JURIDISK VURDERING AF SPILDEVANDS- FORHOLD I MAGLEBY

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JURIDISK VURDERING AF SPILDEVANDS- FORHOLD I MAGLEBY"

Transkript

1 Horten Advokat Marie Bockhahn Philip Heymans Allé Hellerup Tlf Fax J.nr JURIDISK VURDERING AF SPILDEVANDS- FORHOLD I MAGLEBY INDSIGELSER FRA UFFE THORNDAHL 1. INDLEDNING Som led i udmøntningen af Vordingborg Kommunes spildevandsplan har kommunen påbegyndt kloakering af en række ejendomme i det åbne land. En grundejer i Magleby har i den forbindelse gjort indsigelser i forhold til opkrævningen af tilslutningsbidrag. Indsigelsen er begrundet i, at den pågældende grundejer mener, at Magleby allerede er tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab, og at der derfor ikke er grundlag for opkrævning af tilslutningsbidrag. Den pågældende grundejer er efter det oplyste ikke selv ejer af en af de ejendomme, der opkræves tilslutningsbidrag. Til støtte for indsigelserne har den pågældende grundejer udarbejdet et notat dateret 2. juni 2014, som grundejeren betegner en hvidbog (herefter "Hvidbogen"). Hvidbogen er sendt til Vordingborg Kommune. Vordingborg Kommune ønsker en juridisk vurdering af de indsigelser, som rejses i Hvidborgen. Horten har tidligere ved notat af den 20. juni 2014 foretaget en vurdering af de dele af indsigelserne, der relaterer sig til den gennemgang af praksis for byggetilladelser og gravetilladelser, som er gengivet i Hvidbogen. Konklusionerne fra dette notat er indarbejdet i nærværende notat afsnit 3.1 og notat vedr alle indsigelser 2307.docx Horten Advokatpartnerselskab CVR

2 2. INDSIGELSER I HVIDBOGEN Side 2 Overordnet gøres det i Hvidborgen gældende, at de pågældende ejendomme i Magleby allerede er tilsluttet et offentligt spildevandsanlæg, og at der derfor ikke er hjemmel til at opkræve tilslutningsbidrag i forbindelse med kloakeringen. Efter betalingsloven kan der således alene opkræves tilslutningsbidrag ved tilslutning af ejendomme, der ikke tidligere har været tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab. 1 Dette uanset om der tidligere er betalt tilslutningsbidrag eller ej. Ved en række konkrete byggetilladelser til grundejere i Magleby har den daværende Møn Kommune godkendt løsninger med etablering af bundfældningstanke, der afleder til en eksisterende ledning i Klintevej. I Hvidbogen gøres det gældende, at godkendelsen af disse konkrete afløbsløsninger på de enkelte ejendomme i Magleby indebærer, at ledningen i Klintevej må anses som et offentligt spildevandsanlæg. Som en konsekvens heraf gøres det i Hvidbogen videre gældende, at de enkelte ejendomme derfor allerede er tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab, som hindrer, at der nu i forbindelse med kloakeringen af området kan opkræves tilslutningsbidrag. Herudover indeholder Hvidbogen en række konkrete indsigelser vedrørende Vordingborg Kommunes sagsbehandling og spildevandsplanlægning. Følgende konkrete indsigelser er gjort gældende i Hvidbogen: - Vordingborg Kommune har forsømt sine forpligtelser efter miljøbeskyttelseslovens 32, stk. 1, nr. 4, i forhold til beskrivelse af den eksisterende tilstand af kloakanlægget i Magleby. - Vordingborg Kommune har tilsidesat officialprincippet. - Vordingborg Kommune har tilsidesat proportionalitetsprincippet. - Vordingborg Kommunes afgørelse om kloakering af Magleby lever ikke op til de kriterier for påbud om forbedret rensning, som fremgår af spildevandsplanens pkt Vordingborg Kommune har handlet i strid med lighedsgrundsætningen. - Vordingborg Kommune har tilsidesat sine forpligtelser efter miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1, i forhold til Campingpladsen Møns Klint. - Vordingborg Kommune har overtrådt regler om arkivering. 1 Inden udskillelsen af spildevandsforsyningerne var betingelsen i lovteksten formuleret sådan, at der ikke tidligere måtte have været tilslutning til et offentligt spildevandsanlæg. Efter selskabsgørelsen af de kommunale spildevandsforsyninger henvises nu i lovteksten til, om en ejendom tidligere har været tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab.

3 3. JURIDISK VURDERING AF DE ENKELTE INDSIGELSER Side Er ledningen i Klintevej et spildevandsanlæg? Som angivet ovenfor er der ved byggetilladelser mv. godkendt afløbsløsninger med etablering af bundfældningstanke, der afleder til en eksisterende ledning i Klintevej. Tilladelserne er givet i forbindelse med opførelsen af nye bygninger på de enkelte ejendomme, eller i forbindelse med byggearbejder, hvor der etableres nye toilet- og badefaciliteter i eksisterende bygninger. I Hvidbogen gøres det overordnet gældende, at dette indebærer, at de enkelte ejendomme, der afleder til ledningen i Klintevej på den baggrund allerede må anses for tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab, hvorfor der ikke kan opkræves tilslutningsbidrag i forbindelse med kloakering for husspildevand. Dette forudsætter, at ledningen i Klintevej kan anses for at være et spildevandsanlæg tilhørende et spildevandsforsyningsselskab. Ledningen i Klintevej er på baggrund af de oplysninger, der forligger, sandsynligvis oprindeligt etableret som en vejafvandingsgrøft, som senere er blevet rørlagt. Vejen var indtil kommunalreformen en amtsligvej, og det er det daværende amt, der har stået for vedligeholdelsen af vejen, herunder ledningen, der bl.a. har tjent til vejafvanding. I forbindelse med kommunalreformen og nedlæggelsen af amterne blev vejen nedklassificeret til en kommunevej, hvorefter Vordingborg Kommune som vejmyndighed har stået for vedligeholdelsen, som efter det oplyste har bestået i tømning af sandfang. Efter det oplyste tjener ledningen primært til håndtering af vejvand og drænvand fra området og har været vedligeholdt som sådan. Vordingborg Forsyning A/S har ikke foretaget vedligeholdelse eller anden form for arbejder på ledningen. Spildevandsforsyningen blev udskilt fra Vordingborg Kommune i 2007 umiddelbart efter kommunalreformen. Vordingborg Kommune oplyser, at der heller ikke i tiden efter kommunalreformen og frem til udskillelsen af spildevandsforsyningen blev foretaget vedligeholdelsesarbejder på ledningen af kommunens spildevandsforsyning. På baggrund af oplysninger om, at ledningen er etableret som en rørlægning af en eksisterende grøft til vejafvanding og efter oplysninger om, at vedligeholdelsen af ledningen er foretaget af det daværende amt i første omgang og efterfølgende af Vordingborg Kommune som vejmyndighed, vurderes det, at ledningen som udgangspunkt ikke kan betragtes som et spildevandsanlæg, herunder som en del af det spildevandsanlæg, der ejes og drives af Vordingborg Forsyning A/S.

4 Specifikt i forhold til tilladelserne til afledning til ledningen bemærkes, at en konkret afledning til en ledning, der er etableret til vejafvanding, ikke i sig selv indebærer, at denne overgår til at være en del af et spildevandsanlæg. Side 4 Det forhold, at der afledes til ledningen, er således ikke ensbetydende med, at ledningen er et spildevandsanlæg. Der kan således meddeles tilladelse til afløbsinstallationer og afledning fra disse, som involverer afledning til private ledningssystemer, direkte til recipient eller som her til en rørlagt grøft uden at dette indebærer, at de pågældende installationer bliver et spildevandsanlæg, herunder overtages af spildevandsforsyningen som et offentligt spildevandsanlæg. Der henvises blandt andet til Højesterets dom optrykt i UfR H, hvor udledning til en rørlagt vejgrøft ikke ændrede ved vurderingen af, at et område ikke kunne anses for tilsluttet et offentligt spildevandsanlæg. Det kan ikke helt afvises, at konkrete omstændigheder ved en afledning til recipient, fx en hensyntagen til de afledte mængder, vil kunne indebære, at en recipient konkret må anses som et spildevandsanlæg. Konkrete henvisninger i byggetilladelserne til, at der skal ske afledning til "kloaksystemet" eller "fælleskloakken" vil på det foreliggende oplysningsgrundlag ikke i sig selv kunne føre til, at ledningen i Klintevej kan betragtes som et spildevandsanlæg. Den måde, som en recipient er benævnt af kommunen, kan have en vis betydning for vurderingen af, om recipienten udgør et spildevandsanlæg, men vil næppe i sig selv kunne føre til, at recipienten betragtes som et spildevandsanlæg. Det forhold, at ledningen ikke betragtes som et spildevandsanlæg indebærer, at ledningen i stedet må betragtes som en rørlagt grøft. Sådanne foranstaltninger er reguleret af vandløbsloven. Det følger således af vandløbslovens 2, stk. 1, at loven udover vandløb også finder anvendelse på bl.a. grøfter, kanaler, rørledninger - der ikke er spildevandsledninger - og dræn. I Hvidbogen er henvist til tilbudsmateriale vedrørende en anden amtslig vejstrækning, hvor de ledningsarbejder, som udbydes er benævnt "afløbsledninger". Henvisningen til dette tilbudsmateriale er sådan som vi forstår argumentationen i den konkrete sammenhæng et eksempel på, at amterne i enkelte situationer foretog kloakering. Det er ikke på det foreliggende grundlag muligt at forholde sig til, hvilken type ledningsarbejde, der er gennemført i henhold til det pågældende tilbudsmateriale. Det kan således ikke ud fra det materiale, som er fremlagt med Hvidbogen ses, hvad formålet har været med det pågældende ledningsarbejde, og således om der eksempelvis er tale om ledningsetablering til brug for vejafvanding.

5 Da ledningen efter det oplyste ikke er identisk med ledningen i Klintevej bemærkes, at det konkrete tilbudsmateriale under alle omstændigheder ikke har betydning ved vurderingen af, om ledningen i Klintevej kan betragtes som et spildevandsanlæg. Side 5 I Hvidbogen er henvist til, at enkelte af de pågældende ejendomme i Magleby tidligere i BBR-registeret har været angivet som havende afløb tilsluttet offentligt spildevandsanlæg, men at disse registreringer efterfølgende er ændret til betegnelsen "Mekanisk rensning med nedsivningsanlæg". Efter praksis vil angivelser i BBR-registreret ikke i sig selv være afgørende for om en ejendom kan anses for tilsluttet et offentligt spildevandsanlæg. Det afgørende vil være de reelt faktiske forhold. Dette fremgår blandt andet af ovennævnte Højesteretsdom (UfR H). I forhold til BBR-registreringer bemærkes endvidere, at det er grundejer, der er ansvarlig for, at de registreringer, som er foretaget i BBR er retvisende for de faktiske forhold på ejendommen. Det vurderes derfor, at tidligere bemærkninger i BBR-registre for enkelte af ejendommene i Magleby ikke ændrer ved, om ejendommene allerede ved de eksisterende afløbsinstallationer på ejendommene kan anses for tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab. 3.2 Forholdet til miljøbeskyttelseslovens 32, stk. 1, nr. 4 (Hvidbogen s. 3) Miljøbeskyttelseslovens 32 indeholder krav til kommunernes spildevandsplanlægning. Af 32, stk. 1, nr. 4, fremgår, at spildevandsplanen skal indeholde oplysninger om "den eksisterende tilstand af kloakanlæg samt planlagte fornyelser af disse" I hvidbogen gøres det gældende, at denne betingelse ikke er opfyldt i forhold til ledningen i Klintevej. Da Vordingborg Kommune har vurderet, at ledningen i Klintevej ikke udgør et spildevandsanlæg, men i stedet udgør en vejafvandingsforanstaltning, der reguleres i henhold til vandløbsloven, jf. pkt ovenfor, skal ledningen ikke nødvendigvis beskrives i kommunens spildevandsplan. Ledningen kan beskrives i planen i forbindelse med en beskrivelse af, hvorledes der afledes overfladevand mv. fra de pågældende ejendomme i Magleby. Det bemærkes, at mangelfulde oplysninger i en spildevandsplan under alle omstændigheder ikke har indflydelse på den overordnede problemstilling om, hvorvidt de berørte grundejere i Magleby kan opkræves tilslutningsbidrag i forbindelse med kloakeringen.

