at børnene kan høre dig. Du skal med andre ord, turde være på. TÆNK PÅ DIT KROPSSPROG Glæde og god energi smitter af på udøverne. TÆNK PÅ LYD OS LYS Sørg for at børnene ikke har solen lige i øjnene, når de skal have opmærksomheden rettet mod dig. Sker der noget spændende bag ved dig, som tager deres opmærksomhed? Blæser dine ord væk med vinden? SKAB RO Du skal ikke prøve at overdøve børnene jo højere du snakker, desto mere larmer de sandsynligvis. Få dem i stedet til at være rolige og have opmærksomheden rettet mod dig, så du stille og roligt kan give dem instruktionen. Vær altid konkret og præcis i din ros. Det er ikke nok at sige flot. Du skal sige, hvad der var godt. GIV DEM UDFORDRINGER Børn vil gerne lære nyt også når de er til idræt. Hver gang barnet går hjem fra træning, skal han/hun føle, at de er lykkedes med noget. BØRN ER IKKE ENS Kig på barnet. Der kan være stor forskel på børns motoriske udvikling, selv om de har samme alder. Kig derfor på, hvad de kan fremfor på deres alder. Ikke alle på holdet er klar til at lære det samme og i samme tempo. KONTAKT MED DEN ENKELTE - HVER GANG Giv opmærksom til hver enkelt, så alle føler, at det er vigtigt, at netop han/hun kommer hver gang. MØD OP I GOD TID Så du både har tid til at snakke med udøverne høre hvordan deres dag er gået m.v., og til at gøre klar til træningen. Find rekvisitterne frem før træningen starter. Få evt. udøverne til at hjælpe med det. OPDEL TRÆNINGEN Start i fællesskab gerne med en kort snak om, hvad der skal ske i dag. Indfør et bestemt ritual, fx en klapperytme så udøverne ved, at nu skal de sætte sig, tie stille og lytte efter. Derefter opvarmning gerne legepræget.

23 DIF 23 I selve træningen skal I træne de svære ting først, mens udøverne er friske. Slut af i fællesskab. Hvordan er det gået i dag hvad skal vi næste gang? SØRG FOR HØJT AKTIVITETS NIVEAU Lang kø og ventetid skaber uro. Planlæg nogle små øvelser børnene selv kan lave, mens de venter på tur. VARIER Skift til en anden øvelse, før det bliver for kedeligt. Hvis børnene keder sig bliver der uro. Lad dog altid børnene få tid til at blive fortrolige med en øvelse, før du skifter med mindre at øvelsen altså bare slet ikke fungerer. Nogle øvelser og lege kan børn lave igen og igen, og dem kan du sagtens bruge mange gange. Kig på børnene ser de glade ud? Måske skal øvelsen gøres lidt sværere for, at børnene fortsat kan udvikle sig. Jo mere varieret børne ne træner, jo mere ud vikler de et alsidigt bevægelsesmønster. HUSK, DU ER ROLLEMODEL Hvad du siger og gør er lov. Derfor skal du være meget bevidst om din adfærd og dit sprog. Det gælder ikke kun til træningen, men i det hele taget i situationer, hvor dine udøvere kan observere dig. GOD FORNØJELSE MED TRÆNINGEN

24 24 DIF Læs mere om DIF s kurser, uddannelser og materialer til trænere på søg på uddannelse eller Scan mobilapp'en og få adang til en række træningsøvelser.

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 0.- 1. klasse Boldtilvænning og leg Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE HÅNDBOLDFORENINGER- OG FRIVILLIGE, SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON

FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON KOM I GANG KOM I GANG! Motorisk udvikling sker over et helt livsforløb. I børneårene op til puberteten er den motoriske udvikling essentiel, da indlæring af bevægelser

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål 92 Slåskultur Beskrevet med input fra pædagogerne Clara Juhl Hansen og Eva Gibson, Børnehuset Frugthaven, Fredensborg Kommune og pædagog Henrik Nielsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND Struktur på aktiviteter

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Instruktørmanual Kids- og Teentræner kurser på Sommercampen

Instruktørmanual Kids- og Teentræner kurser på Sommercampen Instruktørmanual Kids- og Teentræner kurser på Sommercampen For at sikre en så god kursus afvikling på sommercampen, har vi deles justeret i kursusmaterielt, men også tilpasset og udplukket det materiale

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen.

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Idrætsforløb i 1. klasse 2016 Formål Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Mål Vi arbejder hen imod kompetencemålene ved afslutning

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6 Begyndelsen på et liv med fodbold Træningen skal tilpasses så alle kan være med og føler at træningen bygger på principperne om jævnbyrdighed og ligeværd SLAGELSE B&I Slagelse

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

Kap. 4 Den Blå Tråd i Børneafdelingen

Kap. 4 Den Blå Tråd i Børneafdelingen Alder afdeling (skoleåret fra august til juni) 4/5/6 år U6 3-mands Kap. 4 Den Blå Tråd i Børneafdelingen Fodbold Træning og opdeling Kamp og opdeling Værdier 6/7 år U7 3-mands 7/8 år U8 5-mands Fællestræning

Læs mere

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen.

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. Ordforklaringer Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. At stå af: Nogle gange bliver vores hjerner trætte, og så formår vi ikke at tænke med øjnene og være opmærksomme. Så

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER DEL 4 TILPASNINGER TIL TILPASNINGER TIL 71 Dette afsnit giver eksempler på overordnede, generelle tilpasninger til seks kompetenceområder: Løb, spring og kast, Kropsbasis, Boldbasis, Dans og udtryk, Redskabsaktiviteter

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte?

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? jerome@falconbasket.dk 6. november 2006 Version 1.03 Indledning I løbet af den tid jeg har været træner, er det blevet klart, at utrolig mange ungdomsspillere

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Skal bleen af så lad den blive på

Skal bleen af så lad den blive på Skal bleen af så lad den blive på Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at barnet er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvornår ved du, at dit barn er parat, og hvordan

Læs mere

Idræt med børn - for børnenes skyld. 10 bud på bedre børneidræt

Idræt med børn - for børnenes skyld. 10 bud på bedre børneidræt Idræt med børn - for børnenes skyld 10 bud på bedre børneidræt Vi vil være bedre; og vi har lagt en plan Idræt er danske børns vigtigste fritidsaktivitet. Ni ud af ti danske børn under 12 år er medlem

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening I må gerne sætte jer ned Det vi ser og forstår er styret af mønstre I hjerne og krop Vi ser det vi plejer at se Vi forstår

Læs mere

Inspiration til den gode mentor/mentee relation.

Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson Mentee er ansvarlig for

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN.

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN. UNDERVISNING 1 Forberedelse. 2 Musikken. 3 Step Sheet. 4 Program for en danseaften. 5 Evaluering. 6 Vær altid opmærksom på. 7 Planlægning af en sæson. 8 Etik på dansegulvet. 9 Mine gode råd. 1 Forberedelse

Læs mere

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN 6MODUL 1 INTRO Din vigtigste opgave som træner er at inspirere, udvikle og underholde hver enkelt spiller alle fem dage, så de får lyst til at deltage på

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen Kulturen i KTK Leif Chr. Mikkelsen En organisations kultur kan være et af de største aktiver, organisationen besidder. Hvis den vel at mærke arbejder i den retning, organisationen har sat sig for at gå.

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Program. Præsentationsrunde

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Program. Præsentationsrunde Slide 1 Udarbejdet af Bo Kvorning Slide 2 Program 10.00 Velkommen 10.15 Præsentationsrunde 10.30 Hvad er en hjælpetræner? 11.00 Hvorfor opvarmning? 11.45 Den gode hjælpetræner 12.00 Middag 12.30 Medbragte

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

BAGGRUND FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ.

BAGGRUND FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ. BAGGRUND FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ. NEDENSTÅENDE ER BAGGRUNDEN FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ OG DERFOR ESSENTIELLE DELE AF INDHOLDET FOR ALLE KURSERNE. Nedenfor beskrives tre forskellige områder,

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på, at spilleren har så mange boldberøringer som

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Trænerkursus i Odense den

Trænerkursus i Odense den Trænerkursus i Odense den 17-01-2015 Trænerpunkter/-opgaver Vælge en trænerstil Hvordan får man respekt? Vigtigt at rette en øvelse til, således at det hele tiden er tydeligt, hvem der har trænerrollen

Læs mere

Boldbasis. Hvad er boldbasis?

Boldbasis. Hvad er boldbasis? Boldbasis Hvis man ser på de fleste af de såkaldt "traditionelle" boldspil, som f.eks. håndbold, fodbold, volleyball og basketball, vil man hurtigt opdage, at der er en række fælleselementer eller basisfærdigheder

Læs mere

Tidsplan for Kommunikation

Tidsplan for Kommunikation Tidsplan for Kommunikation 09:00 Introduktion til AI og Værdsættende Samtale 09:45 Kaffepause 10:00 Gruppeinterview 11:00 Opsamling og spørgsmål 12:00 Frokost 14:00 Kommunikation og kropssprog 14:15 Øvelse

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt Trille og Trolles terningleg Før vi går i gang: Vi skal bruge 1 (stor) terning og en hulahopring, som placeres midt på gulvet. Vi udvælger 6 opgaver fra oversigten. Vi lægger de seks terningbrikker ud

Læs mere

Velkommen. Mentaltræner Jane Meyer-Zeuthen

Velkommen. Mentaltræner Jane Meyer-Zeuthen Velkommen Hvem er nu det og hvad nu..? Jane Meyer-Zeuthen. Arbejder som skolelærer, coach og mentaltræner. Jeg arbejder med personer som vil noget mere Hvad er formålet? OVERSKUD FORMAT VILJE Personlig/mental

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE April: To børn øver sig i at tale og - lytte til hinanden Esbjerg Kommune 80 TEMA: OMSORG FOR DET ENKELTE BARN OG ARBEJDET MED DANNELSE Hver måned har

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere