Høringssvar til OGP. Frederiksberg, == Anti-monopol ==

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar til OGP. Frederiksberg, 2012-02-27. calip@itst.dk,cali@itst.dk. == Anti-monopol =="

Transkript

1 Ole Tange Nyelandsvej 40,4 th 2000 Frederiksberg Denmark Phone: Web: ole.tange.dk Høringssvar til OGP Frederiksberg, == Anti-monopol == For at få de bedste løsninger er det vigtigt så vidt muligt at undgå monopoler. Til det kan man bruge: Exit cost (hvad koster det, hvis man vil skifte leverandør?), og åbne standarder (så det er nemmere for en anden leverandør at overtage). Det er også vigtigt at undgå "pick-the-winner"-udbud, hvor udbuddet udformes så kun et bestemt produkt kan vinde (for at give indtryk af et åbent udbud selvom det ikke er tilfældet). e-boks. Det er stort set umuligt at være statsansat og ikke have en e-boks. Mange private virksomheder sender også kun lønsedler til e-boks i dag. nemid. Det er stort set umuligt at tilgå ens patientjournal eller have en netbank uden nemid. == Undgå tvangsdigitalisering == En af de bedste test til at se om et system er godt designet er at se om folk vælger den digitale løsning frem for den analoge. Det kræver selvfølgelig at man ikke forringer den analoge service. Hvis folk ikke vælger den digitale løsning, så bør man enten skrotte den eller finde ud af hvad der ikke virker, og forbedre den. I baggrundsmaterialet lægges op til at tvinge folk og virksomheder ind i digitale løsninger. Dette er den forkerte måde; den digitale løsning skal være et frivilligt tilvalg for borgeren. Positive eksempler: For nyligt var det ikke muligt at indgive pasfotos elektronisk. Borgere ønskede denne mulighed fordi de gerne ville udfylde pas-ansøgning elektronisk og aflevere fotoet elektronisk. Hvis det havde været muligt, ville borgeren have brugt det. Skiftet fra personligt fremmøde til netbank gik stort set uden tvang: Folk fandt hurtigt ud af, at de simple bankforretninger, kunne de nemmere gøre hjemmefra. Rejsekortet. I visse områder har man afskaffet klippekort. Dermed har man tvunget folk til at bruge et digitalt rejsekort, som har vist sig ikke at være klar til brug. Digital tinglysning. Det blev med et slag umuligt at gå uden om den digitale tinglysning, hvilket viste sig at give store forsinkelser.

2 == Respekt for privatliv == Det kan være nødvendigt at indsamle visse oplysninger for at kunne levere en service. Men nogle gange indsamler man mere end nødvendigt bare fordi det er nemt eller fordi det giver mindre bøvl i administrationen. Man bør vise borgerne den respekt, at man kun indsamler så meget som er nødvendigt og kun opbevarer det sålænge det er nødvendigt for at kunne levere den konkrete service. Rejsekortet. Her indsamles ikke blot hvor kortet er brugt, men disse data er ofte koblet til en bestemt person. Det er teknisk muligt at designe rejsekortet så rejseinformationer ikke kobles til personen. I praksis er det kun nødvendigt at opsamle prisen for rejsen. Hvis der betales forud på kortet, så behøver man endda kun at beholde prisen indtil man har beregnet en ny saldo. Mobiltelefonnettet. Idag indsamler sendemasterne informationer om hvor en given telefon er og hvem der ejer den. Informationerne gemmes i fem år da det er en del af teleselskabernes faktureringsgrundlag. Det er teknisk muligt at designe systemer, som istedet kan give telefonen en ny identitet, hver gang den bliver brugt. Det eneste, som bevises over for mobilselskabet er, at der er penge på kontoen. Brobizz. Ved broanlægget registeres hvilken Brobizz der kører igennem anlægget (og der tages endda et billede af bilen og føreren). Som med mobiltelefonen er der i praksis kun behov for at vide, om der er dækning for betaling, og det er også her teknisk muligt at designe systemet så det ikke registreres hvem der kører igennem. == Udfasning af CPR-nummeret == Der har været en række eksempler på, at kriminelle har overtaget en danskers identitet ud fra CPR nummeret og enkelte andre personoplysninger. Der har været en række eksempler på at CPR-numre er sluppet ud fra det offentliges systemer. Problemet kan man gøre mindre ved: At pseudonymisere brugere, så hvis en kriminel får adgang til eet system, så får han ikke automatisk adgang til CPR oplysninger, som kan genbruges i andre systemer. Dette kan f.eks. gøres med WAYF ( At afklassificere CPR-nummeret som hemmeligt, så CPR-nummeret kun bliver betragtet som idenfikator, og derfor ikke kan bruges som kodeord.

3 At man kan få et nyt CPR-nummer, så hvis ens CPR-nummer er kommet i hænderne på kriminelle, kan man i det mindste lukke det og få et nyt. At markere et CPR-nummer som værende kommet i hænderne på kriminelle, så hvis nogen efterfølgende prøver at benytte det, vil man kunne fange den kriminelle. == Åbne formater og åbne data == Det offentlige har mange data, som er produceret for offentlige midler (f.eks. matrikelinformationer, land- og søkort, CVR-register, og retskrivningsordbøger). Disse data bør stilles gratis til rådighed for virkomheder og borgere under en fri licens. I USA er al information produceret for offentlige midler automatisk public domain, og dermed frit tilgængeligt for alle borgere. En konsekvens af dette er, at det offentlige ikke længere kan sælge eneret til disse informationer. Det må konstateres PSI Direktivet [2003/98/EC] til fremme af åbne data, som i Danmark har udmøntet sig i ODIS kampagneprojektet, ikke har haft den tilsigtede effekt og Danmark bør derfor fremme - og ikke blot afvente - de af EU-kommissionen i december 2011 bebudede tiltag [KOM(2011) 882] Når data er frit tilgængelige kan det blive nødvendigt at udvikle nye grænseflader for at gøre det teknisk muligt at tilgå data. Det er acceptabelt at udgifterne til udvikling af grænsefladerne betales af den organisation eller virksomhed som først beder om adgang til data. Det er derimod ikke acceptabelt at brug af grænsefladerne eller adgang til data skal medføre yderligere udgifter for nogen brugere. Data skal gøres tilgængelige i åbne formater. Eksempel på nødvendigheden af åbne formater og grænseflader: Folkets Ting er et projekt som gør data fra folketinget.dk teknisk tilgængelige vha. åbne grænseflader. Folkets Ting ville være overflødigt hvis data på folketinget.dk havde været tilgængelig med åbne grænseflader. == Fri software == Det offentliges investeringer bør som udgangspunkt komme hele samfundet til gode. Derfor bør det offentlige stille krav om, at software, som udvikles for offentlige midler, skal udgives under en fri licens. Dermed bliver det muligt for borgere og virksomheder at genbruge softwaren. Det er naturligvis ikke al software, der kan genbruges, men hvis blot en mindre del kan genbruges, kan det spare borgere og virksomheder for mange penge.

4 Hvis softwaren er fri software, behøver softwaren ikke direkte at kunne bruges af borgere og virksomheder: Hvis softwaren kræver tilrettelser, så er det pludselig muligt at gøre. == Universiteter == Der findes allerede en del universitetskurser i hele verden, som man kan tage online. Disse kurser bør universiteterne tage til sig og give ECTS point for. Dette kan foregå i samarbejde med andre europæiske universiteter, så hvert af de mange onlinekurser kun behøver at blive godkendt hos eet europæisk universitet, men at kurserne kan godskrives efter ECTS-systemet. Da kurset udbydes af en anden institution, koster selve undervisningen ingenting. Det er kun eksamen, som koster universiteterne ressourcer. Fordelene er mange Der er ikke noget loft over antallet af elever i klassen. Frafald er ikke et problem, idet investeringen i den enkelte elev er minimal. Universitetet skal ikke investere i lokaler til undervisning. Eleven kan tage undervisning, når han har lyst. Det bliver i prakis muligt at tage en universitetsuddannelse, hvis man har familie. Det bliver i prakis muligt at tage en universitetsuddannelse, hvis man har fuldtidsarbejde. Det bliver i prakis muligt at tage en universitetsuddannelse, hvis man bor i Udkantsdanmark. Positive eksempler: Stanford University lavede i efteråret 2011 en række online-kurser. Kurserne var til deres egne universitetsstuderende, men de åbnede op for, at enhver kunne tilmelde sig og følge dem ganske gratis. På kurset i Artificial Intelligence gennemførte personer. Kurset havde så høj en kvalitet, at Freiburg Universitet i Tyskland tilbød, at man kunne få udstedt et tysk eksamensbevis (et "Schein"), hvis man blot mødte op på universitetet og tog mid-term og final exam. == Online grundlov == Der lægges op til, at hvis borgere tilvælger elektronisk kommunikation med det offentlige, så har borgeren pligt til at kunne læse elektroniske svar fra det offentlige. Det bør derfor gøres klart, at borgerne har en ret til at have en internetforbindelse, og at man ikke kan fratage borgerne denne ret, lige som borgerne idag har ret til en indlånskonto i en bank Rettighederne bør også indeholde retten til at kommunikere og blive kommunikeret med uden indgreb fra hverken stat eller internetudbyder. == Offentlige IT-projekter ==

5 Der har gennem tiderne været en del skandaleramte IT-projekter. Det primære problem har været, at projekterne har været for dyre, og hvis et dyrt system virker dårligt, så er man mindre tilbøjelig til bare at skrotte det. Det bør i fremtiden undgås ved at dele projekterne op i mindre bidder. Det perfekte er det godes fjende. Så istedet for at designe det perfekte system, kan det være en langt billigere og hurtigere blot at lave en god løsning. Prototyper, der udnytter eksisterende teknologi, kan være yderst billige at udvikle. F.eks kan meget telemedicin laves med eksisterende videotelefonssoftware - evt. med simple udvidelser, og ønsker man telemedicin i en ambulance, så kan man bruge samme teknik - blot via mobilnettet. Ved at dele IT-projekter op i mindre bidder opnår man: En hurtigere feedback fra brugeren, så man langt tidligere kan ændre retning på projektet. En hurtigere tilbagebetaling, da brugerne kan begynde at benytte bidder af systemet. En mulighed for at stoppe projektet, hvis det viser sig, at systemet vil blive ubrugeligt/forældet. Dermed undgås spild af det offentliges penge og dermed forsidehistorier. Vi anbefaler, at hver fase er omkring 6 måneder. Amanda - Her lavede man det "perfekte" system. Det blive for stort og for tungt; og det var forældet før det kom i brug. Polsag Digital tinglysning - Her satte man et system i produktion før det var gjort færdigt. Det kom til at koste borgere penge i renter som følge af måneders forsinkelser. == Køer på kommunen == Ved lægen kan man bestille tid så man undgår at skulle stå i kø ved personligt fremmøde, dette burde man også kunne gøre ved kommunen.

Quickguide til GladsaxeKortet. Indholdsfortegnelse

Quickguide til GladsaxeKortet. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1.Ny Bruger... 2 1.2 Stamoplysninger... 2 2. Opret Konti (Aktivér dit barns kort)... 3 3. Indbetaling... 5 3.1 Automatisk optankning... 6 4. Tilmelding til Aktiviteter... 7 gladsaxekortet@gladsaxe.dk

Læs mere

INTERNET OG TV som det burde være

INTERNET OG TV som det burde være Tilbud til foreninger (Lodskovvad Bunken) Vi tilslutter din bolig til fibernettet - uanset antal meter for kun BESTIL INDEN 3/9 2018 OG BETAL 0 KR. I TILSLUTNING 3.500 kr. INTERNET OG TV som det burde

Læs mere

INTERNET MED LYSETS HASTIGHED

INTERNET MED LYSETS HASTIGHED INTERNET MED LYSETS HASTIGHED Internettet spiller en central rolle i den moderne digitale danskers hverdagsliv. Vi bruger internettet i alle livets aspekter; når vi er sociale, når vi arbejder, når vi

Læs mere

Digital Postkasse/e-Boks

Digital Postkasse/e-Boks Nemt på nettet Digital Postkasse/e-Boks Horsens Kommunes Biblioteker Redigeret januar 2013 itborger@horsens.dk Indledning Mere og mere kommunikation med det offentlige foregår over nettet. Ting, som man

Læs mere

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse Automatisk og obligatorisk tilslutning 1. november 2014 blev det lovpligtig at være tilsluttet Digital Post fra det offentlige. Denne dato skete der derfor en automatisk og obligatorisk tilslutning for

Læs mere

Quickguide til GladsaxeKortet. Indholdsfortegnelse

Quickguide til GladsaxeKortet. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Ny Bruger... 2 1.1 Allerede oprettet... 2 1.2 Stamoplysninger... 3 1.3 Aktivér din bruger... 3 2. Opret konti eller aktivér dit barns kort... 4 2.1 Tilføje en ny bruger til din konto...

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

sparbank free du er kun ung én gang

sparbank free du er kun ung én gang sparbank free du er kun ung én gang DU ER KUN UNG ÉN GANG Som ung står du over for en verden af muligheder. Du kan vælge at få en uddannelse, arbejde eller rejse jorden rundt. Du kan gå til fodbold, på

Læs mere

Hurtigt, enkelt og stabilt

Hurtigt, enkelt og stabilt Hurtigt, enkelt og stabilt [F O R E N I N G - I N D I V I D U E L 4 5] Foran sammen Bredbånd Nord blev grundlagt i 2006 og leverer i dag internet, TV og telefoni til mere end 50.000 kunder i Nordjylland.

Læs mere

3. Vælg denne mulighed, hvis du har: Oprettet dig som bruger i det digitale ansøgningssystem. Se punkt 4.

3. Vælg denne mulighed, hvis du har: Oprettet dig som bruger i det digitale ansøgningssystem. Se punkt 4. Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Du finder ansøgningssystemet ved at klikke på Gå til ansøgning på siden: http://tilvalg.au.dk/kandidattilvalg/optagelse/ under punktet Sådan søger du. Login

Læs mere

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr.

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. - Min tryghed Medlemstilbud Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. Alt det med småt Hos dukapc behandler vi folk pænt, og vi regner med, at vores kunder gør det samme. Derfor

Læs mere

dukapc spreder glæde i hele familien

dukapc spreder glæde i hele familien Det er en genial computer. Nu behøver vi ikke at hjælpe mine svigerforældre - de ringer bare til dukapc, hvis noget driller. Nu har vi fået oprettet en digital postkasse og kan nemt bruge netbank, når

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 1-2014 Indholdsfortegnelse FAKTAARK... 1 DIGITAL POST... 1 fra det offentlige... 1 til... 1 BORGERNE... 1 VERSION 1-2014... 1 DIGITAL POST

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige 17 INDHOLD Elektronisk fakturering fra 1. februar 2005 3 Nye oplysninger på regningen Husk altid EAN-nummeret! 4 Elektroniske regninger

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

BDO s digitale produkter

BDO s digitale produkter BDO s digitale produkter Altid med, altid opdateret Download vores app Mit BDO i App Store og Google Play og få adgang til: Login til Mit BDO BDO s guide Skat, moms og personalegoder Indscanning af bilag,

Læs mere

Håndtering af økonomi Information til pårørende

Håndtering af økonomi Information til pårørende Håndtering af økonomi Information til pårørende Voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne råder selv over deres økonomi. I det omfang det er muligt, bør det altid være den enkelte selv, der

Læs mere

OPRETTELSE AF NemID OG HVAD KAN DET BRUGES TIL

OPRETTELSE AF NemID OG HVAD KAN DET BRUGES TIL OPRETTELSE AF NemID OG HVAD KAN DET BRUGES TIL Oprettelse: Gå ind på siden www.nemid.nu (bemærk at hjemmesiden ikke slutter med.dk som man kunne tro men derimod på.nu). Du får følgende billede: Her skal

Læs mere

Rejsekort passer godt på dine oplysninger

Rejsekort passer godt på dine oplysninger Rejsekort passer godt på dine oplysninger Rejsekort passer godt på dine oplysninger Rejsekort er et elektronisk chipkort, der fungerer både som billet til og som betaling for dine rejser med bus, tog og

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

RS Standard. Effektivt og struktureret bogføringssamarbejde

RS Standard. Effektivt og struktureret bogføringssamarbejde RS Standard Effektivt og struktureret bogføringssamarbejde 1 RS Standard Spar penge - gør brug af vores erfaringer med hvad der virker! Benyt dig af vores standardiserede bogføringspakke RS Standard. RS

Læs mere

Vejledning til e-tests

Vejledning til e-tests Syddansk Universitet - University of Southern Denmark Vejledning til e-tests Finde og bedømme opgaver Det Sundhedsvidenskabelige fakultet 12 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Vejledning til at finde

Læs mere

Din pension på pka.dk

Din pension på pka.dk Din pension på pka.dk Klik ind Hvorfor nøjes med et brev i ny og næ? Vi skriver ikke så tit til dig - kun, når der er grund til det. Men vi har meget, vi gerne vil fortælle dig... Det gør vi på nettet.

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

IT-infrastrukturens betydning for vækst og konkurrenceevne i Region Nordjylland

IT-infrastrukturens betydning for vækst og konkurrenceevne i Region Nordjylland IT-infrastrukturens betydning for vækst og konkurrenceevne i Region Nordjylland Nordkraft, 27. november, 2012 CNP Center for Network Planning, Fredrik Bajers Vej 7, DK 9220 Aalborg East Phone: +45 9940

Læs mere

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Denne vejledning er en hjælp til dig, der skal søge ind på IT-Universitetets kandidatuddannelser. Ansøgning om optagelse foregår digitalt via Ansøgningsportalen.

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

NOTAT. Indhold. Vejledning til Digital Post

NOTAT. Indhold. Vejledning til Digital Post Vejledning til Digital Post DATO 23. oktober 2014 SAGS NR. Indhold Indledning... 1 Medarbejdersignatur... 2 Afvent breve fra Nets DanID A/S... 3 NemID administratoren oprettes som bruger på Virk.dk...

Læs mere

Cpr-nummer kan erhvervsdrivende lovligt kræve kundens cprnummer. Notat 2015

Cpr-nummer kan erhvervsdrivende lovligt kræve kundens cprnummer. Notat 2015 Cpr-nummer kan erhvervsdrivende lovligt kræve kundens cprnummer oplyst Notat 2015 CPR-NUMMER KAN ERHVERVSDRIVENDE LOVLIGT KRÆVE KUNDENS CPR-NUMMER OPLYST Cpr-nummer kan erhvervsdrivende lovligt kræve kundens

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

Guide til Online tidsbestilling - en del af eportalen Revideret 26-06-2012

Guide til Online tidsbestilling - en del af eportalen Revideret 26-06-2012 Guide til Online tidsbestilling - en del af eportalen Revideret 26-06-2012 Indledning Med online tidsbestillingsmoduelt i Xdont, åbnes der for CGM s e-portal - kaldet Nembehandling.dk. Dette sted vil være

Læs mere

Tilmeldte kanaler og funktioner i NetBank Privat

Tilmeldte kanaler og funktioner i NetBank Privat Her kan du se hvilke funktioner, du kan anvende i NetBank Privat. Der kan være begrænsninger på de enkelte konti f.eks. pensions- og aftalekonti, der gør, at ikke alle funktioner kan benyttes på alle konti.

Læs mere

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Du kan søge en kandidatuddannelse, hvis du har afsluttet eller er i gang med at afslutte en adgangsgivende uddannelse. Adgang til ansøgningssystemet Du

Læs mere

Du kan ringe til Swipp Kundeservice på 70 30 19 30 mandag-torsdag kl. 8-22, fredag kl. 8-18, lørdag kl. 10-22 og søndag 10-18.

Du kan ringe til Swipp Kundeservice på 70 30 19 30 mandag-torsdag kl. 8-22, fredag kl. 8-18, lørdag kl. 10-22 og søndag 10-18. Swipp brugere Ofte Stillede Spørgsmål Du kan ringe til Swipp Kundeservice på 70 30 19 30 mandag-torsdag kl. 8-22, fredag kl. 8-18, lørdag kl. 10-22 og søndag 10-18. 1. Tilmelding og brug af Swipp 1.1.

Læs mere

Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS)

Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Du finder ansøgningssystemet via linket på siden: http://kandidat.au.dk/optagelse/ansoegning/ Login foregår via WAYF (Where-Are-You-From). På ansøgningssystemets

Læs mere

Du skal downloade Swipp-app en fra App Store eller Google Play og tilmelde dig i Swipp-app en med NemID.

Du skal downloade Swipp-app en fra App Store eller Google Play og tilmelde dig i Swipp-app en med NemID. Du kan ringe til Swipp Kundeservice på 70 30 19 30 mandag til fredag kl. 08.00 20.00, lørdag og søndag fra kl. 11.00 17.00 eller sende os på kundeservice@swipp.dk. FAQ TILMELDING OG BRUG AF SWIPP Hvordan

Læs mere

Persondataerklæring for servicebooker.dk:

Persondataerklæring for servicebooker.dk: 1. Orientering vedr. behandling af persondata Vores service gør det enkelt at bestille service hos et af de tilmeldte værksteder. Selve udførelsen af service sker som led i din aftale med det enkelte værksted.

Læs mere

Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS)

Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Du finder ansøgningssystemet via linket på siden: http://kandidat.au.dk/optagelse/ansoegning/. Her skal du vælge punktet Sådan søger du og klikke på: Login

Læs mere

Der skal være mulighed for, at maden til skolens interne til møder? Ja, kan rekvireres

Der skal være mulighed for, at maden til skolens interne til møder? Ja, kan rekvireres Dato Spørgsmål Henvisning Svar fra Aalborg Kommune 12/3-15 Hvad forstås ved forplejning Krav 1 Der skal være mulighed for, at maden til skolens interne til møder? møder kan købes i skoleboden. Derudover

Læs mere

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE Skolelederens beretning: Skoleåret 2009/2010 Indledning: I Danmark har vi en helt speciel ordning, som gør vores skolesystem til noget helt unikt. Man har mulighed for at vælge, hvilken skole ens barn

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Hvad er KRYPTERING? Metoder Der findes to forskellige krypteringsmetoder: Symmetrisk og asymmetrisk (offentlig-nøgle) kryptering.

Hvad er KRYPTERING? Metoder Der findes to forskellige krypteringsmetoder: Symmetrisk og asymmetrisk (offentlig-nøgle) kryptering. Hvad er KRYPTERING? Kryptering er en matematisk teknik. Hvis et dokument er blevet krypteret, vil dokumentet fremstå som en uforståelig blanding af bogstaver og tegn og uvedkommende kan således ikke læses

Læs mere

Udeblivelse.dk Introduktion

Udeblivelse.dk Introduktion Udeblivelse.dk Introduktion 26 JANUAR 2015 Copyright 2014-2015, Udeblivelse Aps, Web: www.udeblivelse.dk, Email: info@udeblivelse.dk Indledning:... 2 Login... 3 Opret Klinik... 4 1. Administrator... 4

Læs mere

Betingelser for Danske Mobilbank år

Betingelser for Danske Mobilbank år Betingelser for Danske Mobilbank 15-17 år Gælder fra den 26. september 2016 Danske Mobilbank 15-17 år er Danske Banks elektroniske bankløsning for 15-17 årige privatkunder til mobile enheder som eksempelvis

Læs mere

Vejledning. Login og oprettelse af ansøgning til HD-uddannelserne på CBS

Vejledning. Login og oprettelse af ansøgning til HD-uddannelserne på CBS Vejledning Login og oprettelse af ansøgning til HD-uddannelserne på CBS 1 Log på ansøgningsportalen via dette link: https://dans.stads.dk/selfuserregistration/faces/welcomepage.jspx Vær opmærksom på at

Læs mere

Få din kunst på Che Bello Galleri

Få din kunst på Che Bello Galleri Få din kunst på Che Bello Galleri På Che Bello Galleri kan du helt gratis få præsenteret og solgt dine malerier. Det koster ikke noget at blive oprettet og du betaler kun provision når dit maleri bliver

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Netprøver.dk. Nødprocedurer ved afvikling af prøver i Netprøver.dk

Netprøver.dk. Nødprocedurer ved afvikling af prøver i Netprøver.dk Netprøver.dk Nødprocedurer ved afvikling af prøver i Netprøver.dk 2. februar 2017 Indhold 1 Introduktion... 3 1.1 Hvilke nødprocedurer kan tages i brug?... 3 1.2 Vær forberedt på det uventede!... 4 2 Nødprocedure

Læs mere

Vejledning. Login og oprettelse af ansøgning til HD-uddannelserne på CBS

Vejledning. Login og oprettelse af ansøgning til HD-uddannelserne på CBS Vejledning Login og oprettelse af ansøgning til HD-uddannelserne på CBS 1 Log på ansøgningsportalen via dette link: https://dans.stads.dk/selfuserregistration/faces/welcomepage.jspx Vær opmærksom på at

Læs mere

SITUATIONER RELATERET TIL PERSONAS

SITUATIONER RELATERET TIL PERSONAS SITUATIONER RELATERET TIL PERSONAS Til vejledning af den mindre virksomhed eller forening i digital kontakt med det offentlige Registrere virksomhed (starte, ændre, lukke) Indberette moms Registrere Frivillig

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Søren Lauesen IT-Universitetet i København

Søren Lauesen IT-Universitetet i København Hvorfor elektronisk tinglysning startede som en katastrofe Hvordan kunne det være undgået? Hvorfor deres sagsbehandlingssystem blev lukket Søren Lauesen IT-University of Copenhagen E-mail: slauesen@itu.dk

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE HVAD ER DIGITAL POST? Digital Post er en fællesoffentlig postkasse, som alle offentlige myndigheder kan sende digital post til Med edag3 (1. november 2010)

Læs mere

WISEflow Guide til deltagere

WISEflow Guide til deltagere WISEflow Guide til deltagere Version 2.8.0 1 Indhold Deltager: Sådan kommer du i gang... 3 Opsætning af profil... 3 Flow-oversigt... 6 Flow-typer... 7 Flowets tilstand... 7 Hvordan afleverer jeg min besvarelse?...

Læs mere

Ansøgeren klikker på søg videregående uddannelse

Ansøgeren klikker på søg videregående uddannelse 1 Ansøgeren klikker på søg videregående uddannelse 2 Forsiden af KOT ansøgersiden. Her har ansøgeren de fire muligheder 1. Ansøg med login. Ansøgeren kan logge på med sit NemID og udfylde og sende sin

Læs mere

Vejledning til Elevplan for virksomheder

Vejledning til Elevplan for virksomheder 1 Vejledning til Elevplan for virksomheder Læsevejledning Denne vejledning er delt op i tre dele: Første del er for alle og indeholder de funktioner, som alle virksomhedersmedarbejdere har. Anden del indeholder

Læs mere

1. Definitioner og Fortolkning I denne politik skal følgende udtryk have følgende betydninger:

1. Definitioner og Fortolkning I denne politik skal følgende udtryk have følgende betydninger: BAGGRUND: WEBSITE COOKIES OG PRIVATLIVSPOLITIK The Warranty Group forstår, at dit privatliv er vigtigt for dig, og at du interesserer dig for, hvordan dine personlige data bruges og deles online. Vi respekterer

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Retningslinjer for studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab

Retningslinjer for studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab Retningslinjer for studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab September 2013 Bemærk at denne vejledning er et tillæg til SDU s regelsæt for brug af computer ved skriftlige stedprøver.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Koster det noget at oprette sig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan opretter jeg mig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan ændre jeg mit kodeord.... 3 Hvad hvis jeg har glemt mit

Læs mere

Vi passer på dine persondata

Vi passer på dine persondata Vi passer på dine persondata Herunder kan du læse mere om, hvordan vi generelt behandler personoplysninger, hvilke rettigheder du har til f.eks. indsigt og sletning og hvordan du giver samtykke og evt.

Læs mere

Manual til opsætning af Jit-klient version 2.0. Opsætning. Copyright Jit-Danmark ApS 2008. Find mere information på www.jitbesked.

Manual til opsætning af Jit-klient version 2.0. Opsætning. Copyright Jit-Danmark ApS 2008. Find mere information på www.jitbesked. Opsætning 1 Indholdsfortegnelse Sådan finder du indstillingerne...3 Generelt...5 Brugerstyring...6 Brugerstyring Enkeltbruger-system(standard)...7 Brugerstyring Flerbruger-system med Logon...8 Brugervedligeholdelse

Læs mere

BETINGELSER FOR DANSKE MOBILBANK 15-17 ÅR Gælder fra april 2012

BETINGELSER FOR DANSKE MOBILBANK 15-17 ÅR Gælder fra april 2012 Danske Mobilbank er Danske Banks elektroniske bankløsning for ige privat - kunder til mobile enheder som for eksempel mobiltelefoner eller tablets. 1 Det kan du bruge Danske Mobilbank til Danske Mobilbank

Læs mere

KUNDEADMINISTRATION PRIVATLIVSPOLITIK

KUNDEADMINISTRATION PRIVATLIVSPOLITIK KUNDEADMINISTRATION PRIVATLIVSPOLITIK Formålene med og retsgrundlaget for FynBus behandling af dine personoplysninger FYNBUS BEHANDLER DINE PERSONOPLYSNINGER FynBus behandler personoplysninger om dig (den

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post OPDATERET VERSION August 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne om overgangen til obligatorisk Digital

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål Ofte stillede spørgsmål Log in problemer Jeg kan ikke logge ind? Læs mere under Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse. Hvis du efter at have læst det, stadig ikke kan logge ind, kan du sende

Læs mere

Åbent for forslag fra medlemmerne

Åbent for forslag fra medlemmerne d - n y t n r. 3 s e p t e m b e r 2 0 1 3 Åbent for forslag fra medlemmerne n Side 2 Skolestart: Er dit barn ulykkesforsikret? n Side 4 Information fra Sygeforsikringen " danmark" Kontakt via nettet vinder

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

- Identitets- og kontaktoplysninger; for- og efternavn. Adresse- e- mailadresse

- Identitets- og kontaktoplysninger; for- og efternavn. Adresse- e- mailadresse PERSONDATAPOLITIK FOR KURSISTER PÅ VESTEGNENS HF & VUC 1. Baggrund Vestegnens HF & VUC (herefter Vestegnens HF & VUC, vi, vores ), CVR nr. 29586055, Gymnasievej 10, 2620 Albertslund, er i henhold til databeskyttelseslovgivningen

Læs mere

Kom godt i. Få hjælp 24/7 Side 4 Udland Side 7. Smartphones Side 3 Nummerflytning Side 6 Hurtigt overblik Bagsiden

Kom godt i. Få hjælp 24/7 Side 4 Udland Side 7. Smartphones Side 3 Nummerflytning Side 6 Hurtigt overblik Bagsiden Kom godt i gang Indstil din mobil Side 2 Abonnement eller taletid Side 5 Tal ordentligt Side 7 Smartphones Side 3 Nummerflytning Side 6 Hurtigt overblik Bagsiden Få hjælp 24/7 Side 4 Udland Side 7 Velkommen

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

Kom godt i gang Få hjælp 24/7 Styr på forbruget Regning + flytning Kom godt fra start Hurtigt overblik Side 2+3 Side 4 Side 5 Side 6+7 Bagsiden

Kom godt i gang Få hjælp 24/7 Styr på forbruget Regning + flytning Kom godt fra start Hurtigt overblik Side 2+3 Side 4 Side 5 Side 6+7 Bagsiden Kom godt i gang Kom godt fra start Side 2+3 Få hjælp 24/7 Side 4 Regning + flytning Side 5 Styr på forbruget Side 6+7 Hurtigt overblik Bagsiden Velkommen Indstilling af mobil Tak fordi du valgte os :-)

Læs mere

Kender du alle fordelene ved at være registreret Microsoft partner?

Kender du alle fordelene ved at være registreret Microsoft partner? Kender du alle fordelene ved at være registreret Microsoft partner? Du får adgang til en række hjælpe funktioner, som kan lette dig i dit daglige arbejde. Blandt andet kan du ringe til vores licensdesk

Læs mere

Målgruppe Handicaphjælpere, ledsagere, aflastningsfamilier, kontakt og støttepersoner m.v. jf. Serviceloven.

Målgruppe Handicaphjælpere, ledsagere, aflastningsfamilier, kontakt og støttepersoner m.v. jf. Serviceloven. Målgruppe Handicaphjælpere, ledsagere, aflastningsfamilier, kontakt og støttepersoner m.v. jf. Serviceloven. Formål At give en grundlæggende vejledning i hvordan indberetning af timer, kørselsgodtgørelse,

Læs mere

Eliteuddannelse i Danmark

Eliteuddannelse i Danmark Eliteuddannelse i Danmark - Politikpapir vedtaget i Uddannelsespolitisk udvalg, november 2008 I april 2006 kom begrebet eliteuddannelse på den politiske dagsorden, da regeringen præsenterede sin globaliseringsstrategi.

Læs mere

Vejledning til e-sygesikring

Vejledning til e-sygesikring CSC SCANDIHEALTH A/S Vejledning til e-sygesikring e-sygesikring 2.1 01.03.2008 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1 Formål...3 1.2 Dokumentoversigt...3 2. E-SYGESIKRING BESKRIVELSE...4 2.1.1 CPR/Flytteintegration...4

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Et godt råd kan være mere værd end penge

Et godt råd kan være mere værd end penge Et godt råd kan være mere værd end penge Flere og flere under 30 år oplever, at de er uinteressante for bankerne. Pludselig har bankerne fjernet muligheden for personlig kontakt og erstattet rådgivningen

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post 23. marts 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne af overgangen til obligatorisk Digital Post for borgerne

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø.

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål 1 - modtaget den 25. april 2017. Har man grundlag for at kunne

Læs mere

Onlinebooking.dk. Book online nemt som 1 2 3

Onlinebooking.dk. Book online nemt som 1 2 3 Onlinebooking.dk Book online nemt som 1 2 3 Med onnlinebooking kan du tilbyde din kunder at booke deres ferie direkte hjemme fra deres stue. Derved slipper campingpladsen for al administration, og butikken

Læs mere

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser Login til STADS-DANS: https://dans.stads.dk/selfuserregistration/faces/welcomepage.jspx Vær opmærksom på at vælge den danske version af login siden!

Læs mere

AC s forslag til Væk med bøvlet - Juni 2010

AC s forslag til Væk med bøvlet - Juni 2010 Udfordring: Brug andre aktører rigtigt Andre aktører skal bruges, der hvor de skaber en merværdi i forhold til jobcentrene. Det vil sige der hvor de har specialiseret viden om målgruppernes arbejdsmarked

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365 10 gode grunde - derfor skal du vælge Office365 1. Bedre samarbejde på tværs af lokationer En stor del af arbejdsstyrken tilbringer i dag langt mere tid væk fra deres kontor end hidtil. Dine ansatte kan

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Lov om webtilgængelighed web og apps for alle

Lov om webtilgængelighed web og apps for alle Spørgsmål og svar Lov om webtilgængelighed web og apps for alle Webtilgængelighed bliver et lovkrav for offentlige websteder og mobilapplikationer. Loven træder i kraft den 23. september 2018. Lovens formelle

Læs mere

Få helt styr på Digital post WWW.KOMPUTER.DK

Få helt styr på Digital post WWW.KOMPUTER.DK KOMPUTER FOR ALLE Få helt styr på Digital post NU ER DET SLUT MED ALMINDELIG PAPIRPOST: Sådan får du digital post fra det offentlige Fra den. november skal du have en digital postkasse for at kommunikere

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Starthjælp Alt hvad du skal vide, når du flytter dit telefonnummer over til evercall

Starthjælp Alt hvad du skal vide, når du flytter dit telefonnummer over til evercall Starthjælp Alt hvad du skal vide, når du flytter dit telefonnummer over til evercall Denne vejledning vedrører mobiltelefoni I denne vejledning finder du al nødvendig information vedr. overflytningen af

Læs mere

Kom godt i gang med Netbank NemID

Kom godt i gang med Netbank NemID Kom godt i gang med Netbank NemID Med dit NemId er du klar til at komme på Netbank. NemID består af et bruger-id, en adgangskode og et nøglekort. Første gang du logger på Netbank med NemID, skal du bruge

Læs mere

INDHOLD. INDSIGT 1 Danskerne åbner læser og reagerer på dine breve. INDSIGT 2 Unge elsker at få breve fra dig

INDHOLD. INDSIGT 1 Danskerne åbner læser og reagerer på dine breve. INDSIGT 2 Unge elsker at få breve fra dig 2014 BREVETS STYRKE FIND VEJ TIL DANSKERNES HJERTER Brevets styrke 2014 er en analyse af danskernes forhold til kommunikation fra virksomheder via fysisk brev og brev lagt i e-boks sammenlignet med, web,

Læs mere

Du kan trygt bruge it i din hverdag

Du kan trygt bruge it i din hverdag Du kan trygt bruge it i din hverdag 6 gode råd til en it-sikker hverdag 1 Brug et langt kodeord, og log ind i to trin Dit brugernavn eller din e-mailadresse og dit kodeord fungerer tilsammen som nøglen

Læs mere

LOGINVEJLEDNING INDHOLD

LOGINVEJLEDNING INDHOLD LOGINVEJLEDNING Denne loginvejledning er en hjælp til dig, der ønsker at oprette et login til at kunne ansøge om optagelse på en uddannelse på IT-Universitetet. Oprettelse af dette login foregår digitalt

Læs mere

TILMELDING OG BRUG AF SWIPP

TILMELDING OG BRUG AF SWIPP Swipp Kundeservice kan kontaktes på 70 30 19 30 mandag til fredag kl. 08.00 20.00, lørdag og søndag fra kl. 11.00 17.00, helligdage kl. 10.00 15.00 eller ved at sende mail til kundeservice@swipp.dk. TILMELDING

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere