Indhold. 3F Als Nyt udgives af: 3F Als, Nørreled 33, Guderup 6430 Nordborg udkommer i medio marts, medio juni, medio september og medio december.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. 3F Als Nyt udgives af: 3F Als, Nørreled 33, Guderup 6430 Nordborg udkommer i medio marts, medio juni, medio september og medio december."

Transkript

1 Sølvmedalje Disney En glad vinder 3F Als 8. årgang Nr

2 3F Als Nyt udgives af: 3F Als, Nørreled 33, Guderup 6430 Nordborg udkommer i medio marts, medio juni, medio september og medio december. Redaktionen: Eva Christensen (EC) Gert Hulvej (GH) N. Marie Granholm (NMG) Susanna Clausen (SC) Käte Bonde (KB) Marita Geinitz (MG) ansvarshavende Oplag: 2450 Tryk: Grafisk Arbejde, Guderup. Sidste frist for indsendelse: 10. april 2012 Eftertryk tilladt med kildeangivelse Indhold Leder 3 Arbejdsløs - og hvad så? 5 En glad modtager 6 Pensionsdækning 7 Generalforsamling 8 Billigt kan blive dyrt 9 Vindere 9 Overenskomsten Skal /skal ikke 12 Jubilarer 13 Disney on ice 14 Vellykket lønforhandling 15 Find fem fejl 16 Når hobby bliver til arbejde 17 Når uheldet er ude 18 Rettelse 19 Pas på hovedet 20 Pensionsoversigt Udenlandske vikarer 22 Gavekort til Bøfhus 23 2 De lærde er ej altid de klogeste.

3 Leder Hold dog op hvor er der sket meget siden sidst. Huset Vi har fået bygget et nyt hus, og selv om vi i skrivende stund stadig mangler halvdelen af huset, så skulle alt være klart til generalforsamlingen, som holdes den 20 marts. Det har været en svært at finde ind til os - både for medlemmer og for postbuddet. Men alt det kommer på plads når HELE huset står der. Indtil da beklager vi forvirringen - og de mudrede sko man får når man besøger os. Regeringen Den nye regering er kommet i gang, og der er specielt en ting jeg vil rose dem for. Og det er at de har afskaffet prisloftet over AMU kurser for ledige. Det er ikke prisen der skal være afgørende for hvilke kurser der skal tages. Det der er afgørende, er hvor er der jobmuligheder, hvad skal den enkelte have af uddannelse for at komme tilbage i job. Det går godt - eller gør det? Det går rigtig godt for vore virksomheder i området. Den største virksomhed, Linak, kører rigtig godt og stabilt. De tjener penge, de får flere jobs i udlandet og kører stadig stabilt mandskabsmæssigt her i området. Jeg har stor respekt for Bent Jensen. Han 3 har en helt klar målsætning om at han vil tjene penge - og at han vil være her i området. Og begge dele lykkes for ham. Til stor glæde for ham selv, kommunen, 3F Als og ikke mindst medarbejderne. Så har vi også et par andre virksomheder der knap tjener så mange penge som Linak, men som på trods af omkostningerne, kraftigt arbejder på at beholde arbejdspladser i Danmark og her i området. Og så har vi virksomheder der genererer overskud som aldrig før. Beklageligvis er det de samme virksomheder der udflytter arbejdspladserne og åbenbart ikke har de store intentioner om at beholde arbejdspladserne i Danmark. Her er det åbenbart cool cash til aktionærene og intet andet der tæller. Vi har desværre også lige en afskedigelsessag kørende lige nu. Når jeg omtaler sagen her, så er det fordi den gør mig harm på flere måder. De har alle været der i rigtig mange år, mellem 25 og 40 år, og har passet deres arbejde hele tiden. Der er mange medarbejdere der på arbejdspladsen har en høj anciennitet, så det kan være svært (men stadig ikke umulig) at finde nogen med kort anciennitet. At medarbejderne har været der så længe er jo et udtryk for at det har været en god arbejdsplads og at man har været loyal overfor arbejdspladsen. Man har passet sit arbejde, specialiseret sig Hvis mennesket lærer af sine fejl, så er jeg i gang med en solid uddannelse.

4 og modtaget den sidemandsoplæring/ virksomhedsoplæring som skal til for at passe jobbet. Så man opfylder alle krav - man følger med i udviklingen, man bliver på pinden, man passer sit arbejde. Sjovt nok er det så lige præcis de ting man bliver klandret for i opsigelsen. Man har ikke været på uddannelse og man er ikke fleksibel. Så oveni afskedigelsen får man lige et ekstra gok i nøden. For mig er det virkelig tankevækkende at der ikke kommer reaktioner. Hvorfor er der ingen kollegaer der reager? Er man så vant til afskedigelser at man er blevet helt kold? Er man så bange for at det er ens egen tur næste gang? Eller er man bare ligeglad? Hvis man ikke får/giver noget opbakning, så er der ikke noget som helst de forandres. Hvorfor er der ikke nogen der snakker uddannelse? Gider medarbejderne ikke? Hvorfor insisterer virksomheden ikke, hvis behovet er der? Der er kun ganske få år til at der bliver mangel på arbejdskraft, det er vel også derfor ændringerne i efterlønnen tvinges igennem i en krisetid med høj arbejdsløshed. Hvorfor har virksomheden så ikke en strategi for at udvikle og fastholde nuværende medarbejdere til den kommende tid? Og hvorfor presser medarbejderne ikke på for at udvikle sig i jobbet, for dermed at bevare sin og kollegaernes arbejdsplads. Ja, jeg fatter det ikke.. Men jeg håber at vi kan få en god diskussion på vores generalforsamling den 20. marts. For hvis årsagen er at vi/i mangler værktøjer, så kan jeg love jer at vi vil lægge alle kræfter ind på at skaffe dem. Beskæftigelsen I de sidste måneder er tallene for ledighedstallene faldet. Det er de desværre ikke lige her i området. Vores ledighed er ikke faldet. Der foregår, som skrevet lidt længere oppe, afskedigelser på nogle af vore virksomheder. Men vi må håbe at fremgangen i beskæftigelsen også snart kommer til Als. Pas godt på jer selv og hinanden, vi ses til genrealforsamlingen Marita 4 Hvor har vi nosserne i det her problem, så vi har noget at tage fat om?

5 Arbejdsløs og hvad så? Jeg blev færdig som ernæringsassistent den Der er mange der spørger hvad er en ernæringsassistent og hvad laver de? På opfordring skriver jeg om den uddannelse jeg lige har taget. Det havde jeg stor lyst til, så nu er det min tur til at skrive en artikel til bladet. Ernæringsassistenter arbejder med at tilberede og anrette kolde og varme retter i storkøkkener på sygehuse, plejehjem, dag- og døgninstitutioner, men også på kostskoler og i kantiner til beboere, patienter og klienter. For en ernæringsassistent indgår ernæringsaspektet med fedtbegrænsninger, vitamin og proteinindhold og hensynstagning til diæter, allergi og intolerancer indgår også i planlægningen, egenkontrol og rengøring er også en del af arbejdet. Hvor lang tid tager udannelsen? Selve uddannelsen tager 3 år, men man har mulighed for at få merit hvis man har en anden faglig uddannelse inden for levningsmiddel eller man har arbejdet inden for faget i mindst 2 år eller andet relevant arbejde. For at få den rette udannelsesplan og for at se hvor meget merit man kan få skal man kontakte EUC Syd i Åbenrå og få lavet en uddannelsesplan. Min vej til udannelsen: Jeg blev fyret efter 3 år på Danfoss i kantinen og 2 år hos Syd Energi Danmark i kantinen som ufaglært, men har en faglig uddannelse som butiksslagter. Men jeg havde ingen papirer på mit kunnen i køkken/ kantine og hvad gør man så? Ja, man undersøger mulighederne for at tage en udannelse så jeg kunne få papir på det og går i gang, først 6 ugers selvvalgt kursus, hvor jeg valgte et kursus der hed Mad til mennesker. Jeg fik lavet en uddannelsesplan for at se hvor meget merit jeg kunne få. Jeg fik så meget merit at jeg kun skulle på skole og sprang praktikken over så jeg behøvede ikke en lærer/praktik plads. Jeg har så været på skole 3 gange 10 uger og kunne så slutte af den Afslutningen var at gå op til en svendeprøve som jeg bestod med rene 12 taller og fik højeste udmærkelse som er en sølvmedalje. Da jeg var så heldig at kunne komme under de globaliseringsmidler der blev givet til nogle kommuner fik jeg dagpenge under uddannelsen og det er jeg super glad for. Man skal ikke give op efter en fyring, men komme på banen og undersøge hvad har jeg af muligheder og grib de muligheder der er. 5 Slankekur er, når man vil gøre myg af en elefant.

6 Fra EUC Syds hjemmeside d : En glad modtager Gitte Hoeg opnåede sølvmedalje, som er absolut topkarakter. Medaljen gives for karakteren 12 i de 3 discipliner, som eleverne skal til prøve i. Der kan ikke opnås andre udmærkelser i dette fag. Jeg har været så heldig at få et langt vikarjob efter endt uddannelse på Augustenborg sygehus i slotskøkkenet. Men man skal selv gøre noget, for det ingen kommer til dig med den færdige startpakke. Håber det kan give jer stof til eftertanke og komme i gang med noget det nytter. Til sidst vil jeg lige skrive et lille sjovt citat som vi alle kan tænke over. Man er hvad man spiser: Stod lige og kiggede mig i spejlet og begyndte at tænke på sætningen: min krop er mit tempel.!-spekulerer så bare lige på: hvor blev det bygget? Og hvem har bygget det- Hvem fanden har godkendt til bygningen?!- og hvor i hede hule er pedellen, som står for vedligeholdelsen, blevet af?! Pedellen som er mig selv har skylden! Hvad kan jeg da gøre!!!!!!!!! Gitte Hoeg Susanne Aarup Dahse blev den glade modtager af et gavekort til Jensens Bøfhus for sin artikel i sidste nummer af Als-Nyt. Susanne deltog sammen med 80 andre 3F ere i vores klubkonference på Dyvig badehotel. Her blev hun så begejstret for hele forløbet, at hun måtte nedfælde det på papir. Det sendte hun heldigvis til Marita som satte det i bladet og dette udløste altså et gavekort. Konferencen sluttede med et forrygende foredrag af Amin Jensen som bla. fortalte om sit livs hårdeste tur op ad Kilimanjaro, og bagefter fik Susanne svar på flere spørgsmål af Amin om hans tur. Når der er deadline på dette blad, er Susanne sammen med veninden Marie nemlig selv på vej op ad bjerget. Måske kommer der en lille historie om det i næste blad Tillykke fra redaktionen 6 Du kan leve dit liv på to måder: Enten som om intet er et mirakel. Eller som om alting er et mirakel.

7 Pensionsdækning på min arbejdsplads Efter at folketinget har besluttet at gøre efterlønsordningen ringere, ja efter min mening har de afskaffet den, er det ikke blevet mindre vigtigt at spare op til sin alderdom. På det danske arbejdsmarked har det i en lang årrække været aftalt i overenskomsterne at der skal indbetales til en pensionsordning og jeg vil gerne allerede her understrege at det er aftalt i overenskomsterne og ikke lovbestemt. Hvor meget der bliver indbetalt til pension er forskelligt alt afhængigt hvilken overenskomst vi snakker om, men de fleste overenskomster er ved at være oppe på 12 % for med 1/3 til dig og 2/3 til din arbejdsgiver. Allerede her bør du finde din lønseddel frem og se om der bliver indbetalt til din kommende alderdom og dernæst undersøge om der så også bliver indbetalt til et pensionsselskab. Udover at der bliver indbetalt til din kommende alderdom er der også en række forsikring indbygget i ordningerne. Førtidspensionering Kritisk sygdom Dødsfaldssum til efterladte Sundhedsordning Hvad din pension indeholder, kan du se nærmere på www. pension.dk eller www. industrienspension.dk Har du pension? Eller er du i tvivl så kontakt Kim eller Lars i afdelingen og de vil hjælpe dig med at finde ud af det. Lars Rasmussen Faglig sekretær De pensionsselskaber der bliver indbetalt til på det danske arbejdsmarked er PensionDanmark og Industriens Pension, dem kan du kontakte og forhøre dig nærmere. Men ellers skulle du i dette tidlige forår have modtaget en årsopgørelse fra dem. Hvorfor er det vigtigt at have en pensionsordning? 7 Rigdom er bedre end fattigdom - om ikke andet, så af økonomiske årsager.

8 Ordinær generalforsamling Tirsdag den 20. marts 2012 kl i afdelingens nye lokaler Dagsorden: 1. Velkomst 2. Valg af dirigent 3. Valg af stemmeudvalg 4. Beretning 5. Regnskab 6. Kontingent 7. Indkomne forslag 8. Valg i henhold til afdelingens love. 9. Eventuelt 10. Protokol Eventuelle forslag til punkt 7 + 8, skal være afdelingen skriftlig i hænde senest onsdag den 13. marts 2012 med posten. Endelig dagsorden kan hentes de samme steder 4 dage før generalforsamlingen. Beretningen og regnskab kan læses på hjemmesiden eller hentes i afdelingen. Medlemskab kontrolleres ved indgangen. Tilmelding til spisning senest tirsdag d. 16. marts 2012, på telefon , via hjemmesiden eller på Der vil blive trukket lod om tre flotte præmier blandt de tilstedeværende.. På bestyrelsens vegne Marita Geinitz Formand 8 Et flyvende rygte har aldrig besvær med at finde en landingsplads.

9 Billigt kan blive meget dyrt Kortvarig flirt med Det Faglige Hus kostede over kroner. Meld dig ud af HK (LO-forbund) og ind i Det Faglige Hus. Så kan du spare på kontingentet. Sådan lød det gode råd, fra en privatøkonomisk rådgiver. For at spare penge på kontingentet, satte han mange penge over styr. Billigt kan blive meget dyrt! Vinderne Find fem fejl: 1. præmie Jette Thonnesen Fribjerg25, Nordborg 2. præmie Haakon Krogh Tingholm58, Nordborg 3. præmie Karina Lund Primulavej 24, Sønderborg Vil du vide mere omkring hvor galt det kan gå, se mere på NN Vi ønsker tillykke med gevinsten. Præmierne kan afhentes i afdelingen. 9 Hvis du ikke kan bide fra dig, så lad være at vise tænder.

10 Overenskomst 2012 Så er vi igen midt i overenskomstforhandlinger. I den forbindelse er vi i afd. i gang med at ringe rundt til medlemmerne omkring deres ansættelsesforhold. Dette fordi at mange har skiftet job i den forgangne tid, og så ikke automatisk får den rigtige jobkode i systemet. Derved risikerer man at få en forkert stemmeseddel, hvis man arbejder som chauffør men står registeret som værende på fabrik. Selv om det har været svært i disse krisetider at forhandle overenskomst, så er der dog kommet et resultat ud af det som man nok efter nærmere overvejelser kan stå inde for. F.eks. lønstigninger på 1.3 % pr. år, og lidt bedre for lærlinge. Bedre vilkår på barselsområdet = større fleksibilitet, mulighed for at etablere seniorordning 5 år før den aktuelle pensionsalder, og man får ret til fuld løn under sygdom efter 6 måneder. Ligeledes er fratrædelsesgodtgørelsen for lavtlønnede forbedret. Har i spørgsmål til forhandlingsresultatet så spørg jeres tillidsrepræsentant eller ring i afdelingen. Det har været svært, meget svært, at få en overenskomst igennem der tilgodeser alle, derfor skal man også se på forhandlingsresultatet som en helhed. Se på det, diskuter det gerne med kolleger og familie, og stem så. Det er meget vigtigt at stemme, for det er eneste mulighed for at få indflydelse. Et snævert ja eller et snævert nej. Giver ikke et retvisende billede af vores mening om overenskomsten. Man kan stemme på flere forskellige måder: Pr. brev, via sms, ved at ringe, på internettet, og man kan aflever sin stemmeseddel i afdelingen, så sørger vi for at den kommer rettidigt af sted. Og selv om man stemmer flere gange, så er det den sidste stemme der tæller. Herfra skal der så bare lyde et stort HUSK NU AT STEMME kun herved får du indflydelse. Kim Christiansen Faglig sekretær Ja til finansskat Cevea Flere end 60 procent af danskerne mener, at øgede skatter til millionærer og banker skal betale regningen for den økonomiske krise. To ud af tre med en indkomst mellem kroner om året deler den opfattelse. Omtrent hver tredje mener, at forkortet dagpengeperiode, afskaffelse af efterløn og generelt forringet velfærd skal betale regningen. Endelig mener halvdelen, at vi alle skal arbejde mere for at komme ud af krisen. Det viser en ny undersøgelse fra Tænketanken Cevea. 10 Ubeslutsomhed kan være skæbnesvanger

11 Din fagforening og din chef forhandler lige nu overenskomst. En overenskomst indeholder bestemmelser om blandt andet løn, fridage, arbejdstid, arbejdstøj og meget mere, som har indflydelse på dig og dit arbejde. Som medlem af en fagforening bør du stemme, når du får stemmekortet ind af døren, og det kan du gøre på sms, telefon, personligt, brev og via internettet. Læs mere på mere her facebook.dk/3fungdom 11 Larm er et velegnet middel til at overdøve samvittighedens røst.

12 Skal/skal ikke? Afdelingen får mange spørgsmål om tilbagebetaling af efterlønsbidrag. Vi kan ikke råde i disse spørgsmål, kun vejlede. Det er op til den enkelte om at beslutte om man vil melde sig fra efterlønsordningen og få det indbetalte bidrag tilbage. Vi kan dog oplyse om konsekvenserne. Framelder du dig efterlønsordningen, mister du retten til 3 ting: Du mister retten til efterløn. Du mister retten til en eventuel optjening af skattefri præmie op til kr. (2012) Du mister retten til fleksydelse efter lov om fleksydelse Du mister retten til at få et seniorjob. Seniorjob er en sikring af ledige, der opbruger deres dagpengeret tidligst 5 år før retten til efterlønnen indtræder. Normalt er ledige, der opbruger retten til dagpenge, henvist til at søge kontanthjælp. Har du efterlønsret indenfor de næste 5 år efter du har opbrugt din dagpengeret, vil du i stedet for at blive henvist til bistandshjælp, kunne få et seniorjob. Dette er en ikke uvæsentlig sikring af vores ældre ledige. For at du kan tage stilling til, om du skal udmelde dig af efterlønsordningen, skal du have beregnet, hvor meget du eventuelt kan få i efterløn og sammenligne det med det du kan få tilbagebetalt i efterlønsbidrag. På beskæftigelsesministeriets hjemmeside www. bm.dk eller kan du indtaste din alder og beregne hvad du kan få i efterløn. Du kan også indtaste eventuelle pensioner du har, og se hvad der modregnes i efterlønnen. Skattefri udbetaling af dine efterlønsbidrag fra og med den 2. april I perioden fra den 2. april 2012 til den 1. oktober 2012 (begge dage inkl.) får du mulighed for at få det efterlønsbidrag du har indbetalt, fra du startede med at indbetale til ordningen og til og med den 15. maj 2011, udbetalt skattefrit. Efterlønsbidrag der er indbetalt fra og med den 16. maj 2011, udbetales også, men skal fradrages 30 % i afgift. Hanne Petersen A-kasseleder Betalt efterlønsbidrag fra Hvor meget kan du få udbetalt skattefrit Efterlønsbidrag er først indbetalt som et særskilt bidrag fra Før den tid betalte man kun a- kassebidrag. Min kone er meget kontant mens jeg sådan nærmest er lidt på afbetaling.

13 Jubilarer 10 år: Dortehe Lorensen Agnes Catrine Hansen Harry Clausen Per Lund Charlotte Grandt Helle Vejlin Linda Petersen Brian Hjortlund Magrethe Nilesen Dorthe Lassen Brian Kjeldgaard Dahl Else-Marie Carstens Shanthy Naguleswaran Seval Sahin 25 år: Nina Schmidt Lone Kahr Knudsen Hanne Hansen Karsten S. Hansen Bettina Majbrit Thorup Margit Staub Sussie Dorst Brügel Dorthe Wriborg Nissen Birgit Bay Fravsbøl Ahmet Abrak Pia M. Hansen Dam Freddi Paulsen Connie Christensen Christine Jacobsen Hanne Holm Hansen Anne Grethe Hansen Solvejg Haahr Gaby Bech Bak Karin Hansen Cathrine Mary Petersen Randi Nielson 40 år Annemarie Petersen Anker Jepsen 50 år: Kristian Bredahl Vi ønsker alle vore jubilarer rigtig hjertelig tillykke. Finder sig i dårligere arbejdsforhold Under højkonjunkturen i 2007 ønskede næsten hver anden, som søgte andet arbejde, bedre arbejdsforhold som for eksempel kortere transporttid, højere løn eller bedre arbejdstider. I dag er det kun hver tredje som ønsker andet arbejde af ovennævnte grunde. Til gengæld søger dobbelt så mange andet arbejde, fordi de tror eller ved, at deres nuværende job vil ophøre. Det viser tal fra Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse (AKU). 13 Husk at du er enestående - ligesom enhver anden.

14 Disney on Ice Helte & Prinsesser På opfordring fra vores medlemmer, besluttede Aktivitetsudvalget at arrangere en tur til Disney on Ice i Odense, lørdag den 18. februar. Kl var der afgang fra vores pavillon på Nørreled 33, hvor GF Taxi og Busser var klar til at transportere os til Odense. Efter ca. en ½ time kørsel serverede Marita og Hanne kaffe, te og rundstykker i bussen. Klokken godt 10 ankom vi til Odense Stadium Arena hvor showet skulle foregå. Inde i Arenaens forhal, var der masse af aktivitet. Der var boder alle vegne hvor man kunne købe forskellige Disney ting som dyr, dukker, slik m.m. Endelig startede det fantastiske is show, hvor der var musik, sang og dansk tale til alle numrene. Der var bygget en flot kulisse og mange af de kendte og elskede Disney figurer optrådte. Fedtmule, Mickey Mouse og Minnie, Aladdin, Snehvide og de syv små dværge, Askepot, Den lille Havfrue for blot at nævne nogle af de flotte Mickey og Minnie Mouse til bal på slottet. skøjtenumre. I den store finale kom Klokkeblomst kørende ind på isen i den smukkeste karret samtidig med et storslået fyrværkeri blev affyret fra kareten. Det afgav en masse røg og pludselig lød der i højtalerne ar der var opstået en uventet situation og alle bedes forlade Arenaen. Det blev en lidt dramatisk afslutning på showet, men publikum forholdt sig ro og gik mod udgangen. Historien melder ikke hvad der gik galt, men gættet er at det var en røgalarm, der gik i gang på grund af fyrværkeriet. Efter 2 timer med dejlig underholdning gik vi tilbage til bussen i øsende regnvejr. I bussen var det nu tid til at blive trakteret med dejlige sandwich og øl og vand og så var vi parate til at vende snuden hjem ad til Guderup, hvor vi var ved 16 tiden og takkede af efter en suveræn dejlig dag. Elsebeth Andersen Alladin og Jasmin på vej til et helt nyt liv 14 Kun med hjertet kan man se rigtigt.. det væsentlige er altid usynligt for øjet.

15 Endnu en vellykket lønforhandling Lønforhandling på Augustenborg sygehus for rengøringspersonalet gav kr. I overenskomsten for 2011 for de regionalt ansatte, heriblandt vores medlemmer på Augustenborg sygehus, var der som bekendt ikke afsat penge til lønforhandlinger. At der ikke er afsat midler til løn i overenskomsten gør ikke, at vi ikke kan kræve en lønforhandling og i juni måned 2011 tog jeg kontakt til sygehuset og efter et par rykkerskrivelser og en trussel om at indbringe sagen til forbundet kom der gang i forhandlingerne. Det viste sig at der foruden 20 piger her i Augustenborg også var 10 ansat i Hviding der skulle forhandles for. Jeg tog derfor kontakt til min kollega Ulla Fogh i 3F Kongeåen og sammen gik vi i gang med de til tider lidt svære forhandlinger. Med de nævnte aftaler er det blevet nemmere for den ansatte at se sig selv i lønsystemet og vores tillidsrepr har betydeligt nemmere ved at forhandle i fremtiden og ikke mindst ved nyansættelser. I et år hvor der ikke var afsat midler til lokalforhandling fik jeg sammen med Ulla fra Kongeåen forhandlet kr ,- fordelt på 30 assistenter, et resultat som vi var godt tilfredse med. Lars Rasmussen Faglig sekretær Sammen med Ulla fik jeg skabt et overblik over hvordan lønnen for de enkelte ansatte var sammensat. Vi blev hurtigt enige med regionens forhandler om at vi ville lave en forhåndsaftale/lønprofiler for pigerne, hvilket så ville betyder at de aftaler der var for den enkelte ville bortfalde, dog uden at der var nogen som ville gå ned i løn. I december 2011 blev vi enige med region Syddanmark om at lave 5 forhåndsaftaler. Psykiatritillæg Uddannelsestillæg Hovedrengøring Stedfortræder Ansvarlig for Linned m.m 15 Det kan da godt være, jeg er blevet lidt tynd i toppen; men der er stadig saft i roen.

16 Find fem fejl Navn: Adresse: Cpr.nr.: Løsningen afleveres til 3F Als, Nørreled 33, Guderup, 6430 Nordborg, senest den 10. april Hvis du ikke kan nænne at klippe i bladet, er det i orden at tage en fotokopi. EC 16 Den der griber nuet holder i evigheden i sin hånd.

17 Når hobby bliver til arbejde Sidder her og prøver på at skrive til 3f Als bladet for sidste gang, som medlem af bladudvalget. Et bladudvalg, jeg har været del af siden 1993, hvor KAD startede Soluret. På en måde er der så mange ting, som sker i vores samfund, der kunne bruge et par ord. Men i grunden er det jo ikke jer som er medlem i afdelingen som har brug for en opsang. Det er dem der ikke mener at der ikke er behov for den etablerede fagbevægelse, som jeg har lyst til at give et par ord med på vejen. Men det nytter jo heller ikke rigtig noget, for de får jo ikke bladet. I september 1991 blev jeg valgt til tillidsdame i Danfoss Gråsten. På det tidspunkt var organisationsprocenten i Danmark ca. 93 %. I det 3F fagblad som kom for en uges tid siden kunne jeg læse at organisationsprocenten nu er på 65 % i Danmark, Træls! Når jeg spørger folk hvorfor de melder sig ud, så siger de enten at det er fordi det er for dyrt, eller at vi intet gør for dem. For dyrt ja det er dyrt men det bliver endnu dyrere ikke at bibeholde fagbevægelsen. Hvis vi kommer under 50 % så har vi ingen overenskomst mere, og selv om forhandlingerne i år ikke giver ret meget, så se jer rundt i Europa, i flere lande får de intet eller de må endda gå ned i løn. Ja, nu skal jeg jo passe på hvad jeg siger, vi har jo ikke haft lokalforhandlingerne endnu. I skrivende stund er overenskomsten ikke vedtaget endnu, så hvem ved hvad der skal ske i vores lille land. Indtil 1. april er jeg ansat på Danfoss A/S og på 17 den virksomhed er det ikke mange procent, som har valgt at stå udenfor fagbevægelsen og det er rigtig godt. Når vi som Fællesklub skal forhandle løn- og arbejdsvilkår så kan ledelsen ikke påstå at vi ikke har ret mange med. Siden 2008 har vi mistet mange arbejdspladser i Danfoss A/S. Der er dog gudskelov en stor del som stadig har arbejde, men nu hos det firma, som Danfoss har outsourcet til. Fællesklubben på Danfoss Nordborg har mistet 2/3 medlemmer i løbet af de sidste 7 år, og vi da godt mærke at det svækker. For de produktionsmedarbejdere som er tilbage, er mere eller mindre utrygge i deres ansættelsesforhold, kan jeg fornemme. Og jeg forstår det så godt. Hvad finder ledelsen på næste gang? Skal der flyttes endnu flere arbejdspladser til Kina - Indien eller Østeuropa? Jeg kan heldigvis ikke svare på dette, men jeg kan da have mine anelser. Det er økonomien der styrer, og ikke kun på privatplan, men særdeles på de danske virksomheder. Jeg har valgt at stoppe på Danfoss for så at få mere indflydelse på min hverdag og for at være selvstændig. Jeg overtog sammen med min mand Naldmose Strand Camping ved Fynshav 1. januar, og da sæsonen starter til påske, er det på tide at sige farvel til arbejdet i og for fagbevægelsen. Efter næsten 20 år må der gerne komme friske kræfter til. Tak for den tillid, som mange har vist mig gennem de sidste 19 år, så jeg kunne være en del af først KAD Nordals og siden F Als bestyrelser. Jeg har lært meget, og meget af det kan jeg bruge til mit videre virke på campingpladsen, som jo også har med mennesker at gøre og servicering af samme. EC Livets store spring kan også tages i små hop.

18 Når uheldet er ude Inden for mange overenskomster er det aftalt, at yngre lærlinge/elever, skal omfattes af en forsikring, der betales af arbejdsgiveren. Som virksomhed er det vigtigt at sikre sig, at medarbejdere og lærlinge/elever har den rigtige dækning. Er uheldet ude, og lærlingen kommer til skade, er virksomheden erstatningspligtig, hvis forsikringsforholdene ikke opfylder overenskomsten. Der kan for de enkelte overenskomster være forskellige regler for hvornår eleven/lærlingen skal være omfattet af forsikringsordningen. Det er din arbejdsgiver der skal tilmelde dig ordningen og ene og alene hans ansvar, men du gør dig selv en god tjeneste at spørge din arbejdsgiver om han har fået det gjort eller du kan ringe til 3F Als og vi vil hjælpe dig, eller du kan vise ham dette blad. Når du er tilmeldt forsikringsordningen sender PensionDanmark et brev til dig. I brevet fortæller PensionDanmark nærmere om forsikringsdækningerne. PensionDanmark fortæller også om, hvad du skal gøre, hvis du kommer til skade. Elever indenfor Gartneri, land- og skovbrug samt dyrepassere Løbende årlig pension ved førtidspension kr. Engangsbeløb ved dødsfald kr. Engangsbeløb ved visse kritiske sygdomme kr. PensionDanmark Sundhedsforsikring Elever indenfor hotel og restauration. Her er det gældende at du skal have sammenlagt 12 måneders anciennitet inden for de forudgående 5 år inden for området. Er du i tvivl så kontakt 3F Als. Forsikringen indeholder: Engangsbeløb ved førtidspension kr. Løbende årlig pension ved førtidspension kr. Engangsbeløb ved dødsfald kr. Engangsbeløb ved visse kritiske sygdomme kr. Elever indenfor anlægsgartnere Engangsbeløb ved førtidspension kr. Engangsbeløb ved dødsfald kr. Løbende årlig pension ved førtidspension kr. Engangsbeløb ved visse kritiske sygdomme kr. Elever indenfor byggeri Løbende årlig pension ved førtidspension kr. Engangsbeløb ved dødsfald kr. Engangsbeløb ved visse kritiske sygdomme kr. PensionDanmark Sundhedsforsikring Elever inden for lager og transport Engangsbeløb ved førtidspension kr. Løbende årlig pension ved førtidspension kr. Engangsbeløb ved dødsfald kr. Engangsbeløb ved visse kritiske sygdomme kr. PensionDanmark Sundhedsordning Det skal understreges at elever, når de er i gang med en erhvervsuddannelse, altid er omfattet af overenskomsten på det gældende område uanset om arbejdsgiver er medlem af en arbejdsgiverforening. 18 Livet er ikke noget tv, hvor vi kan skifte kanal, så snart det, der foregår, ikke rigtig fænger.

19 Sundhedsordningen i PensionDanmark er stadig skattefritaget Med den nye finanslovsaftale afskaffes skattefradraget for sundhedsforsikringer. Men det påvirker ikke medlemmer med sundhedsordning i PensionDanmark. Sundhedsordningen i PensionDanmark giver adgang til forebyggende behandling ved problemer og gener i led, muskler og sener, der stammer fra jobbet. Behandlingerne foregår hos en fysioterapeut, kiropraktor, massør eller zoneterapeut. Netop fordi der er tale om forebyggende behandlinger af arbejdsrelaterede problemer, der bliver taget i opløbet, vil PensionDanmark Sundhedsordning fortsat være skattefritaget. Det fastslog Skatterådet tilbage i 2004, og den afgørelse bliver der ikke ændret ved. Forskel på sundhedsordning og sundhedsforsikring Medlemmer, der har en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring på deres virksomhed, som fx giver adgang til operationer på privathospitaler, skal fremover betale skat af værdien. Har sundhedsforsikringen fx en værdi af kr., skal der betales ca kr. om året i skat, hvis man betaler topskat. For de, der kun betaler bundskat, er skatteregningen på ca. 750 kr. årligt. Læs mere om sundhedsordningen i PensionDanmark på pension.dk/sundhed. Rettelse I sidste nummer i artiklen Er du rigtig organiseret ha der indsneget sig en fejl. I afsnittet : Når du er medlem af 3F, er der også en lang række fordele. Foruden alt det der har med overenskomster og sikkerhed at gøre, er der altid en masse sociale tilbud, i form af foredrag, konferencer, kurser og mere fritidsprægede aktiviteter. Desuden kan du også her få hjælp til kiropraktor, fysioterapeut og zoneterapeut for 500 kr. årligt, når du har udnyttet din mulighed for tilskud i Hjælpekassen. HaHer Skal de 500 kr. rettes til 600 kr. Det er dette skattepligtige beløb man kan få i tilskud til ovennævnte behandlinger. Beløbet er vedtaget på en generalforsamling, og det er også her det kan ændres. MG 19 Forhindringer er de ting, man ser, når man fjerner sine øjne fra målet.

20 Pas på hovedet I afdelingen får vi sommetider et anonymt tip om at der bliver arbejdet ulovligt rundt omkring. Det kan være udenlandske arbejdere, hvor man kan være i tvivl om de får den rigtige løn, eller om de betaler skat. Det kan også være at der er tvivl om at arbejdsmiljøloven overholdes. Vi fik i afdelingen et sådant tip om, at man i vores område var ved at nedrive en ældre ejendom ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft, og der var tvivl om hvorvidt de havde den rigtige løn. Vi tog på arbejdspladsbesøg, så bygningen de var ved ar rive ned, og var straks klar over at her var noget galt. Ingen afspærring, ingen stillads, men desværre heller ingen medarbejdere. Først tredje gang traf vi nogen på pladsen, 2 polakker og en dansker der var i praktik. Vi fik en snak omkring lønforhold, som polakkerne ikke kunne svare på, for pludselig kunne de ikke tale hverken tysk eller engelsk. Medens vi stod der fjernede de en bjælke over en port, denne faldt ned og var lige ved at ramme dem. Besøget resulterede i at vi sendte billeder af arbejdsstedet til Arbejdstilsynet, som var forbi på stedet dagen efter. Samtidig fik vi fat i vores byggepladspatrulje, der så kommer forbi med en tolk, således at vi kan sørge for at der er ordentlige løn- og arbejdsforhold. Skulle du ligge inde med oplysninger af lignende karakter er vi altid parat til at undersøge sagen, og du skal ikke være i tvivl om at vi naturligvis behandler din henvendelse anonymt, hvis du ønsker det. Kim Christiansen Faglig sekretær 20 Endelig lys for enden af tunnellen...bare det ikke er et modkørende tog.

21 Pensionsoversigt 2011: Har du det rigtige sikkerhedsnet? Omkring den 1. marts modtager du den årlige pensionsoversigt fra PensionDanmark. Brug lejligheden til at tjekke, om forsikringerne stadig matcher dine behov. Har I råd til at blive boende, hvis du bliver førtidspensionist? Og arver din familie nok til, at økonomien kan løbe rundt, hvis du dør? Når du modtager den årlige pensionsoversigt fra PensionDanmark omkring den 1. marts, er det en oplagt anledning til at tjekke, hvordan du og din familie er sikret, hvis uheldet er ude. For selvom forsikringerne ved førtidspension, visse kritiske sygdomme og dødsfald som udgangspunkt passer til de fleste medlemmer, så ændrer mange også behov i løbet af livet, hvilket kan gøre det nødvendigt at tilpasse forsikringerne. Det kan fx være, hvis du bliver gift, skilt, får børn eller køber hus. Pensionsoversigten er en god lejlighed til at gå dine forsikringer efter i sømmene. Hvor meget voksede din pension? I oversigten kan du desuden se, hvor meget der blev indbetalt til din opsparing i 2011, og hvor god PensionDanmark var til at forrente dine penge. fremsende breve til dig elektronisk. På den måde kan du altid finde papirerne fra PensionDanmark. Breve og pensionsoversigter bliver lagt ind i din indbakke under Din Egen Pension på pension. dk/dinegenpension eller i e-boks, hvis du har valgt dette. Hvis du indtaster din adresse eller mobilnummer under kontaktoplysninger på Din Egen Pension, får du besked, hver gang der er ny post til dig. FAKTA PensionDanmark A/S administrerer overenskomst- og virksomhedsaftalte arbejdsmarkedspensioner, sundhedsordninger og uddannelsesfonde for medlemmer beskæftiget i private og offentlige virksomheder. PensionDanmark er et kundeejet selskab, hvor hele overskuddet går til medlemmerne. Præmieindtægterne udgjorde i ,4 mia. kr., og medlemmernes samlede opsparing har rundet 115 mia. kr. Læs mere på pension.dk PensionDanmark fik i 2011 et flot investeringsafkast, som betyder, at de 65-årige medlemmer fik forrentet pensionsopsparingen med 11,7 pct. før skat, mens medlemmer under 41 år fik en forrentning på 8,2 pct. Dine breve bliver nu også elektroniske PensionDanmark vil fra den 1. juni 2012 også 21 Du vil ikke få dårlig mave af at sluge din egen stolthed.

22 Fortsat fra Lederen side 3 Dette er eksempel på hvordan der handles med mennesker. Tak til den arbejdsgiver der sagde NEJ Tak til dette tilbud og underrettede os. Dette brev er bare et eksempel på hvad der sker når der ikke er overenskomst på arbejdsmarkedet. Og det er jo ikke kun en trussel på det pågældende arbejdssted. Det er simpelthen folk der handler med mennesker og dermed er med til at presse lønnen ned - og til at arbejdsløsheden stiger. Hvis der vel og mærke findes brådne kar blandt arbejdsgiverne. Men det er dit og mit ansvar at de folk der kommer herop, uanset om det er frivilligt eller som en del af udnyttelse, kommer til at arbejde efter danske løn- og arbejdsforhold. Både for vores skyld, men lige så meget for deres skyld. 22 Den, der ikke tror på mirakler, er ikke realist!

23 Få et GAVEKORT til Jensens Bøfhus Skriv en artikel her til bladet om din arbejdsplads, eller skriv om en god kollega. Eller måske har du en særlig oplevelse fra dit arbejdsliv (nuværende eller tidligere), som du gerne vil dele med os andre. Vi hjælper dig gerne med at skrive. Vi belønner dit bidrag med et gavekort på 300,- kr. til Jensens Bøfhus. Send os dit bidrag på mail eller med posten. Vedhæft gerne billeder, helst digital. Send til 3F Als, Nørreled 33, 6430 Nordborg eller Hvis du har emner, du gerne vil have belyst her i bladet, så kontakt en fra redaktionen (se side 2). Redaktionen forbeholder sig ret til at vælge mellem de indkomne artikler. 23 Hvorfor have sixpack - når man kan have vaskebalje.

24 ID-nr.: F Als Nørreled 33, Guderup 6430 Nordborg tlf fax Åbningstider mandag tirsdag onsdag torsdag fredag

Velkommen i Industriens Pension

Velkommen i Industriens Pension Velkommen i Industriens Pension 2014 Se, hvad du kan få udbetalt Du kan nemt få overblik over, hvor mange penge du kan få udbetalt fra os: > Se det på dit årlige pensionsoverblik. > Se det under log ind

Læs mere

Skal du hæve din efterløn eller ej?

Skal du hæve din efterløn eller ej? Skal du hæve din efterløn eller ej? Netop nu sender a-kasserne brev ud til alle de medlemmer, der har betalt ind til efterlønnen. Fra 1. april og seks måneder frem har alle, der har sparet op til at kunne

Læs mere

Skal du hæve din efterløn?

Skal du hæve din efterløn? Skal du hæve din efterløn? Hvis du har en efterlønsordning, kan du vælge at få den udbetalt allerede nu. Du har indtil 1. oktober til at træffe valget. Men hvad skal du gøre? Af Sanne Fahnøe. Redigeret

Læs mere

Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke?

Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke? Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke? Dagens program 1. Den politiske baggrund 2. Hvad går jeg glip af, hvis jeg forlader efterlønsordningen? 3. Hvem kan få efterlønsbidraget udbetalt? 4. Hvordan

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

Guide: Få styr på dine efterlønspenge

Guide: Få styr på dine efterlønspenge Guide: Få styr på dine efterlønspenge Det er NU, man skal beslutte sig for, om man vil lade efterlønspengene stå eller indkassere dem skattefrit Af Louise Kastberg, september 2012 03 Sidste udkald for

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? 2 Efterløn er det noget for dig 5 Efterløn o Forsvinder efterlønsordningen eller bliver den ændret 5 Hvem, hvad, hvornår om efterløn o Efterløn hvad er det egentlig o Hvornår

Læs mere

Nye åbningstider i Metal Himmerland.

Nye åbningstider i Metal Himmerland. Nye åbningstider i Metal Himmerland. Nr. 1 2012 Gennem længere tid, er arbejdspresset steget i afdelingen. Vi er derfor kommet i den situation, at vi er nødt til at ændre på tingene, for at få en balance

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

Seniorordning - en fordel for alle

Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning er en ordning, hvor du kan gå ned i tid, når pensionsalderen nærmer sig, uden at gå så meget ned i løn. I stedet bliver der indbetalt mindre til din pension

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

Læs mere

Din pension få overblik over dine muligheder. Handicapformidlingen

Din pension få overblik over dine muligheder. Handicapformidlingen Din pension få overblik over dine muligheder Handicapformidlingen En bedre pensionsordning til dig Til dig og dine kolleger har vi valgt Nordea Liv & Pension som pensionsleverandør. Din pensionsordning

Læs mere

Bliv klog på den nye efterløn

Bliv klog på den nye efterløn Ledernes Tour de Efterløn 2012 Bliv klog på den nye efterløn Efterlønsreform 2011 i hovedtræk Den gamle fleksible efterløn Hvad havde jeg ret til Den nye fleksible efterløn Hvad kan jeg nu få Udbetaling

Læs mere

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade?

Meld dig ind i FOA. Får jeg den rigtige løn? Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? ELEV Kan jeg blive fyret? Hvilke fordele har jeg som medlem af FOA? Får jeg den rigtige løn? Meld dig ind i FOA Hvad gør jeg, hvis jeg kommer til skade? Pædagogisk assistentelev Social- og sundhedshjælperelev

Læs mere

KORT & GODT OM MEDARBEJDERNES PENSIONSORDNING. pension.dk/virksomhedsservice

KORT & GODT OM MEDARBEJDERNES PENSIONSORDNING. pension.dk/virksomhedsservice KORT & GODT OM MEDARBEJDERNES PENSIONSORDNING pension.dk/virksomhedsservice KÆRE VIRKSOMHED Jeg er glad for at kunne byde jeres virksomhed velkommen i PensionDanmark. Ved at indbetale til en arbejdsmarkedspension

Læs mere

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT Fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere HK Stat er en del af HK. Vi er fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter

Læs mere

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT I PENSAM ER DU ALTID I GODE HÆNDER Din pensionsordning i PenSam giver dig en god basisdækning med muligheder for individuel tilpasning. Den indeholder opsparing til din

Læs mere

Nedsættelse af fradragsloftet fra 100.000 kr. til 50.000 kr.

Nedsættelse af fradragsloftet fra 100.000 kr. til 50.000 kr. Nye love vedtaget Den 21. december 2011 vedtog Folketinget en række love, der har betydning for din pension. Lovene medfører bl.a. reduktion af fradragsloftet for indbetaling til ratepension, fjernelse

Læs mere

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej Folketinget har vedtaget en ny treårig efterlønsordning. De vigtigste ændringer er, at efterlønsperioden gradvist bliver forkortet fra fem

Læs mere

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej Folketinget har vedtaget en ny treårig efterlønsordning. De vigtigste ændringer er, at efterlønsperioden gradvist bliver forkortet fra fem

Læs mere

Bo Henriksen Faglig medarbejder - Roskilde Tlf.: 88 92 45 63 mobil: 40 45 09 94 Fagligt område: Transport, Lager, Vikar, Vaskeri, Industri, Post

Bo Henriksen Faglig medarbejder - Roskilde Tlf.: 88 92 45 63 mobil: 40 45 09 94 Fagligt område: Transport, Lager, Vikar, Vaskeri, Industri, Post 130115 Ole Holtse Olsen Formand Tlf.: 88 92 45 78 Mobil: 27 87 11 05 Bo Henriksen Faglig medarbejder - Tlf.: 88 92 45 63 mobil: 40 45 09 94 Fagligt område: Transport, Lager, Vikar, Vaskeri, Industri, Post

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring

Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Værd at vide før du tegner livs- og pensionsforsikring Denne pjece har til formål at hjælpe dig, før du tegner livs- eller pensionsforsikring. Den fortæller kort om, hvad du skal overveje, inden du vælger,

Læs mere

DIT LIV DIN ØKONOMI. og PenSam. Svanemærket tryksag 541-200 39.25.795.1413 Magnetix

DIT LIV DIN ØKONOMI. og PenSam. Svanemærket tryksag 541-200 39.25.795.1413 Magnetix DIT LIV DIN ØKONOMI og PenSam Svanemærket tryksag 541-200 39.25.795.1413 Magnetix 2 TRYGHED I DIN ØKONOMI - HELE LIVET Din pension i PenSam er med til at sikre dig en god indtægt, når du slutter på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Få hjælp med det samme. Brug Health Care Rådgivningen det er en del af vores service

Få hjælp med det samme. Brug Health Care Rådgivningen det er en del af vores service Få hjælp med det samme Brug Health Care Rådgivningen det er en del af vores service Næsten 1 million danskere har i dag en privat sundhedsforsikring. Langt de fleste har forsikringen igennem deres arbejde.

Læs mere

Agenda. Status på afkast i Nordea Pension

Agenda. Status på afkast i Nordea Pension Informationsmøde DMF DR Tilbagetrækningsreformen Marts 2012 Kai Jensen 1 Agenda Status på afkast i Nordea Pension Nyt rateloft på 50.000 kr. årligt Hvad sker der i praksis? Hvad hvis jeg indbetaler til

Læs mere

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV

PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? PÆDAGOGISK ASSISTENTELEV Hvilke fordele er der ved medlemsskab Som pædagogisk assistentelev

Læs mere

A-kasser advarer mod at hæve efterlønnen 1EFTERLØN

A-kasser advarer mod at hæve efterlønnen 1EFTERLØN A-kasser advarer mod at hæve efterlønnen Seniorer. Aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti åbner for en ny runde med udbetaling af efterlønsbidrag TEKST: JIM JÆGER ILLUSTRATION: COLOURBOX Skal skal

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og

Læs mere

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Hvem kan købe Velfærdspakkerne?... det kan alle virksomhedsejere og deres ægtefælle eller samlever samt alle ledende medarbejdere i virksomheden. Du skal oprette

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Onsdag d. 25. marts 2015, kl. 17.00 UCH, Døesvej, 7500 Holstebro Dagsorden: 1. Velkomst 2. Valg af dirigenter 3. Valg af stemmeudvalg 4. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse MA - Aalborg Østerågade 19, 3. sal 9000 Aalborg C Telefon 70 20 39 74 6 Efterløn eller ej? A-kassen for højtuddannede NOR DI MA - Århus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Århus C Telefon 70 20 39 73 Tr y

Læs mere

Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død

Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død Som plaster på såret for at aflive kapitalpensionen tilbyder staten i hele 2013 en skatterabat til opsparerne. Her bliver du klogere på, hvordan du

Læs mere

Management Summary Arbejdsmarkedsundersøgelse 2010

Management Summary Arbejdsmarkedsundersøgelse 2010 Management Summary Arbejdsmarkedsundersøgelse 2010 Dorte Barfod www.yougov.dk Copenhagen Marts 2010 1 Metode 2 Metode Dataindsamling: Undersøgelsen er gennemført via internettet i perioden januar/februar

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2017

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2017 DIN GUIDE TIL FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2017 1 SE HVAD DINE KOLLEGER I HELE LANDET FÅR I LØN! 2 DET HER SKAL DU VIDE! Blik- og Rørarbejderforbundet forhandler overenskomsterne på VVS- området,

Læs mere

3F kampagnemateriale

3F kampagnemateriale 3F kampagnemateriale 3F Outdoor maj 2009 FYreseDLen kommer af sig selv Det GØr DIne DaGPenGe Ikke Meld dig ind i a-kassen, Mens du (stadig) er i arbejde Da n s k ko m m u n i k at i o n _ a b r i b u s

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 Denne pjece henvender sig til dig, der har en kapitalpension i et pengeinstitut,

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

NYE UDFORDRINGER SAMME PENSION?

NYE UDFORDRINGER SAMME PENSION? NYE UDFORDRINGER SAMME PENSION? 2 NYE UDFORDRINGER SAMME PENSION? Med din pensionsordning i Danica Pension har du et økonomisk sikkerhedsnet, som er tilpasset netop dine behov. Det gælder både forsikring

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede I 6 i lov nr. xx af xx om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre

Læs mere

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra pensionsordninger med indbygget tryghed Selvstændige sparer op hos Pension For Selvstændige Pension For Selvstændige (PFS) er etableret for at give dig adgang

Læs mere

En seniorjobansat, der er alle pengene værd!

En seniorjobansat, der er alle pengene værd! 29 oktober 2015 Nr. 9-29. oktober 2015. Nr. 9 En seniorjobansat, der er alle pengene værd! Elsebeth Schytzner, der arbejder i Ydelsesservice, er blevet ansat som vikar i resten af 2015, efter afslutning

Læs mere

Seniorjobberen. 26 november 2015. Nøglemedarbejderen på Vanløse skole. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 10. Nyhedsbrev

Seniorjobberen. 26 november 2015. Nøglemedarbejderen på Vanløse skole. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 10. Nyhedsbrev 26 november 2015 Nr. 10-26. november 2015. Nr. 10 Nøglemedarbejderen på Vanløse skole Redaktionen har været på Vanløse Skole og lavet et portræt af Dorte Christensen, der er ansat i seniorjob som administrativ

Læs mere

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA...

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA... FOA Fag og Arbejde Svendborg F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s.

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Din pensionsordning skal passe til dit liv. MaskinmesterPension en fleksibel pensionsordning

Din pensionsordning skal passe til dit liv. MaskinmesterPension en fleksibel pensionsordning Din pensionsordning skal passe til dit liv MaskinmesterPension en fleksibel pensionsordning En fleksibel pensionsordning Med MaskinmesterPension får du mu - lighed for at sikre nutiden og spare op til

Læs mere

Nyt nr. 59 - Til tillidsrepræsentanter og personaleansvarlige

Nyt nr. 59 - Til tillidsrepræsentanter og personaleansvarlige September Nyt nr. 59 - Til tillidsrepræsentanter og personaleansvarlige Høj forrentning af medlemmernes opsparing: Mere end 50 pct. siden 2005 Afkast i for Basispuljen, pct. 12 10 8 6 4 2 0 januar februar

Læs mere

ÅRGANG 20 NR. 101 MARTS 2014 KØGE LOKALBLAD

ÅRGANG 20 NR. 101 MARTS 2014 KØGE LOKALBLAD ÅRGANG 20 NR. 101 MARTS 2014 KØGE LOKALBLAD Kontoretsåbningstider TELEFON NUMMER: 46 97 16 00 Bladudvalget: JonnaSlott,ansvarshavende ogjyttemelau Oplag: 3.500ex. Mandag: Tirsdag: Onsdag: Torsdag: Fredag:

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning.

Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning. Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning. Dagsorden: 1. Velkomst v/gruppeformand Hans Jessen 2. Godkendelse af forretningsorden

Læs mere

Hvad. meningen? Din pensionsoversigt. Få en enkel forklaring på side 4-5. 5 hurtige om dig og din pension. Hvor meget kan du spare op?

Hvad. meningen? Din pensionsoversigt. Få en enkel forklaring på side 4-5. 5 hurtige om dig og din pension. Hvor meget kan du spare op? Hvad er meningen? 5 hurtige om dig og din pension Læs side 3 Hvor meget kan du spare op? Læs side 6 Din pensionsoversigt Få en enkel forklaring på side 4-5 Vind 200 kr. til Netto vi trækker 20 vindere

Læs mere

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu Pensionsguide - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu En pensions-opsparing med forsikring er et gode, som du giver dig selv og din familie Formålet er at sikre,

Læs mere

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA 2 Derfor sparer selvstændige op hos Pension for Selvstændige Hos Pension for Selvstændige får du ikke bare en pensionsordning. Vi spørger til dine individuelle ønsker

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder Tryghed, frihed og sundhed En god pensionsordning skaber tryghed. En god pensionsordning giver dig frihed i form af en fornuftig opsparing, når du ikke længere

Læs mere

25 juni 2015. Tage holder styr på Kunsthallens penge. Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 6

25 juni 2015. Tage holder styr på Kunsthallens penge. Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 6 25 juni 2015 Nr. 6-25. juni 2015. Nr. 6 Tage holder styr på Kunsthallens penge Seniorjob er en win-win-ordning, mener administrator i Nikolaj Kunsthal, Helene Hertzum. Af Eva Birgitte Jensen Fotos: Per

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

PENSION MED GODE MULIGHEDER

PENSION MED GODE MULIGHEDER PENSION MED GODE MULIGHEDER EN ATTRAKTIV OG FLEKSIBEL LEDERPENSION TILPAS ORDNINGEN TIL DIT LIV Pension handler ikke kun om fremtiden, når du en dag går på pension. Det handler også om dit liv i dag. Om

Læs mere

Dine funktionærers firmapension. få overblik over jeres muligheder

Dine funktionærers firmapension. få overblik over jeres muligheder Dine funktionærers firmapension få overblik over jeres muligheder En bedre pensionsordning til dine medarbejdere For at sikre den bedste pensionsordning til alle medlemmerne i Grafisk Arbejdsgiverforening

Læs mere

Skattereformen og din pension 2010

Skattereformen og din pension 2010 Skattereformen og din pension 2010 Få overblik over de nye regler Regeringens skattereform har betydning for din pensionsopsparing ikke alene i år, men også i fremtiden. Her kan du få et overblik over

Læs mere

FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012

FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012 FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012 Hej alle, hermed udsendes første nyhedsbrev i 2012. Brevet fortæller kort omkring den nye tilbagetrækningsreform, samt ikke mindst påvirkningerne af din pension. Den nye efterlønsreform

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

FÅ INDFLYDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN. FAGLIG KLUB Sådan starter du en faglig klub

FÅ INDFLYDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN. FAGLIG KLUB Sådan starter du en faglig klub FÅ INDFLYDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN FAGLIG KLUB Sådan starter du en faglig klub INDHOLD 4 3 4 4 4 HVAD ER EN FAGLIG KLUB Hvorfor have en faglig klub? Sådan starter I en klub Stiftende klubmøde Dansk Metal

Læs mere

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA 2 Derfor sparer selvstændige op hos Pension for Selvstændige Hos Pension for Selvstændige får du ikke bare en pensionsordning. Vi spørger til dine individuelle ønsker

Læs mere

Han navigerer folk rundt i kontanthjælpen

Han navigerer folk rundt i kontanthjælpen 26 marts 2015 Nr. 3-26. marts 2015. Nr. 3 Han navigerer folk rundt i kontanthjælpen En god portion livserfaring er det vigtigste i jobbet som medbetjener, mener Claus Vestinggård. Af Eva Birgitte Jensen

Læs mere

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden ER DU SIKRET? Mette, 35 år Tænk fremad og på familien Der er nok at se til. Karriere, hjem, sport, fritid og børn. Det giver livet mening og indhold, men kræver sin kvinde og overskud til overblik. Hvornår

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. august 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 416 (Alm. del) af 22. juni 2017

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007 24. januar 2007 Familieanalyse BG Indsigt Pension Hvis du har spørgsmål til analysen, er du velkommen til at kontakte: Anne Buchardt 39 14 43 03 abuc@bgbank.dk Hvem kan alligevel nå at få efterløn med

Læs mere

VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG

VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG KÆRE MEDLEM AF EFTERLØNSORDNINGEN Hvis du er født efter den 2.

Læs mere

Udbetaling af efterlønsbidrag - kan det betale sig?

Udbetaling af efterlønsbidrag - kan det betale sig? Udbetaling af efterlønsbidrag - kan det betale sig? Udbetaling af efterlønsbidrag Folketinget har ændret reglerne om efterløn, og det betyder, at du kan få udbetalt dit efterlønsbidrag skattefrit. Om det

Læs mere

Lillebælt-Fyn. Konditorelev fra Fredericia tager 2. plads til DM i Skills SIDE 2 OG 3

Lillebælt-Fyn. Konditorelev fra Fredericia tager 2. plads til DM i Skills SIDE 2 OG 3 1/2017 Lillebælt-Fyn SIDE 2 OG 3 Konditorelev fra Fredericia tager 2. plads til DM i Skills SIDE 4 OG 5 HK er og bager i fælles fodslag for bedre arbejdsmiljø Pauls leder Trygheden på arbejdsmarkedet er

Læs mere

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge?

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Dagpengeretten udløber efter 2 år. Herefter kan nogle opnå ret til forlænget dagpenge. Denne pjece giver et overblik over dine muligheder, hvis du ikke du

Læs mere

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj.

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj. 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Det er det talte ord, der gælder God morgen. Godt at se Jer. Hvor er det dejligt, at så mange så tidligt har lyst til at mødes og bakke op om vores 1.

Læs mere

16,4 mia. kr. i afkast i 2011. Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012

16,4 mia. kr. i afkast i 2011. Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012 FOKUS 16,4 mia. kr. i afkast i 2011 Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012 Årsrapporten 2011 fra Sampension er netop godkendt på generalforsamlingen

Læs mere

Beretning a-kassen Beretning fra a-kassen

Beretning a-kassen Beretning fra a-kassen Beretning a-kassen Beretning fra a-kassen Voldsomme angreb på dagpengesystemet Sidste år oplevede vi store angreb på de lediges rettigheder. - Halveringen af dagpengeperioden 2 4 - Fordobling af timekrav

Læs mere

Dine medarbejderes firmapension. Få overblik over jeres muligheder

Dine medarbejderes firmapension. Få overblik over jeres muligheder Dine medarbejderes firmapension Få overblik over jeres muligheder En bedre pensionsordning til dine medarbejdere For at sikre den bedste pensionsordning til alle medlemmerne i Grakom har vi valgt Nordea

Læs mere

U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P

U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P UDLAND OG MP MP Pension Pensionskassen for magistre og psykologer Lyngbyvej 20 2100 København Ø Telefon +45 39 15 01 02 Fax 39 15 01 99 CVR-nr. 20 76 68 16 mp@mppension.dk www.mppension.dk Udland og MP

Læs mere

Vejledning om aktivering

Vejledning om aktivering Vejledning om aktivering April 2008 Indhold Forord 3 Ydelsesperiode side 4 Jobplan side 4 - Tilbud i jobplan side 6 - Vejledening og opkvalificering side 6 - SU - berettiget uddannelse side 6 - Kursus

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent (Ny) EFTERLØN Samira Ottosen Specialkonsulent Formålet med i dag. Overblik over de generelle efterlønsregler, herunder Ændringerne i hovedtræk Din efterlønsalder Pensionsmodregning Skattefri præmie Fravalg

Læs mere

assistance 8 timer DIN PENSION - få OvErblIk OvEr DINE muligheder

assistance 8 timer DIN PENSION - få OvErblIk OvEr DINE muligheder assistance 8 TIMER DIN PENSION - få overblik over dine muligheder 2 PENSIONSINFO Den rigtige pensionsordning til dig For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i Georg Jensen har vi

Læs mere

Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX

Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX Selvstændige sparer op hos Pension for Selvstændige Pension for Selvstændige (PFS) er etableret af Håndværksrådet, TEKNIQ og Dansk Byggeri for at give dig adgang

Læs mere

FAKTA OM FLEKSYDELSEN - for dig, der er visiteret til fleksjob

FAKTA OM FLEKSYDELSEN - for dig, der er visiteret til fleksjob FAKTA OM FLEKSYDELSEN - for dig, der er visiteret til fleksjob Fleksydelse en ny mulighed for tilbagetrækning Fleksydelsesordningen er tilbud til dig, der er i et fleksjob, eller som er visiteret til ét.

Læs mere

Referat fra Generalforsamlingen 21 marts 2006

Referat fra Generalforsamlingen 21 marts 2006 Referat fra Generalforsamlingen 21 marts 2006 Sted: Aalborg 3F Søndergade 62, 4 sal. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Valg af stemmeudvalg. 3. Bestyrelsens beretning. 4. Forelæggelse af revideret regnskab.

Læs mere

3F Odense Industri - nyhedsbrev december 2015

3F Odense Industri - nyhedsbrev december 2015 Nyt fra Formanden: Dagpengereformen De nye dagpengeregler, som indføres fra 2017, vil betyde en række forbedringer i reglerne bl.a. for genoptjening af dagpenge og mere fair regler for brug af den optjente

Læs mere

Pensionskoncept. Sundhed Tryghed Frihed

Pensionskoncept. Sundhed Tryghed Frihed Pensionskoncept Sundhed Tryghed Frihed Medarbejdere og virksomhed Den bedst mulige sikring Vi mener, det er afgørende, at alle medarbejdere i Grontmij Carl Bro har en pensionsopsparing, en sundhedsordning

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Juleafslutningen var som sædvanlig hyggelig 2 OZ6HR nyt, Januar 2012 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2012 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

Spørgsmål og svar om Tillægsforsikringen

Spørgsmål og svar om Tillægsforsikringen Spørgsmål og svar om Tillægsforsikringen Nedenfor kan du finde "Spørgsmål og Svar" på mange af de områder, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at man kan komme i tvivl om forsikringsbetingelserne. 1 Tegning

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

UNGE I FOA. Bliv tillidsrepræsentant. Sådan får du indflydelse. Ung på job Hierarki på arbejdspladsen

UNGE I FOA. Bliv tillidsrepræsentant. Sådan får du indflydelse. Ung på job Hierarki på arbejdspladsen UNGE I FOA Sådan får du indflydelse Bliv tillidsrepræsentant Ung på job Hierarki på arbejdspladsen HVAD VIL DU VÆLGE? Ansatte i Tryghedsplejen - herunder søsterselskabet Servisio - har ingen overenskomst.

Læs mere