6 3.3 Officialprincippet (Hvidbogen s. 4) Side 6 I Hvidbogen er det gjort gældende, at Vordingborg Kommune har overtrådt officialprincippet ved at afvise at undersøge det retlige og faktiske hjemmelsgrundlag for påligning af tilslutningsbidrag i Magleby. Officialprincippet betyder, at offentlige myndigheder - inden de træffer afgørelser - skal foretage de undersøgelser og indhente de oplysninger, som er nødvendige for at træffe en korrekt afgørelse. Hvilke oplysninger, der er nødvendige at indhente til brug for en sagsbehandling, vil afhænge af karakteren af den afgørelse, der skal træffes samt af de konkrete omstændigheder i den enkelte sag. Som beskrevet ovenfor under afsnit 3.1. har Vordingborg Kommune foretaget en vurdering af de fremkomne indsigelser i forhold til spørgsmålet, om ledningen i Klintevej indebærer, at de pågældende grundejere allerede ud fra de eksisterende afløbsforhold på ejendommene må anses som tilsluttet et spildevandsforsyningsselskab i betalingslovens forstand. Dette er afvist og begrundet af Vordingborg Kommune. Bl.a. har Vordingborg Kommune ved brev af den 21. januar 2014 til Østmøn Lokalråd beskrevet hvilke forhold, der ligger til grund for kommunens vurdering heraf. De forhold, som er beskrevet i Hvidbogen vedrørende tidligere meddelte byggetilladelser og gravetilladelser, ændrer ikke ved denne juridiske vurdering af, om ejendommene i Magleby allerede må anses for tilsluttet, jf. afsnit 3.2. ovenfor. Der er ikke oplysninger i Hvidbogen, som indebærer, at Vordingborg Kommune kan antages at have foretaget en utilstrækkelig sagsoplysning i strid med officialprincippet. 3.4 Proportionalitetsprincippet (Hvidbogen s.5) I Hvidbogen er det gjort gældende, at Vordingborg Kommunes beslutning om kloakering af Magleby er truffet i strid med proportionalitetsprincippet. Som begrundelse herfor er i Hvidborgen henvist til, at Vordingborg Kommune ikke har påvist, at den planlagte separering af spildevandet medfører miljømæssige forbedringer. Kommunernes beføjelser på spildevandsområdet følger af miljøbeskyttelsesloven. I henhold til miljøbeskyttelsesloven 28, stk. 4 er der tilslutningspligt for ejendomme, hvor der er ført stik frem til grundgrænsen. Hvilke ejendomme, der skal være omfattet af pligten til tilslutning og altså hvilke områder, der skal kloakeres - afgøres af den enkelte kommunalbestyrelse som et led i spildevandsplanlægningen. Denne beslutning om, hvilke ejendomme, der skal kloakeres, kan ikke påklages, da indholdet af en spildevandsplan ikke er underlagt klageadgang.

7 Beslutning om kloakeringer i det åbne land og separering af spildevand er en helt almindelig og anerkendt forsyningsmæssig planlægningsforanstaltning. Side 7 Det er således også i almindelighed anerkendt, at separering af husspildevand generelt set er en miljømæssig forbedring i forhold til andre spildevandstekniske løsninger, herunder som her løsninger med lokal rensning ved bundfældningstank og efterfølgende udledning til recipient. Der er dog ikke noget krav om, at en kommune til grund for sin spildevandsplanlægning skal tilvejebringe dokumentation for, at en planlagt løsning med kloakering konkret set vil føre til miljømæssige forbedringer. Under hensyntagen hertil, og da kloakering er en generelt set anerkendt og hel almindelig spildevandsmæssig beslutning i forhold til ejendomme i det åbne land, kan Vordingborg Kommunes beslutning om kloakering af Magleby for så vidt angår husspildevand ikke anses for uproportional. 3.5 Byggetilladelsernes forhold til tidligere regulering (Hvidbogen s. 7-8) I Hvidbogen er der for så vidt angår den regulering, der lå til grund for de enkelte byggetilladelser henvist til bygningsvedtægten for Møn Kommune fra 1973 samt Spildevandskommissionens betænkning fra Fra betænkningen er der i Hvidbogen henvist til beskrivelsen af, at etablering af afløbsforhold på en ejendom kan forudsætte godkendelse fra en sundhedskommission. Både dengang og nu er det et krav efter byggelovgivningen, at der ved tilladelse til byggeri skal sikres forsvarlige afløbsforhold. Dette skal ske enten ved tilledning til et spildevandsanlæg eller ved anden forsvarlig afledning af spildevand fra ejendommen. I dag findes der i miljøbeskyttelsesloven mulighed for at gribe ind overfor uhensigtsmæssig afledning af spildevand, som indebærer forurening. Tilsvarende muligheder fandtes også tidligere i henhold til bygningsreglement, bygningsvedtægt og spildevandsregulativer. Herudover fandtes tidligere bestemmelser i sundhedsvedtægterne om, at der både for eksisterende og ny bebyggelse skulle være betryggende afløb for spildevand, herunder for regnvand. De daværende sundhedskommissioner havde på baggrund af sundhedsvedtægterne mulighed for at gribe ind over for uforsvarlige afløbsforhold. I Hvidbogen er der henvist til et afsnit fra Spildevandskommissionens betænkning fra 1957, hvor der er foretaget en beskrivelse af hvilke afløbsforhold, der kræver sundhedskommissionernes godkendelse. Overholdelsen af de dagældende sundhedsvedtægter har været et krav til de enkelte grundejere. Det var således de enkelte grundejere, der ville kunne mødes med påbud eller anden form for håndhævelse, såfremt der

8 på en privat ejendom var afløbsinstallationer eller andre forhold i strid med sundhedsvedtægten. Side 8 Det forhold, at enkelte af de etablerede afløbsløsninger på ejendommene måtte forudsætte godkendelse i henhold til en sundhedsvedtægt, er således ikke et forhold, som vil kunne anvendes til anfægtelse af vilkår om afløbsforhold herunder vilkår om etablering af trixtank i en byggetilladelse. For det tilfælde, at der efter dagældende regulering var krav om indhentelse af godkendelse fra sundhedskommissionen er dette således et krav, der påhviler ejeren af ejendommen. Det bemærkes, at vi ikke har taget konkret stilling til, om de enkelte ejere burde have indhentet en sådan godkendelse i forbindelse med etablering af afløbsløsninger på de enkelte ejendomme. Der er ikke oplysninger om afløbsforholdene i området, der i øvrigt indikerer, at de vilkår, der er stillet i de enkelte byggetilladelser, har indebåret en efter dagældende standarder uforsvarlig håndtering af spildevand fra de enkelte ejendomme. På den baggrund vurderes det, at der ikke er grundlag for at antage, at de meddelte tilladelser for så vidt angår afløbsforhold skulle være uforenelige med de dagældende regler. Etablering af bundfældningstanke med afledning til vandløb eller vejgrøft er en forholdsvis almindelig afløbsregulering i det åbne land. 3.6 Forholdet til kravene i spildevandsplanen for påbud om forbedret rensning (Hvidbogen s. 10) I Hvidbogen er det gjort gældende, at Vordingborg Kommune ikke har påvist, at betingelserne i spildevandsplanen for påbud om forbedret spildevandsrensning er opfyldt. Påbud om forbedret spildevandsrensning er et alternativ til at foretage kloakering af et område. For så vidt angår Magleby er det i spildevandsplanen fastsat, at det pågældende område i Magleby inddrages som kloakopland, hvilket betyder, at der vil ske kloakering. Der er ikke som ved udstedelse af påbud om forbedret rensning krav om, at det skal kunne påvises, at de eksisterende afløbsforhold på en ejendom fungerer miljømæssigt uforsvarligt. De betingelser, der er fastsat i miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1, for udstedelse af påbud om forbedret rensning samt beskrivelserne i spildevandsplanen herom, er således ikke normerende for Vordingborg Kommunes planlægning for nye kloakoplande, herunder for beslutningen om kloakering af Magleby.

9 3.7 Lighedsgrundsætningen (side 11-17) Side 9 I hvidbogen er til sammenligning med situationen i Magleby beskrevet en række andre ejendomme og områder i Vordingborg Kommune. I Hvidbogen gøres det gældende, at det er udtryk for forskelsbehandling i strid med den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning, at der i Magleby foretages kloakering og krav om tilslutning for husspildevand, når tilsvarende løsninger og krav ikke stilles i forhold til de øvrige i hvidbogen beskrevne områder og ejendomme. Den generelle lighedsgrundsætning forbyder, at ens sager behandles retligt forskelligt. En krænkelse af lighedsgrundsætningen forudsætter derfor, at der retligt set foreligger sammenlignelige situationer. Som angivet ovenfor under afsnit 3.4 er det kommunerne, der som spildevandsmyndighed ved planlægning fastlægger hvilke ejendomme, der skal inddrages under kloakoplandet. Planlægning for inddragelse af nye ejendomme under kloakoplandet er ikke en vurdering, som alene foretages på baggrund af snævert set miljømæssige betragtninger. Overordnede forsyningsmæssige hensyn vil således ofte være bestemmende for hvilke nye områder, der planlægges kloakeret. Ligesom omkostningerne til kloakering vil være afgørende for hvilke nye kloakoplande, der prioriteres inddraget i en bestemt planperiode. Det forhold, at et område planlægges kloakeret, mens et andet område ikke kloakeres - uanset at afløbsforholdene er de samme for de to områder - kan således planlægningsmæssigt være udtryk for en berettiget forskellig prioritering af den forsyningsmæssige indsats. På det foreliggende oplysningsgrundlag kan det ikke ud fra de betragtninger, som er angivet i Hvidbogen, konstateres, at der foreligger forskelsbehandling af Magleby sammenholdt med andre områder i kommunen, som ikke planlægges kloakeret. 3.8 Vordingborg Kommunes forpligtelser efter miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1 (s. 16) I Hvidborgen er det gjort gældende, at Vordingborg Kommune har forsømt sine forpligtelser efter miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1 ved ikke at udstede påbud om forbedret rensning i forhold til afløbsforholdene på Campingpladsen Møns Klint. Miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1 er i øvrigt formuleret således, at tilsynsmyndigheden "kan" udstede påbud om forbedret spildevandsrensning, hvis et spildevandsanlæg ikke fungerer miljømæssigt forsvarligt. Generelt er kommunerne ved administration af miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1 tillagt et vist skøn i forhold til vurdering af behovet for et påbud. Uanset at bestemmelsen isoleret set måtte give hjemmel til at udstede et konkret påbud, er det således ikke ensbetydende med, at der er en forpligtelse til at udstede påbud i forhold til en konkret spildevandsløsning.

10 Vordingborg Kommune er som tilsynsmyndighed på miljøområdet forpligtet til at søge ulovlige forhold lovliggjort. Side 10 En godkendt afløbsløsning på en ejendom er ikke et ulovligt forhold uanset, at denne afløbsløsning isoleret set ville kunne begrunde et påbud om forbedret spildevandsrensning. Det forhold, at der måtte være hjemmel til at udstede påbud om forbedret spildevandsrensning i henhold til miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1, er således ikke ensbetydende med, at der er en forpligtelse for Vordingborg Kommune til at udstede et sådant påbud. Der kan dog være situationer med risiko for uoprettelig forurening, hvor Vordingborg Kommune som miljømyndighed vil være forpligtet til at gribe akut ind. Det bemærkes, at der ikke med ovenstående er foretaget en vurdering af, om de oplysninger, som er angivet i Hvidbogen, konkret indebærer, at der er hjemmel til at udstede påbud efter miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1 i relation til afløbsforholdene på den nævnte campingplads. 3.9 Arkivering (Hvidbogen s.5-6, 25) I Hvidbogen er flere steder henvist til, at Vordingborg Kommunes arkivering er mangelfuld. Bl.a. er henvist til, at det ikke har været muligt at finde diverse godkendelser fra Sundhedskommissionerne i forbindelse med godkendelsen af de afløbsløsninger, som er beskrevet i Hvidbogen, og at det ikke har været muligt at fremskaffe komplette årsvurderinger for de enkelte ejendomme i Magleby. Der er endvidere i Hvidbogen generelt henvist til, at Vordingborg Kommunes arkivering af materiale er mangelfuld, og at det generelt har vanskeliggjort og umuliggjort eftersøgning af materiale i kommunens arkiver. Det er ikke alene på baggrund af Hvidbogen muligt at foretage en vurdering af, om Vordingborg Kommune har overholdt de til en hver tid gældende regler om journalisering og arkivering. For så vidt angår godkendelser fra Sundhedskommissionerne skal mange af disse hvis de stadig findes efterspørges i Landsarkivet. I øvrigt har kommunernes journalisering gennem tiderne været underlagt skiftende reguleringer, ligesom kommunalreformerne har vist, at de sammenlagte kommuner ikke har haft ens praksis for sagsoprettelser, sagsbehandling, arkivering m.v. Spørgsmålet, om Vordingborg Kommune har overholdt den til enhver tid gældende arkivregulering kan indbringes for de kommunale tilsynsmyndigheder af enhver, der måtte have en retlig interesse heri.

11 I forhold til det materielle indhold af de enkelte klagepunkter i Hvidbogen vil mangelfuld arkivering imidlertid ikke føre til et andet resultat end det, der er skitseret ovenfor. Side 11 Hellerup, den 23. juli 2014 Horten Henriette Soja

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159978 TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND 1. INDLEDNING Vordingborg

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 7 Det åbne land Vedtaget 15 maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 SPILDEVANDSHÅNDTERING I DET ÅBNE LAND 4 1.1 Udpegning af vandområder 4 1.2 Ejendomme 4 1.3

Læs mere

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Udtalt over for miljøstyrelsen, at der i mangel af udtrykkelige regler om adgangen til at kræve lovliggørelse af spildevandsforhold alene kunne stilles krav

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 8 Administrative forhold HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 8 Administrative forhold Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 BETALINGSVEDTÆGT... 4 1.1 Generelt... 4 1.2 Betalingsvedtægtens indhold... 4 2

Læs mere

HÅNDHÆVELSE I SPILDEVANDSARBEJDET S Æ R L I G T O M T I L S L U T N I N G S T I L L A D E L S E R

HÅNDHÆVELSE I SPILDEVANDSARBEJDET S Æ R L I G T O M T I L S L U T N I N G S T I L L A D E L S E R HÅNDHÆVELSE I SPILDEVANDSARBEJDET S Æ R L I G T O M T I L S L U T N I N G S T I L L A D E L S E R DET VIL JEG TALE OM Dilemmaer Tilslutningstilladelse Lokalplanens betydning Landvæsenskommissions kendelses

Læs mere

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 167649 BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN 1. OPDRAG Stevns Kommune har bedt Horten om at vurdere,

Læs mere

MAJ 2019 Administrationsgrundlag for spildevandsområdet

MAJ 2019 Administrationsgrundlag for spildevandsområdet MAJ 2019 Administrationsgrundlag for spildevandsområdet ADMINISTRATIONSGRUNDLAG 2019 Principper og retningslinjer for Næstved Kommunes håndhævelse inden for spildevandsområdet INDLEDNING 3 LOVGIVNINGSMÆSSIG

Læs mere

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan Separering af Herborg

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan Separering af Herborg RAPPORT Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag til Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af Herborg Udarbejdet den 24. juni 2015 Tillæg nr. 11 til spildevandsplan Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup

FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup FORSLAG Tillæg nr. 4 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2016-2020 Vedr. erhvervsområde syd for Regstrup Indhold 1. Indledning...3 2. Lov- og planlægningsgrundlaget...3 3. Beskrivelse af kloakoplandet

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. nye udstykninger ved Oldvejen

Tillæg nr. 3 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. nye udstykninger ved Oldvejen Tillæg nr. 3 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2016-2020 Vedr. nye udstykninger ved Oldvejen Indhold 1. Indledning...3 2. Lov- og planlægningsgrundlaget...3 3. Beskrivelse af kloakoplandet - status...4

Læs mere

VIBORG KOMMUNE. Grundejerforeningen Møgelkær v. formand Peter Slej Nybo Liseborgvej 98 8800 Viborg

VIBORG KOMMUNE. Grundejerforeningen Møgelkær v. formand Peter Slej Nybo Liseborgvej 98 8800 Viborg . VIBORG KOMMUNE Grundejerforeningen Møgelkær v. formand Peter Slej Nybo Liseborgvej 98 8800 Viborg Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: 87761284 naturogvand@viborg.dk

Læs mere

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155034 NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 ANMELDELSE AF NEDRIVNING AF BYGNING PÅ SKANSEVEJ 15, HUNDESTED

Læs mere

Torsted. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Kloakering af ejendomme omkring Torsted

Torsted. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Kloakering af ejendomme omkring Torsted Torsted Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2010-2020 Kloakering af ejendomme omkring Torsted Udarbejdet den 25. oktober 2013 T i l l æ g n r. 7 t i l s p i l d e v a n d s p l a

Læs mere

Baggrund

Baggrund Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2010-2017 Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2010-2017 Indholdsfortegnelse Baggrund ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Egedal Kommune REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I EGEDAL KOMMUNE

Egedal Kommune REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I EGEDAL KOMMUNE Egedal Kommune REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I EGEDAL KOMMUNE 1 Formål Formålet med regulativet er, at sikre en lovlig og miljørigtig håndtering af husspildevand og slam fra bundfældningstanke

Læs mere

Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan

Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan for Hedensted Kommune 2015-2020 Spildevandskloakering af nyt boligområde omfattet af Lokalplan 1111. 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...1 2. Lovgrundlag...1 3. Plangrundlag...1

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. spildevandsledning til Sportsbyen

Tillæg nr. 2 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. spildevandsledning til Sportsbyen Tillæg nr. 2 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2016-2020 Vedr. spildevandsledning til Sportsbyen Indhold 1. Indledning...3 2. Lov- og planlægningsgrundlaget...3 3. Beskrivelse af kloakoplandet - status...5

Læs mere

Juridiske rammer for håndtering af regn

Juridiske rammer for håndtering af regn Juridiske rammer for håndtering af regn 1 Baggrund Håndtering af øgede mængder tag- og overfladevand i kloaknettet Udbygning af vandselskabernes afløbssystem den traditionelle løsning Redegørelse af 22.

Læs mere

SKREVET AF HEIDI KJÆR GENNEMGANG AF SPILDEVANDSPLAN. Vurdering er sket på baggrund af følgende punkter:

SKREVET AF HEIDI KJÆR GENNEMGANG AF SPILDEVANDSPLAN. Vurdering er sket på baggrund af følgende punkter: NOTAT 29. MARTS 2017 JOURNALNUMMER -06.00.05-G01-1-16 SKREVET AF HEIDI KJÆR GENNEMGANG AF SPILDEVANDSPLAN KB har på mødet den 24. november 2016 truffet en beslutning om at lade NFK se nærmere på spildevandsplanens

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2012-2020. Assersvej 12 A-D. Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54588

Tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2012-2020. Assersvej 12 A-D. Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54588 Tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2012-2020 Assersvej 12 A-D Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54588 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan... 3 2.

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Forslag til Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Indholdsfortegnelse Baggrund ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING SPILDEVANDSPLAN Tillæg 6 til Spildevandsplan 2012- Alminde FORSLAG I HØRING FRA 22. OKTOBER TIL 19. DECEMBER Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1 Eksisterende plangrundlag...3 1.2 Tillæg 6 i forhold

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside - VEDTAGET Tillæg nr. 19 til spildevandsplan 2012-2015 Kloakering af arrangementsplads ved Bygholm Landbrugsskole TEKNIK OG MILJØ 1 2 - Tillæg Tillæg - Vedtaget nr.

Læs mere

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 176880 17. september 2018 NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT FORVALTNINGSRETLIGE PRINCIPPER OG OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

R A P P O R T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan Separering af en del af Tarm og opdateringer af kort

R A P P O R T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan Separering af en del af Tarm og opdateringer af kort R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag til Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af en del af Tarm og opdateringer af kort Udarbejdet den 3. marts 2016 T i l l æ g n r. 12 t i

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 17 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken i den sydlige del af Grønbjerg

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 17 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken i den sydlige del af Grønbjerg R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 17 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af fælleskloakken i den sydlige del af Grønbjerg Udarbejdet den 3. november 2017 Vedtaget i Byrådet den 13.

Læs mere

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. FUNKTIONSKRAV

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2012-2016 LAR i Lidemark Februar 2018 Indholdsfortegnelse Resumé...1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg...1 Indledning...2 Plangrundlag...3 Lovgivning...3

Læs mere

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området.

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området. Bilag 3.A Udenfor kravopland Området ligger uden for rensekravopland. Det betyder at der ved etablering af nyanlæg skal vælges en tidsvarende løsning, hvilket som minimum er en godkendt bundfældningstank.

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Indholdsfortegnelse Baggrund ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken 3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012 Plejecenter ved Snorrebakken Teknik & Miljø, December 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund...3 2. Lovgrundlag...3 3. Eksisterende forhold...3 4. Fremtidige

Læs mere

DANVA temadag om separeringsprojekter

DANVA temadag om separeringsprojekter DANVA temadag om separeringsprojekter Advokat Søren Stenderup Jensen 25. november 2013 De juridiske rammer for kloakseparering set med et fremtidsperspektiv Advokat Søren Stenderup Jensen Agenda 1 Personlig

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Dato: 28. februar 2014 Sags nr. 820-2013-25330 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

tømningsregulativ for samletanke

tømningsregulativ for samletanke tømningsregulativ for samletanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. KRAV TIL SAMLETANKE

Læs mere

HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG

HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 163050 HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG 1. INDLEDNING OG BAGGRUND Miljø- og Teknikudvalget i Assens Kommune

Læs mere

Håndtering af fejltilkoblinger

Håndtering af fejltilkoblinger Håndtering af fejltilkoblinger Administrative og juridiske udfordringer i det åben land set fra en teknikers synspunkt LIANE SOMMER, NIRAS LHL@NIRAS.DK 30843668 DANVA SKANDERBORG D. 12. APRIL 2018 Disposition

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Hvorfor Lolland Forsyning A/S? Alle Lolland Kommunes forsyningsvirksomheder er med virkning fra 1. januar 2007 udskilt

Læs mere

2008-02-20. Gribskov Kommune. Tilslutningsbidrag til kloakanlæg

2008-02-20. Gribskov Kommune. Tilslutningsbidrag til kloakanlæg 2008-02-20. Gribskov Kommune. Tilslutningsbidrag til kloakanlæg Resumé: Statsforvaltningen fandt ikke, at kommunen havde handlet i strid med de gældende regler om opkrævning af tilslutningsbidrag til kloakanlæg.

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg. Vedtaget af Sønderborg Kommune

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg. Vedtaget af Sønderborg Kommune Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2009-2016 Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg Vedtaget af Sønderborg Kommune Indhold 1. Indledning og baggrund... 2 2. Formål... 2 3. Delspildevandsplanens forhold

Læs mere

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 Den 25. juni 2012 Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2010-2012. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og -pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland

Læs mere

Spildevandskloakering i dit område

Spildevandskloakering i dit område Spildevandskloakering i dit område Side 2 Hvorfor lægger vi nye kloakker? I følge Kalundborg Kommunes Spildevandsplan 2010-2015 skal dit område spildevandskloakeres. Det nye kloaksystem vil blive etableret

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land.

Spildevandsrensning i det åbne land. X 19. oktober 2010 Spildevandsrensning i det åbne land. X har ved brev af 9. juni 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende den kommunale myndighed i Jammerbugts behandling af sag om spildevandsrensning.

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældningstanke i Nyborg Kommune

Regulativ for tømning af bundfældningstanke i Nyborg Kommune Regulativ for tømning af bundfældningstanke i Nyborg Kommune Januar 2014 Indhold 1. Formål... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Gyldighedsområde... 3 4. Definitioner... 3 5. Tilslutningspligt... 3 6. Tømning af

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19

Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19 Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19 0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Planlægningsgrundlag 3 3. Kloakering af 3 ejendomme på Gammelgårdsvej og Valnæsvej 4 4. Tidsplan 5 5. Økonomi

Læs mere

REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I FURESØ KOMMUNE

REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I FURESØ KOMMUNE REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I FURESØ KOMMUNE 2013 1 Formål Formålet med regulativet er at sikre en lovlig og miljørigtig håndtering af husspildevand og -slam fra bundfældningsstanke

Læs mere

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Opdateringer i Videbæk

RAPPORT. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Opdateringer i Videbæk RAPPORT Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2010-2020 Opdateringer i Videbæk Godkendt af Byrådet den 9.10.2012 T i l l æ g n r. 2 t i l s p i l d e v a n d s p l a n S i d e 2 I

Læs mere

Hjørring Kommune. Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan. Tillæg 1 af 2019 Spildevandkloakering af Vrå Skole.

Hjørring Kommune. Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan. Tillæg 1 af 2019 Spildevandkloakering af Vrå Skole. Hjørring Kommune Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan Tillæg 1 af 2019 Spildevandkloakering af Vrå Skole. Udarbejdet den 4. dec. 2018 Tillæg 4 af 2017 Separatkloakering. S.2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 7. Indhold. Administrative forhold og arealafgivelse. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 7. Indhold. Administrative forhold og arealafgivelse. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 7 Administrative forhold og arealafgivelse Indhold 1 Frederikssund forsyning... 2 1.1 Generelt... 2 1.2 Betalingsvedtægt... 2 1.3 Spildevandsforsyningsselskabets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Hvidbog med indsigelser og bemærkninger til forslag til tillæg til spildevandsplan for Hylleholtområdet i Faxe Ladeplads.

Hvidbog med indsigelser og bemærkninger til forslag til tillæg til spildevandsplan for Hylleholtområdet i Faxe Ladeplads. Hvidbog med indsigelser og bemærkninger til forslag til tillæg til spildevandsplan for Hylleholtområdet i Faxe Ladeplads. 1. Indkomne indsigelser og bemærkninger Faxe Kommune har modtaget 6 e-mails/breve

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 16 til Spildevandsplan Byggemodning til oplevelsescenter NaturKraft

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 16 til Spildevandsplan Byggemodning til oplevelsescenter NaturKraft R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 16 til Spildevandsplan 2010-2020 Byggemodning til oplevelsescenter NaturKraft Udarbejdet den 18. oktober 2017. Vedtaget i Byrådet den 13. marts 2018.

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010 2019. Indhold 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. REGNVANDSAFLEDNING FRA GAMMEL KLAUSDALSBROVEJ 4 4. FREMRYKNING AF KLOAKERING AF TIBBEVANGEN

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

Dine henvendelser vedrørende Syddjurs Kommune

Dine henvendelser vedrørende Syddjurs Kommune Peter Stenz Egestad Ahlvej 20 8400 Ebeltoft Dine henvendelser vedrørende Syddjurs Kommune 15. marts 2018 Du har den 2. januar 2015 rettet henvendelse til Statsforvaltningen vedrørende Syddjurs Kommune

Læs mere

Nyt kloakopland - Lille Valby Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan

Nyt kloakopland - Lille Valby Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan Nyt kloakopland - Lille Valby Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan 2007-2012 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 3 2 Lov- og plangrundlag 4 2.1 Lovgrundlag 4 2.2 Plangrundlag 4 3 Administrative forhold 6 3.1 Betalingsvedtægt

Læs mere

Tillæg nr. 6 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan. Vedr. Ændring af opland IG07 Igelsø fra separatkloakeret til spildevandskloakeret

Tillæg nr. 6 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan. Vedr. Ændring af opland IG07 Igelsø fra separatkloakeret til spildevandskloakeret Tillæg nr. 6 til Holbæk Kommunes Spildevandsplan Vedr. Ændring af opland IG07 Igelsø fra separatkloakeret til spildevandskloakeret Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. STATUS... 3 3. PLAN... 3 4. KLOAKERING...

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund

Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund Dato: 3-8-2015 Sags nr. 820-2015-39261 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg

Læs mere

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag)

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Indhold Beskrivelse Dette sammendrag af spildevandsplanen beskriver de forhold, der har direkte indvirkning på borgerne i de næste 12 år, med mest vægt

Læs mere

Spildevandskloakering i Liseleje Informationsmøde 04.04.2013

Spildevandskloakering i Liseleje Informationsmøde 04.04.2013 Informationsmøde 04.04.2013 1 Dagsorden 1. Velkomst v./ Finn Ellegaard a. Valg af ordstyrer og referent b. Introduktion 2. Lovgrundlag mv. for kloakeringen v./halsnæs Kommune Team Miljø 3. Spildevandskloakeringen

Læs mere

Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune

Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune Med virkning fra 15. august 2018 Indhold 1 Formål 2 Lovgrundlag 3 Gyldighedsområde 4 Benyttelsespligt 5 Adgangsforhold og indretning 6 Tømning

Læs mere

Naturstyrelsen har på denne baggrund udarbejdet vejledende svar til de mest hyppige spørgsmål om de nye regler.

Naturstyrelsen har på denne baggrund udarbejdet vejledende svar til de mest hyppige spørgsmål om de nye regler. NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4408-00265 Ref. ancma/todue Den 24. februar 2015 Spørgsmål og vejledende svar om regler om afdragsordninger og minimumsfrist i forbindelse med påbud

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44

Tillæg til Spildevandsplan for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44 Tillæg til Spildevandsplan 2012-2020 for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44 Dato: 18-05-2016 Sags nr. 820-2015-56456 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan...

Læs mere

NOTAT SVAR PÅ MILJØSTYRELSENS HENVENDELSE VEDR. GENNEMFØRELSE AF SPILDEVANDSINDSATS I VANDPLANERNE

NOTAT SVAR PÅ MILJØSTYRELSENS HENVENDELSE VEDR. GENNEMFØRELSE AF SPILDEVANDSINDSATS I VANDPLANERNE NOTAT 4. SEPTEMBER 2017 JOURNALNUMMER 06.00.05-G01-1-16 SKREVET AF HEIDI KJÆR SVAR PÅ MILJØSTYRELSENS HENVENDELSE VEDR. GENNEMFØRELSE AF SPILDEVANDSINDSATS I VANDPLANERNE 2009-2015 Stevns Kommune sender

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune

Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune Hjørring Kommune Tillæg til Spildevandsplaner for tidligere Hjørring Kommune, tidligere Hirtshals Kommune, tidligere Sindal Kommune samt tidligere Løkken-Vrå Kommune Tillæg 4 af 2017 Separatkloakering

Læs mere

Eventuelle spørgsmål, kommentar og bemærkninger til dette tillæg skal rettes til:

Eventuelle spørgsmål, kommentar og bemærkninger til dette tillæg skal rettes til: Tillæg til s spildevandsplan Endelig vedtagelse af tillæg nr. 4 til s spildevandsplan 2004 (gældende spildevandsplan for gl. ) for havekolonierne Skovbrynet, Ålund og Storåen. Procedure for vedtagelse,

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2017-2027 Juni 2017 Lolland Spildevandsplan 2017-2027 Vedtaget d. 22. juni 2017 Foto på forsiden: Erik Graham Lindstrøm & Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Det åbne land 4 6.1 Administrative

Læs mere

Tillæg 9 til Spildevandsplan

Tillæg 9 til Spildevandsplan Tillæg 9 til Spildevandsplan for Hedensted Kommune 2015-2020 Separering af kloaksystem og ophævelse af tilslutningspligt og ret for tag- og overfladevand for ejendomme på en del af Blæsbjergvej i Hedensted

Læs mere

Teknik og Miljø 2012. Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser private husstande

Teknik og Miljø 2012. Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser private husstande Teknik og Miljø 2012 Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser private husstande Indholdsfortegnelse Forord... 2 Indledning... 3 Generelle krav og regler... 5 Tidsfrister... 6 Udsættelse af påbud...

Læs mere

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund Nøddelund Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakering af Haveforeningen Islegaard

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakering af Haveforeningen Islegaard Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2010-2019 Kloakering af Haveforeningen Islegaard 1. august 2016 Indhold 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. KLOAKERING AF H/F ISLEGAARD 5 4. TIDSPLAN 6 5. ØKONOMI

Læs mere

Denne og tidligere vejledende svar kan også findes på Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dk.

Denne og tidligere vejledende svar kan også findes på Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dk. Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4408-00265 Ref. todue Den 23. april 2015 Spørgsmål og vejledende svar nr. 2 om regler om afdragsordninger og minimumsfrist i forbindelse med påbud om

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Horsens Kommunes påbud om lovliggørelse af forhold på Borgmestervej, Horsens

AFGØRELSE i klagesag om Horsens Kommunes påbud om lovliggørelse af forhold på Borgmestervej, Horsens 14. juni 2018 Sagsnr. NMK-33-03888 KlageID: 123540 ULJ-NH AFGØRELSE i klagesag om Horsens Kommunes påbud om lovliggørelse af forhold på Borgmestervej, Horsens Horsens Kommune har den 17. oktober 2016 givet

Læs mere

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Dato: 18. juni 2015 Sags nr. 820-2014-58070 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug Saxo Advokater Advokat Bjarne Aarup Håndværkervej 1 7120 Vejle Ø Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug 13. januar 2010 De har som advokat for Finn Franzen, Jesper Hyldenbrandt,

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 7 til Spildevandsplan Nicolinelund Opland FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2018 TIL XX.

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 7 til Spildevandsplan Nicolinelund Opland FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2018 TIL XX. SPILDEVANDSPLAN Tillæg 7 til Spildevandsplan 2012-2020 Nicolinelund 3.1-3.2. Opland 940.15 FORSLAG I HØRING FRA XX. XXX 2018 TIL XX. XXX 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1 Eksisterende plangrundlag...3

Læs mere

Regulativ TØMNINGSORDNING. for. for bundfældningstanke til husspildevand i Thisted Kommune

Regulativ TØMNINGSORDNING. for. for bundfældningstanke til husspildevand i Thisted Kommune Regulativ for TØMNINGSORDNING for bundfældningstanke til husspildevand i Thisted Kommune Gældende fra 1. januar 2012 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Lovgrundlag... s. 2 Formål... s. 2 Regulativet... s. 3 Almindelige

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune

Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune Lemvig Kommune har indført en fælles, obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke, idet afløbsinstallationernes renseeffektivitet

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing Udarbejdet den 5. oktober 2017 Vedtaget i Byrådet den 13. marts

Læs mere

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke Tårnby Kommune Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke 1 Indhold: side 1 Formål 3 2 Gyldighedsområde 3 3 Grundejerens forpligtelser 3 4 Tømning 5 5 Tilmelding og afmelding 6 6 Økonomi 6 7

Læs mere

Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune

Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune Dato Ansvarlig Sags ID. 19. juni 2012 Tins / sulu Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune 1 Formål. Kalundborg Kommune har indført obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke

Læs mere

Tillæg nr. 10 til spildevandsplan for Odder Kommune

Tillæg nr. 10 til spildevandsplan for Odder Kommune Tillæg nr. 10 til spildevandsplan 2001 2008 for Odder Kommune Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og indledning 2. Lovgrundlag 3. Miljøvurdering 4 Areal og ejerforhold 5. Ændring af kloakopland og kloakeringsprincip

Læs mere

Møde om kloakejerskab 6. marts 2018

Møde om kloakejerskab 6. marts 2018 Møde om kloakejerskab 6. marts 2018 1 Dagsorden 17:05 Velkomst v/ Henrik Correll, Fors A/S Om Fors A/S Selskabsdannelsen 2010 17.15 Spildevandsplanen v/ Niels Skov Olesen Lovning Hvad står der i spildevandsplanen

Læs mere

Hjørring Kommune. Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan. Tillæg 3 af 2019 Separatkloakering af Højene enge -1. etape Hjørring Nordøst.

Hjørring Kommune. Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan. Tillæg 3 af 2019 Separatkloakering af Højene enge -1. etape Hjørring Nordøst. Hjørring Kommune Tillæg til Hjørring Kommunes Spildevandsplan Tillæg 3 af 2019 Separatkloakering af Højene enge -1. etape Hjørring Nordøst. Udarbejdet den 4. marts 2019 Tillæg 4 af 2017 Separatkloakering.

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering ved Kongevejen og Højsagervej November 2013 Indhold 1 Indledning... 1 2 Grundlag... 1 3 Planforhold... 1 4 Dimensioneringsforudsætninger

Læs mere

Tillæg nr. 32 Spildevandsplan for Horsens Kommune

Tillæg nr. 32 Spildevandsplan for Horsens Kommune 1 INDLEDNING...2 2 PLANLÆGNINGSGRUNDLAG...2 2.1 LOVGRUNDLAG...2 2.2 MILJØVURDERING...2 3 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING...2 3.1 KOMMUNEPLANEN FOR HORSENS KOMMUNE...2 3.2 VANDOMRÅDEPLANERNE...2 3.3 FORTIDSMINDEBESKYTTELSESLINJE...3

Læs mere

Med regulativet fastsættes pligter og rettigheder for berørte grundejere, samt for Middelfart Spildevand.

Med regulativet fastsættes pligter og rettigheder for berørte grundejere, samt for Middelfart Spildevand. Bilag 3 TØMNINGSREGULATIV FOR BUNDFÆLDNINSTANKE Indhold 1 Formål 2 Lovgrundlag 3 Gyldighedsområde 4 Benyttelsespligt 5 Adgangsforhold og indretning 6 Tømning 7 Grundejers ansvar 8 Dispensation/fritagelse/af-

Læs mere

Tømningsregulativ for samleog bundfældningstanke

Tømningsregulativ for samleog bundfældningstanke Kongeåen ved Skodborghus Tømningsregulativ for samleog bundfældningstanke - med virkning fra 1. marts 2013 Indhold 1. Lovgrundlag, formål og omfang... 2 2. Vejen Forsynings organisering... 2 3. Definition

Læs mere

Separatkloakering på din vej

Separatkloakering på din vej Separatkloakering på din vej Lejre Forsyning Hvad er separatkloakering? Hvornår sker der hvad? Hvad skal du selv gøre? Hvorfor denne pjece? Formålet med denne pjece er at informere dig om, at både du og

Læs mere

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning Separering af regn - og spildevand Guldborgsund Forsyning Baggrunden for separering af regnog spildevand. For mange kommuner herunder Guldborgsund giver det en udfordring fordi kloakledningerne, der skal

Læs mere

SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ

SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ b Hvad er separatkloakering? b Hvornår sker der hvad? b Hvad skal du selv gøre? Hvorfor denne pjece? Formålet med denne pjece er at informere dig om, at både du og vi skal forbedre

Læs mere

Regulativ for tømning af private tanke til husspildevand i Esbjerg Kommune

Regulativ for tømning af private tanke til husspildevand i Esbjerg Kommune Regulativ for tømning af private tanke til husspildevand i Esbjerg Kommune 2013 Side 1 Indholdsfortegnelse Lovgrundlag... 3 Formål... 3 1. Almindelige bestemmelser... 3 1.1 Regulativets gyldighedsområde...

Læs mere

Borgermøde om Forslag til Spildevandsplan maj 2016 Forslag til spildevandsplan

Borgermøde om Forslag til Spildevandsplan maj 2016 Forslag til spildevandsplan Borgermøde om Forslag til Spildevandsplan 1 Dagsorden Velkommen v/ Udvalgsformand Martin Stokholm Status og nye planlagte spildevandstiltag v/ Lejre Kommune Hvad betyder det for den enkelte ejendom? v/

Læs mere

SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 1 GLATTRUP BÆK

SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 1 GLATTRUP BÆK SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 1 GLATTRUP BÆK INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Om dette tillæg 3 1.1 Politisk behandling og offentlig høring 3 2 Planlægningsgrundlaget 5 2.1 Miljøvurdering 5 3 Omfang af tillæg 6 3.1

Læs mere

Forslag til: Favrskov Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012. Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten

Forslag til: Favrskov Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012. Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten Forslag til: Favrskov Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012 Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten Marts 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 INDLEDNING... 3 1.1 Offentliggørelse og vedtagelse...3

Læs mere

ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG

ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 147408 ETABLERING AF NYT CENTRALRENSEANLÆG 1. BAGGRUND Gribskov Kommune har på en generalforsamling

Læs mere

Tillæg nr. 11 Spildevandsplan Vejen Kommune

Tillæg nr. 11 Spildevandsplan Vejen Kommune Tillæg nr. 11 Spildevandsplan 2008-2011 LAR på kommunens materielgård og genbrugsplads i Brørup Kongeåen ved Vejen Brørup Renseanlæg Drift og vedligehold Slamminiralisering Tillæg nr. 11 til Spildevandsplan

Læs mere

Forbedret spildevandsrensning åbent land

Forbedret spildevandsrensning åbent land Forbedret spildevandsrensning åbent land Orienteringsmøde 24. januar 2019 1. Baggrund for lovkravet om forbedret spildevandsrensning 2. Betydning for den enkelte grundejer / økonomi 3. Eksempler på renseløsninger

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. ejendomme i det åbne land

Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. ejendomme i det åbne land Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 8. september 2015 Journal nr. 15/3845 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. ejendomme i det åbne land - Ejendomme udpeget til indsats om forbedret rensning i

Læs mere